6/ Welkom. Welkom namens RPPC. Welkom namens het Havenbedrijf Rotterdam. En welkom namens Rotterdamse logistieke dienstverleners hier aanwezig.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6/ Welkom. Welkom namens RPPC. Welkom namens het Havenbedrijf Rotterdam. En welkom namens Rotterdamse logistieke dienstverleners hier aanwezig."

Transcriptie

1 5/ Speech van Wim van Sluis bij de RPPC-promotie in Leipzig op 13 april Dames en heren, 6/ Welkom. Welkom namens RPPC. Welkom namens het Havenbedrijf Rotterdam. En welkom namens Rotterdamse logistieke dienstverleners hier aanwezig. Ik ben blij dat we vandaag in uw stad kunnen zijn. U weet wellicht: we waren hier eerder. Een kleine 20 jaar geleden, maar een totaal andere tijd. De muur was net gevallen en u kon zich voor het eerst na vele jaren weer richten op de rest van de wereld. Wij kwamen met een duidelijke boodschap: via onze haven, via Rotterdam, lag die wereld voor u open. Maar, terugkijkend, denk ik dat we toen misschien wat te vroeg waren. Sinds die tijd is er veel gebeurd. Waar Leipzig in 1990 nog vooral boekenstad was, is het nu een toonaangevend industriegebied. Want dát is ons wel duidelijk geworden bij het bezoek van het Netzwerk Logistik Leipzig-Halle aan Rotterdam, vorig jaar maart, onder leiding van Doktor Uwe Arnold. Deze regio heeft zich ontwikkeld tot een industriegebied van grote betekenis. Dat zien hebben we nu hier ook met onze eigen ogen gezien. Chemische industrie.

2 Machinebouw. Metaalindustrie. Autoindustrie en toelevering voor de autoindustrie. Ik moet u zeggen: ik ben onder indruk. Van wat u hier in de afgelopen jaren heeft gepresteerd. Uw stad, uw regio mag er zijn! Goed, dames en heren. Waarom zijn wij hier? Waarom zijn wij, namens de haven van Rotterdam hier in Leipzig? Eerlijk gezegd, vroeg ik me dat ook af 7/ Want met één blik op de kaart zie je dat de haven van Hamburg héél wat dichterbij ligt dan die van Rotterdam. [kaartje met afstanden hemelsbreed circa 350/700km] Dus waarom zou u dan toch Rotterdam moeten overwegen? Dat zal ik u vertellen. Maar, vóór ik dat ga doen, geef ik graag eerst het woord aan de volgende spreker. 8/ Aan Georg Prinz zur Lippe, Honorarkonsul van het Koninkrijk der Nederlanden in Leipzig. [bijdrage Honorarkonsul] Herr Lippe, hartelijk dank voor uw bijdrage. Ja, de haven van Rotterdam. Waarom is die voor u het overwegen waard? Waarom is onze haven, vooral voor uw import en export, zo interessant? 9/ 1. Allereerst is de ligging van Rotterdam, die is uniek. 2. Dan de eigenschappen van onze haven, zoals bijvoorbeeld de grote waterdiepte, direct aan zee. 3. Verder de uitgebreide faciliteiten en het hoge serviceniveau. 4. Ook de uitgebreide infrastructuur en de vele achterlandverbindingen. 5. Het feit dat Rotterdam in de top 3 van belangrijkste energiehavens ter wereld staat.

3 6. De ambities voor de toekomst en de grootschalige investeringen. 7. En tot slot, we blijven Nederlanders en we hebben een zuinige aard, het kostenniveau: Rotterdam is zo n 25% goedkoper dan bijvoorbeeld Hamburg. Ik zal deze punten kort toelichten De ligging Qua ligging is Rotterdam zonder twijfel dé Europese haven. Kijk naar de bereikbaarheid. 11. Kijk naar het achterland. 12. En kijk naar de vele verbindingen: meer dan 500 lijndiensten met ruim 1000 havens wereldwijd. Geen wonder dus dat Rotterdam first port of call voor de meeste grote rederijen is. 2. Gunstige eigenschappen 13. Die populariteit komt ook door de vele gunstige eigenschappen van de haven. Ik herinner me nog goed. Een paar jaar geleden, ik was toen wethouder (loco-burgemeester?) van Rotterdam. Toen ben ik ns vanuit Hamburg naar Rotterdam gegaan. Over zee. Een schitterende reis Ik voer mee met de Hamburg Express, een schip van Hapag-Lloyd met een capaciteit van 8500 TEU. En weet u wat het mooiste was van die reis? De aankomst Rotterdam! Van de volle zee voeren we zo de haven in! Dat beeld: die reusachtige kranen, gigantische tanks, de distributiecentra Toen ervoer ik zelf het unieke van Rotterdam: waar we vanuit Hamburg eerst urenlang de Elbe moesten afvaren (toch zo n 80 kilometer* ), waren we bij Rotterdam direct vanuit zee in de haven.

4 Maar dát scheelt een tijd! 14/ Daar komt nog bij dat Rotterdam nauwelijks getijden kent, geen sluizen heeft, en geen dieptebeperkingen. 15/ De haven is daardoor toegankelijk voor zelfs de allergrootste containerschepen op dit moment zo n TEU en de grootste tankers bijna ton. 3. Faciliteiten en service Maar met alleen een prima ligging en unieke eigenschappen red je het niet als moderne haven. Je moet er ook voor zorgen dat je de beste faciliteiten hebt en het hoogste service niveau biedt. 16. Waar werken we met z n allen hard aan, kan ik u zeggen. Zo zijn we als enige Europese haven 24 uur per dag, 7 dagen per week en 364 dagen per jaar open. (of beter: 364-en-een-halve-dag, want op 1 januari, onze jaarlijkse vrije dag, zie je toch al vaak s middags mensen weer beginnen ) 17. Rotterdam is verder een zeehaven waar distributie een vanzelfsprekend onderdeel is van het aanbod. In de haven zijn heel veel belangrijke distributiecentra gevestigd, voor tal van industriële en consumptiegoederen. 4. Modaliteiten en infrastructuur 18. Rotterdam heeft niet alleen wereldwijde overzeese verbindingen, maar ook snelle en directe verbindingen met alle landen in Europa ons achterland met 500 miljoen mensen. Via weg en spoorweg. Via binnenwater en shortsea. En via pijpleidingen.

5 Volgens het World Economic Forum heeft Nederland dan ook de beste haveninfrastructuur van Europa! 19. Spoorweg Kijken we naar het spoor voor u hier in Leipzig vooral interessant dan zien we dat zo n 10% van alle containers nu per shuttletrein gaat. Elke week weer rijden er 250 containertreinen naar 35 Europese bestemmingen. 20. Tussen Rotterdam en Leipzig zijn dat er 10 per week die die afstand in nog geen 40 uur afleggen. Op het scherm ziet u dat we een goede spoorverbinding met Leipzig hebben, met een frequentie van 5 keer per week. En snel, zeer snel. De ene shuttle in 25 uur en de andere in 38 uur. Iets langer, maar die laadt over in Duisburg. 21. Deze shuttles zijn ideaal voor uw inkomend containerstromen uit Azië. Maar óók voor uw export naar Engeland en Ierland, naar Spanje en Portugal en zelfs naar Scandinavië en de Baltische staten. 22. Eén van de twee rail-terminals ligt namelijk direct naast de shortsea-terminal. 23. De andere rail-terminal heeft directe aansluiting met de deepsea-terminals van ECT en APM Terminals. En in de toekomstige uitbreiding op de Tweede Maasvlakte komen twee nieuwe containerterminals met allebei een spooraansluiting. 24. Verder is er nu de Betuweroute, de speciale goederenspoorlijn tussen Rotterdam en Duitsland met een capaciteit van zo n 75 miljoen ton per jaar. 25. Weg Ook al gaat elk jaar meer via het spoor, we kunnen natuurlijk niet zonder het wegvervoer. Nog steeds de belangrijkste modaliteit. Maar het succes van dit vervoer heeft ook bij ons de bekende keerzijde: files.

6 26. Gelukkig blijft de Nederlandse overheid investeren in de verbetering van onze infrastructuur. Dus de bereikbaarheid over de weg wordt steeds beter. Wat de verbindingen over de weg met uw regio betreft: daarvoor is trailervervoer van grote betekenis. Zowel bilateraal als via de dagelijkse ferry s naar de UK. Ook verzorgt Rotterdam groupagelading naar overzeese bestemmingen. 27. Binnenvaart Dan de binnenvaart. Ruim 30% van alle containers bereiken het achterland via de binnenvaart. 28. Maar gezien de geografische ligging van de grote Europese vaarwegen is dat voor uw regio niet zo voor de handliggend. Wat wel kan, is bulklading vervoeren via het Mittellandkanaal. Vanaf Rotterdam gaat er nu zo al jaarlijks zo n ton sintermagnesit en vloeispaat naar Sachsen. En vanuit uw regio wordt er regelmatig staalschroot en projectlading per binnenvaart naar Rotterdam vervoerd. 29. Shortsea Wél heel interessant voor u zijn onze shortsea-verbindingen. Als shortsea-hub is Rotterdam zoals ik al eerder zei perfect voor transport naar overzeese locaties als Engeland/Ierland en Spanje/Portugal. 30. Pijpleidingen Voor vervoer van gassen en vloeistoffen hebben we ook een snel groeiend netwerk van pijpleidingen. Er gaat inmiddels zo n 60 miljoen ton naar elders in Nederland, België en Duitsland. Vooral ruwe olie en nafta, kerosine, vloeibaar petroleumgas en ethyleen. 31. Multimodaal vervoer vraagt om multimodaal denken en doen: Rotterdam is al jaren een uitstekende ketenregisseur, ondersteund door goede informatievoorziening en communicatie. Een mooi voorbeeld daarvan is ons Port Community Systeem. Rianne Groffen, zal u daar zo meer over vertellen Energiehaven

7 Rotterdam is, zoals u vast weet, een belangrijke energiehaven met raffinaderijen en opslagtanks van Shell, Exxon, BP/Texaco en Kuwait Petroleum. We investeren niet alleen in oude, maar ook in nieuwe energie zoals biodiesel en bio-ethanolfabrieken, palmolieraffinaderijen, LNG-terminals en windmolens. 6. Ambities en investeringen 33. Ja u merkt het, Rotterdam heeft alle vertrouwen in de toekomst. Ondanks de economische tegenwind. Of eigenlijk ook wel dankzij de economische tegenwind. Want ons marktaandeel is het afgelopen met 2% gestegen! De afvoer groeide met 5,1%. Het massagoed met 8,4%. En de overslag van olieproducten nam met ruim 23% toe. Daarom blijven we ook nu volop investeren in onze haven. Samen met al onze partners. Investeringen in meer capaciteit voor de op- en overslag van containers. Investeringen in de infrastructuur. Investeringen in moderne informatie- en communicatietechnologie. 34. En, heel belangrijk, investeringen in de Tweede Maasvlakte ik noemde die zojuist al. Daar komen twee grote diepzeeterminals bij, allebei met spoorverbindingen. Vorig jaar ging de schop in de grond en in 2013 al zal het eerste containerschip dit nieuwe havengebied binnenvaren. Ons totale havengebied wordt hiermee met 20% uitgebreid. 35. Ik was er vorig jaar. Met een 4x4 auto door het gebied. Daar waar 1 jaar geleden nog 25 meter diep water was! Ongelofelijk wat daar gebeurt. Als Nederlanders zijn we wel wat gewend met waterwerken, maar wat onze waterbouwkundigen hier presteren is van wereldklasse. Ik nodig u allen graag uit om dit gebied in aanleg te komen bewonderen!

8 kosten Naast onze ervaring met waterwerken staan we als Nederlanders nog ergens om bekend: onze zuinigheid. Misschien niet altijd een even goede eigenschap, maar deze keer zeker wel: Rotterdam is fors goedkoper dan andere havens. Zo zijn de totale aanloop- en overslagkosten circa 25% lager dan die in Hamburg. Gezonde zuinigheid, lijkt me 37. Slot Dames en heren, Tot zover de belangrijkste redenen om de haven Rotterdam te overwegen. Ook al ligt onze haven verder weg dan die van Hamburg, ik hoop dat ik u aan het denken heb gezet. En nieuwsgierig heb gemaakt. We hebben hier in de zaal veel deskundige vertegenwoordigers van bedrijven en die kunnen u alles vertellen wat u nog meer wil weten. Ik zal ze zo meteen aan u voorstellen. 38. Hans Maessen Maar eerst geef ik nu graag het woord aan Hans Maessen, Vorsitzender der Arbeitsgruppe Zollrecht Fenex (Niederländisches Verband Spedition & Logistik). Hij gaat u meer vertellen over hoe fors kosten kunt besparen op uw export dankzij fiscale voordelen van goederenvervoer via Rotterdam. 39. Na Hans Maessen geeft Rianne Groffen van Portbase een uitleg over de voordelen van het Export Control System, een mooi voorbeeld van keteninformatie-voorziening 71. Dank aan Hans Maessen en Rianne Groffen voor hun bijdrage.etc 72. En dan nu het woord aan Herr Uwe Albrecht, Wirtschaftsbürgermeister der Stadt Leipzig 73. Graag stel ik nu voor aan het Duitse equivalent van logistieke business people van de Rotterdamse delegatie.

9 74. Dan wil ik u nog graag wijzen op de website van Hafen Rotterdam, waar u zeer uitgebreide informatie kunt vinden over de haven van Rotterdam: Graag nodig ik u nu uit voor het aperitif en daarna kunnen we met u op de Rotterdam Marktplatz samen wat eten en drinken en vooral zaken doen.

Branche Update: Container terminals

Branche Update: Container terminals Branche Update: Container terminals Economisch Bureau Sector & Commodity Research Nadia Menkveld +31 206 286441 Concurrentiepositie haven van belang voor terminal Hoewel de overslag in de haven van Rotterdam

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk

Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Mainport en blueports: samenwerken aan multimodaal netwerk Jaarcongres Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, Venlo, 5 oktober 2012 Hans Smits, CEO Havenbedrijf Rotterdam N.V. 1 Haven Rotterdam in cijfers

Nadere informatie

Welkom in de wereld van de containers.

Welkom in de wereld van de containers. Welkom in de wereld van de containers. Hoe verloopt het containervervoer over zee? Het containertransport kan je vergelijken met de route of het traject van een lijnbus. Zo n traject herhaalt zich steeds

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. Movares symposium 29 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL

Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL Full Service Container Logistics Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL 4-10-2013 Corporate presentatie 2 4-10-2013 Corporate presentatie 3 Watertransport Wegtransport Op- en Overslag VACL MCS.

Nadere informatie

EUROPA S NR. 1 KNOOPPUNT VAN CONTAINER- STROMEN

EUROPA S NR. 1 KNOOPPUNT VAN CONTAINER- STROMEN EUROPA S NR. 1 KNOOPPUNT VAN CONTAINER- STROMEN DEEPSEA- EN FEEDERSERVICES Hutchison Ports ECT Delta en Hutchison Ports ECT Euromax zijn multi-user terminals. Elke rederij is hier verzekerd van maximale

Nadere informatie

Portbase Terminal en Depot Selector

Portbase Terminal en Depot Selector Portbase Terminal en Depot Selector Services Portbase verbindt alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens. Via het Port Community System faciliteert Portbase datadeling tussen bedrijven

Nadere informatie

Haven Amsterdam Gateway to Europa

Haven Amsterdam Gateway to Europa IJ (voor 1850) Haven Amsterdam Gateway to Europa Jan Egbertsen 26 september 2011, Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Amsterdam Noordzeekanaalgebied (rond 1875) Overzicht

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS ONDERBOUW OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Portbase Terminal Selector

Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Portbase Terminal Selector Rotterdam is de nr. 1 containerhaven van Europa. Vanaf de Noordzee tot 48 kilometer landinwaarts bieden meerdere containerterminals u een op maat gesneden

Nadere informatie

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c.

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c. A15 Corridor Conclusies A15 1. Een gegarandeerde doorstroming van het verkeer op de A15 is noodzakelijk voor de continuïteit en ontwikkeling van de regionale economie rond de corridor en voor de BV Nederland.

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie

Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Voorop in de ontwikkeling van multimodale ketenregie Overseas Logistics Multimodal Inland Locations Supply Chain Solutions Advanced logistics for a smaller world Als het gaat om het optimaal beheersen

Nadere informatie

Nieuwe bedrijvigheid. Flevokust Lelystad. unieke multimodale situering. Lokale ontwikkeling. 115 hectare havengebonden bedrijventerrein

Nieuwe bedrijvigheid. Flevokust Lelystad. unieke multimodale situering. Lokale ontwikkeling. 115 hectare havengebonden bedrijventerrein Flevokust Lelystad Nieuwe bedrijvigheid Flevokust spoorverbinding Filevrij Lelystad synergie unieke multimodale situering groen milieucategorie 5 transportmodaliteiten Bereikbaarheid flexibiliteit in kavelgrootte

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO OPDRACHTEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer containers, grondstoffen en andere spullen worden via Rotterdam

Nadere informatie

Rotterdam en de kracht van het achterland. Oss, 6 april 2011

Rotterdam en de kracht van het achterland. Oss, 6 april 2011 Rotterdam en de kracht van het achterland Oss, 6 april 2011 Inhoud Containerontwikkeling Rotterdam Achterlandstrategie Logistiek knooppunten 2 Ontwikkeling overslagvolume 30 2008 2009 2010 25 20 15 10

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2006-II Vervoer en ruimtelijke inrichting Opgave 4 Het Project Mainportontwikkeling Rotterdam bron 4 Den Haag Rotterdam Legenda: zandwinningsgebied landaanwinningsgebied (Tweede Maasvlakte) haven- en industriegebied

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO ANTWOORDEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Opstel Aardrijkskunde Kies - Rotterdamse havens

Opstel Aardrijkskunde Kies - Rotterdamse havens Opstel Aardrijkskunde Kies - Rotterdamse havens Opstel door een scholier 1242 woorden 20 januari 2009 6,3 19 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Vragen bedrijven Geef van elk bezocht bedrijf aan. 1. Waar

Nadere informatie

WELKOM IN ROTTERDAM! Regio West-Brabant en het Havenschap Moerdijk te gast bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. Maasvlakte, 11 september 2015

WELKOM IN ROTTERDAM! Regio West-Brabant en het Havenschap Moerdijk te gast bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. Maasvlakte, 11 september 2015 WELKOM IN ROTTERDAM! Regio West-Brabant en het Havenschap Moerdijk te gast bij Havenbedrijf Rotterdam N.V. Maasvlakte, 11 september 2015 1 PROVINCIE BRABANT BELANGRIJK VOOR ROTTERDAM! Rotterdam-Noord-Brabant:

Nadere informatie

Op ontdekkingstocht naar aardolie

Op ontdekkingstocht naar aardolie O p o n t d e k k i n g s t o c h t n a a r a a r d o l i e Op ontdekkingstocht naar aardolie Miljoenen jaren geleden De mens heeft in de loop van de tijd vele vormen van energie gebruikt: spierkracht,

Nadere informatie

di wo do

di wo do In de dynamische havenstad Rotterdam! di 30-1 - wo 31-1 - do 1-2-2018 www.htltotaal.eu Groots presenteren Haven Transport & Logistiek Totaal 2018 gaat zich nationaal en internationaal groots presenteren

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7-8 OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven in

Nadere informatie

5.8. Boekverslag door F woorden 23 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Geografische ligging. Centraal

5.8. Boekverslag door F woorden 23 februari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. 1. Geografische ligging. Centraal Boekverslag door F. 1360 woorden 23 februari 2002 5.8 214 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 1. Geografische ligging Centraal Antwerpen heeft de beste ligging als haven in Europa. Wat betreft de ligging

Nadere informatie

Waarom is de olie opslag en olieverwerkende industrie èèn van de belangrijkste pijlers van de Rotterdamse haven?

Waarom is de olie opslag en olieverwerkende industrie èèn van de belangrijkste pijlers van de Rotterdamse haven? Werkstuk door een scholier 2581 woorden 10 februari 2003 4,4 80 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het mij fascineert dat zo n groot deel van het al zo grote

Nadere informatie

Bijeenkomst logistiek knooppunt Oss Havenbedrijf Rotterdam 22/07/2010

Bijeenkomst logistiek knooppunt Oss Havenbedrijf Rotterdam 22/07/2010 Bijeenkomst logistiek knooppunt Oss Havenbedrijf Rotterdam 22/07/2010 Samenstelling Aanwezig namens logistieke regio Oss Jan van Erp Logistiek Platform Oss Eric Nooijen - Osse Overslag Centrale Hans Pepers

Nadere informatie

Port of Rotterdam. Ports and Hinterland congres 2012 5-12-2012

Port of Rotterdam. Ports and Hinterland congres 2012 5-12-2012 Port of Ports and Hinterland congres 2012 Emile Hoogsteden Directeur Containers, Breakbulk & Logistics 1 2 1 Port of Agenda Havenvisie 2030 Containeroverslag (t/s en achterlandvolume) Modal split Marktaandeel

Nadere informatie

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht

Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Haven Amsterdam NV Toekomst in vogelvlucht Janine van Oosten, directeur CNB en rijkshavenmeester Februari 2013 Havenclub Amsterdam Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam De havens van

Nadere informatie

Extending the terminal gate

Extending the terminal gate Extending the terminal gate Transition to smart network coordination Achtergrond Container terminals zijn belangrijke draaischijven voor international handel tussen Europa en de rest van de wereld. De

Nadere informatie

Stellingen panel 1. Titel Stellingen. Spreker

Stellingen panel 1. Titel Stellingen. Spreker Stellingen panel 1 Stellingen Panel 1 : inplanting, hinterlandverbindingen en arbeid A. Inplanting 1. Ligging shortsea hub moet vlakbij deepsea terminal omwille van de feederlading, die met pure intra

Nadere informatie

Bronnenlijst Monitor Logistiek & Goederenvervoer

Bronnenlijst Monitor Logistiek & Goederenvervoer Bronnenlijst Monitor Logistiek & Goederenvervoer Bron Naam figuur / tabel publicatie Indicator Publicatiejaar (jaar van toegang) Link (indien mogelijk) A.1 CBS Vervoerd gewicht door beroeps- en eigen vervoer

Nadere informatie

Profielwerkstuk Aardrijkskunde Rotterdamse haven

Profielwerkstuk Aardrijkskunde Rotterdamse haven Profielwerkstuk Aardrijkskunde Rotterdamse haven Profielwerkstuk door een scholier 3036 woorden 12 december 2005 6,6 53 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 3) Wat is de Economische betekenis van de Rotterdamse

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE ANTWOORDEN ZAND BOVEN WATER LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer containers, grondstoffen en andere spullen worden via Rotterdam

Nadere informatie

SAMENWERKEN AAN EEN VEILIGE HAVEN

SAMENWERKEN AAN EEN VEILIGE HAVEN SAMENWERKEN AAN EEN VEILIGE HAVEN MAKE IT HAPPEN Alan Dirks 28 Juni 2017 Rotterdamse haven: motor van de economie Grootste haven van Europa, 9 e haven wereldwijd Diepgang tot 75 ft (= 24 m) Havengebied:

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW OPDRACHTEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW OPDRACHTEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl I

Eindexamen aardrijkskunde vmbo gl/tl I TRANSPORT EN INFRASTRUCTUUR figuur 4 Goederenvervoer over het Amsterdam-Rijnkanaal Amsterdam Oranjesluizen IJ-meer Aantal containers in beide richtingen van het Amsterdam-Rijnkanaal 250000 200000 Prinses

Nadere informatie

Mainport Rotterdam. (Naam leerling) (Klas leerling)

Mainport Rotterdam. (Naam leerling) (Klas leerling) Mainport Rotterdam (Naam leerling) (Klas leerling) NAAM: KLAS: Waar moet je zijn? OPDRACHT 1 OPDRACHT 2 OPDRACHT 4 OPDRACHT 3 OPDRACHT 3 OPDRACHT 1 FILM Ga zitten op de buizen en bekijk de film op de grote

Nadere informatie

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven

Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven + verschillende functies en jobs in een haven Cijfers over de haven? Kan je spelen met de cijfers van de haven van Antwerpen? Bekijk de volgende documenten en ook het brochuurtje

Nadere informatie

Agro Businessclub Westland

Agro Businessclub Westland Agro Businessclub Westland multimodaal vervoer van geconditioneerde Groenten & Fruit containers richting het achterland 1 Landelijke logistieke G&F hotspots en verbindingen Mainports Greenports Hoofdroutes

Nadere informatie

Overslagcijfers Rotterdam 2014

Overslagcijfers Rotterdam 2014 Overslagcijfers Rotterdam 2014 Allard Castelein President-directeur Havenbedrijf Rotterdam 1 Samenvatting overslag 2014 +1%, 445 miljoen ton Een jaar met grote verschillen tussen marktsegmenten: Droog

Nadere informatie

TE KOOP. Ca m²

TE KOOP. Ca m² TE KOOP Ca. 18.000 m² Adres: Rietgraaf te Oosterhout (Gld.). Algemeen: Park15 Logistics Kavel V. Ca. 18.000 m² logistieke bedrijfsruimte op een ruim perceel van ca. 42.200 m². Het betreft de laatste zichtlocatie

Nadere informatie

Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE

Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE SPREEKBEURT 1/8 Kuwait Petroleum Europoort, Q8KPE Q8KPE is gelegen in Rotterdam Europoort. De locatie Europoort heeft de grootste haven ter wereld waar veel producten worden gemaakt en verhandeld. Voor

Nadere informatie

Gezamenlijke Brandweer

Gezamenlijke Brandweer Gezamenlijke Brandweer PPS-congres 29 juni 2017 J. Waals (0.2) De Gezamenlijke brandweer Haven- en Industrie Complex (feiten & cijfers) Jaarlijkse overslag 465 miljoen ton; Grootste haven van Europa; 12.500

Nadere informatie

Montferland. Voorwoord

Montferland. Voorwoord Montferland R U I M T E V O O R O N D E R N E M E N! Rob Visser, wethouder Economische Zaken Voorwoord De gemeente Montferland beschouwt werkgelegenheid als de motor van onze maatschappij. Het scheppen

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V.

ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V. ASSET MANAGEMENT HAVENBEDRIJF ROTTERDAM N.V. Herman Meijer 19 mei 2016 Mini-seminar Systems Enginering, Asset Management en Gebiedsmodellen 1 2 3 4 Haven van Rotterdam Uitdagingen Asset management als

Nadere informatie

DE ZEESPIEGEL STIJGT HET KLIMAAT VERANDERT.. MIJN BOODSCHAP:

DE ZEESPIEGEL STIJGT HET KLIMAAT VERANDERT.. MIJN BOODSCHAP: DE ZEESPIEGEL STIJGT HET KLIMAAT VERANDERT.. MIJN BOODSCHAP: - IN DE WESTERSCHELDE ZAL OOIT EEN STORMVLOEDKERING MOETEN KOMEN - HOE KAN ANTWERPEN DAAROP ANTICIPEREN? - WIJ HEBBEN DAAROP HET ANTWOORD EN

Nadere informatie

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam

Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam. Henk de Bruijn 25 september 2013. Copyright - Port of Rotterdam Wereldklasse doen! Havenbedrijf Rotterdam Henk de Bruijn 25 september 2013 1 Haven- en industriegebied + 2 Havengebieden Maasvlakte Waal-/Eemhaven Europoort Botlek 3 Haven in cijfers Rotterdamse haven

Nadere informatie

freight is our trade www.neele.nl Nederlands

freight is our trade www.neele.nl Nederlands freight is our trade www.neele.nl Nederlands Full service logistieke dienstverlening Neele Logistics ontzorgt uw complete logistiek. Of u nu een vervoerder zoekt die goed de weg weet in Europa of een partij

Nadere informatie

antwoordblad Mainport rotterdam naam: _ KLaS:

antwoordblad Mainport rotterdam naam: _ KLaS: ANTWOORDBLAD Mainport Rotterdam NAAM: (Naam leerling) KLAS: _(Klas leerling) Mainport Rotterdam WERKBLAD Waar moet je zijn? OPDRACHT 1 OPDRACHT 2 OPDRACHT 4 OPDRACHT 3 OPDRACHT 3 OPDRACHT 1 FILM Ga zitten

Nadere informatie

WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING. Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, 18 november 2015

WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING. Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, 18 november 2015 WARMTE IS HOT VISIE, KANSEN EN ONTWIKKELING Sjaak Verburg Pipeliner terugkomdag, Inhoud: In het komende half uur: Korte introductie; Rotterdamse haven, Havenbedrijf Rotterdam en pijpleidingen Deltaplan

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO DUURZAAM PRODUCEREN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Titeldia Marijn van Schoote

Titeldia Marijn van Schoote Marijn van Schoote Haven- en industriegebied Meer dan 40 kilometer! 2 Rotterdamse haven: motor van de economie Havengebied: 12.643 ha (netto 5,978 ha) Werkgelegenheid: 175.000 mensen Toegevoegde waarde

Nadere informatie

HAVEN VAN WERELDKLASSE

HAVEN VAN WERELDKLASSE rotterdam HAVEN VAN WERELDKLASSE Rotterdam, haven van wereldklasse De entree tot Noordwest-Europa. Zo kun je Rotterdam zien. Letterlijk alles wordt via de haven van Rotterdam vervoerd. Van appels tot auto

Nadere informatie

< Straight into Europe >

< Straight into Europe > < Straight into Europe > Straight into Europe > Betrouwbaar Efficiënt Duurzaam Flexibel Eén ingang voor al uw vervoer tussen de zeehavens en de Europese markt. European Gateway Services (EGS) biedt u een

Nadere informatie

The Blue Road De verbinding met het achterland. Miranda Volker Logistiek Adviseur

The Blue Road De verbinding met het achterland. Miranda Volker Logistiek Adviseur The Blue Road De verbinding met het achterland Miranda Volker Logistiek Adviseur Topics Even voorstellen Facts and figures Nieuwe mogelijkheden o 45 ft containerstromen o Reefers o Palletvervoer Even voorstellen

Nadere informatie

Chinese aanwezigheid in de Rotterdamse haven

Chinese aanwezigheid in de Rotterdamse haven Economie CHINA NU Tekst: Judith van de Bovenkamp Chinese aanwezigheid in de Rotterdamse haven De eerste Chinezen in Nederland vestigden zich in 1911 in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Zij werden vooral

Nadere informatie

Nederland transportland (VHBO klas 2) CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Nederland transportland (VHBO klas 2) CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Nederland transportland (VHBO klas 2) Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Ivar Prins 18 August 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/64705 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Ruimte voor ontwikkeling

Ruimte voor ontwikkeling Ruimte voor ontwikkeling Ruimte voor ontwikkeling Offshorehaven bij uitstek De internationale zeehaven van Den Helder biedt een zee aan ruimte en mogelijkheden. Het is de thuisbasis voor een groeiend aantal

Nadere informatie

containerisatie Wat is het?

containerisatie Wat is het? Wat is het? Stimuleren van containeroverslag in de bestaande haven, op het knooppunt van zee- en binnenvaart. Beoogd wordt dat zowel in het Sloegebied als in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone het aantal overgeslagen

Nadere informatie

NAAR EEN GROENE WATERSTOFECONOMIE IN ZUID-HOLLAND EEN VISIE VOOR 2030

NAAR EEN GROENE WATERSTOFECONOMIE IN ZUID-HOLLAND EEN VISIE VOOR 2030 NAAR EEN GROENE WATERSTOFECONOMIE IN ZUID-HOLLAND EEN VISIE VOOR 2030 Een advies aan de Provincie Zuid-Holland Maart 2019 Zuid-Holland kent een dubbele urgentie voor ontwikkelen groene waterstofeconomie:

Nadere informatie

< Straight into Europe >

< Straight into Europe > < Straight into Europe > NL Betrouwbaar Efficiënt Flexibel Duurzaam Straight into Europe > Eén loket voor al uw vervoer tussen de zeehavens en de Europese markt. European Gateway Services (EGS) biedt u

Nadere informatie

Testen in een regieorganisatie

Testen in een regieorganisatie Testen in een regieorganisatie IV/PMR Ineke Fierst van Wijnandsbergen Richard Koops Matijs Visser 3 april 2013 1 Agenda 19:00 19:10 Voorstellen, huishoudelijke mededeling en uitleg verloop avond 19:10

Nadere informatie

Halfjaar bericht 2013

Halfjaar bericht 2013 Halfjaar bericht 2013 Financieel resultaat gelijk OVERSLAG HAVEN ROTTERDAM LICHT AFGENOMEN De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is het eerste halfjaar 0,9% afgenomen ten opzichte van het eerste

Nadere informatie

Blue Ports - waterknooppunten

Blue Ports - waterknooppunten 1 Blue Ports - waterknooppunten B E R E I K B A A R, D U U R Z A A M E N L E E F B A A R B A RT BOUWENS 1 5 O K TO B E R 2 0 1 0 W W W. M O V A R E S. N L / W A T E R Onze ruimte onder druk? 2 Oorzaak:

Nadere informatie

Westelijke Dordtse Oever

Westelijke Dordtse Oever Westelijke Dordtse Oever Ruimte voor bijzondere ondernemers: 1.000 hectare, 900 bedrijven en 14.000 arbeidsplaatsen www.distriparkdordrecht.nl www.westelijkedordtseoever.nl www.investerenindordrecht.nl

Nadere informatie

Internationale Spectator (jrg. 70) Item 5 van 8 ARTIKEL

Internationale Spectator (jrg. 70) Item 5 van 8 ARTIKEL ARTIKEL Chinese kansen in Rotterdam Michiel Nijdam De Zijderoute, de eeuwenoude handelsroute tussen Europa en het Verre Oosten, staat weer volop in de belangstelling. Niet de romantische versie, maar de

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW

Lesbrief ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - NEDERLAND EN WATERBOUW Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer spullen reizen via Rotterdam. Sinds 2008 wordt hard gewerkt om de haven uit te breiden.

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - LAND IN ZEE

Lesbrief. aardrijkskunde ZAND BOVEN WATER OPDRACHT 1 - LAND IN ZEE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VWO ZAND BOVEN WATER Rotterdam is de belangrijkste haven van Europa. Steeds meer containers, grondstoffen en andere spullen worden via Rotterdam doorgevoerd naar

Nadere informatie

De haven van Oostende, energie haven

De haven van Oostende, energie haven De haven van Oostende, energie haven Evy Copejans Vlaams Instituut voor de Zee De haven van Oostende is een kleine maritieme haven, gelegen in één van de grootste en belangrijkste havengebieden ter wereld,

Nadere informatie

Optimale informatiestroom zorgt voor maximale doorstroming. Op Maasvlakte 2 gaat informatie altijd de containers vooruit

Optimale informatiestroom zorgt voor maximale doorstroming. Op Maasvlakte 2 gaat informatie altijd de containers vooruit Optimale informatiestroom zorgt voor maximale doorstroming Op Maasvlakte 2 gaat informatie altijd de containers vooruit Rianne Groffen Directeur Marketing & Sales Portbase Programma BZE, EVO, FENEX 09:30-09:45

Nadere informatie

Hierbij beantwoord ik de Kamervragen van het lid Smaling (SP) ingezonden op 14 april 2016 over miljardeninvestering in nieuwe verkeersprojecten.

Hierbij beantwoord ik de Kamervragen van het lid Smaling (SP) ingezonden op 14 april 2016 over miljardeninvestering in nieuwe verkeersprojecten. > Retouradres Postbus 20906 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

PERSBERICHT. Donderdag 20 september 2018, 17u45. Persbericht 20 september 2018

PERSBERICHT. Donderdag 20 september 2018, 17u45. Persbericht 20 september 2018 PERSBERICHT Donderdag 20 september 2018, 17u45 1 WDP opent tweede gebouw van 25.000 m² in Luxemburgse logistieke hub Start van gebouw 3: reeds 15.000 m² verhuurd Samen met de plechtige inhuldiging van

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Barge operators 23 april 2015

Informatiebijeenkomst Barge operators 23 april 2015 Informatiebijeenkomst Barge operators 23 april 2015 PROGRAMMA 14.45 uur Welkom (Niels Dekker) Presentatie RWG algemeen (Niels Dekker) Presentatie RWG achterlandstrategie (Grant Pinkney) Presentatie operationeel

Nadere informatie

De Zeeuwse haven LADINGEN 2007 DE MOTOR VAN DE ECONOMIE

De Zeeuwse haven LADINGEN 2007 DE MOTOR VAN DE ECONOMIE De Zeeuwse haven DE MOTOR VAN DE ECONOMIE De motor van de regionale economie Wist u dat Zeeland Seaports, het havengebied van Borsele, Terneuzen en Vlissingen het derde grootste havengebied van Nederland

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II Vervoer en ruimtelijke inrichting Opgave 4 Breda als Poort van Brabant Gebruik bron 6 van het bronnenboekje. De Nieuwe Sleutelprojecten zullen ingrijpende ruimtelijke gevolgen hebben voor de bewoners van

Nadere informatie

HAVEN IN CIJFERS

HAVEN IN CIJFERS HAVEN IN CIJFERS 2010-2011 - 2012 Goederenoverslag Totale goederenoverslag naar goederensoort, 2012-2010 2012 2011 2010 Agribulk 8,1 9,9 8,4 Ertsen en schroot 32,7 37,4 39,9 Kolen 25,3 26,7 24,1 Overig

Nadere informatie

Binnenvaart Duurzaam, betaalbaar en op tijd! Philippe Govers COO BCTN Groep

Binnenvaart Duurzaam, betaalbaar en op tijd! Philippe Govers COO BCTN Groep Binnenvaart Duurzaam, betaalbaar en op tijd! Philippe Govers COO BCTN Groep Binnenvaart anno 2014 - Schepen / Varen - Inland terminals - Toegevoegde waarden Toekomstbeeld van transporten - Schaalvergroting

Nadere informatie

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra.

PRIMAIRE DISTRIBUTIE Planning en transport van productielocatie naar distributiecentra en tussen distributiecentra. POST KOGEKO Uw klanten willen hun bestelling op tijd en in perfecte staat ontvangen. Of het nu gaat om een volle vracht of om een enkele pallet of colli. Post-Kogeko Logistics maakt dat voor u waar. Wij

Nadere informatie

Logistiek van spoorwegmateriaal via de binnenvaart

Logistiek van spoorwegmateriaal via de binnenvaart Logistiek van spoorwegmateriaal via de binnenvaart 12 juni 2013 Version 1-1- DE BONTE: BETON PRODUCTEN BEPERKINGEN OP LOGISTIEK Zware producten Lage prijs Relatief grote volumes Moeilijke toegang tot werven

Nadere informatie

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID

Lesbrief. aardrijkskunde DUURZAAM PRODUCEREN OPDRACHT 1 - DUURZAAMHEID Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO DUURZAAM PRODUCEREN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

RPPC Q BIJEENKOMST 1. INNOVATION IS CRUCIAL PAUL SMITS 2. FOCUS BLIJFT OP DUITSLAND EMILE HOOGSTEDEN

RPPC Q BIJEENKOMST 1. INNOVATION IS CRUCIAL PAUL SMITS 2. FOCUS BLIJFT OP DUITSLAND EMILE HOOGSTEDEN RPPC Q1 2016 BIJEENKOMST 1. INNOVATION IS CRUCIAL PAUL SMITS 2. FOCUS BLIJFT OP DUITSLAND EMILE HOOGSTEDEN INNOVATION IS CRUCIAL MAKE IT HAPPEN Paul Smits Chief Financial Officer TOEN & NU NIEUWE WATERWEG

Nadere informatie

HALFJAARCIJFERS Allard Castelein & Paul Smits CEO & CFO Havenbedrijf Rotterdam

HALFJAARCIJFERS Allard Castelein & Paul Smits CEO & CFO Havenbedrijf Rotterdam HALFJAARCIJFERS 2018 Allard Castelein & Paul Smits CEO & CFO Havenbedrijf Rotterdam Hoofdpunten eerste halfjaar 2018 Grote oliemorsing Totale overslag daalt, met name kolen en olie(producten) Groei containeroverslag

Nadere informatie

Afval: een serieuze partner in de logistieke keten

Afval: een serieuze partner in de logistieke keten Barge en shortsea congres Transport/logistiek waste-products van weg naar water Tilburg, 4 februari 2016 Rick Martens, manager logistics Afval: een serieuze partner in de logistieke keten 1 Introductie

Nadere informatie

Beknopte analyse van de overslag in de Amsterdamse haven

Beknopte analyse van de overslag in de Amsterdamse haven CPB Notitie Datum : 23 juli 2003 Aan : Ministerie van Verkeer en Waterstaat (DGG, Van Bommel) Beknopte analyse van de overslag in de Amsterdamse haven Het ministerie van Ven W heeft het CPB om een beknopte

Nadere informatie

Supply chain Forum Borchwerf

Supply chain Forum Borchwerf Supply chain Forum Borchwerf Haven van Antwerpen: betrouwbare partner in uw supply chain Luc Arnouts, Chief Commercial Officer Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Widely connected to the fore and hinterland

Nadere informatie

TE HUUR. Ca m²

TE HUUR. Ca m² TE HUUR Ca. 18.000 m² Adres: Rietgraaf te Oosterhout (Gld.). Algemeen: Park15 Logistics Kavel V. Ca. 18.000 m² logistieke bedrijfsruimte op een ruim perceel van ca. 42.200 m². Het betreft de laatste zichtlocatie

Nadere informatie

Opstel door een scholier 2081 woorden 17 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde

Opstel door een scholier 2081 woorden 17 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde Opstel door een scholier 2081 woorden 17 januari 2006 5 87 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Interactieve tentoonstelling: Kleur: Rood 1. Wat gebeurt er met de ruwe olie in een raffinaderij? Er worden

Nadere informatie

OVERSLAGCIJFERS EN ONTWIKKELINGEN 2015

OVERSLAGCIJFERS EN ONTWIKKELINGEN 2015 OVERSLAGCIJFERS EN ONTWIKKELINGEN 2015 Allard Castelein CEO Havenbedrijf Rotterdam 2015: Record overslag, + 21 miljoen ton, +4,9% 480 470 466 460 450 440 430 435 442 441 445 +4,9% 420 410 400 2011 2012

Nadere informatie