Alphen aan denwjn. Da,unVERZOND N 0 1 m 30 september Gemeenteraad van Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen aan den Rijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alphen aan denwjn. Da,unVERZOND N 0 1 m 30 september Gemeenteraad van Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen aan den Rijn"

Transcriptie

1 Alphen aan denwjn Postbus 13, 2A00 AA Alphen aan den Rijn Gemeenteraad van Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen aan den Rijn Stadhuisplein 1 Postbus AA Alphen aan den Rijn Telefoon: Fax: (0172) gemeente@alphenaandenrijn.nl Website: Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk 2015/37319 Da,unVERZOND N 0 1 m 30 september a J, ^ m Inlichtingen bij Mevrouw R. van Oosterhoudt Doorkiesnummer Tel: (01 72) Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Motie beschutte werkplekken (motie 5.01) Geachte leden van de Gemeenteraad, Op 28 mei heeft u met het vaststellen van het Beleidsplan Rijnstreek Werkt ook de motie 'beschutte werkplekken' aangenomen. In deze brief leggen wij aan u voor wat uitvoering van deze motie betekent. Gezien de onzekerheden over de omvang van de doelgroep en de financiële consequenties stellen wij voor vooralsnog vast te houden aan de omvang van het aantal beschutte werkplekken conform het door u aangenomen Beleidsplan en niet nu al besluiten om het aantal plekken uit te breiden. Nadat de eerste ervaring is opgedaan kan in het voorjaar van opnieuw beoordeeld worden hoe de Gemeente Alphen aan den Rijn om wil gaan met beschut werk. U heeft bij het beleidsplan meerdere moties aangenomen. U wordt per motie apart geïnformeerd over de stand van zaken. Deze brief gaat dus alleen in op de motie 5.01 'beschutte werkplekken'. De motie is voor de volledigheid in bijlage I toegevoegd. 1. Wat is beschut werk en voor wie De voorziening ' beschut werken' binnen de Participatiewet is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking een zodanige mate van begeleiding en aanpassingen van de werkplek nodig hebben, dat niet van een reguliere werkgever mag worden verwacht dat hij deze mensen in dienst neemt, ook niet op een garantiebaan. Een garantiebaan is voor deze groep dus geen alternatief. Of iemand behoort tot de doelgroep beschut wordt vastgesteld door het UWV. De gemeente kan inwoners voor deze toetsing voordragen. Als een inwoner de indicatie beschut werk gekregen heeft is de gemeente verplicht een werkplek aan te bieden. Dit is een zware inspanningsverplichting, er zijn geen wettelijke termijnen aan verbonden.

2 Ons kenmerk Datum Blad 2015/ september Beschut werk is feitelijk een plaatsing met loonkostensubsidie waarbij er meer dan gemiddelde begeleiding nodig is èn de begeleiding structureel is èn plaatsing structureel is. 'Beschut werk' en 'garantiebaan' binnen de Participatiewet zijn enigszins vergelijkbaar met 'beschut werk' en 'begeleid werken' binnen de Wet sociale werkvoorziening. 2. Omvang potentiële doelgroep Voor de raming van de potentiële doelgroep beschut werk hanteren we drie verschillende invalshoeken. a. Op basis van ervaringen met (oud) beschut werk bij SWA b. Raming op basis van wachtlijst SWA en uitstroom Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) en Praktijkonderwijs (Pro) c. Theoretische schatting Ministerie SZW a. Ervaring SWA Sinds wordt binnen de WSW afzonderlijk geïndiceerd voor beschut werken en begeleid werken. In de periode zijn per jaar gemiddeld 40 mensen uit de Rijnstreek bij SWA aangemeld met een indicatie beschut werk. Hiervan zijn gemiddeld 1 5 mensen per jaar in vaste dienst gekomen. Een groot deel met indicatie komt dus niet in vaste dienst door bijvoorbeeld ziekte, opname of detentie of doordat beschut werk niet lukt. De tijdelijke aanstelling wordt dan niet omgezet in een vast dienstverband. De wachttijd voordat iemand een plaats kreeg was gemiddeld 1,5 jaar. De totale wachtlijst, dus zowel voor beschut werk als voor begeleid werken, schommelde jaarlijks rond de 100. b. Raming op basis van wachtlijst en uitstroom De wachtlijst SWA -inwoners met een SW-indicatie die niet meer geplaatst kunnen worden binnen de WSW- telt 105 personen. Ongeveer de helft valt onder de zorg van het UWV omdat zij bijvoorbeeld een Wajong of WAO uitkering hebben. De Cemeente is verantwoordelijk voor de andere helft. Deze inwoners ontvangen een uitkering voor levensonderhoud (bijstand) of zijn nugger (niet uitkeringsgerechtigde). Inmiddels is door consulenten van het Serviceplein gesproken met deze kandidaten. Twee kandidaten lijken in aanmerking te komen voor een indicatie beschut werk, met vijf kandidaten wordt nog verder gesproken om de situatie duidelijk te krijgen'. Bij het UWV is opgevraagd hoeveel mogelijke kandidaten beschut werk zij venvachten binnen de wachtlijstgroep uit de gemeente Alphen aan den Rijn, dit betreft 7 personen. 1 De Gemeente heeft vanwege privacy geen automatisch inzage in de indicatie van de WSW kandidaten op de wachtlijst en kan dus niet nagaan wie een WSW-indicatie beschut werk heeft.

3 Alphen aan denuijn Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn Ons kenmerk Datum Blad 2015/ september Ook met de VSO-scholen Prisma en Parkschool en de praktijkschool Groene Hart is overleg over schoolverlaters die wellicht een beroep willen doen op beschut werk. Op dit moment is er nog geen concrete vraag voor de leerlingen die na het vorig schooljaar van school zijn gekomen. De raming van het totaal aantal kandidaten voor Alphen aan den Rijn komt hiermee op 9 tot 14. Hoeveel kandidaten daadwerkelijk plaatsbaar zijn en in vaste dienst kunnen komen is nog onduidelijk. Afgaand op de ervaringen van SWA zal dit 1 /3 tot de helft zijn, dus 3-7. Deze raming volgt uit gegevens die nu bekend zijn van nauwelijks één jaar in een periode van grote veranderingen. Het geeft daarmee weinig houvast. c. Theoretische schatting Ministerie SZW Naar aanleiding van veel vragen van gemeenten heeft het Ministerie van SZW recent een theoretische schatting gemaakt van het aantal fictieve werkplekken beschut (bijlage II). Deze theoretische schatting komt voor Alphen aan den Rijn uit op in totaal 32 werkplekken in Spreiden we dit over de jaren dan betreft het 8 plekken per jaar. Het geeft geen indicatie over de daadwerkelijke vraag naar beschutte werkplekken. Conclusie Het aantal voorgestelde plekken beschut werk in het beleidsplan (cumulatief ; ; ; ) zal naar verwachting niet voldoende zijn om de potentiële doelgroep geheel te plaatsen, er zal sprake zijn van een wachtlijst, evenals onder de WSW. 3. Geen alternatief voor beschut werk De Alphense gemeenteraad vraagt: 'alternatieven te onderzoeken en aan de raad te rapporteren voor oktober 2015, met de intentie beleid op te stellen waarbij de middelen welke nu zijn voorzien voor de realisatie van beschutte werkplekken in te zetten voor de hele groep mensen die in aanmerking zouden kunnen komen voor een beschutte werkplek (en dus geen beschutte werkplekken te realiseren)'. De groep die in aanmerking komt voor beschut werk heeft een arbeidsbeperking, is niet in staat zelfstandig het minimumloon te verdienen èn vraagt meer begeleiding dan van een werkgever verwacht mag worden. Om deze redenen is dit niet de groep die te plaatsen is op een garantiebaan. Mocht een werkgever hier niettemin toch toe bereid zijn, dan is veel begeleiding nodig en is er per saldo weer sprake van een beschutte werkplek, nu gerealiseerd bij een reguliere werkgever. Voor de groep inwoners die in aanmerking komt voor beschut werk is feitelijk geen reëel alternatief waarbij sprake is van een dienstverband en de werknemer een salaris ontvangt. Wel zijn er via Tom in de buurt diverse mogelijkheden voor dagactiviteiten. Deze activiteiten kunnen een arbeidsmatig karakter hebben. Omdat er geen sprake is van een dienstverband ontvangt de deelnemer geen salaris.

4 Ons kenmerk Datum Blad 2015/ september Realiseren van voldoende beschutte werkplekken In het beleidsplan Rijnstreek werkt is de omvang van het aantal te realiseren beschutte werkplekken gerelateerd aan de geraamde uitstroom uit de SWA. Zoals hierboven is aangegeven zal dit aantal naar verwachting niet voldoende zijn om de potentiële doelgroep te plaatsen. Voor het bepalen van potentiële doelgroep zijn de ervaringen van SWA onder de WSW, zoals hierboven beschreven de beste indicator. Of dit ook zal opgaan onder de Participatiewet moet nog blijken. Op basis van de ervaringen met de WSW gaan we voor de Rijnstreek uit van 1 5 personen per jaar voor een vast dienstverband beschut werken. Een beschutte werkplek is een volledige baan, dus een dienstverband van 36 uur. Niet iedereen op een beschutte werkplek zal in staat zijn om 36 uur per week te werken. Voor 1 5 vaste dienstverbanden zijn dus niet per definitie 1 5 volledige plekken nodig. 5. Kosten uitvoering motie Hierboven hebben wij toegelicht dat er geen reëel alternatief is voor beschut werk voor deze specifieke groep waarbij sprake is van een dienstverband met een salaris. Met het opgenomen aantal beschutte werkplekken in het beleidsplan Rijnstreek werkt schatten wij op basis van ervaringen onder de WSW in dat dit aantal niet voldoende zal zijn om de hele doelgroep te plaatsen. Waarschijnlijk zal het gaan om 1 5 dienstverbanden voor de hele Rijnstreek. Omdat niet elk dienstverband aandeel van Alphen aan den Rijn ca 80% bedraagt zou het voor Alphen aan den Rijn gaan om gemiddeld 1 2 nieuwe beschutte werkplekken per jaar. In het beleidsplan is de volgende tabel met bijbehorende kosten opgenomen voor beschutte werkplekken. Tabel I: aantallen en kosten beschutte werkplekken zoals opgenomen in Rijnstreek Werkt Aantal 80% 80% kosten beschutte Alphen Alphen aan werkplekken aanden Begeleidingskosten Totale kosten per den Rijn jaar Rijnstreek Rijn P-budget BUIG uitgaven jaar. Rijnstreek ,4 24, NB: het aandeel voor Alphen aan den Rijn in de Rijnstreek is ca 80% Bij deze kostenraming is per volledige beschutte werkplek uitgegaan van 8.973,- aan kosten ten laste van het Participatiebudget. Het hoofdbestanddeel ad ,- bestaat uit begeleidingskosten. De loonkosten -inclusief werkgeverslasten- komen ten laste van het BUIG-budget.

5 Alphen aan denwjn Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn Ons kenmerk Datum Blad 2015/ september Wanneer we uitgaan van 12 nieuwe beschutte werkplekken per jaar, leidt dit tot het volgende kostenoverzicht. Tabe/ 2: aantallen en kosten beschutte werkplekken conform inschatting behoefte gemeente Alphen aan den Rijn Aantal beschutte Begeleidingskosten jaar werkplekken P-budget BUIG uitgaven \ Totale kosten per jaar Het realiseren van meer beschutte werkplekken leidt zodoende voor Alphen aan den Rijntol de volgende meerkosten: jaar meerkosten Geen dekking voor aanvullende kosten In het beleidsplan is een volledige kostenraming opgenomen voor zowel re-integratie regulier, plaatsing op garantiebanen en beschut werk. Daarvoor zal het volledige participatiebudget nodig zijn. Dat betekent dat voor de meerkosten van het realiseren van meer beschutte werkplekken geen dekking is binnen het participatiebudget. Gezien de onzekerheden over het aantal daadwerkelijk benodigde plekken, de geraamde meerkosten en de nog noodzakelijke besluitvorming over de bezuinigingsopdracht SWA inclusief het vastgoed, stellen wij voor het aantal beschutte werkplekken op dit moment niet uit te breiden, maar de aantallen uit het Beleidsplan aan te houden. De volgende overwegingen spelen hierbij een rol. Kosten in 2015 nog beperkt Voordat kandidaten geplaatst kunnen worden op een beschutte werkplek is een indicatie van het UWV een voorwaarde. Indien u akkoord gaat met het vooralsnog vasthouden aan het aantal beschutte werkplekken conform het Beleidsplan zullen wij de beoogde kandidaten voor een beschutte werkplek bij het UWV voordragen voor de -verplichte- indicatie beschut werk. Tegelijkertijd zullen wij met SWA een overeenkomst afsluiten voor deze nieuwe groep. Dit betekent concreet dat op zijn vroegst in het vierde kwartaal van de eerste mensen geplaatst kunnen worden. De totale voor geraamde kosten zullen dus in de praktijk pas in 2016 aan de orde zijn.

6 Ons kenmerk Datum Blad 2015/ september Extra budget van het Rijk Inmiddels is bekend dat het kabinet zich zorgen maakt over het onvoldoende realiseren van beschutte werkplekken. Om deze reden zal de komende 5 jaar 100 miljoen euro extra beschikbaar gesteld worden voor beschut werk. Elk jaar komt 20 miljoen beschikbaar. Naar verwachting zal in de septembercirculaire opgenomen worden hoe het Rijk dit bedrag zal inzetten. Reële behoefte nog onduidelijk Op basis van het huidige aantal schoolverlaters en de wachtlijst WSW bestaat slechts een indruk van de daadwerkelijke behoefte aan beschutte werkplekken. Het aantal van 1 2 is gebaseerd op aantallen van de afgelopen 1 5 jaar onder de WSW. In hoeverre dit aantal ook reëel is binnen de Participatiewet is nog onduidelijk. Nog geen ervaring met indicatiestelling beschut werk Om een beschutte werkplek aan te bieden is een indicatie beschut werk van het UWV nodig. Er is -ook landelijk- nog geen goed beeld hoe de indicatiestelling uitpakt. Wat betreft de indicatiestelling voor garantiebanen geven diverse gemeenten aan dat de indicering streng is en veel mensen geen indicatie ontvangen waarbij dit vooraf wel verwacht was. Mocht dit beeld ook ontstaan bij de indicatie 'beschut' dan zal het aantal indicaties en dus benodigde plekken beschut werk wellicht lager uitpakken dan nu geraamd is. Graag vernemen wij van u of u akkoord gaat met het vooralsnog invullen van het aantal beschutte werkplekken zoals opgenomen in het beleidsplan Rijnstreek Werkt , namelijk cumulatief 5 in 201 5; 1 5 in 2016; 23 in 201 7; 31 in 2018 en daarna in het voorjaar van aan de hand van de eerste ervaringen in Alphen aan den Rijn, maar ook in de rest van Nederland, opnieuw te bezien hoe wij om willen gaan met deze doelgroep in de toekomst. Met vriendelijke groet, burgemeester en wethouders van Alphen aan den Riin, de secretaris, de burgemeester, m drs. P.W. Jeroense mr. drs. J.W.E. Spies

7 Alphen aan der^ijn Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn Ons kenmerk Datum Blad 2015/ september Bijlage I: Motie D66 Christenunie CDA 5.01 Motie Beschutte werkplekken (aangenomen) Naar aanleiding van agendapunt 1 3 Onderwerp Vaststellen Beleidsplan Rijnstreek Werkt De Raad van de gemeente Alphen aan den Rijn in vergadering bijeen op 28 mei Overwegende dat: Het beleidsplan "Rijnstreek werkt" voorstelt slechts een beperkt aantal beschutte werkplekken per jaar te realiseren; Er in theorie meer mensen voor een dergelijke plek in aanmerking zouden kunnen komen dan waarvoor er plekken worden gerealiseerd; Het financieel onmogelijk is om voor al deze mensen ook daadwerkelijk een beschutte werkplek te realiseren; Het daardoor "een lot uit de loterij" wordt voor wie wel of niet een beschutte werkplek krijgt; Deze ongelijkheid onwenselijk is; Spreekt uit dat: Het veel eerlijker is om de beperkte beschikbare middelen in te zetten voor de hele groep in plaats van in te zetten voor slechts enkelen; Draagt het college op: Alternatieven te onderzoeken en aan de raad te rapporteren voor oktober 201 5, met de intentie beleid op te stellen waarbij de middelen welke nu zijn voorzien voor de realisatie van beschutte werkplekken in te zetten voor de hele groep mensen die in aanmerking zouden kunnen komen voor een beschutte werkplek (en dus geen beschutte werkplekken te realiseren). En gaat over tot de orde van de dag. D66 Inge Prins Christenunie Nieuw Elan CDA WD Toetie Vorenkamp Matthijs Kortleven André de Jeu Marly de Blaeij

8 Ons kenmerk Datum Blad 2015/ september Bijlage II Fictieve verdeling beschutte werkplekken SZW krijgt van diverse gemeenten vragen over het aantal plekken beschut werk dat gefinancierd kan worden uit het Participatiebudget. In de integratie-uitkering sociaal domein is een bedrag voor de begeleiding voor een beschutte werkplek opgenomen. Voor zijn er landelijk middelen voor gemiddeld 800 plekken beschut werk oplopend naar 5800 in (en uiteindelijk structureel ). Het overzicht Beschut werk plekken per gemeente (theoretische schatting) geeft inzicht in het fictieve aantal plekken per gemeente (uitgaande van 201 8). Gemeenten ontvangen middelen via het l-deel voor de financiering van de loonkostensubsidie, die ingezet kan worden voor mensen op beschut werkplekken. Het is aan de gemeenten om keuzes te maken over de feitelijke inzet van de integratieuitkering sociaal domein en daarmee het realiseren van beschutte werkplekken. (Bron: Nieuwsbericht Cemeenteloket SZW, 1 juni 2015) LET OP: dit is een fictieve verdeling. De aantallen betreffen jaargemiddelden bezette plaatsen. VERDEELKENMERK AANDEEL Jaar t/m 2013 verdeelsleutel totaal % Gemeentenaam Instroom werkregeling Wajong (excl Wsw) + Verdeelsleutel t.b.v. Budget naar gemeente instroom wachtlijst Wsw, cumulatief over drie jaar Alphen aan den Rijn 277 0,55 % 32

O 9 SEP Nr. loir/ih^ Ons kenmerk 2015/ Doorkiesnummer Tel: (0172)

O 9 SEP Nr. loir/ih^ Ons kenmerk 2015/ Doorkiesnummer Tel: (0172) Alphen aan den lijn Alphen aan der^ijn O 9 SEP 2015 Nr. loir/ih^ BDVD Leden van de Gemeenteraad Opbergen sa^iïi? Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Telefoon: 14 0172 Fax: (0172) 465 564 E-mail: gemeenteiaalphenaandenrijn.nl

Nadere informatie

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK BIJLAGE 1: BESCHUT WERK Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 is het aanbieden van beschut werk een verplichting geworden voor gemeenten, met een vastgesteld aantal te realiseren plekken. Gemeenten

Nadere informatie

NIEUW BESCHUT WERKEN o.g.v. Participatiewet. Gemeente Hellendoorn. t.b.v. raadscommissie Samenlevingszaken

NIEUW BESCHUT WERKEN o.g.v. Participatiewet. Gemeente Hellendoorn. t.b.v. raadscommissie Samenlevingszaken NIEUW BESCHUT WERKEN o.g.v. Participatiewet. Gemeente Hellendoorn t.b.v. raadscommissie Samenlevingszaken 23-2-2016 CONTEXT: Volume-ontwikkeling Doelstelling nieuw beschut Doelstelling: ook mensen met

Nadere informatie

Bijlage 1 : Beschut werk

Bijlage 1 : Beschut werk Bijlage 1 : Beschut werk Inleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 is instroom in Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet meer mogelijk. Doordat er geen nieuwe instroom

Nadere informatie

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG Juli 2016 1 INHUDSOPGAVE Pagina 1. Samenvatting 3 2. Inleiding 4 3. Beschut werk nieuw 5 4. (Regionale) visie op beschut werk nieuw 5 5. Contouren beschut

Nadere informatie

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG

VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG VISIE BESCHUT WERK (nieuw) REGIO MIDDEN-LIMBURG Juli 2016 1 INHUDSOPGAVE Pagina 1. Samenvatting 4 2. Inleiding 5 3. Beschut werk nieuw 6 4. (Regionale) visie op beschut werk nieuw 7 5. Contouren beschut

Nadere informatie

Inhoud. Participatiewet & Participatiebudget. Indicatie aantallen (bijstand en nieuw instrumentarium) Aanleiding en opdracht werkgroep

Inhoud. Participatiewet & Participatiebudget. Indicatie aantallen (bijstand en nieuw instrumentarium) Aanleiding en opdracht werkgroep Inhoud Participatiewet & Participatiebudget Indicatie aantallen (bijstand en nieuw instrumentarium) Aanleiding en opdracht werkgroep Resultaten doorrekeningen 4 scenario s Conclusies en adviezen - 1 -

Nadere informatie

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving

Notitie beschut werk Inleiding Achtergronden bij de wetgeving Inhoud van de wetgeving Notitie beschut werk Inleiding Inmiddels is er ingestemd met het wettelijk verplicht stellen van beschut werk per 1-1-2017. Hiervoor is een wijziging van de Participatiewet vastgesteld. Daarmee zijn de

Nadere informatie

Vaststellen Visie Beschut Werk en wijziging Re-integratieverordening Participatiewet 2015 gemeente Leudal

Vaststellen Visie Beschut Werk en wijziging Re-integratieverordening Participatiewet 2015 gemeente Leudal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leudal. Nr. 183275 23 december 2016 Vaststellen Visie Beschut Werk en wijziging Re-integratieverordening Participatiewet 2015 gemeente Leudal De gemeenteraad

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen aan den Rijn

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen aan den Rijn College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Alphen aan den Rijn, 18 maart 2015 Betreft: advies concept beleidsplan Rijnstreek Werkt 2015-2016

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk Van: Aan: College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z170052070 Datum: 26 oktober 2017 Onderwerp: Participatievoorziening beschut werk Memo Zeewolde Dit memo geeft een toelichting

Nadere informatie

F. Buijserd burgemeester

F. Buijserd burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 15.04273 vergaderdatum raad 21 mei 2015 jaar/nummer 2015-044 T.

Nadere informatie

Beschut Werk Wijziging Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015

Beschut Werk Wijziging Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015 voorstel aan de raad Opgesteld door Werk en Inkomen Delsing, A.M.C.D. (Anouk) Kenmerk 174790649 Vergadering Vergaderdatum Geheim Beleidsveld Nee Werk en inkomen Beschut Werk Wijziging Verordening re-integratie,

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050)

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) Nieuw Beschut J. den Hoedt De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 41 57-5982290 1-11-2016 - - Geachte heer, mevrouw, We hechten groot belang aan het creëren van werk voor

Nadere informatie

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV Notitie beschut werk Aanleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet is per 1 januari 2015 de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) afgesloten voor nieuwe instroom en kunnen personen

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad,

Aan de leden van de gemeenteraad, Aan de leden van de gemeenteraad, Afspraakbanen In het Sociaal Akkoord dat tussen Rijk en sociale partners is afgesloten, is afgesproken dat werkgevers de komende tien jaar 125.000 extra banen realiseren

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 10-09-2013 Onderwerp: Verlenging tijdelijke dienstverbanden SW NoordWestGroep Conceptbesluit: Samenvatting: NoordWestGroep toestemming

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beschut werk Participatiewet. Gevraagde Beslissing:

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beschut werk Participatiewet. Gevraagde Beslissing: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Beschut werk Participatiewet Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. beschut werk als bedoeld in de Participatiewet open te stellen voor

Nadere informatie

Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten

Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten 17.0002203 gemeenschappelijke regeling DE BEVELANDEN Van Ferdinand Tierie Afdeling WIZ Datum 22 juni 2017 Aan Bevelandse gemeenten Onderwerp Notitie beschut werk Notitie beschut werk Inleiding Inmiddels

Nadere informatie

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol Aan de Raad No. : 8/3 Muntendam : 13 april 2017 Onderwerp : Vaststellen gewijzigde re-integratie verordening i.v.m. beschut werken ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 2 BESCHUT WERK

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 2 BESCHUT WERK Corsanummer: 17-0091433 Het college van burgemeester en wethouders gemeente Westland; gelet op artikel 10, lid 1, aanhef en onderdeel j van de re-integratieverordening Participatiewet 2017; besluit: vast

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw

Nota van B&W. Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw Onderwerp Extra middelen voor aanpak wachtlijsten Wsw Nota van B&W Portefeuille H. van der Molen Auteur Dhr. M. Hamstra Telefoon 5114426 E-mail: mhamstra@haarlem.nl PD/SZW Reg.nr. 2007/132142 Bijlagen

Nadere informatie

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep

Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Actualisering en aanvullingen onderzoek Waar is de doelgroep Onderzoeksregio oostelijk Noord-Brabant Boukje Cuelenaere 13 juli 2017 Actualisering gegevens realisatie LKS banen in de regio t/m december

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

Op 20 maart :16 schreef Griffie (Gemeente Alphen aan den Rijn)

Op 20 maart :16 schreef Griffie (Gemeente Alphen aan den Rijn) Van: Fons Simon [mailto:fsi@scopescholen.nl] Verzonden: donderdag 2 april 2015 7:48 Aan: Griffie (Gemeente Alphen aan den Rijn) Onderwerp: Re: in spreken bij de gemeenteraad Geachte Griffie, kunt u bijgaande

Nadere informatie

Beschut Werk in de praktijk. presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris)

Beschut Werk in de praktijk. presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris) Beschut Werk in de praktijk presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris) Voor wie doen we het eigenlijk? Voor wie doen we het? WWB: Wajong: WSW: 400.000 (waarvan ca 50% langer dan 3 jaar) 250.000

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

Jaar Aantallen Rijnstreek Aantallen Kaag en Braassem 2015 5 1 2016 15 1,5 2017 23 2 2018 31 3

Jaar Aantallen Rijnstreek Aantallen Kaag en Braassem 2015 5 1 2016 15 1,5 2017 23 2 2018 31 3 Raadsavond : 18 mei 2015 Agendapunt : Registratienummer : 15.033 Portefeuillehouder(s) : F.M. Schoonderwoerd Opsteller : Leon Beernink/Virginia Schouten E-mail : vschouten@kaagenbraassem.nl Telefoon :

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 25 oktober Steller Documentnummer Afdeling. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee

Burgemeester en Wethouders 25 oktober Steller Documentnummer Afdeling. Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee Steller Documentnummer Afdeling L. van der Hoeven 0050000002742/ z700574 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee E.J. de Jonge Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

onderwerp: Beleidsregels terugkeergarantie bij beëindiging begeleid werken in het kader van de Wsw

onderwerp: Beleidsregels terugkeergarantie bij beëindiging begeleid werken in het kader van de Wsw 1 OOTïto emeente nr(s) geregistreerde stuk(ken): 103005 blad: 1/5 datum nota: 8 december 2015 programma: 7. Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening werkdoel: 1090 - Ontwikkelingen op het gebied van

Nadere informatie

Doelgroep Voorziening Ondersteunende voorzieningen Loonwaarde 40-80% WML 2 en eventueel aangewezen op een Baanafspraakbaan

Doelgroep Voorziening Ondersteunende voorzieningen Loonwaarde 40-80% WML 2 en eventueel aangewezen op een Baanafspraakbaan Beleidsnotitie beschut werk Een beschut werkplek is een werkplek voor die personen die (nog) niet in een reguliere baan kunnen werken, uitsluitend onder aangepaste omstandigheden een mogelijkheid tot participatie

Nadere informatie

Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet?

Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet? Welke re-integratiemiddelen krijgen gemeenten onder de Participatiewet? Gemeenten ontvangen via het re-integratiebudget middelen voor ondersteuning en begeleiding van de doelgroep Participatiewet. Er zijn

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid versie 2013 www.departicipatieformule.nl, versie 2 2013 1 Inleiding... 3 Participatiewet, geplande invoerdatum 1 januari 2014... 4 Wet Wajong (sinds 2010)... 6 Wet Werk

Nadere informatie

Aanleiding Achtergrond

Aanleiding Achtergrond aan: de raad Vergadering 17 december 2015, punt 9 van: het college datum: 1 december 2015 onderwerp: Vragen Grien Links over de banenafspraak stuknummer: S2015-27259 dossiernummer: Z2015-10237 toezegging.:

Nadere informatie

Beschut werk: Instrument of voorziening. Desirée Curfs

Beschut werk: Instrument of voorziening. Desirée Curfs Beschut werk: Instrument of voorziening Desirée Curfs Beelden over beschut: tot 2015 Banen bij WSW (NB: 1/3 = ook Wajonger) Binnen 1/3 (ca 30.000) Semi- Buiten 1/3 (ca 30.000) Buiten 1/3 (ca 30.000) Beschut

Nadere informatie

Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg.

Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg. CVDR Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg. Nr. CVDR620498_1 22 januari 2019 Beleidsregel van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Intergemeentelijke

Nadere informatie

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad

20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Nieuwegein 20 15-20 4 20 15-205 Gemeenteraad Onderwerp Verordening Individuele studietoeslag WIL en Datum 22 april 2015 Participatieverordening WIL Raadsvoorstel Afdeling Strat gie Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

De voorziening beschut werk

De voorziening beschut werk De voorziening beschut werk Dilemma s en oplossingen Johan Kruithof - Wethouder gemeente Apeldoorn Marc Bevers sr. Beleidsmedewerker gemeente Tilburg Agenda Back to basic s: beschut, waar ging het ook

Nadere informatie

A Gemeente. ~'1" ~ Emmen. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. jaar. stuknr. Raad. categorie agendanr. Stuknr. B.enW.

A Gemeente. ~'1 ~ Emmen. Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. jaar. stuknr. Raad. categorie agendanr. Stuknr. B.enW. Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad 2017 B 4 categorie agendanr. Stuknr. B.enW. 17/307 A Gemeente ~'1" ~ Emmen ~ Portefeuillehouder: B.R. Arends Afdeling: Leren en Werken Team: Kwaliteit B.C.M.J. Preijde,

Nadere informatie

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven De Participatiewet Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013 Edith van Ruijven De participatiewet Naar een inclusieve arbeidsmarkt jobcoach No risk polis Compensatie lagere productiviteit (loonkostensubsidie)

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192 Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Lokale uitvoering Participatiewet Datum: 13 mei 2014 Portefeuillehouder: R.J.W. van Leeuwen Decosnummer: 192 Informant: Ton Schrijver E.t.schrijver@dalfsen.nl

Nadere informatie

Notitie oprichting stichting Nieuw Beschut Avres. Inleiding

Notitie oprichting stichting Nieuw Beschut Avres. Inleiding Notitie oprichting stichting Nieuw Beschut Avres Inleiding Met de invoering van de Participatiewet per 1 januari 2015, is ook de instroom van personen met een arbeidsbeperking in de Wet sociale werkvoorziening

Nadere informatie

Invoering Participatiewet. Raadscommissie Samenleving 8 oktober 2014

Invoering Participatiewet. Raadscommissie Samenleving 8 oktober 2014 Invoering Participatiewet Raadscommissie Samenleving 8 oktober 2014 Huidige situatie Wet werk en bijstand Wsw Wajong Gemeenten UWV Nieuwe situatie Participatiewet Iedereen met arbeidsvermogen Geen instroom

Nadere informatie

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben enkele fracties de behoefte enkele vragen en opmerkingen voor te leggen aan

Nadere informatie

Samenvatting van de antwoorden n.a.v. schriftelijke vragen over de Contourenbrief Participatiewet in de Vaste Kamercommissie SZW, dd.

Samenvatting van de antwoorden n.a.v. schriftelijke vragen over de Contourenbrief Participatiewet in de Vaste Kamercommissie SZW, dd. Samenvatting van de antwoorden n.a.v. schriftelijke vragen over de Contourenbrief Participatiewet in de Vaste Kamercommissie SZW, dd. 30-1- 2013 Uitgangspunten Iedereen die in een uitkering zit en die

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1147928 Datum: Behandeld door: 4 september 2014 M.V. Raam-AI-Bazy Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Samenvatting: Per

Nadere informatie

Kinderziektes of weeffout?

Kinderziektes of weeffout? Doelgroepenregister Kinderziektes of weeffout? Wil je in aanmerking komen voor een garantiebaan, dan moet je worden toegelaten tot het doelgroepenregister. Wie daar wel en niet toe behoort, is volop onderwerp

Nadere informatie

Financiële gevolgen van het beëindigen van tijdelijke contracten in de sociale werkvoorziening

Financiële gevolgen van het beëindigen van tijdelijke contracten in de sociale werkvoorziening Financiële gevolgen van het beëindigen van tijdelijke contracten in de sociale werkvoorziening Gemeenten worden geconfronteerd met hoge kosten voor onder andere de SW- populatie, een dalend subsidiebedrag

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20%

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20% Participatiewet Sinds 1 januari 215 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning

Nadere informatie

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD AGENDA Doel = informatie over beschut werk nieuw en visievorming Agenda, 2 stappen: 1.De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder( s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Aanpassing van de Re-integratieverordening

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Stand van zaken Participatiewet - 323 dagen verder. Heleen Heinsbroek Ledenbijeenkomst DetaNet 19 november 2015

Stand van zaken Participatiewet - 323 dagen verder. Heleen Heinsbroek Ledenbijeenkomst DetaNet 19 november 2015 Stand van zaken Participatiewet - 323 dagen verder. Heleen Heinsbroek Ledenbijeenkomst DetaNet 19 november 2015 Wat ga ik vertellen? Detacheren toekomst? Transformatie sector Eerste ervaringsonderzoeken

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167 RAADSINFORMATIEBRIEF 12R.00167 gemeente WOERDEN Van College van Burgemeester en Wethouders Datum 8 mei 2012 Portefeuillehouders) : L.Ypma Portefeuille(s) : Sociale Zaken Contactpersoon : C. Drabik Tel.nr.

Nadere informatie

gemeente Zuidpias Adviesraad Zuidpias dhr. J van Duinen Coreilipad XB NIEUWERKERKAAN DEN IJSSEL Geachte adviesraad,

gemeente Zuidpias Adviesraad Zuidpias dhr. J van Duinen Coreilipad XB NIEUWERKERKAAN DEN IJSSEL Geachte adviesraad, gemeente Zuidpias Adviesraad Zuidpias dhr. J van Duinen Coreilipad 2 2914 XB NIEUWERKERKAAN DEN IJSSEL verzenddatum. 1 2 APR m onderwerp Reactie op advies voorziening beschut werk nieuw ons kenmerk U16.001959

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

De feiten over beschut werk: werken loont Kernpunten

De feiten over beschut werk: werken loont Kernpunten De feiten over beschut werk: werken loont Kernpunten Beschut werk is goedkoper dan een participatievoorziening omdat met beschut werk opbrengsten worden gerealiseerd uit productie. Hiermee kunnen ongeveer

Nadere informatie

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P.

Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr Corsa kenmerk Portefeuillehouder wethouder P. Onderwerp Uitvoering Participatiewet en positie WAVA hierin Volgnr. 2015-026 Corsa kenmerk 15.0006784 Portefeuillehouder wethouder P. Jorritsma Ambtenaar Ad Huijsman Afdeling Loket Altena Datum voorstel

Nadere informatie

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Inhoudsopgave Wet Wajong (sinds 2010)... 3 Wet Werk en Bijstand (WWB)... 5 Wet investeren in jongeren (Wij)... 6 Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Informerende bijeenkomst Participatiewet voor gemeenteraadsleden West-Friesland Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Inleiding 3 decentralisaties Voorgeschiedenis participatiewet Stand van zaken wetgeving

Nadere informatie

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Gemeente Capelle aan den IJssel 2015

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Gemeente Capelle aan den IJssel 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 76798 24 december 2014 Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Gemeente Capelle aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente

Nadere informatie

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW van centraal naar decentraal er zijn 3 grote decentralisaties gaande [ het zijn 3 landelijke regelingen die nu via de gemeenten geregeld

Nadere informatie

Opinienota toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw

Opinienota toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Opinienota toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Mei 2016 TOEKOMST UITVOERING PARTICIPATIEWET EN WSW 1. Inleiding en proces tot nu toe De regionale stuurgroep Werk en Inkomen, die bestaat uit de portefeuillehouders

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Inleiding Beoogd effect

Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing:  Inleiding Beoogd effect Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Vaststelling Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De Verordening Loonkostensubsidie

Nadere informatie

BESCHUT WERKEN ALS WETTELIJKE VERPLICHTING AANLEIDING WETTELIJK KADER RIS.8139

BESCHUT WERKEN ALS WETTELIJKE VERPLICHTING AANLEIDING WETTELIJK KADER RIS.8139 RIS.8139 BESCHUT WERKEN ALS WETTELIJKE VERPLICHTING Per 1 januari 2017 wordt het beschut werken een wettelijke verplichting. In deze notitie geven we inzicht in de wijze waarop de gemeente Emmen invulling

Nadere informatie

Nota Nieuw Beschut Werk Brummen INT

Nota Nieuw Beschut Werk Brummen INT Nota Nieuw Beschut Werk Brummen 2017 2018 INT16.2655 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Leeswijzer... 5 3. Beschut Werk... 6 4. Criteria ten aanzien van de doelgroep en de voorziening... 6 5. Financiering...

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Module Nieuw Beschut Werk - GR Kust-, Duin- en Bollenstreek. de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Module Nieuw Beschut Werk - GR Kust-, Duin- en Bollenstreek. de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorstel Besluitvormend Module Nieuw Beschut Werk - GR Kust-, Duin- en Bollenstreek aan: de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: Z-17-001768 datum voorstel: 23 januari 2018 datum collegevergadering:

Nadere informatie

t ^ nveq.íĩ? ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^- ^

t  ^ nveq.íĩ? ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^- ^ R16.00060 B E Z O E K A D R E S î Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden E M E E N T E P O S T A D R E S t Postbus 109 9300 AC Roden î N O O R D E N V E L D W E B S I T E / E - M A I L t www.gi ^ nl T E L E F

Nadere informatie

Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw.

Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw. Zaaknummer Documentnummer I-SZ/2015/2095 Raadsvergadering : 20 oktober 2016 Agendapunt : Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw. Aanleiding Voor de uitvoering van de Participatiewet en

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 8-6-2017 Franeker, 20-4-2017 Onderwerp Begroting 2018 Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West Portefeuillehouder Wethouder T. Twerda Doel Besluitvorming Samenvatting De

Nadere informatie

Wajong en Participatiewet

Wajong en Participatiewet Inovat 5 maart 2015 Wajong en Participatiewet Harm Rademaekers Centraal Expertise Centrum UWV Inovat 5 maart 2015 2 Waarom Participatiewet? Meer kansen creëren om mensen aan werk te helpen Minder regelingen

Nadere informatie

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel *Z0184C81A92* documentnr.: INT/G/16/26685 zaaknr.: Z/G/16/29445 Raadsvoorstel Onderwerp : Toekomst uitvoering Participatiewet en Wsw Datum college : 26 augustus 2016 Portefeuillehouder : A.M. Henisch-Hulsman

Nadere informatie

PARTICIPEREN IN TYTSJERKSTERADIEL

PARTICIPEREN IN TYTSJERKSTERADIEL PARTICIPEREN IN TYTSJERKSTERADIEL VERSLAG EEN JAAR PARTICIPATIEWET stuknr : S2016-03039 datum : Januari 2016 auteur : Nienke de Vries afdeling : Mienskip 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet

Nadere informatie

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak - 2017 Analyse op basis van het doelgroepregister en de polisadministratie 1 Inhoud Inleiding... 3 1: Werkzaam zijn en blijven... 4 1a: Werkzaam zijn en blijven

Nadere informatie

Opinienota. Toekomst uitvoering Participatiewet en WSW

Opinienota. Toekomst uitvoering Participatiewet en WSW Opinienota Toekomst uitvoering Participatiewet en WSW Mei 2016 TOEKOMST UITVOERING PARTICIPATIEWET EN WSW 1. Inleiding en proces tot nu toe De regionale stuurgroep Werk en Inkomen heeft in oktober 2015

Nadere informatie

Jobcoaching theorie & praktijk

Jobcoaching theorie & praktijk Jobcoaching theorie & praktijk Door: Tosca Geneste Anniek Groenendijk HR Advisor DNP Imagingcomm Europe BV Senior Trajectbegeleider en Register Jobcoach bij Voorzet Arbeid in Haarlem Terminologie Participatiewet

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Onderwerp Toekomst Alescon Wij willen Een toekomstbestendige uitvoering van de sociale werkvoorziening Wij besluiten 1. Kennis te nemen van de besluiten van het college

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0511 B.15.0511 Landgraaf, 17 maart 2015 ONDERWERP: Begroting 2016 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 13 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Sociaal Domein 2016: De Uitdaging Hoe krijgen we mensen aan het werk? Evelien Meester

Sociaal Domein 2016: De Uitdaging Hoe krijgen we mensen aan het werk? Evelien Meester Sociaal Domein 2016: De Uitdaging Hoe krijgen we mensen aan het werk? Evelien Meester De uitdagingen van de Participatiewet U heeft van René Paas gehoord waar op hoofdlijnen de knelpunten zitten in de

Nadere informatie

Kennisdocument beschut werk - Veel gestelde vragen en antwoorden

Kennisdocument beschut werk - Veel gestelde vragen en antwoorden Kennisdocument beschut werk - Veel gestelde vragen en antwoorden Dit kennisdocument is een uitgave van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en tot stand gekomen in samenwerking met de Programmaraad

Nadere informatie

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak

Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak Duurzaamheid van werk binnen de banenafspraak 2017-2018 Analyse op basis van het doelgroepregister en de polisadministratie 1 Inhoud Inleiding...3 Aanleiding...3 Aanpak, perioden en meetmomenten...3 Samenvatting...4

Nadere informatie

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

INFORMATIEKAART BANENAFSPRAAK

INFORMATIEKAART BANENAFSPRAAK INFORMATIEKAART BANENAFSPRAAK Versie 2.0 Augustus 2017 VRAAG ANTWOORD/TOELICHTING 1. Wat houdt de banenafspraak in? In het sociaal akkoord van 11 april 2013 hebben het kabinet en sociale partners (werkgevers

Nadere informatie

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

Rekenmodel Participatiebudget geactualiseerd

Rekenmodel Participatiebudget geactualiseerd Rekenmodel Participatiebudget geactualiseerd 1. Inleiding De WWB, (een gedeelte van) de Wajong en de Wsw zijn opgegaan in de Participatiewet. De gemeenten zijn daarmee verantwoordelijk voor zowel de uitkering

Nadere informatie

Presentatie voor bijeenkomst Miljoenennota toegelicht

Presentatie voor bijeenkomst Miljoenennota toegelicht Presentatie voor bijeenkomst Miljoenennota toegelicht Inhoud 1. Macrobudget gebundelde uitkering 2. Verdeelmodel gebundelde uitkering 3. Participatiemiddelen 4. LKS, LIV en mobiliteitsbonus 2 Macrobudget

Nadere informatie

Gemeente Brummen - Nota Nieuw Beschut Werk Brummen

Gemeente Brummen - Nota Nieuw Beschut Werk Brummen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Brummen. Nr. 184366 30 december 2016 Gemeente Brummen - Nota Nieuw Beschut Werk Brummen 2017 2018 Kenmerk: RB16.0068 De raad van de gemeente Brummen, gelezen

Nadere informatie

Rv Cofinanciering SW-bedrijven 16 april 2012 Pagina 1 van 6

Rv Cofinanciering SW-bedrijven 16 april 2012 Pagina 1 van 6 Raadsvergadering : 16 april 2012 Agendapunt : 6.d Registratienummer : 12.036 Portefeuillehouder(s) : F.M. Schoonderwoerd Opsteller : J. van Wijk E-mail : jvanwijk@kaagenbraassem.nl Telefoon : (071) 3327

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0012006* 16.0012006 Raadsvergadering: 10 november 2016 Voorstel: 7.41 Agendapunt: 8 Onderwerp WerkSaam Westfriesland: zienswijze ontwerpbegroting 2017

Nadere informatie

Agendanr.: 9 Voorstelnr.: RB Onderwerp: Aanpassingen Verordeningen in het kader van de Participatiewet Programma: Programma 4

Agendanr.: 9 Voorstelnr.: RB Onderwerp: Aanpassingen Verordeningen in het kader van de Participatiewet Programma: Programma 4 Raadsvergadering: 17 okt 2017 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 9 Voorstelnr.: RB2017086 Onderwerp: Aanpassingen Verordeningen in het kader van de Participatiewet Programma: Programma 4 Reden van

Nadere informatie

arbeid / dagbesteding Participatiewet

arbeid / dagbesteding Participatiewet arbeid / dagbesteding Participatiewet Wat is de overheid van plan met de Participatiewet? Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn

Nadere informatie