REISVERSLAG BURUNDI APRIL 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REISVERSLAG BURUNDI APRIL 2015"

Transcriptie

1 Samenstelling team: REISVERSLAG BURUNDI APRIL 2015 Ingrid van Ginkel Elles van Loenen Arend Verbaan Vincent van Weerlee Floortje de Kempenaer Andrew Posma Adriaan de Blécourt André Nkeshimana Jean Claude Bizimana Kibimba Ziekenhuis Elisee Nahimana Ngozi Ziekenhuis Philbert Nsendegeya OK assistente OK assistente anesthesiemedewerker anesthesiemedewerker anesthesioloog plastisch chirurg plastisch chirurg (verslag) voorzitter Izere, logistieke ondersteuning Burundeze arts Directeur/Chirurg Directeur/Chirurg Verslag: Het vertrek was gepland op vrijdagavond 10 april. Helaas bleek de Kenya Airways vlucht, zonder opgaaf van reden, gecanceld. Met uitzondering van Andrew en Adriaan was iedereen al op het Schiphol. Office Manager van Interplast, Annemarie Maas was daar ook en is eea gaan regelen. Raptim, het reisbureau waarvan Interplast altijd gebruik maakt, was gelukkig nog bereikbaar. De vlucht werd omgezet naar zaterdagochtend en nu met de KLM. Het team bleef overnachten in het Sheraton hotel op Schiphol. De volgende ochtend probleemloos ingecheckt. We mochten immers ieder 2 maal 23 kg bagage meenemen. Zaterdagavond hadden we een overstap in Nairobi, alwaar we 2½ uur moesten wachten alvorens wij naar Bujumbura konden doorvliegen. Met ook nog een tussenstop in Kigali. Om uur redelijk geradbraakt in Bujumbura. André Nkeshimana, voorzitter van de stichting Izere, en Jean Claude Bizimana, arts kwamen ons ophalen. Wel even gedoe omdat we geen normale visa hadden. De eerste nacht verbleven wij in het guest house van Esperance. We hebben enkele uren geslapen en de volgende ochtend ontbeten. Nog wat dozen, die daar nog stonden, uitgezocht en om uur vertrokken richting Gitega. Eerst nog een kleine stop bij de lokale kruidenier voor wat basic necessities.

2 Het vervoer was geregeld door Brarudi Breweries. Ernest bleek een veilige driver gedurende ons hele verblijf. André en Espe reden in een aparte auto met onze bagage. Jean Claude en kokkie Remy rijden met ons mee. Een mooie tocht, waar tevens duidelijk wordt hoe zwaar de economie van dit land op de landbouw rust. Er is vrijwel niets meer van de originele vegetatie aanwezig; er worden op iedere m 2 thee, koffie, bananen en/of mais verbouwd. Besloten om niet eerst naar Tamotel te gaan maar direct naar ziekenhuis. Daar kwamen we om uur aan. Op de ruïnes op de binnenplaats van 2 jaar geleden staat nu een fatsoenlijke gebouw dat dienst doet als verpleegafdeling. We zijn direct begonnen met screenen. Helaas weer veel pathologie gezien waar we niets mee konden: hydrocefalen, maligne tumoren, interseks en keloiden. Alle patiënten willen overigens door ons gezien worden, zelfs na herhaalde uitleg van André en de directeur. Andrew en ik besluiten om samen met de directeur een snelle 'prescreening' op de binnenplaats te doen. Uiteindelijk ongeveer patiënten ingepland. Vervolgens naar 'good-old' Tamotel. We zitten op 1650 meter hoogte, het is regentijd en iedere dag of nacht valt er wel een flinke bui. Verder is het weer redelijk en het klimaat aangenaam. Overdag prima en 's avonds koel. Het guesthouse is verder prima, met op de meeste momenten elektriciteit, stromend (warm) water en internet. Espe is ook mee gekomen om Remy en de keuken op de rit te zetten. Na een dag keert ze terug naar Bujumbura. Remy staat er alleen voor. Maandag 13 april tot en met vrijdag 17 april wordt er in het Kibimba Hospital gewerkt. Het ligt op 25 minuten rijden afstand van ons hotel. Het ziekenhuis, dat in de vijftiger jaren met de steun van de kerk in Wichita-Kansas is gebouwd, is matig geoutilleerd en redelijk schoon, met vriendelijk personeel. De assistentie gedurende de gehele week is goed en men heeft er plezier in om ons te helpen. Assistenten en de directeur zijn iedere dag van de partij. André laat zich vrijwel iedere dag zien en verricht diverse hand- en spandiensten die het voor ons veel makkelijker maken. Tussendoor gaat hij nog naar Bujumbura om o.a. euro s te wisselen. Elke dag komen er nog nieuwe patiënten binnen druppelen die we, mits geïndiceerd, inplannen in het programma van de daaropvolgende dagen.

3 Uiteindelijk opereren we 36 patiënten in de eerste week. Gedurende de eerste week doen zich verder tijdens de operaties geen problemen voor en alles verloopt volgens plan, alhoewel 1 patiënt een asystolie krijgt bij de inleiding. Na een succesvolle reanimatie door Floor en Vincent wordt besloten om deze patiënt niet meer te opereren. Op vrijdag wordt in de ochtend nog geopereerd. Er wordt besloten om een kindje met grote brandwonden van het hoofd, die in een zeer slechte toestand is, door te schuiven naar Ngozi. Er wordt slecht een nettoyage onder AA verricht. De moeder krijgt geld voor vervoer naar Ngozi en we hopen er maar het beste van. We ruimen op en lopen visite met Jean Claude en de Directeur. Vrijdagmiddag is er nog een afscheidsborrel voor ongeveer 20 mensen in een lokale bar. Onder het genot van een bier en een geiten-brioche worden nog enkele certificaten en cadeaus uitgedeeld. 's Avonds maakt Andrew samen met Remy zijn uitstekende 'blauwe hap'. Een goede afwisseling van oud brood, tomaat, ei en geit met witte kool. Zaterdag 18 april pakken we in en zonder het gebruikelijke gedoe over de afrekening, rijden we rond een uur of 11 weg uit Gitega richting Ngozi. Dit is ruim twee uur over een uitstekende weg. Onderweg nog een lokaal buitje. We komen aan in herberg Camugani gelegen aan de rand van Ngozi met een spectaculair uitzicht over een vallei. We laten onze spullen achter, eten een broodje omelet en gaan vervolgens naar het ziekenhuis in de stad, gelegen op zo'n 5 minuten afstand. Dit ziekenhuis verkeert min of meer in een zelfde toestand als het Kibimba ziekenhuis.

4 We maken kennis met de Directeur van het ziekenhuis, Philbert Nsendegeya. We beginnen met het screenen van de patiënten, waarbij al snel duidelijk wordt dat er een groot aantal patiënten is gekomen met aandoeningen die in het geheel niet door ons geopereerd kunnen worden, zoals allerlei grote tumoren in het hoofd/halsgebied en de extremiteiten, orthopedische pathologie, neurologie etc. Na ruim anderhalf uur spreekuur en een complete chaos op de poli hebben we slechts een paar patiënten voor het programma maar hebben we wel de meest uiteenlopende pathologie gezien waar we niets mee kunnen. Ook hier besluiten we dan maar om in de wachtruimte van de poli een 'pre-screening' te doen. Uiteindelijk kunnen we zo'n 20 patiënten inplannen waarvan het merendeel algemene chirurgie betreft. Terug naar ons bescheiden onderkomen. We zitten op grotere hoogte en de avonden zijn kouder. Zondagochtend zijn we vrij. Aan het eind van de ochtend gaat het hozen. 's Middags gaan we de OK s indelen en klaarmaken voor de dag erna. We maken kennis met Dr. Vanya Traversi Montani, een in Verona opgeleid anesthesioloog, die al 3 jaar in Ngozi werkt. Ze houdt zich met name bezig met de 'IC'. Deze zit direct naast de OK en ziet er redelijk uit. We richten de OK in en gaan terug. 's Avonds gaat de open haard aan. Op maandag 20 april beginnen we met opereren. Alvorens onze start maken we kennis met de lokale chirurg die niet erg gecharmeerd is van onze komst en aanwezigheid. André bewijst maar weer eens zijn waarde en het brandje is snel geblust. Ook regelt hij dat er een afdeling met bedden voor onze patiënten komt. Er zou namelijk een beddentekort zijn.

5 Er melden zich geen inlopers op zondag-maandag-dinsdag. Wel kunnen we nog een aantal patiënten die in het ziekenhuis liggen opereren. Maar het merendeel is algemene chirurgie. Verder is de assistentie, interesse c.q. hulp van het lokale ziekenhuispersoneel minimaal. We voelen ons niet heel erg welkom. Dr. Traversi helpt ons daarentegen echter enorm. Zij gaat veel van de postoperatieve zorg doen. En voor die inspanning wordt ze rijkelijk beloond met spullen van de Anesthesie. Woensdag zijn we in de loop van de ochtend klaar met opereren en gaan we opruimen. Andrew en ik lopen visite. Annemarie Maas had onze tickets al verzet, hetgeen geen groot probleem was. Later bleken beide vluchten inderdaad slechts halfvol. Woensdagmiddag rond zijn we naar Bujumbura vertrokken. Er is nogal een benzineschaarste en wij hebben anderhalf uur in Kayanza gezocht naar brandstof. Uiteindelijk hebben we met hulp van de politie een illegale handelaar gevonden die ons 20 liter uit zijn tank wilden verkopen. De trip langs Kibera Forest was erg mooi. Wel veel politiecontroles langs de weg. Het was donker toen we bij Espe in Bujumbura aankwamen. Na het eten hebben we afscheid genomen van Jean Claude en zijn we nog enkele uren gaan slapen.

6 Om uur zijn we naar de airport vertrokken. André hielp ons met de checkin en de douane. Erna hebben we hem gedag gezegd. De terugreis verliep, behoudens een Ebola-controle in Nairobi, voorspoedig. Op tijd op Schiphol. Twee dagen na thuiskomst vernomen dat bij ongeregeldheden in Bujumbura er gewonden en 2 doden waren gevallen. Al met al een geslaagde missie, waarbij in totaal 66 patiënten zijn geopereerd. Geen grote complicaties of problemen. Het enthousiasme in Kibimba Hospital was groot. Echter in Ngozi was hiervan geen sprake. Veel dank aan Annemarie, André, Espe en Brarudi Breweries dat ons vervoer in Burundi heeft verzorgd. Als laatste wil ik alle teamleden danken voor hun tijd, inspanningen en inzet. Adriaan de Blécourt

Fillipijnen 2007 starring:

Fillipijnen 2007 starring: Fillipijnen 2007 starring: Eric van den Arend Petra Klijn Pascal Eshuis Raymond de Bruyn Henk Pruijssen Dirk van Dalen Peggy van Vechel Veronique Rijnen Barracuda V crew: Macky Marciano Renato Dedicated

Nadere informatie

Wat een gesprek langs de lijn allemaal niet teweeg kan brengen

Wat een gesprek langs de lijn allemaal niet teweeg kan brengen Reis verslag Dakar Senegal Mei 2011 Wil Bakker, Philip Veenhoven en Johan Ripmeester bezoeken Dakar, Senegal Wat een gesprek langs de lijn allemaal niet teweeg kan brengen Wil Bakker en Johan Ripmeester

Nadere informatie

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen.

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen. 1 weekje Nog maar 1 week. Nu wordt het serieus. Gister hebben we de auto "proef-gepakt". Alle spullen die we nu niet meer nodig hebben hier zijn al in de auto gebleven. We hebben gemerkt dat we erg veel

Nadere informatie

Februari 2011. Speciale uitgave van Meander Medisch Centrum. Interviews. met evacuees. Verhalen. Evacuatie. van medewerkers.

Februari 2011. Speciale uitgave van Meander Medisch Centrum. Interviews. met evacuees. Verhalen. Evacuatie. van medewerkers. Stroom. Februari 2011 Speciale uitgave van Meander Medisch Centrum Interviews met evacuees Verhalen van medewerkers Evacuatie in de media Stroomlijn. vrijdag 21 januari donderdag 27 januari Brand in transformatorhuis

Nadere informatie

Vakantie China provincie Yunnan dec. 2013

Vakantie China provincie Yunnan dec. 2013 Vakantie China provincie Yunnan dec. 2013 We gaan op reis met Pieter die in Kunming woont, na een week zullen Hans, Baas en nog een Pieter zich in Pu Er bij ons voegen en gaan we samen verder. Het is de

Nadere informatie

Verslag Workshopreis 10 tot 17 juni 2011 + 1 week.

Verslag Workshopreis 10 tot 17 juni 2011 + 1 week. Verslag Workshopreis 10 tot 17 juni 2011 + 1 week. Wat er vooraf ging. Samen met Paul (Yetske is zwanger) en Belinda op 10 juni vertrokken, maar het verhaal begint al veel eerder. Het verhaal begint voor

Nadere informatie

Dagboek Albanië. Aflevering 6. 8 17 maart 2002

Dagboek Albanië. Aflevering 6. 8 17 maart 2002 Dagboek Albanië Aflevering 6 8 17 maart 2002 Vrijdag 8 maart 2002 Vier uur opstaan blijft niet leuk. Maar het hoort er bij. Spijt had toen ik op Schiphol binnen een kwartier klaar was met inchecken en

Nadere informatie

Stichting Afrika, een Dorp. Zimbabwe reis 21 28 november 2003. Riny Conijn Voorzitter stichting Afrika, een Dorp

Stichting Afrika, een Dorp. Zimbabwe reis 21 28 november 2003. Riny Conijn Voorzitter stichting Afrika, een Dorp Stichting Afrika, een Dorp Zimbabwe reis 21 28 november 2003 Riny Conijn Voorzitter stichting Afrika, een Dorp Reisverslag 21 tot en met 28 november 2003 Op maandag 17 november brachten wij, Cees Pels

Nadere informatie

Lloret de Mar 2013 Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2013

Lloret de Mar 2013 Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2013 Lloret de Mar 2013 Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2013 1 De vakantiegasten: Jorn, Jonathan en Frank O. Rosella en Anne Frank K en Eva Patty, Arend en Anne 2 In het noorden van Spanje, in de

Nadere informatie

Dit jaar heeft de Actie erg weinig van het geld gebruik gemaakt van CoVer. Er is weinig korting gegeven en teveel opgespaard.

Dit jaar heeft de Actie erg weinig van het geld gebruik gemaakt van CoVer. Er is weinig korting gegeven en teveel opgespaard. Jaarverslagen Commissies 2006 Actie De Actie heeft in de eerste helft van 2006 meerdere malen last gehad van een onderbezetting. Dit kwam omdat verschillende actieve leden zomaar opstapten of een tijd

Nadere informatie

STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015

STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015 STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015 Paul Heuts en Rebekka Lensink Vrijwilligers voor BenG Projecten Athoor, India 23-06-2015 INLEIDING Stichting BenG Projecten en verschillende onafhankelijke sponsoren verzorgen

Nadere informatie

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols Africa 2003 Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp Verslaggeving door Danny Pols Afrika 2003 Wat hebben we het slecht met z n allen. Eerst moet je 1,5 week

Nadere informatie

Grotduik speciality. Deel 1.

Grotduik speciality. Deel 1. Grotduik speciality. Deel 1.. 1 Grotduiken in Mexico. Hoe is het allemaal zover gekomen? Tja, ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in alles wat met duiken te maken heeft. In het technisch duiken ben

Nadere informatie

Vasia Beach Villas Griekenland Kreta Milatos

Vasia Beach Villas Griekenland Kreta Milatos Vasia Beach Villas Griekenland Kreta Milatos 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Vasia Beach Villas - (Griekenland Kreta Milatos) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Nieuwsartikelen 2006-2008

Nieuwsartikelen 2006-2008 Nieuwsartikelen 2006-2008 Inhoud 2006... 3 30/09/2006 - Uitgave Jembatan nr. 1... 3 03/10/2006 - Stedenband na tien jaar goed op stoom... 3 18/10/2006 - Schelde mag korvetten leveren aan Indonesië... 4

Nadere informatie

Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata

Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata Project dossier Argentinië :: Mar Del Plata Voor je ligt een projectdossier over jouw werkvakantie van aankomende zomer. Je kunt er verschillende dingen in vinden die je helpen bij de voorbereidingen van

Nadere informatie

Vrijdag 5 oktober, dag 1: Schiphol Johannesburg Na maanden van uitkijken en voorbereiden is het dan vandaag eindelijk zover, we gaan naar Afrika. Eerst nog de laatste spullen bij elkaar gezocht en dan

Nadere informatie

Beschrijving van het leerproces

Beschrijving van het leerproces Naam: Nathalie Kombolitis Land: Griekenland Studentennummer: 10070478 Supervisor NL: Dorien Voskuil Supervisor GR: Georgios A. Fragkiadakis Datum: 24-1-2013 Stageverslag Inleiding Voor u ligt het stageverslag

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

beeradvocaten Het was 24 uur lang een hel Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen

beeradvocaten Het was 24 uur lang een hel Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen beeradvocaten Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen Paul van Rotterdam (30) en Nicole de Leeuw (28) hadden een heerlijke vakantie in Maleisië achter de rug. Zij

Nadere informatie

Dagboek van De ruilreporter.

Dagboek van De ruilreporter. Dagboek van De ruilreporter. 10-07-2009. Hallo ik ben Binnenkort trek ik het land in voor Stichting Marco met een bijzondere opdracht. Het enige dat ik meekrijg is de CD van de stichting. Mijn einddoel:

Nadere informatie

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009

M(e)ER weten 11/09. Excelleren?! In deze nieuwsbrief o.a. p.4. p.7. p.8. p.11. p.12. p.15. p.16. inleiding. Studiereis naar Istanbul 2009 M(e)ER weten 11/09 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. inleiding Studiereis naar Istanbul 2009 Ontwerp je eigen droomstage p.4 Excelleren?!

Nadere informatie

Kajakano Clubblad van KanoVereniging ZeeWiToe Bergen op Zoom. Editie: September 2007. ZeeWiToe

Kajakano Clubblad van KanoVereniging ZeeWiToe Bergen op Zoom. Editie: September 2007. ZeeWiToe Kajakano Clubblad van KanoVereniging ZeeWiToe Bergen op Zoom. Editie: September 2007 ZeeWiToe Kajakano september 2007 K.V. Zeewitoe Algemeen postadres KV. Zeewitoe Sintekrijnsputje 6 4661 LM Halsteren

Nadere informatie

We gaan verder en bezoeken met een van de medewerkers van Mission Possible een probleem gezin. Moeders is niet thuis maar overgrootmoeder van net 60,

We gaan verder en bezoeken met een van de medewerkers van Mission Possible een probleem gezin. Moeders is niet thuis maar overgrootmoeder van net 60, The A team Het is 8 uur op de ochtend van het vertrek naar Rusland voor Mission Possible Nederland. De radio staat aan het liedje van Ed Sheeran The A Team schalt de keuken in. Ik ben een beetje aan de

Nadere informatie

september 2010 Jambo nieuwsbrief lezers (hallo in het Kiswahli) Habari (hoe gaat ) Nzuri sana (het gaat goed ) Safari Njema (goede reis )

september 2010 Jambo nieuwsbrief lezers (hallo in het Kiswahli) Habari (hoe gaat ) Nzuri sana (het gaat goed ) Safari Njema (goede reis ) september 2010 Jambo nieuwsbrief lezers (hallo in het Kiswahli) Habari (hoe gaat ) Nzuri sana (het gaat goed ) Safari Njema (goede reis ) Groeten uit Ruiru. In Nederland is de zomer in volle gang. Als

Nadere informatie

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Voor de leesbaarheid van dit boekje gebruiken we alleen het woord "ouders" daar waar we ouders en/of verzorgers bedoelen. Hetzelfde geldt voor het gebruik

Nadere informatie

Inhoud. 1 van 17. Woensdag 14 april Vertrek vanuit Schiphol richting Nador

Inhoud. 1 van 17. Woensdag 14 april Vertrek vanuit Schiphol richting Nador Verslag Studiereis Marokko Inhoud Donderdag 25 maart Voorbereidende avond nadere reisinformatie aanwezigheid Marokkaanse consul arts uit Utrecht die vaak naar Marokko is gereisd vertoning film over omgaan

Nadere informatie

Vrijdag en zaterdag 6 en 7 augustus

Vrijdag en zaterdag 6 en 7 augustus Vrijdag en zaterdag 6 en 7 augustus Vanmorgen stappen we om 6 uur in de auto en gaan met Zamira richting Kosovo. Het is een rit van ongeveer 6 uur. Ik kan mij nog herinneren dat tijdens de oorlog in Kosovo

Nadere informatie

GROTDUIKVAKANTIE. MEXICO 10 t/m 25 Februari 2009.

GROTDUIKVAKANTIE. MEXICO 10 t/m 25 Februari 2009. GROTDUIKVAKANTIE. MEXICO 10 t/m 25 Februari 2009. De gemaakte duiken: Nr Datum Locatie Bud DT MDD Gem D 1 11-02-09 Carwash André 72 18,8 10,40 2 11-02-09 Carwash André 65 20,2 10,80 3 12-02-09 Naharon

Nadere informatie