Verslag Interplast Holland Missie Zanzibar 2 t/m 16 oktober 2009.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag Interplast Holland Missie Zanzibar 2 t/m 16 oktober 2009."

Transcriptie

1 Verslag Interplast Holland Missie Zanzibar 2 t/m 16 oktober Team bestaande uit: - Jolanda Kooijman, verpleegkundige / ok assistent - Reinier Schoorl, plastisch chirurg / teamleider - Jan van Steen, anesthesie assistent - Toine van Trier, plastisch chirurg - Bas Zappenfeldt, anesthesioloog Er werd gewerkt in het Mnazi Mmoja Hospital in Stonetown, Zanzibar. Aantal verrichte operaties: 63. Aantal verbandwisselingen / gipsbehandelingen: 23. Vrijdagmiddag 2 oktober werd om uur op Schiphol verzameld. We werden uitgeleide gedaan door Rein en Thil Zeeman en Annemarie Maas. Na herverdelen van bagage kon zonder extra kosten voor overgewicht worden ingechekt. De vlucht via Nairobi naar Zanzibar verliep zonder problemen. Aankomst aldaar rond uur s ochtends. Na $ 50,- p.p. te hebben betaald voor het inreisvisum, werden we door de douane doorgelaten. Op Zanzibar Airport werden we opgewacht door Boudewijn Peters oftewel dr. Bou, senior health advisor voor Danida en studievriend van Johan Klasens ( teamleider van de missie februari / maart 2009 ). Hij loodste ons en onze bagage op efficiënte wijze door de douane en met het door hem geregelde transport werden wij naar het guesthouse Santa Monica vervoerd, een eenvoudig uitgerust hotel (wel alle kamers met airco, op een onzer kamers overigens niet werkend). Goed bed, klamboe, toilet en douche welke over het algemeen heel redelijk functioneerden.

2 In het hotel werd s ochtends om 7.30 een ontbijt geserveerd. Dit was inbegrepen bij de verblijfskosten, de overige maaltijden niet. De afstand tussen Santa Monica en Mnazi Mmoja is goed te lopen ( ongeveer 10 minuten ), hetgeen wij dagelijks deden. De temperatuur was overdag steeds boven de 30 C bij een hoge luchtvochtigheid. We maakten enkele fikse kortdurende regenbuien mee, op momenten dat wijzelf binnen waren. De lokale munteenheid is de shilling; geld kan met Nederlandse bankpas uit de pinautomaat ( Barclays bank ) worden verkregen. Op de dag van aankomst, zaterdag 3 oktober, was onze contactpersoon dr. Ramadhan Mikidadi Suleiman oftewel dr. Ram, vanwege een begrafenis verhinderd ons te begeleiden, derhalve hebben we lopend een deel van Stonetown verkend, geld gewisseld en met dr. Bou gegeten. Op zondag 4 oktober voor het eerst naar het MM hospital, waar we dr. Ram ontmoetten. Met enig ceremonieel de door een sponsor geschonken laptop overhandigd, welke in dank werd aanvaard. Zonder tijd te verliezen direct met outpatients begonnen. Het betrof hier een groep van 36 patiënten die reeds door dr. Ram waren geselecteerd. 8 Hiervan kwamen van Pemba. Zanzibar is een semiautonome staat ( van Tanzania ) met eigen president en regering. Geografisch gezien is Zanzibar een archipel met Unguja en Pemba als grootste eilanden en nog een reeks kleine eilandjes. In totaal heeft het rond de 1 miljoen inwoners. Er heerst enige rivaliteit tussen beide hoofd eilanden. Van de 36 patiënten werden er 32 op de lijst voor de OK geplaatst. De meest voorkomende indicaties: - Urethrale fistels ( UF ) meestal ontstaan als gevolg van ondeskundige circumcisie, - Post burn contractures ( PBC ), - Schisis ( lip / gehemeltespleet ), en - Klompvoetjes.

3 1 patiënt met een vlak keloïd op de romp, 1 dysmatuur kindje met een schisis, 1 patiënt met camptodactylie en 1 met hemifaciale atrofie kwamen niet in aanmerking voor behandeling door ons team. De zondagmiddag werd op het OK complex doorgebracht met schoonmaken, opruimen en installeren van de deels vooruitgezonden en deels meegebrachte materialen. Zoals Johan Klasens (teamleider februari missie) al aangaf is het MM hospital het belangrijkste / grootste ziekenhuis van Zanzibar. De conditie van het OK complex was vrijwel hetzelfde als ten tijde van de vorige missie. Met enige improvisatie kon er goed gewerkt worden. Er was een vrij groot verschil in scholing / handigheid / betrokkenheid van het lokale, assisterend OK personeel, variërend van goed tot zeer matig. Als verpleegafdelingen hadden we voornamelijk met de kinderafdeling en de mannenzaal te maken. Veel van de verzorging van de patiënten geschiedt door familieleden die min of meer permanent aanwezig lijken te zijn. Het was moeilijk een goed inzicht te krijgen over de kwaliteit van de verpleging. Hygiënisch handelen en aandacht voor details worden vaak anders toegepast dan wij gewend zijn. Zo leidde b.v. tractie aan catheters ( catheterzakjes werden niet aan de bedrand opgehangen i.v.m. toiletbezoek ) in enkele gevallen tot problemen. Wij kregen de volledige beschikking over 2 van de 4 operatiekamers in het hoofdgebouw. Op beide OK s (met airco) stond een goed functionerend diathermie apparaat van Chinese makelij.

4 Tussen 8.30 uur en 9.00 uur kon er gestart worden op de OK, waarna in een wisselend tempo tot ca uur kon worden doorgewerkt. Op het complex werd voor een adequate lunch en voldoende drinkwater, gezorgd. Maandag 5 oktober was de eerste OK dag. We maakten kennis met dr. Jomala, de directeur van het ziekenhuis. Op de eerste dag al werden we geconfronteerd met gevolgen van onze overmoed bij de indicatiestelling ( een kindje dat speciaal uit Pemba komt stuur je niet gemakkelijk weg ), nl een urethrale fistel bij een jongetje van 3 maanden. Er was geen passende catheter voorhanden. Zelf hebben we er een gemaakt van een slangetje dat normaal gesproken wordt gebruikt bij plexus anesthesie. Dit bleek naderhand niet ideaal. Dus we moeten of de indicaties aanpassen of zorgen dat er naast catheter nr. 8 en 10, in de toekomst ook 4 en 6 meegaan. Op deze dag was er een Groninger co-assistent die 2 maanden co-schap in Tanzania had gelopen en via internet van onze aanwezigheid op de hoogte was. Het team verkeerde in de bevoorrechte positie dat beide verpleegkundig geschoolde teamleden ook gipsverbandmeester waren, zodat klompvoetjes zowel conservatief, maar ook post-operatief met gipsimmobilisatie konden worden behandeld. Ook na operaties wegens brandwondcontracturen kwam deze extra know-how goed van pas.

5 Tijdens de OK dagen vonden vrijwel steeds consulten tussendoor plaats, waarbij nog de nodige indicaties konden worden gesteld. Voornamelijk UF, schisis, PBC en ulcus cruris. Ook werden wij bij deze consulten nog geconfronteerd met zeldzame aandoeningen als ectopia vesicae en een mogelijk geval van intersex. Helaas konden wij in deze gevallen geen uitkomst bieden aangezien dit soort aandoeningen in beter uitgeruste centra thuishoort. 6 Oktober. Gehele dag OK met o.a. UF en PBC en dubbelzijdige syndactylie. Voor de distale UF ( in de sulcus ) werd volstaan met een meatotomie aangezien de neomeatus vaak t.g.v. littekencontractie gestenoseerd was en vooral bij de kleinere patiëntjes ertoe werd overgegaan geen catheter post-operatief te geven ( te veel problemen met de door ons zelf gemaakte catheters ). 7 Oktober. Schisis, PBC, UF. Dr. Ram meldt problemen met de beddencapaciteit. Alle bedden liggen vol. 8 Oktober. Schisis, PBC, UF. En een eerste fase van een hypospadie repair. 9 Oktober. UF, PBC. Patiënt met schijnbare hypospadie maar mogelijk intersex perineale meatus, microphallie, bifide scrotum ( labia? ), geen testis palpabel. Deze patiënt uitvoerig besproken. Dr Ram zal zien of ouders naar een centrum kunnen ( Dar es Salaam? ). Wij zullen zien of we consult op afstand van bv gendercentrum VUMC kunnen regelen. 10 Oktober. 10 patiënten met wondinspectie, hechtingen verwijderen, gipswissel.

6 11 Oktober. Vrije dag 12 Oktober. Om 8.30 uur worden ons team en dr. Ram ontvangen door de Minister of Health and Social Welfare, Mohammed Machari en de Principal Secretary dr. Mohammed Saleh Jiddaur. Het betrof een courtesy visit waarbij het jaarverslag van Interplast 2008 werd aangeboden. Van ons bezoek werden TV opnames gemaakt, die s avonds via de lokale TV werden uitgezonden. Dit leverde ons in de dagen erna nieuwe patiënten op. Daarna een normaal OK programma gedraaid met UF, schisis, ulcus cruris en wondinspecties. 13 Oktober. 3 Familieleden met congenitale enkelzijdige bovenooglidsptosis. Lastig door vrijwel ontbrekende Levator. 1 van deze 3 patiënten, een meisje, werd 2 dagen later opnieuw geopereerd, onder lokaal anesthesie (! ), teneinde het effect te kunnen testen. Verder PBC en Ulcus cruris en 1 e fase van microtia-reconstructie met ribkraakbeen implantaat. 14 Oktober ( nationale herdenkingsdag n.a.v. sterfdag van Julius Nyerere, eerste president van Tanzania ). OK: UF, elephantiasus van het scrotum en biopt uit tumor van de bil. 15 Oktober. UF schisis, PBC en verbandwissels en gipsen. 16 Oktober. Laatste dag. Verbandwissels en inpakken om s avonds naar het vliegveld te gaan. Dagelijks werd door het gehele team met dr. Ram na het Ok programma visite gelopen. s Ochtends maakte dr. Ram alleen een ronde terwijl wij gezamenlijk de OK s opstartten. Hij rapporteerde eventuele probleemgevallen, welke indien nodig later door ons óf op de afdeling óf op de OK werden bekeken en z.n. behandeld.

7 Wij kregen te maken met de volgende complicaties: - Bij 2 UF patiënten was er sprake van een recidief ( vermoedelijk als gevolg van catheterproblematiek ). - 1 ptosispatiëntje werd 2 dagen later opnieuw geopereerd vanwege onvoldoende effect. - De meeste getransplanteerde PBC s toonden voldoende / goede take. Bij 1 handje betrof dit maar 20%. Incidenteel werd er door andere artsen van het ziekenhuis meegekeken en een enkele keer geassisteerd maar evenals bij de vorige missie was de belangstelling van lokale collega s niet heel er groot. Alle follow-up zoals gips vernieuwen, verbandwissels, klein aanvullend transplantaat, werden met dr. Ram doorgesproken en hij zegde toe een en ander te zullen begeleiden. Dr. Ram heeft op voortreffelijke wijze de organisatie van de patiënten communicatie en administratie verzorgd. Helaas heeft hij niet mee geopereerd / geassisteerd, zodat wij niet over zijn chirurgische vaardigheden zijn geïnformeerd. Toch zou bij het continueren van deze missies geschoold kunnen worden in plastisch chirurgische ingrepen op een wijze zoals dat ook gelukt is in Jemen met dr. Ahmed Ammari. Dit werd bij ons afscheidsgesprek met de ziekenhuisdirecteur terloops geopperd. Men stond hier niet afwijzend tegenover, maar er is dan nog een vrij lange weg te gaan. Alle betrokkenen waren het erover eens dat de missies zeer zinvol zijn en dat continueren ervan uitermate wenselijk is. Gelukkig heeft geen van de teamleden dermate gezondheidsproblemen ondervonden dat daardoor verzuimd moest worden. Alle teamleden waren het erover eens dat het een zeer geslaagde missie was met een prima teamgeest. De terugreis was voorspoedig en op zaterdag 17 oktober kwamen we in alle vroegte op Schiphol aan. Extra dank aan dr. Bou die tussen de bedrijven van zijn eigen werkzaamheden door, zorgde voor een uiterst soepel verlopen van deze missie, o.a. via zijn indrukwekkende netwerk.

8 Voor het volgende team staan zeker al 12 patiënten op de OK lijst, waaronder 2 e fase hypospadie correctie en vervolgcorrectie microtia ( na kraakbeenimplantaat ). Reinier Schoorl, Amsterdam, 25 oktober 2009

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 21 februari 8 maart 2014

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 21 februari 8 maart 2014 INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 21 februari 8 maart 2014 Teamleden: Rein Zeeman Ruth Lester Liam McCarthy Gijs Witte Ingrid Hollander - Mus Agnes Derwa - teamleider en plastisch chirurg NP (verslag)

Nadere informatie

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR. 20 februari 6 maart 2015

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR. 20 februari 6 maart 2015 INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 20 februari 6 maart 2015 Teamleden: Esther Mesters - plastisch chirurg (verslag) Liam McCarthy - kinderuroloog (Birmingham) Gijs Witte - anesthesioloog Elly Hofstede

Nadere informatie

Interplast Holland Missie Jemen 14 28 april 2007

Interplast Holland Missie Jemen 14 28 april 2007 Interplast Holland Missie Jemen 14 28 april 2007 Team: Rein J. Zeeman Ahmed Ammari Charles Rutten Greta Hesseling Alexandra Verweij Bezochte ziekenhuizen: plastisch & reconstructief chirurg / teamleider

Nadere informatie

Verslag missie Interplast Holland Yemen najaar 2005

Verslag missie Interplast Holland Yemen najaar 2005 Verslag missie Interplast Holland Yemen najaar 2005 Samenstelling team: John van der Werff Reinier Schoorl Joukje Harinck- de Weerd Ingrid Hollander-Mus Esther Zijp Jolanda Kooiman-Eskes plastisch chirurg,

Nadere informatie

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 15 februari 2 maart 2013

INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 15 februari 2 maart 2013 INTERPLAST HOLLAND MISSIE ZANZIBAR 15 februari 2 maart 2013 Teamleden: Rein Zeeman Ruth Lester Gijs Witte Ingrid Hollander - Mus Jolanda Kooijman - Eskes - teamleider en plastisch chirurg (verslag) - plastisch

Nadere informatie

- Hospital Nacional Simao Mendes. Ziekenhuis. Stichting Interplast Holland Guinee-Bissau 2017

- Hospital Nacional Simao Mendes. Ziekenhuis. Stichting Interplast Holland Guinee-Bissau 2017 1 Negende Interplast Holland missie in Guinee-Bissau 28 januari 10 februari 2017 Team Rein Zeeman - plastisch & reconstructief chirurg NP / teamleider (verslag) Yoline Mermans - plastisch chirurg in opleiding

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 29 april 14 mei 2011

Interplast Holland missie Burundi 29 april 14 mei 2011 Interplast Holland missie Burundi 29 april 14 mei 2011 Teamleden Rein Zeeman Esther Mesters Rutger van Leersum Jan van Steen Marie Thérèse de Bakker Ellen de Campagne Colette Sindahamira Andre Nkeshimana

Nadere informatie

VERSLAG INTERPLAST GHANA TEAM NOVEMBER 2006

VERSLAG INTERPLAST GHANA TEAM NOVEMBER 2006 VERSLAG INTERPLAST GHANA TEAM NOVEMBER 2006 Teamleden: Plastisch chirurgen: Etienne Lommen (teamleider en verslag) Berend van der Lei Anesthesist: Geertjan Goekoop Anesthesie assist: Eddie Hermanus OK-assistenten:

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 25 november 9 december 2017

Interplast Holland missie Burundi 25 november 9 december 2017 1 Interplast Holland missie Burundi 25 november 9 december 2017 Teamleden: Rein Zeeman Gijs Witte Andrew Posma Els Gerritsen Ellen Campagne Leo Sitta Jean Claude Bizimana André Nkeshimana plastisch chirurg

Nadere informatie

Verkennende missie Tanzania 18 maart 2 april 2016

Verkennende missie Tanzania 18 maart 2 april 2016 Verkennende missie Tanzania 18 maart 2 april 2016 Team: Rein Zeeman - plastisch chirurg NP en teamleider (verslag) Muriel Siepel - anesthesioloog Marie-Therese de By - ok-assistente Saskia Keijzer - anesth

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 22 juni 8 juli

Interplast Holland missie Burundi 22 juni 8 juli 1 Interplast Holland missie Burundi 22 juni 8 juli Teamleden: Rein Zeeman Andrew Posma Karin Feddes Gijs Witte Marie-Thérese de By Appy Schmull Wigbold Verweij Ellen Campagne plastisch chirurg NP, teamleider

Nadere informatie

Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) 15 september 3 oktober 2001

Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) 15 september 3 oktober 2001 Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) 15 september 3 oktober 2001 Teamsamenstelling: Joris Bloem plastisch chirurg en teamleider Peter Myny plastisch chirurg Ron Frietman

Nadere informatie

Reisverslag Nigeria missie oktober 2013

Reisverslag Nigeria missie oktober 2013 Reisverslag Nigeria missie 12-26 oktober 2013 Team: Plastisch chirurg en teamleider Plastisch chirurg Plastisch chirurg i.o. Operatie assistent Operatie assistent Anesthesioloog Anesthesie assistent Technicus

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 1 14 november 2014

Interplast Holland missie Burundi 1 14 november 2014 Interplast Holland missie Burundi 1 14 november 2014 Teamleden: Rein Zeeman Gijs Witte Marjorie Braam Marie Therese de Bakker Els Gerritsen Maria van der Voort Johan Tafijn Jet Greijdanus Andre Nkeshimana

Nadere informatie

Missie Zuid Sudan, 25 oktober 6 november

Missie Zuid Sudan, 25 oktober 6 november Missie Zuid Sudan, 25 oktober 6 november Team: Rein Zeeman Gijs Witte Greta Hesseling - plastisch chirurg NP en teamleider (verslag) - anesthesioloog - ok-assistente In samenwerking met: C/A: Lokaal contactpersoon

Nadere informatie

Interplast Holland missie Tanzania 24 maart 9 april 2017

Interplast Holland missie Tanzania 24 maart 9 april 2017 Interplast Holland missie Tanzania 24 maart 9 april 2017 Team: Rein Zeeman - plastisch chirurg NP en teamleider (verslag) Toni Klok - anesthesioloog Marie-Therese de By - ok-assistente Saskia Keijzer -

Nadere informatie

Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena)

Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) Interplast-missie Sumba / Indonesië (In samenwerking met Stichting Rena) 13-29 augustus 2004 Teamsamenstelling: Dr. Rein Zeeman Prof. Dr. Joris Bloem Dr.Joukje Harinck-de Weerd Marjo Aerts Ria v.d. Kooy

Nadere informatie

Zesde Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari - 9 februari 2013

Zesde Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari - 9 februari 2013 1 Zesde Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari - 9 februari 2013 Team Rein Zeeman Yoline Mermans Muriel Siepel Karina Heek Marjo Aerts Lokaal team Jan en Will van Maanen Delfim Cabral

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 4 tm 18 november 2011

Interplast Holland missie Burundi 4 tm 18 november 2011 Interplast Holland missie Burundi 4 tm 18 november 2011 Teamleden Rein Zeeman Andrew Posma Jarl Tielemans Hans Pöll Vincent van Weerlee Arend Verbaan Elles Loenen Ingrid van Ginkel Andre Nkeshimana Bezochte

Nadere informatie

REISVERSLAG BURUNDI MAART 2013

REISVERSLAG BURUNDI MAART 2013 Samenstelling team: REISVERSLAG BURUNDI MAART 2013 Ingrid van Ginkel Elles van Loenen (OK verpleegkundige) (OK verpleegkundige) Arend Verbaan (anesthesiemedewerker) Vincent van Weerlee (anesthesiemedewerker)

Nadere informatie

Bangladesh missie 21 januari 5 februari 2017

Bangladesh missie 21 januari 5 februari 2017 Bangladesh missie 21 januari 5 februari 2017 Het team: Cees Spronk Neeltje Spronk Paul Spauwen Rita Witteveen Kees Punt Ankie Galama Elisabeth Spauwen Wouter van der Pot Plastisch chirurg, teamleider Afgevaardigde

Nadere informatie

Interplast Holland missie Rwanda, 1 15 november 2008

Interplast Holland missie Rwanda, 1 15 november 2008 Interplast Holland missie Rwanda, 1 15 november 2008 Team: Adriaan de Blécourt Andrew Posma Hans Pöll Elles van Loenen Ingrid van Ginkel Arend Verbaan -plastisch & reconstructief chirurg/ teamleider (verslag)

Nadere informatie

Reisverslag Nigeria, missie 10 25 oktober 2015

Reisverslag Nigeria, missie 10 25 oktober 2015 Reisverslag Nigeria, missie 10 25 oktober 2015 Team: Cees Spronk Peter Houpt Robbin Thieme Groen Geke Hoeksma Geesje Bonhof Fatima van Klaveren Sandra van der Broek Marthe Houpt Neeltje Spronk- Mulder

Nadere informatie

REISVERSLAG BURUNDI APRIL 2015

REISVERSLAG BURUNDI APRIL 2015 Samenstelling team: REISVERSLAG BURUNDI APRIL 2015 Ingrid van Ginkel Elles van Loenen Arend Verbaan Vincent van Weerlee Floortje de Kempenaer Andrew Posma Adriaan de Blécourt André Nkeshimana Jean Claude

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 18 maart t/m 3 april 2010

Interplast Holland missie Burundi 18 maart t/m 3 april 2010 Interplast Holland missie Burundi 18 maart t/m 3 april 2010 Teamleden Rein J. Zeeman - plastisch & reconstructief chirurg (teamleider + verslag) Esther Mesters - plastisch & reconstructief chirurg Rutger

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi november 2013

Interplast Holland missie Burundi november 2013 Interplast Holland missie Burundi 15 30 november 2013 Teamleden: Rein Zeeman plastisch chirurg NP, teamleider (verslag) Rutger van Leersum anesthesioloog Esther Metsers plastisch chirurg Marie Therese

Nadere informatie

Afdeling A2 Orthopedie

Afdeling A2 Orthopedie ORTHOPEDIE Afdeling A2 Orthopedie U of uw familielid/naaste is zojuist opgenomen op de afdeling Orthopedie van het Laurentius ziekenhuis Roermond. Een opname in het ziekenhuis is niet prettig, maar vaak

Nadere informatie

Zevende Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari 7 februari 2014

Zevende Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari 7 februari 2014 1 Zevende Interplast Holland missie naar Guinee-Bissau 25 januari 7 februari 2014 Team Rein Zeeman Yoline Mermans Muriel Siepel Kiki Huijding Marjo Aerts Lokaal team Jan van Maanen Samora Johannes Mooij

Nadere informatie

Achtste Interplast Holland missie in Guinee-Bissau 22 januari 6 februari 2016

Achtste Interplast Holland missie in Guinee-Bissau 22 januari 6 februari 2016 1 Achtste Interplast Holland missie in Guinee-Bissau 22 januari 6 februari 2016 Team Rein Zeeman - plastisch & reconstructief chirurg NP / teamleider (verslag) Yoline Mermans - AIO Patricia Riezebos -

Nadere informatie

Verantwoordingsrapport Dokters van de Wereld. Chirurgisch trainingsproject in Haydom Lutheran Hospital, Tanzania Juni 2018

Verantwoordingsrapport Dokters van de Wereld. Chirurgisch trainingsproject in Haydom Lutheran Hospital, Tanzania Juni 2018 Verantwoordingsrapport Dokters van de Wereld Chirurgisch trainingsproject in Haydom Lutheran Hospital, Tanzania Juni 2018 1 Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Verloop chirurgische missie blz. 3-4 Resultaten

Nadere informatie

Afdeling M Inleiding Type afdeling Plattegrond

Afdeling M Inleiding Type afdeling Plattegrond Afdeling M Hoofdhals-oncologie KNO Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Oogheelkunde Plastische chirurgie Urologie 1 Inleiding U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling M. Deze folder brengt

Nadere informatie

Afdeling U Algemene en oncologische chirurgie

Afdeling U Algemene en oncologische chirurgie U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling U van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling U maakt deel uit van het Centrum voor algemene chirurgie. Deze folder brengt u op de hoogte van de

Nadere informatie

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers.

Afdeling M heeft in totaal 27 bedden. De bedden zijn verdeeld over vierpersoonskamers, tweepersoonskamers en eenpersoonskamers. Afdeling M Hoofdhalsoncologie Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie Oogheelkunde Plastische chirurgie Urologie U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling M. Deze folder brengt u op de hoogte

Nadere informatie

Van de voorzitter. Heel veel dank. Rein J. Zeeman Voorzitter

Van de voorzitter. Heel veel dank. Rein J. Zeeman Voorzitter Van de voorzitter We are pleased to present you with the 2016 Annual Review of Stichting Interplast Holland. Ditmaal in een iets andere uitgave dan u de laatste jaren van ons gewend bent. Na onze jubileum

Nadere informatie

Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International

Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International Stichting Rotaplast Nederland Gelieerd aan Rotaplast International Rotaplastmissie Naypyidaw, Myanmar van 22 juli tot 5 aug. 2018 Voor het eerst heeft de Stichting Rotaplast Nederland een missie naar Naypyidaw

Nadere informatie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie

Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie Afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie U komt te liggen op de afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie. In deze folder vindt u informatie over het verblijf op deze afdeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Verpleegafdeling chirurgie D2

Verpleegafdeling chirurgie D2 Verpleegafdeling chirurgie D2 Hoofddorp Welkom op de verpleegafdeling chirurgie D2 in Hoofddorp. Een opname in het ziekenhuis is voor u geen gewone situatie. Wij proberen uw verblijf op de afdeling zo

Nadere informatie

Verpleegafdeling Oost 3

Verpleegafdeling Oost 3 Verpleegafdeling Oost 3 2 Inleiding Als U deze folder krijgt bent u net opgenomen op verpleegafdeling Oost 3. Op Oost 3 liggen chirurgische patiënten (patiënten voor operatie). Er zijn een- twee- en vierpersoonskamers.

Nadere informatie

Interplast missie Mangu, Nigeria 2 18 maart 2018

Interplast missie Mangu, Nigeria 2 18 maart 2018 Interplast missie Mangu, Nigeria 2 18 maart 2018 Team: Cees Spronk Pauline Huizinga Tom de Jong Petra Middendorp Annet Brouwer Mirjam de Voogd Geesje Bonhof Rob Niemeijer Jennifer Niemeijer Jenda Hop Ziekenhuis

Nadere informatie

Derde Interplast Holland team dat Zanzibar bezoekt van 12 tot 27 Februari 2010

Derde Interplast Holland team dat Zanzibar bezoekt van 12 tot 27 Februari 2010 Derde Interplast Holland team dat Zanzibar bezoekt van 12 tot 27 Februari 2010 Introductie van het team: Ed Hartman Ruth Lester Elise van Haalen Elise Machiels Ingrid Mus plastisch chirurg / teamleider

Nadere informatie

Verpleegafdeling Urologie & Gynaecologie

Verpleegafdeling Urologie & Gynaecologie Verpleegafdeling Urologie & Gynaecologie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een opname in het Radboudumc. Algemene informatie over het ziekenhuis vindt u in het boekje Wegwijzer bij

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Dagverpleging. Algemeen

Dagverpleging. Algemeen Dagverpleging Algemeen Inhoudsopgave Inleiding 4 Voorbereidingen thuis 5 Nuchter zijn 5 Vervoer 6 Ontharen 6 Voorkom infecties 6 Als u ziek of verhinderd bent 6 Wat neemt u mee? 7 Wat neemt u niet mee?

Nadere informatie

Informatie over de gang van zaken op de afdeling

Informatie over de gang van zaken op de afdeling Chirurgie / Orthopedie Afdelingsinformatie Informatie over de gang van zaken op de afdeling Inleiding In deze folder vindt u informatie over een opname op de afdeling Chirurgie/Orthopedie. Op deze afdeling

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand H.85067.1216 Baarmoederverwijdering via de buikwand 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij

Nadere informatie

Ingreep aan de niet ingedaalde zaadbal

Ingreep aan de niet ingedaalde zaadbal Urologie Ingreep aan de niet ingedaalde zaadbal www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een niet ingedaalde zaadbal?... 3 Niet ingedaalde testis... 3 Pendelbal... 4 Voorbereiding... 4 Pre-operatieve screening

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

Dagverpleging. Algemeen

Dagverpleging. Algemeen Dagverpleging Algemeen Inhoudsopgave Inleiding...4 Voorbereidingen thuis...5 Als u ziek of verhinderd bent...6 Wat neemt u mee?...7 Wat neemt u niet mee?...7 De dag van opname...8 Dagverpleging van een

Nadere informatie

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis

Plastische Chirurgie. Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Plastische Chirurgie Hidradenitis Voorbereiding, nazorg en leefregels na het verwijderen van hidradenitis Algemeen Binnenkort wordt u opgenomen in het Diaconessenhuis, omdat u een operatie zal ondergaan,

Nadere informatie

Interplast Holland missie Burundi 21 september 6 oktober 2012

Interplast Holland missie Burundi 21 september 6 oktober 2012 1 Interplast Holland missie Burundi 21 september 6 oktober 2012 Teamleden Rein Zeeman Esther Mesters Rutger van Leersum Jan van Steen Els Gerritsen Marie Thérèse de Bakker Johanna(Joop) de Vries Andre

Nadere informatie

Plastische Chirurgie Schisisteam. Het sluiten van een lipspleet

Plastische Chirurgie Schisisteam. Het sluiten van een lipspleet Plastische Chirurgie Schisisteam Het sluiten van een lipspleet Het sluiten van een lipspleet Inleiding Uw kind heeft een spleet in het bovengedeelte van de mond. Deze lipspleet wordt ook wel een schisis

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Acute Opname Afdeling. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Acute Opname Afdeling. rkz.nl Patiënteninformatie Acute Opname Afdeling rkz.nl U bent met spoed opgenomen op de Acute Opname Afdeling (AOA) van het te Beverwijk. Deze afdeling is opgezet om patiënten, die met spoed komen, snel en efficiënt

Nadere informatie

Afdeling Speciële Chirurgie

Afdeling Speciële Chirurgie Afdeling Speciële Chirurgie Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling Speciële Chirurgie in Rijnstate Arnhem. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op deze afdeling. Neem altijd uw

Nadere informatie

Afdeling E Kraam/gynaecologie

Afdeling E Kraam/gynaecologie U bent opgenomen op afdeling E, kraam/gynaecologie, van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling E maakt deel uit van het Centrum voor verloskunde en gynaecologie. In deze brochure treft u informatie

Nadere informatie

Verpleegafdeling Chirurgie, locatie Oost

Verpleegafdeling Chirurgie, locatie Oost Verpleegafdeling Chirurgie, locatie Oost Inhoud 1. Informatie over de opname en de operatie 3 1.1 Voorbereiding thuis. Wat verwachten wij van u? 3 1.2 Gesprekken voor uw operatie 4 1.3 Hoe geeft u veranderingen

Nadere informatie

AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE

AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE 1034 Inleiding Een ziekenhuisopname is over het algemeen een ingrijpende gebeurtenis, waar in korte tijd veel op u afkomt. Met behulp van deze afdelingsfolder hopen wij

Nadere informatie

Mijn naam is Corrie Sturm, 44 jaar en 26 jaar fulltime ok.assistente in het Diaconessenhuis te Meppel.

Mijn naam is Corrie Sturm, 44 jaar en 26 jaar fulltime ok.assistente in het Diaconessenhuis te Meppel. Verslag van de missie naar Njinikom door vrijwilligers van de Stichting Orthopaedische Hulpprojekten Alkmaar in november 2007 waarbij ook de Titiastichting is aangesloten Mijn naam is Corrie Sturm, 44

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Afdeling gynaecologie. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Afdeling gynaecologie. rkz.nl Patiënteninformatie Afdeling gynaecologie rkz.nl De afdeling Afdeling B3 bevindt zich op de derde verdieping en is verdeeld in : 1. Kamers voor zwangeren en gynaecologische patiënten. 2. Bevalsuites De

Nadere informatie

SKB4Gambia. Foto: D.Wieggers

SKB4Gambia. Foto: D.Wieggers Foto: D.Wieggers In de eerste week van januari vond er een evaluatie plaats over het project 2012. Het team is van mening dat het verblijf en het opereren in het Serekunda General Hospital (SGH) goed is

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Voorbeelden informatiepakketten

Voorbeelden informatiepakketten Bijlage 1 Voorbeelden informatiepakketten 4.3 Overdracht OK-verkoeverafdeling Hieronder wordt de overdracht van de operatiekamer naar de verkoeverafdeling besproken. De overdracht van de operatiekamer

Nadere informatie

Verslagen. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg

Verslagen. Mozmed Gurué. Bart Roosenburg Verslagen Mozmed Gurué Bart Roosenburg 2013 Week 1 Datum: 5 t/m 9 augustus 2013 Team: Hanneke Dekker (arts), Jacinto Joaquim (evangelist), José Orlando (vrijwilliger), Bart Roosenburg (verpleegkundige).

Nadere informatie

- het opleiden van lokaal medisch personeel in de reconstructieve chirurgie, anesthesiologie en verpleegkundige technieken

- het opleiden van lokaal medisch personeel in de reconstructieve chirurgie, anesthesiologie en verpleegkundige technieken Voor u treft u het Jaaroverzicht 2013 van de Stichting Interplast Holland. Het overzicht bevat beknopte verslagen van onze missies en andere activiteiten gedurende het jaar 2013. Gedetailleerde missie-

Nadere informatie

Haperende vinger (triggerfinger) Behandeling van een verdikking of knobbel van de peesschede van de vinger of duim door de plastische chirurg

Haperende vinger (triggerfinger) Behandeling van een verdikking of knobbel van de peesschede van de vinger of duim door de plastische chirurg Haperende vinger (triggerfinger) Behandeling van een verdikking of knobbel van de peesschede van de vinger of duim door de plastische chirurg 2 Haperende vinger Een haperende vinger ook wel triggerfinger

Nadere informatie

Rooming-in en ouderparticipatie op de Kinderafdeling

Rooming-in en ouderparticipatie op de Kinderafdeling Rooming-in en ouderparticipatie op de Kinderafdeling Allereerst willen wij u van harte welkom heten in HMC Westeinde. U bevindt zich op afdeling C13B, de kinderafdeling. In deze folder gaan we in op rooming-in

Nadere informatie

Jongeren. Wat is hier te doen? op de Kinder- en jongerenafdeling. Kinder- en jongerenafdeling Zaans Medisch Centrum

Jongeren. Wat is hier te doen? op de Kinder- en jongerenafdeling. Kinder- en jongerenafdeling Zaans Medisch Centrum Jongeren op de Kinder- en jongerenafdeling Wat is hier te doen? Je dacht vast bij jezelf: hoezo kinderafdeling? Maar echt, dit is de leukste afdeling van het ziekenhuis. Inderdaad liggen er veel kleine

Nadere informatie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling Special Care Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling Special Care De afdeling Special Care bevindt zich op de vijfde etage en is een verpleegafdeling voor intensieve verpleging,

Nadere informatie

Verpleegafdeling West 54. Chirurgie

Verpleegafdeling West 54. Chirurgie Verpleegafdeling West 54 Chirurgie U bent/wordt opgenomen op afdeling West 54, verpleegafdeling van de specialismen Algemene chirurgie, Vaatchirurgie en Oncologische chirurgie. Als eerste heten wij u welkom

Nadere informatie

Welkom. Thoraxcentrum

Welkom. Thoraxcentrum Welkom Welkom op afdeling B1, één van de verpleegafdelingen Cardio thoracale Chirurgie van het UMCG. U bent hier opgenomen om een operatie te ondergaan aan uw hart of longen. Door middel van deze folder

Nadere informatie

Rooming-in. Afdeling Kindergeneeskunde

Rooming-in. Afdeling Kindergeneeskunde Rooming-in Afdeling Kindergeneeskunde Rooming-in is het zoveel mogelijk zelf verzorgen van uw kind. Kinderen hebben het recht hun ouders 24 uur per dag bij zich te hebben. U kunt zoveel als voor u mogelijk

Nadere informatie

Longgeneeskunde en Oncologie

Longgeneeskunde en Oncologie Longgeneeskunde en Oncologie U bent opgenomen op afdeling Longgeneeskunde en Oncologie van Gelre ziekenhuizen Zutphen. Opgenomen worden in een ziekenhuis is niet prettig. U komt niet alleen in een andere

Nadere informatie

Afdeling algemene en oncologische chirurgie 331 Wat u moet weten

Afdeling algemene en oncologische chirurgie 331 Wat u moet weten Afdeling algemene en oncologische chirurgie 331 Wat u moet weten www.nwz.nl Inhoud Belangrijke telefoonnummers 2 Welkom op de afdeling algemene en oncologische chirurgie 3 Hoe bereikt u de afdeling? 3

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Bovenbeenlift. www.catharinaziekenhuis.nl

Plastische chirurgie. Bovenbeenlift. www.catharinaziekenhuis.nl Plastische chirurgie Bovenbeenlift www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PLA004 / Bovenbeenlift / 13-11-2015 2 Bovenbeenlift U hebt met de plastisch

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het schoonmaken van pezen en/of gewrichten

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het schoonmaken van pezen en/of gewrichten Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het schoonmaken van pezen en/of gewrichten Synovectomie Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Inleiding Door reuma heeft u een ontsteking in één of meerdere

Nadere informatie

Verslag van onze reis naar Sri Lanka in maart 2012

Verslag van onze reis naar Sri Lanka in maart 2012 Verslag van onze reis naar Sri Lanka in maart 2012 Woensdag 14 maart zijn we, Marlis en ik, om 20.45 uur vertrokken vanaf vliegveld Düsseldorf naar Colombo met een tussenstop in Dubai. De vlucht verliep

Nadere informatie

Opname voor de oogarts op de Behandelafdeling of Kortverblijfafdeling

Opname voor de oogarts op de Behandelafdeling of Kortverblijfafdeling Opname voor de oogarts op de Behandelafdeling of Kortverblijfafdeling Belangrijk voor als u algehele verdoving krijgt Voor deze behandeling, ingreep of onderzoek dient u nuchter te blijven; dit betekent

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Veel dank, thank you, merci beaucoup, vielen dank, shukran djazilan, asante sana, webalenyo, obrigado!! Rein Zeeman, Voorzitter Interplast Holland

Veel dank, thank you, merci beaucoup, vielen dank, shukran djazilan, asante sana, webalenyo, obrigado!! Rein Zeeman, Voorzitter Interplast Holland VAN DE VOORZITTER Voor u treft u het Jaaroverzicht 2014 van de Stichting Interplast Holland. Het overzicht bevat beknopte verslagen van onze missies en andere activiteiten gedurende het jaar 2014. Gedetailleerde

Nadere informatie

Medium Care kinderen. Het strand / De Zee De Vuurtoren / Short Stay

Medium Care kinderen. Het strand / De Zee De Vuurtoren / Short Stay Medium Care kinderen Het strand / De Zee De Vuurtoren / Short Stay In deze folder vindt u informatie over de Medium Care voor kinderen van het Universitair Kinderziekenhuis St Radboud. Algemene informatie

Nadere informatie

Algemene informatie rond de operatie. Chirurgie

Algemene informatie rond de operatie. Chirurgie Algemene informatie rond de operatie Chirurgie Inleiding U zult binnenkort een operatie ondergaan. Het is belangrijk u te realiseren dat ieder mens anders is en dat het verloop van iedere operatie (en

Nadere informatie

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Amphia Ziekenhuis te Breda.

Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Amphia Ziekenhuis te Breda. Vastgesteld rapport van het inspectiebezoek Toezicht Operatief Proces cardiothoracale chirurgie in het Amphia Ziekenhuis te Breda Utrecht, mei 2015 1. Inleiding Bij brief van 29 januari 2015 bent u geïnformeerd

Nadere informatie

Ouderparticipatie en rooming-in

Ouderparticipatie en rooming-in Ouderparticipatie en rooming-in Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling december 2011 pavo 0062 Inleiding Tijdens het verblijf van uw kind in het ziekenhuis, bent u als ouder dag en nacht van harte

Nadere informatie

Afdeling 3 Cardiologie

Afdeling 3 Cardiologie Afdeling 3 Cardiologie Inhoudsopgave Welkom op afdeling 3... 1 De afdeling... 1 Afdelingsregels... 1 Hoe wordt er gewerkt op de afdeling cardiologie... 1 Indeling van de dag... 2 Bezoektijden... 2 Inlichtingen...

Nadere informatie

Verpleegafdeling West 54. Chirurgie

Verpleegafdeling West 54. Chirurgie Verpleegafdeling West 54 Chirurgie U bent/wordt opgenomen op afdeling West 54, verpleegafdeling van de specialismen Algemene chirurgie, Vaatchirurgie en Oncologische chirurgie. Als eerste heten wij u welkom

Nadere informatie

Liften van de bovenarm

Liften van de bovenarm Plastische chirurgie Liften van de bovenarm www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wanneer is een ingreep zinvol?... 3 Welke operaties zijn er mogelijk?... 3 Plaatselijke vetophoping... 3 Gering huid- vetoverschot...

Nadere informatie

Van de voorzitter. Financieel: ondanks de crisis heeft Interplast Holland met uw ondersteuning weer veel kunnen

Van de voorzitter. Financieel: ondanks de crisis heeft Interplast Holland met uw ondersteuning weer veel kunnen Van de voorzitter Voor u ligt het jaaroverzicht 2012 van Stichting Interplast Holland. Hierin zijn korte verslagen opgenomen van onze missies en andere activiteiten in 2012. Uitgebreide missie- en financiële

Nadere informatie

EVAR Procedure. (Endo Vasculaire Aneurysma Reparatie) Centrumlocatie

EVAR Procedure. (Endo Vasculaire Aneurysma Reparatie) Centrumlocatie Centrumlocatie Er is met u afgesproken dat binnenkort uw aneurysma behandeld zal worden middels het plaatsen van een stent in de levensslagader. Dit is een operatie welke via de lies plaatsvindt, een zogenaamde

Nadere informatie

Afdeling L. Type afdeling. Welke medewerkers komt u tegen. Centrum voor Obesitas Nederland RVE Interne Geneeskunde

Afdeling L. Type afdeling. Welke medewerkers komt u tegen. Centrum voor Obesitas Nederland RVE Interne Geneeskunde U bent opgenomen op afdeling L van het Medisch Centrum Leeuwarden. Op afdeling L bevindt zich een deel van de RVE Interne Geneeskunde en een deel van het Centrum voor Obesitas Nederland. Deze folder brengt

Nadere informatie

Afdeling Cardiologie

Afdeling Cardiologie Afdeling Cardiologie Ziekenhuis Gelderse Vallei Het team van afdeling cardiologie heet u van harte welkom! In deze folder vindt u informatie over de afdeling cardiologie. Deze informatie is aanvullend

Nadere informatie

Niet ingedaalde zaadbal

Niet ingedaalde zaadbal Niet ingedaalde zaadbal Binnenkort ondergaat uw zoon een operatie aan de balzak. Deze operatie is nodig omdat uw zoon een niet ingedaalde zaadbal (testikel) heeft. De chirurg heeft u mondeling het een

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Neurologie / Cardiologie. Afdelingsinformatie 6B

Neurologie / Cardiologie. Afdelingsinformatie 6B Afdeling: Onderwerp: Neurologie / Cardiologie Afdelingsinformatie 6B 1 Welkom op afdeling 6B Neurologie/ Cardiologie Voor u als patiënt en als contactpersoon hebben wij een folder gemaakt over de werkwijze

Nadere informatie

Trigger finger. (plastische chirurgie)

Trigger finger. (plastische chirurgie) Trigger finger (plastische chirurgie) Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van een haperende vinger of 'snapping finger' of Trigger Finger en de meest gebruikelijke

Nadere informatie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling ICU / CCU Intensive Care Unit / Coronary Care Unit Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling ICU / CCU De afdeling ICU / CCU bevindt zich op de eerste etage en is een verpleegafdeling

Nadere informatie

Verpleegafdeling Nierziekten en Maag-, Darm- en Leverziekten

Verpleegafdeling Nierziekten en Maag-, Darm- en Leverziekten Verpleegafdeling Nierziekten en Maag-, Darm- en Leverziekten In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname op verpleegafdeling Nierziekten en Maag-, Darm- en Leverziekten. In deze folder

Nadere informatie

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving Poliklinische operatie plastische chirurgie Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving 2 Uw huisarts of specialist heeft u naar de plastische chirurgie van het Canisius-Wilhelmina

Nadere informatie

Tractiebehandeling bij heupdysplasie

Tractiebehandeling bij heupdysplasie Tractiebehandeling bij heupdysplasie In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. Uw kind krijgt

Nadere informatie