Aanbevolen meetinstrumenten vanuit de KNGF richtlijn Oncologie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanbevolen meetinstrumenten vanuit de KNGF richtlijn Oncologie."

Transcriptie

1 Aanbevolen meetinstrumenten vanuit de KNGF richtlijn Oncologie. Vragenlijsten 1. MVI Lastmeter EORTC QLQ-C PSK 5. VAS vermoeidheid 6. CES-D 7. SAS 8. PACE Fysieke testen. 1. 6mwt Steep ramp test rm test Inspanningstest met ademgasanalyse 5. BORG RPE-schaal 6. Lichaamssamenstelling (BMI, lengte, gewicht, buikomvang, vetpercentage)

2 MVI Doel van de test: 60%-96% van de patiënten met kanker ervaart tijdens of na de kankerbehandeling vermoeidheidsklachten. De MVI inventariseert op welke domeinen deze klachten ervaren worden brengt dit overzichtelijk in kaart in 5 verschillende domeinen: algemene vermoeidheid, lichamelijke vermoeidheid, reductie in activiteit, reductie in motivatie en cognitieve vermoeidheid. Volgens de werkgroep wordt het instrument vaak gebruik. Vaak als vervolg op de VAS vermoeidheid om de vermoeidheid verder uit te kunnen splitsen in soort/type vermoeidheid. (algemene vermoeidheid, lichamelijke vermoeidheid, reductie in activiteit, reductie in motivatie en cognitieve vermoeidheid) Evaluatief/inventariserend. Om een indruk te krijgen van waar de vermoeidheid hoofdzakelijk zit (welk domein). Het meetinstrument bestaat uit 20 stellingen waarbij kan worden aangegeven op een 5-punts schaal in welke mate je het eens bent met een stelling. Interpretatie van de vragenlijst m.b.v. de scoringstool (excelbestand) op oncoline: Uitkomstklassen: Hoe hoger de score des te groter het niveau van vermoeidheid en hoe meer de vermoeidheid een beperkende factor is. Klinisch relevant verschil: > 2punten verminderd op de MVI laat een gunstig effect zien. FSS of de VVV. In de discussie kwam naar voren dat deze niet beter zijn dan de MVI maar een goed alternatief. Bij de intake, tussenevaluatie en aan het eind van de behandeling om naast de andere resultaten te kunnen leggen en de voortgang goed te kunnen evalueren. De uitslag van de MVI wordt gebruikt in rapportages naar huisartsen (wel zo kort mogelijk/relevante uitslagen benoemen). In rapportages van 2 e naar 1 e lijn wordt de MVI niet benoemd. Indien deze is afgenomen, ja. Scheelt extra tijd bij de intake en geeft een goed beeld van de vermoeidheidsklachten die bij veel oncologie patiënten aanwezig zijn. Na aanleiding van het meetinstrument niet. Wel op basis van vermoeidheidsklachten die een patiënt bij huisarts/specialist/psycholoog aangeeft. (vaak wordt dit instrument niet afgenomen en wordt dus niet na aanleiding van het meetinstrument door verwezen)

3 Verwijs je zelf patiënten naar een andere hulpverlener. Ja. Indien iemand hoog scoort bij op het mentale domein wordt door verwezen naar maatschappelijk werk, HDI, psycholoog etc. Overige punten: - MVI kan onderscheid maken tussen lichamelijke en mentale vermoeidheid waar een b.v. VAS dit niet kan.

4 Lastmeter Doel van de test: de vragenlijst is een probleeminventarisatie op verschillende domeinen: praktisch, gezin/sociaal, emotioneel, religieus/spiritueel en lichamelijk. Het instrument wordt in de praktijk wisselend gebruikt. In het ziekenhuis wordt hij op veel afdelingen afgenomen door de oncologisch verpleegkundige (dit is echter verschillend per tumor soort) die op deze manier inventariseert waar de probleem gebieden liggen bij de patiënt en deze door verwijst naar de juiste paramedici. In de 1 e lijn wordt het meetinstrument afgenomen om de klachten die een patiënt ervaart overzichtelijk in kaart te brengen als ondersteuning op de anamnese. (wordt alleen afgenomen indien de vragenlijst niet al eerder in het ziekenhuis is ingevuld) Inventariserend en evaluatief. Door middel van de vragenlijst is de patiënt goed in kaart te brengen en kan gekeken worden in welke domeinen een patiënt klachten ervaart. Het instrument kan hiervoor ook evaluatief ingezet worden om te kijken of klachten in de tijd veranderen. De vragenlijst bestaat uit 2 delen: de disstress thermometer; patiënt geeft van 0-10 aan in welke mate hij disstress ervaren heeft afgelopen week. (dit meet de emotionele last) Problemlist: is een vragenlijst waarbij de patiënt door middel van ja/nee kan aangeven op welke gebieden hij problemen ervaart. Het afkappunt bij deze vragenlijst ligt op een score van 5. >5 punten is een indicatie voor oncologische revalidatie. Een score <5 wijst op een lage disstress. Nee In het ziekenhuis wordt de vragenlijst door de oncologisch verpleegkundige vaak aan het begin van de diagnose en aan het begin en eind van de medische behandeling (chemotherapie, radiotherapie etc) afgenomen. In de 1 e lijn is dit vaak bij aanmelding, tussenevaluatie en/of eindevaluatie. Indien relevant kunnen de last thermometer en punten van de problemlist waarop gescoord wordt vermeld worden. Ja, indien het instrument door b.v. de verpleegkundige is afgenomen hoeft dit in de 1 e lijn niet meer worden gedaan. Daarnaast is de uitkomst een goede basis voor de start van een anamnese. Ja indien de vragenlijst door de verpleegkundige is afgenomen en de patiënt scoort hoog op fysieke klachten kan dit een indicatie zijn voor oncologische revalidatie. Verwijs je zelf patiënten naar een andere hulpverlener. Ja, indien iemand hoog scoort op domeinen die buiten de fysiotherapie liggen kan een patiënt hiervoor door gestuurd worden naar een ander specialisme. (diëtist, psycholoog etc)

5 EORTC QLQ-C30 Doel van de test: het meetinstrument inventariseert de kwaliteit van leven op verschillende aspecten: fysiek functioneren, rol functioneren, emotioneel functioneren, cognitief functioneren, sociaal functioneren. Ook wordt er naar symptomen gevraagd (pijn, misselijkheid etc) en 2 overall kwaliteit van leven vragen. De generieke C30 is uit te breiden tot een tumor specifiek meetinstrument. De vragenlijst wordt momenteel weinig gebruikt. Dit komt voornamelijk doordat deze niet makkelijk voor handen is en niet standaard in het EPD aanwezig is. De vraag hierbij is of het kennisnetwerk hier iets in kan faciliteren richting de leverancier (contact opnemen o.i.d. zodat dit in het vervolg wel in het volgsysteem te selecteren is) Evaluatief, Inventariserend en prognostisch. Hoe hoger de score hoe beter de kwaliteit van leven. Er wordt gebruik gemaakt van een procentuele schaal van De EORTC-groep heeft onderzoek gedaan naar normgegevens voor populaties kankerpatiënten. De normgegevens zijn beschikbaar voor verschillende tumorsoorten in verschillende stadia en voor de algemene populatie. Toestemming voor het downloaden van de normgegevens is te verkrijgen via de website: Klinisch relevant verschil: >10pnt verbeterd op de gehele uitkomst. Nee. Het voordeel is dat de EORTC-C30 je tumor specifiek kunt maken. Bij de intake, tussenevaluatie en eind evaluatie. Om zo te inventariseren of de kwaliteit van leven gedurende het behandeltraject veranderd. De vragenlijst is specifiek voor de fysiotherapeut. Intercollegiaal wordt de vragenlijst in een rapportage wel benoemd. Rapportage richting specialist/huisarts of andere paramedici wordt de vragenlijst niet benoemd. Wel wordt er benoemd of er wel/niet verbetering is opgetreden in kwaliteit van leven. Indien een collega fysiotherapeut de vragenlijst heeft afgenomen is het fijn om de uitslag te weten. Nee. Vragenlijst wordt niet door andere disciplines gebruikt dus komen aan de hand van dit meetinstrument geen verwijzingen.

6 Verwijs je zelf patiënten naar een andere hulpverlener. Indien er uit de vragenlijst psychische problemen naar voren komen kan doorverwezen worden naar psycholoog, diëtist of ergotherapeut. Overige punten: - De vragenlijst bestaat uit een basis deel en kan uitgebreid worden met een tumor specifiek deel. (voor verschillende tumor soorten vragenlijsten beschikbaar) Voor het tumor specifieke deel zijn de normwaarden moeilijk toegankelijk. Deze moeten worden opgevraagd. - Het basis deel is goed op zich zelf bruikbaar. En geeft een goed overzicht van de patiënt op de verschillende domeinen weer. -> patiënten kunnen zich hierin herkennen.

7 6mwt Doel van de test: de 6mwt wordt gebruikt om het gangpatroon, loopsnelheid en uithoudingsvermogen van patiënten te beoordelen. Gemeten wordt de maximale afstand die de patiënt binnen 6 minuten kan afleggen. Hierbij mag de patiënt gebruik maken van een loophulpmiddel en/of orthese. Regelmatig. Bij patiënten waarbij je het lopen wilt verbeteren en voldoende belastbaar zijn om 6min achtereen te kunnen lopen. Diagnostische: inspanningscapaciteit achterhalen, gangpatroon kan tijdens de test bekeken worden en de loopsnelheid kan worden beoordeeld. En veelal evaluatief om over de tijd te meten of de loopafstand vergroot is. Gedurende 6 min moet iemand een zo groot mogelijke afstand afleggen op een zelf gekozen loopsnelheid. Hierbij wordt de hartslag, borg, saturatie en loopafstand genoteerd. Er zijn normwaarden beschikbaar voor gezonde volwassenen tussen de 40 en 90 jaar. Aan de hand hiervan kan de uitslag van de 6mwt geïnterpreteerd worden door het resultaat van de patiënt uit te drukken als percentage van het voorspelde (aan de hand van leeftijd, geslacht, lengte en gewicht) een score <82% van wat werd voorspeld wordt gezien als afwijkend. Eventueel een 2 minuten wandel test bij laag belastbare patiënten. Indien iemand goed belastbaar is en de 6 minuten wandeltest onvoldoende inzicht geeft in iemand inspanningscapaciteit kan gekozen worden voor een shuttle run. Na de intake. Het liefst 2x aangezien het leereffect bij deze test groot is. Bij de eerste test is het voor een patiënt lastig inschatten hoe de energie te verdelen en dergelijke. Een 2 e test geeft hierdoor een betrouwbaarder beeld. Bij de tussenevaluatie en aan het eind van het behandeltraject. Ja, het meetinstrument wordt benoemd richting verwijzer om zo de inspanningscapaciteit in kaart te brengen. Ja, zo kan worden vergeleken hoe de loopafstand vanaf het begin is geweest (b.v. na ontslag ziekenhuis) de meting echter wel altijd zelf bij de intake nog afgenomen. (andere omgeving, mogelijk andere test afstand/keerpunten en dergelijke wat de uitslag kan beïnvloeden) Nee. Vaak is een collega fysiotherapeut (b.v. van de 2 e lijn) die dit meetinstrument afneemt. Overige disciplines niet. Verwijs je zelf patiënten naar een andere hulpverlener. Nee, waardes worden voor eigen therapie gebruikte.

8 Overige punten: - Voor de 6mwt geldt een groot leereffect. Het is verstandig deze test meerdere malen (hoofdzakelijk bij de start van de behandeling) af te nemen om zo een goed beeld te krijgen van het uithoudingsvermogen. - Er is een app ontwikkeld die goed bruikbaar is bij het afnemen van de test. (zowel beschikbaar voor Android als iphone). De app is ontwikkeld door: Eduard Blanken, titel: 6mwt. Is gemakkelijk in gebruik en geeft een mooi overzicht van de testresultaten. Hierdoor goed toepasbaar in de praktijk. - Naast het bepalen van het inspanningsvermogen kan de test gebruikt worden om het looppatroon van de patiënt te analyseren (veranderd dit bijv. naarmate de patiënt vermoeid raakt) -> kunnen extra trainingsdoelen geven. - De normgegevens die bij de 6mwt beschikbaar zijn, zijn van gezonde proefpersonen. Er zijn geen normgegevens van proefpersonen met een oncologische achtergrond.

9 Steep ramp test Doel van de test: korte inspanningstest om de aerobe capaciteit te meten. In de praktijk wordt het meetinstrument veelvuldig gebruikt. Gezien de korte duur van het meetinstrument, weinig ruimte/middelen die hiervoor nodig zijn, is het meetinstrument in de praktijk goed uit te voeren. Inventariserend en evaluatief. Voor kinderen zijn normwaardes beschikbaar zodat het meetinstrument ook diagnostisch te gebruiken is. In de praktijk wordt het meetinstrument hoofdzakelijk gebruikt om aan de hand van de behaalde wattage een trainingsschema op te stellen. Na een warming up van 3min wordt de belasting iedere 10 sec met 25watt verhoogd. (start op 25 watt) Bedoeling is dat de patiënt tussen de RPM fietst. Zodra de patiënt lager dan 60RPM fietst wordt de test afgebroken. Hierbij wordt max HF, Borg en max behaalde wattage genoteerd. Aan de hand van de maximaal behaalde wattage kan een VO2 max geschat worden en kan de MSEC (maximum short exercise capacity) bepaald worden. Deze waardes kunnen gebruikt worden voor het opstellen van een trainingsschema. Er zijn momenteel geen normwaardes beschikbaar voor volwassenen. Voor kinderen zijn deze normwaardes wel beschikbaar. Om te evalueren of iemand vooruit is gegaan kan gekeken worden naar het maximaal behaalde wattage, behaalde hartfrequentie (en hoe snel deze na de test hersteld) en een Borg score. Beter meetinstrument is een maximale inspanningstest. Deze wordt echter niet door een fysiotherapeut afgenomen maar vaak door een sportarts of revalidatiearts. Start behandeltraject, tussendoor en aan het eind van het behandeltraject. Tussendoor: wordt vaak aan gehouden wanneer een nieuw trainingsschema wordt opgesteld (meestal tussen de 3-6wkn) om aan de hand van de nieuwe uitslagen een gepast schema te maken. Ja om de voortgang objectief in kaart te brengen. Ja, indien het meetinstrument door een collega eerder is afgenomen kan zo de voortgang over de tijd geëvalueerd worden. (b.v. vanuit de 2 e lijn naar 1 e lijn) Nee. Nee het meetinstrument wordt alleen door collega fysiotherapeuten afgenomen, niet door overige paramedici of specialist. Verwijs je zelf patiënten naar een andere hulpverlener. Nee, meetinstrument wordt voor eigen therapie gebruikt.

10 Overige punten: - Met de test meet je veelal de perifere spierkrach en minder de conditie. - Vo2max is aan de hand van de uitslag van de steep ramp te schatten. Echter zit hier een groot foutmarge op waardoor hier minder goed mee te werken is. De foutmarge wordt groter naarmate de patiënt beter getraind is. - De steep ramp test is cardiaal minder belastend.

11 1rm test. Doel van de test: spierkracht in kaart brengen. Met de 1 RM (repeated maximum) kan een patiënt net 1 keer een beweging met een x gewicht uitvoeren. Met behulp van de 1RM waarde kan de trainingsintensiteit bepaald worden. Vaak wordt een afgeleide van de 1RM gebruikt (meerdere herhalingen worden gemaakt met een x gewicht) waarna met behulp van b.v. Holten-diagram de 1RM wordt bepaald. 1RM (of een afgeleide hiervan) wordt vaak in de praktijk toe gepast om de kracht goed in kaart te brengen. Evaluatief en om trainingswaardes vast te stellen. De patiënt wordt gevraagd een maximum aantal herhalingen te maken bij een bepaalde beweging met een bepaalde weerstand. Aan de hand van de ingestelde weerstand en het aantal behaalde herhalingen kan de 1RM worden bepaald. Hoe dichter het aantal herhalingen bij de 1 ligt hoe nauwkeuriger de 1RM wordt bepaald. (hoe meer herhalingen iemand kan maken hoe onnauwkeuriger het 1RM kan worden berekend) Eventueel kan een Microfet gebruikt worden (tester moet hierin goed getraind zijn) Hand held dynameter: tot een waarde van 350 geeft dit een goed indicatie over de perifere spierkracht. Een waarde boven 350 is minder betrouwbaar. Start behandeltraject, tussendoor (tussenevaluatie, opnieuw opstellen trainingsschema) en aan het eind van het behandeltraject. De uitkomst wordt in een rapportage benoemd. Er is verschil onderling: sommige gebruiken de specifieke waardes, andere een omschrijving. Nee. Geeft geen meerwaarde voor het eigen behandelplan. Hiervoor moet de test zelf afgenomen worden. Waardes op een ander (merk) apparaat kan een andere uitslag geven. (verandering van apparaat, instellingen, uitvoering heeft invloed op de test) Nee. Verwijs je zelf patiënten naar een andere hulpverlener. Nee. Waardes worden voor eigen behandeling gebruikt.

SCHEMA I: OVERZICHT ONCOLOGISCHE REVALIDATIE

SCHEMA I: OVERZICHT ONCOLOGISCHE REVALIDATIE SCHEMA I: OVERZICHT ONCOLOGISCHE REVALIDATIE SIGNALERING EN VERWIJZING INTAKE EN EVALUATIE ONCOLOGISCHE REVALIDATIE Gesprek plus lastmeter: Emotionele problemen Vermoeidheid Lichamelijke / functionele

Nadere informatie

Oncologische revalidatie 2012-2014. Van richtlijn naar praktijk. Emmy Hoefman, Revant revalidatiecentrum Breda

Oncologische revalidatie 2012-2014. Van richtlijn naar praktijk. Emmy Hoefman, Revant revalidatiecentrum Breda Oncologische revalidatie 2012-2014 Van richtlijn naar praktijk Emmy Hoefman, Revant revalidatiecentrum Breda Leven met Kanker: 3-4% NL bevolking toename zorgvraag 2007/2009 2020 Incidentie: nieuwe patienten

Nadere informatie

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling

Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling FYSIOTHERAPIE Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling BEHANDELING Fysieke training tijdens en/of na kankerbehandeling Als u te maken krijgt met kanker is dit zeer ingrijpend. Tijdens en na

Nadere informatie

Lastmeter + gesprek + verwijzing op basis van

Lastmeter + gesprek + verwijzing op basis van SCHEMA I: MEDISCH SPECIALISTISCHE REVALIDATIE BIJ ONCOLOGIE SIGNALERING EN VERWIJZING INTAKE EN EVALUATIE INTERDISCIPLINAIRE MEDISCH SPECIALISTISCHE REVALIDATIE BIJ ONCOLOGIE Lastmeter + gesprek + verwijzing

Nadere informatie

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER

Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER Oncologische revalidatie REVALIDEREN BIJ KANKER ONCOLOGISCHE REVALIDATIE De ziekte kanker kan grote gevolgen hebben. Tijdens en na de behandeling kunt u last krijgen van allerlei klachten. Uw conditie

Nadere informatie

Revalideren bij kanker.

Revalideren bij kanker. Revalideren bij kanker www.nwz.nl Inhoud Wat is revalidatie bij kanker? 3 Heeft revalidatie zin voor mij? 3 Wat voor soorten revalidatie zijn er? 4 Zelf uw klachten in kaart brengen? 5 Betaalt mijn zorgverzekeraar

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie:

Oncologische Revalidatie: Oncologische Revalidatie: Verleden Heden - Toekomst dr. Jan Paul van den Berg, revalidatiearts Meander MC Doelstelling Oncologische Revalidatie Het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met

Nadere informatie

H Waar kunt u terecht als u kanker heeft

H Waar kunt u terecht als u kanker heeft H.307216.1217 Waar kunt u terecht als u kanker heeft Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling

Nadere informatie

Revalidatiegeneeskunde bij oncologische patiënten Stefanie Kerkhof, revalidatiearts

Revalidatiegeneeskunde bij oncologische patiënten Stefanie Kerkhof, revalidatiearts Revalidatiegeneeskunde bij oncologische patiënten 16-06-2016 Stefanie Kerkhof, revalidatiearts Inhoud Toelichting revalidatiegeneeskunde Revalidatiegeneeskunde in de oncologie Werkwijze revalidatiearts

Nadere informatie

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie Oncologische revalidatie Inleiding Kanker verandert uw leven van de één op de andere dag. De afdeling Revalidatie van Zuyderland Medisch Centrum Heerlen heeft een gespecialiseerd behandelteam voor mensen

Nadere informatie

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden

Urologie Lastmeter Inleiding Hulpverleningsmogelijkheden 1/5 Urologie Lastmeter Inleiding Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is. U kunt problemen ondervinden op

Nadere informatie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie

De Lastmeter. Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 00 De Lastmeter Hoeveel last heeft u van problemen, klachten en zorgen? Oncologie 1 Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en behandeling kunnen niet alleen lichamelijke

Nadere informatie

Het meten van beperkende factoren bij COPD een praktische kennismaking

Het meten van beperkende factoren bij COPD een praktische kennismaking Het meten van beperkende factoren bij COPD een praktische kennismaking Peter Willemsen Ziekenhuis Rivierenland Tiel De Lage Korn, Buren Inhoud Huiswerkopdracht Beperkende factoren bij gezonden Beperkende

Nadere informatie

Beweegprogramma Diabetes Mellitus type 2

Beweegprogramma Diabetes Mellitus type 2 Beweegprogramma Diabetes Mellitus type 2 Doelgroep: Volwassenen met (een verhoogde kans op) diabetes type 2 of morbide obesiatas op verwijzing van huisarts of specialist (bij DTF, na instemming patient,

Nadere informatie

B-FIT TRAININGSWIJZER. Appendix 2

B-FIT TRAININGSWIJZER. Appendix 2 B-FIT TRAININGSWIJZER Appendix 2 APPENDIX 2. SUB-MAXIMALE INSPANNINGSTEST. De sub-maximale inspanningstest zoals hieronder beschreven kan worden gebruikt worden om vast te stellen of de trainingsvorm geschikt

Nadere informatie

Klinische inspanningstesten in de (kinder)revalidatie

Klinische inspanningstesten in de (kinder)revalidatie Klinische inspanningstesten in de (kinder)revalidatie Kinderen en jongvolwassenen met een fysieke beperking, zoals cerebrale parese (CP), ervaren vaak loopproblemen in het dagelijks leven. Veelgehoorde

Nadere informatie

Lastmeter Radboud universitair medisch centrum

Lastmeter Radboud universitair medisch centrum Lastmeter Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen, maar ook psychische, praktische of sociale.

Nadere informatie

Gezond. Inhoud. Gezond. Gezond. Het metenvan beperkendefactorenbijcopd een praktische kennismaking. Peter Willemsen

Gezond. Inhoud. Gezond. Gezond. Het metenvan beperkendefactorenbijcopd een praktische kennismaking. Peter Willemsen Het metenvan beperkendefactorenbij een praktische kennismaking Peter Willemsen Ziekenhuis Rivierenland Tiel De Lage Korn, Buren Inhoud Huiswerkopdracht Beperkende factoren bij gezonden Beperkende factoren

Nadere informatie

hoofdstuk 1 doelstellingen hoofdstuk 2 diagnosen

hoofdstuk 1 doelstellingen hoofdstuk 2 diagnosen Dit proefschrift gaat over moeheid bij mensen die dit als belangrijkste klacht presenteren tijdens een bezoek aan de huisarts. In hoofdstuk 1 wordt het onderwerp moeheid in de huisartspraktijk kort geïntroduceerd,

Nadere informatie

Februari 2011 DBC-COPD-Fysiotherapie zorg Maastricht Heuvelland.

Februari 2011 DBC-COPD-Fysiotherapie zorg Maastricht Heuvelland. 1 Februari 2011 DBC-COPD-Fysiotherapie zorg Maastricht Heuvelland. Om aan de transparantie in de Fy net COPD zorg in Heuvelland te beantwoorden, is deze summiere papieren lijst samengesteld. Deze lijst

Nadere informatie

Je bent jong, krijgt kanker en dan

Je bent jong, krijgt kanker en dan Nazorgproject jongeren en kanker Maril van Kimmenade 03 oktober 2014 Je bent jong, krijgt kanker en dan Nazorgproject jongeren en kanker Maril van Kimmenade Nazorgproject jongeren en kanker Maril van Kimmenade

Nadere informatie

Bewegen tijdens de behandeling van kanker

Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bewegen tijdens de behandeling van kanker Bij de behandeling van kanker kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies. Dit wordt vaak erger tijdens de behandelperiode. Ook na de behandeling kunt

Nadere informatie

Oncologische revalidatie en Herstel en balans

Oncologische revalidatie en Herstel en balans Oncologische revalidatie en Herstel en balans Afdeling sportgeneeskunde Locatie Veldhoven De oncologische revalidatieprogramma s van Máxima Medisch Centrum zijn erop gericht om mensen die zijn behandeld

Nadere informatie

Fysiotherapie en Voeding bij Astma en COPD NETWERK EERSTELIJNS DIETISTEN AMSTERDAM

Fysiotherapie en Voeding bij Astma en COPD NETWERK EERSTELIJNS DIETISTEN AMSTERDAM Fysiotherapie en Voeding bij Astma en COPD NETWERK EERSTELIJNS DIETISTEN AMSTERDAM Anouck Hoenderkamp Fysiotherapie Amsterdam Oost 0646074824 www.ftao.nl LoRNa www.lornamsterdam.nl www.lornamsterdam.nl

Nadere informatie

Oncologische revalidatie uw behandelprogramma bij Adelante

Oncologische revalidatie uw behandelprogramma bij Adelante Oncologische revalidatie uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Oncologische revalidatie Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel

Nadere informatie

H.307216.0714. Waar kunt u terecht als u kanker heeft

H.307216.0714. Waar kunt u terecht als u kanker heeft H.307216.0714 Waar kunt u terecht als u kanker heeft Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Concept zorgprotocol Beweeginterventies in de chronische ketenzorg 2014

Concept zorgprotocol Beweeginterventies in de chronische ketenzorg 2014 Concept zorgprotocol Beweeginterventies in de chronische ketenzorg 2014 Uitgangspunten: Beweeginterventies zijn het geheel van activiteiten dat tot doel heeft een bijdrage te leveren aan het voorkomen,

Nadere informatie

Oncologie. Lastmeter

Oncologie. Lastmeter 1/5 Oncologie Lastmeter Inleiding Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer de behandeling al langer geleden is.

Nadere informatie

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is neuropsychologie?... 1 Mogelijke gevolgen van hersenproblematiek... 1 Wat is een neuropsychologisch onderzoek?... 2 Voorbeelden van neuropsychologisch

Nadere informatie

Project minimale dataset fysiotherapie COPD & lage rug. Wie zijn wij? Wat kunt u verwachten?

Project minimale dataset fysiotherapie COPD & lage rug. Wie zijn wij? Wat kunt u verwachten? Project minimale dataset fysiotherapie COPD & lage rug In opdracht van de CZ groep en De Friesland Zorgverzekeraars Wie zijn wij? Wat kunt u verwachten? Start en achtergrondinformatie (doel, planning en

Nadere informatie

Onderscheid door Kwaliteit

Onderscheid door Kwaliteit Onderscheid door Kwaliteit 2010 Algemeen Binnen de intensieve overeenkomst fysiotherapie 2010 verwachten wij van u 1, en de fysiotherapeuten vallend onder uw overeenkomst, een succesvol afgeronde toets

Nadere informatie

Hartrevalidatie. CNE 10 mei Anneke Venema-Vos Verpleegkundig coördinator hartrevalidatie Werkgroeplid hartrevalidatie van de NVHVV

Hartrevalidatie. CNE 10 mei Anneke Venema-Vos Verpleegkundig coördinator hartrevalidatie Werkgroeplid hartrevalidatie van de NVHVV Hartrevalidatie CNE 10 mei 2016 Anneke Venema-Vos Verpleegkundig coördinator hartrevalidatie Werkgroeplid hartrevalidatie van de NVHVV Definiëring van Hartrevalidatie het geheel aan activiteiten dat nodig,

Nadere informatie

SOLK. Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Nancy Stokkers, Kinderfysiotherapeut

SOLK. Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Nancy Stokkers, Kinderfysiotherapeut SOLK Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten Nancy Stokkers, Kinderfysiotherapeut SOLK klachten en behandeling bij kinderen. Definitie SOLK? Prevalentie Chronische pijn Gevolgenmodel Probleeminventarisatie

Nadere informatie

(2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom

(2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom (2016.1) Schouder: Secundair Impingement-syndroom Instituut: Sportrevalidatie Hilversum Verwijzer: Alle verwijzers Periode: 1-1-2016 t/m 31-12-2017 Fysiotherapeut: Alle fysiotherapeuten Inleiding Dit rapport

Nadere informatie

(Medisch specialistische) oncologische revalidatie

(Medisch specialistische) oncologische revalidatie (Medisch specialistische) oncologische revalidatie MSOR Duodagen12-13 april 2018, Anky Hendriks/ Mark Hofhuis Marie-Jose de Gier Leerdoelen Op het einde van deze presentatie weet u : - wat eenlastmeteris

Nadere informatie

Exercise training in cancer survivors

Exercise training in cancer survivors Exercise training in cancer survivors Ingrid De Backer, MD, PhD 03-09-2012 Overzicht presentatie Ontstaan van het programma Kanker en overleven Kankerbehandeling en fysieke conditie Methode Trainingsprogramma

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker REVALIDATIE Revalidatie bij kanker BEHANDELING Revalidatie bij kanker Tijdens en na de behandeling van kanker kunt u allerlei klachten krijgen. Zo gaat onder andere uw conditie achteruit. U kunt zich hierdoor

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker REVALIDATIE Revalidatie bij kanker De mogelijkheden BEHANDELING Revalidatie bij kanker U kunt in het St. Antonius Ziekenhuis terecht voor verschillende revalidatieprogramma s bij kanker. Revalidatie bij

Nadere informatie

ZORGAANBODPLAN. Reflectie. Beweegprogramma. Hartfalen

ZORGAANBODPLAN. Reflectie. Beweegprogramma. Hartfalen ZORGAANBODPLAN 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Reflectie Hartfalen Het hartfalenprogramma wordt in 4 huisartsenpraktijken geïmplementeerd. Er is een selectie gemaakt van patiënten die geïncludeerd moeten

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Bruce Test. 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Bruce Test. 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Bruce Test 11-08-2011 Review: EJCM Swinkels-Meewisse Invoer: E v Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën

Nadere informatie

De MEERWAARDE van de SPORT arts

De MEERWAARDE van de SPORT arts Aangepast (top)sporten Wetenschap en de sportpraktijk De MEERWAARDE van de SPORT arts Symposium CASA READE, 11 oktober 2013 Jessica Gal, sportarts Introductie 15-10-2013 SMA Jessica Gal Sportartsen Opgestart

Nadere informatie

Longrevalidatie in ziekenhuis Tjongerschans

Longrevalidatie in ziekenhuis Tjongerschans Longrevalidatie in ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is longrevalidatie... 1 Welke disciplines zijn er betrokken bij de longrevalidatie... 1 Hoe lang duurt de longrevalidatie...

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker

Revalidatie bij kanker Revalidatie Revalidatie bij kanker Vermoeidheid bij kanker BEHANDELING Revalidatie bij kanker Tijdens en na de behandeling van kanker kunt u allerlei klachten krijgen. Zo gaat onder andere uw conditie

Nadere informatie

Even Voorstellen. 22-3-2010. COPD en longrevalidatie / longreactivatie. Fonny Heijerman Fysiotherapeut, (sport)fysiotherapeut

Even Voorstellen. 22-3-2010. COPD en longrevalidatie / longreactivatie. Fonny Heijerman Fysiotherapeut, (sport)fysiotherapeut COPD en longrevalidatie / longreactivatie. Even Voorstellen. Fonny Heijerman Fysiotherapeut, (sport)fysiotherapeut Hoe werkt het in de praktijk - Aanmelding - Intake/nulmeting/baseline meeting - Longrevalidatie

Nadere informatie

Informatie over de lastmeter

Informatie over de lastmeter Longgeneeskunde Informatie over de lastmeter www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De lastmeter... 3 Waar kunt u terecht?... 4 Overzicht diverse hulpverleners binnen het ziekenhuis... 5 Vragen... 7 Contactgegevens...

Nadere informatie

Prehabilitatie en postoperatieve training CRC Netwerk bijeenkomst 5 maart

Prehabilitatie en postoperatieve training CRC Netwerk bijeenkomst 5 maart Prehabilitatie en postoperatieve training CRC Netwerk bijeenkomst 5 maart 2019 10-3-2019 1 Probleemstelling - 15.000 mensen per jaar krijgen de diagnose CRC - 30% krijgt complicaties binnen 30 dagen na

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. Testen van een (top)sporter

Netwerkbijeenkomst. Testen van een (top)sporter Netwerkbijeenkomst Testen van een (top)sporter Wielrennen www.mspopleidingen.nl 1 Inhoud Testen om te testen of om te meten? Wat willen we weten? Fysieke testen (lab) ergometer (veld) vermogenstest Blessure

Nadere informatie

Meet me @ the gym is het landelijke project dat de Edwin van der Sar Foundation in samenwerking met Hersenstichting Nederland heeft opgezet.

Meet me @ the gym is het landelijke project dat de Edwin van der Sar Foundation in samenwerking met Hersenstichting Nederland heeft opgezet. PROGRAMMA: 1. Inleiding Meet me @ the gym is het landelijke project dat de Edwin van der Sar Foundation in samenwerking met Hersenstichting Nederland heeft opgezet. De foundation wil mensen met een hersenbeschadiging

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

vind. De mogelijkheden voor zorg en steun. Informatie over: Oncologische aandoeningen

vind. De mogelijkheden voor zorg en steun. Informatie over: Oncologische aandoeningen vind. Informatie over: Oncologische aandoeningen De mogelijkheden voor zorg en steun. Door een oncologische aandoening kan een intensieve periode aanbreken. Laurens helpt u. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht?

Zorgen rond kanker. Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij wie van ons kunt u terecht? Zorgen rond kanker Bij u is kanker geconstateerd. Tijdens of na uw ziekte kunt u te maken krijgen met situaties waar u geen raad mee weet, ook wanneer

Nadere informatie

Quickscan Revalidatiecentrum Breda

Quickscan Revalidatiecentrum Breda Quickscan Revalidatiecentrum Breda Inleiding U bent door uw arts (huisarts, specialist of bedrijfsarts) naar Revant Revalidatiecentrum Breda verwezen om een observatie te laten uitvoeren. Door de klachten

Nadere informatie

Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn

Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn Carien Linders v.d. Lijcke fysiotherapeut PMC Heusdenhout, Breda lid NAHFysioNet Hoe ontstaan? Als opdracht voor cursus Neurorevalidatie... Aanvulling van

Nadere informatie

CVA zorg, topsport voor ons allemaal. Dinsdag 11 april 2017

CVA zorg, topsport voor ons allemaal. Dinsdag 11 april 2017 CVA zorg, topsport voor ons allemaal Dinsdag 11 april 2017 CVA pilot binnen 1 e lijn Geert Smits, kaderhuisarts HVZ (POZOB) & Marly Verheijden, consulente CVRM-DM (DOH) Inhoud Aanleiding pilot Doelstelling

Nadere informatie

Algemeen Lastmeter Signaleren van problemen bij mensen met een kwaadaardige ziekte

Algemeen Lastmeter Signaleren van problemen bij mensen met een kwaadaardige ziekte Algemeen Lastmeter Signaleren van problemen bij mensen met een kwaadaardige ziekte Inleiding Kanker is een ziekte die uw leven ingrijpend kan verstoren. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke

Nadere informatie

Inclusiecriteria/ indicatie

Inclusiecriteria/ indicatie Kwaliteitscriteria Groepsrevalidatie Oncologie/Stichting Herstel & Balans, Utrecht 2003 Kwaliteitscriteria Groepsrevalidatie Oncologie Herstel & Balans/2003 Deze kwaliteitscriteria zijn vastgesteld door

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Haren. Physician Assistant Karin Oosterkamp

Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Haren. Physician Assistant Karin Oosterkamp Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Haren Physician Assistant Karin Oosterkamp Disclosure belangen spreker (potentiële) Belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Joint Care in ZGV. Zorgvernieuwingen. Ellen Oosting & Suzan Appelman oostinge@zgv.nl vriess@zgv.nl

Joint Care in ZGV. Zorgvernieuwingen. Ellen Oosting & Suzan Appelman oostinge@zgv.nl vriess@zgv.nl Joint Care in ZGV Zorgvernieuwingen Ellen Oosting & Suzan Appelman oostinge@zgv.nl vriess@zgv.nl Inhoud Project opzet Pre-operatieve screening Plan van aanpak Ervaringen met de screening & het proces Discussie

Nadere informatie

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter)

Ondersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) ndersteuning bij de diagnose kanker (de lastmeter) De diagnose kanker kan grote impact op u en uw naaste(n) hebben. De ziekte en de behandeling kunnen niet alleen lichamelijke klachten met zich meebrengen,

Nadere informatie

Informatie voor de patiënt. Oncologische. revalidatiebehandeling. Laat zien wat je kunt

Informatie voor de patiënt. Oncologische. revalidatiebehandeling. Laat zien wat je kunt Informatie voor de patiënt Oncologische revalidatiebehandeling Laat zien wat je kunt 2 Revalideren tijdens of na kanker De ziekte kanker heeft grote invloed op uw dagelijkse functioneren en haalt uw leven

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij NAH

Arbeidsrevalidatie bij NAH Arbeidsrevalidatie bij NAH Diagnostisch traject voor mensen met nietaangeboren hersenletsel gericht op arbeid Informatie voor patiënten Quickscan NAH Werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, die (dreigen)

Nadere informatie

Begeleiding chronisch zieken

Begeleiding chronisch zieken Patiënteninformatie Begeleiding chronisch zieken Begeleiding chronisch zieken 20150112 Begeleiding chronisch zieken.indd 1 1 20-09-16 10:53 Begeleiding chronisch zieken Martini Sportmedisch Centrum, route

Nadere informatie

Chronische pijn. Locatie Arnhem

Chronische pijn. Locatie Arnhem Chronische pijn Locatie Arnhem Chronische pijn We spreken van chronische pijn als pijnklachten langer dan zes maanden blijven bestaan. De pijn kan in verschillende delen van het lichaam voorkomen. Soms

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie Pijn beïnvloedt uw dagelijks leven minder UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Als u vanwege uw pijnklachten naar de revalidatiearts

Nadere informatie

Individuele creatieve therapie als onderdeel van de oncologische revalidatie

Individuele creatieve therapie als onderdeel van de oncologische revalidatie Individuele creatieve therapie als onderdeel van de oncologische revalidatie Eveline Bleiker Minisymposium Oncologische Creatieve therapie in ontwikkeling 26 mei 2015 Achtergrond Even voorstellen Creatieve

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijn van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s. Er is meer

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie Revalideren bij of na kanker UMCG Centrum voor Revalidatie Oncologische Revalidatie Revalideren bij of na kanker 1 Oncologische Revalidatie 2 UMCG

Nadere informatie

Charlotte Penders, Verpleegkundig Specialist Marc Kamps, Medisch Maatschappelijk Werker 17 december 2014

Charlotte Penders, Verpleegkundig Specialist Marc Kamps, Medisch Maatschappelijk Werker 17 december 2014 Charlotte Penders, Verpleegkundig Specialist Marc Kamps, Medisch Maatschappelijk Werker 17 december 2014 Zorgpad Casus Cervixcarcinoom Follow up Supportive care Soorten zorg in de psychosociale ondersteuning

Nadere informatie

Sportmedische testen bij schaatsers Trainingsresultaten optimaliseren en blessures voorkomen

Sportmedische testen bij schaatsers Trainingsresultaten optimaliseren en blessures voorkomen Sportmedische testen bij schaatsers Trainingsresultaten optimaliseren en blessures voorkomen Voorstellen Hilde Joosten Sportarts Freek Snels Sportfysiotherapeut Voorstellen Wie zijn wij? SMC Tilburg: Centrum

Nadere informatie

CHAPTER. Samenvatting

CHAPTER. Samenvatting CHAPTER 9 Samenvatting CHAPTER 9 Klachten aan pols en hand komen veel voor; bij 9 tot 12.5% van de Nederlandse volwassenen. Niet alle mensen bezoeken de huisarts voor pols- of handklachten. De huisarts

Nadere informatie

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen ENERGIEK Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen Achtergrond Bewegen is goed, voor iedereen! Dat is wat u vaak hoort en ziet in de media. En het is waar, bewegen houdt ons fit en

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Vragen? 1 Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken

Nadere informatie

STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN

STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN STARTNOTITIE AMSTERDAMS NETWERK ONCOLOGISCHE ZORG IN DE EERSTE LIJN Missie & visie Het Amsterdams Netwerk Oncologische Zorg (ANOZ) heeft de volgende visie: Patiënten met kanker krijgen een zo optimaal

Nadere informatie

Workshop Maximale inspanningstest: Uitvoer en interpretatie in het kader van instellen en beoordelen van trainingsinterventies FYSIOLOGIE

Workshop Maximale inspanningstest: Uitvoer en interpretatie in het kader van instellen en beoordelen van trainingsinterventies FYSIOLOGIE IBSCongres, 28 januari 2017, Hogeschool Utrecht, Utrecht Workshop Maximale inspanningstest: Uitvoer en interpretatie in het kader van instellen en beoordelen van trainingsinterventies FYSIOLOGIE Dr. M.S.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Trainingsprogramma s tijdens en na behandeling bij kanker

PATIËNTEN INFORMATIE. Trainingsprogramma s tijdens en na behandeling bij kanker PATIËNTEN INFORMATIE Trainingsprogramma s tijdens en na behandeling bij kanker Revalidatie bij kanker Uit onderzoek blijkt dat revalidatie tijdens en na de behandeling bij kanker leidt tot een verhoogde

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij NAH

Arbeidsrevalidatie bij NAH Arbeidsrevalidatie bij NAH Diagnostisch traject voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel gericht op arbeid Informatie voor patiënten Quickscan NAH Werknemers met niet-aangeboren hersenletsel, die (dreigen)

Nadere informatie

(potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

(potentiële) belangenverstrengeling. Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Geen Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijnklachten van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s.

Nadere informatie

Poliklinische hartrevalidatie

Poliklinische hartrevalidatie Poliklinische hartrevalidatie 2 Inleiding U bent in het Ommelander Ziekenhuis behandeld voor een hartaandoening, operatie of behandeling. Voor velen is het een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen lichamelijk,

Nadere informatie

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma

Fysiotherapie bij hartrevalidatie. Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Beweeg- en ontspanningsprogramma Fysiotherapie bij hartrevalidatie Onlangs heeft u een aandoening aan uw hart gehad, zoals een hartoperatie, een hartinfarct en/of een

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Longrevalidatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Longrevalidatie PATIËNTEN INFORMATIE Longrevalidatie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het longrevalidatieprogramma. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Individueel behandelplan COPD/Astma

Individueel behandelplan COPD/Astma Individueel behandelplan COPD/Astma Persoonlijke gegevens Naam Adres Woonplaats Telefoon E-mail Geb. datum Diagnose Diagnose gesteld op Bij ongeval waarschuwen Naam Adres Telefoon Relatie met pasdrager

Nadere informatie

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) bij jongeren Klinische behandeling

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) bij jongeren Klinische behandeling Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) bij jongeren Klinische behandeling informatie voor de patiënt Behandeling van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit PATIËNTEN INFORMATIE Hypermobiliteit 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder willen wij de behandeling van klachten ten gevolge van hypermobiliteit in ons revalidatiecentrum toelichten. Inleiding Ten gevolge

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Bijlage 3.1. Meetinstrumenten. Free Running Asthma Screening Test, FRAST. Benodigdheden stopwatch piekstroommeter; bij voorkeur die van het kind zelf

Bijlage 3.1. Meetinstrumenten. Free Running Asthma Screening Test, FRAST. Benodigdheden stopwatch piekstroommeter; bij voorkeur die van het kind zelf Bijlage 3 Meetinstrumenten Bijlage 3.1 Free Running Asthma Screening Test, FRAST stopwatch piekstroommeter; bij voorkeur die van het kind zelf Protocol Bij de FRAST wordt het kind gevraagd om gedurende

Nadere informatie

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:... adres:...

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:...  adres:... Aanmeldingsformulier Oncologische Revalidatie Jeroen Bosch Ziekenhuis Herstel & Balans of Fysieke training Om in aanmerking te komen voor Oncologische Revalidatie moet u het aanmeldingsformulier invullen

Nadere informatie

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis

Oncologie. Patiënteninformatie. Omgaan met kanker. Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Oncologie Omgaan met kanker i Patiënteninformatie Bij wie kunt u terecht? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het hebben van kanker kan grote gevolgen hebben voor uw leven en dat van uw naasten. Lichamelijk

Nadere informatie

Psychosociale oncologische zorg. Afstemming en communicatie tussen eerste- en tweedelijn

Psychosociale oncologische zorg. Afstemming en communicatie tussen eerste- en tweedelijn Psychosociale oncologische zorg Afstemming en communicatie tussen eerste- en tweedelijn Psychosociale oncologische zorg binnen het st. Anna Ziekenhuis en de eerste lijn Input huidig procesverloop: Doorlopen

Nadere informatie

Waar kunt u terecht als u kanker hebt?

Waar kunt u terecht als u kanker hebt? Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Waar kunt u terecht als u kanker hebt? z Er is kanker bij u geconstateerd. Als gevolg van uw ziekte kunt u te maken krijgen met

Nadere informatie

Oncologische Nazorg Van Herstel&Balans naar Oncologische Revalidatie. Milou Beelen, Sportarts Afdeling Fysiotherapie, MUMC+

Oncologische Nazorg Van Herstel&Balans naar Oncologische Revalidatie. Milou Beelen, Sportarts Afdeling Fysiotherapie, MUMC+ Oncologische Nazorg Van Herstel&Balans naar Oncologische Revalidatie Milou Beelen, Sportarts Afdeling Fysiotherapie, MUMC+ milou.beelen@mumc.nl Disclosure Potentiele belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

Hulp en ondersteuning bij kanker

Hulp en ondersteuning bij kanker Hulp en ondersteuning bij kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De boodschap: u heeft kanker is vaak verpletterend. Kanker kan uw wereld, maar ook die van uw

Nadere informatie

Fasen zorgpad. Verwijzing / screening Diagnose Behandeling: eventueel nader uit te splitsen Nazorg, follow up Terminale fase. 1

Fasen zorgpad. Verwijzing / screening Diagnose Behandeling: eventueel nader uit te splitsen Nazorg, follow up Terminale fase. 1 Fasen zorgpad Verwijzing / screening Diagnose : eventueel nader uit te splitsen Nazorg, follow up Terminale fase 1 www.raedelijn.nl 7-9-2017 Zorgpad: screening en diagnose U komt bij arts, verpleegkundige

Nadere informatie

GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD

GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD RESULTATEN ANALYSE 2014 GEZONDHEID SUBSTANTIEEL VERBETERD De Rughuis Methode heeft aangetoond dat de gezondheidstoestand en kwaliteit van leven bij patiënten met chronische rugklachten enorm kan toenemen.

Nadere informatie

Diafit. Een test- en trainingsprogramma voor diabetes type 2 patiënten

Diafit. Een test- en trainingsprogramma voor diabetes type 2 patiënten Diafit Een test- en trainingsprogramma voor diabetes type 2 patiënten Inleiding Met u is besproken dat u zich kunt aanmelden voor het test- en trainingsprogramma van het Albert Schweitzer ziekenhuis voor

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van Flow, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Dit programma start

Nadere informatie

Gebruik van PROMs individueel versus groepsniveau. Riekie de Vet

Gebruik van PROMs individueel versus groepsniveau. Riekie de Vet Gebruik van PROMs individueel versus groepsniveau Riekie de Vet Klinimetrie: meten in de geneeskunde Het meten van symptomen, diagnostiek, uitkomsten van behandelingen, gezondheidsstatus en bijvoorbeeld

Nadere informatie

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort

De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort De nieuwe COPD carrousel Uw eigen COPD paspoort Longziekten Beter voor elkaar 2 COPD Carrousel / COPD paspoort Inleiding Van uw longarts heeft u te horen gekregen dat u COPD heeft met het advies deel te

Nadere informatie