positieve verrassing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "N@Tschool! positieve verrassing"

Transcriptie

1 Strakke implementatie: positieve verrassing We hebben veel gewicht gehangen aan het vertrouwen dat we moesten hebben dat de leverancier dit implementatietraject aan kon. Christelijke Hogeschool Windesheim is per 1 september 2013 instituutsbreed overgestapt van Blackboard naar N@Tschool! als ELO. Aan deze overstap ging een aanbesteding vooraf, waardoor de implementatie van de nieuwe ELO pas startte in de lente van datzelfde jaar. Geert van der Wijk was projectleider namens Windesheim: Het was prettig dat we van tevoren goed hebben nagedacht over wat we nu precies nodig hadden. We konden daardoor aan leveranciers goed duidelijk maken wat we van hen verwachtten. Ruimer kijken dan alleen Blackboard Waarom er afscheid is genomen van Blackboard? Van der Wijk: De ELO (Blackboard versie 8) was verouderd geraakt. Vanuit het onderwijs was ook behoefte om meer te kunnen doen dan hetgeen Blackboard standaard aanbiedt. Bijvoorbeeld het werken met een portfolio. Als we zouden upgraden naar de nieuwste versie van Blackboard, stond ons sowieso een pittige implementatie te wachten, omdat deze heel anders is dan we gewend waren. Deze twee zaken hebben ons doen besluiten om ruimer te kijken dan alleen naar Blackboard. En zo de best passende opvolger te krijgen van de bestaande ELO. Vertrouwen in de leverancier Naast de onderwijskundige benodigdheden, zorgde de krappe tijdspanne waarin het project gerealiseerd moest worden voor een belangrijk onderdeel van de eisenlijst. De gekozen oplossing moest een systeem zijn dat áf is, waar niet teveel meer aan geknutseld moet worden. Van der Wijk: Naast die eis hebben veel gewicht gehangen aan het vertrouwen dat we moesten hebben dat de leverancier dit implementatietraject aan kon. Wij vonden het belangrijk dat de leverancier voldoende ervaring heeft in het hoger onderwijs, succesvolle migraties van Blackboard kan overleggen en dat er een plan op tafel kwam waarvan wij konden zeggen: ja, zo gaat het lukken!

2 Aanpak implementatie Volgens de door Three Ships bedachte implementatieaanpak is een stuurgroep en projectgroep opgezet. Hieronder vielen teams die zorgden voor verschillende deelonderwerpen: migratie van courses, maken van sjablonen, ontwikkelen van koppelingen, opleiden van keyusers en communicatie naar stakeholders zoals Windesheim medewerkers. Ook is een klankbordgroep ingesteld, waarin docenten en studenten konden meepraten over de nieuwe ELO. In alle groepen waren specialisten van zowel Windesheim als Three Ships actief. Tegelijkertijd is samen met partner Acknowledge in een werkgroep de beheerorganisatie opgezet, waarmee Windesheim na oplevering zelf achter het stuur kon plaatsnemen. Met deze opzet kon de strakke planning gehaald worden en is de omgeving tijdig en volgens specificatie opgeleverd. Tevreden over positieve instelling Van der Wijk: We hebben een prettig lopende samenwerking met leverancier. Tijdens de implementatie hebben we de nodige issues gehad, maar de lijntjes met leverancier zijn kort zodat er snel geschakeld kan worden. Sinds we in productie zijn komt het ook nog steeds voor dat er iets niet goed gaat met een update, of dat we tegen performance issues aanlopen die door hostende partij moeten worden opgelost. Maar we zijn met zijn drieën in dit avontuur gestapt en alle partijen hebben er alle belang bij om issues snel aan te pakken. Ik ben tevreden over de positieve instelling en proactieve houding van Three Ships. Blij met nieuwe functionaliteit De extra functionaliteiten van de nieuwe leeromgeving bevallen ook: De ingebouwde materialenbank van zorgt ervoor dat we content kunnen hergebruiken in meerdere modules. Dat is nieuw voor ons. Datzelfde geldt voor het portfolio en bijvoorbeeld Silverpoint, een leuke module om je content interessanter en rijker aan te bieden. Ook kunnen we nu het hele begeleidingsproces volledig binnen de omgeving houden, in plaats van het downloaden en opnieuw uploaden van bestanden wat voorheen de praktijk was. Wat dat betreft zijn we erop vooruit gegaan. Komend studiejaar gaat Windesheim experimenteren met een paar add-ons op de leeromgeving. Doel is te kijken of en hoe deze meerwaarde bieden aan het onderwijsleerproces, meldt Van der Wijk. Hierbij denkt men aan inzetten van een geïntegreerde virtuele klas en 360 graden feedback. GEÏNTEGREERD IN HET APPLICATIELANDSCHAP Course lifecycle management door koppeling Educator en Courses worden automatisch voor studenten en begeleiders klaargezet. De koppeling is ook voorbereid op het automatisch opruimen van courses (intrekken autorisatie deelnemers/begeleiders en archiveren van de course). Op dit moment gebeurt het opruimen nog met een handmatige actie. Eenduidige authenticatie door koppeling met SURFconext: Met 1x inloggen aan de slag Koppeling met Ephorus: Plagiaatdetectie vanuit inleveropdracht in portaal voor Windesheim docenten.

3 Elke Windesheim course is voorzien van een inleiding op het onderwerp. Deze worden gemaakt met Silverpoint. Even wennen In het begin merkte je dat docenten moesten wennen aan een nieuwe, andere omgeving. Nu zie ik wel dat men meer durft te klikken en er dus ook meer uit kan halen, stelt Martijn van den Berg. Van den Berg is één van de twee functioneel beheerders die op de Zwolse campus onder andere verantwoordelijk is voor het functioneel beheer van We krijgen sowieso minder vragen van gebruikers. Dat is meestal een goed teken. Geert van der Wijk: Bij de start van het studiejaar was er veel onvrede omdat niet alle courses klaar stonden in De koppeling met Educator (waar men het onderwijs ontwerpt) werkte prima, maar de administratie was aan onze kant niet overal op orde. Omdat de materie voor de helpdesk ook nieuw was, gaf dat wat deining. Inmiddels loopt dat proces beter. Tijd besparen door standaardisatie Windesheim heeft ervoor gekozen om binnen de ELO zoveel mogelijk te standaardiseren. Van studieroutes (cursussen, of courses ) tot projecten met discussiefora en portfolio s: het wordt allemaal op basis van sjablonen neergezet. Van den Berg: Het hangt van de individuele docent af of deze nog wat wijzigt aan bijvoorbeeld de opzet van een project. Met de sjablonen hebben we ervoor gezorgd dat docenten en studenten in ieder geval altijd aan het werk kunnen, zonder met zaken zoals permissies in de knel te komen. Dat bespaart ons als beheerders ook tijd. Winst boeken In de wizards en beheeropties voor projecten is nog veel winst te boeken, stelt van der Wijk. We hebben projectsjablonen, maar de benodigde stappen om deze sjablonen goed neer te zetten zijn momenteel te complex voor onze docenten. Ook het beheer van bestaande projecten is in de huidige versie behoorlijk ingewikkeld. Op dit vlak hebben we dan ook de nodige functionele requests ingediend bij Three Ships. Hiernaast zijn we betrokken als bètapartner voor N@Tschool! versie 12 en proberen we input aan te leveren voor betere usability.

4 INSCHRIJVEN OPEN COURSES MET THREE SHIPS WEBSHOP Windesheim draait pilots om belangstellenden via open courses kennis te laten maken met studeren bij Windesheim. De eerste pilot is gericht op middelbare scholieren, zij kunnen zich oriënteren op de lerarenopleiding van Windesheim. Binnenkort volgt een doorstroommodule voor verpleegkunde, gericht op MBO doorstromers. Met deze open courses wil Windesheim aankomend studenten een helder beeld geven van wat studeren op de hogeschool inhoudt. En zo mede uitval terug te dringen. Om dit te regelen gebruikt Windesheim de Three Ships Webshop. Bij inschrijving via de Webshop maakt deze automatisch een account met bijbehorende course aan in en koppelt de aspirant-student aan een begeleider. AANBOD OP BASIS VAN ASP Waar veel scholen in eigen beheer hosten op een interne server, heeft Windesheim gekozen voor inzet op basis van Application Service Providing (ASP). ASP betekent in dit geval dat de applicatie als een online dienst wordt aangeboden voor een all-in abonnementsbedrag. Er zijn geen investeringen in hardware nodig en de ASP-aanbieder zorgt voor installatie, onderhoud en (technisch) beheer, en ontzorgt daarmee de afnemer. Voor Windesheim werken Acknowledge en Three Ships samen als ASP-aanbieder. Acknowledge biedt een breed pakket ICT diensten op het gebied van managed services en hosting voor organisaties in binnen- en buitenland. Het datacenter van ICT dienstverlener Acknowledge is hiervoor ISO gecertificeerd. De samenwerking gaat verder dan alleen hosting: tijdens de implementatie heeft bijvoorbeeld de door Acknowledge naar voren geschoven BizTalk-expert het inbedden van in het applicatielandschap van Windesheim mogelijk gemaakt. Nu de ELO in gebruik is, werken de specialisten van Three Ships en Acknowledge op alle niveaus dagelijks samen om de omgeving van Windesheim 24/7 up-todate en beschikbaar te houden.

5 Uit de praktijk: Wetenschappelijk onderbouwde e-learning De lerarenopleidingen basisonderwijs en voortgezet onderwijs, en de opleiding verpleegkunde zijn bij Windesheim grotendeels op afstand te volgen. Deze afstandslerentrajecten zijn ontworpen op basis van het promotieonderzoek van Anneke Smits, docent en onderwijsadviseur bij Windesheim. Studenten die kiezen voor afstandsleren komen alleen naar de campus wanneer dat echt nodig is. De rest gaat via de leeromgeving. En met succes: uit het onderzoek (Smits 2012) is gebleken dat de slagingspercentages van het e-learningtraject vergelijkbaar is met de dagopleidingen van Windesheim. Sociale en cognitieve interactie Wij willen ons onderwijs digitaal uitvoeren waar dit een meerwaarde heeft. Het gebruik van boeken blijft onverkort van belang. Dat stelt Diane van der Linde, Bedrijfsinformatie Coördinator voor het domein Bewegen en Educatie. Onder dit domein vallen de lerarenopleidingen, ook die op afstand. Bij afstandsleren moeten studenten alles in de leeromgeving kunnen vinden wat ze nodig hebben. Hierin is structuur belangrijk, maar vooral ook de sociale en cognitieve interactie tussen studenten. Structuur als houvast Elke cursus heeft een vaste indeling. Van der Linde: Wij hebben gekozen voor een weekindeling, omdat wij merken dat studenten het beste kunnen werken met studeerbare onderdelen per week. Dat betekent dat we voor elke week leerdoelen, opdrachten en literatuur aanbieden. Voor elk onderwerp is ook een inhoudelijke introductie beschikbaar in de vorm van een Silverpoint met een diagnostische toets. Dat doen we om de student te ondersteunen bij het leerproces, stelt Van der Linde. Het doornemen van de Silverpoints is niet vrijblijvend.

6 Deze structuur is ook nuttig voor de begeleiders, legt Van der Linde uit: We kunnen in de ELO registreren wat een student per week heeft bekeken en bijgedragen heeft in de werkruimte of het forum. De begeleider kan snel ingrijpen. Die snelheid is erg belangrijk bij afstandsleren om iedereen aan boord te kunnen houden. Samenwerken en discussie Afstandsleren gebeurt bij Windesheim in groepen van maximaal acht mensen. Van der Linde: Als de groepen groter zijn dwing je de studenten en docenten om teveel bijdragen te lezen. Dat is niet goed voor de sociale context die nodig is om van afstandsleren een succes te maken. De interactie concentreert zich in de projecten en discussiefora, legt Van der Linde uit. In ons afstandsleren draait veel om samenwerken aan opdrachten en peerfeedback, daarnaast worden leergesprekken gevoerd in het forum. De docent zorgt ook dat hij regelmatig zichtbaar is in de ELO; hij modereert de forumberichten en de samenwerking in de werkruimte. Uit het onderzoek van Smits kwam ook naar voren dat het zelf kunnen kiezen van online samenwerkpartners de kwaliteit van de samenwerking ten goede komt. Daarom laten we de studenten inschrijven op projectgroepen. Door deze keuzemogelijkheid kunnen ze aansluiten bij studenten waarmee eerder prettig is samengewerkt. Voor ons is het erg belangrijk dat we in de nieuwe leeromgeving al deze interactie tot stand kunnen brengen. Pareltjes en aandachtspunten Van der Linde wordt blij van de flexibiliteit en het gemak van de materialenbank en auteurstool Silverpoint. Er moest nog wel wat veranderen aan de functionaliteit van het forum. Van der Linde: Het groepsgevoel kan deels door goede begeleiding gerealiseerd worden, maar de software moet dat ook helemaal kunnen ondersteunen. De gewenste aanpassingen zijn nagenoeg opgeleverd en brengen waar ze op gehoopt hadden, aldus Van der Linde. Docenten hebben nog wel wat moeite met het klaarzetten van projecten en fora, daar liggen nog wat aandachtspunten voor de leverancier. De huidige werkwijze vinden veel collega s nog te complex. Elke docent onderwijsontwikkelaar Vrijwel alle docenten bij het domein Bewegen en Educatie zijn ook onderwijsontwikkelaar. Van der Linde: Een docent is vaak expert in zijn vakgebied. Die weet dus ook wat de beste bronnen zijn, goede artikelen enzovoorts. Naast het arrangeren van content maken zij ook veel content zelf. De vorm is heel divers: van geschreven content tot videomateriaal, afbeeldingen en animaties. In de ene module gaat dat verder dan in de andere, afhankelijk van de keuzes van de opleiding. Wij hebben het gebruik van Silverpoint hierbij domeinbreed gestimuleerd. Voorbeeld van één van de duizenden Windesheim courses.

7 C o m a k e r s h i p i n d e F l e v o p o l d e r De studenten van Windesheim Flevoland leren volgens het Comakership-concept. Een Comakership is een specifieke opdracht voor een student op hboniveau. Deze opdracht komt uit de praktijk, en is een echte opdracht waar het leerbedrijf daadwerkelijk wat aan heeft. Studenten gaan aan de slag voor externe opdrachtgevers en leveren in enkele maanden op hbo-niveau diensten en producten op. Einde aan de worsteling Het ICTO team bestaande uit Hans Bastiaan, Martijn Suijkerbuijk, Pieter Roege en Bert van de Velden draagt zorg voor de digitale leeromgeving in Almere. Wij werkten met Sharepoint LMS. Toen de aanbesteding kwam zijn we daar op aangehaakt, omdat uniformiteit van systemen tussen Windesheim in Zwolle en hier wel zo praktisch is, legt Bastiaan uit. Bovendien hadden we met Sharepoint wel vaker klachten, over permissies rond inleveropdrachten bijvoorbeeld. Van dergelijke worstelingen zijn we nu af. Het werken met N@Tschool! heeft een aantal voordelen als het om beheerlast gaat aldus Bastiaan. Zo hoeven docenten door de koppeling met Educator niet meer zelf de studenten in te schrijven voor courses. En wij als beheerders hoeven niet meer handmatig courses klaar te zetten. Dat is heel prettig. Pijnlijk duidelijk We kijken nu ook naar Studie Planning en Beheer Systeem voor het plannen van inlevermomenten, meldt Suijkerbuik. Het Comakership betekent dat onze studenten vaak bij het leerbedrijf zijn. Dan is een goed overzicht van wat er wanneer gebeuren moet gewoon nodig. Ook voor begeleiders op school. Suijkerbuijk weet over dat inzicht nog een opvallende anekdote te vertellen: We hebben al meegemaakt dat studenten in het wijzigingenoverzicht van een project zagen dat hun docent pas een uur voor hun presentatie naar de documenten gekeken heeft. Zoiets was in Sharepoint niet te zien. En dat kunnen studenten natuurlijk pijnlijk duidelijk maken wanneer een docent kritische opmerkingen heeft. ALS HET MAAR WERKT Ingeklemd tussen goedgehumeurde studenten, keken we even mee bij een werkcollege aan het begin van een nieuwe module. Een stralende januarizon vormde een prima achtergrond voor de start van een nieuw blok Onderwijskunde II. Het is gebruikelijk dat in het eerste college ook datgene wat studenten in de leeromgeving moeten doen even aan bod komt. De docente was net terug van zwangerschapsverlof, en had daardoor de introductie van N@Tschool! aan het begin van het studiejaar niet meegemaakt. Dat was echter geen probleem: de course stond gevuld klaar in de leeromgeving, voorzien van een door de docente zelf in Silverpoint gemaakte introductie van de stof. En de studenten? Die wisten al lang hoe de course eruit zag net als alle andere. Als het maar werkt, dan is het goed.

8 FEITEN EN CIJFERS VAN OVEREENKOMST TOT OPLEVERING IN 4 MAANDEN Publicatie aanbesteding Bekendmaking gunning aanbesteding: Ondertekening overeenkomst Scholing 150 key-users: Automatische migratie ca Blackboard courses Koppeling met administratiesysteem Educator opgeleverd Koppeling met SURFconext opgeleverd Finale Acceptatie Implementatie gereed Ingebruikname:Aantal gebruikers mei 2013 mei-juni FEITEN EN CIJFERS Aantal gebruikers Maximum aantal gelijktijdig ingelogde gebruikers: Gemiddeld aantal inlogs per maand Aantal ingeleverde bestanden september-januari Aantal portfoliodeelnemers in de omgeving In gebruik zijnde courses in omgeving (*) (*) studenten en medewerkers Inzet in het onderwijs Three Ships N@Tschool! Three Ships Studieplanning en Beheer Systeem Three Ships Mobile App Three Ships Webshop Voor: Dagonderwijs Afstandsleren Comakership onderwijsconcept (Flevoland) Meer weten? Wilt u meer weten over de Three Ships werkwijze en oplossingen? Bel ons: of kijk op threeships.nl Three Ships Three Ships Bovendijk PC Rotterdam T F info@threeships.nl

Van Blackboard naar N@tschool! Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT

Van Blackboard naar N@tschool! Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT Van Blackboard naar N@tschool! Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT Even voorstellen Afgelopen 3 jaar vooral bezig met implementatie en doorontwikkeling nieuwe ELO en digitale toetsapplicatie (QMP->Surpass)

Nadere informatie

Pilots doorontwikkeling ELO. Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT

Pilots doorontwikkeling ELO. Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT Pilots doorontwikkeling ELO Geert van der Wijk Adviseur Onderwijs & ICT Even voorstellen - Implementatie/doorontwikkeling ELO en Digitaal toetsen - Implementatie CRM/relatiebeheer Even polsen Ga naar m.socrative.com

Nadere informatie

Competentie Management module

Competentie Management module Op 15 juni is de nieuwe versie van Three Ships N@Tschool! gelanceerd. Versie 10 biedt veel nieuwe functionaliteit. Daarnaast zijn een aantal onderdelen sterk verbeterd. Pascal van den Biggelaar, product

Nadere informatie

Innovaties in e-learning. Jos Herkelman

Innovaties in e-learning. Jos Herkelman Innovaties in e-learning What s new? Jos Herkelman Wat is er al bereikt? N@Tschool! v11 Overzicht ; eenvoud ; open ; sneller werken Betere informatievoorziening i i i rondom inloggen Portaalfunctionaliteit:

Nadere informatie

Didactische meerwaarde van de ELO in het Primair Onderwijs

Didactische meerwaarde van de ELO in het Primair Onderwijs Didactische meerwaarde van de ELO in het Primair Onderwijs Verkenning rondom mogelijkheden, meerwaarde en aandachtspunten 27 januari 2011 NOT Academie Presentatie: Arnout Vree a.vree@avetica.nl www.avetica.nl

Nadere informatie

Handen uit de mouwen met Action Learning. Robin Groenbos Trainer / Consultant Three Ships

Handen uit de mouwen met Action Learning. Robin Groenbos Trainer / Consultant Three Ships Handen uit de mouwen met Action Learning Robin Groenbos Trainer / Consultant Three Ships Agenda Wat is Action Learning? Inrichting en opzet bij de Hogeschool Rotterdam Extra: Leerstijlen bepalen m.b.v.

Nadere informatie

Three Ships Learning Solutions

Three Ships Learning Solutions Three Ships Learning Solutions Wiel van de Berg Algemeen Directeur Jos Herkelman Teamleider trainer/consultants Agenda Kennismaken Samen aan jezelf werken Praktisch aan de gang in PO en VO/(M)BO Kaders

Nadere informatie

Dennis Boot. ondersteund door Web 2.0. Samenwerken en begeleiden

Dennis Boot. ondersteund door Web 2.0. Samenwerken en begeleiden Samenwerken en begeleiden ondersteund door Web 2.0 Dennis Boot Evaluatie van Google Sites en Google Apps tijdens stages en projecten in het onderwijs. Inhoud Inleiding... 1 Google Sites i.c.m. Google Apps

Nadere informatie

Op bezoek bij: Aart Dokter

Op bezoek bij: Aart Dokter De docent aan het woord Op bezoek bij: Aart Dokter Aart Dokter geeft leiding aan het project waarbij docenten zelf herhalingsopgaven ontwikkelen met behulp van de wiskunde omgeving van het Freudenthal

Nadere informatie

Three Ships N@Tschool! v12

Three Ships N@Tschool! v12 Three Ships N@Tschool! v12 ALV Gebruikersvereniging 13-11-2013 Wiel van de Berg Doelen met v12 Sneak Preview v12 N@Tschool! v1 2 Planning v12 Algemeen Aansluiten bij beleving van nu Werken met tablets

Nadere informatie

Dataportabiliteit. Auteur: Miranda van Elswijk en Willem-Jan van Elk

Dataportabiliteit. Auteur: Miranda van Elswijk en Willem-Jan van Elk Dataportabiliteit Auteur: Miranda van Elswijk en Willem-Jan van Elk Cloud computing is een recente ontwikkeling die het mogelijk maakt om complexe ICTfunctionaliteit als dienst via het internet af te nemen.

Nadere informatie

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs

Open & Online. De (mogelijke) rollen van bibliotheken. Onderwijs Open & Online De (mogelijke) rollen van bibliotheken Onderwijs Enthousiasme om mee te werken aan het onderzoek De opkomst hier vandaag Vragen en nieuwsgierigheid Leidraad met vragen opgesteld Telefonische

Nadere informatie

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk)

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Christine Prast, onderwijskundige Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Vooraf Onderwijskundig kader waarbinnen herontwerp plaatsvond Uitgangspunt bij het hier

Nadere informatie

Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar

Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar Hoe moest dat ook alweer met Blackboard, denkt menig docent in de week voorafgaand aan het nieuwe studiejaar. Om uw geheugen op te frissen en u snel

Nadere informatie

Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud

Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud Woonwaard Augustus 2014 Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud Pagina 2/5 Motion10 helpt Woonwaard naar de cloud Woonwaard is een moderne, procesgerichte woningcorporatie.

Nadere informatie

Three Ships e-book platform

Three Ships e-book platform Three Ships e-book platform Eenvoudig van PDF omzetten naar SCORM en HTML5 e-books Aanbieden via eigen verkoopkanaal Automatische koppeling met de LearningBOX en/of eigen ELO e-books ook beschikbaar op

Nadere informatie

Varianten van digitaal toetsen. N@tschool gebruikersdag 22 april 2008

Varianten van digitaal toetsen. N@tschool gebruikersdag 22 april 2008 Varianten van digitaal toetsen N@tschool gebruikersdag 22 april 2008 Even voorstellen Albert van Embden Docent aan de Hogeschool Rotterdam (voorheen HES) Instituut voor Financieel Management (IFM) Kwantitatieve

Nadere informatie

Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet!

Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet! ziekenhuis Open voor iedereen. Ook via mobiel en tablet! Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda is een modern, flexibel, slagvaardig en ondernemend ziekenhuis met zo n 450 bedden en ruim 125 medisch

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

Permissiegroepen. Aanmaken nieuwe permissiegroep. 1. Klik op + Nieuw en geef de permissiegroep een naam.

Permissiegroepen. Aanmaken nieuwe permissiegroep. 1. Klik op + Nieuw en geef de permissiegroep een naam. Permissiegroepen Het inrichten van de permissiegroepen is een leidraad voor wat een gebruiker kan zien en aanpassen binnen de ELO. Per groep gebruikers kunnen permissiegroepen worden aangemaakt waarmee

Nadere informatie

Three Ships N@Tschool!

Three Ships N@Tschool! Three Ships M a a k t l e r e n a l t i j d e n o v e r a l m o g e l i j k Een leven lang leren, op iedere plaats en op ieder moment. Dit toekomstbeeld krijgt steeds meer vorm in de dagelijkse realiteit.

Nadere informatie

Online voorbereiden op de start van je opleiding

Online voorbereiden op de start van je opleiding Online voorbereiden op de start van je opleiding LIESBETH GEBBEN Aanmelders bij het domein Techniek kunnen in aanloop naar hun studie hun niveau verhogen door online courses te volgen op het gebied van

Nadere informatie

Doe de poll via the Live App

Doe de poll via the Live App INGRID LIGTHART Je software in de private cloud Doe de poll via the Live App Iedereen heeft het over cloud Cloud is de toekomst Doe mee aan de private cloud poll! Geef nu uw mening via de Exact live app

Nadere informatie

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken Bert Plaat i-coach MBO 3-4 PowerPoint & Lessen maken Eerste opzet Invoegen media zoals video, camera, screencast Inspreken en opslaan als video De rol van Movie Maker Opdrachten studenten Probleem: Ontsluiting

Nadere informatie

t Voorbeelden uit de praktijk

t Voorbeelden uit de praktijk De digitale it VMBO intersectoraal t Voorbeelden uit de praktijk VMBO Intra Groen Uitwerking op het Leerlingenportaal Uitwerkingen in studieroutes Materialen afkomstig van Het ontwikkelcentrum Beschikbaar

Nadere informatie

ad Matres Upgrade Functioneel Beheer Word in drie maanden functioneel beheerder Benut je werkervaring Leren in de praktijk Persoonlijke begeleiding

ad Matres Upgrade Functioneel Beheer Word in drie maanden functioneel beheerder Benut je werkervaring Leren in de praktijk Persoonlijke begeleiding Upgrade Functioneel Beheer Leren in de praktijk Benut je werkervaring Opleiding op maat Persoonlijke begeleiding Word in drie maanden functioneel beheerder Upgrade Functioneel Beheer Als je - optimaal

Nadere informatie

CURRICULUM PLANNING SCENARIO S TON PEETERS, DICK KAMPMAN

CURRICULUM PLANNING SCENARIO S TON PEETERS, DICK KAMPMAN CURRICULUM PLANNING SCENARIO S TON PEETERS, DICK KAMPMAN INTRODUCTIE Er komen steeds meer studenten op de opleiding Biologie af. Dit heeft als gevolg dat de zaalreserveringen en planning van docenten en

Nadere informatie

The Courseware Company BV Postbus 394 3500 AJ UTRECHT Tel: 030 2399 090 Fax: 030 2399 091 www.courseware.nl BTW: 80.63.88.407.B.

The Courseware Company BV Postbus 394 3500 AJ UTRECHT Tel: 030 2399 090 Fax: 030 2399 091 www.courseware.nl BTW: 80.63.88.407.B. Articulate Studio 13 PRO Algemeen Maak snel e-learningmodules, quizzen en andere interactieve content met een auteurstool waarmee je meteen aan de slag kunt! Onderdelen Studio PRO Articulate Studio PRO

Nadere informatie

Ict op de universitaire lerarenopleidingen: trends, issues & lessons learned. Alessandra Corda ICLON/UL Frits van Kouwenhove UOCG/RUG

Ict op de universitaire lerarenopleidingen: trends, issues & lessons learned. Alessandra Corda ICLON/UL Frits van Kouwenhove UOCG/RUG Ict op de universitaire lerarenopleidingen: trends, issues & lessons learned Alessandra Corda ICLON/UL Frits van Kouwenhove UOCG/RUG Inhoud presentatie Trends rond ICT in de lerarenopleiding Voorbeelden

Nadere informatie

Een Persoonlijke & Flexibele Leer en Werkomgeving voor Hogeschool Leiden

Een Persoonlijke & Flexibele Leer en Werkomgeving voor Hogeschool Leiden Een Persoonlijke & Flexibele Leer en Werkomgeving voor Hogeschool Leiden Nico Juist, IM, B&S, Hogeschool Leiden voor Challengeday, project FPLO, SURFnet, 7 maart 2017 Hogeschool Leiden 12000 studenten

Nadere informatie

Verslag van de verschillende vragen en antwoorden tussen UPC en COAX NL.

Verslag van de verschillende vragen en antwoorden tussen UPC en COAX NL. Verslag van de verschillende vragen en antwoorden tussen UPC en COAX NL. In de afgelopen periode zijn er verschillende vragen bij COAX NL gekomen omtrent een aantal zaken bij UPC. Hierbij een korte samenvatting

Nadere informatie

Isala klinieken verheffen website tot communicatiemedium met Office SharePoint Server 2007

Isala klinieken verheffen website tot communicatiemedium met Office SharePoint Server 2007 Isala klinieken verheffen website tot communicatiemedium met Office SharePoint Server 2007 Vanuit een duidelijke visie op zorg verbeteren de Isala klinieken de serviceverlening en de communicatie met patiënten

Nadere informatie

Inwerken onderwijssystemen

Inwerken onderwijssystemen Als je op de Universiteit Twente gaat studeren zijn er een paar onderwijssystemen (lees websites) die je zal gaan gebruiken: - Blackboard: Hier kan je je opdrachten, vak informatie, deelcijfers en berichten

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

ARCADIS Imagine the result E-learning bij de implementatie van een DMS

ARCADIS Imagine the result E-learning bij de implementatie van een DMS ARCADIS Imagine the result E-learning bij de implementatie van een DMS 1 Agenda Korte introductie ARCADIS Document management als pijler van programma Digitaal samenwerken Doelstellingen (opleiding, support,

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

VIDEO-CONFERENCING IN DE NETWERKSCHOOL: ONDERZOEK EN AANBEVELINGEN

VIDEO-CONFERENCING IN DE NETWERKSCHOOL: ONDERZOEK EN AANBEVELINGEN VIDEO-CONFERENCING IN DE NETWERKSCHOOL: ONDERZOEK EN AANBEVELINGEN 1 De Netwerkschool ROC Nijmegen onderzocht de toepassingsmogelijkheden van videoconferencing in de Netwerkschool. Er werd zowel marktonderzoek

Nadere informatie

BPV-begeleiding op afstand. Een verbindingsconcept.

BPV-begeleiding op afstand. Een verbindingsconcept. BPV-begeleiding op afstand. Een verbindingsconcept. Probleem Studenten Verpleegkunde MBO niveau 4 volgen in het eerste leerjaar een blokstage van 10 weken. 1. Omdat het aantal stageplekken steeds minder

Nadere informatie

Voorstel # ECC1501. Voorstel: #ECC1501. Email: info@socialelephant.nl Telefoon: +31(0)641101693 Auteur: Nico van der Zaan

Voorstel # ECC1501. Voorstel: #ECC1501. Email: info@socialelephant.nl Telefoon: +31(0)641101693 Auteur: Nico van der Zaan Voorstel # ECC1501 Inhoudsopgave OPDRACHTOMSCHRIJVING WERKZAAMHEDEN ONTWIKKELEN VAN EEN WEBSITE ONTWERP REALISEREN VAN HET ONTWERP PLAATSEN VAN DE DOOR EUROPEAN CREDIT CONTROL AANGELEVERDE CONTENT VERPLAATSEN

Nadere informatie

Werken met Studienet. Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit

Werken met Studienet. Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit Werken met Studienet Louise Stijnen, Steven Verjans, Leo Wagemans Kees Pannekeet, Khaled Zamani 22 maart 2012 Open Universiteit Doelstellingen Begrijpen hoe Studienet werkt Perspectief docent/ontwikkelaar

Nadere informatie

Betere onderwijsondersteuning met Student Informatie Systemen SIS 2010: VAN INSCHRIJFSYSTEEM NAAR ONDERWIJS 2.0

Betere onderwijsondersteuning met Student Informatie Systemen SIS 2010: VAN INSCHRIJFSYSTEEM NAAR ONDERWIJS 2.0 Betere onderwijsondersteuning met Student Informatie Systemen SIS 2010: VAN INSCHRIJFSYSTEEM NAAR ONDERWIJS 2.0 MINISYMPOSIA Ter introductie / 2 Op 22 maart 2010 organiseerde M&I/Partners een minisymposium

Nadere informatie

IP Businessmanager voor gevorderden

IP Businessmanager voor gevorderden IP Businessmanager voor gevorderden mobiel integratie total cost of ownership (tco) management rapportages netwerken en ict vm en hosted oplossingen business manager integratie bedrijfs applicaties voip

Nadere informatie

De (on)mogelijkheden van SharePoint DMS/RMA Kennisdeling Sharepoint 9 december 2011

De (on)mogelijkheden van SharePoint DMS/RMA Kennisdeling Sharepoint 9 december 2011 De (on)mogelijkheden van SharePoint DMS/RMA Kennisdeling Sharepoint 9 december 2011 1 Even voorstellen Remi Scholten Manager KennisCentrum Onderwijs Manager SharePoint & Collaboration Circle Software Specialist

Nadere informatie

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 ZorgInlogPortaal.nl Geachte gebruiker, Er zijn door ons een aantal aanpassingen gedaan in de achterliggende infrastructuur op de Mijn Virtuele schijf omgeving

Nadere informatie

De Centrale ELO bij de Open Universiteit

De Centrale ELO bij de Open Universiteit De Centrale ELO bij de Open Universiteit Presentatie voor BKO-Kennismakingscursus nieuwe docenten 27 september 2011 Leo Wagemans Open Universiteit Agenda Achtergrond Studienet Blackboard Elluminate SafeAssign

Nadere informatie

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge 20/9/2011 COSTIAN NULMETING Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge Dit verslag heeft als functie de basiskennis van de startende student vastleggen, het moment van de meting is begin september

Nadere informatie

DE BUSINESS CASE VOOR DE ASP OPLOSSING VAN CRM RESULTANTS VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN

DE BUSINESS CASE VOOR DE ASP OPLOSSING VAN CRM RESULTANTS VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN DE BUSINESS CASE VOOR DE ASP OPLOSSING VAN CRM RESULTANTS VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN Inleiding CRM Resultants biedt aan haar klanten de keuze om Microsoft Dynamics CRM in huis te installeren, of om de

Nadere informatie

zorgeloos werken in de cloud

zorgeloos werken in de cloud metacom cloud functionele mogelijkheden zorgeloos werken in de cloud vanmeijel.nl bouwen kan simpeler Metacom is één van de meest bedrijfskritische applicaties binnen uw organisatie. De beschikbaarheid,

Nadere informatie

TeleTrainer: training in de e van het leren

TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer: training in de e van het leren TeleTrainer voor elke docent die betrokken is bij ICT in het onderwijs geschikt voor beginner, gevorderde en specialist geschikt voor verschillende rollen rondom

Nadere informatie

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics ALGEMEEN Het inrichten van een ICT Beheerorganisatie is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het resultaat is afhankelijk van veel aspecten.

Nadere informatie

AANBOD BLACKBOARD VOOR

AANBOD BLACKBOARD VOOR AANBOD BLACKBOARD VOOR VO UNIVERSITAIR ONDERWIJSCENTRUM GRONINGEN Rijksuniversiteit Groningen Brainbox voor voortgezet onderwijs, aanbod 2005-2007, pagina 1 Brainbox Sinds de zomer 2002 verzorgt de Rijksuniversiteit

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

Individueel procesverslag

Individueel procesverslag Individueel procesverslag Een weergave van mijn werkzaamheden binnen het G-Blok. Afdeling : Academie voor ICT & Media, Informatica Schooljaar : 2009 Blok : G Datum : 30 10-2009 Plaats : Honselersdijk Naam:

Nadere informatie

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM

AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE haalt online én offline informatie uit Microsoft Dynamics CRM AVEBE ontwikkelt en verkoopt zetmeelproducten op wereldwijde schaal. Het verkoopteam werkte met een gefragmenteerde CRM (Customer Relationship

Nadere informatie

Overheid & ICT. Bezoek onze stand D015 in de Jaarbeurs in Utrecht van 24-26 april 2012.

Overheid & ICT. Bezoek onze stand D015 in de Jaarbeurs in Utrecht van 24-26 april 2012. home introductie easyconference easycomfort scheduling over ons contact Overheid & ICT. Bezoek onze stand D015 in de Jaarbeurs in Utrecht van 24-26 april 2012. Met één klik brengt u iedereen die u wilt

Nadere informatie

Visieworkshop Zuyd Hogeschool

Visieworkshop Zuyd Hogeschool Visieworkshop Zuyd Hogeschool VANUIT ONDERWIJSVISIE NAAR EEN VISIE OP DLWO Harry Renting Lianne van Elk Aanleidingen programma Mogelijkheden van SURFconext Web2.0 applicatie vrij beschikbaar Ontwikkelingen

Nadere informatie

RAIview maakt objectieve beoordeling in de zorg mogelijk

RAIview maakt objectieve beoordeling in de zorg mogelijk RAIview maakt objectieve beoordeling in de zorg mogelijk Op basis van een uniek internationaal meetinstrument RAI, is een nieuwe gebruiksvriendelijke internettoepassing RAIview ontwikkeld. RAIview levert

Nadere informatie

Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B

Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B Werken met Studienet Workshop BKO A-0211B Leo Wagemans, Louise Stijnen, Kees Pannekeet 24 september 2013 Open Universiteit Doelstellingen Begrijpen hoe Studienet werkt Perspectief docent/ontwikkelaar

Nadere informatie

BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10

BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10 Nieuwsbrief BeheerVisie Nieuwsbrief BeheerVisie 2015, Editie 2 Nieuws BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10 BeheerVisie geeft advies MeldDesk App Message Router MeldDesk Gebruikers Forum Nieuwe MeldDesk

Nadere informatie

Shared Service Center. Elkaar ontmoeten in het Shared Service Center

Shared Service Center. Elkaar ontmoeten in het Shared Service Center Shared Service Center Elkaar ontmoeten in het Shared Service Center Programma Inleiding thema Het Shared Service Center Diner Het Shared Service Center (vervolg) Coach Opdrachtgever Studenten / medewerkers

Nadere informatie

Welkom. Persoonlijk, ambitieus en ondernemend. ICT Utrecht De weg naar onze digitale werkplek. zaterdag 7 oktober 2017

Welkom. Persoonlijk, ambitieus en ondernemend. ICT Utrecht De weg naar onze digitale werkplek. zaterdag 7 oktober 2017 Welkom Persoonlijk, ambitieus en ondernemend ICT Utrecht 2016 De weg naar onze digitale werkplek zaterdag 7 oktober 2017 Inhoudsopgave Wat is portalisatie? Aanleiding Doel Verdieping: wat willen we eigenlijk??

Nadere informatie

Permissiegroepen. Aanmaken nieuwe permissiegroep. 1. Klik op + Nieuw en geef de permissiegroep een naam.

Permissiegroepen. Aanmaken nieuwe permissiegroep. 1. Klik op + Nieuw en geef de permissiegroep een naam. Permissiegroepen Het inrichten van de permissiegroepen is een leidraad voor wat een gebruiker kan zien en aanpassen binnen de omgeving. Per groep gebruikers kunnen permissiegroepen worden aangemaakt waarmee

Nadere informatie

11 e druk september 2016 Heutink ICT

11 e druk september 2016 Heutink ICT Netwijs Leeromgeving Gebruikershandleiding voor deelnemers 11 e druk september 2016 Heutink ICT Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. In- en uitloggen... 4 1.1. Wachtwoord aanpassen... 4 2. Het Startscherm (Home-pagina)...

Nadere informatie

Wilco te Winkel. De (digitale) toekomst van de readerregeling voor het wetenschappelijk onderwijs

Wilco te Winkel. De (digitale) toekomst van de readerregeling voor het wetenschappelijk onderwijs De (digitale) toekomst van de readerregeling voor het wetenschappelijk onderwijs Wilco te Winkel Informatiemanager Coördinator auteursrechten 5 wetenschappelijke opleidingen Coördinator ICT Onderwijs Faculteit

Nadere informatie

Na standaardisatie van haar vestigingen op Windows 7 en App-V ervaart Dekker Zevenhuizen een betere performance en eenvoudiger beheer

Na standaardisatie van haar vestigingen op Windows 7 en App-V ervaart Dekker Zevenhuizen een betere performance en eenvoudiger beheer Na standaardisatie van haar vestigingen op Windows 7 en App-V ervaart Dekker Zevenhuizen een betere performance en eenvoudiger beheer Organisatie Dekker Zevenhuizen is in Nederland marktleider op het gebied

Nadere informatie

track-and-trace Kwaliteit, gemak en up-to-date inzicht

track-and-trace Kwaliteit, gemak en up-to-date inzicht Kwaliteit, gemak en up-to-date inzicht Kwaliteit, gemak en up-to-date inzicht Meten is weten. Om zeker te weten dat uw voertuigen en medewerkers optimaal presteren, wilt u inzicht in waar ze zijn en wat

Nadere informatie

VAN DUIZEND BLOEMEN NAAR EEN HORTUS BOTANICUS Het Portaal 21 januari 2010 sambo~ict Coen Free Faraday van der Linden Maarten van den Dungen

VAN DUIZEND BLOEMEN NAAR EEN HORTUS BOTANICUS Het Portaal 21 januari 2010 sambo~ict Coen Free Faraday van der Linden Maarten van den Dungen VAN DUIZEND BLOEMEN NAAR EEN HORTUS BOTANICUS Het Portaal 21 januari 2010 sambo~ict Coen Free Faraday van der Linden Maarten van den Dungen Missie-Visie Het succes van de leerling is de reden van ons bestaan.

Nadere informatie

Negenduizend NS-medewerkers hebben actuele reisinformatie in de palm van hun hand met Windows Mobile 5

Negenduizend NS-medewerkers hebben actuele reisinformatie in de palm van hun hand met Windows Mobile 5 Negenduizend NS-medewerkers hebben actuele reisinformatie in de palm van hun hand met Windows Mobile 5 Om de serviceverlening aan reizigers, de veiligheid en de interne communicatie op een nog hoger niveau

Nadere informatie

Evaluatie project webshop 2.0

Evaluatie project webshop 2.0 Evaluatie project webshop 2.0 Kim Krijt MM2A Kim Ik vind dat de productie erg goed is verlopen, wij hebben onderling geen problemen gehad. Ik vind dat er erg goed werk is geleverd. Als ik het vergelijk

Nadere informatie

Workshop N@tschool. Portfolio en Projecten FLOT. November 2009

Workshop N@tschool. Portfolio en Projecten FLOT. November 2009 Workshop N@tschool Portfolio en Projecten FLOT November 2009 1 Werkgroep Mediavoorzieningen N@tschool Inhoudsopgave Inleiding 4 Algemene doelstelling 5 Specifieke doelstelling 5 Werkwijze 6 Middelen 6

Nadere informatie

Hét centrale startportaal voor het onderwijs!

Hét centrale startportaal voor het onderwijs! Hét centrale startportaal voor het onderwijs! Mijn Omgeving Online (kortweg MOO) is een complete, persoonlijke digitale leer- en werkomgeving met sociale functionaliteiten. Door de modulaire opbouw kan

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens

A. Persoonlijke gegevens Windesheim, Gesprek op afstand Zelfevalutie/feedbackformulier Beste (aankomende) student, Hartelijk dank voor het invullen en versturen van het Intakeformulier Afstandsleren School of Education. Per e-mail

Nadere informatie

De eerste keer dat je inlogt, verschijnt een venster waarin je je wachtwoord moet wijzigen. Let op: hoofdletter gevoelig!

De eerste keer dat je inlogt, verschijnt een venster waarin je je wachtwoord moet wijzigen. Let op: hoofdletter gevoelig! Handleiding N@tschool Opleiding niveau 2 Voordat je begint Om te werken met de ELO van de Sport (ELO) dien je de beschikking te hebben over een pc met internet verbinding. De pc moet een internet browser

Nadere informatie

Xebic. Cloud Solutions voor het Onderwijs

Xebic. Cloud Solutions voor het Onderwijs Xebic Cloud Solutions voor het Onderwijs Cloud Solutions www.xebic.com Inleiding Doel Architectuur concepten OnStage, de Cloud applicatie van Xebic. 2 Inhoud Xebic Bedrijf Cloud-roots Views Cloud Applicaties

Nadere informatie

11 e Gebruikersdag Natuurlijk in Brabant

11 e Gebruikersdag Natuurlijk in Brabant WELKOM! EEN EXTRA WELKOM VOOR 11 e Gebruikersdag Natuurlijk in Brabant Het ECOSYSTEEM van het leren Het ONDERWIJS heeft veel kenmerken van een ECOSYSTEEM Een kringloop met een: Unieke dynamiek Complexe

Nadere informatie

ICT en de onderwijsorganisatie. Michiel van Geloven juni 2002

ICT en de onderwijsorganisatie. Michiel van Geloven juni 2002 ICT en de onderwijsorganisatie Michiel van Geloven juni 2002 Introductie de plaats van ICT&O in het huidige hoger onderwijs (facultair) beleid het E -onderwijsconcept implementatie financiën ICT in het

Nadere informatie

Kees Nieuwenhuyzen ROC Zeeland. BPV: logistieke nachtmerrie of...

Kees Nieuwenhuyzen ROC Zeeland. BPV: logistieke nachtmerrie of... Kees Nieuwenhuyzen ROC Zeeland BPV: logistieke nachtmerrie of... Onderwerpen Introductie ROC Zeeland en BPV OnStage: implementatie binnen de sector ICT Leerpunten uit het project Interactie en vragen Aanleiding

Nadere informatie

10 e druk januari 2016 Heutink ICT

10 e druk januari 2016 Heutink ICT Netwijs Leeromgeving Gebruikershandleiding voor deelnemers 10 e druk januari 2016 Heutink ICT Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. In- en uitloggen... 4 1.1. Wachtwoord aanpassen... 4 2. Het Startscherm (Home-pagina)...

Nadere informatie

Office 365. Overstappen of niet?

Office 365. Overstappen of niet? Office 365 Overstappen of niet? Moet je als bedrijf ook overstappen naar de cloud? Office 365 Introductie Moet ik met mijn bedrijf ook overstappen naar de cloud? Veel MKB bedrijven worstelen nogal met

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

De do s en don ts. van implementatie

De do s en don ts. van implementatie GEMIVA-SVG GROEP De do s en don ts van implementatie 27-11-2012 Door Judith Zadoks, projectleider vanuit Zadoks advies Kerngegevens Gemiva-SVG Groep Werkgebied Zuid-Holland VG, LG, NAH 4.500 cliënten 1.235

Nadere informatie

Informatieavond Byod onderwijs

Informatieavond Byod onderwijs Informatieavond Byod onderwijs Inhoud De maatschappij, onderwijs, de school, de leerling in 2013 Onderzoek van Kennisnet ICT op Canisius Uitgevers en leermateriaal Canisius en laptopondersteund onderwijs

Nadere informatie

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur Conceptdocument Informatie Architectuur Elyse Teerink 500604947 Herkanser Y. Westplat HVA 15/11/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding De doelgroep De opdracht In gesprek met kitesurfers Account en inloggen Automatisch

Nadere informatie

ACTUEEL: Uw speciale aandacht vragen wij voor hoofdstuk 5.1.1 Wijzigen inlogmethodes. Datum: maandag 12 oktober 2015 Versie 1.

ACTUEEL: Uw speciale aandacht vragen wij voor hoofdstuk 5.1.1 Wijzigen inlogmethodes. Datum: maandag 12 oktober 2015 Versie 1. 1 Inhoud 1 Inhoud... 1 2 Inleiding... 2 3 What s Next... 2 4 Revisies... 2 5 Hoofdplan... 3 5.1 Serverpark opwaarderen naar Windows Server 2012 R2 64 bit... 4 5.1.1 Wijzigen inlogmethodes... 4 5.1.2 Servers

Nadere informatie

Verslag stuurgroep. 30 november 2010

Verslag stuurgroep. 30 november 2010 Aanwezigen Verslag stuurgroep 30 november 2010 Bart Mollé (Pelckmans), Nikie Lapaire (Averbode), Geert Lybaert (Van In), Marc Devijver (Plantyn), Steven Depuydt (Plantyn), Wiel vd Berg (Three Ships), Pascal

Nadere informatie

INFOPAKKET BRIGHT EYES DESIGN 2008

INFOPAKKET BRIGHT EYES DESIGN 2008 INFOPAKKET BRIGHT EYES DESIGN 2008 Bright Eyes Design & Internet Services is een Internet bedrijf dat zich voornamelijk richt op het MKB en particulieren. Wij kunnen u adviseren in het opzetten van een

Nadere informatie

Verkenning Next DLO VU. Overzicht Alternatieve Systemen

Verkenning Next DLO VU. Overzicht Alternatieve Systemen Verkenning Next DLO VU Overzicht Alternatieve Systemen Onderwijscentrum VU Amsterdam 8 oktober 2009 2009 Vrije Universiteit, Amsterdam Overzicht Alternatieve Systemen 2 Auteur Opdrachtgever Status Versie

Nadere informatie

Basispoort. Basisinformatie voor de ICT- coördinator. Basispoort helpdocumenten: Basisinformatie voor de ICT-coördinator v1.

Basispoort. Basisinformatie voor de ICT- coördinator. Basispoort helpdocumenten: Basisinformatie voor de ICT-coördinator v1. Basispoort Basisinformatie voor de ICT- coördinator 1 Inhoudsopgave 1. Basispoort. Eén inlog voor digitaal lesmateriaal in het basisonderwijs... 3 2. Wat u als ICT-coördinator op dit moment moet weten...

Nadere informatie

SharePoint helpt ProRail het treinverkeer veiliger te maken

SharePoint helpt ProRail het treinverkeer veiliger te maken SharePoint helpt ProRail het treinverkeer veiliger te maken Case study ProRail Maart 2014 SharePoint helpt ProRail het treinverkeer veiliger te maken Pagina 2/5 SharePoint helpt ProRail het treinverkeer

Nadere informatie

GEKKO WORKS & WILMINK POEDERCOATING B.V. Over het informatiseren van een vooruitstrevend productiebedrijf

GEKKO WORKS & WILMINK POEDERCOATING B.V. Over het informatiseren van een vooruitstrevend productiebedrijf GEKKO WORKS & WILMINK POEDERCOATING B.V. Over het informatiseren van een vooruitstrevend productiebedrijf INTRODUCTIE Bas Kierkels en Dirk Wilmink Elke project is bijzonder maar de implementatie van Gekko

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

ICT moet onderdeel zijn van de bedrijfsstrategie. Careander heeft structuur in ICT-documenten met Modern Workplace

ICT moet onderdeel zijn van de bedrijfsstrategie. Careander heeft structuur in ICT-documenten met Modern Workplace ICT moet onderdeel zijn van de bedrijfsstrategie Careander heeft structuur in ICT-documenten met Modern Workplace Careander is een Protestants Christelijke zorgorganisatie en biedt zorgdienstverlening

Nadere informatie

Office 365 Implementeren. Joël de Bruijn

Office 365 Implementeren. Joël de Bruijn Office 365 Implementeren Joël de Bruijn Programma Inleiding Waar komen we vandaan? Waar willen we heen? Hoe denken we dat te bereiken? Wat is daar voor nodig? Welke uitdagingen zien we? Welk afspraken

Nadere informatie

Overzicht functies. Three Ships N@Tschool! versie 11.5

Overzicht functies. Three Ships N@Tschool! versie 11.5 Overzicht functies Three Ships N@Tschool! versie 11.5 28-11-2013 Aan de gebruiker Wij stellen uw terugkoppeling zeer op prijs. Met uw vragen en opmerkingen over het product Three Ships N@Tschool! kunt

Nadere informatie

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus (TiU) gebruikt Blackboard Learn als digitale leeromgeving. In dit document staan de meest essentiële onderdelen van Blackboard kort uitgelegd. Neem

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER. HUPRA s CLOUDWERKPLEK. Werken waar en wanneer u maar wilt!

ALLES WAT U MOET WETEN OVER. HUPRA s CLOUDWERKPLEK. Werken waar en wanneer u maar wilt! ALLES WAT U MOET WETEN OVER HUPRA s CLOUDWERKPLEK Werken waar en wanneer u maar wilt! U WILT... Onbezorgd kunnen werken. Waar en wanneer dan ook; Thuis verder werken waar u op de zaak was gebleven; Bij

Nadere informatie

Taakcluster Operationeel support

Taakcluster Operationeel support Ideeën en plannen kunnen nog zo mooi zijn, uiteindelijk, aan het eind van de dag, telt alleen wat werkelijk is gedaan. Hoofdstuk 5 Taakcluster Operationeel support V1.1 / 01 september 2015 Hoofdstuk 5...

Nadere informatie

Studeren met een functiebeperking

Studeren met een functiebeperking Studeren met een functiebeperking Informatie voor aspirant-studenten 1 Studiesuccescentrum Windesheim Inhoud Studeren met een functiebeperking, informatie voor aspirant-studenten... 1 Studeren met een

Nadere informatie