Baas in eigen Bodem? Green Spread, september 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Baas in eigen Bodem? Green Spread, september 2010"

Transcriptie

1 Baas in eigen Bodem? Green Spread, september 2010

2 Aardwarmte in Nederland Aardwarmte (geothermie) is de warmte die in de aardkorst zit gevangen. In de bovenste meters van de aardkorst heeft de temperatuur van de buitenlucht nog een sterke invloed op de temperatuur van de aarde. Op zo'n tien meter diepte heerst een constante temperatuur van tien graden Celsius. Daaronder neemt de temperatuur steeds verder toe, met zo n graad per 100 meter. Aardwarmte kan dienen als energiebron, warm water uit de ondergrond kan direct of na behandeling fungeren als warmwatervoorziening. Ook kan bodemwarmte worden omgezet in elektriciteit. De temperatuur moet dan ruim boven de 100 graden zijn en het liefst zelfs hoger dan 200 graden. Vanwege zijn warmte-isolerende werking kan warm of koud water tijdelijk in de ondergrond worden opgeslagen, veelal op een diepte van meter. Door deze isolatiecapaciteit te benutten kunnen we warm water 's zomers opslaan in een ondergrondse aquifer om het vervolgens in de winter weer op te pompen voor de warmwatervoorziening, we praten dan meestal over Warmte Koude opslag (WKO). Omgekeerd biedt ondergronds opgeslagen koud water in de zomer mogelijkheden voor koeling. Seizoensgebonden uitwisseling van warmte en koude kan ook plaatsvinden met behulp van holle funderingspalen (energiepalen). Deze methode maakt gebruik van de constante temperatuur die in de ondergrond heerst. WKO, als energiebron ongeveer 40% duurzaam, wordt al op grote schaal in Nederland toegepast met een zeer sterke groei sinds de jaren 90. Op dit moment is de productie van diepe aardwarmte, dat is in het algemeen winning van warmte beneden 500 meter diepte (tot wel 3000 of 4000 meter), op nationale schaal echter nog te verwaarlozen. Aardwarmte heeft veel potentie als aanvulling op energiebesparing en winning. Aardwarmte is een vrijwel geheel hernieuwbare energiebron (ongeveer 90-95%) en het is schoon. Bij de productie van aardwarmte komen vrijwel geen broeikasgassen vrij. Primeur Kwekerij A + G van den Bosch in Bleiswijk heeft de Nederlandse primeur: aardwarmte voorziet bij deze vleestomatenteler in de warmtebehoefte (kasverwarming). Medio 2009 vervangt de duurzame warmtebron op de bedrijfslocatie in Berkel en Rodenrijs aardgas. Eind 2007 gebeurde dat al op de locatie in Bleiswijk. In Bleiswijk levert de aardwarmtebron vanuit een diepte van 2 kilometer ruim 150 m3 water per uur met een constante temperatuur van ruim 60 Celsius. Dit komt uit op een warmtecapaciteit tussen 4 en 5 MW. Het kassencomplex dat met aardwarmte is te verwarmen kon worden verdubbeld naar bijna 15 hectare. In Berkel en Rodenrijs zal ruim 5,5 hectare met aardwarmte verwarmd gaan worden.

3 Het Wilde Westen Op 16 maart 2010 kopte Trouw Iedereen wil zijn eigen heetwaterbron met als subtitel Het willekeurig verlenen van opsporingsvergunningen leidt tot wildwesttoestanden. De strekking van het verhaal was dat wie het eerst komt, die het eerst maalt. In principe klopt dit ook; wanneer een partij een opsporingsvergunning aanvraagt, wordt dit gepubliceerd in de Staatscourant en krijgen andere partijen de tijd om een concurrerende opsporingsvergunning aan te vragen. Men moet dan wel de publicaties volgen (!) en hier binnen 13 weken op reageren, en dus voorbereid zijn. Voor het benutten van bodemwarmte is een vergunning noodzakelijk. Het benutten van grondwater voor de toepassing van WKO is dit betrekkelijk eenvoudig geregeld in de Grondwaterwet, een vergunning hiervoor wordt aangevraagd bij de Provincie. Voor het gebruik van diepe bodemwarmte geldt echter een ander en complexer regime onder de Mijnbouwwet. Ook de werkingssfeer is veel groter. Een opsporingsvergunning voor aardwarmte kan betrekking hebben op een gebied van bijvoorbeeld km 2. Hieronder staan twee kaartjes van Nederland. Het linker kaartje laat de stand van zaken zien per 1 januari 2010, het rechter kaartje de stand van zaken per 1 september 2010, dus acht maanden later. Het mag duidelijk zijn dat er in de tussenliggende acht maanden veel actie is ondernomen. Een van de partners van Green Spread heeft het afgelopen jaar de aanvragen gecoördineerd voor de gemeente Amsterdam, de gemeente Aalsmeer en de Bloemenveiling Aalsmeer. Dit kunnen wij ook voor u doen met als belangrijkste doel dat u als gemeente zelf de regie kunt voeren over het eventueel benutten van deze ondergrondse, duurzame, bodemschat. Gezien de snelle groei van het aantal aangevraagde opsporingsvergunningen voor geothermie (in twee jaar tijd zijn vanuit niets meer dan 80 aanvragen ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken), is de kans is groot dat externe partijen straks in uw grond, met uw energie, aan de slag gaan. Op zich hoeft dat niet conflicterend te zijn, maar u heeft géén controle over het proces, noch over de optimale ontwikkelingskansen binnen uw gemeente. De houder van de geothermie- vergunning verkrijgt namelijk het exclusief recht voor het opsporen (lees: boren) en (later:) het gebruik van diepe aardwarmte.

4 Veiligstellen van uw bodemschatten Om uw bodemschatten veilig te stellen is een verkort proces ontwikkeld waarbij u niet wordt opgezadeld met onnodige kosten doordat na iedere stap wordt geëvalueerd of het zin heeft om een stap verder te gaan. Het is niet noodzakelijk om zelf een project te ontwikkelen en allerlei risico s te gaan lopen. Het is echter wel zaak ervoor te zorgen dat u het, in ieder geval deels, voor het zeggen houdt bij aardwarmteprojecten binnen uw gemeente of provincie. Door zelf de opsporingsvergunningen aan te vragen voor uw eigen gebied kan dit. Wanneer u de houder bent van de opsporingsvergunning, moeten partijen, die aardwarmteprojecten willen ontwikkelen in het aan u gegunde gebied, met u om de tafel. Als vergunninghouder heeft u een bepaalde waarde die u op verschillende manieren ten gelde kunt maken. Het onderbrengen van de opsporingsvergunning(en) in een aparte juridische entiteit, zoals bijvoorbeeld een BV, geeft u een bepaalde flexibiliteit. Zo kunt u ervoor kiezen om de BV met een of meerdere opsporingsvergunningen te verkopen. U zou er ook voor kunnen kiezen om een VOF op te richten met de marktpartijen die aan de slag willen met de aardwarmte en de vergunning in te brengen als kapitaal. U kunt echter ook waarde creëren door zeggenschap af te dwingen waardoor u zeker weet dat de afnemers van de aardwarmte niet meer dan anders (NMDA) betalen, maar u kunt ook andere eisen stellen, bijvoorbeeld aan de duurzaamheid van de rest van het project. Geothermie iets voor u? Wilt u baas in eigen bodem zijn? Green Spread kan u hierbij helpen door het verkorte proces voor u te doorlopen waarmee u een gedegen en goed onderbouwd advies krijgt met betrekking tot de onder uw gemeente- of provinciegrens gelegen aardwarmtebronnen. Afhankelijk van bepaalde geologische parameters kan op relatief eenvoudige wijze worden vastgesteld of geothermie voor u een aantrekkelijke, duurzame, energiebron kan zijn. Daarnaast kan Green Spread voor u de praktische vertaling maken van het hebben van de bron tot en met de aanwending daarvan voor de realisatie van uw doelstellingen op het gebied van verduurzaming en uw streven naar klimaatneutraliteit. Green Spread biedt u aantoonbare ervaring bij dit proces en is u als one-stop-shop, graag tot dienst. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van aardwarmte voor uw organisatie? Neem dan contact op met Jan Willem Zwang / ) of Arjan Muil / ).

5 Over Green Spread Green Spread is een onafhankelijk adviesbureau dat is opgericht door Jan Willem Zwang. Green Spread adviseert organisaties over het terugdringen van het energieverbruik en over het ontwikkelen en exploiteren van duurzame energie. Green Spread werk met ervaren partners op het gebied van duurzame energie en projectontwikkeling. Green Spread heeft een duidelijke missie: lokaal opgewekte en duurzame energie rendabel exploiteren, zowel maatschappelijk als financieel. Green Spread gaat voor duurzame relaties. Dit betekent dat we altijd eerlijk moeten zijn. Wij vertellen dus niet alleen wat de klant wil horen, maar ook wat die niet wil horen. Onafhankelijk, kritisch en transparant. Wij stellen ons altijd de vraag of wij zelf in het project willen investeren. Wanneer dit zo is, zijn wij ook bereid om dit samen met de klant te doen. Wanneer dit niet zo is, zullen wij dit ook zeker niet adviseren. Green Spread heeft jarenlange ervaring in en kennis van de energiemarkt, opgedaan bij de 'grote' energie- en afvalbedrijven. Hierdoor weten wij hoe de energiewaardeketen werkt en hoe we de risico's kunnen beheersen. Wij kennen de risico's maar ook de kansen en brengen beiden voor u in kaart. Het team van Green Spread is betrokken geweest bij projecten voor grote energie- en afvalbedrijven op het gebied van handel, risico management en financial control, maar ook bij projecten provincies, gemeenten en van kleinere organisaties die zich voor het eerst begeven in de markt van de duurzame energie. Bij het type projecten kunt u denken aan: - Het oprichten van lokale energiebedrijven. Dit doet Green Spread zowel voor gemeenten en woningcorporaties als voor commerciële partijen. Green Spread is zelf aandeelhouder in ADEM Houten, een lokaal duurzaam energiebedrijf in de gemeente Houten. - Het ontwikkelen van financiële modellen voor de exploitatie van duurzame productiemiddelen; - Het opstellen van inkoop- en hedgingstrategieën voor het rendabel exploiteren van duurzame energieproductiemiddelen; - Het opstellen van een plan van aanpak voor het verduurzamen van de vastgoedportefeuille; - Het uitvoeren van een second opinions op strategische plannen; - Het ontwikkelen van een financiële modellen voor de berekening van de onrendabele top van energiebesparingsmaatregelen; - Het uitvoeren van een second opinions op EPA-U rapporten; - Het aanvragen van opsporingsvergunningen voor verschillende gemeenten en commerciële organisaties. Green Spread streeft als organisatie klimaatneutraliteit na. Dit doen we door onze CO 2 footprint te monitoren en continu te verbeteren. Uiteraard kopen we duurzaam in. Helaas kunnen we achteraf pas constateren of het gelukt is om klimaatneutraal te opereren. Daarom investeren we jaarlijks 20% van de winst in duurzame energie (besparings)projecten. Ook wanneer we al klimaatneutraal zijn.

6 Green Spread B.V. Laan van Beek en Royen 1A 3701 AH Zeist

Participatiemodellen voor de realisatie van windenergie op land. Een handreiking voor bewoners, lokale ondernemers, gemeenten en investeerders

Participatiemodellen voor de realisatie van windenergie op land. Een handreiking voor bewoners, lokale ondernemers, gemeenten en investeerders Participatiemodellen voor de realisatie van windenergie op land Een handreiking voor bewoners, lokale ondernemers, gemeenten en investeerders Participatiemodellen voor de realisatie van windenergie op

Nadere informatie

Expertsessie Wij krijgen Kippen en Milieu Federatie Noord Holland Kom van dat gas af

Expertsessie Wij krijgen Kippen en Milieu Federatie Noord Holland Kom van dat gas af Organisatie: Datum: Locatie: Presentaties: Verslag: EnergieLokaal Wij krijgen Kippen en Servicepunt Hier opgewekt Noord- Holland 15 mei 2015 MiniRondeel Gaasterlandstraat 7 1079RH Amsterdam Bart Triep

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? Als ondernemer wil ik graag geld verdienen, maar ik wil later geen werknemers tegen

Nadere informatie

Watt? En nu verder. Tussenevaluatie Energiebeleid Provincie Overijssel HOOFDRAPPORT 1. team Beleidsinformatie team Concerncontrol.

Watt? En nu verder. Tussenevaluatie Energiebeleid Provincie Overijssel HOOFDRAPPORT 1. team Beleidsinformatie team Concerncontrol. Watt? En nu verder Tussenevaluatie Energiebeleid Provincie HOOFDRAPPORT 1 team Beleidsinformatie team Concerncontrol Juni 2013 1 De tussenevaluatie Energiebeleid provincie is gebaseerd op een kwantitatief

Nadere informatie

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners

Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw. De klant centraal bij financieel dienstverleners Leidraad zorgvuldig adviseren over vermogensopbouw De klant centraal bij financieel dienstverleners Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn

Nadere informatie

Water als bron van duurzame energie. Inspiratieatlas van mogelijkheden

Water als bron van duurzame energie. Inspiratieatlas van mogelijkheden Water als bron van duurzame energie Inspiratieatlas van mogelijkheden Deltares augustus 2008 2 Water als bron van duurzame energie Inhoud Inhoud 3 Voorwoord 5 Opgewekt uit water 7 1. Beschrijving van technieken

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? ALS ONDERNEMER WIL IK GRAAG GELD VERDIENEN, MAAR IK WIL LATER GEEN WERKNEMERS TEGEN

Nadere informatie

Duurzaam Inkopen bij provincies en gemeenten

Duurzaam Inkopen bij provincies en gemeenten Quick scan Duurzaam Inkopen bij provincies en gemeenten januari 2015 auteur: ir. H.W. Remmers In Samenwerking met: Voorwoord 3 Samenvatting en conclusies 5 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Waarom deze evaluatie?

Nadere informatie

Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen. Mei 2014

Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen. Mei 2014 Uitkomsten Onderzoek Serviceabonnementen Mei 2014 Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

- DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT!

- DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT! - DE AGENDA - NEDERLAND 100% DUURZAME ENERGIE IN 2030 HET KAN ALS JE HET WILT! HET KAN ALS JE HET WILT 1 Het kan als je het wilt! colofon Druk Ecodrukkers, Nieuwkoop Deze uitgave is gedrukt op post-consumer

Nadere informatie

Succesvolle PV-exploitaties via de Regeling Verlaagd Tarief. Handboek voor energie-initiatieven

Succesvolle PV-exploitaties via de Regeling Verlaagd Tarief. Handboek voor energie-initiatieven Succesvolle PV-exploitaties via de Regeling Verlaagd Tarief Handboek voor energie-initiatieven Voorwoord In Groningen ontstaan steeds meer initiatieven van bewonersgroepen op het gebied van energiebesparing

Nadere informatie

Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren

Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren Wat gebeurt er op mijn land? Informatie voor landeigenaren Inhoud Inleiding Wat gebeurt er op mijn land? Inleiding 3 1 Waarom zijn er nieuwe verbindingen nodig? 4 2 Hoe komt een tracékeuze tot stand? 6

Nadere informatie

Houten/Rotterdam 18 december 2012

Houten/Rotterdam 18 december 2012 Houten/Rotterdam 18 december 2012 KansPlus en Platform VG Rijnmond bieden U hierbij een handreiking aan voor collectieve belangenbehartigers, die in hun gemeente de belangen willen behartigen van mensen

Nadere informatie

Evalueren om te leren

Evalueren om te leren Evalueren om te leren Voorwoord Voor u ligt het rapport van de Rekenkamercommissie Leiden naar de effectiviteit van subsidieverlening door de gemeente Leiden. De Rekenkamercommissie wil met dit onderzoek

Nadere informatie

Overeenkomsten en verschillen in het debat rondom kernenergie

Overeenkomsten en verschillen in het debat rondom kernenergie Overeenkomsten en verschillen in het debat rondom kernenergie Utrecht, 29 maart 2010 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Opzet en doel van de stakeholderbijeenkomsten 3 1.2 Afzien van deelname door de milieuorganisaties

Nadere informatie

44 november 2009. compact. Slimmer bouwen, minder kosten. De kansen van ketensamenwerking toegelicht

44 november 2009. compact. Slimmer bouwen, minder kosten. De kansen van ketensamenwerking toegelicht 44 november 2009 compact Slimmer bouwen, minder kosten De kansen van ketensamenwerking toegelicht Slimmer bouwen, minder kosten De kansen van ketensamenwerking toegelicht 44 november 2009 compact Inhoud

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Arbeidsongeschikt, wat nu? Arbeidsongeschikt, wat nu? Inhoud Een goede basis bij arbeidsongeschiktheid. 3 U heeft gevraagd om een uitkering. 4 U krijgt een uitkering. 7 U heeft een klacht over Centraal Beheer Achmea. 10 Goed om

Nadere informatie

Professionalisering van besturen in het primair onderwijs

Professionalisering van besturen in het primair onderwijs Professionalisering van besturen in het primair onderwijs 2 - Professionalisering van besturen in het primair onderwijs Professionalisering van besturen in het primair onderwijs Verslag van de commissie

Nadere informatie

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is

Alleen als uw kind zich veilig voelt, kan het worden wie het is Beste ouders en verzorgers. Voor de vakantie zijn we begonnen met een aanpak om het op en rond onze school voor kinderen nog veiliger te maken. Nu, na de vakantie, pakken we de draad met veel élan weer

Nadere informatie

INWONERS AAN ZET. Subnota bij het Beleidsplan Sociaal domein 2015-2018

INWONERS AAN ZET. Subnota bij het Beleidsplan Sociaal domein 2015-2018 INWONERS AAN ZET Subnota bij het Beleidsplan Sociaal domein 2015-2018 KERNGEGEVENS hier komen de verhalen uit hun huizen, staan de stoelen klaar voor vertrek. hier spreekt men af, ergens in de tijd, in

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Samen bespaar je meer

Samen bespaar je meer Onderzoek naar een meetbare en succesvolle, lokale aanpak voor het besparen van energie door samenwerking van lokale overheden, particuliere woningeigenaren en bedrijven. Scriptie Marianne van Oene De

Nadere informatie

Als er niets meer valt te winnen

Als er niets meer valt te winnen Als er niets meer valt te winnen Onderzoek naar de gevolgen van het afbouwen en beëindigen van de aardgaswinning voor de ruimtelijk economische structuur van Noord-Nederland Lisa van der Molen s1888315

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Werkbedrijf: schakel tussen mens & werk

Werkbedrijf: schakel tussen mens & werk Werkbedrijf: schakel tussen mens & werk Participatiewet & Werkbedrijf Op 1 januari 2015 wordt de Participatiewet van kracht. Het sociaal akkoord dat het kabinet op 11 april 2013 heeft gesloten met werkgevers

Nadere informatie

op het werk De kroon op het werk Werken aan het juiste klimaat voor mensen en bomen Tom Bade Fred Tonneijck Berend van Middendorp

op het werk De kroon op het werk Werken aan het juiste klimaat voor mensen en bomen Tom Bade Fred Tonneijck Berend van Middendorp 8188_Omslag 14-12-2007 15:42 Pagina 1 To m B a d e F r e d To n n e i j c k B e r e n d v a n M i d d e n d o r p Onze welvaart hangt af van een gezond woon-, werk- en leefklimaat. Bomen dragen bij aan

Nadere informatie

Wat kunt u doen als u zelf slachtoffer bent geworden van geweld

Wat kunt u doen als u zelf slachtoffer bent geworden van geweld Wat kunt u doen als u zelf slachtoffer bent geworden van geweld Dit document behandeld de volgende onderwerpen: 1. Ziekenhuis / huisarts 2. Aangifte doen Aangifte bij de Politie Anoniem aangifte doen 3.

Nadere informatie

zijn redelijk zo blijkt.

zijn redelijk zo blijkt. DE PIRAMIDE VAN UITBREIDING MASLOW VRAAGT OM Auteur: - (1 oktober 2010) Veel werkende Nederlande rs vinden, dat ze voldoende gelegenheid hebben tot zelfverwerkelijking, voldoende gelegenheid hebben om

Nadere informatie

Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende wereldverbeteraars

Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende wereldverbeteraars Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende wereldverbeteraars Hoe richt je een stichting op. Handboek voor beginnende wereldverbeteraars. Hoe richt je een stichting op? Handboek voor beginnende

Nadere informatie

Voorkomen is beter dan incasseren. Witboek over eerlijk en effectief debiteurenbeheer

Voorkomen is beter dan incasseren. Witboek over eerlijk en effectief debiteurenbeheer Voorkomen is beter dan incasseren Witboek over eerlijk en effectief debiteurenbeheer Inleiding Juristen zijn mensen wier woorden en woede men kan huren Geen enkele ondernemer zit te wachten op discussies

Nadere informatie