SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR SPORT TASK FORCE BRUSSEL, 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR SPORT TASK FORCE BRUSSEL, 2011"

Transcriptie

1 SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR SPORT TASK FORCE BRUSSEL, 2011 Inleiding Een Brussels huishouden spendeerde anno 2009 gemiddeld ongeveer 250 aan musea, schouwspelen en soortgelijke activiteiten. Dat staat gelijk aan 0,79% van het gemiddelde huishoudbudget in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. 1 De Brusselaars blijken iets meer ( 9) aan culturele uitstappen te besteden dan Vlamingen (0,68% van het gemiddelde huishoudbudget), en veel meer ( 94) dan Walen (0,48% van het gemiddelde huishoudbudget). Dat verschil is wellicht kleiner als men de uitgaven zou kunnen vergelijken met andere grootstedelijke contexten, waar de uitgavenpatronen mogelijk meer vergelijkbaar zijn met die in Brussel. 2 Ook de uitgaven voor sport (inkomgeld infrastructuur of evenementen, lessen of abonnement club, enzovoort) liggen gemiddeld hoger bij Brusselse huishoudens ( 214; of 0,67% van het gemiddelde huishoudbudget) dan bij de Vlaamse ( 152; of 0,43% van het gemiddelde huishoudbudget) of Waalse ( 186; of 0,56% van het gemiddelde huishoudbudget) huishoudens. Op basis van RSZ-gegevens kan worden geschat dat binnen het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest in ,35 voltijdse equivalenten (uitgespreid over 5077 werkenden) en 415,63 voltijdse equivalenten (uitgespreid over 1165 werkenden) respectievelijk onder de Paritaire Comités voor het sociaal-cultureel werk (PC ) en voor het vermakelijkheidsbedrijf (PC304 4 : muziek, podiumkunsten) ressorteerden. 1. Sport 1.1. Infrastructuur De sportinfrastructuur in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest omvat een divers aanbod. Om dat te illustreren citeren we enkele cijfers uit de SPIN-databank 5 : sportlokalen; basketbalterreinen; sportterreinen in de openlucht; sportcentra; sporthallen; minivoetbalterreinen; voetbalterreinen; - 86 petanquebanen; - 80 fitnessruimtes; - 42 zwembaden (waarvan 16 in eigendom van de gemeenten); - 29 tennishallen; 1 Als in dit document sprake is van Brussel, gaat het steeds over het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Als de stad Brussel bedoeld wordt, zal dat steeds expliciet vermeld worden. 2 ADSEI, Huishoudbudget , arbeidsmarkt_levensomstandigheden/huishoudbudgetonderzoek_2009.jsp 3 Bewerking gegevens Sociare. Deze gegevens beschrijven het derde kwartaal van Onder het toepassingsgebied van PC329 behoren cultuur, jeugd, sport, onroerend erfgoed, natuurbehoud, opbouwwerk, integratiecentra, huizen van het Nederlands, toerisme en ontwikkelingssamenwerking. 4 Bewerking gegevens Sociaal Fonds Podiumkunsten 5 VGC-databank Sport Informatie Netwerk Inventaris van Brusselse Sportinfrastructuur 2010, waarvan het Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid het databeheer verzorgt.

2 - 20 atletiekpistes. De VGC is zelf eigenaar-beheerder van twee openluchtsportterreinen, drie sporthallen en vijftien sportlokalen in de gemeenschapscentra. Ter vergelijking: de CoCof is eigenaar-beheerder van drie openluchtsportterreinen, één sporthal, twee sportlokalen en één zwembad. De Franse Gemeenschap heeft in Brussel vijf sporthallen, één watersportcentrum, drie sportlokalen, één openluchtsportterrein en één atletiekpiste. Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is op zijn beurt eigenaar van één atletiekpiste met één sporthal (MIVB), één sportlokaal en zestien openluchtsportterreinen.ook de federale overheid bezit sportinfrastructuur in Brussel, namelijk twee atletiekpistes, twee maneges, vier openluchtsportterreinen, vier sporthallen, vijf sportlokalen, twee schietstanden, één tennishal en twee zwembaden. Het gros van de Brusselse sportinfrastructuur is evenwel in handen van de 19 gemeenten (samen 376 infrastructuren) en de privésector (263 infrastructuren). De vraag in welke mate het aanbod van die sportinfrastructuur voldoet aan de vraag vanuit de bewoners en bezoekers van Brussel, zou het onderwerp van aanvullend onderzoek kunnen uitmaken. Uit het behoefteonderzoek naar sportinfrastructuur van 2008, uitgevoerd in het kader van het Vlaams Sportinfrastructuurplan, blijkt in ieder geval dat het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest een enorm tekort heeft aan openluchtsportterreinen (voor veldsporten) en sporthallen. In bepaalde delen van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is er ook een tekort aan zwembaden, maar dat tekort is minder groot dan dat voor openluchtsportterreinen en sporthallen. Gezien de capaciteitsuitbreiding in het onderwijs is een uitbreiding van zwembaden noodzakelijk. Om de grootste behoeften van haar doelpubliek te lenigen sluit de VGC samenwerkingsakkoorden met onderwijsinstellingen en organisaties die over sportinfrastructuur beschikken over het (naschoolse) gebruik van de infrastructuur door derden (prioritair de Nederlandstalige sportclubs) De Brusselse sportverenigingen In waren 255 Nederlandstalige Brusselse sportverenigingen bij de VGC bekend. Daarvan zijn er 210 effectief erkend door de VGC. Hieronder wordt een beschrijving gegeven van de erkende sportverenigingen aan de hand van een aantal criteria. Het totale aantal leden in de sportverenigingen bedraagt (dossiers ). Van de door de VGC erkende sportclubs is meer dan drie kwart (76,2%) een feitelijke vereniging, de overige clubs zijn vzw s. De meeste erkende voorzieningen zijn alleen gericht op recreatieve sportbeoefening (45%). Iets meer dan een kwart (27%) van de sportclubs richt zich louter op competitieve sport; de overige 28% zijn zowel recreatief als competitief.

3 Uit de volgende tabel kan men de verscheidenheid van het aanbod aflezen. Sporttak Aantal clubs R/C Sporttak Aantal clubs R/C Atletiek 2 R/C Petanque 2 R/C Badminton 4 R/C Roeien 1 R/C Basketbal 7 R/C Rolschaatsen 2 R/C Biljart 4 R/C Ropeskipping 1 R Dansen 4 R Rugby 1 R/C Denksport 8 R/C Schietsport 4 R/C Duiken 3 R Seniorensport 10 R/C Fitness 2 R Tafeltennis 4 R/C Gehandicaptensport 5 R/C Tai chi 1 R Gevechtssporten 15 R/C Tennis 6 R/C Hengelen 1 R/C Voetbal 19 R/C IJsschaatsen 1 R/C Amerikaans voetbal 1 R/C Klimmen 1 R Volleybal 15 R/C Korfbal 1 R/C Wandelen 7 R/C Mountainbike 1 R/C Wielersport 8 R/C Nordic Walking 1 R/C Yoga 5 R Omnisport 5 R Zaalvoetbal 42 R/C Onderhoudsturnen 8 R Zwemmen 8 R/C Tabel 18: Aantal door de VGC erkende sportclubs per sporttak (op basis van subsidiedossiers) (R=recreatief; C=competitief) Iets meer dan 40% van de door de VGC erkende sportclubs richt zich specifiek op een doelgroep met een specifieke leeftijd: 30% richt zich tot de jeugd; één op de tien is een seniorensportclub. Daarnaast heeft de VGC vijf G-sportclubs 7 erkend, waarbij in totaal 209 personen met een handicap aangesloten zijn. In het reguliere aanbod zijn er vijftien clubs met leden met een handicap, goed voor 60 personen die van het inclusieve aanbod gebruikmaken. 6 VGC, algemene directie Cultuur, Jeugd en Sport 7 Sporttakken die beoefend kunnen worden in een G-sportclub: atletiek, basketbal, boccia, bowling, duiken, tafeltennis, torbal, turnen, voetbal, zwemmen.

4 Van de erkende sportclubs is één derde niet aangesloten bij een federatie. De meeste aangesloten clubs zitten bij een erkende Vlaamse federatie. erkende Vl. Federatie (38,10%) andere federatie (16,67%) BZVC (13,33%) niet aangesloten (31,90%) Figuur 2: Door de VGC erkende sportclubs volgens aansluiting bij een sportfederatie (op basis van subsidiedossiers ) 8 Iets meer dan de helft van de sportclubs (52,9%) is aangesloten bij een gemeenschapscentrum. In tegenstelling tot de provincies, waar provinciale comités van de sportfederaties een belangrijke partner zijn van het provinciaal beleid, heeft de VGC op Brussels niveau geen structurele band met de sportfederaties. Niettemin zijn een aantal sportfederaties toch actief in Brussel tijdens een aantal sportpromotionele evenementen zoals Stadskriebels, Ket 2 Sport, Senior-Kicks. Daarnaast programmeert de Vlaamse Studentensportfederatie verschillende van haar competities in Brussel Sportpromotionele werking van de VGC-sportdienst De VGC-sportdienst is op diverse vlakken van de sportpromotie actief. De VGC-sportdienst ondersteunt sportpromotionele initiatieven van derden. De ondersteuning varieert en omvat financiële, logistieke, professionele, materiële of promotionele ondersteuning. Daarnaast organiseert de sportdienst zelf (vaak in partnership met andere organisaties) heel wat van het sportaanbod. Voor de sportdienst zijn alle doelgroepen belangrijk. De focus wordt nog steeds gelegd op de jeugd, maar ook studenten en senioren krijgen de nodige aandacht. Extra aandacht wordt besteed aan kansengroepen en aandachtswijken. Zo werd vzw Buurtsport Brussel onder impuls van de VGC-sportdienst in het leven geroepen om in een aantal afgebakende achtergestelde wijken een sportwerking te ontplooien die nog laagdrempeliger is. Jarenlang heeft de VGC-sportdienst gewerkt aan de verruiming van het sportaanbod voor personen met een handicap (zowel verstandelijke als fysieke en psychische handicap) en een verhoging van de deelname aan dat aanbod. Daarvoor werkt de sportdienst op drie niveaus: inclusief, G-werking binnen regulier circuit en exclusief. De sportdienst neemt ook initiatieven om het aanbod op een gepaste manier bij de doelgroep te brengen via aangepaste promotiekanalen (visualisatiekaarten van het aanbod, taaliconen bij het aanbod enzovoort) en financiële tegemoetkomingen. Vanuit de VGC-pool van sportlesgevers die door de sportdienst al jarenlang wordt opgebouwd, aangevuld en vernieuwd, worden tal van sportlesgevers ingezet, zowel voor eigen initiatieven als voor initiatieven van derden. 8 VGC, algemene directie Cultuur, Jeugd en Sport

5 De volgende figuur toont dat er de laatste jaren een gevoelige stijging is van het aantal sportlesgevers dat ingezet wordt voor de begeleiding van het duurzaam lokaal sportaanbod. De komst van sportzonewerkers die lokaal ingezet worden, speelt daarbij een grote rol. Figuur 3: Evolutie van het aantal uitgezonden VGC-sportlesgevers 9 De stijging is het grootst voor eigen initiatieven van de VGC-sportdienst, gevolgd door initiatieven van anderen (onder meer initiatieven buitenschoolse opvang (IBO s), dienstencentra, scholen, clubs). Voor sportlessenreeksen binnen de gemeenschapscentra is de inzet van sportlesgevers gelijk gebleven. De grootste aandacht van de VGC-sportdienst bij de uitbouw van een duurzaam sportpromotioneel aanbod gaat uit naar de onderstaande initiatieven. 9 ibidem

6 De organisatie van vakantieaanbod (voornamelijk sportkampen) De onderstaande tabel toont het aantal kampen dat de VGC ondersteunt, in partnership met derden (voornamelijk gemeenschapscentra) heeft of zelf organiseert. Het aantal sportkampen in het vakantieaanbod is in de periode bijna verdubbeld. Zoals uit de onderstaande tabel blijkt, groeide het aantal deelnemers ook zeer snel. Aantal sportkampen Aantal deelnemers Tabel 19: Vakantieaanbod sportkampen 10 Initiatieven in het kader van de brede school, vaak in samenwerking met de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS), onder andere het Project Naschoolse Sport voor het basisonderwijs en de SNSpas of Sport na School -pas voor het secundair onderwijs Het VGC-Project Naschoolse Sport is in 2010 gestart op basis van een behoefte aan meer sport in de naschoolse periode op de school zelf en is een realisatie van de VGC-sportdienst, in samenwerking met SVS Vlaams-Brabant en de Brusselse scholen. Deelnemende scholen Uren per week Aantal deelnemers Tabel 20: VGC-Project naschoolse sport 11 De SNS-pas werd opgestart in januari 2011 met een proefproject en gaat effectief van start tijdens het seizoen Het is een initiatief van SVS Vlaams-Brabant en Brussel in samenwerking met de VGC-sportdienst, Brusselse clubs en organisaties. Tijdens het proefproject van januari tot mei 2011 kochten 316 Brusselse secundaire leerlingen een SNS-pas. Deelnemende scholen Aantal deelnemers Voorjaar Tabel 21: Sport na School-pas ibidem 11 ibidem 12 SVS Vlaams-Brabant en Brussel

7 De organisatie van sportacademies, bewegingsschool, duurzame sportlessenreeksen, vaak in samenwerking met de gemeenschapscentra, mountainbikeaanbod, zaalvoetbalcompetitie enzovoort 13 De VGC-sportdienst organiseert sportacademies in de verschillende zones van Brussel. Destijds werd gestart met een sportacademie in Koekelberg (op de site van de KUB/HUB) en in Elsene (op de site van de VUB). In Elsene groeide die academie uit tot een gezinsacademie. Geleidelijk aan werd ook gestart met een academie in Anderlecht en Schaarbeek. Aantal deelnemers In Elsene (VUB) In Koekelberg In Anderlecht (sinds september 2008) In Schaarbeek (sinds september 2010) Tabel 22: Sportacademies VGC 14 Onder impuls van en in samenwerking met de VGC-sportdienst is er momenteel in de meeste gemeenschapscentra een sportaanbod. Voor cijfermateriaal daarover verwijzen we naar tabel 8 Aantal en aandeel activiteiten in de 22 gemeenschapscentra en aantal en aandeel deelnemers in 2010, naar type activiteit. In die tabel wordt het aandeel sport weergegeven onder sport enerzijds en onder educatief (wat voor een substantieel deel bestaat uit sportlessenreeksen) anderzijds. De organisatie van sportpromotionele events en eenmalige sportdagen Ter promotie van specifieke sportdisciplines, sportclubs en voor specifieke doelgroepen worden eenmalige acties op touw gezet, vaak in partnership met derden. Het gaat onder meer om: Stadskriebels (in samenwerking met Bloso), Brussels zwemweekend (in samenwerking met ISB, Brusselse gemeenten en sportclubs), G-de sportdagen (in samenwerking met HUB), Ket 2 Sport (in samenwerking met de VUB, Bloso, SVS), veldlopen (in samenwerking met SVS, Brusselse gemeenten en scholen), week van de sportclubs (in samenwerking met Bloso en de sportclubs), zomerpromotietoer (in samenwerking met Bloso en speelpleinen), sporttak in de kijker. 13 De vermelde cijfers zijn slechts een onderdeel van het totale aanbod. 14 VGC, algemene directie Cultuur, Jeugd en Sport

SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR JEUGD TASK FORCE BRUSSEL, 2011

SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR JEUGD TASK FORCE BRUSSEL, 2011 SPECIFIEKE OMGEVINGSANALYSE VOOR JEUGD TASK FORCE BRUSSEL, 2011 Inleiding Een Brussels huishouden spendeerde anno 2009 gemiddeld ongeveer 250 aan musea, schouwspelen en soortgelijke activiteiten. Dat staat

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; collegebesluit nr. 00/006 ---------------------------------- 27 januari Besluit houdende het sportpromotieplan. Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde

Nadere informatie

EINDRAPPORT SPORT- EN BEWEGINGSMOGELIJKHEDEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP IN HET BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE GEWEST

EINDRAPPORT SPORT- EN BEWEGINGSMOGELIJKHEDEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP IN HET BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE GEWEST EINDRAPPORT SPORT- EN BEWEGINGSMOGELIJKHEDEN VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP IN HET BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE GEWEST actieonderzoek uitgevoerd in 2000 Veerle Wouters 8 februari 2001 in samenwerking met

Nadere informatie

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012 1 Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in jouw gemeente Eva Vonck 6 december 2012 2 Inhoud Vlaamse Trainersschool: wie zijn we? Begeleidingsgerichte opleidingen

Nadere informatie

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs Vragenlijst Beste sporter, trainer, bestuurslid, supporter, Met steun van de Vlaamse overheid biedt Rode Kruis-Vlaanderen 225 sportclubs een opleiding

Nadere informatie

Externe analyse (2008)

Externe analyse (2008) Externe analyse (2008) Trends volgens STEP: uitgeschreven 1. Sociologisch 1.1 Sociologisch: algemeen 1.1.1 Sportbeoefenaars 1.1.1.1 Aantal aangesloten leden in de sportclubs van de erkende en gesubsidieerde

Nadere informatie

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd bij de bijzondere wet van 8 augustus 1988;

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd bij de bijzondere wet van 8 augustus 1988; 1 Collegebesluit nr. 04/51 22 januari Besluit houdende het sportpromotieplan Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Nadere informatie

Luc Dequick/BPC/Parantee

Luc Dequick/BPC/Parantee Luc Dequick/BPC/Parantee Sessie 9: Sport voor mensen met een gezondheidsbeperking - Wie kent G-sport al? - Wie heeft een eigen G-werking? - Wat zijn jullie verwachtingen van deze sessie? - Vragen die jullie

Nadere informatie

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod

Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Sessie 3 G-sport inbouwen in het bestaande aanbod Wat is G-sport? Sportparticipatie uitgeoefend door personen met een handicap FYS VE VI AU PSY Filmpje Wie is in Vlaanderen met G-sport bezig? Vb. Vb. Vb.

Nadere informatie

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 7

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 7 Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20152016-0184 26-11-2015 BIJLAGE Bijlage nr. 7 Addendum 2 bij meerjarenbeleidsplan 2016 2020 Cultuur, jeugd en sport van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! Alles over G-sport Steunpunt G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie voor sport en recreatie

Nadere informatie

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018 Naam interventie: Natuurlijk Bewegen A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter! Alles over G-sport G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be info@gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie

Nadere informatie

Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier t/ )

Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier t/ ) Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier (marleen.decordier@depanne.be t/058-42 18 20) ERKENNINGSREGLEMENT VAN EEN SPORTVERENIGING Goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2008; wijziging

Nadere informatie

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg

sportaanbod vgc-sporthal koekelberg Félix Vande Sandestraat 15 1081 Koekelberg sportaanbod vgc-sporthal koekelberg seizoen 14-15 inhoudsopgave 5 jeugd 11 volwassenen 16 17 18 50+ en personen met een beperking sportclubs in vgc-sporthal koekelberg

Nadere informatie

Clinic: Sport, spel en autisme

Clinic: Sport, spel en autisme Je zocht op: Zoekterm: vgc-sportdienst Datum: Tussen 31-08-2016 en 01-08-2016 Clinic: Sport, spel en autisme Deze clinic is opgebouwd uit een theoretisch kader, aangevuld met praktijkgerichte en interactieve

Nadere informatie

sport lessenreeksen in Brussel

sport lessenreeksen in Brussel G-sport 2013-2014 sport lessenreeksen in Brussel Voor kinderen en volwassenen met een handicap Dans, basketbal, netbal, zaalvoetbal en omnisport AANBOD VGC-SPORTDIENST dans Zit dansen je in het bloed?

Nadere informatie

SPORTKAMPEN ZOMERVAKANTIE NIEUW! G-sportkamp voor kinderen en jongeren met een beperking

SPORTKAMPEN ZOMERVAKANTIE NIEUW! G-sportkamp voor kinderen en jongeren met een beperking SPORTKAMPEN ZOMERVAKANTIE 2018 3 4 2 1 NIEUW! G-sportkamp voor kinderen en jongeren met een beperking OP SPORTKAMP... en Tijdens een omnisportkamp voor de kleinsten krijgen de kinderen initiaties in verschillende

Nadere informatie

Jaarprogramma 2012. Tarief : 8 per periode.

Jaarprogramma 2012. Tarief : 8 per periode. Jaarprogramma 2012 1. DE SPORTACADEMIE : Sportdienst Naschoolse sport voor lagere schoolkinderen. Het doel is het aanleren van diverse sporten, verhogen van de algemene conditie bij de jeugd en doorstroming

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI Beweegpret 55+ aan Zet A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional

Nadere informatie

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018

Sport- en beweeg interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2018 Naam interventie: Sport-it in de wijk A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds

Nadere informatie

INVULFORMULIER WERKINGSTOELAGE

INVULFORMULIER WERKINGSTOELAGE INVULFORMULIER WERKINGSTOELAGE Indienen vóór 15 augustus 2018 Sportvereniging Naam: Feitelijke vereniging: VZW: Subsidiëringsvoorwaarden (alle voorwaarden moeten voldaan zijn!) De sportvereniging is aangesloten

Nadere informatie

Avelgem sportief! Sportwegwijs...

Avelgem sportief! Sportwegwijs... sportief! Sportwegwijs... Sportdienst De sportdienst staat in voor de sportieve dienstverlening aan de inwoner van, aan de se sportraad en VZW Sportbeheer. Contact: Sportdienst Doorniksesteenweg 226 8580

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2013 MSI A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional (trainer, begeleider,

Nadere informatie

Vragenoverzicht van de online aanvraag voor de erkenning als Gentse sportvereniging

Vragenoverzicht van de online aanvraag voor de erkenning als Gentse sportvereniging Vragenoverzicht van de online aanvraag voor de erkenning als Gentse sportvereniging Let op: dit document is enkel ter voorbereiding van de online aanvraag. Informatie over de erkenning 1. Vul de naam van

Nadere informatie

Info Bloso-inspectiedienst Oost-Vlaanderen tel.: 09/243 12 80 inspectie-oost-vlaanderen@bloso.be

Info Bloso-inspectiedienst Oost-Vlaanderen tel.: 09/243 12 80 inspectie-oost-vlaanderen@bloso.be Info Bloso-inspectiedienst Oost-Vlaanderen tel.: 09/243 12 80 inspectie-oost-vlaanderen@bloso.be sportdoedels - Gent - Topsporthal Vlaanderen / Blaarmeersen SportDOEdels is een recreatieve sporthappening

Nadere informatie

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren

Tabel 25.1b Percentage Leidenaren dat meer dan 12 x per jaar aan sport doet, in % van alle Leidenaren 25 SPORTDEELNAME De sportdeelname van Leidenaren staat centraal in dit hoofdstuk. Het RSO (Richtlijn Sportdeelname Onderzoek), een landelijk standaardmodel voor onderzoek naar sportdeelname, is als uitgangspunt

Nadere informatie

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs 1) Omschrijving - Binnen de perken van de kredieten goedgekeurd op de begroting van de gemeente Heist-op-den-Berg,

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod

Brede school met sportaanbod Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Context Opdracht van Minister Anciaux Brede School : doel Verbreden van de school met het oog op integrale ontwikkeling van leerlingen Extra kansen

Nadere informatie

Luc Dequick/BPC/Parantee

Luc Dequick/BPC/Parantee Luc Dequick/BPC/Parantee INHOUD 1. DEFINITIES 1.1 G-sport 1.2 G-sporter 1.3 Doelgroepen 2. G-SPORT IN VLAANDEREN 2.1 G-sport Vlaanderen 2.2 Stuurgroep G-sport Vlaanderen 2.3 Actoren 2.4 Steunpunt G-sport

Nadere informatie

sporten ook met een handicap

sporten ook met een handicap sporten ook met een handicap Net als ieder ander, kan wie een handicap heeft, aan sport doen. Voor ontspanning, als lichaamstraining, voor het plezier, om nieuwe mensen te leren kennen, om meer zelfvertrouwen

Nadere informatie

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels

Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020. Verslagen thematafels Ronde Tafel Vlaamse sportfederaties 2020 op 3 december 2013 Verslagen thematafels Thema 2: Wat zijn in 2020 de kerntaken van een sportfederatie? Moderator: Koen HOEYBERGHS Verslaggever: Chris MASSEZ 1.

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Behoeftepeiling Sportwijk Nijla n

Onderzoeksverslag Behoeftepeiling Sportwijk Nijla n Onderzoeksverslag Behoeftepeiling Sportwijk Nijla n In dit document vindt u het onderzoeksverslag naar aanleiding van de behoeftepeiling in de wijk Nijlân. Inhoudsopgave Inleiding... Onderzoeksmethode...

Nadere informatie

1030 schaarbeek. Freesiadreef 7. vgcsportaanbod. sportzaal e. hiel. seizoen 14-15

1030 schaarbeek. Freesiadreef 7. vgcsportaanbod. sportzaal e. hiel. seizoen 14-15 Freesiadreef 7 1030 schaarbeek vgcsportaanbod sportzaal e. hiel seizoen 14-15 inhoudsopgave 5 11 14 17 18 jeugd volwassenen 50+ en personen met een beperking sportclubs in sportzaal e. hiel info en inschrijvingen

Nadere informatie

Subsidiereglement Het stimuleren van sportverenigingen tot kwaliteitsverhoging via directe financiële ondersteuning

Subsidiereglement Het stimuleren van sportverenigingen tot kwaliteitsverhoging via directe financiële ondersteuning Subsidiereglement Het stimuleren van sportverenigingen tot kwaliteitsverhoging via directe financiële ondersteuning 1 Artikel 1 - Doel Binnen de perken van het jaarlijks in de begroting voorziene en goedgekeurde

Nadere informatie

Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vrije Universiteit Brussel betreffende het gebruik van sportinfrastructuur

Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vrije Universiteit Brussel betreffende het gebruik van sportinfrastructuur Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vrije Universiteit Brussel betreffende het gebruik van sportinfrastructuur TUSSEN Enerzijds de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Sainctelettesquare

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2016 Sportdorp

Effectief Actief interventie beschrijving GB bijlage Menukaart Sportimpuls 2016 Sportdorp A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional (trainer, begeleider,

Nadere informatie

Brede School t klavertje 4. Vrijetijdskalender. schooljaar 2014-2015

Brede School t klavertje 4. Vrijetijdskalender. schooljaar 2014-2015 Brede School t klavertje 4 Vrijetijdskalender schooljaar 2014-2015 Kriebelt het om te sporten? Wil je graag je talenten ontdekken? ma andag sport door wie wanneer wat voor wie waar # Vgc-sportdienst 19u

Nadere informatie

Subsidie + deadline Wie kan indienen? Wat komt in aanmerking? Aanvraagprocedure Extra Subsidies gehandicaptensport evenementen

Subsidie + deadline Wie kan indienen? Wat komt in aanmerking? Aanvraagprocedure Extra Subsidies gehandicaptensport evenementen Provincie Antwerpen - http://www.provant.be/subsidies/vrije_tijd/sport/ Subsidie + deadline Wie kan indienen? Wat komt in aanmerking? Aanvraagprocedure Extra Subsidies gehandicaptensport evenementen Internationaal

Nadere informatie

Effectief Actief interventie beschrijving bijlage Menukaart Sportimpuls 2017

Effectief Actief interventie beschrijving bijlage Menukaart Sportimpuls 2017 Natuursprong A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional

Nadere informatie

Beleidsbrief AANGEPAST SPORTEN 2002-2004

Beleidsbrief AANGEPAST SPORTEN 2002-2004 Beleidsbrief AANGEPAST SPORTEN 2002-2004 INHOUD Inhoud... 1 Inleiding... 2 Missie... 2 Huidige krachtlijnen... 2 PROFESSIONELE OMKADERING, SPORTBEGELEIDING en KADERVORMING... 2 OVERLEG en INSPRAAK... 3

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE. (deels) aangepast Sportbeleidsplan 2008-2010

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE. (deels) aangepast Sportbeleidsplan 2008-2010 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE (deels) aangepast Sportbeleidsplan 2008-2010 bij jaarverslag 2008 1 INLEIDING Het aangepast sportbeleidsplan bevat een aantal wijzigingen binnen het hoofdstuk Krachtlijnen

Nadere informatie

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ...

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ... IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. NAAM CLUB: AFKORTING: Adres maatschappelijke zetel: Provincie: E-mail:. Website:. Rekeningnummer:.../..../ Rechtsvorm: feitelijke vereniging vzw andere:.. Datum oprichting:.

Nadere informatie

VGC financiële en logistieke ondersteuning voor studenten

VGC financiële en logistieke ondersteuning voor studenten VGC financiële en logistieke ondersteuning voor studenten 27/09/2017 vlaamse gemeenschapscommissie Wat is VGC? Vlaamse Gemeenschapscommissie = overheid voor de Vlaamse (Nederlandstalige) gemeenschap in

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2017: BELEIDSSUBSIDIE VOOR SPORTVERENIGINGEN

AANVRAAGFORMULIER 2017: BELEIDSSUBSIDIE VOOR SPORTVERENIGINGEN AANVRAAGFORMULIER 2017: BELEIDSSUBSIDIE VOOR SPORTVERENIGINGEN I: ALGEMENE VOORWAARDEN De sportvereniging moet door de gemeente erkend zijn en dus voldoen aan de in het erkenningsreglement omschreven voorwaarden.

Nadere informatie

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar 2013-2014. Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL

Cijferrapport. Stichting Vlaamse Schoolsport. schooljaar 2013-2014. Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Cijferrapport Stichting Vlaamse Schoolsport schooljaar 2013-2014 Leopold II-laan 184 D 1080 BRUSSEL Tel. : 02 / 420 06 80 Fax : 02 / 420 31 71 www.schoolsport.be INHOUDSTAFEL A. Stimulering van de schoolsport

Nadere informatie

Subsidiedossier Aanvraagformulier Provinciaal reglement ter ondersteuning van G-SPORTEVENEMENTEN

Subsidiedossier Aanvraagformulier Provinciaal reglement ter ondersteuning van G-SPORTEVENEMENTEN ALGEMENE GEGEVENS AANVRAGER: Subsidiedossier Aanvraagformulier Provinciaal reglement ter ondersteuning van G-SPORTEVENEMENTEN in te dienen voor 1 oktober indien evenement plaatsvindt in de periode januari

Nadere informatie

Frisbee Golf is gewoon golf gespeeld met een frisbee. We maken allen samen een doel en we gaan spelen!

Frisbee Golf is gewoon golf gespeeld met een frisbee. We maken allen samen een doel en we gaan spelen! Frisbee Golf Frisbee Golf is gewoon golf gespeeld met een frisbee. We maken allen samen een doel en we gaan spelen! Gratis 9/4/2019-11/4/2019 op 9/04/2019 van 14:00 tot 17:00 op 10/04/2019 van 14:00 tot

Nadere informatie

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd?

1. Hoeveel van de projecten die werden goedgekeurd werden inmiddels uitgevoerd? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 67 van JORIS POSCHET datum: 23 oktober 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Bovenlokale sportinfrastructuur - Evaluatie Het wegwerken

Nadere informatie

Sociaal Vitaal test medewerkers Provinciale Sportorganisatie en 60 uur 40 uur

Sociaal Vitaal test medewerkers Provinciale Sportorganisatie en 60 uur 40 uur A) Kosten en uren Vul hieronder het aantal uur in dat de lokale professional (aanvrager) kwijt is aan de uitvoer van de sport en beweegactiviteiten. Benoem steeds de rol van de professional (trainer, begeleider,

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen

Nadere informatie

Antwerpse Nieuwtjes. ISB-Antwerpen: jaarontmoeting en studienamiddag

Antwerpse Nieuwtjes. ISB-Antwerpen: jaarontmoeting en studienamiddag Antwerpse Nieuwtjes ISB-Antwerpen: jaarontmoeting en studienamiddag Op 31 januari jl. organiseerde ISB-Antwerpen op de Boot Festina Lente, gelegen in het Willemdok aan het MAS in Antwerpen, haar jaarlijkse

Nadere informatie

met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen

met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen met sportaanbod Visie: Brede school met sportaanbod wil -binnen het

Nadere informatie

Brede school met promotie van sport en beweging

Brede school met promotie van sport en beweging Brede school met promotie van sport en beweging Ragnar Van Acker (UGent), Ilse De Bourdeaudhuij (UGent), Kristine De Martelaer (VUB), Jan Seghers (KULeuven) en Greet Cardon (UGent) 10 mei 11 Achtergrond

Nadere informatie

Meerjarenplanning Sport

Meerjarenplanning Sport Meerjarenplanning Sport 2014-2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Hoofdstuk 1: Decreet lokaal sportbeleid... 2 Beleidsprioriteit 1: Het ondersteunen van de kwalitatieve uitbouw van de sportverenigingen

Nadere informatie

Jaarprogramma 2015. Tarief : 10 per periode Minimum aantal deelnemers : 12 per groep

Jaarprogramma 2015. Tarief : 10 per periode Minimum aantal deelnemers : 12 per groep Jaarprogramma 2015 1. DE SPORTACADEMIE : Sportdienst Naschoolse sport voor lagere schoolkinderen. Het doel is het aanleren van diverse sporten, verhogen van de algemene conditie bij de jeugd en doorstroming

Nadere informatie

Speelweken De Molenketjes - Kerst IBO Nekkersdal kerstvakantie: zwemmen. Speelweek Krokus Krokusstage 2017

Speelweken De Molenketjes - Kerst IBO Nekkersdal kerstvakantie: zwemmen. Speelweek Krokus Krokusstage 2017 http://www.brusselbazaar.be/ Je zocht op: Zoekterm: zwemmen Speelweken De Molenketjes - Kerst 2016 Tijdens de speelweek doen we heel wat afwisselende activiteiten: knutselen, koken, schaatsen of een keer

Nadere informatie

REGLEMENT BELEIDSSUBSIDIE VOOR EEKLOSE SPORTVERENIGINGEN

REGLEMENT BELEIDSSUBSIDIE VOOR EEKLOSE SPORTVERENIGINGEN REGLEMENT BELEIDSSUBSIDIE VOOR EEKLOSE SPORTVERENIGINGEN I: ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 Binnen de perken van de kredieten, goedgekeurd in de gemeentebegroting, worden na advies van de sportraad, subsidies

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER BELEIDSSUBSIDIE 2014-2019 ZONNEBEKE

AANVRAAGFORMULIER BELEIDSSUBSIDIE 2014-2019 ZONNEBEKE AANVRAAGFORMULIER BELEIDSSUBSIDIE 2014-2019 ZONNEBEKE HOOFDSTUK 1 Voorwaarden met het oog op de kwaliteitsvolle begeleiding van de sportverenigingen Doelstelling 1: Beschikken over een kwaliteitsvol sporttechnisch

Nadere informatie

WEEK VAN DE SPORTCLUB

WEEK VAN DE SPORTCLUB WEEK VAN DE SPORTCLUB Van ZATERDAG 10 tem ZONDAG 18 SEPTEMBER 2011 Een organisatie van Bloso ism : 1. de gemeentelijke sportdienst 2. de gemeentelijke sportraad Hamme 3. de lokale sportclubs WEEK VAN DE

Nadere informatie

De sportverenigingen die aan de volgende criteria voldoen hebben recht op een subsidie:

De sportverenigingen die aan de volgende criteria voldoen hebben recht op een subsidie: SUBSIDIEREGLEMENT SPORTVERENIGINGEN HEUVELLAND 1. Omschrijving Binnen de kredieten zoals voorzien op de begroting van de gemeente Heuvelland, kunnen sportverenigingen, erkend door het gemeentebestuur Heuvelland

Nadere informatie

Verwerving en onderhoud van sportinfrastructuur. 4 voorbeelden uit Hasselt

Verwerving en onderhoud van sportinfrastructuur. 4 voorbeelden uit Hasselt Verwerving en onderhoud van sportinfrastructuur 4 voorbeelden uit Hasselt Investeringstoelagereglement voor Hasseltse sportclubs Uitgangspunt Kwaliteit van sportinfrastructuur is prioritair Sportclubs

Nadere informatie

BIJLAGE. Sportactiviteitenkalender 2009

BIJLAGE. Sportactiviteitenkalender 2009 BIJLAGE Bijlage nr. 09/1 Sportactiviteitenkalender Inhoudstafel: I. Wervende initiatieven blz 2-5 II. Sportpromotionele / duurzame initiatieven blz 6-25 III. Ondersteuning en stimulering van sport blz

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994;

Gelet op de artikelen 127, 128, 135, 136, 163, 166 en 178 van de gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994; collegebesluit nr. 01/505 20 december 2001 Besluit houdende een overeenkomst bij onderhandelingsprocedure betreffende de dienstverlening door het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid vzw

Nadere informatie

Strategische nota meerjarenplanning

Strategische nota meerjarenplanning Strategische nota meerjarenplanning Planningsrapport: Meerjarenplan 2014-2019 (BP2014_2019-0) Periode: vanaf 2014 Laatste dagboeknrs: Exploitatie: 5331 Investering: 265 Andere: 36 Gemeente Aartselaar (NIS

Nadere informatie

Watergewenning. Zwemmen (groep 2)

Watergewenning. Zwemmen (groep 2) Je zocht op: Zoekterm: Zwemmen Watergewenning Kleuters komen in deze cursus op een speelse manier in contact met water en krijgen een basis om nadien te leren zwemmen. 45 Voor wie: 3-6 jaar Taalniveau:

Nadere informatie

SPORTBELEIDSPLAN 2008 2013 TUSSENTIJDSE EVALUATIE

SPORTBELEIDSPLAN 2008 2013 TUSSENTIJDSE EVALUATIE SPORTBELEIDSPLAN 2008 2013 TUSSENTIJDSE EVALUATIE Gebruikte afkortingen: SD: strategische doelstelling OD: operationele doelstelling BELEIDSHOOFDSTUK 1 - ONDERSTEUNING EN STIMULERING VAN SPORTVERENIGINGEN

Nadere informatie

Actie 3 : Ondersteuning voor VWAWN voor opstart nieuwe sportinitiatieven of ondersteuning bestaande initiatieven 150 EUR 3.710 EUR

Actie 3 : Ondersteuning voor VWAWN voor opstart nieuwe sportinitiatieven of ondersteuning bestaande initiatieven 150 EUR 3.710 EUR BIJLAGE Bijlage nr. 1 Verantwoordingsnota lokaal netwerk voor de bevordering van de vrijetijdsparticipatie van personen in armoede 2011 Vlaamse Gemeenschapscommissie opgemaakt op: Verantwoordingsnota van

Nadere informatie

Het G-sportlandschap in Vlaanderen anno 2009-2010

Het G-sportlandschap in Vlaanderen anno 2009-2010 Het G-sportlandschap in Vlaanderen anno 2009-2010 Dirk Cossaer Provinciale Sportraad Antwerpen Inhoud G-sport Vlaanderen Situering internationaal, nationaal, Vlaams, Provinciaal en gemeentelijk niveau

Nadere informatie

Het nieuwe topsportconvenant

Het nieuwe topsportconvenant Het nieuwe topsportconvenant Stéphanie PIEN Avocate Vanden Eynde Legal Avenue de la Toison d'or, 77 1060 Bruxelles Tél : + 32 / (0)2.290.04.00 Fax : +32 / (0)2.290.04.10 contact : sp@vdelegal.be Web site

Nadere informatie

Wie beoefent sport? leeftijd mannen vrouwen 55-60 11 15 61-65 8 8 66-70 6 8 71-75 4 4 76-80 2 3 81-85 2 1 86-90 91-95 96-100 33 39

Wie beoefent sport? leeftijd mannen vrouwen 55-60 11 15 61-65 8 8 66-70 6 8 71-75 4 4 76-80 2 3 81-85 2 1 86-90 91-95 96-100 33 39 72 10. Sport. 10.1 Beoefent de senior actief sport? Slechts een kleine minderheid van de senioren in onze gemeente Kampenhout doet nog aan sport : 24 % : nog niet eens 1 op 4 personen!! 69 % komt er voor

Nadere informatie

vrind Vlaamse Regionale Indicatoren

vrind Vlaamse Regionale Indicatoren vrind 2000 Vlaamse Regionale Indicatoren Colofon VRIND is een uitgave van: Administratie Planning en Statistiek Departement Algemene Zaken en Financiën Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Boudewijnlaan

Nadere informatie

Reglement voor de erkenning en subsidiëring van sportverenigingen

Reglement voor de erkenning en subsidiëring van sportverenigingen 2 3 4 Reglement voor de erkenning en subsidiëring van sportverenigingen Artikel 1.- Dit reglement regelt de uitvoering van de verordening nr. 91/19 van de Vlaamse Gemeenschapscommissie van 22 januari 1992

Nadere informatie

Nummer 1/2015. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge. Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be

Nummer 1/2015. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge. Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be Nummer 1/2015 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be Wat mag je verwachten in dit nummer: 2 1. Inhoudstafel 2 2. Sport in de kijker

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod. Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008

Brede school met sportaanbod. Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Brede school met sportaanbod Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Onze Missie: Het creëren en optimaliseren van sportkansen in Brusselse buurten met prioriteit voor kwetsbare doelgroepen

Nadere informatie

Gemeente Arendonk SUBSIDIEREGLEMENT SPORTSUBSIDIES SPORTVERENIGINGEN

Gemeente Arendonk SUBSIDIEREGLEMENT SPORTSUBSIDIES SPORTVERENIGINGEN Gemeente Arendonk SUBSIDIEREGLEMENT SPORTSUBSIDIES SPORTVERENIGINGEN 1 SPORTSUBSIDIE 2014-2019 Algemene bepalingen: Voor de toepassingen van dit reglement wordt verstaan onder: Trainer: sporttechnisch

Nadere informatie

Subsidie + deadline Wie kan indienen? Wat komt in aanmerking? Aanvraagprocedure Extra Subsidies internationale sportevenementen

Subsidie + deadline Wie kan indienen? Wat komt in aanmerking? Aanvraagprocedure Extra Subsidies internationale sportevenementen Provincie Antwerpen - http://www.provant.be/subsidies/vrije_tijd/sport/ Subsidie + deadline Wie kan indienen? Wat komt in aanmerking? Aanvraagprocedure Extra Subsidies internationale sportevenementen 1

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal Sport voor Allen beleid DE VLAAMSE REGERING,

Voorontwerp van decreet houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal Sport voor Allen beleid DE VLAAMSE REGERING, Voorontwerp van decreet houdende het stimuleren en subsidiëren van een lokaal Sport voor Allen beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke

Nadere informatie

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op Leidraad voor het aanvragen van ondersteuning van internationale G-sportevenementen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

De Resultaten- 14 september 2012 Carla Galle Administrateur-generaal Bloso

De Resultaten- 14 september 2012 Carla Galle Administrateur-generaal Bloso De Resultaten- 14 september 2012 Carla Galle Administrateur-generaal Bloso 2 3 De Grote Sportclubenquête - Gegevensverzameling Bron: 15.272 sportclubs uit Sportdatabank Vlaanderen met geldig mailadres

Nadere informatie

Reglement voor de erkenning en subsidiëring van sportverenigingen

Reglement voor de erkenning en subsidiëring van sportverenigingen BIJLAGE Bijlage nr. 1 Reglement voor de erkenning en subsidiëring van sportverenigingen Artikel 1.- Dit reglement regelt de uitvoering van de verordening nr. 91/19 van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Subsidie + deadline Wie kan indienen? Wat komt in aanmerking? Aanvraagprocedure Extra Subsidies internationale sportevenementen

Subsidie + deadline Wie kan indienen? Wat komt in aanmerking? Aanvraagprocedure Extra Subsidies internationale sportevenementen Provincie Antwerpen - http://www.provant.be/subsidies/vrije_tijd/sport/ Subsidie + deadline Wie kan indienen? Wat komt in aanmerking? Aanvraagprocedure Extra Subsidies internationale sportevenementen Organisator

Nadere informatie

B.A.A.S. Begeleiding en Advies Aan Sportclubs Trajectbegeleiding op maat

B.A.A.S. Begeleiding en Advies Aan Sportclubs Trajectbegeleiding op maat B.A.A.S. Begeleiding en Advies Aan Sportclubs Trajectbegeleiding op maat Reglement 2015 Inleiding Eind 2014 telt Recreas vzw 141 aangesloten sportclubs die een erg heterogene waaier van sporttakken aanbieden

Nadere informatie

Reglement voor de erkenning en subsidiëring van sportverenigingen

Reglement voor de erkenning en subsidiëring van sportverenigingen BIJLAGE Bijlage nr. 1 Reglement voor de erkenning en subsidiëring van sportverenigingen Artikel 1.- Dit reglement regelt de uitvoering van de verordening nr. 91/19 van de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nadere informatie

Besluit houdende wijziging van diverse collegebesluiten in het kader van de invoering van de euro op 1 januari 2002

Besluit houdende wijziging van diverse collegebesluiten in het kader van de invoering van de euro op 1 januari 2002 Collegebesluit nr. 01/305 12 juli 2001 Besluit houdende wijziging van diverse collegebesluiten in het kader van de invoering van de euro op 1 januari 2002 Het College, Gelet op de artikelen 127, 128, 135,

Nadere informatie

Aanvraagdossier Sportverenigingen. Subsidie. Indienen vóór 15 november CLUBNAAM

Aanvraagdossier Sportverenigingen. Subsidie. Indienen vóór 15 november CLUBNAAM 1 Aanvraagdossier Sportverenigingen Subsidie Indienen vóór 15 november CLUBNAAM Algemene informatie sportvereniging (Gelieve dit volledig in te vullen in drukletters aub) 2 A. GEGEVENS VAN DE SPORTVERENIGING

Nadere informatie

Visie. Senior Games 2009 is hiervoor de eerste aanzet en zal als aanjager, motivator dienen voor de broodnodige erkenning.

Visie. Senior Games 2009 is hiervoor de eerste aanzet en zal als aanjager, motivator dienen voor de broodnodige erkenning. Onderzoek Visie Ouderen staan nog midden in de samenleving, zijn kapitaalkrachtig, hebben relatief veel vrije tijd en doen in nog steeds toenemende mate aan sport op oudere leeftijd. Een nieuwe generatie

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING 19 Februari 2009 WELKOM

ALGEMENE VERGADERING 19 Februari 2009 WELKOM ALGEMENE VERGADERING 19 Februari 2009 WELKOM JAARVERSLAG 2008 REKENING 2008 BEGROTING 2009 ONTVANGSTEN EIGEN WERKING R u b rie k B e g ro tin g 2 0 0 8 R e k e n in g 2 0 0 8 B e g ro tin g 2 0 0 9 B a

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT BELEIDSSUBSIDIE SPORTVERENIGING

SUBSIDIEREGLEMENT BELEIDSSUBSIDIE SPORTVERENIGING SUBSIDIEREGLEMENT BELEIDSSUBSIDIE SPORTVERENIGING COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Beelden

Nadere informatie

DOSSIER BELEIDSSUBSIDIES KWALITATIEF SUBSIEDIEREGLEMENT VOOR DE DIRECTE FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN DE ERKENDE AALSTERSE SPORTVERENIGING

DOSSIER BELEIDSSUBSIDIES KWALITATIEF SUBSIEDIEREGLEMENT VOOR DE DIRECTE FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN DE ERKENDE AALSTERSE SPORTVERENIGING DOSSIER BELEIDSSUBSIDIES KWALITATIEF SUBSIEDIEREGLEMENT VOOR DE DIRECTE FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN DE ERKENDE AALSTERSE SPORTVERENIGING IDENTITEIT SPORTVERENIGING / SPORTORGANISATOR Naam sportvereniging/organisatior

Nadere informatie

3. Worden transfers en schorsingen van leden van de VFV uitgevoerd door de VFV of door de KBVB? Indien niet, waarom?

3. Worden transfers en schorsingen van leden van de VFV uitgevoerd door de VFV of door de KBVB? Indien niet, waarom? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 441 van BARBARA BONTE datum: 17 maart 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Voetbalfederatie Vlaanderen (VFV) - Autonome werking Door

Nadere informatie

Nummer 3/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/

Nummer 3/2016. Nieuwsbrief. Fedes VZW. Lieven Bauwensstraat Brugge. Tel.: 050/ Fax: 050/ Nummer 3/2016 Nieuwsbrief Fedes VZW Lieven Bauwensstraat 20 8200 Brugge Tel.: 050/35.13.05 Fax: 050/36.18.60 info@fedes.be Wat mag je verwachten in dit nummer: 2 1. Inhoudstafel 2 2. K.A.V.V.V. VZW en

Nadere informatie

Besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2015

Besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2015 Gemeente Grimbergen Provincie Vlaams-Brabant NIS-nr.: 23025 Besluit van de gemeenteraad van 25 juni 2015 (22 e en 23 e zaak) Gemeentelijk retributiereglement op het ter beschikking stellen van sportinfrastructuur

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 20 november 2012 nummer: 2012_BW_00366 Onderwerp Raadsmededelingen: Basissporten Sportaccommodatienota 2012-2015 - vormend Beknopte

Nadere informatie

Algemene werking sportdienst

Algemene werking sportdienst Algemene werking sportdienst Raadscommissie Jeugd, Sport & Preventie 19 maart 2019 Inhoud Het 1. Structuur stedelijke - Organogram sportaanbod, het professionele 2. beheer Personeel van de stedelijke sportaccommodatie

Nadere informatie

60 Voor wie: 4-10 jaar Wanneer: 27/2/2017-3/3/2017 van 9:00 tot 16:00 (activiteiten) van 8:00 tot 9:00 (opvang)

60 Voor wie: 4-10 jaar Wanneer: 27/2/2017-3/3/2017 van 9:00 tot 16:00 (activiteiten) van 8:00 tot 9:00 (opvang) Je zocht op: Zoekterm: vgc-sportdienst Datum: Tussen 31-08-2016 en 01-08-2016 VGC-sportkamp Krokusvakantie (Koekelberg) 60 Voor wie: 4-10 jaar 27/2/2017-3/3/2017 https://tickets.vgc.be/sport/?type=5&keywords=koekelberg

Nadere informatie

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website.

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website. Reglementen INTERNATIONALE SCHOOLSPORT ISF/FISEC Algemeenheden MOEV wil elke leerling de kans geven om eenmaal in zijn/haar schoolcarrière te genieten van een financiële tussenkomst voor deelname aan een

Nadere informatie

SPORTPROMOTIEPLAN 2006 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE

SPORTPROMOTIEPLAN 2006 VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE BI JLAGE Bijlage nr. 06/ 001 SPORTPROMOTIEPLAN VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE BELEIDSPLANNING In afwachting van een nieuw decreet op het schoolgebonden sportbeleid en van een decreet over het lokale

Nadere informatie

Bovenlokale sportinfrastructuur

Bovenlokale sportinfrastructuur Bovenlokale sportinfrastructuur Vlaamse overheid Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media Arenbergstraat 9 1000 Brussel In te vullen door de behandelende afdeling Ontvangstdatum 1 Dossiernummer Waarvoor

Nadere informatie

Sessie 6 Is de sportdienst de enige en ideale trekker voor beweging bij jonge kinderen?

Sessie 6 Is de sportdienst de enige en ideale trekker voor beweging bij jonge kinderen? Sessie 6 Is de sportdienst de enige en ideale trekker voor beweging bij jonge kinderen? ISB-congres 2012 Donderdag 22 maart 2012 Genk Inhoudstafel 1. Geschiedenis & ontstaan 2. Jespo vandaag 3. Jespo in

Nadere informatie