Symposium JPR Advocaten Donderdag 2 februari 2017 Amersfoort. Mr. dr. K. Engel Tel:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Symposium JPR Advocaten Donderdag 2 februari 2017 Amersfoort. Mr. dr. K. Engel Tel:"

Transcriptie

1 Symposium JPR Advocaten Donderdag 2 februari 2017 Amersfoort Mr. dr. K. Engel engel@jpr.nl Tel:

2 Waar gaan we het over hebben? I. Een introductie in de verzwijgingsregeling. II. De vraag van de verzekeraar naar het strafrechtelijk verleden. III. De twee maanden-termijn van art. 7:929 lid 1 BW (de waarschuwingsplicht ) IV. Opzettelijke misleiding

3 I. Introductie Mededelingsplicht (aspirant-)verzekeringnemer 1) Inperking door vier vereisten: a) het kennisvereiste (geobjectiveerd) b) het relevantievereiste c) het kenbaarheidsvereiste (geobjectiveerd) d) het verschoonbaarheidsvereiste

4 I. Introductie 2) Indien de verzekeraar naar een bepaald feit gevraagd heeft, is in zoverre aan het kenbaarheidsvereiste voldaan. Zie: Parl. Gesch. titel 7.17 BW, p. 14. Idem: HR 15 mei 1998, NJ 1998/623 (Bloemers/H.), r.o ) De verzekeringnemer mag een vraag opvatten naar de zin die hij daaraan onder de gegeven omstandigheden redelijkerwijs mag toekennen.

5 I. Introductie 4) Het kennisvereiste en het kenbaarheidsvereiste zijn geobjectiveerd ( behoort te kennen respectievelijk behoort te begrijpen ) (lid 1). Het gaat om de behoorlijk en zorgvuldig verzekeringnemer. Echter, daarbij moeten alle omstandigheden van het geval worden meegewogen. Parl. Gesch. titel 7.17 BW, p. 23. Vermoedelijk mag daarom óók het opleidingsniveau van de betrokken verzekeringnemer worden meegewogen. Zie Wery & Mendel 2010, p. 21, alsmede het Maarnse broodbezorger-arrest van de Hoge Raad (1978). Zie ook Dissertatie Engel, p

6 I. Introductie 5) Het voorleggen van een vragenlijst heeft specifieke gevolgen (art. 7:928 lid 6 BW): a) exit spontane mededelingsplicht; b) de verzekeraar moet erop letten dat alle vragen zijn beantwoord (verschoonbaarheid); c) de verzekeringnemer wordt beschermd tegen het onjuist/onvolledig beantwoorden van open slotvragen.

7 I. Introductie 3) Er gelden specifieke wettelijke regels voor: a) vragen van de verzekeraar naar medische gegevens (lid 4). Wet medische keuringen. b) een vraag van de verzekeraar naar een eventueel strafrechtelijk verleden (lid 5).

8 I. Introductie Wat als de mededelingsplicht geschonden is én de verzekeraar dit ontdekt? Onthoud 3 zaken: 1) De waarschuwingsplicht en de twee maandentermijn (art. 7:929 lid 1 BW). 2) Opzegging van de verzekeringsovereenkomst binnen twee maanden (art. 7:929 lid 2 BW). 3) Weigering of korting van de uitkering (art. 7:930 BW). Voorwaarde: art. 7:929 lid 1 BW.

9 I. Introductie Ad 1) De waarschuwingsplicht en de twee maanden-termijn (art. 7:929 lid 1 BW). Voor de verzekeraar gaat een klok tikken. Hij moet de verzekeringnemer binnen twee maanden waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van de ontdekte verzwijging. Levensverzekering? Zie dan ook art. 7:983 lid 3 BW.

10 I. Introductie Ad 2) Opzegging van de verzekering binnen twee maanden (art. 7:929 lid 2 BW). De verzekeraar mag alleen opzeggen als: a) de verzekeraar de overeenkomst niet zou hebben gesloten; b) de verzekeringnemer heeft gehandeld met het opzet de verzekeraar te misleiden. Levensverzekering? Zie dan ook art. 7:983 BW.

11 I. Introductie Ad 3) Weigering of korting van de uitkering (art. 7:930 BW). Art. 7:930 BW heeft een ingewikkelde structuur. Lid 4 en lid 5 van art. 7:930 BW = géén uitkering. Als één van deze leden van toepassing is, hoeft er niet meer naar lid 2 en lid 3 te worden gekeken.

12 I. Introductie Vervolg ad 3) Buiten lid 4 en lid 5-situaties = bestaat er ruimte voor de vraag naar causaliteit of niet? (lid 2) en voor het proportioneel afrekenen (lid 3). Is er geen causaliteit? Dan heeft de verzekeringnemer recht op volledige uitkering.

13 I. Introductie Vervolg ad 3) Art. 7:930 BW laat zich (dus) als volgt optekenen: Lid 1 = inleidend Lid 4 = de contractsvrijheid van de verzekeraar (exit) Lid 5 = opzettelijke misleiding (exit) Lid 2 = causaliteitsvraagstuk (géén causaliteit? = uitkering) Lid 3 = proportioneel afrekenen (indien causaliteit)

14 I. Introductie Nog zes belangrijke zaken: 1) Het criterium van de redelijk handelend verzekeraar (Hotel Wilhelmina-arrest van de Hoge Raad). 2) Art. 7:931 BW staat eraan in de weg dat de verzekeraar een beroep doet op art. 3:44 BW (bedrog) of art. 6:228 BW (dwaling). 3) Er geldt een vormvereiste (art. 7:933 BW).

15 I. Introductie 4) Heeft de verzekeraar al uitgekeerd? Dan kan het zijn dat de verzekeraar (ten dele) onverschuldigd heeft uitgekeerd. 5) Registratie van de persoonsgegevens. 6) Opzettelijke misleiding? De verzekeraar kan vergoeding van de externe en/of interne kosten eisen.

16 II. De vraag naar het strafrechtelijke verleden Aspecten van art. 7:928 lid 5 BW: - De verzekeraar moet een uitdrukkelijke vraag stellen; - in niet voor misverstand vatbare termen; - Feiten omtrent het strafrechtelijk verleden die meer dan 8 jaren geleden hebben plaatsgevonden, mag de verzekeringnemer verzwijgen.

17 II. De vraag naar het strafrechtelijke verleden Aspecten van art. 7:928 lid 5 BW: - De verzekeraar hoeft (kennelijk) geen schriftelijke vraag te stellen. - De verzekeraar mag de verzekeringnemer ook bevragen over het eventuele strafrechtelijk verleden van derde-verzekerden. - Lid 5 kent géén opzet-uitzondering, zoals lid 6 die wel kent. Vgl. echter het Gielen-arrest van de Hoge Raad (1981).

18 II. De vraag naar het strafrechtelijke verleden Waar komt de termijn van acht jaren vandaan? Die termijn is ontleend aan art. 7 van de Wet van 15 augustus 1955, houdende vaststelling van de Wet op de justitiële documentatie en op de verklaringen omtrent het gedrag. Die wet is inmiddels ingetrokken en vervangen.

19 II. De vraag naar het strafrechtelijke verleden In art. 7 van de zojuist genoemde wet uit 1955 was bepaald na welke termijn een strafblad uit het strafregister moest worden verwijderd. Lid 1 bepaalde dat die termijn vier jaren bedroeg, maar in lid 2 werd een termijn van acht jaren voorgeschreven voor de situatie waarin een veroordeling leidde tot een gevangenisstraf of plaatsing in een rijkswerkinrichting. De wetgever is bij het opstellen van art. 7:928 lid 5 BW geheel voorbijgegaan aan dit onderscheid.

20 II. De vraag naar het strafrechtelijke verleden Problemen: De wetgever heeft de vier jaren-termijn van art. 7 lid 1 van de zojuist genoemde wet genegeerd. Er geldt een termijn van acht jaren, ongeacht de aard van het strafrechtelijk verleden, ongeacht de branche waarin de verzekeraar werkzaam is. De wetgever heeft geen regeling getroffen voor onverzekerbaarheid wegens het hebben van een strafrechtelijk verleden. Dit is aan de markt overgelaten (doorverwijzingen van de klant naar Rialto).

21 II. De vraag naar het strafrechtelijke verleden Problemen: Hoe moet het causaliteitsbeginsel van art. 7:930 lid 2 BW worden toegepast? Dit lijkt onmogelijk. Maakt het uit als (de niet-mededeling van) het strafrechtelijk verleden door de lange looptijd van de overeenkomst in een ver verleden ligt? Mijnssen. De wetgever heeft het voorstel van Mulder uit 1973 genegeerd: laat de verzekeringnemer bewijzen dat er geen bedrog is gepleegd.

22 II. De vraag naar het strafrechtelijke verleden Ter afsluiting van dit onderwerp: 1) Een casus uit de praktijk. Zie het materiaal dat bij deze presentatie hoort. Let op: het is slechts iemands verhaal. De exacte feiten kennen we niet. 2) Heeft u misschien een vraag?

23 III. De twee maanden-termijn Art. 7:929 lid 1 BW - Wat is de geschiedenis van deze regel? - Wat was de ratio van de wetgever met invoering van deze regel? - Wanneer begint de twee maanden-termijn te lopen? - Varia

24 III. De twee maanden-termijn De geschiedenis van art. 7:929 lid 1 BW is terug te voeren op kritiek die rechtswetenschappers hadden op het toenmalige art. 251 Wetboek van Koophandel: Het huidige recht laat de verzekeraar vrij in het kiezen van het moment waarop hij een beroep wil doen op art. 251 K. Van der Burg, Van Altena en Dorhout Mees waren het met Van der Burg eens.

25 III. De twee maanden-termijn Conclusie vanuit een historisch perspectief Vanuit een historisch perspectief zou men dus kunnen concluderen dat de twee maanden-termijn is ingevoerd om te voorkomen dat de verzekeraar de ontdekking van de schending van de mededelingsplicht gedurende langere tijd voor zich houdt en zonder gêne de premies blijft innen, om vervolgens, zodra de verzekeringnemer om uitkering verzoekt, uitkering te weigeren met een beroep op de reeds enige tijd geleden ontdekte schending van de mededelingsplicht.

26 III. De twee maanden-termijn De ratio van de wetgever achter de twee maanden-termijn: - Na een waarschuwing van de verzekeraar weet de verzekeringnemer dat hij eigenlijk onverzekerd is en wellicht kan hij daarop actie ondernemen. - Na een waarschuwing weet de verzekeringnemer dat hij moet trachten zijn schade elders te verhalen. - Meer in het algemeen: de verzekeringnemer weet waar hij aan toe is na een waarschuwing. Rechtszekerheid.

27 III. De twee maanden-termijn Was het voorschrijven van een termijn echt nodig? Heeft de wetgever er goed aan gedaan? Ik proef twijfel, omdat: - Onder het verzekeringsrecht van vóór 1 januari 2006 kon de verzekeringnemer een beroep doen op de goede trouw/redelijkheid en billijkheid. Zie de jurisprudentie in: Dissertatie Engel, p In veel gevallen doet de verzekeraar, na het schadegeval, binnen een redelijke termijn een beroep op schending van de mededelingsplicht.

28 III. De twee maanden-termijn Wanneer begint de twee maanden-termijn te lopen? - Nodig is dat de verzekeraar daaromtrent een voldoende mate van zekerheid heeft, aldus de wetgever. Zie Diss. Engel, p Jurisprudentie en juridische literatuur: onder omstandigheden kan objectivering van het ontdekkingsmoment plaatsvinden. - Voorbeeld = Geschillencommissie (Kifid) 11 februari 2014, nr , r.o. 5.4.

29 III. De twee maanden-termijn - De twee maanden-termijn begint niet reeds te lopen bij binnenkomst van (medische) post bij de verzekeraar. Zie Hof Arnhem 12 juni 2012, ECLI:NL:GHARN:2012:BW7904, r.o De twee maanden-termijn begint niet reeds te lopen wanneer een door de verzekeraar ingeschakelde schade-expert/toedrachtonderzoeker een bepaald feit constateert. Zie Diss. Engel, p

30 III. De twee maanden-termijn Hoe zit het met de bewijslast? Rust die op de verzekeraar of op de verzekeringnemer? Wetgever: De verzekeraar zal in geval van een geschil daarover moeten stellen en zo nodig bewijzen dat hij binnen de genoemde termijn is gebleven, zo antwoord ik de leden van de CDA-fractie. (Parl. Gesch. titel 7.17 BW, p. 33).

31 III. De twee maanden-termijn Op wie rust de stelplicht? - In de praktijk is het de advocaat van de verzekeringnemer die aanvoert dat de twee maandentermijn geschonden is. - Mijns inziens hoeft de verzekeraar niet ongevraagd aan te tonen dat de twee maanden-termijn niet geschonden is. Dat zou mij te ver gaan. - De rechter is lijdelijk en mag niet ambtshalve constateren dat de twee maanden-termijn geschonden is. Vgl. HR 8 februari 2013, ECLI:NL:HR:2013:BX7191, NJ 2014/96, r.o. 3.6.

32 III. De twee maanden-termijn Is de mededelingsplicht ook op andere punten geschonden? Wordt dat enige tijd na het verzenden van de eerste waarschuwingsbrief ontdekt? - Dan is het verstandig om nóg een art. 7:929 lid 1 BWbrief te versturen (binnen twee maanden na ontdekking). Zie Commissie van Beroep (Kifid) 16 juni 2014, nr Zie ook Rb. Den Haag 5 oktober 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:11931.

33 III. De twee maanden-termijn Rechtsvergelijking: - Duitsland = één maand (misleiding = één jaar) - België = één maand (misleiding = geen termijn) - Zwitserland = één maand (in alle gevallen) - Frankrijk = géén termijn - Engeland = géén termijn - Professor Mok: De twee maanden-termijn is willekeurig gekozen.

34 IV. Opzettelijke misleiding De frase met het opzet de verzekeraar te misleiden komt voor in: - Art. 7:928 lid 6 BW - Art. 7:929 lid 2 BW (opzegging) - Art. 7:930 lid 5 BW (géén uitkering) Wanneer is er sprake van opzet de verzekeraar te misleiden?

35 IV. Opzettelijke misleiding Het is geen kwestie zonder praktisch belang. Verzekeringnemers voeren in de praktijk verschillende verweren: - Ik dacht dat het feit niet zo relevant was. - Ik dacht dat het feit toch niet tot arbeidsongeschiktheid zou leiden. - De assurantietussenpersoon zei dat ik het niet hoefde mede te delen. - Ik was hoogstens wat onachtzaam/onhandig bij het invullen van de vragenlijst. Ik was depressief.

36 IV. Opzettelijke misleiding In maart 2016 heeft de Hoge Raad een definitie gegeven van opzettelijke misleiding in de zin van art. 7:930 lid 5 BW. Zie HR 25 maart 2016, ECLI:NL:HR:2016:507, r.o , RvdW 2016/437. De definitie van de Hoge Raad vindt u in het materiaal dat bij deze presentatie hoort.

37 IV. Opzettelijke misleiding In het arrest van de Hoge Raad ging het om de volgende precontractuele vraag: d. Heeft u of uw bedrijf reeds eerder schade geleden door een te verzekeren gebeurtenis? Zo ja, wat was de oorzaak, hoe groot was de schade en wanneer trad de schade op?

38 IV. Opzettelijke misleiding De verzekeringnemer beantwoordde deze vraag met nee, hoewel hij dondersgoed wist dat zijn tegen het gevaar van brand te verzekeren café meerdere aanslagen vanuit het criminele milieu te verduren had gekregen. De verzekeringnemer handelde duidelijk met het opzet de verzekeraar te misleiden, gelet op de door hem afgelegde verklaring. Zie het materiaal dat bij deze presentatie hoort.

39 IV. Opzettelijke misleiding De Hoge Raad: - stelt in het gegeven criterium de bedoeling van de verzekeringnemer als vereiste. - vormt daarbij geen nieuw recht, gelet op het Gielenarrest uit neemt mogelijk onbedoeld de objectiveringen in art. 7:928 lid 1 BW mee in het criterium. - besteedt geen aandacht aan oudere wetsgeschiedenis, waarin werd gesproken van tegen beter weten in handelen.

40 IV. Opzettelijke misleiding Mijn eigen opvatting Uit mijn analyse van de jurisprudentie is gebleken dat men bij opzettelijke misleiding toch vooral denkt aan het bewust schenden van de mededelingsplicht. Staat dit eenmaal vast, dan is de bedoeling van de verzekeringnemer nog relevant, zulks gelet op het criterium van de Hoge Raad. Ik denk dat voorwaardelijk opzet kan volstaan, maar hierover is nog geen duidelijkheid.

41 Vragen? Further reading: K. Engel, De precontractuele mededelingsplicht van de verzekeringnemer in rechtsvergelijkend perspectief (diss. Heerlen), Zutphen: Uitgeverij Paris K. Engel, Met het opzet de verzekeraar te misleiden, Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht 2016, afl. 5, p

42 EINDE

De precontractuele mededelingsplicht van de aspirant-verzekeringnemer: capita selecta

De precontractuele mededelingsplicht van de aspirant-verzekeringnemer: capita selecta De precontractuele mededelingsplicht van de aspirant-verzekeringnemer: capita selecta Mr. dr. K. Engel ACIS Symposium 11 november 2016 engel@jpr.nl Kees.Engel@ou.nl Tel: 06 1796 2906 De mededelingsplicht

Nadere informatie

Actualiteiten De precontractuele mededelingsplicht van de verzekeringnemer

Actualiteiten De precontractuele mededelingsplicht van de verzekeringnemer Actualiteiten De precontractuele mededelingsplicht van de verzekeringnemer Mr. dr. K. Engel Medewerker Wetenschappelijk Bureau bij de Hoge Raad. * Deze bijdrage is op persoonlijke titel geschreven en geeft

Nadere informatie

Het criterium van de redelijk handelend verzekeraar. Nu5g hulpmiddel of belemmering bij verzwijgingszaken?

Het criterium van de redelijk handelend verzekeraar. Nu5g hulpmiddel of belemmering bij verzwijgingszaken? Het criterium van de redelijk handelend verzekeraar. Nu5g hulpmiddel of belemmering bij verzwijgingszaken? K. Engel, LLM, BA ACIS Symposium 20 maart 2015 Inleiding (1/2) Inleiding verzwijging. Oud recht:

Nadere informatie

Premierestitutie en sancties bij te late premiebetaling. Pieter Leerink 18 maart 2016 ACIS-symposium

Premierestitutie en sancties bij te late premiebetaling. Pieter Leerink 18 maart 2016 ACIS-symposium Premierestitutie en sancties bij te late premiebetaling Pieter Leerink 18 maart 2016 ACIS-symposium Premieperikelen zijn nog steeds actueel Geldgids februari 2016: Uit de polis geknikkerd TV-uitzending

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

De precontractuele mededelingsplicht van de verzekeringnemer in rechtsvergelijkend perspectief

De precontractuele mededelingsplicht van de verzekeringnemer in rechtsvergelijkend perspectief De precontractuele mededelingsplicht van de verzekeringnemer in rechtsvergelijkend perspectief Bespreking van het proefschrift van mr. K. Engel M r. d r. W. C. T. W e t e r i n g s * 1 Inleiding Kees Engel

Nadere informatie

De mededelingsplicht van de verzekeringnemer bij het sluiten van een verzekering en het criterium van de redelijk handelend verzekeraar.

De mededelingsplicht van de verzekeringnemer bij het sluiten van een verzekering en het criterium van de redelijk handelend verzekeraar. De mededelingsplicht van de verzekeringnemer bij het sluiten van een verzekering en het criterium van de redelijk handelend. Mr. dr. K. Engel De precontractuele mededelingsplicht Oud recht: art. 251, 281

Nadere informatie

Prof. dr. M.L. Hendrikse

Prof. dr. M.L. Hendrikse Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) ACIS Verzekeringsfraude-symposium Dinsdag 10 Juni 2014 Prof. dr. M.L. Hendrikse Algemeen (1) Verzekeringsfraude is al zo oud als de weg naar Rome. In zijn

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-326 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris) Klacht ontvangen op : 1 september 2015 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Betreft: consultatie voorstel tot verruiming recht op premierestitutie w w

Betreft: consultatie voorstel tot verruiming recht op premierestitutie w w Ministerie van Veiligheid en Justitie Den Haag, 9 mei 2017 dossiernummer: 103465 uw kenmerk: telefoonnummer: +31 (0)70 335 35 22 e-mail: i.tan@advocatenorde.nl Betreft: consultatie voorstel tot verruiming

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord /11. Lijst van afkortingen /13. Lijst van verkort aangehaalde werken /15

Inhoudsopgave. Voorwoord /11. Lijst van afkortingen /13. Lijst van verkort aangehaalde werken /15 Inhoudsopgave Voorwoord /11 Lijst van afkortingen /13 Lijst van verkort aangehaalde werken /15 1 Inleiding / 29 1.1 Algemeen/29 1.2 Onderzoeksvragen / 30 1.3 Afbakening / 31 1.4 Onderzoeksmethode / 32

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. en uitkeringsgerechtigde. 1 Verzekeringnemer. 2 Tot uitkering gerechtigde. 3 Verzekerde. Mr. R. de Haan

INKIJKEXEMPLAAR. en uitkeringsgerechtigde. 1 Verzekeringnemer. 2 Tot uitkering gerechtigde. 3 Verzekerde. Mr. R. de Haan verzekerde en uitkeringsgerechtigde iiverzekeringnemer, Mr. R. de Haan In dit hoofdstuk wordt een toelichting gegeven op enkele belangrijke partijen met wie de verzekeraar te maken heeft. Het verzekeringsrecht

Nadere informatie

Leergang Verzekeringsrecht Magna Charta d.d. 9 en 10 september 2016 Risicoverzwaring Jacco van de Meent

Leergang Verzekeringsrecht Magna Charta d.d. 9 en 10 september 2016 Risicoverzwaring Jacco van de Meent Leergang Verzekeringsrecht Magna Charta d.d. 9 en 10 september 2016 Risicoverzwaring Jacco van de Meent Inleiding 1. Wat is risicoverzwaring? 2. Welke vormen van bescherming verzekeraar? 3. Gevolgen schending

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 209 d.d. 17 juli 2012 (mr. P.A. Offers, voorzitter, B.F. Keulen en prof. mr. M.L. Hendrikse, leden en mevrouw mr. F.E. Uijleman, secretaris)

Nadere informatie

Verjaring in het verzekeringsrecht ACIS 2 november 2018

Verjaring in het verzekeringsrecht ACIS 2 november 2018 Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Verjaring in het verzekeringsrecht ACIS 2 november 2018 Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse Verjaring (1) Art. 7:942 lid 1 BW gaat voor een vordering tegen de verzekeraar

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 070.00 ingediend door: hierna te noemen klager`, tegen: hierna te noemen 'verzekeraar. De Raad van Toezicht Verzekeringen heeft

Nadere informatie

Bespreking van het wetsvoorstel tot verruiming recht op premierestitutie verzekeringnemer wanneer hij zijn mededelingsplicht te goeder trouw heeft

Bespreking van het wetsvoorstel tot verruiming recht op premierestitutie verzekeringnemer wanneer hij zijn mededelingsplicht te goeder trouw heeft Mr. dr. P.M. Leerink 1 Artikelen Bespreking van het wetsvoorstel tot verruiming recht op premierestitutie verzekeringnemer wanneer hij zijn mededelingsplicht te goeder trouw heeft geschonden Bespreking

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Inleiding

Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 De precontractuele mededelingsplicht van de aspirantverzekeringnemer Op diegene die een verzekeringsovereenkomst sluit met een verzekeraar rust een wettelijke precontractuele

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 42 d.d. 22 februari 2011 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mw. mr. E.M. Dil-Stork en prof.mr. M.L. Hendrikse) Samenvatting Autoverzekering. Verzwijging

Nadere informatie

De opzet van de verzekeringnemer tot misleiding van de verzekeraar

De opzet van de verzekeringnemer tot misleiding van de verzekeraar De opzet van de verzekeringnemer tot misleiding van de verzekeraar Enkele opmerkingen naar aanleiding van HR 25 maart 2016, ECLI:NL:HR:2016:507 (Messoudi/ASR Schadeverzekering N.V.) M r. d r. E. J. Z i

Nadere informatie

Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse

Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) De levensverzekeringsovereenkomst: een vreemde eend in de bijt van verzekeringsovereenkomsten Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse Algemene opmerkingen (1) De wetgever

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2009:BH4446

ECLI:NL:RBROT:2009:BH4446 ECLI:NL:RBROT:2009:BH4446 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 04-02-2009 Datum publicatie 03-03-2009 Zaaknummer 265169 / HA ZA 06-1949 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Eerste

Nadere informatie

: Delta Lloyd Schadeverzekering N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen Verzekeraar

: Delta Lloyd Schadeverzekering N.V., gevestigd te Amsterdam, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-473 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mr. P.A. Offers, mr. drs. G.J. Kruithof (medisch lid) en mr. A. Westerveld, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

De gezondheidsverklaring als onderdeel van de precontractuele mededelingsplicht

De gezondheidsverklaring als onderdeel van de precontractuele mededelingsplicht De gezondheidsverklaring als onderdeel van de precontractuele mededelingsplicht Norbert M.M. Kummeling Studentnummer: 850294230 Begeleider: Mr. dr. K. Engel Examinator: Prof. mr. J.G.J. Rinkes Aantal woorden:

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. 2000/103 Mo i n d e k l a c h t nr. 012.00 ingediend door: hierna te noemen 'klager', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

het geval hij daardoor in een redelijk belang is geschaad het vervallen van het recht op uitkering (rechtsbijstand) verbinden.

het geval hij daardoor in een redelijk belang is geschaad het vervallen van het recht op uitkering (rechtsbijstand) verbinden. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 205 d.d. 30 augustus 2011 (mr B.F. Keulen, voorzitter, drs W. Dullemond en prof. mr M.L. Hendrikse, leden, en mr S.N.W. Karreman, secretaris)

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 54 d.d. 29 maart 2010 (mr. drs. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. B.F. Keulen, en dr. B.C. de Vries) 1. Procedure De Commissie beslist met inachtneming

Nadere informatie

6 april 2018 NTHR. Verzekering en de handel. Verzekering ten behoeve van een derde. mr. dr. A.H. Lamers, Open Universiteit

6 april 2018 NTHR. Verzekering en de handel. Verzekering ten behoeve van een derde. mr. dr. A.H. Lamers, Open Universiteit 6 april 2018 NTHR Verzekering en de handel Verzekering ten behoeve van een derde mr. dr. A.H. Lamers, Open Universiteit Contractsvrijheid / Partijautonomie? Wie Waarover Wanneer Geen beginsel zonder uitzonderingen:

Nadere informatie

Samenvatting. Klacht ontvangen op : 12 april 2017 Ingediend door : Consument

Samenvatting. Klacht ontvangen op : 12 april 2017 Ingediend door : Consument Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-745 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. P. van Haastrecht-van Kuilenburg, secretaris) Klacht ontvangen op : 12 april 2017 Ingediend

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S.J.A. Koster, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S.J.A. Koster, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-655 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S.J.A. Koster, secretaris) Klacht ontvangen op : 2 oktober 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 37 d.d. 17 februari 2011 (mr. P.A. Offers, voorzitter, prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. A.W. H. Vink) Samenvatting Consument claimt tweemaal

Nadere informatie

Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse

Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) De Brandverzekering en Risicoverzwaring: over primaire dekkingsbepalingen, risicoverzwaringsmededelingsclausules en preventieve garantieclausules Prof. mr.

Nadere informatie

Bewijsrechtelijke verhoudingen in het verzekeringsrecht. Evidence in Insurance contract law

Bewijsrechtelijke verhoudingen in het verzekeringsrecht. Evidence in Insurance contract law e r z e k e r i n Bewijsrechtelijke verhoudingen in het verzekeringsrecht Evidence in Insurance contract law Proefschrift ter verkrijging van de graad van doctor aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op

Nadere informatie

: Hypodroom Financiële Dienstverlening B.V., handelend onder de naam Ben s Hypotheekhuis, gevestigd te Leeuwarden, verder te noemen Tussenpersoon

: Hypodroom Financiële Dienstverlening B.V., handelend onder de naam Ben s Hypotheekhuis, gevestigd te Leeuwarden, verder te noemen Tussenpersoon Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-635 (mr. J.S.W Holtrop, voorzitter, mr. dr. S.O.H Bakkerus, lid, drs. J.H. Paulusma-de Waal M&G RGA, arts en mr. R.A. Blom, secretaris)

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Uit de stukken is, voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Uit de stukken is, voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2006.4893 (150.06) ingediend door: hierna te noemen 'klager', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

: Delta Lloyd Schadeverzekering N.V h.o.d.n. Ohra schadeverzekeringen, gevestigd te Amsterdam, verder te noemen Verzekeraar

: Delta Lloyd Schadeverzekering N.V h.o.d.n. Ohra schadeverzekeringen, gevestigd te Amsterdam, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-584 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, mr. dr. S.O.H. Bakkerus en drs. A. Paulusma-de Waal, leden en mr. A. Westerveld, secretaris) Klacht

Nadere informatie

Remedies. Mr. W.L. Valk

Remedies. Mr. W.L. Valk Remedies Mr. W.L. Valk 1 Inleiding denken in remedies perspectief van de rechter perspectief van de wetenschap perspectief van partijen advocaat/andere rechtshulpverlener als intermediair aanpak in deze

Nadere informatie

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Enkele knelpunten bij beleggingsverzekeringen

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Enkele knelpunten bij beleggingsverzekeringen Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Enkele knelpunten bij beleggingsverzekeringen Mr. dr. D.M.A. Gerdes Inhoud 1. Enkele opmerkingen vooraf 2. Rechtspraak over voorlichtingsplicht dwaling ontbreken

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 41 d.d. 22 februari 2011 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mw. mr. E.M. Dil-Stork en prof. mr. M.L. Hendrikse) Samenvatting Natura-uitvaartverzekering.

Nadere informatie

MONOGRAFIEËN BW. B88 Verzekering. Prof. mr. F.H.J. Mijnssen. Tweede druk. Kluwer a Wolters Kluwer business

MONOGRAFIEËN BW. B88 Verzekering. Prof. mr. F.H.J. Mijnssen. Tweede druk. Kluwer a Wolters Kluwer business MONOGRAFIEËN BW B88 Verzekering Prof. mr. F.H.J. Mijnssen Tweede druk Kluwer a Wolters Kluwer business Deventer - 2012 INHOUDSOPGAVE Voorwoord / V lijst van afkortingen / XV Verkort aangehaalde literatuur

Nadere informatie

: BNP Paribas Cardif Schadeverzekeringen N.V., gevestigd te Oosterhout, verder te noemen Verzekeraar

: BNP Paribas Cardif Schadeverzekeringen N.V., gevestigd te Oosterhout, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-261 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mevrouw J.H. Paulusma De Waal, arts en mr. S. Bakkerus, leden en mr. G.A. van de Watering, secretaris)

Nadere informatie

Premiereserve bij overlijdensrisicoverzekeringen. Pieter Leerink ACIS 7 februari 2014

Premiereserve bij overlijdensrisicoverzekeringen. Pieter Leerink ACIS 7 februari 2014 Premiereserve bij overlijdensrisicoverzekeringen Pieter Leerink ACIS 7 februari 2014 Geldgids Consumentenbond december 2012 Verzekeraars weigeren premiespaarpot terug te geven Geldgids Consumentenbond

Nadere informatie

Actualiteiten beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Pieter Leerink 6 november 2015 ACIS-symposium

Actualiteiten beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Pieter Leerink 6 november 2015 ACIS-symposium Actualiteiten beroepsaansprakelijkheidsverzekering Pieter Leerink 6 november 2015 ACIS-symposium Persoonlijke aansprakelijkheid advocaat ECLI:NL:HR:2015:2745 Client vraagt advies (risico s afdekken) over

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2003.1733 (052.03) ingediend door: hierna te noemen 'klager', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. F.M.M.L. Fleskens, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. F.M.M.L. Fleskens, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-143 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. F.M.M.L. Fleskens, secretaris) Klacht ontvangen op : 10 juli 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-247 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. J.S.W. Holtrop, mr. B.F. Keulen, leden en mr. I.M.L. Venker, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid TAF B.V., gevestigd te Eindhoven, hierna te noemen Aangeslotene.

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid TAF B.V., gevestigd te Eindhoven, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-344 d.d. 26 november 2013 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, mr. E.M. Dil-Stork en mr. B.F. Keulen, leden en mr. M. van Pelt, secretaris)

Nadere informatie

Wat moet ik vertellen?

Wat moet ik vertellen? Wat moet ik vertellen? Een onderzoek naar de belangen van het feit dat informatie hoogstpersoonlijk is voor het toekennen van een precontractuele mededelingsplicht voor hoogstpersoonlijke informatie Masterscriptie

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-072 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris) Klacht ontvangen op : 29 juni 2015 Ingesteld door : Consument

Nadere informatie

189. De zorgplicht van een verzekeringstussenpersoon in geval van verzwijging

189. De zorgplicht van een verzekeringstussenpersoon in geval van verzwijging 189. De zorgplicht van een verzekeringstussenpersoon in geval van verzwijging mr. Dr. c.j. De jong Verzekeringstussenpersonen ontlenen hun bestaansrecht aan ongelijkheid. Zij hebben immers een kennisvoorsprong

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-294 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mr. S. Riemens en mr. drs. S.F. Van Merwijk, leden en mr. M. van Pelt, secretaris) Klacht ontvangen op

Nadere informatie

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Fraude bij de vaststelling van de verzekeringsuitkering Prof. mr. drs. M.L.

Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Fraude bij de vaststelling van de verzekeringsuitkering Prof. mr. drs. M.L. Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS) Fraude bij de vaststelling van de verzekeringsuitkering Prof. mr. drs. M.L. Hendrikse Algemeen (1) Verzekeringsfraude kan juridisch gezien in een aantal categorieën

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-057 d.d. 20 februari 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-057 d.d. 20 februari 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-057 d.d. 20 februari 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting Inboedelverzekering. Uitleg van verzekeringsvoorwaarden.

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-251 d.d. 26 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-251 d.d. 26 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2014-251 d.d. 26 juni 2014 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting Volgens artikel 7:928 lid 6 BW kan een

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 162 d.d. 2 september 2010 (mr. M.M. Mendel, voorzitter, mr. B.F. Keulen en dr. D.F. Rijkels) 1. Procedure De Commissie beslist met inachtneming

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-821 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. E.C. Ruinaard en mr. dr. S.O.H. Bakkerus, leden en mr. I.M.L. Venker, secretaris) Klacht

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 081.99 ingediend door: hierna te noemen klaagster, tegen: hierna te noemen verzekeraar'. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

redelijk handelend verzekeraar

redelijk handelend verzekeraar Masterscriptie Privaatrechtelijke rechtspraktijk De mededelingsplicht Wil de redelijk handelend verzekeraar nu opstaan? Een betoog over relevantie, kenbaarheid en een achterhaalde norm R.G. Kloppenburg

Nadere informatie

: Klaverblad Schadeverzekeringsmaatschappij N.V., gevestigd te Zoetermeer, verder te noemen Verzekeraar.

: Klaverblad Schadeverzekeringsmaatschappij N.V., gevestigd te Zoetermeer, verder te noemen Verzekeraar. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-575 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. B.F. Keulen en drs. J.H. Paulusma-de Waal, leden en mr. G.A. van de Watering, secretaris)

Nadere informatie

Het onzekerheidsvereiste in het verzekeringsrecht

Het onzekerheidsvereiste in het verzekeringsrecht Amsterdam Business School Het onzekerheidsvereiste in het verzekeringsrecht mr. drs. Harmke Brouwer Type the footer here 2 Definitie van de verzekeringsovereenkomst, afkomstig uit de wet Artikel 7:925

Nadere informatie

Levensverzekering en verzwijging. Mr. K. Engel JPR Advocaten Open Universiteit Universiteit van Amsterdam

Levensverzekering en verzwijging. Mr. K. Engel JPR Advocaten Open Universiteit Universiteit van Amsterdam Levensverzekering en verzwijging Mr. K. Engel JPR Advocaten Open Universiteit Universiteit van Amsterdam Onderwerp Besproken zal worden: 1. Rb. NoordNederland 23 oktober 2013, ECLI:NL:RBNNE: 2013:6499.

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. S.N. Dupain als secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. S.N. Dupain als secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2017-431 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. S.N. Dupain als secretaris) Klacht ontvangen op : 8 november 2016 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/37144

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-138 (prof.mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. B.I. Bethlehem, secretaris) Klacht ontvangen op : 1 juni 2015 Ingesteld door : Consument

Nadere informatie

het door Consument digitaal ingediende klachtformulier; het verweerschrift van Adviseur; de repliek van Consument; de dupliek van Adviseur.

het door Consument digitaal ingediende klachtformulier; het verweerschrift van Adviseur; de repliek van Consument; de dupliek van Adviseur. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-706 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, mr. R.J. Verschoof, drs. W. Dullemond, leden en mr. P. van Haastrecht-van Kuilenburg, secretaris)

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. B.F. Keulen, voorzitter en mr. M.J. Vlasveld, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. B.F. Keulen, voorzitter en mr. M.J. Vlasveld, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-863 (mr. B.F. Keulen, voorzitter en mr. M.J. Vlasveld, secretaris) Klacht ontvangen op : 24 november 2015 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2016-380 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter, mr. P.A. Offers, mr. G.J. Kruithof (medisch lid), leden en mr. A. Westerveld, secretaris) Klacht

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procesverloop. De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

Samenvatting. 1. Procesverloop. De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-548 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. B.F. Keulen, mr. J.S.W. Holtrop, leden en mr. C.J.M. Veltmaat, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

: Nationale Nederlanden Schadeverzekering Mij. N.V., gevestigd te Den Haag, verder te noemen Verzekeraar

: Nationale Nederlanden Schadeverzekering Mij. N.V., gevestigd te Den Haag, verder te noemen Verzekeraar Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-335 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mr. C.E. du Perron, mr. M.L. Hendrikse en mr. A. Westerveld, secretaris) Klacht ontvangen op : 23 december

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-598 (mr R.J. Verschoof, voorzitter, de heer drs. M.L.A. Schotel, RGA, de heer mr. dr. K. Engel, leden en mr. G.A. van de Watering, secretaris)

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. M. Veldhuis, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. M. Veldhuis, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-239 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. M. Veldhuis, secretaris) Klacht ontvangen op : 22 februari 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-173 d.d. 11 juni 2012 (prof. mr. C.E. du Perron, voorzitter, prof. mr. M.L. Hendrikse, en mr. B.F. Keulen, leden, en mr S.N.W. Karreman,

Nadere informatie

De privaatrechtelijke zorgplicht van de verzekeringstussenpersoon

De privaatrechtelijke zorgplicht van de verzekeringstussenpersoon De privaatrechtelijke zorgplicht van de verzekeringstussenpersoon ACIS-Symposium, 16 maart 2012 mr. dr. Cees de Jong Wat komt er aan de orde? Wat doet een verzekeringstussenpersoon? Te beschermen belangen

Nadere informatie

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT

KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT KLACHTPLICHT BIJ NON-CONFORMITEIT Bij de aankoop van een woning blijkt achteraf nogal eens dat iets anders geleverd is dan op grond van de koopovereenkomst mocht worden verwacht. Er kan bijvoorbeeld sprake

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 186.99 ingediend door: hierna te noemen 'klager', tegen: hierna te noemen verzekeraar '. De Raad van Toezicht Verzekeringen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (prof. mr. M.L. Hendrikse voorzitter en mr. M.H.P Leijendekker, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (prof. mr. M.L. Hendrikse voorzitter en mr. M.H.P Leijendekker, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2017-424 (prof. mr. M.L. Hendrikse voorzitter en mr. M.H.P Leijendekker, secretaris) Klacht ontvangen op : 30 december 2016 Ingediend door

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 148 d.d. 15 juni 2011 (mr. R.J. Verschoof, voorzitter, mr. B.F. Keulen en dr. B.C. de Vries, leden en mr. D.J. Olthoff, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Claimsafhandeling in polisclausules. Pieter Leerink ACIS-symposium 29 november 2013

Claimsafhandeling in polisclausules. Pieter Leerink ACIS-symposium 29 november 2013 Claimsafhandeling in polisclausules Pieter Leerink ACIS-symposium 29 november 2013 Agenda Schaderegelingsclausule Algemene opmerkingen Brandverzekering Arbeidsongeschiktheidsverzekering Aansprakelijkheidsverzekering

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-431 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. A.M.S. Westenbrink, secretaris) Klacht ontvangen op : 18 oktober 2017 Ingediend door :

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-789 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mr. J.S.W. Holtrop, mr. A. Wigger, leden en mr. D.P. van Strien, secretaris) Klacht ontvangen op : 29

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2006.4647 (141.06) ingediend door: hierna te noemen klaagster en klager of: klagers, tegen: hierna te noemen verzekeraar. De

Nadere informatie

Prof. mr. A.W. Jongbloed WAAROM ER NAUWELIJKS RECHTSPRAAK IS OVER BESLAGEN OP LEVENSVERZEKERINGEN

Prof. mr. A.W. Jongbloed WAAROM ER NAUWELIJKS RECHTSPRAAK IS OVER BESLAGEN OP LEVENSVERZEKERINGEN Prof. mr. A.W. Jongbloed WAAROM ER NAUWELIJKS RECHTSPRAAK IS OVER BESLAGEN OP LEVENSVERZEKERINGEN Plaats in het systeem van de wet Boek 2, titel 2 (gerechtelijke tenuitvoerlegging op goederen die geen

Nadere informatie

DE KERN VAN DE VERZEKERINGSOVEREENKOMST J.D. van de Meent

DE KERN VAN DE VERZEKERINGSOVEREENKOMST J.D. van de Meent DE KERN VAN DE VERZEKERINGSOVEREENKOMST J.D. van de Meent In de verzekeringsrechtliteratuur bestaat geen algehele consensus over de vraag welke van de verzekeringsovereenkomst deel uitmakende voorwaarden

Nadere informatie

INHOUD. Lijst van aangehaalde werken XV

INHOUD. Lijst van aangehaalde werken XV INHOUD Voorwoord Afkortingen V XIII Lijst van aangehaalde werken XV Algemene inleiding 1 Deel I. Oorzaak 9 Hoofdstuk 1. Oorzaak en onzeker voorval 11 1.1 Inleiding 11 1.2 Waarom is vereenzelviging van

Nadere informatie

Knelpunten bij de particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering

Knelpunten bij de particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering Knelpunten bij de particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering Manon Pluymen, JPR Advocaten ACIS-symposium, 2 november 2018 Oneerlijk beding Richtlijn 93/13/EEG Oneerlijke bedingen binden de consument

Nadere informatie

Essentie. Samenvatting. Zie ook

Essentie. Samenvatting. Zie ook RAV 2012/100: Redelijkheid en billijkheid. Is een beroep op een bepaling in de polisvoorwaarden die inhoudt dat de Klik hier om het document te openen in een browser venster Instantie: Rechtbank Utrecht

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B tegen C en E beiden te D Zaak : Beëindiging zorgverzekering en aanvullende ziektekostenverzekering Zaaknummer : 2011.01210 Zittingsdatum : 22 februari 2012 2011.01210,

Nadere informatie

Programma. Nieuw Verzekeringsrecht Algemeen Van verzwijging naar informatieplicht. Fraudepreventie en bestrijding Algemeen Rechtsbijstand

Programma. Nieuw Verzekeringsrecht Algemeen Van verzwijging naar informatieplicht. Fraudepreventie en bestrijding Algemeen Rechtsbijstand Programma Nieuw Verzekeringsrecht Algemeen Van verzwijging naar informatieplicht Fraudepreventie en bestrijding Algemeen Rechtsbijstand Anne-Luut Dijkstra Hoofd Speciale Zaken VDAB 12-02-2008 Nieuw Verzekeringsrecht

Nadere informatie

Arbeidsongeschiktheidsverzekering Aanvraagformulier - Oversluiting

Arbeidsongeschiktheidsverzekering Aanvraagformulier - Oversluiting Aanvraagformulier - Oversluiting Toelichting voor tussenpersoon 1. Wilt u controleren of de verzekeringnemer tijdig de lopende verzekering(en) bij de huidige verzekeraar opzegt. Hiervoor is een opzegbrief

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S.J.A. Koster, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S.J.A. Koster, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-584 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. S.J.A. Koster, secretaris) Klacht ontvangen op : 6 november 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Acceptatievragen Bestuurders- en Toezichthoudersaansprakelijkheidsverzekering. VVE s

Acceptatievragen Bestuurders- en Toezichthoudersaansprakelijkheidsverzekering. VVE s Acceptatievragen Bestuurders- en Toezichthoudersaansprakelijkheidsverzekering voor VVE s Belangrijk: toelichting op de reikwijdte van de mededelingsplicht 1. Als aanvrager/kandidaat-verzekeringnemer bent

Nadere informatie

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken.

RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN. Voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang, is het navolgende gebleken. RAAD VAN TOEZICHT VERZEKERINGEN U I T S P R A A K Nr. i n d e k l a c h t nr. 2005.2662 (068.05) ingediend door: hierna te noemen 'klagers', tegen: hierna te noemen 'verzekeraar'. De Raad van Toezicht

Nadere informatie

: TAF B.V., gevestigd te Eindhoven, verder te noemen Administrateur Datum uitspraak : 11juli 2016

: TAF B.V., gevestigd te Eindhoven, verder te noemen Administrateur Datum uitspraak : 11juli 2016 Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-322 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, drs. L.B. Lauwaars RA, J.H. Paulusma-de Waal RGA (medisch lid) en mr. A. Westerveld, secretaris) Klacht

Nadere informatie

JPF 2013/115 Rechtbank Den Haag 11 februari 2013, C/09/419508 FA RK 12-3722; ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ3284. ( mr. Brakel )

JPF 2013/115 Rechtbank Den Haag 11 februari 2013, C/09/419508 FA RK 12-3722; ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ3284. ( mr. Brakel ) JPF 2013/115 Rechtbank Den Haag 11 februari 2013, C/09/419508 FA RK 12-3722; ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ3284. ( mr. Brakel ) [De minderjarige], geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats], Frankrijk, wonende

Nadere informatie

Monuta Verzekeringen N.V, gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen: Aangeslotene,

Monuta Verzekeringen N.V, gevestigd te Apeldoorn, hierna te noemen: Aangeslotene, Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-267 d.d. 4 september 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter, mr. E.M. Dil-Stork en mr. B.F. Keulen, leden en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Convenant loonregres

Convenant loonregres Overwegingen: Aon pleegt voor werkgevers onder meer loonregres ex. artikel artikel 6:107a BW; Aon is van mening dat er op grond van artikel 6:96 lid 2 sub b en c BW voor de zogenaamde buitengerechtelijke

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-293 (mr. drs. S.F. van Merwijk, voorzitter, mr. B.F. Keulen, mr. L. van Berkum, leden en mw. mr. P. van Haastrecht-van Kuilenburg, secretaris)

Nadere informatie

: verzekering, doorlopende zorgplicht

: verzekering, doorlopende zorgplicht Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-248 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, mr. B.F. Keulen en drs. L.B. Lauwaars RA, leden, en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Klacht ontvangen

Nadere informatie

Aegon Schadeverzekering N.V., gevestigd te Den Haag, hierna te noemen Verzekeraar.

Aegon Schadeverzekering N.V., gevestigd te Den Haag, hierna te noemen Verzekeraar. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-177 d.d. 24 juni 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. M. van Pelt, secretaris) Samenvatting Consument claimt schade wegens

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2011-361 d.d. 28 december 2011 (mr. P.A. Offers, voorzitter, prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. B.F. Keulen, leden, en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Nadere informatie