OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01"

Transcriptie

1 OPDRACHTKAART MM De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia Director, een interactieve cd-rom productie maken. Intro: Tijdens opdracht MM heb je een concept gemaakt voor een spel. Tijdens opdracht MM heb je hiervoor het ontwerp gemaakt. Tijdens de uitvoeringsfase van het productieproces ga je het spel daadwerkelijk maken. Doelen: Als je de totale opdracht hebt uitgevoerd dan heb je de volgende doelen bereikt: Je kent de onderdelen van de uitvoeringsfase. Je wat digitaal voorbereiden betekent. Je weet wat interface design inhoudt. Je weet wat interaction design inhoudt. Je weet hoe en waarop je een prototype test. Je kunt aan de hand van een ontwerp een productie maken. Activiteiten: Lees de theorie De uitvoering en maak alle opdrachten die daarin voorkomen. Vul de antwoorden, van de genummerde vragen, in op de daarvoor bestemde antwoordbladen. Presenteer je eindproduct. Vul de evaluatie in. Tijd: Voor deze opdracht krijg je 14 lesuren. Materiaal: Computer met multimedia software. Beoordeling: Je wordt beoordeeld op zelfstandigheid, volledigheid en zorgvuldigheid, met betrekking tot: De uitwerking van de opdracht. De presentatie van het eindproduct.

2 Theorie MM Deze opdracht heeft betrekking op het concept en het ontwerp dat je tijdens opdrachten MM en MM hebt gemaakt. De uitvoering Het concept en ontwerp zijn klaar. Je weet nu dus precies hoe de productie er uit moet gaan zien. De productie kan worden gemaakt! De uitvoeringsfase bestaat uit een aantal onderdelen: het digitaal voorbereiden de interface design de interaction design testing en mastering Digitaal voorbereiden De schermen die zijn ontworpen tijdens de ontwerpfase, kunnen bestaan uit verschillende elementen, zoals: Teksten. Beelden, zoals de fotografische afbeeldingen, buttons en illustraties. Geluiden, zoals muziek, voice-overs en geluidseffecten. Video s. Animaties, zowel 2D als 3D. Al deze elementen moeten worden verzameld of gemaakt. Dit wordt digitaal voorbereiden genoemd. De losse digitale elementen kunnen dan worden samengevoegd tot de ontworpen schermen. Vraag 1: Welke teksten, beelden, geluiden, video s en animaties komen er in jouw productie voor? Als je ze niet zelf maakt, waar haal je dit materiaal dan vandaan? Praktijkopdracht 1: Zorg ervoor dat je alle elementen voor je spel digitaal tot je beschikking krijgt. Dus verzamelen of maken. Praktijkopdracht 2: Bewerk deze digitale elementen zodat je ze in de productie kunt gebuiken. Maak regelmatig een backup. Vraag 2: Vul de checklist in. Vraag 3: Laat de docent een paraaf zetten ter Interface design Interface betekent letterlijk een koppeling tussen twee verschillende informatieverwerkende systemen. Een multimediaproductie is net zoals onze hersenen een informatieverwerkend systeem. Bij multimediaproducties is de interface de koppeling tussen de productie en de gebruiker en wordt ook wel userinterface genoemd. User betekent gebruiker. De interface van een multmediaproductie is datgene dat de gebruiker per onderdeel ziet en hoort. Het bevat alle beeld- en geluid- en interactieve- elementen op een bepaald moment in de productie. De flowchart van de productie geeft precies aan hoeveel interfaces er zijn. Tot nu toe werd de term scherm gebruikt. Hier wordt hetzelfde mee bedoeld. Interface-design is het maken van de interfaces, nog zonder toevoeging van de interactiviteit. Dat gebeurt namelijk in een later stadium. Voor het maken van een interface gebruik je software die hier speciaal voor ontwikkeld is. Deze software wordt ook wel authoring-software genoemd. Author betekent auteur of ook wel schrijver of maker. Veelgebruikte software om cd-rom-producties mee te maken zijn o.a.: Adobe Persuasion, Microsoft PowerPoint, Authorware Professional en MacroMedia Director. Adobe Persuasion en Microsoft Powerpoint zijn pakketten die speciaal ontwikkeld zijn voor het maken van eenvoudige multimediapresentaties, zoals slide-

3 Theorie MM shows. Voor complexere, interactieve producties wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Authorware Professional of MacroMedia Director. Vraag 4: Welke authoringsoftware ga jij gebruiken voor deze opdracht? Praktijkopdracht 3: Voeg alle digitale elementen samen tot interfaces volgens het ontwerp. Maak regelmatig een backup. Vraag 5: Vul de checklist in. Vraag 6: Laat de docent een paraaf zetten ter Interaction design Nu de interfaces gemaakt zijn, kan de productie worden gebouwd. Interaction design is het samenvoegen van alle interfaces tot één productie. Ook hier is de flow-chart uiterst belangrijk. Deze geeft namelijk de volgorde en het verloop van de productie weer. Ook worden tijdens deze fase, interactiviteit en spelelementen toegevoegd aan de interfaces én aan de productie. Dit alles natuurlijk weer volgens het ontwerp. Praktijkopdracht 4: Maak de interfaces interactief en voeg de spel-elementen toe. Praktijkopdracht 5: Voeg de interfaces samen tot één complete productie en maak de productie interactief. Maak regelmatig een backup. Vraag 7: Vul de checklist in. Vraag 8: Laat de docent een paraaf zetten ter Testing en Mastering Als de productie af is, dan kan deze getest worden. De testversie van de productie wordt het prototype genoemd. Het testen van het prototype laat je doen door anderen. Bijvoorbeeld door je docent of een klasgenoot. Tijdens het testen van jouw productie mag je zelf niet aanwezig zijn! Vraag 9: Waarom mag je niet aanwezig zijn tijdens het testen van jouw productie door anderen? Waar wordt op gelet tijdens het testen? Je moet het prototype laten controleren op: Technische fouten zijn er bugs? loopt alles vloeiend? geeft de productie foutmeldingen? hoe is de kwaliteit van de beelden en geluiden? Inhoud zijn er taal- of typefouten? is de informatie die gegeven wordt compleet? is deze informatie overzichtelijkheid gerangschikt? is er een goede ondersteuning en verhouding van beeld en geluid? Gebruikersvriendelijkheid kun je makkelijk navigeren? weet je waar je bent? zijn de keuzes duidelijk? weet je altijd wat de bedoeling is? weet je waar het over gaat? Doelgerichtheid weet je wat het doel van de productie is? wordt het doel ook bereikt? Doelmatigheid wordt het doel zo snel en goed mogelijk bereikt? Vormgeving past de vormgeving bij de doelgroep? past de vormgeving bij het doel?

4 Theorie MM Vraag 10: Maak een testformulier waarin je bovenstaande vragen kan laten beantwoorden. Praktijkopdracht 6: Laat het prototype testen door minimaal 3 personen aan de hand van jouw eigen testformulier. Laat deze personen de test nóóit samen doen. Je mag zelf niet aanwezig zijn tijdens dit testen. Bespreek het ingevulde testformulier en eventuele verbeterpunten samen met je docent. Praktijkopdracht 7: Pas het prototype aan volgens de verbeterpunten die je samen met je docent hebt besproken. Presentatie Je productie is nu af. Presenteer je productie aan je docent en eventueel aan de klas. Je docent beoordeelt jouw productie. Dit gebeurt op de volgende onderdelen: Is de productie in overeenstemming met het ontwerp? (Ver)loopt de productie technisch soepel? Is de productie duidelijk en overtuigend gepresenteerd? Na het verbeteren van het prototype is je productie af! Dit noemen we de master. De master is de definitieve versie van je productie. Vraag 11: Vul de checklist in. Vraag 12: Laat de docent een paraaf zetten ter

5 Evaluatie MM Vond je het theorie-gedeelte duidelijk? Ja,omdat: Nee, omdat: 2. Staan er woorden of begrippen in die niet duidelijk zijn? Zo ja, welke? 3. Wat vond je leuk aan deze opdracht? 4. Ben je tegen problemen aangelopen tijdens het uitvoeren van deze opdracht? Ja, want: 5. Wat vond je moeilijk aan deze opdracht? 6. Wat zou je de volgende keer anders doen? 7. Had je voldoende tijd voor de opdracht? 8. Geef jezelf een beoordeling voor de opdracht. OZeer onvoldoende, omdat: OOnvoldoende, omdat: OMatig, omdat: OVoldoende, omdat: OGoed, omdat: OZeer goed, omdat: 9. Heb je nog andere op-/ of aanmerkingen?

6 Antwoordblad 1 MM : Welke teksten, beelden, geluiden, video s en animaties komen er in jouw productie voor? Als je ze niet zelf maakt, waar haal je dit materiaal dan vandaan? 2. Checklist: Zijn alle afbeeldingen verzameld en bewerkt? O O Zijn all teksten verzameld en aangepast? O O Zijn de geluid verzameld en bewerkt? O O 3. Paraaf docent: 4. Welke authoringsoftware ga jij gebruiken voor deze opdracht? 5. Checklist: Zijn alle interfaces gemaakt? O O Zijn alle interactieve elementen toegevoegd? O O Zijn de interfaces in overeenstemming met het ontwerp? O O Zijn de vorderingen met je docent besproken? O O 6. Paraaf docent:

7 Antwoordblad 2 MM Checklist: Zijn alle interfaces samengevoegd tot één productie? O O Zijn de spelelementen toegevoegd? O O Zijn alle interactieve elementen geactiveerd? O O 8. Paraaf docent: 9. Waarom mag je niet aanwezig zijn tijdens het testen van jouw productie door anderen? 10. Het testformulier: 11. Checklist: Is de productie uitvoerig getest? O O Is het testformulier besproken met je docent? O O Heb je alle besproken verbeterpunten aangepast? O O 12. Paraaf docent:

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 8. Basismontage AV-03-08-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 8. Basismontage AV-03-08-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-08-01 Basismontage Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond. Intro: Nu alle videofragmenten gecaptured zijn, kun je gaan beginnen met de montage. De totale montage bestaat uit

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01 OPDRACHTKAART MM-05-02-01 Het internet op Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Het internet

Thema: Multimedia. Het internet Het internet OPDRACHTKAART MM-05-01-01 Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers met

Nadere informatie

grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2014 gedurende 820 minuten grafimedia CSPE KB Bij dit examen horen een bijlage, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Human Computer Interaction (HCI) 2014 2015 handleiding

Human Computer Interaction (HCI) 2014 2015 handleiding Human Computer Interaction (HCI) 2014 2015 handleiding Human Technology Human Computer Interaction HCI Blok 1.4 4 ects Docenten Klaas Jan Mollema Peter Vossen Onderwijsvorm Werkcollege / Computerpracticum

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

3 havo/3 (4) vwo. Lesbrief 2012/2013. Qompas ProfielKeuze Dé online gids voor profielkeuze en loopbaanoriëntatie. www.qompas.nl

3 havo/3 (4) vwo. Lesbrief 2012/2013. Qompas ProfielKeuze Dé online gids voor profielkeuze en loopbaanoriëntatie. www.qompas.nl 3 havo/3 (4) vwo Lesbrief 2012/2013 Dé online gids voor profielkeuze en loopbaanoriëntatie www.qompas.nl Uitleg symbolen Voorwoord Voorbereiding Maak een account aan 4 Achteraf een EntryCardCode activeren

Nadere informatie

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 Handleiding ILIAS Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 G. Smits 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Inloggen... 5 De pagina editor... 8 Paragraaf invoegen... 9 Media invoegen... 12 Voer vraag

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. online (samen)werken

Cursus Onderwijs en ICT. online (samen)werken Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 4 (versie 1.0 po/vo/bve NL 11-11-2009) online (samen)werken door Serge de Beer Inleiding Op de tijdslijn van de geschiedenis is het nog niet zo heel lang geleden,

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Projectdocumenten niveau 4 IB en AO Versie 0.11

Inhoudsopgave. Projectdocumenten niveau 4 IB en AO Versie 0.11 Inhoudsopgave Inleiding...2 Algemene opmaak...2 Planning, urenverantwoording en kostenoverzicht...2 Planning...2 Urenverantwoording...2 Kostenoverzicht...3 Definitiestudie...4 Werkproces...4 Doel van het

Nadere informatie

Handleiding Info vooraf

Handleiding Info vooraf Handleiding In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je tot een eigen presentatie met tekst foto s en video kan komen die je vervolgens kan afspelen op jouw TV. Deze handleiding dient ter

Nadere informatie

Colofon. Brein in de media? Uitgever: De Eindhovense school Telefoon: 040 2591391 Fax: 040 2591350. Ontwikkelgroep Multimedia Vormgeven 2008-2009

Colofon. Brein in de media? Uitgever: De Eindhovense school Telefoon: 040 2591391 Fax: 040 2591350. Ontwikkelgroep Multimedia Vormgeven 2008-2009 Colofon Titel: Brein in de media? Uitgever: De Eindhovense school Telefoon: 040 2591391 Fax: 040 2591350 Ontwikkelgroep Multimedia Vormgeven 2008-2009 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Oefeningen maken in PowerPoint

Oefeningen maken in PowerPoint Oefeningen maken in PowerPoint Het is in PowerPoint mogelijk om allerhande oefeningen te maken. Een gewone PowerPoint presentatie kan een fotoreportage, een gesproken boek of een leesoefening worden. Om

Nadere informatie

Docentenhandleiding Professionals

Docentenhandleiding Professionals Docentenhandleiding Professionals C. van de Graaf & Partners B.V. juni 2003 Colofon Professionals is een project gericht op imagoverbetering van de elektrotechnische installatiebranche bij leerlingen in

Nadere informatie

Praktijkinstructie Industriële automatisering 3 (ICT09.3/CREBO:53270)

Praktijkinstructie Industriële automatisering 3 (ICT09.3/CREBO:53270) instructie Industriële automatisering 3 (ICT09.3/CREBO:53270) pi.ict09.3.v1 ECABO, 1 april 2002 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of

Nadere informatie

Starten met E- Learning in Moodle

Starten met E- Learning in Moodle Starten met E- Learning in Moodle Auteurs: Michiel Boerman, id5r en Isabelle Langeveld, Helder & Wijzer Op dit moment overweeg je om te starten met E- Learning. Je wilt een opleiding die je aanbiedt ondersteunen

Nadere informatie

Usability Engineering en User Experience 2012/2013

Usability Engineering en User Experience 2012/2013 Usability Engineering en User Experience 2012/2013 Opdracht 3 Persona s Uitleg en begeleiding Deze opdracht gaat over usability testing met behulp van persona s. De persona s ontwerp je zelf en gebruik

Nadere informatie

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen

Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen Uitwerking workshop Creatief reflecteren met kinderen 4 november 2011 NJPV Conferentie door Welmoed Lockefeer Onderwijs Maak Je Samen Waarom reflecteren met kinderen? Roepvraag met hele groep, bij aanvang

Nadere informatie

Studentenhandleiding bal applicatieontwikkeling De Leijgraaf

Studentenhandleiding bal applicatieontwikkeling De Leijgraaf Studentenhandleiding bal applicatieontwikkeling De Leijgraaf De Leijgraaf studentenhandleiding 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Opdrachtgever... 5 3 Probleemomschrijving en eindresultaat...

Nadere informatie

Mariëlle Simons & Janita Vroomen

Mariëlle Simons & Janita Vroomen Mariëlle Simons & Janita Vroomen Door middel van social media kun je gemakkelijk en snel communiceren met anderen, maar de informatie die je deelt is vaak gefragmenteerd. Je deelt namelijk kleine stukjes,

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Haal meer uit je digitale schoolbord

Cursus Onderwijs en ICT. Haal meer uit je digitale schoolbord Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 6 (versie 1.0 NL 11-1-2010) Haal meer uit je digitale schoolbord door Serge de Beer Inleiding Toen ik een tijdje geleden tijdens een presentatie op een stenen muur

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. Interactieve multimedia

Cursus Onderwijs en ICT. Interactieve multimedia Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 17 (versie 1.0 NL 18-12-2010) Interactieve multimedia door Serge de Beer Inleiding Foto s, video en geluid zijn allemaal prachtige media om mee te leren. Maar nog

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4 1 Noteer hier uw registratiecode 2 Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit Widgit product! Onze software is uitvoerig getest op verschillende systemen. Mocht u problemen ondervinden met

Nadere informatie