VOEDSELVEILIGHEID EN TRACEERBAARHEID het overheidsbeleid. Samenvatting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VOEDSELVEILIGHEID EN TRACEERBAARHEID het overheidsbeleid. Samenvatting"

Transcriptie

1 VOEDSELVEILIGHEID EN TRACEERBAARHEID het overheidsbeleid Samenvatting Het Ministerie van LNV is verantwoordelijk voor het beleidsterrein voedselveiligheid. De laatste jaren hebben zich meerdere crises voorgedaan op het gebied van vlees. Traceerbaarheid is van groot belang voor voedselveiligheid: in crisissituaties moeten producten van de markt kunnen worden gehaald en in het dagelijks leven wil de consument weten waar het vlees vandaan komt. Thans is er zelden sprake van traceerbaarheid door de gehele voedselketen heen (van grond tot mond). Grondstoffen en (half)producten kunnen d.m.v. HACCP wel getraceerd worden, maar er is doorgaans geen overzicht van grondstof tot eindproduct LNV wil hierin verandering brengen door 1) de toepassing door producenten van HACCP uit te breiden; 2) de regels voor traceerbaarheid aan te scherpen; 3) de ontwikkeling van ketensystemen te stimuleren; en 4) de inbreng van de consument te versterken. De rol van de consument is belangrijk. In de huidige situatie sluit de risicoperceptie van de burger nog niet aan bij de reële risico s de burger negeert sommige risico s en ervaart hij andere als (te) groot. LNV wil hierin verandering brengen door via communicatie met de consument en door te werken aan keuzevrijheid voor de consument. Zo kan de consument op den duur door uitoefening van zijn of haar vraag de producent aanzetten tot het nemen van maatregelen die voedselveiligheid in de hand werken.

2 INHOUD 1 Inleiding 2 Voedselveiligheid en Traceerbaarheid 2.1 Aanleiding 2.2 Traceerbaarheid 2.3 De keten en verantwoordelijkheden 2.4 Wet- en regelgeving traceerbaarheid 3 Beleid LNV 3.1 Streefbeeld Beleid ten aanzien van traceerbaarheid 3.3 Risicobeheersing in de primaire sector 3.4 Verbetering traceerbaarheid van levensmiddelen 3.5 Modernisering en ontwikkeling van ketensystemen 3.6 Versterking van inbreng consument Verklarende woordenlijst en bijlage 1 INLEIDING Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) is samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verantwoordelijk voor de veiligheid van het voedsel. LNV wil de consument meer en directer wil betrekken in de beleidsvorming. Bijvoorbeeld waar het de signalering van voedselveiligheidsrisico s en normstelling betreft. In de nieuwe koers wil LNV informatie verzamelen over de wensen en zorgen van de consument en informatie verstrekken aan de consument zodat hij een geïnformeerde keuze voor voedingsmiddelen kan maken. LNV heeft het Consumentenplatform opgericht om informatie te verzamelen van consumenten over specifieke thema s.

3 2 VOEDSELVEILIGHEID EN TRACEERBAARHEID 2.1 Aanleiding LNV heeft voor de eerste bijeenkomst van het Consumentenplatform het thema traceerbaarheid van vlees gekozen. De laatste jaren hebben zich veel incidenten in de vleessector voorgedaan. Denk aan BSE, MKZ en de varkenspest. In een aantal gevallen konden de overheid en het bedrijfsleven de oorzaak van het probleem onvoldoende snel achterhalen. Door deze crisissituaties is het vertrouwen van de consument in voedsel en specifiek in vlees gedaald. 2.2 Traceerbaarheid In crisissituaties is het van belang dat de overheid en het bedrijfsleven snel kunnen ingrijpen. Ook is het voor het vertrouwen van de consument belangrijk dat hij tijdig wordt geïnformeerd en de zekerheid heeft dat de kwaliteit van zijn voedsel is gewaarborgd. Traceerbaarheid speelt hierbij een belangrijke rol. Traceerbaarheid is als volgt te omschrijven: de mogelijkheid om een levensmiddel, diervoeder, voedselproducerend dier of stof die bestemd is om in een levensmiddel of diervoeder te worden verwerkt door alle stadia (productie, verwerking en distributie) te traceren en te volgen. Een goede traceerbaarheid van voedselproducten levert het volgende op:!" De overheid kan afwijkingen op het gebied van voedselveiligheid sneller constateren, doeltreffender opsporen en ingrijpen.!" De keten kan incidenten adequater aanpakken. Zij kan ondeugdelijke producten snel uit de schappen halen (recall) en de bron van verontreiniging aanpakken. Het is niet realistisch om te streven naar volledig risicovrij voedsel. Alle partijen werken aan een zo klein mogelijk voedselveiligheidsrisico. Belangrijk is dat risico s acceptabel blijven door correct handelen van bedrijfsleven, overheid en consument.

4 2.3 De keten en de verantwoordelijkheden Over de gehele keten zijn afspraken gemaakt over wie verantwoordelijk is voor welk aspect van voedselveiligheid. In het onderstand schema staan de (gewenste) verantwoordelijkheden opgesomd. Overheid Normstelling, controle op naleving, ingrijpen bij crises Overheid Communicatie over beleid en maatregelen Primaire productie & verwerking Verantwoordelijk voor veiligheid van producten; Tracking & tracing; Calamiteitenprocedure Retail Verantwoordelijk voor veiligheid van producten; Tracking & tracing; Calamiteitenprocedure Consument Verantwoorde behandeling en bereiding van voedsel De primaire producent, de verwerker van voedselproducten en de retail hebben de eerste verantwoordelijkheid om veiligheid van een voedselproduct te garanderen. Daartoe zijn traceerbaarheid en calamiteitenprocedures van belang. De overheid stelt de normen voor voedselveiligheid, zorgt voor controle en handhaving en grijpt in ten tijde van crises. Dit is de wenselijke situatie. In praktijk speelt in elke fase van de vleesketen een aantal problemen.

5 De keten Er is nauwelijks sprake van een keten. De meeste bedrijven hebben een groot aantal wisselende afnemers en aanbieders. Ook zijn er vaak meerdere verwerkingsbedrijven in het spel. In feite gaat het om een complex netwerk in plaats van een integraal systeem. Dit heeft de onderstaande gevolgen:!"de keten is minder transparant dan gewenst. Hierdoor is het opsporen van problemen in de keten minder goed mogelijk;!"de registratie van inkomende en uitgaande partijgegevens is vaak gebrekkig en er vindt onvoldoende informatie-uitwisseling plaats tussen de schakels. Relevante signalen over afwijkingen van de voedselkwaliteit worden niet gecommuniceerd naar de overheid;!"zorgsystemen in de keten, zoals milieu- en kwaliteitssystemen, zijn niet gericht op snel en nauwkeurig traceren van het product door de keten, maar gericht op het borgen van het certificaat of keurmerk per schakel. Daarbij komt dat veel van de bestaande zorgsystemen niet zijn opgezet volgens de structuur van de Raad voor Accreditatie. Primaire productie!" De primaire producent heeft over het algemeen nog geen instrumenten om voldoende aandacht te besteden aan mogelijke risico s voor voedselveiligheid in de productie.!" De Identificatie en Registratie (I&R) van runderen in Nederland is onvolledig. Er zijn zwevende dieren : runderen die niet in de databanken terug te vinden zijn.!" De systemen voor uitvoering van de EU-regelgeving zijn goed, maar er worden te veel fouten gemaakt in de uitvoering.

6 Retail!" De retail besteedt vaak te weinig aandacht aan het ontwikkelen van tracking- en tracingsystemen en calamiteitenprocedures. Hierdoor is het merendeel van de producten niet traceerbaar tot aan de veehouder. Vooral bij import uit niet-eu landen is de herkomst veelal onduidelijk.!" De retail besteedt momenteel wel veel aandacht aan preventieve maatregelen, zoals het naleven van hygiënecodes, de HACCP-richtlijnen en EUREPGAP, een kwaliteitssysteem voor groente en fruit. Consument!" De huidige risicoperceptie van de burger komt niet overeen met de feitelijke risico s. In de praktijk gaat de consument irrationeel om met gezondheidsrisico s. Sommige risico s worden bewust genomen (roken, vet eten, keukentrapjes), terwijl men van andere -geringere- risico s (BSE) verwacht dat de overheid deze afdekt tegen vaak hoge (maatschappelijke) kosten.!" Consumenten hebben onvoldoende weet van bepaalde risico s (bijvoorbeeld Campylobacter) en beschikt niet over voldoende informatie over het productieproces en de risico s daarvan om een weloverwogen keuze te maken over voedsel.!" Er is hierdoor geen gerichte vraagsturing vanuit de consument richting retail en primaire producent. 2.4 Wet- en regelgeving over traceerbaarheid Internationaal Traceerbaarheid is noch in EU verband noch in Nederland wettelijk geregeld. Hierin komt verandering door de recentelijk tot stand gekomen Europese General Food Law (GFL) met voorschriften over traceerbaarheid. Kort gezegd moeten levensmiddelen dan in alle stadia van de productie traceerbaar zijn, doordat elke schakel vastlegt waar de grondstoffen vandaan komen en waar het eindprodukt heen gaat. Nederland moet vanaf 1 januari 2005 voldoen aan deze wet.

7 De Algemene produktveiligheidsrichtlijn geeft aan dat alle produkten veilig moeten zijn. De Aansprakelijkheidsrichtlijn stelt alle schakels in de keten behalve de primaire producent volledig aansprakelijk voor de veiligheid en kwaliteit van hun produkten. Sinds 2001 is tevens de primaire producent aansprakelijk. Met deze voorziening kan elke schakel in de keten door de consument, direct of indirect via de detailhandel, aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade als gevolg van gebrekkige producten. Ook voor specifieke producten zijn Europese regels opgesteld. Een goed voorbeeld is de regeling Etikettering rundvlees, die voorschrijft hoe rundvlees moet worden geëtiketteerd. Dit naar aanleiding van de BSE-crisis. Nederlandse wetgeving De Landbouwkwaliteitswet, de Warenwet en de Diervoederwet bevatten regels die aan traceerbaarheid raken. Daarnaast moet de nieuwe General Food Law in Nederlandse regelgeving worden omgezet door de ministeries van LNV en VWS. Een belangrijk systeem dat Nederland hanteert om de risico s voor voedselveiligheid beter te kunnen beheersen is het HACCP-systeem (Hygiene Analysis Critical Control Points). Dit systeem is gericht op preventie en voorziet per schakel onder andere in controle op kritieke punten, analyse en maatregelen om afwijkingen te corrigeren. Alle betrokkenen in de keten moeten kunnen aangeven waar hun grond stoffen vandaan komen (een verschil met de GFL is dat zij niet hoeven te registreren waar hun eindprodukt heen gaat). HACCP geldt sinds 1995 voor producenten van vlees en vis; de voedselverwerkende industrie; de retail; restaurants e.d. De veevoedersector past HACCP op eigen initiatief toe. LNV streeft ernaar dat ook de primaire producent, de slachterij en de uitsnijderij een HACCP-systeem te voeren.

8 3 BELEID LNV 3.1 Streefbeeld 2010 Het ministerie van LNV hanteert voor 2010 het volgende streefbeeld:!" Voedsel in de supermarkten is nagenoeg vrij van gezondheidsrisico s;!" De nog aanwezige risico s zijn grotendeels bekend;!" De veiligheidsnormen voor de productie van voedsel en de veterinaire veiligheidsnormen zijn voor heel Europa gelijk;!" Alle producenten (ook internationaal) hanteren een productieproces dat kwalitatief goede en veilige eindproducten oplevert die voldoen aan de eisen van de overheid en de consument;!" De overheid heeft goed zicht op het productieproces in zijn geheel en kan snel ingrijpen bij calamiteiten;!" De productie- en distributieketens zijn transparant;!" De consument neemt weloverwogen beslissingen over de aanschaf van voedingsmiddelen, heeft voldoende kennis over mogelijke risico s en stemt zijn handelen (o.a. bij de bereiding van voedsel) daarop af. 3.2 Beleid ten aanzien van traceerbaarheid LNV wil op een aantal manieren de voedselveiligheid vergroten:!"risicobeheersing in elke schakel door middel van HACCP;!"Verbetering van traceerbaarheid van levensmiddelen;!"modernisering en ontwikkeling van ketensystemen;!"versterking inbreng consument. 3.3 Risicobeheersing in de primaire sector Zoals gezegd wordt het HACCP-principe toegepast door de verwerkende industrie, de retail en de horeca en streeft LNV naar toepassing ook op het primaire bedrijf. Enkele agrarische bedrijven gebruiken HACCP reeds, maar bij de meerderheid is momenteel hiervoor nog weinig draagvlak. In EU-verband staat Nederland hierin (voorlopig nog) alleen; alle overige lidstaten en de Europese Commissie vinden HACCP een stap te ver en een te zware opgave voor het boerenbedrijf. Nederland voert een twee-sporenbeleid. Enerzijds zal LNV waarschijnlijk een ontwikkelings- en stimuleringstraject inzetten om te komen tot een zo breed mogelijke vrijwillige toepassing van risicobeheersing op basis van HACCP in de primaire landbouw.

9 Anderzijds voert Nederland in de EU een actief beleid om op termijn te komen tot (verplichte) toepassing van het HACCP-principe op de primaire agrarische bedrijven. Het begint er op te lijken, dat het EU-parlement tot eenzelfde standpunt zal komen. 3.4 Verbetering traceerbaarheid van levensmiddelen LNV heeft TNO opdracht gegeven een verkennende studie uit te voeren naar de (on)mogelijkheden van traceerbaarheid. TNO zal drie scenario s schetsen: 1. Minimaal vereiste traceerbaarheid, uitgaande van de bescherming van de consument, ongeacht de economische effecten; 2. Optimale traceerbaarheid, uitgaande van de beheersbaarheid van incidenten, bescherming van de consument en minimale/redelijke economische effecten; 3. Maximale traceerbaarheid, niet alleen voor voedselveiligheid maar ook voor o.a. productiewijze. In dit scenario dient traceerbaarheid meerdere doelen en biedt het een aanknopingspunt voor een transparante voedselketen en informatieoverdracht tussen bedrijfsleven, overheid en maatschappij. LNV gebruikt de resultaten van deze studie om regels over traceerbaarheid te verbeteren en waar nodig aan te scherpen. Het minimale scenario zal een vereiste worden. De toepassing van scenario 2 en 3 zullen mede afhangen van de uitkomsten van de eerste bijeenkomst van het Consumentenplatform, de kosten en de uitvoerbaarheid. 3.5 Modernisering en ontwikkeling van ketensystemen Ketensystemen zijn niet wettelijk verplicht. Een groot voordeel van een ketensysteem ten opzichte van HACCP en de voorschriften van de GFL is dat er overzicht over de gehele keten komt, en niet slechts inzicht in de ins (HACCP en GFL) en outs (GFL) per schakel. Het gebruik van ketensystemen kan leiden tot een grotere transparantie voor alle schakels in de keten, inclusief de overheid en de consument. Ook kunnen dergelijke systemen helpen om risico s te voorkomen of elimineren. De ontwikkeling van ketensystemen is daarom een belangrijk speerpunt van LNV.

10 Het beleid van LNV is er op gericht om private initiatieven om te komen tot ketensystemen en certificering te stimuleren. Daarbij is het uitgangspunt: geen dwang maar speciale aandacht voor voorlopers. Indien een ketensysteem goed functioneert is dit gunstig voor het imago van de betrokken bedrijven. Bovendien zijn minder controles van de overheid nodig. Deze controles worden standaard aan het bedrijfsleven doorberekend. Zo rest de overheid in dit opzicht de taak van toezicht op toezicht. In bijlage 1 staat voor een overzicht van de belangrijkste eisen aan een ketensysteem. Onderdeel van deze eisen is dat informatie wordt uitgewisseld tussen de schakels van de keten en de overheid. Een onafhankelijke partij controleert of aan de geldende kwaliteitsnormen wordt voldaan. Zo niet, dan volgen sancties vanuit de overheid. LNV heeft ter vergroting van traceerbaarheid de volgende activiteiten gestart: Plan van aanpak private ketensystemen HACCP-principe Vroegtijdige signalering dierziekten Modernisering vleeskeuringen Handhaven regelgeving!" LNV stelt in 2002 een plan van aanpak op om te komen tot private ketensystemen voor de verschillende sectoren.!" LNV zet financiële prikkels in om bedrijven te stimuleren tot deelname aan ketensystemen en investeert in de vorming en modernisering van kwaliteits- en ketenzorgsystemen.!" Extra overheidscontrole van bedrijven die niet deel uit maken van gecertificeerde ketenzorgsystemen wordt door deze bedrijven zelf betaald.!" LNV verleent subsidie aan innovatieve ketensystemen die uitstijgen boven de wettelijke eisen. LNV beoogt risicobeheersing in elke schakel van de keten. De nadruk ligt op het gebruik van HACCP in het primaire bedrijf. LNV werkt aan een systeem voor het vroegtijdig signaleren van veterinaire afwijkingen, zoals dierziekten. De informatie van dierenartsen wordt gekoppeld aan die van de boerderij en van slachthuizen, om bij problemen vroegtijdig te kunnen ingrijpen Beoogd wordt, kwaliteitsafwijkingen in een eerder stadium te signaleren. LNV wil de handhaving door Rijksdienst voor Keuring van Vee en Vlees (RVV) preventief toezicht- en door de Keuringsdienst van Waren (KvW) repressief toezicht- versterken.

11 Lik-op-stuk beleid De overheid hanteert voor niet-naleving van de Warenwet een systeem van bestuurlijke boetes, ongeacht of een bedrijf bij een ketensysteem is aangesloten of niet. Indien sprake is van opzettelijk handelen, een direct gevaar voor de gezondheid of veiligheid van de mens, een groot economisch voordeel of een herhaald vergrijp, volgt een strafrechtelijke afhandeling. 3.6 Versterking van inbreng consument De overheid wil de risicoperceptie bij de consument bevorderen, zodat de consument de productieketen bewust kan beïnvloeden (vraagsturing). Communicatie en voorlichting zijn instrumenten die hierbij gebruikt worden. Consumentenplatform Voedsel Consumptie Peiling (VCP) Voedingscentrum Nederland Etikettering LNV vergaart via het Consumentenplatform informatie over de wensen en zorgen van de consument t.a.v. actuele voedselonderwerpen. Het platform moet zich ontwikkelen tot een instrument dat regelmatig wordt ingezet door LNV. Op regelmatige basis verzamelt de overheid informatie over de gezondheidsrisico s van produkten en voedselbereiding via onderzoek. De VCP is een grootscheeps onderzoek naar eetgewoonten van de Nederlander. Deze informatie dient mede als basis voor aanpassing van wet- en regelgeving. LNV steunt het Voedingscentrum Nederland (VCN) dat informatie verstrekt aan de consument over producten en voedselbereiding en bijhoudt welke vragen consumenten stellen met het oog op nieuw beleid of aan te passen beleid. LNV streeft naar vergroting van de keuzevrijheid van de consument door het systeem van etikettering transparanter te maken, verpakkingen zelf-denkend te maken en het gebruik van keurmerken te stimuleren.

12 Verklarende woordenlijst Keurmerk: Een keurmerk staat ervoor garant dat een product aan bepaalde (boven)wettelijke eisen voldoet. Keurmerken worden vooral gebruikt als communicatiemiddel tussen leveranciers en consumenten, met als doel het vertrouwen van de consument in de verschafte informatie op het etiket te behouden. Een voorbeeld hiervan is het EKO-keurmerk, dat aangeeft dat volgens de biologische productiemethode is gewerkt in primaire productie, verwerkende industrie en handel. Duurzame bodemvruchtbaarheid, welzijn van dieren en een minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen staan voorop. Traceerbaarheid: de mogelijkheid om een levensmiddel, diervoeder, voedselproducerend dier of stof die bestemd is om in een levensmiddel of diervoeder te worden verwerkt of waarvan kan worden verwacht dat zij daarin verwerkt wordt, door alle stadia van de productie, verwerking en distributie te traceren en te volgen. Tracking & tracing: registratie en rapportage van voedselveiligheidsgegevens. Tracing is het traceren van grondstof tot eindproduct, tracking is het traceren van eindproduct naar oorsprong. Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP): een wetenschappelijk systeem dat per schakel van de keten eisen stelt op het gebied van volks- en diergezondheid om te voorkomen dat voedsel gecontamineerd wordt. Dit door middel van preventieve maatregelen, controle op kritieke punten, analyse; maatregelen om afwijkingen te corrigeren, etc. per schakel. De HACCP vereisten, die o.a. worden gehanteerd door de Codex Alimentarius en de EU, gelden voor de individuele schakels van de keten, te weten producenten van vlees en vis; de voedselverwerkende industrie, de retail; restaurants e.d. Per 1 juli 2002 moet ook de primaire sector aan de HACCP-vereisten voldoen. HACCP draagt dus bij aan de traceerbaarheid van producten. Ketengarantiesysteem: Een ketensysteem is een privaatrechtelijk systeem dat alle schakels in de keten omvat. Doel is, te voldoen aan alle wettelijke en onderling overeengekomen bovenwettelijke eisen op het gebied van volks- en diergezondheid. Onderdeel van deze eisen is dat informatie wordt uitgewisseld tussen de schakels van de keten en de overheid. Een onafhankelijke partij controleert of aan de geldende kwaliteitsnormen wordt voldaan. Zo niet, dan volgen sancties. Het ketensysteem betreft dus de gehele keten, HACCP de schakels individueel.

13 Primaire sector: daar waar het dier wordt geboren en/of opgroeit. In het beleid van LNV en VWS worden de slachterij en de uitsnijderij vaak ook tot de primaire sector gerekend. Codex Alimentarius: de Codex Alimentarius (Latijn voor voedingsmiddelenwet / afspraken) is in 1962 opgericht door twee VN-organisaties, de Food and Agricultural Organisation en de World Health Organisation. Deze intergouvernementele organisatie telt momenteel 165 regeringen als lid en representeert hiermee 98% van de wereldbevolking. Tevens kent de Codex waarnemers van internationale organisaties, onder andere uit het bedrijfsleven en consumentenorganisaties. De Codex heeft als doel de volksgezondheid te beschermen en de eerlijkheid in de handel in voedselproducten te bevorderen. De voedselveiligheid wordt bevorderd door hiervoor op wereldniveau normen te uniformeren. Het ontwikkelen en actualiseren van regionale en wereldwijde normen, richtlijnen en aanbevelingen is dan ook de hoofdtaak van de Codex. Deze Codexnormen omvatten onder andere de volgende werkterreinen: veiligheid & hygiëne, verwerking & opslag, etikettering, kwaliteit en verpakkingen. Ook speelt de Codex Alimentarius een belangrijke rol in het wereldwijd uniformeren van de voedingsmiddelenwetgeving, met name op het gebied van de voedselveiligheid. EUREPGAP: EUREP is een groep van detailhandelketens in Europa. Zij hanteren de produktiestandaard EUREPGAP (GAP=Good Agricultural Practice) voor land- en tuinbouwprodukten (fruit, groenten, aardappelen, sla, snijbloemen, en uitgangsmateriaal). EUREP stimuleert het gebruik van HACCP.

14 Bijlage 1: Eisen aan ketengarantiesystemen Eisen aan ketengarantiesystemen 1) Er is sprake van een privaatrechtelijk stelsel. 2) Alle opeenvolgende schakels, van grondstof tot bijna in de mond nemen deel. 3) Alle schakels voldoen minimaal aan de wettelijke eisen die worden gesteld op het gebied van volks- en diergezondheid. Normen vastgelegd in GWWD, de Veewet, de Vleeskeuringswet, de Diergeneesmiddelenwet, de Destructiewet en de Wet op de Bedrijfsorganisatie. 4) Alle schakels voldoen aan de eventueel opgestelde privaatrechtelijk eisen op het gebied van volks- en diergezondheid. 5) Deelnemende partijen nemen alleen producten en diensten af van aan de keten deelnemende partijen. 6) Het ketengarantiesysteem wordt opgericht en beheerd door een onafhankelijk privaatrechtelijke rechtspersoon zonder winstoogmerk. Dit voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen. ISO en EN (zoals gedeponeerd bij het NEN). 7) Elke deelnemer aan het ketengarantiesysteem verplichten zich jegens elkaar en jegens de privaatrechtelijke rechtspersoon (zie 6) om in elk geval te voldoen aan de publieke normen door een te sluiten schriftelijke overeenkomst. 8) Het ketengarantiesysteem voorziet in een systematiek van onderlinge wederzijdse aansprakelijkheid (ook financieel) en van privaatrechtelijke controle. 9) De controle(s) worden door een of meer onafhankelijk geaccrediteerde controle-organisatie, die moet voldoen aan de criteria van EN (zoals die zijn gedeponeerd bij het NEN). 10) Het ketengarantiesysteem voorziet in een doeltreffend privaatrechtelijk sanctiesysteem en sanctiecatalogus. 11) Sancties worden opgelegd door of vanwege de privaatrechtelijke rechtspersoon. 12) Het ketengarantiesysteem voorziet in een geschillenprocedure. 13) De Minister van LNV heeft toegang tot de administratie van de controle-instantie(s). 14) De Minister van LNV heeft toegang tot de aantekeningen in een register van elke privaatrechtelijke sanctie. 15) Het ketengarantiesysteem, inclusief het controlesysteem en sanctiecatalogus, is door de Minister van LNV goedgekeurd en erkend.

General Food Law. T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU. d.d. 25 en 27 januari 2005. Anneke van de Kamp

General Food Law. T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU. d.d. 25 en 27 januari 2005. Anneke van de Kamp General Food Law T&T, meldplicht en aansprakelijkheid definitieve interpretatie EU d.d. 25 en 27 januari 2005 Anneke van de Kamp Afdelingshoofd Voedsel en Voeding Hoofdproductschap Akkerbouw Inhoud Wat

Nadere informatie

In het belang van sector en samenleving

In het belang van sector en samenleving In het belang van sector en samenleving Productschap Diervoeder Productschap Diervoeder Het Productschap Diervoeder (PDV) is een publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. Het is ingesteld op verzoek van

Nadere informatie

Risico s in de vleesketen. S. van Renssen

Risico s in de vleesketen. S. van Renssen Risico s in de vleesketen S. van Renssen Aanleiding Incidenten in de vleessector Paardenvleesschandaal, februari 2013 Berichten in de media dat vlees besmet zou zijn met fecaliën Berichten over het bijmengen

Nadere informatie

Tracking & Tracing: gevolgen van de GFL voor uienverpakkers en exporteurs 14 december 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr

Tracking & Tracing: gevolgen van de GFL voor uienverpakkers en exporteurs 14 december 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr Tracking & Tracing: gevolgen van de GFL voor uienverpakkers en exporteurs 14 december 2004 Inge Neessen en Irma Schönherr Onderzoek en communicatie Tracking en Tracing AGF branche Aangevraagd door Frugi

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Melden en Traceren van onveilige diervoeders

Melden en Traceren van onveilige diervoeders Melden en Traceren van onveilige diervoeders informatieblad 70 / 3 januari 2005 Wat verandert er in 2005? Vanaf 1 januari 2005 is de Algemene Levensmiddelen Verordening (General Food Law) van kracht. Daarmee

Nadere informatie

No.W /IV 's-gravenhage, 7 december 2007

No.W /IV 's-gravenhage, 7 december 2007 ... No.W11.07.0382/IV 's-gravenhage, 7 december 2007 Bij brief van de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 16 oktober 2007 heeft de Tweede Kamer bij de Raad van State het voorstel van

Nadere informatie

Draaiboek incident / crisismanagement in MVO keten

Draaiboek incident / crisismanagement in MVO keten Draaiboek voor incident-/crisismanagement in MVO keten UITGANGSPUNT De primaire verantwoordelijkheid voor voedsel- en diervoederveiligheid ligt bij de individuele ondernemer, die moet voldoen aan alle

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2)

TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2) TUSSENHANDEL IN DIERVOEDERS (HYGIËNECODE/GMP + B 3.2) 1 juli 2008 1 Toepassing in uw onderneming HTP Advies B.V. Begeleiding bij o.a. ISO (9001, 22000), GMP +, HACCP (www.htp-advies.nl) Praktijkervaring

Nadere informatie

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid

1. kwaliteitssystemen en voedselveiligheid 2. organiseren 3. projecten. 1 Kwaliteitssystemen & voedselveiligheid nr Tekst 0 Home Thielen Consult is de partner voor bedrijven en organisaties in de voedselketen. Samen met onze klanten bouwen wij aan veilig en eerlijk voedsel. We begeleiden onze klanten en organiseren

Nadere informatie

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN - FAVV - Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN - FAVV - Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN - FAVV - 1 BP 2018-2020 Strategische thema s een efficiënte en doeltreffende organisatie van het toezicht op de voedselketen met het oog op haar

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ EN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ EN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, 1 No. TRCJZ/2001/7057 Directie Juridische Zaken DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ EN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT, Handelende in overeenstemming met het gevoelen van

Nadere informatie

Codex vanuit het perspectief van het bedrijfsleven

Codex vanuit het perspectief van het bedrijfsleven Codex vanuit het perspectief van het bedrijfsleven Presentatie voor de Nederlandse Vereniging Levensmiddelenrecht 6 december 2017. Paul Besseling - Précon Food Management. Focus op: General Principles

Nadere informatie

Melden en Traceren van onveilige levensmiddelen

Melden en Traceren van onveilige levensmiddelen Melden en Traceren van onveilige levensmiddelen informatieblad 69 / 29 juni 2005 Wat verandert er in 2005? Vanaf 1 januari 2005 is de Algemene Levensmiddelen Verordening (General Food Law) van kracht.

Nadere informatie

WAAR KOMT MIJN VLEES VANDAAN?

WAAR KOMT MIJN VLEES VANDAAN? BIJLAGE 1 CONSUMENTENPLATFORM WAAR KOMT MIJN VLEES VANDAAN? Den Haag, 18 april 2002 Op 18 april 2002 kwam het Consumentenplatform voor de eerste keer bij elkaar. Het thema Waar komt mijn vlees vandaan

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen.

Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot materialen en voorwerpen bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen. Referentie PCCB/S3/CDP/5200333 Datum

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 1995. RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 12 juni 2008 (13.06) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0110 (COD) 10637/08 ADD 2 AGRILEG 104 CODEC 769 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU,

Nadere informatie

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013

NCAE. Toelichting handelsnormen voor eieren - verzamelaars november 2013 1 TOELICHTING HANDELSNORMEN VOOR EIEREN VERZAMELAARS Inhoud 1 Algemeen 2 Vergunning / registratie 3 Ontvangst, transportverpakking, begeleidend document eieren 4 Intraverkeer van eieren 5 Merken van de

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

Controleprogramma diervoeder in Nederland, 2001

Controleprogramma diervoeder in Nederland, 2001 Controleprogramma diervoeder in Nederland, 2001 Expertisecentrum LNV, onderdeel Landbouw/Ede, oktober 2000 2000 Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE INSPECTIERESULTATEN Herman Diricks 30 juni 2015 Gedelegeerd bestuurder 1 ACTIVITEITENVERSLAG 2014 2015 : website + Feiten en Cijfers 2 Het FAVV ten DIENSTE van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 991 Voedselveiligheid Nr. 416 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking?

FAQ. 2. Op wie heeft de Europese Verordening 183/2005 betrekking? FAQ 1. Waaruit bestaat de Europese Verordening 183/2005? Deze nieuwe Verordening bepaalt de voorschriften voor diervoederhygiëne. Alle verschillende activiteiten in de diervoederketen worden onderverdeeld

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 juli 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 juli 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Convenant horizontaal toezicht. tussen het Productschap Akkerbouw (systeemeigenaar RiskPlaza) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Convenant horizontaal toezicht. tussen het Productschap Akkerbouw (systeemeigenaar RiskPlaza) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Nederlandse VoedseI- en WareniDltmiteil: ~iuilemidafiisdlfltltrn, lji:ndfloui.r mhmlll'llri! RISK PLA ZA Convenant horizontaal toezicht tussen het Productschap Akkerbouw (systeemeigenaar RiskPlaza) en

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Dikkers (PvdA) over de verkoop van bedorven slavinken (2015Z03397).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Dikkers (PvdA) over de verkoop van bedorven slavinken (2015Z03397). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Convenant horizontaal toezicht tussen VION N.V. en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Convenant horizontaal toezicht tussen VION N.V. en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Convenant horizontaal toezicht tussen VION N.V. en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit De partijen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna te noemen NVWA), vertegenwoordigd door F.E.

Nadere informatie

Campylobacter vanuit een beleidsmatig VWS perspectief

Campylobacter vanuit een beleidsmatig VWS perspectief Campylobacter vanuit een beleidsmatig VWS perspectief Gijs Theunissen Coördinator voedselveiligheid Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie Inhoud Verantwoordelijkheidsverdeling VWS EZ voedselveiligheid

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 352 esluit van 1 juli 2002, houdende wijziging van het esluit Staatstoezicht op de volksgezondheid en enkele andere besluiten Wij eatrix, bij

Nadere informatie

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening

VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordening VERORDENING (EG) VAN DE COMMISSIE van 30 november 2009 tot vaststelling van overgangsmaatregelen voor de uitvoering van de Verordeningen (EG) nr. 853/2004, (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004 van het

Nadere informatie

code IB02-SPEC35 versie 02 Inwerkingtreding: 1 oktober 2017 pag. 1 van 5

code IB02-SPEC35 versie 02 Inwerkingtreding: 1 oktober 2017 pag. 1 van 5 code IB02-SPEC35 versie 02 Inwerkingtreding: 1 oktober 2017 pag. 1 van 5 Versie Datum De Staatssecretaris van Wijzigingen ten opzichte van eerdere versie Vaststelling Economische Zaken 02 05-09-2017 De

Nadere informatie

Sturing van strategie in ketens Effecten van ketengarantiesystemen voor varkensvleessector

Sturing van strategie in ketens Effecten van ketengarantiesystemen voor varkensvleessector Sturing van strategie in ketens Effecten van ketengarantiesystemen voor varkensvleessector M.J. Bogaardt E. ten Pierick L.F. Puister Projectcode 62726 December 2003 Rapport 7.03.03 LEI, Den Haag Het LEI

Nadere informatie

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten.

Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Informatieblad Transport van levensmiddelen, diervoeders en dierlijke bijproducten. Nadere uitwerking van de Hygiënecode Transport Opslag en Distributie en de Hygiënecode Diervoedersector Wegtransport

Nadere informatie

Het Kamer van Koophandelsnummer van de VWA voor Unilever Nederland is

Het Kamer van Koophandelsnummer van de VWA voor Unilever Nederland is Unilever Nederland Nassaukade 5 3071 JL Rotterdam Postbus 160 3000 AD Rotterdam Telefoon +31 (0)10 4394911 Fax +31 (0)10 Datum Telefoonnummer 03-08-2016 +31 (0) 10 439 3927 Betreft Voedselveiligheid Specificaties

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 991 Voedselveiligheid Nr. 423 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de

Nadere informatie

RIKILT Institute of Food Safety

RIKILT Institute of Food Safety RIKILT Institute of Food Safety In het kort Referentie instituut Metingen & Advies Onderzoek RIKILT Institute of Food Safety RIKILT Institute of Food Safety is onderdeel van de internationale kennisorganisatie

Nadere informatie

De Inspecteur-Generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit,

De Inspecteur-Generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, code IB02-SPEC37 versie 05 Inwerkingtreding: 15 februari 2017 pag. 1 van 6 De Minister van Versie Datum vaststelling Volksgezondheid, Welzijn en Sport/ De Nederlandse Voedsel en Wijzigingen ten opzichte

Nadere informatie

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Wetgeving KB 14-11-2003 Koninklijk besluit betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen KB 27-04-2007 Koninklijk

Nadere informatie

Etikettering anno nationaal en beleidsmatig perspectief- VMT Food law event 21 juni 2018

Etikettering anno nationaal en beleidsmatig perspectief- VMT Food law event 21 juni 2018 Etikettering anno 2018 - nationaal en beleidsmatig perspectief- VMT Food law event 21 juni 2018 Madeleine Schilder Senior beleidsmedewerker VWS Inhoud 1. Etikettering Voor wie Wat Met wie 2. Actieplan

Nadere informatie

Wettelijke verantwoordelijkheid. Nationaal Congres Veilig Voedsel Bernd van der Meulen

Wettelijke verantwoordelijkheid. Nationaal Congres Veilig Voedsel Bernd van der Meulen Wettelijke verantwoordelijkheid Nationaal Congres Veilig Voedsel Bernd van der Meulen Overzicht Wie ben ik? Wie bent u? Wie is verantwoordelijk? Tegenover wie? (nog iets over handhaving?) Q&A Bernd van

Nadere informatie

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1

TRA 3047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [3047] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 047 Uitsnijden, uitbenen en (opnieuw) onmiddellijk verpakken van vers vlees - TRACEERBAARHEID [047]

Nadere informatie

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [006] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk

Nadere informatie

Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Postadres Factuuradres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk Bijlage(n) Algemeen

Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Postadres Factuuradres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk Bijlage(n) Algemeen > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 29 304 Certificatie en accreditatie in het kader van het overheidsbeleid Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

De beste kwaliteitsborging voor vlees én diervoeder komt uit Nederland

De beste kwaliteitsborging voor vlees én diervoeder komt uit Nederland De beste kwaliteitsborging voor vlees én diervoeder komt uit Nederland De Nederlandse vee- en vleessector heeft wereldwijd een naam hoog te houden als betrouwbare leverancier van kwaliteitsproducten. Alle

Nadere informatie

Specifieke toelichting op de vragen van de inspectielijst

Specifieke toelichting op de vragen van de inspectielijst Specifieke toelichting op de vragen van de inspectielijst Hieronder wordt een nadere toelichting op de vragen van de inspectielijst, behorende bij het toezicht op HACCP in slachterijen/uitsnijderijen,

Nadere informatie

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid Laatste nieuwe wetgeving VISIE VAN HET FAVV OP DIDACTISCHE LESKEUKENS Didactische leskeukens = klaslokalen of laboratoria waar beginselen

Nadere informatie

Laboratorium Medisan is er voor u.

Laboratorium Medisan is er voor u. Laboratorium Medisan is er voor u. Of u zichzelf nu ziet als klant, afnemer of opdrachtgever, wij willen samen met u werken aan het verwezenlijken van uw ambities en behoeftes. Laboratorium Medisan Let

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 13b Voedselveiligheid

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing. Netwerkkaart 13b Voedselveiligheid Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Netwerkkaart 13b Voedselveiligheid 13b Voedselveiligheid versie 2018 Crisistypen (mogelijke) aantasting veiligheid levensmiddelen (mogelijke) aantasting veiligheid

Nadere informatie

Informatieblad 64: Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen

Informatieblad 64: Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Informatieblad 64: Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Datum Inleiding Volgens Verordening (EG) 852/2004 zijn levensmiddelen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 22 343 Handhaving milieuwetgeving 28 173 Bepalingen aangaande onder meer de bereiding en het in het verkeer brengen van diervoeders (Kaderwet diervoeders)

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 16.3.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 77/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 225/2012 VAN DE COMMISSIE van 15 maart 2012 tot wijziging van bijlage II bij Verordening

Nadere informatie

LES 14 Leerjaar 3: HACCP en Pitaburgers

LES 14 Leerjaar 3: HACCP en Pitaburgers [1] VERWERKING van AGRARISCHE PRODUCTEN LES 14 Leerjaar 3: HACCP en Pitaburgers INLEIDING In de praktijklessen van VAP leer je dat het erg belangrijk is om hygiënisch te werken. HACCP is een voedselveiligheidssysteem

Nadere informatie

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE L 48/28 Publicatieblad van de Europese Unie 21.2.2013 AANBEVELINGEN AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van 19 februari 2013 betreffende een gecoördineerd controleplan ter opsporing van frauduleuze praktijken

Nadere informatie

De NVG, 40 jaar jong

De NVG, 40 jaar jong De NVG, 40 jaar jong Dier boven mens? 75 % van de Amerikaanse huisdiereigenaren besteden niet minder geld aan hun huisdier; 26 % vindt de gezondheid huisdier belangrijker dan van zichzelf; 34 % geeft

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1997 602 Besluit van 14 november 1997, houdende regelen betreffende de identificatie en registratie van dieren (Besluit identificatie en registratie

Nadere informatie

Logistiek Voedselkilometers Voedselkilometers Logistiek Agrologistiek Samenwerken in de keten Reactief Omdat het moet van de supermarkt, anders mag ik niet meer leveren Het moet van de ketenpartners, anders

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

Ministerie van Economische Zaken. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Catharijnesingel

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

1.1 Aanleiding. 1.2 Probleemstelling. Op basis van het voorgaande laat de probleemstelling voor het project zich als volgt samenvatten:

1.1 Aanleiding. 1.2 Probleemstelling. Op basis van het voorgaande laat de probleemstelling voor het project zich als volgt samenvatten: 1.1 Aanleiding Voedselveiligheid is voor de agro- en foodindustrie een essentieel onderdeel van de kwaliteitszorg. Onder invloed van consument en wetgeving eisen afzetorganisaties van hun leveranciers

Nadere informatie

Samen werken aan voedselveiligheid

Samen werken aan voedselveiligheid Samen werken aan voedselveiligheid Een eerste kennismaking Roel Robbertsen, voorzitter SecureFeed Jaarvergadering Comité van Graanhandelaren Rotterdam, 20-11-2014 Inhoud presentatie Wie en wat is SecureFeed

Nadere informatie

Datum 31 maart 2015 Betreft Beantwoording vragen over private kwaliteitssystemen in varkens- en kalversector

Datum 31 maart 2015 Betreft Beantwoording vragen over private kwaliteitssystemen in varkens- en kalversector > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Overzicht regelgeving ter voorlegging. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Overzicht regelgeving ter voorlegging. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht regelgeving ter voorlegging aan Raadgevend d Comité in 2011 Voor te leggen regelgeving aan Raadgevend Comité in 2011 KB tot wijziging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 991 Voedselveiligheid Nr. 424 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

VERGADERING : OPENBAAR BESTUUR DATUM : 30 SEPTEMBER 2009 AGENDAPUNT : 3 BIJLAGE : OB-09-46. : Mededelingen en ingekomen stukken

VERGADERING : OPENBAAR BESTUUR DATUM : 30 SEPTEMBER 2009 AGENDAPUNT : 3 BIJLAGE : OB-09-46. : Mededelingen en ingekomen stukken VERGADERING : OPENBAAR BESTUUR DATUM : 30 SEPTEMBER 2009 AGENDAPUNT : 3 BIJLAGE : OB-09-46 BETREFT : Mededelingen en ingekomen stukken Nr. Van Datum Omschrijving Voorstel 1. LNV 15-07-09 Brief Minister

Nadere informatie

Internationaal dierenwelzijnsbeleid

Internationaal dierenwelzijnsbeleid Internationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: februari 2016 Onze visie Eenvoud, verantwoord, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar ligt koopmanschap ten grondslag aan het succes van ALDI. Een belangrijke voorwaarde

Nadere informatie

Bilaterale overeenkomst melk-/rundveehouder met de `geborgde rundveedierenarts bijlage 1 van het Reglement Geborgde Rundveedierenarts

Bilaterale overeenkomst melk-/rundveehouder met de `geborgde rundveedierenarts bijlage 1 van het Reglement Geborgde Rundveedierenarts melk-/rundveehouder met de `geborgde rundveedierenarts bijlage 1 van het Reglement OVEREENKOMST MELK- / RUNDVEEHOUDER EN GEBORGDE RUNDVEEDIERENARTS Naam tekenbevoegde veehouder Straat + Huisnummer Postcode

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord / 5

Inhoudsopgave. Voorwoord / 5 Inhoudsopgave Voorwoord / 5 1 Inleiding / 15 1.1 Reikwijdte / 21 1.2 Uitgangspunten / 21 1.3 Toepassing / 22 1.4 Intrekking regelgeving / 25 1.5 Inwerkingtreding / 26 1.6 Overgangsregelingen / 27 2 Algemene

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL B8-0097/1. Amendement. Renate Sommer namens de PPE-Fractie 9.2.2015 B8-0097/1 1 Overweging D D. overwegende dat, afhankelijk van de desbetreffende lidstaat, naar schatting 30-50 % van de totale hoeveelheid geslacht vlees verwerkt wordt tot vleesingrediënten voor

Nadere informatie

TRA 3028 Vlees en afgeleide producten - TRACEERBAARHEID [3028] v1

TRA 3028 Vlees en afgeleide producten - TRACEERBAARHEID [3028] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : TRA 028 Vlees en afgeleide producten - TRACEERBAARHEID [028] v C: conform NC: Niet-conform NA: niet van

Nadere informatie

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU

Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU Het GLB en dierenwelzijn: hoge normen in de EU De Europese Unie mikt hoog Europese Commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling Bijdrage van het landbouwbeleid Het GLB biedt landbouwers een aantal stimuli

Nadere informatie

Naar een gezonder voedselaanbod

Naar een gezonder voedselaanbod Naar een gezonder voedselaanbod Annet Roodenburg, lector Voeding & Gezondheid, HAS Hogeschool AgriFoodtech Platform, Klarenbeek 12 oktober 2017 #DAFW17 @RoodenburgA Personalized Nutrition Wat is gezonde

Nadere informatie

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel, 25 september 2009, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Publiekssamenvatting nota Duurzaam voedsel 25 september 2009 Populaire versie van de nota Duurzaam voedsel van het ministerie van LNV. Het verduurzamen van consumptie en productie van voedsel lukt alleen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2194 Vragen van het lid

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot slagerijscholen

Omzendbrief met betrekking tot slagerijscholen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot slagerijscholen Referentie PCCB/S3/EME/574427 Datum 04/06/2013 Huidige versie 2.0 Van toepassing vanaf Datum van

Nadere informatie

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d

CONCEPT KETENREGISSEUR VERSIE 1.0 d.d Norm Aspect Criterium Interpretatie Meetmethode Sanctie Definitie : een is bijvoorbeeld een slachterij, eierpakstation of een intermediair die binnen de keten de verschillende schakels aan elkaar koppelt

Nadere informatie

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels

Inhoudsopgave I. BASISREGELS. A. Substantiële regels Inhoudsopgave I. BASISREGELS A. Substantiële regels Verord. (EG) nr. 178/2002 E.P. en de Raad 28 JANUARI 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving,

Nadere informatie

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Contact info@vwa.nl 64 Titel Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen met betrekking tot de gevaren verbonden aan grondstoffen Inleiding Volgens Verordening (EG) 852/2004 zijn levensmiddelenbedrijven

Nadere informatie

Internationaal dierenwelzijnsbeleid

Internationaal dierenwelzijnsbeleid Internationaal dierenwelzijnsbeleid Stand: januari 2016 Onze visie Eenvoudig, verantwoordelijk, betrouwbaar: al meer dan 100 jaar liggen traditionele handelswaarden ten grondslag aan het succes van ALDI

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 973 Wijziging van de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde 1990 (verhoging maximaal bedrag tuchtrechtelijke boete en wijziging samenstellingseisen

Nadere informatie

OPLEIDING APPLICATIE LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE GRONDSTOFFEN, WARENKENNIS EN MICROBIOLOGIE

OPLEIDING APPLICATIE LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE GRONDSTOFFEN, WARENKENNIS EN MICROBIOLOGIE De afbeelding kan niet worden weergegeven. OPLEIDING APPLICATIE LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE GRONDSTOFFEN, WARENKENNIS EN MICROBIOLOGIE LESSTOF MAP 1 Copyright LSBL Services VOF Ede 50.1 APPLICATIE LEVENSMIDDELENTECHNOLGIE

Nadere informatie

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel PB 07 FAQ (G-014) REV 1 2009-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel Van toepassing vanaf: 15-04-2011

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 29 304 Certificatie en accreditatie in het kader van het overheidsbeleid Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GEBORGDE VARKENSDIERENARTS, bijlage I van Reglement Geborgde Varkensdierenarts

OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GEBORGDE VARKENSDIERENARTS, bijlage I van Reglement Geborgde Varkensdierenarts OVEREENKOMST VARKENSHOUDER EN GEBORGDE VARKENSDIERENARTS, bijlage I van Reglement Geborgde Naam tekenbevoegde varkenshouder hierna te noemen varkenshouder UBN nummer Adres Postcode + woonplaats IKB regeling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2000 2001 26 991 Voedselveiligheid Nr. 48 NOTA Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 1.1 Vertrouwen onder druk: incidenten, grensoverschrijdende ketens en meer kennis

Nadere informatie

4. De toetsing vindt of individueel (per systeem of schema) plaats of breder (per sector, groep, formule).

4. De toetsing vindt of individueel (per systeem of schema) plaats of breder (per sector, groep, formule). Criteria voor toezichtondersteuning door private kwaliteitssystemen Introductie Omdat de overheid moet zorgen voor een passende infrastructuur voor nalevingstoezicht, opsporing en vervolging in het kader

Nadere informatie

Bekendmaking door VWS goedgekeurde hygiënecodes vanaf 1 januari 2006

Bekendmaking door VWS goedgekeurde hygiënecodes vanaf 1 januari 2006 VWS Bekendmaking door VWS goedgekeurde hygiënecodes vanaf 1 januari 2006 7 december 2005/Nr. VGP/VL 2642497 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Gezien artikel 8, vijfde lid, van verordening

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 0 2009-2/6 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGSGEBIED De bedoeling van dit document is de vaak gestelde vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande gids voor het ontwikkelen

Nadere informatie

Techniek voor rendement. FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst. Van boom tot bankje

Techniek voor rendement. FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst. Van boom tot bankje FLEGT Kennisuitwisselingbijeenkomst Van boom tot bankje Van Boom tot Bankje Van zaadje tot karbonaadje AD Leefwereld, dd. 15 april 2005 Toeval of hot item? U weet hierop het antwoord!! Van Boom tot Bankje

Nadere informatie

De consument eet vee eet voer

De consument eet vee eet voer De consument eet vee eet voer Sectorbijeenkomst GMP 24 mei 2005 Marc Jansen Hoofd Consument en Kwaliteit Centraal Bureau Levensmiddelenhandel Inhoud 1. Retail in Nederland 2. Belang voedselveiligheid 3.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid. van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid. van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Lieve Busschots Directeur Communicatie FAVV 23/11/2013 1 VEILIG VOEDSEL UW ZORG ONZE

Nadere informatie

Wegwijzer in de wetgeving jungle

Wegwijzer in de wetgeving jungle Wegwijzer in de wetgeving jungle Karen Baten WP-V-201601-01 Bij het introduceren van een nieuw product in de markt, een receptuurwijziging van uw bestaande product of bij export naar een nieuw land, moet

Nadere informatie

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van (datum), nr., Directie Wetgeving en Juridische Zaken;

Op de voordracht van de Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie van (datum), nr., Directie Wetgeving en Juridische Zaken; WIJ BEATRIX, BIJ DE GRATIE GODS, KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE- NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ. Besluit van... houdende regels inzake diervoeders (Besluit diervoeders 2012) Besluit van Op de voordracht

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 326/3

Publicatieblad van de Europese Unie L 326/3 24.11.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 326/3 UITVOERINGSVERORDENING (EU) Nr. 1097/2012 VAN DE COMMISSIE van 23 november 2012 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 142/2011 tot uitvoering van

Nadere informatie

Conformiteitsbeoordeling en accreditatie

Conformiteitsbeoordeling en accreditatie Conformiteitsbeoordeling en accreditatie Beschrijving instrument Met conformiteitsbeoordeling wordt beoordeeld of een product, dienst, persoon, ontwerp of een systeem voldoet aan bepaalde vooraf gestelde

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47982 28 augustus 2018 Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 20 augustus 2018, 1364645-177989-VGP, houdende

Nadere informatie