Ronde-de-renner. Deel 1: de Mecanicien -Door Martijn Kogelman-

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ronde-de-renner. Deel 1: de Mecanicien -Door Martijn Kogelman-"

Transcriptie

1 Ronde-de-renner Deel 1: de Mecanicien De truck staat op een mooie plek, dichtbij de start. Na het verkennen van het parcours rijden de renners warm op de rollers. Wij halen de laatste steentjes uit de banden, stellen de versnellingen bij en zetten het zadel nog een tikkie hoger of lager. Alles is erop gericht dat ze ongestoord en optimaal kunnen starten. Bart van Gog is mecanicien sinds De eerste jaren bij het wielerteam van Rabobank en vanaf 2013 bij de wielerploeg die nu de naam van Team Giant-Alpecin draagt. Het afstellen van de race- en tijdritfietsen is een belangrijk aspect van ons werk. Daarnaast laden wij de materialen, kleding en proviand in voor alle koersen die we wereldwijd rijden. Onze persoonlijke wedstrijd is geslaagd als de truck volgeladen het magazijn in Deventer verlaat. Te midden van vijf zussen ben ik op een boerderij opgegroeid. We fietsten allemaal. Zoals zovelen was het ook mijn jongensdroom om profwielrenner te worden. Dat is niet gelukt. Maar ik prijs me gelukkig dat ik iedere dag met fietsen bezig kan zijn. Ik heb zeven keer de Tour de France en twaalf keer de Ronde van Spanje meegemaakt. Ik was bij de Olympische Spelen in Londen en ga later dit jaar mee naar de Spelen in Rio. Als mecanicien heb ik prachtige momenten beleefd. De olympische winst van Marianne Vos in Londen was groots. Maar ik ben ook trots op het uitblijven van lekke banden tijdens de laatste Parijs-Roubaix. Een bevestiging dat we goed met het ontwikkelen van onze materialen bezig zijn. Het is uniek dat de Giro hier zo dicht bij ons kantoor start. De mecaniciens splitsen zich in twee teams. Het ene team vertrekt voor de start van de Giro al met vrachtwagens en bussen richting Zuid-Italië. Het andere team blijft hier. Na deze Nederlandse etappes vliegen de renners maandag naar Italië, waar ze de koers dinsdag hervatten op Italiaanse bodem. Wielrennen is belangrijk voor me, maar er is meer in het leven. Ik kan winst en verlies relativeren en ben geïnteresseerd in de mens achter de wielrenner. Elke renner is even belangrijk, maar jonge talenten en renners die het even moeilijk hebben, krijgen van mij extra aandacht. Maak je de zwakste schakel beter, dan wordt de hele ketting sterker.

2 Deel 2: de trainer Tom Dumoulin rijdt een aankomst bergop als een tijdrit. In zijn eigen tempo, op een vermogen waarvan hij weet dat hij dat kan trappen. Waar reporters en andere volgers zich al gauw zorgen maken dat Tom moet lossen, weten wij dat dit de manier is waarop hij het beste naar boven kan rijden. Vaak zie je in de loop van de klim dat hij met dit stabiele tempo de één na de ander opraapt. Adriaan Helmantel is inmiddels in zijn vierde seizoen actief als trainer van de professionele wielerploeg, die sinds 2014 bekend is onder de naam Team Giant- Alpecin. Daarvoor was hij talentcoach bij de KNWU en trainde hij onder andere wielrenster Kirsten Wild. Ik maak trainingsschema s en seizoenplanningen, begeleid trainingskampen en ben daarnaast af en toe ploegleider. Mijn drijfveer is om mensen te ontwikkelen in hun talenten. Prachtig dat ik dat nu kan doen in mijn favoriete sport, op het hoogste niveau. Als jong ventje wou ik voetballer worden of wielrenner. Al vrij snel kwam ik erachter dat ik als coach iets meer talent had. Ik denk dat ik in staat ben om de wetenschap en de mens met elkaar te verbinden. Er wordt zoveel gepubliceerd over trainingsmethoden. Het gaat erom dat je de juiste dingen eruit pikt en deze praktisch maakt de voor specifieke renner. In vergelijking tot vroeger is er veel meer individuele begeleiding in het wielrennen. Vroeger moesten renners zichzelf veel meer zien te redden. Nu zijn er rond de renners specialisten bezig met dingen als houding, voeding en materialen. Professionaliseren in topsport moet, anders haak je af. De intrede van de vermogensmeter is een belangrijke in het wielrennen. We zijn nu veel beter in staat de effecten van onze trainingen te meten en deze kennis in wedstrijden toe te passen. Elke sporter heeft zijn twijfels. Ik voel niet wat een renner voelt. Daarom praat ik veel met renners. De juiste trainingsaanpak geeft de renner vertrouwen, maar geen zekerheid. Sommige renners maken zich druk om de kleinste details. Ik probeer ze dan bewust te maken dat het beter is eerste de 95% basiselementen te trainen, voordat je tijd steekt in allerlei details. Tom Dumoulin kan dit als geen ander. Hij kan soms best wat nonchalant zijn. Maar bij zijn tijdrit moet alles kloppen. Echte toppers focussen op details die terzake doen.

3 Deel 3: de ploegleider - Door Martijn Kogelman- Je rijdt op een halve meter van je voorganger, geeft bidons aan, houdt de koers in de gaten, luistert naar de radio, leidt renners terug naar het peloton en let op motoren, publiek en verkeersobstakels. Maar angst achter het stuur heb ik nooit gevoeld. Marc Reef is nu vijf jaar ploegleider bij de professionele wielerploeg van Team Giant- Alpecin, die zijn thuisbasis in Deventer heeft. Renners verliezen soms hun hoofd als in de koers onverwachte dingen gebeuren. Ik zorg dan voor rust, overzicht en controle. Maar ploegleider zijn is veel meer dan achter het stuur van een auto zitten. Bijvoorbeeld het tactisch strijdplan voor de koers: gaan we voor een vroege vlucht, een late ontsnapping of een sprint? Een strijdplan betekent niet dat renners zelf niet meer mogen nadenken. We willen geen robots van ze maken. Maar om in het hedendaagse wielrennen te winnen is een teamstrategie onmisbaar. Niemand wint meer alleen. Ik betrek de renners uitdrukkelijk bij het bepalen van de strategie. Het moet goed zitten in de koppies van de wielrenners. Als je de renners weet te raken in hun hoofd, zijn ze dubbel gemotiveerd hun taken uit te voeren. Het ultieme voor mij als ploegleider is als ons tactisch plan voor de koers klopt en uitmondt in een goed resultaat. Tegelijk kan ik ervan balen als we een resultaat halen, waarbij de taakinvulling onderweg niet goed was. Als je in het wereldje kijkt ben ik wel jong als ploegleider. Ik was 25 jaar en stond op het punt om een studie Bedrijfskunde te starten. Bij onze lokale wielerclub polste Rudi Kemna of ploegleiderschap niet iets voor mij was. Die studie is er nooit van gekomen. In het begin had ik wel twijfels. Weet ik wel genoeg om dit te doen? Nemen ze me serieus? Maar door te vertrouwen op mezelf en te luisteren naar anderen, groeide ik in mijn rol. Ik zou nu niks anders meer willen. Ik ben gemiddeld zo n 150 dagen per jaar onderweg. Dat is best veel. Maar als er niet wordt gekoerst, ben je wel lange perioden thuis. Ik kom in alle delen van de wereld, kom in aanraking met zoveel nationaliteiten en culturen. De belangen en de druk in het wielrennen zijn groot. Vooral in tijden wanneer prestaties uitblijven. Natuurlijk mag je kritisch zijn op de uitgezette koers, maar gooi je idealen niet overboord. Uiteindelijk komen de successen wel weer. Sommige zaken kun je nu eenmaal niet beïnvloeden.

4 Deel 4: de soigneur De winst van John Degenkolb in Parijs- Roubaix van vorig jaar blijft me altijd bij. Het aanzwellende gejuich in het Velodrome bij de entree van de kopgroep. Die fantastische sprint. Ik ving John als eerste op na de finish. Man, ik krijg nu opnieuw kippenvel als ik hierover vertel. Joost Oldenburg werkt sinds 2011 voor het professionele wielerteam dat nu de naam Team Giant-Alpecin draagt. Als soigneur is hij zowel fysiotherapeut als verzorger van het team. Fysiotherapeut zijn voor een wielerploeg is anders dan het werk van een normale fysiotherapeut. Wij zijn bezig met renners die fit genoeg zijn om te koersen. Het gaat dan vooral om masseren, rekken en behandelen van kleine irritaties. Renners met relatief grote kwetsuren zoals John Degenkolb op dit moment - herstellen in hun eigen woonomgeving. Op de massagebank komen verschillende verhalen langs. Het kan gaan over de koers, over thuis of actualiteiten. Maar vaak is het ook gewoon helemaal stil. Voor de renners is het ook een relaxmomentje. Binnen ons team zijn alle fysiotherapeuten tegelijkertijd ook verzorger. Verzorgers regelen hotels, richten slaapplekken in, klappen massagetafels uit, vullen bidons en reiken etenszakken aan tijdens de koers. Als wij ons werk goed doen, hoeven de renners zich niet bezig te houden met randzaken. Dat is geen verwennerij, maar een voorwaarde voor het leveren van topprestaties. De avond voorafgaande aan de koers lopen we het draaiboek door. Waar gaan we staan onderweg? Hoe komen we daar? Wie pakt welke rol? Ook de ploegentactiek delen ze met ons. Zo weten we allemaal wie kopman is, wie een vroege vlucht gaat doen. Dat versterkt het gevoel dat we met zijn allen voor hetzelfde doel bezig zijn. In etappekoersen als de Giro d Italia zijn we gemiddeld zestien uur per dag in touw, drie weken lang. Soms is het best vermoeiend, maar we blijven altijd positief. Ik vind dat we altijd richting onze renners moeten uitstralen dat wij het volste vertrouwen in ze hebben. Ik heb bewondering en respect voor de renners. Ik weet wat ze er allemaal voor doen en laten om op dit topniveau te presteren. Maar tegen ze opkijken doe ik niet. Dat ligt vooral aan de renners zelf. Het zijn hele normale, bereikbare gasten. Met een bijzonder beroep. Renners moeten het vooral zelf doen in de koers. Ik ben er wel trots op dat ik een steentje kan bijdragen aan hun prestaties. Al is het maar een half procentje. Dat kan net de wieldikte zijn die nodig is voor de overwinning.

5 Deel 5: de technisch-innovator Dumoulin zit aerodynamisch bijna perfect op zijn tijdritfiets. Benen dichtbij het frame. Hoge handen om zijn voorkant dicht te maken. Hoofd en helm die naadloos aansluiten op zijn rug. Allemaal met als doel om de luchtweerstand te reduceren. Tom Davids heeft als mecanicien jarenlang met wielerteams om de wereld gereisd. Nu is hij al zes jaar verantwoordelijk voor de technische innovatie binnen de professionele wielerploeg van Team Giant- Alpecin. Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door de wijze waarop materialen en houding kunnen leiden tot betere fietsprestaties. Samen met fabrikanten van fietsen, materialen en kleding zijn we voortdurend op zoek naar mogelijkheden tot verbetering. Een geslaagde innovatie resulteert in meer tijdwinst, comfort of veiligheid. De grootste uitdaging bij innoveren is het vinden van balans tussen tegengestelde elementen. Kijk bijvoorbeeld naar een fietsband. Die moet aerodynamisch, lekbestendig en comfortabel zijn. Maar moet ook voldoende grip en een minimale rolweerstand hebben. Als we kijken naar de afgelopen tien jaren is er niet een bepaalde innovatie die er bovenuit steekt. Het is de som van alle vernieuwingen die leidt tot winst. Denk aan het elektronisch schakelen of de verminderde rolweerstand van banden. Onlangs hebben we een stof voor wielerbroeken ontwikkeld die veel beter beschermt bij valpartijen. Onze ambitie tot innoveren is hoog, maar het moet altijd plaatsvinden binnen de grenzen van de UCI-reglementen. Dat is soms een spanningsveld: Hoeveel tijd en geld durf je te investeren, als de kans bestaat dat een vernieuwing uiteindelijk de keuring niet haalt? Parijs-Roubaix een perfect examen voor product-innovaties. De zware omstandigheden in die koers stellen de hoogste eisen aan onze materialen. Specifiek voor deze klassieker ontwikkelen we producten, waarmee de wielerwereld zijn voordeel doet. Innovatie zoeken we ook bij de renners zelf. We steken veel tijd in de wijze waarop onze renners op hun fiets zitten. Op de baan analyseren we met meetapparatuur hoe een renner zo aerodynamisch mogelijk op een fiets kan zitten, met behoud van kracht. We hebben een renner in onze ploeg die bijna dezelfde wattages trapt als Tom Dumoulin, maar niet de fysieke capaciteit heeft om zo aerodynamisch als Tom op zijn fiets te zitten. Dan verlies je per saldo dus tijd. Of we momenteel met nieuwe innovaties bezig zijn? Jazeker. Alleen ga ik je daar nog niks over vertellen. We moeten de concurrentie niet wijzer maken dan nodig. Na de Spelen in Rio hoor je meer.

Informatiefolder jeugdwielrennen

Informatiefolder jeugdwielrennen WTC DE AMSTEL Informatiefolder jeugdwielrennen Seizoen 2011 1-3-2011 Welkom bij de WTC de Amstel Uw zoon/dochter heeft belangstelling om te gaan wielrennen. Als wedstrijdwielervereniging zijn wij daar

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Tour de France Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over de Tour de France. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Ik zal tijdens mijn spreekbeurt over een aantal onderwerpen

Nadere informatie

Topsport en ondernemen. Presentatie: Thijs van Amerongen

Topsport en ondernemen. Presentatie: Thijs van Amerongen Topsport en ondernemen. ` Presentatie: Thijs van Amerongen - Thijs van Amerongen - Woonachtig in Vorden - 24 jaar - Opleiding: MTS Bouwkunde - Werkervaring maatschappelijk: 2 jaar - Huidig beroep: Zelfstandige

Nadere informatie

De samenwerkingsovereenkomst geeft Team Sky de beschikking over een reeks uiteenlopende Ford s ter ondersteuning van

De samenwerkingsovereenkomst geeft Team Sky de beschikking over een reeks uiteenlopende Ford s ter ondersteuning van 12-jan-2016 AMSTERDAM Ford wordt exclusieve leverancier personauto s bedrijfswags voor topwielerploeg Team Sky Ford Motor Company sluit meerjarige samwerkingsoverekomst Team Sky wordt exclusieve leverancier

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren

Sport en Innovatie. Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Mentaal talent kan fysiek tekort compenseren Sport en Innovatie De één scoort fluitend doelpunt na doelpunt, de ander krijgt slappe knieën bij het nemen van een strafschop. De één vliegt over de horden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 5 mrt 2013 Deze Nieuwsbrief is bestemd voor fans en sponsoren van de Wout Poels fanclub

NIEUWSBRIEF nr. 5 mrt 2013 Deze Nieuwsbrief is bestemd voor fans en sponsoren van de Wout Poels fanclub NIEUWSBRIEF nr. 5 mrt 2013 Deze Nieuwsbrief is bestemd voor fans en sponsoren van de Wout Poels fanclub Fans en sponsoren gratis per luxe bus naar de première unieke documentaire: RETOUR Het wielerseizoen

Nadere informatie

360-Sports Flash #25.

360-Sports Flash #25. 360-Sports Flash #25 360-Sportster in beeld: Mieke Docx 360-Sports stories: het verhaal van een wereldkampioen en de rol van de makelaar in het wielrennen Graag 124 Watt extra trappen? Lees even mee -

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Eerder hadden we met de rensters die voor deze wereldbeker geselecteerd waren, het parcours al verkend

Nieuwsbrief. Eerder hadden we met de rensters die voor deze wereldbeker geselecteerd waren, het parcours al verkend Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 3, 2012 Ronde van Vlaanderen Eerder hadden we met de rensters die voor deze wereldbeker geselecteerd waren, het parcours al verkend En zondag 1 april was het zover!

Nadere informatie

De kampioenen van de toekomst herkennen. November 2014

De kampioenen van de toekomst herkennen. November 2014 De kampioenen van de toekomst herkennen.? November 2014 feiten 1. 13. MOLLEMA Bauke x 2. 38. TERPSTRA Niki 5e 1994 cat 3 3. 41. GESINK Robert x 4. 44. WEENING Pieter x 5. 49. BOOM Lars x 6. 57. KELDERMAN

Nadere informatie

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot.

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot. 1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11 Tot slot. 12 Gerrit Schulte in de krant 2 Ik hou mijn werkstuk over Gerrit

Nadere informatie

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Drijfveren. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Drijfveren Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Drijfveren (QDI) 2 Wat motiveert jou? Wat geeft jou energie? Waardoor laat jij

Nadere informatie

Het Geheim van Wielrennen. Het Geheim van Wielrennen. Hoe zit het nu precies?

Het Geheim van Wielrennen. Het Geheim van Wielrennen. Hoe zit het nu precies? Op Tripro komen we met een serie artikelen op basis van het boek. Dit boek is een vervolg op Het Geheim van Hardlopen, het boek van Hans van Dijk en Ron van Megen dat onmiddellijk een schot in de roos

Nadere informatie

Grand Départ Utrecht samenvatten (laatste keer in week 20: 10 jaar YouTube) logisch-mathematische intelligentie (rekenknap) Clib-niveau 62/8

Grand Départ Utrecht samenvatten (laatste keer in week 20: 10 jaar YouTube) logisch-mathematische intelligentie (rekenknap) Clib-niveau 62/8 Handleiding niveau B De Nieuwsbegripbieb Achteraan deze handleiding vindt u een lijstje met titels van informatieve en fictieboeken, die aansluiten bij het onderwerp van de Nieuwsbegriples. Op de website

Nadere informatie

Op bezoek bij de sportpedicure

Op bezoek bij de sportpedicure 360-Sports Flash November 2017 In deze Flash: Op bezoek bij de sportpedicure Sporter van de maand: Stijn De Bock Op zoek naar de zwakste schakel FAITH Gran Fondo: sportieve en medische testen achter de

Nadere informatie

Fietsen Martijn Carol TCT 2008

Fietsen Martijn Carol TCT 2008 Fietsen Martijn Carol TCT 2008 Inhoud Voorwoord... 2 Fietsafstelling... 4 Comfort... 5 Weerstand... 6 Frontaal... 7 Drag... 8 Vermogen en Efficiëntie... 9 Techniektraining... 10 Trapbeweging... 10 Rechtuit,

Nadere informatie

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC Hard work, magic moments: starting now! Africa Classic voert over glooiende paden van steenslag, zand en stof. In zes dagen leg je in de hitte veel kilometers en hoogtemeters

Nadere informatie

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB.NL/CAMPUS CAMPUS KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN Het moderne voetbal vraagt om goed voorbereid samenspel én talent. Met spelers die sterker zijn dankzij hun

Nadere informatie

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN

KNVB CAMPUS KNVB.NL/CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN KNVB.NL/CAMPUS CAMPUS KNVB CAMPUS VOOR DE TEAMS VAN MORGEN Het moderne voetbal vraagt om goed voorbereid samenspel én talent. Met spelers die sterker zijn dankzij hun

Nadere informatie

Ik heb nog heel wat jaren te gaan

Ik heb nog heel wat jaren te gaan Wieler Revue #4 Interview Ik heb nog heel wat jaren te gaan Robert Gesink (31) is weer op de weg terug. Opnieuw. In de Giro wil de renner van Team LottoNL-Jumbo laten zien wat hij twee jaar terug in de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 3 okt 2012

NIEUWSBRIEF nr. 3 okt 2012 NIEUWSBRIEF nr. 3 okt 2012 Deze Nieuwsbrief is bestemd voor fans en sponsoren van de Wout Poels fanclub. In deze Nieuwsbrief o.a.: * Wout Poels Fanclubdag 27 oktober te Blitterswijck * Terugblik Wout Poels

Nadere informatie

Martijn Veltkamp. De verborgen motor. over de psychologie van het wielrennen Prometheus Bert Bakker Amsterdam

Martijn Veltkamp. De verborgen motor. over de psychologie van het wielrennen Prometheus Bert Bakker Amsterdam de verborgen motor Martijn Veltkamp De verborgen motor over de psychologie van het wielrennen 2015 Prometheus Bert Bakker Amsterdam 2015 Martijn Veltkamp Omslagontwerp Jan van Zomeren Foto auteur Brian

Nadere informatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie

Sport en Innovatie. Wetenschappers en innovatie Wetenschappers en innovatie Sport en Innovatie Deelnemers rondetafelgesprek: Nico Delleman Hidde Haisma Marnix ten Kortenaar Koen Lemmink Hanno van der Loo Nando Timmer Huub Toussaint Bij innovatie speelt

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

BinckBank Tour 2017 Sponsormogelijkheden Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen (SWS)

BinckBank Tour 2017 Sponsormogelijkheden Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen (SWS) Cor Vos BinckBank Tour 2017 Sponsormogelijkheden Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen (SWS) www.wielerpromotionsittardgeleen.nl Voorwoord Na 12 jaar Eneco Tour, heeft de grootse wielerronde van Nederland

Nadere informatie

Wielrennen in de groep, hoe doe je dat?

Wielrennen in de groep, hoe doe je dat? Wielrennen in de groep, hoe doe je dat? Het wielrennen en zeker het rijden in een groep op de weg is voor Last Gear-leden even wennen. We zijn tenslotte in de eerste plaats een mountainbikevereniging.

Nadere informatie

Geachte heer / mevrouw,

Geachte heer / mevrouw, Geachte heer / mevrouw, U ontvangt interessante informatie over het winterprogramma op de wielerbaan te Alkmaar dat vanaf 6 oktober 2015 weer van start is gegaan. Met als hoogtepunt in december de Nederlandse

Nadere informatie

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC Hard work, magic moments: starting now! Africa Classic voert over glooiende paden van steenslag, zand en stof. In zes dagen leg je in de hitte veel kilometers en hoogtemeters

Nadere informatie

Koersen op een schone sport

Koersen op een schone sport Koersen op een schone sport Workshop voor verenigingen Op 17 juni 2013 presenteerde de Commissie Anti-Doping Aanpak (Commissie Sorgdrager) haar eindrapport Meedoen of stoppen. De conclusie: het wegwielrennen

Nadere informatie

DE JONGE RENNER SPONSORPRESENTATIE

DE JONGE RENNER SPONSORPRESENTATIE DE JONGE RENNER SPONSORPRESENTATIE 1 INLEIDING Al vele jaren toonaangevend in Nederland met vele individuele overwinningen, maar ook als vereniging, zoals winst in de nationale clubcompetitie en op het

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Riders dossier Voorbeelddocument

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Riders dossier Voorbeelddocument PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Riders dossier Voorbeelddocument Inhoud Toelichting... 3 Riders Dossier... 4 Technisch & Tactisch... 1 Uitslagen... 2 Cognitieve vaardigheden... 3 Fysieke kwaliteiten...

Nadere informatie

lezen de kinderen samen met u wat er in de brief staat en schrijven gezamenlijk een brief terug. Groep 1 Groep 2

lezen de kinderen samen met u wat er in de brief staat en schrijven gezamenlijk een brief terug. Groep 1 Groep 2 1. Een brief van Tom Tijdens deze activiteit: lezen de kinderen samen met u wat er in de brief staat en schrijven gezamenlijk een brief terug. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Oriëntatie op

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

Het Geheim van Wielrennen. ADV, wat is dat?

Het Geheim van Wielrennen. ADV, wat is dat? Het Geheim van Wielrennen ADV, wat is dat? Afgelopen week hadden we het op TriPro over het zuurstofopnamevermogen, de VO 2 max, een belangrijk begrip bij duursporten als wielrennen. Tegenwoordig zie je

Nadere informatie

LESGEVEN IS TOPSPORT. www.cps.nl/lesgevenistopsport

LESGEVEN IS TOPSPORT. www.cps.nl/lesgevenistopsport www.cps.nl/lesgevenistopsport IK BEN Marc Lammers. COACH VAN HET BELGISCH DAMESHOCKEYTEAM. EERDER WAS IK BONDSCOACH VAN SPANJE EN HET NEDERLANDS DAMESHOCKEYTEAM. MET NEDERLAND WON IK EEN gouden medaille

Nadere informatie

4 augustus. Onderzoek: De Olympische Spelen

4 augustus. Onderzoek: De Olympische Spelen 4 augustus 2016 Onderzoek: De Olympische Spelen 2016 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Building better teams

Building better teams Building better teams Succes is geen toeval Team Heiner Management Programmes Ons vak is winnen Wij houden van winnen. Daar doen we alles voor. Als Team Heiner Management Programmes bereiden we teams

Nadere informatie

TRAININGSPLAN. Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe. Naam: Naam paard:

TRAININGSPLAN. Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe. Naam: Naam paard: TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard: DOELEN Wat wil je bereiken? Als alles mogelijk zou zijn, geld en talent geen rol zouden spelen, wat is dan jouw grote droom

Nadere informatie

Sta ik niet op mijn plek met tassen en bidons, dan krijgen de renners honger

Sta ik niet op mijn plek met tassen en bidons, dan krijgen de renners honger reportage Het verzorgen van wielrenners houdt Gre Knetemann jong Sta ik niet op mijn plek met tassen en bidons, dan krijgen de renners honger TEKST EN BEELD MARK VAN DER HEIJDEN Van een verzorger bij een

Nadere informatie

Volg ons op: Zesdaagse. voor Beginners

Volg ons op:   Zesdaagse. voor Beginners M A N A G E M E N T AHOY - Rotterdam Volg ons op: 5-10 JANUARI 2012 www.zesdaagserotterdam.nl Hoe werkt een? Een aantal bezoekers aan de zal voor het eerst kennismaken met dit fenomeen. Voor hen leggen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mascha Pijnenborg. Strandrace Scheveningen. Test Sport Assistance Breda. December 2011

Nieuwsbrief. Mascha Pijnenborg. Strandrace Scheveningen. Test Sport Assistance Breda. December 2011 Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg December 2011 Strandrace Scheveningen Sinds jaren rijd ik samen met ons pap de Rabo Beachchallenge, een strandrace met start en finish in Scheveningen. Vorig jaar stond ik

Nadere informatie

Eisen KNWU 2014 Baan-DUUR mannen nationale selectie

Eisen KNWU 2014 Baan-DUUR mannen nationale selectie Eisen Baan-DUUR mannen nationale selectie Leeftijd 17-17 18 NK tijdrijden - NK tijdrijden nieuwelingen top-6 -NK tijdrijden junioren top-3 (van alle eerstejaars) - NK tijdrijden junioren top-3 (alle NK

Nadere informatie

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud:

Nieuwsbrief 7. Kooijman Racing. ONK Supersport 600. Inhoud: Kooijman Racing ONK Supersport 600 Nieuwsbrief 7 Inhoud: - Verslag GAMMA Racing Days - Kooijman Racing start niet in Spa-Francorchamps - ALS-dag in Assen 22 september - Caravan Verhuur Karsten helpt mee

Nadere informatie

Informatiefolder Jeugdwielrennen

Informatiefolder Jeugdwielrennen RTV de Zwaluwen Fabriekstraat 47 7005 AP Doetinchem KVK 40119634 KNWU 20370 NTFU 105167 Website rtvdezwaluwen.nl Email info@rtvdezwaluwen.nl Rek. Nr. 3843.99.231 Informatiefolder Jeugdwielrennen Welkom

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Selectiecriteria baanwielrennen 2015

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Selectiecriteria baanwielrennen 2015 PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Selectiecriteria baanwielrennen 2015 Eisen KNWU 2015 Baan-DUUR mannen nationale selectie Leeftijd 17-17 18 - nieuwelingen top-6 - junioren top-3 (van alle eerstejaars)

Nadere informatie

INTERVIEW ROLMODEL BLOK 4 SOUFYAN ABBASSI

INTERVIEW ROLMODEL BLOK 4 SOUFYAN ABBASSI INTERVIEW ROLMODEL BLOK 4 SOUFYAN ABBASSI 500734542 Interview Rolmodel Mijn 4 e interview heb ik gehouden met niemand minder dan Othman Abalhoussaien. Othman heeft momenteel een eigen onderneming genaamd

Nadere informatie

LEESVAARDIGHEID 1: TEKSTSTRUCTUREN

LEESVAARDIGHEID 1: TEKSTSTRUCTUREN LEESVAARDIGHEID 1: TEKSTSTRUCTUREN Antwoorden 1 t/m 16: Testtoets lezen H1 Tekst 1 Tour de fiets [1] De Tour de France is weer begonnen. De komende drie weken fietsen 198 wielrenners zo n 3500 kilometer,

Nadere informatie

sponsoring, hospitality & advertising NK Wielersportweken 20 juni t/m 5 juli 2015 Emmen nkwielersportweken.nl

sponsoring, hospitality & advertising NK Wielersportweken 20 juni t/m 5 juli 2015 Emmen nkwielersportweken.nl sponsoring, hospitality & advertising NK Wielersportweken 20 juni t/m 5 juli 2015 Emmen nkwielersportweken.nl programma Twee weken lang staat Emmen in het teken van de wielersport. Alle Nederlandse kampioenschappen

Nadere informatie

Het Geheim van Wielrennen. De natuurkunde van het fietsen

Het Geheim van Wielrennen. De natuurkunde van het fietsen Het Geheim van Wielrennen De natuurkunde van het fietsen Tot nu toe hebben we het in onze artikelen voor TriPro vooral gehad over het vermogen van onze menselijke motor. We hebben gezien dat ons vermogen

Nadere informatie

De kampioenen van de toekomst herkennen. November 2014

De kampioenen van de toekomst herkennen. November 2014 De kampioenen van de toekomst herkennen.? November 2014 feiten 1. 13. MOLLEMA Bauke x 2. 38. TERPSTRA Niki 5e 1994 cat 3 3. 41. GESINK Robert x 4. 44. WEENING Pieter x 5. 49. BOOM Lars x 6. 57. KELDERMAN

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Nieuwsbrief Buitenlust

Nieuwsbrief Buitenlust Nieuwsbrief 2-2017 Buitenlust 2.0 2017-2021 Beste lezers, Dit is de tweede nieuwsbrief die jullie ontvangen van R&TC Buitenlust. Het jaar is al bijna 3 maanden oud en is er al weer het één en ander gebeurd.

Nadere informatie

Oud winnaars Mathieu van der Poel en Marianne Vos ook wereldkampioen

Oud winnaars Mathieu van der Poel en Marianne Vos ook wereldkampioen NIEUWSBERICHTEN 2013 30-09-2013 Oud winnaars Mathieu van der Poel en Marianne Vos ook wereldkampioen In het Italiaanse Florence zijn wederom 2 oud winnaars van de EPZ Omloop van Borsele wereld kampioen

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT VRAGENLIJST 186 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JANUARI 2009 Blandijnberg 2 9000 Gent WIELRENNEN Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Informatie in een groep fietsen

Informatie in een groep fietsen Informatie in een groep fietsen Veiligheid -Helm is verplicht, zonder helm geen training -Te allen tijde worden de verkeersregels in acht genomen -Het is niet toegestaan met een tijdritstuur te rijden,

Nadere informatie

Ethisch verantwoord sporten.

Ethisch verantwoord sporten. Ethisch verantwoord sporten Judoka Wees groot in je verlies. Ook al verlies je op training of op tornooi, je gedraagt je sportief ten opzichte van je tegenstanders. Oefen en train veel zodat het de volgende

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Wielrennen. Juni Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Wielrennen. Juni Belgium Wielrennen Juni 2018 Belgium Inhoudstafel A. Wedstrijden 3 B. Parcours 3 Weg 3 Tijdrit 4 C. Uitrusting 4 D. Wedstrijdreglement 5 Divisioning 5 Algemene regels 6 E. Unified wedstrijden 7 2 A. Wedstrijden

Nadere informatie

Veloflex, de beste banden van het peloton

Veloflex, de beste banden van het peloton Veloflex, de beste banden van het peloton De vouwbanden en tubes van Veloflex zijn de beste van het peloton. Vraag het de Tourwinnaars van 2012 (Bradley Wiggins), 2013 (Chris Froome) én 2014 (Vincenzo

Nadere informatie

UNIEKE WIELER EVENTS VOOR UW BEDRIJF

UNIEKE WIELER EVENTS VOOR UW BEDRIJF UNIEKE WIELER EVENTS VOOR UW BEDRIJF.CYCLING CLUB. INTRODUCTIE Eind 2016 hebben wij BEAT Cycling Club geïntroduceerd, de eerste professionele wielerclub. Door middel van de clubstructuur bieden wij nieuwe

Nadere informatie

ALGEMEENHEDEN 2. SPECIFIEK REGLEMENT 2 Artikel 1: de renner 2. Artikel 2: de fiets 2

ALGEMEENHEDEN 2. SPECIFIEK REGLEMENT 2 Artikel 1: de renner 2. Artikel 2: de fiets 2 INHOUDSTAFEL ALGEMEENHEDEN 2 SPECIFIEK REGLEMENT 2 Artikel 1: de renner 2 Artikel 2: de fiets 2 Artikel 3: de wedstrijden 3 Algemeenheden 3 Specifieke regels 3 1 km individuele tijdrit 3 500m 3 3km 3 5km

Nadere informatie

op het juiste moment op topniveau

op het juiste moment op topniveau Het kost vier jaar om een sporter op het juiste moment op topniveau te laten presteren Jacco Verhaeren (1969) was bij PSV in Eindhoven coach van onder meer Inge de Bruin en Pieter van den Hoogenband. In

Nadere informatie

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones.

De Veenlopers. De temponummers zijn ook te vervangen voor het trainen met hartslagzones. De Veenlopers Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van de Veenlopers zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Interne selectieprocedure Baanwielrennen duur ten behoeve van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Interne selectieprocedure Baanwielrennen duur ten behoeve van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Interne selectieprocedure Baanwielrennen duur ten behoeve van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro 2016 Interne selectieprocedure Baan duur ten behoeve van de

Nadere informatie

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen!

Mascha Pijnenborg. Naast een nieuwe outfit, hoort daar ook een natuurlijk ook nieuwe fiets bij. Deze fiets kon ik begin januari op gaan halen! Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 1, 2011 Nieuw jaar, nieuwe ploeg, nieuwe fiets Een nieuw jaar is begonnen! Mijn oude ploeg bestaat nu écht niet meer en ik start nu officieel bij het nieuwe Dolmans

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Wielrennen. Februari Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Wielrennen. Februari Belgium Wielrennen Februari 2016 Belgium Inhoudstafel A. Wedstrijden 3 B. Parcours 3 Weg 3 Tijdrit 4 C. Uitrusting 4 D. Wedstrijdreglement 5 Divisioning 5 Algemene regels 6 2 A. Wedstrijden 1. 500m tijdrit driewieler

Nadere informatie

Bijlage Lidmaatschapsstructuur

Bijlage Lidmaatschapsstructuur Bijlage 1 8. Lidmaatschapsstructuur LEDEN- EN LIDMAATSCHAPS- STRUCTUUR KANSEN, VAN HIER TOT TOKIO VISIE KNWU 2017+ VERSIE 0.4 WHY Wij maken iedere fietser continu beter We encourage every cyclist to become

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DOK TOER Oktober 2013

NIEUWSBRIEF DOK TOER Oktober 2013 Inleiding In ons wegprogramma hebben wij nog twee tochten staan voor de maand oktober. De Sluitingstocht is in hetzelfde weekeinde als de eerste ATB-tocht van de gezamenlijke verenigingen in de Kop van

Nadere informatie

Reïntegratie begeleiden Durf sneller te gaan dan de protocollen bij ziekteverzuim!

Reïntegratie begeleiden Durf sneller te gaan dan de protocollen bij ziekteverzuim! Reïntegratie begeleiden Durf sneller te gaan dan de protocollen bij ziekteverzuim! Veel organisaties volgen letterlijk de termijnen van de Wet Verbetering Poortwachter. Dat is heel vaak niet verstandig.

Nadere informatie

Basis trainingsschema 5 km

Basis trainingsschema 5 km Basis trainingsschema 5 km De basis trainingschema s van Mijnhardlooptrainer.nl zijn volgens de SouplesseMethode / EMI opgebouwd. Deze trainingsmethode heeft ten opzichten van andere trainingschema s veel

Nadere informatie

Start & Finish: Dorpsstraat Relegem PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP. voor junioren

Start & Finish: Dorpsstraat Relegem PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP. voor junioren Start & Finish: Dorpsstraat Relegem PROVINCIAAL KAMPIOENSCHAP voor junioren ZONDAG 12 MEI 2013 Dorpsstraat 40-1731 Relegem Tel 02/461 19 19 Snijbloemen Van der Smissen Roger Maalbeek 18-1731 Relegem Tel.

Nadere informatie

TEKST: LÉON VAN BON / FOTO S: LÉON VAN BON PHOTOGRAPHY

TEKST: LÉON VAN BON / FOTO S: LÉON VAN BON PHOTOGRAPHY BIKEFITTING VOOR PROFS LIJKT OVER BODIG. ZE ZITTEN IMMERS AL VELE JAREN OP DE FIETS. TOCH KUNNEN BIKE FITTERS NOG EEN WERELD WINNEN, IN SAMENWERKING MET ANDERE DISCIPLINES BINNEN EEN WIELER PLOEG. LÉON

Nadere informatie

Trainingskampen Vitesse Hoofdkantoor NOC*NSF Arnhemhal Pitch&Putt Golf Athene zaal Vergaderzalen Hotel

Trainingskampen Vitesse Hoofdkantoor NOC*NSF Arnhemhal Pitch&Putt Golf Athene zaal Vergaderzalen Hotel voel de energie! Trainingskampen De velden en zalen met fitness en sauna zijn perfect voor trainingskampen. Vitesse De trainingsaccommodatie van Vitesse ligt schitterend en biedt alle faciliteiten. Hoofdkantoor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juni. Lars is tevreden over de koers die hij gereden heeft, met uitzondering van de tijdrit:

Nieuwsbrief Juni. Lars is tevreden over de koers die hij gereden heeft, met uitzondering van de tijdrit: Nieuwsbrief Juni Hallo wielervrienden, Na een ontzettend koud en nat voorseizoen zijn eindelijk betere tijden aangebroken. Ook voor ouders en begeleiders is het nu weer een stuk prettiger langs de kant.

Nadere informatie

Beste speler, Beste ouders,

Beste speler, Beste ouders, Beste speler, Beste ouders, Een voetbalseizoen stopt als het volgende begint Volgende maand gaat het seizoen 2015 2016 van start. Na een toch wel verdiende zomerrust kregen onze batterijen ruim de kans

Nadere informatie

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b.

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel tijdens de toertocht in de polder Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel

Nadere informatie

Wij leren de talenten hun topsportgedrag aan

Wij leren de talenten hun topsportgedrag aan Wij leren de talenten hun topsportgedrag aan Ze dienen zich eerst te bewijzen op de hellingen van de Ardennen of tijdens testdagen op de baan. Maar wie daar en ook in de wielerkoersen voor de jeugd over

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord: Ruud van Nistelrooy 9. Inleiding: Flow is flow Weten waar je samen heen wilt 19 collectieve ambitie

Inhoud. Voorwoord: Ruud van Nistelrooy 9. Inleiding: Flow is flow Weten waar je samen heen wilt 19 collectieve ambitie Flow Inhoud Voorwoord: Ruud van Nistelrooy 9 Inleiding: Flow is flow 11 1. Weten waar je samen heen wilt 19 collectieve ambitie 2. Gedeelde afspraak 33 Gezamenlijk doel 3. Wat willen we? 41 Teamwaarden

Nadere informatie

Leren voor Morgen, Leren voor Morgen, uitdagingen voor het onderwijs

Leren voor Morgen, Leren voor Morgen, uitdagingen voor het onderwijs Leren voor Morgen, Leren voor Morgen, uitdagingen voor het onderwijs uitdagingen vleren voor Morgen, uitdagingen voor het onderwijs leren Artikel in Meerprimair, themanummer digitalisering mei 2018 Het

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

WIELERVERENIGING SCHIJNDEL

WIELERVERENIGING SCHIJNDEL JEUGD 2015 WIELERVERENIGING SCHIJNDEL 1 Welkom bij Wielervereniging Schijndel! Dit boekje is speciaal voor de jeugd van Wielervereniging Schijndel. Je kunt er allerlei informatie in vinden over het jeugdwielrennen

Nadere informatie

Inner Game. Tennis Workshop

Inner Game. Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop Inner Game Tennis Workshop De Inner Game Tennis Workshop zal zowel sporters als niet sporters, leden en niet leden van My HealthClub een waarvolle ervaring meegeven. Een positieve

Nadere informatie

Informatieblad W.V. De Jonge Renner Wielrennen Jeugd

Informatieblad W.V. De Jonge Renner Wielrennen Jeugd Informatieblad W.V. De Jonge Renner Wielrennen Jeugd Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Contact 3. Ik vind wielrennen heel leuk hoe nu verder? 4. Trainingen 5. Huisregels 6. Jeugdcategorieën 7. Materiaal 8.

Nadere informatie

De rollator op twee wielen voorbij

De rollator op twee wielen voorbij 13 De rollator op twee wielen voorbij Fietsen E-bike van Spiked Cycles brengt de kick terug 14 Wat was het gevoel dat je als kind kreeg bij stoer fietsen? Dat wilden wij terug toen we met dit project begonnen.

Nadere informatie

Stichting Rotterdam Rome Cycling Tour facebook.nl/rotterdamromecyclingtour

Stichting Rotterdam Rome Cycling Tour  facebook.nl/rotterdamromecyclingtour Stichting Rotterdam Rome Cycling Tour www.rrct.eu facebook.nl/rotterdamromecyclingtour De Rotterdam Rome Cycling Tour De RRCT is een initiatief van leden van het Rotterdams Studenten Corps die door middel

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Nederland wint goud, zilver en brons op WK Tijdrijden elite-vrouwen

Nederland wint goud, zilver en brons op WK Tijdrijden elite-vrouwen Nederland wint goud, zilver en brons op WK Tijdrijden elite-vrouwen Innsbruck - De Nederlandse vrouwen domineerden het wereldkampioenschap tijdrijden in Innsbruck dinsdag. Annemiek van Vleuten verdedigde

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. Testen van een (top)sporter

Netwerkbijeenkomst. Testen van een (top)sporter Netwerkbijeenkomst Testen van een (top)sporter Wielrennen www.mspopleidingen.nl 1 Inhoud Testen om te testen of om te meten? Wat willen we weten? Fysieke testen (lab) ergometer (veld) vermogenstest Blessure

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

Koersboek alternatief rondje Holterberg

Koersboek alternatief rondje Holterberg Koersboek alternatief rondje Holterberg Puntenverdeling 3 e categorie: winnaar 1 punt Bergklassement 2 e categorie: winnaar 2 punten, runner-up 1 punt 1 e categorie: winnaar 3 punten, runner-up 2 punten,

Nadere informatie

Gegarandeerde resultaten in onzekere tijden 7 Vier gevaren in onzekere tijden 9

Gegarandeerde resultaten in onzekere tijden 7 Vier gevaren in onzekere tijden 9 Inhoud Gegarandeerde resultaten in onzekere tijden 7 Vier gevaren in onzekere tijden 9 Prioriteiten excellent uitvoeren 13 Weet iedereen wat er gedaan moet worden? 14 Trek jij de middenmoot mee? 31 Maak

Nadere informatie

Wieler Revue #01 Reportage. kuifje

Wieler Revue #01 Reportage. kuifje Wieler Revue #01 Reportage kuifje 70 in afrika De Ronde van Rwanda levert knotsgekke beelden op. Van massa s wielerfans tot spectaculaire crashes, in Afrika zie je het allemaal. Adne van Engelen (24) reed

Nadere informatie

Selectie WK Baan Hongkong bekend

Selectie WK Baan Hongkong bekend Selectie WK Baan Hongkong bekend Nieuwegein, 23 maart Bondscoaches René Wolff (Sprint) en Peter Schep (Duur) hebben vandaag de selectie bekend gemaakt voor de Wereldkampioenschappen baanwielrennen. Deze

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD JEUGDWIELRENNEN

INFORMATIEBLAD JEUGDWIELRENNEN INFORMATIEBLAD JEUGDWIELRENNEN W.V. DE JONGE RENNER 2019 V19.1 1. Voorwoord... 1 2. Contact... 1 3. Ik vind wielrennen heel leuk, maar hoe nu verder?... 2 Jeugdlid... 2 Wedstrijden... 2 Kleding... 2 4.

Nadere informatie

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt.

Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. FASE 1: STEL JE KLANT OP HAAR/ZIJN GEMAK EN NEEM DE LEIDING Maak echt contact, stel iemand op zijn/haar gemak. Wellicht is dit de eerste keer dat je potentieel klant skype/facetime gebruikt. Dit gesprek

Nadere informatie

18 april UITGEVONDEN: testdag. giant prime. giant helpt het fietsen vooruit! Tot wel. aan gratis accessoires! test nu de nieuwe elektrische giant!

18 april UITGEVONDEN: testdag. giant prime. giant helpt het fietsen vooruit! Tot wel. aan gratis accessoires! test nu de nieuwe elektrische giant! www.giant-bicycles.nl giant prime testdag 18 april test nu de nieuwe elektrische giant! we hebben IETS nieuws UITGEVONDEN: Tot wel 200 aan gratis accessoires! Kijk snel in deze folder de fiets. giant helpt

Nadere informatie

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent!

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent! Ik ben Anke en ik gebruik mijn kennis, passie en creativiteit om vrouwen die weten dat ze meer in hun mars hebben en zich afvragen: is dit het nou te helpen weten wat ze willen en gaan doen wat ze willen.

Nadere informatie

Kick-Off Workshop Train de trainer

Kick-Off Workshop Train de trainer Kick-Off Workshop Train de trainer Georganiseerd door: Marloes Faesen, sportconsulent In samenwerking met: -NKS: Lian Witteveen -SV Venray (locatie) 25 februari en 4 maart 2010 Agenda 19.30 19.45: Voorstelronde.

Nadere informatie

TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard:

TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard: www.dressagepro.com TRAININGSPLAN Behaal je doelen en geniet van de weg ernaar toe Naam: Naam paard: Als je geen plan maakt en geen doelen stelt, is de kans kleiner dat je daadwerkelijk bereikt wat je

Nadere informatie

Jasper Riezebos. Op weg naar Dakar...

Jasper Riezebos. Op weg naar Dakar... Op weg naar Dakar... 3 Biografie Naam Adres Sonnenbergweg 5 8271 RJ IJsselmuiden E-mail rally-sportriezebos@live.nl Telefoon 06-201 64 232 Korte kennismaking Mijn naam is, een echte motorcrossliefhebber.

Nadere informatie