Onze rol als stomaverpleegkundige

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onze rol als stomaverpleegkundige"

Transcriptie

1 Optimalisatie van de intramurale begeleiding van de stomapatiënt Onze rol als stomaverpleegkundige De materiaalkast Werkstuk aangeboden in het kader van de opleiding stoma-, fistel- en incontinentiezorg door L. Lenie, C. Berben en P. Knoops

2 2 Voorwoord We werken in een klein regionaal ziekenhuis waar er weinig nieuwe stoma s worden aangelegd en waar niet dagelijks andere stomapatiënten verblijven. Toch merken we vaak dat op verschillende afdelingen nood is aan mensen die de stomapatiënten helpen begeleiden bij de verzorging, problemen, Binnen de organisatie zijn er tot nu weinig initiatieven genomen om de stomazorg verder uit te diepen. In het kader van de lopende reorganisatie willen we ons met een paar verpleegkundigen meer toeleggen op de opvang van stomapatiënten binnen ons ziekenhuis. Tot nu toe was er slechts 1 verpleegkundige die zich extra inzette om zich deze materie eigen te maken. We hebben het werk praktisch bekeken zodat we alles onmiddellijk kunnen gebruiken in de dagelijkse werking van ons ziekenhuis. We hopen onze kennis en kunde nog te kunnen vergroten door ervaring, bijscholing, om zo voldoende ondersteuning te kunnen bieden binnen het hele ziekenhuis. De eerste contacten met de directie zijn gelegd om ook van hen de nodige ondersteuning te krijgen voor de uitbouw van ons project en voor de bepaling van onze positie binnen het ziekenhuis. Dit werk is een eerste aanzet en we hopen dat het een goede start is om de stomazorg in ons ziekenhuis te optimaliseren.

3 3 Inhoud Voorwoord... 2 Inhoud... 3 Inleiding De rol van een stomaverpleegkundige Knelpuntanalyse Stomazorg op de afdeling heelkunde Pré-operatieve checklist voor de stomapatiënt Postoperatieve checklist voor de stomapatiënt Inventaris stomaverzorgingsmaterialen De apotheek De afdeling Voorbeeldprotocollen Colostomie Urostomie Brief ter bekendmaking van ons stoma-team... 26

4 4 Inleiding In ons eindwerk trachtten wij een beeld te scheppen hoe de stomazorg in ons ziekenhuis tot nu toe verliep en hoe wij het graag zouden zien in de toekomst. Vooreerst geven we een omschrijving van de rol van stomaverpleegkundigen. Verder hebben we een visgraatdiagram opgesteld met daarbij een knelpuntanalyse. Hieruit hebben wij kunnen opmaken dat het omgaan en het verzorgen van stomapatiënten niet altijd even gemakkelijk is en toch wel heel wat vragen doet oprijzen. Vervolgens hebben we een checklist uitgewerkt, zowel pré-operatief als postoperatief, die ons het begeleiden van de patiënten gemakkelijker en vollediger moet maken. Tevens maakten we een inventaris van het stomamateriaal wat op de afdeling reeds aanwezig is, en wat de apotheek ons verder kan aanbieden. Bestaande informatieboekjes over colo-, ileo- en urostomie hebben we toegevoegd aan ons eindwerk. Tenslotte hebben we een brief opgesteld voor de bekendmaking van ons stomateam in het ziekenhuis zowel gericht naar onze collega's verpleegkundigen als naar de artsen toe.

5 5 1 De rol van een stomaverpleegkundige De functie van stomaverpleegkundige is de laatste jaren steeds verder uitgediept. Het is een apart specialisme geworden binnen de verpleegkunde, waarvoor een speciale opleiding bestaat. Tijdens deze opleiding doen wij, verpleegkundigen, kennis op over alle aspecten van de stomazorg. Niet alle ziekenhuizen hebben een stomaverpleegkundige. In ons ziekenhuis ZMK is er een referentieverpleegkundige, Gert Joosten, die verantwoordelijk is voor de stomazorg. Zij is zeer bedreven in het verzorgen van de stoma s. Stomazorg is iets dat men in de vingers moet hebben. Door ervaring leert men immers welke materialen geschikt zijn voor bepaalde problemen en hoe ze het beste kunnen worden gebruikt. Het opvullen van plooien en kuiltjes bij lekkende stoma s lijkt meer op knutselen dan op een medische handeling. Naast het adviseren, behandelen en begeleiden van mensen met een stoma ligt onze rol van stomaverpleegkundige vooral ook op het gebied van coördinatie. De stomaverpleegkundige zal doorgaans de centrale figuur zijn waarmee de patiënt te maken krijgt voordat de operatie plaatsvindt. In gesprekken met de specialist en de stomaverpleegkundige wordt dan duidelijk gemaakt wat er precies gaat gebeuren. De stomaverpleegkundige zal in overleg met de chirurg of uroloog meestal van te voren de plaats bepalen, waar de stoma het beste kan worden aangelegd. Het is echter nooit voor 100% zeker of de chirurg of uroloog de als ideaal verkozen plaats kan aanhouden. Soms blijkt pas tijdens de operatie dat voor een andere techniek moet worden gekozen, waardoor de stoma op een andere plaats moet worden aangelegd. Hoewel de dagelijkse zorg voor de stoma meestal wordt overgelaten aan de algemene verpleging, is het meestal de stomaverpleegkundige waar men met vragen terecht kan en die de patiënt leert omgaan met de stoma. Bij ontslag van de patiënt zal de stomaverpleegkundige adviseren waar de stomamaterialen kunnen worden besteld. Er wordt contact opgenomen met onze bandagiste. Deze komt meestal ook eens langs tijdens de opnameperiode in het ziekenhuis. Men krijgt dan ook informatie over de patiëntenverenigingen.

6 6 De thuisverpleegkundige wordt geïnformeerd, zodat deze paraat is als men thuis hulp nodig heeft. Bij probleemstoma s komt deze tijdens het verblijf op de afdeling al eens mee de verzorging doen. Bij problemen thuis kan men steeds terecht bij: - de afdeling heelkunde op het nummer: 089/ de thuisverpleegkundige - bandagiste Martina Lemmens: 089/ die ook aan huis komt bij problemen en u het juiste materiaal kan aanbieden, afgestemd op uw stoma. Zij beschikt over stomamateriaal van meerdere firma s. - Carine Suykens: 0477/ firma convatec. Problemen worden vanaf dit jaar ook geregistreerd zodat we veel voorkomende problemen in de toekomst kunnen vermijden of tips kunnen meegeven aan de patiënten. Een FAQ-lijst staat ter beschikking. In de toekomst zouden de stomaverpleegkundigen ook graag één maal per trimester willen samenkomen om problemen te bespreken.

7 7 2 Knelpuntanalyse

8 8 3 Stomazorg op de afdeling heelkunde De aanpak tot heden De patiënt krijgt op de consultatie te horen dat hij een stoma zal moeten krijgen. Verbetering voor de toekomst De dokter stuurt de pat. naar de afdeling voor een eerste kennismaking. De dokter geeft de nodige uitleg. De patiënt is zodanig aangedaan dat hij niet veel meer kan navertellen van wat er besproken is. Tot hiertoe was er niet altijd de mogelijkheid om met een stomaverpleegkundige alles nog eens te overlopen, terwijl de ervaring ons toch leert dat de patiënt daar meer als nood aan heeft, ook de echtgenoot. De pré-operatieve onderzoeken worden geregeld door de behandelende dokter, via de huisarts of eventueel via de spoedafdeling. De patiënt wordt opgenomen vb. voor een Bricker : dit is 2 dagen vóór de operatie, en hij heeft vele vragen. Te vaak wordt er verondersteld dat de patiënt de nodige uitleg kreeg van de dokter. Niet altijd is er de mogelijkheid om een plaatsbepaling te doen, of een zakje te plaatsen. De patiënt krijgt bezoek van de dokter-anaesthesist, opnieuw vragen en informatie. De patiënt wordt ingelicht dat hij na de operatie enkele dagen op de intensieve zorgen zal verblijven. De patiënt komt na 2 à 3 dagen terug op de kamer. In de mate van het mogelijke wordt er nu reeds een antwoord gegeven op de acute vragen, en een afspraak gemaakt met één van de stomaverpleegkundigen om eventueel samen met betrokkenen de open vragen te beantwoorden. Indien de pre-operatieve onderzoeken in het ziekenhuis plaatsvinden, kan hier misschien de afspraak met de stomaverpleegkundige geregeld worden. De dag van opname wordt er nog eens tijd vrijgemaakt om eventuele vragen of problemen te bespreken zodat de patiënt gerustgesteld is. Ook wordt er door de stomaverpleegkundige een plaatsbepaling gedaan met de nodige aandacht voor de manier van kleden en de lichaamsbouw. Er wordt een zakje geplaatst, zodat de patiënt al een beetje kan wennen aan de nieuwe situatie, en bij eventuele problemen dan nog een repositie kan gebeuren. De I.C. verwittigen Indien de patiënt er behoefte aan heeft een kort gesprekje regelen met een van de I.C. verpleegkundigen. Wanneer de patiënt er klaar voor is, een afspraak regelen om samen met de echtgenoot, of iemand naar eigen keuze, de verzorging te doen.

9 9 Voor ontslag, de thuiszorg verwittigen eventueel via patiëntenbegeleiding. Indien het om een probleemstoma gaat, de thuisverpleging naar keuze inschakelen om éénmaal de verzorging mee te doen, dit ook omwille van de gemoedsrust van de patiënt. Enkele dagen voor het ontslag van de patiënt; de stalen brengen en enkele infobrochuren, als er dan nog vragen zijn kunnen deze nog besproken worden. Bij ontslag wordt de bandagiste verwittigd, zodat deze weet welk materiaal er moet geleverd worden, tevens maakt zij een afspraak om aan huis te gaan bij de patiënt. Thuis wordt nog eens nagegaan of het stomamateriaal op maat is van de patiënt. Ontslagvoorbereiding, en een afspraak voor de volgende controle bij de dokter. Het is van groot belang dat de pat. voor ontslag gerustgesteld wordt en dat hij/zij voldoende materiaal meekrijgt en bij problemen dag en nacht kan bellen. Zorg in een laatste gesprek ervoor dat alle openstaande vragen beantwoord zijn. Bij de controle op de consultatie, de patiënt de mogelijkheid bieden om één v/d stomavpk te raadplegen, bij evt. problemen.

10 4 Pré-operatieve checklist voor de stomapatiënt 10 o Stomaverpleegkundige neemt contact op met stomapatiënt o Uitleg operatie, voorbereiding pré-operatief o Kennismaking stomamateriaal: - Patiënt stomamateriaal aanreiken - Uitleg hoe te gebruiken o Plaatsbepaling stoma. o Eventueel aanbrengen stomazakje 24-uur voor evt. knelpunten op te lossen.

11 5 Postoperatieve checklist voor de stomapatiënt 11 o Stomamateriaal + infoboekje afhankelijk van stoma; uro-, ileo-of urostoma samen met patiënt overlopen. o Bekijken van eigen stoma evt. met spiegel o Patiënt zelf hygiënische zorg stoma laten uitvoeren onder begeleiding. o Patiënt zelf grootte van stoma laten bepalen met een patroon. o Patiënt zelf stomaplaat op maat laten knippen of moduleren. o Patiënt stomazakje zelf laten aanbrengen. o Patiënt stomaplaat zelf laten aanbrengen.

12 12 o Diëtiste contacteren. o Andere disciplines, psychologe, patientenbegeleiding inschakelen o Bandagiste contacteren o Bij ontslag evt. thuisverpleging inschakelen. -voldoende materiaal meegeven.

13 13 6 Inventaris stomaverzorgingsmaterialen 6.1 De apotheek Combihesive II S : set post-op : - colostomie 100 mm - colostomie 70 mm - urostomie 70 mm Convatec urostomie: - huidplaat support 45 mm - huidplaat ultra plus 45 mm - stomazakje met accuseal kraantje, transparant 45 mm colostomie: - huidplaat ultra plus 57 mm - stomazakje gesloten met filter 57 mm ileo- en colostomie: - huidplaat ultra plus 57 mm - stomazakje met afvoer en klem, transparant 57 mm urostomie: - huidplaat ultra plus 57 mm - stomazakje met accuseal kraantje, transparant 57 mm colostomie: - huidplaat 70 mm - huidplaat met accordeonflens 70 mm - stomazakje gesloten met filter, opaak 70 mm ileo- en colostomie: - huidplaat 70 mm - stomazakje met afvoer en klem, opaak 70 mm urostomie: - huidplaat 70 mm - stomazakje met accuseal kraantje, 70 mm ileo- en colostomie: - huidplaat 100 mm - huidplaat met accordeonflens 100 mm - stomazakje met afvoer en klem, transparant 100 mm

14 14 Esteem synergy: colostomie: - stomazakje gesloten met filter, transparant 48 - stomazakje gesloten met filter, opaak 48 ileostomie: - stomazakje met invisiclose sluiting, filter, transparant 48 - stomazakje met klem, filter, transparant 48 urostomie: - stomazakje met accuseal kraantje, 48 ileo- en colostomie: - stomahesive huidplaat met flexibele hydrocolloïde pleisterrand, uitknipbaar 61 durahesive huidplaat met flexibele kleeflaag 61 - stomazakje met afvoer en klem, filter 61 - stomazakje met afvoer en invisiclose sluiting De afdeling Combihesive II S : Convatec Ileostomie: - huidplaat ultra plus 45 mm - stomazakje met afvoer en klem, transparant 45 mm - stomazakje met afvoer en klem, opaak 45 mm Urostomie: - huidplaat ultra plus 45 mm - stomazakje met accuseal kraantje 45 mm ileo- en colostomie: - huidplaat ultra plus 70 mm - huidplaat ultra plus met accordeonflens 70 mm - stomazakje met afvoer en klem, transparant 70 mm - stomazakje met afvoer en klem, opaak 70 mm urostomie: - huidplaat ultra plus 70 mm - stomazakje met accuseal kraantje 70 mm ileo- en colostomie: - huidplaat ultra plus 100 mm - stomazakje met afvoer en klem, transparant 100 mm

15 15 Esteem synergy: urostomie: - durahesive huidplaat kneedbaar met flexibele kleeflaag 35 - stomazakje met accuseal kraantje 35 colostomie: - stomahesive huidplaat uitknipbaar met flexibele kleeflaag 48 - stomazakje gesloten met filter 48 ileostomie: - stomahesive huidplaat uitknipbaar met flexibele kleeflaag 48 - stomazakje met invisiclose sluiting, filter, transparant 48 - stomazakje met klem, filter, transparant 48 colostomie: - durahesive huidplaat kneedbaar met flexibele kleeflaag 61 - stomazakje gesloten met filter 61 ileostomie: - durahesive huidplaat kneedbaar met flexibele kleeflaag 61 - stomazakje met invisiclose sluiting, filter, transparant 61 - stomazakje met invisiclose sluiting, filter, opaak 61 Figuur 1: voor de opleiding Figuur 2: na de opleiding

16 16 7 Voorbeeldprotocollen De hierna volgende procedures werden in samenwerking met de stafmedewerkers van het ziekenhuis ontwikkeld. De ontwerpen dienen nog ter goedkeuring bij de bevoegde personen te worden neergelegd. 7.1 Colostomie ZIEKENHUIS MAAS EN KEMPEN VERPLEEGKUNDIGE ZORGEN 1. VERPLEEG-TECHNISCHE HANDELINGEN 1.3. SPIJSVERTERINGSSTELSEL COLOSTOMIE VERZORGEN VAN EEN Datum: 18/05/05 Versie : Sleutelwoorden: Colostomie, Stomaverpleegkundige, wondzorg. Toepassingsgebied: Alle verpleegafdelingen, polikliniek, Spoedgevallen, Intensieve zorgen. Bevoegdheden / Verantwoordelijkheden: is een B2-handeling waarvoor een voorschrift van de arts nodig is (KB 18 juni 1990). Visering: Verpleegkundig en paramedisch directeur Dhr. J. Cox Hoofdgeneesheer Dr. M. Rosseel Ziekenhuishygiëne Mevr. M.R. Devlies

17 17 1. Doel - Inspectie van stoma en omliggende huid. - Voorkomen van irritaties en infecties van de huid. - Bij lekkage een vervangingsplaat aanbrengen om de huid tijdig te beschermen. - Opvangen van faeces in een stomazakje. 2. Indicatie TERMINAAL - Definitief: Vervanging van anus wegens rectumtumor, Derivatie wegens rectovaginale fistel, palliatieve behandeling bij obstruerende tumor. - Tijdelijk: Decompressie van colonobstructie door tumor of diverticulitits. Onmogelijke reanastomose na resectie bij diverticulitis, ziekte van Crohn, DUBBELLOOPS: - Definitief: Palliatie van obstruerende tumor. - Tijdelijk: Decompressie bij anale atresie, ziekte van Hirschsprung, Derivatie bij ischemische colitis, rectovaginale fistel, Bescherming van distale sutuur bij ziekte van Crohn, anteriorresectie, 3. Contra-indicatie - Misselijkheid, braken en buikpijn. - Personen met een zoutloos dieet. - Acute aambeien en opstoten van anuskloven. - Hartdecompensatie en nierinsufficiëntie bij oudere personen. - Acute abdominale aandoeningen, buikvliesontsteking, bloedende onsteking van het rectum en het maagdarm kanaal, anomalieën van het colon (ziekte van Hirschsprung), ontsteking van de appendix en verlengde renale insufficiëntie. 4. Benodigdheden - Schaar. - Pen, mal of stans. - Maatkaart. - Huidbeschermingsplak. - Opvangzakje. - Vuilniszakje. - Lauw water. - Zeep. - Papieren zakdoekjes. - Zacht washandje. - Handdoek. - Scheergerief. - Huidverzorgingsmiddelen indien nodig.

18 18 5. Werkwijze Het vervangen van het opvangmateriaal en de huidverzorging is een niet-steriele handeling. EENDELIG SYSTEEM - Ontsmet eerst de handen. - Knip de huidbeschermingsplaat op juiste maat uit a.d.h.v. de maatkaart. - Verwijder het gebruikte zakje van boven naar beneden en ondersteun met de andere hand de huid. - Reinig de stoma en huid met papieren zakdoekjes, lauw water, neutrale zeep en washandje. - Goed naspoelen en drogen. - Observeer de stoma. - Gebruik zo nodig huidverzorgingsmiddelen, maar geen antiseptische oplossingen, geparfumeerde zeep, ether, alcohol of aceton. - Breng het nieuwe zakje van beneden naar boven aan. - Ontsmet de handen. - Gesloten zakje wordt 1 à 2 maal per dag vervangen. - Open zakje wordt meermaals per dag geledigd en zal om de 2 à 3 dagen worden vervangen. TWEEDELIG SYSTEEM ZONDER PLAATVERVANGING Dit systeem bestaat uit huidbeschermingsplaat met ring en een afzonderlijk opklikbaar zakje ( open of gesloten ) dat dagelijks kan vervangen worden. De huidbeschermingsplaat met ring kan meerdere dagen ( 2 à 4 dagen ) ter plaatse blijven. - Ontsmet de handen. - Verwijder het zakje van boven naar beneden. - Reinig de stoma met papieren zakdoekjes en eventueel een wattestaafje. - Breng het nieuwe zakje aan van beneden naar boven. - Ontsmet de handen. TWEEDELIG SYSTEEM MET PLAATVERVANGING - Ontsmet de handen. - Knip of vouw de juiste opening uit de plaat. - Verwijder de gebruikte plaat met opvangzakje van boven naar beneden. - Reinig de stoma en omgevende huid met lauw water en zachte zeep. - Spoel grondig en droog zorgvuldig. - Breng indien nodig een huidbeschermer aan en wacht 1 minuut. - Verwijder het papier van het adhesieve centrale gedeelte. - Druk het centrale adhesieve gedeelte goed aan rond het stoma. - Eindig met de buitenste rand van onder naar boven. - Verwijder het overige beschermingspapier. - Breng het opvangzakje van onder naar boven aan en controleer of het goed vastzit. - Ontsmet de handen.

19 19 Informeer de patiënt en ontsmet de handen Zakje van boven naar beneden verwijderen Eendelig systeem Neen Tweedelig systeem zonder plaatsvervanging Tweedelig met plaatvervanging Ja Reinig stoma, goed spoelen en drogen Reinig stoma met wattestaafje Reinig stoma met water en zeep Knip juiste maat uit beschermplaat Knip juiste maat uit de plaat Druk plaat goed aan tegen de huid Observatie van stoma en huid Nieuw zakje aanbrengen van beneden naar boven Handen ontsmetten Rapportage verpleegdossier

20 20 6. Complicaties Vroegtijdige verwikkelingen: - Bloeding. - Necrose. - Naar buiten treden van ingewanden. - Loskomen van de stoma-aanhechting met reïntegratie van de darm in de buikholte. - Dikkedarmafsluiting. - Dunnedarmafsluiting. - Fistels en peristomaal abces. Laattijdige verwikkelingen: - Prolaps 1. - Parastomale hernia 2. - Stenose. - Perforatie. - Huidproblemen. 7. Aandachtspunten - Ontgeurende filters van actieve koolstof verliezen hun vermogen indien zij vochtig worden. - Bij te vloeibare faeces is het gebruik van ileostomiezakjes nuttig. - Een patiënt met vast ontlastingspatroon kan ook minizakjes, een inwendige afsluitplug en een afsluitkleefplaat gebruiken. - Evacuatiebevorderend zijn : lichte massage rondom het stoma, druk op de buik van rechts naar links en aanspannen van de buikspieren. - Vermijd badolie tijdens douchen of baden. 8. Kritische kwaliteitskenmerken - Post-operatief is een liggende houding aangewezen bij verzorging terwijl daarna een staande houding aan te raden is bij de verzorging en niet zittend vanwege de huidplooien. - Bij verlies van faeces van meer dan 2 liter per 24u wordt de electrolytenbalans verstoord en ontstaat een tekort aan zouten en mineralen. - Zeep en zeepresten kunnen leiden tot korrelvorming en irritatie. - De huid dient volledig droog te zijn omdat materialen onvoldoende hechten op een vochtige huid. - Bloedverlies van meer dan 50ml is een reden om de arts te waarschuwen. - Donkerrood of zwarte verkleuring duidt op een necrose. - De plaat moet zo nauw mogelijk tegen de basis van de stoma aanpassen zonder af te snoeren. - Op lichaamstemperatuur is de kwaliteit van de hechting van de plaat het grootst. 9. Werking ZMK Stomaverpleegkundige: Er kan altijd beroep worden gedaan op de stomaverpleegkundige. => Neem contact op met de afdeling heelkunde Maaseik en vraag de stomaverpleegkundige. Indien deze laatste niet aanwezig is zal het afdelingshoofd het nodige ondernemen. 1 Prolaps: het uitzakken van de stoma. 2 Parastomale hernia: een breuk via de fascia-opening voor de stoma.

21 Materiaal: Bij probleemstoma s komt de afgevaardigde van de firma advies geven ter plaatse, deze laatste kan ook altijd telefonisch worden gecontacteerd. Doe dit altijd via de stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige helpt mee aan het ontslag van de patiënt. Zij zorgt dat de patiënt voldoende materiaal heeft en dat de thuisverpleegkundige is geregeld. Het ziekenhuis werkt samen met de firma Convatec. Er zijn altijd stalen van het nodige materiaal in voorraad in de apotheek. => aandachtspunt: bestel tijdig en voldoende zodat u het weekend kan overbruggen. Uitzonderlijke maten die niet in voorraad zijn, worden binnen de 48u door de firma geleverd Referentie Wondzorg 1995 Stomata Wit-Gele Kruis. Stoma verzorging: cursus 4 de graad verpleegkunde, Regina Mundi in Genk.

22 Urostomie ZIEKENHUIS MAAS EN KEMPEN VERPLEEGKUNDIGE ZORGEN 1. VERPLEEG-TECHNISCHE HANDELINGEN 1.3. UROGENITAAL STELSEL VERZORGEN VAN EEN 1.3.xx. UROSTOMA Versiedatum Sleutelwoorden: Urostoma, Stomaverpleegkundige, wondzorg. Toepassingsgebied: Alle verpleegafdelingen, polikliniek, Spoedgevallen, Intensieve zorgen. Bevoegdheden / Verantwoordelijkheden: xx is een B2-handeling waarvoor een voorschrift van de arts nodig is (KB 18 juni 1990). Visering: Verpleegkundig en paramedisch directeur Dhr. J. Cox Hoofdgeneesheer Dr. M. Rosseel Ziekenhuishygiëne Mevr. M.R. Devlies

23 23 2. Doel De huid rond de stoma in goede conditie te houden en irritatie van het stom te voorkomen. 3. Terminologie De meest voorkomende operatie voor het aanleggen van een urostoma is de Bricker operatie. Bij deze operatie wordt er een stukje tussen de dunne darm uitgehaald. Dit wordt aan het ene eind aangesloten op de beide urineleiders en aan het andere eind door de buikwand naar buiten gebracht. Van dit stukje darm wordt de stoma gemaakt. Hierdoor kunnen er slijmvlokken in de urine zitten. Die worden veroorzaakt door het slijm dat het stukje dunne darm nog steeds produceert. 3. Indicatie 4. Contra-indicatie - 5. Benodigdheden - Huidplak in de gewenste maat - Stomazakje in de juiste maat - Zo nodig ene mal - Schaar - Niet-steriele kompressen - Nierbekken - Onderlegger - Zo nodig huidbeschermende producten - Afvalzakje - Handschoenen

24 24 6. Werkwijze Vertel de patiënt wat er gaat gebeuren en dat alles pijnloos zal verlopen Directe voorbereiding - Betrek de patiënt zoveel mogelijk bij de verzorging, zodat hij dit later zelf kan doen - Maak zo nodig de eerste keer zelf een mal van de stoma - Bewaar deze mal bij de patiënt - Knip of plooi de stoma-opening van de plak met behulp van de mal uit - De stoma kan van vorm veranderen, controleer daarom regelmatig de mal Verwijderen oude stomazakje - Trek wegwerphandschoenen aan - Verwijder de oude huidplak pellend van boven naar beneden - Trek de plak er niet af, dan kan de huid beschadigd worden - Houdt met één hand de huid goed tegen - De plakresten die niet gemakkelijk zijn te verwijderen, laten zitten, deze komen bij een volgende wisseling los. - Daarna met droge kompressen de huid voorzichtig maar goed droog maken - Leg daarna op stoma tijdelijk een droge depper om eventuele urine welk naar buiten komt op te vangen - Doe de handschoenen uit - Gooi vuil materiaal weg - Ontsmet de handen volgens procedure Aanbrengen van stomazakje - Maak de deppers met lauw kraantjeswater nat en maak de huid naar de stoma toe schoon scheer eventuele haren weg (gebruik geen ontharingscrème) houdt de stoma afgedekt, zodat de urine niet over de huid loopt maak bij lekkage de huid opnieuw schoon gebruik geen zalf of olie om de stoma omdat dit de plakkracht van de huidplak vermindert belangrijk is een goede verzorging om de roodheid en de pijn te voorkomen en de huid geschikt te houden voor het bevestigen van het opvangmateriaal - Zorg ervoor dat de plak niet ribbelt of tegen elkaar plakt - Breng het opvangzakje van onder naar bovenaan met een rollende beweging zodat het materiaal glad rond de stoma komt te zitten - Zorg ervoor dat de opening goed om de stoma heen komt te zitten zonder plooien of oneffenheden door de plak goed met de handen aan te wrijven op de huid, vooral rond de stoma - Zorg ervoor dat het zakje zijwaarts afhangt - Controleer of het zakje goed vastzit - Ruim alle materiaal op - Ontsmet handen volgens procedure Nazorg - Leeg het opvangzakje wanneer het voor 1/3 de gevuld is - Verschoon het zakje dagelijks (maximaal 2 keer)

25 25 7. Complicaties - huidirritatie - prolaps - intrekking - vernauwing 8. Tips en aandachtspunten - De patiënt mag douchen met of zonder zakje op de stoma. - Vermijd gebruik van badolie en zeep. Deze kunnen de huid ontvetten. - Bodylotion maakt de huid te vet, waardoor de plakkracht vermindert. - De opening van het stomamateriaal moet correct passen. - Zorg dat de patiënt voldoende drinkt. - Sommige voedsel producten kunnen een speciale geur geven, zoals asperges, knoflook, vis en uien. Dit wil niet zeggen dat ze niet mogen worden gebruikt. - Bepaalde medicijnen kunnen ook een speciale geur geven. - Slijmvlokken in de urine is normaal. - Als de urine sterk ruikt en het materiaal sneller aangetast is, moet de arts worden geraadpleegd. 9. Kritische kwaliteitskenmerken Werking ZMK Stomaverpleegkundige: Materiaal: Er kan altijd beroep worden gedaan op de stomaverpleegkundige. => Neem contact op met de afdeling heelkunde Maaseik en vraag de stomaverpleegkundige. Indien deze laatste niet aanwezig is zal het afdelingshoofd het nodige ondernemen. Bij probleemstoma s komt de afgevaardigde van de firma advies geven ter plaatse, deze laatste kan ook altijd telefonisch worden gecontacteerd. Doe dit altijd via de stomaverpleegkundige. De stomaverpleegkundige helpt mee aan het ontslag van de patiënt. Zij zorgt dat de patiënt voldoende materiaal heeft en dat de thuisverpleegkundige is geregeld. Het ziekenhuis werkt samen met de firma Convatec. Er zijn altijd stalen van het nodige materiaal in voorraad in de apotheek. => aandachtspunt: bestel tijdig en voldoende zodat u het weekend kan overbruggen. Uitzonderlijke maten die niet in voorraad zijn, worden binnen de 48u door de firma geleverd.

26 8 Brief ter bekendmaking van ons stoma-team 26 Beste collega s en artsen, Met deze brief willen we u laten weten dat we jullie vanaf nu met ons team van 4 verpleegkundigen willen helpen, raad geven, i.v.m. stomazorg, fistelen incontinentiezorg. Gert Joosten (verpleegkundige HK/MSK) is reeds meerder jaren actief als stomaverpleegkundige in ZMK. Christel Berben (verpleegkundige HK/MSK), Pascale Knoops (verpleegkundige mobiele équipe) en Lieve Lenie (hoofdverpleegkundige HK/MSK) volgden de cursus (post-hogeschoolvorming van de VZW VLAS stoma-, fistelen incontinentiezorg) in Brussel en beginnen nu ook binnen het ziekenhuis als stomaverpleegkundigen actief te zijn. Wat we zelf niet kennen, weten, proberen we op te lossen door contact op te nemen met een aantal andere mensen. Aarzel dus niet om te bellen, langs te komen op heelkunde, om ons te betrekken bij jullie vragen, problemen, zodat de patiënt optimaal begeleid en verzorgd wordt binnen ons ziekenhuis. Vriendelijke groeten, de stomaverpleegkundigen : Gert, Christel, Pascale en Lieve. Ons telefoonnummer via heelkunde Maaseik: tel. 089/509282

Praktische tips voor mensen met een urinestoma

Praktische tips voor mensen met een urinestoma Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Praktische tips voor mensen met een urinestoma z Sinds kort hebt u een urinestoma. In deze brochure kunt u lezen hoe u uw stoma

Nadere informatie

Leven met een stoma. Stomazorg

Leven met een stoma. Stomazorg Leven met een stoma Stomazorg Stomaverzorging In deze folder hebben wij voor u praktische informatie over het verzorgen van een stoma op een rijtje gezet. De stomaverpleegkundige zal aangeven welke informatie

Nadere informatie

Verzorging van uw stoma. tweedelig systeem

Verzorging van uw stoma. tweedelig systeem Verzorging van uw stoma tweedelig systeem Inhoudsopgave Inleiding In deze brochure wordt stapsgewijs de verzorging van uw stoma beschreven De hieronder beschreven punten zijn algemeen. Het is mogelijk

Nadere informatie

Het 7 stappenplan: de stomapatiënt van opname tot ontslag in het ziekenhuis te Deinze

Het 7 stappenplan: de stomapatiënt van opname tot ontslag in het ziekenhuis te Deinze Cortier Brigitte: hoofdverpleegkundige dienst heelkunde-interne Decoene Els: verpleegkundige dienst heelkunde-interne Opleiding stoma-fistel en incontinentiezorg 2013-2014 Het 7 stappenplan: de stomapatiënt

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Urostoma, zorg na ontslag. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Urostoma, zorg na ontslag. rkz.nl Patiënteninformatie Urostoma, zorg na ontslag rkz.nl Nazorg door de stomaverpleegkundige Tijdens de controles in de polikliniek ondersteunen wij u bij het omgaan met de stoma. Die ondersteuning bestaat

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een urostoma

Handige tips voor het gebruik van een urostoma Handige tips voor het gebruik van een urostoma Informatie voor patiënten F0569-1011 februari 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

Colostoma. verzorging van een colostoma. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Colostoma. verzorging van een colostoma. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Colostoma verzorging van een colostoma T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum

Nadere informatie

Urinestoma Verzorging tweedelig systeem

Urinestoma Verzorging tweedelig systeem Urinestoma Verzorging tweedelig systeem Afdeling urologie Een urinestoma Bij een niet goed werkende blaas of een verwijderde blaas, kan de urine niet meer langs de natuurlijke weg het lichaam verlaten.

Nadere informatie

Verzorging van uw stoma. ééndelig systeem

Verzorging van uw stoma. ééndelig systeem Verzorging van uw stoma ééndelig systeem Inhoudsopgave Inleiding... 1 Benodigdheden voor de verzorging van uw stoma... 1 Colostoma... 1 Ileostoma/ urostoma... 1 Werkwijze... 2 Algemene adviezen... 3 Tot

Nadere informatie

STOMAZORG: ELK PROBLEEM HEEFT EEN OORZAAK VALERIE HANSSENS VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WONDZORG UZ BRUSSEL

STOMAZORG: ELK PROBLEEM HEEFT EEN OORZAAK VALERIE HANSSENS VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WONDZORG UZ BRUSSEL STOMAZORG: ELK PROBLEEM HEEFT EEN OORZAAK VALERIE HANSSENS VERPLEEGKUNDIG SPECIALIST WONDZORG UZ BRUSSEL LITERATUUR WEINIG RECENTE LITERATUUR GEEN GROOT AANTAL PATIËNTEN FIRMA GEBONDEN WEINIG LITERATUUR

Nadere informatie

Adviezen verzorging Ileostoma

Adviezen verzorging Ileostoma Adviezen verzorging Ileostoma De dagelijke verzorging van het ileostoma Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere afhankelijk van het systeem en wat u zelf prettig vindt. De stomaverpleegkundige

Nadere informatie

STOMAZORG. Een stoma wat nu? BEHANDELING

STOMAZORG. Een stoma wat nu? BEHANDELING STOMAZORG Een stoma wat nu? BEHANDELING Een stoma wat nu? Van uw behandelend specialist hebt u te horen gekregen dat er bij u (misschien) een stoma moet worden aangelegd. Van tevoren is het niet altijd

Nadere informatie

Adviezen verzorging urinestoma

Adviezen verzorging urinestoma Adviezen verzorging urinestoma Verzorging en inspectie De beste tijd om uw stoma te verzorgen is s morgens, nog voordat u wat gedronken heeft. Of anders, ongeveer drie uur nadat u voor het laatst gedronken

Nadere informatie

Adviezen verzorging Colostoma

Adviezen verzorging Colostoma Adviezen verzorging Colostoma De dagelijkse verzorging van het colostoma Voor het verzorgen van uw stoma, zie de folder: Stappenplan verzorging colostoma. Hoe vaak u uw stoma moet verzorgen is onder andere

Nadere informatie

Stomaverzorging: een overzicht

Stomaverzorging: een overzicht Stomaverzorging: een overzicht Auteur: A. van Beelen Vertaald/bijgewerkt: Nieuwsbrief: 2000 Pagina: 20-22 Jaargang: 14 Nummer: 24 Toestemming: Illustraties: Bijzonderheden: Kernwoorden: stoma wondbehandeling

Nadere informatie

Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde. Ileostoma

Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde. Ileostoma Maatschap Chirurgie / Maatschap Interne Geneeskunde Algemeen Deze folder geeft u informatie over de ileostoma en de dagelijkse verzorging hiervan. Dagelijkse verzorging Verzorg de stoma op een tijdstip

Nadere informatie

STOMAZORG UZGENT. leerdoelen. leerdoelen. Leerdoelen. leerdoelen. Praktische leerdoelen: De student kent het verschil tussen een

STOMAZORG UZGENT. leerdoelen. leerdoelen. Leerdoelen. leerdoelen. Praktische leerdoelen: De student kent het verschil tussen een leerdoelen STOMAZORG UZGENT Chantal Tielemans Isabel De Cocker stomaconsulenten De student kent het verschil tussen een tijdelijke en een definitieve stoma De student kent het verschil tussen een dubbelloops-

Nadere informatie

Dit Stomazorg dagboek is van:

Dit Stomazorg dagboek is van: Stomazorg dagboek 2 Dit Stomazorg dagboek is van: Naam: Geboortedatum: Straat:... Postcode en plaats:. Telefoon: E-mail:.... 3 Stomazorg dagboek U heeft dit dagboek ontvangen van uw stomaverpleegkundige

Nadere informatie

Ileostoma Verzorging eendelig systeem

Ileostoma Verzorging eendelig systeem Ileostoma Verzorging eendelig systeem Afdeling algemene chirurgie Een ileostoma Een ileostoma is een gedeelte van de dunne darm dat door de buikwand naar buiten wordt gebracht, omgeklapt en in de buikwand

Nadere informatie

Infobrochure. Urostoma. B2.1 Urologie Tel.: 011 826 363. B2.2 Gastro-enterologie Tel.: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Urostoma. B2.1 Urologie Tel.: 011 826 363. B2.2 Gastro-enterologie Tel.: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Urostoma B2.1 Urologie Tel.: 011 826 363 B2.2 Gastro-enterologie Tel.: 011 826 364 mensen zorgen voor mensen Titel Wat is een urostoma? Jaarlijks worden er in België honderden personen geopereerd

Nadere informatie

Een stoma en nu? Behandeling, stappenplan en tips

Een stoma en nu? Behandeling, stappenplan en tips Een stoma en nu? Behandeling, stappenplan en tips Wat is een stoma? Een stoma is een kunstmatige uitgang in uw lichaam voor urine of ontlasting. Een stukje darm wordt daarbij als een manchet op uw buik

Nadere informatie

Darmstoma bij kinderen

Darmstoma bij kinderen Darmstoma bij kinderen Bij deze folder onvangt u ook de folder Grote buikoperatie bij kinderen (Laparotomie). Inhoud Wat is een darmstoma? 1 Verschillende soorten stoma s 1 Na de operatie 2 Verzorging

Nadere informatie

De verzorging van uw urinestoma

De verzorging van uw urinestoma STOMAZORG De verzorging van uw urinestoma ADVIES De verzorging van uw urinestoma In deze folder vindt u informatie over de verzorging van een urinestoma (kunstmatige uitgang van de urinewegen). Eerst wordt

Nadere informatie

Ileostoma. Ileostoma

Ileostoma. Ileostoma Ileostoma Ileostoma Afdeling Afdeling algemene algemene chirurgie chirurgie Binnenkort wordt bij u (een gedeelte van) de dikke darm weggenomen. Dit kan het gevolg zijn van een chronische aandoening, een

Nadere informatie

De verzorging van uw colostoma

De verzorging van uw colostoma STOMAZORG De verzorging van uw colostoma ADVIES De verzorging van uw colostoma In deze folder vindt u informatie over de verzorging van een colostoma (kunstmatige uitgang van de dikke darm). Eerst wordt

Nadere informatie

Richtlijnen en adviezen voor patiënten met een colostoma

Richtlijnen en adviezen voor patiënten met een colostoma Richtlijnen en adviezen voor patiënten met een colostoma Binnenkort gaat u ons ziekenhuis verlaten. Om u, bij de vragen of onzekerheden die in de thuissituatie mogelijk ontstaan, behulpzaam te zijn, krijgt

Nadere informatie

1-delig. Aurum Profile. Veelzijdige probleemoplosser bij oneffenheden en parastomale hernia s

1-delig. Aurum Profile. Veelzijdige probleemoplosser bij oneffenheden en parastomale hernia s 1-delig Veelzijdige probleemoplosser bij oneffenheden en parastomale hernia s Inhoudsopgave 03 Introductie 04 05 06 08 09 10 12 13 14 16 19 1-delig Colostomie kenmerken 1-delig Colostomie productomschrijving

Nadere informatie

De verzorging van uw ileostoma

De verzorging van uw ileostoma STOMAZORG De verzorging van uw ileostoma ADVIES De verzorging van uw ileostoma In deze folder vindt u informatie over de verzorging van een ileo-stoma (kunstmatige uitgang van de dunne darm). Eerst wordt

Nadere informatie

Stomazorg. in het Ommelander Ziekenhuis Groningen

Stomazorg. in het Ommelander Ziekenhuis Groningen Stomazorg in het Ommelander Ziekenhuis Groningen 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Uw arts heeft met u besproken dat er een (tijdelijk) stoma wordt aangelegd

Nadere informatie

Probleemstomata. Valerie Hanssens Stomaverpleegkundige UZ Brussel

Probleemstomata. Valerie Hanssens Stomaverpleegkundige UZ Brussel Probleemstomata Valerie Hanssens Stomaverpleegkundige UZ Brussel Welke problemen? Irritatie Necrose Hernia Prolaps Probleem? Lekkage Retractie Bloeding Stenose Allergie 2 Probleemstomata Complicaties:

Nadere informatie

Nazorg voor stomadragers

Nazorg voor stomadragers Nazorg voor stomadragers Afdeling algemene chirurgie Een stoma Het krijgen van een stoma is ingrijpend. Voor de één komt de stoma gepland, zorgvuldig afgewogen samen met de arts na een intensief ziekteproces.

Nadere informatie

STOMA PROBLEMEN. Doe de test: wat is wat?

STOMA PROBLEMEN. Doe de test: wat is wat? aandoeningen complicaties van zorg de huid 51 51 STOMA PROBLEMEN Doe de test: wat is wat? tekst Jacqueline Cornelissen 1 en Marloes Oelen foto s Jacqueline Cornelissen 1 2 3 4 5 6 7 8 A. Vaatprobleem B.

Nadere informatie

Handige tips voor het gebruik van een colostoma

Handige tips voor het gebruik van een colostoma Handige tips voor het gebruik van een colostoma Informatie voor patiënten F0568-1011 januari 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

DE VERZORGING VAN UW COLOSTOMA/ILEOSTOMA MET ÉÉN- EN TWEEDELIG SYSTEEM

DE VERZORGING VAN UW COLOSTOMA/ILEOSTOMA MET ÉÉN- EN TWEEDELIG SYSTEEM DE VERZORGING VAN UW COLOSTOMA/ILEOSTOMA MET ÉÉN- EN TWEEDELIG SYSTEEM 443 Inleiding In deze folder leest u meer over de verzorging van uw colostoma of ileostoma met een één- of tweedelig systeem. Klaarzetten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. De stomaconsulenten. De stomaconsulenten Stomaconsulenten.indd 1

Patiënteninformatie. De stomaconsulenten. De stomaconsulenten Stomaconsulenten.indd 1 Patiënteninformatie De stomaconsulenten De stomaconsulenten 20170006 Stomaconsulenten.indd 1 1 15-06-18 14:03 De stomaconsulenten Polikliniek Chirurgie, stomaconsulenten, route 0.3 Telefoonnummer (050)

Nadere informatie

Verschillende hulpmiddelen op het gebied van stomazorg

Verschillende hulpmiddelen op het gebied van stomazorg Verschillende hulpmiddelen op het gebied van stomazorg Stomapasta Productomschrijving: vloeibaar hydrocolloid Er bestaat pasta met alcohol en pasta zonder alcohol. Beide zijn te gebruiken onder de stoma

Nadere informatie

Stomazorg. in het Ommelander Ziekenhuis

Stomazorg. in het Ommelander Ziekenhuis Stomazorg in het Ommelander Ziekenhuis Inleiding U wordt binnenkort geopereerd in het Ommelander Ziekenhuis Groningen. Uw arts heeft met u besproken dat er een (tijdelijk) stoma wordt aangelegd of dat

Nadere informatie

Wat is een stoma? Een stoma is een kunstmatig gemaakte uitgang voor ontlasting of urine.

Wat is een stoma? Een stoma is een kunstmatig gemaakte uitgang voor ontlasting of urine. Stomapoli In het CWZ op Heelkunde zijn 2 stomaverpleegkundigen werkzaam gespecialiseerd in darmstomata. In deze fodler staat algemene informatie over het aanleggen van een stoma en wat de rol van de stomaverpleegkundige

Nadere informatie

ZORG BIJ PARASTOMALE HERNIA. Nathalie Vercamer Stomaverpleegkundige AZSAV

ZORG BIJ PARASTOMALE HERNIA. Nathalie Vercamer Stomaverpleegkundige AZSAV ZORG BIJ PARASTOMALE HERNIA Nathalie Vercamer Stomaverpleegkundige AZSAV hoe meer stomazorgproblemen => hoe meer impact op het dagelijks leven 1) gevolgen 2) behandeling 3) preventie 4) opvolging 5) slot

Nadere informatie

Darmstoma Een kunstmatige uitgang van de darm

Darmstoma Een kunstmatige uitgang van de darm Darmstoma Een kunstmatige uitgang van de darm U heeft van uw arts gehoord dat u een stoma krijgt of dat de kans op een stoma bij uw operatie aanwezig is. Het is een ingrijpende verandering in uw leven

Nadere informatie

Colostoma Verzorging tweedelig systeem

Colostoma Verzorging tweedelig systeem Colostoma Verzorging tweedelig systeem Afdeling algemene chirurgie Een colostoma Een colostoma is een gedeelte van de dikke darm dat door de buikwand naar buiten wordt gebracht, omgeklapt en in de buikhuid

Nadere informatie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw blaas te verwijderen en een urinestoma aan te leggen. Bij deze

Nadere informatie

Anders naar het toilet. De eerste dagen met een ileostoma

Anders naar het toilet. De eerste dagen met een ileostoma Anders naar het toilet. De eerste dagen met een ileostoma Auteur: I. van Kessel Vertaald/bijgewerkt: Nieuwsbrief: 1999 Pagina: 57-59 Jaargang: 6 Nummer: 12 Toestemming: Illustraties: Bijzonderheden: Kernwoorden:

Nadere informatie

Darmstoma Een kunstmatige uitgang voor ontlasting. Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis

Darmstoma Een kunstmatige uitgang voor ontlasting. Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Darmstoma Een kunstmatige uitgang voor ontlasting Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave Inleiding 1. Wat is een stoma? 2 2. Waarom wordt een stoma aangelegd? 3 3. Wanneer welk stoma?

Nadere informatie

Stoma. Havenziekenhuis

Stoma. Havenziekenhuis Stoma U heeft van uw arts gehoord dat er bij u een stoma moet worden aangelegd of dat de kans op een stoma bij uw operatie aanwezig is. In deze folder kunt u de informatie over het aanleggen van een stoma

Nadere informatie

Referentieverpleegkundige in de stoma- en (in)continentiezorg. Ria Swerts

Referentieverpleegkundige in de stoma- en (in)continentiezorg. Ria Swerts Referentieverpleegkundige in de stoma- en (in)continentiezorg Ria Swerts 27 10 2011 Het belang van de referentieverpleegkundige in de stoma- en (in)continentiezorg in de thuiszorg Manier van werken in

Nadere informatie

Eindwerk. Cystectomie: Urostoma volgens Bricker of Neoblaas volgens Hautmann

Eindwerk. Cystectomie: Urostoma volgens Bricker of Neoblaas volgens Hautmann Eindwerk Cystectomie: Urostoma volgens Bricker of Neoblaas volgens Hautmann Adams Jana Odeur Emelie Promotor Bylois Guy Posthogeschoolvorming Vlas 2013 2014 Algemeen Werking van de urinewegen: - De nieren

Nadere informatie

Infobrochure. Ileostoma. B2.2 Gastro-enterologie. Tel.: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Ileostoma. B2.2 Gastro-enterologie. Tel.: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Ileostoma B2.2 Gastro-enterologie Tel.: 011 826 364 mensen zorgen voor mensen Jaarlijks worden er in België honderden personen geopereerd waarbij een tijdelijke of definitieve stoma wordt

Nadere informatie

Aanleggen van een urinestoma (Bricker)

Aanleggen van een urinestoma (Bricker) Aanleggen van een urinestoma (Bricker) Urologie alle aandacht Inleiding In overleg met uw behandeld uroloog is er besloten tot een operatieve verwijdering van de blaas en het aanleggen van een urinestoma.

Nadere informatie

Stomaverzorging. 2.3 Hulpmiddelen bij het incontinente stoma 30. 2.3.2 Tweedelig systeem 30 2.3.3 Overige hulpmiddelen 33

Stomaverzorging. 2.3 Hulpmiddelen bij het incontinente stoma 30. 2.3.2 Tweedelig systeem 30 2.3.3 Overige hulpmiddelen 33 5 Stomaverzorging.1 Inleiding 6. Incontinent stoma 6..1 Colostoma 7.. Ileostoma 7..3 Urostoma 9..4 Tracheostoma 30.3 Hulpmiddelen bij het incontinente stoma 30.3.1 Eendelig systeem 30.3. Tweedelig systeem

Nadere informatie

Verzorging van een darmstoma

Verzorging van een darmstoma Verzorging van een darmstoma Oktober 2015 Inleiding U bent door uw behandelend chirurg verwezen naar de stomaverpleegkundige die u meer informatie zal geven over, en u voorbereiden op het omgaan met een

Nadere informatie

Urostoma. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Urostoma. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Urostoma Door bepaalde oorzaken functioneert uw blaas niet meer goed. In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een urinestoma te laten aanbrengen. Het krijgen van een stoma is een ingrijpende

Nadere informatie

Infobrochure. Colostoma. B2.2 Gastro-enterologie. Tel.: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Colostoma. B2.2 Gastro-enterologie. Tel.: 011 826 364. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Colostoma B2.2 Gastro-enterologie Tel.: 011 826 364 mensen zorgen voor mensen Jaarlijks worden er in België honderden personen geopereerd waarbij een tijdelijke of definitieve stoma wordt

Nadere informatie

Als u een stoma krijgt

Als u een stoma krijgt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Als u een stoma krijgt 1 Als u een stoma krijgt Binnenkort krijgt u een stoma. In deze brochure vindt u informatie

Nadere informatie

Een ileo- of colonstoma verzorgen

Een ileo- of colonstoma verzorgen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een ileo- of colonstoma verzorgen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Aanleggen van een darmstoma

Aanleggen van een darmstoma Aanleggen van een darmstoma Chirurgie Beter voor elkaar Darmstoma - Een kunstmatige uitgang Inleiding Deze folder geeft u informatie over de procedure rond het aanleggen van een darmstoma (een kunstmatige

Nadere informatie

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX)

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Afdeling: Maag-Darm-Leverziekten Onderwerp: Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Zelf toedienen van Methotrexaat door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

Stomaleerdagboek Urologie

Stomaleerdagboek Urologie Stomaleerdagboek Urologie Stomazorg in 10 stappen Deze map is eigendom van: patiëntensticker Uw behandelend arts is: Bij bijzonderheden waarschuwen (contactpersoon): Naam:... Telefoonnummer:... Relatie

Nadere informatie

In gesprek over een stoma

In gesprek over een stoma In gesprek over een stoma De medisch specialist heeft met u gesproken over een blaasverwijdering en de aanleg van een urinestoma. Voor de operatie krijgt u nog een gesprek met de anesthesioloog en de stoma-

Nadere informatie

Brickerderivatie aanleg urostoma

Brickerderivatie aanleg urostoma Afdeling heelkunde 1 Brickerderivatie aanleg urostoma Brickerderivatie aanleg urostoma De operatie De Brickerderivatie is een ingreep die wordt uitgevoerd wanneer de urineblaas onvoldoende of niet meer

Nadere informatie

Nefrostomiekatheter. Wat is een nefrostomiekatheter. Doel. Voorbereiding ingreep. De ingreep

Nefrostomiekatheter. Wat is een nefrostomiekatheter. Doel. Voorbereiding ingreep. De ingreep In overleg met uw arts is besloten om bij u een nefrostomiekatheter in te brengen. In deze folder vindt u meer informatie over de nefrostomiekatheter. Wat is een nefrostomiekatheter Een nefrostomiekatheter

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 26

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 26 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 26 Stoma s Een stoma is een kunstmatige uitgang voor onder andere feces en urine. Bij een conventionele, ook

Nadere informatie

Een urostoma verzorgen

Een urostoma verzorgen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een urostoma verzorgen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Een kwaliteitsvolle stoma- en wondzorg in de eerstelijn? Yes, we can!

Een kwaliteitsvolle stoma- en wondzorg in de eerstelijn? Yes, we can! Een kwaliteitsvolle stoma- en wondzorg in de eerstelijn? Yes, we can! VRIJDAG 12 SEPTEMBER 2014 - ANTWERPSE GENEESKUNDIGE DAGEN Hilde Claessen Stafmedewerker wondzorg Josee Boeckx Referentieverpleegkundige

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Ileostoma Stoma op de dunne darm

Ileostoma Stoma op de dunne darm Ileostoma Stoma op de dunne darm Afdeling algemene chirurgie U krijgt binnenkort een stoma. In deze folder vindt u informatie over een stoma, de verzorging, controles en adviezen. Wat is een ileostoma?

Nadere informatie

Thuis met uw Suprapubische Katheter

Thuis met uw Suprapubische Katheter Thuis met uw Suprapubische Katheter Wat is een katheter? Een katheter is een holle, soepele buis waarmee urine uit de blaas wordt afgevoerd. Aan het uiteinde van de katheter zit een ballonnetje. Om de

Nadere informatie

Workshop COMPLEXE STOMAZORG. Ingrid Hermans Yves Depaifve

Workshop COMPLEXE STOMAZORG. Ingrid Hermans Yves Depaifve Workshop COMPLEXE STOMAZORG Ingrid Hermans Yves Depaifve E-mail: stomaconsultatie@jessazh.be Doelstellingen Workshop (tijdig) Herkennen van complicaties inzake stomaverzorging Bespreking meest voorkomende

Nadere informatie

Verpleegkundig spreekuur stomazorg. Stomapoli

Verpleegkundig spreekuur stomazorg. Stomapoli Verpleegkundig spreekuur stomazorg Stomapoli Inleiding In deze folder hebben wij voor u praktische informatie over het aanleggen van een stoma (kunstmatige uitgang) op een rijtje gezet. Deze informatie

Nadere informatie

4.4 Stomaproblemen. 4.4.1 Retractie

4.4 Stomaproblemen. 4.4.1 Retractie 4.4 Stomaproblemen Er geldt bij een urostoma geen voedingsadvies. Voldoende vocht, minimaal 1½ liter per dag, is echter wel van belang. Het vocht zorgt ervoor dat de urine een goede zuurgraad krijgt. De

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. stoma HEELKUNDE

PATIËNTENINFO. stoma HEELKUNDE PATIËNTENINFO stoma HEELKUNDE Inhoud 1 Inleiding... 4 2 Wat is een stoma?... 4 3 Een colostoma en ileostoma... 5 4 Voor de operatie... 6 5 De operatie... 6 6 Hoe ziet je stoma eruit vlak na de operatie?...

Nadere informatie

Nefrostomiekatheter Radboud universitair medisch centrum

Nefrostomiekatheter Radboud universitair medisch centrum Nefrostomiekatheter In overleg met uw behandelend arts is er besloten om bij u een nefrostomie-katheter in te brengen. In deze folder staat de gang van zaken rondom het plaatsen, het verzorgen en complicaties

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 52

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 52 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Heelkunde en overige handelingen 52 Stoma s Een stoma is een onnatuurlijke, chirurgisch aangelegde opening die een lichaamsholte verbindt met

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. S t o m a Deze folder geeft u informatie over het aanleggen van een stoma en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Colostoma Stoma op de dikke darm

Colostoma Stoma op de dikke darm Colostoma Stoma op de dikke darm Afdeling algemene chirurgie U krijgt binnenkort een stoma. In deze folder vindt u informatie over een stoma, de verzorging, controles en adviezen. Wat is een colostoma

Nadere informatie

De toekomst van stomazorg... is begonnen

De toekomst van stomazorg... is begonnen De toekomst van stomazorg... is begonnen Voel het verschil, ervaar de voordelen van onze geavanceerde siliconentechologie... Volledig siliconen bescherming... soms heeft de huid extra bescherming nodig.

Nadere informatie

Stoma Inleiding Een dubbelloops of eindstandig stoma? Wat is een stoma? Slijmvorming Materialen bij een stoma Tijdelijke of blijvende stoma?

Stoma Inleiding Een dubbelloops of eindstandig stoma? Wat is een stoma? Slijmvorming Materialen bij een stoma Tijdelijke of blijvende stoma? Stoma Inleiding Binnenkort wordt bij u een stoma aangelegd of is er kans op het aanleggen van een stoma. Deze folder geeft u informatie over de stoma voor de ontlasting. Het is goed u te realiseren dat

Nadere informatie

Chirurgie. Stoma. Een kunstmatige uitgang

Chirurgie. Stoma. Een kunstmatige uitgang Chirurgie Stoma Een kunstmatige uitgang 1 Inleiding Deze folder geeft enige informatie over de procedure rond het aanleggen van een stoma (een kunstmatige uitgang). Het is goed u te realiseren dat bij

Nadere informatie

Algemene informatie over stomazorg. voor, tijdens en na de opname

Algemene informatie over stomazorg. voor, tijdens en na de opname Algemene informatie over stomazorg voor, tijdens en na de opname Inhoudsopgave Inleiding... 1 Voor de opname... 1 Wat kan de verpleegkundig specialist stomazorg voor u betekenen... 1 Contact verpleegkundige

Nadere informatie

Informatie voor stomadragers met ILEOSTOMA

Informatie voor stomadragers met ILEOSTOMA patiënteninformatie algemene heelkunde Informatie voor stomadragers met ILEOSTOMA ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be

Nadere informatie

Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager

Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het aanbrengen van een condoomkatheter bij een incontinente zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Ileostoma

abdominale heelkunde informatiebrochure Ileostoma abdominale heelkunde informatiebrochure Ileostoma Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Het darmkanaal 4 3. Wat is een stoma 6 4. Apparatuur 7 5. Verzorging van een stoma 8 6. Bijkomende producten 10 7. Verdere

Nadere informatie

Verzorging van een darmstoma

Verzorging van een darmstoma Verzorging van een darmstoma Inhoud Inleiding 3 1. Wat is een stoma? 3 2. Wat betekent het krijgen van een stoma?3 3. Verzorging van de stoma na de operatie 4 4. De verzorging van de stoma 7 5. Ileostoma

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Laag-vacuümdrainage systeem

Patiënteninformatie. Laag-vacuümdrainage systeem Patiënteninformatie Laag-vacuümdrainage systeem Inhoud Inleiding... 3 Omschrijving en doel van de behandeling... 3 Controle van laag-vacuümdrainage... 3 De hoeveelheid wondvocht... 3 Leegmaken van het

Nadere informatie

Ingrijpende operatie 2 Deviaties (omleidingen van de urinewegen) 3 Bricker 4 Voor- en nadelen in vergelijking met andere

Ingrijpende operatie 2 Deviaties (omleidingen van de urinewegen) 3 Bricker 4 Voor- en nadelen in vergelijking met andere De urologen werken samen met de specialisten van de andere ziekenhuizen in Zuidwest Friesland. Wij doen dit in een maatschap met de naam Maatschap Urologie Zuidwest Friesland (maatschap UZF). Sommige behandelingen

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces

abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces abdominale heelkunde informatiebrochure Peri-anaal abces Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een peri-anaal abces? 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke verwikkelingen 6 6. Na de operatie

Nadere informatie

Naar huis met verblijfsonde - wat nu?

Naar huis met verblijfsonde - wat nu? Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Naar huis met verblijfsonde - wat nu? Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

ZELFKATHETERISATIE BIJ MAN OF VROUW

ZELFKATHETERISATIE BIJ MAN OF VROUW ZELFKATHETERISATIE BIJ MAN OF VROUW 25739 Inleiding De arts heeft met u besproken om u 'intermitterend zelfkatheterisatie' aan te leren. Dit betekent dat de blaas op gezette tijden met behulp van een katheter

Nadere informatie

1. Incontinente derivatie Meestal gebeurt dit volgens de Brickermethode. Bricker methode

1. Incontinente derivatie Meestal gebeurt dit volgens de Brickermethode. Bricker methode Urineomleiding U bent patiënt bij de afdeling urologie van VU medisch centrum (VUmc). VU medisch centrum is een universitair medisch centrum waar medisch specialisten worden opgeleid. Zij doen zelfstandig

Nadere informatie

Disclosure. Peristomale huidproblemen. Deventer Ziekenhuis. Inhoud. Erytheem. Complicaties. (potentiële) belangenverstrengeling

Disclosure. Peristomale huidproblemen. Deventer Ziekenhuis. Inhoud. Erytheem. Complicaties. (potentiële) belangenverstrengeling 09-11-18 Disclosure (potentiële) belangenverstrengeling Peristomale huidproblemen Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie, namelijk: adviseur

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Stoma operatie. COLONCARE Stoma operatie

Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE. onderdeel. Stoma operatie. COLONCARE Stoma operatie Patiënteninformatiedossier (PID) COLONCARE onderdeel COLONCARE 2 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Een stoma... 4 De plaats van het stoma... 5 De operatie... 6 Mogelijke complicaties... 7 Na de behandeling...

Nadere informatie

UROLOGIE. Nefrostomiekatheter BEHANDELING

UROLOGIE. Nefrostomiekatheter BEHANDELING UROLOGIE Nefrostomiekatheter BEHANDELING Nefrostomiekatheter Na overleg met uw uroloog hebt u tijdelijk of blijvend een nefrostomiekatheter gekregen. De verpleegkundige zal u uitleggen hoe u de katheter

Nadere informatie

STOMAZORG UZGENT. Chantal Tielemans Claudine Brosteaux Bea Van Malderen Sabrina Jolie. Stomaconsulenten Universitair Ziekenhuis Gent

STOMAZORG UZGENT. Chantal Tielemans Claudine Brosteaux Bea Van Malderen Sabrina Jolie. Stomaconsulenten Universitair Ziekenhuis Gent SZRG UZGN Chantal ielemans Claudine Brosteaux Bea Van alderen Sabrina Jolie Stomaconsulenten R D N De verschillende stomata een tijdelijke en een definitieve stoma een dubbelloops- en een eindstandig stoma

Nadere informatie

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Wondbehandeling met vacuümsysteem

Wondbehandeling met vacuümsysteem WONDZORG Wondbehandeling met vacuümsysteem BEHANDELING Wondbehandeling met vacuümsysteem In deze folder vindt u algemene informatie over de wondbehandeling met een vacuümsysteem. Wij adviseren u de folder

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Colostoma

Patiënteninformatie. Colostoma Patiënteninformatie Colostoma Inleiding U bent of wordt binnenkort opgenomen in het LangeLand Ziekenhuis voor een operatie aan de dikke darm, waarbij (mogelijk) een stoma wordt aangelegd. Voorlichting

Nadere informatie

Een stoma. Wat mag ik verwachten? INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT

Een stoma. Wat mag ik verwachten? INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT Een stoma Wat mag ik verwachten? INFORMATIEBROCHURE VOOR DE PATIËNT INHOUD 1 INLEIDING...5 2 VOOR DE OPERATIE...5 2.1 PREOPERATIEF CIRCUIT 3 DE DAG VAN DE OPERATIE...5 3.1 NUCHTER ZIJN 3.2 DARMVOORBEREIDING

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument voor gebruikte criteria: Blaaskanker

Verantwoordingsdocument voor gebruikte criteria: Blaaskanker Verantwoordingsdocument voor gebruikte criteria: Blaaskanker Verslagjaar 2015, augustus 2016 Verantwoording over de getoonde informatie: In de patiëntenwijzer worden alleen ziekenhuizen en zelfstandige

Nadere informatie

Index. Procedureboek voor Stomaverzorging/zorg 1/10 in het ziekenhuis.

Index. Procedureboek voor Stomaverzorging/zorg 1/10 in het ziekenhuis. Index 1. Inleiding..2 2. Definitie...2 2.1 Colostoma...2 2.2 Ileostoma.2 2.3 Urostoma.2 3. Doel.2 4. Indicatie..3 5. Contra-indicatie.3 6. Aandachtspunten..3 7. Benodigdheden.3 8. Werkwijze...4 8.1 Basiszorg:

Nadere informatie