Thema: Multimedia. Het internet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Thema: Multimedia. Het internet"

Transcriptie

1 Het internet

2 OPDRACHTKAART MM Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers met elkaar verbindt. Het wordt ook wel de moeder van alle netwerken genoemd. Dit wereldwijde netwerk maakt het voor ons mogelijk om te surfen, en of te chatten. Hoofdstuk 1 heeft betrekking op het computernetwerk. Hoofdstuk 2 beschrijft de belangrijkste mogelijkheden van het internet. Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd, heb je de volgende doelen bereikt: Je kent het begrip internet. Je weet hoe internet is ontstaan. Je kent de mogelijkheden van het internet. Activiteiten: Lees de theorie Het Internet. Maak de theorietoets. Reserveer een computer met printer en internetverbinding. Voer de bijgeleverde praktijkopdracht uit. Vul de checklist in. Vul het evaluatieformulier in. Tijd: Voor deze opdracht krijg je 4 lesuren: Theorie bestuderen en toets maken: 2 lesuren Uitwerken van de praktijkopdracht: 2 lesuren Beoordeling: Je wordt beoordeeld op zelfstandigheid, volledigheid en zorgvuldigheid, met betrekking tot: De theorietoets. De uitwerking van de opdracht.

3 Theorie MM Het internet als computernetwerk Moeder van alle netwerken Het internet is een computernetwerk. Een computernetwerk is een verbinding tussen minimaal twee computers en maakt het mogelijk om gegevens uit te wisselen. Het internet wordt ook wel de moeder van alle computernetwerken genoemd. Het internet is een netwerk dat bestaat uit miljoenen computers. Men schat dat het aantal computers op dit moment ± 25 miljoen bedraagt. Dit is verdeeld over ruim 200 landen. Dus is het niet zo vreemd dat het woord internet een samenvoeging is van inter nationaal en net werk. Het ontstaan van internet Eind jaren 50 zaten Amerika en Rusland midden in de koude oorlog. Met koude oorlog bedoelen we de spanningen die er waren tussen de 2 grootste landen ter wereld. Beide landen bezaten atoombommen en waren daardoor een grote bedreiging voor elkaar. Dwight D. Eisenhower elkaar verbinden door middel van een netwerk. Ze onderzochten of het mogelijk was om een netwerk aan te leggen dat een atoombom-aanval zou doorstaan. Men moest van elkaars computergegevens gebruik kunnen blijven maken, ook als er delen van het netwerk uit zouden vallen. De amerikaanse wetenschapper Larry Roberts had de leiding over het ARPA project. Tussen Amerika en Rusland heerste ook nog een andere strijd: een technologie-strijd. Men wilde de eerste zijn op technologisch gebied, met name in de ruimtevaart. Rusland lanceerde in 1957 de allereerste sateliet. Deze overwinning van Rusland was voor Amerika een reden om extra te gaan investeren in technologische ontwikkelingen. ARPA Met dit doel verzamelde president Eisenhower in 1958 geld voor het project ARPA (Advanced Research Projects Agency). ARPA zou zich voornamelijk bezig gaan houden met ruimtevaart. Computers en computerdata werden steeds belangrijker. Amerika wilde vier grote onderzoekscentra met Larry Roberts In 1969 lukte het om vier computers op de verschillende onderzoekscentra met elkaar te verbinden. Dit netwerk werd het ARPAnet genoemd. Het APRAnet bestond uit een netwerk met meerdere verbindingen met hetzelfde eindpunt. De berichten die verzonden moesten worden, werden verdeeld in kleine pakketjes. Ieder pakketje werd afzonderlijk verzonden en namen ieder een eigen route naar het eindpunt. Bij het eindpunt werden de pakketjes weer

4 Theorie MM samengevoegd tot berichten. Als een pakketje werd ontvangen dan werd een berichtje ter bevestiging teruggezonden. Als er geen bevestiging werd ontvangen door de verzender, dan werd het opnieuw verzonden. Zo kon een verbinding worden verbroken, terwijl de berichten toch altijd aankwamen. In 1971 bestond het ARPAnet uit 15 aansluitingen. Daarna gingen steeds meer mensen gebruik maken van dit netwerk. Ook voor gewone dagelijkse berichtjes die niet zo belangrijk waren. Het ministerie dacht dat dit niet goed was voor de veiligheid. Men wilde het privé- en militair gebruik scheiden. MILNET Het ministerie vormde daarom in 1983 een eigen militair netwerk. Dit werd het MILnet genoemd. Dit netwerk was alleen bestemd voor militaire doeleinden. Het ARPAnet ging door als openbaar netwerk. Dit maakte het ARPAnet erg populair en er ontstond een enorme groei. INTERNET In 1989 mochten ook andere landen een verbinding maken met dit netwerk. In dit jaar werd de naam ARPAnet veranderd in de naam INTERnet. Protocollen Zoals je al hebt kunnen lezen bestaat het internet ondertussen uit miljoenen computeraansluitingen. Al die computers versturen en ontvangen allemaal pakketjes met gegevens, ook wel data genoemd. Je kunt je misschien wel voorstellen dat er miljarden pakketjes met data tegelijkertijd over het internet reizen. Soms worden duizenden kilometers afgelegd voordat gegevens aankomen op de plaats van bestemming. Om er nu voor te zorgen dat al die pakketjes veilig op hun bestemming aankomen, gelden er strenge regels en afspraken op het internet. Je kunt dit vergelijken met de wegen in jouw stad of dorp. Daar gelden ook regels en afspraken. De afspraken en regels die op een netwerk gelden, liggen vast in een zogenaamd protocol. Als je wilt deelnemen aan het internet, dan moet je je houden aan het internet-protocol. TCP/IP Het internet-protocol bestaat uit twee onderdelen. In het ene onderdeel liggen de afspraken vast met betrekking tot het vervoer van de pakketjes. Dit onderdeel heet officieel het Transmission Control Protocol, ook wel TCP genoemd. Het andere onderdeel gaat over de afspraken over de adressen van alle aansluitingen op het internet. Dit onderdeel heet officieel het Internet Protocol, ook wel IP genoemd. Al die miljoenen aansluitingen op het internet hebben een uniek adres, het zogenaamde IPadres. Het complete internet-protocol wordt TCP/IP genoemd. Dit wordt meestal in het Engels uitgesproken. Door dit krachtige protocol is internet zo groot geworden. Eén van de ontwikkelaars van dit protocol is Vint Cerf. Hij wordt gezien als de vader van het internet. Vinton G. Cerf Als je een pakketje wilt bezorgen op een bepaald adres, dan hoor je vooraf allerlei dingen te weten: je moet bijvoorbeeld het adres kennen van de ontvanger en je moet weten welke weg je af moet leggen om daar te komen. Je moet natuurlijk ook de verkeersregels kennen.

5 Theorie MM De mogelijkheden van het internet Het internet biedt allerlei mogelijkheden. Dit worden ook wel toepassingen genoemd. De belangrijkste toepassingen zijn: Surfen Tegenwoordig kan iedereen allerlei informatie op het internet plaatsen. Dit gebeurt in de vorm van een web-pagina. Een web-pagina wordt aangeduid met een web-adres, zoals en: electronische post versturen. Surfen: bekijken van web-pagina s op het WWW. Chatten: online digitaal kletsen d.m.v. tekstvensters. Bestanden uitwisselen: up- en downloaden van bestanden. E-commerce: gebruik maken van commerciële diensten E-banking: telebankieren. Met deze toepassing kun je berichtjes versturen naar iedereen die een adres heeft. Een tje kan binnen enkele minuten, waar dan ook ter wereld, op de plaats van bestemming zijn. Het is ook mogelijk om afbeeldingen, video, geluid en andere digitale bestanden te versturen. Er zijn vele softwarepakketten waarmee je mailtjes kunt maken en versturen, zoals: Microsoft Outlook, Microsoft Entourage, Netscape Navigator, Quadcomm Eudora en Mozilla. Het World Wide Web is een verzamelnaam voor álle web-pagina s op het internet. De afkorting hiervoor is WWW. Het bladeren door web-pagina s wordt surfen of browsen genoemd. Het bekijken van web-pagina s doe je met behulp van zogenaamde browser-software. De meest gebruikte browsers zijn Internet Explorer, Netscape Communicator, Safari en Opera.

6 Theorie MM Op het WWW staan ondertussen al miljarden pagina s met allerlei informatie. Het is een ware kunst om de juiste informatie te vinden. Er zijn gelukkig ook programma s die je helpen met zoeken. Dit zijn zoekmachines, zoals bijvoorbeeld: google, altavista, ilse en lycos. Hieronder zie je een voorbeeld van één van de meest gebruikte zoekmachines (WWW.GOOGLE.NL). FTP: Bestanden uitwisselen FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol. Het is een functie die erg geschikt is om grote bestanden te transporteren (file-transfer). Je kunt files binnenhalen. Dit wordt ook wel downloaden genoemd. Maar je kunt ook files versturen, oftewel uploaden. Bij Internet Explorer kun je via de Download Manager zien wat er allemaal wordt verzonden en ontvangen (menukeuze: Tools; Download Manager); Chatten Chatten is een erg populaire internetfunctie. Chatten is het engelse woord voor kletsen. Je kunt met elkaar chatten door middel van tekstregels. Je moet dan wel beiden online zijn. Enkele programma s waarmee je kunt chatten zijn ICQ, SigmaSoft, RaiderSoft en MSN. E-commerce Er worden ook allerlei commerciële diensten aangeboden op het WWW. Zoals bijvoorbeeld een CD tje bestellen bij Deze commerciële diensten noemen we E-commerce.

7 Theorie MM E-banking Tegenwoordig kun je al je bankzaken via het internet doen, zoals overschrijvingen regelen of overzichten opvragen. Dit noemen we E-banking. E-banking wordt ook wel Telebankieren genoemd.

8 Toets MM Wat is een computernetwerk? 2. Waar is het woord internet een samenvoeging van? 3. Waarvoor was het ARPA project oorspronkelijk bedoeld? 4. Door middel van het ARPAnet was de kans groter dat een bericht zijn eindbestemming haalde. Leg uit waarom dit is. 5. Waarom ontstond het MILnet? 6. Wat is een netwerkprotocol? 7. Hoe heet het protocol dat op het internet wordt gebruikt? 8. Wie wordt gezien als de vader van het internet? 9. Noem 5 internettoepassingen.

9 Toets MM Geef van iedere toepassing een korte omschrijving. 11. Het internet is niet hetzelfde als het WWW. Leg uit waarom dat is. 12. Wat is een zoekmachine en wat kun je ermee?

10 PRAKTIJKOPDRACHT MM Geef antwoord op onderstaande vragen. Gebruik het internet om de antwoorden te vinden. 1. Hoe heette de eerste satelliet die Rusland in 1957 lanceerde? 2. Wat was de exacte lanceerdatum? 3. In welk jaar werd het allereerste tje verstuurd? TC/IP is het netwerkprotocol voor internet. 4. Welke organisaties beheren de afspraken die vastliggen in een netwerkprotocol? 5. Geef de naam van nog een ander netwerkprotocol. 6. Hoe ziet een IP-adres eruit? is een E-commerce website. Zoek nog 5 E-commerce websites. 7. Noteer de namen van de websites 8. Omschijf waarom ze onder E-commerce vallen. Presenteer je bevindingen aan de docent.

11 Checklist MM Leerling Docent Heb je duidelijk antwoord gegeven op alle vragen? O O Heb je alle resultaten uitgeprint en in je presentatiemap gestopt? O O

12 Evaluatie MM Theorie en toets: 1. Vond je het theorie-gedeelte duidelijk? Ja,omdat: Nee, omdat: 2. Hoeveel tijd had je nodig om de theorie te leren? 3. Vond je de theorievragen moeilijk te maken? 4. Had je voldoende tijd voor de therietoets? Praktijkopdracht: 5. Wat vond je leuk aan de opdracht? 6. Wat vond je moeilijk aan de opdracht? 7. Wat zou je de volgende keer anders doen? 8. Had je voldoende tijd voor de opdracht? 9. Geef jezelf een beoordeling voor de opdracht. OZeer onvoldoende, omdat: OOnvoldoende, omdat: OMatig, omdat: OVoldoende, omdat: OGoed, omdat: OZeer goed, omdat: 10. Heb je nog andere op-/ of aanmerkingen?

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01 OPDRACHTKAART MM-05-02-01 Het internet op Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers

Nadere informatie

http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7

http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7 http://www.playgarden.com/ Hoofdstuk 1: Inleiding 7 1. Inleiding Je kan er vandaag niet meer langs kijken. Het internet bestaat, en dat zal geweten zijn. Je hoort in het nieuws iets over een virus dat

Nadere informatie

Pakket 1: Veilig surfen

Pakket 1: Veilig surfen Pakket 1: Veilig surfen Inhoud 1 PAKKET 1: VEILIG SURFEN 1.1 Eindtermen 2 1.2 Lesdoelen 3 1.3 Vereiste voorkennis 4 1.4 Interessante links met achtergrondinformatie 5 1.5 Tip voor de leerkracht 6 1.6 Inleiding

Nadere informatie

ONDER DE MOTORKAP VAN HET INTERNET

ONDER DE MOTORKAP VAN HET INTERNET ONDER DE MOTORKAP VAN HET INTERNET Van IP-adressen tot DNS-servers, van encryptie tot de cloud Versie 16 mei 2013 zie voor de laatste versie bof.nl Iedereen gebruikt het internet. Maar hoe werkt het internet

Nadere informatie

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website Peije van Klooster 2011 Inhoudsopgave: Inleiding... 4 1 Wat is internet... 5 1.1 Een klein beetje geschiedenis van internet... 5 1.2 Evolutie

Nadere informatie

Les D-03 Internet. 2011, David Lans

Les D-03 Internet. 2011, David Lans Les D-03 Internet In deze les staan we stil bij internet. Het gebruik van internet met al haar mogelijkheden is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven. We verzamelen informatie, leren, communiceren

Nadere informatie

Het Internet omvat een geheel van toepassingen in een wereldwijd netwerk van computers.

Het Internet omvat een geheel van toepassingen in een wereldwijd netwerk van computers. Internet & e-mail Hoe maak je verbinding met Internet?...2 Het Internet omvat een geheel van toepassingen in een wereldwijd netwerk van computers....2 World wide web...3 Hoe surfen?...4 Hoe een (onbekend)

Nadere informatie

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One NICK JENNEBOER 1 Inhoudsopgave Voorwoord. 3 Geschiedenis van het internet en websites.. 4 Het ontstaan van de eerste webwinkel. 4 Wat heb ik aan een Domein naam? 6 Bedrijfs E-mail... 6 Website & Hosting....

Nadere informatie

8 Netwerken en Internet

8 Netwerken en Internet Hoofdstuk 8 Netwerken en Internet 119 8 Netwerken en Internet 1 COMMUNICATIE We must be able to communicate with anyone, at any time, anywhere De menselijke taal ontstond ergens in de ontwikkeling van

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

Internet: hoe werkt het?

Internet: hoe werkt het? a Iedereen gebruikt internet. Bijvoorbeeld voor: het zoeken van informatie het zoeken van muziek het versturen van mailtjes. Hoe werkt het Internet eigenlijk? In het filmpje van Schooltv zag je veel computers.

Nadere informatie

HOE IS DE BEVEILIGING GEREGELD VAN DATA

HOE IS DE BEVEILIGING GEREGELD VAN DATA ICT EN BEVEILIGING HOE IS DE BEVEILIGING GEREGELD VAN DATA OVER EEN NETWERK? Groep 5 Wietske Rem en Sanne Bakhuis V4C Mw. Van Uden Voorwoord Wij hebben de opdracht gekregen om een verslag te maken over

Nadere informatie

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam)

Al Doende Leren. Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO. Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) Al Doende Leren Werken aan mediawijsheid en taalvaardigheid bij NT2-leerlingen in het VMBO Marijn Tanis (Vrije Universiteit Amsterdam) i.s.m. Els Kuiper (Vrije Universiteit Amsterdam) Kees Broekhof (Sardes)

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Het belang van DataPortability voor het sociale web. Rhys Davelaar Afstudeerjaar 2009 Stroming Content Communicatie Publicatie 18-05-2009

Het belang van DataPortability voor het sociale web. Rhys Davelaar Afstudeerjaar 2009 Stroming Content Communicatie Publicatie 18-05-2009 Het belang van DataPortability voor het sociale web scriptie over het belang van standaardisering van content op het sociale web welke invloed heeft het op gebruikers en bedrijven Rhys Davelaar Afstudeerjaar

Nadere informatie

Module 1 Communicatie via computers

Module 1 Communicatie via computers Module 1 Communicatie via computers 1.1 Inhoudsopgave Module 1 Communicatie via computers ---------------------------------------------------------------------------------------- 17 1.1 Inhoudsopgave ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2 Maak je startende onderneming tot een succesvolle onderneming 2013 enjee.nl 2 Voorwoord Even voorstellen Van hobby naar eigen bedrijf Mijn naam is, oprichter en eigenaar van adviesbureau enjee. Ik adviseer

Nadere informatie

Auteurs: Silas Wittrock en Simon Hevink Klas: V4C Docent: Mevrouw Udn

Auteurs: Silas Wittrock en Simon Hevink Klas: V4C Docent: Mevrouw Udn Auteurs: Silas Wittrock en Simon Hevink Klas: V4C Docent: Mevrouw Udn Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Het vakgebied ICT 5 Ontwikkelingen in de afgelopen jaren op gebied van ICT 7

Nadere informatie

deel Het Drupalinformatiesysteem

deel Het Drupalinformatiesysteem deel Het Drupalinformatiesysteem deel 1 HOOFDSTUK Nieuwe wereld verkennen NIeuwe werelden verkennen Het leren van nieuwe dingen kan soms aanvoelen of je een buitenaards wezen bent op een nieuwe planeet.

Nadere informatie

Netwerken & Internetten Inhoud

Netwerken & Internetten Inhoud Forensische informatica Netwerken & Internetten 1-59 Netwerken & Internetten Inhoud Netwerken & Internetten... 1 Inhoud...1 1. Netwerken...3 1.1. Inleiding...3 1.2. Wat is een netwerk?...3 1.3. Soorten

Nadere informatie

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt.

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Vragen over hoe iets werkt kunnen worden opgevraagd via uitlegpagina's of anders via het forum. Mail naar webmaster over hoe iets werkt worden niet beantwoord. De

Nadere informatie

Praktische social media tips voor bedrijven!

Praktische social media tips voor bedrijven! Praktische social media tips voor bedrijven! Inhoud: Pagina Voorwoord 2 Wat is social media? 3 Hoe werkt het? 4 De mogelijkheden voor bedrijven 5 Als online vorm van mond-tot-mond reclame 7 Internet optimalisatie

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

chello academy cursusboek DNS Een handleiding voor de Domain Name Service van het internet

chello academy cursusboek DNS Een handleiding voor de Domain Name Service van het internet chello academy cursusboek DNS Een handleiding voor de Domain Name Service van het internet Voordat je begint DNS De DNS techno chello module maakt deel uit van de cursus internettechnologie van het techno

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Laat de klant naar jou komen

Laat de klant naar jou komen Laat de klant naar jou komen in 0 minuten! Klanten krijgen via internet voor zzp ers Erno Hannink Koop het boek! e 7,95 Inhoud Laat de klant naar jou komen Geen zzp er kan zonder 5 Inleiding Wie is de

Nadere informatie

Den Haag www.muscom.nl. 1 Wat is telecommunicatie? 2 Telegrafie. 3 Telefonie. 4 Telecommunicatie. 5 Woordenlijst. 6 Verder lezen en kijken

Den Haag www.muscom.nl. 1 Wat is telecommunicatie? 2 Telegrafie. 3 Telefonie. 4 Telecommunicatie. 5 Woordenlijst. 6 Verder lezen en kijken TELE Hier lees je er alles over. Handig voor je werkstuk of spreekbeurt! 1 Wat is telecommunicatie? 2 Telegrafie 3 Telefonie 4 Telecommunicatie 5 Woordenlijst 6 Verder lezen en kijken Telefoonkaarten Den

Nadere informatie

Welkom in het restaurant van SURFnet!

Welkom in het restaurant van SURFnet! Menukaart Welkom in het restaurant van SURFnet! Hét restaurant waar je innovatieve smaken op het gebied van internettechnologie kunt beleven. Ruim 750.000 studenten, medewerkers en wetenschappers uit het

Nadere informatie

Uw internetaansluiting

Uw internetaansluiting Studio Visual Steps Uw internetaansluiting Een overzicht van de mogelijkheden 1 Voorwoord Beste lezers en lezeressen, In deze gids krijgt u informatie over de verschillende aansluitmogelijkheden waaruit

Nadere informatie