Zo gebruik je sociale media als installateur. De inzet van sociale media voor je business

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zo gebruik je sociale media als installateur. De inzet van sociale media voor je business"

Transcriptie

1 1 Zo gebruik je sociale media als installateur De inzet van sociale media voor je business

2 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 06 LinkedIn: profileer je als een professional 09 Facebook: omarm de open cultuur 12 Twitter: snel veel mensen bereiken 15 Instagram: inspireer visueel 18 WhatsApp: direct contact met je klant 21 Social media monitoring: hou je werk in de gaten 23 Samenvatting en conclusie 24 Extra tips 25 Waarom dit whitepaper van Hager? 26 Bronnen

3 3 bookmark 3 Inleiding Engagement De houding van een persoon ten opzichte van een merk, product of service, gemeten in sociaal online gedrag zoals: likes, reacties, posts, tweets en retweets. Waar de consument vroeger met de krant, televisie en radio alleen reclameboodschappen kon ontvangen, kan hij dankzij het internet nu ook informatie terugzenden naar een organisatie. Waardevolle informatie. Sinds de komst van sociale media is het voor bedrijven mogelijk om de online stem van de klant nauwlettend in de gaten te houden. Bovendien was er nooit eerder zo n gemakkelijke manier om te werken aan naamsbekendheid. Als installateur kun je dankzij sociale media je bedrijf of jezelf als professional presenteren aan een potentieel miljoenenpubliek. Je kunt in gesprek gaan met je doelgroep om elkaar verder te helpen. Met positieve effecten voor de engagement van je doelgroep. Hierdoor leert je doelgroep je bedrijf beter kennen en is ze sneller geneigd om je in te huren voor een klus.

4 4 Sociale media Een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. (Wikipedia 2016.) Wat zijn sociale media? Ruim omschreven zijn sociale media een verzameling van allerlei verschillende soorten online mediaplatformen waar alle gebruikers samen de inhoud voor verzorgen. Dit gaat verder dan alleen Facebook en Twitter. Blogs, Wikipedia en videosites zoals YouTube horen ook bij de sociale media. De grote hoeveelheid sociale netwerken kan een drempel vormen om ermee te beginnen. Dit whitepaper behandelt vijf populaire sociale media en levert informatie voor een installateur om het maken van de keuze voor één of meerdere van deze media inzichtelijker te maken. Het behandelt de unieke kenmerken van ieder sociaal medium, geeft informatie over het potentiële publiek op ieder medium en biedt concrete mediumspecifieke tips over wat je als installateur op het betreffende sociale medium vooral wél en juist niet moet doen. De vijf behandelde sociale media zijn LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp. Daarnaast vind je in dit whitepaper aanraders voor tools waarmee je alle inspanningen op sociale media kunt analyseren.

5 5 Het eerste sociale netwerk heette Six Degrees en bestond van 1997 tot Op het netwerk konden mensen elkaar berichten sturen en forumposts maken. Uiteindelijk werd het bedrijf voor maar liefst 125 miljoen dollar overgenomen door YouthStream Media Networks.

6 6 LinkedIn: profileer je als een professional 1 LinkedIn (2016). LinkedIn werd in 2002 opgericht in de woonkamer van Reid Hoffman. LinkedIn kent een simpel doel: zorgen voor productievere en succesvollere professionals over de hele wereld door ze met elkaar te verbinden. 1 De informatie die LinkedIn biedt, helpt professionals in hun carrière. Je vindt er bijvoorbeeld vacatures of nieuws over vrijwel alle vakgebieden. LinkedIn geeft je een unieke kans om je als installatie-expert te profileren aan een groot publiek van 4,2 miljoen professionals in Nederland. 2 2 NewCom Research (2016).

7 7 Statusupdate Synoniem voor een bericht delen op sociale media. Sharen Het deelproces van een bericht op een sociaal medium. Door een bericht te sharen, bereikt het meer gebruikers. Richt je op de doelgroep Als je LinkedIn gaat gebruiken, vraag je dan altijd af waar je doelgroep naar op zoek is. Is het een commercieel bedrijf? Dan wil het waarschijnlijk kosten en tijd besparen. Dat is namelijk wat ieder commercieel bedrijf wil. Zoek via LinkedIn de gebouwbeheerder of facility manager op. Bied voor hen handige tips in je statusupdate. Installeer je gebouwautomatisering? Benadruk de tijd en energie die het bespaart en het comfort dat het oplevert. Vergeet niet om in je statusupdates te linken naar je eigen website. Dit geldt voor alle sociale media. Je wilt tenslotte ook dat potentiële klanten op je website kijken. Onderhoud je contacten en share Hou je contacten met nieuwe en bestaande relaties in stand. Een goede manier hiervoor is het sharen van hun updates. Hiermee toon je aan dat je betrokken bent en geef je persoonlijke aandacht. Dat kunnen klanten waarderen. Bezoek profielen van potentiële klanten Op LinkedIn kun je zien wie je profiel heeft bekeken. Bezoek daarom het profiel van potentiële klanten. Zij zien vervolgens dat hun profiel is bezocht door jou. De kans is groot dat ze daardoor jouw profiel gaan bekijken en meer leren over je werk als installateur en je bedrijf. Hou het professioneel Gebruikers van LinkedIn verwachten dat ze informatie krijgen over je bedrijf, beroep of vakgebied. Het is een sociaal medium voor professionals, ze zitten niet te wachten op updates over je privéleven. Later komen andere sociale media aan bod waar hier wel ruimte voor is. Vraag om aanbevelingen Vraag tevreden klanten om een aanbeveling op je pagina, bijvoorbeeld na de succesvolle afronding van een project. Vergelijk het met recensies van restaurants. Je bent sneller geneigd om ergens te gaan eten als er positieve recensies te vinden zijn.

8 8 Handig vanaf je mobiel Redenen om LinkedIn te gebruiken LinkedIn, je visitekaartje Kies je foto zorgvuldig Vul je biografie met relevante informatie Je bent beter vindbaar Je verbindt je met klanten Nodig mensen uit die je kent Vraag mensen zich met jou te verbinden Gebruik een close-up Gebruik geen vakantiefoto Waarom wil iemand zich met jou verbinden? Voor wie heb je al gewerkt? Vergeet geen essentiële informatie Maak een samenvatting Vul je werkervaring in Vraag aanbevelingen Vul je adres in Maak een link naar je website Gebruik hiervoor maximaal 150 woorden Gebruik steekwoorden Benoem je opdrachtgevers Geef een beschrijving van je projecten in twee regels Vraag klanten om een referentie Laat zien dat je professioneel bent Organiseer je voorkeuren Plaats regelmatig berichten Reageer op reacties Waarom op LinkedIn? Selecteer de typen berichten die je wilt ontvangen Blijf op de hoogte van je netwerkberichten Gebruik korte tekst met foto Delen van berichten van anderen mag ook Reageer zo snel mogelijk Binnen een dag is gebruikelijk Dit vergroot je zichtbaarheid als professional Het vergroot je kans op nieuwe klanten Het verbetert je zoekmachineresultaten

9 9 Facebook: omarm de open cultuur 3 NewCom Research (2016). Nationale Social Media Onderzoek Met 9,6 miljoen gebruikers in Nederland vind je op Facebook een dwarsdoorsnede van de Nederlandse bevolking. 3 Het is vooral bekend als een persoonlijk en informeel sociaal netwerk, in tegenstelling tot LinkedIn dat vooral gericht is op de zakelijke gebruiker. Het doel van Facebook is: mensen de mogelijkheid te bieden om informatie met de hele wereld te delen, om zo een meer open en verbonden wereld te realiseren. Als je als bedrijf op Facebook wilt, maak je een bedrijvenpagina aan. Hierop plaats je berichten over je installatiebedrijf. Iedere gebruiker kan deze berichten zien. Om een bedrijvenpagina te kunnen aanmaken, heb je ook een persoonlijk profiel nodig. Dit profiel is dus van jou als persoon, met je eigen naam en foto, dus geen logo. Dit profiel kun je afsluiten voor vreemden. Op je persoonlijke profiel plaats je updates die vooral voor vrienden en familie interessant zijn en minder relevant voor je bedrijf. Dit hoofdstuk gaat in op de bedrijvenpagina. Het behandelt tips voor installateurs die met een bedrijvenpagina willen profiteren van de voordelen van dit gigantische open sociale netwerk.

10 10 Engagement De houding van een persoon ten opzichte van een merk, product of service, gemeten in sociaal online gedrag zoals: likes, reacties, posts, tweets en retweets. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden Maak foto s van je werk en maak werk van je foto s. Mooie afbeeldingen en leuke video s zijn hét middel om op te vallen op Facebook. Door het grote aantal gebruikers is opvallen niet gemakkelijk. Voor een installateur is de oplevering van een project een goed moment om te delen. Fotografeer bijvoorbeeld een woonkamer met mooi schakelmateriaal, of maak er een video over. Je kunt op deze manier het eindresultaat laten zien én goed nieuws verspreiden. Gebruik emoji Maak op Facebook gebruik van emoji. Deze zorgen namelijk voor meer engagement. Je mag met een emoji best laten zien dat je blij bent als een project succesvol is afgerond. Als de meest succesvolle merken op sociale media dagelijks emoji gebruiken, waarom jij niet? Betrek je volgers Neem een voorbeeld aan de Facebook-pagina van Tony s Chocolonely. Op hun pagina laten ze zien dat ze niet alleen zichzelf, maar ook collega s en klanten betrekken bij het maken van berichten. Facebook-gebruikers zijn niet alleen geïnteresseerd in wát bedrijven doen, maar ook met wie ze het doen. Maak het persoonlijk Ook valt er uit het voorbeeld van Tony s Chocolonely een andere wijze les uit te halen: het zijn de grappige, persoonlijke en bijzondere berichten die een groot bereik halen op Facebook. Heb je als installateur een mooi project opgeleverd of vind je een bepaald project persoonlijk erg bijzonder? Maak een foto of een video ervan, deel dit met je volgers en geef er persoonlijke uitleg bij. Betrek jezelf, je collega s en je klanten bij het maken van berichten. Facebook-gebruikers zijn niet alleen geïnteresseerd in wát bedrijven doen, maar ook hoe en met wie ze het doen. Bescheidenheid siert je Heb je dure hobby s? Pronk hier niet te veel mee. Dit maakt de kloof tussen jou, je bedrijf en je doelgroep alleen maar groter. Wees bescheiden, want je buren kijken mee. Zij kunnen een dure auto of verre vakantie mogelijk niet betalen. Dit geldt ook voor alle andere sociale media. Bereik Het aantal mensen dat jouw bericht op Facebook leest.

11 11 1 Vul je contactgegevens in Klik op de over knop en schrijf kort iets over jezelf en je activiteiten. Vergeet niet je telefoonnummer erbij te zetten. 2 3 Plaats visuele content Foto s en video s zijn mooie manieren om te laten zien wat je doet. Maak video s met een lengte van maximaal twee minuten. Maak belangrijke berichten vast aan de bovenkant van je pagina Een bericht waarvan je wilt dat iedereen het kan zien, kun je vast pinnen aan de bovenkant van de pagina. max 2 min 4 5 Reageer snel Facebooken is hetzelfde als het voeren van een gesprek. Bekijk dus niet alleen opmerkingen die mensen plaatsen, maar reageer meteen. Zo realiseer je meer engagement. 70% van je berichten moet toegevoegde waarde bieden voor de ontvanger. Denk aan berichten met tips, nieuwsberichten of berichten over een opdracht die klaar is. Bied afwisseling Houd je aan de regel. 10% van de berichten is promotioneel. Denk hierbij aan een aanbieding of de introductie van een nieuw product. 20% van je berichten mag afkomstig zijn van anderen. Bijvoorbeeld een leverancier, een klant waar je trots op bent of een handige tool die je gebruikt.

12 12 Twitter: snel veel mensen bereiken Twitter bestaat sinds 21 maart 2006 en heeft één doel: alle mensen in staat stellen om altijd en overal direct ideeën en informatie te delen, zonder enige beperking. Met Twitter volg je accounts van mensen of bedrijven. Deze accounts kunnen jou ook volgen. Je kunt korte berichten van maximaal 140 tekens, zogenoemde tweets, versturen die bij je volgers in de tijdlijn verschijnen. Dankzij dit systeem is Twitter een supersnel sociaal netwerk. Twitter maakt geen onderscheid tussen bedrijfsaccounts en persoonlijke accounts. Onderstaande tips zijn relevant voor zowel een account onder je eigen naam als een account onder de naam van je bedrijf. Wil je graag actuele berichten delen als installateur? Dan is Twitter een goede keuze. Hiermee deel je gemakkelijk en snel informatie met 2,6 miljoen gebruikers in Nederland. 4 4 NewCom Research (2016). Nationale Social Media Onderzoek 2016.

13 13 Hashtags Een middel om alle openbare content te categoriseren op verschillende sociale media. Ze worden aangeduid met een hekje (#). Volg je doelgroep Een van de belangrijkste tips voor een installateur op Twitter is: volg je potentiële klanten. Zoek als installateur Twitter-accounts van bijvoorbeeld makelaars bij je in de buurt. Ga naar hun lijst met volgers en ga deze volgers met je eigen account volgen. Zij krijgen een melding dat een installateur of installatiebedrijf ze volgt en zijn snel geneigd om jouw account ook te gaan volgen. Het zijn potentiële klanten, omdat ze je mogelijk binnenkort nodig hebben als ze een huis gaan kopen. Door ze te volgen, laat je zien dat je er bent én blijf je op de hoogte van de berichten die ze zelf sturen. Hierdoor leer je over de behoeften van je doelgroep. Plaats voldoende berichten en gebruik hashtags Twitter is een razendsnel sociaal medium. Gebruikers scrollen op een hoog tempo door de berichten van mensen en bedrijven die ze volgen. Berichten vallen daarom snel weg tussen de grote berg informatie. Plaats daarom minimaal twee berichten per dag en gebruik hashtags. Deze maken je berichten beter vindbaar voor mensen die je niet volgen. Daarnaast kun je met hashtags nieuwe relaties vinden. Volg bijvoorbeeld de hashtag #domotica of #laadstation en kijk wat er gezegd wordt. Participeer in een gesprek om nieuwe contacten op te bouwen. Twitter mag leuk zijn Humor is een wondermiddel om volgers te laten reageren op je berichten. 5 Als mensen je bericht erg leuk vinden gaan ze het mogelijk zelfs retweeten, met een potentieel gigantische stijging van je bereik als gevolg. Plaats leuke informatie met audiovisueel materiaal voor het grootste effect. Volg invloedrijke mensen binnen je vakgebied Een goede manier om meer relevante volgers te krijgen is door een lijst met invloedrijke Twitteraccounts binnen je vakgebied te maken. Door deze accounts te volgen, vragen aan ze te stellen en met ze in gesprek te gaan ben je steeds beter zichtbaar op Twitter. De volgers van deze invloedrijke accounts kunnen ook jouw berichten zien, waardoor ze geneigd zijn om je te gaan volgen. Vermijd gevoelige onderwerpen Omdat Twitter een snel medium is ben je misschien geneigd om in een tweet even je mening te delen. Soms ben je verbaasd over een nieuwsuitzending, boos omdat je voetbalclub heeft verloren van de grote rivaal of teleurgesteld in een beslissing van de politiek. Plaats dat niet op je bedrijfsaccount op Twitter. Deel je zulke informatie als installateur, dan stoot je sommige potentiële klanten misschien voor het hoofd. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor andere sociale media. 5 Holton, A. E., & Lewis, S. C (2011). Journalists, social media, and the use of humor on Twitter. Retweeten De benaming van Twitter voor een share.

14 14 De waarde van engagement voor bedrijven op Twitter 41% zeer belangrijk 41% ziet Twitter als zeer belangrijk in klantcontact 88% communiceert direct met klanten 38% beantwoordt berichten binnen een uur Twitter is mond tot mond 9 van de 10 bedrijven ziet mensen met wie ze Twitteren als waardevol. 67% van de bedrijven vindt het extreem waardevol wanneer volgers aan anderen vertellen dat ze hun account moeten volgen.

15 15 Instagram: inspireer visueel 6 NewCom Research (2016). Nationale Social Media Onderzoek Instagram is in razend tempo uitgegroeid tot een van de populairste apps ter wereld. De oprichters zagen het aantal gebruikers in vijf jaar tijd groeien van 1 naar meer dan 400 miljoen en Facebook nam het bedrijf in april 2012 over voor 1 miljard dollar. 2,1 miljoen Nederlanders maken ondertussen gebruik van deze app met sociale functionaliteiten. 6 Het verschil met Twitter, Facebook en LinkedIn is dat Instagram alleen toegankelijk is vanaf een smartphone. Net als Twitter werkt Instagram met volgers, maar in plaats van tekstupdates ontvang je foto-updates. Dit maakt het een perfect middel om te inspireren, zeker voor een installateur. Er bestaat geen onderscheid tussen een bedrijfsaccount en een persoonlijk account.

16 16 Maak gebruik van visuele kracht Waar de nadruk van LinkedIn, Facebook, Twitter en WhatsApp ligt op het delen van informatie in tekst, spelen op Instagram foto s en korte video s de hoofdrol. Afbeeldingen en video s bevatten vaak meer emotie dan een aantal regels tekst. Instagram is voor installateurs dan ook een handig medium om een hechte band te creëren met (potentiële) klanten en ze op nieuwe ideeën te brengen. Net als op Twitter is het ook op Instagram belangrijk om hashtags te gebruiken. Doe voor het plaatsen van een bericht onderzoek naar relevante hashtags voor een installateur. Hier heb je geen speciale tools voor nodig, dit kan gewoon in de app zelf. Creatieve ideeën voor je berichten Leuke berichten creëren is voor een installateur misschien niet altijd gemakkelijk. Wees creatief. Wanneer je een klus doet, fotografeer bijvoorbeeld de verschillende fases van je klus. Maak foto s of video s van het halen van het schakelmateriaal, het installeren ervan en natuurlijk het eindproduct. Fotografeer in een eigen stijl. Maak je foto s bijvoorbeeld iedere keer vanuit dezelfde hoek om jezelf te onderscheiden van andere accounts. Zo creëer je een handelsmerk. Het is ook leuk om met de klant op de foto te gaan, zeker als deze zelf ook Instagram gebruikt. Je kunt het account van hem of haar én je locatie koppelen aan je bericht. Dit wordt taggen genoemd. Hierdoor zien je volgers wie je klanten zijn en in welke regio s je actief bent. Ga er uiteraard gepast mee om als mensen dit liever niet willen. Besteed aandacht aan beeldkwaliteit Maak alle foto s en video s met een mobiele telefoon die beschikt over een goede camera, of gebruik een foto- of videocamera van goede kwaliteit. Instagram zit vol met mensen die houden van leuke en mooie foto s, dus hou de kwaliteit hoog. Probeer de juiste sfeer neer te zetten Een goede Instagram-strategie draait om het overbrengen van een goede sfeer. Dit lukt je niet met een reclameboodschap met een plaatje van een product en een prijs. Speel in op de interesses van je klanten en maak de foto interessant. Humor of een mooie filter zijn hier geschikte middelen voor. Taggen Het koppelen van een Instagram-gebruiker of locatie aan een bericht op Instagram.

17 17 Zo gebruik je Instagram 1 Kies een visueel aantrekkelijke afbeelding 5 Stel een vraag voor meer engagement Mensen verwerken visuele informatie x sneller dan tekst. Gebruik de rule of thirds als richtlijn. Stel vragen waarvan het antwoord in de vraagstelling staat, zoals: Zou jij de zwarte of blauwe schakelaar kopen? 6 Voeg een call-to-action toe 2 Gebruik een afbeelding van hoge kwaliteit Wazige, onduidelijke afbeeldingen geven je account een onprofessionele uitstraling. Zelfs als je denkt dat de boodschap heel duidelijk is, moet je evengoed een call-to-action toevoegen. Voorbeeld: Klik op de link om het hele verhaal te lezen. 3 Staat er een product op de afbeelding? 7 Gebruik relevante hashtags Zet het in de spotlights! Er is geen plaats voor geheimzinnige schaduwen in je afbeelding. Bied je een product aan? Zet het in de letterlijke spotlights. # 8 Doe voor het plaatsen van je post onderzoek naar populaire hashtags en voeg ze toe aan je post. Reageer op reacties en beantwoord vragen 4 Grijp de aandacht Gebruik woorden als nieuw, jij en gratis om de aandacht van je volgers te grijpen. Klanten kopen alleen van bedrijven die ze vertrouwen. Om vertrouwen op te bouwen is het noodzakelijk om te reageren op reacties en vragen van volgers te beantwoorden.

18 18 WhatsApp: direct contact met je klant 9,8 miljoen Nederlanders gebruiken WhatsApp. 7 Mensen begonnen het in 2009 vooral te gebruiken als gratis alternatief voor SMS. Tegenwoordig staat de messaging app op praktisch iedere smartphone geïnstalleerd. De app maakt het mogelijk om te chatten, te bellen en foto s, geluids- en video-opnames met elkaar te delen. WhatsApp is volledig cross-platform, dus met ieder gangbaar apparaat te gebruiken. Voor een installateur biedt het unieke kansen voor 1-op-1 klantcontact. 7 NewCom Research (2016). Nationale Social Media Onderzoek 2016.

19 19 Benut de mogelijkheden van multimedia WhatsApp is bijzonder goed geschikt voor de Deze functie maakt het mogelijk om één bericht nazorg over een project. Klanten kunnen erg ge- te verzenden naar meerdere personen, terwijl ze makkelijk contact opnemen als ze vragen hebben. de indruk hebben dat alleen zij het bericht hebben Mochten er problemen opduiken met een elek- ontvangen. Een antwoord zal ook alleen naar de trische installatie, dan kun je als installateur met verzender worden verzonden, en niet naar andere WhatsApp mogelijk het probleem snel oplossen. ontvangers. Het is belangrijk dat je hiervoor gebruikmaakt van de uitgebreide mogelijkheden die WhatsApp biedt. Verzend met mate Maak gebruik van foto s en video s om problemen Aangezien gebruikers van WhatsApp de app ook op te lossen. Dit bespaart tijd, geld en moeite. privé gebruiken, is het belangrijk om niet te vaak Is er iets mis met een fysiek onderdeel? Laat de berichten te verzenden. Hou je berichten profes- klant een foto maken van het onderdeel, dan zie sioneel en stuur ze niet te vaak. WhatsApp is een je waarschijnlijk snel wat er mis is. Is het een klein perfect sociaal medium om gemakkelijk berichten probleem? Maak zelf een instructievideo waarin je uit te wisselen, maar schiet hier niet in door. Maak uitlegt hoe de klant het probleem zelf kan oplos- om deze reden ook geen groepsgesprekken aan. sen. Kan de klant het probleem niet zelf oplossen? Maak in hetzelfde gesprek direct een afspraak om Reageer snel op WhatsApp-berichten langs te komen. WhatsApp is een vluchtig sociaal communicatiemedium. Klanten verwachten dan ook een snelle Gebruik verzendlijsten responstijd. Reageer snel. Binnen 24 uur is een (te) Responstijd 8 Whatsapp (2016). WhatsApp is ook een geschikt middel om nieuws en content te versturen. Net als op LinkedIn is het belangrijk dat al je berichten relevant zijn voor je professionele relatie met de klant. Om één bericht naar meerdere ontvangers te verzenden, kun je verzendlijsten gebruiken. 8 Verzendlijsten kun je vergelijken met de bcc functie in je software. ruime marge. Reageer op dezelfde werkdag, het liefst binnen het uur. De tijd die het duurt om op sociale media een antwoord op een vraag of opmerking te ontvangen. Gebruikers op sociale media kennen weinig geduld. Op Twitter verwacht bijvoorbeeld 72% een reactie binnen het uur. (HubSpot % of People Who Complain on Twitter Expect a Response Within an Hour.)

20 20 Zo gebruik je WhatsApp Voor WhatsApp raadplegen we een onderzoek uit 2015 naar het gebruik van WhatsApp in Nederland. Dit is het eerste onderzoek in Nederland naar Whatsapp. 1 Hoe wordt WhatsApp het meest gebruikt? 87% 1-op-1 communicatie 14,3% Verzendlijsten 3 De gemiddelde reactietijd van een bedrijf op WhatsApp is 1 uur. 4 10,4 Groepen 90,9% EENS Verwachte toename van zakelijk WhatsApp-gebruik 3,9% Campagnes CHATS 2 11,7% Anders Hoe oordeelt Nederland over 5,2% ONEENS 3,9% GEEN MENING Het zakelijk gebruik van Nederland gaat waarschijnlijk toenemen. Zorg dat je erbij bent. zakelijk WhatsApp-gebruik? 7,6 8,2 29 min Gemiddelde beoordeling van WhatsApp zakelijk Gemiddelde klantentevredenheidscijfer Gemiddelde reactietijd miljoen Nederlanders maken gebruik van WhatsApp, waarvan 7 miljoen dagelijks. WhatsApp is daarmee het grootste sociale medium van Nederland. 9,8 miljoen

21 21 Social media monitoring: hou je werk in de gaten Social media monitoring Het proces van het bijhouden en analyseren van uitingen in de sociale media. Deze informatie kan vervolgens gebruikt worden door marketeers om trends te analyseren of nieuwe klanten te benaderen. (Wikipedia 2016.) Ben je eenmaal begonnen met sociale media? Dan is het handig om je activiteiten te analyseren. Dit heet social media monitoring. Door je online verrichtingen te monitoren, kun je bijvoorbeeld trends analyseren of nieuwe klanten benaderen. Hier zijn enkele gebruiksvriendelijke tools voor beschikbaar. Er is een onderscheid tussen gratis en betaalde tools. Door een betaalde tool aan te schaffen, krijg je vanzelfsprekend meer mogelijkheden.

22 22 Gratis monitoringtools Wil je meerdere sociale media vanuit één applicatie monitoren? Dan is het gratis Hootsuite een goede keuze. Afgezien van WhatsApp is ieder sociaal medium genoemd in dit whitepaper geïntegreerd in Hootsuite. Met de tool kun je voor verschillende sociale media berichten inplannen zodat ze verschijnen op een door jou gekozen tijdstip. Daarnaast verschaft Hootsuite rapportages over je installatiebedrijf. Op Twitter analyseert Hootsuite bijvoorbeeld hoe vaak je volgers klikken op links in je tweets en hoeveel retweets je berichten ontvangen. Voor Facebook, LinkedIn en Instagram biedt Hootsuite ongeveer dezelfde functionaliteiten. Vergeleken met betaalde alternatieven zijn de rapportages een stuk beperkter. Daar zit dan ook het voornaamste verschil. Toch is het, zeker voor een gratis optie, een krachtige tool. Andere populaire gratis monitoringtools zijn Tweetdeck (voor Twitter) en SumAll. Betaalde monitoringtools Er bestaan verschillende betaalde monitoringtools. Coosto, Meltwater en OBI4Wan zijn populaire keuzes. Laatstgenoemde is een betaalde gebruiksvriendelijke tool voor monitoring van sociale netwerken als Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram én WhatsApp. Naast het inplannen van berichten is ook deze tool gespecialiseerd in het uitgebreid monitoren van je activiteiten. Meet bijvoorbeeld waar conversaties rondom je bedrijf over gaan en op welke type online media ze plaatsvinden, wat het sentiment over bepaalde onderwerpen is, wie deelnemen aan de conversaties, welke invloed ze hebben en wat het bereik van je campagne is. Ook webcare, via bijvoorbeeld WhatsApp, behoort tot de mogelijkheden. OBI4Wan is aanmerkelijk uitgebreider dan Hootsuite, al betaal je daar ook voor. Voor middelgrote tot grote installatiebedrijven die serieus met sociale media aan de slag willen gaan, is een dergelijke betaalde tool met uitgebreide mogelijkheden aan te raden.

23 23 Samenvatting en conclusie Sinds de komst van sociale media is het voor installateurs mogelijk om op een eenvoudige en goedkope manier de online stem van de klant nauwlettend in de gaten te houden en om aan naamsbekendheid te werken. Dit whitepaper biedt inzicht in de unieke kenmerken van LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp en geeft concrete mediumspecifieke tips over wat je als installateur vooral wél en juist niet moet doen. Hiermee hopen wij de keuze voor een specifiek sociaal medium en het gebruik ervan gemakkelijker te maken voor installateurs.

24 24 De belangrijkste les voor het succesvol gebruiken van sociale media is om voor alle sociale media leuke berichten te maken. Hiermee inspireer je je doelgroep en bied je ze informatie over je werk en, niet onbelangrijk, amusement. Het succes van humor op sociale media mag je niet onderschatten. Een bericht met leuke audiovisuele content kan hierbij helpen. Gebruik foto s en video s in je berichten om je boodschap te verduidelijken of te verfraaien. Dit geldt voor alle sociale media, maar in het bijzonder voor Instagram. Daar speelt ge schreven tekst een bijrol en ligt de focus op foto en video. Op LinkedIn en WhatsApp moeten alle berichten gaan over jezelf als professional, je bedrijf of je vakgebied. Op Facebook, Twitter en Instagram mag ook je privéleven een kleine rol spelen. Hou hierbij rekening met de interesses van je doelgroep. Zorg dat al je berichten raakvlakken hebben met je potentiële klanten. Als je eenmaal begint met sociale media, moet je er nog achter komen welke berichten goed werken bij je doelgroep. Er is maar één manier om dit te ontdekken: door het te proberen. Iedere groep volgers is anders en er bestaat geen échte garantie voor succes. Kijk goed welke berichten werken en welke niet. Pas je volgende berichten aan en probeer het gewoon nog een keer. Social media monitoring tools maken de resultaten van je werk inzichtelijk. Hiervoor kun je gebruikmaken van Hootsuite. Dit is een goede, maar ietwat beperkte, gratis tool. Wil je meer mogelijkheden? Dan is een zeer uitgebreide betaalde tool als OBI4Wan aan te raden. Als je meer wilt weten over het gebruiken van sociale media als bedrijf is het aan te raden om een kijkje te nemen bij grote merken als KLM, Coolblue en Heineken. Vergeet ook niet om even snel te spieken bij de sociale media-accounts van je concurrenten. Jij kunt het vast beter. :-) Extra tips Als uitsmijter hebben we hier nog een aantal praktische gebruikstips voor de verschillende sociale media die je kunt inzetten: Facebook: Twitter: business.twitter.com/nl/home Instagram: archive/2014/05/02/instagram-voor-lokalebedrijven-10-tips/ LinkedIn: answer/1069?lang=nl WhatsApp:

25 25 Waarom dit whitepaper van Hager? We horen je denken: Hager maakt toch elektrotechnische systemen enzo? Dat klopt helemaal. Dus waarom dan een whitepaper over sociale media? Nou, het verkopen van producten en systemen draagt slechts bij aan kortetermijndoelstellingen, zoals winst, omzet en marktaandeel. De echte meerwaarde voor een bedrijf is als je waarde kunt toevoegen voor de lange termijn. Als familiebedrijf zien wij dat als ons grootste goed. Hebben we dan de wijsheid in pacht? Nee hoor, zeker niet. Maar we proberen wel onze relaties te helpen, daar waar we kunnen. Hopelijk kan dit whitepaper jou dan ook op weg helpen in de wereld van sociale media. Graag ontwikkelen we ons vooral ook samen. Omdat dat beter, verstandiger, sneller en ook nog eens veel leuker is. Wil je daarom na het lezen van dit whitepaper hierover, of over een ander thema, met ons van gedachten wisselen, dan doen we dat graag. Neem hiervoor contact met ons op via Twitter, LinkedIn, , telefoon of persoonlijk met een willekeurige Hager-collega.

26 26 Bronnen Buffer. (2015). 61 Key Social Media Metrics Defined. Opgehaald van Buffer Blog: Link Wikipedia. (2016). Emoji. Opgehaald van Wikipedia.org: Link Encyclo. (2016). Cross-platform. Opgehaald van Encyclo: Link Frankwatching.com. (2012). Online engagement is meetbaar. Opgehaald van Frankwatching: Link Holton, A. E., & Lewis, S. C. (2011). Journalists, social media, and the use of humor on Twitter. Electronic Journal of Communication, 1-2. Wikipedia. (2016). Facebook. Opgehaald van wikipedia.org: Link Wikipedia. (2016). Social media monitoring. Opgehaald van Wikipedia: Link Wikipedia. (2016). Sociale Media. Opgehaald van Wikipedia: Link HubSpot. (2014). 72% of People Who Complain on Twitter Expect a Response Within an Hour. Opgehaald van HubSpot blog: Link Frankwatching.com (2016). Hoe wordt WhatsApp zakelijk ingezet? Resultaten eerste onderzoek in Nederland Link Marketingland. (2015). Use this stupid-simple secret ingredient to boost social engagement. Opgehaald van Marketingland. com: Link Newcom.nl (2016).Social media onderzoek 2016 Link NewCom Research. (2016). Nationale Social Media Onderzoek Opgehaald van Newcom.nl: Link Whatsapp. (2016). Verzendlijsten. Opgehaald van Whatsapp. com: Link

27 27 Volg ons op LinkedIn en Twitter

Instagram Inspireer visueel

Instagram Inspireer visueel 1 Instagram Inspireer visueel 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Maak gebruik van visuele kracht 05 Creatieve ideeën voor je berichten 06 Beeldgebruik op Instagram 07 Waarom dit whitepaper van Hager? 3 Inleiding

Nadere informatie

Twitter Snel veel mensen bereiken

Twitter Snel veel mensen bereiken 1 Twitter Snel veel mensen bereiken 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Volg je doelgroep 05 Plaats voldoende berichten en gebruik hashtags 06 Twitter mag leuk zijn 07 Volg invloedrijke mensen binnen je vakgebied

Nadere informatie

Facebook Omarm de open cultuur

Facebook Omarm de open cultuur 1 Facebook Omarm de open cultuur 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Breng je bedrijf naar Facebook 05 Betrek je volgers 06 Maak het persoonlijk 07 Een beeld zegt meer dan 1000 woorden 08 Gebruik emoji 09

Nadere informatie

WhatsApp Direct contact met je klant

WhatsApp Direct contact met je klant 1 WhatsApp Direct contact met je klant 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Benut de mogelijkheden van multimedia 05 Gebruik verzendlijsten 06 De ongeschreven regels van WhatsApp 07 Waarom dit whitepaper van

Nadere informatie

LinkedIn Profileer je als een professional

LinkedIn Profileer je als een professional 1 LinkedIn Profileer je als een professional 2 Inhoudsopgave 03 Inleiding 04 Richt je op de doelgroep 05 Onderhoud je contacten en share 06 Bezoek profielen van potentiële klanten 07 Wees proactief 08

Nadere informatie

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22

LIVE PERFORMANCE. Bijlage Onderzoek Social Media. Sander van de Rijt PTTM22 LIVE PERFORMANCE Bijlage Onderzoek Social Media Sander van de Rijt PTTM22 Inhoudsopgave Social Media onderzoek Heesakkers & Daniels bestrating 3 Wat is social media? 3 Voor- en nadelen social media 3 Voordelen

Nadere informatie

Presenteert de workshop Social Media

Presenteert de workshop Social Media Presenteert de workshop Social Media Juice BV Canadabaan 18 5388 RT NISTELRODE 0412-611453 info@juicebv.nl www.facebook.com/juicebv www.twitter.com/juicebv Wat doen wij? Onze klanten 1 Onze klanten Onze

Nadere informatie

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren

Whitepaper. 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Whitepaper 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren 10 manieren om e-mailmarketing en social media te integreren Als jouw organisatie e-mail en social media behandelt als twee parallelle

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM

MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM MEER VOLGERS EN LIKES OP INSTAGRAM WEBDESIGN DIGITALE MARKETING OPLEIDING & ADVIES GRAFISCH ONTWERP Inleiding is de populaire foto-applicatie van het moment. Je kan je foto s er makkelijk mee bewerken

Nadere informatie

Meer volgers en likes op Instagram

Meer volgers en likes op Instagram Cre@ctiv Webdesign, digitale marketing & grafisch ontwerp Meer volgers en likes op Instagram Industrieweg 3 3001 Haasrode (Heverlee) +32 16 40 75 65 +32 472 33 64 98 info@creactivmarketing.com Inleiding

Nadere informatie

Aan de slag met. Facebook. en Twitter!

Aan de slag met. Facebook. en Twitter! Aan de slag met Facebook en Twitter! Social media Social Media is een verzamelnaam voor alle online toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie te delen. Dit kan in tekst (nieuws, artikelen), geluid

Nadere informatie

Social Media Workshop. YM consulting

Social Media Workshop. YM consulting Social Media Workshop YM consulting Even voorstellen Patrick Ariëns Erik Jobse Robin Koster Ipetje op / Ipetje af Verwachtingen? Wat verstaan we onder netwerken? Netwerken is het offline en online leggen

Nadere informatie

Welk online videokanaal kan ik het beste gebruiken?

Welk online videokanaal kan ik het beste gebruiken? GGTV Informatie Welk online videokanaal kan ik het beste gebruiken? Gefeliciteerd. Je hebt een mooie video gemaakt of laten maken! Maar hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk mensen naar je video gaan

Nadere informatie

Alles weten over. Twitter? Bekijk onze website met de Qr-code!

Alles weten over. Twitter?  Bekijk onze website met de Qr-code! Alles weten over Twitter? Bekijk onze website met de Qr-code! www.communicatiedatbenjij.weebly.com Twitter De snelste en makkelijkste manier om dichtbij hetgeen te blijven waar jij om geeft. Als er in

Nadere informatie

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur

Beginnen met sociale media. E-learning Week van de Acupunctuur Beginnen met sociale media E-learning Week van de Acupunctuur Inhoudsopgave 1) Over sociale media 2) Waarom sociale media? 3) Beginnen met Facebook en Twitter 4) Inspiratie 5) Sociale mediaplan maken 1)

Nadere informatie

In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten.

In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten. Startopdracht: Waarom met je bedrijf op Twitter? In deze les ga ik er een beetje vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Twitter wilt benutten. Misschien

Nadere informatie

Checklist Facebook & Instagram

Checklist Facebook & Instagram Checklist Facebook & Instagram Contact informatie Telefoon E-mail Website KvK BTW GetBright Nijverheidssingel 313 4811 ZW Breda 076 879 50 88 info@getbright.nl www.getbright.nl 64364585 NL851121937B01

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media

RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media 12 Tips & tricks 1. Social media - cijfers januari 2017 Bron: www.frankwatching.com 2. Social media - is voor alle leeftijden,

Nadere informatie

Snel van start met Twitter?

Snel van start met Twitter? Handleiding Snel van start met Twitter? Tweet, retweet en hashtag?!? Welkom op Twitter, waar nieuws uit niet meer dan 140 tekens bestaat. Volg de stap voor stap uitleg over hoe je deelt en volgt op dit

Nadere informatie

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media

Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni Social media Alzheimer Nederland Vrijdag 28 juni 2019 Social media Social media wordt ongelooflijk veel gebruikt. 96% van de 35- tot 45- jarigen gebruiken sociale media Hoe gebruik ik social media? Boodschap bij de

Nadere informatie

Social media training Online Agency. GetBright. Nijverheidssingel ZW Breda

Social media training Online Agency. GetBright. Nijverheidssingel ZW Breda Social media training 16-11 - 2017 Online Agency. GetBright. Nijverheidssingel 313. 4811 ZW Breda. 076 879 50 88. info@getbright.nl Facebook 32 miljoen = het aantal mensen in Duitsland dat op Facebook

Nadere informatie

Do s & Don ts Social Media

Do s & Don ts Social Media Do s & Don ts Social Media Een korte introductie Kirsten Baane, oprichter ZorgPromotor & FysioPromotor Huisstijlontwikkeling en huisstijlelementen Website bouw Social Media beheer Google Vindbaarheid Narrowcasting

Nadere informatie

Extra Maak een Twitter zoekprofiel

Extra Maak een Twitter zoekprofiel Extra Maak een Twitter zoekprofiel De youtube links in deze workshop zijn openbare youtube video s en kunnen misschien niet meer werken als de eigenaar de video heeft verwijderd. De verdere inhoud van

Nadere informatie

CHECKLIST: KLOPT JOUW SOCIAL MEDIASTRATEGIE VOOR RECRUITMENT?

CHECKLIST: KLOPT JOUW SOCIAL MEDIASTRATEGIE VOOR RECRUITMENT? CHECKLIST: KLOPT JOUW SOCIAL MEDIASTRATEGIE VOOR RECRUITMENT? BONU S: TIPS DRUK VOOR DE ONDE BEZETTE RNEM ER DIT IS EEN UITGAVE VAN ONDERNEMERS DIE IN CONTACT WILLEN KOMEN MET NIEUWE, TALENT- VOLLE MEDEWERKERS

Nadere informatie

Netwerken vanuit je hart

Netwerken vanuit je hart LinkedIn Tips: Zorg voor een optimaal goed professioneel uitziend profiel Kies voor een duidelijke professionele foto Ben je op zoek naar werk? Laat dat duidelijk zien in je profiel door woorden te gebruiken

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Social media checklist

Social media checklist Social media checklist In 15 minuten klaar om klanten te benaderen Sociale media audit? Elk bedrijf weet wel dat ze iets met sociale media moeten doen en hebben daarom ook (toen ze wat tijd over hadden)

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

Social Media whitepaper

Social Media whitepaper Social Media Social Media whitepaper 1. Inleiding 3 2. Social Media Platforms 4 3. Contentstrategie 6 4. Planning 7 5. Adverteren 8 6. Tools 9 7. Hulp nodig? 10 2 Inleiding Dit document is met grote zorgvuldigheid

Nadere informatie

Monitoring en Engagement met BeSocialEasy.

Monitoring en Engagement met BeSocialEasy. Monitoring en Engagement met BeSocialEasy. De online tool BeSocialEasy vindt voor jou berichten die worden gepubliceerd op weblogs, fora, nieuws sites, blogs en verschillende social media platformen (zoals

Nadere informatie

Vrijwilligers en social media

Vrijwilligers en social media Inspiratiesessie Welkom! Introductie Agenda voor vandaag Vrijwilligers & social media De cijfers Facebook LinkedIn De verschillen In de praktijk Randvoorwaarden Ken uzelf! Thema s Vacaturetekst Vrijwilligers

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

INSTAGRAM GIDS VOOR KAPSALONS. Tijd nodig om te creëren 1/5 Snel en gemakkelijk op te zetten.

INSTAGRAM GIDS VOOR KAPSALONS. Tijd nodig om te creëren 1/5 Snel en gemakkelijk op te zetten. INSTAGRAM GIDS VOOR KAPSALONS Tijd nodig om te creëren 1/5 Snel en gemakkelijk op te zetten. Tijd nodig om te beheren 3/5 Het is nodig om uw Instagram profiel regelmatig na te kijken. Wat is Instagram?

Nadere informatie

Twitter. Aan de slag met Twitter. Gemma Kregting & Astrid de Best

Twitter. Aan de slag met Twitter. Gemma Kregting & Astrid de Best Twitter Aan de slag met Twitter Gemma Kregting & Astrid de Best Twitter Twitter Wat is Twitter Waarom Twitter gebruiken Aan de slag met Twitter Aanmaken van een Twitter account Profiel instellen Volgen

Nadere informatie

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer

BLOGGIN. De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer BLOGGIN De relatie tussen MKB-moderetailers en modebloggers - succes ligt op de loer IN VIER STAPPEN NAAR SUCCES De komst van social media en de daarbijhorende blogs heeft het marketingcommunicatielandschap

Nadere informatie

Aan de slag met social media

Aan de slag met social media Aan de slag met social media Ester Reusink 26 mei 2014 Even voorstellen Ester Reusink Bedrijfscommunicatie 17 jaar werkervaring ZP-er sinds 2012 Buro Pinq 2 Waar gaan we het over hebben? Social media Linked

Nadere informatie

Aan de slag met Social Media. Gemma Kregting, Corporate Communications & Marketing

Aan de slag met Social Media. Gemma Kregting, Corporate Communications & Marketing Aan de slag met Social Media Gemma Kregting, Corporate Communications & Marketing Aan de slag met Social Media Stap 1: Breng je doelgroep in beeld Stap 2: Richt je Social Media accounts in Stap 3: Van

Nadere informatie

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA Social media zijn leuk en boeiend. Maar er zitten ook zeker andere kanten aan. Niet voor niets volg je nu deze lessen. Het is belangrijk

Nadere informatie

Alzheimer Nederland en sociale media

Alzheimer Nederland en sociale media Alzheimer Nederland en sociale media Het gebruik van sociale netwerksites heeft de afgelopen jaren een stevige vlucht genomen. Bijna iedere Nederlander die online actief is, is verbonden aan één of meer

Nadere informatie

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE.

8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE. 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram SOCIAL MEDIA MEISJE 8 tips voor meer volgers en engagement op Instagram Instagram is één van de meest populaire social media netwerken op dit moment.

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

www.implementatieacademy.nl

www.implementatieacademy.nl Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD Programma van vanavond 1. Waar wilt u social media voor gebruiken? 2. Hoe krijgt u meer volgers? 3. Hoe kunt

Nadere informatie

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with

Social Media Plan in 10 Stappen. In 10 simpele stappen jouw. Social Media voor elkaar. made with Social Media Plan in 10 Stappen In 10 simpele stappen jouw Social Media voor elkaar made with Inhoud 1. Bedankt! 2. Iets over mijzelf 3. 10 stappenplan 4. Social Media in 10 stappen 5. Veel succes Bedankt!

Nadere informatie

7 INGREDIËNTEN VOOR EEN CONVERTERENDE LANDING PAGE. En waarom dat voor u van belang is

7 INGREDIËNTEN VOOR EEN CONVERTERENDE LANDING PAGE. En waarom dat voor u van belang is 7 INGREDIËNTEN VOOR EEN CONVERTERENDE LANDING PAGE En waarom dat voor u van belang is WHITEPAPER 2016 Een landing page is misschien wel het belangrijkste element in uw online marketingcampagne. Het is

Nadere informatie

5 Tips Hoe Jij. Door Kevin Souwen

5 Tips Hoe Jij. Door Kevin Souwen 5 Tips Hoe Jij Zonder Geld Aan Video Kan Beginnen Door Kevin Souwen De meeste ondernemers werken onnodig te hard Als eerst, heel erg bedankt voor het downloaden van mijn PDF! Het is mijn missie om een

Nadere informatie

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN

10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN 10 FACEBOOK TIPS VOOR BEDRIJVEN Introductie Social media wordt steeds vaker door bedrijven gebruikt om beter contact met hun klanten te krijgen en uiteindelijk meer inkomsten te realiseren. Facebook is

Nadere informatie

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Social media voor ouderen? 2 S o c i a l e n e t w e r k e n Communicatie tussen mensen, bedrijven en organisaties in een online

Nadere informatie

Bedrijven die wegblijven van social media missen belangrijke opportuniteiten. Via sociale media kan je namelijk connecteren met je klanten, je kan

Bedrijven die wegblijven van social media missen belangrijke opportuniteiten. Via sociale media kan je namelijk connecteren met je klanten, je kan 1 2 3 Bedrijven die wegblijven van social media missen belangrijke opportuniteiten. Via sociale media kan je namelijk connecteren met je klanten, je kan het inzetten om een wow service aan te bieden, je

Nadere informatie

Profielscan. Jouw online eerste indruk! Waar ik vooral op let: Aan de slag

Profielscan. Jouw online eerste indruk! Waar ik vooral op let: Aan de slag Profielscan Jouw online eerste indruk! Middels deze scan voorzie ik je met veel plezier van waardevolle informatie: een professionele en objectieve kijk op jouw LinkedIn profiel. Nadat je zelf al een en

Nadere informatie

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat!

LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! LinkedIn als marketingtool gebruiken, zo doet u dat! Social media en content marketing gaan tegenwoordig hand in hand. Waar Facebook veel gebruikt wordt voor B2C-marketing, is LinkedIn juist meer geschikt

Nadere informatie

9 Ideeën om. sneller te groeien op Instagram

9 Ideeën om. sneller te groeien op Instagram STYLEGUIDE OPSTELLEN FREQUENTIE & TIMING SOCIAAL ZIJN DOELEN STELLEN PROFIELTEKST VERBETEREN HASHTAGS GEBRUIKEN HASHTAGS CLAIMEN SAMENWERKEN MET INFLUENCERS ADVERTEREN 9 Ideeën om sneller te groeien op

Nadere informatie

Het Twitter woordenboek: woorden en termen die gebruikt worden voor Twitter

Het Twitter woordenboek: woorden en termen die gebruikt worden voor Twitter Het Twitter woordenboek: woorden en termen die gebruikt worden voor Twitter Retweet, privé tweet, hashtag, alert en favorieten?!? Voor wie de termen en het gebruik van twitter abracadabra is, heeft Marika

Nadere informatie

Heerlijk Wonen marketing

Heerlijk Wonen marketing Heerlijk Wonen marketing Succesvol toepassen van online marketing Lambert van der Plas - Adyta Wat doet Adyta? Adyta adviseert, assisteert en dirigeert online marketing strategieën voor kleine tot middelgrote

Nadere informatie

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten Wat is het en wat kun je ermee Gerard Drent Drasco Webdiensten Wie ben ik? Gerard Drent Eigenaar van Drasco Webdiensten Maak websites voor het MKB en kleine ondernemers Ondersteuning Social Media Organiseer

Nadere informatie

Veilig op sociale media

Veilig op sociale media Veilig op sociale media Gebruik een sterk wachtwoord. Veilig op sociale media: Facebook, Twi5er & Instagram Infosessie bibliotheek 26 april 2016 Met een veilig wachtwoord kan je jouw persoonlijke gegevens

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA OP HET WERK

SOCIAL MEDIA OP HET WERK SOCIAL MEDIA OP HET WERK SOCIAL MEDIA OP HET WERK Je doet deze training waarschijnlijk om te ontdekken of het iets zou kunnen zijn voor jouw werk, oftewel; of het iets is voor jou, je collega s én voor

Nadere informatie

Waar liggen je kansen online?

Waar liggen je kansen online? Waar liggen je kansen online? Onderzoek het, kijk naar je doelgroep De essentie van een goede online strategie is het aanbieden en creëren van relevante informatie en die informatie op het juiste moment

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2. 3. 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Sociale Media voor beginners. starten met sociale netwerken

Sociale Media voor beginners. starten met sociale netwerken Sociale Media voor beginners starten met sociale netwerken Voorstelling Welke sociale media kennen jullie? Programma 1 - Algemeen: Nik 2 - Facebook voor jou en je vereniging: Laurien 3 - Twitter voor jou

Nadere informatie

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN.

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. In de eerste plaats om in contact te komen met anderen met dezelfde interesses. Twitter is erg geschikt om snel met elkaar van gedachten te

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 1 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 1. Zorg voor een goede omschrijving onder je naam. LinkedIn pakt automatisch de omschrijving van je huidige baan. Pas de omschrijving eventueel aan. Bij zoekopdrachten

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Reputatie en social media

Reputatie en social media Reputatie en social media Themadag Communicatie Pensioenfederatie Zeist 11 december 2012 1 Actualiteit Online reacties op berichtgeving rond de nieuwe pensioenregeling Speciale pagina op de website: 30.000

Nadere informatie

Social Media Pakketten

Social Media Pakketten Social Media Pakketten Ons bedrijf op social media? Dat kost zoveel tijd... Als ondernemer kunt u uw kostbare tijd wel beter besteden. Daarom bieden wij u de mogelijkheid dit aan ons uit te besteden met

Nadere informatie

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP

welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP welkom SOCIAL MEDIA WORKSHOP EVEN VOORSTELLEN. WIE? NICOLE ADRIAENS EVENTORGANISATOR SOLOPRENEUR SOCIAL MEDIA FREAK BEDRIJF? BIZZIBEE EVENTS BIZZIBEE SOCIAL MEDIA BIZZIBEE BUSINESS SUPPORT WAT DOE IK?

Nadere informatie

Klantenservice via Facebook Messenger

Klantenservice via Facebook Messenger Klantenservice via Facebook Messenger Klantenservice via Facebook Messenger 1 Klantenservice via Facebook Messenger Facebook Messenger is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ruim 10,4

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Implementatie Stappenplan naar Succes Ben jij trainer, coach, heb je een eigen praktijk, kortom, ben jij een kleine ondernemer? Als je je business wilt doen laten groeien in de nieuwe economie dan moet

Nadere informatie

Waarom met je bedrijf op Facebook?

Waarom met je bedrijf op Facebook? Waarom met je bedrijf op Facebook? In deze les ga ik er een vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Facebook wilt benutten. Of je dat ook inderdaad écht

Nadere informatie

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING

WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING WAT JE MINIMAAL MOET WETEN OVER ONLINE MARKETING INHOUD 1. Over SEO 2. Over Bloggen 3. Over Social Media 4. Over Email marketing 5. Over Google Adwords 6. Over Adverteren op Social Media 7. Over Affiliate

Nadere informatie

Social Media zakelijk gebruiken

Social Media zakelijk gebruiken Social Media zakelijk gebruiken KENNISSESSIE 7 NOVEMBER 20 13 Welkom SMO2 Agenda 14.00 Ontvangst 14.15 Introductie 14.35 Social media in de praktijk: Dirkzwager advocaten en notarissen Zytec International

Nadere informatie

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel

10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 10 basis tips voor een goed LinkedIn profiel 1. Zorg voor een goede omschrijving onder je naam. LinkedIn pakt automatisch de omschrijving van je huidige baan. Pas de omschrijving eventueel aan. Bij zoekopdrachten

Nadere informatie

Social media monitoring: weet wat er speelt!

Social media monitoring: weet wat er speelt! Social media monitoring: weet wat er speelt! Als organisatie aanwezig zijn op social media is één ding, maar ook daadwerkelijk interactie aangaan met de doelgroep, dat is een tweede. Interactie met uw

Nadere informatie

Dè tips om Social Media effectief in te zetten. Inclusief stappenplan

Dè tips om Social Media effectief in te zetten. Inclusief stappenplan Dè tips om Social Media effectief in te zetten. Inclusief stappenplan 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Tips om Social Media te gebruiken... 4 Twitter... 5 Waarom twitteren:... 5 Twitter

Nadere informatie

Welkom! 22 juli 2015 Wini Stoltz

Welkom! 22 juli 2015 Wini Stoltz Welkom! 22 juli 2015 Wini Stoltz Welkom & introductie van de workshop Voorstellen Doel en belang van LinkedIn Aanmaken van een profiel Jobrotary en Jobrunners Evaluatieformulier Netwerken is belangrijk

Nadere informatie

Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! www.travel.builders

Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! www.travel.builders Geen dikke map, stuur uw klanten op reis met een APP! Hoe kunnen we op een moderne manier langer in contact blijven met onze klanten en hen verrassen tijdens de klantenreis? 2 grote kansen voor reisorganisaties

Nadere informatie

In 7 stappen succesvol met social media. Strategie & praktische tips bij de inzet van social media

In 7 stappen succesvol met social media. Strategie & praktische tips bij de inzet van social media In 7 stappen succesvol met social media Strategie & praktische tips bij de inzet van social media Stap 1 Bepaal vooraf je doelstellingen Waaraan gaan onze social media activiteiten bijdragen? SMART Doelstellingen

Nadere informatie

Erfgoed Gelderland. Sociale media. Wat zijn dat en wat kan ik ermee?

Erfgoed Gelderland. Sociale media. Wat zijn dat en wat kan ik ermee? Erfgoed Gelderland Sociale media Wat zijn dat en wat kan ik ermee? In deze workshop: Waar hebben we het over? Wat zijn sociale media? Hoe worden ze gebruikt? Wat kun je er mee (en wat niet)? Iets voor

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA OP HET WERK

SOCIAL MEDIA OP HET WERK SOCIAL MEDIA OP HET WERK SOCIAL MEDIA OP HET WERK Je doet deze training waarschijnlijk om te ontdekken of het iets zou kunnen zijn voor jouw werk, oftewel; of het iets is voor jou én voor jouw cliënten?

Nadere informatie

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M

2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M W W W. D M O N T H E R O A D. N L 2 7 T I P S O M T E G R O E I E N O P I N S T A G R A M D I R E C T T O E P A S B A A R O P J O U W A C C O U N T Vooraf Ik heb deze tips geschreven uit eigen ervaring.

Nadere informatie

OZMO s webcare oplossing DÉ TOOL VOOR SOCIAL MEDIA MONITORING, WEBCARE, MESSAGING, PUBLISHING & SOCIAL ANALYTICS.

OZMO s webcare oplossing DÉ TOOL VOOR SOCIAL MEDIA MONITORING, WEBCARE, MESSAGING, PUBLISHING & SOCIAL ANALYTICS. OZMO s webcare oplossing DÉ TOOL VOOR SOCIAL MEDIA MONITORING, WEBCARE, MESSAGING, PUBLISHING & SOCIAL ANALYTICS. OZMO s webcare voor elk bedrijf dat wil groeien OZMO levert de meest geavanceerde en gebruiksvriendelijk

Nadere informatie

Facebook-pagina checklist.

Facebook-pagina checklist. Facebook-pagina checklist. Facebook is en blijft het belangrijkste social media-platform voor bedrijven en organisaties. Met meer dan 2 miljard actieve profielen, is het potentieel bereik enorm groot.

Nadere informatie

Facebook marketing hacks:

Facebook marketing hacks: Facebook marketing hacks: Zo haal je meer resultaat in 2018! Peter Minkjan Volg ons op Twitter @MeltwaterNL en schrijf je in voor ons blog! Waarom deze webinar? Table of content Met onze maandelijkse webinars

Nadere informatie

@gheijkoop Gerrit Heijkoop

@gheijkoop Gerrit Heijkoop @gheijkoop of @triqle Gerrit Heijkoop Twitter op jouw congres of evenement in 10 stappen Twitter op jouw congres of evenement in 10 stappen 6 vragen 1. Wat is Twitter? En hoe werkt het? 2. Wat vraagt het

Nadere informatie

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015

KBP Relatiedag. Digitale trends en ondernemen met Social Media. 17 september 2015 KBP Relatiedag Digitale trends en ondernemen met Social Media 17 september 2015 FACEBOOK LINKEDIN TWITTER OPLEIDING EVENTS ONLINE CAMPAGNES EVENTS Social Media Training & Advies Social Media Expert Businesscoach

Nadere informatie

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN!

WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! Handleiding WELKOM OP STREAM! DE ONLINE COMMUNITY OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN! LEES EN DEEL OP DIT PLATFORM HET NIEUWS OVER TAAL EN ONDERWIJS IN FRYSLÂN. BEKIJK ALLE EVENEMENTEN EN VOEG JE EIGEN

Nadere informatie

& Mark Timmermans. Twitter. Facebook. YouTube. LinkedIn. Social media handboek(je) Do s & Don ts

& Mark Timmermans. Twitter. Facebook. YouTube. LinkedIn. Social media handboek(je) Do s & Don ts & Mark Timmermans Facebook Twitter YouTube LinkedIn Social media handboek(je) Do s & Don ts ...Voorwoord Beste lezer, Internet is de laatste 15 jaar gegroeid tot een belangrijk medium in ons dagelijks

Nadere informatie

Social Media. Beheer en begeleiding

Social Media. Beheer en begeleiding Social Media Beheer en begeleiding voor de bloemist Handeiding Facebook De term Social Media is tegenwoordig onvermijdbaar en neemt dagelijks toe. In geen enkel land in Europa ligt het bereik van Social

Nadere informatie

Facebook, Twitter en andere Sociale Media

Facebook, Twitter en andere Sociale Media Facebook, Twitter en andere Sociale Media Sociale Media zijn belangrijke promotiemiddelen geworden. Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, Hyves en LinkedIn zijn voorbeelden van Sociale Media op het

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink

Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Social Key Performance Indicators en meetbare resultaten Door: Rob van den Brink Wat is de ROI van sociale media? Dat is misschien wel de meest gestelde vraag in zakelijke media het afgelopen jaar. Er

Nadere informatie

JUVA WEBDESIGN. B.I.W. Consult GCV Molenstraat 47 bus 2.01, 8710 Wielsbeke BE

JUVA WEBDESIGN. B.I.W. Consult GCV Molenstraat 47 bus 2.01, 8710 Wielsbeke BE JUVA WEBDESIGN B.I.W. Consult GCV Molenstraat 47 bus 2.01, 8710 Wielsbeke 0495 51 16 13 info@juvawebdesign.be BE 0635.642.087 1 INHOUDSOPGAVE 1.Voorstelling... 3 2.Facebook... 4 2.1 : Wat is het verschil

Nadere informatie