De geschiedenis van Oplossingsgerichte kortdurende therapie en Oplossingsgericht Werken (OGW).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De geschiedenis van Oplossingsgerichte kortdurende therapie en Oplossingsgericht Werken (OGW)."

Transcriptie

1 Vertaling van: Greg s Handout. De geschiedenis van Oplossingsgerichte kortdurende therapie en Oplossingsgericht Werken (OGW). De ontwikkeling van Oplossingsgerichte kortdurende therapie en OGW is beïnvloed door de bevindingen van (en discussies tussen) verschillende onderzoekers en therapeuten in de afgelopen 60 jaar. De sleutelfiguren in dit proces zijn geweest Milton Erickson, Gregory Bateson, John Weakland, Steve de Shazer en Insoo Kim Berg. Beïnvloedende instituten zijn geweest: The Mental Research Institute (MRI) in Palo Alto en het Brief Family Therapy Centre in Milwaukee. In recente jaren, zijn er vergelijkbare therapieën geweest, zoals Solution Oriented Therapy (Ahola and Furman) en Possibility Therapy (O Hanlon). Zij delen het concept van de oplossingsgerichte kortdurende therapie die er van uit gaat dat er minder aandacht voor het probleem moet zijn, maar juist meer aandacht voor datgene wat al eerder heeft gewerkt (uitzonderingen) en mogelijke veranderingen. Meer details van de geschiedenis van oplossingsgericht kortdurende therapie zijn te vinden in het laatste hoofdstuk van Jackson en McKergow (2002) Aanverwant materiaal is te vinden in Solution-Focused Therapie: Theory, Research and Practice Macdonald AJ, Sage Publications, 2007) en Cade, B (2007) in Thomas FN en Nelson T (Eds) Clinical Applications of Solution-Focused Brief Therapy Howarth Press: New York. 1. Wat is Oplossingsgerichte kortdurende therapie? Oplossing - Oplossingen geen problemen. De werker helpt de cliënt te onderzoeken wat er zal gebeuren in de toekomst als het probleem minder is geworden of zelfs helemaal is verdwenen. Dus: Bouwen aan oplossingen, in plaats van problemen onderzoeken. Gericht Gefocust, maar niet geforceerd. De werker en de cliënt zijn gericht op de toekomst, waarin het probleem niet bestaat of minder aanwezig is, en op de keren dat de problematische gebeurtenissen zich niet hebben voorgedaan. Noot: Er zullen momenten zijn dat de cliënt wil praten over het probleem en op die momenten moet de werker de moeilijkheden van de cliënt erkennen, maar ook onderzoeken -en benoemen- welke mogelijkheden en krachten de cliënt heeft om met dit probleem om te gaan. Kortdurend - Niet meer gesprekken dan nodig is. Het aantal gesprekken wordt in overleg met de cliënt bepaald. Zowel de cliënt als de werker weten duidelijk wat er gaat gebeuren als de cliënt de gesprekken niet langer nodig heeft. Dit kan al vaak in het eerste gesprek duidelijk worden. Dus, afsluiting van de therapie is van het begin af aan onderwerp van gesprek en de sessies duren niet langer dan nodig is. Therapie - Twee mensen praten, waarbij de één de ander probeert te helpen. Het belangrijkste uitgangspunt van de gesprekken is hierbij dat de sessies nuttig moeten zijn vanuit het gezichtspunt van de cliënt.

2 2. De oplossingsgerichte benadering in een notendop. Vier stappen 1. Wat wil je? 2. Hoe weet je wanneer dat is gelukt? 3. Wat heb je al gedaan om daar te komen? 4. Wat zal er gebeuren als je iets dichter bij de oplossing bent? Drie principes (1) a. Als het niet stuk is moet je het niet maken. Handen af van wat in de beleving van de cliënt goed gaat. b. Als iets werkt, ga er mee door. Als iets beter werkt, doe er meer van. c. Als iets niet werkt, doe het dan niet meer; doe iets anders. 3. Het probleem. Mensen zoeken hulp, omdat ze een probleem hebben en dat willen oplossen. Traditionele benaderingen onderzoeken het probleem en de oorzaak van het probleem, het probleem moet volledig begrepen worden. Over het algemeen ontstaan problemen doordat cliënten van iets af willen of juist ergens iets meer van willen. Stel dat de cliënt zijn probleem geconstrueerd heeft, dan is hij of zij ook in de beste positie om te zeggen wanneer een probleem is opgelost. Bij oplossingsgericht werken is het niet belangrijk om het probleem en de oorzaken van het probleem tot in detail te weten en te begrijpen, voordat je naar oplossingen gaat zoeken. 4. Nuttige / helpende gedachten bij oplossingsgerichte therapie. Nuttige en helpende gedachten zijn sleutelwoorden bij de uitvoering van oplossingsgericht werken. Beide termen worden aangepast aan de cliënt s perspectief / beleving over wat er gebeurt tijdens een sessie en wat er gebeurt tussen twee sessies door. Andere aannames zijn: De cliënt is niet het probleem. Het probleem is het probleem. Het probleem en de oplossing doen zich voor tijdens de interactie tussen mensen en is geen onderdeel van de persoonlijkheid van iemand. Alle cliënten hebben de mogelijkheid om eigen oplossingen te vinden voor de moeilijkheden die ze hebben. Een effectieve oplossingsgerichte hulpverlener assisteert alleen maar in dit proces. Een oplossing van de cliënt, in plaats van een oplossing gevonden door de hulpverlener, past beter in de cliënt s eigen situatie en wordt beter geïmplementeerd en volgehouden. De diagnose is niet ons lot - de toekomst staat niet vast. (2) Verandering is onafwendbaar en gebeurt constant. Een gebeurtenis uit het verleden zal niet per definitie ook in de toekomst plaats vinden. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Problemen die complex lijken hebben niet per se complexe oplossingen nodig. Problemen zijn niet altijd en op zijn hevigst aanwezig. Uitzonderingen bestaan. Probeer te onderzoeken wat lukt (in plaats van wat niet lukt).

3 Iedereen heeft andere levenservaringen en verschillende perspectieven over wat waar is en wat belangrijk in het leven is. Het is onmogelijk een model te vinden dat voor iedereen werkt - probeer te ontdekken wat werkt voor elke individuele cliënt. Richt je op de verantwoordelijkheid van de cliënt in de toekomst in plaats van het verwijt te accepteren voor het verleden. Interventies zullen keuzes moeten vergroten. Werk niet aan gedragsverandering, werk aan het bevorderen van keuze mogelijkheden. 5. Technieken om de aanwezige competenties te versterken. Probleemvrij praten Het leven van mensen omvat veel meer dan de optelsom van hun problemen. In probleemvrij praten probeert de werker de cliënt te helpen om zijn mogelijkheden te onderzoeken en zijn krachten uit te bouwen. Het richt zich meer op de gebieden van competentie dan op de incompetentie s in het leven van de cliënt. De vaardigheden van de cliënt - uit het heden en verleden - kunnen worden aangewend om toekomstige oplossingen te zoeken, Het gevolg hiervan is uiteindelijk dat het beeld van zichzelf en anderen positiever wordt, waardoor de kans op daadwerkelijke verandering toeneemt. Wat gebeurt er in je leven dat je leuk vindt? Wat ben je goed in? Wat vindt je prettig aan je werk- en privé relaties etc. Welk deel van je werk en privé leven vind je leuk? Welke interesses heb je? Veranderingen vóór de therapie Veranderingen gebeuren continu, daarom vinden er ook veranderingen plaats in de tijd tussen het maken van de 1 e afspraak en het daadwerkelijke 1 e contact met de werker. Als deze verandering is ontstaan voordat de werker in beeld komt, krijgt de cliënt alle eer voor die verandering die heeft plaats gevonden. Het informeren naar veranderingen die plaats vonden voor de therapie kan tevens duidelijk maken welke oplossingen al tevergeefs zijn geprobeerd. Dit is nuttig om te bepalen in welke oplossingsrichting geen energie meer hoeft te worden gestoken. Welke veranderingen zijn je opgevallen in de tijd tussen je aanmelding en vandaag? Wat heb je al gedaan om het probleem te verminderen of te laten verdwijnen? Uitzonderingen (3) Meestal kunnen er momenten worden gevonden waarop het probleem niet of minder aanwezig was. Het vinden van deze momenten kan de cliënt laten zien dat het probleem niet statisch - en dus niet altijd aanwezig - is. Uitzonderingen bevatten oplossingen die zijn gebruikt in het verleden of het heden. Identificatie van welk gedrag er voor zorgt dat het probleem minder voorkomt of minder invloed heeft maakt het mogelijk om bewust dit gedrag vaker in te zetten.

4 Uitzonderingen kunnen worden gebruikt om de cliënt aan te moedigen om meer te doen van wat hij al doet - of heeft gedaan -, als bleek dat dit werkte. Vertel wanneer je voor het laatst niet (..probleemgedrag..) hebt gedaan, terwijl je dat normaal gesproken wel zou hebben gedaan? Wat is deze week je beste dag thuis of op het werk geweest? Als morgen een goede dag voor jou zou zijn, waaraan zou je dat dan merken? Noot: Het is ook mogelijk om voor de eerste afspraak (of in de uitnodigingsbrief ) aan de cliënt te vragen om op te onderzoeken wanneer er uitzonderingen op het probleem zijn geweest. Deze informatie kan dan in het eerste gesprek gebruikt worden. 6. Oplossingsgerichte instrumenten om de gewenste situatie te bepalen. Toekomstgericht denken bevrijdt mensen van de beperkingen over dat wat niet goed gaat, hun twijfels, hun moeilijkheden en zelfs hun reden om het niet eens te proberen. Als het contact tussen cliënt en werker niet langer is dan nodig, dan is het belangrijk dat duidelijke doelen zijn vast gesteld, bij voorkeur in de 1 e sessie. De beschrijving van de doelen van de therapie moet voldoende gedetailleerd zijn, zodat zowel cliënt als werker weten hoe kleine stapjes naar het doel er uit zien en kunnen herkennen wanneer de doelen zijn gerealiseerd. Noot: De doelen kunnen veranderen per sessie: Vaak wordt op een gegeven moment een punt bereikt waarop de dingen goed genoeg gaan, waarna de cliënt andere prioriteiten gaat stellen en dientengevolge ook zijn eigen doelen bijstelt. Best mogelijke uitkomst. Wat is de best mogelijke uitkomst voor dit gesprek? Wat moet er gebeuren in dit gesprek, zodat je het idee hebt dat het het waard is geweest om hier te komen? Hoe zou je het weten als de zaken goed genoeg zijn, zodat je kunt stoppen met onze gesprekken? Wat moet er gebeuren in dit gesprek, zodat je partner/collega s zeggen; Ik ben blij dat je bij mij gekomen bent? Wat moet er gebeuren in deze gesprekken, zodat jouw manager (of iemand met autoriteit of grote invloed) zegt: We zijn echt blij dat je naar hem toe bent gegaan?

5 De wondervraag. (4) Stel dat vannacht, terwijl jij sliep, een wonder is gebeurd en het probleem waarvoor jij hier bent gekomen, is verdwenen. Het wonder gebeurde terwijl jij sliep, dus je had niet gelijk door dat het was gebeurd. Als je wakker wordt, wat zal dan het eerste zijn waaraan jij kunt merken dat er een wonder is geschied? En dan wat nog meer? Wat zullen anderen merken? (overgenomen van miracle.htm) Belangrijke punten. 1) Lokaliseer de toekomstbeschrijving in de context van hun leven thuis, of op het werk etc. Bijvoorbeeld, op het werk, Tijdens jouw eerste gesprek / stuk werk, wat zal er dan anders zijn wanneer je op de werkplek komt / begint te werken waarbij duidelijk wordt dat zaken anders zijn? 2) Gebruik uitgebreide beschrijvingen als je vraagt naar de details van wat mensen willen doen, bijv. Als je morgen op staat: Hoe laat zal dat zijn? Wat is het eerste waaraan je kunt zien dat het wonder is geschied en de dingen zijn veranderd? 3) Verzamel hoe anderen er tegenaan kijken Wat is het eerste dat jouw partner / kind / baas zal opvallen, waaraan ze zullen merken dat de dingen zijn veranderd? Wie zal er op het werk het als eerste merken? Waaraan zullen ze het merken? Als je dat doet, wat zal je baas / partner / kind dan doen? 4) Vraag aan de cliënt welke delen van het wonder al zijn gebeurt. Meestal is een deel van het wonder al gebeurd. Schaalvragen. Schaalvragen zijn een van de meest gemakkelijke en flexibele handvatten om doelen te stellen en de vooruitgang in te schatten. Schaalvragen zijn begrijpelijk voor jong en oud. Het idee erachter is hetzelfde als bij de wondervraag; een handvat om de cliënt te stimuleren zijn eigen toekomst te creëren en kleine stapjes te identificeren naar dat doel toe. Schaalvragen laten goed zien welke veranderingen er al zijn opgetreden, en laten je nadenken over wat er zal gebeuren als er (zelfs kleine) verbeteringen zijn op getreden. Tot slot kunnen schaalvragen helpen om tot een zinvolle bespreking te komen van vrijwel elke situatie. Tevens helpen schaalvragen om nuttige details te weten te komen, bijv. over krachten en sterke kanten, zowel m.b.t. verleden en heden, als in de toekomst. Hoe gespannen ben je op dit moment? 10 je bent erg gespannen, 0 je hebt helemaal geen spanning. Welk cijfer geef je jezelf nu?

6 Stel dat 10 is zo goed als maar zijn kan en 0 is het compleet tegenovergestelde. Waar tussen 0 en 10 zou je jezelf vandaag dan plaatsen? Als je nu op X zit, wat zal gebeuren als je op X+1 zit? (Y-proces gedaan) (X) (X+1) (Z-goed genoeg) Meestal gebruikt men de schaal tot 10 en dan werken we naar een 10 toe, echter sommige cliënten gebruiken liever de 0 als doel als ze iets minder vaak willen doen. Schalen kunnen ook van gaan, of negatieve getallen bevatten, vooral als het in het verleden erg slecht ging, alles hangt af van de voorkeur van de cliënt. Belangrijke tips. - Geef voldoende aandacht aan de voortgang die de cliënt al heeft gemaakt en ga niet direct vragen naar de X+1. Zorg ervoor dat de voortgang die al is gemaakt tot in detail is besproken. - Laat de cliënt uitleggen wat er moet gebeuren om te komen tot X+1. Meestal is het genoeg om de cliënt te laten nadenken over hoe X+1 er uit ziet, hierna gaat de cliënt vaak direct beschrijven wat hij of zij anders zou moeten doen. Bij OGW is het lang niet altijd nodig om opdrachten te geven. Vaak is verandering meer gerelateerd aan de manier waarop de cliënt tegen het probleem aankijkt of er mee omgaat, dan dat er daadwerkelijk veel wordt veranderd aan het probleem. In termen van erkennen van krachten, uitzonderingen, voortgang etc. onthoudt EARS: Eliciting (uitlokken) Amplifying (uitvergroten) Reinforcing (bekrachtigen) Start again (opnieuw beginnen). 7. Veel voorkomende Wat als vragen. 1. Wat als de cliënt uitgebreid zijn probleem wil bespreken? - Luister naar het verhaal - Probeer krachten en uitzonderingen te vinden. - Geef aan dat je zijn problemen begrijpt en complimenteer hem met zijn pogingen om met een dergelijk probleem om te gaan en vaag hoe hij dit heeft geprobeerd om op te lossen. Hoe heb je dat gedaan?, of: Hoe is het je gelukt om., kunnen belangrijke reacties zijn om te onderzoeken welke krachten en uitzonderingen er zijn. 2. Wat als de cliënt het moeilijk vindt om over zichzelf te praten? - Vraag aan de cliënt wat anderen over dit probleem zouden zeggen. - Als ze hier zouden zijn, wat zouden je vrienden / ouders / partner zeggen over wat ze leuk vinden aan jou? Gebruik andere manieren om met elkaar te praten; laat een tekening maken over het wonder, of maak een schaal op de computer met een plaatje van een brug / toren.

7 3.Wat als het wonder onmogelijk blijkt te zijn? In principe is het goed om het wonder wat is genoemd, ook al is het bijna onmogelijk, te onderzoeken. Bijvoorbeeld: Stel dat je de loterij wint. Wat ga je dan doen met het geld? Welk verschil zou dat dan maken? Steve de Shazer heeft zelfs aan cliënten die over suïcide spraken gevraagd: Hoe denk je dat het zal zijn als je dood bent? Vaak zal een dergelijk vraag de cliënt aanzetten tot het onderzoeken naar verandering. De meeste cliënten weten dat de werker niet in staat is om een dode levend te maken of een amputatie ongedaan te maken, maar toch is het handig dat de cliënt weet wat het beste is wat er kan verbeteren. Dus, als 10\10 niet mogelijk is, hoe zou 8\10 (goed genoeg) er dan uit zien? Het is begrijpelijk dat je je vader / je been terug wil. Maar wat zou er gebeuren als je op een 8\10 bent of als de dingen maar een klein beetje beter zijn? 4.Wat als het wonder onethisch / immoreel / illegaal is? De cliënt is verantwoordelijk voor zijn eigen oplossingen en de werker is niet verplicht de cliënt te assisteren in het bereiken van hun doel, zeker niet als het doel een ander persoon schaadt. Bijvoorbeeld; een cliënt die door wil gaan met criminele zaken, maar niet wil worden gepakt en opgesloten. Het onderzoeken van het doel om niet in de gevangenis te komen kan een startpunt zijn om te praten over wat er zal moeten veranderen om dit niet te laten gebeuren en wat zal juist het risico verkleinen / vergroten. Natuurlijk zal een dergelijk gesprek ook gaan over alternatieve manieren om niet in de gevangenis te komen ( zoals minder crimineel gedrag vertonen). 5.Wat als de cliënt geen toekomstbeeld kan schetsen? Dit kan regelmatig gebeuren bij pubers en sommige jong volwassen en vooral als de cliënt niet kan vertellen wat beter zal gaan (ook al is het maar een heel klein beetje beter) in de toekomst. Probeer op die momenten om de cliënt aan te moedigen om te onderzoeken op welke momenten de dingen iets beter gingen. Wanneer, in het verleden, gingen de dingen beter dan nu? Wat gebeurde er toen? Is er iets wat jij of andere toen deden, wat je nu weer kan doen? Soms is het al voldoende de cliënten te herinneren aan het gebruik van schalen (zonder details over wat de nummers betekenen) om de cliënt te laten realiseren dat zaken in het leven veranderen en op verschillende momenten de dingen erger of beter lijken dan vroeger. Tenslotte; veel jonge cliënten reageren goed op het schrijven van brieven naar zichzelf vanuit de volwassene die ze hopen te zijn over 1 of 5 jaar. De brief moet dan beschrijvingen bevatten over wat ze doen en hoe ze dit hebben bereikt. 6.Wat als de cliënt zegt dat de dingen slechter gaan? Vraag dan: - Hoe is het je gelukt om de dingen niet nog erger te laten worden? - Hoe is het je gelukt om alles weer op de rails te krijgen? - Hoe ben je daar mee omgegaan?

8 7.Wat als de cliënt niet vrijwillig bij jou is? ( gestuurde cliënten) Als cliënten zijn gestuurd door een andere professional/ouder probeer dan om samen met de cliënt (en waar mogelijk met de verwijzer) uit te vinden wat de verwijzer in ieder geval wil zien veranderen voordat hij akkoord gaat dat de cliënt stopt met de therapie. - Wat moet er gebeuren om X van je rug te krijgen? Zoek ook naar gezamenlijke doelen, bijvoorbeeld: - We willen elkaar niet vaker zien dan nodig is. Wat moet er gebeuren om het aantal gesprekken te verminderen en onze tijd samen voor jou nuttig te besteden? 8. Wat als de cliënt een ander wil veranderen? (5) - Als jij merkt dat zij veranderen, wat zal jij dan doen om hen aan te moedigen hiermee door te gaan? - Kan jij doen alsof zij al veranderd zijn en alvast beginnen om je anders te gedragen? - Hoe groot schat je de kans in dat dat zal gebeuren? (schaalvraag). Wat kan je doen om deze veranderingen te bevorderen? - Stel dat die persoon nou niet verandert, hoe ga je daar dan mee om? 9.Ongeveer gelijk aan 8; Wat als de cliënt/de chef/de partner aangeeft dat het probleem in één ander persoon zit? Probeer het probleem / de gewoonte te externaliseren en mobiliseer de mogelijkheden van alle mensen in de omgeving om het probleem te bestrijden. Bijvoorbeeld; Laat de gezinsleden afzonderlijk noteren waar en wanneer er al een verandering is opgetreden, waarbij men na enige tijd de notities vergelijkt en elkaar complimenteert (in plaats van bekritiseert). Het doel is eerder om nieuwe mogelijkheden te ontdekken, dan om ongewenst gedrag te stoppen. Referenties. 1. Miller,S.D. and Berg, I.K (1995) The miracle Method New York: Norton p Weissman, G (1987) They All Laughed At Cristopher Columbus; Tales of Medicine and the Art of Discovery New York; Times Books 3. Jay Haley (ed) (1967) Advanced Techniques of Hypnosis and Therapy: Selected Papers of Milton Erickson M.D. New York: Grune & Stratton 4. Miller S.D. and Berg I.K. (1995) The Miracle Method New York: Norton p Ibid p.147 Literatuurlijst Jasckson, P. and McKergow, M. (2002) The Solutions Focus-The SIMPLE Way To Positive Change, Nicholas Brealey Pub. De Shazer, S. (1995) Keys to Solution in Brief Therapy, W.W. Norton. New York. De Shazer, S. (1988) Clues: Investigating Solutions in Brief Therapy W.W. Norton, New York. Hand-out gemaakt door Greg Vinnicombe Vertaald (met toestemming) door A. van Schijndel, i.o.v. BJZ- Zeeland

Oplossingsgericht werken. Arteveldehogeschool 19 maart 2015

Oplossingsgericht werken. Arteveldehogeschool 19 maart 2015 Oplossingsgericht werken Arteveldehogeschool 19 maart 2015 Vragen Waaraan zou jij morgen kunnen opmerken dat deze workshop vandaag zinvol voor jou was? Wat zou je zelf kunnen doen om het zinvol te maken?

Nadere informatie

Ouders in de Branding

Ouders in de Branding Oplossingsgericht Werken Eefke Zekhuis Ouders in de Branding 2 oktober 2015 1 Programma vandaag Wat is oplossingsgericht werken Basishouding Oefeningen gesprekken en doelen stellen Schalen Wondervraag

Nadere informatie

De oplossingsgerichte flowchart

De oplossingsgerichte flowchart De oplossingsgerichte flowchart Inleiding De oplossingsgerichte flowchart is een hulpmiddel om de werkrelatie te beschrijven tussen cliënt en hulpverlener. Het instrument kan bij elke client-hulpverlener

Nadere informatie

SchoolSmaker OPLOSSINGSGERICHT COACHEN IN JOUW SCHOOL. Yves Larock & Saskia Vandeputte OPLOSSINGSGERICHT COACHEN

SchoolSmaker OPLOSSINGSGERICHT COACHEN IN JOUW SCHOOL. Yves Larock & Saskia Vandeputte OPLOSSINGSGERICHT COACHEN i.s.m. SchoolSmaker IN JOUW SCHOOL Yves Larock & Saskia Vandeputte 1 De persoon construeert eigen oplossingen uitgaande van zijn of haar sterke kanten en successen Inso Kim Berg Steve De Shazer Praten

Nadere informatie

Oplossingsgericht adviseren. Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan?

Oplossingsgericht adviseren. Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan? Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan? Arbo congres 07-12-2017 Psycholoog (MSc), trainer & coach Kennismaking Procesbegeleiding gericht op samenwerken en

Nadere informatie

HANDVATEN VOOR TEAMVEERKRACHT. Anton Stellamans OPZ GEEL 6 december 2012

HANDVATEN VOOR TEAMVEERKRACHT. Anton Stellamans OPZ GEEL 6 december 2012 HANDVATEN VOOR TEAMVEERKRACHT Anton Stellamans OPZ GEEL 6 december 2012 1 2 Thema Handvaten om de veerkracht van de teams waarin we werken te vergroten Ofwel: Hoe word ik een veerkracht guerrilla op mijn

Nadere informatie

Workshop Oplossingsgericht werken, een krachtige aanpak! Annemarie de Koning, huisarts en kaderarts GGZ Annemie Hanssen, POH-GGZ en trainer/coach

Workshop Oplossingsgericht werken, een krachtige aanpak! Annemarie de Koning, huisarts en kaderarts GGZ Annemie Hanssen, POH-GGZ en trainer/coach Workshop Oplossingsgericht werken, een krachtige aanpak Annemarie de Koning, huisarts en kaderarts GGZ Annemie Hanssen, POH-GGZ en trainer/coach Oplossingsgericht werken, een krachtige aanpak praten over

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken online samen zoeken naar krachten

Oplossingsgericht werken online samen zoeken naar krachten Oplossingsgericht werken online samen zoeken naar krachten daniella.provost@steunpunt.be Axioma s stop met wat niet werkt doe meer van wat wel werkt geen enkel probleem is altijd aanwezig je hoeft de

Nadere informatie

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten.

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten. Hand-out Workshop oplossingsgericht gesprekvoeren. Wat is oplossingsgericht werken? Volgens Mahlberg&Sjöblom (2011) wordt er over het algemeen uit gegaan van een probleem gerichte benadering. Een probleem

Nadere informatie

OPEN INSCHRIJVING UTRECHT

OPEN INSCHRIJVING UTRECHT OPEN INSCHRIJVING UTRECHT KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN) 1 KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE WAT IS DE KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE? De Solution-Focussed Therapy is ontwikkeld

Nadere informatie

Inspiratie voor het oplossingsgericht coachen

Inspiratie voor het oplossingsgericht coachen Inspiratie voor het oplossingsgericht coachen In het begeleid intervisieconcept Eye Opener laten we ons inspireren door het oplossingsgericht werken. Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN 21 november 2013 Annemarie Bakker Hogeschool Windesheim Master SEN jm.bakker@windesheim.nl Doel van de workshop Kennismaken met oplossingsgerichte gesprekvoering

Nadere informatie

"Zinvolle gesprekken met schijnbaar doelloze jongeren. Wat helpt?

Zinvolle gesprekken met schijnbaar doelloze jongeren. Wat helpt? "Zinvolle gesprekken met schijnbaar doelloze jongeren. Wat helpt? Ben hopeloos aan het proberen om de motivatie te vinden om op zoek te gaan naar motivatie Enkele ideeën en gesprekstechnieken uit oplossingsgericht

Nadere informatie

Oplossings gericht vragen. Gert Jan van Hinsberg GZ psycholoog, psychotherapeut

Oplossings gericht vragen. Gert Jan van Hinsberg GZ psycholoog, psychotherapeut Oplossings gericht vragen. Gert Jan van Hinsberg GZ psycholoog, psychotherapeut Werken vanuit het probleem Het uitvragen van klachten en hun context (ernst, duur e.d). Zoeken naar oorzaken. Vaststellen

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken - handleiding

Oplossingsgericht werken - handleiding Oplossingsgericht werken, een handleiding Tekst: Frank Vanderheijden (www.werkenmetsucces.nl) Sommige mensen zien problemen en vragen waarom. Ik droom dromen en vraag waarom niet. (Robert F. Kennedy) De

Nadere informatie

Positieve oplossingsgerichte gedragstherapie

Positieve oplossingsgerichte gedragstherapie Positieve oplossingsgerichte gedragstherapie Drs. Mark Crouzen, klinisch psycholoog-psychotherapeut info@oplossingsgerichte-therapie.nl www.oplossingsgerichte-therapie.nl 1 Diakonessenhuis Utrecht 2 www.oplossingsgerichte-therapie.nl

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht werken Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken Een bevlogen en ervaren trainer met persoonlijke aanpak Een combinatie van

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht Een bevlogen en ervaren trainer Persoonlijke aanpak in de training Een combinatie van training

Nadere informatie

Schaalvragen. Wat maakt schaalvragen nuttig? Valkuilen. Wat maakt schaalvragen nuttig?

Schaalvragen. Wat maakt schaalvragen nuttig? Valkuilen. Wat maakt schaalvragen nuttig? Inzoemen op een techniek : schaalvragen Ontstaan van de schaalvragen Steve De Shazer en Insoo Kim Berg gebruikten deze technieken in elk gesprek Chris Van Dam Wat maakt schaalvragen nuttig? Een gedifferentieerde

Nadere informatie

Veel begeleiders, managers en adviseurs zijn sterk gericht op problemen en defecten.

Veel begeleiders, managers en adviseurs zijn sterk gericht op problemen en defecten. Pagina 1 Oplossingsgericht werken De kern van oplossingsgericht werken (OW) is dat de focus ligt op de gewenste situatie (in plaats van het probleem), op reeds bereikte successen (en niet op missers en

Nadere informatie

Werken met gestuurde of weinig gemotiveerde cliënten.

Werken met gestuurde of weinig gemotiveerde cliënten. Werken met gestuurde of weinig gemotiveerde cliënten. Inleiding. Veel hulpverleners van BJZ, CJG of zorgaanbieders hebben regelmatig gesprekken met cliënten die bij hen verschijnen vanuit een probleemsituatie,

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

Oplossingsgerichte gesprekken. Met kinderen

Oplossingsgerichte gesprekken. Met kinderen Oplossingsgerichte gesprekken Met kinderen VANDAAG Geeft meer richting in je gesprekken met kinderen. Leer je loslaten dat jij de oplossing moet hebben. Vanaf NU: Ga je anders handelen. Ben je gericht

Nadere informatie

Tck- Nieuwland 24/06/2011. Oplossingsgerichtwerken Tck-nieuwland Luc Ceulemans 1

Tck- Nieuwland 24/06/2011. Oplossingsgerichtwerken Tck-nieuwland Luc Ceulemans 1 Tck- Nieuwland Luc Ceulemans 1 Onze deskundigheid & missie of doelstelling Begeleiden van jongeren en hun gezin in problematische opvoedingssituaties (sociaal, psychologisch, gedrag, ) Begeleiding = in

Nadere informatie

Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015

Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015 Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015 Joost Iserief & Ingrid Kroezen Waarom oplossingsgerichte gespreksvoering? Praten over problemen leidt vaak niet tot oplossingen, praten over

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

UITGANGSPUNTEN EEN MIRAKEL EN EEN 1. PROBLEMEN EN BEPERKINGEN DRIE THEMA S HET VERHAAL VAN DESMOND

UITGANGSPUNTEN EEN MIRAKEL EN EEN 1. PROBLEMEN EN BEPERKINGEN DRIE THEMA S HET VERHAAL VAN DESMOND UITGANGSPUNTEN Respect voor de vraag en het mandaat. Wat wil het kind/jongere? Weerstand is geen bruikbaar begrip. EEN MIRAKEL EN EEN TOVERSTAF OPLOSSINGSGERICHT WERKEN EN AUTISME SIG Vrijdag 6 juni 2018

Nadere informatie

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken?

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken? FCE / Stichting Opleidingskunde 2007 Een groep interviewen met de waarderende methode Bijvoorbeeld over samenwerken... 1. Thema scherp (het gaat in dit voorbeeld over effectief samenwerken ) 2. In kleine

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

2. oplossingsgerichte therapie en enkele algemene werken

2. oplossingsgerichte therapie en enkele algemene werken literatuur Bibliografie 1. auteurs stafleden van het Korzybski Instituut 2. oplossingsgerichte therapie en enkele algemene werken 3. opvoeding en onderwijs 4. oplossingsgericht coachen 5. oplossingsgericht

Nadere informatie

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid

Motiverende gesprekstechnieken. zelf. redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken zelf redzaamheid Motiverende gesprekstechnieken Wat is motiverende gespreksvoering? Motiverende gespreksvoering is een cliëntgerichte, directieve methode om te bevorderen

Nadere informatie

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Mindset en motivatie Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Wat maakt het verschil? 2 Programma deel 1 Inleiding Opdracht Vouwblaadje Groeimindset - Wat is het? - Hoe beïnvloed je de mindset? Oefening

Nadere informatie

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken!

Aan de hand van 11 kleine stapjes, kan deze methode jou helpen om jou einddoel te bereiken! Oplossingsgericht werken Misschien wil je graag iets veranderen in je leven? Zit je met een probleem waar je graag zelf een oplossing voor wil vinden? Hier onder staat een methode beschreven, die het mogelijk

Nadere informatie

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces.

Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Klaar mee?! Een tool om jongeren en jong volwassen die een strafbaar feit hebben gepleegd te laten nadenken over hun desistance proces. Achtergrond van de tool Jongeren die willen stoppen met het plegen

Nadere informatie

OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING. Programma

OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING. Programma OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING Coachingscongres HoGent 30 mei 2013 Anton Stellamans info@ilfaro.be www.ilfaro.be OPLOSSINGSGERICHTE TEAMCOACHING Of hoe ik geleerd heb om me geen zorgen meer te maken...

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening

Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Het vergroten van draagkracht na confrontatie met een harta andoening Draaglast en draagkracht Als door de confrontatie met ziekte de balans tussen draaglast en draagkracht wordt verstoord, moet gezocht

Nadere informatie

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc.

LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. LUPUS: HOE GA JE ER MEE OM? Workshop voor de Lupus Patiënten Groep op zaterdag 7 november 2009 door Ditta van Dijk, MSc. Twee thema s Ik, mijn ziekte en de buitenwereld Piekeren De oplossingsgerichte methode

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken. Bij Handjehelpen. Oktober 2018

Oplossingsgericht werken. Bij Handjehelpen. Oktober 2018 Oplossingsgericht werken Bij Handjehelpen Oktober 2018 Programma Doel deze bijeenkomst (afstemmen) Relatie werken volgens presentiebenadering en oplossingsgericht werken (afstemmen) Kader oplossingsgericht

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Terugval preventie plan

Terugval preventie plan Terugval preventie plan Dit formulier kan u helpen op een later moment in uw leven te voorkomen dat de problemen terug komen of verergeren. Terugval, weer last krijgen van iets waar je eerder last van

Nadere informatie

KENNISMAKEN. Oplossingsgericht werken als hefboom voor teamontwikkeling. Maak kort kennis met je buur

KENNISMAKEN. Oplossingsgericht werken als hefboom voor teamontwikkeling. Maak kort kennis met je buur Oplossingsgericht werken als hefboom voor teamontwikkeling SOK-congres 2 december 2016 KENNISMAKEN Maak kort kennis met je buur Wat brengt jou hier vandaag? Wat interesseert jou specifiek in deze workshop

Nadere informatie

Kaarten voor Leerling-bemiddeling

Kaarten voor Leerling-bemiddeling Math Boesten Communicatie & Conflicthantering Mediation Training Coaching Arno Callemeijn Communicatie & Conflicthantering Mediation Training Coaching Kaarten voor Leerling-bemiddeling Een handzaam hulpmiddel

Nadere informatie

De Wondere Werking van Verhalen

De Wondere Werking van Verhalen De Wondere Werking van Verhalen Multiply Your Happiness! 2013 Inleiding Sinds het begin der tijden vertellen mensen overal ter wereld, bij kampvuur en bij kaarslicht, elkaar verhalen. Dit deden en doen

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Voorjaarsworkshop Een zonnig Perspectief. Marjolein Geldermans GZ-psycholoog/supervisor Skils

Voorjaarsworkshop Een zonnig Perspectief. Marjolein Geldermans GZ-psycholoog/supervisor Skils Voorjaarsworkshop Een zonnig Perspectief 2013 Marjolein Geldermans GZ-psycholoog/supervisor Skils Programma Oplossingsgericht Uitleg inhoud en kaders, verwachtingsmanagement Wat gaat er al goed? (OGT)

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken in het VMBO. OGW in zeven stappen

Oplossingsgericht werken in het VMBO. OGW in zeven stappen Oplossingsgericht werken in het VMBO OGW in zeven stappen Kennismaken Astrid Lindenburg a.lindenburg@fontys.nl Doelen van vandaag Je hebt in een notendop kennis gemaakt met werktheorieën van het oplossingsgerichte

Nadere informatie

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek Onderstaand gesprek illustreert de beweeglijkheid van het oplossingsgericht werken. De kleuren geven de bewegingen aan in het

Nadere informatie

WERKEN MET ONTKENNING EN WEERSTAND AAN TOEKOMSTIGE VEILIGHEID. Judith Yntema

WERKEN MET ONTKENNING EN WEERSTAND AAN TOEKOMSTIGE VEILIGHEID. Judith Yntema WERKEN MET ONTKENNING EN WEERSTAND AAN TOEKOMSTIGE VEILIGHEID Judith Yntema Wat is waarheid? J. Yntema 30 september 2015 Wat is weerstand? Redenen voor ontkenning Angst voor verstoting/verlating Angst

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen Weet wat je kan Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen kan groeien Hoofdstuk 4 gaat over werken aan zelfvertrouwen. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Zelfvertrouwen kan groeien. blz 2 Doen waar je goed in

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van Het

Nadere informatie

Tips van en voor. partners. van mensen. met hersenletsel. Leven met hersenletsel. op de lange termijn

Tips van en voor. partners. van mensen. met hersenletsel. Leven met hersenletsel. op de lange termijn Tips van en voor partners van mensen met hersenletsel Leven met hersenletsel op de lange termijn Introductie Dit boekje is gemaakt met de tips van partners van mensen met hersenletsel die deelnamen aan

Nadere informatie

Het versterken van betekenis en motivatie

Het versterken van betekenis en motivatie 25/09/13 Het versterken van betekenis en motivatie Mijn missie Ellen Excelmans Psycholoog/tabakoloog VRGT Oefenen is niet presteren Taal is een probleem 1 25/09/13 Valkuilen van taal Valkuilen van taal

Nadere informatie

Werken met het 8 fasenmodel. Frank Meeuwsen & Menno Zwart

Werken met het 8 fasenmodel. Frank Meeuwsen & Menno Zwart Werken met het 8 fasenmodel Frank Meeuwsen & Menno Zwart www.frankmeeuwsen.nl www.mennozwart.nl Programma dag II Terugkoppeling opdracht Gesprekstechnieken Cliënten met weerstand of gebruiksaanwijzingen

Nadere informatie

HOE STIMULEREN WE 45+ERS OM ONTWIKKELADVIES AAN TE VRAGEN?

HOE STIMULEREN WE 45+ERS OM ONTWIKKELADVIES AAN TE VRAGEN? HOE STIMULEREN WE 45+ERS OM ONTWIKKELADVIES AAN TE VRAGEN? OPZET CAMPAGNE DUURZAME INZETBAARHEID 45+ Werknemers van 45+ lopen het risico langdurig werkloos te zijn wanneer zij hun baan kwijtraken. Het

Nadere informatie

Zelfevaluatieformulier

Zelfevaluatieformulier Zelfevaluatieformulier Verwijzing naar dit formulier: Mark Schep, Carla van Boxtel & Julia Noordegraaf (2017). Zelfevaluatieformulier voor rondleiders. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. Deze zelfevaluatie

Nadere informatie

Tips voor een goed verkoopsgesprek

Tips voor een goed verkoopsgesprek Tips voor een goed verkoopsgesprek Begroet al je klanten Iedere klant die je winkel binnenkomt moet begroet worden. 100%. En dat betekent dat wanneer je in gesprek bent met die ene klant, toch even de

Nadere informatie

WERKEN MET WEERSTAND

WERKEN MET WEERSTAND WERKEN MET WEERSTAND Weerstand wordt gewoonlijk gezien als een negatieve kracht. Maar weerstand kan ook als een positieve kracht gezien worden, die mensen versterkt en waarmee doelen bereikt kunnen worden.

Nadere informatie

Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag. 26 november 2014 Frank Goijarts

Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag. 26 november 2014 Frank Goijarts Motiverend leidinggeven: invloed op gedrag 26 november 2014 Frank Goijarts Programma Gedragsverandering: wat werkt? Weerstand tegen veranderen Motivatie 3.0 (intrinsiek) Kernpunten Motiverende benadering

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk 1 RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van

Nadere informatie

Positieve Psychologie. van klachten naar krachten

Positieve Psychologie. van klachten naar krachten Positieve Psychologie van klachten naar krachten Inhoud Thema s Principes van positieve psychologie Oefenen met kernonderdelen uit de Positieve Psychologie en Oplossingsgerichte gesprekstechnieken Van

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BOOS. oefenboekje om te leren omgaan met boosheid. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BOOS oefenboekje om te leren omgaan met boosheid Steef Oskarsson Boos Boos is een emotie. Net als blij, bedroefd en bang. Iedereen is wel eens boos. Sommige mensen zijn vaak boos, sommigen niet.

Nadere informatie

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder legt uit hoe ouders gedragsproblemen van hun kinderen kunnen veranderen. TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder is bedoeld om ouders te helpen gedragsproblemen van

Nadere informatie

Diversiteit in de zorg

Diversiteit in de zorg www.otiz.be Diversiteit in de zorg EXPO60+ 9 oktober 2015 Josephine Roos & Wim Sucaet www.otiz.be Overzicht Diversiteit in de zorg: - Diversiteit: Wat? Belang? - Zelfdeterminatietheorie als kapstok - Organisatiecultuur

Nadere informatie

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken: simpel maar niet gemakkelijk

Oplossingsgericht werken: simpel maar niet gemakkelijk Oplossingsgericht werken: simpel maar niet gemakkelijk Oplossingsgericht Werken = Denken in oplossingen In de praktijk van de mantelzorger / vrijwilliger Het enige dat een oplossingsgerichte werker moet

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Centrum voor Psychotherapie

Centrum voor Psychotherapie Centrum voor Psychotherapie Je zit al een langere tijd niet goed in je vel. Op steeds dezelfde punten in je leven loop je vast. Je hebt al geprobeerd te veranderen. Waarschijnlijk heb je ook al behandelingen

Nadere informatie

Helpen met vragen en complimenten

Helpen met vragen en complimenten Sjef de Vries wondervraag Kortdurende oplossingsgerichte therapie (KOT) is meer dan een nieuwe methode. Het gaat uit van totaal nieuwe uitgangspunten over de opstelling van de hulpverlener. Series doordachte

Nadere informatie

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel)

Spellen (kennismakingskwartet, knuffelkaartjes, beestachtig, spring kikker spring, pim-pam-pet, kinderkwaliteitenspel) Voorbeeld van de inhoud van een Kindercoach Traject Reden van aanmelding: Laag zelfbeeld Driftbuien Veelvuldig huilen Moeilijk inslapen en vroeg wakker Te behalen doelen: Een goed slaap-waakritme / ontspannen

Nadere informatie

Debriefing. Opvang na een schokkende gebeurtenis. Geert Taghon 2013

Debriefing. Opvang na een schokkende gebeurtenis. Geert Taghon 2013 Debriefing Opvang na een schokkende gebeurtenis Geert Taghon 2013 Definitie schokkende gebeurtenis Een gebeurtenis die buiten het patroon van gebruikelijke menselijke ervaringen ligt en duidelijk leed

Nadere informatie

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman

De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman De best gelezen tips voor meer zelfvertrouwen! Ilonka Brakman Waarom dit e-book? Hoe lang droom jij er al van om nieuwe stappen voor jezelf te zetten? Je bent een leergierig en staat als vrouw middenin

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo

euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo euzedossier ouderparticipatie oriëntatie op studie en beroep in de onderbouw van havo/vwo Op vier bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 1 De manager Naam: Organisatie: Datum: Luisterprincipe 1 Luisteren begint met luisteren naar jezelf 1.1 Inventariseren van stemmen Vertel eens van een situatie

Nadere informatie

Solution focused tuning (SFT) instrument

Solution focused tuning (SFT) instrument Scoring mijn executieve functies Naam: Datum: Omcirkel het gekozen cijfer achter elk item. Tel de cijfers van de drie items van elke executieve functie bij elkaar en zet het aantal punten in het lichtblauwe

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT OUDEREN. Jenneke van Pijpen Tot stand gekomen met Ben Sajetcentrum en Vilans

SOCIALE VEERKRACHT OUDEREN. Jenneke van Pijpen Tot stand gekomen met Ben Sajetcentrum en Vilans SOCIALE VEERKRACHT OUDEREN Jenneke van Pijpen Tot stand gekomen met Ben Sajetcentrum en Vilans EVEN VOORSTELLEN JENNEKE VAN PIJPEN v In veel verschillende rollen betrokken bij de ouderenzorg. v Tot 1 januari

Nadere informatie

Niet vechten met de klant: Motivationele technieken

Niet vechten met de klant: Motivationele technieken Niet vechten met de klant: Motivationele technieken Theoretisch kader Één van de redenen waarom veranderen niet lukt, is de gemixte gevoelens (ambivalentie) die de klant heeft ten opzichte van dit veranderen.

Nadere informatie

Confl ict doorbraak-pms485-4.indd xii :42

Confl ict doorbraak-pms485-4.indd xii :42 Conflict Je kunt niet veranderen hoe anderen omgaan met conflicten, en vaak kun je ook aan de situatie niets doen. Maar je kunt wel veranderen wat jij doet. xiii Door de aanpak uit dit boek te gebruiken,

Nadere informatie

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen

De begeleider als instrument bij gedragsproblemen www.incontexto.nl De begeleider als instrument bij gedragsproblemen Nathalie van Kordelaar Mirjam Zwaan Doel voorlichting Grip krijgen op (probleem) gedrag Evalueren In kaart brengen Uitvoeren Analyse

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN)

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN) TEAMNASCHOLING KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE (OPLOSSINGSGERICHT WERKEN) 1 KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE WAT IS DE KORTE OPLOSSINGSGERICHTE THERAPIE? De Solution-Focussed Therapy is ontwikkeld door

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Creëer (meer) tijd voor seks en andere zaken

Creëer (meer) tijd voor seks en andere zaken Creëer (meer) tijd voor seks en andere zaken - time-management in 7 stappen volgens de kwantumfysica - Ik geloof niet in time-management. Tijdens mijn jarenlange ervaring als werkplektrainer heb ik talloze

Nadere informatie

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik

voorwoord VOORBEELDPAGINA S Bestelnr De ander en ik voorwoord Dit werkboek gaat over de omgang met andere mensen. We bespreken hoe jij met anderen kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe je problemen oplost, omgaat met pesten, gevoelens en vriendschappen en hoe je

Nadere informatie

Oplossingsgerichte therapie in de psychiatrische praktijk

Oplossingsgerichte therapie in de psychiatrische praktijk korte bijdrage Oplossingsgerichte therapie in de psychiatrische praktijk j.m. bakker, f.p. bannink samenvatting Oplossingsgerichte therapie (ot) is een in de psychiatrische praktijk breed inzetbare vorm

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

De oplossingsgerichte benadering

De oplossingsgerichte benadering Inhoud Inleiding 19 Leeswijzer 21 Deel I De oplossingsgerichte benadering 1 Principes van oplossingsgericht begeleiden 27 Inleiding 27 1.1 De oplossingsgerichte benadering in het onderwijs 28 1.2 De basisprincipes

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Praten met kinderen over de wereld: Tien Tips voor Ouders

Praten met kinderen over de wereld: Tien Tips voor Ouders Praten met kinderen over de wereld: Tien Tips voor Ouders 1. Kies een goed moment! Neem elke dag de tijd voor een gesprek met je kind. Zoek naar een moment dat het beste past bij jullie gezin. Voor de

Nadere informatie