PERSOONLIJke INTERVIEWS met voorzitter Limburgs Parlement, voorzitter Presidium en fractievoorzitters

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PERSOONLIJke INTERVIEWS met voorzitter Limburgs Parlement, voorzitter Presidium en fractievoorzitters"

Transcriptie

1 J a a r v e r s l a g L i m b u r g s P a r l e m e n t P r o v i n c i a l e S t a t e n

2 62 PERSOONLIJke INTERVIEWS met voorzitter Limburgs Parlement, voorzitter Presidium en fractievoorzitters

3 Léon Frissen, Gouverneur Voorzitter van het Limburgs Parlement We moeten laten zien dat we relevante ambities hebben die anderen niet kunnen invullen Deze Statenperiode wordt gekenmerkt door de discussie over de toekomstige positie van de Provincies binnen het Huis van Thorbecke. Heeft de Provincie als bestuurslaag nog wel toekomst? Dat is op het moment de grote vraag. Vanuit Limburg kunnen we wel heel hard ja roepen, maar dat is niet voldoende. We zullen dat antwoord goed moeten onderbouwen en dus zelf moeten nadenken over onze eigen rolopvatting: wat zijn onze kerntaken? Want zeker nu er ook nog eens zware bezuinigingen zijn aangekondigd, zullen Provincies zich noodgedwongen moeten concentreren op hun kerntaken. Doen we dat niet, dan gaan anderen ermee aan de haal. Je zou ervoor kunnen kiezen eerst de landelijke discussie af te wachten en vervolgens je eigen plannen op die uitkomsten aan te passen. Maar je kunt er ook voor kiezen deze discussie te beïnvloeden; actie te ondernemen. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) heeft voor een aanvallende zelfbewuste strategie gekozen; een pro-actieve houding. Ik ga er vanuit dat wij in de voorhoede van dit pro-actieve proces een rol van betekenis willen spelen. Wij zullen moeten bewijzen dat onze kernambities passen bij een moderne regionale overheid die staatkundig, historisch en democratisch is gelegitimeerd. Kernambities die bij de Provincie passen en niet zo direct bij het Rijk of de gemeenten december Presidium Vergadering (Roermond)

4 Will Scheepens, voorzitter van het Presidium: het roer moet radicaal om Dat iedereen in het begin van deze Statenperiode moest wennen aan een totaal nieuwe politieke situatie, dàt begrijp ik. Ik ben echter teleurgesteld over het feit dat het wat vergaderen betreft nog steeds niet goed loopt. Ook het afgelopen jaar zijn er weer te veel incidenten geweest, en er werd nog altijd te veel aandacht besteed aan bijzaken, waardoor de noodzakelijke hoofdzaken in het gedrang kwamen. Wat dat betreft laat de effi ciency en effectiviteit van de vergaderingen nog altijd te wensen over. Om daar verandering in te brengen, zullen we het roer radicaal moeten omgooien, en echt op een structureel andere manier moeten gaan vergaderen. De hoop dat dat tijdens deze Statenperiode nog gaat lukken, heb ik niet (meer), moet ik tot mijn spijt bekennen. Wat dat betreft heb ik mijn hoop dan maar gevestigd op het Limburgs Parlement van Met effi ciënt en effectief vergaderen bedoel ik overigens niet dat Statenleden het debat uit de weg moeten gaan; integendeel. Een goed politiek debat is heel belangrijk; zolang het over hoofdzaken en niet over bijzaken gaat. Ik hoop dan ook dat het lukt om in de tweede helft van de Statenperiode meer te focussen op de belangrijke zaken, zoals de bevolkingskrimp, de krimpende fi nanciën, en het bestuurlijke vraagstuk; hoe handhaaft de Provincie zich in het huis van Thorbecke. Zo mogelijk in een drieluik: beeldbepalend, opiniërend en besluitvormend. Ik hoop dat we t daar het komend jaar intensief over kunnen hebben, en dat we alle andere ballast achter ons kunnen laten. Dat is in het belang van de Limburgers maar ook in het belang van de provinciale politiek december FD Projectenbeurs kansrijke projecten binnen de regiovisie Westelijke Mijnstreek Alle kaarten op tafel. Het bedrijfsleven presenteert kansrijke projecten in binnen de regiovisie Westelijke Mijnstreek (Geleen)

5 Geert Frische, fractievoorzitter CDA: Mijn hoop voor 2010? Dat we ons echt gezámenlijk kunnen blijven inzetten voor de belangen van Limburg Als ik terugkijk op de eerste helft van deze Statenperiode, denk ik dat 2009 tot nu toe het beste jaar was. Het is gelukt om een groot aantal zware punten uit het coalitieakkoord vast te leggen in onomkeerbare besluiten. Denk bijvoorbeeld aan de Floriade, de Buitenring Parkstad, de verkoop van Essent en de gebiedsontwikkelingen in de zes regio s in Limburg. Nu die besluitvorming grotendeels rond is, komt het op de uitvoering aan zal voor een groot deel in het teken staan van besluitvorming over de toekomst van de Provincie. Welke taken kunnen we voortaan overlaten aan gemeenten? En welke taken kunnen wij op onze beurt overnemen van het Rijk? Op het gebied van regionaal economisch beleid en ruimtelijk beleid beschikken wij over meer kennis van de regio dan het Rijk, en kunnen we dus echt een toegevoegde waarde hebben. Deze discussie heeft ontzettend grote gevolgen voor de periodes die hierna komen, en moet dus zeer zorgvuldig gevoerd worden. De samenwerking tussen coalitie en oppositie heb ik in 2009 als positiever ervaren dan in de eerste twee jaren. Ik merk dat er nu met meer objectiviteit naar elkaars voorstellen wordt geluisterd, terwijl een voorstel voorheen soms al bij voorbaat werd afgeschoten op basis van de politieke kleur van de indiener. Als er inhoudelijk goede voorstellen vanuit de oppositie komen, krijgen die nu in de regel meer steun. Ik hoop dat we die lijn in 2010 kunnen voortzetten en ons ècht gezamenlijk in kunnen blijven zetten voor de belangen van Limburg. Daarvoor zitten we hier tenslotte december Provinciale Staten Intern seminar voor provinciale medewerkers: bestuurlijk ambtelijk samenspel in een duale omgeving (Maastricht)

6 Thijs Coppus, fractievoorzitter SP: We moeten eindelijk eens over de grote thema s gaan praten Wat bij de burger vooral zal blijven hangen van de eerste helft van deze Statenperiode is het onderlinge geruzie tussen Statenleden. Die slechte verhoudingen en affaires zijn schadelijk geweest voor het imago van de politiek in Limburg. Het is dus heel belangrijk om nu serieus met elkaar aan de slag te gaan, en naar de toekomst te kijken met de vraag; waar gaat het nu eigenlijk ècht om in Limburg? En dan bedoel ik niet de randdiscussies in de marge, maar de grote thema s, want die zijn naar mijn mening te weinig aan de orde gekomen in die eerste helft van de Statenperiode. Denk aan grote onderwerpen als de economie, de toekomstige rol van de Provincie, klimaatverandering en de kloof tussen arm en rijk. Dàt zijn de relevante zaken waar we ons dit jaar mee bezig moeten houden. Als Limburgs Parlement zullen we op die punten de regie meer in handen moeten nemen, want dat gebeurt te weinig, vind ik. We blijven te vaak hangen in gesteggel, terwijl we meer naar de inhoud van een voorstel moeten kijken, en niet alleen naar de politieke kleur. Hopelijk kunnen we daar het komend jaar verandering in brengen. Als ik kijk naar onze fractie, ben ik tevreden over de eerste helft van deze Statenperiode. Ondanks het grote aantal nieuwe Statenleden is het gelukt om een hecht team te vormen dat goed op elkaar is ingespeeld. Natuurlijk was het vertrek van Pierre Diederen een pijnlijk moment, maar verder ben ik zeker niet ontevreden over de afgelopen jaren. Het komend jaar zullen we ons vooral richten op de eerder genoemde grote thema s, maar ook op punten als duurzame energie en duurzame landbouw december Provinciale Staten Extra vergadering (Maastricht) 18 december Provinciale Staten Vergadering (Maastricht)

7 Peter van Dijk, fractievoorzitter PvdA: Dit is een solide basis voor klinkende resultaten Terugkijkend op de eerste helft van deze Statenperiode vind ik dat de uitvoering van het coalitieakkoord Investeren en Verbinden er in positieve zin uitspringt. Het is gelukt om samen met gemeenten en andere partners een Limburgse investeringsagenda vast te stellen, waarbij de focus ligt op grote projecten met een positieve uitstraling voor heel Limburg. Inmiddels is ook de uitvoering van die gekozen Beeldbepalende Ontwikkelingen van start gegaan. Dat vraagt om een andere manier van werken, waarbij de Provincie meer samenwerkt met partners in de regio. Tot nu toe lukt dat goed: ook daar ben ik tevreden over. Waar het echter nog aan ontbreekt, zijn concrete, zichtbare resultaten. Dit jaar moet de focus dan ook vooral liggen op de uitvoering van die projecten. Waar ik verder met een goed gevoel op terugkijk, is de verkoop van de Essent-aandelen. Ik denk dat we op een zorgvuldige, transparante manier de discussie hebben gevoerd en het besluit hebben genomen om die aandelen op het juiste moment te verkopen. Ik hoop echter dat de Essent-gelden niet ingezet hoeven te worden om de bezuinigingen te compenseren, maar geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld projecten op het gebied van duurzame energie en economie. In het resterende deel van deze Statenperiode gaan we vanuit onze fractie extra aandacht besteden aan sociale innovatie zodat de Limburgse beroepsbevolking goed geschoold wordt en zich optimaal kan ontwikkelen in de kenniseconomie van de toekomst. Daarnaast staan de enorme opgaven die de bevolkingskrimp met zich meebrengt wat mij betreft hoog op de agenda. Denk aan het structureren van stadswijken en het herordenen van voorzieningen als zorg, onderwijs en sport. Ik zie het als een grote uitdaging om daar juist nu een kwaliteitsslag te maken. 67

8 Ingrid Muijs, fractievoorzitter VVD: het gaat iets beter, maar nog niet goed genoeg Wat betreft het algemene functioneren van het Limburgs Parlement vond ik de eerste helft van de Statenperiode verschrikkelijk. Gelukkig is de coalitie in 2009 wat dualistischer gaan werken, maar in 2007 en 2008 was er naar mijn mening totaal geen sprake van dualisme. Terwijl die controlerende functie richting het College van Gedeputeerde Staten (GS) juist één van de belangrijkste taken van het Limburgs Parlement is. Ik ben sinds 1995 Statenlid en heb het Limburgs Parlement zien groeien in die nieuwe, dualistische rol. Vooral in de vorige Statenperiode vervulde de coalitie een positief kritische rol richting GS. Maar in 2007 en 2008 was daar totaal niets meer van over. Dat gaf mij persoonlijk een gevoel van onmacht. Ik heb het idee dat het inmiddels wat beter gaat, maar het niveau van de vorige Statenperiode gaan we in deze periode niet meer bereiken, vrees ik. Inhoudelijk kan ik gelukkig wel tevreden zijn over wat we als fractie bereikt hebben: veel van onze verbetervoorstellen zijn overgenomen, waardoor wij als oppositiepartij toch veel voorstellen van GS kwalitatief hebben kunnen verbeteren. Een initiatief dat eruit springt, is het voorstel van Erik Koppe om brandweerauto s en openbare gebouwen uit te rusten met een defi brillator. Daar hebben we aardig voor moeten knokken, maar het is uiteindelijk wel gelukt, en daar ben ik trots op. In de tweede helft van de Statenperiode moet het accent naar mijn idee liggen op de kerntakendiscussie; wat zijn de kerntaken van de Provincie, en welke taken stoten we af? Ik ben van mening dat we daar nu nog in déze Statenperiode helderheid over moeten krijgen, zodat die belangrijke discussie geen inzet wordt van de verkiezingen. 68

9 Margriet van Tulder, fractievoorzitter GroenLinks: De dialoog begint op gang te komen De eerste helft van deze Statenperiode wordt naar mijn idee vooral gekenmerkt door strijd en wantrouwen, wat zowel de kwaliteit van de besluitvorming als de sfeer niet ten goede is gekomen. Op dit moment durf ik heel voorzichtig te zeggen dat het iets beter gaat. Vooral de gesloten houding van de coalitie richting oppositie begint een beetje bij te trekken. In de eerste helft van deze periode had ik het gevoel dat er nauwelijks geluisterd werd naar de mening van de kleinere oppositiepartijen, maar de dialoog begint nu langzaam op gang te komen. Een punt waar we als GroenLinks wel tevreden over zijn, is de groeiende aandacht voor klimaat- en milieuproblematiek. Het is goed dat duurzame ontwikkelingen op de agenda van het College van Gedeputeerde Staten (GS) staan, maar het beleid is naar mijn smaak nog lang niet ambitieus genoeg. Er is echter een begin gemaakt, en daar ben ik blij mee. Een zorgpunt is de ruimtelijke ontwikkeling; steeds meer groen gaat verloren aan asfalt, stenen en grootschalige landbouw. Daar blijven we ons als GroenLinks ook in de tweede helft van de Statenperiode tegen verzetten, door zelf met een ecologische versnellingsagenda te komen. Daarnaast blijven we veel aandacht besteden aan de jeugdzorg en maatschappelijke organisaties, want ook op dat punt mag de lat best wat hoger liggen, vinden wij. Als het College van GS oog heeft voor deze belangrijke ontwikkelingen in Limburg, dan móet die tweede helft van de Statenperiode wel succesvol worden voor onze fractie. 69

10 Piet Franssen, fractievoorzitter PNL: We hebben daadkracht getoond. Nu de resultaten nog Besturen is daadkracht tonen, maar toch vooral ook resultaten boeken en die laten zien aan de burger. Die daadkracht hebben we inmiddels volop laten zien. Zo hebben we in 2007 samen met het CDA en de PvdA besloten om met veel energie en lef het roer om te gooien en een nieuwe koers uit te zetten. Onder het motto Investeren en Verbinden kiezen we samen met alle geledingen in Limburg voor projecten die er écht toe doen. Inmiddels staat er een indrukwekkend rijtje van beeldbepalende ontwikkelingen (BBO s) op de rails, variërend van de sportzone in Sittard-Geleen, de Cultuursprong in Maastricht/Heerlen, de A2-tunnel en de campussen in Heerlen, Maastricht en Geleen tot Klavertje 4/Greenport in Venlo. Helaas heeft de recessie links en rechts roet in het eten gegooid. Ondernemers hebben investeringen uitgesteld, en ook de Provincie wacht mogelijk een megabezuiniging van het Rijk. Dit weerhoudt ons er echter niet van om in de hoogste versnelling door te gaan zodat we in 2011 zoals beloofd een reeks zichtbare resultaten kunnen tonen aan de burger. Ik ben ervan overtuigd dat die beloofde totempalen er gaan komen, want het zijn ontwikkelingen om trots op te zijn. Helaas ontbreekt bij de inwoners van Limburg het besef dat we met een bijzondere Statenperiode bezig zijn. Enerzijds omdat die zichtbare resultaten nog ontbreken, maar ook omdat we er als coalitie nog steeds onvoldoende in slagen op een creatieve en intensieve wijze te communiceren met de burger. Onze fractie gaat er met de coalitiepartners in 2010 en 2011 hard aan trekken om die totempalen alsnog te realiseren. Want belofte maakt schuld. En de inwoners van Limburg hebben gewoon recht op concrete resultaten. 70

11 Frank Wassenberg, fractievoorzitter Partij voor de Dieren het oogsten is begonnen Toen ik in 2007 Statenlid werd, was alles nog nieuw. Ikzelf, maar ook mijn standpunt opkomen voor dierenwelzijn was nieuw in de Limburgse politiek. De Partij voor de Dieren bestond nog maar net, en tot op dat moment had dierenwelzijn nauwelijks een rol gespeeld in de politiek. In mijn eerste bijdrage in het Limburgs Parlement beloofde ik dat ik zou proberen om dierenwelzijn een plek te geven op de Limburgse politieke agenda. Als ik terugkijk op de eerste helft van de Statenperiode kan ik concluderen dat dat gelukt is. Zo werd er in de Statenzaal gesproken over proefdieren, over dierenwelzijn in megastallen en over de jacht. Maar er werd niet alleen gepraat. De jacht werd vanwege winterse omstandigheden tijdelijk gesloten; de Provincie wil bekijken of het verdrinken van muskusratten kan worden vermeden; en we hebben als Limburgs Parlement proberen te voorkomen dat gezonde geiten werden gedood. Een motie die ik daarover indiende, werd door alle partijen gesteund. De Provincie heeft vervolgens een brief aan de minister gestuurd met het dringende verzoek om gezonde dieren te sparen in de bestrijding van Q-koorts. We hebben daarmee een duidelijk signaal afgegeven, als enige provincie in Nederland! En daar ben ik wel trots op. Ik merk dat ik steeds vaker steun krijg van andere fracties. Ik heb in de eerste helft van de Statenperiode aangetoond dat ik dit werk serieus neem. Ik probeer voorstellen goed te onderbouwen en een relevante bijdrage te leveren aan discussies in het Limburgs Parlement. Je hoeft het niet met me eens te zijn om dat toch te kunnen waarderen. Dankzij dat opgebouwde vertrouwen heb ik kunnen oogsten, en dat hoop ik ook in de tweede helft van de Statenperiode te blijven doen. 71

12 Paul Wessels, fractievoorzitter D66: Maak van de Provincies geen eenheidsworst Terugkijkend op de afgelopen jaren ben ik tevreden over de bijdrage van onze fractie in een aantal grote debatten over onderwerpen als de Maatschappelijke Organisaties, ENCI en de vestiging van handelsonderneming Edco in De Meer. In dat laatste debat vond ik vooral de relatie tussen Limburgs Parlement en het College van Gedeputeerde Staten (GS) positief, waardoor ik weer wat meer vertrouwen heb gekregen in toezeggingen van leden van GS. Minder positief ben ik nog altijd over de omgangsvormen in het Limburgs Parlement. Mijn slogan op dat gebied zou zijn: omdat je het ook fatsoenlijk met elkaar oneens kunt zijn. Zo heb ik tijdens de algemene beschouwingen eind 2009 aandacht gevraagd voor de dag van respect. De Statenzaal zou wat mij betreft een Salone del Gusto voor smaakvolle omgangsvormen moeten zijn. Punten waar we het komend jaar bovenop blijven zitten, zijn: openbaar vervoer, veiligheid, volksgezondheid (op het gebied van lucht, bodem, water en alle dierziektes), euregionale samenwerking, bevolkingskrimp, cross-overs van cultuur en landschap met economie, en natuurlijk de bezuinigingen. Daarnaast besteden we in 2010 extra veel aandacht aan de multiculturele samenleving, met het oog op de deelname van de Partij voor de Vrijheid aan de verkiezingen in Een ander belangrijk onderwerp in 2010 is de discussie over de kerntaken van de Provincies. Ik ben één van de twee afgevaardigden van het Limburgs Parlement in het Interprovinciaal Overleg (IPO), waarin ik vooral zal wijzen op de grote verschillen tussen de Randstad-Provincies en de Provincies daarbuiten. De plannen voor de Provincie van de toekomst worden echter wel vanuit die Randstad gemaakt, met het gevaar dat er een eenheidsworst ontstaat die totaal niet aansluit bij de behoeften van Limburg. Zo mag de jeugdzorg buiten de Randstad straks niet het kind van de rekening worden. Ik ga me er zeker sterk voor maken om dat te voorkomen. 72

13 Pierre Diederen, fractievoorzitter SPD: Met mijn kritische vragen houd ik iedereen goed wakker Wat een belangrijk punt is geweest in de Statenperiode tot nu toe was natuurlijk het moment waarop ik uit de SP-fractie ben gestapt en als eenmansfractie verder ben gegaan. Dat bevalt nog altijd prima. Als eenmansfractie ben je veel slagvaardiger dan een grote fractie. Je kunt sneller met initiatieven komen, waardoor je beter op de actualiteit kunt inspelen. Het lukt regelmatig om de samenwerking met andere fracties op te zoeken en zo gezamenlijk een succesvolle motie in te dienen. Ik ben dan ook absoluut niet ontevreden over de rol die ik kan spelen in het Limburgs Parlement. Mijn belangrijkste aandachtspunt is en blijft de openbare ruimte, vooral in Midden-Limburg. Op dat gebied heb ik samen met andere fracties een aantal mooie successen kunnen boeken. Zo ben ik erg blij dat de handelsonderneming Edco geen megabedrijfsloods in De Meer bouwt. Als Limburgs Parlement hebben we hier toch maar mooi een piketpaal neergezet: tot hier en niet verder. Ook het komend jaar blijf ik een aantal ontwikkelingen op het gebied van de openbare ruimte kritisch volgen; denk aan de evaluatie van de afschaffi ng van de landschapsbeschermingsverordening, de gebiedsontwikkeling Midden-Limburg, de Lus van Linnen en de gebiedsontwikkeling Klavertje 4. Met kritisch volgen bedoel ik overigens niet dat ik overal tegen ben. Er zitten zeer inspirerende, goede plannen bij, zoals Klavertje 4. Maar ook een goed plan weerhoudt mij niet van het stellen van kritische vragen: dat houdt iedereen wakker. 73

Met gegrauw en gesnauw bereik je niks

Met gegrauw en gesnauw bereik je niks 81 Weike Medendorp, PvdA Met gegrauw en gesnauw bereik je niks Ik denk dat we een aantal resultaten hebben bereikt waar we trots op mogen zijn. Neem bijvoorbeeld het plan van transformatie voor de Enci,

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

Ruimte voor de Raad. Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad heden. Ruimte voor de raad pagina 1

Ruimte voor de Raad. Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad heden. Ruimte voor de raad pagina 1 Ruimte voor de Raad Onderzoek naar de ontwikkeling van het debat in de Woerdense gemeenteraad 2006 - heden Ruimte voor de raad pagina 1 1. Voorwoord Onder leiding van D66 als grootste coalitiepartner,

Nadere informatie

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3

December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 Fractieflits December 2017 Jaargang 14 Nummer 3 INHOUD 1. Omgevingsvisie vastgesteld 2. Lelystad Airport 3. Flevotop 4. Bezoek Brussel 5. Landschapsbeheer 1. Omgevingsvisie vastgesteld In november is door

Nadere informatie

Workshop Verkiezingen

Workshop Verkiezingen Workshop Verkiezingen Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen 20 maart 2019 Waarom is een goede relatie met provincie en waterschappen belangrijk? Wat komt er kijken bij een goede lobby? De Hollandsche

Nadere informatie

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010

Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Onderzoek stemgedrag jongeren Door NCRV Rondom 10 en Netwerk 28 mei 2010 Ben je van plan om op 9 juni te gaan stemmen? Ja 698 83,1 Nee 39 4,6 Ik weet het nog niet 103 12,3 Stemgedrag PVV/ Wilders PvdA

Nadere informatie

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015 p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 123, 25 juni 2015 Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen

Nadere informatie

1. Wat is voor u de belangrijkste motivatie geweest om CDA-lid te worden?

1. Wat is voor u de belangrijkste motivatie geweest om CDA-lid te worden? De zorgparagraaf Het sociale component Het economische beleid Duurzaamheid Onderwijs Het Europees beleid Om actief inbreng te kunnen leveren aan( maatschappelijke) discussies Om actief het verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011

Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Onderzoek Diversiteit in Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Eerste Kamer in 2011 Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda

BESLUITENLIJST. Vaststelling agenda BESLUITENLIJST Vergadering van Provinciale Staten van Overijssel Woensdag 17 februari 2016 U kunt de Statenvoorstellen en ingezonden brieven via het Staten Informatie Systeem inzien op de website van de

Nadere informatie

Waarom zou je ergens aan gaan morrelen als het goed loopt?

Waarom zou je ergens aan gaan morrelen als het goed loopt? Openingswoord CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over Profiel Provincies op 20 maart in New Babylon, Den Haag. Beste collega s van de 12 provincies, Waarom zou je ergens aan gaan morrelen

Nadere informatie

Tussenbalans Statenfractie

Tussenbalans Statenfractie 2017 Tussenbalans Statenfractie Inhoudsopgave 1. Waar staan we?... 2 2. Uitgangspunt... 3 3. Waar gaan we aan werken de komende twee jaar?... 4 4. Contact en informatie... 5 Pagina 1 van 5 1. Waar staan

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 29 362 Modernisering van de overheid B VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 22 mei 2018 De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Lokale democratie onder / december 2017

Lokale democratie onder / december 2017 Lokale democratie onder druk @Ostaaijen / december 2017 Spoorboekje Wat is er aan de hand met de lokale democratie? - afhakende inwoners - aanhakende inwoners Rol gemeenteraad in de lokale democratie -

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Reacties op bevolkingsdaling

Reacties op bevolkingsdaling Reacties op bevolkingsdaling Wim Derks Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid, Universiteit Maastricht en Etil www.bevolkingsdaling.nl w.derks@beoz.unimaas.nl 1 Inhoud 1996-2006 Structurele bevolkingsdaling

Nadere informatie

S.v.p. inboeken. Met vriendelijke groet, Onno Vliegenthart adjunct-griffier / raadsadviseur Gemeente Woerden. Beste,

S.v.p. inboeken. Met vriendelijke groet, Onno Vliegenthart adjunct-griffier / raadsadviseur Gemeente Woerden. Beste, From: Vliegenthart, Onno Sent: 27 Oct 201617:32:10 To: Stadhuis Cc:!Griffie Subject: Onderzoek D66 ruimte voor de raad Attachments: 20161026 onderzoek D66 ruimte voor de raad.pdf S.v.p.

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Toespraak bij de installatie van de Gelderse Staten, donderdag 28 maart 2019

Toespraak bij de installatie van de Gelderse Staten, donderdag 28 maart 2019 Toespraak bij de installatie van de Gelderse Staten, donderdag 28 maart 2019 Geachte Statenleden, Allereerst wil ik u van harte feliciteren met uw verkiezing tot lid van de Gelderse Staten. Voor een deel

Nadere informatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie

Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie BLANCO gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6463 Inboeknummer 15bst01200 Beslisdatum B&W 8 september 2015 Dossiernummer 15.37.551 Raadsvoorstel Programma Inwoners - en Overheidsparticipatie 2015-2018 Inleiding

Nadere informatie

GroenLinks en D66 praten samen verder over coalitievorming

GroenLinks en D66 praten samen verder over coalitievorming Persbericht 3 april 2018 GroenLinks en D66 praten samen verder over coalitievorming Vandaag heeft Andrée van Es haar eerste bevindingen over de verkenning naar de Utrechtse coalitievorming gedeeld met

Nadere informatie

jaargang 8 18 februari 2011 nummer 1

jaargang 8 18 februari 2011 nummer 1 Fractiebulletin jaargang 8 18 februari 2011 nummer 1 INHOUD 1. Terugblik op vier jaar Flevoland-economie Andries Greiner 2. Investeringsimpuls Flevoland-Almere Jan van Wieren 3. Symposium duurzame mobiliteit

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober 2012 Nummer 2730 Onderwerp Grotere bouwvlakken dan 2 ha veehouderij. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting In een

Nadere informatie

Inbreng CDA: Voorjaarsnota 2017 & Kadernota

Inbreng CDA: Voorjaarsnota 2017 & Kadernota Inbreng CDA: Voorjaarsnota 2017 & Kadernota 2018-2021 Marischa Kip Provinciale Staten 28 juni 2017 Gesproken woord geldt Het begint met ambitie Voorzitter, Een niet nader te noemen bank had aan het begin

Nadere informatie

Diversiteit in de Provinciale Staten

Diversiteit in de Provinciale Staten Onderzoek Diversiteit in de Provinciale Staten Het Huis voor democratie en rechtsstaat heeft na de verkiezingen van 2 maart 2011 de diversiteit in de nieuwe Provinciale Staten (PS) onderzocht. Het gaat

Nadere informatie

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol.

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol. Voedsel 13 juni 2019, Pieter Rijzebol https://www.gelderland.nl/duurzame-land-en-tuinbouw Onderwerpen Korte voorzieningsketens Onderzoek omvang Korte keten City deal Voedsel Nieuw coalitieakkoord Korte

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR HAVO/VWO MAGAZINE OVER EERSTE KAMER HOE WORDT EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN EERSTE

Nadere informatie

Ons motto van dit jaar is Gelukkig komen er weer verkiezingen.

Ons motto van dit jaar is Gelukkig komen er weer verkiezingen. Mijnheer de voorzitter, Ons motto van dit jaar is Gelukkig komen er weer verkiezingen. Het is herfst en de winter komt er snel weer aan. Zo ook de verkiezingen in maart volgend jaar. En dat is al merkbaar.

Nadere informatie

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht Haarlem, Onderwerp: Kaderstelling Europabeleid door Provinciale Staten Inleiding Op 11 juni 2007 jl. is door de commissie FEPO de werkgroep Europa ingesteld.

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg University) @ostaaijen Opzet Verbindende rol van de raad onder druk Verdieping van de klassieke rollen Hard naar het college,

Nadere informatie

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014

Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 Verslag Verkiezingsdebat Provinciale Staten Regio Rivierenland 13 januari 2014 1. Inleiding Op dinsdag 13 januari j.l. heeft het eerste Provinciale Statenverkiezingsdebat in aanloop naar de verkiezingen

Nadere informatie

Aan Provinciale Staten

Aan Provinciale Staten www.prv-overijssel.nl Aan Provinciale Staten Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 26 85 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum PS/2003/872 d.d.

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015

Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers. uitgave 18 maart 2015 Beleid onderzocht door provinciale rekenkamers uitgave 18 maart 2015 Voorwoord Provinciale rekenkamers vervullen een belangrijke rol. Zij zijn immers het instrument van en voor u als Statenleden. Het

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. basisonderwijs. Versie 26 april 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel basisonderwijs Versie 26 april 2018 1 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Quiz: Waar gaat de provincie over?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?...

Nadere informatie

COALITIE-AKKOORD oktober 2012

COALITIE-AKKOORD oktober 2012 Lelystad, 31 oktober 2012 Aan de leden van Provinciale Staten van Flevoland, In uw vergadering van 17 oktober 2012 heeft u aan de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie gevraagd een nieuwe

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek Limburg. Maastricht, april 2010

Bevolkingsonderzoek Limburg. Maastricht, april 2010 Bevolkingsonderzoek Limburg 2010 Maastricht, april 2010 Inhoudsopgave Samenvatting 5 Inleiding 11 1 Kenmerken onderzoek 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Representativiteit 13 1.3 Achtergrond burgers 14 2 Limburgse

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Routeplanner komend uur Verbindende rol van de gemeenteraad onder druk Verdieping van de klassieke rollen van de gemeenteraad Hard

Nadere informatie

initiatiefvoorstel over werken in de kinderopvang in Duitsland.

initiatiefvoorstel over werken in de kinderopvang in Duitsland. CRISIS is een kans is een kreet die we vaker horen en dan denk ik altijd: voor wie dan? Voor degene die zn baan kwijtraakt, zn huis niet verkocht krijgt of niet aan het werk komt is het geen kans. Crisis

Nadere informatie

BESTUURLIJKE VERNIEUWING?

BESTUURLIJKE VERNIEUWING? BESTUURLIJKE VERNIEUWING? De rol van de provincie en de Eerste Kamer 11 maart 2015 Nederlanders willen leden Eerste Kamer direct kunnen kiezen 1 I&O Research vroeg in haar laatste peiling 2 naar een aantal

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 24 juli 2008

agendanummer afdeling Simpelveld VI- Burgerzaken 24 juli 2008 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI Burgerzaken 24 juli 2008 onderwerp AntiDiscriminatieVoorziening Limburg Inleiding Zoals nu bekend gaat vanuit het Ministerie van VROM een wettelijke regeling

Nadere informatie

Het schriftelijke vragenrecht van Provinciale Staten

Het schriftelijke vragenrecht van Provinciale Staten Het schriftelijke vragenrecht van Provinciale Staten Het schriftelijke vragenrecht van Provinciale Staten Eindhoven, oktober 14 2 3 Inleiding Het schriftelijke vragenrecht is één van de instrumenten waarover

Nadere informatie

Woordvoering SP-onderzoek De agent aan het woord 3 februari 2010

Woordvoering SP-onderzoek De agent aan het woord 3 februari 2010 Woordvoering SP-onderzoek De agent aan het woord 3 februari 2010 Voorzitter, De SP heeft een grootschalig onderzoek onder politieagenten gehouden. Van de dienders bij het Groningse korps reageerden er

Nadere informatie

Megastallen-debat. Motie Grashoff/van Veldhoven

Megastallen-debat. Motie Grashoff/van Veldhoven Megastallen-debat 1 O N T W I K K E L I N G E N M E G A S T A L L E N - P O L I T I E K S O N J A B O R S B O O M Motie Grashoff/van Veldhoven Aangenomen 15 februari 2011 overwegende, dat gedurende deze

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Onderwerp: Statenvoordracht verbeteren werkwijze PS en commissies en aantal duocommissieleden

Onderwerp: Statenvoordracht verbeteren werkwijze PS en commissies en aantal duocommissieleden Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 47 Haarlem, 22 mei 2012 Onderwerp: Statenvoordracht verbeteren werkwijze PS en commissies en aantal duocommissieleden Bijlagen: - ontwerpbesluit - concept-onderzoeksopzet

Nadere informatie

p e r s b e r i c h t

p e r s b e r i c h t p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 140 Groningen, 10 november 2016 Besluiten Provinciale Staten 9 november 2016

Nadere informatie

DRENTHE. Profielschets PvdA Statenlid. Inleiding. 1. Visie ideologie 2. Persoonlijke houding, inzet en competenties 3. Partijcultuur.

DRENTHE. Profielschets PvdA Statenlid. Inleiding. 1. Visie ideologie 2. Persoonlijke houding, inzet en competenties 3. Partijcultuur. Profielschets PvdA Statenlid Inleiding De in te stellen evaluatiecommissie zal dit profiel meetlat gebruiken bij de beoordeling van het functioneren van Statenleden. Minimaal tweemaal in een Statenperiode

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave Boekverslag door B. 1102 woorden 2 juni 2003 5.4 32 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave - Inleiding - Samenvatting verkiezingsstrijd - Artikelen - Bronvermelding Inleiding Verkiezingen We

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens raadsleden

Persoonlijke gegevens raadsleden Persoonlijke gegevens raadsleden Dit document bevat de volgende gegevens van raadsleden: Aantal raadsleden naar gemeentegrootte 1998-2016. Aantal raadsleden naar politieke partij 1998-2016. Aandeel vrouwelijke

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie

Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Nieuwsbrief Resultaten evaluatie Toen het project 2030 werd gestart, is aan de gemeenteraad toegezegd dat na vier afgeronde en het project geëvalueerd zou worden. In april heeft het projectteam 2030 een

Nadere informatie

Samen de schouders eronder!

Samen de schouders eronder! Samen de schouders eronder! Voorzitter, Als leider van het informatie- en formatieproces om te komen tot een regeringscoalitie in Leudal leg ik een verklaring af waarin ik dit proces uit de doeken doe

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Meerderheid Nederlandse bevolking voor gekozen burgemeester 3 februari 2014

Meerderheid Nederlandse bevolking voor gekozen burgemeester 3 februari 2014 Meerderheid Nederlandse bevolking voor 3 februari 2014 Voorkeur voor variant waarbij inwoners de burgemeester kiezen Afgelopen weekend werd bekend dat het CDA zich onder de voorstanders van de heeft geschaard.

Nadere informatie

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst

VVD verdeeld over samenwerking met PVV nu en in de toekomst www.verheidinnederland.nl ERSBERICH - Utrecht -nderzoek (4): nderzoek naar de stand van de partij naar aanleiding van VV. (ransparant) (verheids) (anel) Zeer forse steun aan kabinet Rutte VVD verdeeld

Nadere informatie

Besluitenlijst Provinciale Staten

Besluitenlijst Provinciale Staten Besluitenlijst Provinciale Staten Datum: 16 december 2016 Tijd: 9:35 16.40 uur Locatie: Statenzaal Voorzitter: Dhr. Han Polman Nummer: 16020826 1. Opening om 9.35 uur. Het lid Van Tilborg (SP) is verhinderd.

Nadere informatie

Statenvoorstel van de ondersteuningscommissie Omgevingsbeleid

Statenvoorstel van de ondersteuningscommissie Omgevingsbeleid Statenvoorstel van de ondersteuningscommissie Omgevingsbeleid Vergadering 28 maart 2018 Nummer 7078 Onderwerp Evaluatie en een volgende stap in de betrokkenheid van Provinciale Staten bij het omgevingsbeleid

Nadere informatie

Waalse overheid tegen bouw WKC Borgharen

Waalse overheid tegen bouw WKC Borgharen Partij voor de Dieren stelt opnieuw vragen over productie van 'rode' stroom Waalse overheid tegen bouw WKC Borgharen Maastricht, 10 september 2010 De fractie van de Partij voor de Dieren in het Limburgs

Nadere informatie

5. Provinciale organisatie

5. Provinciale organisatie 5. Provinciale organisatie 212 Het bestuur van de provincie wordt gevormd door een algemeen bestuur (Provinciale Staten) en een dagelijks bestuur (College van Gedeputeerde Staten). 5.1 Provinciale Staten

Nadere informatie

Wijzigingen voorbehouden, alleen de uitgesproken tekst geldt!

Wijzigingen voorbehouden, alleen de uitgesproken tekst geldt! Directie Voorlichting en Communicatie van de minister voor Jeugd en Gezin, André Rouvoet, ter gelegenheid van de studiedag Jeugdzorg: succesvolle voorbeelden op 19 juni 2008, te Utrecht. Wijzigingen voorbehouden,

Nadere informatie

Regeringsmaatregelen in verband met de crisis

Regeringsmaatregelen in verband met de crisis Regeringsmaatregelen in verband met de crisis De afgelopen week waren er intensieve onderhandelingen over de maatregelen die de regering wil gaan nemen in het kader van de financiele en de economische

Nadere informatie

A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten

A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten Agenda woordvoerdersoverleg thema 23 juni 2017 1. Opening en mededelingen 2. Bespreekpunten A. Door fracties en Gedeputeerde Staten (GS) aangedragen bespreekpunten Aanvrager(s) Korte motivatie / achtergrond

Nadere informatie

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011

Resultaten 3e peiling Provinciale Statenverkiezingen februari 2011 Resultaten 3e Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Opdrachtgever: RTV Oost maart 2011 Derde Provinciale Statenverkiezingen 2011 28 februari 2011 Bent u ervan op de hoogte dat er begin maart

Nadere informatie

Werken aan onze toekomst!

Werken aan onze toekomst! Samen sterk Werken aan onze toekomst! mijn Dorp 2030 Tubbergen Februari 2017 U en Mijn Dorp 2030 Evaluatie themabijeenkomst Mijn Dorp 2030 Volop aan de gang! Zo ongeveer een jaar geleden zijn we gestart

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

p e r s b e r i c h t

p e r s b e r i c h t p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 134 Groningen, 2 juni 2016 Besluitenlijst Provinciale Staten 1 juni 2016 Woensdag

Nadere informatie

Tiende nieuwsbrief. CDA e-mail nieuwsbrief 7 mei 2011. Met daarin: Eerste vergadering met Schagen, Zijpe en Harenkarspel

Tiende nieuwsbrief. CDA e-mail nieuwsbrief 7 mei 2011. Met daarin: Eerste vergadering met Schagen, Zijpe en Harenkarspel CDA e-mail nieuwsbrief 7 mei 2011 Tiende nieuwsbrief Met daarin: Eerste vergadering met Schagen, Zijpe en Harenkarspel Starterswoningen in Kerkbuurt Ruth Peetoom is nieuwe voorzitter CDA Besluit Haulo

Nadere informatie

Onze idealen zijn het fundament en onze oplossingen moeten het verschil maken.

Onze idealen zijn het fundament en onze oplossingen moeten het verschil maken. De weg terug We zijn op de weg terug. Dat voel je en dat zie je. Overal in het land zijn er CDA-ers die hun rug rechten en met nieuw enthousiasme uitdragen waar we voor staan. Die weg terug was de opdracht

Nadere informatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Vergaderen in West Betuwe Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Herindelingsadvies Par.4.3.: Samen met de samenleving West Betuwe Voert haar wettelijke

Nadere informatie

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk Nationale landschappen: aandacht en geld nodig! 170610SC9 tk 7 Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk De Rekenkamer Oost-Nederland heeft onderzoek

Nadere informatie

Handleiding vergadering Provinciale Staten van Overijssel. Woensdag 27 juni 2007

Handleiding vergadering Provinciale Staten van Overijssel. Woensdag 27 juni 2007 Versie 4 Handleiding vergadering Provinciale Staten van Overijssel Woensdag 27 juni 2007 PROVINCIALS STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. Dat. ontv.: 0 4 JUL 2007 a.d. Routing Bijl.: WOENSDAG 27 juni 2007 aanvang:

Nadere informatie

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni

Voorzitter, Voorjaarsnota CDA Zaltbommel 2016, 25 juni Voorzitter, CDA Zaltbommel laat zich inspireren door christelijke waarden en normen. We spreken mensen aan op gedeelde waarden zoals menselijk geluk, wederzijds respect en fatsoen en het omzien naar elkaar.

Nadere informatie

RUZIE OVER DE FUSIE?

RUZIE OVER DE FUSIE? RUZIE OVER DE FUSIE? resultaten van een enquête onder gemeentebestuurders en raadsleden in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Amsterdam, november 2011 Projectnummer: 1578 ERGO: BUREAU VOOR MARKT- EN BELEIDSONDERZOEK

Nadere informatie

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015

Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 M.H.F. Schuurmans-Wijdeven mr. G.J. Jansen 31 maart 2015 Provincie Gelderland Advies informateurs na verkiezingen Provinciale Staten 2015 Inleiding

Nadere informatie

Energietransitie: gewoon doen!

Energietransitie: gewoon doen! Energietransitie: gewoon doen! Voorzitter, een drieslag dit jaar als het gaat om debatten over duurzame energie. Eind mei, half juli en nu vanavond. Eind mei had ik het over een enorme opgave, een opgave

Nadere informatie

2 U bent lid van de partij:

2 U bent lid van de partij: Bijlage I: Beantwoording vragenlijst Kompas van Zuid-Limburg TOPonderzoek (2); 21 juli 2011 1.Uw functie is: n=79 Burgemeester 3 Wethouder 12 Raadslid 64 1 Uw functie is: 4% 15% Burgemeester Wethouder

Nadere informatie

Zo werkt de provincie Gelderland. De werkwijze van het bestuur

Zo werkt de provincie Gelderland. De werkwijze van het bestuur Zo werkt de provincie Gelderland De werkwijze van het bestuur Op bezoek Basisschool Vuurvogel uit Malden op bezoek bij de provincie Gelderland. Een klas kinderen, hun onderwijzer en zes ouders kregen een

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen 6 november Verbinden betekent delen met de samenleving = loslaten en ruimte geven aan creativiteit

Algemene Beschouwingen 6 november Verbinden betekent delen met de samenleving = loslaten en ruimte geven aan creativiteit Algemene Beschouwingen 6 november 2013 Inbreng CDA-fractievoorzitter Hans Démoed Verbinden betekent delen met de samenleving = loslaten en ruimte geven aan creativiteit (Inleiding) Voorzitter, in het debat

Nadere informatie

Provincie Zeeland PROVINCIE ZEELAND UTEERDE STAT. Gedeputeerde Staten. i 7 y o q ZAAK NR. CLASS.

Provincie Zeeland PROVINCIE ZEELAND UTEERDE STAT. Gedeputeerde Staten. i 7 y o q ZAAK NR. CLASS. Gedeputeerde Staten ~~~~ ~~~~ Provincie Zeeland bercht op brel van: uw kenmerk: onskenmerk: afdeling: bijlaggn): 1 O30 lozz0 Personeel, Organisatie en Informatie Provinciale Staten Pia Statengriffie Postbus

Nadere informatie

Provinciale Staten. Advies Commissie Werkwijze

Provinciale Staten. Advies Commissie Werkwijze Provinciale Staten Advies Commissie Werkwijze Commissie Werkwijze René Westra (VVD) Gerhard Bos (CDA) Lucia van Milaan (D66) Agnes Lewe (SP) Titus Visser (PvdA) Marjolein Faber (PVV) Peter van t Hoog (ChristenUnie)

Nadere informatie

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing?

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing? CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd Anders Weet niet CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd

Nadere informatie

Voorzitter, een mooi politiek moment, de laatste algemene beschouwingen van dit College, de opmaat naar de begroting voor het verkiezingsjaar.

Voorzitter, een mooi politiek moment, de laatste algemene beschouwingen van dit College, de opmaat naar de begroting voor het verkiezingsjaar. Naar Groningen 2.0 Voorzitter, een mooi politiek moment, de laatste algemene beschouwingen van dit College, de opmaat naar de begroting voor het verkiezingsjaar. In het laatste jaar van deze statenperiode

Nadere informatie

Tweede Aanvulling op Stakeholdersanalyse Duurzaam Inkopen Standpunten van politieke partijen over duurzaam inkopen. Februari 2010

Tweede Aanvulling op Stakeholdersanalyse Duurzaam Inkopen Standpunten van politieke partijen over duurzaam inkopen. Februari 2010 Rijnstraat 8 Postbus 20951 2500 EZ Den Haag Tweede Aanvulling op Stakeholdersanalyse Duurzaam Inkopen Standpunten van politieke partijen over duurzaam inkopen Februari 2010 Ten behoeve van: Directie Communicatie,

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen

21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Dag na Provinciale Statenverkiezingen 21 maart 2019 Auteur: Lisette van Vliet Dag na Provinciale Statenverkiezingen Samenvatting FVD-kiezer doet voorzichtige handreiking aan kabinet Veel kiezers die gisteren Forum voor Democratie hebben gestemd,

Nadere informatie

VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig

VIER OP EEN RIJ NIJKERK. Algemene beschouwingen Werkzaam Duurzaam Doelmatig VIER OP EEN RIJ Algemene beschouwingen 2012 Met het oog op een Zorgzaam Werkzaam Duurzaam Doelmatig NIJKERK Vier op een rij. Ruim de helft van deze raadsperiode is achter de rug. Tijd om terug te blikken

Nadere informatie

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21

Griffier van de Staten. Geleidebrief Kaderstellend. Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar Naam voorstel SGR-21 Griffier van de Staten Geleidebrief Kaderstellend Naam voorstel SGR-21 Betreft vergadering Te verzenden aan Statenvoorstel Toekomstvisie voor Zeeland in het jaar 2040 PS van 8 juni 2012 Statenbreed Verzenddatum

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

Jubileumonderzoek Maurice de Hond

Jubileumonderzoek Maurice de Hond Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Maurice de Hond als opiniepeiler zijn er 100 vragen gesteld, die zijn ingebracht door leden van Peil.nl. Hier staat een selectie van deze vragen. Op http://bit.ly/40jrpeiler

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie