Raadsvoorstel Krediet voor de voorbereiding en uitvoering van diverse maatregelen uit het Gemeentelijk Rioleringsplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Raadsvoorstel Krediet voor de voorbereiding en uitvoering van diverse maatregelen uit het Gemeentelijk Rioleringsplan"

Transcriptie

1 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel Portefeuillehouder J.J. Nobel Steiler M. van Munster Collegevergadering 25 september 2007 Raadsvergadering 25 oktober Samenvatting Wat willen we bereiken? De emissie van vuil water uit de riolering op het oppervlaktewater beperken en hierbij te voldoen aan de wettelijke verplichting in dit kader. Tevens willen wij het bestaande rioolstelsel in stand houden. Wat gaan we daarvoor doen? Diverse rioleringswerkzaamheden, waaronder verbeteringsmaatregelen, het renoveren en vervangen van gemalen, het uitvoeren van een aanvullende controle op de vuiluitworp op het oppervlaktewater, en enkele aanvullende beheermaatregelen. Wat mag het kosten? De totale kosten voor de uitvoering van de werkzaamheden worden geraamd op E exclusief BTW. Voorgesteld wordt de investeringen ten bedrage van E ten laste te brengen van de voorziening Tariefsegalisatie Riolering. De incidentele uitgaven voor het opstellen van het nieuwe GRP en het uitvoeren van herberekeningen naar aanleiding van het meetprogramma, in totaal E , worden ten laste gebracht van het structurele jaarbudget. Wie is daarvoor verantwoordelijk? Maatregelen in het kader van het vallen onder verantwoordelijkheid van de wethouder Riolering en waterzuivering. Wanneer en hoe zal de raad over de voortgang worden geïnformeerd? De raad zal over de voortgang van de werkzaamheden eind 2007lbegin 2008 worden geïnformeerd, bij de aanbieding van het nieuwe GRP. 2. Voorstel Het college besluit de raad voor te stellen om: 1. Een krediet beschikbaar te stellen van E (exclusief BTW) ter financiering van de voorbereiding en uitvoering van een aantal verbeteringsmaatregelen uit het 2006 t/m 2007; 2. De kapitaallasten die voortvloeien uit het krediet ten laste te brengen van de voorziening Tariefsegalisatie Riolering;

2 Volgvei 2 3. De kosten van enkele incidentele maatregelen (opstellen nieuw GRP en uitvoeren herberekeningen naar aanleiding van het meetprogramma, totaal E ) ten laste te brengen van het structurele jaarbudget 2008; 4. Vast te stellen de 325'e kredietverstrekking van de gemeentebegroting 2007 en de 3de kredietverstrekking van de gemeentebegroting Uitwerking Wat willen we bereiken? In het (GRP) is het te voeren beleid van de gemeente voor het beheer van de gemeentelijke riolering uiteengezet. Met dit plan wordt invulling gegeven aan de zorgplicht Riolering, die uit de Wet milieubeheer voortvloeit. Dit houdt in dat elke gemeente zorg dient te dragen voor de doelmatige inzameling en transport van afvalwater dat vrijkomt bij de binnen haar grondgebied gelegen percelen. Vanuit het oogpunt van milieu en de volksgezondheid is een goed rioleringsbeheer van belang. Het GRP maakt in essentie onderscheid in de volgende activiteiten: - het afronden van de sanering van het buitengebied; - het uitvoeren van geplande verbeteringsmaatregelen; - het uitvoeren van onderzoek naar de kwaliteit en het werkelijk functioneren van de riolering in de gemeente; - het bepalen van de vuiluitworp naar het oppervlaktewater en hiermee tevens de effectiviteit van geplande maatregelen bepalen (meetprogramma); - het uitvoeren van de reguliere beheerwerkzaamheden volgens het vigerend beleid; - het uitwerken van een aansluitverordening. In dit voorstel wordt krediet aangevraagd voor de voorbereiding en uitvoering van een aantal verbeteringsmaatregelen, het renoveren en vervangen van gemalen en enkele reguliere beheerwerkzaamheden. Daarnaast wordt voorgesteld enkele incidentele uitgaven die te maken hebben met het aanvullende onderzoek GRP ten laste te brengen van het structurele jaarbudget. De uitvoering van verbeteringsmaatregelen heeft als doelstelling in te voldoen aan de wettelijke verplichting om de basisinspanning (een emissiereductie van vuil water vanuit de riolering naar het oppervlaktewater met 50%) te behalen. Een tweede doelstelling is het in stand houden van het huidige rioolstelsel. De doelstelling van de renovatie en vervanging van gemalen is eveneens milieuverbetering, omdat indien nodig gelijktijdig de capaciteit van de gemalen wordt vergroot, waardoor meer vuil water naar de zuiveringsinstallatie kan worden afgevoerd. Wat gaan we daarvoor doen? De maatregelen die wij willen treffen, zijn bepaald op basis van de volgende criteria: o voldoen aan wettelijke verplichtingen; geconstateerde schade naar aanleiding van technische inspecties; einde technische levensduur; o overlast voor bewoners.

3 Volgvei 3 Diverse verbeteringsmaatregelen De verbeteringswerkzaamheden die wij in 2007 nog willen uitvoeren, zijn nodig om te voldoen aan wettelijke verplichtingen om de emissie van vuil water uit de riolering op het oppervlaktewater te beperken. Aan de hand van inspecties is geconstateerd dat de riolering op de desbetreffende locaties beschadigd is. Locatie Bad hoevedorp Bad hoevedorp Badhoevedorpl Zwanen burg Totaal Maatregel Renovatie Dellaertlaan (gedeeltelijk) middels een kunststof lining (235 m riolering) Vervangen rioolstelsel in de Zeemanlaan i.c.m. herstraten (375 m riolering) Plaatselijk herstel van beschadigingen in de Marconistraat (Badhoevedorp) en van Hallstraat (Zwanenburg) (totaal 62 m riolering) Kosten d De gemeenteraad is op 24 juli 2007 geïnformeerd over de wateroverlast bij extreme regenval in Zwanenburg. In deze brief is aangegeven dat volgens planning eind van dit jaar het Waterplan, een gezamenlijk beleidsplan voor Haarlemmermeer van Hoogheemraadschap Rijnland en de gemeente, aan de gemeenteraad zal worden aangeboden. Dit plan kan gevolgen hebben voor de maatregelen die in Zwanenburg getroffen worden. Daarom is het op dit moment nog niet mogelijk om verdere verbeteringsmaatregelen in Zwanenburg uit te voeren. Maatregelen gemalen Vervanging van gemalen In onderstaand overzicht zijn de maatregelen opgenomen voor het vervangen en renoveren van een tweetal gemalen in Vervanging van gemalen vindt plaats wanneer deze aan het einde van de levensduur zijn. De renovaties houden in dat de pompen, het leidingwerk in de put, de schuifafsluiter en het complete dek met luiken worden vernieuwd. Daarnaast wordt de gehele schakelinstallatie vernieuwd en aangesloten op het gemeentelijke telemetriesysteem. Vervanging telemetriesysteem van de gemalen Tevens dient het telemetriesysteem van de gemalen te worden vervangen. Dit systeem bestaat uit een computer, waarmee verbinding met de gemalen via een analoge telefoonlijn (GSMIGPRS-lijn) gemaakt wordt. Hierdoor is het onder andere mogelijk om een storing 24 uur per dag, zeven dagen per week, direct via de computer te melden. De directe inzet van een storingsmonteur voorkomt of beperkt de ongewenste overstort naar oppervlaktewater. Tevens dient het systeem als beheerinstrument, met mogelijkheden voor registratie en afstandbesturing. Met het nieuwe systeem kan beter worden voldaan aan de rapportageverplichting die voorvloeit uit de WVO-beschikking. De oude apparatuur kan hier niet aan voldoen. Vervanging van het telemetriesysteem vindt plaats in Voor de voortgang van het project is het nodig dat wij in 2007 al over het krediet beschikken.

4 pp Volgvei 4 Gemaal Spaarneweg Boesingheliede Diverse gemalen Totaal Maatregel Vervanging gemaal (combinatie met werkzaamheden herinrichting Spaarneweg) Voorbereiding nieuw gemaal Vervangen telemetriesysteem Kosten f f Aanvullende beheerwerkzaamheden Het drainagestelsel in Getsewoud, Nieuw-Vennep, kent een aantal probleemgebieden, waar de gebruikers te kampen hebben met wateroverlast. Het aanwezige drainagestelsel functioneert hier niet, waardoor de kruipruimtes van panden vollopen met water. Door het aanbrengen van extra lozingspunten naar oppervlaktewater kan relatief eenvoudig een deel van de overlast worden weggenomen. De kosten worden geraamd op E Deze aanvullende beheerwerkzaamheden, die in 2007 worden voorbereid en begin 2008 worden uitgevoerd, zijn nodig ter voorkoming van aansprakelijkheid. Herberekening n.a.v. meetprogramma vuiluitworp naar oppervlaktewater Een van de activiteiten uit het GRP is het bepalen van de vuiluitworp naar het oppervlaktewater (meetprogramma). Naar aanleiding van metingen aan een aantal rioolstelsels moet voor sommige stelsels een herberekening plaatsvinden omdat, naar verwachting, de daadwerkelijke vuiluitworp afwijkt van de hoeveelheden die volgens een theoretisch model zijn vastgesteld. Dit kan leiden tot andere uitkomsten voor wat betreft de omvang en locatie van de bergbezinkbassins, die in de planning van het GRP zijn opgenomen. De verwachting is dat deze kleiner qua inhoud kunnen worden en daarmee goedkoper. De herberekeningen worden gestart in 2007 en afgerond in De kosten hiervan worden geraamd op f Opstellen nieuw GRP Voor de periode is de gemeente wettelijk verplicht een nieuw GRP op te stellen. Het nieuwe GRP wordt in 2008 afgerond. De kosten hiervan worden geraamd op E Wat mag het kosten? De totale kosten voor de uitvoering van de bovengenoemde werken worden geraamd op E exclusief BTW. In onderstaand overzicht is een specificatie opgenomen.

5 p- Volgvei 5 Ondewerp Maatregel Verbeteringswerkzaamheden Maatregelen gemalen Kosten 2007 E E Kosten 2008 Dekking voorziening Tariefsegalisatie Riolering voorziening Tariefsegalisatie Aanvullende beheetwerkzaamheden E E voorziening SU btotaal Herberekeningen meetprogramma Opstellen nieuw GRP Totaal E f E E E f Structurele jaarbudget 2008 Structurele jaarbudget 2008 Het opstellen van een nieuw GRP en de herberekeningen van het meetplan zijn incidentele kosten. De kosten hiervan ( ) brengen wij ten laste van het structurele jaarbudget Voor het totaal van de investeringen (E ) wordt een krediet gevraagd, van dit krediet wordt besteed in 2007 en E in De hieruit voortvloeiende kapitaallasten worden jaarlijks ten laste van de voorziening Tariefsegalisatie Riolering gebracht. De kapitaallasten van de investeringen bedragen: 2008: ; 2009: en vanaf 2010 zullen deze jaarlijks met E 340,50 verminderen. De afschrijvingstermijn bedraagt 50 jaar. In de Jaarrekening 2006 bent u reeds geïnformeerd over de stand van de voorziening Tariefsegalisatie Onderhoud Rioleringen. Deze voorziening bedroeg per 31 december ,6 mln. Bij het vaststellen van het nieuwe GRP wordt ingegaan op de kostendekkendheid van de rioolheffing en de mate van toereikendheid van de voorziening Tariefsegalisatie Onderhoud Rioleringen. Wie is daarvoor verantwoordelijk? De gemeente dient te dragen voor de doelmatige inzameling en transport van afvalwater dat vrijkomt bij de binnen haar grondgebied gelegen percelen. De wethouder Riolering en waterzuivering is de verantwoordelijk portefeuillehouder. Wanneer en hoe zal de raad over de voortgang worden geïnformeerd? De raad zal over de voortgang van de werkzaamheden medio 2008 worden geïnformeerd, bij de aanbieding van het nieuwe GRP. 4. Ondertekening Burgemeester en wethouders van de g de secretaris, L drs. P.J. Buijtels

6 Volgvel 6 Bijiage(n) Geen

7 gemeente Haarlemmermeer :? ; * - :.! ; > l L.,.--...v -- a.-.*-. i >.l Pk i. B r,;.; j Raadsbesluit De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 25 september 2007 nummer ; besluit: 1. een krediet beschikbaar te stellen van E (exclusief BTW) ter financiering van de voorbereiding en uitvoering van een aantal verbeteringsmaatregelen uit het 2006 tlm 2007; 2. de kapitaallasten die voortvloeien uit het krediet ten laste te brengen van de voorziening Tariefsegalisatie Riolering; 3. de kosten van enkele incidentele maatregelen (opstellen nieuw GRP en uitvoeren herberekeningen naar aanleiding van het meetprogramma, totaal E ) ten laste te brengen van het structurele jaarbudget 2008; 4. vast te stellen de 32ste kredietverstrekking van de gemeentebegroting 2007 en de 3de kredietverstrekking van de gemeentebegroting Vastgesteld in de openbare vergadering van 25 oktober 2007.

1. Inleiding. 2. Toetsing aan de richtlijnen. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp toetsing restant kredieten 2005

1. Inleiding. 2. Toetsing aan de richtlijnen. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp toetsing restant kredieten 2005 gemeente Haarlemmermeer l Onderwerp toetsing restant Poriefeuillehouder J.J. Nobel Steiler Mw. C. Vredenburg-Timmer (023-5676314)l Mw. M. van de Kerkhof (023-5676723) Collegevergadering 9 mei 2006 Raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W²

Raadsvergadering 29 januari Nr.: 11. AAN de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² Raadsvergadering 29 januari 2018 Nr.: 11 AAN de gemeenteraad Onderwerp: Vaststellen Watertakenplan DAL/W² 2018-2022. Portefeuillehouder: Wethouder P. Prins. Ter inzage liggende stukken: Collegebesluit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Raadsvoorstel. drs A.J. Ditewig 18 februari 2010. 05 januari 2010. De raad wordt voorgesteld te besluiten: Portefeuillehouder Datum raadsvergadering drs A.J. Ditewig 18 februari 2010 Datum voorstel 05 januari 2010 Agendapunt Onderwerp Gemeentelijke watertaken De raad wordt voorgesteld te besluiten: het bijgaande

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

Voorstel besluit Samenvatting toelichting

Voorstel besluit Samenvatting toelichting Raadsvoorstel nr. : 2002/168 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 19 november 2002 Agendapunt : 5 Steenwijk, 5 november 2002. Onderwerp: Het opheffen van ongezuiverde lozingen van huishoudelijk afvalwater.

Nadere informatie

Raadhuisdein 1 De districtschef politie Haarlemmermeer;

Raadhuisdein 1 De districtschef politie Haarlemmermeer; De leden en fractieassistenten van de Gemeenteraad; Postbus 250 Het college van Burgemeester en Wethouders; 2130 AG Hoofddorp De gemeentesecretaris; Bezoekadres: De groepsmanagers; Raadhuisdein 1 De districtschef

Nadere informatie

: 9 mei 2011 : 23 mei : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen

: 9 mei 2011 : 23 mei : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 9 mei 2011 : 23 mei 2011 Documentnr. Zaaknummer : 593 : PR-09-10271 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid

Nadere informatie

Leden van de gemeenteraad. Rob van Aerschot. Geachte leden van de raad,

Leden van de gemeenteraad. Rob van Aerschot. Geachte leden van de raad, Leden van de gemeenteraad l Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 contactpersoon Rob van Aerschot Doorkiesnummer 023 5676175 Uw brief

Nadere informatie

M. Jak Verzoek portefeuillehouder De raad voor te stellen dit raadsvoorstel ter besluitvorming te agenderen. Beslispunten voorstel

M. Jak Verzoek portefeuillehouder De raad voor te stellen dit raadsvoorstel ter besluitvorming te agenderen. Beslispunten voorstel OPLEGNOTITIE Onderwerp: Wijziging belastingverordeningen 2009 ozb en parkeren Nummer 1 O911 690 Versie 1 Thema Financiën Indiener J.J. Nobel Steller M. Jak Verzoek portefeuillehouder De raad voor te stellen

Nadere informatie

De 'Verordening Rioolaansluiting Gemeente Mook en Middelaar 2017' vast te stellen.

De 'Verordening Rioolaansluiting Gemeente Mook en Middelaar 2017' vast te stellen. Raadsvoorstel Gemeente Mook en Middelaar Agendapuntnummer : Documentnummer : Raadsvergadering d. d. Raadscommissie Commissie d.d. Programma Onderwerp Portefeuillehouder Bijlagen 23 februari 2017 Samenleving

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 14.22243 G. Elkhuizen Beheer Openbare Ruimte / Kees Hoogervorst

Nadere informatie

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017

Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland. planperiode 2013 t/m 2017 Samenvatting Gemeentelijk Rioleringsplan Wormerland planperiode 2013 t/m 2017 13 maart 2012 1.1 Inleiding De gemeente is wettelijk verplicht een Gemeentelijk Rioleringsplan (hierna te noemen: GRP) op te

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status. Aan de Gemeenteraad Raad Status : : 5 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project Punt no. : 12 Korte toelichting Op de agenda voor uw vergadering

Nadere informatie

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan Haarlem Raadsstuk Onderwerp Verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2018-2023 Nummer 2017/361078 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.1 Openbare ruimte en mobiliteit Afdeling GOB/BBOR

Nadere informatie

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13

Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Raadsvergadering : 20 juni 2011 Agendanr. 13 Voorstelnr. : R 6837 Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2010-2015 Stadskanaal, 1 juni 2011 Beslispunten 1. Het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015

Nadere informatie

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014

Tubbergen o. gemeente. Aan de gemeenteraad. Vergadering: 8 september 2014. Nummer: Tubbergen, 28 augustus 2014 gemeente Tubbergen o Aan de gemeenteraad Vergadering: 8 september 2014 Nummer: 9A Tubbergen, 28 augustus 2014 Onderwerp: Vaststellen verordening op de afvoer van hemelwater en grondwater. Samenvatting

Nadere informatie

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. Atema Tel nr: 8480 Nummer: 17A.01159 Datum: 26 oktober 2017 Team: Vastgoed Tekenstukken: Ja Bijlagen: Geen Afschrift aan: geen N.a.v.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. 3. Inleiding. 3.1 Aanleiding, achtergrond. 3.2 Centrale vraag. Agenda nr. 10 Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Beschikbaar stellen aanvullend krediet voor herinrichting Torenplein en Lambertusstraat Soort: Besluitvormend Opsteller: H.W.F. van der Linden Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting

Bijlagen: Gemeentelijk Rioleringsplan , inclusief samenvatting svoorstel Onderwerp: Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2015 Portefeuillehouder: J. Kuper Dienst Gebied Inrichting en beheer J. Vos, telefoon (0591-68 52 82) Aan de gemeenteraad Voorgesteld

Nadere informatie

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman

Presentatie GRP Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Presentatie GRP 2016-2020 Commissievergadering 6 oktober Peter Borkus, Susanne Naberman Programma Inhoud Waarom een nieuw GRP? Evaluatie afgelopen planperiode Een gezonde leefomgeving Een veilige leefomgeving:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Gemeentelijk rioleringsplan Registratienummer: 00538296 Op voorstel B&W d.d.: 31 maart 2015 Datum vergadering: 26 mei 2015 Portefeuillehouder: Helm Verhees Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan.

GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo. Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. GRP 2014-2018 Gemeente Tynaarlo Naar een nieuw gemeentelijk rioleringsplan. Landelijk beleid en ontwikkelingen Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig

Nadere informatie

Raadsvergadering. Samenhang met Strategische Agenda en Collegeagenda Binden en bewegen Niet van toepassing

Raadsvergadering. Samenhang met Strategische Agenda en Collegeagenda Binden en bewegen Niet van toepassing RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 14 december 2017 17-106 Onderwerp Vaststellen Gemeentelijk Rioleringsplan Bunnik 2018-2022 Aan de raad, Onderwerp Gemeentelijk Rioleringsplan Bunnik 2018-2022 Gevraagde

Nadere informatie

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte

De tariefsontwikkeling laat dan vanaf 2008 het volgende beeld zien: Belastingjaar Rioolheffing per zelfstandig gedeelte RAADSVOORSTEL raadsvergadering: 10 november 2010 onderwerp: Verordening Rioolheffing 2011 bijlage: ontwerp-besluit datum: gemeenteblad I nr.: agenda nr.: Aan de gemeenteraad, Voor u ligt het voorstel tot

Nadere informatie

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole

Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. rechtmatigheidcontrole Buiten werking stellen aantal artikelen subsidieverordening CRMW t.b.v. Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler Sander Heesen (023-567 6301 ) Collegevergadering 23 mei 2006 Raadsvergadering 13 juli 2006

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 30 juni 2009. Agendanummer: 8

Aan de gemeenteraad, Vergadering: 30 juni 2009. Agendanummer: 8 Vergadering: 30 juni 2009 Agendanummer: 8 Status: Bespreekstuk Portefeuillehouder: N.R. Werkman Behandelend ambtenaar J.G. Komduur, 0595-447792 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. H. Komduur) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 22 april 2008

Gemeente Boxmeer. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 22 april 2008 Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot beschikbaarstelling van een krediet van 337.000,= voor het project Emissie en Capaciteitsaanpassingen rioolstelsel Rijkevoort. Nummer: AAN de Raad van de gemeente

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 35 Leefomgeving 7 juni 2013 Riolering Kapelstraat/Wijnstraat, Hennebergstraat e.o.

agendanummer afdeling Simpelveld VII- 35 Leefomgeving 7 juni 2013 Riolering Kapelstraat/Wijnstraat, Hennebergstraat e.o. Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- 35 Leefomgeving 7 juni 2013 onderwerp Riolering Kapelstraat/Wijnstraat, Hennebergstraat e.o. en Rodeput 6722 zaakkenmerk Inleiding In het vgrp 2010-2015

Nadere informatie

1 Verzoek portefeuillehouder

1 Verzoek portefeuillehouder Onderwerp: Nummer Versie Thema Indiener Steller 1 Verzoek portefeuillehouder Beslispunten voor de raad Overwegingen m.b.t. proces l (deadline) 2010.0001 803 1 Sociale Zaken dr. T.C.M. Horn 1 mr. A.Th.H.

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Realisatie nieuw rioolgemaal Parklaan, opstellen ontwerp en inspraak nieuwe gymzaal 'De Kring'

Raadsstuk. Onderwerp: Realisatie nieuw rioolgemaal Parklaan, opstellen ontwerp en inspraak nieuwe gymzaal 'De Kring' Raadsstuk Onderwerp: Realisatie nieuw rioolgemaal Parklaan, opstellen ontwerp en inspraak nieuwe gymzaal 'De Kring' BBV nr: 2015/83734 1. Inleiding Het rioolgemaal aan de Parklaan (Parklaan 105, hoek Phoenixstraat

Nadere informatie

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP

Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Samenhang en samenvatting vgrp+, Waterplan, BRP Uden gastvrij voor water Kenmerk: 11-10044-JV 14 september 2011 Ingenieursbureau Moons 1 Inhoudsopgave 1 SAMENHANG... 3 2 SAMENVATTING... 4 2.1 KOERSWIJZIGINGEN...

Nadere informatie

Raadsbesluit

Raadsbesluit 7 gemeente Haarlemmermeer Raadsbesluit 2015.0054937 onderwerp De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 24 november 2015 nummer 2015.0054937; besluit:

Nadere informatie

Onderwerp: Tussentijds voorbereidingsbesluit 2009 voor het perceel Leisteen te Hoofddorp

Onderwerp: Tussentijds voorbereidingsbesluit 2009 voor het perceel Leisteen te Hoofddorp OPLEGNOTITIE Onderwerp: Nummer / O911697 Versie P Indiener Steller Verzoek portefeuillehouder Beslispunten voor de raad drs. M.J. Bezuijen R. Hoep De raad voor te stellen dit raadsvoorstel ter besluitvorming

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2011.0004280 Financiën en saneringsovereenkomst bodem Utochtkade Zwanenburg

Raadsvoorstel 2011.0004280 Financiën en saneringsovereenkomst bodem Utochtkade Zwanenburg 7 gemeente onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Haariemmermeer Raadsvoorstel 2011.0004280 J.C.W. Nederstigt S. van Rouendal (023 567 74 59) 8 februari 2011 1. Wat willen

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP Gemeentelijk Rioleringsplan 2013 t/m 2017 VOORSTEL 1. De geformuleerde doelen, 2. Het voorgenomen onderzoek 3. De voorgenomen beheermaatregelen 4. De rioolheffing in 2013

Nadere informatie

Voorstel aan : Gemeenteraad van 14 december 2009 Door tussenkomst

Voorstel aan : Gemeenteraad van 14 december 2009 Door tussenkomst Voorstel aan : Gemeenteraad van 14 december 2009 Door tussenkomst van Nummer : : Raadscommissie van 2 december 2009 Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2010-2014 Bijlage(n) : 1. Gemeentelijk

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. 24 november Wijk- en Stadsbeheer oktober Aanpassen trekkenwand Theater De Lam peg iet Fysieke Leefomgeving

RAADSVOORSTEL. 24 november Wijk- en Stadsbeheer oktober Aanpassen trekkenwand Theater De Lam peg iet Fysieke Leefomgeving RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 24 november 2016 Afdeling Wijk- en Stadsbeheer Voorstelnummer Datum 2016.00078 13 oktober 2016 Onderwerp Programma Aanpassen trekkenwand Theater De Lam peg iet Fysieke Leefomgeving

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 19 mei 2009 Nummer voorstel: 2009/58

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 19 mei 2009 Nummer voorstel: 2009/58 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19 mei 2009 Nummer voorstel: 2009/58 Voor raadsvergadering d.d.: 02-06-2009 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok) Vergadering: 7 februari 2012 Agendanummer: 3 Status: Informerend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Nadere informatie

OW I A Gemeente Delft

OW I A Gemeente Delft Raadsvoorstel OW I A Gemeente Delft Aan de gemeenteraad Van : college van B&W Datum : 23-05-2017 Pfh. : Wethouder Brandligt Steller : R. Verduijn, P. Leenheer, P. de Dood tel.nr. : 06 1292 1692 e-mail

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/43 Agendapunt nummer: 14

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/43 Agendapunt nummer: 14 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/43 Agendapunt nummer: 14 Onderwerp Aanvullende akoestische voorzieningen Sporthal de

Nadere informatie

Kredietaanvraag Kaj Munckweg

Kredietaanvraag Kaj Munckweg gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Portefeuillehouder J.J. Nobel Steiler F. Bonajo Collegevergadering 14 november 2006 Raadsvergadering 14 december 2006 Samenvatting In dit raadsvoorstel wordt verzocht

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Vaststellen bestemmingsplan Zwanenburg De Kom Noordwestzijde en vaststellen Portefeuillehouder Adam Elzakalai Steller D. Ong Collegevergadering 30 augustus

Nadere informatie

Onderwerp Aanleg drainage in Prinsessenwijk en Oranjepark en niet overgaan tot stimuleringskader aanleg drainage

Onderwerp Aanleg drainage in Prinsessenwijk en Oranjepark en niet overgaan tot stimuleringskader aanleg drainage OPENBAAR Adviseur: C.A. Brunt (VROM, tst. 813) Portefeuillehouder: E. Mackay 11.01305 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. 17 maart 2011 Raadsvergadering d.d. 31 maart 2011 Voorstel nr. Programma en product

Nadere informatie

Raadsvoorstel2008/19954

Raadsvoorstel2008/19954 gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel2008/19954 Onderwerp Jaarstukken 2007 Portefeuillehouder J.J. Nobel steiler C. M. Bakker Collegevergadering 20 mei 2008 Raadsvergadering 26 juni 2008 1. Samenvatting

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Het verbrede gemeentelijke rioleringsplan (VGRP)

Raadsstuk. Onderwerp: Het verbrede gemeentelijke rioleringsplan (VGRP) Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Het verbrede gemeentelijke rioleringsplan (VGRP) 2014-2017 1. Inleiding Een Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP) beschrijft het beleid voor de drie gemeentelijke zorgplichten

Nadere informatie

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan Raadsvoorstel 2015/ Portefeuillehouder Collegevergadering Raadsvergadering Adam Elzakalai Steller C. Blankestijn (023 5676074 ) 1. Samenvatting

Nadere informatie

Registratienummer: RVO Portefeuillehouder: O.R. Wagner

Registratienummer: RVO Portefeuillehouder: O.R. Wagner Raadsvoorstel Registratienummer: RVO17.0065 Portefeuillehouder: O.R. Wagner Van afdeling: Stadsbeheer Bijlagen: Behandelend ambtenaar: Telefoonnummer: E-mail adres: ing. A.J.J. Post (0223) 67 8919 a.post@denhelder.nl

Nadere informatie

Nr: Schipluiden: 16 november Aan de Raad

Nr: Schipluiden: 16 november Aan de Raad Nr: 2004-11-19 Schipluiden: 16 november 2004 Onderwerp: aansluitplan buitengebied Midden-Delfland Aan de Raad 1. Samenvatting Vanuit de Wet Milieubeheer heeft de gemeente de zorgplicht voor het inzamelen

Nadere informatie

Bijlage 3. Doelen functionele eisen en maatstaven

Bijlage 3. Doelen functionele eisen en maatstaven Bijlage 3. Doelen functionele eisen en maatstaven Tabel 3-1 Doelen, functionele eisen en maatstaven voor de rioleringszorg (stedelijk afvalwater en regenwater) Doelen Functionele Eisen Maatstaven 1. Inzameling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 Raadsvergadering van 25 februari 2010 Onderwerp: Uitbreiding personele capaciteiten in verband met verwezenlijking van de activiteiten en taken in het kader van de rioleringszorg

Nadere informatie

Raadsvoorstel onderwerp Vaststellen tarieven buitensport-accommodaties

Raadsvoorstel onderwerp Vaststellen tarieven buitensport-accommodaties gemeente Haarlemmermeer Raadsvoorstel 2013.0062655 onderwerp Vaststellen tarieven buitensport-accommodaties 2013-2014 Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering A. Elzakalai, J.J. Nobel

Nadere informatie

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046

Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 25 juni 2015 AB15.00400 RV2015-046 Gemeente Bussum Ter beschikking stellen krediet en budget t.b.v. transformatie Grondwal De Nieuwe Vaart

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 28-02-2017 Agendapunt: Onderwerp: Zon(nepanelen)

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/14

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/14 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 17-01-2017 Nummer voorstel: 2017/14 Voor raadsvergadering d.d.: 28-02-2017 Agendapunt: 8 Onderwerp:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19 mei 2009 Nummer voorstel: 2009/61

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19 mei 2009 Nummer voorstel: 2009/61 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 19 mei 2009 Nummer voorstel: 2009/61 Voor raadsvergadering d.d.: 02-06-2009 Agendapunt: 8 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 6 Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Vaststellen diverse belastingverordeningen 2017 Soort: Besluitvormend Opsteller: D. Rutgrink-Haringsma Portefeuillehouder: A.H.M. van Bussel Zaaknummer: SOM/2016/031906

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2016/809351 Documentnummer: 1894/2016/809356 Besluitnummer: 36 6.2 Onderwerp: Vaststelling Waterketenplan en Gemeentelijk

Nadere informatie

15 juli 2013. Krimpen aan den IJssel

15 juli 2013. Krimpen aan den IJssel Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 juli 2013. Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Plan van aanpak gefaseerde sanering asbest, brandveiligheid

Nadere informatie

Afdeling: Beheer openbare ruimte Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: M.J.M. Verhoeve. Afdelingsmanager: P.A.M.J. Cremers

Afdeling: Beheer openbare ruimte Zaakkenmerk: Behandelend ambtenaar: M.J.M. Verhoeve. Afdelingsmanager: P.A.M.J. Cremers Advies aan gemeenteraad Datum advies: 16 mei 2017 Financiële consequenties: Incidenteel 360.000 tgv FCL 7722025 (vergroten BBB Bongerd); Totaalkrediet 560.000; Niet gebruikt 140.000. Afdeling: Beheer openbare

Nadere informatie

Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 18Z00178/ M. Wildschut

Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 18Z00178/ M. Wildschut Raadsvoorstel Onderwerp : Gemeentelijk Rioleringsplan 2018-2022 (GRP) Zaaknr/Documentnr Portefeuillehouder : : 18Z00178/18.0002303 M. Wildschut Losser, 13 februari 2018 Voorstel 1. Het ontwerp GRP Losser

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp:

Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Leiderdorp, 14-11-2013 Onderwerp: Besteding uitvoeringsbudget wateroverlast Zijlkwartier. Aan de raad. Beslispunten 1. Akkoord te gaan met het toedelen van

Nadere informatie

Raadsvoorstel Begroting 2012 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH)

Raadsvoorstel Begroting 2012 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH) gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2012.0020415 Begroting 2012 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH) Porrefeuillehouder J.C.W. Nederstigt steiler M. Hoogeland Collegevergadering

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 10-11-2009 Openbaar Onderwerp : Grondwaterbeleid

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Datum B&W-vergadering : 10-11-2009 Openbaar Onderwerp : Grondwaterbeleid ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Datum B&W-vergadering : 10-11-2009 Openbaar Onderwerp : Grondwaterbeleid Portefeuillehouder(s) : F.J.W. Saelman, Afdelingshoofd/hoofd OW: F. Hottinga Paraaf : Paraaf:

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van 18 september 2018, no. B ; gezien het advies van de raadscommissie van 15 november 2019;

gelezen het voorstel van het college van 18 september 2018, no. B ; gezien het advies van de raadscommissie van 15 november 2019; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Dronten Nr. 261548 6 december 2018 Aansluitverordening riolering 2019 De raad van de gemeente Dronten, gelezen het voorstel van het college van 18 september

Nadere informatie

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 2 februari 2010 KNDK/2009/

* * RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 2 februari 2010 KNDK/2009/ *0010100120094142* RAADSVOORSTEL Raadsvergadering van Stuk/nummer Agendapunt 2 februari 2010 KNDK/2009/4142 9.3 Datum: 15-12-2009 Verzonden: 21 januari 2010 Aan de gemeenteraad. Onderwerp: Vaststelling

Nadere informatie

NR. GEMEENTEBESTUUR UITGEEST. Nota / advies van: Dirk-Jan Wassenaar Behandelende afdeling: Middelen en Algemene Projecten Datum: 01-11-2011

NR. GEMEENTEBESTUUR UITGEEST. Nota / advies van: Dirk-Jan Wassenaar Behandelende afdeling: Middelen en Algemene Projecten Datum: 01-11-2011 GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota / advies van: Dirk-Jan Wassenaar Behandelende afdeling: Middelen en Algemene Projecten Datum: 01-11-2011 NR. TITEL: Bestemmingsreserve gemeentelijke gebouwen KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP:

Nadere informatie

Raadsvoorstel2007/ Gehandicaptenparkeerkaarüplaats

Raadsvoorstel2007/ Gehandicaptenparkeerkaarüplaats gemeente Haarlemmermeer Onderwerp Raadsvoorstel2007/177095 Portefeuillehouder dr. T.C.M. Horn Steiler R.J. Kouwenhoven Collegevergadering 27 november 2007 Raadsvergadering 1. Samenvatting Wat willen we

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. M. ter Haar BVL Ke 11G201206 435492 / 435492. Aanvullend krediet realisatie nieuw Milieupark. 07 - Mens en milieu

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. M. ter Haar BVL Ke 11G201206 435492 / 435492. Aanvullend krediet realisatie nieuw Milieupark. 07 - Mens en milieu SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 11G201206 435492 / 435492 ONDERWERP Aanvullend krediet realisatie nieuw Milieupark M. ter Haar BVL Ke AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet MT VERGADERING D.D. : 17 december 2013 NUMMER : WM/MIW/HG/8034 OPSTELLER : J.M.U. Geerse, 0522-276864 FUNCTIE : Beleidsadviseur waterketen

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.1492 *B.18.1492* Landgraaf, 28 augustus 2018 ONDERWERP: Aankoop pand Heerlenseweg 145 (BDO gebouw) 61 PROGRAMMA 8. Volksgezondheid

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot bekostiging voorzieningen onderwijshuisvesting op basis van aanvragen met spoedeisend karakter

Raadsvoorstel tot bekostiging voorzieningen onderwijshuisvesting op basis van aanvragen met spoedeisend karakter gemeente Eindhoven Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Raadsnummer 04..RIO/.OI2 Inboeknummer o4voobssq Beslisdatum BTW So november 2004 Dossiernummer 44g.25I Raadsvoorstel tot bekostiging voorzieningen

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Raadsvoorstel 20061696726 Onderwerp Tussentijds ~oorbereiding~be~i~it voor de percelen IJweg 1336 te Nieuw-Vennep, Evert van Beekstraat (ong. hoek Evert van Beekstraat en Westeinde) te Schiphol

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar. : Instellen voorziening Meerjaren Onderhoudsprogramma Gebouwen 2011-2019

Raadsvoorstel. 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar. : Instellen voorziening Meerjaren Onderhoudsprogramma Gebouwen 2011-2019 Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer Onderwerp : 11RV000004 : Instellen voorziening Meerjaren Onderhoudsprogramma Gebouwen 2011-2019 Informatie aan de raad : - Debat in de raad : 16 maart 2011 Besluit

Nadere informatie

dhr. T. de Vries - Openbare werken 3. Beheer openbare ruimte

dhr. T. de Vries - Openbare werken 3. Beheer openbare ruimte Agendapunt: Onderwerp: Vaststellen beleidsplan openbare verlichting 2010-2013 Commissie:, nr. Raadsvoorstel: 13-10-2009, nr. 177 RAADSVOORSTEL status: commissiestuk Portefeuillehouder : Beleidsterrein:

Nadere informatie

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen.

Aan u wordt voorgesteld bijgevoegd verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015 vast te stellen. Raadsvoorstel: Nummer: 2010-633 Onderwerp: Vaststellen verbreed Gemeentelijk RioleringsPlan 2011-2015(vGRP2011-2015) Datum: 6 april 2011 Portefeuillehouder: A.J. Rijsdijk/ T. van der Torren Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

Voorstel Gemeenteraad VII- C

Voorstel Gemeenteraad VII- C Voorstel Gemeenteraad VII- C Onderwerp Portefeuillehouder Actualisatie 2014 Gemeentelijk Rioleringsplan Hans van Agteren agendaletter (C) Programma LO Aangeboden aan Raad 30 september 2014 Stuknummer Corsanummer

Nadere informatie

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3)

Bouwlokalen INFRA. Het riool in Veghel. Veghel in cijfers en beeld (1) Veghel in cijfers en beeld (2) Veghel in cijfers en beeld (3) Bouwlokalen INFRA Innovatie onder het maaiveld / renovatie van rioolstelsels Het riool in Veghel Jos Bongers Beleidsmedewerker water- en riolering Gemeente Veghel 21 juni 2006 Veghel in cijfers en beeld

Nadere informatie

Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. Bescherm volksgezondheid. Beperk overlast en hinder Voorkom schade.

Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. Bescherm volksgezondheid. Beperk overlast en hinder Voorkom schade. Doelen Functionele eisen 1. Geen (onaanvaardbaar) gezondheidsrisico. 2. Geen (onaanvaardbare) economische schade of maatschappelijke hinder door wateroverlast. Bescherm volksgezondheid Beperk overlast

Nadere informatie

Welkom bewoners Brugweg nrs fase 2 Herstel riolering. 27 juni

Welkom bewoners Brugweg nrs fase 2 Herstel riolering. 27 juni Welkom bewoners Brugweg nrs 1 117 fase 2 Herstel riolering 27 juni Even voorstellen Cees van Walsem projectleider gemeente Wendy Fahner adviseur riolering gemeente Hans Teunissen projectleider Kennis van

Nadere informatie

Stand van zaken riolering.

Stand van zaken riolering. 1 Stand van zaken riolering. Eind 2004 is het GRP (Gemeentelijk Rioleringsplan) 2005-2009 vastgesteld door de gemeenteraad. Het GRP is een belangrijk hulpmiddel voor het maken van een goede integrale beleidsafweging

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/5

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2017/5 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 20-12-2016 Nummer voorstel: 2017/5 Voor raadsvergadering d.d.: 31-01-2017 Agendapunt: 10 Onderwerp:

Nadere informatie

Gemeentelijk Riolerings Plan. Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018

Gemeentelijk Riolerings Plan. Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018 Gemeentelijk Riolerings Plan Toelichting op GRP Kaag en Braassem periode 2014 t/m 2018 Doel en inhoud Doel Inzicht verschaffen in de diverse elementen die hebben geleid tot het GRP 2014 t/m 2018 Inhoud

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd. Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd. Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 mei 2018 18-039 Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd Aan de raad, Onderwerp Reconstructie wijk Engboogerd Gevraagde beslissing 1. In de wijk Engboogerd te Bunnik

Nadere informatie

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad

Raadsbesluit. GEMEENTE VELSEN gemeenteraad T'- - '-T-.- GEMEENTE ELSEN gemeenteraad Raadsbesluit % Datum raadsvergadering 8 november 2018 Datum carrousel Raadsbesluitnummer R18.076 Registratienummer Rsl 8.00485 Onderwerp: erordening op de heffing

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2014.0007402 Kredietvoorstel kunstgrasvelden W UNO en DSOV

Raadsvoorstel 2014.0007402 Kredietvoorstel kunstgrasvelden W UNO en DSOV gemeente Haarlemmermeer onderwerp Portefeuillehouder Steller Collegevergadering Raadsvergadering Raadsvoorstel 2014.0007402 Kredietvoorstel kunstgrasvelden W UNO en DSOV A. Elzakalai Erik Metgod (023 676988)

Nadere informatie

b. Wettelijk- of beleidskader: Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2006.

b. Wettelijk- of beleidskader: Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2006. Vergadering: 12 januari 2010 Agendanummer: 8 Status: opiniërend Portefeuillehouder: J. Steen Behandelend ambtenaar A. Hamersma, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hamersma) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

~atwijl{ Overeenkomstig het voorstel besloten. Voorstel. : de heer P. Zegers. : wethouder M.W.Ch. Udo. :Ja

~atwijl{ Overeenkomstig het voorstel besloten. Voorstel. : de heer P. Zegers. : wethouder M.W.Ch. Udo. :Ja Voorstel ~atwijl{ Aan : Burgemeester en Wethouders Zaaknummer : ~Oll..- 5'63'2... Status : Openbaar I Ter besluitvorming Datum : 8 maart 2012 Afdeling : Openbare Werken \,:rraa~e"j Raad: :Ja medewer ~st)er:

Nadere informatie

Raadsvoorstel Verordening asbestleningen

Raadsvoorstel Verordening asbestleningen gemeente Haarlemmermeer onderwerp Raadsvoorstel 2015.0007000 Verordening asbestleningen Portefeuillehouder dr. Tom Hom steller Jan Vijfhuizen Collegevergadering 3 maart 2015 Raadsvergadering 2015.0007000

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO

BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO BERGBEZINKBASSIN (BBB) WEERSELO INHOUDSOPGAVE - AANLEIDING - HUIDIGE SITUATIE - GEVOLGEN RIOOLOVERSTORT - OVERSTORTREDUCTIE - BERGING EN BEZINKING OVERTOLLIG RIOOLWATER - WERKING BBB - WERKING (schematisch)

Nadere informatie

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad

Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 329069 Raadsvergadering van 28 juni 2012 Agendanummer: 10.3 Onderwerp: Eenmalige bijdrage groot onderhoud Gebouw Irene, Willemstad Verantwoordelijk portefeuillehouder: L.M.

Nadere informatie

Korte inhoud van het voorstel Beschikbaar stellen van een krediet voor het vervangen van de openbare verlichting in de wijk Stein.

Korte inhoud van het voorstel Beschikbaar stellen van een krediet voor het vervangen van de openbare verlichting in de wijk Stein. Raad van 27 juni 2006 Agendanummer: 16 Korte inhoud van het voorstel Beschikbaar stellen van een krediet voor het vervangen van de openbare verlichting in de wijk Stein. AANLEIDING Zoals bekend is momenteel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting

Raadsvoorstel. Bijlage(n) Samenvatting Raadsvoorstel Nummer 210 Dienst Dienst Ruimte, Wonen en Economie Datum 19 juni 2001 Betreft Winkelcentrum Nieuw-Vennep Samenwerkingscontract en verkoopcontract tussen gemeente en William Properties Brief

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 61265 Datum : 10 juni 2014 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012

Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012 Themabijeenkomst Innovatie 8 november 2012 BEOORDELINGSGRONDSLAG VOOR AFVALWATERSYSTEMEN Hans Korving Witteveen+Bos Waar gaan we het over hebben? Motivatie Context Aanpak Zelf aan de slag Uitwerking grondslag

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Belastingverordeningen Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Zaaknummer 13-12-2018 18-107 Onderwerp: Belastingverordeningen 2019 Aan de raad, Onderwerp Belastingverordeningen 2019 Gevraagde beslissing 1. Vast te stellen: f. De Legesverordening

Nadere informatie