Thema: Multimedia. Het internet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema: Multimedia. Het internet"

Transcriptie

1 Het internet

2 OPDRACHTKAART MM Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers met elkaar verbindt. Het wordt ook wel de moeder van alle netwerken genoemd. Dit wereldwijde netwerk maakt het voor ons mogelijk om te surfen, en of te chatten. Hoofdstuk 1 heeft betrekking op het computernetwerk. Hoofdstuk 2 beschrijft de belangrijkste mogelijkheden van het internet. Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kent het begrip internet. Je weet hoe internet is ontstaan. Je kent de mogelijkheden van het internet. Activiteiten: Lees de theorie Het Internet. Maak de theorietoets. Reserveer een computer met printer en internetverbinding. Voer de bijgeleverde praktijkopdracht uit. Vul de checklist in. Vul het evaluatieformulier in. Tijd: Voor deze opdracht krijg je 4 lesuren: Theorie bestuderen en toets maken: 2 lesuren Uitwerken van de praktijkopdracht: 2 lesuren Beoordeling: Je wordt beoordeeld op zelfstandigheid, volledigheid en zorgvuldigheid, met betrekking tot: De theorietoets. De uitwerking van de opdracht.

3 Theorie MM Het internet als computernetwerk Moeder van alle netwerken Het internet is een computernetwerk. Een computernetwerk is een verbinding tussen minimaal twee computers en maakt het mogelijk om gegevens uit te wisselen. Het internet wordt ook wel de moeder van alle computernetwerken genoemd. Het internet is een netwerk dat bestaat uit miljoenen computers. Men schat dat het aantal computers op dit moment ± 25 miljoen bedraagt. Dit is verdeeld over ruim 200 landen. Dus is het niet zo vreemd dat het woord internet een samenvoeging is van inter nationaal en net werk. Het ontstaan van internet Eind jaren 50 zaten Amerika en Rusland midden in de koude oorlog. Met koude oorlog bedoelen we de spanningen die er waren tussen de 2 grootste landen ter wereld. Beide landen bezaten atoombommen en waren daardoor een grote bedreiging voor elkaar. Dwight D. Eisenhower elkaar verbinden door middel van een netwerk. Ze onderzochten of het mogelijk was om een netwerk aan te leggen dat een atoombom-aanval zou doorstaan. Men moest van elkaars computergegevens gebruik kunnen blijven maken, ook als er delen van het netwerk uit zouden vallen. De amerikaanse wetenschapper Larry Roberts had de leiding over het ARPA project. Tussen Amerika en Rusland heerste ook nog een andere strijd: een technologie-strijd. Men wilde de eerste zijn op technologisch gebied, met name in de ruimtevaart. Rusland lanceerde in 1957 de allereerste sateliet. Deze overwinning van Rusland was voor Amerika een reden om extra te gaan investeren in technologische ontwikkelingen. ARPA Met dit doel verzamelde president Eisenhower in 1958 geld voor het project ARPA (Advanced Research Projects Agency). ARPA zou zich voornamelijk bezig gaan houden met ruimtevaart. Computers en computerdata werden steeds belangrijker. Amerika wilde vier grote onderzoekscentra met Larry Roberts In 1969 lukte het om vier computers op de verschillende onderzoekscentra met elkaar te verbinden. Dit netwerk werd het ARPAnet genoemd. Het APRAnet bestond uit een netwerk met meerdere verbindingen met hetzelfde eindpunt. De berichten die verzonden moesten worden, werden verdeeld in kleine pakketjes. Ieder pakketje werd afzonderlijk verzonden en namen ieder een eigen route naar het eindpunt. Bij het eindpunt werden de pakketjes weer

4 Theorie MM samengevoegd tot berichten. Als een pakketje werd ontvangen dan werd een berichtje ter bevestiging teruggezonden. Als er geen bevestiging werd ontvangen door de verzender, dan werd het opnieuw verzonden. Zo kon een verbinding worden verbroken, terwijl de berichten toch altijd aankwamen. In 1971 bestond het ARPAnet uit 15 aansluitingen. Daarna gingen steeds meer mensen gebruik maken van dit netwerk. Ook voor gewone dagelijkse berichtjes die niet zo belangrijk waren. Het ministerie dacht dat dit niet goed was voor de veiligheid. Men wilde het privé- en militair gebruik scheiden. MILNET Het ministerie vormde daarom in 1983 een eigen militair netwerk. Dit werd het MILnet genoemd. Dit netwerk was alleen bestemd voor militaire doeleinden. Het ARPAnet ging door als openbaar netwerk. Dit maakte het ARPAnet erg populair en er ontstond een enorme groei. INTERNET In 1989 mochten ook andere landen een verbinding maken met dit netwerk. In dit jaar werd de naam ARPAnet veranderd in de naam INTERnet. Protocollen Zoals je al hebt kunnen lezen bestaat het internet ondertussen uit miljoenen computeraansluitingen. Al die computers versturen en ontvangen allemaal pakketjes met gegevens, ook wel data genoemd. Je kunt je misschien wel voorstellen dat er miljarden pakketjes met data tegelijkertijd over het internet reizen. Soms worden duizenden kilometers afgelegd voordat gegevens aankomen op de plaats van bestemming. Om er nu voor te zorgen dat al die pakketjes veilig op hun bestemming aankomen, gelden er strenge regels en afspraken op het internet. Je kunt dit vergelijken met de wegen in jouw stad of dorp. Daar gelden ook regels en afspraken. De afspraken en regels die op een netwerk gelden, liggen vast in een zogenaamd protocol. Als je wilt deelnemen aan het internet, dan moet je je houden aan het internet-protocol. TCP/IP Het internet-protocol bestaat uit twee onderdelen. In het ene onderdeel liggen de afspraken vast met betrekking tot het vervoer van de pakketjes. Dit onderdeel heet officieel het Transmission Control Protocol, ook wel TCP genoemd. Het andere onderdeel gaat over de afspraken over de adressen van alle aansluitingen op het internet. Dit onderdeel heet officieel het Internet Protocol, ook wel IP genoemd. Al die miljoenen aansluitingen op het internet hebben een uniek adres, het zogenaamde IPadres. Het complete internet-protocol wordt TCP/IP genoemd. Dit wordt meestal in het Engels uitgesproken. Door dit krachtige protocol is internet zo groot geworden. Eén van de ontwikkelaars van dit protocol is Vint Cerf. Hij wordt gezien als de vader van het internet. Vinton G. Cerf Als je een pakketje wilt bezorgen op een bepaald adres, dan hoor je vooraf allerlei dingen te weten: je moet bijvoorbeeld het adres kennen van de ontvanger en je moet weten welke weg je af moet leggen om daar te komen. Je moet natuurlijk ook de verkeersregels kennen.

5 Theorie MM De mogelijkheden van het internet Het internet biedt allerlei mogelijkheden. Dit worden ook wel toepassingen genoemd. De belangrijkste toepassingen zijn: Surfen Tegenwoordig kan iedereen allerlei informatie op het internet plaatsen. Dit gebeurt in de vorm van een web-pagina. Een web-pagina wordt aangeduid met een web-adres, zoals en: electronische post versturen. Surfen: bekijken van web-pagina s op het WWW. Chatten: online digitaal kletsen d.m.v. tekstvensters. Bestanden uitwisselen: up- en downloaden van bestanden. E-commerce: gebruik maken van commerciële diensten E-banking: telebankieren. Met deze toepassing kun je berichtjes versturen naar iedereen die een adres heeft. Een tje kan binnen enkele minuten, waar dan ook ter wereld, op de plaats van bestemming zijn. Het is ook mogelijk om afbeeldingen, video, geluid en andere digitale bestanden te versturen. Er zijn vele softwarepakketten waarmee je mailtjes kunt maken en versturen, zoals: Microsoft Outlook, Microsoft Entourage, Netscape Navigator, Quadcomm Eudora en Mozilla. Het World Wide Web is een verzamelnaam voor álle web-pagina s op het internet. De afkorting hiervoor is WWW. Het bladeren door web-pagina s wordt surfen of browsen genoemd. Het bekijken van web-pagina s doe je met behulp van zogenaamde browser-software. De meest gebruikte browsers zijn Internet Explorer, Netscape Communicator, Safari en Opera.

6 Theorie MM Op het WWW staan ondertussen al miljarden pagina s met allerlei informatie. Het is een ware kunst om de juiste informatie te vinden. Er zijn gelukkig ook programma s die je helpen met zoeken. Dit zijn zoekmachines, zoals bijvoorbeeld: google, altavista, ilse en lycos. Hieronder zie je een voorbeeld van één van de meest gebruikte zoekmachines ( FTP: Bestanden uitwisselen FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol. Het is een functie die erg geschikt is om grote bestanden te transporteren (file-transfer). Je kunt files binnenhalen. Dit wordt ook wel downloaden genoemd. Maar je kunt ook files versturen, oftewel uploaden. Bij Internet Explorer kun je via de Download Manager zien wat er allemaal wordt verzonden en ontvangen (menukeuze: Tools; Download Manager); Chatten Chatten is een erg populaire internetfunctie. Chatten is het engelse woord voor kletsen. Je kunt met elkaar chatten door middel van tekstregels. Je moet dan wel beiden online zijn. Enkele programma s waarmee je kunt chatten zijn ICQ, SigmaSoft, RaiderSoft en MSN. E-commerce Er worden ook allerlei commerciële diensten aangeboden op het WWW. Zoals bijvoorbeeld een CD tje bestellen bij Deze commerciële diensten noemen we E-commerce.

7 Theorie MM E-banking Tegenwoordig kun je al je bankzaken via het internet doen, zoals overschrijvingen regelen of overzichten opvragen. Dit noemen we E-banking. E-banking wordt ook wel Telebankieren genoemd.

8 Toets MM Wat is een computernetwerk? 2. Waar is het woord internet een samenvoeging van? 3. Waarvoor was het ARPA project oorspronkelijk bedoeld? 4. Door middel van het ARPAnet was de kans groter dat een bericht zijn eindbestemming haalde. Leg uit waarom dit is. 5. Waarom ontstond het MILnet? 6. Wat is een netwerkprotocol? 7. Hoe heet het protocol dat op het internet wordt gebruikt? 8. Wie wordt gezien als de vader van het internet? 9. Noem 5 internettoepassingen.

9 Toets MM Geef van iedere toepassing een korte omschrijving. 11. Het internet is niet hetzelfde als het WWW. Leg uit waarom dat is. 12. Wat is een zoekmachine en wat kun je ermee?

10 PRAKTIJKOPDRACHT MM Geef antwoord op onderstaande vragen. Gebruik het internet om de antwoorden te vinden. 1. Hoe heette de eerste satelliet die Rusland in 1957 lanceerde? 2. Wat was de exacte lanceerdatum? 3. In welk jaar werd het allereerste tje verstuurd? TC/IP is het netwerkprotocol voor internet. 4. Welke organisaties beheren de afspraken die vastliggen in een netwerkprotocol? 5. Geef de naam van nog een ander netwerkprotocol. 6. Hoe ziet een IP-adres eruit? is een E-commerce website. Zoek nog 5 E-commerce websites. 7. Noteer de namen van de websites 8. Omschijf waarom ze onder E-commerce vallen. Presenteer je bevindingen aan de docent.

11 Checklist MM Leerling Docent Heb je duidelijk antwoord gegeven op alle vragen? O O Heb je alle resultaten uitgeprint en in je presentatiemap gestopt? O O

12 Evaluatie MM Theorie en toets: 1. Vond je het theorie-gedeelte duidelijk? Ja,omdat: Nee, omdat: 2. Hoeveel tijd had je nodig om de theorie te leren? 3. Vond je de theorievragen moeilijk te maken? 4. Had je voldoende tijd voor de therietoets? Praktijkopdracht: 5. Wat vond je leuk aan de opdracht? 6. Wat vond je moeilijk aan de opdracht? 7. Wat zou je de volgende keer anders doen? 8. Had je voldoende tijd voor de opdracht? 9. Geef jezelf een beoordeling voor de opdracht. OZeer onvoldoende, omdat: OOnvoldoende, omdat: OMatig, omdat: OVoldoende, omdat: OGoed, omdat: OZeer goed, omdat: 10. Heb je nog andere op-/ of aanmerkingen?

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01 OPDRACHTKAART MM-05-02-01 Het internet op Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen. OPDRACHTKAART MM-05-03-01 Het World Wide Web Voorkennis: Geen. Intro: Deze opdracht gaat over de belangrijkste mogelijkheid van het internet: het surfen op het World Wide Web. Deze opdracht beschrijft

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01 OPDRACHTKAART MM-02-02-01 Interactiviteit Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Bij multimedia is het erg belangrijk dat de gebruiker de productie

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. OPDRACHTKAART MM-02-03-01 Toepassingen Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. Intro: Je kunt multimedia-producties voor allerlei doeleinden gebruiken. Van spelletjes tot encyclopedieën. Door

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01 OPDRACHTKAART AV-02-02-01 De invloed en kracht van AV-media Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV-media afgerond. Intro: Televisie en film hebben een grote invloed op de maatschappij. Deze opdracht

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Je hebt de opdracht Het script afgerond. Intro: Een storyboard is een verzameling van plaatjes die aansluiten op het script.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-07-01 Beweging Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Bij het fotograferen van een beweging is de sluitertijd erg belangrijk. Je kunt de beweging vastleggen

Nadere informatie

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis 1 Internet 1.1 Korte geschiedenis Een netwerk bestaat uit twee of meer computers die met elkaar zijn verbonden. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. De verbinding tussen die computers is meestal

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Kleur en contrast Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Ook kleuren bepalen de stemming van een

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-02-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Intro: Een script is een schriftelijke voorbereiding op de uiteindelijke video-opnamen. In het script staat een duidelijke

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

Module I - Soorten Netten

Module I - Soorten Netten Module I - Soorten Netten Wanneer we spreken over de verspreiding van informatie via IP netwerken en de bereikbaarheid van deze gegevens, dan kunnen we de netwerken onderverdelen in drie belangrijke soorten.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B

Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B Wat is internet? Hüseyin Uçar 3B Internet is een netwerk dat bestaat uit computer netwerken over het algemeen alleen beschikbaar binnen een organisatie of gebouw. T r i v i u m c o l l e g e Wat is Internet?

Nadere informatie

Geef nooit persoonlijke informatie door op internet, zoals namen, adressen en telefoonnummers.

Geef nooit persoonlijke informatie door op internet, zoals namen, adressen en telefoonnummers. Computer Niet eten en/of drinken bij de computers. Trek geen stekkers uit de computer. Laat het beeldscherm en de computer staan, niet verplaatsen. Wijzig geen beeldscherminstellingen. Meld je zelf af

Nadere informatie

http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7

http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7 http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7 1. Inleiding Je kan er vandaag niet meer langs kijken. Het internet bestaat, en dat zal geweten zijn. Je hoort in het nieuws iets over een virus dat

Nadere informatie

MICROSOFT EDGE INTERNET

MICROSOFT EDGE INTERNET MICROSOFT EDGE INTERNET 2015 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Microsoft Edge Internet COMPUTERTRAINING

Nadere informatie

Boekverslag door G woorden 22 januari keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding

Boekverslag door G woorden 22 januari keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding Boekverslag door G. 1900 woorden 22 januari 2003 6 58 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Internet wie surft er nou nog niet op? Internet neemt een vlucht. Steeds meer bedrijven en particulieren laten

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

Module II - Enkele Begrippen

Module II - Enkele Begrippen Module II - Enkele Begrippen Wanneer we spreken over het Internet, het bekijken van websites, komen we al gauw een aantal begrippen tegen. Enkele van de veelgebruikte begrippen binnen de Internet wereld

Nadere informatie

INTERNET deel 1. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Inhoud van dit deel:

INTERNET deel 1. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Inhoud van dit deel: INTERNET deel 1 Inhoud van dit deel: INTERNET deel 1... 1 Internet is een wereldwijd netwerk van computers... 1 Hoe is Internet opgebouwd?... 2 Hoe verplaatsen gegevens zich over Internet?... 2 Wat is

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 3. Het verkrijgen van geluidsfragmenten MM-02-09-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 3. Het verkrijgen van geluidsfragmenten MM-02-09-01 OPDRACHTKAART MM-02-09-01 Het verkrijgen van geluidsfragmenten Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 en 2 (MM-02-03 t/m MM-02-08) afgerond. Intro: In deze opdracht

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis

TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis TEST JE WEBKENNIS: Smarty or dummy www.blaucapel.nl >vakken> informatiekunde> test je webkennis Deelnemen? Opdracht Voorbeeld : combineer de eerste kolom met de tweede. : 1 = B of 2 = LL (dit zijn niet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

BETEKENIS VAN HET INTERNET

BETEKENIS VAN HET INTERNET BETEKENIS VAN HET INTERNET Naam Nr Klas Datum 1. WAT IS INTERNET? Om te ontdekken wat het Internet is en hoe het werkt, begeven we ons op de informatiesnelweg. Open Internet Explorer Typ in de adresbalk:

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog

internet world wide web Wat is internet? wereld wijde web inhoud van de cursus Ontstaan Vandaag : hoe werkt het? tijdens de koude oorlog internet Wat is internet? world wide web het wereldwijde web ontdekken wereld wijde web dag 1 inhoud van de cursus Ontstaan surfen op het internet zoeken op het internet e-mailen via hotmail tijdens de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

Thema: Nabewerken. Naaien

Thema: Nabewerken. Naaien OPDRACHTKAART NB-04-01-01 Voorkennis: Het maken van verschillende vouwslagen Intro: Je maakt drie mooie genaaide schriften, voorzien van een etiket. Deze kun je gebruiken als eigen schoolschriften. Het

Nadere informatie

Inhoudstafel INTERNET

Inhoudstafel INTERNET Inhoudstafel 1. Inhoudstafel blz.1 2. Begroeting en inleiding blz.2 3. Hoe is internet begonnen? Blz.3 4. Internet sneller dan de post Blz.4 5. De evolutie blz.5 6. Wat kunnen we doen op internet? blz.6

Nadere informatie

Het Internet omvat een geheel van toepassingen in een wereldwijd netwerk van computers.

Het Internet omvat een geheel van toepassingen in een wereldwijd netwerk van computers. Internet & e-mail Hoe maak je verbinding met Internet?...2 Het Internet omvat een geheel van toepassingen in een wereldwijd netwerk van computers....2 World wide web...3 Hoe surfen?...4 Hoe een (onbekend)

Nadere informatie

Aanpassingen per school worden doorgegeven aan de ict-kring. Inleiding.

Aanpassingen per school worden doorgegeven aan de ict-kring. Inleiding. Onderstaand protocol is onderdeel van het veiligheidsplan. Dit protocol is een richtlijn voor de SKOL scholen vanaf januari 2008. Kleine aanpassingen kunnen per school worden gemaakt. Daarna moet de MR

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. Intro: De belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en alle leden van de crew weten wat ze moeten doen.

Nadere informatie

Om te kunnen internetten moet je eigen computer via telefoon- of televisiekabels of satelliet met de rest van de computerwereld verbonden zijn.

Om te kunnen internetten moet je eigen computer via telefoon- of televisiekabels of satelliet met de rest van de computerwereld verbonden zijn. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Hoe werkt Internet Om te kunnen internetten moet je eigen computer via telefoon- of televisiekabels of satelliet met de rest van de computerwereld verbonden zijn. Via de verbinding

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 1. Introductie AV-media AV-02-01-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 1. Introductie AV-media AV-02-01-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-02-01-01 Introductie AV-media Voorkennis: Geen Intro: Audiovisuele communicatie is communiceren met behulp van beeld en geluid. Hiervoor kun je verschillende middelen gebruiken. Deze middelen

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden OPDRACHTKAART NB-01-03-01 Snijschema s Voorkennis: De snijmachine Snijden Intro: Voordat je gaat snijden moet je de snijmachine programmeren. Dus moet je eerst een uitlijnmodel maken, de snijvolgorde bepalen

Nadere informatie

Internet: hoe werkt het?

Internet: hoe werkt het? a Iedereen gebruikt internet. Bijvoorbeeld voor: het zoeken van informatie het zoeken van muziek het versturen van mailtjes. Hoe werkt het Internet eigenlijk? In het filmpje van Schooltv zag je veel computers.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 1. Van opdracht tot concept MM

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 1. Van opdracht tot concept MM OPDRACHTKAART MM-02-04-01 Van opdracht tot concept Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 afgerond. Intro: Het maken van een multimediaproductie is een complexe zaak. Verschillende elementen,

Nadere informatie

Email. Waarvoor staat Email. Wat zijn de mogelijkheden van Email. Wat zijn de voordelen. Termen.

Email. Waarvoor staat Email. Wat zijn de mogelijkheden van Email. Wat zijn de voordelen. Termen. Email Waarvoor staat Email Email staat voor ELECTRONIC MAIL : Electronische post. Wat zijn de mogelijkheden van Email. Je kan met Email met iedereen in de wereld die een Email adres heeft corresponderen.

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 2. De verschijningsvormen van audio MM-02-08-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 2. De verschijningsvormen van audio MM-02-08-01 OPDRACHTKAART MM-02-08-01 De verschijningsvormen van audio Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 (MM-02-03 t/m MM-02-07) afgerond. Intro: In deze opdracht wordt beschreven

Nadere informatie

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld.

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Internet Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Om de webpagina s te openen is een internet-browser of kortweg browser nodig. De bekendste zijn INTERNET EXPLORER, GOOGLE CHROME

Nadere informatie

ERAP-GSOB Internet #1

ERAP-GSOB Internet #1 ERAP-GSOB L. Vanhaverbeke Vrije Universiteit Brussel L. Vanhaverbeke Voorstelling Wie? Job? Waar? Gebruikt u Internet? Waarvoor? Watverwachtuvandecursus? L. Vanhaverbeke Inhoud cursus Beetje geschiedenis...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Hechten 3. Schriften nieten NB Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken OPDRACHTKAART NB-03-03-01 Voorkennis: De blok-/brochurehechter Verschillende vouwslagen maken Intro: Met een blok-/brochurehechter kun je brochures nieten. Dus kun je daarmee ook schriften maken. Je maakt

Nadere informatie

Handleiding FTP. Mocht je na het lezen van deze handleiding nog vragen hebben dan kan je deze sturen naar ron.vliet@dty.nl. Succes.

Handleiding FTP. Mocht je na het lezen van deze handleiding nog vragen hebben dan kan je deze sturen naar ron.vliet@dty.nl. Succes. Handleiding FTP Deze handleiding beschrijft hoe je FTP kunt gebruiken om je foto s van je eigen computer via Internet naar www.dty.nl te sturen. Deze handleiding bestaat uit twee delen: Het kopieren (FTP-en)

Nadere informatie

Grote bestanden versturen

Grote bestanden versturen Grote bestanden versturen Foto s bijvoorbeeld De foto s die je op het laatste familie feestje hebt genomen met je digitale camera, zou je graag naar de rest van je familie toesturen. Normaal gesproken

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Vouwen 2. Vouwslagen NB Voorkennis: geen OPDRACHTKAART NB-02-02-01 Vouwslagen Voorkennis: geen Intro: Bij het vervaardigen van drukwerk worden de bedrukte planovellen bewerkt. Een van de bewerkingen is het vouwen van de vellen. Dat gebeurt met

Nadere informatie

Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kunt een eenvoudige webpagina maken met behulp van HTML.

Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kunt een eenvoudige webpagina maken met behulp van HTML. OPDRACHTKAART MM-05-04-01 HTML Voorkennis: Geen. Intro: De opmaaktaal voor het WWW heet HTML (Hyper Text Markup Language). Met HTML kan een webpagina worden gemaakt, inclusief hyperlinks. Tijdens deze

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 7

Europees Computer Rijbewijs. Module 7 Europees Computer Rijbewijs Module 7 met IE6 en Outlook 2003 (UK) Informatie en communicatie 2006 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: oktober 2006 ISBN-13: 978 90 460 0384 8 ISBN-10: 90

Nadere informatie

1. Proloog webtechno, rauwkost

1. Proloog webtechno, rauwkost 9 1. Proloog webtechno, rauwkost Voor men kan beginnen met het maken het aanpassen van een website is het nuttig om eerst eens een kijkje te nemen naar bestaande sites. Bij deze, mogelijk hernieuwde, kennismaking

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer OPDRACHTKAART MM-04-02-01 Uitbreidingen voor de computer Voorkennis: Basisopbouw van de computer Intro: Moderne programma s vragen om steeds meer geheugen en snellere computers. Hierdoor verouderen computers

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

2 Hoe werkt het Internet

2 Hoe werkt het Internet 1 Wat is Internet Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Miljoenen mensen over de hele wereld maken gebruik van de vele mogelijkheden die dit computernetwerk biedt. Ze vragen informatie op,

Nadere informatie

Internet protocol November 2014

Internet protocol November 2014 Internet protocol November 2014-1- Internet op school Het Internet is een wereldwijd samenstel van tienduizenden computers en computernetwerken, zonder centrale controle of eigenaar. Een onbegrensde informatiebron

Nadere informatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Thema: kom er maar eens achter Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je hoe de ontwikkeling van tele-communicatie

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 1... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor

Nadere informatie

ERAP-GSOB Internet #1

ERAP-GSOB Internet #1 ERAP-GSOB L. Vanhaverbeke Vrije Universiteit Brussel L. Vanhaverbeke Voorstelling Wie? Job? Waar? Gebruikt u Internet? Waarvoor? Wat verwacht u van de cursus? L. Vanhaverbeke Inhoud cursus Beetje geschiedenis...

Nadere informatie

Internet. Wat is het internet? initiatie. Senioren K.U.Leuven. Computers die met elkaar verbonden zijn, elkaar kunnen verstaan, dezelfde taal spreken,

Internet. Wat is het internet? initiatie. Senioren K.U.Leuven. Computers die met elkaar verbonden zijn, elkaar kunnen verstaan, dezelfde taal spreken, Internet initiatie Senioren K.U.Leuven maart 2008 ICT-Kantoor Dienst Administratieve informatieverwerking Wat is het internet? Computers die met elkaar verbonden zijn, elkaar kunnen verstaan, dezelfde

Nadere informatie

Handleiding Virtru. VIRTRU installeren KLIK HIER

Handleiding Virtru. VIRTRU installeren KLIK HIER Handleiding Virtru Wat is Virtru? Virtru is een gratis plug-in voor het beveiligd versturen van e-mails. Het e-mailbericht en zijn bijlagen worden op die manier versleuteld verstuurd, de inhoud hiervan

Nadere informatie

Handleiding Cursisten

Handleiding Cursisten Handleiding Cursisten Inloggen op de cursus... 2 Inloggen:... 2 Wachtwoord vergeten:... 2 Profielpagina... 3 Profiel aanpassen:... 3 Profielfoto gebruiken:... 3 Berichten... 4 Berichten:... 4 Berichten

Nadere informatie

Thema: AV-technieken. Fotografie

Thema: AV-technieken. Fotografie Fotografie OPDRACHTKAART AV-01-01-01 Het ontstaan van fotografie Voorkennis: Geen Intro: Mensen proberen de dingen die ze zien vast te leggen. Deze behoefte heeft onder andere gezorgd voor het ontstaan

Nadere informatie

Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office

Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office Remote werken is beschikbaar vanaf nagenoeg iedere PC met internettoegang. Om toegang te krijgen surf je naar https://mail.slz.landschapsbeheer.nl/onenet/netstorage

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 1... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 1,. Een browser bevat verschillende hulpmiddelen

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Online Essentials Internet 2015, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3

INSTRUCT Samenvatting Basis Online Essentials Internet 2015, H3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 SAMENVATTING HOOFDSTUK 3 Zoekmachines Met een zoekmachine kun je naar informatie op internet zoeken. GOOGLE (www.google.nl) is de meeste gebruikte. Andere zoekmachines zijn bijvoorbeeld BING en YAHOO.

Nadere informatie

Access Provider De dienst die toegang verleent op het Internet, zoals Netvisit. Deze bezorgt u een e-mail-adres en ruimte voor eigen WWW-pagina's.

Access Provider De dienst die toegang verleent op het Internet, zoals Netvisit. Deze bezorgt u een e-mail-adres en ruimte voor eigen WWW-pagina's. Access Provider De dienst die toegang verleent op het Internet, zoals Netvisit. Deze bezorgt u een e-mail-adres en ruimte voor eigen WWW-pagina's. Bookmarks Werkt als een soort database van de namen van

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-11-01 Voorkennis: Je hebt inmiddels al meerdere digitale printopdrachten gemaakt. Je weet wat in register vouwen betekent en je kunt

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Downloaden van Software.

Downloaden van Software. Downloaden van Software. Op een Computer staan altijd een enorme hoeveel programma's en bestanden, soms erg klein, maar ook hele uitgebreide bestanden. Soms is er behoefte om een ander programma uit te

Nadere informatie

Zelftest Internet concepten en technieken

Zelftest Internet concepten en technieken Zelftest Internet concepten en technieken Document: n0832test.fm 10/02/2010 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE ZELFTEST INTERNET CONCEPTEN EN

Nadere informatie

Studio Visual Steps Uploaden naar uw eigen webhostingservice

Studio Visual Steps Uploaden naar uw eigen webhostingservice Studio Visual Steps Uploaden naar uw eigen webhostingservice Aanvullend PDF-bestand bij het boek Een website maken voor uw eigen bedrijf Uploaden naar uw eigen webhostingservice 2 Uploaden naar uw eigen

Nadere informatie

1. Starten op het World Wide Web

1. Starten op het World Wide Web 13 1. Starten op het World Wide Web Het internet bestaat uit duizenden computers die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van kabels, het telefoonnet of televisiekabelnet en satellietverbindingen.

Nadere informatie

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014

Sociale Media voor iedereen. Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Sociale Media voor iedereen Seniorentraining Utrecht Mei 2014 Programma Van Tot Agenda 10:00 10:30 Voorbereiding training en zaal (/apparatuur) 10:30 11:00 Ontvangst Samsung trainers 11:00 11:30 Ontvangst

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 2. Een zeefdrukraam prepareren DR-03-02-01. Voorkennis: Zeefdrukapparatuur OPDRACHTKAART DR-03-02-01 Voorkennis: Zeefdrukapparatuur Intro: Zeefdruk is een doordruktechniek. De inkt wordt door de open gaatjes van het gaas gedrukt. Het beeld wordt gevormd door gaatjes dicht te

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 7. Tekst en paden PP-01-07-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-07-01 Tekst en paden Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Je hebt al tekst geplaatst en bewerkt, maar je kunt in InDesign nog meer dingen doen met tekst. In deze

Nadere informatie

Je eerste mailtjes met een computer

Je eerste mailtjes met een computer Je eerste mailtjes met een computer Het e-mailadres Om te e-mailen hebben jij en jouw correspondent een e-mailadres nodig. Een e-mailadres bestaat steeds uit 2 delen gescheiden door een o Wat vóór @ staat

Nadere informatie

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70

2.12 Oefeningen... 67 2.13 Achtergrondinformatie... 69 2.14 Tips... 70 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15 De website bij het boek... 16 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

4IP = Internet Protocol 4Protocol gebruikt op netwerk laag in het internet 4Geen betrouwbaarheid

4IP = Internet Protocol 4Protocol gebruikt op netwerk laag in het internet 4Geen betrouwbaarheid Internet Protocol Telematica Quality Of Service (Netwerk laag) Hoofdstuk 5 4IP = Internet Protocol 4Protocol gebruikt op netwerk laag in het internet 4Geen betrouwbaarheid n Pakketten kunnen verloren raken

Nadere informatie

HANDLEIDING TELESHOPPEN

HANDLEIDING TELESHOPPEN HANDLEIDING TELESHOPPEN Algemeen Deze handleiding gaat over de lesstof Teleshoppen, winkelen op internet. Deze handleiding hoort bij de elektronische lesstof die je terug kan vinden op internet. Kijk op;

Nadere informatie

Je kunt tekst uit bijvoorbeeld een Word-document, een ander e-mailbericht of van een website gebruiken.

Je kunt tekst uit bijvoorbeeld een Word-document, een ander e-mailbericht of van een website gebruiken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Tekst opnemen uit e-mailbericht, document en website Je kunt tekst uit bijvoorbeeld een Word-document, een ander e-mailbericht of van een website gebruiken. Kopieer het gedeelte,

Nadere informatie

Zoekmachine Optimalisatie (SEO)

Zoekmachine Optimalisatie (SEO) Zoekmachine Optimalisatie (SEO) Dit ebook wordt u geheel gratis aangeboden door Usense - Dé Online Marketing Specialist. Zoekmachine Optimalisatie Zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO, gaat over het

Nadere informatie

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer.

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer. :(%6,7(69(5.(11(1 Naam Nr Klas Datum :25/':,'(:(%::: Het World Wide Web is een gigantisch web van met elkaar verbonden pagina s. Een geheel van pagina s die bij elkaar horen, noemt men een website. De

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97

2. Navigeren over internet ... 68 ... 69 ... 71 ... 72 ... 75 ... 76 ... 79 ... 83 ... 86 ... 88 ... 90 ... 92 ... 97 Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Website... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Gedragsregels op het Internet

Gedragsregels op het Internet ICT J.P.Siebelink Office 2003 ICT 01 Gedragsregels op het Internet Het Internet staat vol met allemaal nuttige dingen en helaas, ook veel dingen die helemaal geen nut hebben of juist niet waar zijn. Deze

Nadere informatie