Protocol Hoogbegaafdheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Protocol Hoogbegaafdheid"

Transcriptie

1 Protocol Hoogbegaafdheid 2 e Montessorischool Holleblok EG Huizen

2 1. Inleiding Op de 2e Montessorischool zijn we samen, kinderen, leerkrachten en ouders, veilig op weg naar zelfstandigheid in een school waar respect en waardering centraal staan. ( Missie 2e Montessorischool ) Respect en waardering voor elkaar en voor ieder kind in het bijzonder betekent ook dat wij grote waarde hechten aan onderwijs op maat: wij willen voor alle leerlingen een passend onderwijsaanbod realiseren. Juist het Montessorionderwijs biedt veel mogelijkheden om in eigen tempo en op eigen niveau te werken. Onze school wil een veilig, maar tevens uitdagend onderwijsklimaat bieden, waarin wordt voldaan aan die voorwaarden die nodig zijn voor ieder kind om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. De visie van Maria Montessori is leidraadgevend voor onze vorm van onderwijs. De kern van haar methode wordt meestal samengevat in de uitspraak : Help mij het zelf te doen. Alle opvoeding is in principe zelfopvoeding. Uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke drang tot zelfontplooiing heeft. Opvoeding en onderwijs moeten onderkennen wat de behoeftes van een kind op een gegeven moment zijn en daarop inspelen, door de juiste omgeving en materialen te bieden. ( Visie 2e Montessorischool ) Het besef dat ( hoog ) begaafde kinderen hun eigen specifieke onderwijsbehoeften hebben, is sterk aanwezig in ons team en onderstreept het belang van een beleid dat speciaal op hen is afgestemd. In dit stuk zal worden uiteengezet op welke wijze wij deze begaafde kinderen in alle opzichten zo goed mogelijk willen begeleiden.

3 2. Begaafdheid Er is geen eenduidige wetenschappelijke definitie van hoogbegaafdheid. Om toch een zo goed mogelijke duiding te geven, kan de mate van intelligentie gemeten worden d.m.v. een intelligentietest en worden uitgedrukt in een IQscore. Gemiddeld ligt een IQ- score tussen de 90 en 110. Bij een IQ- score tussen de 111 en 120 spreken we van een bovengemiddeld niveau. Een IQ- score tussen de 121 en 130 laat een begaafd niveau zien. Er wordt van hoogbegaafdheid gesproken als een kind een IQ- score van 130 en hoger heeft. In onderstaande grafiek, de curve van Gauss, is deze verdeling van het IQ zichtbaar gemaakt.

4 2.1 Begaafdheidskenmerken Het is moeilijk om te spreken over dé eigenschappen van (hoog)begaafde leerlingen, omdat ook deze kinderen uniek zijn. Hun eigenschappen kunnen onderling erg verschillen. Hieronder staat een overzicht van veel voorkomende eigenschappen, zoals die in de literatuur genoemd worden. Een (hoog)begaafde leerling hoeft niet alle eigenschappen in onderstaand overzicht te bezitten. Het omgekeerde is ook het geval: als iemand één of meerdere van deze gedragsaspecten vertoont, hoeft dit niet automatisch te betekenen dat hij/zij (hoog)begaafd is. Kenmerken van (hoog)begaafde leerlingen: 1. Hoge intelligentie (Hoog)begaafde leerlingen beschikken over hoge intellectuele capaciteiten. Een hoge score op een intelligentietest (IQ > 130) of hoge prestaties op andere tests zijn hiervan een indicatie. 2. Vroege ontwikkeling (Hoog)begaafde leerlingen zijn geestelijk vroegrijp en worden gekenmerkt door een ontwikkelingsvoorsprong. Zij kunnen meestal op vroege leeftijd al lezen, praten, schrijven en hebben een vroege ontwikkeling van getalbegrip. Hierdoor kunnen zij zich gemakkelijk leerstof uit hogere leerjaren eigen maken. Ook stellen zij op jonge leeftijd al levensbeschouwelijke vragen en denken zij al vroeg na over de zin van het leven. 3. Uitblinken op één of meerdere gebieden Een bijzondere begaafdheid kan tot uitdrukking komen in motorische, sociale, artistieke en intellectuele vaardigheden. Vaak treden deze begaafdheidsvormen gecombineerd op en blinken (hoog)begaafde leerlingen uit in meerdere gebieden.

5 4. Gemakkelijk kunnen leren (Hoog)begaafde leerlingen hebben over het algemeen een zeer goed geheugen en kunnen hierdoor goed informatie onthouden en verwerken. Zij begrijpen nieuwe leerstof dan ook aanzienlijk sneller dan gemiddelde leerlingen en zijn daardoor sneller klaar met opdrachten en huiswerk. 5. Goed leggen van verbanden (Hoog)begaafde leerlingen kunnen gemakkelijk ( met name causale) verbanden leggen. 6. Het makkelijk kunnen analyseren van problemen (Hoog)begaafde leerlingen zijn snelle probleem-analyseerders. Zij kunnen snel vaststellen wat de aard van een probleem is. Daarnaast zijn (hoog)begaafde leerlingen vaak vindingrijk in het ontwikkelen van eigen oplossingsmethoden. Dit kan soms problemen opleveren als zij zich een verkeerde oplossingsmethode hebben aangeleerd, omdat zij deze methode moeilijk weer los kunnen laten. 7. Het maken van grote denk-sprongen Een (hoog)begaafde leerling maakt grotere leerstappen en heeft daarom minder tijd nodig. 8. Voorkeur voor abstractie (Hoog)begaafde leerlingen kunnen goed abstract denken. Zij generaliseren gemakkelijker dan hun andere klasgenoten en hebben een goed overzicht van de kennisgehelen. Zij hebben geen behoefte aan concretisering van de lesstof door het gebruik van voorbeelden.

6 9. Hoge mate van zelfstandigheid (Hoog)begaafde leerlingen willen liever niet geholpen worden en geven de voorkeur aan zelfstandig werken. Bij het werken in groepsverband vertoont de (hoog)begaafde leerling veel initiatief en neemt hij/zij vaak de leiding. Bovendien wil de leerling dingen graag op zijn/haar eigen wijze doen, zoals het zelf bedenken van een methode voor het uitrekenen van sommen. 10 Brede of juist specifieke interesse Een kenmerk van (hoog)begaafde leerlingen is dat zij zeer leergierig zijn. Als een onderwerp de leerling interesseert, dan pluist hij dit vaak tot op de bodem uit. Maar het tegenovergestelde geldt ook: als een (hoog)begaafde leerling geen interesse heeft voor een bepaald onderwerp, dan kan hij moeilijk de motivatie opbrengen om zich erin te verdiepen. 11 Creatief/origineel In de opdrachten laten (hoog)begaafde leerlingen vaak zien dat zij originele en creatieve ideeën en/of oplossingen hebben. Zij maken onverwachte zijsprongen en hebben grote verbeeldingskracht. 12 Perfectionistisch (Hoog)begaafde leerlingen zijn perfectionistisch aangelegd. Zij houden niet van half werk. 13 Apart gevoel voor humor (Hoog)begaafde leerlingen bezitten over het algemeen een apart gevoel voor humor.

7 14 Hoge mate van concentratie (Hoog)begaafde leerlingen kennen een hoge mate van concentratie en hebben daarbij een langere aandachtsspanne dan de gemiddelde leerlingen. Hoogbegaafde leerlingen beschikken over de potentie om hoge prestaties te leveren. Toch komt dit niet altijd tot uiting. Een rapport van de Onderwijsraad uit 2007: Presteren naar vermogen laat zien dat circa 30 procent van de kinderen met een IQ van 130, lager presteert dan verwacht zou mogen worden op grond van hun capaciteiten. Bij de kinderen met een IQ vanaf 150 ligt dit percentage nog hoger, nl. 60 %. Volgens de Onderwijsraad zijn de oorzaken hiervoor het ontbreken van een intellectueel klimaat op school: weinig waardering voor cognitieve prestaties, een weinig flexibel lesprogramma en weinig mogelijkheden om extra modules te volgen. In 2008 wees mevrouw Sharon Dijksma, destijds staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, op de noodzaak om meer aandacht te besteden aan excellerende leerlingen, die te weinig tot hun recht komen. Staatssecretaris Sander Dekker stelde in 2013: 'Ons onderwijs doet het gemiddeld genomen goed. Op één punt zijn we zelfs wereldkampioen: ervoor zorgen dat onze kwetsbare leerlingen niet door het ijs zakken. Maar onze beste leerlingen presteren onder de maat. Bij de top laten we talent onbenut. Dat moet anders. Ik wil dat ieder kind in staat wordt gesteld het maximale uit zichzelf te halen. Bovenstaande citaten benadrukken hoe belangrijk de rol van het onderwijs is inzake (hoog)begaafde leerlingen. Echter, het is zeker van belang om hier ook aandacht te besteden aan het kind zélf: in het voorgaande zijn de kenmerken van begaafdheid besproken, maar waarom komt de hoge intelligentie niet altijd tot uiting en wat heeft deze begaafdheid voor gevolgen voor het functioneren en welbevinden van het kind?

8 2.2 Sociaal emotionele ontwikkeling Vaak voelen kinderen met hoogbegaafdheid zich anders dan hun klasgenootjes. Hun belevingswereld sluit niet goed aan bij de andere kinderen en soms voelen ze zich niet begrepen, waardoor zij zich geïsoleerd kunnen gaan voelen. Dit kan uiteenlopende gevolgen hebben: deze kinderen gaan zich vervelen, ze vinden het niet leuk op school, willen zelfs soms niet meer naar school, ze laten negatief gedrag zien of gaan over op onderprestatie om niet op te vallen. Als je slim of (hoog)begaafd bent, kun je goed leren, is een veelgehoorde uitspraak. Ongeveer één op de vijf (hoog)begaafde kinderen levert prestaties die lager zijn dan wat er op grond van hun aanleg verwacht mag worden. Onderpresteren is daarmee één van de meest raadselachtige en frustrerende problemen van (hoog)begaafde kinderen. Het lijkt of deze kinderen twee gezichten hebben: op sommige momenten zie je de mogelijkheden, een briljante opmerking, een goed doordachte visie, maar daarna is het voorbij en wordt er een muur van apathie en onverschilligheid opgetrokken. ( Jan Kuipers: De kracht in jezelf ) Het is essentieel dat deze kinderen geholpen en gestimuleerd worden om succeservaringen op te doen en dat zij daarvoor gewaardeerd worden. Ook zal duidelijk zijn dat onze school er het belang van inziet en zich ten doel stelt om voor al deze kinderen een passend pedagogisch klimaat te scheppen, zodat zij de mogelijkheid krijgen om weer met plezier en op hun eigen niveau te gaan presteren.

9 3. Signalering Uiteraard kunnen goede schoolprestaties en een hoog werktempo goede indicaties zijn voor een hoogbegaafdheid, maar een begaafd kind hoeft niet altijd op een hoog niveau te presteren en kan ook probleemgedrag laten zien. Het is derhalve nodig dat elke leerkracht op de hoogte is van signalen die kunnen duiden op hoogbegaafdheid. Kennis binnen het team van de begaafdheidskenmerken en profielen is een voorwaarde voor het vroegtijdig signaleren van begaafdheid. Vroeg signaleren betekent dat een kind al in een vroeg stadium passend onderwijs aangeboden kan krijgen en dat er veel problemen voorkomen kunnen worden. Echter: signalering van hoogbegaafdheid is niet het einddoel: het doel is, het juiste pedagogische klimaat te creëren, waarin het kind zich veilig en gewaardeerd voelt, waarin het wordt uitgedaagd en het zich kan ontplooien. De signalering is de eerste stap om zo n leeromgeving te kunnen creëren en het onderwijs aan te passen aan de individuele mogelijkheden en behoeften van het kind.

10 3.1 Herkennen van hoogbegaafdheid Er zijn een aantal aanleidingen te onderscheiden die kunnen leiden tot het vermoeden van hoogbegaafdheid: * bij het eerste bezoek aan onze school, het eerste gesprek met de directeur of de leerkracht, of op het intakeformulier geven de ouders aan dat er hoogbegaafdheid in de familie voorkomt of dat het kind mogelijk een ontwikkelingsvoorsprong heeft * consultatiebureau, schoolarts of peuterspeelzaal maken melding van een ontwikkelingsvoorsprong; * de eerste indruk van de leerkracht n.a.v. observaties tijdens de eerste weken dat het kind op school is; * informatie van een andere school wanneer er sprake is van een overstap naar onze school; * tijdens de schoolloopbaan bemerkt de leerkracht signalen die op hoogbegaafdheid zouden kunnen wijzen.

11 4. Diagnosticeren Wanneer er een vermoeden is van hoogbegaafdheid ( een kind presteert goed in zijn of haar werk, haalt hoge scores bij de toetsen, is snel klaar met het werk, geeft aan meer uitdaging aan te kunnen of de leerkracht bemerkt in het gedrag van het kind anderszins signalen ), dan moet er actie worden ondernomen. De eerste stappen worden gezet binnen de groep: de leerkracht zal gebruik maken van de verrijkings- en verdiepingsstof die de methodes bieden en van ander en aanvullend materiaal dat in de groep aanwezig is. Er zal zeker ook gewerkt worden met het Montessorimateriaal dat veel mogelijkheden biedt om ontdekkingen te doen en kennis uit te breiden op het niveau van het individuele kind. Tegelijkertijd wordt het kind door de leerkracht besproken met de Intern Begeleider. In overleg wordt besloten of deze leerling in aanmerking komt voor: * begeleiding door de deskundige hoogbegaafdheid op school. ( deze begeleiding gebeurt zowel in als buiten de groep, hierover later ) * nader onderzoek om te weten te komen of er sprake is van hoogbegaafdheid. In beide gevallen wordt contact gezocht met de ouders. Wordt in dit gesprek besloten dat nader onderzoek gewenst is, dan kan dit op twee manieren geschieden: * extern een diagnostisch onderzoek door een deskundige buiten de school. Door middel van dit onderzoek dat door de ouders wordt aangevraagd en betaald wordt het IQ van de leerling vastgesteld en kan worden bepaald of het kind al dan niet (hoog)begaafd is. * op school - aan de hand van het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid wordt bekeken of het vermoeden van hoogbegaafdheid kan worden bevestigd en zullen passende maatregelen worden genomen. In beide gevallen is het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid de leidraad voor de hierna te ondernemen stappen. ( zie volgend blad )

12 4.1 Het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid (DHH). Dit is een geïntegreerd instrument voor signalering, diagnostiek en begeleiding van hoogbegaafde leerlingen. Het instrument is bedoeld voor leerkrachten en Intern Begeleiders van basisscholen. Het DHH bestaat uit een aantal modules: * Quick Scan * Signalering * Diagnostiek * Leerlingbegeleiding * Evaluatie De procedure voor het hanteren van het DHH is als volgt: o De leerkracht heeft een vermoeden van (hoog)begaafdheid en bespreekt het kind met de Intern Begeleider o In het DHH vult de leerkracht een signaleringslijst in o Ook de ouders van het kind vullen digitaal een vragenlijst in o Deze verzamelde gegevens worden ingevoerd en aangevuld met de didactische gegevens van de leerling uit het leerlingvolgsysteem Parnassys

13 o Alle overige informatie wordt ingevoerd, bijvoorbeeld de resultaten van onderzoeken die buiten de school hebben plaatsgevonden o Het DHH geeft aan het eind van het geautomatiseerde proces een advies voor een aanpak op maat. Dit advies betreft o.a. - het compacten van de gebruikte methodes ( zie punt 5.1 ) - een passend verrijkingsaanbod ( zie punt 5.2 ) - het traject voor eventuele vervroegde doorstroming ( zie punt 5.3 ) - diverse pedagogische handelingssuggesties Naast het DHH hebben wij inmiddels ook het SiDi 3 Protocol aangeschaft om met name de ontwikkelingsvoorsprong bij de jongste leerlingen beter in kaart te kunnen brengen.

14 5. Compacten / Verrijken / Versnellen 5.1 Compacten Leerlingen die (hoog)begaafd zijn, hebben minder behoefte aan instructie en aan herhalings- en oefenstof. Ze zijn in staat om zich leerstof in een hoog tempo eigen te maken en te verwerken. Door het vóórtoetsen dat door de leerkrachten op onze school systematisch wordt gedaan, wordt duidelijk welke stof de leerling al beheerst en wat niet meer hoeft te worden aangeboden en geoefend. Door de leerstof aan te passen aan het kind en niet andersom! - kan worden tegemoet gekomen aan de behoefte van het kind: de reguliere lesstof wordt beperkt tot de essenties. Voor deze manier van indikken wordt de term Compacting gebruikt. Het Digitaal Handelingsprotocol Hoogbegaafdheid dat op onze school wordt gehanteerd, geeft adviezen omtrent het compacten in de methodes die wij gebruiken. Compacten heeft enerzijds tot doel te voorkomen dat leerlingen zich gaan vervelen en gedemotiveerd raken wanneer zij steeds leerstof moeten oefenen en herhalen die ze al beheersen. Anderzijds komt door het indikken tijd vrij die anders gevuld kan worden, namelijk met leerstof die meer een beroep doet op de intellectuele capaciteiten van deze leerlingen: de verrijkingsstof.

15 5.2 Verrijken Verrijkingsstof is leerstof die tegemoet komt aan de specifieke behoeften van (hoog)begaafde leerlingen. In veel methoden is extra lesstof opgenomen die vaak wel wat moeilijker is, maar niet altijd uitdaging biedt voor (hoog)begaafde leerlingen. Verrijkingsstof is niet 'méér van hetzelfde of iets moeilijker - dan is het zeker niet zinvol. De projectgroep 'Omgaan met verschillen' van SLO heeft in 2001 een onderzoek uitgevoerd naar de criteria waaraan uitdagend lesmateriaal voor (hoog)begaafde leerling moet voldoen. Uit dit onderzoek blijkt dat verrijkingsstof aan de volgende criteria dient te voldoen: beroep doen op creativiteit open opdrachten hoog abstractieniveau hoge mate van complexiteit meerwaarde bieden ten opzichte van reguliere leerstof stimuleren van onderzoekende houding beroep doen op zelfstandigheid van de leerling uitlokken van een reflectieve houding beroep doen op metacognitieve vaardigheden uitlokken van interactie (Bronkhorst e.a., 2001) Ook in de wijze waarop deze leerstof is samengesteld en wordt aangeboden, kan een meerwaarde zitten: hoogbegaafden leren anders. Waar bij de reguliere leerstof sprake is van bottom-up leren, zal een hoogbegaafd kind kiezen voor de top-down methode. ( bij bottom-up-onderwijs wordt de leerstof in stapjes aangeboden, steeds iets moeilijker en met veel herhalingen. Hoogbegaafde leerlingen leren vanuit het geheel: top-down. Zij vullen zelf de details in en leggen verbanden. ) Alles omtrent het aanbod van de verrijkingsstof van de 2 e Montessorischool en de wijze waarop deze op onze school wordt aangeboden, zal worden besproken in punt 6: de Plusgroep.

16 5.3 Versnellen Versnellen betekent de basisschoolperiode korter dan gebruikelijk doorlopen en kent diverse vormen: Overslaan van een groep Doorlopen van meerdere groepen in één schooljaar Versnellen voor een bepaald vak Versnelling is een van de meest ingrijpende onderwijsaanpassingen voor (hoog)begaafde leerlingen. Wanneer bij een kind sprake is van een grote didactische voorsprong en maatregelen als compacten en verrijken onvoldoende zijn om 'onderwijs op maat' te bieden, is versnellen het overwegen waard. Omdat het een ingrijpende onderwijsaanpassing betreft, is het van belang dat de keuze voor (of tegen) versnelling bewust genomen wordt en alle betrokkenen achter de beslissing staan. Sociaal-emotionele gevolgen van versnelling Veel mensen zijn bezorgd dat versnellen problemen op zal leveren en wel met name op het sociaal emotionele vlak. Deze bezorgdheid is begrijpelijk, maar door deze bezorgdheid wordt wel eens een belangrijk punt over het hoofd gezien. (Hoog)begaafde leerlingen hebben door hun cognitieve voorsprong vaak heel andere interesses en sociale verwachtingen dan leerlingen van hun eigen leeftijd. Daarom kan het zijn dat leerlingen geïsoleerd raken in hun groep en kan de indruk ontstaan dat leerlingen achterlopen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. In veel gevallen blijkt in de praktijk echter dat leerlingen na een versnelling in dit opzicht juist beter gaan functioneren. Dit komt waarschijnlijk omdat het (hoog)begaafde kind in cognitief opzicht vaak makkelijker aansluiting vindt bij wat oudere leerlingen. Uit internationaal onderzoek bij (hoog)begaafde leerlingen die versneld waren naar een volgende groep, is gebleken dat dit voor hen een effectieve onderwijsaanpassing is. Versnelde hoogintelligente leerlingen functioneren zeker niet minder en soms zelfs beter op sociaal emotioneel gebied dan niet versnelde hoogintelligente leerlingen. Er blijken nauwelijks verschillen in zelfconcept te bestaan en versnelde leerlingen functioneren beter op cognitief gebied, hebben niet meer of minder contacten of andere activiteiten dan niet versnelde hoogintelligente leerlingen en worden door hun ouders en leerkrachten hetzelfde als of positiever beoordeeld dan niet versnelde hoogintelligente leerlingen wat betreft de meeste gedragskenmerken.

17 Versnellen is voor de grote groep (hoog)begaafde leerlingen een effectieve onderwijsaanpassing, maar dat betekent niet dat versnellen voor iedere individuele (hoog)begaafde leerling een positief effect heeft. De keus om te versnellen zal daarom voor iedere individuele (hoog)begaafde leerling apart en zeer weloverwogen genomen moeten worden. ( Stichting Leerplan Ontwikkeling ) Versnelling alléén is niet voldoende. Aanpassingen in de reguliere leerstof zijn nodig om tegemoet te komen aan de specifieke leerbehoeften van (hoog)begaafde leerlingen, ook na een versnelling! Als een school alleen versnelling toepast en verder geen aanpassingen maakt in het onderwijsaanbod is dit geen goede zaak. In dat geval moet de leerling zich alsnog aanpassen aan het onderwijsaanbod, in plaats van dat het onderwijsaanbod wordt aangepast aan de behoeften van de leerling. Versnellen moet plaatsvinden, indien het duidelijk in het belang van de leerling is en versnellen mag niet louter het gevolg zijn van de onmacht van de school om andere maatregelen te treffen (Doornekamp, Drent en Bronkhorst, 1999). Een leerling die vervroegd doorstroomt naar een volgende groep is dus niet geholpen met het volgen van het reguliere programma van die groep: het blijft een (hoog)begaafde leerling! Ook hier zal hij / zij in grote stappen door de leerstof gaan, eigen leerstrategieën gebruiken, analytisch denken, kortom: alle kenmerken die in punt 2.1 zijn beschreven, zal de leerling meenemen naar de volgende groep. Het is daarom noodzakelijk dat er goed overleg plaatsvindt tussen de leerkrachten van de beide groepen. De nieuwe leerkracht zal vooral in het begin goed op het kind moeten letten: vaak gebeurt het dat leerlingen die versneld hebben, opeens merken dat ze zich moeten inspannen en dat niet alles zo vanzelf gaat als zij gewend waren. Het is belangrijk dat de leerkracht hierover praat met het kind om te voorkomen dat hij / zij zich ongelukkig gaat voelen of faalangst ontwikkelt. Het is dan ook belangrijk om na de eerste weken met de ouders te bespreken hoe het kind zich thuis uit over de nieuwe situatie.

18 Op de 2 e Montessorischool wordt in enkele individuele gevallen besloten tot versnellen. Het kan hier zowel het overslaan van een groep betreffen als het doorlopen van twee groepen in één schooljaar. Uiteraard gaat hier veel overleg aan vooraf tussen de Intern Begeleider, de ouders en de betrokken leerkrachten ( zowel de huidige leerkracht als de ontvangende leerkracht ). Ook met de betreffende leerlingen wordt zowel thuis als op school gesproken. Leidraad bij deze overwegingen zijn het leerlingvolgsysteem Parnassys waarin alle toetsresultaten zijn vermeld, alsmede onderzoeken die hebben plaatsgevonden, observaties van de leerkracht, verslaggeving van gesprekken met de ouders, etc. Doorslaggevend voor de beslissing om te versnellen, is steeds het sociaalemotioneel welbevinden van het kind.

19 6. De Plusgroep. De wens om meerbegaafde kinderen meer aandacht en speciale begeleiding te kunnen bieden, is op onze school steeds aanwezig geweest. Dit leidde aanvankelijk tot het individueel begeleiden van enkele leerlingen. Al snel nam het aantal kinderen toe, alsook het besef dat de organisatie moest veranderen: de opzet van gesprekjes, instructies en opdrachten in korte tijd ( destijds 1 uur per week, later 2 uur per week ) en met ieder kind apart, was niet praktisch. Het bleek onmogelijk om alle kinderen optimaal te begeleiden, terwijl daarnaast steeds meer de overtuiging groeide dat het voor deze kinderen goed zou zijn om meer samen te doen. Om alle (hoog)begaafde leerlingen effectief te kunnen begeleiden en de tijd zo zinvol mogelijk in te vullen, werd besloten tot het starten van een Plusgroep. Plus - vanzelfsprekend vanwege het aanbieden van méér leerstof, méér verdieping, méér uitdaging, etc. Groep - omdat het Montessori-onderwijs altijd spreekt van groepen in plaats van klassen ( op een Montessorischool zitten immers kinderen van meerdere leerjaren bij elkaar ). Maar daarbij benadrukt het woord groep ook het bij elkaar horen en het samenwerken.

20 6.1 Wie komen in aanmerking voor de Plusgroep? Op voorstel van de leerkracht en in overleg met de Intern Begeleider worden in de Plusgroep geplaatst Kinderen die gediagnosticeerd zijn als hoogbegaafd Kinderen met hoge A-scores bij de toetsen Kinderen bij wie geen onderzoek heeft plaatsgevonden, maar bij wie de leerkracht signalen heeft opgevangen die een vermoeden geven van hoogbegaafdheid, bijvoorbeeld een grote algemene kennis en interesse, maar ook bij het vermoeden van onderpresteren. Vaak zijn deze kinderen al in eerdere leerjaren opgevallen en is de leerkracht op hen geattendeerd door de vorige leerkracht. Bij de overdracht tussen de leerkrachten wanneer een leerling naar een volgende groep gaat, moet het vermoeden van (hoog)begaafdheid dan ook een belangrijk aandachtspunt zijn Kinderen die altijd snel klaar zijn met hun werk, die dit werk ook afleveren op hoog niveau en die behoefte hebben aan meer uitdaging Om misverstanden te voorkomen, moeten bovenstaande voorwaarden niet alleen duidelijk zijn voor alle leerkrachten van de school, maar ook voor de ouders en de leerlingen. Momenteel komen de kinderen van de Plusgroep uit de groepen 3 t / m 8. Het streven is de Plusgroep mogelijk te maken voor álle kinderen van de school. Ook leerlingen uit groep 1 en 2 van wie het vermoeden van hoogbegaafdheid bestaat, kunnen dus door de leerkracht worden gemeld. Vervolgens zal de begeleider van de Plusgroep in de groep komen observeren en met de leerkracht deze kinderen bespreken, waarna een plan wordt opgesteld.

21 6.2 Het doel van de Plusgroep In de Plusgroep zitten kinderen bij elkaar die allen een hoge intelligentie hebben, die over het algemeen werken in een hoog tempo doordat ze met grote stappen door de leerstof gaan, die vaak een eigen oplossingsmethode hanteren bij vraagstukken, die abstract kunnen denken en die door al dit soort kenmerken niet altijd aansluiting vinden bij de andere kinderen in de eigen groep. Wanneer zij in de Plusgroep bij elkaar zijn, zullen zij kunnen werken met gelijkgestemden, wat de motivatie ten goede komt en het plezier in werken zal vergroten. Zo zullen de kinderen zich meer bewust worden van hun eigen kwaliteiten, een positief zelfbeeld ontwikkelen en dit durven uitdragen. Samenwerken is belangrijk in de Plusgroep, of beter: léren samen te werken. Deze kinderen zijn gewend om alleen hun werk te doen en op hun eigen manier. In de Plusgroep zullen zij veel opdrachten met andere kinderen moeten doen, zodat zij moeten leren om te luisteren naar elkaar, te overleggen met elkaar en rekening te houden met elkaar. Zij kunnen van elkaar leren en elkaar stimuleren. De leerstof die aangeboden wordt in de Plusgroep is van een hoog niveau en de opdrachten zijn niet eenvoudig. Hierdoor krijgen de kinderen weliswaar de uitdaging waar zij behoefte aan hebben, maar ook wordt er een beroep gedaan op hun doorzettingsvermogen: zij moeten gaan leren om een moeilijke opdracht niet uit de weg te gaan, dóór te zoeken naar oplossingen en leren om hulp te vragen als het niet lukt. Zij moeten leren om werk waaraan zij begonnen zijn, ook af te maken. Juist deze aspecten zijn het die later vaak problemen geven bij een studie. De kinderen moeten leren om te leren en in de Plusgroep worden zij hierin begeleid.

22 6.3 De Plusgroep in de praktijk: Het team van de 2 e Montessorischool vindt het heel belangrijk dat alle kinderen zoveel mogelijk binnen de groep werken, d.w.z. dat wij géén leerlingen apart lesgeven in een ander lokaal. Voor de Plusgroep is er wel een ruimte in de school, maar deze dient enerzijds voor de materialen voor hoogbegaafden en anderzijds voor gesprekken met kleine groepjes leerlingen. De samenstelling van de groepjes varieert per keer, afhankelijk van de opdracht. Kinderen die deel uitmaken van de Plusgroep krijgen in groepjes hun instructies en opdrachten. Daarna gaan zij weer naar hun eigen groep, want het is de bedoeling dat zij in de rest van de week dáár werken aan hun opdracht. De week erna komen zij terug om te laten zien wat ze gedaan hebben. Besproken wordt wat er goed gegaan is, wat er nog moet gebeuren, of er eventueel problemen zijn, wat zij misschien nog nodig hebben, hoe de samenwerking met anderen gaat, hoe ze van plan zijn verder te gaan, etc. Ook worden er afspraken gemaakt over het afronden van de opdracht: de controle die zo belangrijk is om te leren om te leren. Wanneer een opdracht klaar is, wordt deze beoordeeld en besproken. Ook dit gebeurt in een groepje, zodat de kinderen van elkaars werk kunnen leren en zij elkaar op ideeën kunnen brengen. Vaak ook wordt het werk gepresenteerd: op een groot vel papier of via een werkstuk of spreekbeurt, een PowerPointpresentatie of een tentoonstelling. Om te zorgen voor een zo breed mogelijk aanbod, zijn er mappen met opdrachten op zoveel mogelijk leerstofgebieden: rekenen en wiskunde, ruimtelijke vaardigheid, taal, natuur, proefjes, aardrijkskunde en geschiedenis, beeldende kunst en architectuur, denkpuzzels, enz. Ook de werkvormen zijn afwisselend, zodat de talenten van ieder kind aan bod kunnen komen: lezen, schrijven, werken op de computer, tekenen, handvaardigheid, een spel doen, iets bouwen, e.d. De kinderen maken zelf een keuze uit de opdrachten, zoals kinderen gewend zijn op een Montessorischool. Voor het aanbod van de opdrachten wordt gebruik gemaakt van projecten ( zowel op papier als online ) voor hoogbegaafden en van speciale uitgaven die diverse uitgeverijen aanbieden met opdrachten voor hoogbegaafden in les- en werkboeken. Daarnaast maken we veel gebruik van lessuggesties en voorbeelden die op verschillende sites op Internet worden aangeboden.

23 Naast de mappen met opdrachten staan en liggen er in de ruimte van de Plusgroep vele materialen: boeken over uiteenlopende onderwerpen, denkpuzzels, gezelschapsspelletjes, vergrootglazen, magneten, microscopen, poppen voor het onderzoeken van de organen van een mens en het skelet, constructiemateriaal, etc. De kinderen hebben altijd toegang tot deze ruimte en kunnen er op elk moment zelfstandig materiaal halen: zij lenen het materiaal door in een map hun naam te noteren, de naam van het materiaal en de datum van lenen en terugbrengen. Zo is er niet alleen duidelijk wie welk materiaal heeft, maar is er ook controle mogelijk. Bij veel van de materialen hoort een opdracht en ook hierbij wordt gecontroleerd of en hoe de opdracht is gedaan. Op de computers in de ruimte van de Plusgroep en in de eigen groepen kunnen de kinderen werken aan speciale programma s die geschikt zijn voor hoogbegaafden wat betreft interesse, niveau en uitdaging. Naast het werken met de computer, de materialen en de opdrachten heeft onze school er ook voor gekozen om deze leerlingen kennis te laten maken met een vreemde taal. Omdat hoogbegaafde kinderen al een voorsprong hebben, wordt afgeraden hiervoor Frans, Duits of Engels te kiezen: zij zouden dan op het Voortgezet Onderwijs weer de uitdaging missen, omdat zij al veel weten van deze taal. Wij hebben ervoor gekozen om deze kinderen te laten kennismaken met Italiaans. Aan de hand van de computercursus Talk now leren de kinderen woordjes en zinnetjes. Dit is een thematische methode, waarbij de leerlingen spelenderwijs woordjes leren die vervolgens worden uitgeprint en moeten worden geleerd. De kinderen worden overhoord en samen wordt daarna een nieuw thema gekozen. Bij het overhoren worden ook vaak weer groepjes samengesteld, zodat de kinderen van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen stimuleren. Wanneer zij al veel woorden kennen, worden korte zinnen aangeboden en daarna worden er in groepjes kleine gesprekjes gevoerd. Alle kinderen van de Plusgroep doen ieder jaar op school mee aan W4Kangoeroe: de Wereld Wijde Wiskunde Wedstrijd van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

24 6.4 Contact met de ouders van de Plusgroep. Tweemaal per jaar krijgen alle kinderen van onze school hun verslag en organiseren de leerkrachten gespreksavonden voor de ouders. Daarnaast zijn er veel momenten waarin ouders de leerkrachten spreken op hun verzoek of op uitnodiging van de leerkracht, wanneer daartoe aanleiding is. Over de kinderen die (hoog)begaafd zijn, is dus al meerdere keren met de ouders gesproken. Wanneer besloten wordt dat een kind gaat deelnemen aan de Plusgroep, dan wordt dit medegedeeld aan de ouders middels een brief. Uiteraard zal dit meestal aan het begin van een nieuw schooljaar zijn. Toch kan het voorkomen dat een leerkracht en de Intern begeleider tijdens het schooljaar besluiten dat het voor een bepaalde leerling goed zou zijn om ook deel te nemen aan de Plusgroep, namelijk wanneer er signalen zijn dat een kind hierbij gebaat is. Wij zijn van mening dat er ook dán een plaats moet zijn voor het kind. In het algemene verslag dat alle kinderen twee keer per jaar krijgen, is voor de leerlingen van de Plusgroep een bijlage gevoegd. Hierin wordt vermeld wat er in die periode is gedaan. Daarnaast worden alle ouders van de leerlingen van de Plusgroep ook tweemaal per jaar voor een koffie-ochtend uitgenodigd door de Intern Begeleider en degene die de Plusgroep leidt. De laatste geeft dan aan de ouders uitgebreid informatie over de opdrachten en projecten die in de Plusgroep zijn gedaan, hoe een en ander verlopen is, wat er opviel, hoe de planning verder is, etc.

Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol

Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol Meer- of Hoogbegaafdheidsprotocol Het opzetten van een beleid voor hoogbegaafde kinderen vraagt kennis over wat hoogbegaafdheid is. Het moet onderscheid kunnen maken tussen een slim kind en een hoogbegaafd

Nadere informatie

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid.

Met ingang van het schooljaar hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Beleid rond begaafdheid voor leerlingen van De Vosseschans Met ingang van het schooljaar 2009-2010 hanteert de Vosseschans structureel beleid rond het omgaan met hoogbegaafdheid. Dit wil niet zeggen dat

Nadere informatie

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Protocol hoogbegaafdheid 21-04-2016 Protocol Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Onze doelgroep... blz. 4 3. Procedure... blz. 5 4. Signalering en diagnostiek... blz. 6 5. Begeleiding...

Nadere informatie

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus

(Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus (Hoog)begaafde protocol OBS Prins Claus Linschoten juli 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Visie... 3 Doelgroep... 3 Signaleren... 4 Onderpresteerders... 4 Onderwijsbehoeften... 4 Begeleiding...

Nadere informatie

R.-K. basisschool Leuvensbroek XN Nijmegen Beleidsplan Hoogbegaafdheid

R.-K. basisschool Leuvensbroek XN Nijmegen Beleidsplan Hoogbegaafdheid R.-K. basisschool Leuvensbroek 2010 6546 XN Nijmegen 024 3734182 info@wingerd-nijmegen.nl www.wingerd-nijmegen.nl Beleidsplan Hoogbegaafdheid Juni 2018 Samenvatting De Wet op het Basisonderwijs schrijft

Nadere informatie

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster

Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster Protocol Meer - en Hoogbegaafdheid 1 Nutsschool Hertogin Johanna-Poolster De missie van de Nutsscholen en de NHJ-Poolster Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol.

Maart 2012. Protocol (Hoog)begaafdheid. Doel van het protocol. Maart 2012 Protocol (Hoog)begaafdheid Doel van het protocol. In dit protocol vinden leerkrachten handreikingen om (hoog)begaafde leerlingen (we noemen deze kinderen pluskinderen) te signaleren en te begeleiden.

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Onderwijs 30 augusutus 2016 2.4 (Hoog)begaafdheid Passend onderwijs en (hoog)begaafde leerlingen Onderwijs/Passend onderwijs 1 Inhoudsopgave 1. Visie

Nadere informatie

1 Organisation for Economic Co-operation and Development (2010), PISA 2009 Results: What

1 Organisation for Economic Co-operation and Development (2010), PISA 2009 Results: What Hoogbegaafden en excellentie We besteden apart aandacht aan hoogbegaafden en excellentie omdat het een redelijk nieuw aandachtsterrein is. Hoogbegaafdheid is een normatieve omschrijving van gedrag en prestaties

Nadere informatie

Protocol begaafdheid op de Curtevenne

Protocol begaafdheid op de Curtevenne Parklaan 3, Kortenhoef Postbus 118, 1243 ZJ Kortenhoef (035) 656 10 19 info@curtevennesc hool.nl www.curtevennesch ool.nl Protocol begaafdheid op de Curtevenne Ieder kind uniek en toch lekker samen Niet

Nadere informatie

Plusklassen Dynamiek scholengroep

Plusklassen Dynamiek scholengroep Plusklassen Dynamiek scholengroep Aanleiding: De afgelopen jaren hebben verschillende werkgroepen zich bezig gehouden met een goed aanbod voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong binnen de Dynamiek

Nadere informatie

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs

- school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs - school de Ontmoeting Jenaplanschool voor basisonderwijs Beleidsplan hoogbegaafdheid 2016 1 2 Beleidsplan (hoog)begaafde leerlingen Doel Op onze school stemmen we ons onderwijs zodanig op de behoeften

Nadere informatie

OBS De Hobbitstee Leerdam

OBS De Hobbitstee Leerdam BELEIDSPLAN PLUSKLAS OBS De Hobbitstee Leerdam INHOUDSOPGAVE KORTE INLEIDING pagina 3 1. OMSCHRIJVING pagina 4 2. DOELEN pagina 5 3. BELEID pagina 6 3.1 Signalering 3.2 Kerndoelen 3.3 Verrijkingswerk 4.

Nadere informatie

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep:2.1. Wat zijn excellente leerlingen 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

KINDEREN DIE MEER KUNNEN

KINDEREN DIE MEER KUNNEN KINDEREN DIE MEER KUNNEN INLEIDING Op de IJwegschool staat het kind centraal. Het onderwijs wordt aangepast aan het kind en niet andersom. Doordat de leerkrachten handelingsgericht werken waarbij de onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen

Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Plan van aanpak voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong of (hoog)begaafde kinderen Inhoud Doelgroep 3 Signalering en diagnosticering 3 Het vertrekpunt 3 Onderwijskundige maatregelen 4 Verrijken en

Nadere informatie

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders

DE PLUSBUS. Informatiebrochure voor ouders Informatiebrochure voor ouders DE PLUSBUS In deze brochure vindt u algemene & praktische informatie over de plusklas De Plusbus. De Plusbus is onderdeel van Stichting Palludara. Inhoud Hoogbegaafd, nou

Nadere informatie

Protocol begaafdheid op de Curtevenne

Protocol begaafdheid op de Curtevenne Parklaan 3, Kortenhoef Postbus 118, 1243 ZJ Kortenhoef (035) 656 10 19 info@curtevenneschool.nl www.curtevenneschool.nl Protocol begaafdheid op de Curtevenne Ieder kind is uniek en toch lekker samen. en

Nadere informatie

Meerbegaafden protocol

Meerbegaafden protocol Meerbegaafden protocol Kardinaal de Jongschool 1. Doelstelling Er zijn grote verschillen in begaafdheid, tempo en belangstelling van kinderen. Naast zorg voor kinderen die minder snel mee kunnen meekomen,

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid De RK Daltonbasisschool St. Plechelmus hanteert het Protocol Hoogbegaafdheid van haar bestuur de Dr. Schaepmanstichting. Dit protocol is in 2009 gemaakt en binnen het bestuur is

Nadere informatie

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen

Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Samenvatting Protocol Excellente leerlingen Visie In de visie van onze school staat dat wij streven naar een optimale ontwikkeling van ieder kind. Het uitgangspunt Voor leerlingen die een ontwikkelingsvoorsprong

Nadere informatie

Protocol leertijdverkorting

Protocol leertijdverkorting Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol leertijdverkorting Doel:

Nadere informatie

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek

Beleid (hoog)begaafdheid. Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Beleid (hoog)begaafdheid Hoe gaan we om met begaafde en hoogbegaafde kinderen op De Krommen Hoek Uitgangspunt missie en visie n Het onderwijs wordt zodanig ingericht dat de leerlingen een ononderbroken

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid 1. Wat is hoogbegaafdheid? Om over hoogbegaafdheid te kunnen spreken, moeten er drie kenmerken aanwezig zijn. -hoge intelligentie -grote creativiteit -grote

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Beleid hoogbegaafde en begaafde leerlingen KBS de Rietkraag

Beleid hoogbegaafde en begaafde leerlingen KBS de Rietkraag Beleid hoogbegaafde en begaafde leerlingen KBS de Rietkraag Inhoud 1. Inleiding 1.1Beleid hoogbegaafde en begaafde leerlingen op de Rietkraag:... 3 1.2 Uit de algemene visie van onze school:... 3 2. Definitie

Nadere informatie

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen

Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Visie en beleid ten aanzien van beter presterende leerlingen Inleiding Eén van de profielpijlers van De Duif is presteren. We proberen uit alle leerlingen te halen wat er in zit. Ons doel is om voor alle

Nadere informatie

(Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool.

(Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool. (Hoog)begaafdenwijzer Lorentzschool. (Ontdek-boek over hoogbegaafdheid door Wendy Lammers van Toorenburg) 1 januari 2014 1. (Hoog)begaafdenbeleid op de Lorentzschool. In het hedendaagse onderwijs is omgaan

Nadere informatie

plusbeleid CBS de Vrijenburg inhoud

plusbeleid CBS de Vrijenburg inhoud plusbeleid CBS de inhoud - inleiding blz. 2 - definitie plus-leerling blz. 3 selectiecriteria totaal-plus-leerling & vak-plus-leerling blz. 3 onderpresteren blz. 5 - aanpak kleuters blz. 7 borging blz.

Nadere informatie

Informatie Reflexis PlusKlas. De Wijzen uit het Oosten

Informatie Reflexis PlusKlas. De Wijzen uit het Oosten Informatie Reflexis PlusKlas De Wijzen uit het Oosten Passend onderwijs Maart 2010: opdracht van Reflexisbestuur: beleid maken voor passend onderwijs voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong Een onderwijsaanpassing

Nadere informatie

2. Definitie. Inhoud. 1. Visie op het kind 2. Definitie 3. Doelgroep 4. Selectie&voortgang 5. Verantwoordelijkheid&communicatie

2. Definitie. Inhoud. 1. Visie op het kind 2. Definitie 3. Doelgroep 4. Selectie&voortgang 5. Verantwoordelijkheid&communicatie Beleidsprotocol Plusklas Dit protocol beschrijft kort en bondig onze visie op hoogbegaafdheid, de mogelijkheden die wij kunnen bieden aan de doelgroep en de vertaling naar de dagelijkse praktijk in school.

Nadere informatie

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4

Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 Overgangsprotocol OPO Ameland Groep 1 tot en met 4 januari 2010 5 januari 2011 informeren MT 26 januari 2011 informeren teams 10 maart 2011 voornemen besluit BC 22 maart 2011 besluitvormend GMR 21 april

Nadere informatie

Plusklas PWA Beusichem

Plusklas PWA Beusichem Plusklas PWA Beusichem Beleidsnotitie juni 2017 1 Inhoud Inleiding 3 Aanleiding tot het vormen van een plusklas 3 Doel van de plusklas 4 Doelgroep en toelating 4 Organisatie en werkwijze plusklas 5 De

Nadere informatie

De Ploeterklas* OG ZWeM

De Ploeterklas* OG ZWeM De Ploeterklas* OG ZWeM *De naam voor de afzonderlijke groepen wordt met medewerking van de leerlingen bepaald aan het begin van het schooljaar. De Ploeterklas biedt een aanvullend aanbod voor leerlingen

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Onderwijsaanbod voor kinderen met hoge intellectuele vermogens. (hoog)begaafde leerlingen. Spolt Skom

Beleidsnotitie. Onderwijsaanbod voor kinderen met hoge intellectuele vermogens. (hoog)begaafde leerlingen. Spolt Skom Beleidsnotitie Onderwijsaanbod voor kinderen met hoge intellectuele vermogens (hoog)begaafde leerlingen Spolt Skom Beleidsnotitie (hoog)begaafde leerlingen mei 2011 Pagina 1 Inhoudsopgave 1. Organisatie

Nadere informatie

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel

Behandeld met HB specialist in de periode september november Besproken in pedagogisch team d.d Kwaliteitszorg Notitie Nobel Pcb De Hoeksteen Kwaliteitszorg Notitie Nobel Kwaliteitszorg Notitie Nobel Behandeld met HB specialist in de periode september november 2013 Besproken in pedagogisch team d.d. 19 11 2013 Vastgesteld d.d.

Nadere informatie

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014

Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Beleid voorsprongleerlingen/excellente leerlingen Juni 2014 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Doelgroep: 2.1 Wat zijn excellente leerlingen? 2.2 Definitie die we hanteren 2.3 Excellente leerlingen in de schoolpraktijk

Nadere informatie

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016

Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 Beleid Meer - en Hoogbegaafdheid NUT Periode januari 2014 t/m januari 2016 1 vastgesteld dd. 22 april 2014 door MT De missie Op de Nutsscholen geven wij eigentijds onderwijs, passend bij wat de leerlingen

Nadere informatie

Protocol (hoog)begaafden Prinses Julianaschool Versie 2, 2010

Protocol (hoog)begaafden Prinses Julianaschool Versie 2, 2010 Protocol (hoog)begaafden Prinses Julianaschool Versie 2, 2010 INHOUD 1.Algemeen 1.1 Definitie 2. Begrippen 2.1 Compacten en verdiepen 2.2 Verrijken 2.3 Versnellen 2.4 Portfolio 3. Signalering via KIJK

Nadere informatie

Visie: Zes typen hoogbegaafde leerlingen:

Visie: Zes typen hoogbegaafde leerlingen: Visie: De Klokbeker heeft een visie waarbij alle leerlingen, inclusief de (hoog)begaafde leerlingen een plek hebben waar ze gezien worden in hun totaliteit, goed presteren op de (methode onafhankelijke)

Nadere informatie

Protocol Meer- en hoogbegaafdheid Versie 1.0 september Het Kofschip Ouderkerk aan de Amstel

Protocol Meer- en hoogbegaafdheid Versie 1.0 september Het Kofschip Ouderkerk aan de Amstel Protocol Meer- en hoogbegaafdheid Versie 1.0 september 2017 Het Kofschip Ouderkerk aan de Amstel Schooljaar 2017-2018 gebruiken we om onze visie en bijbehorend aanbod te vernieuwen. Dit protocol is derhalve

Nadere informatie

Beleidsplan Begaafdheid

Beleidsplan Begaafdheid Beleidsplan Begaafdheid 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Inleiding...3 1.1 Passend onderwijs bieden...3 2. Wat is hoogbegaafdheid...4 2.1 De omschrijving...4 2.2 Ontwikkelingsvoorsprong...4 2.3 De

Nadere informatie

Protocol Plusklas. Aanleiding

Protocol Plusklas. Aanleiding Protocol Plusklas Aanleiding In het schooljaar 2014-2015 heeft BBS Antonius zich tot doel gesteld een schoolbreed aanbod te bieden voor een leeftijdsheterogene groep meer- en hoogbegaafde leerlingen. Met

Nadere informatie

het fundament christelijke basisschool genderen Protocol Leerlingenzorg Speciale Leergroep ~ huidige situatie ~

het fundament christelijke basisschool genderen Protocol Leerlingenzorg Speciale Leergroep ~ huidige situatie ~ het fundament christelijke basisschool genderen Protocol Leerlingenzorg Speciale Leergroep ~ huidige situatie ~ Visie Christelijke basisschool Het Fundament wil een school zijn: - waar ieder kind uniek

Nadere informatie

Protocol Begeleiding cognitief getalenteerde leerlingen

Protocol Begeleiding cognitief getalenteerde leerlingen Protocol Begeleiding cognitief getalenteerde leerlingen Inleiding Dit protocol heeft tot doel om duidelijkheid te verschaffen in de manier waarop wij als school omgaan met kinderen die meer cognitieve

Nadere informatie

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL

BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD LB HEILOO TEL BASISSCHOOL ST. RADBOUD SLIMPAD 18 1851 LB HEILOO TEL. 072 5332530 E-MAIL: info@radboud-school.nl januari 2015 Inhoudsopgave Woord vooraf... 3 Uitgangspunten bij het protocol verlengen of versnellen...

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB Onderwijs 2.4 Hoogbegaafdheid Excellente en (hoog) begaafde leerlingen e Onderwijs/Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1. Visie op talentontwikkeling 4 2.

Nadere informatie

Versnellen zonder drempels. Jo Verlinden, BCO onderwijsadvies Marloes Ottink, IJsselgroep

Versnellen zonder drempels. Jo Verlinden, BCO onderwijsadvies Marloes Ottink, IJsselgroep Versnellen zonder drempels Jo Verlinden, BCO onderwijsadvies Marloes Ottink, IJsselgroep Programma Opening en welkom Brainstorm; wat weten we al over versnelling / verrijking? Wat is versnellen? Een korte

Nadere informatie

De kracht in jezelf. Hulpprogramma voor leren leren en onderpresteren. Jan Kuipers

De kracht in jezelf. Hulpprogramma voor leren leren en onderpresteren. Jan Kuipers Hulpprogramma voor leren leren en onderpresteren Jan Kuipers Inhoud Voorwoord.................................................... 4 Voor welke kinderen is deze map bedoeld...............................

Nadere informatie

Ouderavond Plusgroep. 15-09-2015 Marc Houben Josephine Close Véronique Kaanen

Ouderavond Plusgroep. 15-09-2015 Marc Houben Josephine Close Véronique Kaanen Ouderavond Plusgroep 15-09-2015 Marc Houben Josephine Close Véronique Kaanen Inhoud 1. Welkom 2. Wat is meer- en hoogbegaafdheid 3. Informatie over de Plusgroep 1. Wat is een Plusgroep 2. Wie nemen deel

Nadere informatie

Protocol (Hoog)begaafdheid B.S. Mikado

Protocol (Hoog)begaafdheid B.S. Mikado Protocol (Hoog)begaafdheid B.S. Mikado 0 Inhoudsopgave: 1. Inleiding... blz. 2 2. Doelstelling... blz. 3 3. Doelgroepen... blz. 3 4. Signalering... blz. 4 5. Diagnostische fase... blz. 5 6. Overwegingen

Nadere informatie

Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland

Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland Doelgroep en toelatingscriteria Plusklassen Samenwerkingsverband Kop van Noord-Holland Doelgroep De leerlingen binnen de Plusklassen zijn hoogbegaafd. Ze hebben een hoge intelligentie (hoger dan 130) en

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid in de klas definities en herkenning

Hoogbegaafdheid in de klas definities en herkenning Hoogbegaafdheid in de klas definities en herkenning Karin Monster Pascal Groen 33 Fotografie Leo van Breugel Giftedness is not a problem to be solved, but an unique challenge to be nourished (Colangelo

Nadere informatie

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland

Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Passend Onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen in Noord- Nederland Uitkomsten enquête Praktijk Liberi Datum: 27 januari 2013 Plaats: Aldeboarn www.praktijkliberi.nl info@praktijkliberi.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Protocol (Hoog) Begaafdheid

Protocol (Hoog) Begaafdheid Protocol (Hoog) Begaafdheid 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding blz. 3 2. Doelstelling. blz. 3 3. Doelgroepen blz. 3 4. Signalering.. blz. 4 5. Diagnose fase blz. 5 6. Overwegingen bij het plan van aanpak. blz.

Nadere informatie

Beleid VPCO - Plusklas

Beleid VPCO - Plusklas Beleid VPCO - Plusklas Versie 24-09- 2015 07 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen

Nadere informatie

Aloysiusschool Amersfoort Datum: Status: definitief voor schooljaar

Aloysiusschool Amersfoort Datum: Status: definitief voor schooljaar Protocol hoogbegaafde en hoogintelligente kinderen Aloysiusschool Amersfoort Datum: 4-3-2010 Status: definitief voor schooljaar 2009-2010 Inhoud protocol. 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. Doelgroepen 4.

Nadere informatie

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014

Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 Talentbeleid vastgesteld 24-9-2014 De begeleiding van hoogbegaafde kinderen in de Plusklas Procedure Welke kinderen in aanmerking komen voor de Plusklas wordt bepaald door de volgende procedure. De leerkracht

Nadere informatie

Plusklaswijzer. Koningin Beatrixschool en Koning Willem-Alexanderschool

Plusklaswijzer. Koningin Beatrixschool en Koning Willem-Alexanderschool Plusklaswijzer Koningin Beatrixschool en Koning Willem-Alexanderschool 1 Inhoudsopgave 1 Hoogbegaafdheid p. 3 2 Visie p. 4 3 Doelstellingen p. 4 4 Selectieprocedure voor de Plusklas p. 4 5 Evaluatie p.

Nadere informatie

Talmaschool afdeling Athena

Talmaschool afdeling Athena Talmaschool afdeling Athena Augustus 2016 start Kind & Onderwijs Rotterdam met voltijd onderwijs voor hoogbegaafde kinderen aan de Talmaschool in Rotterdam. De Athena-afdeling is een nieuwe onderwijsvoorziening

Nadere informatie

Beleid VPCO-Plusklas

Beleid VPCO-Plusklas Beleid VPCO-Plusklas Versie 14-07-2014 Inleiding Beide scholen van VPCO Rhenen hebben hun eigen Beleidsplan Meerbegaafdheid. Dit document is een bijlage bij deze school-specifieke beleidsplannen en omschrijft

Nadere informatie

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen

VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Openbare basisschool VALCKESTEYN Beleid Doubleren of Versnellen Januari 2013 Doel van dit protocol Het vaststellen van de criteria op grond waarvan een leerling al dan niet doubleert of versnelt naar een

Nadere informatie

Het jonge kind uitgedaagd!

Het jonge kind uitgedaagd! Esther de Boer en Marijke Bertu, 29 november 2012 Het jonge kind uitgedaagd! Programma 1. Welkom 2. Wat is een ontwikkelingsvoorsprong? 3. Wat daagt het jonge kind uit? 4. Wat is er aan materiaal? 5. Waarmee

Nadere informatie

Beleidsplan plusklas OBS de Botter Ridderkerk

Beleidsplan plusklas OBS de Botter Ridderkerk Beleidsplan plusklas OBS de Botter Ridderkerk Versie 2016-2017 1 Inhoud: Inleiding 3 Doelstelling 3 Visie van de school 4-5 Definiëring van de doelgroep 6-7 Selectiecriteria in de praktijk 8 Beschrijving

Nadere informatie

De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen

De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen De dolfijngroep: zorg voor (hoog)begaafde kinderen TriVia biedt voor begaafde leerlingen in zogenaamde dolfijngroepen noodzakelijke begeleiding. We hebben gekozen voor de benaming dolfijngroep. Een dolfijn

Nadere informatie

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities:

Algemene inleiding. Twee voorbeelden van definities: Protocol hoogbegaafdheid Rotterdamse Montessorischool December 2017 Inhoud Algemene inleiding... 3 Doel van het protocol... 4 Signalering... 5 Onderbouw... 5 Midden- en bovenbouw... 5 Kerndoelen en verrijking...

Nadere informatie

Hoogbegaafdenbeleid op de Waterspiegel

Hoogbegaafdenbeleid op de Waterspiegel Hoogbegaafdenbeleid op de Waterspiegel september 2012 Intro Ieder kind heeft van God gaven en talenten gekregen: voor ieder kind op zijn eigen niveau. In ons onderwijs willen we die verscheidenheid waarderen.

Nadere informatie

Den Dolder, 2011-2015. Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013

Den Dolder, 2011-2015. Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013 Den Dolder, 2011-2015 Beleidsplan meer- en hoogbegaafde kinderen bijgesteld november 2013 1 "...Wijsheid is te weten dat uiteindelijk de kinderen zelf de weg naar de toekomst in handen hebben..." 1 www.wijswijzer.nl

Nadere informatie

Beleidsstuk. Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid

Beleidsstuk. Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid Beleidsstuk Beleidsstuk Meer- en hoogbegaafdheid Alle kinderen hebben recht op een stimulerende onderwijsomgeving om te leren. Elk kind met zijn eigen leerstijl en zijn eigen onderwijsbehoeften. Bij kleuters

Nadere informatie

Protocol zittenblijven/doubleren

Protocol zittenblijven/doubleren Protocol zittenblijven/doubleren Doel van dit protocol Kan een kind overgaan naar een volgende groep of blijft het zitten? Met dit protocol willen we ouder(s)/verzorger(s) informeren hoe wij als school

Nadere informatie

Plusgroep op De Zaaier Presenta1e aan ouders, september 2014

Plusgroep op De Zaaier Presenta1e aan ouders, september 2014 Plusgroep op De Zaaier Presenta1e aan ouders, september 2014 Wat ging er aan vooraf? Kennis opdoen Visie (meerbegaafden protocol) Signaleren (m.b.v. criteria uit het protocol, signaleringslijst gr. 1-2

Nadere informatie

Wij geven het kind de ruimte. om hun talenten te ontwikkelen.

Wij geven het kind de ruimte. om hun talenten te ontwikkelen. Wij geven het kind de ruimte om hun talenten te ontwikkelen. Het is fantastisch om veel verschillende kinderen om je heen te hebben in een klas. Elk kind heeft een andere behoefte om te spelen en te leren.

Nadere informatie

Plan van aanpak: werken met Acadin in je eigen groep en je school

Plan van aanpak: werken met Acadin in je eigen groep en je school Plan van aanpak: werken met Acadin in je eigen groep en je school Inleiding Je wilt gaan werken met Acadin. Het is aan te raden direct met een collega samen te werken. Ook is het goed Acadin als thema

Nadere informatie

Kwadraatonderwijs. Kwadraat, passend onderwijs voor begaafde leerlingen

Kwadraatonderwijs. Kwadraat, passend onderwijs voor begaafde leerlingen Kwadraatonderwijs Kwadraat, passend onderwijs voor begaafde leerlingen Hoogbegaafdheid is niet alleen luxe Alle Zevensterscholen verzorgen passend onderwijs. Dat betekent dat we streven naar de beste ontwikkelingskansen

Nadere informatie

(bijgewerkt ) Beleidsplan (hoog)begaafde leerlingen Megelsheim

(bijgewerkt ) Beleidsplan (hoog)begaafde leerlingen Megelsheim Beleidsplan (hoog)begaafde leerlingen Megelsheim Beleidsplan (hoog)begaafden 1. Inleiding en doelstellingen beleidsplan (hoog)begaafden Op basisschool Megelsheim hebben we veel aandacht voor al onze leerlingen.

Nadere informatie

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN

ZITTENBLIJVEN OVERGAAN ZITTENBLIJVEN OVERGAAN 1. ALGEMEEN Dit protocol gebruiken we als leidraad vanaf groep 3 bij de overgang naar een volgende groep. Voor de overgang van groep 1 naar 2 en van groep 2 naar 3 is er een apart

Nadere informatie

Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid

Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid Beleidsplan Meer- en Hoogbegaafdheid 2015-2019 Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk: 1- Het bepalen van de doelgroep 3 2- Signalering en diagnostiek 4 3- Vervroegde doorstroming 6 4- Aanpassen leerstofaanbod

Nadere informatie

Stimulerend signaleren

Stimulerend signaleren Stimulerend signaleren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Desirée Houkema /thema/stimulerend signaleren Talenten worden zichtbaar als ze gestimuleerd worden productief Dabrowski: overexcitabilities

Nadere informatie

Beleid (meer )begaafdheid. Beleid meerbegaafdheid augustus 2013

Beleid (meer )begaafdheid. Beleid meerbegaafdheid augustus 2013 Beleid meerbegaafdheid augustus 2013 Aangekaart team: maart/april 2013 Besproken team: mei 2013 Besproken MR: juni 2013 Update december 2017 Pagina 2 van 15 Inhoud van het beleid leerlingen met een versnelde

Nadere informatie

BELEIDSPLAN PLUSKLAS

BELEIDSPLAN PLUSKLAS BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken OBS HET GROENE HART Januari 2012 BELEIDSPLAN PLUSKLAS Voor leerlingen die meer kunnen ontdekken Inleiding Gedurende de hele basisschool leggen

Nadere informatie

Verantwoord plus. Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden

Verantwoord plus. Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden Verantwoord plus Stichtingbeleidsnotitie Hoogbegaafden Versie: 29 september 2009 Inleiding Het beleid voor hoogbegaafde leerlingen vormt een onderdeel van het zorgplan van de individuele school. Iedere

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Meerbegaafdheid op de Andreashof uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui koersplan opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Nadere informatie

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen

Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep. Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Richtlijnen voor de overgang naar de volgende groep Doubleren of Versnellen; te nemen stappen Interne begeleiding Mei 2017 Wat zijn de criteria voor overgang naar de volgende groep en de te nemen stappen

Nadere informatie

Protocol begaafdheid

Protocol begaafdheid Protocol begaafdheid Inhoudsopgave 1. De doelgroep 1.1 Om welke leerlingen gaat het bij ons op school? 1.2 Kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong 1.3 Talent op één gebied Beleid op de KWS 2. Leerlingbegeleiding

Nadere informatie

RT+ ZORGPLAN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan GR Vinkeveen

RT+ ZORGPLAN. obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan GR Vinkeveen RT+ ZORGPLAN obs De Pijlstaart Pijlstaartlaan 7 3645 GR Vinkeveen Voorjaar 2019 INHOUD Wat is onze visie? blz 2 Wie is onze doelgroep? blz 3 Signaleren blz 4 Diagnosticeren blz 7 Verantwoordelijkheid blz

Nadere informatie

Hoogbegaafdheid info. Cijfers 3. Welk percentage van de hoogbegaafde leerlingen krijgt een VWO advies? Antwoord: Slechts 64% (Guldemont, 2003)

Hoogbegaafdheid info. Cijfers 3. Welk percentage van de hoogbegaafde leerlingen krijgt een VWO advies? Antwoord: Slechts 64% (Guldemont, 2003) Cijfers 1 Hoeveel hoogbegaafde leerlingen zijn er statistisch gezien in jouw klas? 2,5% (Vele bronnen) Cijfers 2 Hoeveel A-leerlingen zijn er statistisch gezien in jouw klas? 25% (Cito) Cijfers 3 Welk

Nadere informatie

Protocol Doubleren 1

Protocol Doubleren 1 Protocol Doubleren 1 Protocol: Doubleren. Inleiding Bij Basisschool Aventurijn kan het voorkomen dat kinderen niet altijd goed presteren. Er zijn situaties waardoor kinderen niet kunnen overgaan maar dat

Nadere informatie

Passend Onderwijs en excellente en (hoog)begaafde leerlingen

Passend Onderwijs en excellente en (hoog)begaafde leerlingen Passend Onderwijs en excellente en (hoog)begaafde leerlingen Werkveld: Datum: Vastgesteld: Advies/instemming GMR: Eerst volgende toetsing: Gewijzigd: Advies GMR: Onderwijs april 2014 14 april 2014 18 juni

Nadere informatie

Protocol Hoogbegaafdheid

Protocol Hoogbegaafdheid Protocol Hoogbegaafdheid Inhoudsopgave 1 Wat is hoogbegaafdheid? 2 Visie van de Rank 3 Kansen en belemmeringen 4 Signaleren 5 Diagnosticeren 6 De aanpak in de klas/ buiten de klas 7 Communicatie met ouders

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 it Bynt Winsum

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 it Bynt Winsum Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 it Bynt Winsum Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van

Nadere informatie

25 belangrijke feiten vooraf - kennisquiz passend onderwijs (hoog)begaafde leerlingen

25 belangrijke feiten vooraf - kennisquiz passend onderwijs (hoog)begaafde leerlingen 25 belangrijke feiten vooraf - kennisquiz passend onderwijs (hoog)begaafde leerlingen Soort spel en inhoudelijk doel Dit spel heeft iets weg van Triviant. Het doel van het spel is om in groepjes van min.

Nadere informatie

Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren!

Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren! Wat doet een kind op school? Leren! Verleggen van je grenzen en fouten maken.ook voor leerlingen die makkelijk leren! Enkele kenmerken van MHB leerlingen Grote denksprongen Gemotiveerd tot verwerven van

Nadere informatie

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs.

Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Meer- en hoogbegaafheid (juni 2017) Visie: Elk kind recht heeft op een doorgaande lijn van ontwikkeling in het onderwijs. Missie: We spreken kinderen aan op hun sterke kanten, hun begaafdheidsdomeinen,

Nadere informatie

Beleid. (hoog)begaafde leerlingen

Beleid. (hoog)begaafde leerlingen Beleid (hoog)begaafde leerlingen Stichting Primair Onderwijs Venray Schooljaar 2008-2009 Doelstelling Uitgangspunt is dat ieder kind recht heeft op passend onderwijs, waarbij tegemoet gekomen wordt aan

Nadere informatie

Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief

Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief Protocol: Hoogbegaafdheid: Samenvatting protocol en ouderbrief Doelgroep: Hoogbegaafde leerlingen: Leerlingen die regelmatig en gedurende langere tijd op een hoog niveau prestaties leveren. Hierbij moet

Nadere informatie

Beleidsstuk meer- /hoog begaafdheid

Beleidsstuk meer- /hoog begaafdheid Beleidsstuk meer- /hoog begaafdheid Augustus 2014 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 1. Begripsomschrijving... 4 1.1 Definitie... 4 1.2 Kenmerken... 5 2. Signaleren... 6 3. Aangepast onderwijsaanbod...

Nadere informatie

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Protocol overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Opgesteld in september-november 2009 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 De schoolloopbaan van een kleuter pagina 4 Meetmomenten en oudergesprekken

Nadere informatie

Beleid hoog- en meerbegaafde leerlingen

Beleid hoog- en meerbegaafde leerlingen Beleid hoog- en meerbegaafde leerlingen 1 Inleiding Dit beleid is op Het Kompas bestemd voor de volgende doelgroepen: - Hoogbegaafde leerlingen; dit zijn leerlingen die gediagnosticeerd zijn en een IQ

Nadere informatie