Van Verzorgingsstaat naar Lokale Participatie. (2)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van Verzorgingsstaat naar Lokale Participatie. (2)"

Transcriptie

1 Van Verzorgingsstaat naar Lokale Participatie. (2) 1. Wortels en uitbouw. Opening parlementair jaar Koning Willem Alexander : einde verzorgingsstaat in zicht, participatiesamenleving komt er aan! Aandacht in binnen en buitenland. Italiaanse krant kopte: Koning kondigt capitulatie verzorgingsstaat aan!. Rutte in Willem Drees lezing: Participatiesamenleving is er al!. Notabene Willem Dreeslezing.(Kim Putters, vandaag) Wortels. Nederland na de grote depressie en de 2 e wereldoorlog. Veel maatschappelijke noden, met name kwetsbare ouderen. Eerste stap in naoorlogse sociale wetgeving : noodwetje Drees Noodvoorziening voor Ouden van Dagen. Tijdelijk! Bijzondere kenmerken. A. Unaniem aangenomen. B. Gold voor iedereen (behalve alcoholisten!). C. Familieomstandigheden deden niet ter zake, doorbreking van de toen nog,wettelijk verplichte familiale solidariteit. Welk mechanisme? 1. Wensen van de eigen achterban worden steeds meer ingebouwd in de publieke besluitvorming over wie aanspraak kan maken op de collectieve middelen. Gestaag is het overgrote deel van onze samenleving rechthebbend geworden : van huurtoeslag, zorgtoeslag, ov-jaarkaart, chipkaart, tot kinderopvangtoeslag. 2. Overname van eigenaarschap van uitvoering en controle. Aanvankelijk in eigen kring. Bode van het ziekenfonds, twee wekelijks. Huurdersverenigingen. Komt geleidelijk in de handen van de overheid. Sociale verzekeringsbank, CIZ, Bureau Jeugdzorg. 3. Verschil tussen noden en wensen verdwijnt gestaag. Achilleshiel van onze verzorgingsstaat (Kees Schuyt). Recht op aanspraak collectieve middelen, entitled.

2 3. Grenzen bereikt. De kanteling. Verzorgingsstaat moest worden bijgebogen om hem niet te laten barsten van Rijn, TK, vorige week. De weg terug langs meerdere lijnen. A. Minder overheid door privatisering (spoor, energie, ptt) of marktwerking (zorgverzekeraars). B. Decentralisatie. Terugkeer van de verzorgingsstaat op lokaal niveau? Hetzelfde voorzieningenpakket,maar in 390 gemeentelijke pakketjes geknipt? Zelfde mechanismen als eerder: respectievelijke achterbannen die hun verlangens en wensen op het bordje van de lokale overheid leggen? Geen onderscheid tussen noden en wensen? Is dat dan nodig? Met de decentralisatie zijn de noden immers niet weg. Groepen/burgers die niet meer delen in fundamentele Europese waarden, die ons destijds de kracht gaven te herrijzen uit de as van de Tweede Wereldoorlog, als vrijheid, gelijkheid, solidariteit en sociale rechtvaardigheid, niet meer kunnen aanhaken, risico van marginalisering. Voorbeelden. Mensen met een huishouden met een inkomen onder de armoedegrens ( ) leven gemiddeld ongeveer 5 jaar korter. Verschil in gezonde levensjaren bedraagt zelfs 14 jaar. (CBS 2014). Burgers met dementie, nu Langdurige werkeloosheid, kindermishandeling meergeneratie ( ) Ook belangrijk hoe je die discussie voert. Economisering van het levenseinde.( Kees Schuyt) Waar is collectieve verantwoordelijkheid op z n plaats, welke aanspraak geeft op collectieve middelen? Waar begint individuele verantwoordelijkheid en die van de maatschappelijke organisaties?

3 C. Minder overheid? Gaat niet over minder overheid maar over een andere overheid in relatie tot zijn burgers en het maatschappelijk middenveld. Geen alternatief voor of vervanging van de verzorgingsstaat. Niet waar de overheid verdwijnt neemt de participatiesamenleving haar plek in. Waarbij de anonimiteit van het CIZ vervangen wordt door de quasi-nabijheid van de keukentafel. Kern: Vergroting eigenaarschap van burger en maatschappelijk middenveld. Voorbeelden. Verder weg maar ook dichtbij. Austerlitz, gemeente Zeist. Wilt U hier oud worden? Meesten wilden dat graag maar aanbod van zorg en woningen sloot niet op elkaar aan. Zorgcoöperatie opgericht, die dat regelt. Lijkt op Hogeloon. Botste wel met landelijke regelingen. Huis met 5 demente bejaarden bij elkaar, gedragen door de omgeving. Dokter met visje. Inspectie. Senioren in Best en het Bijna Thuishuis. Voedselbank. Avondje uit. Nabijheid, eigenaarschap weer teruggehaald niet denken vanuit wetten maar wat er nodig is om gelukkig te zijn en mee te doen. Aansluiting bij de eigen leefwereld en herkenbaarheid. Succes van Buurtzorg. Thomashuizen, de Herbergier. Woningcorporaties, geen vastgoedmagnaten, handelend in derivaten maar weer dienstbaar aan wonen en leefbaarheid in de wijk. Gaat niet vanzelf. Schuurt soms met oude systemen. Voorbeeld dagopvang en Hogeloon.

4 4. Burger en maatschappelijk middenveld opnieuw in positie. Overleg ouderenbonden en van Rijn op 5 november in Amsterdam. Ouderenorganisaties bereid tot samenwerking om de participatiesamenleving vorm te geven. De samenleving van morgen maak je met de ouderen van vandaag (van Rijn). Participatiesamenleving nader in kaart gebracht. Twee vormen: 1. Deelname, gesprekspartner in het beleid. Democratische participatie zou je dit kunnen noemen. Deelnemer aan de discussie tussen noden en wensen. Niet alleen aan de tafel van de overheid, maar ook bij wijkteams, corporaties, zorginstellingen, zorgverzekeraars, wachtkamers van de artsen en ziekenhuizen om het perspectief van de cliënt, burger (opnieuw) inhoud te geven. Clientorganisaties maar ook anderen zoals (WMO)adviesraden belangrijke rol, niet alleen als gespreksgenoot namens hun achterban maar ook om burgers of clienten te ondersteunen wanneer ze zeggen U bent er voor mij. Niet andersom. Cliëntondersteuners belangrijk! Clientorganisaties zijn van oudsher sterk in beleidsparticipatie. Een rol die alleen maar groter wordt. Wel de indringende vraag op tafel: bent U zo werkzaam dat U ook de echt kwetsbaren, degene die niet meer kunnen aanhaken, vaak het vertrouwen in de samenleving al verloren hebben: de oudere dementerende met een pover netwerk, verwarde personen of multiproblem gezinnen representeert. Kent U ze, weet U ze te vinden? 2.Maatschappelijke participatie,eigenaarschap. Naast andere lijn om inhoud te geven aan het willen bouwen aan de participatiesamenleving is welke rol deze organisaties kunnen spelen wanneer burgers in eigen verantwoordelijkheid en beheer maatschappelijke taken willen initiëren en uitvoeren. Denk aan Hogeloon,Austerlitz, de bijna

5 Thuishuizen of voedselbanken. Initiatieven waarin het eigenaarschap wordt terug- of opgepakt. Zowel bij beleidsparticipatie als bij maatschappelijke participatie zie ik bij cliëntenorganisaties een groeiende bereidheid om hun medeverantwoordelijkheid voor de participatiesamenleving te delen. Ook genoemd in het Bestuursaccoord: Er is een beweging van onderop gaande. Brabanders wachten niet langer op de overheid maar gaan zelf aan de slag. Ze voelen zich zelf steeds meer verantwoordelijk voor de toekomst van onze provincie. Zij zoeken naar een eigentijdse invulling van mede eigenaarschap. Willen zich niet alleen beperken tot de traditionele rol om namens een achterban problemen te identificeren en vervolgens op het bordje van de overheid te deponeren. 5. Limburg In overgang van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving kunnen cliëntorganisaties nog meer een vitale rol vervullen, zowel bij beleidsparticipatie als bij maatschappelijke participatie. Gaat niet vanzelf. Clientorganisaties in Limburg, Achtergrond: hardnekkige achterstand in gezondheid en participatie. Nieuw coalitieprogramma,trendbreuk milj beschikbaar. Lijkt op Brabantse programma. SP gedeputeerden?! Fundamenteel andere positie voor cliëntenorganisaties. Waar Brabant de subsidies afschaft, kent Limburg een groot belang toe aan de rol van cliëntorganisaties in het oplossen van maatschappelijke uitdagingen op het terrein van gezondheid, armoede en participatie. Kostbare netwerken! Opdracht voor de overkoepelende organisatie Huis voor de Zorg de aangesloten leden te ondersteunen burgerparticipatie actief te bevorderen, met name voor groepen die aan de kant staan, of dreigen te marginaliseren. Niet om alleen om hun ervaringen en verhalen op te halen en neer te leggen op de overlegtafels. Meer nadruk om ze te steunen, als individuele burger of collektief van burgers of clienten meer grip te krijgen op hun eigen leven en daarin zelf keuzes te maken en regie te voeren. Ik pak er één voorbeeld uit. Meer regie op je eigen gezondheid. Gedachte goed Machteld Huber. Positieve gezondheid. Nationaal/internationaal bekend.

6 Inhoud. Arts paar keer langdurig ziek. Wist medisch goed wat ze mankeerde maar ontdekte ook dat herstel ook afhankelijk is hoe je met ziekte omgaat. Een mens is meer dan zijn ziekte of beperking! Veerkracht, zelfredzaamheid en eigen zingeving spelen een grote rol, ook in herstel. Niet alleen objekt van medisch handelen maar ook subjekt. Gezondheid is het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van sociale, mentale en fysieke uitdagingen van het leven MH) Strijd tegen roken, vaak lage SES met roken, alcohol gebruik, overgewicht wat maakt het leven voor jou nog belangrijk? In de laag wat iemand echt belangrijk vind t zit ook de kracht om daarvoor te gaan: ik wil mijn kleindochter nog zien opgroeien!! Provincie Limburg heeft Huis vd Zorg opdracht gegeven dit concept komende jaren met heel veel(cliënten-) organisaties en overheden, uit te rollen. Tot slot. De oude verzorgingsstaat verdwijnt, de nieuwe is in opbouw. Lokaal, dichtbij. Burgerkracht en medeverantwoordelijkheid zijn daarin vitaal! Noden en wensen opnieuw inhoud geven, waarbij eigen regie, menselijke maat en nabijheid trefwoorden zijn. Clientorganisaties spelen daarin een sleutelrol.

Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ. Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr.

Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ. Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr. Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr. Kim Putters Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau Hoogleraar Beleid

Nadere informatie

Positieve gezondheid & positieve psychologie in praktijk

Positieve gezondheid & positieve psychologie in praktijk Positieve gezondheid & positieve psychologie in praktijk Welkom Positieve gezondheid & psychologie (Huber/Walburg), levensloop en veerkracht Lijfstyle netwerk Nieuwegein Veerkracht versterkende interventies

Nadere informatie

Inspiratiediner Wij in de Wijk. Bora Avric, Senior Adviseur Movisie

Inspiratiediner Wij in de Wijk. Bora Avric, Senior Adviseur Movisie Inspiratiediner Wij in de Wijk Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/23/2014 Sportquiz Vraag 1: Hoeveel procent van de Nederlanders sport minimaal 1 x per maand? 64% of 75 % Sportquiz Vraag 1: Hoeveel

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

Er is een gemeenschap gericht op solidariteit en betrokkenheid gecreëerd

Er is een gemeenschap gericht op solidariteit en betrokkenheid gecreëerd Zorgcoöperatie beschouwt demente niet als wilsonbekwaam Burgerinitiatieven in de ouderenzorg hebben zeker kans van slagen. Dat bewijst een Brabantse zorgcoöperatie. Al laat die ook zien wat knelpunten

Nadere informatie

Van verzorgingsstaat naar verzorgingsstad?

Van verzorgingsstaat naar verzorgingsstad? Van verzorgingsstaat naar verzorgingsstad? Naar een agenda voor de participatiesamenleving Prof.dr. Kim Putters Amsterdam, 23-01-2014 1 Opzet 1. De sociale staat van Nederland: van economische naar sociale

Nadere informatie

Bewoners gaan het doen...

Bewoners gaan het doen... De complexiteit van de eenvoud De beproefde Vijf Sterrenmethode, gebaseerd op vijf stappen en bijbehorende werktechnieken, inspelend op toeval, emotie en overmacht van het werken aan de sociale ontwikkeling

Nadere informatie

Ik heb een vraag over:

Ik heb een vraag over: Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Deel 1: Positieve psychologie

Deel 1: Positieve psychologie Deel 1: Positieve psychologie Welkom bij: Positieve gezondheid. Jan Auke Walburg 2 Carla Leurs 3 4 Bloei Bloei is de ontwikkeling van het fysieke en mentaal vermogen. Welbevinden en gezondheid Verschillende

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld

Opening, voorstellen. Introductie op de proeftuin. Aanpak en resultaten. Werkwijze. Film aanpak. Micro-analyses. Praktijk voorbeeld Programma Opening, voorstellen Introductie op de proeftuin Aanpak en resultaten Werkwijze Film aanpak Micro-analyses Praktijk voorbeeld Vragen en discussie Waarom? Wat is Proeftuin Ruwaard? Een vitale

Nadere informatie

Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen

Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen Decentralisatie van de AWBZ en de nieuwe Wmo: wat betekent dit voor ouderen Presentatie Bijeenkomst KBO Bondsbestuur Herman Eitjes, adviseur programma Aandacht voor Iedereen Programma Aandacht voor iedereen

Nadere informatie

Naam good practice: Project visie op burgerschap als uitgangspunt voor maatschappelijke sturing en fysieke inrichting.

Naam good practice: Project visie op burgerschap als uitgangspunt voor maatschappelijke sturing en fysieke inrichting. Format good practice Algemeen Naam good practice: Project visie op burgerschap als uitgangspunt voor maatschappelijke sturing en fysieke inrichting. Gemeente: Harderwijk Contactpersoon: De heer Abbas Lotfolahian

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s!

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! De drie D s Drie transities in het sociale domein:

Nadere informatie

Kansen die kloppen op de deur

Kansen die kloppen op de deur Centrum voor Elkaar Kansen die kloppen op de deur 1 Onderzoeks -vraag Worden de uitgangspunten uit de doelomschrijving van het Centrum voor Elkaar gerealiseerd? Wat is de kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Ouderen(zorg) van de toekomst. Opkomst verzorgingsstaat Ontwikkelingen Grenzen aan de groei Ouderen van de toekomst Ouderenzorg van de toekomst

Ouderen(zorg) van de toekomst. Opkomst verzorgingsstaat Ontwikkelingen Grenzen aan de groei Ouderen van de toekomst Ouderenzorg van de toekomst Ouderen(zorg) van de toekomst Opkomst verzorgingsstaat Ontwikkelingen Grenzen aan de groei Ouderen van de toekomst Ouderenzorg van de toekomst VERZORGINGSSTAAT Opkomst verzorgingsstaat 1800-1870: liefdadigheid

Nadere informatie

Conferentie Aanpak armoede en schulden in Leiden Relatie met gezondheid: wat staat ons te doen? Irene Lottman GGD HM, 18 september 2018

Conferentie Aanpak armoede en schulden in Leiden Relatie met gezondheid: wat staat ons te doen? Irene Lottman GGD HM, 18 september 2018 Conferentie Aanpak armoede en schulden in Leiden Relatie met gezondheid: wat staat ons te doen? Irene Lottman GGD HM, 18 september 2018 Opzet Introductie GGD Hollands Midden Relatie tussen armoede, schulden

Nadere informatie

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS 1 Armoede te lijf met Ommen Samen Sterk 2 Druk op de gemeenschap Burger is op zoek naar overzicht en grip Instituties

Nadere informatie

Van grip naar begrip. Themacafé Jeugdhulp Hoe sturen we op kwaliteit én kosten? Bianca den Outer

Van grip naar begrip. Themacafé Jeugdhulp Hoe sturen we op kwaliteit én kosten? Bianca den Outer Van grip naar begrip Themacafé Jeugdhulp Hoe sturen we op kwaliteit én kosten? Bianca den Outer -.-.-. ~ De beloften (Jos van der Lans / Pieter Hilhorst) 1IIIrlnn""'... De beloften van de decentralisaties

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

BOUWSTENEN VOOR EEN LOKALE VERZORGINGSSTAAT. Jos van der Lans Amsterdam Podium Mozaïek 8 april 2013 @josvanderlans

BOUWSTENEN VOOR EEN LOKALE VERZORGINGSSTAAT. Jos van der Lans Amsterdam Podium Mozaïek 8 april 2013 @josvanderlans BOUWSTENEN VOOR EEN LOKALE VERZORGINGSSTAAT Jos van der Lans Amsterdam Podium Mozaïek 8 april 2013 @josvanderlans We leven niet in een tijdperk van veranderingen, we leven in een verandering van tijdperk

Nadere informatie

Dorpsprofielen gemeente Bunnik. Carolien Plevier 29 september 2017

Dorpsprofielen gemeente Bunnik. Carolien Plevier 29 september 2017 Dorpsprofielen gemeente Bunnik Carolien Plevier 29 september 2017 Maatschappelijke veranderingen: Vergrijzing Toename chronisch zieken Groter beroep op zelfredzaamheid en autonomie Verzakelijking relaties

Nadere informatie

Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving?

Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving? Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving? PlattelandsParlement Gelderland 2017 3 februari 2016 Ben van Essen Ben van Essen: even voorstellen Senior-strateeg provincie Limburg (tot

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

=> ook/vooral onder niet-westerse migranten ouderen. => we worden steeds ouder, => maar leven ook meer jaren in minder goede gezondheid

=> ook/vooral onder niet-westerse migranten ouderen. => we worden steeds ouder, => maar leven ook meer jaren in minder goede gezondheid NOOM/2017 => toenemende vergrijzing => ook/vooral onder niet-westerse migranten ouderen => we worden steeds ouder, => maar leven ook meer jaren in minder goede gezondheid Participatiesamenleving is een

Nadere informatie

7 Het zorgaanbod jeugdzorg 134 7.1 Inleiding 134 7.2 Provinciale jeugdzorg (voormalige jeugdhulpverlening) 135

7 Het zorgaanbod jeugdzorg 134 7.1 Inleiding 134 7.2 Provinciale jeugdzorg (voormalige jeugdhulpverlening) 135 Inhoud 1 Inleiding 11 1.1 Jeugdzorg en jeugdbeleid 11 1.2 Leeftijdsgrenzen 12 1.3 Ordening van jeugdzorg en jeugdbeleid 13 1.3.1 Algemeen jeugdbeleid 14 1.3.2 Specifiek gemeentelijk jeugdbeleid 14 1.3.3

Nadere informatie

Gezondheiden Zorg in Overijssel

Gezondheiden Zorg in Overijssel Gezondheiden Zorg in Overijssel Ontwikkelingen en Perspectieven Hans Peter Benschop Gemeente Hof van Twente Goor, 1 juni 2016 Hof van Twente Gezond Gemiddelde leeftijd hoger dan Nederlandse gemiddelde

Nadere informatie

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Dr. Hans Peter Jung, huisarts Afferden (L) Dr. Miranda Laurant, lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening, Hogeschool

Nadere informatie

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht Cliëntenperspectief op de compensatieplicht De Wmo-adviesraad Leerdam heeft samen met MOVISIE een visiedocument opgesteld over het cliëntenperspectief op de compensatieplicht. De Wmo-adviesraad wilde een

Nadere informatie

Jos van der Lans Hogeschool ZUYD 28 maart 2013 @josvanderlans

Jos van der Lans Hogeschool ZUYD 28 maart 2013 @josvanderlans Jos van der Lans Hogeschool ZUYD 28 maart 2013 @josvanderlans We leven niet in een tijdperk van veranderingen, we leven in een verandering van tijdperk Jan Rotmans november 2012 TRANSITIE Andere verhoudingen

Nadere informatie

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei.

Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid. Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. 1 Een nieuwe sociale garantie voor de nieuwe kwetsbaarheid Beste vrienden, Kameraden, Socialisten, Welkom op de vooravond van de eerste mei. Feest van de Arbeid. De dag waarop wij, socialisten, tonen,

Nadere informatie

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid

Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Denkt u mee??? Van Sociale Staat naar Sociaal Beleid Wat is er allemaal gebeurd? Uitdaging en thema s Wat is er gebeurd na 14 april? Weet u het nog? Die grote bijeenkomst op 14 april 2010 in Heinkenszand?

Nadere informatie

Beleidsplan Gezondheid Samen vooraan: aan de slag met preventie!

Beleidsplan Gezondheid Samen vooraan: aan de slag met preventie! Beleidsplan Gezondheid 2019-2022 Samen vooraan: aan de slag met preventie! Inhoud Onze taken 3 Onze missie 5 Onze visie 5 Zo staan we bekend! 5 Onze ambities 5 Vier thema's BELEIDSPLAN GEZONDHEID 1 BELEIDSPLAN

Nadere informatie

Participatiesamenleving. WlZ, WMO, Zvw, Jeugdwet, Participatiewet. door Judith Hovius

Participatiesamenleving. WlZ, WMO, Zvw, Jeugdwet, Participatiewet. door Judith Hovius Participatiesamenleving WlZ, WMO, Zvw, Jeugdwet, Participatiewet. door Judith Hovius Inhoud 1) Wat is recht? 2) Mensenrechten 3) Verschuivende beroepsbeelden 4) Veranderingen per 2015 op een rij 5) Enkele

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie

Healthy Ageing: van wenselijkheid naar werkelijkheid

Healthy Ageing: van wenselijkheid naar werkelijkheid Healthy Ageing: van wenselijkheid naar werkelijkheid Symposium Centre of Expertise Healthy Ageing 13 november 2014, Hanzehogeschool Groningen - Henk Nies, Raad van Bestuur Vilans Vrije Universiteit, Zonnehuis

Nadere informatie

Presenta(e Meer eten minder zorg!

Presenta(e Meer eten minder zorg! Presenta(e Meer eten minder zorg! Phliss - Focus op: Eten & drinken in relatie tot zelfredzaamheid, participatie, kwaliteit van leven en duurzaamheid Phyllis den Brok prak2jkexpert eten & drinken Phliss:

Nadere informatie

Nederland zorgt voor elkaar 24 juni 2019

Nederland zorgt voor elkaar 24 juni 2019 Nederland zorgt voor elkaar 24 juni 2019 UW WORKSHOPLEIDER Erasmus - geneeskunde Adviseur, partner DGA (50%) Initiatiefnemer, secretaris Vrijwilliger Voorzitter Vrijwilliger Initiatiefnemer, alg. coördinator

Nadere informatie

Integrale zorg & regionale gezondheid. Paul Habets Pauline Terwijn

Integrale zorg & regionale gezondheid. Paul Habets Pauline Terwijn Integrale zorg & regionale gezondheid Paul Habets Pauline Terwijn 12 juni 2015 ... Chronische zorg volgt op chronisch ongezond regionale verbinding van maatschappelijke domeinen 5499 5500 uur Risicofactoren

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

NULMETING KWALITATIEVE MONITOR

NULMETING KWALITATIEVE MONITOR NULMETING KWALITATIEVE MONITOR EXPERIMENT PERSOONSVOLGENDE ZORG ZUID-LIMBURG PATRICK JANSEN BUREAU HHM 26 OKTOBER 2017 DOEL EN WERKWIJZE Staan de behoeften en voorkeuren van cliënten centraal in keuzeproces?

Nadere informatie

Langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen Inspiratiedag 5 oktober 2013 Kenniscentrum Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Martha van Biene, martha.vanbiene@han.nl Daniëlle

Nadere informatie

Trendanalyse Sociaal Domein. 4 juli 2018

Trendanalyse Sociaal Domein. 4 juli 2018 Trendanalyse Sociaal Domein 4 juli 2018 Even voorstellen Team Sociaal Domein & Cultuur Marleen Tielen Elsa van Kempen Martijn de Koning Esther Boonstra Sanne Koopmans Susan Nieuwlaat 30 augustus 2018 2

Nadere informatie

Hannie van Leeuwenlezing, Jantine Kriens, Den Haag 27 oktober 2016

Hannie van Leeuwenlezing, Jantine Kriens, Den Haag 27 oktober 2016 Hannie van Leeuwenlezing, Jantine Kriens, Den Haag 27 oktober 2016 Het gesproken woord geldt. Dames en heren, Hartelijk dank voor de uitnodiging om vandaag de Hannie van Leeuwenlezing uit te spreken. Mevrouw

Nadere informatie

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979)

Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) Onderwerp: Inhoudelijk verslag betreffende project migranten vrouwen emancipatie st.kizilpar 2018 (kenmerk ) ( ABBA/VL/7979) 30-12-2018 Den Haag Het st.kizilpar heeft in samenwerking met St.dialooghuis

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen VOOR: Gepensioneerden AGRIFIRM 24 en 26 maart 2015. Kort filmpje over mijn voettocht

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie

ACTIEPLAN OP NAAR GEZONDERE ROTTERDAMMERS. Auteurs: Ineke Palm Josine Strörmann Leo de Kleijn

ACTIEPLAN OP NAAR GEZONDERE ROTTERDAMMERS. Auteurs: Ineke Palm Josine Strörmann Leo de Kleijn ACTIEPLAN OP NAAR GEZONDERE ROTTERDAMMERS Auteurs: Ineke Palm Josine Strörmann Leo de Kleijn Rotterdam, maart 2018 Langer thuis? dan goede zorg dichtbij >> goede zorg dichtbij Iedere Rotterdammer moet

Nadere informatie

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016 Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020 Workshop 18 februari 2016 Programma 9.30 uur Welkom Toelichting VTV 2014 en Kamerbrief VWS landelijk gezondheidsbeleid Concept Positieve Gezondheid Wat is integraal gezondheidsbeleid?

Nadere informatie

Aandachtsveld 0. Clusternaam en actie: Z&O Pilot keukentafelgesprekken evalueren en vervolg bepalen (uitgangspunten formuleren).

Aandachtsveld 0. Clusternaam en actie: Z&O Pilot keukentafelgesprekken evalueren en vervolg bepalen (uitgangspunten formuleren). Z&O Pilot keukentafelgesprekken evalueren en 01-05-13 vervolg bepalen (uitgangspunten formuleren). Z&O Implementatie nieuwe uitgangspunten 01-09-13 keukentafelgesprekken. Z&O Structurele implementatie

Nadere informatie

Chronisch zieken en werk

Chronisch zieken en werk Chronisch zieken en werk Hemochromatose Vereniging Nederland. d l b d ijf b i Ad Vorselaars, bedrijfsarts Arbo Unie Peter van den Berge, bedrijfsarts Arbo Unie Onze missie Wij helpen mensen om een leven

Nadere informatie

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein

Inwoners en organisaties in de burgersamenleving. Sociaal domein Betreft: Vragen m.b.t. Transformatie Agenda Sociaal Domein Datum : 14 augustus 2017 1 Inleiding De PAR is gevraagd een advies uit te brengen aangaande de Transformatie Agenda Sociaal Domein. Met nadruk

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

In de Haagse Context

In de Haagse Context Duurzame Zorg en Ondersteuning in de Buurt In de Haagse Context 10 december 2013 Loes Hulsebosch en Karen Duys Thematafel Haagse Context, programma Wat is de Haagse Context? Inhoudelijk, organisaties,

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

JGZ in het sociaal domein Een agenda van verbinden

JGZ in het sociaal domein Een agenda van verbinden JGZ in het sociaal domein Een agenda van verbinden Prof.dr. Kim Putters Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau Hoogleraar Beleid en Sturing van de Zorg Trends: Nederland, participatiesamenleving? Lange

Nadere informatie

Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB.

Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB. Ontwikkelingen in zorg, welzijn en wonen Joop Blom, voorzi-er commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden ANWB. De Bilt, 27 november 2015. Vergrijzing in Nederland 27 november

Nadere informatie

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg

Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg Zorgbelang Brabant: samen werken aan betere zorg WELKOM 10 oktober 2016 Gilze Rijen 2 Zorg Verandert Ontmoeting Informatie Ophalen van signalen Programma Kennismaking en inventarisatie vragen Informatie

Nadere informatie

WZC De Wingerd. Kleinschalig Genormaliseerd Wonen: Visietekst van Theorie naar Praktijk

WZC De Wingerd. Kleinschalig Genormaliseerd Wonen: Visietekst van Theorie naar Praktijk WZC De Wingerd s Hertogenlaan 74, 3000 Leuven T: 016 28 47 90 www.wingerd.info Kleinschalig Genormaliseerd Wonen: Visietekst van Theorie naar Praktijk Want tussen droom en daad Staan wetten in den weg

Nadere informatie

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting -

Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting. Kadernota Sociaal Domein. Managementsamenvatting DOEN. wat nodig is. Managementsamenvatting - Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting Kadernota Sociaal Domein Managementsamenvatting DOEN wat nodig is Managementsamenvatting - 1 - Kadernota sociaal domein 2 Doen wat nodig is De gemeente Almere

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

VAN AMBITIE NAAR RESULTAAT

VAN AMBITIE NAAR RESULTAAT Sport Impact Bond SPORT IMPACT BONDS VAN AMBITIE NAAR RESULTAAT KENNISDAG SPORT & BEWEGEN 14 DECEMBER 2017 Society Impact www.societyimpact.nl 3 CONTEXT VERZORGINGSSTAAT PARTICIPATIE- SAMENLEVING DECENTRALISATIE

Nadere informatie

Presentatie voor cliëntenorganisaties

Presentatie voor cliëntenorganisaties Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Presentatie voor cliëntenorganisaties 18 oktober 2013 Ambitie 1. Hulp en zorg anders georganiseerd: dichtbij huis, snel beschikbaar, minder versnipperd 2. Groter beroep

Nadere informatie

Leefomgeving in de lift

Leefomgeving in de lift Leefomgeving in de lift Annette Duivenvoorden en Maarten Hoorn, Platform31 21 juni 2017 Opbouw workshop: 14.15 15.45 uur 14.15 uur Inloop 14.20 uur Inleiding opbouw leerkring gezondheid & ruimte: agenderen

Nadere informatie

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch

Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch Manifest Zorgzaam ''s-hertogenbosch 21 juni 2013 Onze samenwerking Vijftien organisaties doen de gemeente s-hertogenbosch op 28 juni 2013 tijdens de jaarlijkse Godshuizenlezing een aanbieding in het kader

Nadere informatie

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE

VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE VAN BESCHERMD WONEN NAAR EEN BESCHERMD THUIS IN OOST-VELUWE In het najaar van 2015 heeft de commissie Dannenberg een advies geschreven over beschermd wonen. In hun advies geven ze de gemeenten in Nederland

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg.

Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Eigen regie en eigen verantwoordelijkheid in de (ouderen) zorg. Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG VOOR: Vereniging Gepensioneerden DuPont Nederland op 23 april 2015. Ontwikkelingen.

Nadere informatie

Leren en werken in wijk en bedrijf

Leren en werken in wijk en bedrijf Leren en werken in wijk en bedrijf Leren en werken in wijk en bedrijf Simon Duindam Schrijver: Simon Duindam (sduindam@theinnovationtree.nl) Coverontwerp: Brave New Books ISBN: 9789402138542 Simon Duindam

Nadere informatie

FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019

FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019 FNO Projectleidersdag Delen en leren 20 juni 2019 Programma 13.00 uur Welkom, kort voorstellen Aanleiding, doelen en aanpak Proeftuin Ruwaard 13.30 uur Leren van elkaar Wat helpt? Wat belemmert? Wat heb

Nadere informatie

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDERWORKSHOP Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDER & SEKSE Sekse : fysieke, fysiologisch en biologische kenmerken, bepaald door de XX-chromosomen, XY vrouw / man Gender : socioculturele aspecten van

Nadere informatie

De Sociale Staat van Nederland

De Sociale Staat van Nederland De Sociale Staat van Nederland Uitdagingen voor praktijk, onderzoek en opleidingen in de langdurige zorg Ben Sajet Centrum, 22 april 2016 Kim Putters Is Nederland een participatiesamenleving? Verdeling

Nadere informatie

KBO Nistelrode 15 januari 2015. Langer thuis wonen en de zorg in Nederland Wim van Kreij

KBO Nistelrode 15 januari 2015. Langer thuis wonen en de zorg in Nederland Wim van Kreij KBO Nistelrode 15 januari 2015 Langer thuis wonen en de zorg in Nederland Wim van Kreij Zo lang mogelijk thuis wonen Aan de orde komen Aanleiding voor veranderingen Oplossingen vanuit de overheid De veranderende

Nadere informatie

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013

De welzijnskoers Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 1 De welzijnskoers 2013-2016 Gemeente Roermond - afdeling Welzijn 2013 2 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 1 Welzijnsvisie Roermond... 3 2 Regeerakkoord Rutte II... 4 3 Het routeboek: de

Nadere informatie

Drie decentralisaties voor gemeenten

Drie decentralisaties voor gemeenten Drie decentralisaties voor gemeenten Onze visie en aanpak Pim Masselink Joost van der Kolk Amersfoort 24 april 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Veranderende rol van de gemeente 3. Veranderopgave: richten, inrichten

Nadere informatie

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein 1 Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 ten aanzien van het sociale domein. De directe aanleiding

Nadere informatie

Observaties van een participatiegeneralist. Marjet van Houten 27 juni 2014

Observaties van een participatiegeneralist. Marjet van Houten 27 juni 2014 Observaties van een participatiegeneralist Marjet van Houten 27 juni 2014 11/24/2014 Programma Wie ben ik? Waar ging t ook allemaal weer om? Aantal vraagstukken in een ander licht Discussie PERSPECTIEF

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Gezondheidsprofiel Boxtel Oost

Gezondheidsprofiel Boxtel Oost Gezondheidsprofiel Boxtel Oost Verbinden preventie-curatie Presentatie wijkteam 6 februari 2014 Marije Scholtens (GGD Hart voor Brabant), Nicole de Baat (Robuust) Programma 16.00 16.05 welkom en voorstelrondje

Nadere informatie

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting

Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting Veranderingen in het sociale domein en de rol van kerken Samenvatting We bevinden ons midden in een grote verandering van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Waar voorheen de overheid op het

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

GEZOND LEVEN, GOED LEVEN GEZONDHEIDSBELEID BERNHEZE & OSS 1. POSITIEVE GEZONDHEID 2. HET PROCES 3. THEMA S GEZONDHEIDSBELEID 4.

GEZOND LEVEN, GOED LEVEN GEZONDHEIDSBELEID BERNHEZE & OSS 1. POSITIEVE GEZONDHEID 2. HET PROCES 3. THEMA S GEZONDHEIDSBELEID 4. GEZOND LEVEN, GOED LEVEN GEZONDHEIDSBELEID 2018-2021 BERNHEZE & OSS 1. POSITIEVE GEZONDHEID 2. HET PROCES 3. THEMA S GEZONDHEIDSBELEID 4. BORGING 1. POSITIEVE GEZONDHEID Positieve gezondheid is je eigen

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID

DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID Samen kom je verder. Dat zien we in de provincie Limburg die voorop loopt in het werken met Positieve Gezondheid. De gemeenten, zorgorganisaties, zorgverzekeraar

Nadere informatie

Sterk Huis. Ieder mens verdient een veilig en zelfstandig leven

Sterk Huis. Ieder mens verdient een veilig en zelfstandig leven Sterk Huis Ieder mens verdient een veilig en zelfstandig leven Dit is Sterk Huis januari 2019 Bij Sterk Huis helpen we mensen in een lastige thuissituatie, door een moeilijke periode of in een bedreigende

Nadere informatie

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans Jaar verslag 2013 ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL LEVANTO is ontstaan in een turbulente periode van verandering in het maatschappelijk veld. Vanuit de overtuiging dat zelfredzaamheid, herstel, participatie

Nadere informatie

Visiedocument November 2018 Veerkracht

Visiedocument November 2018 Veerkracht Visiedocument November 2018 Veerkracht ter voorbereiding op het beleidskader en samenlevingsakkoorden in de Gemeente Leusden Inhoud: 1. De kern van Veerkracht 2. Wat zien we in Leusden? 3. Specifieke focus:

Nadere informatie

Speech van Directeur Generaal Langdurige Zorg Kees van der Burg op de bijeenkomst KBO-Brabant doet!

Speech van Directeur Generaal Langdurige Zorg Kees van der Burg op de bijeenkomst KBO-Brabant doet! Speech van Directeur Generaal Langdurige Zorg Kees van der Burg op de bijeenkomst KBO-Brabant doet! Den Bosch, 4 september 2014 Dames en heren, Het gaat goed met KBO-Brabant! De vereniging telt maar liefst

Nadere informatie

Zorg om de zorg. Menselijke maat in de gezondheidszorg

Zorg om de zorg. Menselijke maat in de gezondheidszorg Zorg om de zorg Menselijke maat in de gezondheidszorg Prof.dr. Chris Gastmans Prof.dr. Gerrit Glas Prof.dr. Annelies van Heijst Prof.dr. Eduard Kimman sj Dr. Carlo Leget Prof.dr. Ruud ter Meulen (red.)

Nadere informatie

Kwetsbaar én gezond? Denken vanuit Positieve Gezondheid

Kwetsbaar én gezond? Denken vanuit Positieve Gezondheid Kwetsbaar én gezond? Denken vanuit Positieve Gezondheid Gemeente Lelystad 28 mei 2018 Dr. Marja van Vliet De lessen van de Blue Zones NAAR RESILIENT SYSTEMS VOLGENS HET ADAPTATIEMODEL! Controle model

Nadere informatie

De cliënt IS burger Hoeveel burger is de cliënt?

De cliënt IS burger Hoeveel burger is de cliënt? Jos van der Lans De cliënt IS burger Hoeveel burger is de cliënt? Dinsdag 4 november 2014 PEC Zwolle Stadion / IJsseldelta Center Jacob Leerentveld aparte mensen in een aparte wereld burgers

Nadere informatie

Van zorgen voor naar zorgen dat.. over positieve gezondheid

Van zorgen voor naar zorgen dat.. over positieve gezondheid Van zorgen voor naar zorgen dat.. over positieve gezondheid Auteur is SPV i.o. Sandra Dekker Inleiding De ontwikkelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg gaan snel. Vanuit het klachtgericht denken

Nadere informatie

De impact van de kosten van Zorg en Welzijn op de inkomenspositie van gepensioneerden

De impact van de kosten van Zorg en Welzijn op de inkomenspositie van gepensioneerden De impact van de kosten van Zorg en Welzijn op de inkomenspositie van gepensioneerden ALV Vereniging Deelnemers NEDLLOYD Pensioenfonds Utrecht, 20 maart 2013. Joop Blom Voorzitter commissie Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Een verandering van tijdperken: wat betekent dat voor de zorg?

Een verandering van tijdperken: wat betekent dat voor de zorg? Een verandering van tijdperken: wat betekent dat voor de zorg? Jan Rotmans Tilburg, 20 November 2013 www.twitter.com/janrotmans We leven niet in tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken

Nadere informatie

VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL

VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL VISIE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2012-2015 BOEKEL, LANDERD, SINT-OEDENRODE UDEN EN VEGHEL Inhoudsopgave: Voorwoord... 1 1. Visie: door KANTELING in BALANS...2 1.1 De kern: Eigen kracht en medeverantwoordelijkheid

Nadere informatie

Participatiesamenleving: retoriek of realiteit?

Participatiesamenleving: retoriek of realiteit? Participatiesamenleving: retoriek of realiteit? De betekenis van gezondheid voor burgerparticipatie Prof. dr. Kim Putters 11 april 2014 Inhoud 1. De Sociale Staat van Nederland 2013 2. Minder verzorgingsstaat,

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen

Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Ontwikkelingen in de Zorg voor Ouderen Belangenvereniging pensioengerechtigden Politie 21 november 2012 Joop Blom, voorzitter commissie Zorg en Welzijn en Wonen NVOG. Belangenvereniging Pensioengerechtigden

Nadere informatie

Kanteling Wmo iedereen doet mee

Kanteling Wmo iedereen doet mee Kanteling Wmo iedereen doet mee Compensatieplicht en Kanteling - Onze visie op de Wmo Compensatieplicht en Kanteling Onze visie op de Wmo De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een brede participatiewet

Nadere informatie