WATER IN LEIDEN. Huidige Witte Singel, Zoeterwoudse Singel, Herengracht, Oude Vest, Turfmarkt, Prinsessekade 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WATER IN LEIDEN. Huidige Witte Singel, Zoeterwoudse Singel, Herengracht, Oude Vest, Turfmarkt, Prinsessekade 2"

Transcriptie

1 WATER IN LEIDEN Jan Wieles Sheet 1 Deze presentatie gaat over de ruimtelijke ontwikkeling van het water in Leiden. Het is een verhaal over hoe steeds meer water uit het stadsbeeld is verdwenen. Dat gebeurde vooral in de 17 e en in de tweede helft van de 19 e eeuw, met nog wat toetjes in de 20 e eeuw. De presentatie gebeurt mede aan de hand van kaartjes die in een artikel over de Leidse grachten staan in het Leids jaarboekje 1958van Oud Leiden. Sheet 2 De kaart geeft de omtrekken van het oude, nog steeds bestaande, stadscentrum van Leiden. De omtrekken van de middeleeuwse stad zijn in dikke zwarte lijnen aangegeven. Die van de 17 e eeuwse stadsuitleggingen met de dunne lijnen. Leiden is ontstaan op de oude oever van de Rijn, bij de splitsing van de Oude en de Nieuwe Rijn. Enkele markante punten zijn: Oude Rijn, Nieuwe Rijn, Burcht, Pieterskerk, Hooglandse of Pancraskerk, Rapenburg-Steenschuur. Op deze kaart staat al het stadswater, zoals dat naar thans bekend- in de middeleeuwse stad is geweest. De middeleeuwse stad bestaat uit de oude stad en de uitbreidingen van 1294, 1346 en In de Middeleeuwen werd bij de inrichting van de stad traditioneel aangesloten bij de fysieke structuur van het bestaande landschap. Bij de stadvorming vanaf de 12 e eeuw zijn dan ook vooral natuurlijke waterlopen en ontwateringsloten gebruikt als grachten. Er zijn maar enkele grachten gegraven, m.n. de vestgrachten: de nieuwe van na de stadsuitbreidingen (2) 1 en de oude die de grenzen vormden van de oude stad en van de verschillende stadsuitbreidingen en de twee voorsteden die in de stadsuitbreidingen zijn opgegaan (6-7, 13, 8, 16) 2. 1 Huidige Witte Singel, Zoeterwoudse Singel, Herengracht, Oude Vest, Turfmarkt, Prinsessekade 2 Huidige Rapenburg-Steenschuur (6-7), Hooigracht (13), eerste deel Levendaal (8) en Groenhazengracht (16)

2 2 De grachten zagen er lange tijd uit als brede sloten met stukken houten beschoeiing. Pas na ca komen er door de toenemende verstedelijking rooilijnen en gemetselde stenen walkanten en worden de wegen bestraat. In de 17 e eeuwse stadsuitleggen kwamen er van het begin af aan gegraven grachten met stenen walkanten. Sheet 3 Op de kaart zijn de dempingen rood en de overkluizingen groen aangegeven. M.n. in de periode van ca tot ca zijn er enkele overkluizingen en wat meer dempingen geweest 3. Ze hielden mede verband met de voortgaande stadwording. In 1250 woonden ca mensen in Leiden. Dat aantal liep de volgende twee eeuwen geleidelijk op tot ca in In de daarop volgende 60 jaar was er een snelle groei. Het aantal van inwoners in 1440 verdubbelde tot ca in jaar later werd tijdens het beleg in augustus 1574 eenzelfde aantal inwoners geteld: Dat aantal nam overigens tijdens de laatste maanden van het beleg met tweevijfde, ca , af door ondervoeding en pest. De dempingen en overkluizingen in de Middeleeuwen vonden vooral plaats om redenen van ruimtelijke ordening. Enkele voorbeelden: de bouw van een school in 1358 (3), de aanleg van de Nieuwsteeg in 1388, nodig voor de ontsluiting van de nieuwe stadsuitlegging (4-5), de bouw van het koor van de Pieterskerk ca (7), de vergroting van de Pancraskerk rond dezelfde tijd (8-9) en de aanleg van t Zand ca (10), een plein dat moest dienen als opstelplaats voor wagens bij de poort naar Den Haag. Van enkele op de kaart aangegeven dempingen is niet duidelijk wanneer die gebeurden. Na ca waren er gedurende ruim een eeuw, tot 1595, geen noemenswaardige dempingen en overkluizingen meer. Sheet 4 Op deze kaart staan ook de grachten in de drie 17 e eeuwse stadsuitleggingen (1611, 1644, 1658). 3 Overkluisd: - in 1294 deel Burchtgracht (1), later gedempt - ca deel Donkeregracht (2) t.b.v. bouw kapel Falide Bagijnehof Gedempt: - in 1358 deel hofgracht (3) t.b.v. bouw school - in 1388 zuidelijk deel Pieterskerkgracht (4) t.b.v. aanleg Nieuwsteeg - bij aanleg Nieuwsteeg in 1388 noordelijk deel Hoefsloot (5) onder huizen verdwenen - vóór 1389 verlengde van Papengracht richting Rijn (6) - ca stuk Pieterskergracht (7) t.b.v. bouw koor Pieterskerk - vóór 1377 deel Pancraskerkgracht (8) en tussen 1397 en 1410 Nieuwstraatgracht (9) mede t.b.v. vergroting Pancraskerk - ca Jan van der Woudengracht (10) t.b.v. aanleg t Zand (opstelplaats wagens) - ca noordelijk deel Raamkloksgracht (11) t.b.v. Oosterlingplaats (Garenmarkt)

3 3 Na het beleg en het ontzet in 1574 was er een sterke groei van de industrie (textiel/laken) en een grote bevolkingstoename. De omvang van de bevolking vervijfvoudigde in minder dan een eeuw: van bijna inwoners in 1581 tot ca in Dat noodzaakte tot de verschillende stadsuitbreidingen en tot een verdichting van de bebouwing in de middeleeuwse stad. De sterke groei van industrie en bevolking bracht ook een grote vervuiling van het stadswater met veel stankoverlast en gevaar voor de volksgezondheid met zich. Dit werd voor een deel tegengegaan door een plan uit 1591 te realiseren, waarbij o.m. de industrie werd geconcentreerd aan de noordkant van de stad, waar zij haar vuile water op de omgeving kon lozen. Het leidde vanaf ca tot 1681 ook tot demping en vooral overkluizing van grachten in de middeleeuwse stad 4 (1-10). Overkluisd werden de grachten die geen rol meer speelden in het verkeer te water, maar vanwege de doorstroming en de riolering niet gemist konden worden. In 1669/1670 vond een aantal demping en overkluizingen plaats enkel om gezondheidsredenen 5 (11-15). Door een malaria-epidemie waren veel mensen gestorven, waaronder veel leden van de vroedschap. Een overweging die zeker ook mee speelde bij de dempingen en overkluizingen was dat daarmee ook meer ruimte geschapen werd voor het sterk toegenomen verkeer in de straten. Tenslotte zijn ook zijn een paar kleine stukken gracht gedempt t.b.v. een marktplein (16) 6 en een klein woningbouwproject (1A) 7. De laatste gracht die in de 17 e eeuw uit het zicht verdween was de Hooigracht (10), die in 1681 werd overkluisd. Kleine stukken overkluizing bestaan nu nog; grotere stukken hebben tot midden 20 e eeuw bestaan. Zoals de Langebrug (5). Sheet 5 Tot in de jaren vijftig was het mogelijk onder de Langebrug door te varen tot aan het andere eind, dat uitkwam aan het begin van het Rapenburg. Sheet 6 4 Dempingen: delen Binnenvestgracht (1) (deels voor 1600), Mirakelgracht (2) en Paradijsgracht (3) (tussen 1600 en 1614), deel Vestgracht t.b.v stadsuitleg (4) (1658) Overkluizingen: Langebrug (5) ( ), Hooglandse Kerkgracht (6) (1607), Pieterskerkgracht (7) (1611), Roomgracht (8) (tussen 1614 en 1646), Papengracht (9) (1633), Hooigracht (10) (1681) 4 Gedempt: grachtje om Gravensteen (11) Overkluisd: Donkeregracht bij Steen (12), Dolhuisgracht (13), Arkegracht (14) en Burchtgrachtje (15) 6 Toen in 1595 de raamlanden ter bebouwing de werden uitgegeven is het zuidelijk deel van de Raamkloksgracht (16) gedempt t.b.v. de Garenmarkt. 7 In de jaren vijftig van de 17 e eeuw is een klein stukje Binnenvestgracht (zuidoostelijk deel, 1A) gedempt t.b.v. de bouw van een aantal (rug aan rug) wevershuisjes.

4 4 Zo zag de overkluizing er van binnen uit. Sheet 7 De overkluizing van de Langebrug is in 1956 gesloopt wegens bouwvalligheid en het gevaar voor instorten van het wegdek door het gewicht van het toenemende verkeer. Hij is vervangen door rioleringsbuizen. Sheet 8 Aan het Rapenburg en het Steenschuur zijn alle voormalige uitstroomopeningen van de gedempte of overkluisde grachten, die daarop uitkwamen, in de walkanten met gemetselde bogen aangegeven. Sheet 9 Dit is een kaart met het stadswater uit 1827 van de toenmalige stadsarchitect Salomon van der Paauw. Deze kaart geeft dezelfde situatie m.b.t. het stadswater als in ca. 1681, met uitzondering van een deel van een gracht (1), dat gedempt is bij de ramp met het kruitschip op 12 januari en een sloot die toen om het rampgebied is aangelegd (2). Die situatie is tot ver in de 19 e eeuw blijven bestaan. De 18 e eeuw was een periode van stagnatie en achteruitgang van de industrie en van de bevolking. Na het hoogtepunt van ca inwoners in 1670 liep de omvang van de bevolking terug via ca in 1748 tot ca in Het dieptepunt lag in 1815 met ca inwoners. De kaart hoort bij een nieuw plan voor de waterverversing in de grachten. Van oudsher trachtte men het grachtenwater schoner te maken en de stank tegen te gaan door baggeren en waterverversing. De problemen met de waterverversing waren vooral groot in de 17 e en in de 19 e eeuw; toen de bedrijvigheid en de bevolking in de stad toenamen. Begin 19 e eeuw was een nieuw plan vooral nodig door verwaarlozing in de 18 e eeuw van het systeem dat eind 16 e eeuw was opgezet. In dat systeem probeerde men het water in de grachten te verversen door er doorstroming in te krijgen. Dat deed men door het uitmalen van vuil water naar de omgeving en het inlaten van schoon water, eveneens uit periferie. Daarbij werd gebruik werd van molens in en aan de rand van de stad en van waterstandsverschillen door op- en afwaaiing in watergangen buiten de stad. Om te voorkomen dat het water de gemakkelijkste weg zocht door de brede Singels en de Rijn in plaats van door de betrekkelijk nauwe en ondiepe stadsgrachten werd een ingenieus schottenstelsel gebruikt met o.a. keerschotten in de Singels. 8 St. Jacobsgracht (1)

5 5 Sheet 10 Hier een voorbeeld van zo n schot. Sheet 11 Voor zijn plan maakte Van der Paauw een waterloopkundig model van Leiden. Dat was landelijk, mogelijk mondiaal, een van de eerste, misschien zelfs wel het eerste, waterloopkundig model. Het model was overigens te simpel om goed te functioneren. Op het model is goed te zien hoeveel water er toen nog was in Leiden. Zeker wanneer men bedenkt dat de Leidse binnenstad betrekkelijk compact is: ca. 1,5 km breed en ca. 1,2 km diep. Overigens werd het plan van Van der Paauw slechts op onderdelen gerealiseerd; alleen op enkele plaatsen werden schotten geplaatst. Sheet 12 In de 19 e eeuw namen industrie en bevolking weer toe. Na het dieptepunt van 1815 met ca inwoners groeide de bevolking tot ca inwoners in Vanaf 1896 werd de bevolkingsgroei opgevangen in uitbreidingen buiten de Singels. Na 240 jaar trad de stad buiten zijn 17 e eeuwse grenzen. Thans telt Leiden ca inwoners In 1825 werd bij de ruïne nog een klein stukje gracht gedempt 9 (15). Na het midden van de 19 e eeuw werden de problemen van het vuile water en de stank rigoureus aangepakt. Van 1861 tot 1886 was er een golf van dempingen. Naast de stank en de volksgezondheid was ook wel het toenemende wegverkeer reden voor de dempingen (in die tijd zijn ook 6 van de 8 stadsporten gesloopt). Nadat van 1861 tot 1864 al vijf grachten waren gedempt 10 (1-5), bracht de toenmalige stadsarchitect Schaap n.a.v. de cholera-epidemie van 1866, waarbij 879 doden vielen in 4 maanden tijd, een nota uit over de mogelijkheden tot waterverversing en de aanleg van een riolering. Hij bepleitte demping groot aantal overtollige dwarsgrachten. Hij noemde deze door verdunde beer gevulde open riolen. Op basis van het plan-schaap zijn tussen 1870 en 1883 veel grachten gedempt 11 (6-13). Het plan-schaap is niet in zijn totaliteit uitgevoerd. Gelukkig maar, want hij bepleitte ook de demping van het eerste deel van het Rapenburg. Wel werd buiten het plan-schaap in 1876 nog een gracht gedempt 12 (14). 9 Het zuidelijk deel van de St. Jacobsgracht 10 Maredorpse Achtergracht (1) en Voldersgracht (2) (1861), IJzerengracht of Westdwarsgracht (3) (1863), Koepoortsgracht (4) en Eerste Binnenvestgracht (5) (1864) 11 Cellebroersgracht (6) (1875), Geregracht (7) (1880), Minnebroersgracht (8) (1880), Zijdgracht (9) (1886), een groot deel van de Binnenvestgrachten (10), enkele smalle grachtjes als Koolgracht (11), St.Jansgracht (12) en een naamloze gracht (13) 12 Korte Langegracht (14)

6 6 Sheet 13 In de 20 e eeuw zijn er, verspreid over de periode 1910 tot 1967, nog een aantal dempingen en overkluizingen geweest. Dit gebeurde m.n. vanuit overwegingen van hygiëne, maar ook om verkeerstechnische redenen. Voor de oorlog werden in 1910 en 1928 twee kleine stukken gracht overkluisd 13 (1-2) en één gracht gedempt 14 (3). Het Kort Rapenburg (1) werd in 1910 overkluisd t.b.v. de tram. Na de oorlog werden nog enige grachten gedempt (4-7) 15. Daaronder waren de Stille Mare en de Lange Mare (4), die in 1953 werden gedempt, nadat in jaren dertig plannen daarvoor waren verijdeld, en het Kort Levendaal (7), dat in 1961 werd gedempt. Tegen de dempingen van de Mare en van het Kort Levendaal waren veel protesten, ook van Vereniging Oud Leiden. In 1959 werd door de gemeente een basisverkeersplan uitgebracht, met allerlei dempingen, doorbraken, city-ringen en fly-overs. Tegen onderdelen van het plan heeft Oud Leiden bezwaar gemaakt. Het plan is gelukkig- maar gedeeltelijk gerealiseerd. Het heeft in 1967 nog wel geleid tot de naar we mogen aannemen- laatste demping van grachten in Leiden: de Langegracht (8) en de Oostdwarsgracht (9). Sheet 14 Op deze kaart is de huidige situatie te zien. Het is een kaart die gemaakt is voor de gemeente in het kader van haar beleid tot verbetering van de doorvaarbaarheid van het stadscentrum. Wanneer je deze kaart vergelijkt met het model van Van der Paauw (sheet 11) is goed te zien hoe weinig water er eigenlijk is overgebleven ten opzichte van wat er is geweest. Toch maakt Leiden nu geen waterarme indruk. Dat komt denkelijk mede door de compactheid van de binnenstad. Maar het geeft ook aan dat er vroeger erg veel water was. Vanaf de jaren zeventig is er bij het gemeentebestuur meer aandacht voor behoud van het stadswater. Bij de stadsvernieuwing aan de oostzijde van de binnenstad begin jaren tachtig zijn de grachten gehandhaafd 16 (A-B) en is een weliswaar kleine- gracht weer teruggebracht: de in 1880 gedempte Minnebroersgracht (C). In de jaren tachtig is buiten het centrum ook de in de jaren zestig gedempte Trekvliet weer open gegraven. Op dit moment zijn er geen concrete plannen in Leiden om gedempte grachten weer open te graven. Ook bij de Vereniging Oud Leiden zijn er thans geen concrete voornemens om aan te dringen op weer open graven van vroeger gedempte grachten. Wel wordt al langere tijd het idee geopperd om de Mare weer open te graven. Realisatie lijkt echter nog ver weg. 13 Kort Rapenburg (1) (1910) en Gangetje (2) (1928) 14 Levendaal (3) (1935) 15 Stille Mare en Lange Mare (4) (1953), Middelstegracht (5) (1956), Uiterstegracht (6) (1959) en Kort Levendaal (7) (1961) 16 Oranjegracht (A) en Waardgracht (B)

7 7 Sheet 15 De Lange Mare in Sheet 16 Kort voor de demping. Nu een geasfalteerde straat vol geparkeerde auto s. Sheet 17 Doorkijk naar de Stille Mare in Het klimaat voor terugbrengen van water in gedempte grachten lijkt nu overigens wel gunstiger te worden. Mogelijk mede omdat opengraven van gedempte grachten niet alleen van belang voor stadsschoon en recreatie, maar ook voor waterberging. Dat wordt met klimaatverandering dringender. Dus misschien komt het er in de toekomst toch nog van. Zoals b.v. met de vroegere Koepoortsgracht, huidige Doezastraat Sheet 18 Sheet 19 Sheet 20

Historische ontwikkeling Leids stadswater: dempingen en overkluizingen

Historische ontwikkeling Leids stadswater: dempingen en overkluizingen 1 Historische ontwikkeling Leids stadswater: dempingen en overkluizingen 1 Inleiding Leiden is altijd een stad met veel stadswater geweest. Maar in de loop der eeuwen zijn er ook heel veel grachten gedempt

Nadere informatie

DE LEIDSE GRACHTEN. RLERS, der stadt Leyden, Leiden 1641, blz.

DE LEIDSE GRACHTEN. RLERS, der stadt Leyden, Leiden 1641, blz. DE LEIDSE GRACHTEN Het hier voorgaande artikel van de heer FOCKEMA ANDREAE over het beloop der wateren in en rond Leiden en ook de steeds verder schrijdende demping der Leidse grachten was voor de redactie

Nadere informatie

Gedemptegrachtenwandeling

Gedemptegrachtenwandeling Het waterambacht leiden HISTORISCHE VERENIGING OUD LEIDEN Gedemptegrachtenwandeling De Stille Mare, gezien van de Aalmarkt, eind 19e eeuw. Gouache Roelof Raar. (ELO). Tekst: Jan Wieles en Piet de Baar

Nadere informatie

WATERAMBACHT LEIDEN SCHOUW WALKANTEN OP 20 JULI Aanleiding en doelstelling

WATERAMBACHT LEIDEN SCHOUW WALKANTEN OP 20 JULI Aanleiding en doelstelling WATERAMBACHT LEIDEN SCHOUW WALKANTEN OP 20 JULI 2013 1 Aanleiding en doelstelling Op onze vergaderingen hebben we herhaaldelijk gesproken over de eventuele aantasting van het stadsschoon en belemmering

Nadere informatie

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL Inleiding Hoorn is een van de steden waar zich de uitzonderlijke situatie voordoet dat al vanaf de late Middeleeuwen riolen zijn aangelegd.

Nadere informatie

Weddesteeg 1 2 3 4 5 6 OV Bio Science ark Rode Loper Films Met de Rode Loper films openen de bedrijven van het Bio Science ark hun deuren! De films laten de belangrijkste stappen van medicijnontwikkeling

Nadere informatie

De veranderingen in het stadsbeeld gedurende de jaren 1964 t/m e vervolg. C. J. Bardet

De veranderingen in het stadsbeeld gedurende de jaren 1964 t/m e vervolg. C. J. Bardet DE LEIDSE MONUMENTEN De veranderingen in het stadsbeeld gedurende de jaren 1964 t/m 1966. 28e vervolg C. J. Bardet In verband met de uitvoering van het saneringsplan is men in de gemeente Leiden doorgegaan

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen van het stadsbeeld in 1977 door E.J. Veldhuyzen Wanneer men zo de afgelopen jaren terugkijkt en nu het jaar 1977 in ogenschouw neemt, dan komt

Nadere informatie

Indienen bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Postbus 1001, 3700 BA ZEIST

Indienen bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Postbus 1001, 3700 BA ZEIST Aanbiedingsformulier Onderwerp vaststelling gemeentelijk restauratiesprogramma Brrm '97 voor de jaren -2006 In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr:

Nadere informatie

De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD.

De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD. De leidsche Monumenten. ) DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD. De oude stadhuisgevel, door brand deerlijk geteisterd, is weder vernieuwd met gebruikmaking van menig oorspronkelijk bouwfragment. Voor de

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN

DE LEIDSE MONUMENTEN DE LEIDSE MONUMENTEN DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD GEDURENDE HET JAAR 1956 Meen niet, geachte lezer, dat het steeds een aangename taak is, jaarlijks het wel en wee van de Leidse monumenten te beschrijven

Nadere informatie

Hoofdstuk 35. Waterplan

Hoofdstuk 35. Waterplan Hoofdstuk 35. Waterplan Samenvatting De Leidenaren zijn evenals in voorgaande jaren overwegend positief over de kwaliteit van de Leidse wateren. Toch vindt bijna een kwart de kwaliteit onvoldoende. Ruim

Nadere informatie

De Leidse walstoepen. Een verkennend onderzoek naar een onopvallend maar bijzonder fenomeen

De Leidse walstoepen. Een verkennend onderzoek naar een onopvallend maar bijzonder fenomeen De Leidse walstoepen Een verkennend onderzoek naar een onopvallend maar bijzonder fenomeen Cor Smit, 1 april 2016 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 1a Conclusies op hoofdlijnen... 3 2 De benaming: walstoep, boenstoep,

Nadere informatie

Mooi plein aan de Garenmarkt

Mooi plein aan de Garenmarkt Mooi plein aan de Garenmarkt Pamflet ten behoeve van de planvorming Een werkgroep van buurtbewoners, ingesteld door de wijkvereniging, heeft sedert de herfst van 2016 plannen ontwikkeld voor een mooi plein

Nadere informatie

Garenmarkt Uitgebreide versie van artikel in Hart van de Stad krant dec. 16 Maak er een mooi plein van

Garenmarkt Uitgebreide versie van artikel in Hart van de Stad krant dec. 16 Maak er een mooi plein van Garenmarkt Uitgebreide versie van artikel in Hart van de Stad krant dec. 16 Maak er een mooi plein van Afb. 1 Kort Levendaal voor de kaalslag voor parkeren (collectie ELO) Binnenkort start de bouw van

Nadere informatie

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond

Beheerplan Plantsoen Deel 1 Achtergrond Beheerplan Plantsoen 2005-2020 Deel 1 Achtergrond Colofon: Gemeente Leiden Dienst Milieu en Beheer Tekst, foto s en tekeningen: M. Gaemers, C.Snoep, K. Jansen In samenwerking met N. van Beest, K. Bosma,

Nadere informatie

HET MODEL VAN VAN DER PAAUW

HET MODEL VAN VAN DER PAAUW HET MODEL VAN VAN DER PAAUW Een Leids waterloopkundig model voor de waterverversing in Leiden in het begin van de eeuw door L. Barendregt Tot de verzameling van het Stedelijk Museum de Lakenhal behoort

Nadere informatie

MAKELAARSGILDE. Oude Singel 218 te Leiden. 770000,- k.k. www.remax.nl

MAKELAARSGILDE. Oude Singel 218 te Leiden. 770000,- k.k. www.remax.nl MAKELAARSGILDE Oude Singel 218 te Leiden 770000,- k.k. www.remax.nl Schitterend, gerenoveerd 18e eeuws rijksmonument met vele originele details zoals een wenteltrap, mooie hoge plafonds met houten balken

Nadere informatie

Straatnamenindex Bonboeken

Straatnamenindex Bonboeken Straatnamenindex Bonboeken De bonboeken vormen een onmisbaar hulpmiddel bij het uitzoeken van de geschiedenis van een pand in de Leidse binnenstad. Dit betekent dat daarin vaak onderzoek verricht werd

Nadere informatie

hij qua positie onderdeel van

hij qua positie onderdeel van Bouwhistorische en Archeologische b e r i c h t e n i Archeologisch onderzoek in het Tolbrugkwartier(9) In de maanden januari en februari van dit jaar is het archeologisch onderzoek in het Tolbrugkwartier

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN. De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar e vervolg. door C. J. BARDET

DE LEIDSE MONUMENTEN. De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar e vervolg. door C. J. BARDET DE LEIDSE MONUMENTEN De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar 1962 26e vervolg door C. J. BARDET In aansluiting op het in 1958 ontworpen wegenschema voor de Leidse binnenstad heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar door C. J. BARDET

De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar door C. J. BARDET LEIDSE MONUMENTEN De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar 1963 27e vervolg door C. J. BARDET De gemeente Leiden is in het afgelopen jaar begonnen met de restauratie van de Burcht. Door de

Nadere informatie

Stadsenquête Leiden 2009

Stadsenquête Leiden 2009 Hoofdstuk 17. Water Samenvatting Vergelijkbaar met vorig jaar zijn de Leidenaren overwegend positief over de kwaliteit van de Leidse wateren. Toch vindt twee op de tien de kwaliteit onvoldoende. Drie op

Nadere informatie

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014

Integraal Waterplan Haarlem. Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Integraal Waterplan Haarlem Erhard Föllmi afd. OGV/SZ 17 sept. 2014 Inhoud presentatie 1. Enkele begrippen 2. Waterplan Haarlem Aanleiding en doel Gerealiseerde maatregelen Actualisatie Geplande maatregelen

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN l)

DE LEIDSE MONUMENTEN l) DE LEIDSE MONUMENTEN l) De veranderingen in het stadsbeeld gedurende het jaar 1959 door C.J. BARDET De activiteit op het gebied van de restauraties is in de periode van het afgelopen verslagjaar, wat het

Nadere informatie

leiden binnenstad II vastgesteld bestemmingsplan

leiden binnenstad II vastgesteld bestemmingsplan leiden binnenstad II vastgesteld bestemmingsplan januari 2007 Projectnummer Inhoud van de toelichting 2 Inhoud van de toelichting 1. Inleiding blz. 8 1.1. Aanleiding 8 1.2. Begrenzing van het plangebied

Nadere informatie

Stadswandeling door Leiden

Stadswandeling door Leiden Stadswandeling door Leiden 1 Leiden Leiden, bekend als universiteitsstad of museumstad, was in de 17e eeuw de grootste stad van Holland, maar is in de Franse tijd afgezakt tot één der armste steden van

Nadere informatie

Gent 14c. De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort. Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort

Gent 14c. De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort. Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Gent 14c De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Verdwenen citee van 1862 aan de Keizersvest foto van 1962 heden een nieuwbouw

Nadere informatie

Drie keer Raam. november 2005. s t e d e b o u w k u n d i g e

Drie keer Raam. november 2005. s t e d e b o u w k u n d i g e Drie keer Raam november 2005 E L S B E T s t e d e b o u w k u n d i g e Drie keer Raam november 2005 in opdracht van de gemeente Gouda E L S B E T s t e d e b o u w k u n d i g e in samenwerking met

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen in het stadsbeeld in 1989 door E.J. Veldhuyzen Het jaar 1989 kenmerkte zich voor wat betreft het stadsherstel, door het vol bouwen van een

Nadere informatie

Bouwhistorisch onderzoek

Bouwhistorisch onderzoek Bouwhistorisch onderzoek BOUWHISTORISCHE NOTITIE Adres : (tussen Poelestraat 12 en 14) Status : BBP Periode : september 2010 Onderzocht door : Taco Tel Auteur : Taco Tel Datum : Groningen, 16 september

Nadere informatie

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart.

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart. Gouda is een typisch Hollandse stad die al leven met water Ykema T+L eeuwenlang verbonden is met het water van de Gouwe en de Hollandse IJssel. Hollandse Waterstad is de naam van een aantal ambitieuze

Nadere informatie

omleidingskanaal van de Lieve E13

omleidingskanaal van de Lieve E13 omleidingskanaal van de Lieve E13 De Sassevaart stond in verbinding met de Leie en de haven, de Graslei via de Schipsgracht. In 1645 werd de Blaisantvest verbreed en verdiept zodat er eveneens een verbinding

Nadere informatie

MAKELAARSGILDE. Zuid Rundersteeg 7 te Leiden. 189.500,- k.k. www.remax.nl

MAKELAARSGILDE. Zuid Rundersteeg 7 te Leiden. 189.500,- k.k. www.remax.nl MAKELAARSGILDE Zuid Rundersteeg 7 te Leiden 189.500,- k.k. www.remax.nl Midden in het centrum gelegen, ruim opgezette 2-kamer benedenwoning met een (gedeelde) tuin. Voor de woning bevind zich een plein

Nadere informatie

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart Muurtorens. Muurtorens

Werkgroep Bouwhistorie Zutphen. Informatiekaart Muurtorens. Muurtorens Informatiekaart Muurtorens Muurtorens Zutphen is een bijzondere stad omdat er nog grote delen van de middeleeuwse stadsmuur overeind staan. In deze muur waren zware verdedigingstorens opgenomen. De torens

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen van het stadsbeeld in 1984 door E.J. Veldhuyzen De in de afgelopen jaren ontwikkelde bouwaktiviteiten werden ook in 1984 doorgezet, al zijn

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

4 ontdek Leiden Discover Leiden 5

4 ontdek Leiden Discover Leiden 5 4 ontdek Leiden Discover Leiden 5 6 ontdek Leiden Discover Leiden 7 8 ontdek Leiden Discover Leiden 9 10 ontdek Leiden Discover Leiden 11 12 ontdek Leiden Discover Leiden 13 14 ontdek Leiden Discover Leiden

Nadere informatie

BEWOONDE EN ONBEWOONDE POORTEN

BEWOONDE EN ONBEWOONDE POORTEN BEWOONDE EN ONBEWOONDE POORTEN OMSTREEKS 1850 TE LEIDEN Onder een poort verstaat men te Leiden een gewoonlijk smalle doorgang tussen twee panden, al of niet van de straat afsluitbaar, die toegang verleent

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09.0011, d.d. 20 januari 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Verkeersbesluit "Verkeerscirculatie Levendaal-West" Behoudens advies van de commissie BESLUITEN 1. In te stemmen met het ontwerp-verkeersbesluit

Nadere informatie

Aantal 2014 Opp. Luchtfoto 2014

Aantal 2014 Opp. Luchtfoto 2014 Noordvoort - Monitoring ontwikkeling geomorfologie Verandering overstuivingszones 2014-2015 Ter verbetering van de dynamiek in de zeereep tussen Zandvoort en Noordwijk zijn een aantal stuifkuilen aangelegd.

Nadere informatie

DELEIDSEMONUMENTEN DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD NA 1968. door. P. S. Blaauw

DELEIDSEMONUMENTEN DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD NA 1968. door. P. S. Blaauw DELEIDSEMONUMENTEN DE VERANDERINGEN IN HET STADSBEELD NA 1968 door P. S. Blaauw Sedert het laatste artikel over de Leidse monumenten en wat hiermede samenhangt in het jaarboekje van 1969 hebben zich ten

Nadere informatie

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

Bestemmingsplan Binnenstad

Bestemmingsplan Binnenstad Bestemmingsplan Binnenstad Ontwerp Binnenstad Inhoudsopgave Toelichting 5 Hoofdstuk 1 Inleiding 5 1.1 Aanleiding 5 1.2 Begrenzing plangebied 5 1.3 Geldende bestemmingsplan 6 1.4 Planvorm 6 1.5 Leeswijzer

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij!

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij! Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad Elke dag dichterbij! Inhoud Doel van de bijeenkomst Achtergrond Toelichting op OV onderzoeken Aanpak voor ontwerpproces Hooigracht-Langegracht Overige

Nadere informatie

Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde. Naam:.

Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde. Naam:. Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde Naam:. Klas:... De opzet: Op 11 juni gaan wij voor de vakken geschiedenis en aardrijkskunde naar Haarlem. De aardrijkskunde opdracht gaan jullie voor een deel in de klas/thuis

Nadere informatie

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel

Gebruik en waardering van het open water in Leiden. Uitkomsten peiling LeidenPanel Gebruik en waardering van het open water in Leiden Uitkomsten peiling LeidenPanel Colofon Serie Statistiek 2012 / 11 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, Beleidsonderzoek en Analyse (BOA) Postbus

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen in het stadsbeeld in 1990 door Veldhuyzen In 1990 ging het renoveren en restaureren van een aantal beschermde monumenten en beeldbepalende

Nadere informatie

gemeentebesturen voor de taak 1. Rijksarchief in Utrecht (RAU), Archief van de Nederlandse Hervormde Gemeente Houten (onge-inventariseerd).

gemeentebesturen voor de taak 1. Rijksarchief in Utrecht (RAU), Archief van de Nederlandse Hervormde Gemeente Houten (onge-inventariseerd). Tussen Rijn en Lek 1992 4. - Dl.26 4 kwijk, bezat ook de Pleinkerk een grafcrypte onder het oude koor (nu ingebruik als consistoriekamer). Deze ruimte was even groot als het vloerop-pervlak van het kerkkoor

Nadere informatie

Hogeweg 135. Archeologisch onderzoek in Gent 2012, (Stadsarcheologie. Bodem en monument in Gent, reeks 2 nr. 6), Gent, 2012, p

Hogeweg 135. Archeologisch onderzoek in Gent 2012, (Stadsarcheologie. Bodem en monument in Gent, reeks 2 nr. 6), Gent, 2012, p Hogeweg 135 Gunter Stoops & Georges Antheunis OVERDRUK UIT: Archeologisch onderzoek in Gent 2012, (Stadsarcheologie. Bodem en monument in Gent, reeks 2 nr. 6), Gent, 2012, p. 38-41. HOGEWEG 135 Gunter

Nadere informatie

D24. K. Karelstr Abeelstr Apostehuizen Koepoortstr t Stuk F. Van Arteveldestr

D24. K. Karelstr Abeelstr Apostehuizen Koepoortstr t Stuk F. Van Arteveldestr D24 K. Karelstr Abeelstr Apostehuizen Koepoortstr t Stuk F. Van Arteveldestr Abeelstraat een zijstraat van de K.Karelstraat De Abeelstr vanaf de andere kant v d straat K Karelstraat Hoek Brabantdam Abeelstraat

Nadere informatie

TASTBARE TIJD, LEIDSCHE RIJN

TASTBARE TIJD, LEIDSCHE RIJN TASTBARE TIJD, LEIDSCHE RIJN WERKBLAD Tijdlaag tot 1000 Thema: verdwenen rivieren en de Limes 1. Ligt landgoed De Haar binnen het projectgebied? o ja o nee 2. Wat is zavel? 3. Zet de woorden zand, zavel

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen van het stadsbeeld in 1982 door E.J. Veldhuyzen Ook in 1982 werd er in Leiden nog volop gerestaureerd en gerenoveerd, terwijl ook in de opengevallen

Nadere informatie

Wijkvisie op de Vosseparkwijk

Wijkvisie op de Vosseparkwijk 1 Wonen wint terrein Wijkvereniging de Toekomst-Vosseparkwijk Geschreven door BügelHajema Adviseurs Wijkvisie op de Vosseparkwijk 2 Inleiding Velen zijn het er over eens: de Vosseparkwijk is een prachtige

Nadere informatie

en nog andere straten moest nog worden aangelegd.

en nog andere straten moest nog worden aangelegd. In de Belle Epoque had de Brabantstraat en de Brabantdam. De Brabantstraat liep van de Vogelmarkt tot aan het François Laurentplein. Deze straat is een van de oudste van Gent want werd reeds vermeld in

Nadere informatie

Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal

Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal Inhoud presentatie Beekherstel Dommel door Eindhoven tot het Wilhelminakanaal 1. Aanleiding 2. Het gebied 3. Doel van het project 4. Ontwerpproces en uitdagingen 5. Voorbeelden Frank Gerritsen, projectmanager

Nadere informatie

REGISTER OP HET PRIVILEGEBOEK C (na 3 oktober 1574; SA I inv.nr. 83).

REGISTER OP HET PRIVILEGEBOEK C (na 3 oktober 1574; SA I inv.nr. 83). REGISTER OP HET PRIVILEGEBOEK C (na 3 oktober 1574; SA I inv.nr. 83). Verklaring van het Gerecht te Leiden van de oude bepalingen betreffende de keuze van de veertigen, burgemeesters, schepenen en tresoriers

Nadere informatie

Hoofdstuk 17. Waterplan

Hoofdstuk 17. Waterplan Hoofdstuk 17. Waterplan Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt water als bron van overlast, als schaarstegoed en als leefkwaliteit. Drie op de tien Leidenaren heeft in of rond het huis wel eens te maken

Nadere informatie

Steendam. In den Zoeten Inval toch menigmaal gefotografeerd. Nog te verdwijnen huizen (vgd dia)

Steendam. In den Zoeten Inval toch menigmaal gefotografeerd. Nog te verdwijnen huizen (vgd dia) Gent A.30 Steendam In den Zoeten Inval toch menigmaal gefotografeerd geweest. Het gebouw St Joris instituut op het Steendam behoorde eens toe aan de Baudelooabdij. In de eerste periode van het Frans bewind

Nadere informatie

rhenen schets-museumkwartier deel 1

rhenen schets-museumkwartier deel 1 rhenen schets-museumkwartier deel 1 Opdrachtgever: Gemeente Rhenen Stedenbouwkundig ontwerp: Aad Trompert, Amersfoort Architectuur: Van Leeuwen Architecten, Veenendaal 2 mei 2011 rhenen museumkwartier

Nadere informatie

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK

ARCHEOLOGISCHE KRONIEK ARCHEOLOGISCHE KRONIEK door H. Suurmond van In het afgelopen jaar het nodige bodemonderzoek verricht. Aan de Haarlemmerstraat nr. 100 een aantal panden gesloopt ten behoeve van de vestiging van A Nederland.

Nadere informatie

D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort

D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort D10 De omgeving Vlaamse kaai Keizersvest, poort Stadsvesten van aan het Spaans kasteel tot de Schelde aan de Keizerspoort Opgelet de kaart is van 1880. De foto s 1930? Stond de fotograaf hier op de brug?

Nadere informatie

Gent 19b. Kasteelln, Forelstr, en omgeving vanaf de Kemelbrug van de Leie tot de Koepoortkaai. Kasteellaan

Gent 19b. Kasteelln, Forelstr, en omgeving vanaf de Kemelbrug van de Leie tot de Koepoortkaai. Kasteellaan Kasteelln, Forelstr, en omgeving vanaf de Kemelbrug van de Leie tot de Koepoortkaai Kasteellaan Gent 19b Je kan alles thuis bekijken op het internet. www.sint-pietersdorp.be 4 maal de ingang van de Rietgrachtbeluik

Nadere informatie

Concept-GS-besluit: Voortgaande groei luchtvaart alléén binnen harde randvoorwaarden

Concept-GS-besluit: Voortgaande groei luchtvaart alléén binnen harde randvoorwaarden 15 mei 1997 97-000635 strategische luchtvaartontwikkeling Concept-GS-besluit: Voortgaande groei luchtvaart alléén binnen harde randvoorwaarden Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) stellen harde randvoorwaarden

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

Vogelmarkt. A21 Koestraat Korte Dagsteeg, St Jans-vest, Kleine Vleeshuisstraat

Vogelmarkt. A21 Koestraat Korte Dagsteeg, St Jans-vest, Kleine Vleeshuisstraat Vogelmarkt A21 Koestraat Korte Dagsteeg, St Jans-vest, Kleine Vleeshuisstraat Vogelmarkt aan de Kouter in 1956 Eind de jaren 50,begin 60 had je nog de oude bebouwing aan beide zijden van de straat. Daarna

Nadere informatie

Praktische opdracht Aardrijkskunde Arnhem en Nijmegen

Praktische opdracht Aardrijkskunde Arnhem en Nijmegen Praktische opdracht Aardrijkskunde Arnhem en Nijmegen Praktische-opdracht door een scholier 1967 woorden 23 mei 2003 5,5 50 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding: Het onderwerp van deze Praktische

Nadere informatie

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel zeshonderd panden in. Amsterdam en omgeving gered. Panden die soms al op de nominatie stonden

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel zeshonderd panden in. Amsterdam en omgeving gered. Panden die soms al op de nominatie stonden Rooilijn Jg. 50 / Nr. 5-6 / 2017 Vijftig jaar geleden was onze binnenstad gewoon een puinhoop P. 410 Paul Morel Vijftig jaar geleden was onze binnenstad gewoon een puinhoop Sinds haar oprichting in 1956

Nadere informatie

Huisnamen te Leiden.

Huisnamen te Leiden. Huisnamen te Leiden. Het lijkt eenvoudig om iemands woning aan te duiden met straat en nummer, dat men er nauwelijks aan denkt, dat die huisnummers eene uitvinding zijn van betrekkelijk kort geleden. De

Nadere informatie

: Gemeente Leiden; Locatieonderzoek tijdelijke ijsbaan binnenstad. 1. Introductie

: Gemeente Leiden; Locatieonderzoek tijdelijke ijsbaan binnenstad. 1. Introductie Advies : Gemeente Leiden; Locatieonderzoek tijdelijke ijsbaan binnenstad Datum : 14 maart 2014 Opdrachtgever : Gemeente Leiden Ter attentie van : Anika Onderwater-Sacharias, Annick van Oostveen Projectnummer

Nadere informatie

Korenmarkt deel 1. Vanaf de huizen naast het oude A 9. postgebouw tot Klein Turkye inclusief de Korte Munt

Korenmarkt deel 1. Vanaf de huizen naast het oude A 9. postgebouw tot Klein Turkye inclusief de Korte Munt Korenmarkt deel 1. Vanaf de huizen naast het oude A 9 postgebouw tot Klein Turkye inclusief de Korte Munt Coornaert (reeds zo genoemd in de 13 de eeuw) thans Koornmarkt of Korenmarkt prent uit 1839. De

Nadere informatie

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt?

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? 2 april 2009 initiatiefgroep raambuurt raam 62 2801 vm gouda t+f 0182.526925 initiatiefgroep@raambuurtgouda.nl Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? of de automobilist zich tenminste aan max.

Nadere informatie

Bevolkingsgroei,

Bevolkingsgroei, Indicator 17 december 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In de afgelopen vijf jaar (periode

Nadere informatie

Utrechters over de luchtkwaliteit in hun stad

Utrechters over de luchtkwaliteit in hun stad Bestuurs- en Concerndienst Utrechters over de luchtkwaliteit in hun stad notitie van Bestuursinformatie juni 2008 www.onderzoek.utrecht.nl Colofon uitgave Afdeling Bestuursinformatie Bestuurs- en Concerndienst

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten

Aan de leden van Provinciale Staten Aan de leden van Provinciale Staten Datum : Briefnummer : 2007-31.815/37/A.9, LGW Zaaknummer: 45313 Behandeld door : Meijering J.J. Telefoonnummer : (050) 316050-3164874 Antwoord op : statenvragen dd 27

Nadere informatie

Welkom op de Open Dag

Welkom op de Open Dag Welkom op de Open Dag 17 oktober 2015 Bij ons leer je de wereld kennen Wat is er te doen op de Open Dag? Opleidingspresentaties 9.15-16.15 uur Verspreid over alle zeven locaties Ben je geïnteresseerd in

Nadere informatie

Door : Roelof, Rohied & Seyit. Klas: 8A & 8B. Plusgroep van mr. Karel. St. Carolusschool. Den Haag.

Door : Roelof, Rohied & Seyit. Klas: 8A & 8B. Plusgroep van mr. Karel. St. Carolusschool. Den Haag. Door : Roelof, Rohied & Seyit. Klas: 8A & 8B. Plusgroep van mr. Karel. St. Carolusschool. Den Haag. 1 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Naturalis 3. De Burcht 4. Pieterskerk + lunch 5. Hortus botanicus 6.

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

DE LOTGEVALLEN VAN HET MEDAILLON OP DE BREESTRAAT SINDS 1977

DE LOTGEVALLEN VAN HET MEDAILLON OP DE BREESTRAAT SINDS 1977 DE LOTGEVALLEN VAN HET MEDAILLON OP DE BREESTRAAT SINDS 1977 door L. Barendregt Het Leids Jaarboekje 1978 vermeldt in het verslag van de Vereniging Oud- Leiden over het jaar 1977: Op donderdag 3 november

Nadere informatie

Overbodige borden?! PvdA Leiden Februari

Overbodige borden?! PvdA Leiden Februari Overbodige borden?! PvdA Leiden Februari 2012 1 Inspiratie voor het college Leiden heeft een prachtige historische binnenstad. Sfeervolle hofjes, pittoreske stegen en prachtige grachten. Er zijn maar weinig

Nadere informatie

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers

In de periode legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers duurzame oevers In de periode 2012-2015 legt Waterschap Zuiderzeeland 184 kilometer duurzame en natuurvriendelijke oevers in Flevoland aan. De aanleg van deze oevers dragen bij aan het bereiken van de

Nadere informatie

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!  De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! Benodigdheden: Fiets Een mooie dag (anders een regenjas of paraplu) Pen of potlood De routebeschrijving en opdrachten (print daarom dit formulier

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal VO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal VO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING,

en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING, Afdeling en nummer M.M.A./Mo.-164.304. RIJSWIJK (ZH) i a i I Li '-J.- ^. ro O o o> o C-J in o DE STAATSSECRETARIS VAN CULTUUR, RECREATIE EN MAATSCHAPPELIJK WERK en DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSHUISVESTING

Nadere informatie

Slachthuis, fly-over en verder zwaaikom en errond D16

Slachthuis, fly-over en verder zwaaikom en errond D16 Slachthuis, fly-over en verder zwaaikom en errond D16 Viaduct r.i.p mei 1997 Plan van 1855? Zuid-Station St Anna plein Aan de zuid bestaat nog altijd de doorgang(heden een doorgang met 3 bogen) waar de

Nadere informatie

Bouwhistorische notitie proefsleuf Fort Sint Michiel Blerick

Bouwhistorische notitie proefsleuf Fort Sint Michiel Blerick Bouwhistorische notitie proefsleuf Fort Sint Michiel Blerick 25-11-2010 Inleiding Op 25 november 2010 is op het terrein van het vroegere Fort Sint Michiel te Blerick een proefsleuf getrokken, in verband

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

D23 K Karelstr Abeelstr Lange Boomgaardstr. Begradostr. Pelicanstr. St Kristoffelstraat

D23 K Karelstr Abeelstr Lange Boomgaardstr. Begradostr. Pelicanstr. St Kristoffelstraat In de Keizer Karelstraat 7 was er een fabrikant van stoffen D23 K Karelstr Abeelstr Lange Boomgaardstr. Begradostr. Pelicanstr. St Kristoffelstraat Ook in de 4 de en de 7 de wijk waren er nog vele citeetjes

Nadere informatie

Dorpsplein Waspik. Een groene huiskamer als aangename ontmoetingsplek

Dorpsplein Waspik. Een groene huiskamer als aangename ontmoetingsplek Dorpsplein Waspik Een groene huiskamer als aangename ontmoetingsplek 1800: De hoek aan de haven is het centrum 1960: katholieke kerk, park, verdichting lint Dorpsplein Een groene huiskamer als aangename

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door een scholier 769 woorden 2 juni 202 6,7 54 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand 2 De wereld van een grote stad Een stad heeft

Nadere informatie

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE

VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE VOORADVIES BESTEMMINGSPLANPROCEDURE Zaaknr. : 2015EAR0009 Zaakomschrijving : CPO Lindevoort Rekken Specialisme : Cultuurhistorie (excl. Archeologie) Behandeld door : Roy Oostendorp Datum : 7 oktober 2015

Nadere informatie

Koolpadje of Schipperswegeling te Goes

Koolpadje of Schipperswegeling te Goes Koolpadje of Schipperswegeling te Goes De Schipperswegeling is een klein modern straatje aan de oostzijde van de Goese haven. Tot het midden van de vijftiende eeuw was dit Kloetings grondgebied. De stadsgracht

Nadere informatie

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 16. Luchtkwaliteit Hoofdstuk 16 Luchtkwaliteit Samenvatting De laatste jaren komt steeds vaker de luchtkwaliteit in het nieuws, met name in stedelijk gebied Bijna de helft van de Leidenaren maakt zich hier wel eens zorgen

Nadere informatie

GEESTBRUGKADE (38 32) Massastudie. Rijswijk

GEESTBRUGKADE (38 32) Massastudie. Rijswijk GEESTBRUGKADE (38 32) Massastudie Rijswijk KuiperCompagnons, Maart 2014 Context locatie VOORBURG Park Arentsburgh? Park Zeerust Leeuwendaal Park Drievliet RIJSWIJK DEN HAAG Historische context De geschiedenis

Nadere informatie

Leiden. Binnenstad I. bestemmingsplan. procedure. Plannummer datum raad gedeputeerde staten beroep

Leiden. Binnenstad I. bestemmingsplan. procedure. Plannummer datum raad gedeputeerde staten beroep Leiden Binnenstad I bestemmingsplan procedure Plannummer datum raad gedeputeerde staten beroep Juli 2005 30 juni 2005 Inhoud van de toelichting blz. 1 1. Inleiding 6 1.1. Aanleiding 6 1.2. Begrenzing van

Nadere informatie

EEN LANDSCHAPSKUNSTWERK IN OPDRACHT VAN HET WATERSCHAP BRABANTSE DELTA WASTELAND WARLAND PAUL DE KORT

EEN LANDSCHAPSKUNSTWERK IN OPDRACHT VAN HET WATERSCHAP BRABANTSE DELTA WASTELAND WARLAND PAUL DE KORT EEN LANDSCHAPSKUNSTWERK IN OPDRACHT VAN HET WATERSCHAP BRABANTSE DELTA WASTELAND WARLAND PAUL DE KORT WETLAND Vanuit België en het Brabantse beekdallandschap vloeien de beekjes Mark en Aa of Weerijs bij

Nadere informatie

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT

DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT DE LEIDSE MONUMENTEN EN HET LEIDSE STADSGEZICHT Veranderingen in het stadsbeeld in 1987 door Veldhuyzen In 1987 veranderde op een aantal plekken in de binnenstad het stadsgezicht behoorlijk, doordat er

Nadere informatie