JAARVERSLAG. Luchtverkeersleiding Nederland VERANTWOORDING AAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG. Luchtverkeersleiding Nederland VERANTWOORDING AAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2013 Luchtverkeersleiding Nederland VERANTWOORDING AAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

2 2 INHOUDSOPGAVE Bestuursstructuur... 3 Bestuursverslag Voorwoord LVNL-bestuur De meest in het oog springende momenten Tarieven Juridische procedures Samenwerking 2013 en verder Bedrijfsresultaten Personeel Veiligheid Efficiency Milieu Maatschappelijk verantwoord ondernemen Financiën In control statement Bericht van de raad van toezicht Jaarrekening Overige gegevens Lijst van gebruikte afkortingen Foto voorpagina: Marc Driessen

3 3 BESTUURSSTRUCTUUR Algemeen LVNL is sinds 1 januari 1993 een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Daarvoor was LVNL onderdeel van het directoraat-generaal Rijksluchtvaartdienst van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Als ZBO legt LVNL over haar prestaties verantwoording af aan de minister van Infrastructuur en Milieu. Het personeel van LVNL is ambtenaar in de zin van de Ambtenarenwet. LVNL hanteert de Code goed bestuur uitvoeringsorganisaties als leidraad. LVNL doet in dit hoofdstuk verslag over: - De hoofdlijnen van haar bestuursstructuur, conform de principes van deze code; - De belangrijkste wijzigingen in de bestuursstructuur in het verslagjaar. Opvolging van bepalingen In dit jaarverslag wordt voldaan aan de bepalingen in de Code goed bestuur uitvoeringsorganisaties met uitzondering van de bepalingen inzake de nevenfuncties van de leden van de raad van toezicht. Alleen van de relevante nevenfuncties wordt opgave gedaan. Als relevant worden beschouwd nevenfuncties die substantieel tijd vergen van de leden van de raad of nevenfuncties bij organisaties van waaruit een potentieel belangenconflict zou kunnen ontstaan. In het verslagjaar zijn geen nevenfuncties vervuld waarbij sprake was van een potentieel belangenconflict. Bij LVNL zijn de door de Code goed bestuur uitvoeringsorganisaties vereiste reglementen en procedures vastgesteld en van kracht. Voor de raad van toezicht zijn dit het Reglement van de raad van toezicht, inclusief gedragscode voor leden van de raad, de Profielschets van de raad van toezicht en het Rooster van aftreden. Het LVNL-bestuur hanteert het Reglement inrichting en bedrijfsvoering LVNL (Bestuursreglement LVNL), inclusief gedragscode voor leden van het bestuur en het Informatiestatuut voor de uitwisseling van informatie tussen LVNL en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast beschikt LVNL over een Klachtenregeling en een Klokkenluiderregeling. Op haar website heeft de organisatie de informatie ondergebracht die volgens de code publiek toegankelijk moet zijn. Op basis van de International Civil Aviation Organisation (ICAO) verplichting, die tevens is opgenomen in Europese regelgeving, worden door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, in samenwerking met LVNL ten minste jaarlijks zogeheten 'stakeholder consultation meetings' georganiseerd. Doel van deze bijeenkomsten is het consulteren van de klant bij voorgenomen beslissingen die voor hem van belang zijn, dan wel de klant de mogelijkheid te geven ongevraagd advies te geven. Ook op FABEC-niveau vinden dergelijke consultaties plaats. Om de veiligheids-, efficiëntie- en milieuaspecten van de primaire processen te bewaken, is een bedrijfsmanagementsysteem ingericht.

4 4 Tegenstrijdige belangen In het verslagjaar hebben zich geen situaties voorgedaan waarbij sprake was van tegenstrijdige belangenn van leden van de raad van toezicht of leden van het bestuur, zoals bedoeld in de Code goed bestuur uitvoeringsorganisaties. Wettelijke taken De taken van LVNL zijn vastgelegd in de Wet luchtvaart. Volgens dezee wet is LVNLL verantwoordelijk voor: - Het verlenen van luchtverkeersdiensten binnen het vluchtinformatiegebied Amsterdam; - Het verlenen van communicatie-, navigatie- en plaatsbepalingsdiensten; - Het verlenen van luchtvaartinlichtingendiensten en het uitgeven van v luchtvaartpublicaties en kaarten; - Het verzorgen of doen verzorgen van opleidingen ten behoeve vann luchtverkeersbeveiliging; - Het adviseren van de ministerr van Infrastructuur en Milieu alsmedee de ministerr van Defensie betreffende aangelegenhedenn op het gebied van de luchtverkeersbeveiliging; - Het verrichten van andere bij of krachtenss de Wet luchtvaart opgedragen taken. LVNL kan de aan haar opgedragen taken in beginsel door derden latenn verrichten. Ook kan LVNL deze werkzaamheden voor anderen uitvoeren, eventueel ook buiten Nederland. Milieutaak In het Luchthavenverkeerbesluit,, een algemene maatregel van bestuur gebaseerdd op de Wet luchtvaart, zijn regels voor route-ook de verantwoordelijkheid om de grenswaarden voor geluid, externe veiligheid en lokale luchtverontreiniging na te leven vastgelegd. Het luchtverkee afhandelen binnen deze grenswaarden is een gezamenlijke zorgplicht van LVNL, de luchtvaartmaatschappijen en de exploitant van de luchthaven Schiphol. en baangebruik vastgelegd waaraann LVNL dient te voldoen. In hetzelfde besluit is Raad van toezicht De raad van toezicht ziet toe op de werkzaamheden van het bestuur en e staat het bestuur met raad terzijde. De leden van de raad worden benoemd door de minister van Infrastructuur en Milieu voor een periode van maximaal vier jaar en zijn eenmaal herbenoembaar voor een tijdvak van maximaal vier jaar.

5 5 Leden van de raad van toezicht op 31 december 2013 Gerlach Cerfontaine (1946), voorzitter Datum eerste benoeming: 1 januari Benoemd tot: 1 januari Relevante nevenfuncties in het verslagjaar: - Voorzitter Raad van Toezicht Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam (tot 1 april 2014); - Voorzitter Raad van Toezicht Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR); - Voorzitter Raad van Toezicht Nederlands Filmfonds; - Voorzitter Vereniging VvAA; - Lid Raad van Toezicht Stichting Kennis voor Klimaat; - Voorzitter Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, artistiek leider Janine Jansen; - Voorzitter Bestuur Stichting Vrede van Utrecht; - Lid Raad van Advies Partnership Foundation, ondernemen voor straatkinderen in India; - Adviseur Gilde Health Care en Life Science Fund; - President-commissaris Iddink voortgezet onderwijs B.V.; - Hoogleraar United Nations University Maastricht. Tom Bakker (1946) Datum eerste benoeming: 1 oktober In het verslagjaar herbenoemd tot: 30 september Relevante nevenfuncties in het verslagjaar: - Eigenaar van TweeB Software; - Lid van de Raad van Advies van YAP Systems; - Adviseur bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid (tot 31 mei 2013). Pieter van Geel (1951) Datum eerste benoeming: 1 december Benoemd tot: 1 december Relevante nevenfuncties in het verslagjaar: - Voorzitter Raad van Toezicht Koninklijke Kentalis; - Voorzitter Raad van Commissarissen Energiefonds Overijssel; - Voorzitter Raad van Toezicht Elkerliek ziekenhuis; - Voorzitter Raad van Toezicht Ons Middelbaar Onderwijs; - Voorzitter Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK); - Voorzitter Stichting Thomas van Villanova; - Lid Raad van Commissarissen Goede Doelen Loterijen; - Lid Raad van Commissarissen COVRA; - Vicevoorzitter CDA.

6 6 Lodewijk Hijmans van den Bergh (1963) Datum eerste benoeming: 1 oktober Benoemd tot: 1 oktober Relevante nevenfuncties in het verslagjaar: - Executive Vice President en Chief Corporate Governance Counsel van v Koninklijke Ahold N.V.; - Vicevoorzitter van het Koninklijk Concertgebouw Orkest; - Lid Raad van Commissarissen van Hal Holding N.V.; - Lid van de adviesraden van de Rotterdam School of Management, Erasmus E Universiteit en Champs on Stage. Charlotte Insinger (1965) Datum eerste benoeming: 1 maart Benoemd tot: 1 maart Relevante nevenfuncties in het verslagjaar: - Zelfstandig adviseur en interim-bestuurder; - Lid Supervisory Committee Vesteda Residential Fund (tot 31 december 2013); - Lid Raad van Commissarissen Ballast Nedam NV; - Lid Raad van Commissarissen SNS Reaal NV; - Lid Raad van Toezicht Rijnland Zorggroep; ; - Vicevoorzitter Raad van Toezicht Stichtingg Koninklijke Diergaarde Blijdorp (tot 31 december 2013). Lidewijde Ongering ( 1958), waarnemer namens de minister van Infrastructuur en Milieu Datum eerste benoeming: 1 september Benoemd voor onbepaalde tijd. Relevante nevenfuncties in het verslagjaar: - Lid van het Strategisch Platform Logistiek.

7 7 Bestuur Het bestuur is belast met de dagelijkse leiding van LVNL en vertegenwoordigt LVNL in en buiten rechte. Het bestuur van LVNL volgt de principes van een collegiaal bestuur. Het bestuur geeft leiding aan de organisatie en de daarbinnen onderkende bedrijfsprocessen. Op voordracht van de raad van toezicht worden de leden van het bestuur benoemd door de minister van Infrastructuur en Milieu, voor een periode van maximaal vijf jaar. Herbenoeming kan telkens voor een periode van maximaal vijf jaar plaatsvinden. Leden van het LVNL-bestuur Paul Riemens (1962) Chief Executive Officer (CEO), voorzitter van het bestuur, per 1 oktober 2009, Chief Operating Officer (COO), bestuurslid operationele bedrijfsvoering, tot 1 oktober Datum eerste benoeming: 1 januari Relevante nevenfuncties in het verslagjaar: - Lid van de Beirat van de Deutsche Flugsicherung - DFS; - Lid van de Adviesraad van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR); - Lid van Adviesraad Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Fonds; - Lid van Adviescommissie van de Stichting Hoogvliegers; - Lid Raad van Commissarissen Twynstra Gudde; - Voorzitter van het Executive Committee van CANSO; - Voorzitter Raad van Toezicht St. Jansdal ziekenhuis. Jos van Rooijen (1953) Chief Financial Officer (CFO), bestuurslid. Datum eerste benoeming: 1 oktober Relevante nevenfuncties in het verslagjaar: - Lid Raad van Commissarissen CANSO B.V. Taakverdeling De taakverdeling tussen de bestuurders is vastgelegd in het Bestuursreglement LVNL. De bestuursleden zijn samen verantwoordelijk voor de taken zoals vastgelegd in de Wet luchtvaart. De voorzitter van het bestuur heeft een bijzondere positie. Onverlet de principes van collegiaal bestuur is hij de eerst aangesprokene voor de resultaten en de algemene gang van zaken binnen LVNL.

8 8 Van links naar rechts: John Schaap, Jurgen vann Avermaete, Marcel Bakker, Paul Riemens, Jasper Daams, Jos van Rooijen, Hans Keetman. Managementteam LVNL - MT-LVNL Het managementteam LVNL stuurt samen met het bestuur de dagelijkse bedrijfsvoering aan. Leden van het managementteam op 31 december 2013 Jurgen van Avermaete General manager Procedures. Marcel Bakker General manager Systems & Infrastructure. Jasper Daams General manager Strategy & Performance. Hans Keetman General manager Corporate Services. John Schaap Director Operations.

9 9 Figuur 1.: organogram op 31 december Ondernemingsraad De ondernemingsraad (OR) wordt gevormd en gekozen door de LVNL-medewerkers. De zittingsperiode van de leden van de OR is drie jaar. Medewerkers moeten minimaal een half jaar bij LVNL in dienst zijn om te mogen stemmen. Kandidaten voor de ondernemingsraad moeten minimaal een jaar in dienst zijn. De OR komt op voor de collectieve belangen van de medewerkers door overleg te voeren met het LVNL-bestuur over het beleid en het functioneren van de organisatie. Daarnaast heeft de OR het recht het LVNL-bestuur te adviseren over onder meer belangrijke wijzigingen in de organisatiestructuur van LVNL en belangrijke investeringen of belangrijke wijzigingen van technologische voorzieningen. De OR heeft recht van instemming bij bepaalde besluiten op het gebied van sociaal beleid. Verder kan de raad op grond van het initiatiefrecht het bestuur ongevraagd advies geven over onderwerpen die de organisatie aangaan. In aanvulling op de reguliere overlegvergaderingen besprak de raad in 2013 tweemaal de algemene gang van zaken binnen LVNL met het bestuur. Een van deze bijeenkomsten werd bijgewoond door een afgevaardigde van de raad van toezicht. Leden van de ondernemingsraad op 31 december 2013 Theo Hoogeboom, voorzitter. Barbara Baltes, vicevoorzitter. Bert Rolvink, secretaris. Anouk Aardema. John Barendregt. Frédérique Fit. Ton van Horssen. Erna Ikelaar. Johan Kooistra. Ger Nelissen. Sylvia Vial. Arno van Wijnen. Martin Zijderveld.

10 10 BESTUURSVERSLAG Voorwoord LVNL-bestuur Wij kijken terug op een productief jaar, waarin de gerichte aandacht op het thema veiligheid en veiligheidsbewustzijn zijn vruchten heeft afgeworpen. Bij de aanvang van 2013 zetten wij het programma Duidelijk in Veiligheid centraal neer. Dit bleek een aanzet voor een andere manier van denken en doen, waardoor we meer dan ooit in staat zijn proactief te acteren op externe ontwikkelingen en steeds transparanter zijn over wat we doen, waarom en hoe we dat doen. De weg die in 2013 is ingeslagen zetten we met vertrouwen voort in We hebben vertrouwen in onze organisatie en onze medewerkers, die met grote professionaliteit nieuwe kansen aangrijpen en blijven zorgen voor een dienstverlening waarop wij trots zijn en waar onze stakeholders tevreden over zijn. De meest in het oog springende momenten van 2013 Januari De nieuwe algemene en de specifiek voor LVNL geldende toezichtvisie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt ingevoerd. Dit is het resultaat van onder meer de implementatie van de Kaderwet ZBO. Dit heeft diverse veranderingen tot gevolg, zoals: de rolscheiding tussen eigenaar en opdrachtgever, aanpassingen in de rol en verantwoordelijkheid van de raad van toezicht en de minister en de opname in het jaarverslag van het In control statement. De samenwerking met zowel de opdrachtgever als de eigenaar verloopt constructief. Het verslagjaar 2013 wordt gezien als een proefjaar, een evaluatie is voorzien voor begin Februari Deze maand wordt een hercertificeringsaudit uitgevoerd. Een terugkerende exercitie met een eveneens terugkerend tevredenstellend resultaat; het ISO9001-certificaat blijft behouden. Maart Er vindt met succes een grootschalige real-time simulatie plaats voor het FABEC luchtruimproject Cross Border Area Land/Central West. Bij dit project gaat het om de totstandkoming van een flexibel toewijsbaar militair oefengebied boven land, dat deels in Duits en deels in Nederlands luchtruim ligt. April De militaire collega s die het verkeer boven FL195 begeleiden nemen hun intrek op onze operationele zaal. De ambitie is het stapsgewijs in 2015 volledig onderbrengen van militaire operationele luchtverkeersleiding bij LVNL en MUAC. De baanverlenging voor Groningen Airport Eelde is na tientallen jaren van discussie een feit; De luchtruimstructuur rond Maastricht Aachen Airport wordt gewijzigd, waardoor de veiligheid beter is geborgd.

11 11 Het Nederlands Kampioenschap Take Control of the Tower vindt plaats. Dertig deelnemers nemen het tegen elkaar op met als doel de beste 'virtuele luchtverkeersleider' van Nederland te worden. De game en dit evenement zijn onderdeel van de wervingscampagne van LVNL om nieuwe luchtverkeersleiders aan te trekken. Mei LVNL verbetert het radarsysteem zodat een last known position bij vermissing van een vliegtuig eenvoudiger en sneller voorhanden is. De aanleiding voor deze uitbreiding is het ongeval bij de Maasvlakte in mei 2012, waarbij een Cessna met vier inzittenden verongelukte tijdens een vlucht vanaf vliegveld Midden-Zeeland naar Rotterdam The Hague Airport. Juni De European Aviation Safety Agency toetst of de National Supervisory Authority - NSA - goed toezicht houdt op LVNL, en dan met name op het voldoen aan Europese verordeningen. Mede naar aanleiding hiervan zijn activiteiten gestart, zodat wij in de toekomst op een eenvoudige, transparante manier kunnen aantonen dat we aan de verordeningen voldoen. In samenwerking met het Commando Luchtstrijdkrachten en in afstemming met KLM wordt het mogelijk gemaakt vaker, meer rechtstreeks van Schiphol naar het zuiden te vliegen. Zo kan een groot aantal Zuid-Europese bestemmingen sneller worden bereikt. Vliegtuigen vliegen daardoor korter, verbruiken gemiddeld 45 kilo minder brandstof per vlucht en stoten minder schadelijke emissies uit. Juli Een nieuwe versie van het Voice Communications System doorstaat glansrijk diverse tests. Het project loopt daarmee op schema. Naar verwachting worden in de loop van 2014 de huidige systemen voor radiotelefonie, intercom en lijncommunicatie vervangen op alle LVNL-locaties. Deze investering komt ten goede aan een veilige afhandeling van het luchtverkeer. Oktober Het nieuwe Closed Circuit Information System - CCIS versie 2 - wordt voor Schiphol en Rotterdam in gebruik genomen. Dit systeem ontvangt informatie van andere systemen en presenteert deze op een overzichtelijke manier aan het operationele personeel. Het gaat hierbij onder andere om informatie over het weer en de status van landingssystemen en banen. Het systeem distribueert ook informatie naar een aantal externe stakeholders, zoals luchthavenautoriteiten en luchtvaartmaatschappijen. November In de nacht van 28 op 29 november verloopt een operationele test van het contingency center Riekerpolder succesvol. LVNL vervroegt het vliegen van nachtprocedures van 23:00 uur naar 22:30 uur en geeft daarmee invulling aan één van de maatregelen die zijn afgesproken aan de Tafel van Alders. Nachtprocedures zijn de vertrek- en aankomstroutes en naderingsprocedures die s nachts worden gebruikt op Schiphol en geoptimaliseerd zijn om de geluidhinder te reduceren. De website lvnl.nl krijgt een mobiele variant. Hiermee is actuele informatie uit onze organisatie nog eenvoudiger toegankelijk via mobiele apparatuur. Daarnaast blijft de volledige site mobiel bereikbaar.

12 12 Tarieven LVNL onderkent drie heffingszones: de en-route heffingszone, de terminal heffingszone en de North Sea Area Amsterdam - NSAA - heffingszone. De tarieven zijn onderwerp van consultatie met de stakeholders, worden jaarlijks bepaald en maken deel uit van het nationale tarief voor deze heffingszones. De nationale tarieven worden jaarlijks gepubliceerd in de Staatscourant. Mede als gevolg van onze niet aflatende inspanningen om de kosten te beheersen dan wel te verlagen, waren wij in staat in 2011 voor de en-route en terminal heffingszone voorwaardelijk te besluiten een lager en stabiel tarief voor de periode af te spreken. Het LVNL-tarief voor en-route bedroeg in ,07 euro (2012: 44,07 euro). Voor de terminal heffingszone bedroeg het tarief in het verslagjaar 157,93 euro (2012: 157,93 euro). De en-route tarieven laten zich door uniformering van Europese regelgeving het best internationaal vergelijken. Onderstaande figuur geeft inzicht in de nationale en-route tarieven van een aantal West- Europese landen. Hieruit blijkt dat het Nederlandse tarief door de jaren heen nagenoeg stabiel is gebleven en tot de laagste in deze regio behoort. 120,00 100,00 80,00 Euro's 60,00 40,00 20,00 0,00 België Duitsland Frankrijk Verenigd Koninkrijk Nederland Zwitserland Oostenrijk Spanje (cont) ,06 67,18 61,49 64,44 64,21 74,06 60,43 84, ,59 68,99 65,10 68,58 65,80 75,70 69,04 84, ,59 71,99 67,08 78,79 65,81 90,99 69,15 77, ,91 74,33 64,63 79,68 65,72 99,27 70,00 71, ,99 76,65 64,76 90,65 65,53 98,57 70,21 71,84 Figuur 2.: en-route tarieven Europa Bron EUROCONTROL

13 13 Juridische procedures LVNL heeft op 12 maart 2010 cassatie aangetekend tegen de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam over onrechtmatig handelen van LVNL met betrekking tot ruimtelijke plannen van Chipshol Holding BV voor een gebied in de nabijheid van de luchthaven Schiphol. Chipshol heeft eveneens (incidenteel) cassatieberoep ingesteld. De Hoge Raad heeft op 25 mei 2012 zowel het cassatieberoep van LVNL als dat van Chipshol verworpen. Dit betekent dat nu onherroepelijk vaststaat dat LVNL over de perioden maart 1999 en 29 november 2002 tot 18 oktober 2005 onrechtmatig heeft geadviseerd. De eventueel hieraan verbonden schadevergoeding dient nu in een schadestaatprocedure nader te worden bepaald. Zie verder toelichting 25 in de jaarrekening. Op 11 januari 2013 hebben (de verzekeraars van) Turkish Airlines alsmede Boeing, LVNL (mede-) aansprakelijk gesteld voor het ongeval van Turkish Airlines op 25 februari LVNL wordt verzocht een deel van de schadevergoeding voor haar rekening te nemen. De verzekeraar van LVNL zal de vorderingen in overleg met LVNL behandelen. Bezwaar- en beroepsprocedures In het verslagjaar werden onderstaande bezwaar-/beroepsprocedures gestart en/of afgehandeld. Datum Omschrijving Uitkomst 12 november 2012 Financiële afwikkeling als gevolg van een procedure tussen LVNL en medewerker 18 december 2012 Bezwaar medewerker inzake korten salaris 23 oktober 2012 Bezwaar medewerker tegen ontslag en vrijstelling werkzaamheden 17 januari 2013 Bezwaar medewerker inzake opschorten FLNA 17 januari 2013 Bezwaar medewerker inzake opschorten FLNA - Uitspraak CRvB 18 juli Veroordeling LVNL tot vergoeding - Termijn 12 april Bezwaar gegrond verklaard - Bezwaar op 14 mei 2013 ingetrokken middels vaststellingsovereenkomst - Bezwaar op 1 april 2013 ingetrokken - Bezwaar opgeschort tot 1 oktober 2013 op verzoek van medewerker - Hoorzitting op 11 februari 2014 plaatsgevonden. Vervolgens beslissing op bezwaar 30 januari 2013 Bezwaar medewerker tegen voorwaardelijk disciplinair ontslag 30 juli 2013 Bezwaar medewerker tegen einde dienstverband > ontslag 6 augustus 2013 Bezwaar medewerker tegen de voorbehouden in FLNA-besluit 16 december 2013 Bezwaar medewerker tegen ontslag - Bezwaar ongegrond verklaard op 24 januari Bezwaar ingetrokken middels vaststellingsovereenkomst 6 januari Bezwaar niet ontvankelijk verklaard op 20 januari Beslistermijn: 4 april 2014 Tabel 1.: bezwaar-/beroepsprocedures 2013.

14 14 Samenwerking 2013 en verder Koninklijke Luchtmacht Op 17 mei 2010 maakte LVNL samen met de Koninklijke Luchtmacht bekend dat de bestaande samenwerking wordt uitgebreid. Het hierbij geformuleerde doel was om uiterlijk in 2020 de militaire en civiele luchtverkeersleiding als één geïntegreerde dienstverlening aan te bieden. Deze verregaande samenwerking moet een einde maken aan de scheiding in het Nederlandse luchtruim tussen een civiel en militair deel. Naast efficiëntiewinst in de samenwerking wordt verwacht dat ook belangrijke economische voordelen worden behaald voor de Mainport Schiphol en de gebruikers daarvan. Het opheffen van het onderscheid tussen civiel en militair luchtruim in het nationale luchtruim is ook een belangrijke stap in de realisatie van het Functional Airspace Block Europe Central - FABEC. In het verslagjaar werd de realisatie voltooid van de militaire operationele werkposities op Schiphol- Oost ten behoeve van de afhandeling van militair verkeer in het militaire luchtruim boven FL195 (circa zes kilometer). De ingebruikname van deze werkposities vond plaats op 9 april De militaire luchtverkeersleiding kan nu zowel vanaf Nieuw-Milligen als vanaf Schiphol-Oost werken, afhankelijk van beschikbaarheid van operationeel personeel. Hiermee is een eerste stap in de co-locatie van de dienstverlening gezet, met het oogmerk om in stappen door te groeien naar een volledige samenvoeging. Dit laatste werd in het verslagjaar formeel besloten. In de op Prinsjesdag 2013 verschenen Defensienota In het belang van Nederland wordt de sluiting van het Air Operations Control Station Nieuw-Milligen aangekondigd. De hierbij gepresenteerde sluitingsdatum is 1 januari Enerzijds is dit een datum die ligt vóór de oorspronkelijk geformuleerde realisatiedatum van de integratie van de dienstverlening in Dit vraagt om een versnelling van de beoogde groeistappen, waarbij interferentie met grote luchtruimwijzigingen in de periode een belangrijk aandachtspunt vormt. Hetzelfde geldt voor het huisvestingsvraagstuk in relatie tot de vervanging van technische systemen bij LVNL. Anderzijds leidt het besluit om Nieuw-Milligen als geheel te sluiten tot een significante wijziging van de scope aan defensiezijde. Ook de ontvlechting en verplaatsing van de tevens op Nieuw-Milligen gestationeerde gevechtsleiding maakt nu onderdeel uit van de studie. De gevechtsleiding zal namelijk niet in het LVNL-gebouw op Schiphol-Oost worden ondergebracht. In lijn met de door de overheid gepresenteerde luchtruimvisie, is ook besloten tot het co-loceren van de militaire verkeersleiding boven FL245 (circa 7,5 kilometer) bij EUROCONTROL Maastricht (MUAC). Hiermee wordt in het militaire luchtruim dezelfde verdeling gehanteerd als in het civiele luchtruim. Met de gewijzigde besluitvorming aan defensiezijde is een belangrijke stap voorwaarts gezet richting het in de luchtruimvisie beoogde einddoel. Het resultaat is echter ook dat planvorming aan defensiezijde opnieuw en extra tijd vraagt. Gedurende dit traject, en vooral in verband met de personeelstekorten, heeft de militaire operationele dienstverlening vanaf Schiphol-Oost geen vervolg gekregen. Verwacht wordt dat stappen tot hervatting en uitbreiding in 2014 worden gezet. Als onderdeel van de co-locatie van de civiele en militaire dienstverlening wordt ook een aantal ondersteunende militaire functies, waaronder de opleidingen, op Schiphol gestationeerd. Op een aantal van deze gebieden werd de samenwerking tussen LVNL en de Koninklijke Luchtmacht in 2013 voortgezet en uitgebreid. In 2012 was de samenvoeging van het selectieproces reeds een feit. Dit werd ondergebracht bij het Centrum Mens en Luchtvaart (CML) van de Koninklijke Luchtmacht in Soesterberg. In het verslagjaar werd de samenwerking op een aantal technische onderwerpen voorbereid. Verwacht wordt dat hiervan in 2014 concrete resultaten zichtbaar worden.

15 15 Functional Airspace Block Europe Central - FABEC FABEC bestaat formeel sinds 1 juni 2013; het moment waarop het FABEC-verdrag door alle lidstaten - België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en Nederland - was geratificeerd. Ten opzichte van de oorspronkelijke plannen is de voortgang binnen FABEC teleurstellend. Volgens de Europese Commissie voldoet FABEC dan ook niet aan de doelstellingen uit de Single European Sky wetgeving. Project Cross Border Area Land/Central West De Koninklijke Luchtmacht en LVNL participeren in het luchtruimproject Cross Border Area Land/Central West. Bij dit project gaat het om de totstandkoming van een flexibel toewijsbaar militair oefengebied dat deels in Duits en deels in Nederlands luchtruim ligt. Hierdoor kan een oefengebied in het zuidoosten van Nederland op termijn worden opgeheven, waardoor extra ruimte wordt gecreëerd voor civiel gebruik van dat deel van het Nederlandse luchtruim. Dit leidt tot kortere routes voor de luchtvaartmaatschappijen en meer capaciteit in het Nederlandse luchtruim. In het verslagjaar is het luchtruimontwerp vrijwel afgerond. Bovendien hebben de Nederlandse en Duitse staat stappen gezet om de juridische randvoorwaarden voor invoering van de luchtruimwijziging in te vullen. Voor het voorjaar van 2014 is een grootschalige real-time simulatie voorbereid om het ontwerp te kunnen valideren. Invoering van de wijziging is voorzien in Verschuiving van verkeersstromen en inkomsten Implementatie van FABEC-luchtruimwijzigingen, zoals het hierboven genoemde luchtruimproject Cross Border Area Land/Central West, kan leiden tot verschuiving van verkeersstromen en daarmee een verschuiving van inkomsten. Met name Belgocontrol verwacht hierdoor een verlies aan inkomsten en wil voor deze afname worden gecompenseerd door de andere FABEC-luchtverkeersdienstverleners. Als gevolg van de discussie over het compenseren van verschuiving van inkomsten stagneerde het FABEC-samenwerkingsproces in de tweede helft van verslagjaar. Er kon geen tijdige overeenstemming worden bereikt over het budget voor De verwachting is dat in de loop van 2014 een structurele oplossing wordt gevonden voor de ontstane situatie. Veiligheid LVNL levert de voorzitter voor het FABEC Standing Committee Safety. Dit comité levert sinds 2013 een halfjaarlijkse safety performance management rapportage. Deze rapportage geeft inzicht in de stand van zaken op het gebied van veiligheid binnen FABEC. Daarnaast is gewerkt aan het gelijktrekken van het safety risk assessment proces binnen FABEC. Naar verwachting zullen de staten dit proces in 2014 goedkeuren. Deutsche Flugsicherung - DFS LVNL werkt samen met de Duitse luchtverkeersleidingsorganisatie Deutsche Flugsicherung - DFS - en andere partners aan de ontwikkeling van het luchtverkeersleidingsysteem icas; het itec Interoperability Through European Collaboration based Centre Automation System. Het vliegplanverwerkingssysteem dat de kern vormt voor icas, wordt door de leverancier in een bredere Europese samenwerking ontwikkeld met de luchtverkeersleidingsorganisaties van Duitsland, Groot- Brittannië en Spanje.

16 16 De ontwikkeling van icas bevindt zich in de specificatiefase. Op basis van de specificatie kan een nauwkeurige kostenschatting worden gemaakt. Deze kostenschatting vormt belangrijke input voor de business case voor de vervanging van het luchtverkeersleidingssysteem van LVNL; het Amsterdam Advanced Air traffic control system - AAA. Vervanging AAA Het AAA-systeem is veruit het belangrijkste en grootste operationele informatiesysteem van LVNL. Het vervult een essentieel deel van de geautomatiseerde functies en weergave van het verkeersbeeld voor de radarverkeersleiders. Vervanging van AAA is noodzakelijk omdat het systeem verouderd is, het geen invulling kan geven aan verwachte Europese eisen en het niet past bij de LVNL-strategie om te komen tot gezamenlijke systemen. In 2013 heeft LVNL in overleg met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Ministerie van Defensie en IATA - op Schiphol vertegenwoordigd door de belangrijkste gebruiker Air France-KLM - een aantal opties bestudeerd voor de vervanging van het AAA-systeem. Conclusie van deze studie is dat drie opties interessant zijn om verder te bestuderen in de kwantitatieve business case voor de vervanging van het systeem. Deze business case wordt eind 2014/begin 2015 opgeleverd en moet leiden tot een investeringsbeslissing. De opties zijn: - Het voortzetten van de samenwerking met DFS om het gezamenlijk gespecificeerde icas-systeem te verwerven en te realiseren; - Twee alternatieven, waarbij eerst wordt overgegaan tot levensverlenging van AAA en daarna: - Alsnog het icas-systeem wordt verworven en gerealiseerd; of - Een ander volwaardig ATM-systeem wordt verworven en gerealiseerd. Knowledge and Development Centre (KDC) Sinds 2006 heeft LVNL een deel van haar onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteit belegd in de stichting KDC waarin samen met Air France-KLM en Amsterdam Airport Schiphol onderzoek wordt gedaan naar de innovatie van het ATM-systeem. De verdere ontwikkeling en uitbouw van het KDC sluit daarmee goed aan bij de LVNL-strategie. Uitgebreide informatie is gepubliceerd op:

17 17 Personeel Personele formatie en bezetting Bezetting Actief in fte *) Niet-actief, in fte: FLNA en medewerkers in opleiding Totaal in fte 31 december ,55 116,33 977,88 31 december ,19 99,29 961,48 *) 1 full time equivalent (fte) staat voor 38 uur. Tabel 10.: personele formatie en bezetting. De personele bezetting van medewerkers in actieve dienst bedroeg op 31 december van het verslagjaar 861,55 fte. Ten opzichte van 2012 is de bezetting gedaald met 0,64 fte. De personele formatie bedroeg op 31 december 2013: 853,36fte; 0,82 fte hoger dan in Binnen de huidige bezetting actieven wordt zo n zevenentwintig fte ingevuld door medewerkers met een tijdelijke aanstelling. Een substantieel deel van deze medewerkers stroomt conform planning aan het eind van de overeengekomen contractduur weer uit. Deze tijdelijke medewerkers worden hoofdzakelijk ingezet binnen de bedrijfsonderdelen Operations en de Regional Unit, als luchtverkeersleidingsassistent, en binnen de opleidingsafdeling in diverse trainings- en expertfuncties voor de verkeersleidersopleidingen. De toename van het aantal niet-actieven werd veroorzaakt door de groei van het aantal medewerkers met recht op zogenoemde Functionele Leeftijds Non-Activiteit - FLNA, circa tien fte, en aspirantluchtverkeersleiders, circa zeven fte. Ziekteverzuim Het verzuim - exclusief zwangerschap - werd in 2013 gekenmerkt door een hoog percentage in het eerste kwartaal. Dit werd veroorzaakt door de op dat moment in Nederland heersende griepepidemie. Het verzuimpercentage in het resterende deel van het jaar was relatief laag, waardoor het jaarverzuimpercentage in 2013 is uitgekomen op 4,1 procent. Dit is slechts 0,1 procent boven de LVNL-streefnorm van 4 procent. Ten opzichte van 2012 is het verzuimpercentage exclusief zwangerschap onveranderd. Het verzuimpercentage inclusief zwangerschap bedroeg in ,5 procent. In 2013 werd in samenwerking met de arbo-leverancier een aantal activiteiten opgestart ter verbetering van de algemene gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Deze activiteiten worden ook in 2014 gecontinueerd. Arbeidsvoorwaarden In juni 2013 liep de arbeidsvoorwaardenovereenkomst 2012/2013 af. Gesprekken over een nieuwe overeenkomst worden naar verwachting in de eerste helft van 2014 opgestart.

18 18 Personeelsbeleid In 2013 is het management development en het employee development programma gecontinueerd. Een groot deel van het management en een derde deel van de medewerkers heeft de programma s inmiddels gevolgd, hetgeen conform verwachting is. De programma s worden in 2014 afgerond, waarna op basis van een evaluatie een vervolg wordt ontwikkeld. Door de ophoging van de AOW-leeftijd en het vervallen van vroeg-pensioenmogelijkheden voor nietoperationeel personeel, is geconstateerd dat de gemiddelde leeftijd bij LVNL verder stijgt. Ook is sprake van een formatiebeperking en geringe uitstroom. Onderzocht wordt welke maatregelen kunnen worden genomen om medewerkers duurzaam in te zetten en de mobiliteit te bevorderen. Ook wordt gekeken naar alternatieven voor de FLNA-regeling voor operationeel personeel. In 2013 is uitgebreid onderzoek gedaan naar de gevolgen van de invoering van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector. Deze wet en de mogelijke uitbreiding van haar werkingssfeer naar alle medewerkers in de (semi)publieke sector zal verstrekkende gevolgen hebben voor LVNL. Het bestuur overlegt met het ministerie en de vakorganisaties om de gevolgen in kaart te brengen en oplossingen te zoeken. Om het human resources management - HRM - proces beter te kunnen ondersteunen is besloten om in 2014 een nieuw ERP-systeem te verwerven. Het huidige systeem voldoet al enige tijd niet aan de eisen. Luchtverkeersleiderstekort LVNL kampt met een slechts geleidelijk afnemend tekort aan luchtverkeersleiders Area Control Centre 2,9 3,5 2,6 2,4 0,7 0,4 Schiphol Tower/Approach 6,4 6,9 6,1 3,9 5,1 4,2 Rotterdam The Hague Airport 0,9 1,1 1,1 1,1 1,1 0,6 Totaal Mainport Schiphol 10,2 11,5 9,8 7,4 6,9 5,2 Groningen Airport Eelde 1,1 1,5 2,3 1,5 0 0 Maastricht Aachen Airport 2,0 3,0 3,0 0,8 0,6 0,6 Totaal Regional Unit 3,1 4,5 5,3 2,3 0,6 0,6 Tabel 11.: luchtverkeersleiderstekorten in full time equivalents (fte) in 2012 en 2013 en prognoses van de tekorten in de jaren vanaf De tekorten brengen de continuïteit van het primaire proces niet direct in gevaar. Wel betekent het dat de noodzakelijke inzet van operationele experts op andere gebieden zoals training, belangrijke projecten en dergelijke, onder druk staat. Daarom blijft het van belang om de tekorten in te lopen. De noodzaak zal de komende jaren als gevolg van een sterke stijging van de natuurlijke uitstroom zelfs toenemen. LVNL investeert daarom onverminderd in de wervings-, selectie- en opleidingsprocessen en het vereenvoudigen van het ATM-concept teneinde het opleidingsrendement verder te verbeteren.

19 19 Mainport Schiphol De opleiding tot luchtverkeersleider duurt ongeveer vier jaar. Tussentijds is er een aantal momenten waarop wordt besloten of de aspirant de opleiding mag vervolgen of niet. De lichte stijging in het verslagjaar van het tekort voor Rotterdam The Hague Airport is het gevolg van tegenvallende opleidingsresultaten op deze luchthaven. Dit werkt door in de verwachtingen voor de komende jaren. De voor 2016 verwachte stijging van het tekort voor Schiphol Tower/Approch heeft voornamelijk te maken met de implementatie van een luchtruimproject en de benodigde opleidingen daarvoor. Regional Unit Het luchtverkeersleiders-tekort op Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport is vooral het gevolg van onvoldoende rendement uit de opleidingen. Doordat de uitstroom van luchtverkeersleiders nog onvoldoende wordt gedekt door de instroom, levert dit in 2014 een extra tekort op voor Groningen Airport Eelde. Voor Maastricht Aachen Airport blijft het tekort naar verwachting ongewijzigd. Verbeteringen van de wervings-, selectie- en opleidingstrajecten, inspanningsverplichtingen die de hiervoor verantwoordelijke afdelingen zijn aangegaan en het aantrekken van luchtverkeersleiders van de Koninklijke Luchtmacht, moeten naar verwachting leiden tot voldoende resultaat om de luchtverkeersleiderstekorten in de Regional Unit uiteindelijk in te lopen. Momenteel zijn door deze inspanningen in totaal zes opleidingsplekken gevuld op de regionale luchthavens. De verwachting is dat daardoor een deel van de tekorten in 2014 wordt ingelopen. Werving en selectie aspirant-luchtverkeersleiders In het verslagjaar leverde de werving voor kandidaat-luchtverkeersleiders sollicitanten op. Ten opzichte van voorgaande jaren kon een groter deel hiervan, namelijk kandidaten, worden uitgenodigd voor de eerste fase van het selectietraject, de capaciteitstest. Zesenveertig kandidaten startten met de Area Procedural Control - AAPRO - fase. De instroom voor de basisopleiding, initial training, betrof in het verslagjaar inclusief zij-instromers tweeëntwintig kandidaten. De initial training heeft conform planning kandidaten opgeleid en afgeleverd aan de zogenoemde unit training. Samenwerking met andere partijen Het geharmoniseerde selectieproces van LVNL en de Koninklijke Luchtmacht is op 1 januari 2013 officieel van start gegaan. LVNL en het in Soesterberg gevestigde Centrum Mens en Luchtvaart - CML - van de Koninklijke Luchtmacht voerden gedurende het gehele verslagjaar gezamenlijk de selectie uit, ieder met verantwoordelijkheid voor de eigen organisatie. Deze harmonisatie past in een breder Europees kader, waarbij CML en LVNL samen optrekken. LVNL heeft gedurende het verslagjaar intensief samengewerkt met het Directoraat-Generaal Bereikbaarheid - DGB, de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische zaken - HBJZ en Inspectie Leefomgeving en Transport - ILT, van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, inzake de Basic Regulation, inclusief de voorgestelde Implementing Rules, en de gezamenlijke onderbouwing en compliancy van de LVNL-opleidingsfilosofie.

20 20 Veiligheid Veiligheidsprestaties In dit hoofdstuk worden de gerealiseerde veiligheidsprestaties van LVNL gerapporteerd. Het gaat hierbij om de luchtverkeersleidingsgerelateerde ongevallen en voorvallen. Het monitoren van de prestaties op de indicator heeft tot doel de veiligheid op hetzelfde niveau te houden of verder te verbeteren in de loop van de tijd. De ontwikkeling in de afgelopen drie jaar van het aantal gerapporteerde voorvallen in de ESARR 2-categorieën Serious en Major is weergegeven in de tabel hieronder. ESARR 2-classificatie Serious Incidents 2 1 *) 6 Major Incident *) Eén van de voorvallen werd bij het afronden van het onderzoek geclassificeerd als siginificant in plaats van serious Tabel 2.: ontwikkeling aantal gerapporteerde voorvallen volgens ESARR 2-classificatie. LVNL rapporteert veiligheidsgerelateerde voorvallen aan de hand van de EUROCONTROL Safety and Regulatory Requirements (ESARR) 2-classificatie van voorvallen, met het doel een vollediger beeld te verschaffen van de veiligheid in relatie tot LVNL. De belangrijkste bron voor het identificeren van veiligheidsvoorvallen is LVNL s elektronische wachtrapport. Aanvullend vormen Air Safety Reports die worden ontvangen van externe partijen een bron. In de onderstaande grafiek wordt het totaal aantal luchtverkeersleidingsgerelateerde voorvallen en de aanmerkelijk voorvallen - het totaal van het aantal serious en major incidents conform ESARR 2 - op Amsterdam Airport Schiphol, per vluchten, per maand weergegeven. De grafiek toont ook het twaalfmaands voortschrijdend gemiddelde van beide indicatoren.

21 21 Figuur 3.: aantal voorvallen 2013 per vluchten - Mainport Schiphol, ESARR 2-classificatie. In de periode juni tot en met november is een afnemende trend waarneembaar. Conclusie Er hebben zich in het verslagjaar geen luchtverkeersleidingsgerelateerde ongevallen voorgedaan. Het totaal aantal gemelde voorvallen toont een lichte toename gedurende het jaar. Het twaalfmaands gemiddelde van het aantal gerapporteerde aanmerkelijke voorvallen vertoont een lichte daling. Classificatie conform ESARR 2 Onderstaande grafiek geeft het aantal gerapporteerde voorvallen weer, geclassificeerd volgens de ESARR 2-ernstclassificatie, conform EASA besluit 2011/017/R, GM1 SKPI Definitions and Abbreviations : - Serious Incident: an incident involving circumstances indicating that an accident nearly occurred. Note: The difference between an accident and a serious incident lies only in the result; - Major Incident: an incident associated with the operation of an aircraft, in which safety of aircraft may have been compromised, having led to a near collision between aircraft, with ground or obstacles (i.e., safety margins not respected which is not the result of an ATC instruction); - Significant Incident: an incident involving circumstances indicating that an accident, a serious or major incident could have occurred, if the risk had not been managed within safety margins, or if another aircraft had been in the vicinity; - No safety effect: an incident which has no safety significance; - Not determined: insufficient information was available to determine the risk involved or inconclusive or conflicting evidence precluded such determination.

22 22 Figuur 4.: aantal voorvallen 2013 conform ESARR 2 ernstclassificatie. Ten tijde van het opstellen van dit jaarverslag was nog één voorval in onderzoek. Belangrijkste veiligheidsgebeurtenissen in het verslagjaar - Twee luchtvaartuigen daalden onder het hun toegewezen vliegniveau tijdens onafhankelijk parallel naderen. In beide gevallen was sprake van een separatie-onderschrijding met een ander luchtvaartuig; - Twee voertuigen op de grond verleenden geen voorrang aan taxiënde vliegtuigen; - Een luchtvaarttuig kreeg toestemming om de push-back procedure te starten terwijl zich bewegend verkeer achter het toestel bevond; - Een doorstart werd uitgevoerd als gevolg van een bezette baan ten tijde van een zogenoemde mixed mode operatie: het gebruiken van een baan voor zowel starts als landingen; - Een vlucht startte zonder toestemming waardoor in de lucht een separatie-onderschrijding ontstond. Conclusie Gebaseerd op de ESARR 2-classificatie van voorvallen is de veiligheidsprestatie van LVNL goed. De trend in het twaalfmaands gemiddelde voor de aanmerkelijk voorvallen is licht afnemend.

23 23 Veiligheidsmanagement Sinds 1 januari 2012 is het zogenoemde SES Perfomance Scheme van kracht. In Nederland is het van toepassing op het Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC), het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI), de National Supervisory Authority (NSA) en LVNL. Deze organisaties zijn verantwoordelijk voor het bereiken van de doelen die zijn vastgelegd in het Provisional FABEC Performance Plan en het aanvullende Nederlandse Performance Plan. Zowel in het FABEC Performance Plan als het Nederlandse Performance Plan zijn voor veiligheid geen kritische prestatie-indicatoren (KPI) opgenomen. Voor de eerste referentieperiode ( ) zijn op FABEC niveau drie prestatie-indicatoren gedefinieerd en in het Nederlandse plan één extra indicator. De drie FABEC-indicatoren: effectiviteit van veiligheidsmanagement (EoSMS), toepassing van de Risk Analysis Tool (RAT) ernstclassificatie en het Just Culture niveau, zijn gedurende het verslagjaar gemonitord. In de tabellen hieronder worden de scores weergegeven op deze drie indicatoren. Indicator Effectiveness of Safety Management Systems 83,27% 75,57% Tabel 3.: LVNL-score op EoSMS-indicator in 2012 en Doordat een zeer groot aantal andere luchtverkeersdienstverleners deze Effectiveness of Safety Management Systems (EoSMS) eveneens analyseren en deze resultaten via EUROCONTROL beschikbaar komen, kan de score van LVNL vergeleken worden met die van andere landen. Daaruit komen geen bijzonderheden naar voren. LVNL wordt nog steeds gewaardeerd als een volwassen en vooruitstrevende luchtverkeersdienstverlener. Indicator RAT usage Separation minima infringements Runway incursions ATM specific events Yes Yes Trial phase Trial phase Trial phase No Tabel 4.: LVNL-score op RAT-indicator in 2012 en Indicator Just Culture 75% (18/24) 75% (18/24) Tabel 5.: LVNL-score op Just Culture indicator in 2012 en 2013.

24 24 Belangrijkste veiligheidsgerelateerde wijzigingen in het verslagjaar - Amsterdam Airport Schiphol en LVNL hebben hun afhandelingsprocedures voor perioden van slecht zicht verder geharmoniseerd; - In verband met het binnendringen van het obstakelvlak, is het slepen van grote luchtvaartuigen via taxibaan G4 niet langer toegestaan wanneer de Kaagbaan (baan 06/24) in gebruik is; - Implementatie van enhanced mode-s bij de naderingsverkeersleiding voor Amsterdam Airport Schiphol en Rotterdam The Hague Airport; - Aanpassing van twee luchtverkeerwegen, inclusief de overdrachtsprocedures tussen het Amsterdam Area Control Centre en het Brussels Area Control Centre. Veiligheidsthema runway incursions Schiphol Een runway incursion is iedere gebeurtenis op een luchthaven waarbij een vliegtuig, voertuig of persoon zich onbedoeld in de beschermde zone van een baan bevindt die wordt gebruikt voor starts of landingen van vliegtuigen. Door de complexe infrastructuur op de luchthaven Schiphol wordt onafgebroken aandacht besteed aan het verminderen van de kans op runway incursions. Figuur 5.: aantal runway incursions op Schiphol, per jaar, vanaf 2007 tot en met De ernstcategorieën voor runway incursions zijn door ICAO als volgt gedefinieerd: - Category A is a serious incident in which a collision was narrowly avoided - Category B is an incident in which separation decreases and there is a significant potential for collision, which may result in a time critical corrective/evasive response to avoid a collision. - Category C is an incident characterized by ample time and/or distance to avoid a collision. - Category D is an incident that meets the definition of runway incursion such as incorrect presence of a single vehicle/person/aircraft on the protected area of a surface designated for the landing and take-off of aircraft but with no immediate safety consequences.

25 25 Het aantal runway incursions laat in 2013 een belangrijke daling zien. In totaal vonden er drieëntwintig runway incursions plaats op Schiphol. Aandachtspunten zijn: - De infrastructuur op de luchthaven met name in de buurt van het platform op Schiphol-Oost en het kruispunt van de Aalsmeerbaan en de Buitenveldertbaan; - Het betreden van een start- en landingsbaan zonder toestemming van de luchtverkeersleiding. - Het Runway Safety Team (RST) Schiphol is een adviesorgaan binnen het Veiligheidsplatform Schiphol (VPS) met vertegenwoordigers uit de luchtvaartsector. Het team heeft runway incursions als belangrijkste veiligheidsthema en als doel op basis van actuele runway incursions en/of geconstateerde trends te komen tot verbeter- en beheersmaatregelen. Programma s ter verbetering van de veiligheid LVNL is voortdurend bezig haar systemen, procedures en de bekwaamheden van medewerkers te ontwikkelen en aan te passen. Zij doet dit op basis van lessons learned uit het veiligheidsmanagementsysteem en eisen gesteld door de klanten, de toezichthouder, de wet- en regelgevers en de eigen organisatie. Daarbij wordt altijd een afweging gemaakt tussen de te behalen prestaties op de drie basiskenmerken: veiligheid, efficiency en milieu (VEM). Als gevolg van interne risicoanalyses en/of veiligheidsaanbevelingen werd uitvoering gegeven aan diverse projecten om de veiligheid verder te verbeteren. De belangrijkste daarvan zijn: - Duidelijkheid in Veiligheid: een veelomvattend programma gericht op het nauwer laten aansluiten van operationele procedures aan de operationele praktijk en de regelgeving. Hieruit volgen ook eisen aan monitoring, training, just culture, veiligheidsbewustzijn en in- en externe communicatie; - In 2011 gaf de OVV een onderzoeksrapport uit naar aanleiding van een aanvaring van een van Schiphol opstijgende Boeing 737 met een groep ganzen. Op basis van de aanbevelingen in het rapport werd een voorstudie uitgevoerd naar het beter beschikbaar maken van informatie over obstakels voor vliegtuigen in nood die zich onder de minimum vectorhoogte bevinden; - In samenwerking met Amsterdam Airport Schiphol werd een risico-inventarisatie voor taxiënd verkeer nabij start- en landingsbanen uitgevoerd. Aanleiding voor deze inventarisatie was een OVVaanbeveling in een rapport over de start van een taxibaan op 10 februari 2010; - Een veiligheidsstudie werd uitgevoerd naar de risico s in het luchtruim bij Maastricht Aachen Airport, met name waar het de nadering voor de baan in noordoostelijke richting (baan 03) betreft. De studie resulteerde in een voorstel voor een herindeling van het luchtruim, die sinds 4 april 2013 van kracht is; - Aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is een maatregel voorgelegd om de veiligheid van een convergente baancombinatie, Zwanenburgbaan (baan 18C) landen, Kaagbaan (baan 24) starten, te verhogen. Deze maatregel is op 9 februari 2013 voor alle banen in gebruik genomen. Gedurende 2013 is de werkwijze gemonitord. Dit heeft geleid tot een positieve evaluatie. In 2013 verschenen vier rapporten van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid - OVV - die van belang waren voor LVNL: - 23 januari 2013: rapport naar aanleiding van een runway incursion van een startend vliegtuig op de Kaagbaan (baan 24) terwijl de vogelwacht de baan nog niet had verlaten; - 27 mei 2013: rapport over een voorval waarbij twee vliegtuigen in de nadering voor de Polderbaan (baan 18R) en de Zwanenburgbaan (baan 18C) elkaar nabij Uitgeest dichter waren genaderd dan de bedoeling was. De raad concludeerde dat er geen sprake was van botsingsgevaar maar dat het voorval desondanks uitgebreid in de publiciteit stond;

Eén van de voorvallen werd bij het afronden van het onderzoek geclassificeerd als siginificant in plaats van serious

Eén van de voorvallen werd bij het afronden van het onderzoek geclassificeerd als siginificant in plaats van serious 20 Veiligheid Veiligheidsprestaties In dit hoofdstuk worden de gerealiseerde veiligheidsprestaties van LVNL gerapporteerd. Het gaat hierbij om de luchtverkeersleidingsgerelateerde ongevallen en voorvallen.

Nadere informatie

Veiligheid. Veiligheidsprestaties

Veiligheid. Veiligheidsprestaties 30 Veiligheid Veiligheidsprestaties Sinds 1 januari 2012 is het zogenoemde SES Perfomance Scheme van kracht. In Nederland is het van toepassing op het Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC), het Koninklijk

Nadere informatie

LVNL FACTS & FIGURES Peildatum 31 december 2014

LVNL FACTS & FIGURES Peildatum 31 december 2014 LVNL FACTS & FIGURES Peildatum 31 december 2014 Organisatieprofiel - 1 LVNL is sinds 1 januari 1993 een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Daarvoor was LVNL onderdeel van het directoraat-generaal Rijksluchtvaartdienst

Nadere informatie

LVNL FACTS & FIGURES

LVNL FACTS & FIGURES LVNL FACTS & FIGURES Organisatieprofiel - 1 LVNL is sinds 1 januari 1993 een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Daarvoor was LVNL onderdeel van het directoraat-generaal Rijksluchtvaartdienst van het Ministerie

Nadere informatie

LVNL FACTS & FIGURES

LVNL FACTS & FIGURES LVNL FACTS & FIGURES Organisatieprofiel - 1 LVNL is sinds 1 januari 1993 een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Daarvoor was LVNL onderdeel van het directoraat-generaal Rijksluchtvaartdienst van het Ministerie

Nadere informatie

LVNL FACTS & FIGURES Peildatum 31 december 2015

LVNL FACTS & FIGURES Peildatum 31 december 2015 LVNL FACTS & FIGURES Peildatum 31 december 2015 Organisatieprofiel - 1 LVNL is sinds 1 januari 1993 een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Daarvoor was LVNL onderdeel van het directoraat-generaal Rijksluchtvaartdienst

Nadere informatie

LVNL FACTS & FIGURES Peildatum 31 december 2016

LVNL FACTS & FIGURES Peildatum 31 december 2016 LVNL FACTS & FIGURES Peildatum 31 december 2016 Organisatieprofiel - 1 LVNL is sinds 1 januari 1993 een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Daarvoor was LVNL onderdeel van het directoraat-generaal Rijksluchtvaartdienst

Nadere informatie

Samen luchtvaart mogelijk maken. LVNL factsheet. Peildatum 31 december 2017

Samen luchtvaart mogelijk maken. LVNL factsheet. Peildatum 31 december 2017 Samen luchtvaart mogelijk maken LVNL factsheet Peildatum 31 december 2017 Organisatieprofiel LVNL is sinds 1 januari 1993 een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Daarvoor was LVNL onderdeel van het directoraat

Nadere informatie

Naleving milieuregels 2015. Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol

Naleving milieuregels 2015. Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Naleving milieuregels Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Referentienummer 2016/SP/PERF/5300 Status Definitief Versienummer 1.0 Classificatie Openbaar Versiedatum 3 februari 2016

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Luchtverkeersleiding Nederland VERANTWOORDING AAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

JAARVERSLAG. Luchtverkeersleiding Nederland VERANTWOORDING AAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU JAARVERSLAG 2012 Luchtverkeersleiding Nederland VERANTWOORDING AAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU 2 INHOUDSOPGAVE Bestuursstructuur... 3 Bericht van de raad van toezicht... 11 Bestuursverslag...

Nadere informatie

BAS rapportage gebruiksjaar 2013

BAS rapportage gebruiksjaar 2013 BAS rapportage gebruiksjaar 213 Op 14 februari 214 heeft het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) de rapportage over het gebruiksjaar 213 uitgebracht. Het gebruiksjaar loopt niet gelijk met het kalenderjaar,

Nadere informatie

Naleving milieuregels gebruiksjaar Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol

Naleving milieuregels gebruiksjaar Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Naleving milieuregels gebruiksjaar 2016 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Referentienummer 2017/SP/PERF/5569 Status Definitief Versienummer 1.0 Classificatie Openbaar Versiedatum

Nadere informatie

Samenvatting jaarverslag 2011

Samenvatting jaarverslag 2011 inhoudsopgave VOORWOORD pagina 3 - vooruitblik pagina 5 - LVNL en haar omgeving pagina 8 - lvnl-bedrijfsvoering pagina 10 - FINANCIËN pagina 15 - LVNL EN HAAR MEDEWERKERS pagina 16 Voorpagina: Hans Röhner

Nadere informatie

Naleving milieuregels 2012 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland

Naleving milieuregels 2012 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland Naleving milieuregels Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Luchtverkeersleiding Nederland Naleving milieuregels Luchtverkeersleiding Nederland - /SP/PF/443, 23 november Niets uit

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Luchtverkeersleiding Nederland SAMENVATTING

JAARVERSLAG. Luchtverkeersleiding Nederland SAMENVATTING JAARVERSLAG 2012 Luchtverkeersleiding Nederland SAMENVATTING 2 INHOUDSOPGAVE Bestuursstructuur... 3 Voorwoord... 4 2012 in vogelvlucht... 5 Samenwerking... 7 Maatschappelijke verantwoordelijkheid... 8

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2011 LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND

JAARVERSLAG 2011 LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND JAARVERSLAG 2011 LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND Verantwoording aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu INHOUDSOPGAVE Bericht van de raad van toezicht...3 Bestuursverslag...7 Voorwoord LVNL-bestuur...7

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Mandaatregeling en volmacht Luchtverkeersleiding Nederland

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Mandaatregeling en volmacht Luchtverkeersleiding Nederland STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3915 7 maart 2011 Mandaatregeling en volmacht Luchtverkeersleiding Nederland 2 februari 2011 Overwegende dat het voor

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

Project Luchtruimherziening

Project Luchtruimherziening Project Luchtruimherziening Update over de voortgang voor OSCRO 30-10-2018 Opbouw presentatie 1. Het Nederlandse luchtruim 2. Uitgangspunten 3. Doelen en opgave van het project 4. Afbakening - requirements

Nadere informatie

Naleving milieuregels 2010 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland

Naleving milieuregels 2010 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland Naleving milieuregels Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Luchtverkeersleiding Nederland Naleving milieuregels Luchtverkeersleiding Nederland - /5974, 14 december Niets uit deze

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Mandaatregeling en volmacht Luchtverkeersleiding Nederland 2018

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Mandaatregeling en volmacht Luchtverkeersleiding Nederland 2018 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 19215 30 maart 2018 Mandaatregeling en volmacht Luchtverkeersleiding Nederland 2018 Overwegende dat het voor een doelmatige

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mevrouw W.J. Mansveld Postbus EX S-GRAVENHAGE

Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mevrouw W.J. Mansveld Postbus EX S-GRAVENHAGE Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mevrouw W.J. Mansveld Postbus 20904 2500 EX S-GRAVENHAGE Onze ref. ORS15.027 Datum 16 april 2015, Hoofddorp Advies Omgevingsraad inzake vervroegen nachtprocedures

Nadere informatie

Naleving milieuregels 2013 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland

Naleving milieuregels 2013 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Luchtverkeersleiding Nederland 2014 Luchtverkeersleiding Nederland - 2014/SP/PF/4678, 7 februari 2014 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 31 936 Luchtvaartbeleid Nr. 114 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Inzet Aalsmeerbaan als startbaan

Inzet Aalsmeerbaan als startbaan Inzet Aalsmeerbaan als startbaan veelgestelde vragen winter 2013/2014 >>> Veelgestelde vragen Is de Aalsmeerbaan in de winterperiode 2013/2014 vaker ingezet als startbaan dan in de periode daarvoor? >>>

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 532 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

Reglement. Changecommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V.

Reglement. Changecommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V. Reglement Changecommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V. 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: - Changecommissie: de Changecommissie van de raad van commissarissen van de vennootschap;

Nadere informatie

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Bestuurs- reglement Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave 1/9 BESTUURSREGLEMENT Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Het bestuur van de Stichting Kunst in het Kerkje, gevestigd te Grave, besluit

Nadere informatie

Gevraagd besluit. Besluit. Partijen:

Gevraagd besluit. Besluit. Partijen: Beslisdocument Voortzetting samenwerking komende periode en beëindiging huidig Convenant ontwikkeling luchthaven Lelystad tussen Provincie Flevoland, Gemeente Lelystad, Schiphol Group en Lelystad Airport.

Nadere informatie

Reglement. Auditcommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V.

Reglement. Auditcommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V. Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V. 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: - Auditcommissie: de auditcommissie van de raad van commissarissen van de vennootschap;

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2010 LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND

JAARVERSLAG 2010 LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND JAARVERSLAG 2010 LUCHTVERKEERSLEIDING NEDERLAND Verantwoording aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu INHOUDSOPGAVE Bericht van de raad van toezicht...3 Bestuursverslag...7 Voorwoord LVNL-bestuur...7

Nadere informatie

Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2014

Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2014 Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2014 Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport Gebruiksjaar 2014 Datum 9 januari 2015 Pagina 4 van 20 Colofon Uitgegeven door Inspectie Leefomgeving

Nadere informatie

Reglement van de Raad van Toezicht

Reglement van de Raad van Toezicht Van de besluit gelet op richtlijn 23 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 en artikel 11 lid 4 van de statuten van de stichting tot vaststelling van het onderstaande Reglement van de Raad

Nadere informatie

Amsterdam, 28 oktober 2010.

Amsterdam, 28 oktober 2010. HANS ALDERS Aan De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, de heer Joop Atsma p/a postbus 20901 2500 EX Den Haag Amsterdam, 28 oktober 2010. Geachte staatssecretaris, Naar aanleiding van het verzoek

Nadere informatie

REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL

REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL REGLEMENT BESTUURSRAAD (RAAD VAN TOEZICHT) STICHTING DE KEMPEL Dit reglement is op 12 december 2005 door de bestuursraad van Stichting De Kempel, statutair gevestigd te Helmond, kantoorhoudende te 5709

Nadere informatie

Verantwoording. Definitief Confidentieel. S& &P CRC LvD 2015JV. Classificatie. april 2015

Verantwoording. Definitief Confidentieel. S& &P CRC LvD 2015JV. Classificatie. april 2015 Jaarverslag Verantwoording aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Referentienummer S& &P CRC LvD 2015JV Versienummer 1.11 Versiedatum 24 april 2015 Status Classificatie finitief Confidentieel

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Stichting Sirius Reglement Raad van Toezicht

Stichting Sirius Reglement Raad van Toezicht Stichting Sirius Reglement Raad van Toezicht Stichting Sirius Openbaar primair onderwijs Amsterdam Zuidoost Versie: 2014-04-14 Inhoudsopgave 1 Reglement voor de Raad van Toezicht... 3 Artikel 1 - Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen MN

Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen MN Reglement Auditcommissie Raad van Commissarissen MN Dit reglement is op grond van artikel 8.3 het reglement van de Raad van Commissarissen vastgesteld door middel van een besluit van de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen

Profielschets Raad van Commissarissen Profielschets Raad van Commissarissen Vastgesteld door de Raad van Commissarissen op 18 maart 2009 en laatstelijk gewijzigd in 2014. 1. Doel profielschets 1.1 Het doel van deze profielschets is om uitgangspunten

Nadere informatie

Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport

Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport Concept : 3 december 2014 Vastgesteld : Vergadering 11 december 2014 Opgemaakt : 15 december 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 - begrippen Bestuur : bestuur van de RPO zoals bedoeld in artikel 2.60b van de Mediawet; Bestuurder : lid en tevens voorzitter van het Bestuur; Raad van

Nadere informatie

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel.

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel. Bijlage Code Cultural Goverance: Principes en uitwerkingen Nummer Principe De organen van de culturele instelling zijn verantwoordelijk voor de keuze van het besturingsmodel en de naleving van deze code.

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA Cultural Governance in Theater Dakota Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Cultuuranker Escamp op: 26 november 2012 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Corporate Governance verantwoording

Corporate Governance verantwoording Corporate Governance verantwoording Algemeen De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) respecteren de principes en best practice bepalingen van de Corporate

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT FULDAUERSTICHTING ARTIKEL 1 DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: - Bestuur : het bestuur van de Stichting, zijnde het orgaan dat de dagelijkse en algemene leiding

Nadere informatie

Reglement Raad van Commissarissen Focus op Zorg B.V.

Reglement Raad van Commissarissen Focus op Zorg B.V. Reglement Raad van Commissarissen Artikel 1 Inleiding 1. Dit reglement is, ter aanvulling van de statuten van, opgesteld voor de Raad van Commissarissen Focus Op Zorg BV en is gebaseerd op de uitgangspunten

Nadere informatie

Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen

Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen Dit Directiestatuut is op 14 december 2006 ter kennis gebracht aan de algemene vergadering van aandeelhouders en na goedkeuring door de raad van commissarissen

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst Veiligheid

Kennisbijeenkomst Veiligheid Kennisbijeenkomst Veiligheid Veilig, veiliger, veiligst Sector Veiligheid in de Luchtvaart Ties van Zanten Hoofd Afdeling Luchtvaartveiligheid Directie Luchtvaart en Maritiem 8 december 2018 Internationale

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17024 21 augustus 2012 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 14 augustus 2012, nr. IENM/BSK-2012/145416,

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Havensteder

Reglement bestuur Stichting Havensteder Reglement bestuur Stichting Havensteder Dit reglement is krachtens artikel 7 lid 3 van de statuten door het bestuur van Stichting Havensteder vastgesteld op 6 september 2011, na goedkeuring door de raad

Nadere informatie

Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ routes en het hogere luchtruim

Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ routes en het hogere luchtruim Lelystad Airport Aansluitingen tussen de B+ routes en het hogere luchtruim 21 juni 2017 Lelystad Airport Van nationaal belang: versterken economische positie mainport Schiphol Opening april 2019 Op termijn

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. de minister, mevrouw drs. C. van Nieuwenhuizen Wijbenga Postbus EX Den Haag

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. de minister, mevrouw drs. C. van Nieuwenhuizen Wijbenga Postbus EX Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat t.a.v. de minister, mevrouw drs. C. van Nieuwenhuizen Wijbenga Postbus 20901 2500 EX Den Haag Bureau ICT-toetsing

Nadere informatie

Bestuursreglement Sanquin

Bestuursreglement Sanquin Raad van Bestuur Plesmanlaan 125 1066 CX Amsterdam Postbus 9892 1006 AN Amsterdam Telefoon (020) 512 30 00 Fax (020) 512 33 03 www.sanquin.nl Auteur(s) H.M.H. de Bruijn-van Beek Datum 10-02-2006 Ons kenmerk

Nadere informatie

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008.

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Bestuursreglement Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Artikel 1 Status en inhoud van het reglement 1. Dit reglement is opgesteld

Nadere informatie

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017. Gemeente Losser

JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017. Gemeente Losser JAARVERSLAG COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN 2016/2017 Gemeente Losser 14 mei 2018 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Inleiding 3 2. Samenstelling en taakverdeling 4 3. Vergaderingen 5 4. Aantallen bezwaarschriften

Nadere informatie

Reglement. Remuneratie- en Benoemingscommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V.

Reglement. Remuneratie- en Benoemingscommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V. Reglement Remuneratie- en Benoemingscommissie Raad van Commissarissen Mn Services N.V. 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: - AVA: de algemene vergadering van aandeelhouders van de vennootschap;

Nadere informatie

vra2004vw-01 Lijst van vragen totaal Kamerstuknummer: Vragen aan: Regering Commissie: Verkeer en Waterstaat

vra2004vw-01 Lijst van vragen totaal Kamerstuknummer: Vragen aan: Regering Commissie: Verkeer en Waterstaat vra2004vw-01 Lijst van vragen totaal Kamerstuknummer: 26 959 60 Vragen aan: Regering Commissie: Verkeer en Waterstaat 1 Hoe kan dit probleem opeens ontstaan zijn? Was dit te voorzien? 2 Wat voor maatregelen

Nadere informatie

Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2016

Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2016 Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2016 Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2016 Datum 6 december 2016 Colofon Uitgegeven door Inspectie Leefomgeving en Transport ILT/ Luchtvaart

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht Eindhoven, 11 oktober 2016 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Status en inhoud van de regels 3 Artikel 3. Samenstelling 3 Artikel 4. Integriteit 4 Artikel

Nadere informatie

Commissiereglement NBA

Commissiereglement NBA Commissiereglement NBA 1. Grondslag 1.1 Dit reglement kent als grondslag artikel 11, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep. Daarin is bepaald dat het bestuur de NBA bestuurt. 2. Overwegingen

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Preambule De Gruitpoort werkt volgens de Code Cultural Governance. De Governance Code biedt een normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. Met

Nadere informatie

STEDIN HOLDING N.V. REGLEMENT REMUNERATIE/SELECTIE- EN BENOEMINGSCOMMISSIE

STEDIN HOLDING N.V. REGLEMENT REMUNERATIE/SELECTIE- EN BENOEMINGSCOMMISSIE STEDIN HOLDING N.V. REGLEMENT REMUNERATIE/SELECTIE- EN BENOEMINGSCOMMISSIE Vastgesteld door de RvC op 17 maart 2017 1 INLEIDING 0.1 Dit Reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 5 van het Reglement

Nadere informatie

Certificering NDT personeel Aerospace industrie

Certificering NDT personeel Aerospace industrie Certificering NDT personeel Aerospace industrie en de rol die de NANDT Board hierbij vervult Pieter Troost (Review Board) 13/11/2018 1 Onderwerpen Introductie kwalificatie en certificatie van NDT personeel

Nadere informatie

Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport

Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport Gebruiksjaar 2013 Datum 24 december 2013 Pagina 2 van 14 Inhoud Samenvatting 5 1 Inleiding 7 1.1 Wettelijk kader 7 1.2 Handhavingssystematiek 7 2 Gegevensverstrekking

Nadere informatie

LUCHTVERKEERSCOMMISSIE

LUCHTVERKEERSCOMMISSIE LUCHTVERKEERSCOMMISSIE > Retouradres Postbus 20904 2500 EX Den Haag Ministerie Infrastructuur en Milieu Directie Luchtvaart t.a.v. de heer Rob Huyser Postbus 20904 2500 EX Den Haag cc: LVNL, Defensie,

Nadere informatie

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september)

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september) TAKEN EN BEVOEGDHEDEN RAAD VAN TOEZICHT ALERIMUS 1. Taak en werkwijze: De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het besturen door de Raad van Bestuur en op de algemene gang van zaken in

Nadere informatie

Het NL Luchtvaartbeleid & Lelystad Airport

Het NL Luchtvaartbeleid & Lelystad Airport Het NL Luchtvaartbeleid & Lelystad Airport Alexander ter Kuile Werkgroep Luchtruim Overijssel Luchtvaart = 1x Systeem...nog NIET in Nederland Luchtvaart vraagt: 1x Beleid Politiek stelt Visie en Kader

Nadere informatie

Beleid werving en selectie Van Lanschot Groep (RvC, RvB Van Lanschot en Directie Kempen & Co)

Beleid werving en selectie Van Lanschot Groep (RvC, RvB Van Lanschot en Directie Kempen & Co) Beleid werving en selectie Van Lanschot Groep (RvC, RvB Van Lanschot en Directie Kempen & Co) Versie 28 oktober 2016 Human Resource Management Pagina 1 van 7 Inleiding In dit document is het beleid van

Nadere informatie

LUCHTVERKEERSCOMMISSIE

LUCHTVERKEERSCOMMISSIE LUCHTVERKEERSCOMMISSIE > Retouradres Postbus 20904 2500 EX Den Haag Ministerie Infrastructuur en Milieu Luchtverkeerscommissie Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20904 2500 EX Den Haag Contactpersoon cc:

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Versie 1 Vastgesteld 14 oktober 2016 Reglement raad van toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland U.A. Vastgesteld door

Nadere informatie

C O N C E P T A G E N D A

C O N C E P T A G E N D A C O N C E P T A G E N D A voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Ballast Nedam N.V., te houden op vrijdag 7 mei 2010 om 13.30 uur in Artis Party- en Congrescentrum aan de Plantage

Nadere informatie

NB: De agendapunten 4, 6, 8a, 8b, 9, 11, 12, 13, 14 en 15 zullen ter stemming worden gebracht.

NB: De agendapunten 4, 6, 8a, 8b, 9, 11, 12, 13, 14 en 15 zullen ter stemming worden gebracht. Beter Bed Holding N.V. Agenda Algemene Vergadering van Aandeelhouders op donderdag, 28 april 2011 om 12.30 uur bij IBN Vergadercentrum, Hockeyweg 5, 5405 NC Uden 1. Opening. 2. Bespreking jaarverslag 2010.

Nadere informatie

Verder dan 1 mei 2015

Verder dan 1 mei 2015 4.2.2 Governance Tabel 20. Resultaten maatregelen governance Overzicht resultaten maatregelen uit het rapport 'In het publiek belang' Verder dan 1 mei 2015 Governance 2.1 - Instellen rvc + * * + + + +

Nadere informatie

Onderzoeksrapport overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol. Gebruiksjaar 2017

Onderzoeksrapport overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol. Gebruiksjaar 2017 Onderzoeksrapport overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2017 Onderzoeksrapport overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2017 Datum 28 februari 2018 Colofon Uitgegeven

Nadere informatie

Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC

Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC Artikel 1. Begripsbepalingen De RvC De vennootschap De Statuten De RvC van Commissarissen zoals bedoeld in artikel 16 e.v. van de statuten van Twente Milieu N.V

Nadere informatie

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht.

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden Raad van Toezicht. 6. Raad van Toezicht 14-04-2014 Versie 6.02 Huishoudelijk reglement Raad van Toezicht Status Definitief Artikel 1: Positionering Raad van Toezicht Ingevolge de statuten bestuurt het College van Bestuur

Nadere informatie

Luchthaven Twente. Presentatie Gemeenteraad Oldenzaal. Luchtzijdige Bereikbaarheid. 28 oktober 2013

Luchthaven Twente. Presentatie Gemeenteraad Oldenzaal. Luchtzijdige Bereikbaarheid. 28 oktober 2013 Luchthaven Twente Luchtzijdige Bereikbaarheid Presentatie Gemeenteraad Oldenzaal 28 oktober 2013 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 2. Bestaande situatie 3. Ontwerp vliegprocedures & route 4. Vervolg 2 3 Aanleiding

Nadere informatie

Afwijkingen inrichting, uitrusting en gebruik luchthavens

Afwijkingen inrichting, uitrusting en gebruik luchthavens Afwijkingen inrichting, uitrusting en gebruik luchthavens Pagina 1 Luchthavens in Nederland zijn ingericht en uitgerust in overeenstemming met (inter)nationale voorschriften. Dit bevordert het veilig gebruik

Nadere informatie

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN 24 november 2017 INHOUD HOOFDSTUK 1: Rol en status van het Reglement 1 HOOFDSTUK 2: Samenstelling RAC 1 HOOFDSTUK 3: Taken RAC 2 HOOFDSTUK

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

DE MINISTER VAN DEFENSIE, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

DE MINISTER VAN DEFENSIE, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; Onderwerp: Instelling tijdelijke gebieden met beperkingen ten behoeve van de oefening FWIT 2017 DE MINISTER VAN DEFENSIE, HANDELENDE: in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

REGLEMENT AUDIT, RISK & COMPLIANCE COMMISSIE PGGM N.V. 26 november 2013

REGLEMENT AUDIT, RISK & COMPLIANCE COMMISSIE PGGM N.V. 26 november 2013 REGLEMENT AUDIT, RISK & COMPLIANCE COMMISSIE PGGM N.V. 26 november 2013 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Taken en bevoegdheden... 3 3. Samenstelling... 6 4. De voorzitter... 7 5. De secretaris... 7 6.

Nadere informatie

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING

II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING II. VOORSTELLEN VOOR HERZIENING 2. VERSTEVIGING VAN RISICOMANAGEMENT Van belang is een goed samenspel tussen het bestuur, de raad van commissarissen en de auditcommissie, evenals goede communicatie met

Nadere informatie

Ruim een halfjaar bewonersdeelname. Omgevings Raad Schiphol (ORS) wijkoverleg Stommeer 16 september Rob Lutgerhorst

Ruim een halfjaar bewonersdeelname. Omgevings Raad Schiphol (ORS) wijkoverleg Stommeer 16 september Rob Lutgerhorst Ruim een halfjaar bewonersdeelname Omgevings Raad Schiphol (ORS) wijkoverleg Stommeer 16 september 2015 Rob Lutgerhorst Ondewerpen: Het oude en nieuwe overlegstelsel Aldersakkoord: onderhandelingsakkoord

Nadere informatie

Artikel Op de luchthaven Schiphol vinden maximaal vliegtuigbewegingen met handelsverkeer per gebruiksjaar plaats.

Artikel Op de luchthaven Schiphol vinden maximaal vliegtuigbewegingen met handelsverkeer per gebruiksjaar plaats. Gewijzigde bijlage bij memorie van toelichting 1 wetsvoorstel tot wijziging van de Wet luchtvaart in verband met de invoering van een nieuw normen- en handhavingstelsel voor de luchthaven Schiphol en enige

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) 2012 Raad van Toezicht, april 2013

Jaarverslag Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) 2012 Raad van Toezicht, april 2013 Jaarverslag Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) 2012 Raad van Toezicht, april 2013 De Raad bestond in 2012 uit de volgende leden SAMENSTELLING naam functie Raad hoofdfunctie Bestuurlijke of toezichthoudende

Nadere informatie

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Vliegverkeer Toenemende overlast Eindhoven Airport Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Wat is er aan de hand? Toename vliegbewegingen van 33000

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36599 15 december 2014 Beleidsregel van de Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport, van 20 november 2014, nr. A-0-14-0072.001,

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 14 en 15 van de

Nadere informatie

Inzet Schiphol- Oostbaan

Inzet Schiphol- Oostbaan Veel gestelde vragen Banenstelsel Schiphol Inzet Schiphol- Oostbaan januari 2015 Versie 1.1 1. Algemeen Schiphol beschikt over vijf lange start- en landingsbanen en één kortere en is een knooppunt van

Nadere informatie

1. Kent u het bericht Amsterdam klaagt over geluidsoverlast Schiphol?

1. Kent u het bericht Amsterdam klaagt over geluidsoverlast Schiphol? Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 22 april 2008 Ons kenmerk VenW/DGTL-2008/1760 Onderwerp Kamervragen experimenten Schiphol Doorkiesnummer

Nadere informatie

Remuneratierapport. 11 maart 2019

Remuneratierapport. 11 maart 2019 1 Remuneratierapport 2018 11 maart 2019 Remuneratierapport 2018 Het reglement RvB/EC van MN bepaalt dat de Raad van Bestuur ( RvB ) bestaat uit twee statutaire bestuurders, zijnde de Voorzitter en de CFRO.

Nadere informatie

Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim

Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport. Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim Factsheet aansluitroutes Lelystad Airport Aansluitingen tussen de B+ vliegroutes en de snelwegen in het hogere luchtruim Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor

Nadere informatie

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN,

VGG) VERENIGING VAN _/ GRONINGER GEMEENTEN, Van: Sylvia van der Werff [mailto:s.vanderwerff@groninqergemeenten.nl] Verzonden: vrijdag 2 februari 2018 7:37 Aan: Onderwerp: Voortgang project Opgaven, Taken en Rollen Geacht College, Namens de stuurgroep

Nadere informatie

Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007

Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007 Datum Overschrijdingen grenswaarden geluid Schiphol Gebruiksjaar 2007 2 van 11 1. Probleemstelling Ingevolge artikel 8.22 van de Wet luchtvaart schrijft de Inspecteur-Generaal Verkeer en Waterstaat (hierna:

Nadere informatie