BR-219 (NL) Uitgever: ESA Publications Division, ESTEC, 299, 2200 AG Noordwijk, Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BR-219 (NL) Uitgever: ESA Publications Division, ESTEC, 299, 2200 AG Noordwijk, Nederland"

Transcriptie

1

2

3 BR-219 (NL) Uitgever: ESA Publications Division, ESTEC, 299, 2200 AG Noordwijk, Nederland Vertaling: Lies Hoogakker, René Demets, Sander Koenen, Sander Verkerk, Sandra Schreiber ISBN: ISSN: Gedrukt in Nederland 2005 European Space Agency

4 Keulen, Duitsland. Europees Astronautencentrum. Eindelijk begint mijn nieuwe leven! ESA astronaute, super! Spannende nieuwe avonturen in het vooruitzicht... Hallo Tania! Hartelijk welkom in het Europese Astronautencentrum. Dank u wel! Ik ben heel blij er nu bij te horen. Frank De Winne geeft vandaag een nabeschouwing op zijn vlucht naar het internationale ruimtestation. Daarom hebben we je juist vandaag naar het EAC* laten komen. Nu kunnen we meteen jou als onze nieuwe Europese astronaute voorstellen. Vandaag bezoeken ook schoolkinderen ons centrum. Die willen je vast veel vragen stellen. *EAC = European Astronaut Centre

5 Ha die Tania! Hallo, hoe gaat het ermee? Welkom bij het Europese Astronautenkorps. Ik hoop dat je samen met ons heel snel de ruimte in mag. Ik stel voor dat je nu de leerlingen ontmoet die ons vandaag bezoeken. Goed? Met alle plezier, Jean. Dank je wel Frank! Nog van harte gefeliciteerd met je Odissea-vlucht! Wat moet je studeren om astronaut te worden? Jammer genoeg bestaat er geen school voor astronauten. Als er nieuwe astronauten nodig zijn, doet de Europese ruimtevaartorganisatie een oproep voor kandidaten en maakt een selectie.

6 De kandidaat moet gestudeerd hebben, enkele jaren beroepservaring hebben en de Engelse taal zeer goed beheersen. Wat heb jij gestudeerd Tania? Ik ben gevechts- en testpiloot en ook nog ingenieur. Bovendien moet je kerngezond zijn want de medische eisen zijn erg streng. Momenteel bestaat het korps uit dertien astronauten*. Het zijn piloten, dokters, wetenschappers, ingenieurs... Ik heb meerdere psychologische testen moeten ondergaan waarbij de nadruk lag op sociale vaardigheden, teamwork, crisismanagement, enzovoorts. Zoals Hervé van de afdeling opleidingen al zei: er bestaat geen school voor astronauten. Om astronaut te worden moet je studeren, hard werken en veel geduld hebben. * 2004

7 De eisen zijn erg streng. Duizenden kandidaten bieden zich aan, slechts een paar blijven over. Nu begint voor mij de basisopleiding die mijn Europese collega s al achter de rug hebben. Die training vindt hier plaats, in het astronautencentrum.

8

9 Zin in een korte rondleiding door het gebouw? In de hal staan alle trainingsmodellen van de Europese bijdragen aan het ISS. Elk bemanningslid van het ruimtestation moet die kennen. Graag, ik ben benieuwd wat je me gaat laten zien. De ATV*-Module is een onbemand Europees transportvoertuig waarmee alle zaken worden vervoerd die nodig zijn om te kunnen wonen en werken in het ruimtestation. De ATV wordt op een Ariane-5 raket vanaf Kourou gelanceerd. Vanuit het ruimtestation houden de astronauten het naderen van de ATV in de gaten. Bij onregelmatigheden kunnen ze dit proces onderbreken. Deze spannende situatie oefenen we hier. Zodra de ATV aan het ruimtestation is gekoppeld, kun je naar binnen......en de apparatuur uitladen die zich in deze transportkisten bevindt. Zo wordt het ruimtestation herbevoorraad met water en lucht vanuit het vrachtschip. * ATV: Automated Transfer Vehicle

10 In het ISS* bevindt zich ook een Europees laboratorium, de zogenaamde Columbus-module, waar wetenschappelijke experimenten worden uitgevoerd. Dit is het trainingsmodel. *ISS: International Space Station internationaal ruimtestation Bovendien zijn er simulators voor elk Payload Rack (installatierek met verschillende wetenschappelijke apparaten) dat zich aan boord bevindt. Dit hier is het Biolab Rack, waarmee ingewikkelde biologische experimenten in de Columbus-module kunnen worden uitgevoerd. Zullen we nu het bassin voor de duiktraining bekijken? Jazeker! Wauw! Hier kunnen de astronauten aan het gevoel van gewichtloosheid wennen. In het EAC trainen alle internationale teams die naar het ruimtestation vliegen voor de Europese modules en met de apparatuur van het ruimtestation.

11 Al de volgende dag begint Tania met haar basisopleiding. Theorieles. Zelfstudie aan de computer....en met een tweede impuls vlakbij het punt dat het verst van de aarde verwijderd ligt -het apogeum- kun je het aanvliegtraject meer cirkelvormig maken. Eens kijken hoe de temperatuurregeling van het ruimtestation functioneert. Fitnesstraining. Praktijktraining. Taalles. Duiktraining. Tijdens het duiken mag je nooit je adem inhouden, duidelijk? Dit keer gaan we tot een diepte* van tien meter. Dat is geweldig, ik adem onder water en heb het gevoel gewichtloos te zijn... * Diepte van de Neutral Buoyancy Facility (NBF), het duikbassin van het EAC

12 Tania moet ook een survivaltraining volgen. Bij deze training leert de astronaut overleven in moeilijke omstandigheden voor het geval dat een Sojoez-capsule buiten de voorspelde landingszone terechtkomt. Een schuilplaats bouwen. Het gebruik van de overlevingsuitrusting die zich aan boord van de Sojoez-capsule bevindt en de evacuatieoefening bij een landing op het water.

13 Aan boord van de Zero-G Airbus wordt zij vertrouwd gemaakt met de uitdaging van het werken tijdens gewichtloosheid. We stijgen onder een hoek van 47 graden, zetten de motoren stil en volgen dan een parabolische baan. Gedurende ongeveer twintig seconden zijn het vliegtuig en de volledige bemanning gewichtloos. Gewichteloosheid

14 Aan het einde van de basisopleiding ontvangt Tania haar diploma uit handen van het hoofd van het opleidingscentrum. Dank je wel, Hans! Nu wordt zij overgeplaatst naar het technische centrum van ESA in Noordwijk, waar zij zal meewerken aan de ontwikkeling van het Europese Columbus-laboratorium. Kan de camera tijdens het naderen op afstand worden bediend? In de stofvrije ruimte neemt Tania deel aan de eindcontrole van het vluchtmodel van Biolab.* Training voor de ATV. Het is belangrijk zo nauwkeurig mogelijk te bepalen vanaf welke afstand de bemanning de ATV nog kan manipuleren. * Hier gaat het om een toestel dat zij aan boord van het ruimtestation gaat gebruiken.

15 Zes maanden later traint Tania met een internationale groep van astronauten om vertrouwd te raken met de technische systemen van het ruimtestation. Dit is een onderdeel van de Voortgezette Training, die wordt gedaan voordat een astronaut voor een bepaalde vlucht wordt uitgekozen. In het Johnson Space Center in Houston (Texas) wordt allereerst kennis gemaakt met de Amerikaanse module. Sel payload on, sel execute, check locker 1 power on.* * Kies: stroom inschakelen, kies: uitvoeren, en controleer of de stroomtoevoer van kast 1 in orde is. Dat is elke keer weer indrukwekkend.

16 In het NBL* leert zij omgaan met het Amerikaanse ruimtepak voor de ruimtewandelingen. *Neutral Buoyancy Laboratory = duikbassin. Tja, het ziet er naar uit dat ik enkele uurtjes niet aan mijn neus zal kunnen krabben. Tania wordt in het twaalf meter diepe bassin neergelaten, waarin zich een model van het ruimtestation op ware grootte bevindt. All tethers secured to the handrail. * Roger, Tania you are GO for the translation.** *Alle veiligheidslijnen geborgd aan de handgreep. **Alles in orde, Tania, je kunt verder met de volgende stap.

17 Na een paar weken keert Tania terug naar Europa. We zien haar terug in het Europese Astronautencentrum in Keulen. Oefencursus voor het Columbus-laboratorium en trainingen met de simulator. Werkprotocol aan de FSL-simulator.* In de ATV-trainer bootst Tania het overbrengen van het drinkwater naar het ISS na. *Fluid Science Laboratory (laboratorium voor vloeistoffysica)

18 In de daarop volgende lente vliegt Tania naar Sterrenstad, in de buurt van Moskou. Daar maakt ze kennis met de Russische modules van het ruimtestation en de Sojoez-simulator. Hier heeft zij de kans om haar kennis van de Russische taal, die ze tijdens de basisopleiding leerde, in praktijk te brengen. *Goed. Hebben jullie dat begrepen? We zien elkaar over één uur bij het duikbassin.

19 Van Moskou gaat de reis naar Japan. Na een lange vlucht van bijna tien uur komt ze aan bij het ruimtevaartcentrum Tsukuba, dat ongeveer vijftig kilometer ten noordoosten van Tokio ligt, aan de voet van de berg Tsukuba. Hè, hè, eindelijk bij de Astronaut Training Facility (ATF) van JAXA.* Ik verheug me erop kennis te maken met mijn Japanse collega s. *Japanese Aerospace Exploration Agency = Japanse ruimtevaartorganisatie Dat is het WETS *. In het duikbassin zie je het model van de Japanse module aan het ISS, de JEM (Japanse Experimentele Module) die men in Japan Kibo noemt, wat Hoop betekent. *Weightless Environmental Test System = Testsysteem voor Gewichtsloze Omstandigheden Twee weken lang krijgt Tania, samen met haar collega astronaut Léopold Eyharts, een intensieve opleiding over de JEM systemen en de Japanse experimenten. Léopold is in Japan om opgeleid te worden tot Kibo module-specialist. Al onze experimenten zijn ondergebracht in de rekken Saibo, Taikiro, Ryutai en Kobairo. Hier staat Tania bij het apparaat voor celbiologische experimenten van het Saibo rek.

20 Aan het einde van haar opleiding voor gevorderden wordt Tania opgeroepen om een Europese ruimtevlucht te gaan ondersteunen. Kosmodroom in Bajkonoer, Kazachstan. Een Europese collega van Tania in het gezelschap van twee kosmonauten.

21 Precies op schema stijgt de Semjorka-raket met een denderend lawaai op. Ik hoop dat ik snel aan de beurt ben. Terwijl de Sojoez-capsule op weg naar het ruimtestation is en daar aankoppelt, is Tania aanwezig in het controlecentrum TsUP in Koroljov, een voorstad van Moskou*. *TsUP: Tsentr Oepravléniya Poljotam = vluchtleidingscentrum. Zij is daar Crew Interface Co-ordinator (of CIC) en draagt er zorg voor dat de communicatie met haar Europese collega in de ruimte goed verloopt. OK, Pedro, here are the recommendations for today s activities.** Roger, Tania, go ahead.*** **Goed, Pedro, hier is het werkschema dat we voor vandaag willen voorstellen. ***Begrepen, Tania, laat maar horen.

22 Aan het einde van de missie reist Tania naar de steppe in Kazachstan. Dit keer om ondersteuning te verlenen bij de terugkeer van de bemanning. Alles in orde, Tania, we vertrekken. Ze zijn zojuist met het afremmen begonnen. Na het loskoppelen van de modules dringt de capsule de steeds dichter wordende atmosfeer binnen. Op tienduizend meter hoogte en vijftien minuten voor de landing opent de hoofdparachute van de Sojoez zich. Alles in orde, ik ontvang hun radiosignaal. Pas op! De schok van de landing.

23 Wauw, die moeten wel stevig door elkaar geschud zijn daarbinnen. Nog even volhouden, we halen jullie eruit! Eindelijk, het luik is open... Hallo Pedro! Tania! Goed weer eens een bekend gezicht te zien! Welkom terug op de blauwe planeet en gefeliciteerd met je prachtige missie! Een uurtje later vliegt Tania, samen met de bemanning, in een helikopter naar Astana, de hoofdstad van Kazachstan. OK, voorzichtig... Hoe voel je je, Pedro? Mijn benen voelen nog een beetje zwaar, maar verder voel ik me goed.

24 Tania? Hallo Michel! Beste Tania, het is nu officieel! Je bent uitgekozen voor een wetenschappelijke missie naar het internationale ruimtestation! Je zult over achttien maanden met de Amerikaanse shuttle vliegen. Daar zijn ze. Nu zal ik haar het goede nieuws kunnen overbrengen... Pak je koffers. Over twee weken ga je naar Houston. Jaaa! Zoals we net hebben vernomen is er een Europese astronaute voor een Amerikaanse shuttlevlucht uitgekozen. Het gaat hierbij om een tiendaagse missie naar het internationale ruimtestation. Tijdens de missie zal Tania Bradley verantwoordelijk zijn voor een belangrijk wetenschappelijk programma.

25 Vervolgens moet Tania een omvangrijk programma in de verschillende trainingscentra van de internationale partners doorlopen. Houston. Sterrenstad. Vreselijk, ik zal nooit aan deze tijdsverschillen wennen!... Keulen.

26 Zes maanden later in het Johnson Space Center van de NASA in Houston, enkele weken voor de grote reis... Tania ondergaat een test als boordcommandante in de Motion Base Shuttle Simulator, een beweegbare simulator van de space shuttle. Op 45 kilometer hoogte worden de SRB s of Solid Rocket Boosters (vastebrandstofraketten) volgens plan afgeworpen. Houston, Atlantis, we confirm SRB separation.* *We bevestigen dat de SRB s afgeworpen zijn. Plotseling... Houston, Atlantis, number three main engine has failed.* Wat is dat...? OK, Atlantis, you are GO for a two-engine RTLS abort.** Motor drie is uitgevallen! *Motor nummer drie is uitgevallen. **OK, Atlantis, breek de missie af en ga verder met de RTLS op twee motoren. (RTLS: Return To Launch Site = terugkeer naar de lanceerbasis) Roger, two-engine RTLS abort. Two-engine RTLS checklist: abort mode is RTLS. Abort button pushed* Goed. Dit keer dus geen vlucht de ruimte in. Ik ben op de terugweg naar Kennedy Space Center om de shuttle te landen. Nu komt het op jou aan, Tania... Enkele minuten later tijdens een handmatige, perfecte landing... Atlantis, control, gear down, over.* Roger, gear down and locked.** Main gears at ten feet...five feet...four feet... two feet... one, contact.*** * Begrepen, RTLS met twee motoren. Missie afgebroken. RTLS checklist-commandoknop RTLS ingedrukt. *Landingsgestel uitgeklapt **Landingsgestel is uitgeklapt en vergrendeld. ***Landingsgestel op tien voet... vijf voet... vier voet... twee voet... één, contact.

27 En, Bill? Ja. Na deze intensieve training kan ik bijna niet meer wachten om ècht de ruimte in te gaan. Tania! Ja? Bravo Tania, dat heb je goed gedaan! Je bent er klaar voor! Staat je vlucht nog steeds gepland voor 18 juli? Kent wil je direct spreken. Ah, Tania. Ik heb slecht nieuws voor je... Kent?? Binnen Door de problemen die zich op t ogenblik in het ruimtestation voordoen is het doel van je vlucht veranderd. Voor de reparaties zijn de ruimtewandelingen belangrijker. Je wetenschappelijke missie is geschrapt. Je vliegt niet. Dat kan toch niet waar zijn... Alles valt vlak voor de lancering in duigen! Het spijt me Tania, het is uitstel, geen afstel. Je wordt zo snel mogelijk weer opgeroepen. Wat?

28 Alle moeite voor niks! Ik heb het eigenaardige gevoel voor niets te deugen... Astronaut zijn levert soms helemaal niets op. Met een gebroken hart vliegt Tania een paar weken later met de T-38* naar het Kennedy Space Center in Florida, om bij de start van haar vrienden en oud collega s/bemanningsleden te zijn. Onbegrijpelijk dat de shuttle zonder mij vertrekt... *Northrop T-38: tweepersoons straaltrainer van de Amerikaanse astronauten.

29 De volgende dag... T minus seven... we have the go for the main engines start... three...two...one...* Veel geluk, jongens! Alweer een lancering die ik alleen maar vanaf de grond kan volgen... Zal ik er ooit bij horen? Zes maanden later. Tania is op kantoor in het EAC. OK, ik hou de derde week van januari vrij om aan de duiktraining deel te nemen. Dat zorgt voor een beetje afwisseling in mijn kantoorwerk... Sorry, Tania, maar...?... Je duiktraining is geschrapt! Waarom nu weer?? * T min zeven... de hoofdmotor kan worden gestart... drie... twee... één...

30 Het MCOP* heeft je voor de volgende lange missie naar het ISS opgeroepen. Wauw! Geweldig...! En bovendien mag je drie ruimtewandelingen maken! Het lijkt wel of ik droom. Dat is meer dan ik voor mogelijk hield! *MCOP Multilateral Crew Operations Panel = Afdeling die zich met de oproepen bezighoudt. Gefeliciteerd Tania. Je geduld wordt beloond. Je hebt het verdiend. Bravo! Goed, ik hoop dat dit keer alles wèl doorgaat... Dank je wel, Michel.

31 Nu worden de trainingen intensiever. Er komen ook trainingen voor de ruimtewandelingen en simulaties in de Sojoez-capsule bij. Dit keer zal Tania vanaf Bajkonoer naar het ruimtestation worden gelanceerd.

32 De dag van de lancering in de steppe van Kazachstan. Dit keer lukt het! Binnen twee uur ben ik in de ruimte! Vooruit Tania! Zet hem op!! Ze heeft zeer veel gepresteerd sinds ze bij ons in het EAC arriveerde. We kunnen trots op haar zijn!

33 Acht minuten na de start bevindt de ruimtecapsule zich in een baan om de aarde. Tegelijkertijd in het medisch controlecentrum van het EAC. Ik heb juist een bericht van Ulrich gekregen. Na zijn eerste gesprek met Tania kan hij bevestigen dat ze zich goed voelt en dat ze gewend raakt aan de gewichtloosheid. Hoe zijn de omstandigheden aan boord? Alles is in orde Filippo, Tania bevestigt dat de temperatuur en de luchtvochtigheid normaal zijn. Wat een uitzicht! Dat is... dat is onbeschrijfelijk! Dit is mooier dan ik ooit had kunnen dromen. Dank je wel Volker, ik geef de informatie door aan de arts van de ISS Crew in het MCC-H*. Tania, just have a look outside! This is our very first sunset!** **Tania kijk eens naar buiten! Dat is onze allereerste zonsondergang! Na een tweedaagse reis en vierendertig aardomwentelingen koppelt de Sojoez-capsule aan bij het internationale ruimtestation. Met een snelheid van kilometer per uur vliegen de astronauten in anderhalf uur rond de aarde en beleven dus zestien zonsopkomsten en zonsondergangen per dag. En eindelijk maken de astronauten kennis met de huidige bewoners. Hallo Tania! Welkom aan boord! *Mission Control Center - Houston

34 Zo leert Tania haar nieuwe thuis voor de volgende zes maanden kennen. Het is gewoon geweldig om rond te zweven door dit reusachtige ruimtestation. De bewegingsvrijheid is verrassend, maar tegelijkertijd vanzelfsprekend. En onmiddellijk begint ze met het omvangrijke dagprogramma. Enkele weken later is de spanning groot, want de eerste ruimtewandeling staat te gebeuren. Wauw! Dat is gewoon geweldig! 180 Graden pure schoonheid! En ik ben niet meer dan een kleine satelliet van de aarde...

35 Tijdens dit lange verblijf in de ruimte heeft Tania geen tijd om zich te vervelen. Ze zal een omvangrijk wetenschappelijk programma uitvoeren in de Columbus-module en drie spectaculaire ruimtewandelingen maken. EINDE Tekeningen: Pierre-Emmanuel Paulis Boek & Tekst: Hervé Stévenin, Jean Coisne, P-E. Paulis Kleuren: Françoise Pirart en Alain Maury

36 Astronaut worden? De komende jaren zal het leeuwendeel van de Europese bemande ruimtemissies bestaan uit vluchten naar het internationaal ruimtestation (ISS). Tegen eind 2004 hadden reeds zeven astronauten van ESA (European Space Agency) een vlucht naar het ISS volbracht. Meer missies zullen volgen. Geduld en volharding Er bestaan geen speciale scholen voor ruimtevaarders. De organisaties die het ruimtestation bouwen - NASA, CSA, FSA, JAXA en ESA* kiezen elk hun eigen astronauten. Ze maken onderling afspraken over de uit te voeren missies en zorgen samen voor de noodzakelijke opleiding. De behoefte aan astronauten wordt bepaald door het type ruimtevoertuig, het doel van de missie en de mate waarin een bijdrage geleverd wordt aan het programma van het ISS. Zo levert ESA, omdat zij niet over een eigen lanceercapaciteit beschikt, voor bemande vluchten een kleinere bijdrage aan de missies dan NASA, die op elke shuttlevlucht zeven astronauten kan vervoeren. Zo kan Rusland aan boord elke Sojoez drie kosmonauten laten vervoeren. NASA heeft voor haar meest recente astronautenklas in mei 2004 elf kandidaten geselecteerd. Ze zijn ingedeeld in drie groepen op basis van hun expertise: Piloten: Twee testpiloten van de US Air Force en van het US Marine Corps; Missiespecialisten: drie ingenieurs van het Johnson Space Center van NASA, twee artsen (één van NASA) en een commandant van een speciale eenheid van de US Navy; Specialisten uit het onderwijs: drie leraren wiskunde en natuurwetenschappen. Ze zijn allen tussen 28 en 43 jaar oud en voegen zich bij de groep van 101 astronauten in actieve dienst van NASA, van wie, tegen eind 2004, al 51 aan een missie hadden deelgenomen. Rusland heeft 44 kosmonauten van wie er voor september 2004 al 18 gevlogen hadden. Het European Astronaut Centre (EAC), dat in 1999 werd opgericht door het samenvoegen van verschillende nationale astronautenteams van de Europese deelnemende landen, telt dertien astronauten. Hoe verloopt de selectie? Voordat deze astronauten uitgekozen werden, waren de meesten werkzaam als wetenschapper, ingenieur, arts, of piloot en soms in al die beroepen tegelijkertijd. Het selecteren van astronauten begint met het uitschrijven van een vacature door een ruimtevaartorganisatie. Die bepaalt de medische criteria, de leeftijdscategorie, het vereiste opleidingsniveau, de benodigde werkervaring en hoeveel mensen er nodig zijn. Een omvangrijke vragenlijst over medische voorgeschiedenis, beroepservaring, werkzaamheden, motivatie en nog veel meer dient als een eerste filter. Veel kandidaten die merken hoe hoog de lat ligt haken vrijwillig af. Maar stel dat je je niet laat afschrikken en het geduld kunt opbrengen de lange vragenlijst volledig in te vullen: de eigenlijke race begint daarna pas echt. Er kunnen maar een paar winnaars zijn! *American National Aeronautics & Space Administration (NASA), Canadian Space Agency (CSA), Russia s Federal Space Agency (FSA), Japanese Aerospace & Exploration Agency (JAXA) en European Space Agency (ESA).

37 Bijna tachtig procent van alle kandidaten wordt na de eerste selectieronde afgekeurd. Ben je bij de gelukkigen die door deze voorselectie heen komen, dan word je voor een uitgebreid medisch onderzoek uitgenodigd. Passeer je ook deze ronde met succes dan ga je verder met een aantal specifieke lichamelijke testen - de centrifuge, de luchtdrukkamer, de draaistoel - en de psychologische testen. Deze testen zorgen ervoor dat de groep van kandidaten steeds kleiner wordt. De finalisten worden onderworpen aan vraaggesprekken waarin de algemene, technische en wetenschappelijke kennis getoetst wordt. Aanleg voor vreemde talen kan in je voordeel werken. Want Engels en Russisch zijn vereisten voor de werkzaamheden in het ruimtestation. De uiteindelijke benoeming is in handen van een speciale commissie. Eindelijk! Je bent uitgekozen! Hartelijk gefeliciteerd! Maar je echte opleiding tot astronaut is nog maar nauwelijks begonnen. De opbouw van de opleiding Eenmaal geselecteerd volg je een opleidingsschema dat nauwkeurig gedefinieerd is en dat voor alle astronauten die naar het internationaal ruimtestation zullen vliegen, hetzelfde is. Voor de komende jaren zullen deze vluchten de belangrijkste zijn binnen de bemande ruimtevaart. Drie stappen Dit leerplan is opgesteld door de vijf leidende organisaties binnen het ruimtestationprogramma en opgesplitst in drie stappen: Stap 1: basisopleiding, Stap 2: opleiding voor gevorderden, Stap 3: training voor een bepaalde vlucht. Laten we de verschillende stappen nader bekijken.

38 De basisopleiding Een Europese astronaut in spe volgt gedurende ongeveer een jaar een basisopleiding bij het EAC (European Astronaut Centre) in Keulen, Duitsland. De opleiding bestaat uit een theoretisch deel èn een praktisch deel. Behandeld worden, naast algemene ruimtevaartwetenschap, en hoe het ruimtestation, de Amerikaanse shuttle en de Russische Sojoez- en Progress- bouw en navigatie capsules. Het leren van de Russische taal is ook een onderdeel van de basisopleiding. Tijdens de op maat gesneden lichamelijke training volg je duiklessen in een neutral buoyancy facility een duikbassin in het EAC, om gewichtloosheid en eventuele ruimtewandelingen na te bootsen ( extra-vehicular activity oftewel EVA). De training omvat een reeks paraboolvluchten in een vliegtuig. Elke keer dat het vliegtuig stijgt en dan weer daalt tijdens het beschrijven van een parabool, ben je ongeveer twintig seconden lang gewichtloos. Tenslotte zijn er de survivaltrainingen voor het geval dat je een noodlanding zult gaan maken en -zonder hulp van buitenaf- moet zien te overleven in een woestijn, een jungle, een sneeuwstorm of in het water. In Europa is de opleiding gebaseerd op zowel de reeds aanwezige wetenschappelijk kennis, als de technische kennis en de ervaring van de astronauten. De werkwijze bij NASA is iets anders. Daar duurt de basisopleiding voor nieuwe astronauten, die ASCAN (aspirant astronaut) genoemd worden, vier jaar. Zij leren bijna dezelfde stof als de Europeanen, maar zijn daarnaast nog verbonden aan andere ruimtevaartprojecten, zoals de ontwikkeling of verbetering van uitrustingen. Aan het einde van deze opleiding zijn ze gediplomeerde astronauten in actieve dienst. In Rusland strekt de basisopleiding van kosmonauten zich over meerdere jaren uit. In de Russische basistraining komen aan bod: ruimtevaartwetenschappen, kennis van het ruimtestation, van het bemande ruimteschip Sojoez, van het automatische transportvoertuig Progress, van ruimtewandelingen en het aanvliegen en aankoppelen in de ruimte. Net als bij de andere partners horen ook paraboolvluchten, survival- en duiktraining tot de basis.

39 De opleiding voor gevorderden Na de basisopleiding krijgen de astronauten taken toebedeeld waarbij ze de nieuwe vaardigheden aan de praktijk kunnen toetsen. Ze leveren een bijdrage aan de ondersteuning van actuele missies, de ontwikkeling van nieuwe astronautenpakken, verbetering van de bestaande uitrusting en het voorbereiden van ruimtevluchten. Of ze vervullen de functie van CAPCOM (Crew Interface Coördinator), die het contact met de astronauten in de ruimte onderhoudt. Tegelijkertijd verbeter je je individuele kennis en vaardigheden. Bijscholing helpt je om een specialist te worden op het gebied van robotica, EVA, informatica, aanvlieg- en doktechnieken, het ruimteveer en het ruimtestation zelf. Je kunt tevens aan de opleiding voor gevorderden deelnemen. Je voegt je bij een groep van internationale astronauten en oefent het wonen en werken aan boord van het ISS. Samen met je Amerikaanse, Russische, Europese, Canadese en Japanse collega s volg je een programma dat wordt afgewerkt in de trainingscentra van de diverse partners. Je doel is: uitgekozen worden voor een volgende missie! Meestal word je eerst reserve-astronaut, klaar om in te springen als een astronaut uitvalt! Als reserve doe je veel ervaring op. Dat helpt weer bij de voorbereiding op je eigen ruimtevlucht. Iedere partner is verantwoordelijk voor de training van alle astronauten, voor de onderdelen die horen bij hun specifieke bijdrage aan het ruimtestation. Voor Europa zijn dat: - de bemande Columbus-module; - de onbemande ATV (vrachtmodule); - de vier experimentrekken: Biolab (Biologisch laboratorium), FSL (Fluid Science Laboratory), EDR (European Drawer Rack) en EPM (European Physiology Module). De training voor gevorderden is samengesteld uit afgeronde onderdelen die een aantal weken duren en die ingeroosterd worden over een periode van één tot twee jaar. Je leert alles over de verschillende componenten en onderdelen van het ruimtestation, de experimenten en de ruimtevoertuigen. Het ruimtestation ontwikkelt snel en er komen voortdurend nieuwe elementen bij, die je allemaal heel nauwkeurig moet kennen. Maar je kennis blijft overwegend algemeen en niet gericht op een bepaalde missie. Je opleidingstijd breng je door op de volgende locaties: - Houston: (NASA Johnson Space Center), - Moskou: Sterrenstad (Gagarin Kosmonauten Training Centrum), - Montreal: Canadees ruimtevaart agentschap (CSA), - Tsukuba Space Centre, Japan, - Keulen, EAC (European Astronaut Centre). Aan het einde van deze fase ben je klaar voor een vlucht naar het ISS. Dit kan een korte Sojoez-vlucht zijn van acht tot tien dagen, of een langer durende missie (van circa vier tot zes maanden voor een increment vlucht) als lid van de vaste bemanning van het van het ruimtestation. De vluchttraining Goed gedaan! Nu ben je klaar om opgeroepen te worden. In het algemeen word je eerst als reserve opgeroepen, om indien nodig, iemand uit het vaste team te kunnen vervangen.

40 Dat gebeurt nogal eens, dus wees paraat! Deze opleiding duurt ongeveer achttien maanden. Je moet alles weten over het ruimtevoertuig, de werkmethoden en de experimenten die je zal gaan uitvoeren. Je hebt maar een beperkt tijdschema en veel werk voor de boeg. Tot drie maanden voor de lancering reis je van het ene trainingscentrum naar het andere. In Keulen leer je in gespecialiseerde cursussen en trainingssessies hoe de Columbusmodule en de daar ingebouwde laboratoriumrekken in gebruik moeten worden genomen. Je werkt daarbij met simulators en modellen. De verschillende experimenten in de rekken aan boord van de Columbus verbergen voor jou geen geheimen meer. Je hebt er zo lang op geoefend dat je ze allemaal blindelings kunt uitvoeren! Je leert ook hoe je toezicht houdt op het aanvliegen en aankoppelen van de onbemande ATV (Automated Transfer Vehicle). Dit transportvoertuig voorziet de bemanning van het ruimtestation van water, zuurstof, brandstof en ongeveer vijf ton aan voorraden.

41 Na deze achttien maanden vliegt het vaste team naar het ruimtestation. Jij keert terug naar je werkzaamheden bij jouw ruimtevaartorganisatie. Omdat je nu over waardevolle ervaring beschikt, als lid van een reserveteam, voldoe je aan de voorwaarden om opgeroepen te worden als lid van een nieuw vast team en sta je als eerste in de rij. Je recente ervaringen en grondige kennis van het ruimtestation zijn van groot nut voor een toekomstige missie. Nog even geduld (maar daar ben je ondertussen aan gewend) en de grote dag breekt aan! Men deelt je mee dat je opgeroepen bent voor een lange vlucht van zes maanden aan boord van het internationale ruimtestation. Je hebt nu achttien maanden van intensieve en gespecialiseerde training voor de boeg om je voor te bereiden op het werk dat je te wachten staat in de ruimte. Een krap tijdschema en veel werk vergen veel van je energie en je zult heen en weer vliegen tussen de verschillende trainingscentra over de hele wereld. Tijdsverschil zal je vaste reisgezel zijn gedurende deze achttien maanden.

42 Eindelijk de lancering De lang verwachte dag van vertrek is bijna aangebroken. Het is nu een race tegen de klok om alle voorbereidingen en cursussen af te ronden, de laatste verbeteringen aan apparatuur en uitrusting aan te brengen en de procedures af te sluiten. De laatste technische controles en medische inspecties, nodig om de definitieve toestemming van de speciale commissie te verkrijgen, zijn achter de rug. Je hebt je familie de laatste tijd zelden gezien. De tijd schijnt sneller te verlopen en iedereen wil wat van je. Je hebt amper tijd om te denken aan de weinige persoonlijke zaken die je mag meenemen. Daar zit je dan, terwijl je in je ruimtepak wordt gehesen en omgeven bent door technici die de laatste controles op je uitrusting uitvoeren. Je wordt je bewust van de verantwoordelijkheid die op je schouders rust. Deze mannen en vrouwen zijn de laatste schakels van een lange menselijke keten. Een keten die staat voor jaren van toegewijd groepswerk om een goede afloop van de missie die jou is toevertrouwd mogelijk te maken. Het is vanwege en dankzij jou dat al deze toegewijde mannen en vrouwen deelnemen aan dit grote avontuur. Diep van binnen weet je dat je er klaar voor bent!

43 Je werpt een laatste blik op je familie en staat voor de laatste keer de pers te woord. Dan stap je in de bus die naar het lanceerplatform rijdt. Je benut de laatste ogenblikken van rust om nogmaals de startprocedures in gedachten door te nemen. Je probeert je voor te stellen hoe de lancering zal verlopen. Je collega s hebben over hun vluchten verteld, over de onvoorstelbare werkdruk aan boord en over de momenten waarop je zelfs bijna vergeet dat je in de ruimte bent. Vervolgens de terugkeer op aarde. De enorme aandacht van de media gedurende de eerste dagen na de landing. De nabeschouwingen met technici en wetenschappers. Tenslotte de terugkeer naar je eigen ruimteorganisatie om je voor te bereiden op andere projecten. Andere missies voor andere astronauten. De deur van het ruimtevoertuig sluit zich nu snel. Nog een laatste keer wuiven, een laatste bemoedigende glimlach en op weg ben je naar de sterren! Deze ruimtevlucht brengt je slechts een paar honderd kilometer naar boven, maar dit is pas het begin. Misschien heb je over enkele jaren de kans naar de maan te vliegen, of zelfs nog veel verder: naar Mars! Maar dat is een ander verhaal...

44

IEDEREEN AANBOORD! HET RUIMTESTATION GAAT WERELDWIJD

IEDEREEN AANBOORD! HET RUIMTESTATION GAAT WERELDWIJD IEDEREEN AANBOORD! Het missie STS-123 embleem van de astronauten HET RUIMTESTATION GAAT WERELDWIJD De komende spaceshuttle missie STS-123 zal twee nieuwe onderdelen naar het internationaal ruimtestation

Nadere informatie

MISSION X Logboek leerlingen

MISSION X Logboek leerlingen MISSION X Logboek leerlingen Trainingsdagboek 1 Mission X activiteit Week 1 Week 2 Week 3 Week 4 Week 5 Week 6 Ruimtebehendigheidsparcours Maak een ruimtewandeling! Teruglopen naar het basisstation Opbouwen

Nadere informatie

De mens verovert de ruimte

De mens verovert de ruimte Hugo Vanderstraeten Russen eerst Voor de Russen was dit het derde ruimtesucces op rij. In 1957 hadden ze het eerste ruimtetuig, de Spoetnik I, in een baan om de aarde gebracht. De Spoetnik I, de eerste

Nadere informatie

KONINKLIJKE NEDERLANDSE BOND van FILATELISTENVERENIGINGEN. RICHTLIJNEN ASTROFILATELIE Pag. 1

KONINKLIJKE NEDERLANDSE BOND van FILATELISTENVERENIGINGEN. RICHTLIJNEN ASTROFILATELIE Pag. 1 RICHTLIJNEN ASTROFILATELIE Pag. 1 1. TENTOONSTELLINGEN MET WEDSTRIJDKARAKTER 1.1 Zie voor de elementaire inhoud GREV 1.1-1.4, SREV 1.4.1. Deze richtlijnen zijn bedoeld om zowel de juryleden als de inzenders

Nadere informatie

t Ruimtekabinet De Vlaamse podcast over ruimtevaart en ruimtewetenschappen Aflevering 1: interview met Astronaut Dirk Frimout transcript

t Ruimtekabinet De Vlaamse podcast over ruimtevaart en ruimtewetenschappen Aflevering 1: interview met Astronaut Dirk Frimout transcript t Ruimtekabinet De Vlaamse podcast over ruimtevaart en ruimtewetenschappen Aflevering 1: interview met Astronaut Dirk transcript Hoe werd Dirk astronaut? Ik was 16 jaar als de eerste Sputnik gelanceerd

Nadere informatie

We proberen dit alles ( en nog veel meer) te onderzoeken aan de hand van een onderzoeksvraag, die luidt:;

We proberen dit alles ( en nog veel meer) te onderzoeken aan de hand van een onderzoeksvraag, die luidt:; Boekverslag door een scholier 2221 woorden 24 mei 2001 5.4 165 keer beoordeeld Vak Natuurkunde INLEIDING Ruimtevaart is vaak in het nieuws en het zal waarschijnlijk ook altijd actueel blijven, omdat er

Nadere informatie

Heb je wifi in de ruimte?

Heb je wifi in de ruimte? Lesbrief bij het boek Heb je wifi in de ruimte? van André Kuipers Vind jij de ruimte spannend? Zou je zelf een reis naar de ruimte willen maken? Dan heb je vast het boek Heb je wifi in de ruimte? gelezen.

Nadere informatie

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte.

De droom. De sneeuw dwarrelt in de ruimte. De droom Hassan droomt dat het sneeuwt. De sneeuw dwarrelt in het donker. Hij valt niet naar beneden, want er is geen beneden. En er is geen boven. Hij valt niet van de hemel naar de aarde, want er is

Nadere informatie

Ruimtetoerisme Binnenkort realiteit? Lore De Brabander

Ruimtetoerisme Binnenkort realiteit? Lore De Brabander Ruimtetoerisme Binnenkort realiteit? Lore De Brabander Hogent - Vastgoed Landmeten Wat is ruimtetoerisme? Ruimte toerisme is het reizen naar de ruimte, maar niet om op onderzoek te gaan. Eerder mensen

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de ruimte

Auditieve oefeningen bij het thema: de ruimte Auditieve oefeningen bij het thema: de ruimte Boek van de week: 1; Een hapje maan 2; De ruimte 3; Papa pak je de maan voor mij 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op

Nadere informatie

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Slide 4

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Slide 4 Slide 1 De Saturn V (Saturnus 5), het grootste lanceervoertuig ooit gebouwd, vliegt de nachtelijke hemel in op 17 december 1972. De raket was meer dan 110 meter hoog (langer dan een voetbalveld) en 10

Nadere informatie

BASISSCHOOL GROEP 7/8 ASTRONAUTENVOER

BASISSCHOOL GROEP 7/8 ASTRONAUTENVOER BASISSCHOOL GROEP 7/8 ASTRONAUTENVOER Astronautenvoer Astronauten in het International Space Station (ISS) moeten eten en drinken. Maar wat kunnen ze meenemen? En hoe? In deze les gaan we daar samen over

Nadere informatie

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet.

kilometer hoogte. Bizar. Ik moet zeggen: ik had het me anders voorgesteld; meer zoals een atlas eruitziet. 1 Ik vlieg. Ik vlieg met een snelheid van 28.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. Een baan om de aarde wat klinkt dat toch stom. De Amerikanen zeggen het veel beter: in orbit. Ik ben in orbit.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: de ruimte

Auditieve oefeningen bij het thema: de ruimte Auditieve oefeningen bij het thema: de ruimte Boek van de week: 1; Ik wil de maan 2; De ruimte 3; Papa pak je de maan voor mij 4; Aarde, zon en sterren Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen:

Nadere informatie

Assemblage ISS opent perspectieven voor Europa

Assemblage ISS opent perspectieven voor Europa Assemblage ISS opent perspectieven voor Europa Marco van der List De assemblage van het International Space Station (ISS) is na een lange pauze weer opgepakt. Na een periode van enkele jaren waarin vooral

Nadere informatie

Launch. Count resume. back. De lancering. MET (mission elapsed time) Scherm, knopjes, klavier, schakelaars. Wie is aan de beurt. Wat wordt er gezegd?

Launch. Count resume. back. De lancering. MET (mission elapsed time) Scherm, knopjes, klavier, schakelaars. Wie is aan de beurt. Wat wordt er gezegd? back Launch De lancering Count resume MET (mission elapsed time) Wie is aan de beurt Wat gebeurt er Scherm, knopjes, klavier, schakelaars Wat wordt er gezegd? T-0:09:00 geef standby om de aftelling te

Nadere informatie

inhoud IK ZEI JE TOCH BOB: EET NIET TEVEEL BRUINE BONEN.

inhoud IK ZEI JE TOCH BOB: EET NIET TEVEEL BRUINE BONEN. De ruimtevaarder inhoud Inleiding 3 1. Het werk van de ruimtevaarder 4 2. Hoe word je ruimtevaarder? 6 3. Het ruimtepak 8 4. Wonen in de ruimte 11 5. Ruimteweetjes 13 6. Filmpjes 15 Bronnen en foto s 16

Nadere informatie

PERSBERICHT. De aarde door de lens van de E-3. until XX , 7am CET. Olympus viert verjaardag met ruimteproject

PERSBERICHT. De aarde door de lens van de E-3. until XX , 7am CET. Olympus viert verjaardag met ruimteproject PERSBERICHT Olympus viert verjaardag met ruimteproject De aarde door de lens van de E-3 Hamburg, 2 maart 2009 Om zijn negentigste verjaardag in stijl te vieren, trakteert Olympus zichzelf op een reisje

Nadere informatie

Introductie Ruimtemissie Rosetta

Introductie Ruimtemissie Rosetta Introductie Ruimtemissie Rosetta klas 1-2 Tien jaar kostte het ruimtesonde Rosetta om op de plaats van bestemming te komen: komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko: een reis van bijna 6,4 miljard kilometer. Rosetta

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Wonen in de ruimte

Hoofdstuk 4 Wonen in de ruimte Hoofdstuk 4 Wonen in de ruimte In de ruimte wonen is heel vreemd, totdat je eraan gewend bent. Het ruimtestation draait in anderhalf uur één keer rond de aarde. De bemanning ziet dus zestien keer per dag

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING Je herkent het vast: je stond met een glas

Nadere informatie

Eindexamen vmbo gl/tl Nederlands 2011 - I

Eindexamen vmbo gl/tl Nederlands 2011 - I Tekst 1 Verkeerschaos dreigt in het heelal 5 10 15 20 25 30 35 40 (1) Kortgeleden beleefde de ruimte zijn eerste serieuze verkeersongeluk. Op ongeveer 800 kilometer boven Siberië kwamen een Amerikaanse

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

3.5. Werkstuk door een scholier 1384 woorden 27 maart keer beoordeeld. Inhoudsopgave

3.5. Werkstuk door een scholier 1384 woorden 27 maart keer beoordeeld. Inhoudsopgave Werkstuk door een scholier 1384 woorden 27 maart 2004 3.5 23 keer beoordeeld Vak ANW Inhoudsopgave Voorwoord H1 Columbia ontploft bij het landen H2 Bemanning tijdens de laatste vlucht H3 De videobeelden

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

OasISS: de ruimtemarathon van Frank De Winne

OasISS: de ruimtemarathon van Frank De Winne Science 25 OasISS: de ruimtemarathon van Frank De Winne Belga Magazine van het Federaal Wetenschapsbeleid www.scienceconnection.be april 2009 vijf maal per jaar in februari, april, juli, oktober en december

Nadere informatie

Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist)

Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist) Geef nieuwe medewerkers een vliegende start met deze onboarding-tips (+ gratis checklist) Flashback! Blik eens even terug op de allereerste werkdag van jouw loopbaan. Werd je warm ontvangen? Kon je rustig

Nadere informatie

Een vreemde planeet groep 5-8

Een vreemde planeet groep 5-8 Een vreemde planeet groep 5-8 Hoe weten we wat voor weer het is op Mars? Of uit welk materiaal de ringen van Saturnus bestaan? De leerlingen onderzoeken in deze les zelfgemaakte planeten. Ze leren dat

Nadere informatie

Verslag Anders De ruimtevaart. De ruimtevaart. Verslag door Marie 2016 woorden 20 september keer beoordeeld. 1. start van de ruimtevaart

Verslag Anders De ruimtevaart. De ruimtevaart. Verslag door Marie 2016 woorden 20 september keer beoordeeld. 1. start van de ruimtevaart Verslag Anders De ruimtevaart Verslag door Marie 2016 woorden 20 september 2017 0 keer beoordeeld Vak Anders De ruimtevaart 1. start van de ruimtevaart 1. Het begin In de 1 e eeuw na Christus had men al

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

DE ONTDEKKING VAN DE AARDE

DE ONTDEKKING VAN DE AARDE DE ONTDEKKING VAN DE AARDE Lezing Ledenavond Galileo, 25 januari 2019 In de kerstnacht van 1968 werd de aarde ontdekt Vijftig jaar geleden zagen mensenogen de aarde voor het eerst zoals ze werkelijk is

Nadere informatie

Het International Space Station. ISS (juni 2006)

Het International Space Station. ISS (juni 2006) Het International Space Station ISS (juni 2006) Sverre Kolman groep 6 - Marijke; De Blijberg 18 maart 2012 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding 3 Hoofdstuk 2: De geschiedenis van de ruimtevaart 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

Apollo 9. De Eerste Lunar Module Test

Apollo 9. De Eerste Lunar Module Test Apollo 9 De Eerste Lunar Module Test Wat Voorafging Mercury MR-3 Freedom 7 Shepard 05.05.1961 15 m MR-4 Liberty Bell 7 Grissom 21.07.1961 15 m MA-6 Friendship 7 Glenn 20.02.1962 4 h 55 m MA-7 Aurora 7

Nadere informatie

vak : Wiskunde leerweg : TL toetsnummer : 4T-WIS-S06 toetsduur: : 100 minuten aantal te behalen punten

vak : Wiskunde leerweg : TL toetsnummer : 4T-WIS-S06 toetsduur: : 100 minuten aantal te behalen punten Vestiging Westplas Mavo vak : Wiskunde leerweg : TL toetsnummer : 4T-WIS-S06 toetsduur: : 100 minuten aantal te behalen punten : 56 punten toetsvorm : Schriftelijk hulpmiddelen :Geodriehoek, hoekmeter,

Nadere informatie

ISS Columbus Utilisatie in Nederland

ISS Columbus Utilisatie in Nederland ONGERUBRICEERD Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR Managementsamenvatting ISS Columbus Utilisatie in Nederland Probleemstelling Met de lancering van de Europese

Nadere informatie

maan kijken maan is grijs geel maan muis (diamant) kaas raket muis maan ruimtepak raket kruiwagen geld lachen niet betalen

maan kijken maan is grijs geel maan muis (diamant) kaas raket muis maan ruimtepak raket kruiwagen geld lachen niet betalen GROEPJE 1 Kleine André vindt de heel mooi. Elke dag kijkt hij ernaar. Overdag is de grijs, maar 's nachts is hij geel.'waarvan is de eigenlijk gemaakt?' vraagt hij aan Muis. 'Van diamant? Of van kaas misschien?'

Nadere informatie

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger

Winnaar van de verhalenwedstrijd De Octant oktober Olle van Damme (groep 6) Stickman. in het leger Olle van Damme (groep 6) Stickman in het leger 1 2 Inhoud: Een verhaal over een jongen die naar huis en naar zijn ouders wil gaan, maar dan plotseling in een oorlog belandt. Samen met zijn vriend Luuk

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Ruimtereizen

Praktische opdracht ANW Ruimtereizen Praktische opdracht ANW Ruimtereizen Praktische-opdracht door een scholier 2988 woorden 27 oktober 2008 5,9 15 keer beoordeeld Vak ANW Het onderwerp van mijn Praktische Opdracht is ruimtereizen. Ik behandel

Nadere informatie

MISSION X WELKOMSTINFORMATIE

MISSION X WELKOMSTINFORMATIE MISSION X WELKOMSTINFORMATIE OVER MISSION X Mission X is een initiatief van NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in samenwerking met verschillende ruimtevaartorganisaties in de hele wereld. Wereldwijd

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d.

Tafel met laatje en stoel Etui en papieren op tafel, evt. speelgoed/mooi blaadje o.i.d. Schilderstape Lege dozen Lege jerrycan o.i.d. Titel van deze les: De piloot, dat ben jij! Uitdaging: Zelfstandig werken Denkwolk onderwerp: Zelfstandig werken blz. 22 Vakgebied(en): Psycho-educatie, drama Doelgroep (OB/MB/BB): MB/BB Maker: Marloes

Nadere informatie

Speler Handleiding. Introductie. Knowingo + is de app die leren leuk maakt!

Speler Handleiding. Introductie. Knowingo + is de app die leren leuk maakt! Knowingo + Speler Handleiding Introductie Knowingo + is de app die leren leuk maakt! Met Knowingo + heb je precies de juiste informatie om geweldig te worden in jouw baan. Allemaal terwijl je een leuk

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

RES GESTA PAR EXCELLENTIAM

RES GESTA PAR EXCELLENTIAM Mission Control RES GESTA PAR EXCELLENTIAM Panama-conferentie 2018 Door: Jorien Klaver, Coen Stoop, Eva van der Velden, Hajo Degeling, Karin Leliveld en Wim Koersen Hogeschool Inholland (Alkmaar) 0 Mission

Nadere informatie

Ik wens u veel plezier toe bij het lezen van mijn verhaal!

Ik wens u veel plezier toe bij het lezen van mijn verhaal! Inhoud Voorwoord 7 1 Afscheid van de aarde 9 2 Thuis in Rusland 23 3 Zazjiganije! 32 4 Zwevend leven 45 5 Ruimteschepen in Amsterdam 56 6 Ruimtetijd 69 7 Eindelijk astronaut 78 8 Over seks, religie en

Nadere informatie

Shenzhou-5: China s eerste bemande ruimtevlucht

Shenzhou-5: China s eerste bemande ruimtevlucht Shenzhou-5: China s eerste bemande ruimtevlucht Ing. M.C.A.M. van der List Bradford Engineering B.V. Na jaren van voorbereidingen werd China op 15 oktober 2003, na Rusland en de Verenigde Staten, het derde

Nadere informatie

Kramat bvba Hulshoutsesteenweg Westerlo - Belgium Tel./fax.: +32 (0) Wettelijk Depot: D/2012/7085/16 Nur: 283

Kramat bvba Hulshoutsesteenweg Westerlo - Belgium Tel./fax.: +32 (0) Wettelijk Depot: D/2012/7085/16 Nur: 283 Zoo de ruimte in! De auteur heeft getracht alle rechthebbenden van het illustratiemateriaal te achterhalen. Mochten personen of instanties desondanks van mening zijn dat fotorechten zijn geschonden, dan

Nadere informatie

Transformationeel ondernemen

Transformationeel ondernemen Transformationeel ondernemen Dit rapport maakt deel uit van de Denkonomie- serie, met o.a. uitgaven als: Transformationeel - ZIJN ondernemen wat je wilt worden - Het nieuwe verkopen - Wetenschap en spiritualiteit

Nadere informatie

Toolkit meester & gezel in de pluimveehouderij

Toolkit meester & gezel in de pluimveehouderij Toolkit meester & gezel in de pluimveehouderij 1 WILT U ALS ONDERNEMER...... Kennisoverdracht op uw bedrijf stimuleren?... Kennis en ervaring van uw medewerker overbrengen op een nieuwe medewerker?...

Nadere informatie

Les 2 Ophelderen Leestekst: Het zonnestelsel

Les 2 Ophelderen Leestekst: Het zonnestelsel Les 2 Ophelderen Leestekst: Het zonnestelsel "Welkom:... " Introductiefase: 1. "We gaan vandaag, net als de vorige keer, proberen de betekenis te vinden van moeilijke woorden. We hebben dit de vorige keer

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Zoeken naar leven. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam:

Zoeken naar leven. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Zoeken naar leven Jouw werkbladen In de klas Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Zoeken naar leven Groep 7-8 Leerlingen In de klas versie 04-2014 1 Zoeken naar leven

Nadere informatie

I n h o u d Tim Jaarsveld

I n h o u d Tim Jaarsveld I n h o u d H1 Wat kon de bemanning doen om een ongeluk te voorkomen? pagina 7 H2 Wat zijn de hitte-bestendige tegels? pagina 9 H3 H4 Hebben andere shuttles ook problemen gehad met de hitte-bestendige

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Klaar voor de toekomst! HEULE. Spes Nostra

Klaar voor de toekomst! HEULE. Spes Nostra Klaar voor de toekomst! HEULE Spes Nostra Spes Nostra Zie je t zitten in t Spes? leeft leert bruist coacht luistert beweegt inspireert Volgens mijn broer is het hier bère! Het directieteam heet je welkom!

Nadere informatie

PROGRAMMA S OP MAAT VOOR SCHOLEN

PROGRAMMA S OP MAAT VOOR SCHOLEN URO SPAC CNR PROGRAMMA S OP MAA VOOR SCHOLN Welcome! RUIMKLASSN, RUIM DAGUISAPPN... OM SPLNDRWIJS LRN! Unique en urope Uniek in uropa Unique in urope inzigartig in uropa URO SPAC CNR R U I M K L A S S

Nadere informatie

DOEL VAN HET ONDERZOEK:

DOEL VAN HET ONDERZOEK: Opdracht door een scholier 1682 woorden 18 november 2001 7,4 74 keer beoordeeld Vak ANW De opdracht: Al heel lang denken mensen na over een bemande vlucht naar de planeet Mars. Zo n ruimtereis naar Mars

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

THEMA 1 MENS & AARDE. LES 1 De aarde als systeem. Deze les gaat over: Bij dit thema horen ook:

THEMA 1 MENS & AARDE. LES 1 De aarde als systeem. Deze les gaat over: Bij dit thema horen ook: Powered by ESA NEMO NSO SPACE EXPO WNF THEMA 1 MENS & AARDE LES 1 De aarde als systeem Deze les gaat over: Onderdelen van systeem aarde Aanvoer voedsel en afvoer van afval in het ISS Bij dit thema horen

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

ESA heeft met id-visitor haar bezoekersregistratie gestandaardiseerd

ESA heeft met id-visitor haar bezoekersregistratie gestandaardiseerd ESA heeft met id-visitor haar bezoekersregistratie gestandaardiseerd De European Space Agency (ESA) ontvangt op de ESTEC site in Noordwijk per jaar meer dan 70.000 bezoekers met diverse nationaliteiten.

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les drie WELKOM BIJ LES DRIE VAN DEZE E-CURSUS WAARIN WE JE WILLEN LATEN ZIEN HOE JIJ GROTER KUNT WORDEN ZODAT JOUW PROBLEMEN

Nadere informatie

dag en nacht Vragen behorende bij de clip dag en nacht op

dag en nacht Vragen behorende bij de clip dag en nacht op RUIMTE Naam: dag en nacht Vragen behorende bij de clip dag en nacht op www.schooltvbeeldbank.nl 1. Planeten Uit hoeveel planeten bestaat ons zonnestelsel? De aarde en dan nog.. planeten. (vul aantal in)

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

1. De maan 3 2. Volle maan 4 3. Een maand 6 4. De maan trekt 8 5. Een reis naar de maan 9 6. Op de maan Maanweetjes 11 8.

1. De maan 3 2. Volle maan 4 3. Een maand 6 4. De maan trekt 8 5. Een reis naar de maan 9 6. Op de maan Maanweetjes 11 8. De maan 1. De maan 3 2. Volle maan 4 3. Een maand 6 4. De maan trekt 8 5. Een reis naar de maan 9 6. Op de maan 10 7. Maanweetjes 11 8. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Bronnen en foto s 16 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

BUITENGEWOOn. mission statement

BUITENGEWOOn. mission statement Buitengewoon 1. brengt de afstand tot de arbeidsmarkt in één klap naar nul 2. want wie zich in een afstandsituatie bevindt die geven we een baan 3. zo vegen we de vloer aan met belemmerende opleidingseisen

Nadere informatie

SPACESHUTTLE STS-126 SPECIAL aangeboden door SPACE.Cweb.NL - All rights reserved

SPACESHUTTLE STS-126 SPECIAL aangeboden door SPACE.Cweb.NL - All rights reserved pagina:1/7 STS-126 - De grote verbouwing van het ruimtestation Als de vierde spaceshuttle missie van dit jaar voltooit zal zijn dan is het Internationaal ruimtestation ISS een volwaardige woning in de

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Astronautenpak groep 7-8

Astronautenpak groep 7-8 Astronautenpak groep 7-8 Een ontwerper van een astronautenpak houdt zich bij het ontwerpen van een pak met andere dingen bezig dan de laatste mode. Honderden kilometers buiten de dampkring hebben astronauten

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

EURO SPACE CENTER. uw evenement, het hoofd tussen de sterren. www.eurospacecenter.be

EURO SPACE CENTER. uw evenement, het hoofd tussen de sterren. www.eurospacecenter.be EURO SPACE CENTER uw evenement, het hoofd tussen de sterren EURO SPACE CENTER - RUE DEVANT LES HÊTRES, 1-6890 TRANSINNE (BELGIUM) - TVA BE0 464 267 338 - btob@eurospacecenter.be www.eurospacecenter.be

Nadere informatie

Die aantrekkingskracht noemt men ook de zwaartekracht.

Die aantrekkingskracht noemt men ook de zwaartekracht. Als we iets uit onze hand loslaten, valt het steeds op de grond. Als we springen, komen we vanzelf weer op de grond terecht. Voorwerpen en lichamen worden als het ware naar de aarde toegetrokken. Die aantrekkingskracht

Nadere informatie

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016

Op Gymles bij Jezus. Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Op Gymles bij Jezus Inleiding tijdens Info-avond Communie 2016 Waarom deze avond? Het was toch altijd zo dat? Ja, het was toch altijd zo, maar dat is dus niet meer. Dat wat was, moet als de tijd daarvoor

Nadere informatie

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar TRAININGSCENTRUM Schakel naar een passend vervolgtraject Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar Wat is een Trainingscentrum? Bij de Trainingscentra van Lijn5

Nadere informatie

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen

Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Kinderen en vrijwillige terugkeer Tips voor ouders die vrijwillig terugkeren met minderjarige kinderen Deze brochure kan ook ondersteunend zijn voor iedereen die met het gezin in contact komt: maatschappelijk

Nadere informatie

Welkom... Ga met deze 10 ultieme tips voor blijvend resultaat! Super. Je hebt de eerste stap gezet om te investeren in je gezondheid.

Welkom... Ga met deze 10 ultieme tips voor blijvend resultaat! Super. Je hebt de eerste stap gezet om te investeren in je gezondheid. Welkom... Ga met deze 10 ultieme tips voor blijvend resultaat! Super. Je hebt de eerste stap gezet om te investeren in je gezondheid. Wanneer je deze 10 ultieme tips in dit E-book toepast zal je gegarandeerd

Nadere informatie

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: ,

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: , Een leven vol geluk en balans Stress, piekeren... het vreet energie Neem je geluk NU in eigen hand Balans lijkt lastiger dan ooit Ø 69% van de vrouwen heeft moeite om alle ballen in de lucht te houden

Nadere informatie

Jaarplan

Jaarplan Jaarplan 2017 www.kaalonederland.org Kaalo Nederland is een actieve organisatie van een aantal Nederlandse Somaliërs en initiator van verschillende wederopbouwprojecten. Kaalo Nederland heeft dankzij diverse

Nadere informatie

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren.

WAARSCHUWING. Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. WAARSCHUWING Als je wilt dat in je leven niets verbetert, leg dit boek dan NU weg. Het is niets voor jou. Koop een fles champagne en ga het vieren. INLEIDING BIJ DEZE SPECIALE EDTIE Je herkent het vast:

Nadere informatie

HAPPY WORKER PLAN. Go for it!

HAPPY WORKER PLAN. Go for it! HAPPY WORKER PLAN Go for it! Module 5: HAPPY WORKER PLAN MAAK EEN PLAN PLAN HET WERK WERK VOLGENS HET PLAN Beste Happy Worker Deelnemer, van harte gefeliciteerd!! Het is zover, je hebt alle modules doorlopen

Nadere informatie

Het laat je inzien dat je in jezelf moet geloven en je 100% moet inzetten. Rick, 12 jaar

Het laat je inzien dat je in jezelf moet geloven en je 100% moet inzetten. Rick, 12 jaar Een geweldig boek om te lezen, het leert je naar anderen te luisteren en ze te begrijpen. Ik ga het boek zeker kopen als het in de winkel ligt om het nog een keer te lezen. Vilmos, 17 jaar Het laat je

Nadere informatie

Praktische opdracht ANW Ruimtevaart

Praktische opdracht ANW Ruimtevaart Praktische opdracht ANW Ruimtevaart Praktische-opdracht door een scholier 2250 woorden 8 jaar geleden 6,7 16 keer beoordeeld Vak ANW Deelvraag 1 Welke onderzoeken worden er gedaan door astronauten? Er

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

General information of the questionnaire

General information of the questionnaire General information of the questionnaire Name questionnaire: Adult Temperament Questionnaire Original author: Rothbart, Ahadi, & Evans Translated by: Hartmann & Rothbart Date version: 2001 Language: Nederlands

Nadere informatie

De lanceringsformule. Een stappenplan voor het lanceren

De lanceringsformule. Een stappenplan voor het lanceren De lanceringsformule Een stappenplan voor het lanceren Dit boek gaat over de beste manier om online je diensten te verkopen: door ze te lanceren. Zo n dienst kan een workshop, een online training, een

Nadere informatie

Progressiegerichte coachingsdialoog Gwenda Schlundt Bodien

Progressiegerichte coachingsdialoog Gwenda Schlundt Bodien Progressiegerichte coachingsdialoog Gwenda Schlundt Bodien Welkom. Hoe kunnen we deze tijd wat jou betreft zo goed mogelijk besteden? Ja, eh Ik was blij dat je zo snel kon afspreken Want ik kan wel wat

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8

veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 veelzijdig als jij Informatie voor alle leerlingen in groep 8 Werken aan jouw ontwikkeling! Het Huygens Lyceum wil jou verder helpen. Je krijgt veel verschillende vakken en je ziet je mentor elke dag.

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 3 en 4 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 2 Wat weet ik al? En welke vragen heb ik? Je hebt al geleerd om een voorspelling te maken voordat

Nadere informatie