Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau B

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau B"

Transcriptie

1 Begrijpend lezen Strategie 3 en 4 Extra oefenen Niveau B

2 Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 2 Wat weet ik al? En welke vragen heb ik? Je hebt al geleerd om een voorspelling te maken voordat je een tekst gaat lezen. Als je een voorspelling hebt gedaan, kun je bedenken wat je al over het onderwerp weet. Je stelt jezelf vervolgens vragen over het onderwerp. Dit helpt je om een tekst beter te begrijpen. Dit gaan we vandaag oefenen. Wat weet ik al? En welke vragen heb ik? Voor en tijdens het lezen is het handig om te bedenken wat je al over een onderwerp weet en welke vragen je hebt over het onderwerp. Dit kun je doen met onderstaand stappenplan. Stap 1 I Ik bedenk over welk onderwerp de tekst waarschijnlijk gaat. Ik bedenk wat ik al over dit onderwerp weet. Ik noteer dit voor mezelf in een woordveld. Ik bedenk welke vragen ik over het onderwerp heb. Ook de vragen noteer ik in mijn woordveld. Stap 2 I Ik lees de tekst. Stap 3 I Ik controleer welke antwoorden op mijn vragen ik kon vinden in de tekst. Ik noteer deze antwoorden in mijn woordveld. Stap 4 I Ik bedenk welke vragen nog onbeantwoord zijn. Ik bedenk hoe ik de antwoorden kan opzoeken.

3 Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 3 Bekijk de tekst hieronder, maar lees de tekst nog niet. Beantwoord daarna de vragen onder de tekst. 1 Jongste deelnemer Vierdaagse 2 Door Govrien Oldenburger - Dinsdag begint de honderdste Vierdaagse. Vier dagen achter elkaar 3 wandelen deelnemers gigantische afstanden rondom Nijmegen. Caithlyn is de állerjongste. Op het 4 nippertje mocht ze meedoen: ze wordt pas twaalf op 31 december. 5 Van kleins af aan leek het me al leuk om mee te lopen met de Vierdaagse, vertelt Caithlyn, die in de buurt 6 van Nijmegen woont. De sfeer is feestelijk, want er staan mensen langs de kant die roepen: Je kunt het! 7 Dit jaar is het eindelijk zover en is ze nog de jongste ook! Om mee te doen moet je dit jaar twaalf worden. 8 Caithlyn redt dat nét, net als drie anderen. Maar Caithlyn is op 31 december om half negen s ochtends 9 geboren en de anderen iets eerder. Best bijzonder om de jongste te zijn, vindt ze. Ze loopt mee in een 10 stoet van honderd kinderen die kindercorrespondent Tako Rietveld bij elkaar heeft gesprokkeld. Ook 11 haar moeder gaat mee. Met haar heb ik veel geoefend, vertelt Caithlyn. We wandelden elke zaterdag en 12 zondag wel 25 of 30 kilometer. 13 Wandelen voor goed doel 14 Tijdens de Vierdaagse lopen de honderd jongste deelnemers dertig kilometer per dag. Sommige kinderen 15 lopen voor een goed doel. Caithlyn wandelt voor Beat Batten, een organisatie die geld inzamelt voor 16 onderzoek naar Batten, een stofwisselingsziekte bij kinderen. Ik ken een jongetje dat dat heeft, vertelt 17 Caithlyn. Ze heeft al bijna vierhonderd euro opgehaald. Nu alleen die Vierdaagse nog uitlopen. Wat ze 18 daarna gaat doen, weet ze nu al: Even op de bank liggen! Vraag 1 Stap 1 I Bedenk Ik bedenk over welk onderwerp de tekst waarschijnlijk gaat. Over welk onderwerp gaat de tekst, denk je? Ik bedenk wat ik al over het onderwerp weet. Wat weet jij al over het onderwerp? Noteer het in het woordveld op de volgende pagina. Ik bedenk welke vragen ik over het onderwerp heb. Welke vragen heb jij over het onderwerp? Noteer je vragen ook in het woordveld op de volgende pagina. Laat een beetje ruimte onder je vragen over voor het antwoord op de vraag.

4 Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 4 De Vierdaagse

5 Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 5 Stap 2 I Ik lees de tekst. 1 Jongste deelnemer Vierdaagse 2 Door Govrien Oldenburger - Dinsdag begint de honderdste Vierdaagse. Vier dagen achter elkaar 3 wandelen deelnemers gigantische afstanden rondom Nijmegen. Caithlyn is de állerjongste. Op het 4 nippertje mocht ze meedoen: ze wordt pas twaalf op 31 december. 5 Van kleins af aan leek het me al leuk om mee te lopen met de Vierdaagse, vertelt Caithlyn, die in de buurt 6 van Nijmegen woont. De sfeer is feestelijk, want er staan mensen langs de kant die roepen: Je kunt het! 7 Dit jaar is het eindelijk zover en is ze nog de jongste ook! Om mee te doen moet je dit jaar twaalf worden. 8 Caithlyn redt dat nét, net als drie anderen. Maar Caithlyn is op 31 december om half negen s ochtends 9 geboren en de anderen iets eerder. Best bijzonder om de jongste te zijn, vindt ze. Ze loopt mee in een 10 stoet van honderd kinderen die kindercorrespondent Tako Rietveld bij elkaar heeft gesprokkeld. Ook 11 haar moeder gaat mee. Met haar heb ik veel geoefend, vertelt Caithlyn. We wandelden elke zaterdag en 12 zondag wel 25 of 30 kilometer. 13 Wandelen voor goed doel 14 Tijdens de Vierdaagse lopen de honderd jongste deelnemers dertig kilometer per dag. Sommige kinderen 15 lopen voor een goed doel. Caithlyn wandelt voor Beat Batten, een organisatie die geld inzamelt voor 16 onderzoek naar Batten, een stofwisselingsziekte bij kinderen. Ik ken een jongetje dat dat heeft, vertelt 17 Caithlyn. Ze heeft al bijna vierhonderd euro opgehaald. Nu alleen die Vierdaagse nog uitlopen. Wat ze 18 daarna gaat doen, weet ze nu al: Even op de bank liggen! Stap 3 I Ik controleer welke antwoorden in de tekst staan. Welke antwoorden op jouw vragen kon je in de tekst vinden? Noteer de antwoorden onder je vragen in het woordveld op de vorige pagina.

6 Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 6 Stap 4 I Onbeantwoorde vragen Ik bedenk welke vragen nog onbeantwoord zijn. Welke vragen die je had over het onderwerp zijn, na het lezen van de tekst, nog onbeantwoord? Noteer je vragen hieronder. Ik bedenk hoe ik de antwoorden kan opzoeken. Bedenk eerst hoe je de antwoorden op jouw bedachte vragen, die na het lezen van de tekst niet beantwoord zijn, kunt opzoeken. Zoek vervolgens het antwoord op je vragen en noteer de antwoorden in het woordveld. Heb je meer geleerd over het onderwerp?

7 Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 7 Nog een keer oefenen Bekijk de tekst hieronder, maar lees de tekst nog niet. Beantwoord daarna de vragen onder de tekst. 1 Eindelijk Juno bij Jupiter 2 Door Sytse Wilman - Luid gejuich en flinke opluchting bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. 3 Juno bereikte deze week na bijna vijf jaar vliegen zijn doel. Roger Juno, welkom bij Jupiter, zei een 4 vluchtleider. 5 Zo n drie miljard kilometer heeft Juno door de ruimte gevlogen om bij Jupiter te komen. Het 6 ruimtevaartuig, waar geen mensen aan boord zitten, heeft het hele stuk afgelegd op zonne-energie. 7 Maandag kwam Juno aan bij de grootste planeet van ons zonnestelsel. Een spannend moment, want het 8 is daar nogal gevaarlijk. Zo is er heel veel straling. De belangrijkste en meest gevoelige spullen zitten 9 daarom verpakt in een zware kist van titanium, een supersterk metaal. En dan nog steeds is het te link op 10 sommige plekken. Daar moet Juno dan ook omheen vliegen. Af en toe komt hij tot vijfduizend kilometer 11 afstand, zo dichtbij zijn we nog nooit geweest! 12 Op onderzoek 13 De ruimtesonde gaat foto s maken en dingen meten. Op die manier hopen onderzoekers meer te leren 14 over Jupiter. De reuzenplaneet bestaat uit gas, maar welk gas precies weten ze nog niet. Ook willen 15 wetenschappers weten of er in het midden misschien een rots zit. Dat soort dingen kan ons meer leren 16 over het ontstaan van Jupiter en over ons hele zonnestelsel. De komende twintig maanden gaat Juno 17 onderzoek doen. Als hij het tenminste zo lang volhoudt. Daarna wordt de sonde verder richting Jupiter 18 gestuurd en vernietigd. Vraag 2 Stap 1 I Bedenk over welk onderwerp de tekst gaat, wat je al over het onderwerp weet en welke vragen je hebt. Ik bedenk over welk onderwerp de tekst waarschijnlijk gaat. Over welk onderwerp gaat de tekst, denk je? Ik bedenk wat ik al over het onderwerp weet. Wat weet jij al over het onderwerp? Noteer het in het woordveld op de volgende pagina. Ik bedenk welke vragen ik over het onderwerp heb. Welke vragen heb jij over het onderwerp? Noteer je vragen ook in het woordveld op de volgende pagina. Laat een beetje ruimte onder je vragen over voor het antwoord op de vraag.

8 Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 8 ruimtevaartuig

9 Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 9 Stap 2 I Ik lees de tekst. 1 Eindelijk Juno bij Jupiter 2 Door Sytse Wilman - Luid gejuich en flinke opluchting bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. 3 Juno bereikte deze week na bijna vijf jaar vliegen zijn doel. Roger Juno, welkom bij Jupiter, zei een 4 vluchtleider. 5 Zo n drie miljard kilometer heeft Juno door de ruimte gevlogen om bij Jupiter te komen. Het 6 ruimtevaartuig, waar geen mensen aan boord zitten, heeft het hele stuk afgelegd op zonne-energie. 7 Maandag kwam Juno aan bij de grootste planeet van ons zonnestelsel. Een spannend moment, want het 8 is daar nogal gevaarlijk. Zo is er heel veel straling. De belangrijkste en meest gevoelige spullen zitten 9 daarom verpakt in een zware kist van titanium, een supersterk metaal. En dan nog steeds is het te link op 10 sommige plekken. Daar moet Juno dan ook omheen vliegen. Af en toe komt hij tot vijfduizend kilometer 11 afstand, zo dichtbij zijn we nog nooit geweest! 12 Op onderzoek 13 De ruimtesonde gaat foto s maken en dingen meten. Op die manier hopen onderzoekers meer te leren 14 over Jupiter. De reuzenplaneet bestaat uit gas, maar welk gas precies weten ze nog niet. Ook willen 15 wetenschappers weten of er in het midden misschien een rots zit. Dat soort dingen kan ons meer leren 16 over het ontstaan van Jupiter en over ons hele zonnestelsel. De komende twintig maanden gaat Juno 17 onderzoek doen. Als hij het tenminste zo lang volhoudt. Daarna wordt de sonde verder richting Jupiter 18 gestuurd en vernietigd. Stap 3 I Ik controleer welke antwoorden in de tekst staan. Welke antwoorden op jouw vragen kon je in de tekst vinden? Noteer de antwoorden onder je vragen in het woordveld op de vorige pagina.

10 Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau B 10 Stap 4 I Onbeantwoorde vragen Ik bedenk welke vragen nog onbeantwoord zijn. Welke vragen die je had over het onderwerp zijn nog onbeantwoord na het lezen van de tekst? Noteer je vragen hieronder. Ik bedenk hoe ik de antwoorden kan opzoeken. Bedenk eerst hoe je de antwoorden op jouw bedachte vragen, die na het lezen van de tekst niet beantwoord zijn, kunt opzoeken. Zoek vervolgens het antwoord op je vragen en noteer de antwoorden in het woordveld. Heb je meer geleerd over het onderwerp? Dit is het einde van de les. Wat weet je nu meer dan eerst? Waar helpt dit je bij?

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 3 en 4 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau A 2 Wat weet ik al? En welke vragen heb ik? Je hebt al geleerd om een voorspelling te maken voordat

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau C

Begrijpend lezen Strategie 3 en 4. Extra oefenen Niveau C Begrijpend lezen Strategie 3 en 4 Extra oefenen Niveau C Remediëringsbladen - strategie 3 en 4 Niveau C 2 Wat weet ik al? En welke vragen heb ik? Je hebt al geleerd om een voorspelling te maken voordat

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 6 en 7 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau A 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Strategietoets strategie 6 en 7 Begrijpend lezen. Niveau C

Strategietoets strategie 6 en 7 Begrijpend lezen. Niveau C Strategietoets strategie 6 en 7 Begrijpend lezen Niveau C Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau C 2 Lees onderstaande tekst en beantwoord de vragen 1 t/m 4 op de volgende pagina. 1

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 5. Extra oefenen Niveau A

Begrijpend lezen Strategie 5. Extra oefenen Niveau A Begrijpend lezen Strategie 5 Extra oefenen Niveau A Remediëringsbladen - strategie 5 Niveau A 2 Het kan gebeuren dat je een tekst leest die je lastig vindt. Vraag jezelf dan af waarom je de tekst niet

Nadere informatie

Dag! kennismaken. Ik ben Eric.

Dag! kennismaken. Ik ben Eric. Vocabulaire Oefening 1 Woordweb Dag! Waar kom je vandaan? groeten Goedemorgen! de ontmoeting Hoe heet je? kennismaken Hoi! mensen Hallo! Ik ben Eric. nieuw Ik kom uit Engeland. Hallo, ik ben Mila. Ik ben

Nadere informatie

Remediëringsbladen. Normering

Remediëringsbladen. Normering Remediëringsbladen De remediëringsbladen kunt u als hulpmiddel gebruiken bij het aanleren van de leesstrategieën aan uw leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen baat hebben bij een leerkracht die

Nadere informatie

Les 2 Ophelderen Leestekst: Het zonnestelsel

Les 2 Ophelderen Leestekst: Het zonnestelsel Les 2 Ophelderen Leestekst: Het zonnestelsel "Welkom:... " Introductiefase: 1. "We gaan vandaag, net als de vorige keer, proberen de betekenis te vinden van moeilijke woorden. We hebben dit de vorige keer

Nadere informatie

Melkweg. Iedereen fit! Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Sporten en bewegen

Melkweg. Iedereen fit! Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Sporten en bewegen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Iedereen fit! Gezondheid: Sporten en bewegen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Iedereen fit, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus

4 Het heelal 6. De zon. De aarde. Jupiter. De maan. Ons zonnestelsel. Mars. Mercurius Venus Inhoud 4 Het heelal 6 De zon 10 8 De aarde De maan Jupiter 18 12 Ons zonnestelsel 14 15 16 Mars Mercurius Venus 22 Saturnus Verre planeten 24 Satellieten van het zonnestelsel 20 26 Planetoïden 27 Kometen

Nadere informatie

geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness

geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness 2016 www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken en met interessante, exclusieve

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Introductie Ruimtemissie Rosetta

Introductie Ruimtemissie Rosetta Introductie Ruimtemissie Rosetta klas 1-2 Tien jaar kostte het ruimtesonde Rosetta om op de plaats van bestemming te komen: komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko: een reis van bijna 6,4 miljard kilometer. Rosetta

Nadere informatie

HOE VIND JE EXOPLANETEN?

HOE VIND JE EXOPLANETEN? LESBRIEF GEEF STERRENKUNDE DE RUIMTE! ZOEKTOCHT EXOPLANETEN Deze NOVAlab-oefening gaat over een van de manieren om planeten buiten ons zonnestelsel op te sporen. De oefening is geschikt voor de bovenbouw

Nadere informatie

Bekijk het artikel Waterfantje, maar lees de tekst nog niet.

Bekijk het artikel Waterfantje, maar lees de tekst nog niet. 8 OEFENING 1! Bekijk het artikel Waterfantje, maar lees de tekst nog niet. Bekijk stappenplan 1 op pagina 68, stappenplan 4 op pagina 70 en stappenplan 8 op pagina 72. 1. Omcirkel het goede antwoord. Maak

Nadere informatie

Remediëringsbladen. Normering

Remediëringsbladen. Normering Remediëringsbladen De remediëringsbladen kunt u als hulpmiddel gebruiken bij het aanleren van de leesstrategieën aan uw leerlingen. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen baat hebben bij een leerkracht die

Nadere informatie

Hoe kan ABCDate mij helpen bij het ontmoeten van nieuwe mensen?

Hoe kan ABCDate mij helpen bij het ontmoeten van nieuwe mensen? Amarant Ben jij ook op zoek naar een maatje, vriendschap of relatie? Amarant en ABCDate helpen jou! Samen dingen doen is leuker dan alleen! Dat wisten we al bij Amarant. Daarom hebben we in het verleden

Nadere informatie

Melkweg. Wat een troep! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: milieu. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Melkweg. Wat een troep! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: milieu. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Wat een troep! Wonen: milieu Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Wat een troep!, 2016. Dit boekje is een uitgave van Stichting Melkweg

Nadere informatie

Bezoek een bedrijf. Wat kun je en wat weet je na deze lesbrief?

Bezoek een bedrijf. Wat kun je en wat weet je na deze lesbrief? Bezoek een bedrijf! Bezoek een bedrijf Je gaat op bezoek bij een bedrijf dat je zelf mag uitzoeken. Het is de bedoeling dat je bij het bedrijf gaat kijken, vragen stellen en goed oplet wat ze er allemaal

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan.

6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. 6 Past je werk bij je privéleven? In deze prestatie ga je laten zien dat stage en privéleven best samen kunnen gaan. Ik ben een werkende moeder. Mijn vriend helpt thuis mee. Werken? Ik heb een kind, dat

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Planeten. Zweven in vaste banen om een ster heen. In ons zonnestelsel zweven acht planeten rond de zon. Maar wat maakt een planeet nou een planeet?

Planeten. Zweven in vaste banen om een ster heen. In ons zonnestelsel zweven acht planeten rond de zon. Maar wat maakt een planeet nou een planeet? Planeten Zweven in vaste banen om een ster heen In ons zonnestelsel zweven acht planeten rond de zon. Maar wat maakt een planeet nou een planeet? Een planeet: zweeft in een baan rond een ster; is zwaar

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau C

Begrijpend lezen Strategie 6 en 7. Extra oefenen Niveau C Begrijpend lezen Strategie 6 en 7 Extra oefenen Niveau C Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau C 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Mercurius Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen

Mercurius Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen Mercurius Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen kilometer van de Zon en het is er dus gloeiendheet,

Nadere informatie

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag.

Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat. 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 21 21 HOOFDSTUK 2 Te laat! WOORDEN 1 Kies uit: schiet op jarig ziekenhuis sport laat 1 Morgen is mijn dochter. Ze wordt zes jaar. 2 Ron,! De bus komt bijna! 3 Ik op maandag, woensdag en vrijdag. 4 We komen

Nadere informatie

UITZENDSCHEMA 2015 ZATERDAG :00 UUR TOT VRIJDAG :00 UUR

UITZENDSCHEMA 2015 ZATERDAG :00 UUR TOT VRIJDAG :00 UUR UITZENDSCHEMA 2015 ZATERDAG 18-07 12:00 UUR TOT VRIJDAG 24-07 00:00 UUR De vierdaagse is altijd N1 UITZENDSCHEMA ZATERDAG 00 Reguliere Reguliere Reguliere Reguliere 05 uitzendingen N1 uitzendingen N1 uitzendingen

Nadere informatie

DENNIS VAN MIDDENDORP. Toekie en Miezemuis. Reizen door Europa

DENNIS VAN MIDDENDORP. Toekie en Miezemuis. Reizen door Europa DENNIS VAN MIDDENDORP Toekie en Miezemuis Reizen door Europa Wat een spannende maar mooie wedstrijd was het. Dankzij de prachtige doelpunten van Toekie wint zijn team met 2-1, nadat ze achter waren gekomen

Nadere informatie

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen.

LESBRIEF. Laat uw leerlingen 10 minuten lezen in 7Days. Uw leerlingen mogen zelf weten welke artikelen ze deze 10 minuten lezen. Vrijdag 15 januari 016 Artikelen: Alle artikelen - 7Days week Inhoud: De leerlingen leren om kritisch te kijken naar de verschillende artikelen uit 7Days. De leerlingen leren strategieën toe te passen

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

manen Om je dromen waar te maken Modron jaarboek oktober december 2018

manen Om je dromen waar te maken Modron jaarboek oktober december 2018 13 manen Om je dromen waar te maken Modron jaarboek oktober 2017- december 2018 Dit ben ik PERSOONLIJK Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoon thuis Telefoon mobiel Telefoon werk E-mailadres BIJ ONGEVAL

Nadere informatie

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden

Het verhaal van mijn leven. Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Het verhaal van mijn leven Biografische cursus waarin buurtgenoten zich verbinden Cursus voor Fact-cliënten en andere buurtbewoners door Ria Velema, Ann Evers-Schillhorn van Veen, casemanagers Fact Lentis

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Test je kennis! De heelalquiz

Test je kennis! De heelalquiz Test je kennis! heelalquiz Introductie les 3 Planeten, sterren, manen, de oerknal. Het zijn termen die leerlingen vast wel eens voorbij hebben horen komen. Maar wat weten de leerlingen eigenlijk al van

Nadere informatie

De Plaswekker. PIPO-poli voor kinderen met plas- en poepproblemen Afdeling kindergeneeskunde

De Plaswekker. PIPO-poli voor kinderen met plas- en poepproblemen Afdeling kindergeneeskunde De Plaswekker PIPO-poli voor kinderen met plas- en poepproblemen Afdeling kindergeneeskunde De plaswekker Soms wil je graag droog worden s nachts, maar werken hulpmiddeltjes zoals plassen rusten -plassen

Nadere informatie

RIJSCHOOL. Wat moet je doen?

RIJSCHOOL. Wat moet je doen? RIJSCHOOL Christina, Alfonso, Tai en Linda willen leren autorijden. Ze hebben het theoretische examen al afgelegd. Nu willen ze oefenen voor het praktijkexamen. Ze zoeken een rijschool. Jij helpt hen.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Strategieles Voorspellen niveau A

Strategieles Voorspellen niveau A Strategieles Voorspellen niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst. Je gebruikt dan het stappenplan Lezen. De eerste stap is voorspellen. Voorspellen doe je voor je de

Nadere informatie

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat

Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven: een verhaal over een held die een uitdaging aangaat In deze les ga je een verhaal verzinnen. Je bent zelf de held van het verhaal. In het verhaal ga je als held

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht

beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht beekbergen van zalige zondag tot aparte aandacht Over OMA OMA beekbergen ondersteunt werkende ouders om de balans tussen de eisen van het privéleven en die van het werk te behouden of te herstellen. Bij

Nadere informatie

Zelfbeeld. Basisonderwijs

Zelfbeeld. Basisonderwijs Basisonderwijs 2 Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar zelfbeeld? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Inhoud. Kreet van de week ~ 1 ~

Inhoud. Kreet van de week ~ 1 ~ Schooljaar 2016 2017 Locatie Stroekeld Locatie Roerdomp info@julianaschool.net Vrijdag 25 november 2016 tel. 0548-636000 www.julianaschool.net Nummer 12 Inhoud Kreet van de Week Verkeersbrigadiers Contactavonden

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Melkweg. Een fijne wijk. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: buren

Melkweg. Een fijne wijk. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: buren Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een fijne wijk Wonen: buren Colofon Melkweg: Een fijne wijk, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van Stichting

Nadere informatie

Banger voor spinnen dan voor terreur.

Banger voor spinnen dan voor terreur. Opdracht 1 (tweetal): Voorspellen wat je gaat lezen 1. Lees de uitleg in het blokje hieronder. Uitleg Tijdens het lezen van een tekst zijn je hersenen hard aan het werk! Ze proberen de informatie uit de

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de tekst met het stappenplan. In de tekst staan veel verwijswoorden, zoals hij, zij en dat. Markeer de woorden tijdens het lezen. Kom je nog moeilijke woorden

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek

Waarom dit boekje? Begeleiding. Informatie. Stagedocent. Toekomst. Stageplek Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de keuken of in een winkel. Of voor een stage in de bouw of in

Nadere informatie

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson

Ik ben BANG. oefenboekje om te leren omgaan met angst. Steef Oskarsson. Copyright Steef Oskarsson Ik ben BANG oefenboekje om te leren omgaan met angst Steef Oskarsson Bang Bang is een emotie. Net als blij, bedroefd en boos. Iedereen is wel eens bang. Sommige mensen zijn vaak bang, sommigen niet. Iedereen

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

b) Wat vind jij ervan dat er speciaal voor kinderen een boek over kanker is a) Welke vorm van kanker had Jacintha? geschreven? Leg uit waarom.

b) Wat vind jij ervan dat er speciaal voor kinderen een boek over kanker is a) Welke vorm van kanker had Jacintha? geschreven? Leg uit waarom. Gezondheid kanker op pagina 4/5 van Kidsweek. A B C a) Welke ziekte heeft Jacintha gehad? b) Hoe heet het boek waar Jacintha aan meegeholpen heeft? c) Ken jij iemand in jouw omgeving die kanker heeft?

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

LEERLINGEN VOORSTELLING. 16 april 2017

LEERLINGEN VOORSTELLING. 16 april 2017 LEERLINGEN VOORSTELLING 16 april 2017 Het is bijna zover! De leerlingenvoorstelling in Theater De Kampanje te Den Helder op zondag 16 april, waar alle danseressen al druk voor aan het repeteren zijn, komt

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

One small step for machine

One small step for machine One small step for machine door Jody van den Tillaart leestijd: 5 min 2014 bracht ons eindelijk weer eens ruimtevaarthistorie. De Rosetta-missie naar en landing op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta's

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching ,-./-/ &1"-*((&2"+-- %"&'"##"+-*0'-1/-3"#""&2-- 4"56-.-#(%"-7"89-:0"#;-<<-=00& Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching ,-./-/ &1-*((&2+-- %&'##+-*0'-1/-3#&2-- 456-.-#(%-789-:0#;-<<-=00& Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 14 van 7 december 2018

Nieuwsbrief nummer 14 van 7 december 2018 Nieuwsbrief nummer 14 van 7 december 2018 Sinterklaas Op woensdag 5 december kwam Sinterklaas met vier pieten op school.alle kinderen stonden op het plein opgesteld om Sinterklaas welkom te heten. De ouderejaars

Nadere informatie

Het verminderen van plasticvervuiling in de oceaan - Onze plastic voetafdruk

Het verminderen van plasticvervuiling in de oceaan - Onze plastic voetafdruk WIJSHEIDS WERKBLAD 1.1 / HOOFDSTUK 3 / LEEFTIJD 10-12 NAAM: DATUM: Het verminderen van plasticvervuiling in de oceaan - Onze plastic voetafdruk Hoeveel wegwerpplastic gebruik je denk je per jaar? Vul het

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar een winkel om

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2017

Nieuwsbrief maart 2017 Nieuwsbrief 14 14 maart 2017 Schoolagenda Maandag 27 maart Zondag 2 april Maandag 3 april De volgende nieuwsbrief verschijnt 16.30 uur: KSG dienst MR vergadering Nieuws uit het kantoortje. Afgelopen zaterdag

Nadere informatie

Strategietoets strategie 1 en 2 Begrijpend lezen. Niveau A

Strategietoets strategie 1 en 2 Begrijpend lezen. Niveau A Strategietoets strategie 1 en 2 egrijpend lezen Niveau Strategietoets begrijpend lezen - strategie 1 en 2 Niveau 2 Lees de tekst hieronder en beantwoord de vragen 1 t/m 3. 1 Veilige olifantenpaden 2 oor

Nadere informatie

Nederlands. Schrijven. voor 1F Deel 1 van 5

Nederlands. Schrijven. voor 1F Deel 1 van 5 Nederlands Schrijven voor 1F Deel 1 van 5 Colofon Auteur: Mieke Lens Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: PPMP Prepress, Wolvega Illustraties: Edu Actief b.v. Titel:

Nadere informatie

Recreatieprogramma. Vrijdag 20 april t/m vrijdag 27 april. Welkom op De Kurenpolder Recreatie Wij wensen u een fijn verblijf!

Recreatieprogramma. Vrijdag 20 april t/m vrijdag 27 april. Welkom op De Kurenpolder Recreatie Wij wensen u een fijn verblijf! Recreatieprogramma Vrijdag 20 april t/m vrijdag 27 april Welkom op De Kurenpolder Recreatie Wij wensen u een fijn verblijf! Kijk snel verder voor het complete programma van het recreatieteam! Recreatieprogramma

Nadere informatie

Kleine motoriek kist

Kleine motoriek kist Kleine motoriek kist Benodigd materiaal (per kind) Programma Materiaal Programma Materiaal Bovenarmsturing 1 Bal Tennisbal Ballon Vingervaardigheid 3 tennisbal Stereoteken spullen Bovenarmsturing 2 Ballon

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert

Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag Nederlands De foto in mijn hoofd door Yennik Meert Boekverslag door een scholier 1960 woorden 2 februari 2007 7,8 9 keer beoordeeld Auteur Genre Yennik Meert Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak

Nadere informatie

helemaal niet niet mee eens niet mee eens mee eens helemaal mee eens. In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis.

helemaal niet niet mee eens niet mee eens mee eens helemaal mee eens. In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis. helemaal niet niet niet helemaal Naam: In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis. Jij moet aangeven of je het met de uitspraken eens bent of niet. Bij elke vraag kun je kiezen

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Tijdens het lezen van een tekst,

Nadere informatie

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging

Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Info@piresearch.nl www.piresearch.nl Stappenplan: maken van een beloningskaart Je kind stimuleren door aanmoediging Een beloningskaart helpt ouders gericht aandacht te besteden aan gewenst gedrag van hun

Nadere informatie

Strategietoets strategie 6 en 7 Begrijpend lezen. Niveau B

Strategietoets strategie 6 en 7 Begrijpend lezen. Niveau B Strategietoets strategie 6 en 7 egrijpend lezen Niveau Strategietoets begrijpend lezen - strategie 6 en 7 Niveau 2 Lees de tekst hieronder en beantwoord de vragen 1 t/m 3. 1 Robot Eddy voor de klas 2 oor

Nadere informatie

HOE KOM JE NAAR DE LES?

HOE KOM JE NAAR DE LES? HOE KOM JE NAAR DE LES? Kom je met de auto naar de les? Hoe komen je collega s naar de les? Wat moet je doen? 1. Maak de oefening op blad 2. Je verbindt de tekeningen met de juiste woorden. Je werkt samen

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst

Tekst lezen en vragen stellen over de tekst Voorspellen Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en het plaatje. Tekst lezen en vragen stellen over de tekst 1. Lees de uitleg. Als je een tekst actief leest,

Nadere informatie

Receiving the Day. Dag 7 - Commitment

Receiving the Day. Dag 7 - Commitment Receiving the Day Dag 7 - Commitment Dag 7 Commitment Meet this day with full reverence, expecting remarkable lessons and discoveries, aligning with and amplifying the positive energy all around us, looking

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

LES 9. Eet, drink en blijf gezond. Doe Lees. Lees. Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, Loop Leer. Bid dat je gezonde beslissingen zal.

LES 9. Eet, drink en blijf gezond. Doe Lees. Lees. Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, Loop Leer. Bid dat je gezonde beslissingen zal. Eet, drink en blijf gezond Sabbat Doe Lees Daniël 1 door. Lees Zondag 'Eet, drink en blijf gezond.' Schrijf Vraag thuis om een leeg blik, schrijf de power text op een stuk papier en plak deze op het blik.

Nadere informatie

Letters, woorden, boeken

Letters, woorden, boeken Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Letters, woorden, boeken Participatie: De bibliotheek Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Letters, woorden, boeken, 2016 Dit boekje

Nadere informatie

Rachab. Schrijf op de naam Rachab een woordgedicht. Maandag 9 december Muziek op maandag Luister naar muziek/een lied dat voor jou over vrede gaat.

Rachab. Schrijf op de naam Rachab een woordgedicht. Maandag 9 december Muziek op maandag Luister naar muziek/een lied dat voor jou over vrede gaat. Welkom bij de Advents Schrijfkalender 2013 van Attraversiamo. Graag bied ik je deze kalender vol met bezinning en creatief schrijven oefeningen kosteloos aan. Onderaan vind je de handleiding. Je hoeft

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang www.edusom.nl Thema Kinderen en school. Les 17. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. Ze belt naar een kinderdagverblijf. Is er een plaats vrij? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat

Nadere informatie

Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk?

Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk? Rots & Water Wat wil ik op mijn school? Hoe ga ik aan het werk? Maak ik gebruik van bestaand materiaal? Nee? Dan heb ik niks aan deze workshop Ja? Blijf dan vooral zitten Er is zo ontzettend veel materiaal

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de tekst actief met het stappenplan. In de tekst staan veel verwijswoorden, zoals hij, ze, het en dat. Markeer de woorden tijdens het lezen. Kom je nog moeilijke

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Werkblad Motivatie en psycho-educatie

Werkblad Motivatie en psycho-educatie Werkblad Motivatie en psycho-educatie Waar heb je last van? Wat zijn je klachten? Waarom wil je ervan af? Wat heb je eraan als je EMDR doet? Teken of beschrijf hier je prinses. Werkblad Dagelijks leven

Nadere informatie

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema

DE DIENST VAN HET WOORD. Gebed bij de opening van het Woord. Inleiding bij het thema Zondag 17 januari 2016-2 e zondag na Epifanie THEMA: Ruth voelt zich welkom DE DIENST VAN HET WOORD Gebed bij de opening van het Woord Inleiding bij het thema Ruth voelt zich welkom, dat is het thema van

Nadere informatie