Aqua Vré Maart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aqua Vré Maart"

Transcriptie

1 Aqua Vré Maart maart e jaargang nummer 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 maart 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang uur AGENDA 1. Opening door de voorzitter 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Uitslag van de DON keuring 2011 door keurmeester Frans Maas 4. Pauze met verloting 5. Frans Maas geeft een beeld van onze hobby, zoals hij deze ervaren heeft in.zijn 40 jaar keurmeesterschap 6. Rondvraag 7. Sluiting Uitslag DON keuring 2011 De uitslag van de distriktkeuring Oost-Nederland van 2011 zal dit jaar bij Aqua Vré bekend worden gemaakt. Een van onze eigen leden, Karin Bodingius, heeft mee mogen doen aan deze keuring en is een goede kans hebber op de beker. De aquaria van de deelnemers worden op de wand gepresenteerd met diverse foto s middels onze beamer. De keurmeester licht zijn keuring toe. Leerzaam voor alle leden! Keurmeester Frans Maas zit al 40 jaar bij de NBAT in dit vak. De uitslag zal voor de pauze bekend gemaakt worden. Na de pauze geeft de heer Maas, aan de hand van zijn ervaringen als keurmeester ons een beeld van zijn liefde voor onze hobby. Zoals eerder genoemd heeft hij inmiddels ruim 40 jaar voor de NBAT aquaria gekeurd. Er zijn maar weinig mensen die zo veel hobbyisten thuis gesproken hebben over de hobby en hier hun oordeel over hebben kunnen geven. Zijn kennis en ervaringen met veel aspecten binnen onze hobby is erg groot. Aanwezigen kunnen deze avond dan ook vragen stellen aan een professional.

2 Aqua Vré Maart Verslag verenigingsavond 9 februari 2011 De avond begint met het welkom heten van 22 aanwezige leden. De voorzitter heeft enkele mededelingen. Volgende maand zijn wij als Aqua Vre gastheer en organisator van de DON keuring. Ook gaat het bestuur proberen om in maart langs te gaan bij het Groenhorst College in Barneveld, om daar een kijkje te gaan nemen en wat op te steken over de onderwaterwereld. Tot slot wordt iedereen er nogmaals aan herinnerd dat het boekje binnenkort digitaal verschijnt om zo de kosten te drukken. Om dat besluit officieel te maken moet er gestemd worden: Stemming : Het boekje wordt binnenkort digitaal verstuurd. Leden zonder internet of die sterk vasthouden aan het boekje krijgen de mogelijkheid deze op papier te ontvangen. Stemming is aangenomen met 22 leden voor en 0 leden tegen. Contributieverhoging Er wordt er gesproken over de contributieverhoging. De NBAT komt waarschijnlijk met een verhoging van de contributie, welke zal ingaan per Jeugdleden Jeugdleden aantrekken blijft moeilijk. Het kost veel tijd en omdat de vereniging geen eigen gebouw heeft is het moeilijk de jeugd te huisvesten. Desalniettemin is een aanwas van jeugdleden niet ongewenst. Samenwerking Aqua Vre en dierenspeciaalzaken Na een discussie onder leden en het bestuur is besloten het initiatief om een informatiemap te leggen bij dierenzaken en deze te promoten bij aanschaf van een aquarium, nogmaals te overzien. Een nieuw initiatief is een degelijke flyer waarin uitgelegd wordt wat Aqua Vre inhoud en hoe de vereniging van hulp kan zijn bij de opstart en het succes van een aquarium. Overige zaken In het maandblad Veenendaal-Totaal komt in week 6 een nieuwsbericht te staan met daarin Aqua Vre in de hoofdrol. Als mensen ideeën hebben over de promotie van de vereniging, laat ze horen. Samen staan we sterk en kunnen wij proberen de beste en grootste vereniging uit de regio te blijven.

3 Aqua Vré Maart Er is ambitie om te groeien in het ledenaantal en activiteiten. Een aantal ideeën worden op termijn uitgewerkt om hieraan te voldoen. Dit jaar staat de vereniging niet met een stand op de vlegeldag in Bennekom maar proberen wij een succes neer te zetten op de Beestendag in het centrum van Ede, tijdens de Heideweek. Hier komen alle dierenliefhebbers bij elkaar. De planning van de komende bijeenkomsten en het volgende seizoen wordt zo snel mogelijk uitgebreid. Na dit alles is het verslag van de vorige algemene leden vergadering besproken, met applaus ontvangen en goedgekeurd. Het financiële gedeelte toont zich enerzijds somber, anderzijds optimistisch. Somber omdat de resultatenrekening laat zien dat er een verlies is geleden van 454,94. Dit is te wijten aan de lagere inkomsten voor de ophaal van het oud papier en het feit dat de kosten voor de keurmeester van 2009, zijn betaald in Ook worden ledenavonden duurder. Ook is er enigszins optimisme. Vanwege het feit dat Aqua Vre nog steeds een goedlopende vereniging is met weinig tot geen problemen zijn de vooruitzichten van komende jaren goed te noemen. De kas is gecontroleerd door een accountant en de brief waarin goedkeuring is uitgesproken over de gang van zaken en de financiële situatie waarin de vereniging zich bevindt, is voorgelezen. Hierna is ook de resultatenrekening met applaus ontvangen en goedgekeurd. Na het bespreken van het financiële gedeelte heeft er een wisseling in het bestuur plaatsgevonden. Kees van de Peppel is afgetreden als penningmeester en na instemming van de leden is Ans Arnoldussen aangesteld voor deze functie. Dico Wijma is afgetreden als 2 e secretaris en Bert van Draanen is na instemming van de leden aangesteld. Tot slot heeft Bert van Oostveen een speld van de NBAT gekregen wegens 25 jaar lidmaatschap. De avond is afgesloten met een hapje en een drankje. Tot ziens op de volgende bijeenkomst!

4 Aqua Vré Maart Maandblad Aqua Vre gaat stoppen in de papieren vorm en wordt digitaal Beste leden en lezers; Zoals als een aantal malen eerder is besproken, is nu op de alv van dit jaar unaniem besloten om met ons maandblad digitaal te gaan middels onze website. Het bestuur kan zich indenken dat voor een groot aantal leden dit geen enkel bezwaar is. Voor anderen kan dit juist een probleem zijn, bijvoorbeeld vanwege het niet beschikken over internet. Ik zou het maandblad in papieren variant willen blijven ontvangen, wat nu dan? Leden die graag het maandblad van onze vereniging willen blijven ontvangen in de papieren variant kunnen dit eenvoudig aangeven bij elk bestuurslid. Een telefoontje, een briefje, een of spreek een van ons even aan op de leden avonden en het wordt geregeld. Nog vragen? Stel ze gerust aan het bestuur op de avond of via de ! Het bestuur. Jaarprogramma 2010/ 2011 Maart 2011 : uitslag van de DON-keuring + interpretatie van onze hobby door de keurmeester April 2011: bezoek Groenhorst College Website Aqua Vré Alle informatie die in het maandelijks in het boekje is te vinden, en meer, is te vinden op de informatieve website van Aqua-Vré, Naast veel informatie zijn er diverse links naar hobbygerelateerde sites te vinden. Dus aan te raden voor alle leden van Aqua-Vré en niet leden. Oud Papier Beste leden,ook op de avond in maart is het weer mogelijk om oud papier mee te nemen en hiermee onze vereniging te steunen. Zoals gebruikelijk zal de aanhanger aanwezig zijn. Op voorgaande verenigingsavonden was het oud papier een succes! De aanhanger zat helemaal vol. Moeite met het uitladen

5 Aqua Vré Maart van het papier? Vraag even om hulp en uw auto wordt met een aantal mensen even geleegd. Alle beetjes helpen! Karperzalmen voor een gezelschapsaquarium en nog wat deel 2 Door Aad Bouman Het belang van wetenschappelijke naamgeving Dit heeft tot doel de registratie van alle planten en dieren waarbij het niet van belang of de soort thans nog voorkomt of reeds lang geleden is uitgestorven. De noodzaak tot een internationaal sluitend systeem is al een paar eeuwen geleden ingezien., daar de naamgeving in de eigen taal slechts opgaat voor een beperkte kring. Zelfs in dat kleine Holland gelden al veel plaatselijke namen. Ook zal het moeilijk zijn als U bijvoorbeeld in Rusland, China of Japan (of welk land U maar wilt) iets over een snoek of karper gaat vragen. Daarom is het van het grootste belang dat iedereen die naam erkend. Oudste beschrijvingen Uit zeer oude geschriften is bekend die bv. Aristoteles ± jaar voor onze jaartelling planten en dieren heeft beschreven. Na de Romeinen heeft de algemene wetenschap eeuwen stil gestaan tot wat wij de middeleeuwen noemen. De beschrijvingen en de wetenschappelijke naamgeving waren toch niet op de goede weg. In ± 1750 werden de dieren als volgt beschreven; Het paard Equus Auriculis Brevibus Erectis, Juba Longa. Het paard met met korte rechtopstaande oren en lange manen. De ezel Equus Auriculis Longis Flaccidis, Juba Brevi Het paard met lange hangoren en korte manen. De zebra Equus Auriculis Brevibus Erectis, Juba Brevi, Lineis Transversis Versicolor. Het paard met korte rechtopstaande oren, korte manen en bonte dwarsstrepen. Er werden dus korte beschrijvingen gegeven van de dieren en men kwam in problemen toen bleek dat er bijvoorbeeld meerdere soorten zebra`s waren.

6 Aqua Vré Maart De weg naar de huidige wetenschappelijke namen. De eerste die het bovengenoemde systeem verbeterde was de Zweed Carl von Linne ( ) Hij ging van het nog steeds gebruikte systeem van dubbele namen (binaire nomenclatuur) Bij dit systeem bestaat de naam van een plant of dier in principe uit twee delen, waarvan de eerste de geslachtsnaam is (Genus) voorstelt en het tweede deel de soort (species). Voor de dierkunde geldt de 10-delige editie van zijn Systema Naturae, welke in 1758 verscheen. Dat jaar geldt ook als het jaar van de officiële invoering van het huidige systematiek en nomenclatuur. Men kon aan de Universiteiten allen maar theololgie studeren en dan allen nog als je Grieks en Latijn kon).het lag dan ook voor de hand dat alle namen in die periode uit deze talen kwamen. Een tweede maar zeer belangrijk voordeel was dat het dode talen zijn, welke dus niet meer aan verandering onderhevig waren. Zoals we zagen gaf Carl von Linne (hij vertaalde zijn eigen naam in het Latijn als Linnaeus) alle planten en dieren in twee namen een geslachtsnaam en een soortnaam. Nauw aan elkaar verwante soorten deelde hij in hetzefde geslacht en nauw aan elkaar verwante geslachten deelde hij in dezelfde familie`s Nauw aan elkaar verwante families deelde hij weer in dezelfde orde en nauw aan elkaar verwante ordes deelde hij in dezelfde hoofdafdeling. De dierlijke Hoofdafdeling welke Linaeus maakt bestond uit : 1. Zoogdieren 2. Vogels 3. Amphybieën 4.Vissen 5. Insecten en 6 Wormen Vleermuizen waren ingedeeld bij de vogels en allerlei andere dieren zoals ongewervelde, anemonen waren ingedeeld bij de wormen. Bacteriën en virussen waren toen nog niet bekend. Door andere en betere inzichten en kennis is dit systeem toch wel iets veranderd, maar we handhaven nog steeds het zelfde principe. Nu moet ik toch als aquariaan iets rechtzetten. Als we vissennamen lezen zien we vaak de naam Linnaeus er achter staan, maar hier wil ik toch iets aan toevoegen. Linnaeus moest uit principe niets van vissen hebben, al dat glibberige spul vond hij maar niets.

7 Aqua Vré Maart Linnaeaus had een studievriend die Petrus Artedi heette en deze Artedi hield zich vooral met vissen bezig. Na hun afstuderen zijn beiden heren de wereld ingetrokken voor hun verdere studie. Linnaeus kwam terecht aan de universiteit van Harderwijk ja bij ons in Holland) Artedi kwam via Londen en Linnaeus in Amsterdam terecht. Daar is hij op 30 jarige leeftijd in een gracht gevallen en verdronken. Beiden heren hadden afgesproken dat de langst levende de nog niet gepubliceerde werken zou afmaken en publiceren. Na Artedi`s dood heeft Linnaeus in 1738 het boek Bibliotheca Ichrhyologica ( Ichthyologie is de leer der vissen ) uitgegeven. Pas daarna zijn de vissen door Linnaeus op eigen naam beschreven. Een aardig voorbeeld volksnamen vond ik van planten in het maandblad Natuurbehoud van de vereniging tot behoud van natuurmonumenten in Nederland. Aalkruid, balsemkruid, bruinheilig, kikkerbalsum, kruzemunt, paardenblei, menthakroet. Allemaal regionale namen voor de watermunt Mentha aquatica Aardveil, blauwemuur, eerdveil, hoefijzertje, hongergraag. Plaatselijke namen voor hondsdraf Glechoma hederacea L

8 Aqua Vré Maart U kunt zich nu goed indenken, dat er een behoefte was om tot één en dezelfde naam te komen. De tweede helft van de 18 de eeuw en de eerste helft van de 19 de eeuw was de tijd van de grote autoriteiten, van mensen die grote zoölogische handboeken schreven. Er bestonden geen nomenclatuur regels, maar de namen van Linnaeus werden door de meeste wel aangenomen. Karperzalmen voor een gezelschapsaquarium en nog wat. deel 3 Door Aad Bouman Huidige naamgeving De tweede helft van de 18 de eeuwen de eerste helft van de 19 de eeuw, was de tijd van de grote autoriteiten, van mensen die de grote zoölogische handboeken schreven. Er bestonden nog geen nomenclatuurregels, maar de namen van Linnaeus werden door de meeste wel aangenomen. Op deze wijze kwamen veel namen algemeen in gebruik, maar voor veel dieren werden door verscheidene auteurs verschillende namen gebruikt.daardoor werd de chaos steeds groter er kwam behoefte aan regels. In 1842 werden in Engeland voor het eerst dergelijke regels opgesteld. Maar deze werden uiteraard in het buitenland niet overal geaccepteerd. Het was nodig dat er internationaal afspraken zouden komen. Dat gebeurde pas in 1901 toen het 5 de internationale Zoölogen Congres de Internationale Rules of Zoölogical Nomenclature aannam en een permanente nomenclatuurcommissie instaleerde. Tijdens dergelijke congressen werden de regels bijgeschaafd en geïnterpreteerd. De regels die nu gelden zijn aangenomen tijdens het 15 het congres in 1958 en in 1961in het Frans en Engels gepubliceerd. De belangrijkste regel in de z.g.n. prioriteitsregel.deze zegt dat alleen de naam die het eerst aan een bepaalde diersoort gegeven is geldig is, tenzij hij op grond van de nomenclatuurregels om de een of andere reden ongeldig is. Natuurlijk kan men niet oneindig naar oude namen blijven zoeken. Daarom is bepaald dat alle namen gepubliceerd zijn voor 1 januari 1758 ongeldig zijn. Deze datum is gekozen omdat de publicatie van het grote werk van Linnaeus Systema naturea gesteld is op deze dag. In deze editie paste Linnaeus voor het eerst consequent de binaire nomenclatuur toe. Er werden 4400 soorten in beschreven.

9 Aqua Vré Maart Een andere regel zegt dat namen gepubliceerd in boeken van jongere datum waarin de binaire nomenclatuur nog niet werd toegepast ongeldig zijn namen die gepubliceerd zijn zonder dat hier bij een beschrijving van het dier is gegeven (de z.g.n. nomina nusa, naakte namen ) en namen die al eerder voor andere dieren gebruikt zijn (homoniemen).zo zijn er allerlei regels die het systeem verfijnen, maar die het natuurlijk niet waterdicht maken. Daarom is er de Internationale Nomenclatuurcommissie die beslist in allerlei gevallen waarin de regels niet voorzien. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een zeer bekende diersoort sinds 1780 een algemeen aanvaarde wetenschappelijke naam bezit, maar dat iemand ontdekt dat deze soort in 1799 in een onbekend tijdschrift is beschreven onder een andere naam. Volgens de prioriteitsregels zou deze dan gebruikt moeten worden, maar de commissie heeft de bevoegdheid, deze naam te onderdrukken in het belang van de stabiliteit van de nomenclatuur. De jongere naam wordt dan geplaatst op een lijst van nominaconservanda (beschermde namen) en kan nooit meer van zijn plaats verdreven worden door een eventueel ontdekte oudere naam. Weliswaar bestaat over toepassing van de verschillende regels wel wat verschil van menig, maar in het algemeen kan men zeggen dat momenteel de onderzoekers overal ter wereld aan de regels houden. Dat is zeer belangrijk omdat in feite niemand hiertoe gedwongen kan worden. De enige sanctie bestaat hierin dat alles wat men doet, en in strijd is met de regels, door collega`s niet wordt geaccepteerd. Ook zullen redacties van wetenschappelijke tijdschriften gewoonlijk geen artikelen accepteren waarin tegen de regels gezondigd wordt. Sinds Linnaeus is er natuurlijk ook iets veranderd. Ging Linnaeus ervan uit dat alle organismen onveranderlijke wezens waren(volgens het scheppings verhaal),gaat men er nu van de theorie van Darwin uit. Die zegt dat ieder levend wezen zich sinds het begin ontwikkeld heeft uit een ander, meestal op grond van veranderde, ecologische omstandigheden.hierdoor kreeg de nomenclatuur een andere basis, waardoor men niet meer uit kon van zuivere registratie, maar ging menwerken op grond van verwantschapsbetrekkingen. Helaas tot ergernis van veel aquarianen veranderen de planten en dierennamen regelmatig. Dit wordt veroorzaakt doordat men vroeger lang niet de kennis had van wat er tegenwoordig allemaal kan. Planten werden beschreven op hun uiterlijk. Vooral de bloem, vooral het aantal en de lengte van de stampers en de meeldraden. Er was niet eens een microscoop tegenwoordig worden planten via hun DNA bepaald.

10 Aqua Vré Maart Slecht nieuws is pas echt nieuws en dat komt bij de liefhebbers, maar botanici zeggen dat ± 2 % van alle oude namen fout zijn, dus moeten veranderen. Van vissen wil ik U een paar voorbeelden geven; Voorbeeld 1 De in zee levende Lipvissen hebben, als ze klein zijn een bepaalde kleur, worden de dieren volwassen, dan krijgt de man een andere kleur. Volwassen mannelijke dieren verdedigen dan hun territorium tegen andere mannetjes en deze worden dan verjaagt.vrouwen en de jongen zijn dus anders gekleurd dan de mannen en worden daarom in hun territorium geduld.de arts Bleeker beschreef in 1852 in het zelfde tijdschrift twee vissen n.l. Halichoerus timorensis ( wat het vrouwtje blijkt te zijn) en H.kawarinsis. We hebben eerder al gezien dat de oudste naam geldig is,maar wat is nu de oudste naam? De uitspraak van de Int.Comm.is Halichoerus timorensis, omdat deze naam één bladzijde eerder vermeld stond dan H.kawarinsis De bovenste getekende vis is in 1850 beschreven als ;Idiacanthus fasciolatus. De onderste als Stylophtalmus paradoxus. Dit zijn vissen uit de diepzeeën leven op meter diep.deze vissen hebben een enorme waterkolom druk op hun lichaam. Als ze bovenwater komen exploderen ze, dus was het onmogelijk ze levend te beschrijven Thans zijn wetenschapsmensen in staat deze vissen in kompressie tanks wel ij leven te houden. En wat blijkt nu? Het onderste dier met de ogen op steeltjes zijn de jongen van het bovenste dier.

11 Aqua Vré Maart Ik geloof niet dat we onze voorvaderen deze fout (?) kwalijk mogen nemen. Maar er was wel weer een naams verandering nodig. Tot slot wil ik het even hebben over de schrijfwijze van de vissen namen. Enkele (populaire) vissen hebben Nederlandse namen, bv de Diamantzalm. De wetenschappelijke naam is: Moenkhausia pittieri Eigenmann,1920. De eerste naam (Moenkhausia) is de geslachtsnaam. Alle vissen welke tot dit geslacht of genus zijn ingedeeld, moeten aan enkele bepaalde voorwaarden voldoen.(bij het bespreken van het geslacht ga ik daar verder op in) Op dit moment zijn er 67 Moenkhausia soorten. De geslachtsnaam begint altijd met een hoofdletter. De tweede naam (pittieri) heeft altijd dezelfde letter type als de geslachtsnaam en begint altijd met een kleine letter.heel vaak wordt dit fout geschreven, nl. met een hoofdletter. Eigenmann is de eerste auteur die de diamantzalm beschreven heeft in De naam van de auteur wordt altijd met een ander lettertype geschreven als de dierennaam. Heel vaak wordt wel het jaartal weggelaten bv. Moenkhausia pittieri Eigenmann De geslachtsnaam mag maar één keer gebruikt worden.hij mag dus ook niet voor een ander dier gebruikt worden.(en dat is in het verleden weleens gebeurd) Internationaal is afgesproken dat eerste beschrijving de enige geldige naam is. We leven nu met internet, maar honderd jaar of langer geleden duurde het heel lang voordat de rest van de wereld die eerste publicatie kende. Mede hierdoor zijn na de eerste publicatie dezelfde plant of dier weer beschreven, oorzaak dar men die eerste publicatie niet kende Momenteel gaat dat heel snel en binnen een paar minuten kan de hele wereld het weten. Zo beschreef Ahl in 1935 ook weer de diamantzalm nu met de naam Opisthanodes haerteli Ahl, 1935 en omdat de eerste naam een geldige naam is noemen we deze naam een Opisthanodes haerteli Ahl, 1935 een synoniem Vermeld is al dat de geslachtsnaam aan bepaalde voorwaarde moet voldoen, maar de soortnaam is dat niet het geval. Een andere zeer populaire aquariumvis is de beckfordi met de wetenschappelijke naam van :

12 Aqua Vré Maart Nannostomus beckfordi Günther,1872 en heeft als synoniem Nannostomus anomalus Steindachner,1876 Nannostomus aripiragensis Meinken,1931 Nannostomus aripirangensis Meinken,1931 Nannostomus beckfordi surinami Hoedeman, 1954 Nannostomus simplex Eigenmann, 1909 Dus als U in de literatuur gaat zoeken kan U al deze namen tegenkomen. Hier spelen andere oorzaken een rol. In de eerste plaats de naam aripiragensis en aripirangensis maken heb ik de letter n in het tweede woord onderstreept, maar dat hoort niet Waarschijnlijk is bij het drukken de letter N per abuis toegevoegd (dit is een misspelling van de naam) Verder heeft Hoedeman in 1954 Nannostomus beckfordi surinami gepubliseerd gebaseerd op een duidelijke N.beckfordi maar toch iets anders getekend was.en daarom hem als een ondersoort van de gewone beckfordi beschouwde.later waren er toch een aantal auteurs die al die verschillende tekeningen te weinig aanleiding waren om als soort te erkennen, waardoor nu al deze namen eigenlijk N.beckfodi heten Als laatste voorbeeld de neontetra, dit is wel een heel populaire vis. Zijn natuurlijk vindgebied is Zuid-Amerika, maar zelfs landen verweg van Z.Amerika zoals Cambodja en Hongarije hebben ze op postzegels gedrukt Zijn wetenschappelijke naam is: Paracheirodon innesi (Myers,1936) Door Myers in 1936 beschreven als Hyphessobrycon innesi.jaren later is aangetoond dat de naam Hyphessobrycon niet goed was.(ook hier kom ik bij de bespreking van de soort op terug) en hierdoor komt de naam Myers tussen haakjes te staan. Ook hier wordt het jaartal vaak weggelaten, maar als de auteursnaam tussenhaakjes staat is de geslachtsnaam veranderd. Dus als auteursnaam tussenhaakjes staat weet U ook dat U gegevens over deze vis ook onder een andere naam kan zoeken.welke dat is bijna altijd in her artikel vermeld. Bij krijgt U altijd naar de juiste wetenschappelijke naam. Voorzitter: Secretaris:

13 Aqua Vré Maart Michiel Hennink Martin Kamphuis Oudlaan 62 Tuinstraat RC Wageningen 3821CT Nijkerk Tel. : Tel.: m.hennink@chello.nl martinkamphuis@hotmail.com Penningmeester: 2 e voorzitter: Ans Arnoldussen Cees Adams Parkhof 12 Reehorsterweg EH Ede 6717 KN Ede Tel.: (0318) Tel:(0318) ans.thewessen@hetnet.nl 2 e Secretaris: Bestuurslid en bibliothecaris: Bert van Draanen Karin Nellestijn Schoonenburg 146 Koelhorst GE Ede 6714 KN Ede Tel.: (0318) Tel.: (0318) koekoek@tiscali.nl Bestuurslid: Redactie: Jan Marchal Marijke vd Wijngaard-Marchal Keucheniusstraat 35 Sadatstraat BD Veenendaal 3902 KT Veenendaal Tel.: (0318) Tel.: aquariumvis@hetnet.nl marijkemarchal2@hotmail.com Lid van Verdienste: Erelid: G.H. Veenendaal J. de Gijt Leeuweriklaan 15 Van Galenstraat BN Ede 6712 DG Ede (overleden 9 december 2009) Website: http// Bibliotheek: Op de contactavonden bij het bestuur. Moeilijkheden met uw aquarium?bij moeilijkheden met uw aquarium kunt u contact opnemen met één van de bestuursleden. Kopij voor dit boekje:als u kopij tijdig geplaatst wilt hebben moet dit voor het weekend na de ledenvergadering worden aangeleverd bij de redactie. Contributie:De contributie bedraagt 50,00 per jaar. Jeugdleden (onder de 18 jaar) 30,00 per jaar. De donateurkosten zijn minimaal 25,00 per jaar. Gironummer: t.n.v. Aqua-Vré te Ede. Ledenadministratie: informatie bij onze penningmeester.

Aqua Vré Mei Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering.

Aqua Vré Mei Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Aqua Vré Mei 2011 1 april 2011 45 e jaargang nummer 2 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 10 mei 2011 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open

Nadere informatie

Aqua Vré Februari 2012 1

Aqua Vré Februari 2012 1 Aqua Vré Februari 2012 1 februari 2012 45 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 februari 2012 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel:

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: Aqua Vré februari 2009 blz. 1 februari 2009 42 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 10 februari 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

Aqua Vré Januari

Aqua Vré Januari Aqua Vré Januari 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Paludaria en Terraria Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 10 januari 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Aqua Vré December

Aqua Vré December Aqua Vré December 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré TOPPERS van het district ZUID-HOLLAND NOORD Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 december 2011 Zaal open:

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Cichlasoma, opkomst en ondergang van een cichlidengeslacht Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Beste, Wanneer? Dinsdag 13 november 2012 Zaal open:

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2012 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Vijver aanleg en onderhoud Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 13 maart 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede. Quiz van Roel en Cees Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Quiz van Roel en Cees Wanneer? Dinsdag 8 januari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste, Allereerst maak ik natuurlijk

Nadere informatie

Aqua Vré December

Aqua Vré December Aqua Vré December 2010 1 December 2010 44 e jaargang nummer 8 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 14 december 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Een woord vanuit de redactie.

Een woord vanuit de redactie. Aqua Vré Juni en september 2011 1 Een woord vanuit de redactie. Zoals u allen misschien al wel heeft gemerkt, is er de laatste paar maanden weinig van een boekje geweest. Het is nu onze intensie om gewoon

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Terrariumwereld Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Dinsdag 10 april 2012 Zaal open: vanaf 19:30 uur Beste leden, Aankomende ledenbijeenkomst krijgen

Nadere informatie

Aqua Vré Juni

Aqua Vré Juni Aqua Vré Juni 2010 1 juni 2010 44 e jaargang nummer 4 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 juni 2010 Plaats: Erf familie Teunissen Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigings BBQ Dinsdag 8 juni is er

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober

Aqua Vré Oktober Aqua Vré Oktober 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Aqua-Vré - ON TOUR Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 11 oktober 2011 Zaal open: vanaf 19:00 uur Vertrek:

Nadere informatie

Aqua Vré Februari

Aqua Vré Februari Aqua Vré Februari 2011 1 februari 2011 44 e jaargang nummer 10 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 8 februari 2011 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

2 Kenmerken van de plant Uiterlijke kenmerken van een plant Het inwendige van de plant Afsluiting 32

2 Kenmerken van de plant Uiterlijke kenmerken van een plant Het inwendige van de plant Afsluiting 32 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Naamgeving en systematiek 9 1.1 Namen zijn noodzakelijk 9 1.2 Regels bij naamgeving 12 1.3 Systematiek 14 1.4 Sporenplanten 17 1.5 Zaadplanten 18 1.6 Afsluiting 21 2 Kenmerken

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2009 1 november 2009 43 e jaargang nummer 7 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 10 november 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Aqua Vré maart 2009 blz. 1 maart 2009 43 e jaargang nummer 1 Uitnodiging Ledenvergadering. Datum: 10 maart 2009 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Aqua Vré April 2011 1

Aqua Vré April 2011 1 Aqua Vré April 2011 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vre Creatief met achterwanden! Waar? Sierviskwekerij Bert Bouwman Van Deventerstraat 8 3911 KH Rhenen Wanneer? Dinsdag 12 april 2011 Beste leden,

Nadere informatie

De Viskoerier. Uitnodiging jaarvergadering. Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014. Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok

De Viskoerier. Uitnodiging jaarvergadering. Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014. Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok TC De Viskoerier Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014 Uitnodiging jaarvergadering Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok Agenda: 1 Opening. 2 Verslag jaarvergadering 2013. (bij

Nadere informatie

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré oktober 2008 blz. 1. oktober e jaargang nummer 6. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré oktober 2008 blz. 1 oktober 2008 42 e jaargang nummer 6 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum: 14 oktober 2008 Plaats: Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

Aqua Vré September september e jaargang nummer 5

Aqua Vré September september e jaargang nummer 5 Aqua Vré September 2009 1 september 2009 43 e jaargang nummer 5 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 september 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond.

Aqua Vré november 2008 blz. 1. november 2008 42 e jaargang nummer 7. Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Aqua Vré november 2008 blz. 1 november 2008 42 e jaargang nummer 7 Uitnodiging voor het bijwonen van de volgende verenigingsavond. Datum:11 november 2008 Plaats:Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 te Ede

Nadere informatie

Aqua Vré Maart

Aqua Vré Maart Aqua Vré Maart 2010 1 maart 2010 44 e jaargang nummer 1 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 9 maart 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang

Nadere informatie

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26.

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezige leden en in

Nadere informatie

Het veldboeket. Leerdagboek van:...

Het veldboeket. Leerdagboek van:... Het veldboeket Leerdagboek van:... Bloemen in het veld Het boeket in de klas (Beschrijf het boeket. Let vooral op de vormen, grootten en kleuren van de bloemen.) Bloemen groeien buiten (Vul de onderzoeksvragen

Nadere informatie

Aqua Vré September 2010 1

Aqua Vré September 2010 1 Aqua Vré September 2010 1 september 2010 44 e jaargang nummer 5 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 14 september 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Notulen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de GGC op dinsdag 11 april 2017.

Notulen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de GGC op dinsdag 11 april 2017. Notulen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de GGC op dinsdag 11 april 2017. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering door iedereen van harte welkom te heten. 2. Mededelingen. De voorzitter

Nadere informatie

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede

Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré. Algemene Leden Vergadering. Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Uitnodiging ledenbijeenkomst Aqua-Vré Algemene Leden Vergadering Waar? Stichting Eigen Gebouw Bettekamp 29 6712 EG Ede Wanneer? Dinsdag 12 februari 2013 Zaal open: vanaf 19:45 uur Beste leden, Aankomende

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2011 1 Aqua Vré November 2011 2 Aqua Vre On Tour verslag avond 11 oktober 2011 De avond van oktober ging naar het Groenhorst College. Op de locatie in Barneveld kregen we een uitgebreide

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Informatie Algemene Ledenvergadering der Studievereniging Pedagogische Wetenschappen PAP Minimaal twee keer per jaar word jij als lid door het bestuur van PAP

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober

Aqua Vré Oktober Aqua Vré Oktober 2009 1 oktober 2009 43 e jaargang nummer 6 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 13 oktober 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

Alle medewerkers in een winkel moeten dezelfde taal spreken. Dit geldt in hoge mate als het gaat om plantennamen.

Alle medewerkers in een winkel moeten dezelfde taal spreken. Dit geldt in hoge mate als het gaat om plantennamen. Nomenclatuur Alle medewerkers in een winkel moeten dezelfde taal spreken. Dit geldt in hoge mate als het gaat om plantennamen. Klanten hanteren Nederlandse namen; collega s en handel wetenschappelijke

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2010 1 november 2010 44 e jaargang nummer 7 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 09 november 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Verslag Algemene Ledenvergadering

Verslag Algemene Ledenvergadering Verslag Algemene Ledenvergadering Maandag 28 november 2016, 19:00 uur, vergaderruimte zwembad Otterveurdt 1. Opening door de voorzitter De voorzitter, Marcel de Raat, opent om 19:10 de vergadering en heet

Nadere informatie

December 2015. Jaargang 37

December 2015. Jaargang 37 December 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

Concept Notulen Vergadering van het Interim Bestuur, Dorpsvereniging Groote Keeten

Concept Notulen Vergadering van het Interim Bestuur, Dorpsvereniging Groote Keeten Concept Notulen Vergadering van het Interim Bestuur, Dorpsvereniging Groote Keeten Plaats & datum: Brekers, 7 mei 2016 Aanwezigen: Ivan Louer (IL, vz), Max de Groot (MdG, algemeen bestuurslid, Jan Snoek

Nadere informatie

Inhoud van dit maandblad. 73e jaargang nummer 5, januari 2019

Inhoud van dit maandblad. 73e jaargang nummer 5, januari 2019 Bestuursleden: Vereniging voor Aquarium-, Terrarium- en Vijverkunde. Rekeningnummer: NL38 INGB 0000 8459 52. Opgericht: 15 augustus 1945 (Koninklijk goedgekeurd). Aangesloten bij de Nederlandse Bond Aqua-Terra.

Nadere informatie

Aqua Vré Januari 2010 1

Aqua Vré Januari 2010 1 Aqua Vré Januari 2010 1 januari 2010 43 e jaargang nummer 9 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 januari 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

Nederlandse Grasparkieten Club

Nederlandse Grasparkieten Club Nederlandse Grasparkieten Club Aangesloten bij de World Budgerigar Organisation Uitnodiging Voor het bijwonen van de JAARVERGADERING van de NGC-DBS op 28 maart 2013 in Café-zalencentrum De Gouden Leeuw,

Nadere informatie

Download het originele werkstuk in de bijlage voor de foto's van de bloemen.

Download het originele werkstuk in de bijlage voor de foto's van de bloemen. Praktische-opdracht door een scholier 1556 woorden 24 augustus 2010 5,9 20 keer beoordeeld Vak Biologie Download het originele werkstuk in de bijlage voor de foto's van de bloemen. Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 5. 1 Nomenclatuur Waarom namen? Er zijn regels 12

Inhoud. Inleiding 5. 1 Nomenclatuur Waarom namen? Er zijn regels 12 Inhoud Inleiding 5 1 Nomenclatuur 9 1.1 Waarom namen? 10 1.2 Er zijn regels 12 2 Zoeken naar de juiste groep 15 2.1 Systematiek 16 2.2 Sporenplanten 18 2.3 De indeling van de zaadplanten 20 2.4 Eenzaadlobbigen

Nadere informatie

Notulen 36 e ALV Veenshuttle op 31 maart 2016

Notulen 36 e ALV Veenshuttle op 31 maart 2016 Notulen 36 e ALV Veenshuttle op 31 maart 2016 Aanwezig: volgens presentielijst 23 leden 1. OPENING De voorzitter opent om 19:30u in sporthal De Phoenix de Algemene Leden Vergadering en heet alle aanwezigen

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

Aqua Vré Oktober 2010 1

Aqua Vré Oktober 2010 1 Aqua Vré Oktober 2010 1 oktober 2010 45 e jaargang nummer 6 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 12 oktober 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur

Nadere informatie

b. Het bestuur is gerechtigd tijdelijk meer dan een functie aan een bestuurslid toe te vertrouwen, met uitzondering van de functie van voorzitter.

b. Het bestuur is gerechtigd tijdelijk meer dan een functie aan een bestuurslid toe te vertrouwen, met uitzondering van de functie van voorzitter. Vastgesteld bij besluit van de Algemene Ledenvergadering op 22 oktober 1948 en gewijzigd bij besluit van de Algemene Ledenvergadering op 17 februari 1951, op 23 oktober 1971, op 27 oktober 1973, op 22

Nadere informatie

Aqua Vré December 2009 1

Aqua Vré December 2009 1 Aqua Vré December 2009 1 december 2009 43 e jaargang nummer 8 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 8 december 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

40 jaar goed op weg! November Jaargang 40

40 jaar goed op weg! November Jaargang 40 40 jaar goed op weg! November 2018 Jaargang 40 Al 40 jaar goed op weg! Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd bij Koninklijk Besluit. Aangesloten

Nadere informatie

Algemene Leden vergadering Fotoclub Houten 10 maart 2015

Algemene Leden vergadering Fotoclub Houten 10 maart 2015 Algemene Leden vergadering Fotoclub Houten 10 maart 2015 Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Ingekomen stukken 4. Jaarrekening 2014 5. Jaarverslag 2014 6. Bestuur: Voorzitter aftredend en herkiesbaar.

Nadere informatie

BESTUUR ERMELOSE VOGELVERENIGING DE KLEURZANGER. Ereleden: Dhr. A. Geitenbeek, Dhr. A.J. Boer, Dhr. H. Teunissen En Dhr. E.J.

BESTUUR ERMELOSE VOGELVERENIGING DE KLEURZANGER. Ereleden: Dhr. A. Geitenbeek, Dhr. A.J. Boer, Dhr. H. Teunissen En Dhr. E.J. BESTUUR ERMELOSE VOGELVERENIGING DE KLEURZANGER Ereleden: Dhr. A. Geitenbeek, Dhr. A.J. Boer, Dhr. H. Teunissen En Dhr. E.J. Nijeboer Voorzitter: Dhr. W. Krijt Putterweg 39 3851 GA Ermelo 0341-560549 w.krijt@vodafonevast.nl

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement fischertechnikclub Nederland

Huishoudelijk Reglement fischertechnikclub Nederland Huishoudelijk Reglement fischertechnikclub Nederland - Het huishoudelijk reglement is geldig voor onbepaalde tijd. - Met deze uitgave vervallen eerdere uitgaven van het huishoudelijk reglement. - Datum:

Nadere informatie

Concept - NOTULEN. Donderdag 28 februari 2019, aanvang uur Koetshuis, Avila Beach Hotel

Concept - NOTULEN. Donderdag 28 februari 2019, aanvang uur Koetshuis, Avila Beach Hotel Concept - NOTULEN 24 ste ALGEMENE LEDENVERGADERING VERENIGING VAN PENSHONADO S Donderdag 28 februari 2019, aanvang 19.30 uur Koetshuis, Avila Beach Hotel Aanwezig: 24 leden volgens de presentielijst Bestuur:

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de Vereniging van Mastiffliefhebbers

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de Vereniging van Mastiffliefhebbers HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de Vereniging van Mastiffliefhebbers 1. Het verwerven van het lidmaatschap Art 1.1 Het lidmaatschap is in principe mogelijk voor al diegenen, die de doelstellingen van de vereniging

Nadere informatie

Statuten Ecolonie. Artikel 1. Artikel 2 - Doel. Artikel 3 - Middelen. Artikel 4 - Zetel. Artikel 5 - Leden

Statuten Ecolonie. Artikel 1. Artikel 2 - Doel. Artikel 3 - Middelen. Artikel 4 - Zetel. Artikel 5 - Leden Statuten Ecolonie Artikel 1 Met de huidige statuten is door de betrokkenen een vereniging opgericht volgens de wet van 1 juli 1901 en het dekreet van 16 augustus 1901 onder de titel: ECOLONIE, CENTRE ECOLOGIQUE

Nadere informatie

Veenendaalse Bridgevereniging (opgericht 30 januari 2009) Huishoudelijk reglement

Veenendaalse Bridgevereniging (opgericht 30 januari 2009) Huishoudelijk reglement Veenendaalse Bridgevereniging (opgericht 30 januari 2009) Huishoudelijk reglement A Algemeen A1 De basis voor dit reglement is gelegen in Artikel 22 lid 1 van de Statuten. Het bevat nadere regels voor

Nadere informatie

Communicatieplan FICE NL

Communicatieplan FICE NL Communicatieplan FICE NL In dit communicatieplan wordt voor verschillende doelgroepen de doelen, middelen en communicatiemomenten besproken. In de communicatie zijn de volgende doelgroepen te onderscheiden:

Nadere informatie

april e jaargang nummer 2 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel:

april e jaargang nummer 2 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Aqua Vré april 2009 blz. 1 april 2009 43 e jaargang nummer 2 Uitnodiging jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. Datum: 14 april 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1992

HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1992 HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1992 Opgericht 11 juli 1930. Ingeschreven bij de KvK onder nr. V445719. Aangesloten bij de N.B.A.T. 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1. Het vormen van groepen en/of afdelingen

Nadere informatie

1 Nomenclatuur. Oriëntatie Sambucus caule arborea racemosa floridus umbellatis baccatus nigra.

1 Nomenclatuur. Oriëntatie Sambucus caule arborea racemosa floridus umbellatis baccatus nigra. 1 Nomenclatuur Oriëntatie Sambucus caule arborea racemosa floridus umbellatis baccatus nigra. Ofwel: Een struik met houtige, sterk vertakte stengels en een schermvormige bloeiwijzen, later veranderend

Nadere informatie

Arabische Volbloedpaarden Stamboek in Nederland Postbus 40306 3504 AC Utrecht Tel: +31 (30) 2410001 Fax: +31 (30) 2415544

Arabische Volbloedpaarden Stamboek in Nederland Postbus 40306 3504 AC Utrecht Tel: +31 (30) 2410001 Fax: +31 (30) 2415544 Arabische Volbloedpaarden Stamboek in Nederland Postbus 40306 3504 AC Utrecht Tel: +31 (30) 2410001 Fax: +31 (30) 2415544 UITNODIGING ALGEMENE LEDENVERGADERING Vrijdag 22 mei 2009 Mercure Hotel - Kosterijland

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NATUUR- EN MILIEUVERENIGING GEMEENTE HEUSDEN (Hierna NMVH ).

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NATUUR- EN MILIEUVERENIGING GEMEENTE HEUSDEN (Hierna NMVH ). HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NATUUR- EN MILIEUVERENIGING GEMEENTE HEUSDEN (Hierna NMVH ). Artikel 1. Leden/donateurs 1. De vereniging kent leden, gezins-leden, leden voor het leven en ereleden. Leden

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Studievereniging der Kennistechnologie Incognito

Huishoudelijk Reglement Studievereniging der Kennistechnologie Incognito Huishoudelijk Reglement Studievereniging der Kennistechnologie Incognito October 30, 2013 Begripsbepaling: De Vereniging - de Studievereniging der Kennistechnologie Incognito te Maastricht De Statuten

Nadere informatie

Als t beestje maar een naam heeft. What s in a name. museumles bij de tentoonstelling Als t beestje maar een naam heeft. naam

Als t beestje maar een naam heeft. What s in a name. museumles bij de tentoonstelling Als t beestje maar een naam heeft. naam Als t beestje maar een naam heeft What s in a name museumles bij de tentoonstelling Als t beestje maar een naam heeft naam.......... Linnaeus en het naamgeven What s in a name Zo, je hebt net je naam op

Nadere informatie

Jaargang: 33 Nummer: 2

Jaargang: 33 Nummer: 2 Jaargang: 33 Nummer: 2 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering 2018 SnowDow

Notulen Algemene Ledenvergadering 2018 SnowDow Notulen Algemene Ledenvergadering 2018 SnowDow 30/01/2019 in het cafetaria Leckerrr van Skidôme Terneuzen Aanwezig: Gerdie Hacquaert, voorzitter SnowDow Robin Bos, penningmeester/secretaris Henriëtte Bos,

Nadere informatie

Afgemeld: Wilfried de Wijs, Theo Verhoeven en Kees van Meggelen (OMBC), Ad van Dongen (Hof van Holland)

Afgemeld: Wilfried de Wijs, Theo Verhoeven en Kees van Meggelen (OMBC), Ad van Dongen (Hof van Holland) Verslag afgevaardigde vergadering Vergadering op Zondag 06 03 2016 (Cafe de Kroeg) Aanwezigen: Peter Stoop, Jack Hoevenaar en (OMBC), Mario Fennema en Peter Warnier (Freggels), Hans Dickens (Hoekske),

Nadere informatie

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen

05 Jaarverslagen afdeling voetbal SV Spaarnwoude en jeugdcommissie seizoen Notulen Aanwezige bestuursleden: Edwin Ruijgrok (voorzitter) Jan Bönker (secretaris) Bert Brals (penningmeester) Frank Willems (seniorenzaken) Frank Oud (wedstrijdsecretaris) Steven ten Brink (selectiezaken)

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

13:28 Binnengekomen stukken de oprichtingsakte van Provero; een afschrift hiervan is beschikbaar op de website.

13:28 Binnengekomen stukken de oprichtingsakte van Provero; een afschrift hiervan is beschikbaar op de website. Verslag algemene ledenvergadering 9 november 2009 te Driebergen 13:19 Opening Voorzitter Jur v/d Velde opent de vergadering met het introduceren van de doelstellingen van Provero. Daarna stellen de oprichters

Nadere informatie

Uitnodiging Speciale Ledenvergadering

Uitnodiging Speciale Ledenvergadering Uitnodiging Speciale Ledenvergadering Woensdag 19 november 2014 19:30 uur Locatie: PWA Sporthal in het sportcafé Speciale Ledenvergadring BC Epe Pagina 1 Uitnodiging belangrijke speciale ledenvergadering

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement. Algemeen. Leden

Huishoudelijk Reglement. Algemeen. Leden Huishoudelijk Reglement 2 e Bestuur der studievereniging Versatile Vastgesteld door de Algemene Vergadering op 16 juni 2014 te Utrecht Algemeen Artikel 1 Dit Huishoudelijk Reglement is gebaseerd op de

Nadere informatie

Nederlandse DFKPclub

Nederlandse DFKPclub 1 Nederlandse DFKPclub Opgericht 2 maart 2002 Statuten en Huishoudelijk reglement 2 3 Wanneer een vereniging wordt opgericht, heeft dat een doel en horen daar vanzelfsprekend een aantal spelregels bij.

Nadere informatie

In dit nummer: Nieuwsbrief TC Groot Driene. Van de voorzitter. Beste medetennissers,

In dit nummer: Nieuwsbrief TC Groot Driene. Van de voorzitter. Beste medetennissers, Nieuwsbrief TC Groot Driene Jaargang 2017 Nummer 09 november Van de voorzitter. Beste medetennissers, We kijken al weer vooruit naar het nieuwe jaar. De nieuwjaarsreceptie is op 14 januari 2018 van 15:00

Nadere informatie

Afwezig met kennisgeving: Hedzer Terpstra, Herman Schreurs, Dick Metz. Aanwezig: 17 leden.

Afwezig met kennisgeving: Hedzer Terpstra, Herman Schreurs, Dick Metz. Aanwezig: 17 leden. Ledenvergadering S.V. Pegasus Notulen 06-09-2016 Notulist: Marcel Pol Afwezig met kennisgeving: Hedzer Terpstra, Herman Schreurs, Dick Metz. Aanwezig: 17 leden. Bestuur: Voorzitter: Piet van der Wal Penningmeester:

Nadere informatie

Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden

Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden Algemene ledenvergadering H.S.V. De Snoekbaars Datum: 10-03-2016 Voorzitter Notulist Freek v. Emst Secretaris Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden F. van Emst X Voorzitter

Nadere informatie

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen.

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen. TC De Viskoerier Jaargang 36 Nummer 2 jan. 2016 www.terracollinaria.nl Verslag jaarvergadering Terra Collinaria 15-januari 2016. Afgemeld: Nic Luijten, Hans Mommer, Remy Meertens en Hub Hartmans. Aanwezig:

Nadere informatie

KoliBrief Nummer 18, Nov 2016

KoliBrief Nummer 18, Nov 2016 Nummer 18, Nov 2016 Beste VKZ leden, In deze speciale kolibrief vinden jullie de uitnodiging voor de jaarvergadering van 2016. We hopen jullie allemaal te zien op zondag 27 november. Namens het bestuur,

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement U.S.D.V. U Dance Huishoudelijk reglement van de Utrechtse StudentenDansVereniging U Dance, zoals bedoeld in artikel 12 van de statuten. Artikel 1 Algemene Bepalingen 1. De in dit

Nadere informatie

Machiavelli. Huishoudelijk Reglement. Artikel 1 Algemene bepalingen---------------------------------------------------------------------

Machiavelli. Huishoudelijk Reglement. Artikel 1 Algemene bepalingen--------------------------------------------------------------------- Huishoudelijk Reglement Machiavelli Artikel 1 Algemene bepalingen--------------------------------------------------------------------- 1.1 Dit Huishoudelijk Reglement is bedoeld om de samenstelling, coördinatie,

Nadere informatie

ALGEMENE LEDEN VERGADERING

ALGEMENE LEDEN VERGADERING ALGEMENE LEDEN VERGADERING Datum : 5 juni 2019 Tijd : 20.30-21.30 UUR Lokatie : Clubhuis SV DEN HOORN Zuidhoornseweg 4, Den Hoorn (ZH) Agenda 1. Opening en welkom door de voorzitter 2. Verslag van de reguliere

Nadere informatie

Club van 50. Informatieboekje

Club van 50. Informatieboekje Inhoud Onderwerp Bladzijde De Club van 50 3 Inschrijfformulier Club van 50 5 Reglement Club van 50 7 2 Club van 50 Wat is de Club van 50 en wat doet de Club van 50? Voor veel mensen die V.V. Stellendam

Nadere informatie

samenstelling: E.J. Stoffels NOMENCLATUUR deel 1

samenstelling: E.J. Stoffels NOMENCLATUUR deel 1 samenstelling: E.J. Stoffels (ej.stoffels@hetnet.nl) NOMENCLATUUR deel 1 Nederlandse namen: Volksnamen Officiële namen Volksnamen: plaats- of streekgebonden Werken verwarrend in de plantenkennis! Waterlelie

Nadere informatie

Aqua Vré Mei Datum: 11 mei 2010 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang 19.

Aqua Vré Mei Datum: 11 mei 2010 De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: Zaal open uur Aanvang 19. Aqua Vré Mei 2010 1 mei 2010 44 e jaargang nummer 3 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 11 mei 2010 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30 uur Aanvang 19.45

Nadere informatie

Notulen Opening op 20:11

Notulen Opening op 20:11 Notulen 08-08-08 Opening op 20:11 Goedkeuring Rondvraag missen vragen Reinoud Afkeuren raar stuk Uitwerken uitleg afkeuring en goedkeuring Brief Niels e-mail bijvoegen. Statuten niet goedkeuren,maar samenvatting,

Nadere informatie

Aqua Vré Juni 2009 1

Aqua Vré Juni 2009 1 Aqua Vré Juni 2009 1 juni 2009 43 e jaargang nummer 4 Uitnodiging voor het bijwonen van de verenigingsbarbecue. Datum: 9 juni 2009 Plaats: Erf van Evert Jan Teunisse Lunterseweg 51 Tel: 0318-617547 Verenigingsbarbecue

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. In deze uitgave: - Contributie. - Agenda - ALV - KCM - JHVD + Familiedag - Gezondheidsonderzoek korthaar collie. - Contact.

In deze nieuwsbrief. In deze uitgave: - Contributie. - Agenda - ALV - KCM - JHVD + Familiedag - Gezondheidsonderzoek korthaar collie. - Contact. Bekijk de webversie Februari 2019 In deze nieuwsbrief In deze uitgave: - Contributie. - Agenda - ALV - KCM - JHVD + Familiedag - Gezondheidsonderzoek korthaar collie. - Contact. Contributie De contributieherrinneringen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: februari 2011. Inhoudsopgave:

HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: februari 2011. Inhoudsopgave: HUISHOUDELIJK REGLEMENT van de ABvC: februari 2011 Inhoudsopgave: 1. Leden en hun Verplichtingen 2. Beëindiging lidmaatschap 3. Algemene Leden Vergadering 4. Bestuur 5. Commissies 6. Handboek voor de Counsellor

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering

Notulen Algemene Ledenvergadering Notulen Algemene Ledenvergadering Datum: 01-04-2016 Type meeting: Algemene Ledenvergadering Aanwezigen: 12 leden Voorzitter: Flip Keijzer Secretariaat VvR Agenda ITEM NR. BESCHRIJVING 01 Opening 02 Ingekomen

Nadere informatie

Jaargang: 32 Nummer: 12

Jaargang: 32 Nummer: 12 Jaargang: 32 Nummer: 12 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

V 1.4 Nomenclatuur. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

V 1.4 Nomenclatuur. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Knol 16 March 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/40480 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Notulen algemene ledenvergadering gehouden op maandag 5 februari 2018

Notulen algemene ledenvergadering gehouden op maandag 5 februari 2018 Notulen algemene ledenvergadering gehouden op maandag 5 februari Aanwezig: R. Kobes, P. Zijlstra, W. Luchtenburg, H. De Boer, A. Kuperus, Kl. Ten Have, Hielke v/d Veen, J. Kloosterman-Luchtenburg, J.J.

Nadere informatie

VERSLAG LEDEN- VERGADERING

VERSLAG LEDEN- VERGADERING VERSLAG LEDEN- VERGADERING VRIJDAG 6 NOVEMBER 2015 VERSLAG LEDENVERGADERING Vrijdag 6 november 2015 1. Opening en mededelingen De voorzitter, Arno Brok, heet de leden van harte welkom op het najaarscongres

Nadere informatie

Vastgestelde Notulen Vergadering van het Interim Bestuur, Dorpsvereniging Groote Keeten

Vastgestelde Notulen Vergadering van het Interim Bestuur, Dorpsvereniging Groote Keeten Vastgestelde Notulen Vergadering van het Interim Bestuur, Dorpsvereniging Groote Keeten Plaats & datum: Brekers, 9 april 2016 Aanwezigen: Ivan Louer (IL, vz), Max de Groot (MdG, algemeen bestuurslid),

Nadere informatie

ZWIJNDRECHTSE ZWEM-EN POLOCLUB DE DEVEL

ZWIJNDRECHTSE ZWEM-EN POLOCLUB DE DEVEL Notulen van de Algemene Ledenvergadering ZZ & PC de Devel Gehouden op 20 April 2017 in het clubhuis van ZZ & PC de Devel te Zwijndrecht, Aanvang 20:00 uur. Aanwezig: 19 leden en 4 bestuursleden ( Martin

Nadere informatie

Speeltuin de Bras. Aanwezig Juan Zondervan (voorzitter van de vergadering) Margo van de Merwe. Gosia Zertka

Speeltuin de Bras. Aanwezig Juan Zondervan (voorzitter van de vergadering) Margo van de Merwe. Gosia Zertka biedt sinds 1996 de wijk Vrijenban en omgeving in Delft een veilige, schone, beheerde en gratis toegankelijke speelomgeving en zet zich in voor versterking van het saamhorigheidsgevoel in de wijk. Verslag

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van Fotogroep ƒ/2 van de PVGE afdeling Nuenen

Huishoudelijk reglement van Fotogroep ƒ/2 van de PVGE afdeling Nuenen Pagina 1 van 5 Oprichting Artikel 1 Fotogroep ƒ/2 is opgericht op 04 februari 2014 en functioneert conform artikel 4 van het huishoudelijk reglement van de afdelingsvereniging, hierna te noemen de afdeling,

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde

Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde Inhoud Huishoudelijk Reglement Rijvereniging en Ponyclub t Einde... 1 Artikel 1. Algemene bepalingen... 2 Artikel 2. Aanmelding en toelating tot

Nadere informatie

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt.

4. Jaarverslag van de secretaris Het jaarverslag over 2013 wordt goedgekeurd met dank aan de secretaresse mevr. B. van der Vegt. Notulen jaarvergadering Historische Kring Dalfsen (concept) Datum 27-01-2014 Aanwezig 54 leden Met kennisgeving afwezig: Dhr. Henk Holsappel, Mw. Rix Pasman 1. Opening door de voorzitter De voorzitter

Nadere informatie