* * Wethouder Miermans

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "* * Wethouder Miermans"

Transcriptie

1 Advies B&W B&W 6 januari 2015 Beslissing Akkoord Bespreken Registratienummer Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst n.v.t. Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk Nee Wethouder Weststrate * * Wethouder Miermans Portefeuillehouder Steller Afdeling / Sector Programma Wethouder Miermans Els van de Waart - Koole Samenleving / Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwijs Titel voorstel Besluit B&W Doordecentralisatie groot onderhoud schoolgebouwen De schoolbesturen kunnen bij de uitvoering van het onderhoud een beroep doen op de gemeente voor bouwkundig en installatietechnisch advies en advies over en hulp bij onderhoudsbeheer (maximaal 8 uur per school per jaar) en voor de uitvoering van kleine klussen/klachtenonderhoud (maximaal 36 uur per school per jaar). Bij de schoolbesturen die hiervan gebruik willen maken wordt hiervoor jaarlijks exclusief btw per school in rekening gebracht. Hiervoor wordt een onderhoudsservice overeenkomst opgesteld. Hier wordt twee jaar een proef mee gedraaid. Medio december 2015 wordt een tussenrapportage gemaakt. Er worden om de twee jaar gezamenlijke meerjarenonderhoudsrapportages opgesteld door NIBAG. De gemeente coördineert dit. De kosten van de rapportages voor de welzijnsdelen komen voor rekening van de gemeente; de helft van de kosten van de rapportages voor de onderwijsdelen komt voor rekening van de gemeente. De kosten voor de gemeente worden geraamd op (om de twee jaar). Deze kunnen ten laste van de voorziening groot onderhoud gebouwen worden gebracht. Aan de besturen van de gebruikers van de brede scholen wordt voorgesteld om per brede school een beheercommissie onderhoud in te stellen. Het onderhoud van de welzijnsdelen van de brede scholen wordt vanaf 1 januari 2015 meegenomen in de planning van de gemeentelijke gebouwen. De inkomsten voor dit onderhoud uit de huurpenningen worden overgeheveld naar de Voorziening groot onderhoud gebouwen. Ook de taken die overblijven worden overgeheveld naar deze voorziening: meerjarenonderhoudsrapportages schoolgebouwen, vergoeding kosten vandalisme, kosten leerlingenprognose. Er wordt kennis genomen van de personele consequenties. De financiële consequenties worden verwerkt conform het gestelde onder het hoofdstuk Financiën.

2 Pag.1 Besluit gemeenteraad Aantekeningen college, sectorhoofden Paraaf / parafen Steller Afdelingshoofd Sectorhoofd Sector I Sector II Sector III Financiën Steller verstrekt kopie B&W besluit aan: Financiën, Buitendienst, Titel: Doordecentralisatie groot onderhoud schoolgebouwen Besluit: De schoolbesturen kunnen bij de uitvoering van het onderhoud een beroep doen op de gemeente voor bouwkundig en installatietechnisch advies en advies over en hulp bij onderhoudsbeheer (maximaal 8 uur per school per jaar) en voor de uitvoering van kleine klussen/klachtenonderhoud (maximaal 36 uur per school per jaar). Bij de schoolbesturen die hiervan gebruik willen maken wordt hiervoor jaarlijks exclusief btw per school in rekening gebracht. Hiervoor wordt een onderhoudsservice overeenkomst opgesteld. Hier wordt twee jaar een proef mee gedraaid. Medio december 2015 wordt een tussenrapportage gemaakt. Er worden om de twee jaar gezamenlijke meerjarenonderhoudsrapportages opgesteld door NIBAG. De gemeente coördineert dit. De kosten van de rapportages voor de welzijnsdelen komen voor rekening van de gemeente; de helft van de kosten van de rapportages voor de onderwijsdelen komt voor rekening van de gemeente. De kosten voor de gemeente worden geraamd op (om de twee jaar). Deze kunnen ten laste van de voorziening groot onderhoud gebouwen worden gebracht. Aan de besturen van de gebruikers van de brede scholen wordt voorgesteld om per brede school een beheercommissie onderhoud in te stellen. Het onderhoud van de welzijnsdelen van de brede scholen wordt vanaf 1 januari 2015 meegenomen in de planning van de gemeentelijke gebouwen. De inkomsten voor dit onderhoud uit de huurpenningen worden overgeheveld naar de Voorziening groot onderhoud gebouwen. Ook de taken die overblijven worden overgeheveld naar deze voorziening: meerjarenonderhoudsrapportages schoolgebouwen, vergoeding kosten vandalisme, kosten leerlingenprognose. Er wordt kennis genomen van de personele consequenties. De financiële consequenties worden verwerkt conform het gestelde onder het hoofdstuk Financiën. B&W adviestitel:besluit:

3 Advies B&W Doordecentralisatie groot onderhoud schoolgebouwen Geacht college, Voorstel In uw vergadering van 12 augustus 2014 heeft u de notitie De handen uit de mouwen voor de schoolgebouwen besproken. Deze notitie is vervolgens conform uw besluit besproken in de OLOB van 3 september 2014, met de volgende uitgangspunten: - indien mogelijk vindt regionale afstemming plaats; - de meerjarenonderhoudsplanningen die in 2014 door NIBAG zijn gemaakt worden als nulmeting beschouwd; - de schoolbesturen gaan zelf het totale onderhoud uitvoeren met ondersteuning door de gemeente (optie 3); - een eenduidige systematiek voor het onderhoud van de brede scholen. Per brede school een beheercommissie met een duidelijke taakomschrijving en werkproces; - afspraken over onderhoud van formele leegstand. Aan de hand van de uitkomsten uit het overleg hebben we de (personele en financiële) consequenties in beeld gebracht. U wordt het volgende voorgesteld: - De schoolbesturen kunnen bij de uitvoering van het onderhoud een beroep doen op de gemeente voor bouwkundig en installatietechnisch advies en advies over en hulp bij onderhoudsbeheer (maximaal 8 uur per school per jaar) en voor de uitvoering van kleine klussen/klachtenonderhoud (maximaal 36 uur per school per jaar). Bij de schoolbesturen die hiervan gebruik willen maken wordt hiervoor jaarlijks exclusief btw per school in rekening gebracht. Hiervoor wordt een onderhoudsservice overeenkomst opgesteld. Hier wordt twee jaar een proef mee gedraaid. Medio december 2015 wordt een tussenrapportage gemaakt. - Er worden om de twee jaar gezamenlijke meerjarenonderhoudsrapportages opgesteld door NIBAG. De gemeente coördineert dit. De kosten van de rapportages voor de welzijnsdelen komen voor rekening van de gemeente; de helft van de kosten van de rapportages voor de onderwijsdelen komt voor rekening van de gemeente. De kosten voor de gemeente worden geraamd op (om de twee jaar). Deze kunnen ten laste van de voorziening groot onderhoud gebouwen worden gebracht. - Aan de besturen van de gebruikers van de brede scholen wordt voorgesteld om per brede school een beheercommissie onderhoud in te stellen. - Het onderhoud van de welzijnsdelen van de brede scholen wordt vanaf 1 januari 2015 meegenomen in de planning van de gemeentelijke gebouwen. De inkomsten voor dit onderhoud uit de huurpenningen worden overgeheveld naar de Voorziening groot onderhoud gebouwen. Ook de taken die overblijven worden overgeheveld naar deze voorziening: meerjarenonderhoudsrapportages schoolgebouwen, vergoeding kosten vandalisme, kosten leerlingenprognose. - Er wordt kennis genomen van de personele consequenties. - De financiële consequenties worden verwerkt conform het gestelde onder het hoofdstuk Financiën. Voorgeschiedenis B. en w. besluit van 12 augustus 2014.

4 Argumenten Regionale afstemming Op 16 oktober 2014 is er een bijeenkomst georganiseerd voor de gemeenten en schoolbesturen in de Oosterschelderegio, met als doel te bekijken op welke thema s er een wederzijds belang is en in hoeverre partijen daarin gezamenlijk kunnen optrekken. Gebleken is dat de betreffende gemeenten verschillende werkwijzen hebben. Een eenduidige werkwijze is op dit moment niet haalbaar. Afgesproken is dat de gemeenten begin 2015 zullen bezien of en op welke manier we er, op basis van alle reacties, een vervolg aan kunnen geven. Overigens is in het VZG portefeuillehoudersoverleg onderwijs gevraagd om een Zeeuws brede inventarisatie van de aanpak van de doordecentralisatie door gemeenten. Dit om te trachten om zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken. Pag.2 Nulmeting Alle besturen zijn er mee akkoord gegaan dat de meerjarenonderhoudsplanning die in 2014 is gemaakt als nulmeting zal worden beschouwd. Dat wil zeggen dat deze rapportage inzicht geeft in de staat van onderhoud van het gebouw op 1 januari 2015 (= moment van overdracht van het groot onderhoud). Deze zal als startpunt worden gebruikt bij het verdere toezicht op de staat van onderhoud van de schoolgebouwen. Optie 3 In de notitie De handen uit de mouwen voor de schoolgebouwen hebben we een aantal opties genoemd voor de uitvoering van het groot onderhoud. U heeft de voorkeur uitgesproken voor optie 3. Deze optie houdt in dat de schoolbesturen zelf het totale onderhoud gaan uitvoeren, maar dat er voor ondersteuning/advies op bouwkundig en installatietechnisch gebied en voor kleine klussen nog een beroep op de gemeente gedaan kan worden (tegen betaling van een vast bedrag). De besturen van Omnis, Prisma, Alpha scholengroep en SKOB hebben ingestemd met deze optie. Voorgesteld is om hiervoor een bedrag van per school per jaar bij deze besturen in rekening te brengen. De betreffende besturen hebben hiermee ingestemd. De reformatorische schoolbesturen gaan ook het totale onderhoud zelf uitvoeren, maar zij hebben geen behoefte aan ondersteuning door de gemeente. Afgesproken is dat wanneer deze schoolbesturen toch een beroep op de gemeente doen op het gebied van onderhoud, er een factuur gestuurd zal worden. Op dit moment worden de gebouwen onderhouden op onderhoudsconditie 2 (goede onderhoudstoestand, waarbij invloeden vanuit gebruik, weer en wind zich in geringe mate manifesteren, het bouwelement is ingelopen en de nieuwigheid er af is, maar waarbij de primaire functieverdeling zonder meer gewaarborgd is). Afgesproken is dat de besturen de onderhoudsstaat van de gebouwen op dit niveau zullen handhaven. Voorgesteld is ook aan de besturen om te blijven werken met de gezamenlijke meerjarenonderhoudsrapportages van NIBAG (om de twee jaar). Wij willen dit doen vanuit ons eigen vastgoed beheer, om zicht te kunnen blijven houden op de onderhoudsstaat van de gebouwen en eventueel met de besturen hierover in gesprek te gaan als dit noodzakelijk mocht blijken. We blijven immers economisch (en zijn in sommige gevallen ook juridisch) eigenaar van de gebouwen en we blijven een zorgplicht houden voor adequate onderwijshuisvesting. Bovendien blijven we verantwoordelijk voor het onderhoud van de welzijnsdelen in de brede scholen en deze gebouwdelen zijn onlosmakelijk verbonden met de onderwijsdelen. We hebben voorgesteld dat de gemeente de coördinatie van de meerjarenonderhoudsrapportages blijft uitvoeren (dan kunnen we een vinger aan de pols houden). De kosten van de rapportages voor de welzijnsdelen komen voor rekening van de gemeente; de helft van de kosten van de rapportages voor de onderwijsdelen komt voor rekening van de gemeente. Alle schoolbesturen en Kibeo hebben hiermee ingestemd. De kosten van deze rapportages voor de gemeente worden geraamd op (om de twee jaar). Deze rapportages zullen worden gebruikt voor het monitoren van de staat van onderhoud van de schoolgebouwen, maar geven ook inzicht in de kosten van het onderhoud van de welzijnsdelen van de brede scholen (voor rekening van de gemeente).

5 Met de schoolbesturen hebben we nog geen afspraken gemaakt over de precieze inhoud van de ondersteuning door de gemeente. We hebben afgesproken dat we hier nog op terug zullen komen. Het is niet eenvoudig om precies een afgebakende omschrijving te geven van de activiteiten waarvoor de besturen een beroep op de gemeente kunnen doen. We stellen u voor om een aantal activiteiten als voorbeeld te noemen en dit te koppelen aan een maximaal aantal uren per school of schoolbestuur per jaar en wel als volgt: - uren inzet medewerker bouwkundig onderhoud voor kleine klussen/ klachtenonderhoud: maximaal 36 uur per school per jaar (totaal is dit 540 uur per jaar). Hierbij kan gedacht worden aan de volgende soort werkzaamheden (niet limitatief): o repareren hang- en sluitwerk; o afhangen keukendeurtjes; o repareren lekkende kranen; o vervangen verlichting; o ophangen van schilderijen, prikborden; o klein schilderwerk; o herstellen losliggende tegels; o vernieuwen plafondplaten; o vernieuwen stopcontacten; o ontstoppen afvoeren; o e.d. Het gaat hierbij alleen om de werkzaamheden, niet om materiaalkosten. Deze komen voor rekening van de scholen; - uren advies afdeling Buitendienst: maximaal 8 uur per school per jaar (totaal is dit 120 uur per jaar). Hierbij kan gedacht worden aan (niet limitatief): o advies en informatie over onderhoud/vervangen van installaties; o advies en informatie over onderhoudscontracten; o advies en informatie over gebouwtechnische zaken; o advies over combinaties van werkzaamheden op meerdere schoolgebouwen. Als scholen/schoolbesturen meer uren af willen nemen, dan zal hiervoor een factuur worden verstuurd. E.e.a. zal vastgelegd worden in een overeenkomst waarin ook aanvullende voorwaarden zullen worden opgenomen (b.v. over werkwijze, contactpersonen, opdrachtverstrekking, materiaalkosten, geen afrekening na afloop van een kalenderjaar als de uren niet zijn besteed e.d.); zie bijlage 1a en 1b. We stellen voor om hier twee jaar proef mee te draaien en medio december 2015 een tussenrapportage te maken. Pag.3 Onderhoud brede scholen De uitvoering van het onderhoud bij de brede scholen is niet overal hetzelfde geregeld. Nu we toch de in het verleden gemaakte afspraken moeten gaan herzien, willen we proberen om overal eenzelfde systematiek te gaan toepassen. We willen het volgende voorstel aan de besturen gaan voorleggen: - de schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het totale onderhoud van de onderwijsdelen; de schoolbesturen ontvangen hiervoor een rijksvergoeding; - de gemeente is verantwoordelijk voor het totale onderhoud van de welzijnsdelen; de gemeente verrekent de kosten via de huur aan de gebruikers (dit is overigens geen kostendekkende vergoeding. De kosten voor de gemeente bedragen structureel : voor een toelichting zie het hoofdstuk Financiën) ; - er wordt een beheercommissie onderhoud ingesteld per gebouw. Deze bestaat uit één vertegenwoordiger per gebruiker. De taak van de commissie is het beheer van het onderhoud van het gebouw, toezicht op de uitvoering hiervan, en (financiële) verslaglegging aan de besturen; - één keer per jaar komen alle gebruikers van een gebouw bij elkaar en spreken aan de hand van de meerjarenonderhoudsrapportage af welk onderhoud er in dat jaar wordt uitgevoerd, bij wie offertes wordt gevraagd en hoe deze worden beoordeeld, wie de opdracht verstrekt en hoe de kosten worden verdeeld. Uitgangspunt hierbij is om het onderhoud zoveel mogelijk in één hand te houden;

6 - één keer per jaar wordt een overzicht vastgesteld van alle werkzaamheden die in het voorafgaande jaar zijn uitgevoerd inclusief de financiën. Deze rapportage wordt aan de besturen overlegd. Zie bijlage 2. Dit heeft tot gevolg dat alle huurovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten van de brede scholen moeten worden aangepast. Pag.4 Tot op heden is het onderhoud van de welzijnsdelen van de brede scholen meegenomen met het jaarlijkse onderwijshuisvestingsprogramma. Formeel is dit echter geen onderwijshuisvesting. Wij stellen dan ook voor om het onderhoud van deze gebouwdelen met ingang van 1 januari 2015 onder te brengen bij de gemeentelijke gebouwen. Onderhoud formele leegstand In een aantal schoolgebouwen is de leegstand ingezet voor het realiseren van huisvesting van de brede school. Dit is echter niet overal het geval. Over het algemeen worden formeel leegstaande lokalen nog wel gebruikt (voor klassenverkleining, individuele begeleiding of opslag b.v.). Op dit moment wordt de situatie (financieel gezien) nog niet als problematisch gezien. Dit zou op termijn echter kunnen veranderen als de formele leegstand verder oploopt. Voorlopig hoeft hier geen actie op ondernomen te worden. (Juridische) consequenties In het collegeadvies van 12 augustus 2014 hebben we aangegeven, dat we momenteel een personeelsformatie voor onderwijshuisvesting hebben die toegesneden is op het huidige takenpakket. Nadat we helder in beeld zouden hebben welke taken we met ingang van 2015 blijven doen als gemeente, zouden we voor uw college inzichtelijk maken welke formatie passend is bij de nieuwe afspraken en de resterende taken op het terrein van onderwijshuisvesting. Inmiddels hebben we overleg gevoerd met de schoolbesturen in het OLOB. Tevens hebben we nu een beeld van de taken die achter blijven bij de gemeente. We hebben dan ook nu een berekening kunnen maken van de benodigde formatie, aan de hand van een was/wordtlijst (zie bijlage 3). Voor alle duidelijkheid hebben we dit opgesplitst in afdeling Samenleving en afdeling Buitendienst. Samenleving Op afdeling Samenleving verricht de senior-beleidsmedewerker onderwijs, beleidsmatige werkzaamheden in het kader van onderwijshuisvesting. Hiervoor hebben we 150 uur beschikbaar. Een aantal taken komt te vervallen omdat deze overgaan naar de schoolbesturen. Daarvoor in de plaats komen echter werkzaamheden die verband houden met de monitoring van de kwaliteit en de afstemming van het onderhoud van de welzijnsdelen van de brede scholen. We denken toe te komen met 145 uur op jaarbasis. De resterende 5 uur zullen nodig zijn voor de inzet op werkzaamheden in het kader van het sociaal domein en andere beleidstaken waaronder krimp en de verdergaande regionale en provinciale onderwijs gerelateerde onderwerpen. Buitendienst In verband met de doordecentralisatie van het groot onderhoud van de schoolgebouwen, is in de OLOB overeen gekomen dat de afdeling Buitendienst bij 15 van de 17 scholen een rol krijgt als adviseur onderhoud gebouwen en klussen/klachtenonderhoud. Het doel van deze constructie is om enerzijds de schoolbesturen te voorzien van bestaande kennis en het geven van adviezen over de gemeentelijke gebouwen en anderzijds om als gemeente betrokken te blijven bij de gemeentelijke gebouwen in de vorm van klussen en klachtenonderhoud. Voor het beleidsmatige deel hebben we 120 uur gepland (8 uur/per jaar per school) en voor het uitvoeringsdeel 540 uur (36 uur/per jaar per school). Voor 2015 zijn de beleidsmatige uren (120) ondergebracht in de budgetcyclus (60 uur) en de post onderwijshuisvesting. Dit moet nu 120 uur onderwijshuisvesting worden. 60 uur kan dan afgeraamd worden in de budgetcyclus.

7 Het aantal in te zetten uren voor het uitvoeringsdeel (540 uur) is gedekt uit de urenraming werklieden, namelijk de posten Gebouwafhankelijke kosten OBS (400 ), Brede scholen algemeen (120 uur) en Huisvesting B.B.S. De nieuwe titel hiervoor dient te worden werkzaamheden brede scholen. Pag.5 Financiën In het collegeadvies van 12 augustus 2014 hebben we aangegeven, dat we ook de financiële consequenties van de doordecentralisatie van het groot onderhoud nog in beeld zouden brengen. Voor de uitvoering van het groot onderhoud hebben we de Voorziening huisvesting basisonderwijs. Deze wordt jaarlijks gevoed met een bedrag van Dit bedrag bestaat uit: - een gemeentelijke storting bijdragen voor onderhoud (via de huur) van gebruikers van de welzijnsdelen van de brede scholen bijdragen van de besturen van De Linden en De Rank s-gravenpolder voor het schoolbestuurlijke deel van het onderhoud in de Egelantier We verwachten dat de stand van de voorziening op 31 december zal zijn. Dit is berekend op basis van ramingen en nog niet op basis van werkelijke kosten. Dit zal gebeuren bij de jaarrekening De Voorziening huisvesting basisonderwijs is feitelijk bedoeld voor het groot onderhoud van de schoolgebouwen. Nu wij niet meer belast zijn met dit onderhoud kan deze voorziening vervallen. Er zal echter nog wel een aantal zaken geregeld/overgeheveld moeten worden (voor een samenvatting zie bijlage 4 en 5): 1. Brede school De Egelantier te s-gravenpolder. Dit gebouw bestaat uit een welzijnsdeel en een onderwijsdeel. Formeel moeten wij zorg dragen voor het onderhoud aan de binnenkant van het welzijnsdeel en de buitenkant van zowel het welzijns- als het onderwijsdeel. De schoolbesturen moeten formeel zorg dragen voor het onderhoud aan de binnenkant van hun eigen onderwijsdeel. Omdat dit geen handige constructie is, hebben we bij de ingebruikname van het gebouw met de betrokken partijen afgesproken dat de gemeente het totale onderhoud van het gebouw uitvoert. Kibeo betaalt via de huur een bijdrage voor het totale onderhoud van het welzijnsdeel (zowel binnen- als buitenkant) en deze wordt gestort in de voorziening. De uitgaven worden vervolgens ten laste van de voorziening gebracht. De uitgaven voor het buitenonderhoud aan het schooldeel komen van rechtswege voor rekening van de gemeente (tot 1 januari 2015). Hier is in de voorziening jaarlijks een bedrag voor gereserveerd. De besturen van de twee scholen betalen jaarlijks een bijdrage voor het onderhoud aan de binnenkant van de onderwijsdelen, gerelateerd aan de rijksvergoeding preventief onderhoud. Deze bijdrage wordt gestort in de voorziening. Wij doen de uitgaven, maar we worden ook geacht te reserveren voor toekomstig (groot) onderhoud. Formeel zijn de bijdragen van de schoolbesturen geen gemeentelijke middelen. Wij treden op als beheerder van de schoolbestuurlijke middelen. Omdat De Egelantier nog een vrij nieuw gebouw is, hebben we nog niet te maken gehad met groot onderhoud aan de binnenkant. Dit betekent dan ook dat we meer hebben ontvangen dan dat we hebben uitgegeven. Er zit dus binnen de voorziening nog een overschot op de ontvangen bijdragen van de twee schoolbesturen en van Kibeo. Deze moeten beschikbaar blijven voor het onderhoud aan het gebouw. De schoolbesturen hebben al aangegeven de werkwijze te willen veranderen. Ze willen meer naar een systeem dat er wordt afgerekend op basis van de werkelijke kosten. Hoe dit precies zal gaan worden, is op dit moment nog niet bekend; binnenkort gaan we hierover in gesprek met de betrokkenen. Wel is duidelijk dat de schoolbesturen hun

8 restant op zullen eisen. Dit is hun goed recht, want het is tenslotte hun eigen geld dat wij tijdelijk hebben beheerd. Dit betekent dat wij de volgende bedragen terug moeten betalen (ten laste van de voorziening): - aan het bestuur van De Linden (voorlopig) * - aan het bestuur van De Rank (voorlopig) * Het restant van de reservering voor het welzijnsdeel van de Egelantier dat nog in de Voorziening groot onderhoud gebouwen zit bedraagt * Pag.6 (Noot: * dit is de stand per eind november 2014; de definitieve bedragen moeten worden vastgesteld aan de hand van de totale uitgaven over 2014). 2. De welzijnsdelen in de brede scholen worden door ons verhuurd. In de huurpenningen zit een vergoeding (afkoopsom) voor onderhoud. Het onderhoud van deze gebouwdelen wordt met ingang van 1 januari 2015 overgeheveld naar de gemeentelijke gebouwen. De vergoedingen voor onderhoud uit de huurpenningen dienen dus ook overgeheveld te worden naar de Voorziening groot onderhoud gebouwen. Totaal gaat het jaarlijks om een bedrag van (structureel). Op dit moment voeren we nog niet bij alle welzijnsdelen van de brede scholen het totale onderhoud uit. Bij 3 is dit wel het geval, bij 3 doen we alleen het groot onderhoud aan de buitenkant en bij 3 doen we alles m.u.v. gering onderhoud. Als we nu voor alle welzijnsdelen het totale onderhoud gaan uitvoeren, betekent dit dat we eigenlijk de huurtarieven voor de gebouwen waar we dit nog niet doen, moeten verhogen met de extra onderhoudscomponent. Wij adviseren u echter om dit niet te doen. Voor het merendeel betreft het de huur voor de peutergroepen van Kibeo. Een huurverhoging leidt gelijk tot een hogere subsidie(aanvraag). Dit is dus vestzak/broekzak. Op dit moment leggen we jaarlijks toe op het onderhoud van de welzijnsdelen. Dit wordt betaald uit de (jaarlijkse dotatie aan) de Voorziening huisvesting basisonderwijs. Volgens de meerjarenonderhoudsplanning die in 2014 is gemaakt, bedragen de kosten voor het onderhoud van de welzijnsvoorzieningen de komende 10 jaar zo n per jaar. Hier staat dus een inkomst tegenover van Wij stellen u voor het verschil ad structureel toe te voegen aan de Voorziening groot onderhoud gebouwen (ten laste van de Voorziening huisvesting basisonderwijs). 3. Voor 2015 heeft u nog een huisvestingsprogramma onderwijs vastgesteld. De kosten van uitvoering van dit programma zijn geraamd op Dit betreft de kosten van het onderhoud van de welzijnsdelen in de brede scholen. Normaliter komen deze kosten ten laste van de Voorziening huisvesting basisonderwijs. Nu de welzijnsdelen van de brede scholen met ingang van 1 januari 2015 over gaan naar de planning van de gemeentelijke gebouwen, dienen de uitgaven ten laste van de Voorziening groot onderhoud gebouwen te worden gebracht. 4. Een aantal werkzaamheden en bijbehorende kosten blijft (jaarlijks): - Meerjarenonderhoudsrapportages Vergoeding kosten a.g.v. vandalisme Kosten leerlingenprognoses Deze kosten komen nu ten laste van de Voorziening huisvesting basisonderwijs en dienen overgeheveld te worden naar de Voorziening groot onderhoud gebouwen. Dan dient ook de jaarlijkse reservering hiervoor overgeheveld te worden naar deze voorziening. 5. De stand van de Voorziening huisvesting basisonderwijs op 31 december 2014 is vermoedelijk In 2015 is nog een storting voorzien van ( de bijdrage voor De Linden en De Rank ad ). Daarnaast dienen de bedragen als bedoeld onder 1 t/m 4 te worden overgeheveld naar de Voorziening groot onderhoud gebouwen en dient een afrekening plaats te vinden met de besturen van De Linden en

9 De Rank. Dan resteert nog een bedrag van U wordt voorgesteld om dit als volgt in te zetten: - Bij de financiële vertaling van de meicirculaire 2014 is aangegeven dat de uitname uit het gemeentefonds als gevolg van de doordecentralisatie van het groot onderhoud van de schoolgebouwen de volgende financiële consequenties heeft voor onze gemeente: o 2015: o 2016: o 2017: o 2018: Hiervoor moet nog dekking worden gezocht (taakstelling). Voor 2015 kan het restant van de Voorziening huisvesting basisonderwijs hiervoor worden benut (eenmalig) + de bijdrage 2015 van de schoolbesturen voor de onderhoud service overeenkomst ad (zie hierna onder 6.) - De jaarlijkse dotatie ad kan vanaf 2016 vervallen. Omdat de bijdrage van de twee schoolbesturen voor De Egelantier vervalt ( ), moet deze hierop in mindering worden gebracht. Resteert een bedrag van Zoals hiervoor al vermeld zal een deel van de dotatie structureel moeten worden overgeheveld naar de Voorziening groot onderhoud gebouwen. Dit betreft: o Kosten meerjarenonderhoudsplanningen o Vergoeding kosten vandalisme o Kosten prognoses o Inkomsten voor onderhoud welzijnsdelen uit huur o Onderhoudskosten niet door huurinkomsten gedekt Totaal Dan resteert een vrijval van Dit kan worden ingezet voor dekking van de taakstelling ad Dan resteert nog een taakstelling van Het restant van de Voorziening huisvesting basisonderwijs kan worden benut (eenmalig) voor de taakstelling de bijdrage 2016 van de schoolbesturen voor de onderhoud service overeenkomst ad (zie hierna onder 6.). - Dan resteert nog een saldo van de Voorziening huisvesting basisonderwijs van We stellen voor dit bedrag beschikbaar te houden voor onderwijs voor ontwikkelingen in het kader van de krimp (leegstand), de mogelijke ontwikkeling in Nieuwdorp (zie hierna) en calamiteiten: o Begin januari hebben we een gesprek met het bestuur van de Alphascholengroep over de huisvesting van De Regenboog in Nieuwdorp. Deze school is nu gehuisvest in een afzonderlijk gebouw. Bij het routekaart traject in 2013 is bij het schoolbestuur gepolst of zij eventueel interesse zouden hebben in verhuizing van de school naar het gebouw van de voormalige Octopus. Dit biedt voordelen voor de school (dichter bij de gymzaal en het dorpshuis) en voor de (samenwerking tussen de school en de) peutergroep. Ook voor de gemeente kan dit voordelen hebben: het gebouw van De Regenboog zal als afzonderlijk object makkelijker verkoopbaar zijn dan het gebouw van de Octopus, dat vast zit aan het dorpshuis. Inmiddels heeft ook Kibeo gevraagd om de peutergroep dichter bij de school te brengen. Het schoolbestuur heeft hier toen niet negatief op gereageerd, maar gaf aan dit op dat moment nog niet te willen. Het gebouw van de voormalige Octopus staat nu leeg en wordt voorlopig nog beschikbaar gehouden voor onderwijs in verband met mogelijke ontwikkelingen in het kader van de krimp. In verband hiermee kan er nog niet overgegaan worden tot eventuele verkoop. Verhuur is een optie, maar er hebben zich hiervoor nog geen gegadigden aangemeld. De leegstand van het gebouw is niet bevorderlijk voor de staat van onderhoud (verpaupering). In verband hiermee is het wenselijk dat er beslist wordt wat we met het gebouw gaan doen. We willen met het bestuur van De Regenboog in gesprek of verhuizing voor de school op korte termijn een optie is. Pag.7

10 De Regenboog past qua aantal lokalen in het gebouw van de voormalige Octopus. Qua m2 is dit echter niet het geval. Bij een eventuele verhuizing zal het gebouw permanent met 161 m2 uitgebreid moeten worden (tenzij we met het schoolbestuur kunnen afspreken dat er geen of minder m2 gebouwd worden). De kosten van uitbreiding met 161 m2 bedragen volgens de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Daarnaast zal er ook intern nog het nodige opgeknapt moeten worden. Het restant van de Voorziening huisvesting basisonderwijs kan hiervoor worden benut (eenmalig). o Schoolbesturen worden nu geacht het totale onderhoud uit te gaan voeren met de rijksvergoeding die zij ontvangen (lump sum). In de notitie De handen uit de mouwen voor de schoolgebouwen hebben wij al aangegeven, dat de financiële positie van de schoolbesturen een groot risico kan betekenen voor het goed onderhouden van de schoolgebouwen (zeker in geval van steeds groter wordende formele leegstand). Het risico is dat een schoolbestuur dan alsnog aanklopt bij de gemeente. o In het kader van de krimp heeft de staatssecretaris van onderwijs een regeling afgekondigd op basis waarvan pilots kunnen worden uitgevoerd. Er kan dan subsidie worden aangevraagd (door schoolbesturen) voor procesmanagement. Als vervolg op de routekaart willen we met een pilot mee doen. Concrete planvorming is er nog niet. De verwachting is dat hiervoor financiële middelen nodig zullen zijn. U wordt voorgesteld het bedrag ad toe te voegen aan de algemene reserve en dit beschikbaar te houden voor o.a. de bovengenoemde zaken. Pag.8 6. De schoolbesturen gaan voor de onderhoud service overeenkomst een bedrag van excl. btw per school per jaar betalen. De hiermee gepaard gaande gemeentelijke personeelskosten zijn al structureel opgenomen in de gemeentebegroting. Dit levert dus jaarlijks een bedrag van excl. btw op (zolang de huidige scholen mee blijven doen). Dit bedrag kan gebruikt worden voor dekking van de taakstelling (zie ook het gestelde onder 5 over de inzet in 2015 en 2016). Bij inzet van dit bedrag is de taakstelling vanaf 2017 nog Bij de uitvoering van de onderhoud service overeenkomst hebben we te maken met de Wet markt en overheid. Dit betekent dat wij niet mogen concurreren met marktpartijen. Wij zijn echter van mening dat wij hier aan voldoen. Wij zijn economisch en/of juridisch eigenaar van de gebouwen en wij hebben dan ook belang bij het goed onderhouden hiervan. Vanuit onze verantwoordelijkheid voor ons vastgoedbeheer en onze zorgplicht voor adequate onderwijshuisvesting willen wij samen met de gebruikers tot een goed onderhoudsniveau komen. Wij zijn van mening dat de kosten die de besturen maken en de gemeentelijke kosten evenredig zijn verdeeld. 8. Op basis van het gestelde onder 1 t/m 6 wordt de storting in de Voorziening groot onderhoud gebouwen per 1 januari 2015 structureel uitgebreid met: - Kosten MOP s Kosten vandalisme Kosten prognoses Inkomsten uit huur Onderhoudskosten die niet gedekt worden uit huur Totaal Een aantal taken op het gebied van onderwijshuisvesting blijft bij de gemeente, onder meer: - (vervangende) nieuwbouw; - uitbreiding gebouw en eerste inrichting onderwijsleerpakket en meubilair; - renovatie; - herstel constructiefouten.

11 Tot 2015 werden bij de realisatie van de deze huisvestingsvoorzieningen ook middelen (eenmalig) ingezet vanuit de Voorziening huisvesting basisonderwijs. Na 2015 is dit niet meer mogelijk. Voor dergelijke investeringen zullen in de toekomst de algemene middelen van de gemeente moeten worden ingezet. Dit is ook logisch omdat de vergoeding die wij hiervoor ontvangen van de rijksoverheid, ook in de algemene uitkering gemeentefonds zit. Pag Zoals hiervoor reeds gesteld kan de jaarlijkse dotatie ad vervallen. Dit bedrag is voor een groot deel ingezet voor onderhoud en voor dekking van de taakstelling in 2015 en Voor de resterende taakstelling ad vanaf 2017 moet nog dekking worden gezocht. Gedacht zou kunnen worden aan bezuinigen op de kwaliteit van het onderhoud. Dit raden wij echter ten sterkste af. Wij hebben nu met de schoolbesturen afgesproken dat de gebouwen op onderhoudsconditie 2 worden onderhouden. Dan kunnen we niet zelf een andere norm gaan hanteren. Bovendien leidt dit tot vroegtijdige (vervangende) nieuwbouw. Ook zou gedacht kunnen worden aan verhoging van de huren voor de welzijnsdelen. Ook dit raden wij af. De welzijnsdelen worden voornamelijk gebruikt door de peutergroepen van Kibeo. Deze worden door ons gesubsidieerd. De huurverhoging leidt automatisch tot een hoger subsidie. Binnen de organisatie (personeel) zien wij mogelijkheden om door taakverschuivingen vanaf te bezuinigen. U wordt voorgesteld voor de resterende taakstelling ad dekking te zoeken bij de kadernota Uitvoering/planning Uitvoering vindt plaats vanaf 1 januari Communicatie Met de schoolbesturen en de gebruikers van de brede scholen zal nog nader overleg gepleegd worden over de service overeenkomsten en de werkwijze ten aanzien van het onderhoud bij de brede scholen. Dit gebeurt op 19 januari 2015 (extra OLOB). Besluit - De schoolbesturen kunnen bij de uitvoering van het onderhoud een beroep doen op de gemeente voor bouwkundig en installatietechnisch advies en advies over en hulp bij onderhoudsbeheer (maximaal 8 uur per school per jaar) en voor de uitvoering van kleine klussen/klachtenonderhoud (maximaal 36 uur per school per jaar). Bij de schoolbesturen die hiervan gebruik willen maken wordt hiervoor jaarlijks exclusief btw per school in rekening gebracht. Hiervoor wordt een onderhoudsservice overeenkomst opgesteld. Hier wordt twee jaar een proef mee gedraaid. Medio december 2015 wordt een tussenrapportage gemaakt. - Er worden om de twee jaar gezamenlijke meerjarenonderhoudsrapportages opgesteld door NIBAG. De gemeente coördineert dit. De kosten van de rapportages voor de welzijnsdelen komen voor rekening van de gemeente; de helft van de kosten van de rapportages voor de onderwijsdelen komt voor rekening van de gemeente. De kosten voor de gemeente worden geraamd op (om de twee jaar). Deze kunnen ten laste van de voorziening groot onderhoud gebouwen worden gebracht. - Aan de besturen van de gebruikers van de brede scholen wordt voorgesteld om per brede school een beheercommissie onderhoud in te stellen. - Het onderhoud van de welzijnsdelen van de brede scholen wordt vanaf 1 januari 2015 meegenomen in de planning van de gemeentelijke gebouwen. De inkomsten voor dit onderhoud uit de huurpenningen worden overgeheveld naar de Voorziening groot onderhoud gebouwen. Ook de taken die overblijven worden overgeheveld naar deze voorziening: meerjarenonderhoudsrapportages schoolgebouwen, vergoeding kosten vandalisme, kosten leerlingenprognose. - Er wordt kennis genomen van de personele consequenties. - De financiële consequenties worden verwerkt conform het gestelde onder het hoofdstuk Financiën.

12 Pag.10 Ter inzage liggende stukken Er liggen geen stukken ter inzage. Bijlage(n) Concept Onderhoud service overeenkomst schoolgebouwen Concept Overeenkomst onderhoud schoolgebouwen Concept Overeenkomst beheercommissie onderhoud brede school Overzicht gevolgen voor taken/uren sr. beleidsmedewerker onderwijs Overzicht voorziening huisvesting basisonderwijs en overzicht gevolgen voor jaarlijkse voeding voorziening huisvesting basisonderwijs Met vriendelijke groet, afdeling Samenleving, Els van de Waart - Koole

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7

Raadsvergadering 5 maart Voorstel B 7 Raadsvergadering 5 maart 2015 Voorstel B 7 Heinkenszand, 17 februari 2015 Onderwerp: voorstel tot het opheffen van de voorziening huisvesting basisonderwijs als gevolg van de doordecentralisatie van het

Nadere informatie

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer

OXT.?W III III MUI MUI INI II 13.017609. Advies B&W. Beslissing. Bespreken. Burgemeester Gelok. Registratienummer Advies B&W B&W Registratienummer 2 2 OXT.?W Beslissing Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst 7 november 203 Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst n.v.t. Wethouder Schenk T Bespreken

Nadere informatie

III III! Ml III Ui I III II

III III! Ml III Ui I III II Advies B&W 1 2 FE& 2ÖÍJ gemeente orsele B&W 12 februari 2013 Beslissing Akkoord Bespreken Registratienummer Burgemeester Gelok (*7 ' ^ Raadsinformatiebijeenkomst n.v.t. Secretaris Van den Berge Gemeenteraadsbijeenkomst

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs

Nota van B&W. Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Nota van B&W Onderwerp Financiële afwikkeling wetswijziging voortgezet onderwijs Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/729

Nadere informatie

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om:

INLEIDING Bij brief van 30 maart 2017 vragen de schoolbesturen voor primair onderwijs ons college om: Gemeenteraad van Albrandswaard p/a de griffie Uw brief van: Ons kenmerk: 1241520 Uw kenmerk: Contact: F. de Pijper Bijlage(n): ja Doorkiesnummer: +31105061143 E-mailadres: f.d.pijper@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004

Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Voorstel aan : de gemeenteraad van 28 juni 2004 Behandeling in : commissie Samenlevingszaken en Middelen van 15 juni 2004 Nummer : Onderwerp : Integraal HuisvestingsPlan (IHP) Onderwijs Bijlage(n) : 2

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Integraal huisvestingsplan Registratienummer: 513472 Op voorstel van het college d.d.: 17 december 2013 Datum vergadering: 28 januari 2014 Portefeuillehouder: J.P.

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND ^ gemeente Roermond VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 24 oktober 2013 datum/agendapunt B&Wvergadering: 051113/A05 afdeling: Welzijn Onderwerp: huisvestingsprogramma

Nadere informatie

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer

Datum: 18 december 2014 Portefeuillehouder: Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-085 Registratiekenmerk: Onderwerp: Overheveling buitenonderhoud primair onderwijs Korte inhoud: De overheveling van het buitenonderhoud in het primair onderwijs leidt tot

Nadere informatie

N.B. Raadsvoorstel en raadsbesluit aangepast naar aanleiding van memo Actuele kosten 7e lokaal Barbaraschool en het Open Huis d.d.

N.B. Raadsvoorstel en raadsbesluit aangepast naar aanleiding van memo Actuele kosten 7e lokaal Barbaraschool en het Open Huis d.d. RAADSVOORSTEL NR: 19-61 Raadsvergadering Zaaknummer 9 mei 2019 653322 Onderwerp: Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting 2019 Aan de raad, Onderwerp Huisvestingsprogramma Onderwijshuisvesting 2019 Gevraagde

Nadere informatie

Adviesnota aan gemeenteraad

Adviesnota aan gemeenteraad Onderwerp huur schoollokalen Datum 2 april 2015 Naam steller Ger Last Kenmerk zaak 144174 Afdelingsmanager Hans Killaars Afdeling Maatschappelijke Diensten Coördinator Paul de Mulder Voorstel 1. De door

Nadere informatie

Financiën openbaar onderwijs en overschrijding. Voorlopige afrekening vooruitlopend op definitieve afrekening

Financiën openbaar onderwijs en overschrijding. Voorlopige afrekening vooruitlopend op definitieve afrekening Raadsvergadering d.d. 24 februari 2005. ----------------------------------------------- Voorstel nr. 25/05. ----------------------------------------------- Onderwerp Voorlopige vaststelling overschrijdingsuitkering

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 0710265 Ag nr. : Datum :28-06-07 Onderwerp Wijziging statuten Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij in verband met de bestuursoverdracht van OBS De Hasselbraam

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015

GEMEENTE OLDEBROEK. Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 23 april 2015 Voorstel van het college aan de raad Onderwerp: Tijdelijke huisvesting basisschool De Wegwijzer. Agendapunt Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar. : Instellen voorziening Meerjaren Onderhoudsprogramma Gebouwen 2011-2019

Raadsvoorstel. 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar. : Instellen voorziening Meerjaren Onderhoudsprogramma Gebouwen 2011-2019 Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer Onderwerp : 11RV000004 : Instellen voorziening Meerjaren Onderhoudsprogramma Gebouwen 2011-2019 Informatie aan de raad : - Debat in de raad : 16 maart 2011 Besluit

Nadere informatie

1. Samenvatting lezen zijn. Een hulpmiddel kan zijn: wat zou je vertel

1. Samenvatting lezen zijn. Een hulpmiddel kan zijn: wat zou je vertel Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: 1. Vaststellen Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Someren 2015 onder gelijktijdige intrekking van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel. Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel. Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 30 oktober 2014 Raadsvergadering : 18 december 2014 Agendapunt : Bijlage(n) : 6 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

gemeente Hilvarenbeek Huisvestingsprogramma & Huisvestingsoverzicht 2003

gemeente Hilvarenbeek Huisvestingsprogramma & Huisvestingsoverzicht 2003 gemeente Hilvarenbeek Huisvestingsprogramma & Huisvestingsoverzicht 2003 Afdeling Welzijn & Onderwijs Najaar 2002 Inhoudsopgave 0. Samenvatting 2 1. Inleiding 3 2. Aanvragen huisvestingsprogramma 2003

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009

RAADSVOORSTEL. Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep. Diemen, 21 juli 2009 RAADSVOORSTEL Nr.: 09-65 Onderwerp: Tijdelijke huisvesting Brede School Plantage de Sniep Diemen, 21 juli 2009 Aan de gemeenteraad 1. Gevraagd raadsbesluit 1. Kennis te nemen van de uitkomsten van de enquête

Nadere informatie

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel B&W ADVIES Kenmerk: 17BW000002 Datum advies: 2 januari 2017 Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel Advies: 1. regelen van tijdelijke huisvesting voor basisschool De Vallei voor de periode

Nadere informatie

Gemeente f Bergen op Zoom

Gemeente f Bergen op Zoom Gemeente f Bergen op Zoom Voorlegger I Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Portefeuillehouder(s) Contactpersoon Afdeling Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en -naam : Begrotingswijziging

Nadere informatie

Vaststelling Programma en Overzicht voorzieningen in de huisvesting onderwijs 2015.

Vaststelling Programma en Overzicht voorzieningen in de huisvesting onderwijs 2015. steller team P. van Deursen ZWO 28-10-2014 Telefoonnummer Email kenmerk 06-22471178 peter.van.deursen@valkenswaarcl.nl 7095 Onderwerp Vaststelling Programma en Overzicht voorzieningen in de huisvesting

Nadere informatie

Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2013.

Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2013. Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2013. Op grond van artikel 11 van de verordening voorzieningen huisvesting onderwijs (hierna te noemen de verordening) dient jaarlijks, als onderdeel van

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Vergadering: 18 maart 2013

Aan de gemeenteraad Vergadering: 18 maart 2013 Aan de gemeenteraad Vergadering: 18 maart 2013 Nummer: 17A Tubbergen, 8 maart 2013 Onderwerp: Onderhoud schoolgebouwen 2013. Samenvatting raadsvoorstel: Op basis van de onderwijswetgeving is de gemeente

Nadere informatie

2. GEVRAAGDE BESLISSING:

2. GEVRAAGDE BESLISSING: *Z00A2FAE6FA* Voorstel voor de gemeenteraad Voorstelnummer RAAD/14-00235 Directeur : drs. M.H.J. van Kruijsbergen Behandelend ambtenaar F.A. de Ruijter Zaaknummer Z.14-07632 Datum: 19 november 2014 Afdeling

Nadere informatie

Dit memo is bedoeld als input voor de voorbespreking: het is niet door ons college vastgesteld.

Dit memo is bedoeld als input voor de voorbespreking: het is niet door ons college vastgesteld. Wijk bij Duurstede, september 2015 Betreft: Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2015-2030. Memo Van: burgemeester en wethouders Aan: gemeenteraad behandeld door Dick Elsas toestelnummer 9567 Aanleiding

Nadere informatie

VERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2015 EN VERORDENING MATERIËLE FINANCIËLE GELIJKSTELLING ONDERWIJS 2015

VERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2015 EN VERORDENING MATERIËLE FINANCIËLE GELIJKSTELLING ONDERWIJS 2015 BOB 14/021 VERORDENING VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2015 EN VERORDENING MATERIËLE FINANCIËLE GELIJKSTELLING ONDERWIJS 2015 Aan de raad, Voorgesteld besluit - vast te stellen de Verordening voorzieningen

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d.

Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het Programma en Overzicht voorzieningen huisvesting onderwijs 2007. Nummer: 3d. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 24 oktober 2006 Aanleiding

Nadere informatie

Adviesnota Raad. Raadsvergadering d.d. : 11 december Agendapunt : 16

Adviesnota Raad. Raadsvergadering d.d. : 11 december Agendapunt : 16 Adviesnota Raad Raadsvergadering d.d. : 11 december 2013 Agendapunt : 16 Onderwerp : Voorstel tot beschikbaarstelling van 100.000 voor klimaatvoorzieningen schoolgebouwen Portefeuillehouder : wethouder

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp

Collegevoorstel. Onderwerp 15-1 Collegevoorstel Reg. nr.:1410093 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Korting gemeentefonds onderwijshuisvesting. Samenvatting De motie Van Haersma Buma betekent voor Boxtel een vermindering

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen.

Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen. Aan de raad AGENDAPUNT 5 Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 Voorstel: het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2009 vaststellen. De huisvesting van scholen voor basisonderwijs, speciaal basisonderwijs,

Nadere informatie

Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Opmeer 2013 PROGRAMMA EN OVERZICHT VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2013

Programma en Overzicht Voorzieningen Huisvesting Onderwijs Opmeer 2013 PROGRAMMA EN OVERZICHT VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2013 PROGRAMMA EN OVERZICHT VOORZIENINGEN HUISVESTING ONDERWIJS 2013 Op basis van het bepaalde in van de door de raad in 2012 vastgestelde verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Opmeer stelt de gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur vastgoed

Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur vastgoed gemeente Eindhoven Grond 5 Vastgoed Raadsnummer ZO. R35 9 5. OOI Inboeknummer ogbstoabzr Beslisdatum B&W a februari 2OIO Dossiernummer oos.ssr Raadsvoorstel tot het wijzigen van de beheersystematiek cultuur

Nadere informatie

Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst

Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst openbaar Onderwerp: Haalbaarheid vervangende nieuwbouw basisschool De Glashorst Rapport aan B&W d.d. 30 oktober 2014 secretaris Gerda Beukhof-Wernsen Paraaf voor akkoord door het hoofd van de afdeling

Nadere informatie

Vragen artikel 61 Rvo L. van der Heijden (HT) over buitenonderhoud scholen

Vragen artikel 61 Rvo L. van der Heijden (HT) over buitenonderhoud scholen Zaaknummer 00440651 Onderwerp Vragen artikel 61 Rvo L. van der Heijden (HT) over buitenonderhoud scholen Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis In een brief van 12 juli 2015 stelt raadslid mevrouw

Nadere informatie

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting.

Beoogd effect Actuele en toepasbare gemeentelijke regelgeving op het vlak van de voorzieningen voor onderwijshuisvesting. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering M.C.T. Bakker-Smit 18 december 2014 Datum voorstel 04 november 2014 Agendapunt Onderwerp Regelgeving voorzieningen onderwijshuisvesting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

b. Wettelijk- of beleidskader: Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2006.

b. Wettelijk- of beleidskader: Verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs 2006. Vergadering: 12 januari 2010 Agendanummer: 8 Status: opiniërend Portefeuillehouder: J. Steen Behandelend ambtenaar A. Hamersma, 0595-447767 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. A. Hamersma) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog

Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Aanvullend krediet t.b.v. renovatie basisschool De Regenboog Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 28 mei 2014 8 juli 2014 Activiteitenplan+ kostenraming

Nadere informatie

Besluit college van Burgemeester en Wethouders

Besluit college van Burgemeester en Wethouders Registratienr: 165254 Registratiedatum: 18-12-2014 Afdeling: Leefomgeving Agendapunt: 52-15-WV Openbaar: Ja Nee Reden niet openbaar: Onderwerp: Wetswijziging onderwijshuisvesting Besluit: - Akkoord gaan

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 8 maart 2018

Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 30 januari 2018 Datum raadsvergadering 8 maart 2018 Nummer raadsvoorstel 2018-513 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting),

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 november 2014 Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216

agendanummer afdeling Simpelveld VII- IBR 13 november 2014 Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII IBR 13 november 2014 onderwerp Herziening Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Simpelveld 37216 zaakkenmerk Inleiding Voor u ligt de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA

Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel. LTA ja: Maand Jaar LTA nee: Niet op LTA Raadsvoorstel Onderwerp Verbouwing i.v.m. huisvesting Noordelijk Belastingkantoor in de Trompsingel Registratienr. 6190455 Steller/telnr. Henk Weggemans/ 60 52 Bijlagen 0 Classificatie Vertrouwelijk Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8 Onderwerp Restant boekwaarde Paulusschool en Korenbloem Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 12 maart 2019 Zaaknummer: 602357 Portefeuillehouder(s) : P. Vemer Openbaar Besloten Team : Team Maatschappij en Ontwikkeling

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan Datum Onderwerp Van Ons kenmerk CC De gemeenteraad 14 januari 2014 Beantwoording schriftelijke vragen VVD onderhoud basisscholen Het college 138356 Geachte dames en heren,

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Opheffen beheerscommissie Bos en Vaart

Nota van B&W. Onderwerp Opheffen beheerscommissie Bos en Vaart Onderwerp Opheffen beheerscommissie Bos en Vaart Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. S.K. Satter Telefoon 5115708 E-mail: ssatter@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG-2006-569 GEEN bijlagen kopiëren

Nadere informatie

Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer. Aan de gemeenteraad

Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer. Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel no. R2013.0026 Agendapunt no. Onderwerp Uitgeest, 1 maart 2013 Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer Aan de gemeenteraad Het schoolbestuur Stichting Tabijn heeft in

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 08.0122 Rv. nr: 08.0122 B&W-besluit d.d.: 9-12-2008 B&W-besluit nr.: 08.1217 Naam programma +onderdeel: Programma 7. Jeugd en Onderwijs, beleidsterrein Onderwijshuisvesting. Onderwerp: Het

Nadere informatie

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014.

Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. 1 Notitie t.b.v. OOGO Huisvesting Onderwijs op 9 oktober 2014. In verband met de wetgeving om per 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid voor het buitenonderhoud van de schoolgebouwen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen

Raadsstuk. Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/ Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Raadsstuk Onderwerp Decemberrapportage 2018 Nummer 2018/802709 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld 7.2 Algemene dekkingsmiddelen Afdeling Concerncontrol Auteur Geffen, M. van Telefoonnummer

Nadere informatie

BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER Beleid en Ontwikkeling

BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER Beleid en Ontwikkeling BEHOREND BIJ COLLEGENOTA VAN DATUM CORRESPONDENTIENUMMER Beleid en Ontwikkeling 9-1-15 A. Deze nota is in overleg met de volgende disciplines geconcipieerd: B&O Sociaal/Onderwijs B. Er is wel overeenstemming

Nadere informatie

Datum : 31 oktober 2005 Onderwerp : Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2006

Datum : 31 oktober 2005 Onderwerp : Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2006 RAADSVOORSTEL Nr :./MaZa. Datum : 31 oktober 2005 Onderwerp : Huisvestingsprogramma en huisvestingsoverzicht 2006 Aan de raad, Op grond van de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs van de Gemeente

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Aan de raad van de gemeente gouda Voorstel aan de gemeenteraad directie Directie RO en afdelingen (k000) afdeling telefoon raadsnummer 932510 Cultuur, vrije tijd en vastgoed steller P.C. Schraven onderwerp

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Burgemeester Gelok. Stemt in met rapportage en maatregelen informatie- en archiefbeheer: opstellen Handboek, ordeningsstructuur en metadataschema

Burgemeester Gelok. Stemt in met rapportage en maatregelen informatie- en archiefbeheer: opstellen Handboek, ordeningsstructuur en metadataschema Advies B&W tģļļ flj/j ^ĩorsële B&W 22 januari 2013 Beslissing Akkoord Bespreken Registratienummer Burgemeester Gelok Raadsinformatiebijeenkomst n.v.t. Secretaris Van den Berge yy y Gemeenteraadsbijeenkomst

Nadere informatie

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS

Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS Memo Reg.nr.: O-FIN/2014/519 / RIS 2014-459 Aan : Raadsleden gemeente Boxmeer Van : College van Burgemeester en Wethouders Kopie : Datum : 20 juni 2014 Onderwerp : Meicirculaire 2014 Bijlage(n) : Inleiding

Nadere informatie

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar J. de Boer Pontier 0595 44767 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. de Boer Pontier)

Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar J. de Boer Pontier 0595 44767 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. de Boer Pontier) Vergadering: 6 maart 2012 Agendanummer: 10 Status Besluitvormend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar J. de Boer Pontier 0595 44767 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. de Boer Pontier)

Nadere informatie

06-22737640 Geraadpleegd. Advies: de aanvraag van het Kalsbeek College afwijzen d.m.v. bijgevoegde beschikking.

06-22737640 Geraadpleegd. Advies: de aanvraag van het Kalsbeek College afwijzen d.m.v. bijgevoegde beschikking. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: S. Sneep Tel.nr. : 06-22737640 Geraadpleegd consulent Datum: 4 november 2013 Team: OWZ Financieel: Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan: R.deJongh, C.Verhoeff,

Nadere informatie

Onderwerp Wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel

Onderwerp Wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel Datum: Onderwerp Wijziging verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel Status Besluitvormend Voorstel In te stemmen met de wijziging van bijlage IV van de Verordening voorzieningen

Nadere informatie

KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP: Jaarlijks wordt het programma en overzicht onderwijshuisvesting vastgesteld. Thans geldt dat voor het IHP 2012.

KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP: Jaarlijks wordt het programma en overzicht onderwijshuisvesting vastgesteld. Thans geldt dat voor het IHP 2012. GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota / advies van: Conrad Oud Behandelende afdeling: Publiekszaken Datum: 19-09-2011 NR. TITEL: Programma en overzicht onderwijshuisvesting (IHP) 2012 KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP:

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR UITGEEST

GEMEENTEBESTUUR UITGEEST lb GEMEENTEBESTUUR UITGEEST Nota / advies van: Heico van Brakel Behandelende afdeling: Publiekszaken Datum: 21-02-2013 TITEL: Kredietaanvraag vervangen dakbedekking basisschool Binnenmeer KORTE PROBLEEMSTELLING/ONDERWERP:

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B26. Onderwerp: Vervangende nieuwbouw basisschool 't Vossenhol Datum B&W-vergadering: 1 mei 2012 Datum raadsvergadering: 31 mei 2012 Datum carrousel: 31 mei 2012 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 23 januari 2018 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

Raadsadvies. Ontwerp programmabegroting 2019 GR

Raadsadvies. Ontwerp programmabegroting 2019 GR *2018.06052* 2018.06052 Dossier: 24544 Onderwerp Inhoud Advies Beleid en Dienstverlening Raadsadvies Ontwerp programmabegroting 2019 GR Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO) Ontwerp

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 DOCS.nr. 4331986 Nummer 2013-22 Vragen van de VVD-fractie inzake investering 3.095.000, in huisvestingsplan

Nadere informatie

Nr. 2000-141-JORI Houten, 14 november 2000

Nr. 2000-141-JORI Houten, 14 november 2000 Nr. 2000-141-JORI Houten, 14 november 2000 Aan de gemeenteraad Onderwerp Vaststellen van het programma en overzicht van de aanvragen huisvestingsvoorzieningen onderwijs voor het jaar 2001 en het beschikbaar

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Begrotingswijziging: Nee Raadsinfo: Nee Behandeling OR: Nee

COLLEGEVOORSTEL. Begrotingswijziging: Nee Raadsinfo: Nee Behandeling OR: Nee COLLEGEVOORSTEL Afdeling / eenheid: Samenleving Opsteller: J. de Boer- Pontier Toestelnummer: 767 Overleg gevoerd met: H, Komduur Datum voorstel: 23-06-14 Paraaf afdelingshoofd: Paraaf portefeuillehouder:

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

Voorstel : Beschikbaarstelling van kredieten voor onderhoud van en uitbreiding aan scholen op basis van de verordening

Voorstel : Beschikbaarstelling van kredieten voor onderhoud van en uitbreiding aan scholen op basis van de verordening Raadsvergadering : 15 december 2003. Agendapunt : 14. Voorstel : Beschikbaarstelling van kredieten voor onderhoud van en uitbreiding aan scholen op basis van de verordening Voorzieningen huisvesting onderwijs

Nadere informatie

Onderwerp Vaststellen startnotitie (ver)bouw, beheer en onderhoud gemeentelijke gebouwen Vastgoed onder één dak

Onderwerp Vaststellen startnotitie (ver)bouw, beheer en onderhoud gemeentelijke gebouwen Vastgoed onder één dak OPENBAAR Adviseur: P. Driesen (VROM, tst. ) Portefeuillehouder: W.E. Tönjann - Levert 10.12133 1 ADVIESNOTA POLITIEKE RONDE d.d. 11 november 2010 Raadsvergadering d.d. 25 november 2010 Voorstel nr. 113/10

Nadere informatie

26 maart 2015 Coos Rijsdijk

26 maart 2015 Coos Rijsdijk Raadsvoorstel Datum Raad Portefeuillehouder 26 maart 2015 Coos Rijsdijk Registratienummer BR1500017 Preventief toezicht van toepassing Nee Onderwerp Liquidatieplan Stadsregio Rotterdam Gevraagde beslissing

Nadere informatie

23 DEC 20H. GEMEENTE ASTEN inqekomen. vereniging l f f \ Gemeente Asten t.a.v. College van Burgemeester en Wethouders Postbus AG ASTEN

23 DEC 20H. GEMEENTE ASTEN inqekomen. vereniging l f f \ Gemeente Asten t.a.v. College van Burgemeester en Wethouders Postbus AG ASTEN vereniging l f f \ ons middelbaa r onderwijs \^ J GEMEENTE ASTEN inqekomen Gemeente Asten t.a.v. College van Burgemeester en Wethouders Postbus 29 572 AG ASTEN nr; 23 DEC 2H Afd.: Tilburg, 16 december

Nadere informatie

De heer B.G. Schalkwijk. Mevrouw A.I. Vreugdenhil

De heer B.G. Schalkwijk. Mevrouw A.I. Vreugdenhil GemeenteWATERLAND INFORMATIE RAAD DOCUMENT GEMEENTE WATERLAND Nummer 196-7 Onderwerp Portefeuillehouder Contactpersoon Afsluiting initiatieffase Brede School Scholeneiland in Monnickendam De heer B.G.

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN

ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN ADDENDUM KADERBRIEF 2015 INZAKE HERZIENE MEERJARENBEGROTING 2015-2018 + OMBUIGINGSOPERATIE GEMEENTE TUBBERGEN Definitieve versie 12-08-2014 Addendum Kaderbrief 2015 gemeente Tubbergen definitieve versie

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas 319467 Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Besluitnummer: 44 10a Onderwerp: Budgetovereenkomst basisschool Ringovenpark Panningen Advies: 1. Instemmen met de inhoud en strekking

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma

VOORSTEL AAN DE RAAD. Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Onderwerp Brede school Giessen/Rijswijk Volgnr. 2012-049 Portefeuillehouder wethouder R. Bergsma Ambtenaar Gerty Vonk Afdeling Samenleving Datum voorstel 21 augustus 2012 Opiniërende raad 11 september

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 29 maart 2011 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten april 2011 Voorgesteld besluit: De comptabiliteitsbesluiten voor april

Nadere informatie

Raadsvergadering. 12 mei

Raadsvergadering. 12 mei RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12 mei 2016 16-021 Onderwerp Risicodeling jeugdhulp regio Zuid Oost Utrecht 2015 en 2016 Aan de raad, Onderwerp Risicodeling jeugdhulp regio Zuid Oost Utrecht 2015

Nadere informatie

Onderwerp Bijdrage gemeente t.b.v. subsidie verbetering binnenklimaat en energiezuinigheid primair onderwijs

Onderwerp Bijdrage gemeente t.b.v. subsidie verbetering binnenklimaat en energiezuinigheid primair onderwijs OPENBAAR Adviseur: S. de Jong (WSO, tst. 848) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte 09.16084 1 ADVIESNOTA POLITIEKE RONDE d.d. 14 januari 2010 Raadsvergadering d.d. 28 januari 2010 Voorstel

Nadere informatie

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON

Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14. : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Raadsvergadering : 29 oktober 2012 Agendanr. 14 Voorstelnr. : R 6912 Onderwerp : jaarverslag en jaarrekening 2011 Scholengroep OPRON Stadskanaal, 12 oktober 2012 Beslispunten 1. Kennisnemen van het jaarverslag

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710756 Ag nr. : Datum : 17-02-09

Raadsvoorstel Reg. nr : 0710756 Ag nr. : Datum : 17-02-09 0710756 Ag nr. : Datum : 17-02-09 Onderwerp Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs gemeente Boxtel / Procedure op overeenstemming gericht overleg. Voorstel De gewijzigde Verordening voorzieningen

Nadere informatie

Datum raadsvergadering n.t.b.

Datum raadsvergadering n.t.b. Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 4 april 2017 Datum raadsvergadering n.t.b. Nummer raadsvoorstel 2017-405 Bijbehorend veld van de programmabegroting Onderwijs (huisvesting), jeugdbeleid,

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Overdracht panden Kristallis

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Overdracht panden Kristallis Openbaar Onderwerp Overdracht panden Kristallis Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting In dit voorstel wordt de overdracht vastgesteld van twee panden die

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja Ambtenaar G.J.A. Zwaal In college Ja

Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja Ambtenaar G.J.A. Zwaal In college Ja Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer 2010. Datum Zaaknummer 2010-04-00845 Datum 07-06-2010 Portefeuillehouder Elfrink Vertrouwelijk Dienst Stadsontwikkeling In DT Ja 14-04-2010 Ambtenaar

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 11.0135 Rv. nr.: 11.0135 B en W-besluit d.d.: 6-12-2011 B en W-besluit nr.: 11.1214 Naam programma: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Beschikbaar stellen krediet ten behoeve van de uitbreiding

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 12-07-2005 Onderwerp: Privatisering van het deel van de jachthaven Oldemarkt dat gebruikt wordt door de "watersportvereninging jachthaven

Nadere informatie

Gemeente Oudewater Gemeente Woerden

Gemeente Oudewater Gemeente Woerden RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 15R.00417 Gemeente Oudewater Gemeente Woerden 15R.00417 Van : college van burgemeester en wethouders 23 juni 2015 Datum 23 juni 2015 Portefeuillehouder(s) : Wethouder A.M.

Nadere informatie

Vraag 1 Heeft u inmiddels een nul-meting gemaakt? Zo ja, graag ontvangen wij de nulmeting. Zo nee, waarom niet?

Vraag 1 Heeft u inmiddels een nul-meting gemaakt? Zo ja, graag ontvangen wij de nulmeting. Zo nee, waarom niet? L. van der Heijden Lindestraat 53 5151 AM DRUNEN ONS KENMERK: 00440563 UW KENMERK: buitenonderhoud scholen UW BRIEF VAN: 12 juli 2015 BEHANDELD DOOR: Irma Knippels ONDERWERP: beantwoording artikel 61 Rvo-vragen

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 326498-1 Emmeloord, 18 juni 2015. Onderwerp Huisvesten De Fladderiep en Kindcentrum in Kraggenburg Advies raadscommissie Hamerstuk. Aan de raad. Status: ter besluitvorming Voorgesteld besluit 1. een

Nadere informatie

Vereniging van Zeeuwse Gemeenten. Aan de colleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten. ledenbrief

Vereniging van Zeeuwse Gemeenten. Aan de colleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten. ledenbrief Vereniging van Zeeuwse Gemeenten Aan de colleges van burgemeester en wethouders van de Zeeuwse gemeenten ledenbrief 2016-001 status standpuntbepaling ons kenmerk BO bijlage(n) -2- contactpersoon bezoekadres

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1083956 Datum:19juni 2013 Behandeld door: C.F.J.Mens Afdeling/Team: RO-Beleid Onderwerp: gewijzigd raadsvoorstel: krediet t.b.v. aankoop pand Kerkstraat

Nadere informatie

Collegevoorstel BEDRIJFSVOERING. Ja, zonder beperkingen Dienstverlening. Afdeling Bedrijfsvoering. Pilot verloning payroll bij de WAA

Collegevoorstel BEDRIJFSVOERING. Ja, zonder beperkingen Dienstverlening. Afdeling Bedrijfsvoering. Pilot verloning payroll bij de WAA zaak_id bericht_nummer Collegevoorstel BEDRIJFSVOERING Reg.nr. 12-7774 B&W d.d. Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Dienstverlening DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten d.d. 12-03-2012

Nadere informatie

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag,

VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, RIS299354 VOORZIENINGENCLUSTER BEEKLAAN 184 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - op 4 december 2012 het startdocument voor de samenwerking met de Stichting Lucas

Nadere informatie

B en W voorstel. 13int03024. Onderwerp Voorstel tot budgetoverhevelig jaarrekening 2013

B en W voorstel. 13int03024. Onderwerp Voorstel tot budgetoverhevelig jaarrekening 2013 G E M E E N T E B O R N E B en W voorstel 13int324 Onderwerp Voorstel tot budgetoverhevelig jaarrekening 213 Samenvatting voorstel Het college van B&W verzoeken in te stemmen met het overhevelen van budgetten

Nadere informatie