Notulen themadiscussie internationalisering SOFv

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen themadiscussie internationalisering SOFv"

Transcriptie

1 Notulen themadiscussie internationalisering SOFv Voorzitter: Anouska Kersten (ISON) en Steffi van Tilborg (SOFv) Notulist: Kim van Helden (ISON) Aanwezig: Thomas Bonekamp (SOFv), Cas Spaans (Desda), Farah Ysebaert (OuiSi), Eline Rensenbrink (OuiSi), Mesian (SPiN), Céline Borst (BeeVee) Wytske Hepkema (BeeVee), Tom Eijsackers (Synergy), Stefan Horst (Marie Curie), Myrthe Scheepers (Marie Curie), Huub Vilé (GSV), Bas Nordkamp (GSV), Gijs Jochems (GSV), Justin Domhof (Leonardo), Oscar van Heijningen (KNUS), Sanne van t Ooster (Babylon, Britt Hermans (Babylon), Stijn Altena (Mundus), Sarah Vodovar (Mundus) 1. Opening Het SOFv heet, ook namens ISON, iedereen welkom 2. Vaststellen agenda De ingezonden discussiepunten zijn per onderwerp gegroepeerd en hier is een agenda van gemaakt. Het SOFv vraagt of er nog toevoegingen zijn. Desda wil het er over hebben of wij als studieverenigingen contact kunnen leggen met buitenlandse studieverenigingen, in verband met de Engelse bachelors. Dit wordt bij de WVTTK geplaatst. SPiN wil graag het vertalen van statuten e.d. bespreken en KNUS de open introductie. Deze punten worden toegevoegd aan de agenda, die er zo uit ziet: 1. Opening 2. Vaststellen agenda 3. Rondje inventarisatie 4. Taal binnen de studievereniging - Welke activiteiten moeten in het Engels? (BeeVee) - Voertaal binnen studievereniging (Marie Curie, Synergy) - Vertalen van statuten (SPiN) 5. Internationale studenten binnen studieverenigingen - Bereiken en betrekken van internationals (Synergy, Ouisi)

2 - Contact buitenlandse studieverenigingen (Desda) - - Open introductie (KNUS) - Promotie (BeeVee, Synergy, Ouisi) - Contact international office (GWS) 6. Taal van onderwijs - Kwaliteit van onderwijs (BeeVee) - Bijlessen (Synergy) 7. W.v.t.t.k. 8. Rondvraag 9. Sluiting 3. Inventarisatie International Student Organisations Nijmegen (ISON) stelt zichzelf voor. Zij zijn de koepel voor de internationale studentenverenigingen en zij hebben 5 lidorganisaties, namelijk AEGEE-Nijmegen, AIESEC-Nijmegen, IFMSA-Nijmegen, United Netherlands en Radboud International Studenten. Deze meeting is in samenwerking met het SOFv georganiseerd omdat internationalisering steeds belangrijker wordt op de Radboud Universiteit, en omdat er met de komst van meer internationale bachelors veel kan gaan veranderen voor studieverenigingen. Voordat we beginnen met de daadwerkelijke discussie, willen we graag weten wie er aanwezig zijn en in hoeverre deze verenigingen al bezig zijn met internationalisering en bijvoorbeeld het aanbieden van activiteiten in het Engels. Desda is de studievereniging voor wiskunde en zij sturen hun nieuwsbrief in het Engels en Nederlands. Wiskunde wordt waarschijnlijk binnenkort een Engelstalige opleiding, maar hier is verzet tegen. OuiSi is de studievereniging voor Frans en Spaans. Zij willen hun website Spaans en Frans maken, maar vragen zich af hoe ze internationale studenten kunnen bereiken. GSV is van geschiedenis en zij hebben laatst een lidmaatschapscategorie toegevoegd aan de statuten voor internationale studenten. Zij hebben pas één activiteit in het Engels georganiseerd, maar hier zijn wel veel internationals op af gekomen. Ook is er contact geweest met het International Office Letteren, maar dat wordt later behandeld. SPiN is van psychologie en zij hebben veel exchange students en Duitse studenten. De opleiding krijgt vanaf de zomer een Engelstalige track erbij.

3 Babylon heeft een paar Duitse studenten die ook Nederlands spreken. Volgend jaar krijgen zij een Nederlandse en Engelse Bachelor, dus hun hele vereniging moet een beetje omgegooid worden. Mundus heeft nog niet heel veel Engelstalige studenten, maar er komen wel een aantal Engelstalige masters bij. De overkoepelende organisatie van management (Samenwerkende Verenigingen Managementwetenschappen) is al internationaal, maar Mundus wil dat ook. BeeVee is de studievereniging van biologie en waarschijnlijk wordt de bachelor vanaf 2017/18 ook Engels en er zijn al Engelse masters en Duitse studenten. De berichten van BeeVee worden in het Engels en Nederlands verstuurd. KNUS krijgt een Engelstalig bachelorprogramma. Ze hebben nu een aantal Duitse leden die Nederlands spreken, maar nog geen Engelse leden. Leonardo gaat volledig over op het Engels als de FNWI ook Engelstalig wordt. Marie Curie is van natuurkunde en zij hebben hetzelfde als Leonardo. Engels in de toekomst, hoe gaan we daarmee om als studievereniging? Ze willen tijdens de introductie een Engelstalige presentatie geven. Ook hebben ze een jaarlijks symposium in het Engels. Synergy is van bedrijfskunde en zij hebben een Engelse track. Ook hebben ze veel Duitse studenten. Hun flyers zijn in het Engels en de Facebookpagina is Engels en Nederlands. Ook heeft Synergy twee commissies met Engels als voertaal. Ze hebben een buddysysteem, maar daar komen vrij weinig aanmeldingen voor van internationals en ze willen die studenten er beter bij betrekken. ISON bedankt de verenigingen en stelt voor om te beginnen met de discussie. 4. Taal binnen de studievereniging De eerste discussievraag is van BeeVee en zij vroegen zich af welke activiteiten in het Engels moeten. ISON vult aan: Welke keuze moet je maken? Welke activiteit wel in het Engels, welke niet? GSV heeft ervoor gekozen om hun Filmquiz in het Engels op te zetten, omdat dit heel makkelijk te realiseren viel. Ze organiseren ook weleens docentenpraatjes, maar die zijn in het Nederlands. SOFv vraagt zich af in hoeverre je Engels wordt. Blijft dit bij activiteiten in het Engels, het vertalen van documenten etc.? Bij BeeVee was een internationale student geinteresseerd om bij een commissie te gaan, maar de commissie heeft haar niet uitgenodigd omdat de commissie niet over wilde gaan op het Engels. SPiN merkt op dat actieve leden meestal Nederlands zijn en dan geen Engels zullen praten.

4 SPiN weet niet wat ze met Engelstalige leden zouden moeten doen. Bij de internationale activiteiten die ze tot nu toe hebben georganiseerd kwamen alsnog bijna alleen Nederlanders. SOFv vat samen dat er dus een spanning is tussen de leden die niet bereid zijn om Engels te praten, en dat de vereniging internationals wil aantrekken maar die niet komen. SPiN denkt dat het toch een beetje een Nederlands cultuurding blijft. Mundus stelt voor om te beginnen met formele activiteiten in het Engels aan te bieden en langzamerhand ook informele activiteiten in het Engels. Colleges zijn vaak ook in het Engels dus dat is makkelijk schakelen. Een pubquiz zou bijvoorbeeld een informele activiteit zijn. KNUS heeft het gehad over borrels en films in het Engels. SPiN geeft aan ook internationale eerstejaars aan te willen trekken. Hun eerstejaarsweekend kan niet echt in het Engels, want dan zijn er nog steeds voornamelijk Nederlandse studenten. Desda vraagt hoe andere verenigingen aan internationale studenten uitleggen wat een borrel is. ISON zegt dat social drink daar de lading wel van dekt, maar dat het concept borrel toch wel echt iets Nederlands is. GSV noemt het een gathering, waar geen verplichtingen zijn maar wat inhoudt dat je eens in de paar weken wat gaat drinken samen. SOFv vraagt hoe ver verenigingen bereid zijn om te gaan wat betreft Engelstalige documenten. Zijn er al verenigingen die dat in het Engels hebben of zouden willen? Synergy geeft aan twee kleinere Engelstalige commissies te hebben, namelijk Masterevents en de atlascommissie. De onderlinge communicatie van die commissies is in het Engels, waardoor internationale studenten erbij betrokken kunnen worden. Zij zijn niet aanwezig op een ALV. Mundus geeft aan dat een Engelstalige ALV misschien Nederlandse studenten afschrikt. Wanneer er een meerderheid is van Engelstalige studenten, is een Engelse ALV wel een optie. SPiN geeft aan dat bij hun zusterverenigingen de meeste internationale leden ook Nederlands leren. Synergy reageert daarop dat hun Engelstalige commissieleden geen Nederlands spreken. SPiN vraagt waar en hoe de Statuten en het HR dan vertaald in het Engels kunnen worden en of dit gratis kan.

5 ISON reageert dat Radboud In to Languages documenten kan vertalen, maar dat dit niet gratis is. Wanneer het Nederlandstalige document leidend is en je dit ook aangeeft in de Engelse vertaling, hoeft de Engelse versie geen officiële vertaling te zijn. Dit kan schelen in de kosten, en hierdoor hoeft het ook niet per se door een professionele vertaler gedaan te worden. SPiN vraagt of er verenigingen zijn met een magazine in het Engels. ISON reageert dat G.A.G. van Engelse Taal en Cultuur dat bijvoorbeeld heeft. Desda geeft aan dat hun nieuwsbrief in het Engels is. Hun commissieleden leveren Engelstalige en Nederlandstalige stukjes aan, waardoor het bestuur niet veel extra werk eraan heeft. Marie Curie vraagt of leden van Desda ook de mogelijkheid krijgen om een Engelstalige of Nederlandstalige versie te kiezen van de nieuwsbrief. Desda reageert dat dit niet het geval is. Leonardo vraagt naar de ervaringen van Desda waarbij commissieleden Engelse stukjes schrijven. Desda reageert hierop dat het Engelse niveau van de stukjes niet altijd even goed is, maar dat ze door dit systeem wel een Engelstalig deel van de nieuwsbrief hebben. ISON vraagt of zij het dan nog na laten kijken door iemand. Desda geeft aan dat daar erg veel extra werk in gaat zitten, aangezien zij elke week een nieuwsbrief versturen. SOFv vraagt of er al verenigingen hun website in het Engels hebben. SPiN heeft geen Engelstalige website, maar de webshop wel. Babylon heeft een Engelse subpagina met algemene informatie over de vereniging. SPiN vraagt zich af of het niet duur is om de hele website te vertalen, ook in verband met domeinnamen. ISON geeft aan dat hun website tweetalig is, en hier geen extra kosten aan verbonden zijn. Leonardo geeft aan dat er geen twee domeinnamen voor nodig zijn. Desda vult daarop aan dat je bij een website kosten betaalt voor ruimte en dat een vertaalde pagina, bestaande uit tekst, waarschijnlijk niet genoeg ruimte inneemt om de kosten te laten stijgen. OuiSi wil één pagina in het Frans en Spaans op hun website met een stukje over de vereniging, en misschien ook een Engelse pagina.

6 5. Internationale studenten binnen studieverenigingen Het volgende onderwerp is internationale studenten binnen studieverenigingen en hoe zij bereikt kunnen worden. Dit onderwerp is aangedragen door Synergy en OuiSi. GSV geeft aan dat zij voor het betrekken van internationale studenten het International Office benaderd hebben, maar zij mochten de adressen van deze studenten niet uitgeven. Geschiedenis heeft geen Engelstalige tracks, alleen wat Engelstalige cursussen voor uitwisselingsstudenten, dus veel internationale studenten kan GSV niet aanspreken. De internationale studenten die bijvoorbeeld via een exchange wél betrokken zijn bij Geschiedenis kunnen moeilijk benaderd worden; het International Office had aangegeven dat zij wel namens GSV de internationale studenten wilden mailen over een activiteit, maar dit gebeurde pas heel laat, nadat de activiteit had plaatsgevonden. ISON geeft aan dat zij nauw samenwerken met de International Offices, en hierin wellicht iets kunnen betekenen. Desda stelt voor om in plaats van een activiteit, een voorstelstukje over de vereniging rond te laten sturen naar de internationale studenten. GSV reageert hierop dat ze zich juist voor wilden stellen door middel van de eerdergenoemde activiteit. ISON vraagt of dit bij andere faculteiten ook een probleem is, of alleen bij Letteren? Mundus geeft aan dat zij dat niet geprobeerd hebben, maar dat zij zelf internationale studenten actief hadden opgezocht tijdens de Master Welcome Day. Zij stelden zichzelf voor en hadden inschrijfformulieren meegenomen. SPiN geeft aan dat zij ook geen goede ervaringen hebben met communicatie met internationale studenten via het International Office. Zij mogen alleen namen doorgeven, dus er kan niet direct contact opgenomen worden door SPiN. Is het niet mogelijk dit via het secretariaat te doen? GSV geeft aan dat dat lastig is omdat ze niet officieel staan ingeschreven als Geschiedenisstudent. GSV geeft ook aan dat uitwisselingsstudenten vaak bij hun eigen, internationale groep blijven hangen na hun eigen introductie. Hierdoor kennen zij weinig Nederlandse studenten. SOFv vraagt zich af of er geen buddysysteem is bij Geschiedenis. ISON geeft aan dat dit op facultair niveau gebeurt, en dat bij Letteren dit systeem niet helemaal optimaal werkt. Mundus geeft aan dat het misschien ook een optie is om bij je faculteit na te vragen of jouw bestuur iets kan betekenen tijdens de Masterdag, om dan al potentiele internationale studenten te leren kennen.

7 ISON vraagt aan KNUS of zij nog een vraag hadden wat betreft de introductie. KNUS vraagt wat het beste gedaan kan worden met internationale studenten tijdens de introductie. Leonardo geeft aan dat veel studenten het niet zien zitten dat er tijdens de introductie Engels wordt gepraat. Vanuit hun Onderwijscentrum wordt dit wel gevraagd van de studieverenigingen, maar dan wordt het Engels wel heel geforceerd. Babylon geeft aan dat bij hen de studenten die kiezen voor de Engelstalige Bachelortrack in aparte groepen geplaatst worden, waarin de mentoren ook Engels spreken. Deze mentoren kiezen zelf of ze mentor willen worden van een Engelse of Nederlandse groep. Ook geeft Babylon aan dat hun internationale studenten niet bij het volledige programma aanwezig hoeven te zijn van de internationale introductie. SPiN reageert hierop dat het er dan wel van afhangt of je mentoren vindt die de hele introductie Engels willen praten. Leonardo geeft aan dat uit hun evaluatie is gebleken dat studenten zelf het niet zien zitten om overal Engels te spreken, niet alleen mentoren. Bij hun introductie worden de groepen ook niet gescheiden in Engels en Nederlands. Zij organiseren wel vaak activiteiten samen met Sigma, wiens opleiding volledig Engelstalig wordt vanaf volgend jaar. Leonardo geeft ook aan dat er waarschijnlijk middelen beschikbaar zijn om stukken op de website te laten vertalen bij de FNWI. Hierover kan bij de faculteit geïnformeerd worden bij Babs Ligthart SOFv vraagt of de verenigingen iets willen zeggen over de promotie naar internationale studenten. SPiN geeft aan dat zij hier inderdaad wel meer mee willen doen. Zij organiseren in de zomervakantie, op 14 juli, een activiteit voor buitenlandse studenten die de taalcursus volgen. SPiN nodigt de andere verenigingen van harte uit om hier aan mee te werken, en vraagt de geinteresseerde verenigingen om contact op te nemen. ISON vraagt of er verder nog ideeën zijn wat betreft het betrekken van internationale studenten. Desda vraagt hoe ze gecategoriseerd kunnen worden als lid binnen een vereniging. GSV zegt dat zij hiervoor de categorie international friends hebben toegevoegd aan de statuten. Desda informeert of deze international friends stemrecht hebben. GSV antwoordt dat zij geen stemrecht hebben, maar wel in alle commissies kunnen en dat de voertaal van de commissies dan Engels wordt. Ook betalen zij een gereduceerd bedrag aan contributie.

8 SOFv geeft aan dat er misschien mogelijkheden liggen met een formulier wat internationale studenten kunnen ondertekenen waarna ze na een jaar automatisch uitgeschreven worden. SOFv vraagt hoe de verenigingen momenteel activiteiten promoten voor internationale studenten. Synergy zegt dat zij al hun activiteiten in het Engels promoten, ook als de activiteit zelf in het Nederlands of alleen voor Nederlandse studenten is dit wordt dan uiteraard wel vermeld. Ze hebben bijvoorbeeld soms lezingen door bedrijven en deze zijn in het Nederlands omdat de bedrijven alleen op zoek zijn naar Nederlandse studenten. Synergy trekt dus één lijn wat betreft de taal van de promotie. Ze hebben gekozen voor Engels met het oog op internationalisering. Hoe gaan andere verenigingen hiermee om? BeeVee zegt dat zij veel lezingen in het Engels organiseren en dat dat ze vrij makkelijk afgaat. Mundus vraagt of er bij Synergy ook veel internationale studenten op af komen. Synergy reageert dat het merendeel van de studenten wel Nederlands is, maar dat op de afgelopen business trip ook een deel internationale studenten aanwezig was. Mundus zegt nog geen activiteiten voor Engelstalige studenten te hebben, en bang zijn dat ze te weinig mensen kunnen bereiken hiervoor. Synergy adviseert te beginnen met een makkelijk te organiseren activiteit, zoals bowlen, poolen, of lasergamen. Hiermee kun je dan nagaan of er inderdaad bereik en interesse is. Babylon zegt dat hun zustervereniging alle promotie in beide talen doen, door middel van English follows Dutch. SPiN vraagt of Synergy nu ook reizen in het Engels aanbiedt. Synergy reageert dat bij de business trip alle communicatie in het Engels was. SPiN vraagt of dit tijdens de reis zelf ook zo was. Synergy zegt van wel, ze waren toevallig ook in Londen. ISON vult aan dat internationale studenten erg veel reizen wanneer ze een semester of jaar in Nederland zijn. Zij vindt het dan ook een goed idee om reizen in het Engels aan te bieden. 6. Taal van onderwijs Het volgende onderwerp is de taal van het onderwijs, aangedragen door Synergy. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbieden van bijlessen in het Engels. De overige verenigingen

9 zijn hier niet mee bezig of hebben hier nog niet over nagedacht, en blijkbaar blijft het dan toch een zaak voor Synergy alleen. BeeVee kaart wel de kwaliteit van het Engels van de docenten aan. ISON geeft aan dat de medezeggenschap hier hard mee bezig is. Daarnaast is de universiteit hier ook actief mee bezig, bijvoorbeeld door middel van cursussen Engels voor docenten. SOFv vult aan dat de kwaliteit van het Engels van docenten helaas verder niet binnen onze macht valt. Desda vindt dat ook niet alle docenten perfect Nederlands spreken. Marie Curie reageert hierop dat docenten die geen vloeiend Nederlands spreken, al in het Engels lesgeven, en dat is geen probleem. Ook mag je bij Natuur- en Sterrenkunde in je eerste jaar kiezen of je je tentamens in het Engels of Nederlands wil maken. SOFv vraagt of er interesse is om contact te leggen met internationale studieverenigingen. Desda lijkt dit wel interessant. Mundus geeft aan contact te hebben met een Spaanse vereniging die ze bijvoorbeeld kan rondleiden daar. SPiN merkt op dat studieverenigingen minder leven in andere landen, maar dat er wellicht mogelijkheden liggen om andere (Europese) verenigingen te bereiken via de Europese studentenvereniging AEGEE. ISON suggereert dat het ook mogelijk is om via de leden van je vereniging die in het buitenland zijn geweest contact te leggen met buitenlandse studieverenigingen. 7. W.v.t.t.k. SPiN vraagt of andere verenigingen hebben nagedacht over de Engelse taal en een bestuursfunctie. Mundus geeft aan de voorzitter en secretaris getoetst worden op hun Engels, aangezien zij de bestuursleden zijn die daar het meeste mee bezig zullen zijn. SOFv vraagt of er verder nog vragen of opmerkingen zijn, en wat iedereen van de themadiscussie vond. Desda vindt het nuttig. OuiSi vindt het fijn om de problemen met het International Office aangekaart te kunnen hebben.

10 GSV geeft aan dat het voor hen wellicht minder relevant was aangezien zij geen Engelstalige Bachelor of Master hebben, maar dat het zeker nuttig voor ze was, en dat het goed is om over ideeën na te denken. SPiN vindt dat hoe meer we er mee bezig zijn, hoe beter het is. Van Babylon mag de discussie de volgende keer wel iets langer. Mundus geeft aan dat het met zes Engelstalige Masters fijn is om te bespreken wat daarmee gedaan kan worden binnen de vereniging. Ook BeeVee vond het nuttig. KNUS raadt aan om het volgend jaar weer te organiseren. Marie Curie vindt het interessant om te horen hoe andere verenigingen met de internationalisering van de universiteit omgaat. Synergy sluit zich bij voorgaande punten aan. 8. Rondvraag Er zijn verder geen vragen. 9. Sluiting SOFv bedankt iedereen voor zijn participatie en sluit de bijeenkomst.

Engelstalige bestuursleden

Engelstalige bestuursleden Geachte Algemene Ledenvergadering, Vanaf dit verenigingsjaar is SPiN, zoals wellicht bekend, een tweetalige vereniging geworden. Deze verandering brengt vragen met zich mee ten opzichte van de sollicitatievereisten

Nadere informatie

Inhoud. Sponsorbrochure. Vergroot uw netwerk via VIA

Inhoud. Sponsorbrochure. Vergroot uw netwerk via VIA Inhoud Sponsorbrochure Vergroot uw netwerk via VIA 1 2016, Eindhoven VIA Urbanism Study Association Urban Design & Planning Technische Universiteit Eindhoven Den Dolech 2, Vertigo 07 via@bwk.tue.nl www.facebook.com/viaurbanism

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Appendix

Inhoudsopgave 1 Appendix Inhoudsopgave 5 10 15 20 25 30 1 Appendix 2 1.1 Contacten........................................ 2 1.1.1 BBB....................................... 2 1.1.2 INN....................................... 2

Nadere informatie

Resultaten halfjaarlijkse enquête Deelnemers. Geachte Algemene Ledenvergadering,

Resultaten halfjaarlijkse enquête Deelnemers. Geachte Algemene Ledenvergadering, Geachte Algemene Ledenvergadering, Hierbij presenteert het VIII e bestuur u de uitslagen van de halfjaarlijkse enquête, afgenomen in maart 2016. Met de afname van deze enquête heeft het bestuur getracht

Nadere informatie

135, 6525 AJ NIJMEGEN

135, 6525 AJ NIJMEGEN Verslag Heimiddag Inleiding Op 13 december heeft de Facultaire Studentenraad (FSR) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) een heimiddag georganiseerd om het te hebben

Nadere informatie

Voorwoord. Kandidaatsbestuur Komma, Kim Evers. Irene Steens. Gaby Somers. Pagina 1 van 8

Voorwoord. Kandidaatsbestuur Komma, Kim Evers. Irene Steens. Gaby Somers. Pagina 1 van 8 Beleidsplan 2012-2013 Voorwoord Een nieuwe, frisse vereniging die bruist van interessante activiteiten en met een netwerk waar je op kunt bouwen. Dit is het beleidsplan van het eerste kandidaatsbestuur

Nadere informatie

Rapport jaarlijkse enquête

Rapport jaarlijkse enquête 1 2 3 4 5 6 7 8 9 11 12 13 14 15 16 17 18 19 21 22 23 24 25 Geachte leden, Hierbij presenteert het X e bestuur de uitslagen van de jaarlijkse enquête, afgenomen in mei 18. Met afname van deze enquête heeft

Nadere informatie

Notulen Algemene ledenvergadering Artes

Notulen Algemene ledenvergadering Artes Datum: 14 oktober 2008 Locatie: E2.55 Aanwezig: Audrey van den Broek (voorzitter); Bart van de Camp (secretaris); Lies Cuijpers (FSRL); SVBC Babylon; GSV; KNUS; OSK; SODA; Sturm und Drang. Afwezig met

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

Jaarverslag OSK. Organisatie Studenten Kunstgeschiedenis. 36 e jaargang. Lustrum. 2012-2013

Jaarverslag OSK. Organisatie Studenten Kunstgeschiedenis. 36 e jaargang. Lustrum. 2012-2013 Jaarverslag OSK Organisatie Studenten Kunstgeschiedenis 36 e jaargang. Lustrum. 2012-2013 Voor jullie ligt het zesendertigste jaarverlag der OSK. Hierin kijken we terug op een gezellig en feestelijke lustrumjaar.

Nadere informatie

Tweejarenplan Internationalisering

Tweejarenplan Internationalisering Tweejarenplan Internationalisering XXXVIIIe bestuur De Regt SIB-Utrecht 2018-2019 1. Inleiding Er zijn steeds meer internationale studenten die hun volledige bachelor en/of master in Utrecht volgen en

Nadere informatie

PROMOTIEBELEID MAGISTER JFT

PROMOTIEBELEID MAGISTER JFT PROMOTIEBELEID MAGISTER JFT Jaimy Rademakers, Commissaris PR 2012-2013 Elza Kwekkeboom, Commissaris PR 2013-2014 Beste lezer, Voor je ligt het promotiebeleid van Magister JFT. Lees dit document zorgvuldig

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating Naam opleiding: Technische Bestuurskunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Onderzoek. VIP, Studievereniging Psychologie Groningen Grote Kruisstraat 2/1 9712 TS Groningen E. vip.gmw@rug.nl T. + 31 50 3636323 www.vipsite.

Onderzoek. VIP, Studievereniging Psychologie Groningen Grote Kruisstraat 2/1 9712 TS Groningen E. vip.gmw@rug.nl T. + 31 50 3636323 www.vipsite. Daniëlle van Goor Iris Mariken de Wit Simone Willigers Charlotte Frederike Saida Focke Desley Alexandra Maria van der Zande Voorzitter Secretaris Penningmeester Interne contacten Externe contacten VIP,

Nadere informatie

Stichting Paul erdős. Onderwerpen

Stichting Paul erdős. Onderwerpen Stichting Paul erdős Voorzitter David Laan Notulist Mike de Haan Aanwezig David Laan, Melin Walet, Mike de Haan Gasten Locatie van de bijeenkomst Brainwave Datum 11 december 2015 11:21 12:08 Onderwerpen

Nadere informatie

Database galalocaties

Database galalocaties Database galalocaties Hieronder vindt u een overzicht van galalocaties, gebruikt door lidorganisaties van het SOFv. Deze database is opgesteld nadat de lidorganisaties het databaseformulier op de alv van

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 01-01 1. Voorwoord Hierbij presenteren wij het ASCI beleidsplan voor het studiejaar 01-01. Met dit beleidsplan willen we inzicht geven in de richting die het bestuur komend jaar aan ASCI wil

Nadere informatie

Kandidaturen Sollicitatiecommissie SPiN

Kandidaturen Sollicitatiecommissie SPiN Geachte Algemene Leden Vergadering, Hierbij presenteert het X e bestuur de kandidaturen voor de Sollicitatiecommissie der SPiN 2017-2018. In de Sollicitatiecommissie zulle twee oud-bestuursleden, één iemand

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Informatie Algemene Ledenvergadering der Studievereniging Pedagogische Wetenschappen PAP Minimaal twee keer per jaar word jij als lid door het bestuur van PAP

Nadere informatie

http://uva.nl/ Sunday 28th of September 2014 08:37:59 AM Document generated by http://siteoid.com/

http://uva.nl/ Sunday 28th of September 2014 08:37:59 AM Document generated by http://siteoid.com/ Studenten Medewerkers EN Delen Delen via email Delen op facebook Delen op linkedin Delen op twitter Extranet Alumni Bibliotheek Contact English home Koninklijke onderscheiding voor universiteitshoogleraar

Nadere informatie

College van Bestuur Lijst Calimero Dagtekening: 17 december 2014 Notitie Studeren in het buitenland

College van Bestuur Lijst Calimero Dagtekening: 17 december 2014 Notitie Studeren in het buitenland Adresgegevens Oude Kijk in t Jatstraat 39 9712 EB GRONINGEN E: contact@lijstcalimero.nl I: www.lijstcalimero.nl KvK Groningen 50004271 ING Bank NV 5061564 Aan: College van Bestuur Van: Lijst Calimero Dagtekening:

Nadere informatie

Notulen ALV

Notulen ALV Aanwezig: Flore van Grunsven, Heleen van Renesse, Tim Von den Hoff, Evelien Smits, Stef Bos, Marek Voesenek, Isabel Leemhuis, Floor van Dun, Giulio Severijnen, Jeroen Weerwag, Fenna Dekkers, Michelle Geurts,

Nadere informatie

Einddocument Facultaire Studentenraad

Einddocument Facultaire Studentenraad Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Einddocument Facultaire Studentenraad Jamie Lustermans (Voorzitter) Mike Eijbersen (Vice-voorzitter) Katarina Radisavljević (Secretaris) Bas van

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven. Naam opleiding: Nanobiology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Begroting 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur

Begroting 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur Begroting 2014-2015 Studievereniging PAP 13 e bestuur Brenda Renes Hanneke Vingerling Anne Stevers Puck van den Bosch Myrthe Overbeek Laura Peters Roos Vandebriel Voorzitter Secretaris Penningmeester Vice-voorzitter

Nadere informatie

Myrte opent om 19.05u de vergadering en licht het verloop van de ALV toe.

Myrte opent om 19.05u de vergadering en licht het verloop van de ALV toe. Vergadering: ALV Datum: 03-10-2007 Aanwezig: Bestuur 06-07: Myrte, Marleen, Jos, Karijn, Mike en Arieke Bestuur 07-08: Jorien, Gaby, Milou, Jacqueline en Meike Raad van Advies: Christiane en Carlijn Leden:

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Studievereniging der Kennistechnologie Incognito

Huishoudelijk Reglement Studievereniging der Kennistechnologie Incognito Huishoudelijk Reglement Studievereniging der Kennistechnologie Incognito October 30, 2013 Begripsbepaling: De Vereniging - de Studievereniging der Kennistechnologie Incognito te Maastricht De Statuten

Nadere informatie

ASSET MARKETING COMMERCIAL NIGHT 19 APRIL 2016

ASSET MARKETING COMMERCIAL NIGHT 19 APRIL 2016 ASSET MARKETING Asset Marketing is een studievereniging van de Universiteit van Tilburg die zich richt op studenten en alumni met een interesse in marketing, marktonderzoek of communicatie. Met een ledenbestand

Nadere informatie

Radboud Pre-University College of Society dr. Clarie Ramakers, drs. Irene Larooy & Anne Kempers MA

Radboud Pre-University College of Society dr. Clarie Ramakers, drs. Irene Larooy & Anne Kempers MA Radboud Pre-University College of Society dr. Clarie Ramakers, drs. Irene Larooy & Anne Kempers MA www.ru.nl/pucofsociety ` Nieuwe ontwikkelingen Radboud Pre-University College of Society Anne Kempers

Nadere informatie

Concept Notulen vergadering Faculteitsraad TNW d.d. 12 juli 2018, 12:30 14:45 Carré CR 3054

Concept Notulen vergadering Faculteitsraad TNW d.d. 12 juli 2018, 12:30 14:45 Carré CR 3054 Concept Notulen vergadering Faculteitsraad TNW d.d. 12 juli 2018, 12:30 14:45 Carré CR 3054 Aanwezig: Henk van den Hengel, Annet Hogeling, Herbert Wormeester, Ben Betlem, Hans Hilgenkamp, Christy Schoonheijt,

Nadere informatie

Marle komt naar voren namens de MotivaCie om te vertellen wat ze waarom hebben gedaan.

Marle komt naar voren namens de MotivaCie om te vertellen wat ze waarom hebben gedaan. Notulen Verkiezings Algemene Leden Vergadering 90e bestuur van Studievereniging Congo Datum: 15 december 2009 Voorzitter: Arjan Miedema Notulist: Gilles de Hollander Aanwezig: 40 man 1. Opening De vergadering

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Een andere grote taak die je op je zal nemen als secretaris is het notuleren van de bestuursvergaderingen en algemene ledenvergaderingen.

Een andere grote taak die je op je zal nemen als secretaris is het notuleren van de bestuursvergaderingen en algemene ledenvergaderingen. Voorzitter Als voorzitter leid je de bestuursvergaderingen en de algemene ledenvergaderingen. Tijdens de bestuursvergaderingen zorg je ervoor dat de vergadering gestructureerd verloopt, er goede conclusies

Nadere informatie

Geconstateerde problemen bij verzoeken aan de examencommissies

Geconstateerde problemen bij verzoeken aan de examencommissies Geconstateerde problemen bij verzoeken aan de examencommissies Voorwoord Naar aanleiding van haar visiedocument heeft de Facultaire Studentenraad (FSR) een inventarisatie gedaan onder de studenten van

Nadere informatie

Studievereniging Babel. Beleidsplan

Studievereniging Babel. Beleidsplan Studievereniging Babel Beleidsplan 2016-2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Continuïteit... 3 Vernieuwing ledenbestand... 3 Huishoudelijk reglement... 3 Gemeenschapsvorming... 3 Verenigingskamer... 3 Masterstudenten...

Nadere informatie

Agenda Algemene Ledenvergadering Ibn Battuta

Agenda Algemene Ledenvergadering Ibn Battuta Agenda Algemene Ledenvergadering 17 februari 2015 Inloop 19:30 uur, Start 20:00 uur. Café the Crown (Gedempte Zuiderdiep 2) 1. Opening 2. Vaststellen agenda 3. Vaststellen vorige notulen 4. Bestuursmededelingen

Nadere informatie

Visiedocument FSR FNWI

Visiedocument FSR FNWI Visiedocument Jan Martens (Voorzitter) Rachel Mijdam (Vicevoorzitter) Luc van Keulen (Secretaris) Beate Stevens (Algemeen lid) Stijn van Uffelen (Algemeen lid) Ahmed Avci (Algemeen lid) Voorwoord Voor

Nadere informatie

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Visiedocument

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Visiedocument Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Visiedocument Jamie Lustermans (Voorzitter) Mike Eijbersen (Vice-voorzitter) Katarina Radisavljević (Secretaris) Bas van Zadelhoff (Penningmeester)

Nadere informatie

Tweejarenplan Internationalisering

Tweejarenplan Internationalisering Tweejarenplan Internationalisering XXXVIIIe bestuur SIB-Utrecht 2018-2019 1. Inleiding Er zijn steeds meer internationale studenten die hun volledige bachelor en/of master in Utrecht volgen en daarom ook

Nadere informatie

3. Notulen & Actielijst De notulen zijn laat rondgestuurd, kunnen volgende keer besproken worden.

3. Notulen & Actielijst De notulen zijn laat rondgestuurd, kunnen volgende keer besproken worden. Vergadering FSO 3 februari 2015 Tijd 17.00 Voorzitter Catharina de Weerd Aanwezig Catharina de Weerd, Ivo de Klerk, Tycho van de Ouderaa, Ilse van der Linden, Ramses Kools, Bas Cornelissen, Terry van Dalen.

Nadere informatie

2. Vaststellen notulen OV Conceptnotulen 28/09/2015 en de PV notulen van 07/10/2015 en 15/10/2015 worden vastgesteld zonder wijzigingen.

2. Vaststellen notulen OV Conceptnotulen 28/09/2015 en de PV notulen van 07/10/2015 en 15/10/2015 worden vastgesteld zonder wijzigingen. Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam (020) 525 3446 fdr@studentenraad.nl studentenraad.nl/fdr Datum Tijd Contactpersoon E-mail 1 2 3 4 5 6 Maandag, 26 oktober 2015 20:00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01

Nadere informatie

Studiekeuzecheck - activiteiten opleidingen

Studiekeuzecheck - activiteiten opleidingen Studiekeuzecheck - activiteiten opleidingen 2016-2017 De eerste activiteit bij de studiekeuzecheck is altijd het invullen van een online vragenlijst. Deze vragenlijst bestaat uit een deel dat gelijk is

Nadere informatie

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 )

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nieuwsbrief Stichting OER Stichting Onderwijs Evaluatie

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda Herman opent de vergadering, de agenda wordt vastgesteld.

1. Opening en vaststellen agenda Herman opent de vergadering, de agenda wordt vastgesteld. Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Ons kenmerk: TNW/FR/KvdS/201707-06 Telefoon: 06 12729830 Fax: - e-mail: k.m.vandersluijs@student.utwente.nl Datum 6 juli 2017 Betreft Notulen vergadering

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Rector On Tour. Draaiboek. Universitaire Studentenraad Radboud Universiteit Nijmegen

Rector On Tour. Draaiboek. Universitaire Studentenraad Radboud Universiteit Nijmegen Rector On Tour Draaiboek Universitaire Studentenraad Radboud Universiteit Nijmegen 1. Doelstelling Het bevorderen van de voeling tussen studenten en de rector magnificus als voorman onderwijs en onderzoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief 11 van het RBIJ bestuur maart 2015

Nieuwsbrief 11 van het RBIJ bestuur maart 2015 Nieuwsbrief 11 van het RBIJ bestuur maart 2015 Beste leden, ouders/verzorgers en begunstigers, Voor je ligt de nieuwsbrief 11 van het bestuur van Reddingsbrigade IJsselstein. Met deze nieuwsbrief wil het

Nadere informatie

Commissies Studievereniging PAP. Opgesteld door: Het 18 e Kandidaatsbestuur

Commissies Studievereniging PAP. Opgesteld door: Het 18 e Kandidaatsbestuur Commissies 2019-2020 Studievereniging PAP Opgesteld door: Het 18 e Kandidaatsbestuur 1. Alumnicommissie Deze commissie organiseert samen met de universiteit activiteiten voor alumni. Alumni zijn (ex-)pap-leden

Nadere informatie

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Voorlichtingsdag Bedrijfskunde. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Voorlichtingsdag Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde PROGRAMMA Bedrijfskunde@VU: hoe, wat en waarom? Prof. dr. W.E.H. Dullaert, Opleidingsdirecteur bachelor bedrijfskunde

Nadere informatie

Voorstel tot wijziging huidige gang van zaken VIP

Voorstel tot wijziging huidige gang van zaken VIP Voorstel tot wijziging huidige gang van zaken VIP Algemene ledenvergadering 18 januari 2017 Britt Mirlynn van Vliet Voorzitter Secretaris Penningmeester Externe Contacten Dit plan is geschreven, omdat

Nadere informatie

Studie / onderzoek in het buitenland. Selma Kujundzic Contactpersoon internationalisering FNWI

Studie / onderzoek in het buitenland. Selma Kujundzic Contactpersoon internationalisering FNWI Studie / onderzoek in het buitenland Selma Kujundzic Contactpersoon internationalisering FNWI Studeren in het buitenland Mogelijkheden bij de UvA/FNWI Wanneer en hoe beginnen? Keuzes maken Praktische zaken

Nadere informatie

Bestuurlijke update februari maart 2018

Bestuurlijke update februari maart 2018 Beste SPiN-leden, Hierbij presenteren wij de derde bestuurlijke update van het Xe bestuur. In deze update is te lezen waar wij ons in de afgelopen twee maanden voornamelijk mee bezig hebben gehouden. Voornamelijk

Nadere informatie

Beleidsplan Studievereniging voor Octrooirecht. Juni 2017

Beleidsplan Studievereniging voor Octrooirecht. Juni 2017 Beleidsplan 2017-2018 Studievereniging voor Octrooirecht Juni 2017 1. Inleiding 2 2. Bestuur en commissies 2 3. Leden 5 4. Bekend maken 6 5. Activiteiten 7 6. Nieuwsbrief 7 1 1. Inleiding In dit beleidsplan

Nadere informatie

Commissie-voorzittershandleiding

Commissie-voorzittershandleiding Commissie-voorzittershandleiding gebaseerd op eerdere voorzittershandleidingen Aangepast door: Arjan Schimmel (oktober 2016) Victor Veldstra (oktober 2017) Samenvatting Deze handleiding geeft een overzicht

Nadere informatie

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student 30-5-2016 1 Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student Geartsje Zondervan Anneke Schrik Bart Borghols Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen 30-5-2016 2 30-5-2016 3 Even voorstellen Geartsje

Nadere informatie

Opleidingen op het gebied van economie, management en recht (Almere) Opleiding Activiteit Datum en tijd Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie)

Opleidingen op het gebied van economie, management en recht (Almere) Opleiding Activiteit Datum en tijd Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) Studiekeuzecheck voor wie per september 2018 gaat studeren De eerste activiteit bij de studiekeuzecheck is altijd het invullen van een online vragenlijst. Deze vragenlijst bestaat uit een deel dat gelijk

Nadere informatie

Informatiebrochure voor studentvertegenwoordigers van de MOC

Informatiebrochure voor studentvertegenwoordigers van de MOC Informatiebrochure voor studentvertegenwoordigers van de MOC Augustus 2015 Beste nieuwe studentvertegenwoordiger van de MOC, Van harte gefeliciteerd met jouw functie. Dit jaar zal jij een belangrijke functie

Nadere informatie

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde

Economie en Bedrijfseconomie. Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Economie en Bedrijfseconomie Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ( FEWEB) Opbouw van studie door prof. dr. Henri de Groot (programmadirecteur)

Nadere informatie

Inhoud. 1. Opening. 2. Mededelingen. Notulen Enschedese Informatica Alumni Club ENIAC

Inhoud. 1. Opening. 2. Mededelingen. Notulen Enschedese Informatica Alumni Club ENIAC Algemene Gegevens Kenmerk: ENIAC ALV 13 Datum: 02-02-13 Locatie: Enschede Aanwezig: Johan Noltes, Rick Leunissen, Mark Steunenberg, Ruud Verbij, Mareije Jochemsen, Tom Palsma, Tin de Zeeuw, Elger van der

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Hallo allemaal, Via deze nieuwsbrief willen we jullie dit keer iets uitgebreider informeren over wat CSN precies doet. In de agenda vinden jullie wat er de komende tijd gaat komen. Daarnaast zullen we

Nadere informatie

faculteit ruimtelijke wetenschappen

faculteit ruimtelijke wetenschappen faculteit ruimtelijke wetenschappen faculteitsraad notulen Faculteitsraadsvergadering Datum en tijd 14 januari 2016, 11.00-13.00 uur Aanwezig Erik, Gerd Weitkamp, Wim Meester, Elroy van Ostheim, Ronald

Nadere informatie

Notulen Algemene Ledenvergadering

Notulen Algemene Ledenvergadering Notulen Algemene Ledenvergadering Datum: 01-04-2016 Type meeting: Algemene Ledenvergadering Aanwezigen: 12 leden Voorzitter: Flip Keijzer Secretariaat VvR Agenda ITEM NR. BESCHRIJVING 01 Opening 02 Ingekomen

Nadere informatie

Notulen PV 14 maart 2019 Aanwezig

Notulen PV 14 maart 2019 Aanwezig Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam (020) 525 3278 fgw@studentenraad.nl studentenraad.nl/fgw Notulen PV 14 maart 2019 Aanwezig Afwezig Gast Notulist Roeland Voorbergen, Nuala Vlogman, Iris Kok, Loekie van

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening. 2. Actielijst

Agenda. 1. Opening. 2. Actielijst Spuistraat 0 VB Amsterdam (00) fgw@studentenraad.nl studentenraad.nl/fgw Aanwezig Afwezig Gast Notulist Notulen bijeenkomst facultaire studentenraad FGw 0-0- 0 Gunnar de Haan, Anne Louise Schotel, Bert

Nadere informatie

Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, 31 oktober 2017

Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, 31 oktober 2017 Meibergdreef 15 1105 AZ Amsterdam (020) 56 68 666 studentenraad@amc.uva.nl Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, 31 oktober 2017 Aanwezige raadsleden Afwezig Sofie ten Brink, Youri

Nadere informatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Samenvatting Vier op de tien Leidenaren heeft na zijn 25 e jaar een opleiding of volwassenenonderwijs gevolgd. Dit kunnen studies zijn (meestal HBO, Universitair of MBO)

Nadere informatie

Beleidsplan 17 e bestuur der S.D.V.N. Dance Fever

Beleidsplan 17 e bestuur der S.D.V.N. Dance Fever Beleidsplan 17 e bestuur der S.D.V.N. Dance Fever 2016 2017 Voorzitter Secretaris Penningmeester (Vicevoorzitter) Commissaris Dans Commissaris Intern Commissaris Extern Lieke Oppers Leonie Vonk Bas Broere

Nadere informatie

Beleidsplan Studievereniging voor Octrooirecht. Juni 2016

Beleidsplan Studievereniging voor Octrooirecht. Juni 2016 Beleidsplan 2016-2017 Studievereniging voor Octrooirecht Juni 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bestuur & Commissies 3. Leden 4. Bekend maken 5. Activiteiten 6. Nieuwsbrief 1. Inleiding In dit beleidsplan

Nadere informatie

Ledennotulen Bestuursvergadering 15 5 februari 2015 S.D.V.N. DANCE FEVER

Ledennotulen Bestuursvergadering 15 5 februari 2015 S.D.V.N. DANCE FEVER Ledennotulen Bestuursvergadering 15 5 februari 2015 S.D.V.N. DANCE FEVER Locatie en tijd Secretariaat Villa van Schaeck, 13:30 uur Aanwezigen Tom Lormans, Carine Eskes, Kim Schuurman, Manon Verheijen,

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

Beleidsplan. Geschiedenis Studenten Vereniging Excalibur

Beleidsplan. Geschiedenis Studenten Vereniging Excalibur Beleidsplan GeschiedenisStudentenVereniging Excalibur Bestuur2009 2010 Inhoudsopgave Dagelijksbestuur 3 FormeleZaken 5 ExterneZaken 7 InformeleZaken 9 HistorischInstitutioneelTijdschrift(HInT) 12 2 Dagelijksbestuur

Nadere informatie

Aanwezig: Tom, Eline, Tessel, Dewi, Wouter, Jannick, Pim, Yinneke, Gaby, Jasper, Lida, Pleuntje. Afwezig: Guillaume.

Aanwezig: Tom, Eline, Tessel, Dewi, Wouter, Jannick, Pim, Yinneke, Gaby, Jasper, Lida, Pleuntje. Afwezig: Guillaume. Notulen van de plenaire vergadering Datum en tijd: 11-12-2013, 18:00-20:00 Locatie: BG 5 2.22 Aanwezig: Tom, Eline, Tessel, Dewi, Wouter, Jannick, Pim, Yinneke, Gaby, Jasper, Lida, Pleuntje. Afwezig: Guillaume.

Nadere informatie

Wat leuk dat je interesse hebt in een bestuursfunctie van de Co-Raad VUmc!

Wat leuk dat je interesse hebt in een bestuursfunctie van de Co-Raad VUmc! Beste student, Wat leuk dat je interesse hebt in een bestuursfunctie van de Co-Raad VUmc! In juni 2017 zullen er vier bestuursleden aftreden. Vijf bestuursleden (voorzitter, penningmeester, een masterfunctionaris

Nadere informatie

Vaststellen agenda Agendapunt 3 wordt na punt 5 behandeld. De agenda wordt verder ongewijzigd vastgesteld.

Vaststellen agenda Agendapunt 3 wordt na punt 5 behandeld. De agenda wordt verder ongewijzigd vastgesteld. Van: Mark Jetten Aan: Mark Jetten, Martine Stijnen, Berber Rulkens, Annemarie Vercoulen, Sandra Leijssen, Raymond op het Roodt Notulen vergadering OC locatie Haelen, dd. 7 april 2014 Aanwezig: Mark, Martine,

Nadere informatie

International Study Project

International Study Project International Study Project International Study Project Het International Study Project (ISP) is een studie project in het buitenland, waarbij een groep van 24 laatstejaars bachelor- en masterstudenten

Nadere informatie

Studenten Overleg Farmacie Datum en tijd: 06 december 2016, 16:00-17:00 uur Locatie: Groningen, Antonius Deusinglaan 1, S42B

Studenten Overleg Farmacie Datum en tijd: 06 december 2016, 16:00-17:00 uur Locatie: Groningen, Antonius Deusinglaan 1, S42B Studenten Overleg Farmacie Datum en tijd: 06 december 2016, 16:00-17:00 uur Locatie: Groningen, Antonius Deusinglaan 1, 3211.-S42B De agenda is onder voorbehoud als volgt: 1. Opening 2. Vaststellen van

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over Matching

Veelgestelde vragen over Matching Veelgestelde vragen over Matching Voor de meest actuele versie zie www.uu.nl/matching 1. Waarom voert de Universiteit Utrecht matching in? Om jou als aankomend student te laten beginnen aan een opleiding

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Dutch Foot and Ankle Society, DFAS per 1/1/2017

Huishoudelijk Reglement van de Dutch Foot and Ankle Society, DFAS per 1/1/2017 Huishoudelijk Reglement van de Dutch Foot and Ankle Society, DFAS per 1/1/2017 1) De Dutch Foot and Ankle Society is de werkgroep Voet en Enkel van de Nederlandsche Orthopaedische Vereniging 2) Het dagelijks

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 16 Verschil 214 tov. 213 16-4-212 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen 283 3319

Nadere informatie

Bestuursvisie 8 e bestuur der SV Archimedes

Bestuursvisie 8 e bestuur der SV Archimedes Bestuursvisie 8 e bestuur der SV Archimedes Wij, het 8 e bestuur der SV Archimedes, willen de studie ervaring van studenten verbeteren voor de opleidingen Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen,

Nadere informatie

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling

Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Vooraanmeldingen per instelling voor Bachelor Opleidingen (1e jrs) Bachelor vooraanmeldingen per instelling Aantal week 19 Verschil 214 tov. 213 7-5-212 6-5-213 5-5-214 aantal % Radboud Universiteit Nijmegen

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO MAART 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer.

OPEN DAGEN WO MAART 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. OPEN DAGEN WO MAART 2016 Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. 1 MAART 2016 (13:00-16:00) Meeloopdag Bestuurskunde: Economie

Nadere informatie

Samenwerken met DELFT

Samenwerken met DELFT Samenwerken met DELFT AEGEE AEGEE AEGEE (Association des Etats Généraux des Etudiants de l Europe / European Students Forum) is gesticht in 1985 in Parijs, Frankrijk met idee van een verenigd Europa.

Nadere informatie

Notulen van de Algemene Afdelingsvergadering van Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen Notulen Algemene Afdelingsvergadering

Notulen van de Algemene Afdelingsvergadering van Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen Notulen Algemene Afdelingsvergadering Notulen Algemene Afdelingsvergadering 20-05-2019 te Nijmegen, Café de 4 Heeren Algemene Afdelingsvergadering 20-05-2019 Jonge Democraten Arnhem Nijmegen Notulen door: Stem- en Notulencommissieleden Merel

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement der K.A.V. Alcuinus Laatste wijziging 21-10-2015

Huishoudelijk Reglement der K.A.V. Alcuinus Laatste wijziging 21-10-2015 Huishoudelijk Reglement der K.A.V. Alcuinus Laatste wijziging 21-10-2015 I Algemene bepalingen 1. Het verenigingsjaar is verdeeld in twee semesters 2. Ieder semester wordt geopend d.m.v. een algemene ledenvergadering.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma 2015-2016

Verkiezingsprogramma 2015-2016 Verkiezingsprogramma 2015-2016 Waarom stem ik AKKUraatd? ÀKKUraatd wil het volgende bereiken: Engelse taalvaardigheid van docenten op C1-niveau Campusbreed Radboud-ontbijt en -lunch Een uitbreiding van

Nadere informatie

Beleidsplan 18 e Bestuur der S.D.V.N. Dance Fever

Beleidsplan 18 e Bestuur der S.D.V.N. Dance Fever S.D.V.N. DANCE FEVER Beleidsplan e Bestuur der S.D.V.N. Dance Fever 0-0 Voorzitter Secretaris Penningmeester Commissaris dans Commissaris intern Commissaris extern Juul van Kesteren Naomi Buijs (tot eind

Nadere informatie

Einddocument FSR FNWI

Einddocument FSR FNWI Einddocument Jan Martens (Voorzitter) Rachel Mijdam (Vicevoorzitter) Luc van Keulen (Secretaris) Beate Stevens (Algemeen lid) Stijn van Uffelen (Algemeen lid) Ahmed Avci (Algemeen lid) Voorwoord Er is

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie