Inhoudsopgave. Pagina: Woord vooraf 3 en 4. Informeren 5, 6 en 7. Uitzetten 8. Onderzoek 9, 10 en 11. Concluderen 12. Deelnemers 13.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. Pagina: Woord vooraf 3 en 4. Informeren 5, 6 en 7. Uitzetten 8. Onderzoek 9, 10 en 11. Concluderen 12. Deelnemers 13."

Transcriptie

1 Inhoudsopgave Pagina: Woord vooraf 3 en 4. Informeren 5, 6 en 7. Uitzetten 8. Onderzoek 9, 10 en 11. Concluderen 12. Deelnemers 13.

2

3 Woord vooraf Foppen Paling en Zalm is ruim 95 jaar geleden gestart als familiebedrijf. Drie generaties Foppen hebben inmiddels het bedrijf opgebouwd tot wat het nu is. Samen met onze afnemers hebben we de consument al die tijd kunnen voorzien van eerlijke en betrouwbare gerookte paling, gerookte zalm en de laatste jaren ook van garnalen. Het is onze overtuiging dat een product alleen recht van bestaan heeft als het product ketenbreed wordt ondersteund. Dus van visser of kweker tot en met de consument. De verkooporganisatie neemt hier een belangrijke plaats in, omdat die het product uiteindelijk aan de consument aanbiedt. Duurzaamheid speelt daarbij een grote rol, omdat het eventueel geheel of gedeeltelijk wegvallen van een grondstof (in dit geval paling) teleurstelling teweeg brengt bij alle betrokkenen in de keten. Het besluit van de EU om beschermende maatregelen te nemen ten aanzien van de paling, naar aanleiding van de informatie betreffende de stand van de Europese paling, heeft ons direct aan het denken gezet. We waren blij dat onze afnemers van gerookte paling (Albert Heijn, de leden van de Superunie groep en de Makro) direct de noodzaak inzagen om onze verantwoording in deze te nemen. In korte tijd is besloten tot financiering van het project in de Randmeren, een wetenschappelijk onderzoek dat moet bijdragen aan het herstel van de palingstand. Dit project is erop gericht om het effect van de uitzet van glasaal of pootaal op de stand van de paling door onderzoek te bepalen. Het ontbreken van deze wetenschappelijke gegevens leidde tot een discussie in de keten, die het opstarten van acties die tot het herstel van de palingstand moesten leiden, in de weg stonden. 3.

4 Woord vooraf (vervolg) In nauwe samenwerking met de gehele keten, van visser en kweker tot en met de verkooporganisaties die onze gerookte palingfilet afnemen is daarom het project in de Randmeren onder begeleiding van IMARES opgesteld en per 1 januari 2009 van start gegaan. Hiermee onttrokken we ons aan de discussie of we nu moeten spreken van duurzame of duurzamere paling en of het op de verpakking vermeld moest worden ja of nee. Ons standpunt is, dat de gegevens die uit dit onderzoek naar voren komen op zich al een bijdrage zijn, omdat mede op grond van deze gegevens op een verantwoorde wijze beslissingen naar de toekomst genomen kunnen worden. Als in de toekomst blijkt, dat meerdere organisaties aangeven dat de uitzet van glasaal en pootaal tot verbetering van de aalstand leidt, is door dit project de palingstand gedurende de looptijd van het project in het onderzoeksgebied al verbeterd. Ondertussen heeft Foppen Paling en Zalm in 2009 en 2010 ruim 1.2 miljoen glas- en pootaaltjes uitgezet in het Randmerengebied ter grootte van ca ha. Ook in 2011 zullen we weer jonge palingen in dit gebied uitzetten ten behoeve van het onderzoek. Wij zijn blij dat ondertussen ook andere organisaties ons standpunt betreffende het ondernemen van actie gevolgd hebben en nu ook bezig zijn met het uitzetten en verzamelen van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. De vraag of met de genomen acties het herstel in gang is gezet wordt uiteindelijk door de EU beantwoord, wanneer alle effecten van alle maatregelen bekend zijn. Wij, tezamen met onze afnemers, weten dat we al het mogelijke in gang hebben gezet om tot herstel van de palingstand te komen. Jan Foppen Directeur Foppen Paling en Zalm 4.

5 Informeren De stand van zaken in vogelvlucht De situatie rondom de paling is ronduit ernstig te noemen. Sinds de jaren zestig zijn de vangsten gestaag afgenomen tot ongeveer 25% en de intrek van jonge paling uit zee is afgenomen tot minder dan 1% van het oorspronkelijke niveau. Bij de achteruitgang spelen verschillende factoren een rol die verband houden met o.a. visserij, waterbeheer en watervervuiling. Verondersteld wordt dat een te kleine omvang van het paaibestand ook bijdraagt aan vermindering. Eveneens is export van jonge paling (glasaal) een boosdoener. De kweek in Nederland is afhankelijk van de glasaaltjes uit het wild, die voornamelijk uit de Golf van Biskaje worden gevist. De vangst in de Golf van Biskaje is de afgelopen jaren voor het grootste deel geëxporteerd naar viskwekerijen in Oost-Azië, ter aanvulling op de visconsumptie in Japan, waar Kabayaki (gegrilde paling met sojasaus) een delicatesse is. Slechts een klein deel van de vangst uit dit gebied is beschikbaar voor de viskwekerijen in Europa en een nog kleiner deel (10%) voor het gebruik voor de uitzet in buitenwateren. Hierdoor zijn zowel de prijzen als de druk op de Europese glasaal explosief gestegen. Verminderde intrek De achteruitgang heeft ook te maken met de sterk verminderde natuurlijke intrek van paling. De jaarlijkse intrek van glasaal langs de kusten van Marokko, Portugal, Spanje en Frankrijk bereikt Nederland slechts in beperkte mate. De dieren hebben last van dijken, dammen, sluizen, maar ook van ziektes en natuurlijke vijanden zoals aalscholvers. 5.

6 Informeren (vervolg) Na de constatering van CITES dat de stand van de paling te ver is teruggelopen zijn er diverse maatregelen getroffen. Zo hebben milieuorganisaties de Europese Anguilla anguilla paling rood gekleurd op de VisWijzer en heeft de EU het initiatief genomen tot een internationaal herstelplan: elke lidstaat moet zijn eigen aalherstelplan opstellen. Direct na deze bekendmaking heeft Foppen Paling en Zalm in Harderwijk in overleg met haar afnemers (Albert Heijn, Makro en de leden van de Superunie groep) een plan opgesteld om het Nederlandse aalherstelplan te ondersteunen. Foppen en de afnemers hebben als eerste in Nederland een onafhankelijk veldexperiment opgezet naar het uitzetten van jonge paling in de Randmeren. Dit wetenschappelijk onderzoek, dat wordt uitgevoerd door Institute for Marine Resources and Ecosystem Studies IMARES in Wageningen, is in 2009 gestart en heeft als doel te testen of de uitzet van opgekweekte aal een efficiënte bijdrage levert aan het herstel van de aalpopulatie. Inmiddels zijn ruim een miljoen glas- en pootaaltjes in de Randmeren uitgezet. Het onderzoek neemt enkele jaren in beslag en wordt niet gesubsidieerd vanuit de overheid. De financiële middelen worden bijeengebracht door Foppen en de afnemers. 6.

7 Informeren (vervolg) Anguilla mossambica Foppen Paling en Zalm is er alles aan gelegen om mee te denken en mee te werken aan een verbeterde aalstand. Niet alleen om bedrijfsmatige redenen, maar ook maatschappelijk gezien. Omdat het niet in de verwachting ligt dat het herstel van de Europese palingstand op zeer korte termijn gerealiseerd is, hebben wij naast het wetenschappelijk onderzoek voor het project in de Randmeren ook onderzoek uitgevoerd naar een duurzaam alternatief: de Anguilla mossambica. Deze paling is afkomstig uit Madagaskar. Omdat in dit gebied geen commerciële visvangst plaats vindt, zijn nog geen gegevens over de huidige visstand bekend. Daarom is deze paling oranje gekleurd in de VisWijzer. Ook voor dit project doet IMARES, in samenwerking met de Universiteit van Leuven, onderzoek naar deze soort paling. Het MSC traject (keurmerk voor vis) is inmiddels gestart en naar verwachting zullen in januari 2014 voldoende gegevens bekend zijn om deze glasaalvangst te certificeren. Er ligt momenteel een rapport over de export van glas- en pootaal vanuit Madagaskar ter goedkeuring bij het ministerie. Echter willen we ook van de lokale vissers paling afnemen, zodat hun werkgelegenheid gewaarborgd blijft. Het ligt in de verwachting dat deze paling eind 2011, begin 2012 op grote schaal op de markt gebracht kan worden. Samenvattend: het is in ieders belang dat de paling van de lijst bedreigde diersoorten verdwijnt. Er is nog veel onderzoek nodig naar bijvoorbeeld de voortplanting van paling. Door diverse onderzoeksinstellingen zijn positieve resultaten behaald bij kunstmatige voortplanting in gevangenschap. Momenteel wordt veel onderzoek verricht naar het larve stadium van de paling. Maar ook duurzaam beheer en exploitatie staan hoog in het vaandel, want zolang de stand van de paling nog in gevaar is, kan niemand de Anguilla anguilla paling duurzaam leveren. 7.

8 Uitzetten UITZETTEN In de onderstaande tabel staat weergeven hoeveel jonge palingen en van welke afmeting zijn uitgezet tijdens het wetenschappelijk onderzoek van project in de Randmeren. partij afmeting totaal glasaal 7 cm (0,33 gr) ~ stuks (89 kg) ~ stuks (89 kg) kleine pootaal 15 cm (3-7 gr) ~ stuks (1205 kg) ~ stuks (1600 kg) ~ stuks (2805 kg) grote pootaal 25 cm (10-20 gr) ~ stuks (3666 kg) ~ (1100 kg) ~ stuks (3700 kg) Tabel 1 Afmetingen en aantallen van de uitgezette partijen glas- en pootaal in 2009 en

9 Onderzoek Wetenschappelijk onderzoek Foppen en haar afnemers hebben in 2008 IMARES opdracht gegeven om te onderzoeken of het uitzetten van jonge palingen in de Randmeren effect heeft op de palingstand. IMARES Wageningen is een instituut dat zich richt op strategisch en toegepast ecologisch onderzoek met als focus Marine Living Resource Management. Het instituut is in 2006 opgericht en is samengesteld uit het vroegere Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) en onderdelen van Alterra en TNO. IMARES werkt met moderne onderzoeksfaciliteiten en is ISO-9001 gecertificeerd. In het voorjaar van 2009 werden de eerste glas- en pootaaltjes uitgezet in met name het Veluwemeer en het Wolderwijd. De jonge palingen waren van te voren gemerkt door middel van een behandeling in een kleurbad. Het middel tetracycline (een legaal antibioticum dat vaker in de viskweek wordt gebruikt) zet zich af in het skelet en zorgt dat het gehoorsteentje van de paling kleurt (alleen te zien door middel van een speciale microscoop). Van de uitgezette aal is ook een kleine hoeveelheid meegenomen naar IMARES om binnenshuis in twee aquaria op te laten groeien. Gedurende het zomerseizoen werd een klein gedeelte van de alen teruggevangen om onder andere groei, conditie, geslacht, etc. te bekijken. 9.

10 Onderzoek (vervolg) Uit de voortgangsrapportage van 2009 van het onderzoek staat o.a. het volgende beschreven: De gewichten van de alen uit de terugvangst lagen in lijn met de gewichten van de alen die in de aquaria bij IMARES gehouden werden. De vangstaantallen waren lager dan dat verwacht was bij de opzet van het project. Mogelijk zijn de aaltjes door de ondiepte van de randmeren en de grote hoeveelheid waterplanten als schuilmogelijkheid niet beperkt tot de schuilmogelijkheden in de oeverzones, maar zijn de aaltjes meer wijd verspreid over de meren heen. De conclusie voor 2009 kan zijn dat de uitgezette aaltjes voldoende voedsel opnemen om tot een optimale groei te komen. Tevens wordt verwacht dat de uitgezette aaltjes zich verdeeld hebben over het totale onderzoeksgebied. Uit de voortgangsrapportage van 2010 van het onderzoek staat o.a. het volgende beschreven: De vangst van de kleine aaltjes laat zien dat deze overleven in de Randmeren. Vergeleken met 2009 waren de vangsten van aal in 2010 hoger. In 2009 werden tijdens acht visdagen 91 pootalen gevangen, terwijl in 2010 tijdens vier visdagen van gelijke tijdsduur 120 pootalen gevangen werden. Deze toename in vangst is niet toe te schrijven aan toename in glasaalintrek in de voorgaande jaren (De Graaf & Bierman, 2010). 10.

11 Onderzoek (vervolg) De uitzet van glas- en pootaal kan positief bijdragen om het aalbestand te versterken. Omdat paling relatief langzaam groeit, zal het enkele jaren duren voordat de netto bijdrage van uitzet van kleine aal aan het volwassen bestand duidelijk wordt. De afgelopen twintig jaar zijn naast aal ook andere vissoorten uitgezet in uitzetprogramma s met een positief resultaat. Voortgangsrapportage 2010: bijdrage van de uitzet van voorgekweekte aal aan het herstel van de aalpopulatie, O.A. van Keeken. 11.

12 Concluderen Foppen Paling en Zalm verwacht dat de stand van de Europese paling in de toekomst gestaag zal verbeteren door de maatregelen die genomen zijn of nog worden genomen. We blijven investeren in het aalherstelplan van deze soort. De huidige tussenrapportages laten positieve effecten zien die in de toekomst nog kunnen groeien. De gegevens die uit het onderzoek voortkomen zullen mee worden genomen in de evaluatie van het aalherstelplan dat eind 2012 plaats zal vinden. Echter willen we na deze datum glasen pootaal blijven uitzetten en we pleiten er daarom ook voor om door te blijven gaan met de afdracht van de verkoop van paling. De toekomst Wanneer de Europese paling weer duurzaam is kunnen wij niet bepalen. De EU heeft beslist dat er beschermende maatregelen genomen moeten worden om de stand van de Anguilla anguilla te beschermen. Naar aanleiding van het effect van de genomen maatregelen zal ook de EU weer moeten beslissen wanneer de beschermende maatregelen kunnen worden gestopt of beperkt kunnen worden doordat de stand van de Europese paling uit de gevarenzone is. Tot die tijd lijkt het ons eerlijk naar de consument om niet te spreken over duurzame Europese paling. Stoppen met de verkoop van gerookte paling is ook geen optie. Over circa een half jaar (eind 2011, begin 2012) is het alternatief uit Madagaskar (Anguilla mosambica) beschikbaar. Wij stellen voor, om door te gaan op de manier zoals we dat de laatste twee jaar al hebben gedaan en zodra de paling uit Madagaskar beschikbaar is, deze te gebruiken tot de Europese Anguilla anguilla weer uit de gevarenzone is. Foppen Paling en Zalm hoopt op uw medewerking om zo toch de gerookte paling in het schap te kunnen houden. Met de verkoop van de paling uit Madagaskar kunnen we bijdragen aan de werkgelegenheid en infrastructuur van dit eiland, maar ook aan het herstel van de Europese paling. Ons motto is dat duurzaam ook echt duurzaam moet zijn! 12.

13 Deelnemende bedrijven Superunie leden 13.

14

Factsheet Paling. Factsheet, december 2015. www.goedevis.nl

Factsheet Paling. Factsheet, december 2015. www.goedevis.nl De levenscyclus van de paling De paling is een trekvis die zich voortplant in de Sargasso zee, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De palinglarfjes zwemmen met de warme golfstroom terug naar

Nadere informatie

Coverage glasaaluitzet 14 april 2015, Zeewolde

Coverage glasaaluitzet 14 april 2015, Zeewolde Coverage glasaaluitzet 14 april 2015, Zeewolde SBS 6 Hart van Nederland http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2015/850-000-jonge-palingen-uitgezet/ NPO2 Hallo Holland, Omroep Max http://www.omroepmax.nl/hallonederland/uitzending/tv/hallo-nederland-dinsdag-14-april-2015/

Nadere informatie

NATIONALE AAL MANAGEMENTSPLANNEN BINNEN DE EU

NATIONALE AAL MANAGEMENTSPLANNEN BINNEN DE EU NATIONALE AAL MANAGEMENTSPLANNEN BINNEN DE EU De paling, een mythe waarover nog maar weinig bekend is. Een inventarisatie februari 2011 Pagina 1 van 8 NEDERLAND Door de aanwezigheid van te weinig data,

Nadere informatie

Door bundeling van krachten naar een duurzame palingstand in Nederland. Han Walder Combinatie van Beroepsvissers / Stichting DUPAN

Door bundeling van krachten naar een duurzame palingstand in Nederland. Han Walder Combinatie van Beroepsvissers / Stichting DUPAN Door bundeling van krachten naar een duurzame palingstand in Nederland Han Walder Combinatie van Beroepsvissers / Stichting DUPAN Registered landings (t) Vangst van paling 1950-2000 5,000 Silver eel

Nadere informatie

Stichting Reclame Code Postbus 75884 1070 AR Amsterdam. Datum: 20 mei 2011. Onderwerp: Klacht reclame-uitingen duurzame paling

Stichting Reclame Code Postbus 75884 1070 AR Amsterdam. Datum: 20 mei 2011. Onderwerp: Klacht reclame-uitingen duurzame paling Stichting Reclame Code Postbus 75884 1070 AR Amsterdam Datum: 20 mei 2011 Onderwerp: Klacht reclame-uitingen duurzame paling Geachte leden van de Reclame Code Commissie, Greenpeace maakt bezwaar tegen

Nadere informatie

Door paling over de dijk naar een versneld herstel en een duurzame palingstand in Nederland. Alex Koelewijn, Voorzitter Stichting DUPAN

Door paling over de dijk naar een versneld herstel en een duurzame palingstand in Nederland. Alex Koelewijn, Voorzitter Stichting DUPAN Door paling over de dijk naar een versneld herstel en een duurzame palingstand in Nederland Alex Koelewijn, Voorzitter Stichting DUPAN Alex Koelewijn Paling Duurzaamheid Mei 2006 Verwerker & Sport (Hoop

Nadere informatie

Marktpositie Nederlandse aalproducten

Marktpositie Nederlandse aalproducten Marktpositie Nederlandse aalproducten Marktpositie Nederlandse aalproducten Rik Beukers LEI-nota 11-030 Maart 2011 Projectcode 2272000151 LEI, onderdeel van Wageningen UR, Den Haag 2 Marktpositie Nederlandse

Nadere informatie

Aalbeheer in Nederland in Europees perspectief

Aalbeheer in Nederland in Europees perspectief Combinatie van Beroepsvissers Aalbeheer in Nederland in Europees perspectief Naar samenwerking voor goed aalbeheer op maat met meer kennis over de aal en een gezonde binnenvisserij Arjan Heinen De aalstand

Nadere informatie

Productie kweekvis,

Productie kweekvis, Indicator 19 november 2009 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De afgelopen jaren heeft een

Nadere informatie

Hoogtepunt herstelactiviteiten palingstand

Hoogtepunt herstelactiviteiten palingstand Redactie: Stichting DUPAN, postbus 249, 6700 AE Wageningen, info@dupan.nl Verschijnt 4 tot 6 x per jaar. Jaargang 3 Mei 2013, nummer 1 Hoogtepunt herstelactiviteiten palingstand De eerste 5 maanden van

Nadere informatie

RWE Power. Aalbescherming INITIATIEF TER BESCHERMING VAN ALEN IN RHEINLAND-PFALZ / RWE POWER AG

RWE Power. Aalbescherming INITIATIEF TER BESCHERMING VAN ALEN IN RHEINLAND-PFALZ / RWE POWER AG RWE Power Aalbescherming INITIATIEF TER BESCHERMING VAN ALEN IN RHEINLAND-PFALZ / RWE POWER AG AALSCHUTZ- INITIATIVE Rheinla nd- P falz/ R WE AG Pow er Het initiatief voor de bescherming van de alen De

Nadere informatie

Turkse aquacultuur in de lift: kansen voor Nederland?

Turkse aquacultuur in de lift: kansen voor Nederland? Turkse aquacultuur in de lift: kansen voor Nederland? Peter G.M. van der Heijden Frans Veenstra Wageningen International Wageningen IMARES Mondiale situatie De opbrengsten van visvangst nemen niet toe,

Nadere informatie

Stappen op weg naar verduurzaming van de aalsector Guus Kruitwagen

Stappen op weg naar verduurzaming van de aalsector Guus Kruitwagen Stappen op weg naar verduurzaming van de aalsector Guus Kruitwagen 1 Aanloop naar verduurzaming Achteruitgang aalstand op Europese schaal Europese Aalverordening (2007) Nederlands Aalbeheerplan (2009),

Nadere informatie

Red de paling: eet hem op!

Red de paling: eet hem op! Red de paling: eet hem op! Het gaat slecht met de paling. Dus voortaan liever een toastje brie, zou je zeggen. Maar zo simpel ligt dat niet. door Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten In de hallen van

Nadere informatie

Kenniskring garnaal Zuid West

Kenniskring garnaal Zuid West Kenniskring garnaal Zuid West De weg naar bestandsbeheer Noordzeegarnaal Yerseke 30 Oktober 2015 Kenniskring garnaal zuid west AGENDA 14:00 Voorstelrondje en verwachtingen (Marieke / allen) 14:20 Intro

Nadere informatie

wageningenworld Magazine van Wageningen UR over werken aan de kwaliteit van leven

wageningenworld Magazine van Wageningen UR over werken aan de kwaliteit van leven wageningenworld Magazine van Wageningen UR over werken aan de kwaliteit van leven nr.2 2011 Breek de afsluitdijk af; daar help je de palingstand meer mee Guido van den Thillart, pagina 12 Meer keus voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief Herfst 2016

Nieuwsbrief Herfst 2016 Nieuwsbrief Herfst 2016 Beste aandeelhouders en certificaathouders van Glasaal Volendam, Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief voor de herfst van 2016. In deze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van

Nadere informatie

Notulen Kenniskring IJsselmeervisserij en Binnenvisserij

Notulen Kenniskring IJsselmeervisserij en Binnenvisserij Notulen Kenniskring IJsselmeervisserij en Binnenvisserij www.kenniskringvisserij.nl Datum: 04-04-2013 Tijd: 13:00 17:00 Locatie: Volendam Aanwezig: D.J.T. Berends (voorzitter KK IJsselmeervisserij), D.W.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Visserij De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 4 september 2008 2070828790 Viss. 2008/5042 25 september

Nadere informatie

Standpunt over duurzame vis en kwaliteit - Ondersteund door alle leden van het campagneteam Duurzame vis op de kaart

Standpunt over duurzame vis en kwaliteit - Ondersteund door alle leden van het campagneteam Duurzame vis op de kaart Standpunt over duurzame vis en kwaliteit - Ondersteund door alle leden van het campagneteam Duurzame vis op de kaart De volgende organisatie maken deel uit van het campagneteam: Wereld Natuur Fonds (WNF),

Nadere informatie

Productie kweekvis,

Productie kweekvis, Indicator 25 juni 2013 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De afgelopen jaren heeft een sterke

Nadere informatie

Historische vangstgegevens van beroepsvissers

Historische vangstgegevens van beroepsvissers Historische vangstgegevens van beroepsvissers Gegevens van een drietal vissers, waarnemingen ten aanzien van deze gegevens, voorzichtige conclusies, mogelijke verklaringen en aanbevelingen voor beheer.

Nadere informatie

De komende jaren ligt de prioriteit bij het aanscherpen van de huidige doelstellingen.

De komende jaren ligt de prioriteit bij het aanscherpen van de huidige doelstellingen. Ambities: De komende jaren ligt de prioriteit bij het aanscherpen van de huidige doelstellingen. Doelstelling: Topkwaliteit aanbieden tegen een scherpe prijs. Onze inkoop doen wij als Fix Fisch B.V. rechtstreeks

Nadere informatie

Visverwerking en visgroothandel in Nederland

Visverwerking en visgroothandel in Nederland Visverwerking en visgroothandel in Nederland Recente ontwikkelingen en vooruitzichten 6 april 2011, Urk Rik Beukers Doelstelling & dataverzameling Doelstelling: Economische positie Nederlandse visverwerking

Nadere informatie

Voorstudie aalkweek en duurzaam beheer

Voorstudie aalkweek en duurzaam beheer Voorstudie aalkweek en duurzaam beheer Dr. Willem Dekker Rapport C080/08 Vestiging IJmuiden Opdrachtgever: Fa. Foppen Paling en Zalm Daltonstraat 24 3846 BX Harderwijk Publicatiedatum: 10 november 2008

Nadere informatie

P7_TA-PROV(2013)0358 Maatregelen voor het herstel van het bestand van Europese aal ***I

P7_TA-PROV(2013)0358 Maatregelen voor het herstel van het bestand van Europese aal ***I P7_TA-PROV(2013)0358 Maatregelen voor het herstel van het bestand van Europese aal ***I Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement van 11 september 2013 over het voorstel voor een verordening van het

Nadere informatie

v a n b r o n t o t m o n d i n g

v a n b r o n t o t m o n d i n g V i s m i g r a t i e... v a n b r o n t o t m o n d i n g vrije vismigratie van bron tot monding De Noordzee werd ooit geroemd vanwege zijn rijke visstand. Steden werden gesticht en de visserij floreerde.

Nadere informatie

Profish & Duurzaamheid

Profish & Duurzaamheid Profish & Duurzaamheid Genieten van vis ook in de toekomst! Profish Food B.V. Januari 2012 wij werken samen, adviseren en ondersteunen de volgende organisaties: Inleiding Tegenwoordig zijn de meeste consumenten

Nadere informatie

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel:

Vissoorten Aal Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Lengte afgebeelde vis: Lengte tot circa: Snoek Herkenning: Verspreiding: Voedsel: Vissoorten Aal Herkenning: Het lichaam is slangachtig van vorm. De borstvinnen bevinden zich direct achter de kop. Op het achterste deel van het lichaam is, zowel onder als boven, een vinzoom aanwezig

Nadere informatie

Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk. Terugvangproef bot en tarbot 2018

Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk. Terugvangproef bot en tarbot 2018 Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk Terugvangproef bot en tarbot 2018 Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk Terugvangproef bot en tarbot 2018 In opdracht van: Sportvisserij Zuidwest Nederland Uitgevoerd

Nadere informatie

Omvang van de Nederlandse sportvisserij,

Omvang van de Nederlandse sportvisserij, Indicator 24 januari 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. In Nederland zijn ruim een half

Nadere informatie

Werkgroep Gezonde Paling

Werkgroep Gezonde Paling Naar integrale ketenbeheersing in de Nederlandse sector Kenniskringen Visserij Emmeloord 28 juni 2011 Hans Boon Aquaculture Experience Algemene inleiding Aanleiding IKB gezonde paling Integrale Ketenbeheersing

Nadere informatie

Uitzetten en onttrekken van aal en schubvis

Uitzetten en onttrekken van aal en schubvis Combinatie van Beroepsvissers Uitzetten en onttrekken van aal en schubvis Visie vanuit de beroepsbinnenvisserij Arjan Heinen Uitzet van glasaal en pootaal Al meer dan 100 jaar onderdeel van de beroepsbinnenvisserij

Nadere informatie

Inleiding bij het convenant 'DUPAN'

Inleiding bij het convenant 'DUPAN' 19 april 2010 Inleiding bij het convenant 'DUPAN' De visstand van de Europese aal (Anguilla anguilla) bevindt zich op een te laag niveau. Voor de Europese Commissie was dit aanleiding om in 2007 de Europese

Nadere informatie

Pangasius. Test. Vis met een slechte naam

Pangasius. Test. Vis met een slechte naam Ellen Renders en Ruth Sas Test Pangasius Pangasius heeft de naam van een vervuilde vis, met veel zware metalen, te zijn. Dat blijkt niet terecht. Naast een test van deze vissoort, onderwierpen we ook de

Nadere informatie

De zee heeft jou nodig!

De zee heeft jou nodig! De zee heeft jou nodig! Je houdt van producten die uit de zee komen en die doen je goed. Maar de vangst en zelfs de kweek van bepaalde vissoorten heeft nare gevolgen: overbevissing, bedreiging met uitsterven,

Nadere informatie

Schieraalvan de polders naarzee Kwaliteitsgerichte Opgroei Gebieden Schieraal Extensieve aalkweek Trap and Transfer

Schieraalvan de polders naarzee Kwaliteitsgerichte Opgroei Gebieden Schieraal Extensieve aalkweek Trap and Transfer Schieraalvan de polders naarzee Kwaliteitsgerichte Opgroei Gebieden Schieraal Extensieve aalkweek Trap and Transfer De Hoeksche Waard Visserijbeheer Federatie Hoeksche Waard Waterschap Hollandse Delta

Nadere informatie

INFOBLAD 3/2009 Europese aal

INFOBLAD 3/2009 Europese aal INFOBLAD 3/2009 Inhoud: Waarom dit Infoblad? 2 Wet- en regelgeving 2 Vergunningen en certificaten 2 Handel met landen buiten de EG 3 Aal gevangen vanaf 13 maart 2009 3 Aal gevangen voor 13 maart 2009 4

Nadere informatie

Toch kunnen de vrolijk wapperende vlaggetjes buiten, niet verhullen dat de situatie in de Noordzeevisserij zorgelijk is.

Toch kunnen de vrolijk wapperende vlaggetjes buiten, niet verhullen dat de situatie in de Noordzeevisserij zorgelijk is. Spreekpunten van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dr. Henk Bleker, Dag van de Nederlandse zeevisserij, 2 juli 2011, uitgesproken door dr.ir. M. Kool, plv. directeur AKV.

Nadere informatie

Een poging tot het vergelijken van de Europese aalherstelplannen. Magnus van der Meer

Een poging tot het vergelijken van de Europese aalherstelplannen. Magnus van der Meer Een poging tot het vergelijken van de Europese aalherstelplannen Magnus van der Meer Kenniskring Aal, 26 september 2012 1 Oorzaak en oplossing probleem van de teruglopende palingstand De Europese paling

Nadere informatie

Aalonderzoeken Hoogheemraadschap van Delfland: groei en verspreiding van rode aal (Anguilla anguilla)

Aalonderzoeken Hoogheemraadschap van Delfland: groei en verspreiding van rode aal (Anguilla anguilla) Aalonderzoeken Hoogheemraadschap van Delfland: groei en verspreiding van rode aal (Anguilla anguilla) Auteur(s): A.B. Griffioen Wageningen University & Research rapport C081/18 Aalonderzoeken Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20463 22 juli 2013 Beleidsregel van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 12 juli 2013, nr. WJZ / 13117209, houdende

Nadere informatie

Hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB)

Hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) Hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB) Bouwen aan een betere toekomst voor vis en vissers Het EC-voorstel kort samengevat Maatregelen tegen overbevissing en ten gunste van duurzaam beheer

Nadere informatie

Week van de smaak. Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren

Week van de smaak. Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren Week van de smaak 2015 Verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren Puur genieten! Gezond, eerlijk én lekker De Week van de Smaak is een jaarlijks evenement waarin gezond en eerlijk eten extra onder

Nadere informatie

Voorstel bijvangstenregeling

Voorstel bijvangstenregeling Voorstel bijvangstenregeling 2017-2018 Opgesteld voor: Algemene Ledenvergadering Sportvisserij Fryslân Opgesteld namens: Algemeen Bestuur Opgesteld door: Kantoor Onderwerp: Bijvangstenregeling 2017-2018

Nadere informatie

MSC certificering: hoe werkt het?

MSC certificering: hoe werkt het? MSC certificering: hoe werkt het? Nathalie Steins Commercial manager Nederland Kenniskring flyshootvisserij, 22 november 2008 Inhoud presentatie 1. Wat is de Marine Stewardship Council? 2. De standaard

Nadere informatie

Duurzaamheid van vis in sterrenrestaurants.

Duurzaamheid van vis in sterrenrestaurants. Good Fish Foundation Duurzaamheid van vis in sterrenrestaurants. Een onderzoek naar het aanbod van vis, schelp- en schaaldieren op de menukaarten van Nederlandse restaurants met Michelin onderscheiding.

Nadere informatie

IMARES Exploitatie van Chinese Wolhandkrab in Nederland. Emil Kuijs

IMARES Exploitatie van Chinese Wolhandkrab in Nederland. Emil Kuijs Exploitatie van Chinese Wolhandkrab in Nederland Emil Kuijs Geschiedenis Introductie 197 Begin 193s Snelle colonisatie Plaag voor de visserij Schade aan rivier oevers e Eeuw Plagen in 19, 197, 1953, 195,

Nadere informatie

Battle of Concepts / W.J.Wijdeveld EcoVISion Scope Bargerveen biologisch gekweekte vis in Nederland

Battle of Concepts / W.J.Wijdeveld EcoVISion Scope Bargerveen biologisch gekweekte vis in Nederland Battle of Concepts 02-2019 / W.J.Wijdeveld EcoVISion Scope Bargerveen is onderdeel van een regio met een lange energie productie geschiedenis. Na de turf winning en recent de aardolie- en gas winning zorgen

Nadere informatie

Kokkels in Waddenzee en Zeeuwse Delta,

Kokkels in Waddenzee en Zeeuwse Delta, Indicator 2 juli 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De natuurlijke dynamiek van het

Nadere informatie

Rapport Hengelvangstregistraties Volkerak-Zoommeer en kanalen

Rapport Hengelvangstregistraties Volkerak-Zoommeer en kanalen Rapport Hengelvangstregistraties 2017 Volkerak-Zoommeer en kanalen Inleiding Op het Volkerak-Zoommeer wordt gevist door zowel sport- als beroepsvissers. Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft een machtiging

Nadere informatie

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur?

Opdracht 1b. Welk soort afval is het meest schadelijk voor de natuur? Opdracht 1a. In de tabel hieronder staan een aantal materialen. Bedenk per type materiaal 3 soorten afval die je tegenkomt onderweg naar school of op het schoolplein. Zoek per categorie van 1 soort afval

Nadere informatie

Visserij Service Nederland sterk in viswerk Glasaalonderzoek Kinderdijk

Visserij Service Nederland sterk in viswerk Glasaalonderzoek Kinderdijk Visserij Service Nederland sterk in viswerk Glasaalonderzoek Kinderdijk Onderzoek aanbod glas- en pootaal met glasaaldetector Rapport VSN 2016.06 In opdracht van Waterschap Rivierenland 19 juli 2016 Glasaalonderzoek

Nadere informatie

Beter dan. de natuur zelf. Geschiedenis van de glasaaluitzet in Europa

Beter dan. de natuur zelf. Geschiedenis van de glasaaluitzet in Europa Beter dan de natuur zelf Geschiedenis van de glasaaluitzet in Europa TEKST Willem Dekker, Lantbruksuniversitet SLU, Institutionen för akvatiska resurser Laurent Beaulaton, Office national de l eau et des

Nadere informatie

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen

Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid Lensing Food B.V. Ruud Harmsen Partner van duurzaamheid Duurzaamheidsbeleid 2017-2018 Lensing Food B.V. Ruud Harmsen PROCEDUREHANDBOEK Bladzijde 1/7 Inhoud Over Lensing Food B.V. 2 People 3 Voedselveiligheid 3 Sociale betrokkenheid

Nadere informatie

Visfeiten: Paling (versie juni 2012)

Visfeiten: Paling (versie juni 2012) Paling algemeen De Europese paling (Anguilla anguilla) behoort tot de familie van palingen (Anguillidae) en daarmee tot de orde van palingachtigen (Anguilliformes). Er zijn meer dan 15 soorten die tot

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij het VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

BIJLAGEN. bij het VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.10.2014 COM(2014) 640 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij het VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT over de resultaten van de uitvoering van de beheersplannen

Nadere informatie

Vanuit de zaal werd gevraagd of er geen algeheel vangstverbod moet komen (met compensatie van beroepsvissers)

Vanuit de zaal werd gevraagd of er geen algeheel vangstverbod moet komen (met compensatie van beroepsvissers) Verslag bijeenkomst Aalherstel 06-10-2011 Ruim 80 personen hebben aan de bijeenkomst deelgenomen. Presentaties Stand van zaken uitvoering Nederlands Beheerplan Aal (Mirjam Snijdelaar, ministerie van EL&I)

Nadere informatie

ID PASSEPORT POISSON

ID PASSEPORT POISSON ID VISPASPOORT ID PASSEPORT POISSON Kies bewust! Motivatie Compass duurzaamheidfiches Om u te helpen bewuste keuzes te maken aangaande uw voeding, heeft Compass, in samenwerking met zijn partners, een

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal POSTBUS EA DEN HAAG. Datum 30 september 2010 Betreft Dioxine in paling

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal POSTBUS EA DEN HAAG. Datum 30 september 2010 Betreft Dioxine in paling > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal POSTBUS 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Agroketens en Visserij Prins Clauslaan 8 2595 AJ Den Haag Postbus

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 248/17

Publicatieblad van de Europese Unie L 248/17 22.9.2007 Publicatieblad van de Europese Unie L 248/17 VERORDENING (EG) Nr. 1100/2007 VAN DE RAAD van 18 september 2007 tot vaststelling van maatregelen voor het herstel van het bestand van Europese aal

Nadere informatie

Ik en de EU Workshop 1. Marieke Verweij (ProSea) Bruinisse 1 maart 2014

Ik en de EU Workshop 1. Marieke Verweij (ProSea) Bruinisse 1 maart 2014 Ik en de EU Workshop 1 Marieke Verweij (ProSea) Bruinisse 1 maart 2014 Welkom! Richard Martens 2 Wie ik ben 3 Even voorstellen Wie ben je Type bedrijf Wat verwacht je van deze workshop(s)? (Wat hoop je

Nadere informatie

Wageningen IMARES Harder en zeebaars

Wageningen IMARES Harder en zeebaars Harder en zeebaars Biologie en visserij in Nederland en Europa Tammo Bult, Floor Quirijns, Harriët van Overzee, Stijn Bierman is een samenwerkingsverband tussen Wageningen UR en TNO Harder en Zeebaars

Nadere informatie

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent.

Beet! 1. Aanzetten. 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. 1. Aanzetten Beet! 1a. Beet! Jij gaat aan de slag met het dossier Beet!. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN 2 UITNODIGING 15 minuten 3 UITZOEKEN 30 minuten

Nadere informatie

Visfeiten: Paling (versie september 2010)

Visfeiten: Paling (versie september 2010) Paling algemeen De Europese paling (Anguilla anguilla) behoort tot de familie van palingen (Anguillidae) en daarmee tot de orde van palingachtigen (Anguilliformes). Er zijn meer dan 15 soorten die tot

Nadere informatie

Visbestanden in de Noordzee,

Visbestanden in de Noordzee, Indicator 11 juli 2008 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Door overbevissing staan veel visbestanden

Nadere informatie

DE BAKENS VERZETTEN Toekomstvisie Beroepsbinnenvisserij 2020 22 augustus 2011 Combinatie van Beroepsvissers

DE BAKENS VERZETTEN Toekomstvisie Beroepsbinnenvisserij 2020 22 augustus 2011 Combinatie van Beroepsvissers DE BAKENS VERZETTEN Toekomstvisie Beroepsbinnenvisserij 2020 22 augustus 2011 Combinatie van Beroepsvissers Inhoud 1. Inleiding 3 1.1. De beroepsbinnenvisserij anno 2011 3 1.2. De Combinatie van Beroepsvissers

Nadere informatie

Uitkomsten enquête over de Noordzee visbestanden 2011

Uitkomsten enquête over de Noordzee visbestanden 2011 Uitkomsten enquête over de Noordzee visbestanden 2011 Inger Wilms, Pvis. Dit artikel beschrijft de uitkomsten van de Noordzee enquête die afgelopen zomer gehouden is onder Noordzee vissers uit België,

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Geachte heer, mevrouw, Inleiding Met deze brief willen wij u graag op de hoogte stellen van de beslissing van de CVO om het MSC certificaat voor de staand want visserij te beëindigen. De CVO biedt u een

Nadere informatie

E Eet vis wanneer het verantwoord is en. Bij duurzaamheid draait alles om vertrouwen. Directeur Wim van As van Versvishandel Jan van As:

E Eet vis wanneer het verantwoord is en. Bij duurzaamheid draait alles om vertrouwen. Directeur Wim van As van Versvishandel Jan van As: Interview door Theo Aanhaanen, Pensioenadviseur Nieuwe Zaken Directeur Wim van As van Versvishandel Jan van As: Fotografie door Erik Hijweege Versvishandel Jan van As is een begrip in horecaland als leverancier

Nadere informatie

Broodje roofvis. 14 november 2018, Fabrice Ottburg Studiedag kreeften Bilthoven

Broodje roofvis. 14 november 2018, Fabrice Ottburg Studiedag kreeften Bilthoven Broodje roofvis 14 november 2018, Fabrice Ottburg Studiedag kreeften Bilthoven https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/environmental-research/publicaties.htm v.l.n.r. Alterra-rapport

Nadere informatie

Wageningen IMARES. Chinese Wolhandkrab: een overzich

Wageningen IMARES. Chinese Wolhandkrab: een overzich Wageningen IMARES Chinese Wolhandkrab: een overzich Tammo Bult Wageningen IMARES is een samenwerkingsverband tussen Wageningen UR en TNO Wageningen IMARES: Focus Areas Applied Marine research Fisheries

Nadere informatie

Beter dan. de natuur zelf. Geschiedenis van de glasaaluitzet in Europa

Beter dan. de natuur zelf. Geschiedenis van de glasaaluitzet in Europa Beter dan de natuur zelf Geschiedenis van de glasaaluitzet in Europa TEKST Willem Dekker, Lantbruksuniversitet SLU, Institutionen för akvatiska resurser Laurent Beaulaton, Office national de l eau et des

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENHANDLEIDING VMBO Naam: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING Mensen maken op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen ontstaan uit resten

Nadere informatie

Verslag Vissennetwerkbijeenkomst, op 26 november 2015 met het thema Aal. Gehouden in Fort bij Vechten te Bunnik.

Verslag Vissennetwerkbijeenkomst, op 26 november 2015 met het thema Aal. Gehouden in Fort bij Vechten te Bunnik. Verslag Vissennetwerkbijeenkomst, op 26 november 2015 met het thema Aal. Gehouden in Fort bij Vechten te Bunnik. Dagvoorzitters: Tim Pelsma (Waternet) in de ochtend en Jaap Quak (Sportvisserij Nederland)

Nadere informatie

Nut en noodzaak van gecertificeerde duurzame viskweek

Nut en noodzaak van gecertificeerde duurzame viskweek Certificering viskweek Nut en noodzaak van gecertificeerde duurzame viskweek Presentatie op 30 november 2006 voor Nederlands Genootschap voor Aquacultuur Door: John Oosterhuis Kwaliteitsmanager Albert

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben het Net. Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! VISSERIJ 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. VISSERIJ Ik ben het Net Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Haring! Verse

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Onderwerp: Voorlopige resultaten doortrekmetingen vislift H&Z polder Datum: 24-6-2013 Kenmerk: 20121066/not02 Status: Definitief Opsteller: J.

Onderwerp: Voorlopige resultaten doortrekmetingen vislift H&Z polder Datum: 24-6-2013 Kenmerk: 20121066/not02 Status: Definitief Opsteller: J. Aan: P.C. Jol Onderwerp: Voorlopige resultaten doortrekmetingen vislift H&Z polder Datum: 24-6-2013 Kenmerk: 20121066/not02 Status: Definitief Opsteller: J. Hop Inleiding Omstreeks begin mei 2013 is de

Nadere informatie

Aalonderzoeken Hoogheemraadschap van Delfland: groei en verspreiding van rode aal (Anguilla anguilla) 2018

Aalonderzoeken Hoogheemraadschap van Delfland: groei en verspreiding van rode aal (Anguilla anguilla) 2018 Aalonderzoeken Hoogheemraadschap van Delfland: groei en verspreiding van rode aal (Anguilla anguilla) 2018 Auteur(s): A.B. Griffioen & K. Schilder Wageningen University & Research rapport C082/18 Aalonderzoeken

Nadere informatie

Proefproject Zeeuwse Tong: Jan Ketelaars, namens Stichting Zeeuwse Tong

Proefproject Zeeuwse Tong: Jan Ketelaars, namens Stichting Zeeuwse Tong Proefproject Zeeuwse Tong: 2009-2013 Jan Ketelaars, namens Stichting Zeeuwse Tong Stichting Zeeuwse Tong Stichting Zeeuwse Tong Focus: ontwikkeling van binnendijkse zoutwateraquacultuur de kweek van zeetong

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen. Genieten van vis ook in toekomst! Maart 2014. Profish Food B.V. Oude Rijksstraatweg 24 7390 AB Twello

Duurzaam ondernemen. Genieten van vis ook in toekomst! Maart 2014. Profish Food B.V. Oude Rijksstraatweg 24 7390 AB Twello Duurzaam ondernemen Genieten van vis ook in toekomst! Maart 2014 Profish Food B.V. Oude Rijksstraatweg 24 7390 AB Twello Profish Deutschland GmbH Rottweg 79 D-48683 Ahaus Inleiding Al jaren zet Profish

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting 2016483. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Vijf jaar

Niet-technische samenvatting 2016483. 1 Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Vijf jaar Niet-technische samenvatting 2016483 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Het Korhoen komt terug naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe 1.2 Looptijd van het project 1.3 Trefwoorden (maximaal 5)

Nadere informatie

Glasaal over de dijk 2014

Glasaal over de dijk 2014 Visserij Service Nederland sterk in viswerk Glasaal over de dijk 2014 Uitgevoerd in Den Oever Rapport VSN 2014.04 In opdracht van Stichting DUPAN 14 augustus 2014 Met bijdrage van: Glasaal over de dijk

Nadere informatie

Kenniskring Slim Ondernemen. 28 maart 2009 MKB Adviseurs Jaap Luchies Tel.nr. 038 426 25 90 Email: jluchies@mkbadviseurs.nl

Kenniskring Slim Ondernemen. 28 maart 2009 MKB Adviseurs Jaap Luchies Tel.nr. 038 426 25 90 Email: jluchies@mkbadviseurs.nl Kenniskring Slim Ondernemen 28 maart 2009 MKB Adviseurs Jaap Luchies Tel.nr. 038 426 25 90 Email: jluchies@mkbadviseurs.nl Programma 28 maart 2009 09.00 uur Opening 09.10 uur Efficiënt vistransport 10.00

Nadere informatie

MSC certificering: hoe werkt het?

MSC certificering: hoe werkt het? MSC certificering: hoe werkt het? Nathalie Steins Commercial manager Nederland Kenniskring binnenvisserij, Rijswijk 18 november 2008 Inhoud presentatie 1. Wat is de Marine Stewardship Council? 2. De standaard

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2017 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0323-a-17-2-b Analyse maatschappelijk vraagstuk: plastic in het milieu tekst 1 Veel meer plastic dan gedacht eindigt

Nadere informatie

Ecologische monitoring

Ecologische monitoring Ecologische monitoring Op dit deel van de website staan de monitoringsgegevens die Eco-Niche heeft verzameld voor de jaarlijkse ecologische monitoring van de Meeslouwerplas. Gegevens over vissen, vogels,

Nadere informatie

Intensiteit van de visserij op de Noordzee,

Intensiteit van de visserij op de Noordzee, Indicator 20 mei 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De gebieden met hoge ecologische

Nadere informatie

Journaal. EMFZV-bijdrage aan voortplanten van paling.

Journaal. EMFZV-bijdrage aan voortplanten van paling. Journaal 4 dec. 2017 NR Stichting DUPAN Bronland 12-D Campus Universiteit Wageningen Postbus 249 6700 AE Wageningen info@dupan.nl Verschijnt 4 x per jaar Jaargang 7 Op 1 juni 2010 sloegen de verenigingen

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.6.2016 COM(2016) 414 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD met de beoordeling zoals vereist op grond van artikel 24, lid 3, en artikel 120,

Nadere informatie

De staat van de visserij en aquacultuur in de wereld

De staat van de visserij en aquacultuur in de wereld AQUACULTUUR OVERZEE De staat van de visserij en aquacultuur in de wereld Door Raymon van Anrooy, FAO Visserij en Visteelt Departement, Rome De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO)

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENWERKBOEK DE EINDOPDRACHT Team: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING De mens maakt op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele

Nadere informatie

Karperproject Noord-Willemskanaal Onderzoek naar de verspreiding van karpers in een groot boezemkanaal

Karperproject Noord-Willemskanaal Onderzoek naar de verspreiding van karpers in een groot boezemkanaal Karperproject Noord-Willemskanaal Onderzoek naar de verspreiding van karpers in een groot boezemkanaal Peter Paul Schollema Vissennetwerk 25 November 2016 Aanleiding De Hengelsportfederatie Groningen-Drenthe

Nadere informatie

LEVENDE OCEANEN DOCENTENHANDLEIDING

LEVENDE OCEANEN DOCENTENHANDLEIDING LEVENDE OCEANEN DOCENTENHANDLEIDING Leuk dat je aan de slag gaat met het lesmateriaal van Greenpeace! Leerlingen verwerven inzicht in de oceaanproblematiek en ontdekken wat ze hier zelf aan kunnen doen.

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid WERKTIJDVERKORTING 2015 Een onderzoek naar het beroep door ondernemingen in 2015 op art. 8 van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945 mei 2017

Nadere informatie

mei 2018 Goed jaar voor jonge paling in Friesland en Zeeland

mei 2018 Goed jaar voor jonge paling in Friesland en Zeeland Journaal 1 mei 2018 NR Stichting DUPAN Bronland 12-D Campus Universiteit Wageningen Postbus 249 6700 AE Wageningen info@dupan.nl Verschijnt 4 x per jaar Jaargang 8 Op 1 juni 2010 sloegen de verenigingen

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017 Nederlandse landbouw en visserij 2017 Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 14 5 Waardering en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op de artikelen 8, 10a en 12 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op de artikelen 8, 10a en 12 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 12733 4 mei 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 30 april 2015, nr. WJZ / 15032842, tot wijziging

Nadere informatie