OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 3. Het verkrijgen van geluidsfragmenten MM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 3. Het verkrijgen van geluidsfragmenten MM-02-09-01"

Transcriptie

1 OPDRACHTKAART MM Het verkrijgen van geluidsfragmenten Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 en 2 (MM t/m MM-02-08) afgerond. Intro: In deze opdracht wordt beschreven hoe je aan audio-fragmenten kunt komen. Ook wordt verteld waar je rekening mee moet houden als je geluidsfragmenten wilt gaan gebruiken. Doelen: Als je deze opdracht hebt uitgevoerd dan heb je de volgende doelen bereikt: Je weet wat auteursrechten zijn en wat Buma/Stemra doet. Je weet hoe je een aanvraag voor muziekgebruik kunt doen bij Buma/Stemra. Je weet hoe je aan geluidseffecten, muziek, voice-overs of andere geluidsregistraties kunt komen. Je weet hoe je audio-cd tracks kunt converteren naar bruikbare bestanden. Je weet waar WAV-, AIFF- en MP3-bestandsformaten voor gebruikt worden. Activiteiten: Lees de theorie Het verkrijgen van geluidsfragmenten en beantwoord alle vragen die daarin voorkomen. Vul de antwoorden, van de genummerde vragen in, op de daarvoor bestemde antwoordbladen. Maak de theorietoets. Maak de praktijkopdracht. Vul de evaluatie in. Materiaal: Een computer met internet-mogelijkheden. Tijd: Voor deze opdracht krijg je 3,5 lesuren: 1,5 lesuur voor het lezen van de lesstof en het beantwoorden van de vragen. 30 minuten voor het maken van de theorietoets. 1,5 lesuur voor het maken van de praktijkopdracht. Beoordeling: Je wordt beoordeeld op zelfstandigheid, volledigheid en zorgvuldigheid, met betrekking tot: Het beantwoorden van de vragen die in deze opdracht staan. De theorietoets De praktijkopdracht

2 MM Het verkrijgen van geluidsfragmenten Zoals je tijdens audio-opdracht 2 hebt kunnen lezen, zijn er verschillende verschijningsvormen van geluid. Deze kun je op allerlei verschillende manieren verkrijgen. Je kunt ze zelf opnemen, maar je kunt ook bestaande geluidsopnames gebruiken. Let op: Als je bestaande geluidsopnames gebruikt, moet je rekening houden met de auteursrechten! Auteursrechten Je mag bestaande geluidsopnames nóóit zomaar kopiëren of gebruiken. Je dient daarvoor schriftelijke toestemming te krijgen van de auteur (de maker). In 1912 is een wet ontstaan die de rechten van auteurs beschrijft in 52 artikelen. Dit wordt de auteurswet genoemd. Het eerste artikel luidt als volgt: Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld. Artikel 1 (uit de auteurswet van 1912) Het is natuurlijk onmogelijk om voor alle geluidjes en muziekstukken de auteur te benaderen. In Nederland is er een organisatie opgericht die de auteursrechten van alle auteurs beschermt. Dit is Buma/Stemra. Een auteur kan zijn werk laten registreren en beschermen door Buma/Stemra. Als je een geluidsopname wilt gebruiken, die beheerd wordt door Buma/Stemra, dan moet je hiervoor toestemming vragen bij deze organisatie. Als een auteur niet is aangesloten bij Buma/Stemra, dan dien je deze auteur dus wel te benaderen voor zijn of haar toestemming! Ook zul je daar meestal een vergoeding voor moeten betalen. Wil je weten hoeveel een bepaald geluidsfragment kost, dan kun je contact opnemen met Buma/Stemra te Amstelveen. Zoek op de site van Buma/Stemra naar de antwoorden op onderstaande vraag. Vul je antwoord in op het antwoordformulier. Vraag 1: Stel dat je in een café muziek wilt gaan draaien. Welke informatie heb je dan nodig voordat je een aanvraag kunt indienen bij Buma/Stemra? Geluidseffecten Er bestaan ontelbare geluidseffecten, zoals hinnikende paarden, geweerschoten, blaffende honden, donder, regen, lachende mensen... enzovoort, enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een geluidsopname van. Er zijn veel verzamel-cd s te koop waarop duizenden van deze geluidseffecten staan. Dit zijn zogenaamde stock-cd s. To stock betekent opslaan of stapelen. Als je een stock-cd met geluidseffecten koopt, mag je de effecten die daarop staan gebruiken, zonder daar auteursrechten over te hoeven betalen. Als je geluid wilt gebruiken in een productie, dan moet je vooraf precies weten waar, wanneer en waarvoor de productie gebruikt gaat worden. Op de site kun je dan een formulier downloaden waarmee je een aanvraag kunt indienen.

3 MM Ieder geluidseffect wordt op een dergelijke cd gezien als een muzieknummer of track. Muziek op een audio-cd kun je niet zomaar als bestand kopiëren. De tracks zijn wel van het AIFF-formaat, maar staan niet als normaal databestand op de disk. Als je de inhoud van een audio-cd op een computer bekijkt, dan zie je de tracks staan. In onderstaand voorbeeld heeft deze audio-cd 11 muzieknummers. Soundeffects van Digimode Ltd Een deel van de Soundlibrary van Sound Ideas(tm) Er zijn 2 typen geluidseffecten-cd s: De cd-rom Op een cd-rom staan de geluidseffecten als databestanden in het WAV-, AIFF- of MP3-formaat. Deze formaten gelden wereldwijd als standaarden voor muziekbestanden. WAV is de afkorting van waveform en wordt veel gebruikt op Windows-computers. AIFF staat voor Audio Interchange File Format en wordt voornamelijk door Apple Computers gebruikt. MP3 is een populaire techniek waarmee geluidsbestanden verkleind kunnen worden. Het verkleinen van AIFF- of WAV-bestanden wordt comprimeren genoemd. MP3- bestanden worden erg veel op het internet gebruikt. Vraag 3: Wat gebeurt er als je het bestand 1 Audiotrack naar de harde schijf sleept? Vraag 4: Vraag 5: Hoe groot is het gekopieerde bestand op de harde schijf? Wat denk jij dat er gebeurd is? Als je een geluidje wilt gebruiken van een audio-cd, dan kun je het dus niet kopiëren, maar je moet het converteren (omzetten) naar een AIFF-, WAV- of MP3-bestand. Vraag 2: Waarom denk je dat juist MP3-bestanden veel worden gebruikt op het internet? Waarom niet AIFF- of WAV-bestanden? Er zijn heel veel audio-softwarepakketten op de markt. Bijna ieder pakket kan tracks van audio-cd s converteren. Bestanden op een cd-rom, met deze formaten, kun je zonder problemen kopiëren en gebruiken in softwarepakketten zoals Adobe Premiere, Macromedia Director en dergelijke. Vraag 6: Noteer de audio-softwarepakketten die jij kent op het antwoordformulier. De audio-cd Dit is een standaard audio-cd die je op elke cd-speler kunt afspelen.

4 MM Met de Windows Media Player kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig tracks van een cd converteren. Klik op de tab Copy from CD : De geluidseffecten die op het internet staan zijn bijna altijd van het MP3-formaat. Je dient het geluidje natuurlijk eerst te downloaden. Als het eenmaal gedownload is, dan kun je het bestand zonder problemen gebruiken. Vraag 7: Noteer een site (de URL) waar je geluidseffecten van kunt downloaden. Muziek Er zijn ontelbare audio-cd s waar je muziek vanaf kunt kopiëren. Dit is echter verboden zonder toestemming van Buma/Stemra. Windows Media Player Hieronder staat een afbeelding van het softwarepakket Audacity. Hiermee kun je ook heel eenvoudig, met behulp van een menukeuze, tracks van een audio-cd converteren: Audacity Als het eenmaal geconverteerd is, dan kun je de bestanden zonder problemen gebruiken. Tegenwoordig kun je ook heel veel geluidseffecten vinden op het internet. Zoek maar eens met Google naar soundeffects. Je zult versteld staan van de vele sites die geluidseffecten aanbieden. Let wel goed op of je auteursrechten moet betalen, als je de effecten gaat gebruiken! Er bestaan ook stock-cd s met muziekstukken. Dit is speciaal ontwikkelde muziek voor multimedia- en AVproducties. Deze muziek wordt meestal uitgegeven door bedrijven die een grote verzameling stockmuziek bezitten. Zo n verzameling wordt stock-library ( library betekent bibliotheek ) genoemd. Stockmuziek wordt daarom ook wel library-music genoemd. Je krijgt de cd s meestal gratis. Pas als je een dergelijk muziekstuk gebruikt, moet je de rechten gaan betalen. De rechten op stock-muziek zijn veel goedkoper dan de rechten op commerciële muziek. Helaas lijkt veel stock-muziek erg op elkaar en moet je vaak goed zoeken voordat je iets bruikbaars hebt gevonden.

5 MM Voice-over Het maken van een voice-over is specialistisch werk. Een opname van een voice-over koop je meestal bij een zogenaamd Stemmenbureau, zoals bijvoorbeeld bij MetaSound Studios: De Production Music Library van Dennis Music Muziek op stock-cd s zijn ook meestal van het standaard audio-cd formaat. Zoals je al hebt kunnen lezen, heb je speciale software nodig om deze nummers te converteren. Ook hier geldt dat je heel veel muziek op het internet kunt vinden. Let heel goed op de auteursrechten. Je hebt al verschillende keren kunnen lezen dat muziek en andere muziekstukken beschermd worden en dat je ze niet zomaar mag kopiëren. Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar kopiëren van beschermde muziek is illegaal en wordt beschouwd als diefstal! Geen voice-over is ooit hetzelfde, er bestaan dus geen standaard voice-overregistraties. Iedere voice-over wordt op maat gemaakt. Bij deze stemmenbureau s is vaak een stemmenarchief beschikbaar. Je kunt dan luisteren naar de stemmen uit dit archief, zodat je een juiste stem kunt vinden die bij je productie past. Hieronder staat een artikeltje dat verschenen is op de site van de Nederlandse Vereniging voor Producenten en Importeurs (NVPI): De muziekbranche heeft zwaar te lijden onder het illegaal downloaden van muziek van het internet. De laatste jaren daalde de verkoop van audio-cd s met gemiddeld 10 %. Singles en verzamel-cd s daalde zelfs met meer dan 30 %. Het downloaden van het internet neemt schrikbarend toe. Door onderzoek is gebleken dat één op de 7 personen muziek van het internet haalt en daardoor minder cd s koopt. Voice-overs laten maken kosten erg veel geld. Je moet bedenken dat het gebruik van een professionele geluidsstudio en het huren van een stem als snel 250 euro per uur kost. Bron:

6 MM De geluidsregistratie Je kunt natuurlijk ook zelf geluidsopnames maken. Dit kan op locatie met een willekeurige geluidsrecorder, die kan variëren van een eenvoudige cassetterecorder tot professionele opname-apparatuur. Je kunt ook rechtstreeks met een microfoon en je computer een opname maken. Het maken van een eenvoudige geluidsregistratie wordt beschreven in audio-opdracht 5. Vraag 8: Moet je auteursrechten betalen als je muziek gebruikt die je zelf hebt gemaakt? Leg eens uit waarom. Slotwoord Tijdens deze opdracht heb je kunnen lezen hoe je aan geluidsfragmenten kunt komen en waar je rekening mee moet houden als je geluidsfragmenten wilt gaan gebruiken.

7 Toets MM Welke wet beschrijft de rechten van makers van muziek? 2. Wie beschermt deze rechten in Nederland? 3. Welke type computers maakt veel gebruik van het WAV bestandsformaat? 4. Waar staat de afkorting WAV voor? 5. Welke type computers maakt veel gebruik van het AIFF bestandsformaat? 6. Wat is MP3? 7. Wat staat de afkorting AIFF voor? 8. Omschrijf wat een stock-library is. 9. Wat is het nadeel van stock-muziek? 10. Waarom heeft de muziekbranche zwaar te lijden onder het internet? 11. Wat is een geluidsregistratie?

8 PRAKTIJKOPDRACHT MM Wat ga je doen: Je gaat op het internet een of meerdere rechtenvrije geluidjes zoeken. Jouw docent schrijft hieronder welke geluiden je moet gaan zoeken. Dit zijn: a. b. c. d. e. 1. Zoek de bovenstaande geluidjes op het internet. 2. Download de geluidjes en sla ze op. Van jouw docent krijg je te horen waar je ze op moet slaan. 3. Vemeld waar en hoe je ze gevonden hebt. 4. Toon aan waarom deze geluidsfragmenten rechtenvrij zijn. 5. Wat zijn de bestandsformaten van de bestanden (AIFF, WAV, MP3 of iets anders)? 6. Laat de fragmenten aan jouw docent en eventueel aan de klas horen.

9 MM Vond je het theorie-gedeelte duidelijk? Ja,omdat: Nee, omdat: 2. Staan er woorden of begrippen in die niet duidelijk zijn? Zo ja, welke? 3. Wat vond je leuk aan deze opdracht? 4. Ben je tegen problemen aangelopen tijdens het uitvoeren van deze opdracht? Ja, want: 5. Wat vond je moeilijk aan deze opdracht? 6. Wat zou je de volgende keer anders doen? 7. Had je voldoende tijd voor de opdracht? 8. Geef jezelf een beoordeling voor de opdracht. OZeer onvoldoende, omdat: OOnvoldoende, omdat: OMatig, omdat: OVoldoende, omdat: OGoed, omdat: OZeer goed, omdat: 9. Heb je nog andere op-/ of aanmerkingen?

10 Antwoordblad MM Vraag 1: Vraag 2: Vraag 3: Vraag 4: Vraag 5: Vraag 6: Vraag 7: Vraag 8:

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 2. De verschijningsvormen van audio MM-02-08-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 2. De verschijningsvormen van audio MM-02-08-01 OPDRACHTKAART MM-02-08-01 De verschijningsvormen van audio Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 (MM-02-03 t/m MM-02-07) afgerond. Intro: In deze opdracht wordt beschreven

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia/IT. Audio 4. Digitaliseren MM-02-10-01 OPDRACHTKAART MM-02-10-01 Digitaliseren Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 en audio-opdracht 1 t/m 3 (MM-02-03 t/m MM-02-09) afgerond. Intro: Geluid dat wij horen is een analoog signaal.

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Multimedia

Thema: Multimedia. Multimedia Multimedia OPDRACHTKAART MM-02-01-01 Communicatie Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Multimedia is een vrij nieuw begrip. In de bladen en

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 2. Interactiviteit MM-02-02-01 OPDRACHTKAART MM-02-02-01 Interactiviteit Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Bij multimedia is het erg belangrijk dat de gebruiker de productie

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 10. Het eindproduct AV-03-10-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht De eindmontage afgerond. Intro: Nu het eindproduct klaar is, kun je de commercial presenteren aan de klas en aan je docent. Alle commercials zullen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Multimedia 3. Toepassingen MM Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. OPDRACHTKAART MM-02-03-01 Toepassingen Voorkennis: Je moet weten wat multimedia inhoudt. Intro: Je kunt multimedia-producties voor allerlei doeleinden gebruiken. Van spelletjes tot encyclopedieën. Door

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 6. De spotlist AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-06-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Video-opnamen afgerond. Intro: Het is belangrijk om voor de montage de video-opnamen te bekijken en te selecteren. Je hoeft natuurlijk alleen de

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 2. De invloed en kracht van AV-media AV-02-02-01 OPDRACHTKAART AV-02-02-01 De invloed en kracht van AV-media Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV-media afgerond. Intro: Televisie en film hebben een grote invloed op de maatschappij. Deze opdracht

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 (MM-02-01 t/m 03) en Audio-opdracht 1 tot en met 4 (MM-02-07 t/m 10) afgerond.

Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 (MM-02-01 t/m 03) en Audio-opdracht 1 tot en met 4 (MM-02-07 t/m 10) afgerond. OPDRACHTKAART MM-02-11-01 Het maken van een eenvoudige stemopname Voorkennis: Je hebt Multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 (MM-02-01 t/m 03) en Audio-opdracht 1 tot en met 4 (MM-02-07 t/m 10) afgerond.

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 2. Het internet op MM-05-02-01 OPDRACHTKAART MM-05-02-01 Het internet op Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden

7. Muziek-cd s branden 205 7. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is heel populair. Het branden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 3. Fotografische vormgeving AV-01-03-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-03-01 Fotografische vormgeving Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Er is een groot verschil tussen de manier waarop wij voorwerpen en mensen zien, en wat

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-10-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht DR-06-01 tot en met DR-06-03 afgerond. Intro: Je gaat een dekblad maken voor een geniete A5 bloc

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 2. Het script AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-02-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Intro: Een script is een schriftelijke voorbereiding op de uiteindelijke video-opnamen. In het script staat een duidelijke

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 8. De fotoreeks AV OPDRACHTKAART AV-01-08-01 De fotoreeks Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Als je verschillende foto s met elkaar combineert,

Nadere informatie

Bron afbeeldingen: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/

Bron afbeeldingen: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Digitale audiobestanden Inleiding In deze handleiding leert u de basisbegrippen rond audiobestanden: wat voor soorten bestanden ("formaten") zijn er, wat zijn de meest gebruikte players, hoe kunt u audiobestanden

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 1. Van opdracht tot concept MM

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 1. Van opdracht tot concept MM OPDRACHTKAART MM-02-04-01 Van opdracht tot concept Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 3 afgerond. Intro: Het maken van een multimediaproductie is een complexe zaak. Verschillende elementen,

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 7. Beweging AV-01-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-07-01 Beweging Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Bij het fotograferen van een beweging is de sluitertijd erg belangrijk. Je kunt de beweging vastleggen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 5. Kleur en contrast AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Kleur en contrast Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Ook kleuren bepalen de stemming van een

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Geluid opnemen en bewerken

Geluid opnemen en bewerken Geluid opnemen en bewerken Er kunnen veel redenen zijn waarom je geluid wilt opnemen en bewerken. Misschien wil je een interview houden, misschien moet je een radioprogramma maken of misschien moet je

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Het storyboard AV-01-05-01 OPDRACHTKAART AV-01-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Het concept afgerond. Je hebt de opdracht Het script afgerond. Intro: Een storyboard is een verzameling van plaatjes die aansluiten op het script.

Nadere informatie

De zakelijke kant van muziek

De zakelijke kant van muziek De zakelijke kant van muziek Leerlingentekst en opdrachten Muziek en tekst: eigendom, rechten en geld verdienen Je bent gek op muziek en wat is nou leuker dan van je hobby je werk maken? Als je een bandje

Nadere informatie

Hoe komt u aan MP3- bestanden? Wat is MP3? Zelf MP3's maken.

Hoe komt u aan MP3- bestanden? Wat is MP3? Zelf MP3's maken. Wat is MP3? MP3 is een format voor computerbestanden, vergelijkbaar met andere bekende formaten, zoals "doc" voor Worddocumenten. Het MP3-format werd ontwikkeld door het Frauenhofer Institut, met als doel

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht Werkblad Introductie Auteursrecht Auteursrecht Wanneer jij een verhaal, foto, filmpje of muziek maakt, heb je daar automatisch auteursrecht op. Je hoeft daar helemaal niets voor te doen. Wat je gemaakt

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen. OPDRACHTKAART MM-05-03-01 Het World Wide Web Voorkennis: Geen. Intro: Deze opdracht gaat over de belangrijkste mogelijkheid van het internet: het surfen op het World Wide Web. Deze opdracht beschrijft

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven:

Discussie: Start de les door de volgende stelling op het bord te schrijven: Lesbrief 1 Introductie auteursrecht Voorbereiding Doelen: - De leerlingen worden zich bewust van het bestaan en het belang van auteursrecht en leren verschillende begrippen rondom auteursrecht kennen.

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard

Handleiding Op Maat Wizard Handleiding Op Maat Wizard Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen (formats) in het Op Maat programma. Op Maat bestaat uit 2 programma s: De Library: dit is de

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Handleiding Geluidsopname maken

Handleiding Geluidsopname maken Handleiding Geluidsopname maken Document: Handleiding Geluidsopname maken Datum: 6 juli 2015 Versie: 2.0 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Benodigdheden... 3 3 Audacity software

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-14-01 Voorkennis: Je kunt: Een eenvoudige PDF-opdracht uitvoeren Een PDF-printopdracht naar de digitale printer sturen Het juiste formaat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 2. Snijden NB-01-02-01 OPDRACHTKAART NB-01-02-01 Snijden Voorkennis: De snijmachine Intro: Met de planosnijmachine kun je vellen papier snijden. Dat doe je meestal niet één voor één, maar met hele pakken tegelijk. Je kunt vellen

Nadere informatie

Muziek toevoegen in PowerPoint 2003 1. Doelstelling

Muziek toevoegen in PowerPoint 2003 1. Doelstelling 1. Doelstelling Muziek toevoegen aan een PPT dia, waarbij de muziek net zo lang duurt als de presentatie. 2. Algemene opmerkingen De muziek wordt in de eerste dia ingevoegd, start meteen aan het begin

Nadere informatie

Stappenplan Audio opnemen en bewerken

Stappenplan Audio opnemen en bewerken WAT IS AUDACITY? Je kunt audio opnemen en bewerken met onder andere de tool Audacity. Audacity is een audiobewerkingsprogramma. Een screenshot van een project in Audacity. DOWNLOADEN EN INSTALLEREN (WINDOWS)

Nadere informatie

8. Muziek-cd s branden

8. Muziek-cd s branden 233 8. Muziek-cd s branden De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het werken met geluidsbestanden. Ook het verzamelen van muziekbestanden vanaf internet is bij jongeren heel populair.

Nadere informatie

Thema: Multimedia. Het internet

Thema: Multimedia. Het internet Het internet OPDRACHTKAART MM-05-01-01 Voorkennis: Je moet om kunnen gaan met een computer. Je moet kunnen zoeken op het internet. Intro: Het internet is een computernetwerk dat miljoenen computers met

Nadere informatie

Werken met multimedia montage van een filmpje

Werken met multimedia montage van een filmpje Naam Klas Nr Informatica Project 3 Multimedia-opdracht... Vak: Informatica. Leerkracht: Datum Score DMO.. / Project 2 Informatica Multimedia-opdracht: Werken met multimedia montage van een filmpje Bedoeling

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer OPDRACHTKAART MM-04-02-01 Uitbreidingen voor de computer Voorkennis: Basisopbouw van de computer Intro: Moderne programma s vragen om steeds meer geheugen en snellere computers. Hierdoor verouderen computers

Nadere informatie

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info

Opdracht ICT-trainer Reeks 2 Computergebruik. 2A Start en info 2A Start en info De software op een computer bepaalt welke bewerkingen je kunt uitvoeren. In de opdrachten bij ICT-trainer Basiscursus wordt gebruik gemaakt van een hele reeks softwarepakketten. Zonder

Nadere informatie

Organisatie van werkzaamheden

Organisatie van werkzaamheden Organisatie van werkzaamheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: Rubus Opleidingspartners, Richard Prins Inhoudelijke redactie: Jessica Satink

Nadere informatie

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen?

Hoe kan je zelf een eigen filmpje maken en er muziek aan toevoegen? Voor wie kopiëren wil: U vindt deze cursus goed en wenst er kopieën van te maken. Bedenk dan ook eens: dat de auteurs met de opbrengst ervan hun kosten moeten dekken; dat kopiëren zonder toestemming niet

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

>SOUND DESIGN WITH AUDITION GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM WWW.GLR.NL 2014 AUTHOR: MATTHIJS CLASENER MSB13

>SOUND DESIGN WITH AUDITION GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM WWW.GLR.NL 2014 AUTHOR: MATTHIJS CLASENER MSB13 >SOUND DESIGN WITH AUDITION GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM WWW.GLR.NL 2014 AUTHOR: MATTHIJS CLASENER MSB13 A SOUND DESIGNER IN ACTION! Op het GLR heb je ook te maken met de opleiding Sound Design. In deze opdracht

Nadere informatie

Opbouw Module Sound Engineering 01 Versie 0.7

Opbouw Module Sound Engineering 01 Versie 0.7 Opbouw Module Sound Engineering 01 Versie 0.7 Versiebeheer lesopbouw: Omschrijving wijziging versienr. Datum Concept lesopbouw 0.5 11-04- 2006 Versie nummer Beschrijving wijziging Datum 0.2 -in 5 blokken

Nadere informatie

ICT Recht. Ban Illegale Games & Software. Pascal de Bruijn

ICT Recht. Ban Illegale Games & Software. Pascal de Bruijn ICT Recht Ban Illegale Games & Software Inhoudsopgave Inleiding...3 De regels...4 Je mag geen kopie voor jezelf maken...4 Verspreiden van illegale games en software is illegaal...4 Downloaden is ook kopieren...5

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden

OPDRACHTKAART. Thema: Nabewerken. Snijden 3. Snijschema s NB Voorkennis: De snijmachine Snijden OPDRACHTKAART NB-01-03-01 Snijschema s Voorkennis: De snijmachine Snijden Intro: Voordat je gaat snijden moet je de snijmachine programmeren. Dus moet je eerst een uitlijnmodel maken, de snijvolgorde bepalen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Zelf een muziek instrument bespelen en opnemen:

Zelf een muziek instrument bespelen en opnemen: Muziek maken en op cd zetten Muziek maken kan voor tieners een uitlaatklep zijn van hun emoties en is daarom zeer geschikt hiervoor, maar als de tienerwerker zich niet verdiept in de gangbare mode dan

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. geluid in de les

Cursus Onderwijs en ICT. geluid in de les Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 1, deel 9 (versie 1.0 NL 18-4-2010) geluid in de les door Serge de Beer Inleiding Toen ik een jaar of acht was, had ik een draagbare cassetterecorder van Philips, die ook

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 5. De video-opnamen AV Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-05-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Voorbereiding video-opnamen afgerond. Intro: De belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en alle leden van de crew weten wat ze moeten doen.

Nadere informatie

itunes 10 basis donderdag25/11/10w47 09:41

itunes 10 basis donderdag25/11/10w47 09:41 Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Mac-gebruikersgroep Marke, Kortrijk. Samenstelling Roland Vansteelandt. 101115 en 101122 Begeleiding Roland Vansteelandt en Hugo Verleyen. itunes 9 of 10, de basis Het gaat

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 4. Licht AV-01-04-01 OPDRACHTKAART AV-01-04-01 Licht Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Je hebt de opdracht Fotografische vormgeving afgerond. Intro: Licht is een belangrijk vormgevingselement en een echte

Nadere informatie

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto?

FOTOREGELS. Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s. Het auteursrecht. Als ik een foto koop, krijg ik dan ook de rechten op de foto? FOTOREGELS Uitleg en regels rondom het gebruik van foto s Over auteursrecht op foto s is bij consumenten wel eens onduidelijkheid. Soms kan dat tot vervelende situaties leiden voor zowel klant als fotograaf.

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Zeefdrukken 4. Zeefdrukken in twee kleuren DR-03-04-01 OPDRACHTKAART DR-03-04-01 Zeefdrukken in twee kleuren Voorkennis: Zeefdrukapparatuur afgerond Een zeefdrukraam prepareren afgerond Zeefdrukken in één kleur afgerond Intro: Je gaat zeefdrukken maken in

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER

HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER Handboek Handleiding CinekidStudio Windows Movie Maker HANDLEIDING WINDOWS MOVIE MAKER VERSIE 2.1 VOOR WINDOWS XP COLOFON Auteurs: Karlijn Naaijkens, Vanessa Pattipeilohy Illustraties: Karlijn Naaijkens,

Nadere informatie

FACILITEERT VERBINDT ONDERSTEUNT

FACILITEERT VERBINDT ONDERSTEUNT FACILITEERT VERBINDT ONDERSTEUNT WEL KOM B I J CCLI WIE WE ZIJN Christian Copyright Licensing International (CCLI) is dé auteursrechtenorganisatie voor uw kerk. Iedere zondag worden in heel Nederland liederen

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

Muziek downloaden MP3 WMA Liedjes of albums? Collectie Waar?

Muziek downloaden MP3 WMA Liedjes of albums? Collectie Waar? Muziek downloaden Muziek downloaden kan op verschillende manieren en bij verschillende diensten. Op deze pagina leggen we uit wat de mogelijkheden zijn. Formaten Verschillende download diensten bieden

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-11-01 Voorkennis: Je hebt inmiddels al meerdere digitale printopdrachten gemaakt. Je weet wat in register vouwen betekent en je kunt

Nadere informatie

MP001/MP002/MP003/MP004 Sweex Black Sea MP3 Player 128 MB/256 MB/512 MB/1GB

MP001/MP002/MP003/MP004 Sweex Black Sea MP3 Player 128 MB/256 MB/512 MB/1GB MP001/MP002/MP003/MP004 Sweex Black Sea MP3 Player 128 MB/256 MB/512 MB/1GB Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van deze Sweex MP3-speler. Met deze compacte MP3-speler kun je overal genieten

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

Thema: Algemene kennis

Thema: Algemene kennis OPDRACHTKAART AK-02-02-01 Voorkennis: Papierfabricage Intro: We kennen verschillende papiersoorten. Wc-papier heeft andere eigenschappen dan offsetpapier. Er zijn honderden soorten papier in de handel.

Nadere informatie

Foto presentaties en toepassingen 1

Foto presentaties en toepassingen 1 Foto presentaties en toepassingen 1 Foto in documenten Power Point presentatie met foto's en (video) Windows media player Windows live foto gallery/ live movie maker K-Media (Nero) Pinnacle DVD video 1

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 8. Basismontage AV-03-08-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 8. Basismontage AV-03-08-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-08-01 Basismontage Voorkennis: Je hebt de opdracht Capture afgerond. Intro: Nu alle videofragmenten gecaptured zijn, kun je gaan beginnen met de montage. De totale montage bestaat uit

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Instructie Roosterwebsite (ical/ics-bestand) Last updated: 07 Februari 2011

Instructie Roosterwebsite (ical/ics-bestand) Last updated: 07 Februari 2011 Instructie Roosterwebsite (ical/ics-bestand) Last updated: 07 Februari 2011 Deze instructie is bedoeld voor studenten en docenten die hun rooster op willen nemen in HvA Webcalendar,Outlook 2007/2010, Windows

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 12. Tabs PP-01-12-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-12-01 Tabs Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: Als je naar de achterkant van een cd-hoesje kijkt, zie je vaak dat de nummers onder elkaar staan. Achter de nummers

Nadere informatie

1 De drie hoofdlijnen: muziekdocenten, leerkrachten en leerlingen.

1 De drie hoofdlijnen: muziekdocenten, leerkrachten en leerlingen. IKEI, MIK en het Leerorkest hebben bij elkaar opgeteld jaren ervaring met het geven van instrumentaal muziekonderwijs op de basisschool. Vanuit de overtuiging dat deze vorm van muziek educatie alleen verder

Nadere informatie

TM Gebruiksaanwijzing MP3 muziekspeler met helder geluid

TM Gebruiksaanwijzing MP3 muziekspeler met helder geluid TM Gebruiksaanwijzing MP3 MP3 muziekspeler muziekspeler met met helder helder geluid geluid INLEIDING Gefeliciteerd met de aankoop van uw eigen Snurkey. Voordat u het product gaat gebruiken is het belangrijk

Nadere informatie

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam.

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam. ANIMATIE EIGEN NAAM Opdracht 1 Ontwerp een animatie met je eigen naam op een achtergrond en plaats er passende muziek bij. Probeer de muziek en de animatie op elkaar af te stemmen. Tekstlagen - Formaat

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Kies je onderwerp Je kiest natuurlijk een onderwerp waar je veel belangstelling voor hebt. Misschien weet je er al veel van, of je wilt dat nu juist gaan onderzoeken! Ga vervolgens

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Opdrachtkaart DR-06-05-01 Voorkennis: Je kunt: Eenvoudige (PDF) printopdrachten naar de digitale printer sturen Opdracht geven bij de digitale printer om

Nadere informatie

LABELS Hier vind je een overzicht van al onze labels. Zoek op label en rangschik deze op bruikbaarheid door een hoeveelheid aan hartjes te geven.

LABELS Hier vind je een overzicht van al onze labels. Zoek op label en rangschik deze op bruikbaarheid door een hoeveelheid aan hartjes te geven. MusicDIRECTOR Manual NIEUW RELEASES Krijg inspiratie door random gegenereerde muzikale suggesties van de nieuwste muziek op MusicDIRECTOR of doe een geavanceerde zoekopdracht. GENRES Blader door muzikale

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

OPTIKA Zwijndrecht. Zwijndrecht. Rik De Preter - OPTIKA - PowerPoint voor fotografen. OPTIKA Zwijndrecht. Januari 2013.

OPTIKA Zwijndrecht. Zwijndrecht. Rik De Preter - OPTIKA - PowerPoint voor fotografen. OPTIKA Zwijndrecht. Januari 2013. 1 PowerPoint voor fotografen 2 Januari 2013 1 PowerPoint voor fotografen 3 Snelle toegang Menubalk Lint Diavenster Zowel Magix, Photoshop als ProShow hebben de mogelijkheid voor het toevoegen van video,

Nadere informatie

2. Starten met MediaMonkey

2. Starten met MediaMonkey 25 2. Starten met MediaMonkey MediaMonkey is een gebruikersvriendelijk programma voor het opbouwen en beheren van uw muziekcollectie. Met MediaMonkey kunt u geluidsbestanden en muziek-cd s beluisteren.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De volgorde van lezen... 11 De cd-rom bij dit boek... 11 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Slim zoeken op internet

Slim zoeken op internet Op internet kun je heel veel informatie vinden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel iets over te vinden. Internet is daarom wel te vergelijken met een hele grote hooiberg waar jij op zoek bent

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g S O P

H a n d l e i d i n g S O P Handleiding SOP Deel 1: Het Logo Hoe maak ik van een.jpg of ander bestandsformaat een pdf? In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een logo kan plaatsen op de voorkant van het schoolondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

HANDLEIDING TELESHOPPEN

HANDLEIDING TELESHOPPEN HANDLEIDING TELESHOPPEN Algemeen Deze handleiding gaat over de lesstof Teleshoppen, winkelen op internet. Deze handleiding hoort bij de elektronische lesstof die je terug kan vinden op internet. Kijk op;

Nadere informatie

2. Uw muziek beheren in de bibliotheek

2. Uw muziek beheren in de bibliotheek 29 2. Uw muziek beheren in de bibliotheek U heeft nu een aantal nummers in uw itunes-bibliotheek staan. In de bibliotheek kunt u allerlei informatie over deze nummers opslaan. Deze informatie kunt u handmatig

Nadere informatie

Audio en video. Oefening 4B

Audio en video. Oefening 4B Audio en video In deze oefening voeg je een videoen een audiobestand toe aan een aftiteling van een film. Voor audio en video zijn slechts enkele basisfuncties beschikbaar zoals 'start', 'stop' en 'herhaal'.

Nadere informatie

FICHE ICT 78 Gemeentelijk Onderwijs Zwevegem ICT-coördinator Ine Vanhoe. Les - FICHE ICT 78

FICHE ICT 78 Gemeentelijk Onderwijs Zwevegem ICT-coördinator Ine Vanhoe. Les - FICHE ICT 78 Les - FICHE ICT 78 DOELGROEP P / KL 1-2-3 L 1-2-3 VAK / LES MUV VORM TAAL ONDERWERP Geluidsopname & audio-cd maken BENODIGDHEDEN Freeware Audacity (+ Lame Plugin installeren) Headset met micro (geluidskaart)

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 1. Introductie AV-media AV-02-01-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. AV-media 1. Introductie AV-media AV-02-01-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-02-01-01 Introductie AV-media Voorkennis: Geen Intro: Audiovisuele communicatie is communiceren met behulp van beeld en geluid. Hiervoor kun je verschillende middelen gebruiken. Deze middelen

Nadere informatie

Daarom deze tip: haal van het internet wat je nodig hebt voor jouw lessen. Gebruik en bewerk het zoveel je wil, maar verspreid het niet.

Daarom deze tip: haal van het internet wat je nodig hebt voor jouw lessen. Gebruik en bewerk het zoveel je wil, maar verspreid het niet. HANDIGER MET DIGITALE AUDIOVISUELE MIDDELEN Vooraf Inleiding In de klas worden audiovisuele middelen steeds belangrijker: we zappen van een song naar een youtube fimpje en willen nog graag enkele afbeeldingen

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld Animatie Korte opdrachten Tekst Geluid Beeld 1 Tekstanimatie Tekstlagen - Maak een Nieuw bestand: 800 px breed 200 px hoog 72 dpi kleur RGB. - Geef de achtergrond een kleur of verloop die je leuk vindt.

Nadere informatie