Netwerken vanuit je hart

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Netwerken vanuit je hart"

Transcriptie

1 LinkedIn Tips: Zorg voor een optimaal goed professioneel uitziend profiel Kies voor een duidelijke professionele foto Ben je op zoek naar werk? Laat dat duidelijk zien in je profiel door woorden te gebruiken als beschikbaar of ik zoek werk. Plan tijd in om te netwerken. Dit kost tijd. Het is geven en nemen. Sociale media is geven en nemen. Start met geven aan anderen LinkedIn wil hetzelfde gaan bereiken als Google. Zoeken op zoektermen is heel belangrijk. Zorg voor een LinkedIn logo of URL in de digitale cv en eventueel op je website. Wanneer je wat wijzigt aan je profiel zet dan het vinkje.. uit. Hierdoor krijgen je contacten niet continu een wijziging in hun tijdlijn. Klik op Verbeter profiel en zet het aan of uit (zie onderstaande screenshot) Zorg dat je eerst je profiel op orde hebt voordat je mensen gaat uitnodigen. De headline van 120 leestekens is heel belangrijk. Geef als je werkzoekend bent dit goed aan in je profiel. Op zoek naar werk. Potentiele opdrachtgevers, recruiters en werkgevers zoeken op dit woord en zo valt het beter op dat je werk zoekt. Geef ook goed aan waar naar je op zoek bent. Vul functietitels in waar je op gevonden wilt worden.

2 Vergeet je profielnaam niet te bewerken. Standaard is deze lelijk de URL. Voor en achternaam achter elkaar. (Standaard is dit een URL die er niet mooi uit ziet). Contactgegevens zijn erg belangrijk. Op die manier kunnen werkgevers jou vinden! Tip: Zet als eerste regel in je samenvatting, die als het goed is direct onder deze gegevens volgt, dat je ook een anderstalig profiel hebt. Geef hierbij aan dat ze de taal zelf kunnen aanpassen. Plaats deze regel bij voorkeur in deze vreemde taal. De samenvatting onder je profiel is belangrijk. Schrijf hier kort en bondig wie je bent, wat je te bieden hebt en waarom mensen met jou moeten linken. Zorg hierbij voor een tekst met een introductie, herkenning en welke oplossing jij bent voor problemen als mensen met jou linken. Wat heb je te bieden! Ben je momenteel werkzoekend? Mogelijk de rode draad van jouw werkervaring vermelden. Zet ook in deze samenvatting onderaan contactgegevens en telefoonnummer. Denk weer aan belangrijke trefwoorden waar mensen ook op zoeken! Seo (search engine optimization of SEO ) houdt rekening met de woorden waarop mensen zoeken. Bedenk dus termen en woorden waarop mensen jou kunnen vinden in de google. Administratief medewerker, projectleider, manager enz. Bedenk vaardigheden, skills die jou goed omschrijven. Wat heb jij in je mars? Er staan standaard suggesties in LinkedIn maar mogelijk kun je zelf ook originele (maar wel bekende) skills bedenken. Laat andere je skills onderschrijven. Oud-collega s, vrienden, familie en bekenden. Onderschrijf (als je ze meent!) ook skills bij anderen. Hierin is het ook geven en nemen. Vraag om aanbevelingen.

3 Vacatures zoeken binnen groepen. Direct solliciteren via LinkedIn. Je kunt Job Seeker gebruiken om bij recruiters meer op te vallen, Aktetasje achter je naam. Labelen van connecties. Wie ken je waarvan? Collega of iemand van school bijvoorbeeld? Maak je LinkedIn profiel op in de taal/talen waarop je wilt gevonden worden. Post regelmatig updates voor je zichtbaarheid, minimaal 1 per 3 dagen. Meng je in de groepen voor je zichtbaarheid. Stel mensen aan elkaar voor als je denkt dat ze elkaar nodig Hebben. Vul zoveel mogelijk velden in op je profiel. Volg bedrijven waar je niets van wil missen. Reageer op updates van anderen Combineer je online contacten met het offline contacten. Netwerken is belangrijk, zowel digitaal als in fysiek. Plan netwerkgesprekken in. Contacten en kennis zullen je verrijken. Tegenwoordig kun je LinkedIn aankleden als een port folio document. Artikelen uit kranten, linkjes, bestanden over jou en jouw werkzaamheden kun je toevoegen aan je profiel. Hierdoor krijgt met een compleet beeld over jou.

4 Don ts Leden uitnodigen zonder persoonlijk bericht. Helaas is dit via een mobiel apparaat of tablet ook niet mogelijk. Stuur er dan een mailtje of berichtje achteraan of gebruik een computer of laptop. Alleen maar jezelf of je product/dienst promoten. Spammen of zeuren. Klagen over het nieuws, politiek of mensen van de werkvloer. Té veel updates op een dag plaatsen en alles liken/interessant bevinden wat voorbij komt. Een telefoonnummer, mailadres of webadres achter je naam zetten. Het aantal connecties, of bijvoorbeeld 500+ of achter je naam plaatsen als je boven een bepaald getal gepasseerd bent. Je mag uiteraard wel trots zijn! Heftige discussies online uitvechten of uitlokken. Mensen op een negatieve manier benaderen of afbranden. Wees en blijf respectvol naar je medemens. Niets doen en wachten tot LinkedIn met ideeën komt. Dan gebeurt er dus niets!

5 Meer advies of persoonlijke begeleiding nodig? In een gesprek (op een locatie naar keuze) van twee uur loop ik graag jouw profiel goed door en kijk ik mee naar alle mogelijkheden van LinkedIn. Ook kan ik hulp bieden bij de inzet van Twitter, Facebook en overige sociale media. Het gaat hierbij niet alleen om de tool maar ook om de waarom en hoe vraag van de inzet van sociale media. Juliette van der Wurff tel: @facebook.com/socialjuul