Wil hij of wil hij niet?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wil hij of wil hij niet?"

Transcriptie

1 Deze brochure is de tweede brochure in de rij rond emotionele ontwikkeling. Ze is gebaseerd op de brochure voor familieleden en is een eerste proef van Lies Theunis en Els Ronsse Illustraties: Philippe Bossens Tekeningen uit De draad tussen ouder en kind' van Gerrit Vignero (uitgegeven bij Garant) Bij wie kan je terecht: Wil hij of wil hij niet? Aandacht voor de emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren binnen bijzondere jeugdzorg

2 Over kunnen, aankunnen, moeten en willen Soms komen kinderen, jongeren en hun gezinnen in een moeilijke situatie terecht. De hulpverlening binnen de sector Bijzondere Jeugdzorg (BJZ) tracht als antwoord op een maatschappelijke verwijzing tegemoet te komen aan noden van minderjarigen en hun ouders wanneer zij zich in een verontrustende leefsituatie bevinden. Dit kan zijn omdat de leefomgeving van de minderjarige een bedreiging vormt voor een optimale ontwikkeling, wanneer ouders om hulp vragen bij de opvoeding van hun kinderen of wanneer er conflicten rijzen tussen minderjarigen en hun ouders. Soms wordt er ook hulpverlening opgestart als de minderjarige een als misdrijf omschreven feit pleegde. Het is voor hulpverleners dan ook een hele uitdaging om de juiste snaren te raken enom een begeleiding te bieden die kinderen,jongeren en hun ouders een goede ondersteuning biedt. Inschatten van de emotionele ontwikkeling is hierbij bevorderend en biedt handvatten om hen een stabiele omgeving te bieden.

3 Emotionele ontwikkeling: hoe het begon. Anton Došen is de man die emotionele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke handicap onderzocht en in kaart bracht. Hij ontwikkelde ook de schaal voor emotionele ontwikkeling (SEO-R²), waarmee men iemands niveau van emotionele ontwikkeling in kaart kan brengen. De ideeën en de schaal van Anton Došen zijn bekend, maar toch vonden heel wat mensen dat het beter kon. Zo groeide het idee om de bestaande inzichten en ervaringen te bundelen en ruimer bekend te maken. Dit leidde de voorbije jaren tot de publicatie van een toegankelijk boek, een herwerking van Anton Došens vragenlijst, meerdere congressen en studiedagen en een uitgewerkt vormingspakket, onder de vleugels van SEN (Steunpunt Expertisenetwerken), dit alles in eerste instantie met een publiek van professionelen voor ogen. Meer en meer zijn we er ook van overtuigd dat deze materie een zinvolle invalshoek biedt aan hen die werken met kinderen en jongeren binnen bijzondere jeugdzorg, ook al hebben ze geen duidelijke verstandelijke beperking. Deze brochure is één van die initiatieven. Emotionele ontwikkeling In de eerste levensjaren moet iemand heel wat leren: stappen, praten, eten, slapen, zindelijk zijn enz. Daarnaast doorloopt hij ook op sociaal en emotioneel vlak een enorme ontwikkeling. Om iemand op een goede manier te kunnen ondersteunen, moet je hem goed kennen. We willen niet alleen weten wat iemand kàn, maar ook wat hij àànkan, en dat is niet altijd hetzelfde. Dat is het belangrijkste uitgangspunt wanneer we het hebben over emotionele ontwikkeling. Kán de jongere het? Wat mogen wij, professionelen, verwachten van een jongere binnen de bijzondere jeugdzorg? Welke mogelijkheden kan hij verder ontwikkelen, welke activiteiten zijn haalbaar, welke bewegingsvrijheid kan hij aan? Welke vaardigheden heeft hij? Hoe zelfstandig is hij? Leert hij uit ervaring of moeten wij vooral zorgen dat het niet misgaat? Kan hij het niet of wil hij het niet? Het antwoord op dit soort vragen is niet altijd eenvoudig. Bij het zoeken naar een antwoord baseren we ons vaak in eerste instantie op de verstandelijke mogelijkheden. Kan hij het áán? Meer en meer besteden we ook aandacht aan de emotionele ontwikkeling. Een belangrijke vraag is dan: wat kan iemand aan? En hiermee samengaand: wat heeft iemand nodig? Hoe dichtbij of hoe veraf sta je van deze persoon? Welke grenzen en structuur zijn nodig? Hoe kan hij deelnemen aan activiteiten? Hoe communiceer je met je hem? Het is dus een andere manier van kijken naar gedrag, mogelijkheden en problemen, zowel voor ouders, als voor het netwerk en professionelen. We gaan op zoek naar de betekenis van het gedrag van iemand. Niet zozeer het IQ en wat iemand kàn, maar wat iemand àànkan, treedt dan op de voorgrond.

4 De emotionele ontwikkeling: vijf fases De emotionele ontwikkeling verloopt over vijf verschillende fases. Elke fase heeft zijn typische kenmerken. De verschillende fases van emotionele ontwikkeling zeggen ons iets over het contact tussen begeleider en kind doorheen de ontwikkeling. Hoe stevig is die band? Hoe verandert die band doorheen de ontwikkeling van het kind? In dat verband spreken we vaak over het wij-gevoel en het ik-gevoel: Het wij-gevoel betekent dat iemand altijd de nabijheid nodig heeft van veilige anderen. Het ik-gevoel betekent dat iemand de veilige andere loslaat, een eigen identiteit ontwikkelt en zelfstandig wordt. Hij heeft niet altijd meer de nabijheid van een ander nodig. Je vraagt je misschien af in welke fase van de emotionele ontwikkeling iemand zich bevindt? Dit wordt bepaald aan de hand van een vragenlijst (SEO-R²). Er wordt een inschatting gemaakt op basis van de kenmerken van de vijf fases en wat je hierin herkent bij iemand. Hierbij moet je steeds voor ogen houden dat iemands gedrag sterk verschillend kan zijn al naargelang de situatie (vb. veel stress of niet; thuis of op school; bij vertrouwde personen of niet). Bovendien kan iemands emotionele ontwikkeling met ups en downs evolueren doorheen de jaren.

5 FASE 1: Het wij- gevoel: adaptatiefase of aanpassingsfase reguleren nn Begeleiders vertellen Afwisseling tussen evenwicht en onevenwicht van het kind/de jongere De ander stuurt en neemt over van het kind/de jongere Het samen zijn is belangrijk Dichte begeleiding: het kind/de jongere voelt, hoort, ruikt en ziet je Vroeger werd ze regelmatig helemaal wild op de kamer en brak ze heel wat spullen af. Door samen te registeren op welke momenten dit gebeurde, viel het op dat dit meestal was na een drukker moment in de dag. We hebben dan een aparte kamer ingericht met minder spullen aanwezig, zodat ze niets stuk kan maken. Nu wordt ze standaard bij een overgang, even naar deze kamer verwezen. Hier liggen ook allerhande spullen klaar om prikkels te reduceren. Zo liggen er bijv. oorbeschermers, een blinddoek, een dekentje om onder te kruipen Hierdoor blijven niet alleen al haar spullen op de kamer intact, maar slaagt ze er ook in om sneller tot rust te komen en merken we minder woedeaanvallen op. Wanneer iedereen in bed ligt, gaan we nog een extra keertje langs bij Jan. Hij heeft voor het slapen nog even de bevestiging nodig dat we in de buurt zijn. Vroeger ging hij bonken op zijn deur om ons te roepen, terwijl hij wist dat dit niet mocht. We hadden deze regel zelfs ophangen aan de deur om hem eraan te herinneren, maar ook dat hielp niet. Hij miste dus niet de duidelijkheid, maar wel de beschikbaarheid van ons. Nu stoppen we hem dagelijks onder, wat voor beiden een leukere manier is om de dag af te sluiten. Beeld je in. dat de muziek keihard staat en er tegelijkertijd aangebeld wordt én de telefoon gaat. Het is bovendien veel te warm en je hebt een trui aan die jeukt. Je bent moe maar kan niet gaan zitten en in het lokaal waar je bent, ruikt het heel erg naar spruitjes. Zou het lukken om rustig te blijven en de rest van deze tekst geconcentreerd te lezen? Waarschijnlijk niet. en omgekeerd: kan je na een drukke dag genieten van een warm bad met veel badschuim? Zo voelen mensen die emotioneel in fase 1 zitten zich soms ook! Kenmerken In fase 1 heeft iemand de emotionele ontwikkeling die vergelijkbaar is met die van een baby (0 tot 6 maanden). Dit betekent dat er heel wat energie gaat naar het verwerken van prikkels. In deze fase is hij voortdurend bezig zich aan te passen aan de omgeving. Hij geraakt gemakkelijk overstuur of lijkt soms zeer sterk in zichzelf gekeerd en trekt zich van de buitenwereld schijnbaar niets aan. Hoe ga je met deze jongere om? Je reageert op (soms heel kleine) signalen van ongemak, onrust en/of onevenwicht. Je zoekt welke prikkels iemand aanspreken, hem tot rust brengen of stimuleren. Je regelt het dagelijkse ritme, het tempo van hem, speelt kiekeboe, benoemt wat iemand allemaal hoort, ziet, voelt en ruikt. Op die manier krijgen de emoties van deze jongere vorm.

6 Fase 2: het wij-gevoel: eerste socialisatiefase of hechtingsfase Beeld je in cirkelen Begeleiders vertellen Afwisseling tussen vertrouwen en wantrouwen Samen zijn: voor het kind/jongere is de persoon belangrijk Samen onderweg zijn Vertrouwen geven en doorgeven Als begeleider in de omgeving van het kind zijn dat er iemand aanbelt en zegt Goedemorgen, ik kom je helpen. Je kent mij niet, maar vertrouw mij maar. Die persoon gaat binnen en begint het huis schoon te maken en zet alles op de verkeerde plaats terug, kookt iets voor jou wat jij niet lust en s avonds komt hij veel te dicht bij jou in de zetel zitten om samen naar de film te kijken. Vertrouw je hem al? Waarschijnlijk niet. dat er dan iemand binnenkomt die je heel dierbaar is en die zegt Kom maar bij mij zitten. Zou je dan niet heel blij zijn en heel dicht bij die persoon gaan zitten? Zo voelen mensen die emotioneel in fase 2 zitten zich soms ook! Kenmerken Als ik in de groep kom, duurt het geen 2 seconden of hij staat al bij mij. De hele dag wordt ik gevolgd, precies of ik een extra schaduw bij me heb. Hij kan het zelfs moeilijk hebben, wanneer andere jongeren met mij in gesprek gaan, want ik ben toch zijn IB. Hij begrijpt niet waarom ik ook met andere jongens bezig moet zijn, wat vaak zorgt voor conflicten. Wanneer Erik naar school gaat, bellen we hem steeds een keertje op. Zo weet hij dat we toch nabij zijn, al bevindt hij zich op dat moment in school en niet in de leefgroep. Telkens als hij zijn zakgeld krijgt, moet dit onmiddellijk op. Hoewel hij vaak een idee heeft waarvoor hij wil sparen, slaagt hij er vaak niet in om zijn geld bij te houden. Heel zijn kamer ligt al vol spulletjes en prulletjes die hij heeft gekocht. Om hem toch een beetje te laten sparen voor grotere spelletjes, hebben we afgesproken dat hij de helft van zijn zakgeld krijgt om iets mee te kopen, de andere helft steken we zelf in een spaarpot. In fase 2 vertoeft iemand in de emotionele ontwikkeling van 6 tot 18 maanden. In deze fase gaat er heel veel energie naar de relatie met de ouder en andere belangrijke personen. Hij zoekt veiligheid, tast af hoe stevig je als begeleider in je schoenen staat. Hij gaat na wat hij aan je heeft, ook als het moeilijk gaat. Door zijn gedrag stelt hij de vraag Ben je wel te vertrouwen? Hoe ga je met deze jongere om? In deze fase heeft hij nog veel nood aan jouw directe nabijheid en aan structuur en grenzen van buitenaf. Je versterkt als hulpverlener gaandeweg het vertrouwen, door hem duidelijkheid, voorspelbaarheid, nabijheid, te geven. Je leert hem welke andere personen naast je nog veilig zijn - wat zeer belangrijk is voor zijn verdere ontwikkeling.

7 Fase 3: Overgang van wij-gevoel naar het ik-bèn : eerste individuatiefase of koppigheidsfase Afwisseling tussen het samenzijn en het ikkezelf-zijn Ruimte voor ontdekking (maar toch begrenzen) De eigen wil in goede banen leiden; zoeken naar een compromis. Beeld je in dat je bij de bakker komt voor een wit brood en de bakker geeft je, nog voor je iets gevraagd hebt, een bruin brood en zegt Dit lijkt me een goed brood voor u. Je zegt dat je liever een wit brood wilt maar de bakker zegt: Nee hoor, ik geef u een bruin, dat is beter. Na15 minuten discussie verlaat je de bakkerij met een bruin brood. Gefrustreerd? Waarschijnlijk wel. Zo voelen mensen in fase 3 zich ook vaak als ze niet krijgen wat ze willen. Kenmerken Begeleiders vertellen. En dan zeg je neen, en dan begint het hele spel: grote frustraties, die leiden tot harde woorden en slaande deuren. Hij maakt zijn eigen wil heel duidelijk en probeert op allerlei manieren die wil toch nog bevredigd te zien. Achteraf heeft hij wel spijt en zegt hij sorry. Maar als je hem dan wat later opnieuw moet afgrenzen met een neen, begint het hele verhaal opnieuw. Hij lijkt niet te kunnen leren uit voorgaande conflicten. Hij kan er soms wel wat bij stilstaan en samen overlopen wat er nu is gebeurd, maar eruit leren, nee niet echt. Hij speelt heel graag met de andere jongeren van de groep, maar enkel als hij kan beslissen welk spel. Hij kan hierin vrij dwingend zijn. Andere jongeren lijken wat angst te hebben gekregen en spelen dan meestal ook het spel mee dat hij wil. Ouders geraken vaak enorm gefrustreerd. Ze hebben al zo vaak ruzie gemaakt met hun kind wat telkens wel sorry zegt, maar een half uur later alweer iets mispeutert. Soms laten deze kinderen wel inlevend gedrag zien, zoals het troosten van ouders na een conflict. Dit leidt vaak tot de verkeerde conclusie dat ze het expres doen, manipulerend zijn Het duurt meestal even om ouders duidelijk te maken dat het troostend gedrag dat zij zien, een belangrijke oefening is, maar er nog geen sprake is van een beheerst inlevend vermogen. En dat hun kind vaak de grens zal opzoeken, om te weten of die grens er blijft staan. In fase 3 vertoeft iemand in de emotionele ontwikkeling van een jonge peuter naar een kleuter (18 md 3 jaar) Deze fase wordt ook wel de koppigheidsfase genoemd : iemand ontwikkelt een eigen identiteit, een eigen ik. Dus gaat hij op ontdekking in zijn omgeving en komt andere dingen en personen tegen. Hij heeft nood aan bewegingsruimte, wil zélf kiezen en wil het zélf doen. Hij vraagt om hem wat meer los te laten. Hoe ga je met deze jongere om? Je dient nabij te zijn van op afstand: hem voldoende ruimte geven en hem positief stimuleren om op zijn manier zaken te doen en te leren, met vallen en opstaan. hem anderzijds grenzen bieden: in fase 3 overschat hij zichzelf wel vaker. De uitdaging is dan te zoeken naar een haalbaar compromis, dat hem in zijn waarde laat. En soms moet je overnemen en/of afleiden. hem tegelijkertijd een veilige terugvalbasis bieden, wanneer hem iets niet lukt.

8 Fase 4: ik-gevoel: ik kan, ik wil, ik droom - ik kan niet, ik durf niet, wat zullen ze zeggen: Identificatiefase Evenwicht tussen ZELF en de ANDEREN supernanny begeleiders vertellen Afwisseling tussen zelf ondernemen en geremd zijn Afstandsbediening: je hebt verbinding met het kind/de jongere ook al ben je er niet Zelf laten doen / succeservaringen Uitleg bij het waarom van grenzen Veilige terugvalbasis We zijn gestart met het werken met een beloningskaart. Hierin kan je een kleine beloning verdienen op het einde van de dag (een stempel), en een grote beloning bij het behalen van 5 stempels. Het lukt zo om te werken met een uitgestelde beloning, en met de stempel kan je wat feedback geven. Soms bevestig je zo dat ze goed bezig zijn, soms kan je op deze manier bijsturen waar nodig. Na een conflict in de leefgroep, lukt het haar al beter om uit het hier-en-nu te stappen, om samen te overlopen wat er gebeurd is (aanleiding van het conflict) en hoe ze hierop gereageerd heeft. Ze kan dan ook vaak benoemen dat haar reactie niet oké was. Tijdens deze gesprekken vraagt ze ook heel vaak uitleg over het waarom van bepaalde regels. Maar je moet het wel nog heel vaak herhalen. Sam is faalangstig en bij het proberen van nieuwe dingen gaat hij vaak verbaal protesteren. Om aan zijn eigenwaarde te werken, zijn we op zoek gegaan naar een opdracht waarin hij kan uitblinken. Hij is nu verantwoordelijk voor de kippen thuis. Hij dient ervoor te zorgen dat ze dagelijks eten krijgen en het water regelmatig ververst wordt. Eieren rapen vindt hij geweldig, want dit is een bevestiging, een beloning voor zijn goede werk. Anderzijds moet je hem soms weer extra aanmoedigen, bijvoorbeeld wanneer er een ei minder ligt. Samen met zijn ouders vinkt hij elke dag zijn taken (eten geven, water geven, eieren rapen) af. Beeld je in dat je dénkt dat je voorrang hebt in het verkeer maar heel hard moet remmen omdat een andere persoon dat ook denkt. Je maakt je heel erg kwaad en begint te schelden op die andere persoon. Maar je vriend(in) die bij jou zit in de wagen legt je uit dat je niet helemaal gelijk hebt. Door erover te praten met die vriend(in) zie je dat zelf ook in. Je vindt het jammer dat je je zo kwaad hebt gemaakt en dat je je niet hebt kunnen inhouden. Maar je bent ook blij dat die vriend of vriendin jou dit deed inzien. En je neemt je voor om je de volgende keer niet zo kwaad te maken. Zo gaat het ook vaak bij mensen in fase 4. Kenmerken In fase 4 vertoeft iemand in de emotionele ontwikkeling van kleuter tot en met een kind in het eerste leerjaar (3 tot 7 jaar). In deze fase zien we dat hij verantwoordelijkheid wil nemen en zelf wil kiezen, maar het zeker nog niet altijd kan. Hij leert uit zijn fouten. Hij reflecteert beter over zijn eigen leven en vergelijkt het met het leven van de anderen. Hij fantaseert ook al eens over de toekomst. Wat belangrijke figuren doen, is hierbij zeer belangrijk: Hij kijkt op naar zijn ouders of iemand anders die belangrijk is en wil net als vb. papa metser worden, of net als mama toneel spelen. Hij toont zich vaak stoer en zelfzeker, maar hij is gewoon onzeker en zelfs bang om te mislukken. Hoe ga je met deze jongere om? Je hebt verbinding met hem, maar je hoeft niet altijd meer zichtbaar te zijn. Je kan de afstandsbediening gebruiken: hij leert wat er kan en niet kan, hij leert zichzelf beheersen en leert uit (sociale) regels, hij houdt rekening met wat anderen graag hebben en hij kan op eigen houtje de omgeving (huis, buurt, ) ontdekken. Je praat met hem over dagdagelijkse ervaringen, problemen, succeservaringen, Op die manier leert hij gaandeweg zicht te krijgen op zijn eigen mogelijkheden en beperkingen, wensen en verlangens.

9 Fase 5: Ik-gevoel: ik en de wereld!: realiteitsbewustwordingsfase Begeleiders vertellen Afwisseling tussen zelfvertrouwen en minderwaardigheid Begeleiding op afstand Loslaten en de zekerheid geven dat je er bent als het nodig is Via praten en inzichten tot oplossingen komen Leefwereld verruimen Met Joris zijn we samen op pad gegaan om een goede en leuke vrijetijdsbesteding te vinden. Voor ons was het vooral belangrijk dat hij een groep kon vinden, waar hij aansluiting bij kan vinden en die een positieve invloed heeft. Hij is immers zo beïnvloedbaar door leeftijdsgenoten. Steven is een hulpvaardige jongen. Wanneer hij ziet dat de opvoeders het druk hebben, komt hij vrijwillig en uit zichzelf helpen bij de taken. Af en toe probeert hij wel voor opvoeder te spelen. Hierin moeten we voor hem zelf nog duidelijk de grens stellen. Ze speelt heel graag met haar leeftijdsgenoten en is dan competitief ingesteld. Wanneer ze iets maakt, houdt ze enkel dat bij waarvan ze zelf het resultaat waardeert. Ze gaat ook telkens op zoek naar bevestiging van volwassenen rond haar: heb ik het goed gedaan? Beeld je in dat je op reis gaat naar een ver land, met een groep mensen die je nog nooit eerder ontmoette: alles is er nieuw en anders. Spannend, leuk en boeiend, en je bent blij met al die nieuwe ervaringen. Maar je bent ook blij als je s avonds naar huis kan bellen om te vertellen over je ervaringen en nog blijer als je na drie weken weer in je vertrouwde omgeving bent, bij de mensen die je echt goed kent. Zo voelen mensen in fase 5 zich soms ook. Kenmerken In fase 5 vertoeft de jongere in de emotionele ontwikkeling van een kind op de lager school (7 tot 12 jaar). Hij heeft een meer realistisch zelfbeeld. Er is een duidelijker onderscheid tussen wensen, fantasie en realiteit. Als alles goed gaat, groeit zijn zelfvertrouwen en verruimt zijn leefwereld. Hij leert nadenken over zichzelf en over anderen en leert op die manier hoe hij met de wereld kan omgaan. Hij groeit in het omgaan met leeftijdsgenoten. Hij kan nog beter reflecteren over zijn eigen gedrag. Hij leert meer uit zijn fouten dan in de vorige fase, vanuit een individueel gesprek of een groepsmoment. Vaak kent hij gevoelens van spijt, toont medeleven met een ander en heeft hij de oprechte bedoeling rekening te houden met die gevoelens. In de vorige fasen zijn deze zaken nog niet of hoogstens beginnend aanwezig. Hoe ga je met deze jongere om? Je opvoeding gebeurt van op afstand: Hij gaat naar school, naar vriendjes, naar vrijetijdsactiviteiten, en heeft je daar niet bij nodig. Je bent een veilige terugvalbasis voor deze jongere. Je geeft hem grotere verantwoordelijkheden en ondersteunt hem om zijn eigen plaats te vinden in zijn omgeving. Je bespreekt met hem het waarom en leert hem zo inzicht te krijgen. Er kan onderhandeld worden. Je laat de jongere oefenen met competitie of creativiteit, leert hem omgaan met de mening van vrienden,

10 Nog een diagnose erbij?! Elk persoon is uniek en heeft zijn eigen karakter. Door iemands emotionele ontwikkeling in kaart te brengen, kan je zijn gedrag soms beter begrijpen. Een goed zicht op de emotionele ontwikkeling kan je bijvoorbeeld leren: dat het pestgedrag van iemand veeleer te zien is als een aftasten, een zoeken naar veiligheid en houvast bij jullie. dat aandacht vragen zeer normaal gedrag is voor iemand in fase 2, aangezien iemand in die fase véél nabijheid nodig heeft. Wanneer je dit soort zaken weet, kan je je ondersteuning hier beter op afstemmen. Je leert een aantal gedragingen accepteren als eigen aan deze fase. Dit sluit niet uit dat je het kind/de jongere in kwestie aanspreekt op zijn fouten of dat je bepaald gedrag (ook letterlijk) gaat begrenzen. Je gaat minder de verantwoordelijkheid leggen bij het kind; hierdoor raken jij en het kind/de jongere wellicht minder snel gefrustreerd. Het gaat uiteraard niet enkel over probleemgedrag en hoe dit te voorkomen. Een goed zicht op de emotionele ontwikkeling van het kind/de jongere leert je ook wat zijn behoeften zijn op vlak van nabijheid, op vlak van activiteiten, op vlak van communicatie Goed inspelen op iemands emotionele ontwikkeling betekent zo een verhoging van iemands kwaliteit van bestaan! De emotionele ontwikkeling verklaart niet alles. Ook iemands verstandelijke mogelijkheden, zijn leeftijd, zijn fysieke mogelijkheden, zijn thuissituatie. kunnen een grote rol spelen! Je kijkt dus best naar het totale plaatje als je iemand écht willen begrijpen. De emotionele ontwikkeling helpt je wél om stil te staan bij je normen en regels, je verwachtingen en doelstellingen. Het is in het bijzonder de emotionele ontwikkeling die je doet nadenken over termen als kunnen en aankunnen, moeten en willen. En wat vinden begeleiders hier zelf van? Ik stel mijn verwachtingen sneller bij, naar meer realistische verwachtingen. Ik heb geleerd om trager te werken, als het ware om het tempo van de jongere te volgen, en niet mijn eigen tempo. Ik kijk veel meer naar wat iemand vanuit zijn emotionele ontwikkeling doet, naar wat hij aankan, dan wat iemand zou moeten kunnen?. Als je meer willen weten over emotionele ontwikkeling, ga dan naar Bij deze boodschap horen nog twee aandachtspunten: Je hoeft niet te proberen iemand perfect in één fase onder te brengen. Daar gaat het niet om. Nog minder is het de bedoeling een etiket op te kleven dat de rest van iemands leven geldig zou zijn. Het zou fout zijn te denken dat iemand altijd op dezelfde manier moet benaderd worden, omdat hij ooit getypeerd werd binnen een fase! Mensen hebben mindere en sterkere periodes. Veel belangrijker is het dus de vraag te stellen: wat heeft dit kind/deze jongere nu nodig? Hoe kan ik zijn gedrag begrijpen? Wat kan ik doen om hem te helpen?

Over kunnen, aankunnen, moeten en willen

Over kunnen, aankunnen, moeten en willen Deze brochure kwam in stand mbv: Anton Došen Els Ronsse - Joris Marrecau - Edda Janssens - Hilde Lammens Grietje Van de Velde - Christiane Devriese Jasmien Bruynooghe Pieter Perdaen Jana Degroote - Nele

Nadere informatie

26/04/2018. Verstandelijke beperking (h)erkennen. Evelien Neirynck. Impulsdag Middelengebruik Antwerpen. Raak uit de knoop. Verbind vanuit je passie

26/04/2018. Verstandelijke beperking (h)erkennen. Evelien Neirynck. Impulsdag Middelengebruik Antwerpen. Raak uit de knoop. Verbind vanuit je passie Verstandelijke beperking (h)erkennen Impulsdag Middelengebruik Antwerpen www.konekt.be 26 april 2018 Evelien Neirynck Raak uit de knoop Verbind vanuit je passie Werk vanuit je talent Maak de wereld inclusief

Nadere informatie

Over kunnen, (niet) aankunnen, moeten en (niet) willen

Over kunnen, (niet) aankunnen, moeten en (niet) willen Over kunnen, (niet) aankunnen, moeten en (niet) willen Brochure over emotionele ontwikkeling voor familie van kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Over kunnen, aankunnen, moeten en willen

Nadere informatie

Verstandelijke beperking (h)erkennen

Verstandelijke beperking (h)erkennen Verstandelijke beperking (h)erkennen Impulsdag Middelengebruik Vlaams - Brabant www.konekt.be 20 november 2018 Evelien Neirynck Evelien.neirynck@konekt.be Konekt vzw Wat kunnen jullie verwachten? Handvaten

Nadere informatie

Aandacht voor de. emotionele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking EEN BROCHURE VOOR OUDERS & NATUURLIJK NETWERK

Aandacht voor de. emotionele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking EEN BROCHURE VOOR OUDERS & NATUURLIJK NETWERK Aandacht voor de emotionele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking EEN BROCHURE VOOR OUDERS & NATUURLIJK NETWERK 2 Deze herziene brochure is het werk van de leden van de werkgroep Natuurlijk

Nadere informatie

Basisvorming Emotionele Ontwikkeling. Een introductie in het kader van Došen: een bril om ook naar jouw leerlingen te kijken!

Basisvorming Emotionele Ontwikkeling. Een introductie in het kader van Došen: een bril om ook naar jouw leerlingen te kijken! Basisvorming Emotionele Ontwikkeling Een introductie in het kader van Došen: een bril om ook naar jouw leerlingen te kijken! Agenda Korte voorstelling Waarom emotionele ontwikkeling? De theorie: 5 fases

Nadere informatie

8/05/2017. Hoe kijk je naar gedrag? Hulpvraag van de cliënt centraal. Waarop moet ik letten?

8/05/2017. Hoe kijk je naar gedrag? Hulpvraag van de cliënt centraal. Waarop moet ik letten? Hoe kijk je naar gedrag? Moeilijk te begrijpen? Een serieus probleem? Een beetje vervelend? Soms willen ze echt niet mee werken?! Ze kunnen het & toch doen ze het niet!? Wat met de invloed van jullie houding

Nadere informatie

1. Welke fases binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling zijn er?

1. Welke fases binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling zijn er? 1. Welke fases binnen de sociaal-emotionele ontwikkeling zijn er? 2. Wat staat er centraal in elke fase en welke begeleidingsbehoefte heeft het kind in deze fase? 3. Waar steek je op in als er een discrepantie

Nadere informatie

Agressiebeheersing vanuit het emotionele ontwikkelingsprofiel 28/04/2015 EMOTIONELE ONWIKKELING. buitenkant versus binnenkant

Agressiebeheersing vanuit het emotionele ontwikkelingsprofiel 28/04/2015 EMOTIONELE ONWIKKELING. buitenkant versus binnenkant Agressiebeheersing vanuit het emotionele ontwikkelingsprofiel Dr. Iris Van den Brandei.o. SEN vzw Centrum voor Therapie en Welzijn Balans EMOTIONELE ONWIKKELING buitenkant versus binnenkant intrapsychisch

Nadere informatie

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters

OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS. 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters OPVOEDTIPS VOOR JONGE OUDERS 10 handige tips voor ouders van baby s en peuters Leuk dat je ons e-book hebt gedownload! In dit e-book vertellen we je graag meer over opvoeden. Want het opvoeden van je kind(eren)

Nadere informatie

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES

E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES. kinderen en Emoties 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES E-BOOK 10 GOUDEN TIPS OVER KINDEREN EN EMOTIES VOORWOORD In 2016 schreef ik de Gids over emoties bij kids 80 praktische tips. Mijn kennis en ervaring blijft zich echter door ontwikkelen. Daarom deel ik

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Van inschatting naar ondersteuning : introductie emotionele ontwikkeling. Lore Goethals Vzw Nieuwland

Van inschatting naar ondersteuning : introductie emotionele ontwikkeling. Lore Goethals Vzw Nieuwland Van inschatting naar ondersteuning : introductie emotionele ontwikkeling Lore Goethals Vzw Nieuwland Uitgangspunten Sociaal emotionele ontwikkeling is aanknopingspunt bij begrijpen van probleemgedrag probleemgedrag

Nadere informatie

Antwerpen. Leren luisteren

Antwerpen. Leren luisteren Antwerpen Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind veiligheid en zekerheid ervaart. Zo weet hij wat mag van mama en papa en moet hij niet steeds aftoetsen

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Leren luisteren. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders

Leren luisteren. over opvoeden gesproken - Tips voor ouders Leren luisteren over opvoeden gesproken - Tips voor ouders? Leren luisteren Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind zich veilig en zelfzeker kan voelen. Zo weet hij wat van mama en papa mag en moet hij

Nadere informatie

Een kind helpen. na een misdrijf of verkeersongeluk. Slachtofferhulp 0900-0101. (lokaal tarief) na een misdrijf of een verkeersongeluk

Een kind helpen. na een misdrijf of verkeersongeluk. Slachtofferhulp 0900-0101. (lokaal tarief) na een misdrijf of een verkeersongeluk Een kind helpen na een misdrijf of verkeersongeluk Slachtofferhulp H E L P T na een misdrijf of een verkeersongeluk 0900-0101 (lokaal tarief) Een misdrijf of een verkeersongeluk kan een diepe indruk bij

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling - Relatie met andere kinderen 1. Kijkt veel naar andere kinderen. 1. Kan speelgoed met andere kinderen 1. Zoekt contact met andere kinderen 1. Kan een emotionele

Nadere informatie

Tussendoelen domein SOCIAAL EMOTIONELE ontwikkeling. Zelfbeeld. *bron: SLO ;6 4 4;6 5 5;6 6 6,6 7

Tussendoelen domein SOCIAAL EMOTIONELE ontwikkeling. Zelfbeeld. *bron: SLO ;6 4 4;6 5 5;6 6 6,6 7 1 Tussendoelen domein SOCIAAL EMOTIONELE ontwikkeling Zelfbeeld 1. Gebruikt en begrijpt het woord wij. 2. Ontdekt verschillen en overeenkomsten tussen zichzelf en de anderen in de groep. 3. Toont non-verbaal

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave Wat betekent het dat uw kind moeilijk lerend is en wat 3

Nadere informatie

Activiteitenlijst - Baby s en peuters

Activiteitenlijst - Baby s en peuters Activiteitenlijst - Baby s en peuters BSO Kinderbegeleider Duaal - NAAM KLAS Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal - Baby s en peuters CLUSTER : ALGEMENE ACTIVITEITEN LD P P. Gaat op een positieve,

Nadere informatie

Welkom Boek. Deel 2; Pedagogisch beleid. Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat PE Oldeberkoop

Welkom Boek. Deel 2; Pedagogisch beleid. Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat PE Oldeberkoop Welkom Boek Deel 2; Pedagogisch beleid Welkom-Kind Z.O. Friesland Willinge Prinsstraat 22 8421 PE Oldeberkoop www.gastouder-friesland.nl info@welkomkindfriesland.nl 0516-850338 Inhoudsopgave: Inleiding

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES.

EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. 3 1 2 EN ALS HIJ KAN LEZEN, STUUR IK M NAAR DE CHINESE LES. Realistisch kijken naar wat kinderen wel en niet kunnen. WAT KAN JE KIND (AL)? Natuurlijk verwacht je veel van je kind. Dat het snel nieuwe dingen

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Zoeken naar evenwicht tussen autonomie en verbondenheid bij (jong)volwassenen met een beperking

Zoeken naar evenwicht tussen autonomie en verbondenheid bij (jong)volwassenen met een beperking Zoeken naar evenwicht tussen autonomie en verbondenheid bij (jong)volwassenen met een beperking Workshop Studiedag Balanceren tussen autonomie en verbondenheid Spreker: Veerle Daniels - OPZ Geel CC. De

Nadere informatie

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld.

Betrokkenheid. Competentie. De behoefte aan competentie wordt vervuld. Betrokkenheid Autonomie Competentie Relatie leerkracht Relatie leerlingen De behoefte aan autonomie De behoefte aan competentie De behoefte aan een goede relatie met de leerkracht De behoefte aan goede

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Over peuters en kleuters

Over peuters en kleuters Over peuters en kleuters Even terugdenken aan onze eigen puberteit Stemmingswisselingen Boos worden om niets Ruzie maken over niets Met de deuren slaan voor aandacht Experimenteergedrag Grenzen af tasten

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door:

Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s. Foto Britt Straatemeier. Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Hoe kunt u voor uw bijzondere kleinkind zorgen? Tips voor opa s en oma s Foto Britt Straatemeier Deze brochure werd mogelijk gemaakt door: Tips voor grootouders Foto Susanne Reuling Als in het gezin van

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Baby s en peuters Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf 1. Wijst dingen aan die het wil, herkent zichzelf in de spiegel, is zich bewust waar het wel en niet van houdt. (Het kind wordt bewust

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen!

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind & echtscheiding Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind in een echtscheidingssituatie Per jaar belanden ongeveer 70.000 kinderen in een echtscheiding. De gevolgen van een echtscheiding

Nadere informatie

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST

TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST TACTIEKEN BIJ DE STRIJDGEEST Het werkmateriaal is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE) Alle informatie is te vinden op de website Jan Ausum en Mieke

Nadere informatie

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes)

toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) 1 Omgaan met en uiten van eigen gevoelens en ervaringen toont enthousiasme (lacht, kirt, trappelt met de beentjes) laat non-verbaal zien dat hij/zij iets niet wil (bijv. slaat fles weg, draait hoofd als

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

OMGAAN MET JE PUBER. Praten, inspraak geven en grenzen stellen.

OMGAAN MET JE PUBER. Praten, inspraak geven en grenzen stellen. OMGAAN MET JE PUBER Praten, inspraak geven en grenzen stellen. ALS DE VRIJHEID ROEPT Het is zover: je zit met een tiener. En dat vraagt stilaan een aanpassing van regels en gewoontes. Zoon- of dochterlief

Nadere informatie

Negatieve factoren bij het ontstaan van onveilige hechting en faalangst

Negatieve factoren bij het ontstaan van onveilige hechting en faalangst Negatieve factoren bij het ontstaan van onveilige hechting en faalangst. I Kind - afwezig ontmoediging van eigen initiatief - onvoorspelbaar cognitie wordt vertraagd - onverschillig minder lust aan eigen

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit

Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Dip, down of depressie Hulp bij depressiviteit Iedere tiener is weleens somber en verdrietig, en vaak is het in één, twee dagen voorbij zonder dat je als

Nadere informatie

Peuters: lief maar ook wel eens lastig

Peuters: lief maar ook wel eens lastig Peuters: lief maar ook wel eens lastig Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente

PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente PEDAGOGISCH Beleid Gastouderbureau van Twente Inleiding Met dit Pedagogisch beleid willen wij u graag informeren over onze visie op opvoeden, welke voorwaarden worden gesteld en welke afspraken gemaakt

Nadere informatie

Ouderinformatie over ZIEN!

Ouderinformatie over ZIEN! Ouderinformatie over ZIEN! Algemene ouderavond 1 november 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN op school Aandacht voor het sociaal-emotioneel functioneren van kinderen. Sanne

Nadere informatie

Pubers opvoeden. Veranderingen in de puberteit

Pubers opvoeden. Veranderingen in de puberteit Pubers opvoeden Pubers opvoeden De puberteit is de ontwikkelingsfase tussen 10 en 18 jaar. Maar die puberteit is er natuurlijk niet opeens. Vanaf ongeveer 9 jaar kan je al merken dat kinderen beginnen

Nadere informatie

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig 1 Peuters Lief maar ook wel eens lastig 2 Peuters: Lief maar ook wel eens lastig Peuters zijn ondernemend en nieuwsgierig. Ze willen alles weten en ze willen alles zelf doen. En als ze iets niet willen,

Nadere informatie

Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE

Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE Koffieochtend 20 oktober 2016 OPVOEDING IN DE FAMILIE Voorstelronde Mesut Cifci, onderwijsondersteuner/oudercontactpersoon Welke ouders zijn er vandaag aanwezig? Samen met en van elkaar leren! Het belang

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

LEREN IN DE KLAS Over kunnen, aankunnen, moeten en willen

LEREN IN DE KLAS Over kunnen, aankunnen, moeten en willen LEREN IN DE KLAS Over kunnen, aankunnen, moeten en willen Aandacht voor emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking EEN BROCHURE VOOR LEERKRACHTEN Als een kind niet

Nadere informatie

Sport(ouders) en emoties Door: Steven Pont en Tischa Neve

Sport(ouders) en emoties Door: Steven Pont en Tischa Neve Sport(ouders) en emoties Door: Steven Pont en Tischa Neve Dit onderdeel gaat over emoties, want sport en emoties zijn nu eenmaal sterk met elkaar verbonden. En dat is maar goed ook, want die emoties zijn

Nadere informatie

Schoolkind Tips voor ouders

Schoolkind Tips voor ouders Schoolkind voor ouders Inleiding In de basisschoolperiode verandert een kind van een afhankelijke kleuter in een zelfstandige 12-jarige aan het begin van de puberteit. Ouders merken dat hun kind zich steeds

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Schoolgaande kinderen Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen

Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen Beeldvorming sociaal emotionele ontwikkeling niveau A Klasgroep: Namen van de kinderen De leerling heeft zicht op wat hij/zij kan. (1) De leerling gaat op een gepaste manier om met dingen die hij/zij niet

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

MEE Utrecht Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind

MEE Utrecht Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind MEE Utrecht Ondersteuning bij leven met een beperking Zeer moeilijk lerend Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind Zeer moeilijk lerend Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

DE DRAAD TUSSEN KIND EN OUDER

DE DRAAD TUSSEN KIND EN OUDER 1 DE DRAAD TUSSEN KIND EN OUDER Gerrit Vignero De metafoor de draad wil aan de hand van een aantal draden de sociaal emotionele ontwikkeling verhelderen. De draad is een beeld om deze complexe realiteit

Nadere informatie

De e-learning van Gastouderland

De e-learning van Gastouderland De e-learning van Gastouderland Ook voor gastouders is het belangrijk te blijven ontwikkelen. Daarom bieden wij diverse modules aan die speciaal ontwikkeld zijn voor de kinderopvang. Gastouderland werkt

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Wacht maar tot ik groot ben!

Wacht maar tot ik groot ben! www.geerttaghon.be Wacht maar tot ik groot ben! Omgaan met agressie bij kleine kinderen Geert Taghon 2013 Ontwikkeling kleine kind De wereld leren kennen en zich hieraan aanpassen (adaptatie) Processen

Nadere informatie

Omdat ik het zeg! Regels en grenzen bij kinderen in de basisschoolleeftijd

Omdat ik het zeg! Regels en grenzen bij kinderen in de basisschoolleeftijd Omdat ik het zeg! Regels en grenzen bij kinderen in de basisschoolleeftijd Inleiding Kinderen zijn kinderen. Ze moeten nog veel leren en hebben daarbij leiding en aanmoediging nodig van volwassenen. Door

Nadere informatie

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1

Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Workshop Evenwicht, je leven in Balans Werkboek bijeenkomst 1 Evenwicht 2004 Dit product is met toestemming overgenomen en is ontwikkeld binnen het Europese project Evenwicht, werk en privé in balans dat

Nadere informatie

Vversterkconferentie 20 november 2012

Vversterkconferentie 20 november 2012 Vversterkconferentie 20 november 2012 Lekker in je Vel een aanpak voor sociaal onhandige jonge kinderen 1 Filmpje! 2 Woeste Willem Je kent ze wel. dendert als een tank overal doorheen, laat een ravage

Nadere informatie

Achtergrondinformatie opdracht 1, module 1, les 1

Achtergrondinformatie opdracht 1, module 1, les 1 Achtergrondinformatie opdracht 1, module 1, les 1 Er zijn leuke en fijne momenten in de opvoeding, maar ook moeilijke en zware momenten. Deze moeilijke momenten hebben soms te maken met een bepaalde fase

Nadere informatie

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK

1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK 1. Iedereen is welkom in de opvang DE KINDEROPVANG HEEFT EEN BELANGRIJKE SOCIALE TAAK Kinderen krijgen in de opvang volop kansen om zich te ontwikkelen. Ouders kunnen intussen werk zoeken of gaan werken,

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Feedbackmapje Naam leerling: Richting: Kinderbegeleider duaal. Mevr. An Treuttens. Kinderbegeleider duaal Don Bosco Halle

Feedbackmapje Naam leerling: Richting: Kinderbegeleider duaal. Mevr. An Treuttens. Kinderbegeleider duaal Don Bosco Halle Feedbackmapje 2018-2019 Naam leerling: Richting: Leerkracht: Mevr. Ann Glorieux Mevr. An Treuttens 1 Activiteitenlijst kind duaal: Cluster: Algemene activiteiten Competentie: Gaat op een positieve, opbouwende

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders

Schakenbosch in het kort. Informatie voor jongeren en ouders Schakenbosch in het kort Informatie voor jongeren en ouders Het lukt mij niet om vrienden te maken en te houden. Ik word zo snel boos, dat ik het zelf niet begrijp. Ik doe dingen die ik niet wil, omdat

Nadere informatie

2. Klaar of niet klaar: de timing is alles

2. Klaar of niet klaar: de timing is alles 2. Klaar of niet klaar: de timing is alles Op welke leeftijd kan een kind starten met zindelijkheidstraining? Wanneer is de beste leeftijd om te starten met zindelijkheidstraining: 18 maanden, 24 maanden

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips

VoorleesExpress. Samen met ouders aan de slag. Praktische tips VoorleesExpress Samen met ouders aan de slag Praktische tips Samen met ouders aan de slag Ouders betrekken bij het voorlezen Je gaat straks via de VoorleesExpress twintig weken voorlezen bij een of meerdere

Nadere informatie

Perspectief op gewoon leven. Wat we leren van evaluaties

Perspectief op gewoon leven. Wat we leren van evaluaties Perspectief op gewoon leven Wat we leren van evaluaties Stichting Perspectief, juni 2005 Aanleiding De LFB komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking. De LFB heeft de ervaring

Nadere informatie

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+

Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Prikkelmijders+en+Prikkelzoekers+ Vandaag heb je kennis gemaakt met Daan en Sterre. Als Daan te veel prikkels krijgt dan sluit hij zich af. Hij krijgt op dat moment zoveel prikkels binnen dat hij even

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR OUDERS

NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR OUDERS NA DE SCHOK INFORMATIE VOOR OUDERS Betrokken raken bij een schokkende gebeurtenis laat niemand onberoerd. Je bent er meestal niet op voorbereid en als het gebeurt kan dat ingrijpende gevolgen hebben voor

Nadere informatie