Toelichting presentaties Thema en Zeepkist

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting presentaties Thema en Zeepkist"

Transcriptie

1 Toelichting presentaties Thema en Zeepkist Gebouw De Sprenge: Themapresentaties Ruimte uur Werkgroep Digitaal Leerplatform Toelichting en discussie over de mogelijkheden en gevolgen van het Open Digitaal Leerplatform, o.l.v. Professor Wim Veen. Toelichting en discussie open digitaal leerplatform uur Werkgroep Digitaal Leerplatform Toelichting en discussie open digitaal leerplatform Idem als hiervoor. Toelichting en discussie over de mogelijkheden en gevolgen van het Open Digitaal Leerplatform, o.l.v. Professor Wim Veen uur Fernand van Westerhoven, directeur VDO, Hogeschool Arnhem Nijmegen Co-creëren, doet u mee? Zowel aan de kant van de opleider als aan de kant van de klanten, opdrachtgevers en cursisten, verandert er heel veel. Dat leidt ertoe dat je in samenwerking blended leertrajecten gaat vormgeven en participeert in leernetwerken. Dat betekent intensieve samenwerking tussen opleider, cursist of klant. Co-creëren heet dat. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de bedrijfsvoering? In deze workshop gaan we aan den lijve ervaren wat dat inhoudt. Deze bijeenkomst is vooral bedoeld voor beleidsmakers uit werkveld en onderwijs.

2 Ruimte uur Kennisnetfederatie Kennisnet, dé verbinding tussen onderwijs, werkveld en leveranciers? De kennisnetfederatie knoopt in het onderwijs instellingen, uitgevers en andere aanbieders van leermiddelen aan elkaar. Leraren en studenten kunnen zo eenvoudig gebruik maken van al het beschikbare materiaal. In deze sessie wordt uitgelegd hoe dit gebeurt en hoe we in onze branche hier van zouden kunnen profiteren uur Radboud UMC, Nicolai van der Woert, sr beleidsadviseur Bureau Onderwijsinnovatie De impact van Open Onderwijs voor de gezondheidszorg De populariteit van Open Educational Resources (OER), Open CourseWare (OCW) en Massive Open Online Courses (MOOCs) neemt een steeds hogere vlucht. Een snel stijgend aantal gerenommeerde instellingen publiceert open onderwijsmateriaal en/of gebruikt dit bij het vormgeven van meer Open Onderwijs. Deze trend heeft wereldwijd in toenemende mate impact en krijgt veel aandacht in de media. Er is sprake van een verstorende innovatie die instellingen uitdaagt positie te bepalen en in actie te komen. Ook het onderwijs in de zorg staat voor een aantal keuzes. U krijgt een gedegen overzicht van de stand van zaken en antwoord op vele prangende vragen over Open Onderwijs uur François Walgering, MOOC Factory Unieke kans voor open online kennisdeling binnen ZW&O In Nederland begint de buzz rondom MOOCs rond te zingen. De Universiteiten in Amerika geven het voorbeeld. Vele duizenden inschrijvingen voor deze vorm van open online courses en ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat is nou eigenlijk een MOOC? Welke spelers zijn er op de markt? Wat zijn de kenmerken en voordelen? MOOC Factory neemt u mee in deze wereld. We bekijken MOOC s vanuit een didactische bril, naar het sociale leeraspect, naar de rol van de docent als curator, naar de rol van de student/medewerker en naar een vorm van gamification. Wij zien integratie ontstaan tussen formeel, informeel en sociaal leren. Kunnen MOOC s een belangrijke rol spelen in de professionalisering van ZW&O? Oordeel zelf uur Frank Thuss, Hogeschool Arnhem Nijmegen Leren met mobile devices Wat is mobiel leren? Hoe ondersteun je nieuwe vormen van leren opleiden met mobiele devices? Wat is de didactische meerwaarde van leren met mobiele devices en mobiel leren? Frank Thuss (HAN) gaat tijdens zijn presentatie in op deze vragen. Deelnemers worden uitgenodigd hun smartphone of tablet bij de hand te houden tijdens de presentatie. Frank Thuss is werkzaam als specialist Leren met ict bij Centre of Expertise Leren met ict van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Op blogt hij regelmatig over mobiel leren. Frank is mede-auteur van het boek OnderWIJS met ICT, over leren met ict voor leraren en -opleiders.

3 Ruimte 14a uur Ben Kokkeler, UT Twente/ BMC, i.s.m. Jeugdzorg Twente Co-creatieve, intersectorale leerplatformen: paden, kansen en valkuilen Een voordracht met visies en ervaringen op het gebied van open leerplatformen die kritisch tegen het licht worden gehouden. Met behulp van de literatuur over co-creatie, actieleren, lerende organisaties en lering uit good practices. Resulterend in een analyschema, een hulpmiddel voor deelnemers aan de workshop voor verder gebruik in hun eigen praktijk. E.e.a. wordt geordend aan de hand van drie procesniveaus: interorganisatorische co-creatie; intersectorale leerplatformen rond samengestelde teams; co-creatie tussen cliënten en hulpverleners in zorg en welzijn. Met daarbij de kansen en valkuilen, v.w.b. veranderkundige en leermethodologische aspecten en technologie (ontwikkeling en toepassing) uur Kirsten Jonkman, Jarabee ism Thorax Praktijkvoorbeeld platformontwikkeling uit het werkveld! Jarabee neemt u mee in de ervaringen rond platformontwikkeling, samen leren en samen ontwikkelen. Samen leren vraagt helderheid over een gezamenlijke visie. Samen leren vraagt co-creatie/samenwerken. Met alleen een tool/platform ben je er niet. Deelnemers moeten zich eigenaar voelen van het product uur Trieneke Santing, Philadelphia en Bonnie vd Plas, Atrivision Implementatie van het principe Interactieve workshop om kennis te maken met het principe en de vertaling in de praktijk. Aan de hand van een casus binnen Philadelphia, gaan we in groepjes een leerlijn volgens het principe opzetten rondom het thema autisme staat voor: 70% leren tijdens het werk, 20% leren van en met elkaar en 10% leeractiviteiten zoals trainingen en e-learning. Door alle bezuinigingen wordt het steeds moeilijker om werknemers voor leeractiviteiten weg te halen van de werkvloer. Binnen de leervisie van Philadelphia was het leren dicht bij de werkpraktijk al een speerpunt, maar samen met Atrivision stellen zij dit nog scherper door het principe te implementeren uur Janine van Zoest, Landsteiner Instituut/Groene Hart Ziekenhuis en Jacco Schimmel van PAT Learning Solutions Co-creatie coöperatie ProfPortaal Zorg.nl ProfPortaal Zorg is een e-learning coöperatie zonder winstoogmerk van ziekenhuizen en instellingen in de VVT. Opgericht door 10 zorginstellingen met jarenlange ervaring, vanuit de overtuiging dat het belangrijk is om over goede en betaalbare e-learning te kunnen blijven beschikken. Daarom is besloten om de samen gemaakte materialen te ontsluiten voor de gehele branche. Materiaal van, voor en door de zorgpraktijk dus. Voor zowel de beroepspraktijk zelf als het middelbaar en hoger beroepsonderwijs.

4 Ruimte 112 Doe-workshops uur Deltion College Videolessen maken Videolessen maken duur en ingewikkeld? Maak je eigen videolessen met behulp van simpele en gratis webtools uur Deltion College Organiseer het aanbod Ervaar en leer hoe je zonder elektronische leeromgeving toch het digitale cursusaanbod kunt organiseren uur ROC van Twente Thuis maar toch samen leren Voor samen leren hoef je niet altijd bij elkaar te zitten. Leer en ervaar in deze workshop hoe dat gaat uur Deltion College (zelf) Toetsing Digitale toetsen maken moeilijk en ingewikkeld? Maak in deze workshop jouw eigen digitale toets met een gratis webtool.

5 Gebouw De Kapel Zeepkistpresentaties Zeepkist en uur Achieved Achieved, Je persoonlijke Lifelong Learning Plan Achieved is een online persoonlijk leerplan dat werknemers de beste leeractiviteiten laat delen en ontdekken. Leren vindt allang niet meer alleen plaats in formele trainingen. Apps, MOOCs, ebooks en video lectures hebben voor een complete revolutie gezorgd in leren en ontwikkelen. Leeractiviteiten zijn altijd en overal beschikbaar tegen een fractie van de traditionele kosten. Achieved zorgt dat werknemers de beste informele leeractiviteiten vinden bij hun persoonlijke ambitie en leerstijl. Hierdoor wordt leren sociaal en inspirerend en uur De Schrijverij Kleine e-learning modules Een deel van onze cursussen bestaat uit kleine e-learning modules die we eind 2014 voor een app prijs beschikbaar gaan stellen; effectief, efficiënt, attractief en snel bereikbaar. We dragen bij aan de ontwikkeling van uw eigen materiaal, maar u bent de dirigent.

6 Zeepkist en uur Tactus Verslavingszorg T-Pack T-Pack: Technological Pedagogical Content Knowledge Ga je zelf aan de slag met e-learning? Combineer je didactische, inhoudelijke en ICT-vaardigheden? Het T-pack model helpt je daarbij en uur ZorgAccent/Carematch Samen delen, samen leren E-Learning. Kennisdeling binnen de organisatie en daarbuiten? Overkoepelend LMS (meerdere e-learning systemen koppelen tot één portaal voor zowel medewerker als leidinggevende) Digitaal Portfolio (Portfolio opbouwen voor zorgverleners; in eigendom van de medewerker; beginnend vanaf Stage en tijdens vacature-/sollicitatie procedure) en uur Dimence (GGZ-organisatie) E-learning voor de zorg, gemaakt door de zorg Uitleg over het gezamenlijk ontwikkelen van e-modules over thema s die in de zorg actueel zijn. Daarbij wordt duidelijk dat het combineren van inhoud (de zorg), didactiek en ICT tot mooie en kwalitatieve producten kan leiden. Een aantal e-modules laten we zien en kunnen ter plekke uitgeprobeerd worden. Tevens zal aandacht besteed worden aan het samenwerkingsproces waarmee de modules ontwikkeld zijn door inhoudsdeskundigen van een zorginstelling en een e-learningontwikkelaar. Dit geeft wellicht ideeën voor het succesvol invoeren van e-learning binnen uw organisatie. Zeepkist en uur Doorlopend filmpjes, statements, toekomstvisie diverse leveranciers, etc.

7 Zeepkist én uur Infolearn Nieuwe Moodle + concept i.c.m. met de community hub. In dit verhaal zullen wij opensource software en open content toelichten. Deze hub wordt door zorginstellingen gebruikt om gratis content te delen. Innovatieve leeroplossingen en uur Courseware Titel Mobiel leren, van creëren tot uitserveren Lesmateriaal dat wordt gebruikt tijdens mobiel leren vraagt een specifieke manier van ontwerpen en ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook aspecten die anders zijn bij mobiel leren als je het lesmateriaal aanbiedt aan de cursist. Wat is de rol van auteurstools, lesmateriaalontwikkelaars en leerplatformen en is deze anders dan bij 'gewoon' online leren? In deze sessie zullen we hierop in gaan.

Toelichting presentaties Thema en Zeepkist

Toelichting presentaties Thema en Zeepkist Toelichting presentaties Thema en Zeepkist Gebouw De Sprenge: Themapresentaties Ruimte 4 13.15-14.00 uur Werkgroep Digitaal Leerplatform Toelichting en discussie over de mogelijkheden en gevolgen van het

Nadere informatie

Werken met TPACK. Wilfred Rubens

Werken met TPACK. Wilfred Rubens Werken met TPACK Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Introductie TPACK Video TPACK Wat weten jullie over TPACK? Korte herhaling Werken met TPACK aan de hand van opdrachten Sterke en minder sterke

Nadere informatie

E-learning biedt perspectief

E-learning biedt perspectief E-learning biedt perspectief Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com http://www.slideshare.net/wrubens Wie van u... Raad van bestuur Directies/managers (lijn) P&O Beleidsadviseurs Opleidingsadviseurs

Nadere informatie

TeleTrainer: training in de e van het leren

TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer voor elke docent die betrokken is bij ICT in het onderwijs geschikt voor beginner, gevorderde en specialist geschikt voor verschillende rollen rondom

Nadere informatie

@ E-learning: ook uw zorg?! Vives Kortrijk, 12 december 2017

@ E-learning: ook uw zorg?! Vives Kortrijk, 12 december 2017 @ E-learning: ook uw zorg?! Vives Kortrijk, 12 december 2017 Dankjewel aan Lisa Kerckhof Yves Seurynck Tine Vanderplancke Infolearn stelt voor... 1. Infolearn : Wie zijn we en wat doen we? 2. Novio Concept:

Nadere informatie

The Courseware Company BV Postbus 394 3500 AJ UTRECHT Tel: 030 2399 090 Fax: 030 2399 091 www.courseware.nl BTW: 80.63.88.407.B.

The Courseware Company BV Postbus 394 3500 AJ UTRECHT Tel: 030 2399 090 Fax: 030 2399 091 www.courseware.nl BTW: 80.63.88.407.B. Articulate Studio 13 PRO Algemeen Maak snel e-learningmodules, quizzen en andere interactieve content met een auteurstool waarmee je meteen aan de slag kunt! Onderdelen Studio PRO Articulate Studio PRO

Nadere informatie

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens

Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT. Wilfred Rubens Docenten effectiever professionaliseren dankzij ICT Wilfred Rubens Programma Introductie Huidige situatie docentprofessionalisering digitale didactiek Perspectieven op een alternatief Voorbeelden en leervragen

Nadere informatie

Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar

Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar Opleiden in het digitale tijdperk Mary Dankbaar Online learning is the single biggest change in education since the printing press John Chubb and Terry Moe Inhoud Online leren Voordelen en aandachtspunten

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

Anders kijken, anders leren, anders doen

Anders kijken, anders leren, anders doen Anders kijken, anders leren, anders doen Grensoverstijgend leren en opleiden in zorg en welzijn in het digitale tijdperk HOOFDLIJN 5 Hoofdlijn 5. Consistente en op elkaar aansluitende leertrajecten in

Nadere informatie

Valkuilen, middelen en begeleiding van docenten Klaas Bellinga

Valkuilen, middelen en begeleiding van docenten Klaas Bellinga Docent is keyin blended learning Valkuilen, middelen en begeleiding van docenten Klaas Bellinga Blended learning Blended learning omvat een mix van e-learning en andere vormen van onderwijs, Daarbij gaat

Nadere informatie

Uw online leerplatform. Slimmer leren

Uw online leerplatform. Slimmer leren Uw online leerplatform Slimmer leren Leer slimmer Blijf vitaal bent een succesvolle organisatie. U past U zich aan nieuwe omstandigheden aan. U wilt dat uw medewerkers inspelen op die veranderingen. Daarom

Nadere informatie

Uitkomsten survey. Hamptonga.gov

Uitkomsten survey. Hamptonga.gov Uitkomsten survey Hamptonga.gov Respons 27 ingevulde surveys Wat zou de belangrijkste meerwaarde van een SIG Blended Learning voor jou zijn? theorievorming onderzoeksresultaten uitwisselen gezamenlijk

Nadere informatie

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop?

Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Flipped classroom: hoger onderwijs op zijn kop? Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com LEARNING LAB 1 Sessieleider: Wilfred Rubens 14.15 17.15 uur / zaal E-1.20 http://www.slideshare.net/wrubens http://www.wilfredrubens.com

Nadere informatie

Implementeren van onderwijstechnologie: hoe toekomstbestendig is uw aanpak?

Implementeren van onderwijstechnologie: hoe toekomstbestendig is uw aanpak? Implementeren van onderwijstechnologie: hoe toekomstbestendig is uw aanpak? Vragen staat vrij Bart van Luik Tim Remmers Summer Schools 2010 Onderwijskundige expertise Organisatorisch inzicht Technologische

Nadere informatie

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs Open & Online De (mogelijke) rollen van bibliotheken Onderwijs Enthousiasme om mee te werken aan het onderzoek De opkomst hier vandaag Vragen en nieuwsgierigheid Leidraad met vragen opgesteld Telefonische

Nadere informatie

Trends in het nieuwe leren

Trends in het nieuwe leren Trends in het nieuwe leren Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Projectleider, e-learning adviseur, blogger Projectleider, e-learning adviseur, blogger Programma Definitie Enkele waarschuwingen

Nadere informatie

Specialist Digitale Didactiek 2016-2017 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Specialist Digitale Didactiek 2016-2017 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Specialist Digitale Didactiek 2016-2017 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo If we teach today s students as we taught yesterday we rob them of tomorrow Specialist Digitale Didactiek Leiding

Nadere informatie

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING 10 VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING En de inzet van technologie vanuit onderwijsgedreven innovatie op scholen in het VO en MBO 10 voordelen van blended learning Blended learning is hot in Nederland. Blended

Nadere informatie

Massive Open Online Courses voor de professionele ontwikkeling van medewerkers. Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com

Massive Open Online Courses voor de professionele ontwikkeling van medewerkers. Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Massive Open Online Courses voor de professionele ontwikkeling van medewerkers Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com EMMA Pilots MOOCs Meerdere talen #EUMoocs Aggregator http://europeanmoocs.eu/

Nadere informatie

Beleidslunch ICT integratie 28/1/2014

Beleidslunch ICT integratie 28/1/2014 Beleidslunch ICT integratie 28/1/2014 1 Agenda Strategische prioriteiten Ontwikkelingen / tendensen in de samenleving Consequenties voor organisatie van het onderwijs voor ICT / ondersteuning andere Andere

Nadere informatie

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK?

IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? IK WIL DE MOGELIJKHEDEN VAN ONLINE ONDERWIJS VERKENNEN WAAR BEGIN IK? Dit stappenplan neemt je mee langs vragen die relevant zijn als je online onderwijs wilt ontwikkelen: waarom wil je inzetten op online

Nadere informatie

Op weg naar EUR-strategie online leren

Op weg naar EUR-strategie online leren Op weg naar EUR-strategie online leren SURF Symposium Open en Online Education, 11 maart 2014 Dr. Gerard Baars Directeur Risbo en projectleider deelprogramma online leren EUR Bouwstenen strategie online

Nadere informatie

VAN LEREN NAAR PRESTEREN

VAN LEREN NAAR PRESTEREN VAN LEREN NAAR PRESTEREN DE WEG NAAR WERKPLEKGEORIENTEERDE E-LEARNING JANINE VAN ZOEST IN EEN NOTENDOP GROENE HART ZIEKENHUIS PROFPORTAAL ZORG NEXT LEARNING ELLIOTT MASIE S LEARNING BOB & CON WERKPLEKLEEROPLOSSING

Nadere informatie

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2)

HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) HOE VERSTERK JE HET ONDERWIJS MET DIGITALE MEDIA Emil Diephuis (DT) Ria Jacobi (O2) 1 ENKELE TRENDS (LEARNING TOMORROW) 1. De gestage groei van e-learning. Met name blended learning wordt de default manier

Nadere informatie

Community of Practice Leren en ict van start

Community of Practice Leren en ict van start Community of Practice Leren en ict van start De Community of Practice Leren en ict (CoP Leren en ict) biedt komend schooljaar een leer- en werkgemeenschap voor mbo-docenten en teammanagers die in hun onderwijs

Nadere informatie

Hallo! Wij zijn Hubper.co

Hallo! Wij zijn Hubper.co Hallo! Wij zijn Hubper.co Wij zijn nieuw en vertellen graag iets meer over onszelf. We zijn een technologiebedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van online leeroplossingen. Hierin zijn wij anders

Nadere informatie

ISEO Consult. voorbeelden uitgevoerde projecten

ISEO Consult. voorbeelden uitgevoerde projecten ISEO Consult voorbeelden uitgevoerde projecten E-LEARNING ONTWIKKELEN Type opdrachtgever: kenniscentrum Ontwikkel een e-learning module (inclusief toetsing) voor nieuwe medewerkers op tankstations. In

Nadere informatie

Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw

Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw inspireren motiveren realiseren Werken aan kwaliteit oog voor onderwijs in de 21e eeuw primair onderwijs Klassewijzer BV Lageweg 14c 9698 BN Wedde T 0597-464483 www.klassewijzer.nl info@klassewijzer.nl

Nadere informatie

Excellente docent in de mbo-praktijk

Excellente docent in de mbo-praktijk Excellente docent in de mbo-praktijk Uitwisseling scholen HU 7 maart 2014 ROCMN P&O 5-3-2014 1 ROC Midden Nederland Profiel: Kwaliteit, kleinschaligheid en persoonlijk contact Nauwe verbinding met regionale

Nadere informatie

Omaha System. Lesmateriaal voor docenten en studenten

Omaha System. Lesmateriaal voor docenten en studenten Omaha System Lesmateriaal voor docenten en studenten Achtergrond: OMAHA System in de gezondheidszorg Zorg- en welzijnsmedewerkers gaan steeds meer samenwerken op lokaal niveau. Naast huisartsen en medewerkers

Nadere informatie

Onze Trainingen en Diensten

Onze Trainingen en Diensten Kick-off Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen zich op

Nadere informatie

Inspiratiesessie. Het veranderende leerlandschap

Inspiratiesessie. Het veranderende leerlandschap Inspiratiesessie Het veranderende leerlandschap Het veranderende leerlandschap Het zorglandschap verandert: zorgconsument zelf staat meer centraal en krijgt ook meer de regie over de eigen gezondheid.

Nadere informatie

Ria Jacobi 30 maart 2017

Ria Jacobi 30 maart 2017 Ria Jacobi 30 maart 2017 Open onderwijs 1 Open beweging - Open access> Open Science - Open source - Open leermaterialen - Open onderzoeksdata - Open standaarden Bron: https://www.yearofopen.org/; https://openeducationweek.org/;

Nadere informatie

Xerte. Stapsgewijs en templategestuurd online leermiddelen maken

Xerte. Stapsgewijs en templategestuurd online leermiddelen maken Xerte Stapsgewijs en templategestuurd online leermiddelen maken Seminar en workshops Tools en open onderwijs in een blended context, 25 mei 2018, TUDelft JaapJan Vroom Senior adviseur onderwijsinnovatie

Nadere informatie

Deze workshop is ook uitermate geschikt voor docenten met weerstand of docenten die een extra boost nodig hebben.

Deze workshop is ook uitermate geschikt voor docenten met weerstand of docenten die een extra boost nodig hebben. Beste it s learning contactpersoon, De zomer is voorbij en een nieuwe schooljaar is begonnen, met leuke uitdagingen en ontwikkelingen. Wij hebben deze zomer uiteraard niet stil gezeten en we willen u graag

Nadere informatie

H ckathon Real Life Leren Scrum Agile Design Thinking

H ckathon Real Life Leren Scrum Agile Design Thinking Donderdag 9 & vrijdag 10 november 2017 Opdrachtgever: KLM Learning Real Life Leren Scrum Agile Design Thinking Met een krachtig leerresultaat: > Leren door ervaren (de 70 van 70:20:10) > Agile ontwerpen,

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Teaching, Learning & Technology

Teaching, Learning & Technology Onderzoek naar inzet mobiele technologie Jeroen Bottema Teaching, Learning & Technology Miniconferentie Inholland innoveert Onderwerpen A. Onderzoek ipad-klas Pabo Haarlem B. Didactische inzet mobiele

Nadere informatie

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict ACADEMIE Professionalisering Leren en lesgeven Professionalisering Leren en lesgeven Leren en lesgeven met behulp van ict is in het onderwijs steeds belangrijker. Leraren moeten minimaal over dezelfde

Nadere informatie

Avans visie Onderwijs & ICT

Avans visie Onderwijs & ICT Avans visie Onderwijs & ICT Samen het maximale uit jezelf halen met ICT Algemeen De visie op Onderwijs en ICT is afgeleid van de Avans Onderwijsvisie en opgesteld vanuit de overtuiging dat we onze ambitie

Nadere informatie

CAK maakt online leerportal compleet met Springest

CAK maakt online leerportal compleet met Springest CAK maakt online leerportal compleet met Springest Het CAK richtte in 2013 een online portal op voor leren in haar organisatie. Meer zelfregie op het gebied van opleiding & ontwikkeling was het uitgangspunt.

Nadere informatie

1. Introductie...3 2. Verleden...4 2.1 De ENIAC... 4 2.2 ARPANET... 6

1. Introductie...3 2. Verleden...4 2.1 De ENIAC... 4 2.2 ARPANET... 6 DEEL 1 E-LEARNING IN DE TIJD 1. Introductie...3 2. Verleden...4 2.1 De ENIAC... 4 2.2 ARPANET... 6 3. Heden... 10 3.1 Voor- en nadelen van e-learning...10 3.1.1 Voordelen van e-learning...10 3.1.2 Nadelen

Nadere informatie

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict

ACADEMIE. Professionalisering Leren en lesgeven met ict ACADEMIE Professionalisering Leren en lesgeven met ict Professionalisering Leren en lesgeven met ict Leren en lesgeven met behulp van ict is in het onderwijs steeds belangrijker. Leraren moeten minimaal

Nadere informatie

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht

Een Training Die Een Stap Verder Gaat. Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Donderdag 16 januari 2014, Utrecht Intensieve Training Sociale Media voor marketing-en communicatie professionals in het onderwijs Met 2 interessante praktijkpresentaties van: Ingmar Volmer : Sociale Media

Nadere informatie

Leermanagement Systeem 10 tips voor georganiseerd leren

Leermanagement Systeem 10 tips voor georganiseerd leren Leermanagement Systeem 10 tips voor georganiseerd leren 1 Leermanagement Systeem Leermanagement Ondanks dat het vaak gedacht wordt, is een Leer management Systeem (LMS) geen leermanagement. Leermanagement

Nadere informatie

Educatieve e-books via Bookshelf een evolutie in leren

Educatieve e-books via Bookshelf een evolutie in leren Educatieve e-books via Bookshelf een evolutie in leren Blended Learning in het het hoger onderwijs 14 april 2015 Susan Breeuwsma, manager digitale media Hans Willem Cortenraad, directeur 22 november 2012

Nadere informatie

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning

Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Audio e-module Ontwerpen van een e-learning Fragment 001.mp3 002.mp3 Tekst Welkom bij deze e-module. Test je geluid en stel het juiste volume in! De e-module bestaat uit twee delen: Deel 1: de theoretische

Nadere informatie

ZUYD HOGESCHOOL

ZUYD HOGESCHOOL ZUYD HOGESCHOOL 2018-2019 Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar

Nadere informatie

LEARNING ACCELERATOR

LEARNING ACCELERATOR 2e Editie Start 12 september! LEARNING ACCELERATOR HET GROEIPROGRAMMA VOOR LEARNING PROFESSIONALS Het groeiprogramma voor learning professionals Inhoud Wat is de 227 Learning Accelerator? Programma Voor

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Three Ships Learning Solutions

Three Ships Learning Solutions Three Ships Learning Solutions Wiel van de Berg Algemeen Directeur Jos Herkelman Teamleider trainer/consultants Agenda Kennismaken Samen aan jezelf werken Praktisch aan de gang in PO en VO/(M)BO Kaders

Nadere informatie

Elektronische leeromgeving en didactiek. Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens

Elektronische leeromgeving en didactiek. Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Elektronische leeromgeving en didactiek Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Programma Wat is een ELO? Voorbeelden Didactiek en ELO Voorbeelden leeractiviteiten in een ELO Functionaliteiten

Nadere informatie

De impact van Open Educational Resources (OER), Open Courseware (OCW) en Open Education (OE) op het onderwijs in de gezondheidszorg en welzijn

De impact van Open Educational Resources (OER), Open Courseware (OCW) en Open Education (OE) op het onderwijs in de gezondheidszorg en welzijn De impact van Open Educational Resources (OER), Open Courseware (OCW) en Open Education (OE) op het onderwijs in de gezondheidszorg en welzijn Presentatie voor WGV zorg en welzijn, Apeldoorn, 6 maart 2014

Nadere informatie

LEARNING LAB. Training: Ontwerp een onderwijskundig sterke e-learningervaring. donderdag 20 oktober van uur

LEARNING LAB. Training: Ontwerp een onderwijskundig sterke e-learningervaring. donderdag 20 oktober van uur LEARNING LAB Training: Ontwerp een onderwijskundig sterke e-learningervaring donderdag 20 oktober van 10.00 17.30 uur Training: Ontwerp een onderwijskundig sterke e Learningervaring Marcel de Leeuwe verzorgt

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

OpenU, DLWO en curriculum. Wilfred Rubens

OpenU, DLWO en curriculum. Wilfred Rubens OpenU, DLWO en curriculum Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Programma Ambitie OU Concept OpenU bij OLW Curriculum? Onderdeel OpenU als casus curriculum Demonstratie Open Universiteit: spin

Nadere informatie

Idee gebaseerd op: 1.Creating an Educational Game Program for Higher Education. 2.Digitale toetsing Strategiegame. Steve Ackerman. and Kathy Christoph

Idee gebaseerd op: 1.Creating an Educational Game Program for Higher Education. 2.Digitale toetsing Strategiegame. Steve Ackerman. and Kathy Christoph Idee gebaseerd op: 1.Creating an Educational Game Program for Higher Education 2.Digitale toetsing Strategiegame Steve Ackerman and Kathy Christoph Focus en doelstelling bijeenkomst Speel het spel en doe

Nadere informatie

Inhoud. 1 Introductie 13. 2 Interactief onderwijs via het web 25. Erik Bolhuis en Aike van der Hoeff

Inhoud. 1 Introductie 13. 2 Interactief onderwijs via het web 25. Erik Bolhuis en Aike van der Hoeff Inhoud 1 Introductie 13 Erik Bolhuis en Aike van der Hoeff 1.1 Inleiding 13 1.2 ICT 14 1.3 Rendement en skills 14 1.4 TPACK en de drie vertrekpunten 16 1.5 De digitale taxonomie van Bloom 18 1.6 Kennis,

Nadere informatie

plan van aanpak opschaling e- health

plan van aanpak opschaling e- health plan van aanpak opschaling e- health Matthijs Jantzen Projectleider E-health GGz Centraal even voorstellen Historicus Informatiemanager Webmaster Stafmedewerker historie e-health GGz Centraal 2008 eerste

Nadere informatie

Leren in netwerken met OpenU. Wilfred Rubens

Leren in netwerken met OpenU. Wilfred Rubens Leren in netwerken met OpenU Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Smartphone/tablet met internetaansluiting bij u? Inhoud Veranderende opvattingen over leren Voorbeelden leeractiviteiten OU Discussie

Nadere informatie

Onderwijs en ICT Beleidsplan

Onderwijs en ICT Beleidsplan Onderwijs en ICT Beleidsplan Periode: 2017 - School: Schoolleider: Proces eigenaar van het ICT beleid: Is er een gedragen teambesluit: Versie: Id Beleidsterrein / onderdeel Mogelijke deelvragen Inhoud

Nadere informatie

Het boek is zeer geschikt voor wie wil nadenken over modern onderwijs en daar is E- Learning een modern onderdeel van.

Het boek is zeer geschikt voor wie wil nadenken over modern onderwijs en daar is E- Learning een modern onderdeel van. Het boek is zeer geschikt voor wie wil nadenken over modern onderwijs en daar is E- Learning een modern onderdeel van. Aad van der Drift Onderwijs ICT Nieuws Verkrijgbaar bij uitgeverij Leuker.nu Klik

Nadere informatie

LEARNING ACCELERATOR

LEARNING ACCELERATOR Start 24 januari 2019! LEARNING ACCELERATOR HET GROEIPROGRAMMA VOOR LEARNING PROFESSIONALS Het groeiprogramma voor learning professionals Inhoud Wat is de 227 Learning Accelerator? Programma Voor wie?

Nadere informatie

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren

VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren VELOV-leergemeenschap Digitaal Leren Welke richting slaan we in met de lerarenopleiding? Hoe is het om in 2020 in de lerarenopleiding te studeren? Hoe ziet de leraar van de toekomst eruit? Zijn mobiele

Nadere informatie

Massive Open Online Courses Droom of nachtmerrie? Wilfred Rubens

Massive Open Online Courses Droom of nachtmerrie? Wilfred Rubens Massive Open Online Courses Droom of nachtmerrie? Wilfred Rubens http://www.wilfredrubens.com Inhoud MOOC? Aanleiding MOOC e-learning: doelen en opzet Deelname, tevredenheid, participatie Geleerde lessen!2

Nadere informatie

OUTPLACEMENT. Wij brengen talent in beweging

OUTPLACEMENT. Wij brengen talent in beweging OUTPLACEMENT Wij brengen talent in beweging Welkom! Lee Hecht Harrison begeleidt als wereldmarktleider meer dan 250.000 mensen en doet dit met de hoogste slagingspercentages. Talentontwikkeling en outplacement;

Nadere informatie

Hedendaagse. Onderwijs. Hoofdbrekens. 13 uitdagingen voor het onderwijs van nu...

Hedendaagse. Onderwijs. Hoofdbrekens. 13 uitdagingen voor het onderwijs van nu... Hedendaagse Onderwijs Hoofdbrekens 13 uitdagingen voor het onderwijs van nu... Omgaan met verschillen In één klas zitten leerlingen met uiteenlopende kennisniveaus, interesses en ervaringen. Docenten willen

Nadere informatie

De meerwaarde van Open en Online Onderwijs voor hogescholen

De meerwaarde van Open en Online Onderwijs voor hogescholen De meerwaarde van Open en Online Onderwijs voor hogescholen Frans van Kalmthout Avans Hogeschool 11 maart 2014 Symposium O2E georganiseerd door SURF, OCW,VNSU en VH Inhoud van de presentatie 1 Gewenste

Nadere informatie

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans

Blended learning. Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Blended learning Waarom, wat en hoe? Steven Verjans Pagina 2 A. Haddad, technologies for education Vooraf: Is blended learning een nieuw fenomeen? Niet echt: al lang afwisseling didactische werkvormen

Nadere informatie

leergang leren en veranderen met nieuwe media

leergang leren en veranderen met nieuwe media leergang leren en veranderen met nieuwe media Online of blended training ontwikkelen Visie op nieuwe vormen van leren in je organisatie Begeleiden van (online) communities Digitale didactiek in je lessenreeks

Nadere informatie

Visieworkshop Zuyd Hogeschool

Visieworkshop Zuyd Hogeschool Visieworkshop Zuyd Hogeschool VANUIT ONDERWIJSVISIE NAAR EEN VISIE OP DLWO Harry Renting Lianne van Elk Aanleidingen programma Mogelijkheden van SURFconext Web2.0 applicatie vrij beschikbaar Ontwikkelingen

Nadere informatie

Ned-Moove. De Nederlandstalige Moodle Vereniging

Ned-Moove. De Nederlandstalige Moodle Vereniging Ned-Moove De Nederlandstalige Moodle Vereniging Programma van vandaag 14:30 Opening door Ed Botterweg 14:45 Ned-Moove door Hans de Zwart 15:30 Pauze (koffie, thee, paaseitjes) 15:45 Edurep door Egbert

Nadere informatie

Achmea 31 januari 2016 Yvo Verbeek Zaltbommel

Achmea 31 januari 2016 Yvo Verbeek Zaltbommel Achmea 31 januari 2016 Yvo Verbeek Zaltbommel Over Achmea Opgericht Achmea is opgericht in 1811 in het Friese dorpje Achlum. Onze merken 10 merken voor verzekeringen op het gebied van zorg, schade of inkomen.

Nadere informatie

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma Werkboek LES 1 Je eerste E-Learning Programma 1 LES 1 Wat e-learning voor jou als trainer of consultant kan betekenen en ook voor je klanten en de deelnemers aan je programma s. Les 1 2 Voor wie is e-learning

Nadere informatie

Didactische meerwaarde van de ELO in het Primair Onderwijs

Didactische meerwaarde van de ELO in het Primair Onderwijs Didactische meerwaarde van de ELO in het Primair Onderwijs Verkenning rondom mogelijkheden, meerwaarde en aandachtspunten 27 januari 2011 NOT Academie Presentatie: Arnout Vree a.vree@avetica.nl www.avetica.nl

Nadere informatie

Eindopdracht module 6 Klassenmanagement

Eindopdracht module 6 Klassenmanagement Eindopdracht module 6 Klassenmanagement Post hbo opleiding ICT coach Eindopdracht module 6 Klassenmanagement Martijn van der Pal 01 02 2015 1 Inleiding In het eerste kwartaal van 2015 heb ik de invoering

Nadere informatie

De digitale leerwereld RIZO 2.0, 13 maart 2012

De digitale leerwereld RIZO 2.0, 13 maart 2012 De digitale leerwereld RIZO 2.0, 13 maart 2012 1 Inhoud Belangrijke definities en voorbeelden Middelen, techniek en ICT Opdracht in subgroepen Wat verwacht u van ons Afsluiting Contact gegevens 2 Belangrijke

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu

PASSIE VOOR ONLINE LEREN. www.profijt.nu PASSIE VOOR ONLINE LEREN www.profijt.nu WAT IS PROFIJT? Het Praktijkonderwijs heeft behoefte aan een systeem waarin alle dagelijkse processen op een logische wijze en in één platform worden vastgelegd.

Nadere informatie

HOGESCHOOL WINDESHEIM

HOGESCHOOL WINDESHEIM HOGESCHOOL WINDESHEIM Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar het

Nadere informatie

Xurux Academy Opleidingen in Blockchain Technologie ACADEMY

Xurux Academy Opleidingen in Blockchain Technologie ACADEMY Xurux Academy Opleidingen in Blockchain Technologie ACADEMY ACADEMY Xurux Academy Workshops, trainingen en opleidingen in blockchain technologie Over Xurux Diepgaande kennis van blockchain technologie

Nadere informatie

MEER INZICHT IN PORTALEN. Frank Snels www.utwente.nl/im - informatiearchitectuur 29 oktober 2014

MEER INZICHT IN PORTALEN. Frank Snels www.utwente.nl/im - informatiearchitectuur 29 oktober 2014 MEER INZICHT IN PORTALEN Frank Snels www.utwente.nl/im - informatiearchitectuur 29 oktober 2014 AGENDA Aanleiding De wereld van portalen Doelgroep portalen hoger onderwijs Portal ontwikkelingen Tot slot

Nadere informatie

De E-module Driehoek. Een nieuw model voor het maken van motiverende e-learning PRAXIS

De E-module Driehoek. Een nieuw model voor het maken van motiverende e-learning PRAXIS trends Tim Lansink Een nieuw model voor het maken van motiverende e-learning De E-module Driehoek De e-learning module is niet meer weg te denken uit het huidige aanbod van leeractiviteiten. Hoewel e-learning

Nadere informatie

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Multi Enterprise Social Network Platform 10 redenen om mee te doen Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Intranet, Extranet, Social Organiseer mensen en informatie op natuurlijke wijze TransportLAB

Nadere informatie

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ De docent als ontwikkelaar Zelf ontwikkelen of niet? Screen casts als voorbeeld Screen casts distribueren, hoe verder Zelf ontwikkelen of niet? Om goed,

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

Leren in en met sociale netwerken Open Universiteit

Leren in en met sociale netwerken Open Universiteit Leren in en met sociale netwerken Open Universiteit 14 oktober 2011 Cees Brouwer Agenda 1 Missie Open Universiteit en leernetwerken 2 Levenscyclus en perspectief 3 Eigen ervaring 1: kennis intensieve organisatie

Nadere informatie

Onze Trainingen en Diensten

Onze Trainingen en Diensten KED-Quest Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen zich

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Juryrapport 1 e Nederlandse e-learning Award

Juryrapport 1 e Nederlandse e-learning Award Juryrapport 1 e Nederlandse e-learning Award Winnaar: Trimbos Instituut met De gezonde school en genotmiddelen Uitgereikt tijdens het Nationale E-learning Congres op 10 februari 2009 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master

Opleiden in het. zorgonderwijs. Modules leergangen master het zorgonderwijs Modules leergangen master Kies je eigen professionaliseringstraject Ben je docent of (praktijk)opleider in het zorgonderwijs? Of ben je werkzaam in de zorg en wil je toekomstige zorgprofessionals

Nadere informatie

Veilig leren werken met medische hulpmiddelen

Veilig leren werken met medische hulpmiddelen Uw medewerkers aantoonbaar bekwaam: Veilig leren werken met medische hulpmiddelen Hazelwood Sanatorium, Louisville (USA), rond 1930. Voor het leveren van veilige zorg is kennis van de juiste toepassing

Nadere informatie

opleidingen abonnement

opleidingen abonnement 1 opleidingen abonnement Over educentre Hoog leerrendement Wij zijn een team van gepassioneerde docenten en e-learning specialisten. Onder de naam Educentre stellen wij mensen in staat zichzelf te ontwikkelen.

Nadere informatie

Verantwoording en implementatieplan "Activerende didactiek m.b.v. ipads" Scholengemeenschap Sint Ursula locatie Horn

Verantwoording en implementatieplan Activerende didactiek m.b.v. ipads Scholengemeenschap Sint Ursula locatie Horn Verantwoording en implementatieplan "Activerende didactiek m.b.v. ipads" Scholengemeenschap Sint Ursula locatie Horn Achtergrond Ambitie voor schooljaar 2015 2016 De pilot voorbij... Pilot op 4 havo Plaatsing

Nadere informatie

Specialist Digitale Didactiek 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo

Specialist Digitale Didactiek 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS. saxion.nl/apo Specialist Digitale Didactiek 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo If we teach today s students as we taught yesterday we rob them of tomorrow Specialist Digitale Didactiek Leiding

Nadere informatie