HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERNEMINGSRAAD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERNEMINGSRAAD"

Transcriptie

1 Personeelsdienst april 2013 HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERNEMINGSRAAD 1. ZETEL EN SAMENSTELLING Artikel 1 De zetel van de Ondernemingsraad (afgekort O.R.) is gevestigd bij Total Raffinaderij Antwerpen te Antwerpen, Scheldelaan 16, Haven 447. Artikel 2 Leden : - de werkgeversafvaardiging, aangeduid door het ondernemingshoofd - de werknemersafvaardiging volgens lijst van de verkiezingen - de voorzitter is het ondernemingshoofd of zijn afgevaardigde aan wie hij de volmacht verleent. Artikel 3 Indien een personeelsafgevaardigde of een vervanger gedurende een lange periode verhinderd is om zijn/haar mandaat uit te oefenen ten gevolge van bv ziekte, kan een vervanging voorgesteld worden voor de periode van de verhindering. Dit moet gebeuren conform de wettelijke voorzieningen. Bij een terugkeer kan de oorspronkelijke organisatie terug actueel worden. 2. OPDRACHT Artikel 4 De Ondernemingsraad heeft tot taak binnen de perken van de wetten, collectieve overeenkomsten of beslissingen van de paritaire comités, die op de onderneming van toepassing zijn : a. zijn advies uit te brengen en alle voorstellen te doen of opmerkingen te maken inzake alle maatregelen waardoor de arbeidsorganisatie, de arbeidsvoorwaarden en het rendement van de onderneming zou kunnen gewijzigd worden ; b. van het ondernemingshoofd op economisch en financieel gebied: 1. minstens elk kwartaal inlichtingen te ontvangen betreffende de productiviteit, evenals inlichtingen van algemene aard over het leven in de onderneming; 2. periodiek en minstens bij het sluiten van het boekjaar, inlichtingen, verslagen en documenten te ontvangen die de Ondernemingsraad kunnen voorlichten over de door de onderneming bekomen exploitatieresultaten. De aard en de omvang van de te verschaffen inlichtingen, de mee te delen verslagen en documenten zijn bij Koninklijk Besluit van 27 november 1950 vastgesteld.

2 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 2. Op aanvraag van de door het personeel benoemde leden van de Ondernemingsraad worden de meegedeelde verslagen en documenten gewaarmerkt door een beëdigd revisor, die door de raad van bestuur is voorgesteld en aangenomen door de ondernemingsraad met de meerderheid van stemmen van de werknemersvertegenwoordigers en de meerderheid van stemmen van alle leden van de Ondernemingsraad. De revisor wordt door de Ondernemingsraad aangesteld.. Indien er geen vergelijk wordt gevonden wordt overeengekomen om eerst beroep te doen op het verzoeningsbureau van het PC117 en PC 211alvorens het geschil ter onderzoek aan de Arbeidsrechtbank voor te leggen. c. adviezen uit te brengen of verslagen in te dienen met de in hun schoot uitgedrukte verschillende standpunten, over elke kwestie van economische aard die onder hun bevoegdheid valt, en die vooraf eraan werd voorgelegd hetzij door de betrokken raad van bestuur hetzij door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven; d. het huishoudelijk reglement van de onderneming binnen het raam van de wetgeving terzake op te maken en te wijzigen of alle nuttige maatregelen te treffen om het personeel daaromtrent in te lichten; over de stipte toepassing van de industriële en sociale wetgeving ter bescherming van het personeel te waken. Het staat vast dat de ondernemingsraden bevoegd zijn om, in elke omstandigheid, een verslag te vragen over de bedrijvigheid van de Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk. e. de in geval van afdanking en indienstneming der personeelsleden te volgen algemene criteria te onderzoeken; f. te zorgen voor de toepassing van elke algemene bepaling die de onderneming, zowel op sociaal gebied als inzake de vaststelling van de criteria betreffende de verschillende graden van beroepskwalificatie, aanbelangt; g. de data van de jaarlijkse vakantie vast te stellen en, zo nodig, een beurtwisseling van het personeel in te voeren; h. al de maatschappelijke instellingen te beheren die door de onderneming voor het welzijn van het personeel opgericht werden, tenzij deze aan het zelfstandig beheer van het personeel overgelaten worden; i. alle maatregelen te onderzoeken die geschikt zijn om de ontwikkeling van de geest van samenwerking tussen het ondernemingshoofd en zijn personeel te bevorderen, o.a. door het gebruik van het Nederlands voor de inwendige betrekkingen van de onderneming, dit in uitvoering van het decreet van 19 juli 1973 verschenen in het staatsblad op 6 september 1973 inzake de taalwetgeving, waardoor onder meer verstaan worden de mededelingen voorzien bij dit artikel 3, punt b, de boekhouding, de dienstorders, de procedures, de briefwisseling met de Belgische openbare besturen j. de aan de Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk toegekende functies uit te oefenen volgens de modaliteiten en voorwaarden bepaald bij het organiek besluit van de Regent betreffende de ondernemingsraden van 13 juni 1949.

3 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 3. k. Aanduiden van de effectieve en vervangende vertegenwoordigers, van de Total Raffinaderij Antwerpen, voor de Interzetel vergadering volgens het geldende Interzetel akkoord (in te kijken bij HR-manager en de secretaris). Dit gebeurt in de 1 ste Ondernemingsraad vergadering, na installatie van de nieuwe Ondernemingsraad volgend op de sociale verkiezingen. Indien er meer kandidaten dan mandaten bij de werknemersafvaardiging zijn of indien men geen overeenkomst vindt over wie een effectief- en wie een reserve-mandaat zal bekleden, zal de coördinator (Brigitte Vanderveken) een verkiezing organiseren onder de effectief verkozenen van de Ondernemingsraad volgens het reglement terug te vinden in bijlage TAAK VAN DE VOORZITTER Artikel 5 Het voorzitterschap van de Ondernemingsraad wordt waargenomen door het ondernemingshoofd of door een door hem aangeduide vervanger. Bij de eerste zitting van de Ondernemingsraad na de verkiezingen, duidt de voorzitter de plaatsvervangende voorzitter aan. Deze vervanger moet in staat zijn de werkgever te vertegenwoordigen en te verbinden. De voorzitter zorgt voor de goede werking van de Ondernemingsraad, leidt en sluit de besprekingen, stelt de vragen waarover een beslissing moet worden genomen en kondigt de genomen beslissingen aan. De voorzitter is belast met en verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van de beslissingen van de Ondernemingsraad. Bij ontstentenis van wettelijke beschikkingen terzake bepaalt de Ondernemingsraad de periode binnen dewelke een genomen beslissing moet worden uitgevoerd. De voorzitter stelt de lokalen en het materieel, nodig voor de vergaderingen, ter beschikking van de Ondernemingsraad. 4. VERGADERINGEN 1) Tijdstip en plaats Artikel 6 De Ondernemingsraad vergadert in principe op de laatste dinsdag van elke maand om u op een afgesproken plaats. Ten laatste in december worden de data van het volgende kalenderjaar afgesproken. De voorlaatste dinsdag van elke maand is er een voorvergadering in principe om 14u30 eveneens op een afgesproken plaats.

4 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 4. De Ondernemingsraad vergadert bovendien telkens de voorzitter het nuttig acht of op aanvraag van de helft van de personeelsafgevaardigden. De vergadering wordt gehouden binnen acht dagen na de aanvraag op de door de voorzitter vastgestelde dag en uur. 2) Deelname Artikel 7 Nemen deel aan de vergaderingen: - de voorzitter - de effectieve leden van de werkgeversafvaardiging en de werknemersafvaardiging of hun plaatsvervangers indien de effectieve leden verhinderd zijn - deskundigen die, mits voorafgaande instemming van de deelnemende leden, aan de vergadering mogen deelnemen, deze hebben geen stemrecht. - de schrijvers van het verslag; deze hebben ook geen stemrecht Indien een effectief lid van de Ondernemingsraad verhinderd is kan hij zich laten vervangen door een plaatsvervangend lid. Daarover informeert hij de secretaris en het plaatsvervangend lid die op zijn beurt zijn hiërarchische overste informeert. Het is het de taak van de werkgever om alles in het werk te stellen om de leden vrij te maken om aanwezig te kunnen zijn op de Ondernemingsraad. Deskundigen kunnen op de vergadering uitgenodigd worden (zie artikel 12). Artikel 8 Het minimum aantal leden om geldig te vergaderen is als volgt vastgesteld: respectievelijk de helft van de werkgevers- en werknemersafgevaardigden, afgerond naar een hogere eenheid. 3) Uitnodiging Artikel 9 Behoudens strijdige beslissing van de raad vergadert deze tijdens de werkuren. Artikel 10 De uitnodiging wordt door de Secretaris of zijn aangestelde aan elk effectief en vervangend lid van de raad individueel gericht., onder gesloten omslag met de vermelding "persoonlijk" verzonden, tenzij individueel anders overeengekomen. Deze uitnodiging vermeldt plaats, datum en agenda van de vergadering. Zij moet hun met de documenten betreffende de agenda minstens zes dagen vóór de vergadering verstuurd worden; In geval van een speciale Ondernemingsraad wordt eventueel vermeld door wie de vergadering werd aangevraagd en door wie de te bespreken punten op de agenda werden geplaatst.

5 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 5. Het ontwerp van notulen der vorige vergadering en alle gebruikte presentaties worden onder vorm van bijlage bij de uitnodiging aan de leden van de Ondernemingsraad meegedeeld en dit voor hen persoonlijk. Een eensluidend afschrift van de uitnodiging, ondertekend door de voorzitter en de secretaris, wordt in de onderneming aangeplakt vanaf de datum van verzending van de oproeping tot die van de vergadering. 4) Agenda Artikel 11 De Voorzitter of zijn vervanger stelt de agenda op en vermeldt elk punt dat ten laatste op de voorvergadering door een comitélid werd voorgesteld. De agenda bevat minstens volgende punten: - bespreking van de notulen van de vorige vergadering; - goedkeuring van de notulen van de vorige vergadering. Ernstige of dringende kwesties kunnen onder allerlei behandeld worden. Volgende punten dienen vast in de jaarplanning opgenomen te worden: Economische en financiële kwartaalinformatie Economische en financiële jaarinformatie 4x jaarlijks 1x jaarlijks 5) Deskundigen Artikel 12 De werknemersafvaardiging Ondernemingsraad mag zich, met de instemming van de werkgever, laten bijstaan door een deskundige van haar keuze. Eveneens kan de werkgever zich laten bijstaan door een deskundige met instemming van de werknemersafgevaardigden. Tijdens de voorvergadering en/of effectieve vergadering kunnen de werknemersafgevaardigden zich, met het stilzwijgend akkoord van de werkgever, laten bijstaan door een bestendige afgevaardigde van hun vakvereniging. Zij mogen steeds beroep doen op de met het toezicht belaste ambtenaar. 6) Notulen Artikel 13 De notulen van de vergadering wordt opgesteld door de secretaris van de werknemersafvaardiging of zijn plaatsvervanger die onder zijn verantwoordelijkheid deze taak vervult.

6 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 6. Voor het opstellen van de notulen kan de secretaris zich op de ondernemingsraad laten bijstaan door een schrijver aangesteld door de werkgever en een schrijver aangesteld door de werknemers. Zij behouden ook hun normale bezoldiging voor deze nodige tijd. Zij moeten zich ook houden aan de vertrouwelijkheid van gegevens overeengekomen binnen de ondernemingsraad. De notulen bevatten een getrouwe weergave van de besprekingen. De notulen worden vóór de volgende voorvergadering bezorgd aan de effectieve en plaatsvervangende leden. Artikel 14 De notulen moeten verplicht bevatten: de naam van de aanwezige leden; de aan de raad gedane voorstellen; een getrouwe weergave van de besprekingen; de door de raad genomen beslissingen, de datum van uitvoering en de verantwoordelijke voor de uitvoering/beslissing. Artikel 15 Een afschrift van de eventueel overeenkomstig artikel 13 gewijzigde notulen wordt door toedoen van deze laatste overgemaakt aan elk der leden en plaatsvervangende leden die de vergadering bijwoonden en dit binnen acht dagen. 7) Secretariaat Artikel 16 De secretaris wordt gekozen door en onder de leden van de werknemersafvaardiging. Hij/zij wordt door de raad bij de eerste vergadering benoemd. Volgens dezelfde procedure kan een adjunct-secretaris worden aangesteld die de secretaris bij diens afwezigheid vervangt. De secretaris ondertekent de uitnodiging, ontvangt de aan de raad gerichte briefwisseling, stelt de notulen van de vergaderingen op, verzekert de bewaring ervan evenals die der archieven; hij/zij zorgt er bovendien voor dat de notulen aan de raadsleden meegedeeld worden overeenkomstig artikel 13 van dit reglement. Bij afwezigheid van de secretaris vervult de adjunct-secretaris diens functies. Het ondernemingshoofd verzekert aan de secretaris de volle materiële medewerking die voor het vervullen van zijn opdracht onontbeerlijk is.

7 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 7. De personen die aangesteld werden om de secretaris in het vervullen van zijn opdracht bij te staan, doen dit onder zijn verantwoordelijkheid. De secretaris of adjunct-secretaris vervult zijn opdracht tijdens zijn gewone werkuren. De werkgever waakt erover dat hij/zij hiervoor ook de nodige tijd krijgt. Hij/zij ontvangt voor dit werk zijn/haar normale bezoldiging. 8) Voorafgaandelijke vergadering voor personeelsafgevaardigden Artikel 17 De leden of de plaatsvervangende leden van het personeel zullen vóór een vergadering van de raad onderling mogen bijeenkomen in een lokaal dat hen door het ondernemingshoofd ter beschikking is gesteld. Zij krijgen hiervoor de nodige tijd om hun standpunten en adviezen behoorlijk voor te bereiden. Zij ontvangen hiervoor ook hun normale bezoldiging. 9) Wijze van beslissing Artikel 18 De beslissingen van de Ondernemingsraad worden bij algemeenheid van stemmen van de aanwezige leden genomen. 10) Archief Artikel 19 Alle documenten worden door de secretaris bijgehouden. Deze worden blad voor blad ingeplakt in archiefboeken en geparafeerd door de secretaris en de voorzitter van de ondernemingsraad en afgestempeld. Elk lid van het comité PBW en Ondernemingsraad, zowel gewoon als plaatsvervangend, heeft het recht om deze documenten te raadplegen. 11) Studie-, voorlichtings- en adviesopdrachten Artikel 20 De Ondernemingsraad kan één of meer van zijn leden gelasten de kwesties die op de agenda staan of die binnen het raam van zijn bevoegdheid vallen te onderzoeken en hem hierover verslag uit te brengen; daarvoor dienen zij zich door een geest van goede verstandhouding, die in de Ondernemingsraad moet heersen, te laten leiden. Artikel 21 De Ondernemingsraad mag als adviseur iedere persoon die aan de raad de nodige inlichtingen in verband met de punten van de agenda kan verstrekken op de vergaderingen uitnodigen.

8 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 8. 12) Verslag over de werkzaamheden Artikel 22 In de loop van het eerste kwartaal van het jaar maakt de Ondernemingsraad, bij monde van de secretaris, een verslag op over zijn werkzaamheden van het vorig jaar. Aan ieder van de leden en plaatsvervangende leden van de raad zal een exemplaar van dit verslag overgemaakt worden. 13) Voorlichting van het personeel Artikel 23 Buiten de andere middelen waarover de voorzitter beschikt om het personeel van de onderneming voor te lichten, moet hij binnen twee weken volgend op de definitieve goedkeuring: ten minste op negen goed zichtbare en voor het personeel toegankelijke plaatsen, een afschrift van elke oproeping tot de vergaderingen van de raad en van de notulen van elke zitting laten aanplakken. Op acht plaatsen een afschrift van de notulen en de gegeven presentaties in de daarvoor bestemde kaften bewaren gedurende 1 jaar. (Zie bijlage 1) De Ondernemingsraad beslist welke punten van de notulen moeten aangeplakt worden om te voorkomen dat de punten die vertrouwelijk moeten blijven zouden aangeplakt worden. Artikel 24 De notulen van elke zitting worden elektronisch bijgehouden. Vóór het einde van de week volgend op de week waarin de Ondernemingsraad heeft plaatsgevonden, wordt er een beknopt verslag opgesteld en verdeeld via het elektronisch postsysteem, na goedkeuring van de secretaris of zijn vervanger. 14) Prestaties van de afgevaardigden Artikel 25 De deelname aan de zitting van de Ondernemingsraad of aan voorafgaande bijeenkomsten van de personeelsafgevaardigden, evenals de prestaties die ook buiten de werkuren door de leden van de Ondernemingsraad of andere personeelsleden in overeenstemming met de bepalingen van dit reglement geleverd worden, zullen als werkelijke arbeidstijd worden beschouwd en als dusdanig door de onderneming bezoldigd worden. De deelnemers mogen nooit loonverlies lijden. Wanneer een lid thuis is en voor de vergadering van de raad of voorafgaande bijeenkomsten wordt opgeroepen zullen hem zijn reiskosten worden terugbetaald, onverminderd het in voorgaande alinea bepaalde.

9 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 9. 15) Slotbepalingen Artikel 26 Dit reglement kan gewijzigd worden op voorstel van de voorzitter of van een lid van de Ondernemingsraad. Aan het reglement kan geen enkele wijziging aangebracht worden die zou indruisen tegen de van kracht zijnde wettelijke reglementaire bepalingen. Artikel 27 De Ondernemingsraad kan enkel beslissen over een voorgestelde wijziging indien ten minste 2/3 van zijn leden aanwezig zijn. De voorzitter wordt als lid beschouwd. Artikel 28 Een exemplaar van het huishoudelijk reglement wordt aan alle effectieve en plaatsvervangende leden van de Ondernemingsraad overgemaakt. Artikel 29 De leden van de Ondernemingsraad mogen zowel de globale als de individuele informatie waarover zij beschikken ingevolge de functies of mandaten die zij vervullen, niet aan anderen meedelen of openbaar maken indien dit de belangen van de werkgever of van de werknemers schaadt. Deze bepaling heeft niet tot doel de normale betrekkingen tussen de vakverenigingen en de afgevaardigden in de Ondernemingsraad te belemmeren en doet geen afbreuk aan hun recht om zich tot de werkgever te wenden ingeval een geschil rijst in de Ondernemingsraad. Artikel 30 Als er door de bevoegdheid of in opdracht van de ondernemingsraad werkgroepen (tijdelijke of permanente) worden opgericht die bepaalde onderwerpen verder bespreken of uitwerken zal de uiteindelijke beslissing en/of bekrachtiging van de diverse onderwerpen toe behoren tot diezelfde ondernemingsraad. De verslagen van deze werkgroepen worden aangehecht aan de verslagen van Ondernemingsraad. In de loop van het eerste kwartaal van het jaar brengt de werkgroep verslag over zijn werkzaamheden van het vorig jaar.

10 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 10. Bijlage 1 PLAATS DIENSTNOTA S MEMO S LC-AFFICHES C.P.B en O.R. OVERLIJDENSBER. 1 Adm. Gebouw Noord Personeelsdienst Aanplakken Aanplakken Farde klassement Adm. Gebouw Zuid Aanplakken 2 Infirmerie Aanplakken 3 Brandweer Aanplakken 4 Electrische Centrale Aanplakken 5 Gebouw Fabricatie Aanplakken 6 Magazijn Aanplakken 7 Werkhuis Machines Aanplakken 8 Riggers Aanplakken 9 Werkhuis CIS Aanplakken 10 Werkhuis E.O. Aanplakken 11 Poort 1 Aanplakken 12 Poort 2 Aanplakken Aanplakken Aanplakken 13 Poort 3 Aanplakken 14 Technisch Gebouw Aanplakken 15 Badzaal Arbeiders Aanplakken Aanplakken Farde klassement 16 Badzaal Bedienden Aanplakken Aanplakken Farde klassement 17 CCK (bunker) Aanplakken Aanplakken Farde klassement 18 Eenheid 60 (eetzaal) Aanplakken 19 Gebouw Verzendingen adm. Aanplakken Aanplakken Farde klassement 20 Laboratorium Aanplakken Aanplakken Farde klassement 21 Kantine Arbeiders Aanplakken Aanplakken Farde klassement 22 Kantine Bedienden Aanplakken Aanplakken Farde klassement 23 Eenheid 31 (controlezaal) Aanplakken 24 Eenheid 53 (eetzaal) Aanplakken 25 Eenheid 73 Aanplakken 26 Eenheid 60 Aanplakken 27 Eenheid 91 (gang) Aanplakken 28 Eenheid 57 Aanplakken 29 Eenheid 81 (eetzaal) Aanplakken 30 Kallo (via koerier op ma, wo of vr of per fax) Aanplakken

11 Huishoudelijk Reglement Ondernemingsraad 11. Bijlage 2 PROCEDURE/REGLEMENT "STEMMING INTERZETEL" NOG IN OPMAAK TE BRUSSEL

Model huishoudelijk reglement voor de ondernemingsraden 1

Model huishoudelijk reglement voor de ondernemingsraden 1 CAOII2C Model huishoudelijk reglement voor de ondernemingsraden 1 Afdeling 1 - Zetel en samenstelling van de ondernemingsraad Artikel 1 De zetel van de ondernemingsraad van... is gevestigd te..., straat,

Nadere informatie

Model van huishoudelijk reglement van de Ondernemingsraad

Model van huishoudelijk reglement van de Ondernemingsraad Model van huishoudelijk reglement van de Ondernemingsraad HOOFDSTUK I: ZETEL EN SAMENSTELLING Artikel 1 De ondernemingsraad van het heeft zijn zetel in Artikel 2 De werkgeversafvaardiging is samengesteld

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR HET COMITE VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING EN HET WELZIJN OP HET WERK

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR HET COMITE VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING EN HET WELZIJN OP HET WERK Raffinage-Chemie Total Raffinaderij Antwerpen Rev. 18 Februari 2014 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR HET COMITE VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING EN HET WELZIJN OP HET WERK 1. ZETEL EN SAMENSTELLING Artikel 1

Nadere informatie

ONDERNEMINGSRAAD WERKING

ONDERNEMINGSRAAD WERKING ONDERNEMINGSRAAD WERKING Michel De Gols Directeur generaal www.werk.belgie.be http://cpbw-ondernemingsraad.be Werking van de OR 1. Wat is een OR? 2. Wanneer en waarom vergaderen? 3. Voorzitter en secretaris

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER Titel I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1. De Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke

Nadere informatie

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad en college van burgemeester

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK 2019-2025 Artikel 1 - Oprichting Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg

Codex over het welzijn op het werk. Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Codex over het welzijn op het werk Boek II.- Organisatorische structuren en sociaal overleg Titel 7. Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk Omzetting in Belgisch recht van de Europese richtlijn

Nadere informatie

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1

STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 STATUTEN MONDIALE RAAD MECHELEN 1 HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De Mondiale Raad is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking en Noord-Zuidbeleid

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement culturele raad

Huishoudelijk reglement culturele raad Huishoudelijk reglement culturele raad Artikel 1 Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de Culturele Raad door het organiseren van de Algemene Vergadering, van het bestuur,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van FOPAS. Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2

Huishoudelijk reglement van FOPAS. Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2 Huishoudelijk reglement van FOPAS Hoofdstuk I Zetel van FOPAS Art. 2 Hoofdstuk II Beheerscomité Opdracht Art. 3 Samenstelling Art. 4 Stemming Art. 5 Voorzitter- en ondervoorzitterschap Art. 6 Secretariaat

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD (deelraad van de schoolraad) BINNEN HET NEDERLANDSTALIG GEMEENTELIJK ONDERWIJS GOEDGEKEURD BIJ BESLISSING VAN DE GEMEENTERAAD

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Gemeente Brecht

Statuten Ouderenadviesraad Gemeente Brecht Statuten Ouderenadviesraad Gemeente Brecht 18.02.2013 Dit document vervangt de vorige uitgave van 14.05.2007 1. Oprichting en doelstelling Artikel 1: Oprichting en benaming Er wordt voor de gemeente Brecht

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Deel 1 ALGEMENE VERGADERING Samenstelling van de Algemene Vergadering Procedure voor culturele verenigingen, organisaties en instellingen Art. 1 Een culturele organisatie, vereniging

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK HUISHOUDELIJK REGLEMENT

RAAD VOOR HET VERBRUIK HUISHOUDELIJK REGLEMENT RAAD VOOR HET VERBRUIK HUISHOUDELIJK REGLEMENT Gelet op het koninklijk besluit van 20 februari 1964 houdende instelling van de Raad voor het Verbruik gewijzigd bij de K.B. van 2 juli 1964, 27 maart 1969,

Nadere informatie

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen

Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking GRO..M Mechelen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE UITGANGSPUNTEN Art. 1 De GRO..M is de advies- en participatieraad van de stad Mechelen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

22 JUNI Koninklijk besluit tot goedkeuring van het Huishoudelijk Reglement van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen

22 JUNI Koninklijk besluit tot goedkeuring van het Huishoudelijk Reglement van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen 22 JUNI 2004. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van het Huishoudelijk Reglement van de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen BS 07/07/2004 in voege 07/07/2004 Artikel 1. Het huishoudelijk reglement

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening Huishoudelijk reglement Goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 januari 2008 Bekendgemaakt op 31 januari 2008 Artikel 1 Hoofdstuk I Algemene bepaling Onverminderd

Nadere informatie

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem.

Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Gemeentelijke cultuurraad Maldegem. Huishoudelijk reglement De algemene vergadering van de cultuurraad Maldegem, Gelet op het decreet van 13 juli 2001 houdende het stimuleren van een kwalitatief en integraal

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VOOR HET... OVERLEGCOMITE ( 1 ) HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN

REGLEMENT VAN ORDE VOOR HET... OVERLEGCOMITE ( 1 ) HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN REGLEMENT VAN ORDE VOOR HET... OVERLEGCOMITE ( 1 ) MODEL HOOFDSTUK I - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.- In dit reglement wordt verstaan onder : 1 "besluit" : het koninklijk besluit van 28 september 1984

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol REVISIENUMMER: 0 Huishoudelijk Reglement Lokaal Fonds Uitvoerend Comité Mol Goedgekeurd door Uitvoerend Comité Mol op 03/07/2018, revisienummer

Nadere informatie

SOLVAY NV HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITE. De leden van het Auditcomité worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van twee jaar.

SOLVAY NV HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITE. De leden van het Auditcomité worden benoemd voor een hernieuwbare termijn van twee jaar. SOLVAY NV HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITE I. SAMENSTELLING VAN HET AUDITCOMITÉ 1. Aantal leden - Duur van de mandaten Het Auditcomité telt minstens vier leden. De leden van het Auditcomité

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT INTERSECTORAAL REGIONAAL OVERLEG JEUGDHULP WEST-VLAANDEREN Inleidende bepaling Gebruikersparticipatie vormt een rode draad doorheen Integrale Jeugdhulp en de werking van het IROJ.

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem Tel en fax 050/71.15.93 e-mail vbs.depapaver@telenet.be Hoofdstuk 1 Oprichting Ouderraad: huishoudelijk reglement Art.1. Art. 2. In uitvoering van

Nadere informatie

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip:

Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Adviescommissie kunsten Huishoudelijk Reglement I. Algemene bepalingen Begrippen Artikel 1. Voor de toepassing van dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder het begrip: Kunstendecreet: het decreet

Nadere informatie

De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80

De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80 De te nemen stappen in de verkiezingsprocedure ná dag X en vóór dag Y: X+7 tot en met X+80 X+7: Tussen 14 februari en 25 februari 2012 Indienen van een klacht Uiterste datum waarop de werknemers van de

Nadere informatie

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling STATUTEN VAN DE SENIORENRAAD Artikel 1 De statuten van de gemeentelijke seniorenraad worden als volgt goedgekeurd : Oprichting zetel - status Artikel 1 Er wordt een gemeentelijke seniorenraad opgericht.

Nadere informatie

De zetel van het Welzijnsforum is gevestigd te 9300 Aalst, Grote Markt 3.

De zetel van het Welzijnsforum is gevestigd te 9300 Aalst, Grote Markt 3. STATUTEN WELZIJNSFORUM AALST 1. Oprichting Welzijnsforum Artikel 1 Stedelijke adviesraad Het Welzijnsforum is een stedelijke adviesraad die lokale welzijnsactoren in Groot-Aalst samenbrengt met het oog

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

GECORO WAREGEM Huishoudelijk reglement

GECORO WAREGEM Huishoudelijk reglement GECORO huishoudelijk reglement 2014 blz. 1van 5 GR 04 maart 2014 GECORO WAREGEM Huishoudelijk reglement 1. Doelstellingen van de Gecoro Artikel 1 : De Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Oprichting In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 6 augustus

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement deelraad muziek en podium Aangepast reglement goedgekeurd door de Lierse gemeenteraad 25 maart 2013

Huishoudelijk reglement deelraad muziek en podium Aangepast reglement goedgekeurd door de Lierse gemeenteraad 25 maart 2013 Huishoudelijk reglement deelraad muziek en podium Aangepast reglement goedgekeurd door de Lierse gemeenteraad 25 maart 2013 Hoofdstuk I benaming en zetel artikel 1 De deelraad draagt als naam muziek en

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement jeugdraad goedgekeurd door de algemene vergadering van de jeugdraad 18 april 1998

Huishoudelijk reglement jeugdraad goedgekeurd door de algemene vergadering van de jeugdraad 18 april 1998 Huishoudelijk reglement jeugdraad goedgekeurd door de algemene vergadering van de jeugdraad 18 april 1998 Artikel 1 Algemene Vergadering Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Het huishoudelijk reglement

Nadere informatie

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst, wordt onder bedienden verstaan: de mannelijke en vrouwelijke bedienden.

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst, wordt onder bedienden verstaan: de mannelijke en vrouwelijke bedienden. CAO van 5 augustus 2010 gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid tot oprichting van het fonds voor bestaanszekerheid voor het sectoraal pensioenstelsel voor de bedienden

Nadere informatie

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Ouderraad: huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district.

Artikel 1: De seniorenraad district Berchem is een door de districtsraad erkend adviesorgaan voor het seniorenbeleid in het voornoemde district. STATUTEN SENIORENRAAD BERCHEM ************************************* Opgesteld, rekening houdend met het Werkkader adviesraden en inspraak. Goedgekeurd door de seniorenraad tijdens de algemene vergadering

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement voor het Bureau van de Vrijwilligers. Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement voor het Bureau van de Vrijwilligers. Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement voor het Bureau van de Vrijwilligers Doelstelling: De doelstelling van dit document is om een basisdocument te bezorgen voor alle hulpverleningszones die de wettelijke verplichting

Nadere informatie

Vlaams welzijnsverbond

Vlaams welzijnsverbond Vlaams welzijnsverbond FICHE: SYNDICALE AFVAARDIGING sector 319.01 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 1 2. Oprichting van de syndicale afvaardiging 1 3. Samenstelling van de afvaardiging 3 4. Duur van het mandaat

Nadere informatie

Statuten projectvereniging Berg en Nete

Statuten projectvereniging Berg en Nete 1 STATUTEN Statuten projectvereniging Berg en Nete Hoofdstuk 1: naam, zetel, doelstellingen en duur Artikel 1 - Naam van de projectvereniging De projectvereniging wordt genoemd projectvereniging Berg en

Nadere informatie

Hoofdstuk I- Samenstelling van de afdeling

Hoofdstuk I- Samenstelling van de afdeling ALGEMENE CENTRALE C DER OPENBARE DIENSTEN (A.C.O.D. A.C.O.D.) SECTOR LOKALE EN REGIONALE BESTUREN (L.R.B. B.) REGIO BRUSSEL (BRU) AFDELING GEWESTELIJK AGENTSCHAP VOOR DE NETHEID (G.A.N.) HUISHOUDELIJK

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Sportraad Mechelen

Huishoudelijk reglement Sportraad Mechelen Huishoudelijk reglement Sportraad Mechelen In werking getreden op 1 januari 2013. HOOFDSTUK 1: ALGEMENE VERGADERING 1.1 Bepalingen betreffende het bijeenroepen van de vergaderingen Artikel 1 Alle leden

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van het Comité voor het beheer van het merk INCERT

Huishoudelijk Reglement van het Comité voor het beheer van het merk INCERT Comité Electrotechnique Belge a.s.b.l. Belgisch Elektrotechnisch Comité v.z.w. Diamant Building Bd A. Reyerslaan, 80-1030 Bruxelles/Brussel Tel : 02/706 85 70 - Fax : 02/706 85 80 E-mail: paul.romanus@bec-ceb.be

Nadere informatie

Ouderraad Basisschool De Vogelzang

Ouderraad Basisschool De Vogelzang Ouderraad Basisschool De Vogelzang Huishoudelijke reglement 1. Oprichting - ontbinding Art.1. In de onderwijsinstelling Basisschool De Vogelzang, Goedlevenstraat 78, 9041 Oostakker, wordt een ouderraad

Nadere informatie

Oprichting van een Fonds voor Bestaanszekerheid demografie voor de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences

Oprichting van een Fonds voor Bestaanszekerheid demografie voor de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences Oprichting van een Fonds voor Bestaanszekerheid demografie voor de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences CAO gesloten op 18 oktober 2016 in het Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige

Nadere informatie

Ouderraad : Huishoudelijk reglement

Ouderraad : Huishoudelijk reglement Ouderraad : Huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art.1. Art.2. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE COMMISSIE VOOR RUIMTELIJKE ORDENING De samenstelling en de werking van de GECORO zijn vastgelegd in: - artikel 1.3.3. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening dd.

Nadere informatie

Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod

Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering betreffende de planning van het medisch aanbod DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 5,

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement GECORO Middelkerke

Huishoudelijk Reglement GECORO Middelkerke sector TD Huishoudelijk reglement GECORO Middelkerke Huishoudelijk Reglement GECORO Middelkerke Artikel 1: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar werking. Artikel 2: Dit

Nadere informatie

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT

CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT CONTROLECOMMISSIE VOOR PRESTATIES VAN BODEMVERONTREINIGINGSDESKUNDIGEN EN BODEMSANERINGSAANNEMERS: HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. ALGEMEEN Artikel 1. Dit huishoudelijk reglement wordt opgesteld door de controlecommissie

Nadere informatie

Corporate governance comité. Huishoudelijk. Reglement ELIA SYSTEM OPERATOR NV

Corporate governance comité. Huishoudelijk. Reglement ELIA SYSTEM OPERATOR NV Corporate governance comité Huishoudelijk Reglement ELIA SYSTEM OPERATOR NV 1 Inhoud 1. Samenstelling en voorwerp 1.1. Leden 1.2. Onafhankelijkheid 1.3. Benoeming, ontslag en afzetting 1.4. Voorwerp 2.

Nadere informatie

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel.

STOS, vzw STATUTEN. Oprichting en zetel. STOS, vzw STATUTEN Oprichting en zetel. Artikel 1. De sinds 1956 opgerichte Soc. Turnrkirng Ontwikkeling Schoten is op 22 september 1998 omgevormd in een vereniging zonder winstoogmerk onder de benaming

Nadere informatie

BEROEPSVERENIGING VAN WEDKANTOREN. Erkende Beroepsvereniging Waversesteenweg 1100/ OUDERGEM. Ondernemingsnummer van de Vereniging:

BEROEPSVERENIGING VAN WEDKANTOREN. Erkende Beroepsvereniging Waversesteenweg 1100/ OUDERGEM. Ondernemingsnummer van de Vereniging: BEROEPSVERENIGING VAN WEDKANTOREN Erkende Beroepsvereniging Waversesteenweg 1100/3 1160 OUDERGEM Ondernemingsnummer van de Vereniging: 0507.687.805 HUISHOUDELIJK REGLEMENT Huidig huishoudelijk reglement

Nadere informatie

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren.

De Adviesraad kan binnen de beperkingen van haar bevoegdheden, zoals bepaald in artikel 2, zelf initiatief nemen om een advies te formuleren. Gemeentelijk reglement Cultuurraad Stad Brussel Preambule Definities van de gebruikte termen: De Gemeenteraad: de Gemeenteraad van de Stad Brussel; Het College: College van Burgemeester en Schepenen van

Nadere informatie

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter.

De commissie vergadert na bijeenroeping door de voorzitter of, als de voorzitter verhinderd is, de ondervoorzitter. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 : Doelstelling Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de GECORO zijn bevoegdheid uitoefent overeenkomstig het besluit van de gemeenteraad van 17 december

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de samenstelling en de werking van de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad

Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad Huishoudelijk reglement gemeentelijke cultuurraad ART. 1 : Het huishoudelijk reglement regelt de inwendige aangelegenheden van de gemeentelijke cultuurraad door het organiseren van de algemene vergadering,

Nadere informatie

Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk

Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk Departement? Om regelmatig overleg, betrokkenheid, advies en informatiedoorstroming rond Welzijn op het Werk mogelijk te maken, is het voor organisaties

Nadere informatie

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt:

De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: Adventure Diving vzw H. Theresialaan 79, bus 3 1700 Dilbeek NIEUWE STATUTEN De algemene vergadering van heeft in haar zitting besloten nieuwe statuten aan te nemen als volgt: HOOFDSTUK I Naam, zetel, doel

Nadere informatie

Koninklijke Liberty Yacht Club vzw. Thonetlaan Antwerpen Statuten. 24 maart 2012

Koninklijke Liberty Yacht Club vzw. Thonetlaan Antwerpen Statuten. 24 maart 2012 Koninklijke Liberty Yacht Club vzw Thonetlaan 131 2050 Antwerpen 03 219 06 82 www.klyc.be info@klyc.be Statuten 24 maart 2012 Gesticht op 10 april 1934 als Arbeidersvereeniging voor Watertoerisme. Benaming

Nadere informatie

Functie en bevoegdheden dorpsraad

Functie en bevoegdheden dorpsraad Functie en bevoegdheden dorpsraad Sterrebeek OPDRACHT EN BEVOEGDHEID Artikel 1 : De Dorpsraad van Sterrebeek, als vertegenwoordigend orgaan van de verenigingen die in de deelgemeente werkzaam zijn, heeft

Nadere informatie

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 :

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : Algemeen : Art. 1 : De zetel van de gemeentelijke ouderenadviesraad is gevestigd in het gemeentehuis. Doelstellingen : Art. 2 : De gemeentelijke

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Samenwerkingsovereenkomst - bijlage 10A CENTRUMRAAD VAN VCLB 2 ANTWERPEN MIDDENGEBIED Sint Benedictusstraat 14b HUISHOUDELIJK REGLEMENT 2640 Mortsel VAN DE CENTRUMRAAD Tel. 03/443.90.20 Fax 03/443.90.21

Nadere informatie

1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2

1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2 INFO 5 PROCEDURE van X+40 tot X+70: STEMBUREAUS INHOUDSTAFEL 1. SAMENSTELLING VAN HET STEMBUREAU 1 2. X+40: AANDUIDING VAN DE (PLAATSVERVANGENDE) VOORZITTERS VAN DE STEMBUREAUS 2 3.X +54: AANWIJZING VAN

Nadere informatie

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente.

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente. ORGANIEK REGLEMENT VOOR HET BEHEERSORGAAN VAN STEDELIJK CULTUURCENTRUM DE HERBAKKER EEKLO Titel 1: Opdracht Artikel 1 Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid

Nadere informatie

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERWIJSRAAD Hoofdstuk I: Samenstelling van de Onderwijsraad. Art. 1: Dit reglement werd opgesteld in uitvoering van en rekening houdend met de bepalingen

Nadere informatie

Duifhuisstraat 75, 9000 GENT Ondernemingsnummer 450.728.613 http://www.gamagent.be/

Duifhuisstraat 75, 9000 GENT Ondernemingsnummer 450.728.613 http://www.gamagent.be/ Duifhuisstraat 75, 9000 GENT Ondernemingsnummer 450.728.613 http://www.gamagent.be/ 19/06/2013 Titel I: Benaming Zetel Doel Duur Artikel 1: De vereniging draagt als naam Gentse Amateurtheaters vereniging

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende de opdrachten en de werking van de Comités voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 10.7.

Koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende de opdrachten en de werking van de Comités voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 10.7. Koninklijk besluit van 3 mei 1999 betreffende de opdrachten en de werking van de Comités voor preventie en bescherming op het werk (B.S. 10.7.1999) Gewijzigd bij: (1) koninklijk besluit van 10 augustus

Nadere informatie

Artikel 1. Er wordt een stedelijke seniorenraad opgericht en erkend als adviesraad onder de naam seniorenraad Poperinge.

Artikel 1. Er wordt een stedelijke seniorenraad opgericht en erkend als adviesraad onder de naam seniorenraad Poperinge. Laatst gewijzigd : 17.08.2018 Goedgekeurd in de gemeenteraad : 24.09.2018 STATUTEN Algemeen Artikel 1. Er wordt een stedelijke seniorenraad opgericht en erkend als adviesraad onder de naam seniorenraad

Nadere informatie

FASEN VAN DE VERKIEZINGSPROCEDURE PRE-ELECTORALE FASE

FASEN VAN DE VERKIEZINGSPROCEDURE PRE-ELECTORALE FASE FASEN VAN DE VERKIEZINGSPROCEDURE PRE-ELECTORALE FASE X - 60 Van 9 december tot 22 decembre 2011 Schriftelijke mededeling door de werkgever : aan de Raad of aan het Comité of, bij ontstentenis ervan, aan

Nadere informatie

Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN

Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1 De adviesraad LOK is een door het lokaal bestuur officieel erkende adviesraad, inzake kinderopvangmateries

Nadere informatie

WIJZIGING NAAM EN STATUTEN. Statuten te wijzigen na:

WIJZIGING NAAM EN STATUTEN. Statuten te wijzigen na: WIJZIGING NAAM EN STATUTEN Statuten te wijzigen na: Omzendbrief BB 2013/5 Brussel, 19 april 2013 Betreft: Wijzigingen aan het decreet intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder met betrekking tot

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 30 april 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Inga Verhaert Telefoon: 03 240 52 50 Agenda nr. 5/1 Provinciaal CLB. Gesubsidieerd personeel. Vakbondsoverleg.

Nadere informatie

Algemene regels inzake de werking van de stagecommissies

Algemene regels inzake de werking van de stagecommissies NATIONALE KAMER VAN NOTARISSEN Algemene regels inzake de werking van de stagecommissies Tekst aangenomen door de algemene vergadering van 22 april 2008, gewijzigd door de algemene vergadering van 26 januari

Nadere informatie

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid ONTWERP Statuten Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid (Gemeenteraad 6 mei 2019) Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid De doelstelling van De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid, afgekort

Nadere informatie

PRIVACY TRAINING CENTER Oprichtingsakte

PRIVACY TRAINING CENTER Oprichtingsakte PRIVACY TRAINING CENTER Oprichtingsakte De ondergetekenden: zijn samengekomen op 8 juni 2016 en overeengekomen een vereniging zonder winstoogmerk op te richten, overeenkomstig de Wet van 27 juni 1921 zoals

Nadere informatie

Commission paritaire des constructions métallique, mécanique et électrique. Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw

Commission paritaire des constructions métallique, mécanique et électrique. Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw Neerlegging-Dépôt: 24/11/2016 Regist.-Enregistr.: 05/12/2016 N : 136307/CO/111 Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw Commission paritaire des constructions métallique, mécanique

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 januari 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/1 Welzijn. Ouderen. Vernieuwing van de statuten,

Nadere informatie

goedkeuring door gemeenteraad

goedkeuring door gemeenteraad GEMEENTELIJK FEESTCOMITE p/a Markt 1 9340 LEDE Voorzitter Elsie Van den Abbeele uw kenmerk: ons kenmerk: bijlagen: dienst: patrimonium tel.: (053)60 68 50 fax: (053)80 33 09 e-mail: patrimonium@lede.be

Nadere informatie

Om geldig te zijn, zal deze volmacht uiterlijk op donderdag 5 juni 2014 in ons bezit moeten zijn VOLMACHT. Naam en voornaam Adres

Om geldig te zijn, zal deze volmacht uiterlijk op donderdag 5 juni 2014 in ons bezit moeten zijn VOLMACHT. Naam en voornaam Adres Om geldig te zijn, zal deze volmacht uiterlijk op donderdag 5 juni 2014 in ons bezit moeten zijn Ik, ondergetekende Naam en voornaam Adres VOLMACHT eigena(a)r(es) van aandelen van de Naamloze Vennootschap

Nadere informatie

KONINKLIJKE ANTWERPSE VERENIGING VAN VRIENDENCLUBS

KONINKLIJKE ANTWERPSE VERENIGING VAN VRIENDENCLUBS KONINKLIJKE ANTWERPSE VERENIGING VAN VRIENDENCLUBS HOOFDSTUK I Naam en doel (I.1 I.4) HOOFDSTUK II Raad van Bestuur : a) aanstelling, bevoegdheid en samenstelling (II.1 II.7) b) algemene punten (II.8 II.11)

Nadere informatie

11 JUNI Koninklijk besluit tot vaststelling van de procedure betreffende de erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker

11 JUNI Koninklijk besluit tot vaststelling van de procedure betreffende de erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker Ziekenhuisapotheker--erkenningsprocedure 11 JUNI 2003. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de procedure betreffende de erkenning van de bijzondere beroepstitel van ziekenhuisapotheker BS 08/07/2003

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Naam, duur en zetel Artikel 1 1. Op 26 mei 1992 werd in de gemeente Beveren een adviesraad opgericht met als naam "Gemeentelijke Adviesraad voor

Nadere informatie

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat.

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. BIJLAGE 6 VOORBEELD-STATUTEN Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. ALGEMEEN Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend onder de naam...

Nadere informatie

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING

NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING NOTULEN VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN 03 MEI 2018 OPENBARE ZITTING Aanwezig: Omer Mievis, Ursula Bervoets, Xavier Lesenne, Johan Everaerts, Jerry Janssens, Patrick Vansweevelt: raadsleden;

Nadere informatie

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat de opdracht krijgt de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer

Nadere informatie

Feitelijke vereniging Nieuwe Technologie voor Boyoma Studenten STATUTEN

Feitelijke vereniging Nieuwe Technologie voor Boyoma Studenten STATUTEN Feitelijke vereniging Nieuwe Technologie voor Boyoma Studenten STATUTEN De ondergetekenden De heer, Kennis, Jan, Fruithoflaan 106 bus 16, 2600 Berchem, 03/06/1983, Leuven Mevrouw, Adubango Uweka, Ines,

Nadere informatie

De ondertekenende organisaties bevestigen navolgende beginselen:

De ondertekenende organisaties bevestigen navolgende beginselen: 86. Collectieve arbeidsovereenkomst van het Paritair Subcomité voor de beschutte werkplaatsen gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap of door de Vlaamse gemeenschapscommissie en de sociale werkplaatsen

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke Huishoudelijk reglement Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar

Nadere informatie

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening.

5 JULI Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. 5 JULI 1994. - Koninklijk besluit tot oprichting van een nationale raad voor dringende geneeskundige hulpverlening. BS : 16-09-1994 in voege 16/09/1994 (art. 11) Gewijzigd door: KB BS in voege blz 04/07/2004

Nadere informatie

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde.

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. STATUTEN Projectvereniging Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. 1. BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De voornoemde stads- en gemeentebesturen sluiten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE

STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE STEDELIJKE SPORTRAAD IEPER dd.6/2/03 REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE Gelet op het decreet van 13 juli 2001, houdende de organisatie van het overleg en de inspraak in het Gemeentelijk Cultuurbeleid. Gelet

Nadere informatie

Organiek reglement raad van bestuur GCA

Organiek reglement raad van bestuur GCA Organiek reglement raad van bestuur GCA Titel I: Opdracht raad van bestuur Artikel 1. Er wordt een raad van bestuur opgericht die als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad en college van

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERNEMINGSRAAD ALGEMEEN ZIEKENHUIS GROENINGE

HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERNEMINGSRAAD ALGEMEEN ZIEKENHUIS GROENINGE HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERNEMINGSRAAD ALGEMEEN ZIEKENHUIS GROENINGE Zetel en samenstelling van de ondernemingsraad Artikel 1 De ondernemingsraad van het AZ Groeninge heeft zijn zetel in de Reepkaai

Nadere informatie