[ Jaarverslag SVS ]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[ Jaarverslag SVS ]"

Transcriptie

1 [ Jaarverslag SVS ]

2 [ Inhoud ] Voorwoord 3 [ 1. ] Structuur SVS 4 [ 2.] Stimulering van de schoolsport Schoolsport geeft kleur Fitte School Dienstverlening Middagsport Sport na school 12 [ 3.] Deelname aan SVS-activiteiten Basisonderwijs Totaal aantal scholen Deelname op woensdagnamiddag Programma op woensdagnamiddag 16 A. Individuele sporten 16 B. Ploegsporten Programma tijdens de lesuren 18 A. Bewegingslandschappen + sportprojecten 18 B. Natuurgebonden sporten Algemene deelname BuLO Totaal aantal scholen Deelname op woensdagnamiddag Programma op woensdagnamiddag 20 A. Individuele sporten 20 B. Ploegsporten Programma tijdens de lesuren Algemene deelname Bulo, geïntegreerd in activiteiten Lager Onderwijs Secundair Totaal aantal scholen Deelname op woensdagnamiddag Programma op woensdagnamiddag 23 A. Individuele sporten recreatief 23 B. Ploegsporten recreatief 24 C. Piramidale competities individuele sporten 24 D. Piramidale competities ploegsporten 25 E. Open ontmoetingen 25 F. Internationale schoolsport Programma tijdens de lesuren 26 A. Sportprojecten 26 B. Natuurgebonden sporten Algemene deelname BuSO Totaal aantal scholen Deelname op woensdagnamiddag Programma op woensdagnamiddag 28 A. Individuele sporten 28 B. Ploegsporten Programma tijdens de lesuren Algemene deelname BuSO, geïntegreerd in activiteiten Secundair Onderwijs 29 [ 4.] Samenwerkingsverbanden Kernwerking Brede school met sportaanbod Andere samenwerkingsinitiatieven 33 FOTO S: met dank aan Lieve Wijndaele & Jan Massyn, Bloso; Veerle Vanvolsem & Peggy Michiels, SGI Lennik; SVS-medewerkers ( 2 )

3 [ Voorwoord ] Het schooljaar was het derde en laatste jaar van de schoolsportpromotieactie Schoolsport geeft kleur. Gedurende de afgelopen drie schooljaren probeerden de deelnemende scholen 10 actiepunten te realiseren. Vooral op het vlak van middagsport en naschoolse sport aansluitend op de lesuren zagen we het afgelopen schooljaar een zeer sterke toename. Het toont dat de hefboomfunctie van deze actie lukt. Wij willen immers de scholen stimuleren om in de eigen school voldoende ruimte en tijd te creëren voor beweging en sport. Uiteraard dat de inzet van de follo-leerkrachten hierin ook een belangrijke rol heeft gespeeld met de uitbouw van Sportsnack voor het basisonderwijs en SNS-pas voor het secundair onderwijs. Wat betreft de verschillende SVS-organisaties stellen we vast dat in zowel in het basisonderwijs, als het buitengewoon onderwijs en het secundair onderwijs een groter aantal scholen heeft deelgenomen. In het basisonderwijs resulteert dat echter niet in een groei van het aantal deelnemende leerlingen. Voor het buitengewoon onderwijs toont zich de groei in aantal deelnemers vooral in de specifieke activiteiten en minder in het geïntegreerd programma. Het meest in het oog springend voor het secundair onderwijs is de groeiende deelname aan recreatieve ploegsporten. Dit verheugt ons want schoolsport organiseren wij vooral om alle leerlingen, wat ook hun fysieke mogelijkheden zijn, meer bewegings- en sportkansen aan te reiken. Voor ons is het niet belangrijk wie de winnaar wordt maar wel dat we elke leerling kunnen prikkelen om het beste uit zichzelf te halen en daar een goed gevoel aan over te houden! Daarom dat we in het basisonderwijs geen enkele vorm van piramidale competitie meer organiseren. In de schoolsport lukken we er dan ook perfect in om op een ethisch verantwoorde wijze de leerlingen aan sport te laten doen. De ondertekening van de Panathlon verklaring vertaalt zich effectief op het terrein tijdens de schoolsportactiviteiten! Daarnaast blijft het onze betrachting om de schoolgaande jeugd een fitte gezonde levensstijl aan te leren en besteden we speciale aandacht aan aantrekkelijke organisatieformules. Het schooljaar werd afgesloten met zeer belangrijk nieuws voor het SVS-personeel. De Vlaamse Regering besliste immers om vanaf 1 juli 2010 uitvoering te geven aan het nieuwe decreet voor de organisatie van schoolsport. Hiermee worden onze personeelsleden eindelijk bevrijd van hun gesco-problematiek en worden zij contractueel bij onze organisatie. Volgend schooljaar zullen we ons opnieuw extra kunnen concentreren op de inhoudelijke uitbouw van de schoolsportwerking. Tenslotte willen wij alle partnerorganisaties, de gemeentelijke sportdiensten, de sportfederaties en de lokale sportclubs, alle schoolteams, directies, leerkrachten en leerlingen van harte danken voor hun inzet voor de schoolsport en hun engagement voor een bewegingsvriendelijke leer- en leefomgeving! Herman Van Driessche algemeen directeur ( 3 )

4 [ 1.] Structuur SVS De schoolsportwerking wordt gecoördineerd vanuit één centraal secretariaat in Brussel en 5 provinciale secretariaten. In de bestuursorganen van SVS is er een paritaire samenstelling uit vertegenwoordigers van het vrij gesubsidieerd onderwijs, het officieel gesubsidieerd onderwijs en het gemeenschapsonderwijs, zowel wat betreft de Raad van Bestuur als het Dagelijks Bestuur. In de Raad van Bestuur zijn ook 3 vertegenwoordigers uit de sportwereld opgenomen (BVLO, ISB, VSF). Het Dagelijks Bestuur wordt samengesteld uit een beperkte vertegenwoordiging van de Raad van Bestuur. De algemeen directeur woont zowel het Dagelijks Bestuur als de Raad van Bestuur bij met adviserende stem. Ook provinciaal wordt structureel en op regelmatige basis overleg georganiseerd met de scholen (directies en/of leerkrachten). Een schoolsportgangmaker coördineert de schoolsportwerking in de eigen school en verzorgt de permanente communicatie met SVS. RAAD VAN BESTUUR Vergadert minimum 3 maal per jaar en zet de krijtlijnen uit voor de schoolsport DAGELIJKS BESTUUR Vergadert minimum 6 maal per jaar en volgt van nabij de beleidsuitvoering op COORDINATIECOMITE Overlegvergadering algemeen directeur en provinciale coördinatoren i.f.v. de beleidsuitvoering; vergadert minimum 1 maal per maand. PROVINCIALE SECRETARIATEN Intern overleg basis - secundair - BuLO en BuSO - bewegingslandschappen - NGS + interprovinciaal overleg in werkgroepen per niveau 1 maal per trimester KERNVERGADERINGEN - Per onderwijsniveau, per provincie - Min. 1 x per jaar evaluatie + planning STARTVERGADERINGEN - Alle scholen per provincie per onderwijsniveau - 1 x per jaar COMMISSIE SEC. & BuO - Afgevaardigde leerkrachten per provincie voor verschillende sporttakken - Min. 2 x per jaar TECHNISCHE COMMISSIE - Afgevaardigde leerkrachten (experten) vanuit de provincies per sporttak - Ad hoc SAMENSTELLING RAAD VAN BESTUUR & DAGELIJKS BESTUUR - Voorzitter : Eddy De Waele Dagelijks Bestuur Leden : - Hendrik Beckers - Bert Smet - Gedelegeerd Bestuurder : Jean-Pierre Bormans Dagelijks Bestuur - Jacky Cardinaels - Jelle Vanbiervliet - Ondervoorzitter : Gaston Hertegonne Dagelijks Bestuur - Christine De Medts - Gert Van Damme - Ondervoorzitter : Marc Van den Brande Dagelijks Bestuur - Josse Lambrix - Winand Vandelaer - Urbain Lavigne - Patrick Weyn - Stany Meskens SAMENSTELLING COORDINATIECOMITE Herman Van Driessche, algemeen directeur Eric De Jongh, provinciaal coördinator Antwerpen Jaak Dhont, provinciaal coördinator Limburg Krista Van Driessche, provinciaal coördinator Oost-Vlaanderen Eric Swinnen, provinciaal coördinator Vlaams-Brabant / Brussel Leen Van Looy, provinciaal coördinator West-Vlaanderen ( 4 )

5 [ 2.] Stimulering van de schoolsport ( 5 )

6 2.1 Schoolsport geeft kleur De schoolsportpromotieactie Schoolsport geeft kleur, liep over drie schooljaren en was in aan haar derde en laatste schooljaar toe. Het is het raamkader waarin de verschillende schoolsportinitiatieven passen en zo één geheel kunnen vormen binnen het opvoedingsproject van de school. Schoolsport geeft kleur is opgebouwd uit 10 actiepunten die dus een leidraad vormen voor een goede schoolsportwerking. De actiepunten 1, 2, 3 en 4 dienden steeds opgenomen te worden in de jaarlijkse planning. Van de andere actiepunten dienden er elk schooljaar minimum 2 gekozen te worden om na 3 jaar alle actiepunten gerealiseerd te hebben. De 10 actiepunten n 1. Basis voor schoolsport 2. Fitte School: stimuleren van een beleidsmatige aanpak 3. Extra sportmomenten binnen de lesuren 4. SVS-activiteiten op woensdagnamiddag 5. Stimuleren van leerlingenparticipatie 6. Actieve verplaatsing van en naar de school 7. Organiseren van sportieve vrije momenten 8. Naschoolse sport 9. Brug met de sportclubs 10. Schoolsport geeft kleur: multiculturele waarden, fair-play,... n Evaluatie Na het beëindigen van de driejarige schoolsportactie Schoolsport geeft Kleur kunnen op basis van de beschikbare cijfergegevens volgende algemene conclusies worden genomen: a) Vergelijking tussen de onderwijsniveaus: Het deelnamepercentage van het aantal basisscholen (inclusief het buitengewoon onderwijs) lag veel hoger dan dit van het secundair (inclusief het buitengewoon secundair). Voor het volledige basisonderwijs lag dit rond de 70%, in tegenstelling tot het secundair onderwijs waar niet de helft van het aantal scholen heeft deelgenomen (ruim 40%). Voor het buitengewoon secundair onderwijs specifiek lag dit echter wel boven de 60%. b) Vergelijking tussen de verschillende schooljaren: De deelnamepercentages van het totaal aantal deelnemende scholen (basis + secundair) schommelden per schooljaar slechts gering (slechts enkele procenten). ( 6 )

7 c) Vergelijking met de vorige driejarige schoolsportactie Schoolsport doe je niet alleen : - In het basisonderwijs werd enkel tijdens het eerste schooljaar van de voorbije actie Schoolsport geeft kleur ( 07-08) het deelnamepercentage aan de vorige actie Schoolsport doe je niet alleen geëvenaard. Tijdens de laatste 2 schooljaren van de voorbije actie Schoolsport geeft kleur lag het totale deelnamepercentage telkens enkele procenten lager dan tijdens de volledige actie Schoolsport doe je niet alleen. - In het secundair onderwijs werd een omgekeerde trend vastgesteld: daar waar tijdens de voorgaande schoolsportactie Schoolsport doe je niet alleen gestart werd met 260 deelnemende scholen tijdens het schooljaar is dit tijdens de voorbije actie Schoolsport geeft Kleur elk schooljaar gestegen tot 438 tijdens het schooljaar n Praktijkvoorbeelden: In het kader van haar actie Schoolsport geeft kleur zette SVS op haar website en via haar nieuwsbrief scholen met inspirerende en innoverende initiatieven in de kijker. De voorbije 2 schooljaren werd dan ook een oproep praktijkvoorbeelden gedaan naar alle scholen om hun acties, via een online invulformulier op de SVS-website, aan andere scholen kenbaar te maken. Tijdens het schooljaar werden volgende 15 scholen geselecteerd: - Provincie Antwerpen: GBS De Twinkeling Balen, Mater Salvatoris-instituut Kapellen, VBS Groenendaal Merksem, VBS De Krinkel Puurs. - Provincie Limburg: Instituut Heilig Graf Kinrooi, VBS Sint-Ritaschool Sint- Truiden. - Provincie Oost-Vlaanderen: Instituut Stella Matutina Brakel, BSGO De Regenboog Ertvelde. - Provincie Vlaams-Brabant: KA Asse, MPI Neder-Over-Heembeek - Provincie West-Vlaanderen: VBS Mozaiek Brugge Sint-Kruis, GBS Het Anker Knokke-Heist, BS Freinetschool Klimop Oostkamp, VBS Pittem, SBS Sint Eloois-Vijve. Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Basis , , , , , % resultaat t.o.v. aantal scholen * 73,27 78,02 76,54 48,90 78,53 71,16 BuLO 31 21, , , , , % resultaat t.o.v. aantal scholen * 65,96 97, ,55 66,67 68,25 Secundair 86 23, , , , , % resultaat t.o.v. aantal scholen * 41,35 43,75 42,71 41, ,68 BuSO 14 18, , , , , % resultaat t.o.v. aantal scholen * [ Schoolsport geeft kleur : overzicht aantal laureaten per provincie ] * Totaal aantal scholen per provincie 48, ,67 57, ,10 [ Evolutie promotieactie Schoolsport geeft kleur versus vorige actie ] Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO Bas. Ond. + BuLO Sec. Ond. + BuSO ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 7 )

8 2.2 Fitte School Fitte School is intussen een welgekend begrip bij de Vlaamse scholen. Het project bundelt sinds 2006 een integrale aanpak om het voedings- en bewegingsbeleid op school verder uit te bouwen dankzij een uitgeschreven methodiek en diverse ondersteunende materialen zoals affiches, infofiches, een inventaris van concrete acties en dergelijke meer. In het kader van het project werkten SVS, VIGeZ en NICE een pakket rond bewegingstussendoortjes uit, een infobrochure die enkele clichés doorprikt rond voeding en bewegen: De 8 (on)waarheden over voeding en beweging voor leraren LO en een voordracht voor ouderinfoavonden in het basisonderwijs. Met deze laatste beogen we nog explicieter om een brug te kunnen slaan tussen school en thuismilieu. Tot en met eind 2009 konden de partners rekenen op een projectsubsidie vanuit verschillende departementen, waarbij zeer concreet rond verschillende doelstellingen werd gewerkt. Het laatste subsidiejaar werd gestreefd naar een verankering in de reguliere werking van de verschillende partners. Het schooljaar stond in het teken van deze verankering: - Bewegingstussendoortjes op school: promotiepakket en vormingsaanbod. SVS bood in de loop van het schooljaar , 11 vormingen aan. - Integratie van Fitte School in het evaluatiesysteem van de schoolsportpromotieactie. - Promotie en verder uitbouwen van het aanbod rond naschoolse sportieve opvang (Sportsnack en SNS). - Scholen stimuleren werk te maken van actieve verplaatsing en aanreiken diverse ideeën en acties (Fietsmap, Meester op de Fiets, Fietsactie voor scholen). - Onderhouden van de projectwebsite, waarbij goede praktijkvoorbeelden regelmatig in de kijker worden geplaatst. - In samenwerking met de VLOR (in het teken van Leerlingen- en Oudersensibilisatie) kregen de voordrachten voor ouderinfoavonden een boost: 27 gratis voordrachten werden verzorgd. - Netwerk op vlak van gezondheid onderhouden: deelname aan commissie gezondheid VLOR, contacten met Logo s en op regelmatige tijdstippen komt de stuurgroep Fitte School (VIGeZ, NICE, SVS) samen om de verdere gang van zaken te bespreken. SVS heeft bovendien een interne werkgroep Fitte School die waakt over de haalbaarheid en implementeerbaarheid van de acties. - Promotioneel drukwerk en publicatie van artikels om zo Fitte School verder uit te dragen (bv. flyers voor de startvergaderingen en een artikel rond bewegingstussendoortjes in Zorgbreed). ( 8 )

9 - Tijdens de jaarlijkse Apotheose van SVS werd er aandacht besteed aan Fitte School : vormende sessies rond het schoolsportbeleid, gelinkt aan Fitte School. - Intern zorgde SVS er ook voor dat er deskundigheidsbevordering op gang werd gezet door een duidelijke toelichting te geven bij de verschillende evaluatiesystemen die de scholen kan helpen om het gezondheidsbeleid verder bij te sturen. Daarenboven was een toelichting bij de nieuwe indicatorenbevraging van VIGeZ verhelderend. SVS, ViGEZ en NICE hebben ook gewerkt aan een vernieuwend aanbod om Fitte School nog dichter bij de scholen te brengen. Zo werden enkele try-outs ondernomen van een Fitte Schooldag (twee in een secundaire school en één in een basisschool). Met deze dag willen we de school nog meer stimuleren om de methodiek in de dagelijkse praktijk om te zetten om zo een nieuwe wind te laten waaien door het voedings- en bewegingsbeleid. Voor de try-outs werd er uitgegaan van een actiepakket waaruit de school kon kiezen om zo na te gaan of bepaalde initiatieven haalbaar zijn op de school en na een dagje proefdraaien te evalueren welke acties een langer leven beschoren zijn. Bij de try-outs werd er steeds uitgegaan van het bestaande aanbod op de school en werd er bekeken welke acties een meerwaarde konden betekenen. Alle acties/initiatieven kenden hun plaats binnen een gewone schooldag. Uit de try-outs is duidelijk gebleken dat dit een waardevol initiatief is. Voor de partners is het nog zoeken naar een haalbare kaart om het aanbod op een kwalitatieve manier aan de scholen over te brengen. Een aantal elementen worden steeds voorop gezet: - Voorafgaand een verkennend gesprek met de school om een beeld te krijgen van de actuele situatie om zo tot een kwalitatief dagprogramma te komen waaruit de school een duidelijke meerwaarde kan putten. - Op de Fitte Schooldag zelf worden de acties ondernomen die afgesproken zijn: water drinken doorheen de dag, bewegingstussendoortjes inplannen tussen de lessen, aanmoedigen van actieve verplaatsing, middagsport, educatieve spelen rond voeding,... SVS en de school zorgen voor een geslaagd dagprogramma en laten het schoolteam en de leerlingen proeven van een nieuwe wind op vlak van voeding en beweging. - Een evaluatievergadering helpt de school verder op weg met het bijsturen van haar aanbod. Hiervoor wordt doorverwezen naar belangrijke partners die de school verder kunnen ondersteunen. Ook de komende jaren zal SVS, samen met haar partners, blijven streven voor het verder implementeren van Fitte School. ( 9 )

10 2.3 Dienstverlening De dienstverlening van SVS situeert zich op verschillende domeinen. Op vlak van communicatie worden de gangmakers via de website en de maandelijkse nieuwsbrief permanent geïnformeerd. Digitaal reiken wij concreet werkmateriaal aan om de administratie te optimaliseren. Voorbeelden van tornooischema s kunnen van het web gedownload worden. Voor elke activiteit in het basisonderwijs staat een aankondigingsbrief voor de ouders op het web. Ook kan voor elke activiteit een affiche gedownload worden om op te hangen in de school. De website is eveneens een informatiekanaal om de leerkracht LO op de hoogte te houden van de talrijke navormingen in verband met bewegingsopvoeding georganiseerd door de onderwijsnetten of andere partners van SVS. SVS biedt ook een aantal publicaties aan: Als een vis in het water, Handig met de bal, Oriëntatielopen en Loopuithouding bevatten nuttige tips bij het aanleren van de betrokken bewegingsvaardigheden. De publicaties Sport en spel op de speelplaats, een verzameling van speelplaatsspelen en Spelen op de speelplaats, organisatievoorbeelden uit de praktijk reiken ideeën aan om van de speelplaats een echte sportieve speelplaats te maken. De fietsmap Fietsen doe je niet alleen bevat praktische en interessante informatie bij het uitwerken van fietsinitiatieven in overeenstemming met de eindtermen en om de fiets als actief en sportief transportmiddel te promoten. SVS heeft 4 brevettenacties uitgewerkt. Bedoeling is de beweging in haar vier belangrijkste domeinen te ondersteunen naar alle kinderen toe: atletiekvaardigheid (+ atletiekvijfkamp), balvaardigheid, gymvaardigheid en zwemvaardigheid. Voor elke sporttak zijn er 6 à 7 tal brevetten die een weerslag zijn van het vorderingsniveau van de leerling. Voor de zwembrevetten werkt SVS samen met het ISB (Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid). Onderstaande cijfers geven het totaal aantal uitgereikte brevetten weer voor het basisonderwijs en het buitengewoon onderwijs. Het aantal brevetten in het secundair onderwijs is verwaarloosbaar. BREVETTEN Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek vaard Atletiek 5 kamp Balvaardigheid Gymnastiek Zwembrevetten Tot. BuSO+BuLO Tot Tot Tot Tot Tot ( 10 )

11 Ook materieel ondersteunt SVS door vraaggestuurd een specifieke uitleendienst uit te bouwen. Naast klein materiaal biedt SVS de mogelijkheid aan scholen om een circuskoffer, een spelenmarkt of de set Hopsakee voor kleuters uit te lenen. Bij elk pakket is een draaiboek voorzien met didactische tips en organisatietips. Het project Tarzan op school is een specifiek uitleenproject voor het secundair onderwijs. SVS stelt tenslotte draaiboeken en pedagogische dossiers ter beschikking. De draaiboeken reiken ideeën aan voor gebruik in de school en bevatten organisatietips en inhoudelijke tips voor naschoolse activiteiten. Een aantal draaiboeken zijn gerealiseerd in samenwerking met de betrokken sportfederatie. Enkele voorbeelden: badmintoninstuif, handbalinstuif, zweminstuif, zwemspetters, gymnastiekland, basket is kei-neig, Vlaamse fietsweek voor scholen en Vlaamse veldloopweek voor scholen, De draaiboeken rollebolle, kronkeldiedoe, alles met de bal en american games zijn niet alleen opgesteld als leidraad voor de bewegingslandschappen, het SVS aanbod tijdens de lesuren, maar bevatten eveneens veel concrete tips voor de eigen schoolsituatie. Bij elke opdracht worden enkele variaties aangegeven die inspiratie bieden voor afgeleide vormen in de eigen school. 2.4 Middagsport Vrije momenten sportief invullen is een van de 10 actiepunten van de actie Schoolsport geeft kleur. Vele scholen zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs nemen het initiatief om tijdens de middagpauze sportactiviteiten te organiseren, competitief of recreatief. In een aantal scholen bepalen de jongeren en kinderen mee het programma en de indeling in periodes voor de verschillende klassen. Een praktijkvoorbeeld uit het basisonderwijs: iedere maand werd in de VBS Reuzenboom uit Boom tijdens de middagpauze een sportactiviteit geörganiseerd voor de 150 aanwezige leerlingen. Alle leerlingen vanaf het derde leerjaar die tijdens de middagpauze op school bleven, namen deel. Leerlingen die thuis gingen eten, konden onmiddellijk aansluiten als ze terug in de school toekwamen. De activiteiten werden door de 2 sportverantwoordelijken van elke klas tijdens een voorafgaande vergadering voorbereid. Bij de keuze van de activiteiten moesten de organiserende leerlingen ervoor zorgen dat er veel werd bewogen met zo weinig mogelijk materiaal. De leerlingen zorgden zelf voor de oefeningen, het materiaal, de score en de sfeer. Op het programma stonden lopen (aflossingswedstrijden), touwspringen, basketbal (dribbeloefeningen en wedstrijden), voetbal (dribbeloefeningen en wedstrijden), hindernissenparcours en een rolactiviteit. Naast deze activiteiten bood de school een uitgebreide speelplaatswerking aan met tal van spelkoffers en een spelkar. Naast de klassieke activiteiten zoals voetbal en trefbal konden de leerlingen ook dansen, circustechnieken oefenen, tafeltennissen, reuze-gezelschapsspelen spelen,... Een praktijkvoorbeeld uit het secundair onderwijs: Don Bosco Genk is een Don Bosco school en dat betekent studeren maar ook bewegen tijdens de middagpauze. De eerstejaars werden verplicht een keuze te maken tussen 5 activiteiten van 12u15 tot 12u40. In de sporthal konden ze netbal, trefbal en basketbal spelen, op de speelplaats was er voetbal, in de turnzaal konden ze dansen en in een klaslokaal waren er gezelschapsspelen. De leerkracht L.O. van de eerste en tweede graad coördineerde deze activiteiten. Zij keeg de hulp van vrijwillige leerlingen uit de sportafdeling, maar ook uit de sociaal technische wetenschappen en kantoor en ook van niet L.O.-leerkrachten. Iedere vrijwilliger wist waar, wanneer en met welk materiaal de activiteit begeleid moest worden. Voor hun inzet kregen ze een broodje en een drankje vooraleer de middagactiviteit begon. In de winterperiode startten de laatstejaars van de sportafdeling met meer competitiegerichte middaganimatie. Hiervoor moesten ze zelf promotie maken, ploegen indelen en het spel begeleiden zodat de deelnemers veilig en met plezier konden bewegen. De bedoeling was en is om de speelplaats terug meer en meer als echte speel plaats te gebruiken. Voor een statistisch overzicht zie pagina 13. ( 11 )

12 2.5 Sport na school SVS heeft afgelopen jaar vele scholen ertoe kunnen aanzetten om naschoolse sportactiviteiten te organiseren aansluitend op de lesuren om hun leerlingen de mogelijkheid te bieden meer aan sport te doen. Dit gebeurt op eigen initiatief in de school ofwel gaat de school in op het aanbod dat SVS in dit verband doet, met name Sportsnack voor het basisonderwijs en SNS voor het secundair onderwijs. De statistische gegevens van evaluatiefiche 8 van Schoolsport geeft kleur leren ons dat tijdens het schooljaar , basisscholen en 346 secundaire scholen initiatieven namen om het actiepunt Naschoolse sport concreet te realiseren. Vermits de actie Schoolsport geeft kleur over 3 schooljaren liep en fiche 8 maar één jaar moest worden ingevuld is het zelfs mogelijk dat het aantal scholen dat in dit verband initiatieven nam, nog hoger ligt. n Sportsnack Het initiatief kadert in het concept van Brede School met Sportaanbod. In overleg met de gemeente, een Brede School-medewerker (voorheen Follo s = Flexibele Opdracht Leerkracht L.O.) of een SVS-medewerker, kunnen basisscholen de kinderen een gevarieerd aanbod aan spel en sport bieden aansluitend op de schooluren, onder professionele begeleiding en zoveel mogelijk in de eigen school. Al spelend en bewegend kunnen de kinderen zich uitleven tijdens deze sportieve naschoolse opvang alvorens thuis het schoolwerk aan te vatten. Succesfactoren zijn het feit dat leerlingen op eigen initiatief kunnen sporten wanneer het hun past, zij kunnen kiezen uit een groot aanbod en dit voor een klein deelnamebedrag en zij zich zelfstandig naar de activiteit kunnen verplaatsen. Uit de evaluatie van het SNS-project is gebleken dat de meeste jongeren gemiddeld 1x/week aan één van de activiteiten deelnemen. 60% van de passen wordt door meisjes gekocht. 70% van de leerlingen is ouder dan 16 jaar. Ongeveer 65% van de jongeren zijn niet aangesloten bij een sportclub. Dit bewijst toch wel dat het doel wordt bereikt: jongeren die niet aangesloten zijn bij een club meer tot beweging aanzetten. Vorig schooljaar namen 420 scholen deel. In totaal bereikt het project ongeveer 10% van de leerlingen van de betrokken scholen. Tijdens het schooljaar werd SNS aangeboden in volgende steden, agglomeraties en gemeenten: Aalst, Aarschot, Antwerpen Centrum, Antwerpen Noord, Brugge, Deinze, Dendermonde, Genk, Gent, Halle, Hamme, Hasselt, Hoogstraten, Lier, Lokeren, Leuven, Oudenaarde, Roeselare, Ronse, Sint-Niklaas, Torhout, Turnhout, Wachtebeke, Wetteren en Zelzate. In totaal werden semester-passen verkocht. Succesfactor voor de sportsnack is de lage instapdrempel: de activiteiten vinden plaats in de vertrouwde omgeving, samen met bekende schoolmakkers, zonder bijkomende verplaatsingen. Moeilijkheid bij deze organisatievorm is het vinden van lesgevers. Tijdens het schooljaar werd Sportsnack aangeboden in volgende gemeenten: Aarschot, Asse, Boom, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Budingen, Deinze, Dilbeek, Dilsen, Haacht, Hasselt, Herenthout, Herk-de-Stad, Heusden- Zolder, Hoeilaart, Hoogstraten, Huldenberg, Keerbergen, Lauwe, Leuven, Lier, Lokeren, Lubbeek, Mechelen, Menen, Olen, Overpelt, Oudenaarde, Putte, Rekkem, Retie, Rotselaar, Tervuren, Veurne, Wetteren, Wichelen, Zaventem, Zemst, Zottegem en Zulte. n SNS (Sport Na School) Met de SNS-pas, een sportpas die door de leerlingen aangekocht wordt, kunnen ze gedurende 1 of 2 semester(s) deelnemen aan allerlei sportvormen na de schooluren. Voor de scholen is de belasting minimaal: zij doen de promotie, innen het deelnamegeld, verspreiden de passen onder de leerlingen en stellen hun infrastructuur ter beschikking. ( 12 )

13 n Cijfergegevens Onderstaande tabellen verwijzen naar de gegevens over de middagsport en de naschoolse sport, afkomstig van de evaluatiefiches 2010 van de actie Schoolsport geeft kleur. Het betreft dus de resultaten van de scholen die deze actiepunten (7 en 8 voor het basisonderwijs en 3 en 8 voor het secundair onderwijs) voor SGK ( ) ingevuld hebben. [ Basis & BuLO ] [ Secundair & BuSO ] EVALUATIEFICHE 7 - Sportief invullen van vrije momenten op school 7.3 Middagsport ANTWER. LIMBURG OOST-VL. VL.-BR./BR. WEST-VL. TOTAAL Fiche Klassentornooien Initiaties Trainingen Recreatieve sporten EVALUATIEFICHE 3 - Sportief invullen van vrije momenten op school 3.1 Middagsport ANTWER. LIMBURG OOST-VL. VL.-BR./BR. WEST-VL. TOTAAL Fiche Middagsport Klassentornooien Initiaties Trainingen Uitlenen sportmateriaal Naschoolse sport opstarten Sportinitiatie middagpauze Naschoolse sport op maat, vrij programma Polyvalente nasch. sportopleiding EVALUATIEFICHE 8 - Naschoolse sport ANTWER. LIMBURG OOST-VL. VL.-BR./BR. WEST-VL. TOTAAL Fiche Bewegingstuin 3-6 jaar Trainingen / lessenreeksen na school Recreatieve schoolsportclub oprichten Remediëringslessen EVALUATIEFICHE 8 - Naschoolse sport ANTWER. LIMBURG OOST-VL. VL.-BR./BR. WEST-VL. TOTAAL Fiche Sportsessies opstarten Sportinitiatie middagpauze Naschoolse sport op maat, vrij programma Polyvalente nasch. sportopleiding Trainingen / lessenreeksen na school Recreatieve schoolsportclub oprichten Sportateliers oprichten Remediëringslessen ( 13 )

14 [ 3.] Deelname aan SVS-activiteiten ( 14 )

15 3.1 Basisonderwijs Totaal aantal scholen Het totaal aantal scholen omvat het totaal aantal autonome basisscholen + de wijkscholen die een volledig afzonderlijke schoolsportwerking hebben. Deze aantallen kunnen dus verschillend zijn van de officiële cijfers van het Departement Onderwijs. Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Basis , , , , , Deelname op woensdagnamiddag Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % , , , , , , , , , , ,3 TOT. deeln. sch , , , , , ,3 600 [ Evolutie deelnemende scholen op woensdagnamiddag ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 15 )

16 3.1.3 Programma op woensdagnamiddag Het sport- en spelaanbod in het basisonderwijs wordt lokaal in kernen georganiseerd. Het zijn éénmalige ontmoetingen. Het aanbod van individuele sporten en balsporten is in elke provincie gelijklopend, toch zijn er provinciale verschillen, toe te schrijven aan een vraaggestuurde lokale werking. Deze vinden we vooral terug in de groep andere. De instuiven omvatten een kennismaking met een sporttak. Deze worden in de vorm van een doorschuifsysteem aangeboden. Zoveel mogelijk woensdagnamiddagactiviteiten gebeuren i.s.m. sportfederaties en sportclubs: oa. atletiek, badminton, gymnastiek, handbal, korfbal, tafeltennis en zaalvoetbal. A. [ Overzicht individuele sporten ] [ Evolutie deelname individuele sporten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Badminton* Dans Fietsen Gymnastiek IJsschaatsen Instuif** Lopen Mini-tennis Orientatie Skaten Squash Tafeltennis Vl.Veldl.week Zwemmen*** Andere**** Tot Tot Tot Tot Tot * Badminton: badminton & badmintoninstuiven ** Instuif: handig met de bal, buitenpretjes, spelinstuif, volksspelen, trampoline, omnisportinstuif *** Zwemmen: swimmathon, zweminstuif & zwemmen **** Andere: judo, petanque, slagsporten, sprookjesmarkt, duathlon, triathlon, rope-skipping, estafettenloop, wandelen, spelenmarkt, ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 16 )

17 B. [ Overzicht ploegsporten ] Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Basebal Basketbal Handbal Korfbal Mini/zaalvoetb Netbal Trefbal Unihoc Voetbal Voetbal Voetbal DNC Andere* Tot Tot Tot Tot Tot C. [ Instuiven van ploegsporten ] deeln. sch. deeln. sch. deeln. sch. deeln. sch. deeln. sch. deeln. sch. Basketbal Handbal Korfbal Volleybal Zaalvoetbal Rugby-initiatie Tot LET OP: het grote verschil in het totaal aantal scholen t.o.v. de vorige jaren is te verklaren door het feit dat de scholen niet meer gewoon opgeteld zijn, maar slechts 1 X geteld worden ook al namen zij deel aan verschillende sporten. Dit geldt voor de tabellen onder 3.1.3, A en B , A en B , A en B , A, B, C, D en E , A en B * Andere: krachtbal, ringstick, volleybal, waterpolo, streetsoccer, tussen 4 muren, rugby [ Evolutie deelname aan ploegsporten ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 17 )

18 3.1.4 Programma tijdens de lesuren Naast het woensdagnamiddagaanbod biedt SVS de scholen ook een programma aan op lesdagen. Dit kan geïntegreerd worden in het lessenpakket of ingepast worden in een schoolsportdag. Via dit aanbod wordt het intra muros sportgebeuren op school gestimuleerd. SVS reikt ideeën en oefenstof aan waarrond ook tijdens de les bewegingsopvoeding of als extra bewegingsmoment gewerkt kan worden. Voor elke graad van het basisonderwijs heeft SVS bewegingslandschappen uitgewerkt: Rollebolle, Kronkeldiedoe, Alles met de bal, American Games en Danone Nations Cup. Mega spelenpaleis, Spelcaroussel en Bewegingsjungle zijn provincie-eigen bewegingslandschappen. Sportprojecten worden gerealiseerd met partners zoals de Doe aan sportbeurs, Ket 2 sport, een zee van sporten, Atletiekfestival, Gordel voor scholen, Ijsparadijs, Tenslotte heeft SVS ook een uitgebreid aanbod Natuurgebonden Sporten (NGS). A. [ Bewegingslandschappen + sportprojecten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Alles met bal Americ. Games Danone Nations Kronkeldiedoe Rollebolle Spelcaroussel Spelenpaleis Totaal Atletiek indoor Atletiek festiv DAS beurs Gordel Kleuter/ijspar Meester O F Schaatsen Vl. fietsweek Vl. veldloopw Wandelen Zee v. sporten Zwemmen/instuif Andere* Totaal Tot Tot Tot Tot Tot * Andere: volksspelen, netbal, trefbal, omnisport, circusinitiatie, jogging, megagym, Ket 2 sport, spelenmarkten, duathlon,... ( 18 )

19 B. [ Natuurgebonden sporten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Avontuur Combinaties Mountainbike Oriëntatie Algemene deelname Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % ,5 19 5, , ,6 37 7, , , , , , , ,1 TOT. deeln. sch , , , , , ,6 Tochten/explor Watersport Wintersport Andere* Tot Tot Tot Tot Tot * Andere: trolkaland [ Vergelijking deelname op woensdagnamiddag en algemene deelname in het basisonderwijs ] [ Evolutie deelname activiteiten tijdens de lesuren ] 0 ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN deelname op woensdagnamiddag algemene deelname ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 19 )

20 3.2 Buitengewoon Lager Onderwijs Totaal aantal scholen In eerste instantie wordt er gestreefd naar een integratie in het programma van het basisonderwijs. Daarnaast worden er specifieke activiteiten georganiseerd in elke provincie en dit zowel op woensdagnamiddag als tijdens de lesuren. Speciale aandacht gaat uit naar de mentaal en fysiek zwakke leerlingen, die niet terecht kunnen in het gewone SVS aanbod. We vinden deze doelgroep massaal terug bij de Type 2/4 dagen, vroemdag of snoezeldagen. Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % BuLO 47 22, , , , , Deelname op woensdagnamiddag A. [ Individuele sporten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Dans Omnisportdag Petanque Veldloop Zwemmen Tot Tot Tot Tot Tot Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % 10 21,3 9 25,7 5 11, , ,4 4 8, , , , ,4 TOT. deeln. sch , , , ,8 In deze tabel werd zowel de deelname van BuLO scholen aan de activiteiten uit het eigen programma op woensdagnamiddag als de deelname van BuLO scholen aan geïntegreerde activiteiten op woensdagnamiddag opgenomen Programma op woensdagnamiddag Enkel Limburg en West-Vlaanderen hebben een specifiek aanbod op woensdagnamiddag. In de praktijk nemen er niet veel BuLO-scholen deel op woensdagnamiddag, vooral omdat zij na de activiteiten dienen in te staan voor het vervoer van de leerlingen naar hun woonplaats. B. [ Ploegsporten ] Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Mini/zaalvoetb Netbal Unihoc Voetbal Tot Tot Tot Tot Tot ( 20 )

21 3.2.4 Programma tijdens de lesuren Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek IJsschaatsen Mini/zaal voet Mini-handbal Netbal Omnisport Trefbal Unihoc Veldloop Voetbal / Wandelen Zwemmen Andere* Tot [ Vergelijking deelname op woensdagnamiddag en algemene deelname in het BuLO ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN deelname op woensdagnamiddag algemene deelname Tot Tot Tot Tot *Andere: instuiven, vroemdag, dans, Bo-dagen, strandspelen, Algemene deelname BuLO, geïntegreerd in activiteiten Lager Onderwijs Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Ind. sport. woensdag nm Ploegsporten * woensdag nm Bewegingslandschappen Sportproject Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % 18 38,3 2 5, , , , , , , , , , ,2 NGS Tot * Deelnemers ploegsporten = aantal ploegen X 8 TOT. deeln. sch , , , , , ,8 ( 21 )

22 3.3 Secundair onderwijs Het schoolsportaanbod van SVS in het secundair onderwijs situeert zich binnen de school, in de kernen, regionaal, provinciaal, Vlaams en internationaal Totaal aantal scholen Het totaal aantal scholen omvat: het aantal secundaire scholen, waarbij samengevoegde scholen voor schoolsportdeelname tellen voor 1 school. Deze aantallen kunnen dus verschillend zijn van de officiële cijfers van het Departement Onderwijs. Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Secundair , , , , , [ Evolutie deelnemende scholen op woensdagnamiddag ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN Deelname op woensdagnamiddag Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % 72 34, , , , , , , , , TOT. deeln. sch , , , , ( 22 )

23 3.3.3 Programma op woensdagnamiddag Het recreatief sportaanbod in het secundair onderwijs wordt op woensdagnamiddag lokaal in de kernen georganiseerd. Het zijn éénmalige ontmoetingen voor alle leerlingen die wensen deel te nemen aan een recreatief sporttornooi of nader willen kennis maken met een sportdiscipline. Waar geografisch gezien weinig secundaire scholen zijn, gebeurt dit aanbod regionaal. A. [ Overzicht individuele sporten recreatief ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Avont. troph Badminton Dans & gym IJsschaatsen Mountainbike Squash Tafeltennis Tennis Duath./triathl Veldloop* Vl.Veldl.week Zwemmen/ estafettes Andere** Tot Tot Tot Tot Tot * Veldloop: veldloop & veldloopcriterium ** Andere: cyclo-days, stratenloop, slagsporten, klimmen, gevechtssporten, omnisport, roeien, wielertrofee, oriëntatielopen, fitness, skiën, wielertrofee,... Avonturentrophy = i.s.m. Bloso [ Evolutie deelname individuele sporten recreatief ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 23 )

24 B. [ Overzicht ploegsporten recreatief ] Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Basket Basketbal Netbal Voetbal*** Voetbal Volleybal* Zaal/minvoet Andere** Tot Tot Tot Tot Tot * Volleybal: volleybal, volleybal 3-3/4-4 ** Andere: basebal, beachvolleybal, handbal, korfbal, streetsoccer, krachtvolley, superklas, rugby, unihockey *** Voetbal: voetbal, voetbal 7-7, voetbal 8-8 C. [ Piramidale competities individuele sporten ] Naast het recreatieve aanbod biedt SVS voor een aantal sporttakken de mogelijkheid om deel te nemen aan een piramidale competitie. De provinciale kampioenen worden uitgenodigd voor een Vlaamse finale. SVS streeft hierbij naar een zo groot mogelijke samenwerking met de betrokken sportfederaties. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Oriëntatieloop Veldlopen Zwemmen Tot Tot Tot Tot Tot ( 24 ) [ Evolutie deelname ploegsporten recreatief ] [ Evolutie piramidale competities individuele sporttakken ] ATLETIEK VELDLOPEN ZWEMMEN ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN

25 D. [ Piramidale competities ploegsporten ] Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Ploeg sch. Basketbal Handbal Voetbal Volleybal Zaal/Mini voet Tot Tot Tot Tot Tot [ Evolutie deelname piramidale competities ploegsporten ] BASKETBAL HANDBAL VOETBAL VOLLEYBAL MINI/ZAALVOETBAL E. [Open ontmoetingen individuele sporten ] SVS organiseert een aantal open ontmoetingen. Het gaat om disciplines die, ofwel door een beperkt aantal leerlingen beoefend worden, ofwel te specifiek aan een locatie gebonden zijn. Ook hier wordt gestreefd naar een maximale samenwerking met de betrokken sportfederaties. Voor badminton en tafeltennis wordt tweejaarlijks een open landelijk kampioenschap ingericht. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek ind.* Badminton Judo Oriëntatieloop Tafeltennis Veldrijden Wielrennen Windsurfen Tot Tot Tot Tot Tot * De atletiek indoormeeting voor cadetten en scholieren moest afgelast worden wegens de zeer slechte weersomstandigheden (hevige sneeuwval waarbij bijna geen verkeer mogelijk was). ( 25 )

26 F. [ Internationale schoolsport ] SVS neemt deel aan de activiteiten van twee internationale schoolsportfederaties. ISF (International School Sport Federation) is de wereldkoepelorganisatie van de officiële schoolsportorganisaties in de verschillende landen. ISF organiseert internationale kampioenschappen in verschillende sportdisciplines met de bedoeling door onderlinge contacten de ontmoeting te bevorderen tussen leerlingen van het secundair onderwijs uit de hele wereld. Doelgroep zijn in eerste instantie schoolploegen. Voor een aantal sporten zijn ook selectieploegen toegelaten. Dit schooljaar nam SVS deel aan badminton (Bulgarije), handbal (Portugal), veldloop (Slowakije), tafeltennis (Tsjechië) en volleybal (China). FISEC (Fédération Internationale Sportive de l Enseignement Catholique) is de internationale schoolsportfederatie van het Katholiek Onderwijs. Voor de Vlaamse vertegenwoordiging komen leerlingen uit alle onderwijsnetten in aanmerking. Deelname aan FISEC is complementair aan de deelname aan ISF: voor de traditionele balsporten worden selectietornooien ingericht en kunnen leerlingen zich individueel plaatsen voor de selectieploegen. Dit schooljaar vonden de FISEC-spelen plaats van 5 tot 11 juli 2010 in Frankrijk en nam SVS deel aan basketbal (meisjes en jongens), voetbal (jongens) en volleybal (meisjes en jongens) Programma tijdens de lesuren Naast het woensdagnamiddagaanbod biedt SVS de scholen ook een programma aan tijdens de lesdagen, dat kan geïntegreerd worden in het lessenpakket of kan passen in een schoolsportdag. SVS heeft eveneens een uitgebreid aanbod Natuurgebonden Sporten (NGS) en biedt een aantal projecten aan die gerealiseerd worden met partners zoals de Doe aan sportbeurs, een zee van sporten, Sportprikkels, Kick op sport, Gordel voor scholen, A. [ Sportprojecten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. DAS-beurs Fietsweek Gordel Sportprikkels Veldloopweek Zee v. sporten Andere* Tot Tot Tot Tot Tot * Andere: Kick op Sport, zwemmen, duathlon-triathlon, jogging, omnisport, hindernissenparkoers ( 26 )

27 B. [ Natuurgebonden sporten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Avontuur Combinaties Mountainbike Oriëntatie Algemene deelname Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % 78 37, , , , , , , ,2 TOT. deeln. sch , , , ,1 Tocht, nat.expl Watersport Wintersport Andere* Tot Tot Tot Tot Tot * Andere: Nordic Walking en boogschieten [ Evolutie deelname natuurgebonden sporten ] [ Vergelijking deelname woensdagnamiddag en algemene deelname Sec. Ond. ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN deelname op woensdagnamiddag algemene deelname 0 ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN ( 27 )

28 3.4 BuSO In eerste instantie wordt er gestreefd naar integratie in het programma van het secundair onderwijs. Daarnaast worden er in elke provincie specifieke activiteiten georganiseerd aangepast aan specifieke doelgroepen en dit zowel op woensdagnamiddag als tijdens de lesuren zoals Zwatdag, Vroemdag of snoezelen Totaal aantal scholen Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % BuSO 29 23, , , , , Programma op woensdagnamiddag De provincie Oost-Vlaanderen heeft een uitgebreid en Limburg een beperkt programmaaanbod voor de internaten van het buitengewoon onderwijs en West-Vlaanderen op woensdagnamiddag. A. [ Overzicht individuele sporten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atletiek Avont./DAS Badminton Survival Tafeltennis Deeln. sch. < 4 activiteiten Deelname op woensdagnamiddag Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % 6 20, ,7 1 4,8 7 29, , , ,5 TOT. deeln. sch. 6 20, ,3 1 4, , ,3 In deze tabel werd zowel de deelname van BuSO scholen aan de activiteiten uit het eigen programma op woensdagnamiddag als de deelname van BuSO scholen aan geïntegreerde activiteiten op woensdagnamiddag opgenomen. Veldloop Zweminstuif Zwemmen Andere* Tot * Andere: Omnisport, strandspelen B. [ Overzicht ploegsporten ] Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Boccia Mini-voetbal Netbal Unihoc Voetbal Tot ( 28 )

29 3.4.4 Programma tijdens de lesuren Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Deeln. sch. Atlet. 5-kamp Basketbal Dans Mini/zaal voet Netbal Omnisport Tafeltennis [ Vergelijking deelname op woensdagnamiddag en algemene deelname BuSO ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VLAANDEREN VL.BRAB./BRUS. WEST-VLAANDEREN deelname op woensdagnamiddag algemene deelname Unihoc Veldloop Voetbal Volleybal Wandel/survival Zweminstuif Zwemmen/zwa Andere* Tot Tot Tot Tot Tot * Andere: ijsschaatsen, aangepast sporten, vroemdag, balsportendag, Highlandgames, badmintoninstuif Algemene deelname BuSO, geïntegreerd in activiteiten Secundair Onderwijs Ind. sport. recr. woensdag nm. Ploegsport.* recr. woensdag nm. Ind. sport. comp. woensdag nm. Ploegsport.* comp. woens. nm. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch. Deeln sch open ontmoeting sportprojecten NGS Tot * Deelnemers ploegsporten = aantal ploegen X 8 Deeln. sch. < 4 activiteiten Deeln. sch. = of > 4 activiteiten Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % Aantal % 11 37, , , , , , ,6 TOT. deeln. sch , , ,3 ( 29 )

30 [ 4.] Samenwerkingsverbanden ( 30 )

31 4.1 Kernwerking Bij de realisatie van de doelstelling om alle leerlingen, ongeacht hun bekwaamheid, meer en kwaliteitsvolle sport- en bewegingskansen te bieden, neemt de kernwerking een bijzondere plaats in, op lokaal niveau en dicht bij de school. De driehoek gemeente - school - club staat hierbij centraal. [ Overzicht kernwerking basisonderwijs en BuLO ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VL. VL.-BRABANT/BRUS. WEST-VL. TOTAAL Totaal aantal scholen Aantal kernen Aantal actieve kernen Aantal scholen in de kern Aantal deelnemende scholen in de kern Aantal kernen met samenwerking gemeente en clubs Deel. woensdagnm in de kern [ Overzicht kernwerking secundair onderwijs en BuSO ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VL. VL.-BRABANT/BRUS. WEST-VL. TOTAAL Totaal aantal scholen Aantal kernen Aantal actieve kernen Aantal scholen in de kern Aantal deelnemende scholen in de kern Aantal kernen met samenwerking gemeente en clubs Deelname op woensdagnm. in de kern ( 31 )

32 4.2 Brede School met sportaanbod Sinds Brede School-medewerkers (voorheen follo-leerkrachten )actief zijn, zijn de mogelijkheden voor lokale samenwerking met de gemeentelijke sportdiensten en de clubs in de kernen nog uitgebreid. [ Overzicht follo-werking basisonderwijs ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VL. VL.-BRABANT/BRUS. WEST-VL. TOTAAL Aantal follo s Aantal kernen Aantal deelnemers T1 Interscolaire éénmalige activiteiten T2 Interscolaire terugkerende activiteiten T3 Scolaire éénmalige activiteiten T4 Scolaire terugkerende activiteiten [ Overzicht follo-werking secundair onderwijs ] ANTWERPEN LIMBURG OOST-VL. VL.-BRABANT/BRUS. WEST-VL. TOTAAL Aantal follo s Aantal kernen Aantal deelnemers T1 Interscolaire éénmalige activiteiten T2 Interscolaire terugkerende activiteiten T3 Scolaire éénmalige activiteiten T4 Scolaire terugkerende activiteiten ( 32 )

33 4.3 Andere samenwerkingsinitiatieven De medewerkers Brede school met Sportaanbod ontplooien hun lokale activiteiten op basis van een lokaal overleg tussen de gemeente (gemeentelijke sportdienst), de scholen en de lokale sportclubs en sportaanbieders. Dit lokaal overleg mondt uit in een lokaal actieplan (jaarprogramma). Welke activiteiten ontwikkelt brede school met sportaanbod? De brede school-medewerkers putten uit een grote waaier van activiteiten om hun opdracht als organisator op het terrein te realiseren. Ze kunnen ondergebracht worden in 4 grote rubrieken : - Interscolaire éénmalige activiteiten (T1) - Interscolaire terugkerende of periodieke activiteiten (T2) - Scolaire éénmalige activiteiten (T3) - Scolaire terugkerende of periodieke activiteiten (T4) Interscolaire activiteiten zijn activiteiten waarbij verschillende scholen betrokken zijn of leerlingen van verschillende scholen aan deelnemen. Scolaire activiteiten zijn activiteiten die enkel doorgaan met leerlingen van één school. In het basisonderwijs kennen de scolaire terugkerende activiteiten voor het eerst sinds de werking van brede school met sportaanbod het meeste succes: 41.5 %. Het leeuwenaandeel hiervan is het resultaat van sportsnack, de sportieve naschoolse opvang die georganiseerd wordt op ruimere schaal. Daarna scoren de interscolaire eenmalige activiteiten het meest (37.1%). Dit zijn de klassieke woensdagnamiddagactiviteiten van de kernwerking. De interscolaire terugkerende activiteiten bij Antwerpen werden omgevormd naar scolaire terugkerende activiteiten. De scolaire éénmalige activiteiten zijn jaarlijks afhankelijk in hoeverre de follo ondersteuning kan geven aan schoolsportdagen. In het secundair onderwijs zien we een ander beeld. Hier kennen de interscolaire terugkerende activiteiten het meeste succes: 84.2 % van deelnames. De reden is het succes van de werkvorm SNS. Deze sportpas (Sport-Na-School-pas) kent in het secundair en zeker in de grote agglomeraties (Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt) veel succes. De Brede Schoolmedewerker zorgt voor het aanbod, de lesgevers, de afspraken met de sportaanbieders, enz. Sommige follo s hun taakinvulling is volledig benomen door de organisatie van deze SNS-pas. Ook in het secundair onderwijs zijn de scolaire éénmalige activiteiten afhankelijk van de eventuele ondersteuning aan schoolsportdagen of een occasioneel evenement. SVS heeft in de loop der jaren allerlei samenwerkingsverbanden uitgebouwd met verschillende organisaties die dezelfde doelstellingen beogen. De samenwerkingsverbanden situeren zich op het niveau van BLOSO, BOIC, sportfederaties en clubs (ook voor gehandicapten), universiteiten en opleidingsinstituten, pedagogische begeleidingsdiensten, ISB, gemeentelijke sportdiensten, provinciale sportdiensten, sportdienst van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, defensie, BIVV,... Voor heel wat schoolsportevenementen kon SVS rekenen op de ondersteuning van BLOSO: Vlaamse veldloopweek voor scholen, Gordel voor scholen, Avonturentrophy s, Sportprikkels en de Doe Aan Sport beurzen waar ook de sportfederaties en provinciale sportdiensten aan meewerkten. n n n De 21ste Vlaamse veldloopweek voor scholen werd georganiseerd i.s.m. Bloso, de gemeentelijke sportdiensten, het Instituut voor Sportbeheer ISB en de Vlaamse Atletiekliga VAL. Ongeveer 90 % van de Vlaamse gemeenten nam deel aan dit initiatief. Dit maakt de Vlaamse veldloopweek voor scholen de grootste schoolsportklassieker van Vlaanderen. De realisatie ervan mag beschouwd worden als het schoolvoorbeeld van samenwerking binnen de sportsector en dit op alle niveaus. Ook de steun van hoofdsponsor Brantano, het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen en Het Nieuwsblad heeft in belangrijke mate bijgedragen tot het succes. In september 2009 hebben leerlingen uit scholen deelgenomen in 277 gemeenten (t.o.v leerlingen uit scholen in 271 gemeenten in 2008). De koppeling vorig schooljaar aan het project Sterren van morgen i.s.m. Lotto Cross Cup vzw zorgde ook nog eens voor 560 extra nieuwe aansluitingen bij een atletiekclub. Met de Gordel voor scholen willen de organisatoren de jongeren op het einde van het schooljaar een voorsmaakje geven van De Gordel en zijn unieke sfeer en zo de laatste dagen van het schooljaar een sportieve invulling geven. Tijdens de 15 de editie brachten jongeren ( uit Vl.-Brabant) de laatste schooldagen al fietsend of wandelend door in de Vlaamse rand rond Brussel. Ook dit jaar ontvingen de gemeenten Overijse en Tervuren dit grootse evenement. In het park van Tervuren, de finish van de Gordel voor scholen, was er sportieve, creatieve en muzikale randanimatie. De Avonturentrophy voor scholen is een sportieve uitdaging voor leerlingen uit het secundair onderwijs, vanaf 15 jaar. De deelnemende ploegen moesten op een woensdagnamiddag binnen een opgelegde tijdsduur 5 avontuurlijke proeven afleggen zoals mountainbike, boogschieten, oriëntatieloop, hindernissen en vlottentocht. Organisatieplaatsen waren: Harelbeke, Herentals, Hofstade, Genk en Sint-Niklaas. 990 leerlingen namen deel. Door stormweer werd de trophy in St.-Niklaas afgelast. ( 33 )

34 n n In 3 provincies werden op het einde van het schooljaar DAS-beurzen ingericht. Limburg organiseerde de DAS-beurs in november en Vlaams-Brabant in april. Het is de bedoeling dat leerlingen van het 6 de leerjaar basisonderwijs (en op sommige plaatsen van het 1 ste jaar secundair onderwijs) kennis maken met een waaier aan sporttakken en op die manier worden geholpen, naargelang aanleg en interesse, een keuze te maken naar life-time sportbeoefening. Op deze wijze wordt ook getracht de brug te leggen tussen school(-sport) en club(-sport). Alle erkende sportfederaties werden aangezocht om hun sport op een (attr)actieve manier voor te stellen leerlingen namen deel. Op 22 en 23 oktober 2009 organiseerde Bloso i.s.m. SVS-Limburg, de stad Genk en de provincie Limburg voor de 3 de maal het sportevenement Sportmix - Kleurrijk sporten in het Bloso-centrum Kattevenia. Kleurrijk sporten is een Vlaams multicultureel sportevenement voor jongeren (12-16 jaar) uit de ganse wereld, die thuis zijn in Vlaanderen. Dit sportfeest is een sportgebeuren dat aan autochtone en allochtone jongeren de kans biedt om met en tegen elkaar te sporten: toffe avontuurlijke proeven met elkaar in de voormiddag en competitieve tornooien tegen elkaar in de namiddag. In de voormiddag werd een trophy georganiseerd, waarbij de school zelf ploegen van 6 leerlingen samenstelde. Het best samenwerkende team had de beste kans om te winnen. Volgende proeven kwamen aan bod: mountainbike, werpproef, boogschieten, teambuilding, hindernissenrace en funrun. In de namiddag waren er sporttornooien (voetbal, volleybal, netbal, korfbal en dans) waarbij de organisatie de ploegjes samenstelde op basis van sporttak, leeftijd, geslacht en het land waarvoor de leerlingen wensten te spelen. De sportbegeleiders beschikten over multi-colorcards om positieve attitudes (tegen racisme) aan te moedigen. n n Sport is hét bindmiddel bij uitstek waarlangs jongeren interactief kunnen leren om op een faire manier met elkaar om te gaan. Respect creëren voor en tussen verschillende culturen is een belangrijke maatschappelijke doelstelling waar ook sport zijn steentje toe wil bijdragen. Tijdens deze twee dagen Sportmix namen 622 leerlingen uit de 1 ste en 2 de graad secundair onderwijs deel uit 18 Vlaamse scholen. De vijfde Vlaamse fietsweek voor scholen werd georganiseerd i.s.m. de gemeenten. Met deze actie wil SVS de scholen sensibiliseren om, als apotheose van een jaar lang werken rond actieve verplaatsingen en duurzame mobiliteit, een fietsactiviteit op te zetten voor hun leerlingen. De organisatie van het evenement gebeurde door de gemeenten. Daar waar de gemeente niet organiseerde, konden de scholen zelf het initiatief nemen om een fietsactiviteit op te zetten. In 102 gemeenten namen dit schooljaar leerlingen uit 748 scholen deel (t.o.v leerlingen uit 823 scholen uit 143 gemeenten tijdens het schooljaar ). Ondanks het feit dat bijna een derde van de gemeenten afhaakte, is het aantal deelnemers relatief stabiel gebleven. Laattijdige communicatie, de drukke periode en het ontbreken van een duidelijk concept werden door de gemeenten opgegeven als reden van hun afhaken. I.s.m. Vlaamse sportfederaties werden in het basisonderwijs sportinstuiven aangeboden en initiatieprojecten opgezet. Alle projecten vertrekken vanuit een extra bewegingsmoment op school of in de directe schoolomgeving, waarbij gepromoot wordt om de betrokken sporttak naschools in de club uit te proberen. Nieuw dit schooljaar was het project Volley 2-2, jij ook? i.s.m. de Vlaamse Volleybalbond. De VVB gaf 2 demolessen in de school waarop de leerkracht verder werkte met als afsluiting een tornooi 2-2 i.s.m. de plaatselijke club. 19 scholen engageerden zich voor dit project. ( 34 )

35 n Aan de zaalvoetbalinstuiven met de Vlaamse Zaalvoetbalbond namen tijdens het schooljaar , 465 leerlingen deel (477 deelnemers ). Aan de badmintoninstuiven en badmintonontmoetingen die i.s.m. de Vlaamse Badminton Liga werden georganiseerd, namen leerlingen deel (een lichte stijging t.o.v deelnemers vorig schooljaar). Basket is kei-neig is een project i.s.m. de Vlaamse Basketbal Liga. Aansluitend op de initiatielessen in de scholen die door de VBL worden gegeven, worden de leerlingen uitgenodigd om de lessenreeks voort te zetten in de plaatselijke club. Handbalinstuiven en -tornooien worden ingericht met de hulp van de Vlaamse Handbal Vereniging en korfbalinstuiven en -tornooien i.s.m. de Vlaamse Liga van de Belgische Korfbalbond. Met de hulp van de Vlaamse Atletiekliga konden 723 leerlingen van het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar uit 16 basisscholen deelnemen aan het Atletiekfestival in de indooratletiekhal in Gent en naast 12 atletiekproeven een sportief nevenprogramma afwerken. Het aantal deelnemers ging achteruit, maar de kwaliteit van de organisatie (wachttijden bij de verschillende proeven) ging er op vooruit. De Vlaamse Tennisvereniging gaf 300 scholen die via SVS inschreven voor het project School gratis initiatielessen tennis op school. Megagym voor scholen is een jaarlijkse halve dag activiteit in Gent voor leerlingen van het 1ste leerjaar en heeft tot doel om kinderen op een prettige manier te laten kennismaken met verschillende gymnastiekdisciplines. Gymnastiekland is een bewegingslandschap i.s.m. plaatselijke clubs op woensdagnamiddag. Beide activiteiten worden i.s.m. de GymnastiekFederatie Vlaanderen aangeboden. De Wielerbond Vlaanderen biedt scholen een behendigheidscircuit aan als een bijkomende mogelijkheid om de leerlingen naast Meester op de fiets fietsvaardigheden aan te leren. Meester op de fiets, fietsvaardigheidstraining op school Met de fiets naar school gaan, is goed voor een dagelijkse portie gezond bewegen, draagt bij tot een milieuvriendelijk verkeer en geeft kinderen een zelfstandige actieradius. Met het project Meester op de fiets kan de school een fietsmeester uitnodigen die samen met de leerkracht praktische fietseducatie geeft aan de leerlingen. Het project biedt, dankzij o.m. de steun van het Departement Onderwijs door het ter beschikking stellen van 5 startbanen, scholen de kans om extra aandacht te besteden aan de fietsvaardigheid van de kinderen. Meester op de fiets wil leerlingen de kans geven op een leuke en veilige manier te leren deelnemen aan het verkeer, eerst in een beschermde omgeving (speelplaats, verkeerspark,...) en nadien in het echte verkeer. De leerkracht behoudt de leiding van de lesactiviteit en de verantwoordelijkheid voor het leerproces. Op deze wijze wordt een ruime variatie aan fietsvaardigheidsoefeningen en een daarbij passend fietsparcours gerealiseerd. De school kan op basis van de aangeboden methodiek en oefenstof zelfstandig deze training voortzetten. Daartoe werd de handleiding Meester op de fiets ontwikkeld. Voor deze handleiding werd ook beroep gedaan op de deskundigheid van de Fietsersbond. Met de fiets deelnemen aan het verkeer is evenwel niet vanzelfsprekend. n Vanuit deze visie ontwikkelden SVS, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid en Mobiel 21 een uniek samenwerkingsverband. SVS zet haar ervaring inzake bewegingseducatie en motorische ontwikkeling in en maakt de jonge fietser vaardig. Een veilige fietser reageert gepast op (on)voorziene verkeerssituaties. Mobiel 21 en het BIVV zetten hun verkeersdeskundigheid in en bereiden de jonge fietser voor op deze verkeerstaak. In het secundair onderwijs organiseerden de sportfederaties bijkomend enkele initiaties en scholenkampioenschappen of verleenden hun medewerking aan de bestaande SVS-activiteiten. De Vlaamse Rugbybond organiseerde initiaties en tornooien op die locaties waar een rugbyclub aanwezig is. De Vlaamse Atletiekliga ondersteunde op provinciaal en Vlaams niveau de indoor en outdoor atletiekkampioenschappen en veldlopen. SVS werkte ook samen met de Vlaamse Yachting Federatie en promootte 3 regionale ontmoetingen windsurfen en zeilen die leidden naar een Vlaamse finale te Oostende waarop de beste 2 per categorie/per locatie werden uitgenodigd. 44 leerlingen uit 27 scholen speelden op het aanbod windsurfen in. Zeilen kende geen succes. Voor de balsportencompetities duidden de betrokken federaties de scheidsrechters aan. De Wielerbond Vlaanderen verleende haar medewerking bij de verschillende wieleractiviteiten cyclo days, een sportief-recreatieve kennismaking met verschillende fietsvormen en fietsproeven voor niet-vergunninghouders, cyclocross, mountainbike en wielrennen op de weg. Wielrennen op de weg als schoolsport? Het kan wel degelijk. Toen de Vlaamse Wielerschool Oost-Vlaanderen SVS hiervoor contacteerde, hadden we toch wel wat twijfels. Het is immers niet zo evident om leerlingen uit het 3 de tot 6 de leerjaar lager onderwijs en 1 ste graad secundair met volledige fietsuitrusting te mobiliseren richting Watersportbaan te Gent. De Vlaamse Wielerschool Oost-Vlaanderen wist ons echter te overtuigen om samen de stap te zetten. Zo werd het hoofdprogramma, het betwisten van een echte wielerwedstrijd, aangevuld met initiatie pisterijden op de wielerpiste van het imposante Wielercentrum Eddy Merckx en initiatie BMX op het splinternieuwe BMX-parcours. De inschrijvingen voor dit aanbod liepen vlot binnen en al vlug werd de kaap van 200 potentiële deelnemers bereikt. De sombere weersomstandigheden op woensdag 12 mei reduceerde echter het aantal effectieve wielrenners in spé tot op de 10 deelnemers meldde na afloop dat zij zeker niet willen ontbreken op een volgende editie. Opmerkelijk was ook dat 80% van de leerlingen niet-vergunninghouder waren en geïnteresseerd bleken om aan te sluiten bij een wielerclub. Ook heel wat meisjes vonden de weg naar de Gentse topsportlocatie. De vooropgestelde doelstellingen werden dus ruimschoots gehaald en samen met de Vlaamse Wielerschool Oost-Vlaanderen plannen we een nieuwe editie in ( 35 )

36 n n n n De Vlaamse Reddingscentrale bood met haar Rescue Days een invulling voor de schoolsportdagen. De sportfederaties werkten ook mee aan de startvergaderingen in de verschillende provincies. Deze informatiedagen bij het begin van het schooljaar zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs zijn echte netwerkmomenten. Tijdens een academisch deel worden de schoolsportgangmakers op de hoogte gebracht van de accenten voor het nieuwe schoolsportjaar via overzichtelijke powerpointpresentaties en filmpjes met good-cases van voorbeeldscholen! In een tweede deel kunnen de aanwezigen deelnemen aan sportinitiaties of de sportinfostanden bezoeken. Vele sportfederaties grijpen dit moment aan om info over hun discipline mee te geven. Niet minder dan leerkrachten en/of directies namen in september deel aan deze startvergaderingen! Op de sportstanden waren 17 sportfederaties vertegenwoordigd. Ook met de opleidingsinstituten wordt nauw samengewerkt. SVS wil de toekomstige leerkrachten of sportverantwoordelijken stimuleren om zich ook in hun latere loopbaan betrokken te voelen bij de schoolsport. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat SVS de kans krijgt om in diverse instituten de schoolsportwerking toe te lichten. Ten behoeve van de studenten werd hiervoor een vademecum Wie, wat, waar en hoe over de Stichting Vlaamse Schoolsport uitgewerkt. Vertrekkende vanuit de verschillende modules rond stage-inhoud, wordt elk instituut volgens zijn eigenheid en afhankelijk van het studiejaar en de studierichting door SVS uitgenodigd om bijkomende ondersteuning van studenten te bieden. Zo kunnen de geplande schoolsportactiviteiten op een kwaliteitsvolle wijze worden georganiseerd en kunnen de studenten een leerrijke stage ervaren. Sportprikkels zijn sportieve happenings die worden aangeboden aan de leerlingen van de 3 de graad secundair onderwijs (voornamelijk de laatstejaars). Zij vinden plaats in en worden georganiseerd door de universiteiten en hogescholen voor lichamelijke opvoeding en hebben de bedoeling de deelnemende leerlingen te sensibiliseren voor sport en beweging. De studenten van volgende opleidingsinstituten hadden de organisatie in handen: Artesis Hogeschool Antwerpen, Artevelde Hogeschool Gent, Erasmus Hogeschool Brussel, Groep T Leuven (Kessel-Lo), Hogeschool Gent Lera, HUB Campus Parnas Dilbeek, Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, Katholieke Hogeschool Leuven, Katho Reno Torhout, Katholieke Hogeschool Kempen, Katholieke Hogeschool Limburg (Hasselt), VUB Brussel, XIOS Limburg (Hasselt). Dit schooljaar waren de Sportprikkels voor leerlingen een sportieve kennismaking met het hoger onderwijs. Met de pedagogische begeleidingsdiensten wordt structureel samengewerkt. In nauw overleg met de pedagogische begeleidingsdiensten LO van alle onderwijsnetten worden tijdens halfjaarlijkse vergaderingen het schoolsportprogramma en de werkmethoden van SVS grondig besproken. n n n Voor de ontwikkeling van de bewegingslandschappen en de samenstelling van pedagogische dossiers overlegt SVS vooraf met de pedagogische begeleiding. De in service bijscholingen die door de pedagogische begeleidingsdiensten worden aangeboden, staan open voor SVS-medewerkers die tevens schoolsportinformatie aan de aanwezigen kunnen meegeven. Ook de ondersteuning van de scholen in de uitbouw van hun gezondheidsbeleid via het project Fitte School wordt gerealiseerd in samenspraak met de pedagogische begeleiding. Het Panathlon Stipendium is een jaarlijkse wedstrijd rond het thema waarden en ethiek in de sport en is een initiatief van Panathlon Internationaal Vlaanderen vzw i.s.m. BVLO, SVS en met de steun van de Nationale Loterij. De wedstrijd richt zich naar de essentie van de Panathlonverklaring en het toepassen van fair play in de jeugdsport. Voor het Panathlon Stipendium Zoom in op fairplay - Focus op je omgeving hadden leerlingen van een klas of jonge sporters van een club de opdracht één of meerdere sprekende foto s of een fotocollage in te sturen van de personen die betrokken zijn bij sportende jongeren. De foto moest tonen hoe een trainer, supporter, vriend, leerkracht, bestuurder, ouder of grootouder omgaat met jongeren tijdens een les, training of wedstrijd. Leerlingen van de 1 ste vier jaren van het secundair- en leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs van alle Vlaamse scholen en jongeren van de jeugdafdelingen (12-16 jarigen) van Vlaamse sportclubs konden aan deze wedstrijd deelnemen. De laureaten van het Stipendium werden bekend gemaakt op de SVSapotheose van 17/6 in de Topsporthal Gent: Sint-Jan Berchmanscollege Avelgem, Sint-Jorisschool Geluwe, Sint-Jan Berchmansinstituut Puurs, Koninklijk Atheneum Ninove, Annuntia Instituut Wijnegem en VIBSO Leieland Zulte-Machelen. Met het BOIC werd de fundraisingactie School Olympics opgezet. 288 Vlaamse scholen verkochten samen potloden ten voordele van de sport op school. Deze actie is voor de deelnemende scholen een belangrijke financiële ondersteuning voor haar schoolsportinitiatieven. De helft van het verkoopbedrag mag de school immers zelf behouden voor de schoolsportkas. Op deze manier vloeide opnieuw naar de lokale schoolsportinitiatieven. Een zee van sporten is een voorbeeld van lokale samenwerking ten voordele van deelnemers uit heel Vlaanderen. Het vakoverschrijdende project een zee van sporten biedt de leerlingen een gecombineerd aanbod van sport, spel en educatie in een bepaald thema. De brede benadering is slechts mogelijk door samenwerking met de provinciale sportdienst West-Vlaanderen, stedelijke sportdienst Oostende, vzw Horizon Educatief Oostende, provinciaal domein Raversijde, dienst natuur- en milieueducatie provincie West-Vlaanderen, Defensie en een groot aantal sportfederaties en sportclubs. Sommige sporten spelactiviteiten werd eveneens ondersteund door leerlingen van een aantal Oostendse en Brugse secundaire scholen en studenten van enkele hogescholen in West-Vlaanderen leerlingen uit 94 scholen namen deel. ( 36 )

[ Jaarverslag SVS ]

[ Jaarverslag SVS ] [ Jaarverslag SVS 2008-2009 ] [ Inhoud ] Voorwoord 3 [ 1. ] Structuur SVS 4 [ 2.] Stimulering van de schoolsport 5 2.1 Schoolsport geeft kleur 6 2.2 Fitte School 8 2.3 Dienstverlening 10 2.4 Middagsport

Nadere informatie

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Cijferrapport Stichting Vlaamse Schoolsport schooljaar 2015-2016 Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Tel. : 02 / 420 06 80 Fax : 02 / 420 31 71 www.schoolsport.be INHOUDSTAFEL A. Stimulering van de schoolsport

Nadere informatie

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar 2013-2014. Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar 2013-2014. Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Cijferrapport Stichting Vlaamse Schoolsport schooljaar 2013-2014 Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Tel. : 02 / 420 06 80 Fax : 02 / 420 31 71 www.schoolsport.be INHOUDSTAFEL A. Stimulering van de schoolsport

Nadere informatie

Trefdag Sportparticipatie. Schoolsport anders bekeken!

Trefdag Sportparticipatie. Schoolsport anders bekeken! Trefdag Sportparticipatie Schoolsport anders bekeken! Trefdag Sportparticipatie Schoolsport en Decreet lokaal sportbeleid Beleidsprioriteit 3 Het voeren van een activeringsbeleid met het oog op een levenslange

Nadere informatie

Wie, wat, waar en hoe over de

Wie, wat, waar en hoe over de Wie, wat, waar en hoe over de STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT Inhoud 1. HISTORIEK p. 3 2. STRUCTUUR van SVS p. 4 3. Decretale OPDRACHT SVS p. 5 4. DOELSTELLINGEN SVS p. 5 5. DOELGROEP en ACCENTEN p. 7 5.1

Nadere informatie

nr. 170 van JOS DE MEYER datum: 24 december 2014 aan HILDE CREVITS

nr. 170 van JOS DE MEYER datum: 24 december 2014 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 170 van JOS DE MEYER datum: 24 december 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Lokaal flankerend onderwijsbeleid Subsidies

Nadere informatie

met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen

met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen met sportaanbod Visie: Brede school met sportaanbod wil -binnen het

Nadere informatie

2. Welk subsidiebedrag werd aan elk van deze erkende Huizen van het Kind toegekend?

2. Welk subsidiebedrag werd aan elk van deze erkende Huizen van het Kind toegekend? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 252 van LIES JANS datum: 15 januari 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Huizen van het kind - Subsidiëring Huizen van het Kind bundelt verschillende

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod

Brede school met sportaanbod Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Context Opdracht van Minister Anciaux Brede School : doel Verbreden van de school met het oog op integrale ontwikkeling van leerlingen Extra kansen

Nadere informatie

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs Vragenlijst Beste sporter, trainer, bestuurslid, supporter, Met steun van de Vlaamse overheid biedt Rode Kruis-Vlaanderen 225 sportclubs een opleiding

Nadere informatie

EVALUATIEVERSLAG Sport beweegt je school

EVALUATIEVERSLAG Sport beweegt je school EVALUATIEVERSLAG Sport beweegt je school Schooljaar 2013-2014 A. Inleiding en situering........................................................ 2 B. Evaluatie Sport beweegt je school schooljaar 2013-2014........................

Nadere informatie

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s)

nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK s) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 884 van KATRIEN SCHRYVERS datum: 20 september 2017 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderopvang - Centra voor Inclusieve Kinderopvang (CIK

Nadere informatie

nr. 344 van JO DE RO datum: 18 maart 2015 aan HILDE CREVITS

nr. 344 van JO DE RO datum: 18 maart 2015 aan HILDE CREVITS SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 344 van JO DE RO datum: 18 maart 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Inschrijvingen onderwijs Stand van zaken De

Nadere informatie

KALENDER SVS OOST-VLAANDEREN SECUNDAIR ONDERWIJS SEPTEMBER 2016 datum activiteit cat. gemeente plaats aard

KALENDER SVS OOST-VLAANDEREN SECUNDAIR ONDERWIJS SEPTEMBER 2016 datum activiteit cat. gemeente plaats aard SEPTEMBER 2016 07-09-16 Startvergadering Lkr. De Pinte sporthal Polderbos spec 14-09-16 24/09/2016-2/10/2016: e Veldloopweek 21-09-16 Voetbal 4 x 4 Min Beveren Voetbalterreinen SK Beveren recr/kern Voetbal

Nadere informatie

plage-lestijden onderwijzer

plage-lestijden onderwijzer plage-lestijden onderwijzer Schooljaar 2010-2011 - Schooljaar 2011-2012 Vlaams ministerie van Onderwijs & Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel http://www.ond.vlaanderen.be/wegwijs/agodi

Nadere informatie

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website.

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website. Reglementen INTERNATIONALE SCHOOLSPORT ISF/FISEC Algemeenheden MOEV wil elke leerling de kans geven om eenmaal in zijn/haar schoolcarrière te genieten van een financiële tussenkomst voor deelname aan een

Nadere informatie

Goede praktijken van Multimove voor kinderen STAD GENK

Goede praktijken van Multimove voor kinderen STAD GENK Goede praktijken van Multimove voor kinderen STAD GENK Multimove in Genk/ Doel Zoveel mogelijk kinderen in de multimove krijgen die: (Nog) niet aan sport doen / onvoldoende bewegen (Nog) niet in een sportclub

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG

AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG Beste leerkracht Het BLOSO-sportcentrum heet U van harte welkom. Vriendelijk bedankt om voor het BLOSO CENTRUM te kiezen. Wij doen ons best om u een aangename sportdag te bezorgen!

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod

Brede school met sportaanbod Brede school met sportaanbod Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap ISB-Congres 19 en 20 maart 2008 Overzicht tweede ronde werkgroep Inleiding: voorstelling concept en modellen Ragnar Van Acker Vakgroep

Nadere informatie

BIJLAGEN: tabellen en figuren

BIJLAGEN: tabellen en figuren BIJLAGEN: tabellen en figuren gewoon basisonderwijs tabel 1: sterkste stijgers gewoon basisonderwijs in absolute termen (2012-2013 2020-20) stijging van minstens 500 leerlingen tabel 2: sterkste stijgers

Nadere informatie

MOEV Startvergadering voor Sportdiensten. 30 augustus 2018 Gent

MOEV Startvergadering voor Sportdiensten. 30 augustus 2018 Gent MOEV Startvergadering voor Sportdiensten 30 augustus 2018 Gent Agenda Schoolsport Acties en campagnes Sport op het werk G-sport Bovenlokale samenwerking Sport, natuur en ruimtelijke ordening Sport Vlaanderen

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI Beweegpret 55+ aan Zet A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional

Nadere informatie

Welkom! Startvergadering secundair onderwijs MOEV Oost-Vlaanderen 1

Welkom! Startvergadering secundair onderwijs MOEV Oost-Vlaanderen 1 Welkom! Startvergadering secundair onderwijs MOEV Oost-Vlaanderen De Pinte, 1 05/09/2018 2 3 Stilstaan is achteruitgaan. Zet je school in beweging. 4 Nieuw beleidsplan met 2 belangrijke doelstellingen

Nadere informatie

Het nieuwe topsportconvenant

Het nieuwe topsportconvenant Het nieuwe topsportconvenant Stéphanie PIEN Avocate Vanden Eynde Legal Avenue de la Toison d'or, 77 1060 Bruxelles Tél : + 32 / (0)2.290.04.00 Fax : +32 / (0)2.290.04.10 contact : sp@vdelegal.be Web site

Nadere informatie

Gezonde School Stand van zaken, anno 2015

Gezonde School Stand van zaken, anno 2015 Gezonde School Stand van zaken, anno 2015 Gezonde School Aan de slag, een praktijkdag - 17 maart 2017 Tineke Vansteenkiste 1 VIGeZ vzw, 2017, indicatorenbevraging Indicatorenmeting Hoe de voorbije 3 schooljaren

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod. Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008

Brede school met sportaanbod. Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Brede school met sportaanbod Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Onze Missie: Het creëren en optimaliseren van sportkansen in Brusselse buurten met prioriteit voor kwetsbare doelgroepen

Nadere informatie

Intervisie 1. Project Naschools Sporten voor leerlingen 1 e en 2 e graad secundair onderwijs. Roel Noukens l ISB

Intervisie 1. Project Naschools Sporten voor leerlingen 1 e en 2 e graad secundair onderwijs. Roel Noukens l ISB Project Naschools Sporten voor leerlingen 1 e en 2 e graad secundair onderwijs Roel Noukens l ISB Agenda Ontvangst Kennismaking & Voorstelling Kernpunten! Pauze Knelpunten & uitdagingen! De start van een

Nadere informatie

Info Sportdagen & Sportweken

Info Sportdagen & Sportweken Sportdienst Eeklo Info Sportdagen & Sportweken www.eeklo.be/sport Sportdienst Eeklo Algemene informatie Doelgroep Onze schoolsportdagen en -weken richten we in voor leerlingen van het kleuteronderwijs,

Nadere informatie

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018 Naam interventie: Natuurlijk Bewegen A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de

Nadere informatie

Aantal gezinnen per provincie per dienst per jaar

Aantal gezinnen per provincie per dienst per jaar Aantal gezinnen per provincie per dienst per jaar 2013 2014 2015 provincie Antwerpen De Regenboog 516 513 518 Familiehulp 11.904 12.294 12.919 Gezinszorg Villers 1.952 2.042 2.118 Joodse Centrale 106 123

Nadere informatie

,64 Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs - Sint 9230 WETTEREN Oost-Vlaanderen

,64 Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs - Sint 9230 WETTEREN Oost-Vlaanderen 8 868 987,64 Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs - Sint 9230 WETTEREN Oost-Vlaanderen Lodewijk Buitengewoon Secundair Onderwijs Sint-Lodewijk 9230 WETTEREN Oost-Vlaanderen 6 171 923,95 Technisch

Nadere informatie

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport = alle sportactiviteiten georganiseerd door (of in samenwerking met) de school tijdens de middagpauze, na het laatste

Nadere informatie

WELKOM. Basisonderwijs BuBaO 7 september Leuven

WELKOM. Basisonderwijs BuBaO 7 september Leuven WELKOM Basisonderwijs BuBaO 7 september 2016 - Leuven PLOEG VLAAMS-BRABANT & BRUSSEL: Coördinator: Basisonderwijs & BuBaO: Bewegingslandschappen: NGS Vlaams-Brabant: NGS Ardennen: Fietsmeesters: Eric Swinnen

Nadere informatie

NATIONALE FINALE 24 MEI 2014 INTERNATIONALE FINALE 16 NOVEMBER 2014 Bestemming Brazilië

NATIONALE FINALE 24 MEI 2014 INTERNATIONALE FINALE 16 NOVEMBER 2014 Bestemming Brazilië NATIONALE FINALE 24 MEI 2014 INTERNATIONALE FINALE 16 NOVEMBER 2014 Bestemming Brazilië met de schoolsportfederaties PERSDOSSIER INHOUDSTAFEL BELGIË DANONE NATIONS CUP PARTNERS PRAKTISCHE GIDS SPRING IN

Nadere informatie

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT Herman Van Driessche Schoolsport als springplank naar een actieve levensstijl An De Meester Herman Van Driessche Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon Prof. dr. I. De Bourdeaudhuij

Nadere informatie

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg Félix Vande Sandestraat 15 1081 Koekelberg sportaanbod vgc-sporthal koekelberg seizoen 14-15 inhoudsopgave 5 jeugd 11 volwassenen 16 17 18 50+ en personen met een beperking sportclubs in vgc-sporthal koekelberg

Nadere informatie

2. Hoeveel budget werd daartoe uitgetrokken uit de Vlaamse begroting per begrotingsjaar? Graag een overzicht sinds de invoering van de maatregel.

2. Hoeveel budget werd daartoe uitgetrokken uit de Vlaamse begroting per begrotingsjaar? Graag een overzicht sinds de invoering van de maatregel. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 722 van ANN SOETE datum: 7 september 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Steden en gemeenten - Premiestelsels Eén van de meest hinderlijke

Nadere informatie

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. Putte

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. Putte Sportdienst in samenwerking met kinderopvang Putte De achtergrond De vraag naar buitenschoolse kinderopvang is groot. Opvanginitiatieven kampen met een overbezetting en zijn op zoek naar manieren om hun

Nadere informatie

Graag zou ik beschikken over de gegevens van de inschrijvingsprocedure voor het schooljaar

Graag zou ik beschikken over de gegevens van de inschrijvingsprocedure voor het schooljaar SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 333 van JO DE RO datum: 21 april 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Onderwijs - Weigering inschrijving leerlingen

Nadere informatie

177 Zwevegem 105,7 003E20 22 50N48 45 31 100 ND

177 Zwevegem 105,7 003E20 22 50N48 45 31 100 ND Lijst van Vlaamse frequenties voor lokale radio Lokaliteit Frequentie Lengte Breedte Antennehoogte Vermogen Antennepatroon (MHz) (OL ' '' ) (NB ' '' ) (m) (Watt) (D/ND) 1 Aalst 90,0 004E03 00 50N57 00

Nadere informatie

Vlaamse Hockey Liga vzw

Vlaamse Hockey Liga vzw Vlaamse Hockey Liga vzw Jaarverslag 2013 Voorwoord In juni 2012 hebben de Belgische hockeyclubs beslist de unitaire hockeyfederatie te splitsen en werden de Vlaamse Hockey Liga (VHL) en de Franstalige

Nadere informatie

BEVRAGING IKG. UnieKO VZW Kasteeldreef 66/ Beveren

BEVRAGING IKG. UnieKO VZW Kasteeldreef 66/ Beveren BEVRAGING IKG UnieKO VZW Kasteeldreef 66/1 9120 Beveren 7 juni 2012 UnieKO VZW, Kasteeldreef 66/1, 9120 Beveren - 2012 Deze studie is eigendom van VZW UnieKO en is beschermd door de copyrightwetgeving

Nadere informatie

Startvergadering voor sportdiensten

Startvergadering voor sportdiensten Startvergadering voor sportdiensten Oost-Vlaanderen 30 augustus 2018 Meerwaarde Life-time sportbeoefening Fysieke conditie Fitte en gezonde levensstijl Sociale dynamiek Deelnemende gemeenten 88% van de

Nadere informatie

Woensdag 13 april 2016 Voorronde M&J Woensdag 27 april 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP

Woensdag 13 april 2016 Voorronde M&J Woensdag 27 april 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Woensdag 13 april 2016 Voorronde M&J Woensdag 27 april 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Deze volleybalwedstrijden maken deel uit van de Vlaamse piramidale schoolsportcompetitie.

Nadere informatie

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. De Pinte en IBO Stekelbees

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. De Pinte en IBO Stekelbees 2 Sportdienst in samenwerking met kinderopvang De Pinte en IBO Stekelbees De achtergrond Vanuit de sportdienst bestaat al lang de stille gedachte om iets te organiseren samen met de kinderopvang. Dankzij

Nadere informatie

Jaarprogramma 2015. Tarief : 10 per periode Minimum aantal deelnemers : 12 per groep

Jaarprogramma 2015. Tarief : 10 per periode Minimum aantal deelnemers : 12 per groep Jaarprogramma 2015 1. DE SPORTACADEMIE : Sportdienst Naschoolse sport voor lagere schoolkinderen. Het doel is het aanleren van diverse sporten, verhogen van de algemene conditie bij de jeugd en doorstroming

Nadere informatie

60 bewegen. Hoe kan een school nu helpen om de 60 bewegen per dag zo maximaal mogelijk te behalen tijdens de schooldag voor ALLE leerlingen?

60 bewegen. Hoe kan een school nu helpen om de 60 bewegen per dag zo maximaal mogelijk te behalen tijdens de schooldag voor ALLE leerlingen? Logo Kempen: Gezonde School overleg 10/05/2017 Eric De Jongh SammyP@School Bewegingspaspoort: Naar een gezond beweegmilieu op school én in de klas? Wat is de beweegnorm? Kinderen en jongeren moeten dagelijks:

Nadere informatie

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken.

Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Samen sport mee(r) op jongerenmaat maken. Tips voor leerkrachten en trainers een samenwerking tussen Panathlon en de Vlaamse Sportfederatie vzw De campagne Sport op Jongerenmaat Waarom? Elke jongere heeft

Nadere informatie

Woensdag 4 mei 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP

Woensdag 4 mei 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Woensdag 4 mei 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Deze basketbalwedstrijden maken deel uit van de Vlaamse piramidale schoolsportcompetitie. Er wordt gespeeld volgens bepaalde

Nadere informatie

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. Putte

Sportdienst in samenwerking met kinderopvang. Putte Sportdienst in samenwerking met kinderopvang Putte De achtergrond De vraag naar buitenschoolse kinderopvang is groot. Opvanginitiatieven kampen met een overbezetting en zijn op zoek naar manieren om hun

Nadere informatie

SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR SPORT TASK FORCE BRUSSEL, 2011

SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR SPORT TASK FORCE BRUSSEL, 2011 SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR SPORT TASK FORCE BRUSSEL, 2011 Inleiding Een Brussels huishouden spendeerde anno 2009 gemiddeld ongeveer 250 aan musea, schouwspelen en soortgelijke activiteiten. Dat staat

Nadere informatie

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport:

Nadere informatie

Zorgvragers en zorgverstrekkers Amai! Wat een uitdaging

Zorgvragers en zorgverstrekkers Amai! Wat een uitdaging Zorgvragers en zorgverstrekkers Amai! Wat een uitdaging Omgaan met Armoede Geel, avondsymposium, 16 april 2015 Eric Nysmans, directeur Welzijnszorg Kempen Armoede en Gezondheid Sociale gezondheidskloof

Nadere informatie

#SPORTERS BELEVEN MEER

#SPORTERS BELEVEN MEER #SPORTERS BELEVEN MEER DE #SPORTERSBELEVENMEER-AWARD is in 2019 aan zijn derde editie toe! Aan de hand van verschillende criteria daagt Sport Vlaanderen de steden en gemeenten uit om beleving toe te voegen

Nadere informatie

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012 1 Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in jouw gemeente Eva Vonck 6 december 2012 2 Inhoud Vlaamse Trainersschool: wie zijn we? Begeleidingsgerichte opleidingen

Nadere informatie

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad

WELKOM. Jeugdwerk in de Stad WELKOM op het startmoment van het traject Jeugdwerk in de Stad Stedelijkheid? Heel breed! Stedelijkheid beperkt zich niet tot de kern van steden, maar lekt naar randgebieden Het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 394 Schooljaar 2014-2015 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Antwerpen 90 6 96 368

Nadere informatie

Woensdag 10 mei 2017Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP

Woensdag 10 mei 2017Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Woensdag 10 mei 2017Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Deze basketbalwedstrijden maken deel uit van de Vlaamse piramidale schoolsportcompetitie. Er wordt gespeeld volgens bepaalde

Nadere informatie

G-SPORTKAMP. INSCHRIJVING: Stuur of mail deze gegevens Naam deelnemer: 3-7 juli 2017 Grimbergen INFO EN INSCHRIJVINGEN:

G-SPORTKAMP. INSCHRIJVING: Stuur of mail deze gegevens Naam deelnemer: 3-7 juli 2017 Grimbergen INFO EN INSCHRIJVINGEN: INFO EN INSCHRIJVINGEN: Dit G-sportkamp is een organisatie van de gemeente Grimbergen in samenwerking met de sportregio Noord -West en de (G-) sportclubs uit de sportregio. De sportregio Noord-West is

Nadere informatie

Welkom. Basisonderwijs & BuO Woensdag 6 september Leuven

Welkom. Basisonderwijs & BuO Woensdag 6 september Leuven Welkom Basisonderwijs & BuO Woensdag 6 september 2017 - Leuven PLOEG VLAAMS-BRABANT & BRUSSEL Coördinator: Basisonderwijs & BuBaO: Bewegingslandschappen: NGS Vlaams-Brabant: NGS Ardennen: Fietsmeester:

Nadere informatie

Woensdag 25 mei 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP

Woensdag 25 mei 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Woensdag 25 mei 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Deze voetbalwedstrijden maken deel uit van de Vlaamse piramidale schoolsportcompetitie. Er wordt gespeeld volgens bepaalde

Nadere informatie

Welkom. Basisonderwijs & BuBaO SVS Oost - Vlaanderen De Pinte woensdag 6 september 2017

Welkom. Basisonderwijs & BuBaO SVS Oost - Vlaanderen De Pinte woensdag 6 september 2017 Welkom Basisonderwijs & BuBaO SVS Oost - Vlaanderen De Pinte woensdag 6 september 2017 We zwaaien uit: Rudy Schoutteten Raf Delagaye Kristien Depoorter Medewerkers SVS Oost-Vlaanderen Basisonderwijs &

Nadere informatie

DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN

DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN gh DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN Goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad op 23 juni 2014

Nadere informatie

Ethisch sporten beleid

Ethisch sporten beleid Ethisch sporten beleid 2017-2020 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Missie... 3 1.2 Strategie... 3 1.3 Huidige acties... 4 2. Beleidsplan 2017-2020... 5 3. Fair Play Logo... 5 4. Poster Fair Play actie...

Nadere informatie

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele tot uw beschikking Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele stadsfietsen te voorzien aan de Belgische

Nadere informatie

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN

Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN Deel 3 ONDERWIJSINSTELLINGEN 3 402 Schooljaar 2016-2017 TOTAAL AANTAL SCHOLEN IN HET BASISONDERWIJS (scholen met kleuteronderwijs, lager onderwijs of kleuter- én lager onderwijs) Privaatrechtelijk Provincie

Nadere informatie

Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL!

Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL! Bewegen in de klas! Een avontuurlijke REIS NAAR een GEZONDE SCHOOL! 13 oktober 2017 Annick Craessaerts en Inge Op de Beeck Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) Bewegen in de klas Sport beweegt je school

Nadere informatie

Nummer 2/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/

Nummer 2/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/ Nummer 2/2016 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be Wat mag je verwachten in dit nummer: 2 1. Inhoudstafel 2 2. Recreatieve volleyontmoetingen

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2016 Sportdorp

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2016 Sportdorp A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional (trainer, begeleider,

Nadere informatie

CHECKLIST BEWEGING EN SEDENTAIR GEDRAG/ LANG ZITTEN

CHECKLIST BEWEGING EN SEDENTAIR GEDRAG/ LANG ZITTEN CHECKLIST BEWEGING EN SEDENTAIR GEDRAG/ LANG ZITTEN Algemeen: proces gezondheidsbeleid Een gemotiveerd team: Het personeel is gemotiveerd om rond beweging en sedentair gedrag te werken. Over het bewegingsbeleid

Nadere informatie

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020 Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2020 Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wenst te inspireren, sensibiliseren, faciliteren en in te zetten op de ontwikkeling van een levenslange

Nadere informatie

Woensdag 13 april 2016 Voorronde M&J Woensdag 27 april 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP

Woensdag 13 april 2016 Voorronde M&J Woensdag 27 april 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Woensdag 13 april 2016 Voorronde M&J Woensdag 27 april 2016 Halve finale/finale M&J VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Deze volleybalwedstrijden maken deel uit van de Vlaamse piramidale schoolsportcompetitie.

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 1 Dag van de VTS-medewerker Workshop 4: Denkcelwerking en -structuur Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 2 Inleiding Denkcelwerking

Nadere informatie

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018 Naam interventie: Sport-it in de wijk A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds

Nadere informatie

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs 1) Omschrijving - Binnen de perken van de kredieten goedgekeurd op de begroting van de gemeente Heist-op-den-Berg,

Nadere informatie

Algemene ziekenhuizen : erkenningssituatie : huidig erkende functies per vestigingsplaats

Algemene ziekenhuizen : erkenningssituatie : huidig erkende functies per vestigingsplaats Naam Naam ZA Pall 009 Antwerpen Algemeen Ziekenhuis Middelheim Antwerpen ZiekenhuisNetwerk Antwerpen 1 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Antwerpen Campus Middelheim 0 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 Antwerpen Campus ZNA Middelheim

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht Stand van zaken beleid mentaal welbevinden

Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht Stand van zaken beleid mentaal welbevinden Gezondheidsbeleid in scholen in kaart gebracht Stand van zaken beleid mentaal welbevinden Eline De Decker Saidja Steenhuyzen Tineke Vansteenkiste Seminarie welbevinden Vlor - 22 februari 2017 1 VIGeZ vzw,

Nadere informatie

Nummer 3/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/

Nummer 3/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/ Nummer 3/2016 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be Wat mag je verwachten in dit nummer: 2 1. Inhoudstafel 2 2. K.A.V.V.V. VZW en

Nadere informatie

LICHAMELIJKE OPVOEDING

LICHAMELIJKE OPVOEDING LICHAMELIJKE OPVOEDING Dirk De Bock voor directies en leraren 1 Algemene didactische en pedagogische berichten De overheidsreglementering in verband met documenten bij de lesvoorbereiding is beperkt: de

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving bijlage Menukaart Sportimpuls 2017

Effectief Actief interventie beschrijving bijlage Menukaart Sportimpuls 2017 Natuursprong A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional

Nadere informatie

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019

Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019 Subsidiereglement voor bovenlokale projectondersteuning 2019 Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wenst te inspireren, sensibiliseren, faciliteren en in te zetten op de ontwikkeling van een levenslange

Nadere informatie

Huisvestingsmaatschappij (VHM) beschikt niet over de cijfergegevens verdeeld volgens de erkende woonnoodgebieden.

Huisvestingsmaatschappij (VHM) beschikt niet over de cijfergegevens verdeeld volgens de erkende woonnoodgebieden. Vraag nr. 22 van 22 oktober 1999 van de heer CARL DECALUWE Sociale huursector Huurachterstallen 1. Kan de minister mij, in opvolging van mijn schriftelijke vraag nr. 157 van 30 mei 1997 ( B u l - letin

Nadere informatie

woensdag 16 maart uur

woensdag 16 maart uur organisatie van BVLO vzw i.s.m. Thomas More Hogeschool VOORJAARSNASCHOLING woensdag 16 maart 2016 9.00-12.30 uur stel zelf je programma samen 10 keuzesessies voor meer informatie www.bvlo.be nascholingen@bvlo.be

Nadere informatie

BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS

BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS BIJLAGE: OPDELING NAAR UITSTROOMPOSITIE, GESLACHT EN WOONPLAATS In deze bijlage splitsen we de informatie over de tweedekansleerwegen van vroegtijdig op naar volgende kenmerken: de uitstroompositie in

Nadere informatie

- een naschools bewegings- en sportaanbod voor de leerlingen van het lager onderwijs;

- een naschools bewegings- en sportaanbod voor de leerlingen van het lager onderwijs; VOORWOORD Het is genoegzaam bekend dat kinderen en jongeren te weinig bewegen, wat leidt tot een mindere fysieke conditie. Door computerspelletjes, tv kijken, zitten kinderen te veel stil. Bovendien is

Nadere informatie

Bewegings- en sportbeleid (GBS de weide wereld)

Bewegings- en sportbeleid (GBS de weide wereld) Bewegings- en sportbeleid (GBS de weide wereld) Actieve verplaatsing Fietspool Kinderen kunnen veilig in groep met de fiets naar school komen. Fietspoolbegeleiders staan hier voor in tijdens de periode:

Nadere informatie

Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs

Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs Deel 1 SCHOOLBEVOLKING Hoofdstuk 6 : Volwassenenonderwijs 6.3. Basiseducatie Schooljaar 2007-2008 BASISEDUCATIE Aantal cursisten - aantal cursussen per centrum en provincie - kalenderjaar 2007-2008 Aantal

Nadere informatie

Aantal leerlingen in het Nederlandstalig buitengewoon onderwijs naar fusiegemeente (hoofdzetel), onderwijsniveau, type en geslacht

Aantal leerlingen in het Nederlandstalig buitengewoon onderwijs naar fusiegemeente (hoofdzetel), onderwijsniveau, type en geslacht 2012-2013 in het Nederlandstalig buitengewoon onderwijs naar fusiegemeente (hoofdzetel), onderwijsniveau, type Toelichting: Deze tabel bevat het aantal leerlingen in het Nederlandstalig buitengewoon kleuter-,

Nadere informatie

WEEK VAN DE SPORTCLUB

WEEK VAN DE SPORTCLUB WEEK VAN DE SPORTCLUB Van ZATERDAG 10 tem ZONDAG 18 SEPTEMBER 2011 Een organisatie van Bloso ism : 1. de gemeentelijke sportdienst 2. de gemeentelijke sportraad Hamme 3. de lokale sportclubs WEEK VAN DE

Nadere informatie

2. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal personen dat reeds een initiatiesessie gevolgd heeft sinds de opstart van het project?

2. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal personen dat reeds een initiatiesessie gevolgd heeft sinds de opstart van het project? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 736 van PETER WOUTERS datum: 4 augustus 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Project Motiverend Coachen - Participatie In de beleidsnota

Nadere informatie

PC VLAAMS-BRABANT - KALENDER CEL- SEIZOEN 2016/ NIEUWS 27 - STIJGEN EN DALEN / BEKER FINALE DIEST / PALMARES

PC VLAAMS-BRABANT - KALENDER CEL- SEIZOEN 2016/ NIEUWS 27 - STIJGEN EN DALEN / BEKER FINALE DIEST / PALMARES PC VLAAMS-BRABANT - KALENDER CEL- SEIZOEN 2016/2017 - NIEUWS 27 - STIJGEN EN DALEN / BEKER FINALE DIEST / PALMARES 2016-2017 Besten, 1) STIJGEN & DALEN (definitieve status 30 april 2017) HEREN Landelijke

Nadere informatie

INFOBROCHURE SPORTKAMPEN Sportdienst Zottegem 09 /

INFOBROCHURE SPORTKAMPEN Sportdienst Zottegem 09 / INFOBROCHURE SPORTKAMPEN 2019 Sportdienst Zottegem 09 / 364 53 20 Bevegemsevijvers 1, 9620 Zottegem sportdienst@zottegem.be SPORTKAMPEN IN ZOTTEGEM: dé leukste vakantiebesteding voor jouw kind! In 2018

Nadere informatie

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Nadat uit onderzoek bleek dat minder dan een kwart van de 50-plussers voldoende beweegt of

Nadere informatie

VR DOC.0346/3

VR DOC.0346/3 VR 2017 3103 DOC.0346/3 Ministerieel besluit betreffende de toekenning van infrastructuurs en/of exploitaties aan scholen voor het naschools openstellen van hun schoolsportinfrastructuur DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van de vrije lagere school Virgo Maria te Merksem Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Gezond Werken in een gezonde school! Silvia Van Cauter : Stafmedewerker Gezond Leven Ken Nys: Sport Vlaanderen

Gezond Werken in een gezonde school! Silvia Van Cauter : Stafmedewerker Gezond Leven Ken Nys: Sport Vlaanderen Gezond Werken in een gezonde school! Silvia Van Cauter : Stafmedewerker Gezond Leven Ken Nys: Sport Vlaanderen Vlaams Intituut Gezond Leven Expertisecentrum Doel: mensen helpen om gezond te leven Hoe:

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub)

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub) Inschrijvingsformulier Persoonlijke gegevens Naam en voornaam:.. Adres: Postnummer en Gemeente:.... Telefoon: GSM.. E mail: School of club: Geboortedatum:.././ Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code

Nadere informatie

Brede school met promotie van sport en beweging

Brede school met promotie van sport en beweging Brede school met promotie van sport en beweging Ragnar Van Acker (UGent), Ilse De Bourdeaudhuij (UGent), Kristine De Martelaer (VUB), Jan Seghers (KULeuven) en Greet Cardon (UGent) 10 mei 11 Achtergrond

Nadere informatie