geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart."

Transcriptie

1 Gouda is een typisch Hollandse stad die al leven met water Ykema T+L eeuwenlang verbonden is met het water van de Gouwe en de Hollandse IJssel. Hollandse Waterstad is de naam van een aantal ambitieuze plannen om Gouda haar strategische ligging aan het water terug te geven. aantrekkelijk beeld van Gouda als Hollandse waterstad. Afgemeerde schepen in de singels, fluisterboten in de grachten en terrassen aan het water zorgen voor bedrijvigheid en trekken meer bezoekers naar de stad. De Havensluis in de binnenstad wordt gerestaureerd. Zo wordt de traditionele zuidelijke toegang tot de stad hersteld en kunnen schepen dwars door de binnenstad varen. Gouda heeft een bijzonder netwerk van intieme, bijna geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart. De Haven en Gouwe met gerestaureerde sluizen en bruggen creëren een Deze ambities maakt Gouda aantrekkelijk voor de bewoners, de waterrecreanten en de cultuurtoeristen. Gouda huldigt hiermee het cultuurhistorische uitgangspunt behoud door gebruik. Ze zet haar waterrijke geschiedenis in voor een economische impuls voor de binnenstad. Hollandse Waterstad krijgt subsidie van Leven met Water vanwege de unieke samenwerking tussen Goudse burgers, een aantal ondernemers en overheden. Het samenwerkingsverband Hollandse Waterstad bestaat uit:

2 Strategische ligging Gouda is ontstaan bij de monding van de Gouwe in de Hollandse IJssel. Rond 1400 was zij dankzij haar strategische ligging uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. Gouda lag aan de belangrijke vaarroute van de Zuiderzee naar Vlaanderen. Het internationale scheepvaartverkeer moest door Gouda omdat Gouda als enige stad de grafelijke tol mocht heffen. Alle schepen waren daardoor verplicht door de stad te varen. De schepen konden alleen via de Gouwe in de IJssel komen en moesten in Gouda worden geschut, met alle economische voordelen van dien. Touwslagerijen en zeilmakerijen deden goed zaken, evenals herbergen en andere middenstand. Gouda bloeide dankzij deze strategische positie. De historische sluizen in de Gouwe en de Haven en de monumen tale panden aan de Gouwe en de Oost- en Westhaven herinneren nog steeds aan het rijke verleden. Gouda wil de band met de Haven en de scheepvaart weer herstellen, maar op een moderne manier. Het water heeft dus niet alleen de geschiedenis bepaald, maar gaat ook de toekomst van Gouda gezicht geven.

3 Schuren van grachten Voor Gouda was de kwaliteit van het stadswater van groot belang. Schoon water was nodig voor drinkwater en de productie van het stadsbier. Schoonhouden van de grachten was daarom essentieel. In de achttiende eeuw werd het sluizenstelsel zo aangepast dat het mogelijk werd de grachten door te spoelen: het schuren. Men maakte gebruik van de getijdenwerking van de Hollandse IJssel die tot in het hart van de binnenstad merkbaar was. Bij hoog water liep de Haven als een kom vol. Daarna werden de schuiven van het dubbele paar deuren van de Donkere Sluis tegen de waterdruk in geopend, waarna het water met kracht de achter gelegen grachten instroomde. De sluis van het Amsterdams Verlaat keerde het water en dwong het rechtsaf langs de Sint Janskerk, in de Zeugstraat en door de gracht Achter de Vismarkt naar de Turfmarkt weer de Gouwe in. Linksaf stroomde het water langs de Peperstraat naar de Raam en via het Nonnenwater kwam het ten noorden van het Amsterdams Verlaat weer in de Gouwe terecht. Dan stroomde het de Turfsingel in en door de Mallegatsluis, het vuil meenemend, weer in de Hollandse IJssel, waar het intussen laag water was. Aan dit systeem kwam een einde toen de Havensluis, na de Watersnoodramp van 1953, werd gesloten. Het systeem van schuren met de Donkere Sluis als belangrijkste element is uniek in Nederland. Om dit bijzondere waterstaatkundige monument te behouden, wil Gouda de status van rijksmonument aanvragen.

4 Havensluis open Gouda is groot geworden dankzij haar strategische ligging aan het water. Bruggen en sluizen waren nodig, maar vormden tegelijk een belemmering voor de scheepvaart. Eén van de doelen van Hollandse Waterstad is het volledig doorvaarbaar maken van de Goudse binnenstad. De Haven en de Gouwe worden weer toegankelijk voor de recreatievaart. Het liefst ook voor schepen van de staande mastroute. In 2004 heeft Hollandse Waterstad het burgerinitiatief van begin jaren negentig voor het herstel van de doorvaart overgenomen. De eerste bruggen zijn beweegbaar gemaakt. Een aantal bruggen in de binnenstad worden nog aangepast. Tot het zover is, kunnen kleinere schepen de route wel bevaren en aanleggen in de Haven. De Havensluis bij het Tolhuis gaat weer open! Dit is de mooiste plek om Gouda binnen te varen en om te genieten van de charme van de oude binnenstad. De werkzaam heden voor het openen van de sluis starten als de Zuidwestelijke Randweg om Gouda af is. De Donkere Sluis is een unieke monumentale sluis. Bijzonder genoeg om op de rijksmonumentenlijst te plaatsen, want het is de enige in zijn soort in Nederland. De sluis wordt gerestaureerd en gaat weer dienst doen. Het is daarmee een belangrijk cultuurhistorisch element in de vaarroute door de binnenstad.

5 Intieme vaarwegen In het oude centrum van Gouda ligt verborgen achter en onder de bestaande gebouwen een bijzonder netwerk van intieme, bijna geheimzinnige waterlopen. Het is niet overal zichtbaar en toegankelijk, maar vrijwel volledig intact. Hollandse Waterstad wil deze intieme vaarroute ontwikkelen tot een aantrekkelijke waterattractie. Bij het zichtbaar maken van de oorspronkelijke grachtenstructuur is niet alleen de recreatievaart gebaat, maar ook de woonomgeving. Daarom wordt zoveel mogelijk het monumentale karakter van het water weer zichtbaar gemaakt. Veel van het geheimzinnige vaarwater is aan het oog onttrokken, het is gedempt of overkluisd. Bij een overkluizing zijn twee waterlopen met elkaar verbonden door lange duikers. Daar zijn straten en pleinen overheen gelegd. De bezoeker heeft daarom niet in de gaten dat hij eigenlijk over of langs het water loopt. Overkluizingen zijn slecht voor de waterkwaliteit. Het water bevat minder zuurstof en dat is niet goed voor vissen en waterplanten. Daarnaast veroorzaken veel en grote overkluizingen wateroverlast tijdens hevige regenval. Het opheffen van de overkluizingen staat hoog op het wensenlijstje van Hollandse Waterstad.

6 De Goudse motte In het oudste deel van Gouda ligt in de tuin van de kosterij van de Sint Janskerk een opmerkelijke verhoging. Dit is een vroeg-middeleeuwse motte en mogelijk de oorsprong van de stad Gouda. Een motte is een kunstmatig opgeworpen heuvel. Deze werd gemaakt van materiaal dat verkregen werd door het uitgraven van een slotgracht. Op een motte werd een kasteel of een donjon gebouwd. Een motte met kasteelgracht en donjon was een veilige plek en had vooral een beschermende functie. De motte was onderdeel van een adellijk hof, dat in de elfde of twaalfde eeuw is gesticht door de heren Van der Goude. De hof lag ten oosten van de Molenwerf en was omgeven door water. Toen de Haven was aangelegd, ontstond in het midden van de dertiende eeuw uit de adellijke hof het stadje ter Goude. Het geslacht Van der Goude stierf uit en de motte verloor zijn functie. De motte met de slotgracht is een bijzonder waardevol monument in het Cultureel en Haven Kwartier. De gemeente Gouda wil de motte en het omringende water meer zichtbaar maken, mogelijk zelfs toegankelijk. Dit met inachtneming van het waardevolle, monumentale karakter. Er mag nog wel iets geheimzinnigs voelbaar zijn in het oudste deel van Gouda.

"Als het water weer gaat stromen krijgt Gouda zijn ziel terug"

Als het water weer gaat stromen krijgt Gouda zijn ziel terug Met trots presenteren we aan u het Blauwe Boekje uitgegeven naar aanleiding van het 15-jarig jubileum van het Gouds Watergilde. Dit Gilde is één van de werkgroepen van de Historische Vereniging Die Goude.

Nadere informatie

Het Gouds Watergilde blad: 1 Werkplan 2006-2015 Het Gouds Watergilde Werkplan 2006-2015

Het Gouds Watergilde blad: 1 Werkplan 2006-2015 Het Gouds Watergilde Werkplan 2006-2015 Het Gouds Watergilde blad: 1 Het Gouds Watergilde Werkplan 2006-2015 Het Gouds Watergilde blad: 2 Werkplan 2006-2015 1 Inleiding Het werkplan van het Gouds Watergilde is een uitwerking op het onderwerp

Nadere informatie

TEKST EN FOTO S: FRANK KOORNEEF TUSSEN IJSSEL, GOUWE EN RIJN VERTREKPUNT GOUDA ANWBWATERSPORT.NL

TEKST EN FOTO S: FRANK KOORNEEF TUSSEN IJSSEL, GOUWE EN RIJN VERTREKPUNT GOUDA ANWBWATERSPORT.NL DANKZIJ DE LIGGING AAN DRUKBEVAREN WATEREN VERVULT GOUDA AL EEUWEN EEN SLEUTELROL VOOR DE BINNENVAART. HET HISTORISCHE CENTRUM MAAKT GOUDA DAARNAAST OOK AANTREKKELIJK VOOR TOERISTISCH VAARVERKEER. 24 TEKST

Nadere informatie

Intieme Vaarroute. onderdeel van kennisproject Hollandse Waterstad Gouda

Intieme Vaarroute. onderdeel van kennisproject Hollandse Waterstad Gouda Intieme Vaarroute onderdeel van kennisproject Hollandse Waterstad Gouda Februari 29 Intieme Vaarroute onderdeel van kennisproject Hollandse Waterstad in opdracht van Consortium Hollandse Waterstad 3 De

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders <<contactpersoon_directieafkorting>> <<contactpersoon_telefoonnummer>> 6 november 2012

College van burgemeester en wethouders <<contactpersoon_directieafkorting>> <<contactpersoon_telefoonnummer>> 6 november 2012 Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum De gemeenteraad van Gouda Informatie projecten Cultureel en Havenkwartier College van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Uitnodiging Babel. Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam, zie bijgaande uitnodiging.

Uitnodiging Babel. Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam, zie bijgaande uitnodiging. gemeente Zaanstad Uitnodiging AAN Raad DATUM 11 maart 2016 ONDERWERP Uitnodiging Babel Geachte leden van de raad c.s, Op 13 mei organiseert Stichting Babel een bezoek aan het sluizencomplex van Leidschendam,

Nadere informatie

Waterbelevingsonderzoek Gouda

Waterbelevingsonderzoek Gouda Waterbelevingsonderzoek Gouda Zuid-Hollands Bureau voor Toerisme Netwerkorganisatie voor Omgevingskwaliteit (NOK-n) April 2008 Opdrachtgever: Consortium Hollandse Waterstad Gouda 2 Colofon Zuid-Hollands

Nadere informatie

Historische Vereniging Die Goude. Werkgroep Ruimte. Bijdrage aan de Omgevingsvisie van de Gemeente Gouda

Historische Vereniging Die Goude. Werkgroep Ruimte. Bijdrage aan de Omgevingsvisie van de Gemeente Gouda Historische Vereniging Die Goude Werkgroep Ruimte Bijdrage aan de Omgevingsvisie van de Gemeente Gouda 6 augustus 2019 1 Inhoud Vooraf 1. Gouda, 750 jaar stad aan de Hollandsche IJssel en de Gouwe 2. Gouda

Nadere informatie

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL REDENGEVENDE OMSCHRIJVING RIOOL ONDER HET GLOP EN DE BOTERHAL Inleiding Hoorn is een van de steden waar zich de uitzonderlijke situatie voordoet dat al vanaf de late Middeleeuwen riolen zijn aangelegd.

Nadere informatie

Drie keer Raam. november 2005. s t e d e b o u w k u n d i g e

Drie keer Raam. november 2005. s t e d e b o u w k u n d i g e Drie keer Raam november 2005 E L S B E T s t e d e b o u w k u n d i g e Drie keer Raam november 2005 in opdracht van de gemeente Gouda E L S B E T s t e d e b o u w k u n d i g e in samenwerking met

Nadere informatie

Veilig varen op de Gouwe

Veilig varen op de Gouwe Veilig varen op de Gouwe Door de komst van de overslagterminal (het Alpherium) langs de Gouwe in Alphen aan den Rijn is er meer containerscheepvaart op de Gouwe. De provincie Zuid-Holland is vaarwegbeheerder

Nadere informatie

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda Routebeschrijving Goudse Haringparty 2019 Gouwekerk Hoge Gouwe 39 2801 LB Gouda Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer om een bezoek te brengen aan de Goudse Haringparty in de Gouwekerk.

Nadere informatie

"Gouda, stad op stelten" Bodemdaling en klimaatverandering zijn een bedreiging én een kans

Gouda, stad op stelten Bodemdaling en klimaatverandering zijn een bedreiging én een kans Het Gouds Watergilde Werkgroep van de Historische Vereniging die Goude UITNODIGING VOOR DE 11e WATERCONFERENTIE Op donderdag 23 november 2017 in de Sint Janskerk te Gouda "Gouda, stad op stelten" Bodemdaling

Nadere informatie

Proeven Praten Plezier

Proeven Praten Plezier Dinsdag 23 juni 2015 16.00-20.00 uur Cultureel Kwartier Museum Gouda Museumtuin Achter de Kerk Dé Goudse Netwerkbijeenkomst Proeven Praten Plezier Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer

Nadere informatie

Verkenning RV Rijnland van mogelijke vaarverbindingen Vlietland Rotte

Verkenning RV Rijnland van mogelijke vaarverbindingen Vlietland Rotte Bijlage 1 bij zienswijze RV Rijnland Verkenning RV Rijnland van mogelijke vaarverbindingen Vlietland Rotte 1. Historie De ontwikkeling van de vaarweg van Rotterdam via de Rotte noordwaarts en die via Delft

Nadere informatie

Watertoerisme uitvoerings programma

Watertoerisme uitvoerings programma Watertoerisme uitvoerings programma 17 februari 2009 1. Gouda Waterstad inleiding Gouda is een aantrekkelijke stad voor toeristen en profileert zich ook als zodanig. Dat levert Gouda inkomsten op want

Nadere informatie

Het Ieperleekanaal. Historisch

Het Ieperleekanaal. Historisch Het Ieperleekanaal Historisch Een goed bevaarbare waterweg betekende voor vele steden in de beschaafde middeleeuwse wereld een grote troef voor snelle, soms explosieve groei en bloei. In die tijd hoorde

Nadere informatie

LIJST VAN GEMEENTELIJKE MONUMENTEN GOUDA

LIJST VAN GEMEENTELIJKE MONUMENTEN GOUDA LIJST VAN GEMEENTELIJKE MONUMENTEN GOUDA 11-7-2017 N.B. huisnummers veranderen; kadastrale nummers niet 438 Achter de Kerk 6-7 1996 848 Achter de Kerk 7a 2006 552 Achter de Kerk ong. bij 10 sluis t.h.v.

Nadere informatie

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN

OHP 3: NIJVERDAL - OMMEN OHP 3: NIJVERDAL OMMEN ROUTE 28 km 20 19 De wandeling is onderdeel van het Overijssels Havezatenpad en voert van station Nijverdal langs de Regge en via enkele mooie landgoederen naar station Ommen. Het

Nadere informatie

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens

Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten. Inleiding. Gegevens Hydraulische analyse schuren van de stadsgrachten Inleiding Het doorspoelen van de grachten in Gouda, zoals dat tot in de jaren 50 gebruikelijk was, zal een kortstondig effect hebben op de waterstand en

Nadere informatie

Gouda aan de waterkant

Gouda aan de waterkant Projectbureau Vrolijks, Breda, 6--00 Gouda aan de waterkant Gouda heeft als middelgrote waterrijke stad een interessante positie op het toervaartnetwerk. Gelegen aan de Staande Mastroute, via het water

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 42.1 (ongeveer 2:28 u.) Fietsroute 153437 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Utrechtse Heuvelrug 42.1 (ongeveer 2:28 u.) Fietsroute 153437 Wil

Nadere informatie

Bijlage: Terrasbootzonekaarten Delft

Bijlage: Terrasbootzonekaarten Delft Bijlage: Terrasbootzonekaarten 2014 - Delft Onderdeel van Uitvoeringsbeleid Terrasboten 2014 Delft Uitvoeringsbeleid Terrasboten 2014 Delft terrasbootzonekaarten pagina 1-14 Grachtvak Binnenwatersloot

Nadere informatie

Tijdingen De ziel van Gouda

Tijdingen De ziel van Gouda Tijdingen De ziel van Gouda Steeds vaker zijn plaatselijke historische verenigingen een belangrijke aanjager bij het tot stand komen van gemeentelijk erfgoedbeleid. Zo is het Gouds Watergilde een werkgroep

Nadere informatie

Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie?

Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie? Wat wordt de toekomst van het Arsenaal en de Infirmerie? Arsenaal Infirmerie Nieuwe kansen! Het Arsenaal staat leeg, de Infirmerie komt leeg. Nieuwe kansen voor het toekomstig gebruik van deze markante

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek doorvaarbaarheid Goudse binnenstad

Haalbaarheidsonderzoek doorvaarbaarheid Goudse binnenstad Haalbaarheidsonderzoek doorvaarbaarheid Goudse binnenstad Technische haalbaarheid, kostencalculaties en verwachte opbrengst Concept, 29 juni 2006 Consortium Hollandse Waterstad Met calculaties van DHV

Nadere informatie

Marc Couwenbergh. Het. GOUDA Boek. Met medewerking van: Streekarchief Midden-Holland, Museum Gouda en Bibliotheek Gouda

Marc Couwenbergh. Het. GOUDA Boek. Met medewerking van: Streekarchief Midden-Holland, Museum Gouda en Bibliotheek Gouda Het GOUDA Boek Marc Couwenbergh Het GOUDA Boek Met medewerking van: Streekarchief Midden-Holland, Museum Gouda en Bibliotheek Gouda Tot 1400 8 Stad in het veen 1400-1500 36 Gouda groeit en bloeit 1500-1600

Nadere informatie

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving.

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving. Liniepad Abcoude Wandelen langs de Stelling van Amsterdam Forten Horeca Forten in de omgeving Molens in de omgeving pagina 1 / 5 Omschrijving Deze wandelroute is opgesteld door Natuurmonumenten WANDELEN

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ;

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; / //// 1. 2. af druk voor: weth.melaard gemeente gouda ö'-' T:,Juÿ,j 2006 ÿi Paraaf,. /,,". ÿ" I Sector Stadsontwikkeling Afd.: S.V.M. Nr.: 10.729-'92 code: SVM2/297E.MK BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN

Nadere informatie

Heemschut Zuid-Holland 19 objecten in Boskoop.

Heemschut Zuid-Holland 19 objecten in Boskoop. Heemschut Zuid-Holland Aanleiding. De Provinciale Commissie van Heemschut in Zuid-Holland heeft een lijst met 19 objecten opgesteld die naar haar mening bescherming verdienen als Gemeentelijk Monument

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

Schelphoek waar cultuurhistorie alsnog Victorie behaalde

Schelphoek waar cultuurhistorie alsnog Victorie behaalde waar cultuurhistorie alsnog Victorie behaalde April 2014 Ontstaan van de Schelphoek Ontstaan van de Schelphoek Was tot ca 1560 water van de Voormeer Aangeplemd land in de Voormeer ten tijde beleg van Alkmaar

Nadere informatie

PALLISADE PAUL DE KORT 12.17 UUR 8 NOV WINTERTIJD 21 JUNI 21 JUNI 7 MEI EN 6 AUGUSTUS 7 MEI EN 6 AUGUSTUS 12 UUR. 13 uur. 11 uur. 14 uur.

PALLISADE PAUL DE KORT 12.17 UUR 8 NOV WINTERTIJD 21 JUNI 21 JUNI 7 MEI EN 6 AUGUSTUS 7 MEI EN 6 AUGUSTUS 12 UUR. 13 uur. 11 uur. 14 uur. 8 uur 21 MAART EN 21 SEPTEMBER ZONSONDERGANG 21 JUNI 7 MEI EN 6 AUGUSTUS 21 MAART EN 21 SEPTEMBER 8 NOVEMBER EN 3 FEBRUARI 21 DECEMBER 9 uur 21 uur 20 uur 19 uur 18 uur 17 uur 10 uur 16 uur 8 nov 7 mei

Nadere informatie

Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde. Naam:.

Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde. Naam:. Veldwerk Haarlem Aardrijkskunde Naam:. Klas:... De opzet: Op 11 juni gaan wij voor de vakken geschiedenis en aardrijkskunde naar Haarlem. De aardrijkskunde opdracht gaan jullie voor een deel in de klas/thuis

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 1km 2015 Falkplan BV 2 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 Verken een deel

Nadere informatie

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving.

Liniepad Abcoude. Liniepad Abcoude / wandelroute (10 km) Wandelen langs de Stelling van Amsterdam. Horeca Forten in de omgeving. Liniepad Abcoude Wandelen langs de Forten Horeca Forten in de omgeving Molens in de omgeving pagina 1 / 6 Omschrijving Deze wandelroute is opgesteld door Natuurmonumenten WANDELEN OVER HET LINIEPAD De

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

WONING BROCHURE. Gasthuisstraat 1a. Doesburg

WONING BROCHURE. Gasthuisstraat 1a. Doesburg WONING BROCHURE Gasthuisstraat 1a Doesburg Zeer geachte belangstellende Allereerst danken wij u, mede namens de eigenaar van de woning aan de Gasthuisstraat 1a te Doesburg, voor de door u getoonde interesse

Nadere informatie

is een door de mens aangelegde waterweg (kunstmatig) West-Vlaanderen is een natuurlijke waterweg, met bron en monding Schelde Leie de Schelde

is een door de mens aangelegde waterweg (kunstmatig) West-Vlaanderen is een natuurlijke waterweg, met bron en monding Schelde Leie de Schelde Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk tussen Bossuit en Zwevegem Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het Kanaal en kanalen Bossuit-Kortrijk in Vlaanderen < Zoek de volgende woorden op in je woordenboek:

Nadere informatie

Verder met de Vesting Muiden. Thema-uur 1 juni 2016

Verder met de Vesting Muiden. Thema-uur 1 juni 2016 Verder met de Vesting Muiden Thema-uur 1 juni 2016 Inhoud Inleiding over de historie van de Vesting Muiden Aanleiding voor het project Ontwikkelplan Verder met de Vesting Muiden Uitwerkingen van het ontwikkelplan

Nadere informatie

GOUDA STEVIGE STAD AANPAK OVERLAST BODEMDALING BINNENSTAD

GOUDA STEVIGE STAD AANPAK OVERLAST BODEMDALING BINNENSTAD GOUDA STEVIGE STAD AANPAK OVERLAST BODEMDALING BINNENSTAD De bodem onder onze binnenstad daalt al eeuwen. Dat leidt tot overlast. In deze folder leest u meer over oorzaak, gevolgen en aanpak. STAD MET

Nadere informatie

Rhenen binnenstad. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 04 / 30

Rhenen binnenstad. Een wederopbouwgebied van nationaal belang 04 / 30 Rhenen binnenstad Een wederopbouwgebied van nationaal belang 04 / 30 In de verdeling van de [ ] architecten werd in theorie het uiterste gedaan om te zorgen dat het straatbeeld, in overeenstemming met

Nadere informatie

Verslag rondetafel klimaatbestendige stad en erfgoed. 16 februari 2017

Verslag rondetafel klimaatbestendige stad en erfgoed. 16 februari 2017 Verslag rondetafel klimaatbestendige stad en erfgoed 16 februari 2017 2 Klimaatbestendige stad en erfgoed Dat erfgoed plekken betekenis geeft, weten we. Daarnaast kan inzicht in het gebruik van erfgoed

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0635 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan INDRUKWEKKEND KASTEEL BIJ MILAAN TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

Galerie HONINGEN. Meesterlijke Miniaturen VI. Groots op klein fomaat 12 t/m 29 juni 2014. Honingens Haring Party. zondag 15 juni

Galerie HONINGEN. Meesterlijke Miniaturen VI. Groots op klein fomaat 12 t/m 29 juni 2014. Honingens Haring Party. zondag 15 juni Galerie HONINGEN Meesterlijke Miniaturen VI Groots op klein fomaat 12 t/m 29 juni 2014 Honingens Haring Party zondag 15 juni Afb. voorzijde: Suzan Visser, Blauw-wit (detail), 14 x 12,5 cm Michiel Schrijver,

Nadere informatie

TE KOOP k.k.

TE KOOP k.k. Hartje centrum Fijne achtertuin Heerlijk rustig Mariaplaats 10 Utrecht TE KOOP 825.000 k.k. Entree Kenmerken De pluspunten van de woning zijn: - Uitstekende ligging ten opzichte van het stadcentrum; -

Nadere informatie

TE KOOP k.k.

TE KOOP k.k. Hartje centrum Fijne achtertuin Heerlijk rustig Mariaplaats 10 Utrecht TE KOOP 749.000 k.k. Entree Kenmerken De pluspunten van de woning zijn: - Uitstekende ligging ten opzichte van het stadcentrum; -

Nadere informatie

Comité Rotte-Dam. MERWE (later Nieuwe Maas)

Comité Rotte-Dam. MERWE (later Nieuwe Maas) Contact: Jan van den Noort, Schoonderloostraat 77, 3024 TT Rotterdam - 010-436 6014 - http://www.jvdn.nl/pages/rotte-dam.html - jan@jvdn.nl Het Comité Rotte-Dam vindt dat het ontstaan van Rotterdam meer

Nadere informatie

Comité Rotte-Dam. Admiraal de Ruyterweg GOUDSESINGEL. Mariniersweg BINNENROTTE HOOGSTRAAT. Bieb. Markthal plan BLAAK NIEUWE MAAS

Comité Rotte-Dam. Admiraal de Ruyterweg GOUDSESINGEL. Mariniersweg BINNENROTTE HOOGSTRAAT. Bieb. Markthal plan BLAAK NIEUWE MAAS Contact: Jan van den Noort, Schoonderloostraat 77, 3024 TT Rotterdam - 010-436 6014 - http://www.jvdn.nl/pages/rotte-dam.html - Janvdnoort@ext.eur.nl Het Comité Rotte-Dam vindt dat het ontstaan van Rotterdam

Nadere informatie

Cultuurhistorische aanbevelingen. Stichting Historische Kring Stad en Ambt Almelo Stichting Stadsherstel Almelo

Cultuurhistorische aanbevelingen. Stichting Historische Kring Stad en Ambt Almelo Stichting Stadsherstel Almelo Cultuurhistorische aanbevelingen Stichting Historische Kring Stad en Ambt Almelo Stichting Stadsherstel Almelo Stichting Historische Kring Stad en Ambt Almelo Stichting Stadsherstel Almelo Januari 2013

Nadere informatie

SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WERVEN AAN DE GRACHT

SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WERVEN AAN DE GRACHT Kwaliteit van de werven De grachten weerspiegelen de rijke historie van Utrecht en bieden een blik in het ontstaan van de stad. Samen met de Dom bepalen de grachten met de werven het beeld van de stad.

Nadere informatie

V A A R R O U T E FRIESLAND

V A A R R O U T E FRIESLAND VAARROUTE FRIESLAND INTRODUCTIE Ahoy kapitein, Welkom in Fryslân. Voor je ligt een vaarroute die jou al het mooie van deze provicie laat zien. Laat je inspireren en geniet van de vaart. Addio! - Barqo

Nadere informatie

Waterbelevingsonderzoek stakeholders Gouda deelonderzoek ZHBT

Waterbelevingsonderzoek stakeholders Gouda deelonderzoek ZHBT Waterbelevingsonderzoek stakeholders Gouda deelonderzoek ZHBT Onderzoek naar de standpunten van stakeholders - personen werkzaam in de toeristensector die spreken vanuit hun functie en het beleid van hun

Nadere informatie

Mest Boeren gebruiken mest op weilanden en akkers. Ook via de koe zelf komt er mest in een weiland. Via de regen spoelt dit ook in het water van

Mest Boeren gebruiken mest op weilanden en akkers. Ook via de koe zelf komt er mest in een weiland. Via de regen spoelt dit ook in het water van Mest Boeren gebruiken mest op weilanden en akkers. Ook via de koe zelf komt er mest in een weiland. Via de regen spoelt dit ook in het water van sloten, beken en rivieren. Het waterschap meet hoeveel meststoffen

Nadere informatie

De veerkracht van Veerstal Gouda en omgeving

De veerkracht van Veerstal Gouda en omgeving De veerkracht van Veerstal Gouda en omgeving Een uitnodiging tot meedenken Gouda, oktober 2015 Stichting Gouda ~sterk~ aan de IJssel 1. Inleiding De Stichting Gouda ~sterk~ aan de IJssel komt voort uit

Nadere informatie

Levensloopje. Een wandeling van 7,2 km

Levensloopje. Een wandeling van 7,2 km Levensloopje Een wandeling van 7,2 km 1 Levensloopje De wandeling maakt onderdeel uit van het project Gedenkparken. Het vormt de verbinding tussen de twee deelprojecten Levensbomenbos en de oude begraafplaats

Nadere informatie

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ;

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; E gemeente gouda stadhuis markt 1 2801 jg gouda telefoon 0182-588211 telefax 0182-588464 Sector Stadsontwikkeling Afd.: S.V.M. Nr.: 97.8648 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN G O U D A ; idend afschriÿ /.ÿ//

Nadere informatie

Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016)

Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016) Het territorium Urk; van Almere naar Zuiderzee. Een reconstructie van het gebied tussen 800 en 1300. (Anne Post versie 01-02-2016) Voor deze reconstructie is gebruik gemaakt van de kaarten uit de publicaties

Nadere informatie

LESMAP CONTACT LOCATIE. Lees verder meer:

LESMAP CONTACT LOCATIE. Lees verder meer: LESMAP Bezoek aan de archeologische site Hoge Wal in Ertvelde. Voor leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar. p de archeologische site Hoge Wal ligt een grote berg aarde. Deze berg zou zoveel kunnen zijn:

Nadere informatie

De Prijs voor Beste Erfgoedgemeente

De Prijs voor Beste Erfgoedgemeente DORDRECHT BESTE ERFGOEDGEMEENTE VAN NEDERLAND 2010 De Prijs voor Beste Erfgoedgemeente Het platform van erfgoedinstellingen heeft met ingang van 2010 een jaarlijkse prijs in het leven geroepen voor de

Nadere informatie

WONING BROCHURE. Contre Escarpe 8. Doesburg

WONING BROCHURE. Contre Escarpe 8. Doesburg WONING BROCHURE Contre Escarpe 8 Doesburg Zeer geachte belangstellende Allereerst danken wij u, mede namens de eigenaar van de woning aan de Contre Escarpe 8 te Doesburg, voor de door u getoonde interesse

Nadere informatie

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION. ets van Albrecht Dürer Tekening Koepeltuin Huys Ootmarsum door Schoenmaker. 1723.Rijksarchief Zwolle

Nadere informatie

Voorbeelduitwerkingen. 108 Leidraad openbare ruimte Binnenstad Groningen 109

Voorbeelduitwerkingen. 108 Leidraad openbare ruimte Binnenstad Groningen 109 H7 Voorbeelduitwerkingen 108 Leidraad openbare ruimte Binnenstad Groningen 109 Voorbeelduitwerking Diepenring Speciale stadsruimte In de toekomst kunnen de Diepenring en het Gedempte Zuiderdiep worden

Nadere informatie

MONUMENTAAL ONDERHOUD

MONUMENTAAL ONDERHOUD MONUMENTAAL ONDERHOUD Monumenten: zorg er goed voor Monumenten hebben vaak in meerdere opzichten een belangrijke betekenis. Als specialist in monumentaal onderhoud helpt Burgers van der Wal deze waarde

Nadere informatie

Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes

Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes FEATURE: HAARLEM Pagina 2 van 5 PRESS FEATURE Haarlem: sfeervolle stad vol kunst, winkels en terrasjes Haarlem is al eeuwenlang een stad van kunstenaars. Combineer een dag vol cultuur met een wandeling

Nadere informatie

MSH BEHEERPLAN 2016 voor de HARLINGER monumentale Sluiz en

MSH BEHEERPLAN 2016 voor de HARLINGER monumentale Sluiz en MSH BEHEERPLAN 2016 voor de HARLINGER monumentale Sluiz en Inhoudsopgave VOORWOORD... 3 VERANTWOORDING:... 4 Omschrijving sluisdelen:... 4 GROTE SLUIS aan de Rommelhaven... 5 Algemene gegevens:... 6 Technische

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt?

Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? 2 april 2009 initiatiefgroep raambuurt raam 62 2801 vm gouda t+f 0182.526925 initiatiefgroep@raambuurtgouda.nl Hoe zorgen we dat er minder hard gereden wordt? of de automobilist zich tenminste aan max.

Nadere informatie

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Rondje Plofsluis. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Fietsroute Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Rondje Plofsluis Ontdek de sluizen, dijken en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuiden van Utrecht. Deze fietsroute voert langs historische

Nadere informatie

HOFSTEDE BOUWLUST: UNIEK, 17de EEUWS & BIJZONDER LUXE EN COMPLEET GERESTAUREERD BOVENBERG BERGAMBACHT

HOFSTEDE BOUWLUST: UNIEK, 17de EEUWS & BIJZONDER LUXE EN COMPLEET GERESTAUREERD BOVENBERG BERGAMBACHT HOFSTEDE BOUWLUST: UNIEK, 17de EEUWS & BIJZONDER LUXE EN COMPLEET GERESTAUREERD BOVENBERG 54-58 BERGAMBACHT HOFSTEDE BOUWLUST ECHT UNIEK! Uniek. Het wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt in advertenties

Nadere informatie

KANDIDAAT INVESTEERDER UITBATER VOOR KASTEEL EN KOETSHUIZEN IN PARK HOF TER LINDEN TE EDEGEM

KANDIDAAT INVESTEERDER UITBATER VOOR KASTEEL EN KOETSHUIZEN IN PARK HOF TER LINDEN TE EDEGEM Horeca Partners bvba Desguinlei 184, 2018 Antwerpen Tel 03 260 60 90 fax 03 260 60 99 info@horecapartners.be www.horecapartners.be BTW : BE 0870.617.164 RPR Antwerpen BANK : BE45 6451 0286 4289 KANDIDAAT

Nadere informatie

monumentenzorg en archeologie nieuwsbrief nr. 30

monumentenzorg en archeologie nieuwsbrief nr. 30 november 2007 monumentenzorg en archeologie nieuwsbrief nr. 30 De Kadeschool aan de 4 Elizabeth Wolffstraat 30 e editie De Goudse binnenstad weer doorvaarbaar maken, de Havensluis bij het Tolhuis in ere

Nadere informatie

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije

29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije 29 juni 2019: Landschapsfietstocht Stelling en Crommenije Met gids Lia Vriend, geograaf en voormalig aardrijkskundelerares Startpunt: Fort bij Krommeniedijk (Fort K ijk) in Uitgeest De zesde excursie van

Nadere informatie

LEG S AAN IN S DAM SCHIEDAM: HISTORISCHE WATERSTAD

LEG S AAN IN S DAM SCHIEDAM: HISTORISCHE WATERSTAD LEG S AAN IN S DAM SCHIEDAM: HISTORISCHE WATERSTAD WWW.SDAM.NL/VAREN VAREN NAAR EN IN S DAM Varen door klein Amsterdam. Dat is varen door Schiedam met haar imposante MONUMENTALE PAKHUIZEN en distilleerderijen,

Nadere informatie

Vanaf de zestiende eeuw kwam men hier via de Kleiwegspoort de stad binnen.

Vanaf de zestiende eeuw kwam men hier via de Kleiwegspoort de stad binnen. Windmolenwandeltocht Gouda Centrum Tijdens deze wandeling maakt u kennis met de geschiedenis van Gouda aan de hand van bestaande en verdwenen molens van Gouda. Lengte ca. 3,6 km Kaart Goudse Windmolens

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Noord-Brabant Woudrichem 45.4 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 134341 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Noord-Brabant Woudrichem 45.4 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 134341 Geel moeraskruid,

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Utrecht Woudenberg 29.5 (ongeveer 1:42 u.) Fietsroute 142655 900m 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Utrecht Woudenberg 29.5 (ongeveer 1:42 u.) Fietsroute 142655 Falk-VVV fietskaarten,

Nadere informatie

Hotel d Hane Steenhuyse vrij te bezoeken vanaf 30 maart

Hotel d Hane Steenhuyse vrij te bezoeken vanaf 30 maart Hotel d Hane Steenhuyse vrij te bezoeken vanaf 30 maart Vanaf dit voorjaar kan men Hotel d Hane Steenhuyse in de Veldstraat vrij bezoeken als historisch huis. Historische Huizen Gent laat letterlijk en

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 8 Nederland Utrecht Stichtse Vecht 56 (ongeveer 3:18 u.) Fietsroute 138565 1km 2015 Falkplan BV 2 van 8 Nederland Utrecht Stichtse Vecht 56 (ongeveer 3:18 u.) Fietsroute 138565 Falk-VVV fietskaarten,

Nadere informatie

Sprong over het IJ Kaders

Sprong over het IJ Kaders Betreft: Input waterrecreatie MKBA Sprong over het IJ Datum: 20 oktober 2016 Contactpersonen: Jaap Brouwer Waterrecreatie Nederland Auke Bender ANWB / Watersportverbond Sprong over het IJ De gemeente Amsterdam

Nadere informatie

TE HUUR Merwedeplantsoen 31. Utrecht

TE HUUR Merwedeplantsoen 31. Utrecht TE HUUR Merwedeplantsoen 31 Utrecht DEZE WOONARK IS VERKOCHT Zeer ruime woonark/ watervilla, zo goed als nieuw, op fraaie locatie in Utrecht Aangeboden door woonbotenmakelaar Drijvend Wonen Niek van der

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 21617 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Florence - heuvels Oud kasteel te koop in Florence

Nadere informatie

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest

Saint-Quentin (Frankrijk) Frankrijk. België. Nederland. in de Noordzee (Nederland) Vlaams Gewest. Waals Gewest Leerlingen Naam: Het Kanaal Bossuit-Kortrijk: varen tussen Zwevegem en Bossuit Klas: 9 Opdracht 1: rivieren het stroomgebied en kanalen van in Vlaanderen Schelde 1a. Waar bevindt zich de bron van de Schelde?

Nadere informatie

GIMBORN PAD. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum

GIMBORN PAD. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum. Moersbergen. Von Gimborn Arboretum 1 Drie berg sest 5km raat weg 2 3 4 M oe rs be rg ste eg 6 7 Vo ss en ste in se 5 se la an Go oij erd ijk GIMBORN PAD Langbroekerwetering de-voetstap.nl Beschrijving wandeling Moersbergen - von Gimborn

Nadere informatie

Tegenwoordig gaat ongeveer dertig procent van het goederenvervoer

Tegenwoordig gaat ongeveer dertig procent van het goederenvervoer Kanalen waren eeuwenlang de slagaders van de Nederlandse economie Tekst en fotografie : Frits Niemeijer 1 Waterwegen staan aan de basis van het typisch Nederlandse cultuurlandschap. Het kwijtraken van

Nadere informatie

Evaluatieverslag Old Amsterdam Food Tour Cultuurbudget 2014

Evaluatieverslag Old Amsterdam Food Tour Cultuurbudget 2014 Evaluatieverslag Old Amsterdam Food Tour Cultuurbudget 2014 Evaluatieverslag Old Amsterdam Food Tour CITIES Foundation / Cultuurbudget 2014 Achtergrond & Activiteiten In januari 2014 werd CITIES Foundation

Nadere informatie

WONING BROCHURE. Burg.Flugi van Aspermontlaan 8. Doesburg

WONING BROCHURE. Burg.Flugi van Aspermontlaan 8. Doesburg WONING BROCHURE Burg.Flugi van Aspermontlaan 8 Doesburg Zeer geachte belangstellende Allereerst danken wij u, mede namens de eigenaar van de woning aan de Burg.Flugi van Aspermontlaan 8 te Doesburg, voor

Nadere informatie

Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3, Klundert

Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3, Klundert Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3, Klundert Foto's Kreekgebouw (voormalig gymzaal en badhuis) Kenmerken Adres Molenberglaan 2; Zevenbergsepoort 3 Huidige functie

Nadere informatie

Toelichting op de bouwhistorische verwachtingenkaart Verborgen geschiedenis achter de gevels van Dordrecht

Toelichting op de bouwhistorische verwachtingenkaart Verborgen geschiedenis achter de gevels van Dordrecht Toelichting op de bouwhistorische verwachtingenkaart Verborgen geschiedenis achter de gevels van Dordrecht Lange Breestraat 44-46 Gravenstraat 9-11 (stucplafond uit begin 20 e eeuw) Gravenstraat 9-11 (balken

Nadere informatie

Wandeling door Oud-Zuilen

Wandeling door Oud-Zuilen Speciaal voor bezoekers van Oud-Zuilen is er een wandelroute door het dorp uitgezet. Deze wandeling voert u langs de mooiste plekjes van Oud-Zuilen. In een tot anderhalf uur leert u de sfeer van dit prachtige

Nadere informatie

Monumentnummer*:

Monumentnummer*: Monumentnummer*: 523819 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Status: rijksmonument Inschrijving

Nadere informatie

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r Kampen entree tot de stad 4 D e c e m b e r 2 0 1 3 16 j u l i 2010 1 9 N o v e m b e r 2 0 1 3 V i s i e Achtergrond Het vroegere bruggenhoofd, de entrée tot de stad, werd sinds de late 16e eeuw beschermd

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal VO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal VO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Citaten uit verkiezingsprogramma s 21 maart 2018

Citaten uit verkiezingsprogramma s 21 maart 2018 Citaten uit verkiezingsprogramma s 21 maart 2018 Overslagterminal (pag. 14) In de komende periode hebben we speciale aandacht voor de wens van Goudse productiebedrijven voor het vestigen van een overslag

Nadere informatie

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers

HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers HERBESTEMMING OOSTELBEERSE KERK voor stichting dorpshuis oostelbeers 1411.1260 Betreft een herbestemming van de R.K. Kerk van de H. Andreas en Antonius van Padua; een beschermd Rijksmonument gebouwd in

Nadere informatie

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's

Vallis ❿ 61. Prachtige gebouwen en panorama's Route 6 60 Vallis 61 Prachtige gebouwen en panorama's In Vaals en Lemiers getuigen monumentale gebouwen van een bewogen verleden. De groene heuvels in de omgeving bieden allerlei fascinerende vergezichten.

Nadere informatie

J.F. van Hengelstraat 2 - Amsterdam

J.F. van Hengelstraat 2 - Amsterdam J.F. van Hengelstraat 2 - Amsterdam Vraagprijs: 1.125.000,- kosten koper J.F. van Hengelstraat 2 - Amsterdam UNIEK! OP ÉÉN VAN DE MEEST SPECTACULAIRE LOCATIES VAN AMSTERDAM! AAN HET IJ EN MONDING VAN AMSTERDAM-RIJNKANAAL

Nadere informatie