Teaser TU Delft Schaatsonderzoek: De snelle schaats

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Teaser TU Delft Schaatsonderzoek: De snelle schaats"

Transcriptie

1 Teaser TU Delft Schaatsonderzoek: De snelle schaats Inleiding Snel schaatsen kan op vele manieren. Snelheid maken op het gladde ijs vergt een speciale techniek. Door gebruik te maken van de eigenschappen van de schaats, is het mogelijk om zijwaarts af te zetten en voorwaarts te glijden. Zonder de juiste techniek is het lastig om het vermogen te leveren waardoor je vooruit komt. Wie herinnert zich niet zijn wankele eerste stappen op het gladde ijs. Blijven staan was al moeilijk, laat staan hard afzetten en snelheid maken! Naast het creëren van vermogen is een goede techniek ook noodzakelijk om met dat vermogen snelheid te maken. Hier kan het materiaal ook bij helpen. Om de prestatie te verbeteren kan je jezelf trainen (sterker worden), een betere schaats gebruiken (het materiaal) of je schaatstechniek (interactie tussen mens en materiaal) bijschaven, zie figuur 1. Om maximaal te presteren moeten alle drie de opties maximaal zijn. In het kader van wetenschappelijk onderzoek wordt aan de VU Amsterdam voornamelijk naar de fysiologie van de mens gekeken en hoe men slimmer kan trainen. Aan de TU Delft wordt o.a. gedetailleerder gekeken naar de mechanica (krachten en bewegingen) binnen een schaatsslag en hoe het materiaal dit positief kan beïnvloeden. Vergelijkbaar hoe een topschaatser zijn schaatstechniek perfectioneert, elke slag moet raak zijn. Op deze manier kan een waardeoordeel gegeven worden aan bepaalde veranderingen van het materiaal of de schaatstechniek zelf. Fig 1. Met goede techniek kun je extern vermogen creëren op het ijs en dat vermogen omzetten in voorwaartse snelheid Om in detail naar de krachten en bewegingen binnen een schaatsslag te kijken zijn diverse meetinstrumenten en kalibratieopstellingen ontwikkelt. Zo is er momenteel een 3 e generatie meetschaats om de krachten op en de oriëntatie van de schaats te meten en wordt er gebruik gemaakt van het LPM systeem in Thialf* om de bewegingen van de schaatser te monitoren. En omdat veranderingen aan de schaats vaak ook direct invloed hebben op de ijswrijving, is er een meetslee ontwikkeld voor het meten van ijswrijving. Vanwege de vele interacties en veelheid aan belangrijke parameters tussen mens, materiaal en ijs, wordt tevens een dynamisch model van de schaatsbeweging ontwikkeld om te begrijpen hoe diverse factoren elkaar beïnvloeden. * LPM systeem in Thialf: skating.html

2 Schaatsmetingen met Meetschaats, Oriëntatie sensoren, LPM systeem en video Voor het meten van de schaatsbeweging mogen de meetinstrumenten de schaatsbeweging minimaal hinderen en moeten schaatsers zoveel mogelijk hun eigen materiaal kunnen gebruiken. Voor het meten van de afzetkrachten tussen de schaatser en het ijs, is een meetbrug ontwikkeld die tussen de schoen en de schaatsbuis gemonteerd kan worden. Omdat het niet alleen nodig is de grootte, maar ook de richting van de afzetkrachten te weten zijn er op de meetschaats ook oriëntatiesensoren bevestigd. Om te weten hoe de schaats met een soort S- curve over het ijs glijdt en waar de schaatsen zich ten opzichte van het zwaartepunt bevinden, worden een drietal LPM sensoren (op beide schaatsen en het zwaartepunt) bevestigd. Met deze verschillende meetsystemen kunnen veel belangrijke parameters van de schaatsbeweging gemeten worden. De complete meetsetup tijdens het schaatsen is weergegeven in figuur 2 en momenteel wordt er ook nog gewerkt aan het draadloos maken van meetschaats zodat de rugtas niet meer nodig zal zijn! Fig 2. De verschillende meetsystemen op de schaatser In totaal zijn er dus een drietal gesynchroniseerde meetsystemen actief tijdens het schaatsen, nl, de afzetkrachten bij de schaats, de oriëntatie van de afzetkrachten en de posities van het lichaamszwaartepunt en de voeten. Door ook video opnames te maken kunnen de gegevens nog beter geïnterpreteerd en vertaald worden naar de praktijk. Een voorbeeldresultaat van de posities van het lichaamszwaartepunt en beide schaatsen, inclusief de krachten is te zien in figuur 3. Hier zie je bijvoorbeeld de lijn die de schaatser kiest tijdens zijn ronde met duidelijke zijwaartse bewegingen op het rechte eind. Ingezoomd op een aantal slagen op het rechte eind is te zien dat de schaats aan het eind van elke slag teruggestuurd wordt naar het zwaartepunt en dat dit samenvalt met een piek in de afzetkrachten. Door het terugsturen van de schaats, tegen de zijwaartse beweging van het zwaartepunt in, kan er harder afgezet worden. Hierdoor zal het zwaartepunt gaan bewegen (versnellen) in de afzetrichting die voornamelijk zijwaarts maar ook voorwaarts is. Dit soort verbanden en inzichten zijn heel waardevol om te zien, zodat goed begrepen kan worden hoe schaatser zo effectief mogelijk snelheid maken.

3 Fig 3. Voorbeeld resultaat van technisch goede (oud)schaatser. Boven: Bewegingen over 400m. Midden: Enkele slagen op het rechte eind. De schaats wordt aan het eind van de schaatsslag teruggestuurd naar het zwaartepunt. Onder: De krachten op de schaats. Een afzetpiek aan het eind van de slag.

4 IJswrijvingsmetingen en de meetslee Om een goed waardeoordeel over een schaats te kunnen geven, of gericht iets te kunnen zeggen over de kwaliteit van het ijs, moet goed gekeken worden naar de interactie die tussen de schaats en het ijs. Vele parameters zijn van invloed op de ijswrijving, zoals materiaal eigenschappen van het mes, de oppervlaktebehandeling van het mes (slijpen en polijsten) en natuurlijk de eigenschappen van het ijs zelf. Er zijn ook diverse parameters die zowel de ijswrijving beïnvloeden als de wendbaarheid en stabiliteit van een schaats, zoals de ronding en de buiging van een schaats. Om gecontroleerd dergelijke parameters te onderzoeken, zijn diverse prototypen van een meetslee ontwikkeld. Hierbij is continu geprobeerd om zoveel mogelijk de schaatssituatie na te bootsen terwijl de experimenten toch betrouwbaar en voldoende nauwkeurig zijn. De complete meetsetup voor de ijswrijvingsmetingen is weergegeven in figuur 4. Door de meetslee met een constante snelheid binnen te halen kan de trekkracht gemeten worden van de gehele slee. Om de ijswrijving van een enkel mes te meten is een sensor voor één mes gemonteerd waarvan ook de mestemperatuur gemeten kan worden. Momenteel wordt er verder gewerkt aan een gebruiksvriendelijk prototype voor het Innosportlab Thialf, zodat daar zelfstandig onderzoek gedaan kan worden naar het ijs en schaatsijzers. En natuurlijk ook gebruikt kan worden voor het onderzoek naar de relatie tussen stuur eigenschappen van de schaats, zoals de ronding en buiging, en de ijswrijving. Fig 4. De opstelling van de meetslee om gecontroleerd ijswrijvingsexperimenten uit te voeren.

5 Dynamisch model van een schaatser De schaatssport kent een van de grootste diversiteit wat betreft lichaamsbouw van de atleten, zoals de grote Europeaan versus de kleine Aziaat. Veel van de atleten houden er ook nog een karakteristieke stijl op na, zoals de Inline Skater met een vrij smalle schaatsslag op het rechte eind of de Shorttracker met een zeer stabiele bochtentechniek. Allemaal mengen ze zich in de strijd om de medailles op de 400m baan en allemaal hebben ze hun eigen karakteristieke stijl en fysiologische capaciteiten. Daarnaast dient men nog rekening te houden met de externe omstandigheden van de ijsbaan en kan men middels het afstellen van het materiaal het resultaat positief beïnvloeden. Om de schaatsers en coaches helpen te begrijpen hoe de verschillende factoren elkaar beïnvloeden, wordt een dynamisch model van de schaatsbeweging ontwikkeld, zie figuur 5. Anatomische en fysiologische kenmerken van de atleet vormen een input voor het model en kunnen op het land gemeten worden. De huidige status van de schaatsbeweging is tevens een input voor het model en vormt het startpunt van eventuele aanpassingen in de schaatsbeweging. Het dynamisch model analyseert vervolgens de mechanische parameters zoals de positie van de schaatsen t.o.v. het lichaamszwaartepunt, de sturing van de schaats over het ijs en de relatie met het creëren van snelheid (prestatiemaat). Het model kan in de toekomst ook gebruikt gaan worden door coaches die op hun eigen pc Wat als vragen kunnen beantwoorden zoals: - Wat als de snelheid toeneemt of de schaatser dieper gaat zitten. Hoe beïnvloed dat bijvoorbeeld het ritme van de schaatser, de sturing van de schaats over het ijs en wellicht een aanpassing aan het materiaal? - Wat als er op een buitenbaan gereden moet worden waar de wind parten speelt, het ijs wellicht zachter is en de radius van bocht misschien kleiner is? - Wat als er een vlakker ronding is het schaatsijzer geslepen wordt. Hoe beïnvloed dat de minimale curve over het ijs en de wellicht de ijswrijving? Binnen het huidige Onderzoek aan de TUDelft is een start gemaakt met het dynamische model van de schaatsbeweging op het rechte eind. Verdere validatie metingen moeten nog uitgevoerd worden en het uitgebreid worden naar de bochten. In samenwerking met de VU Amsterdam kunnen nauwkeuriger en uitgebreider de fysiologische parameters bepaald worden van een individuele atleet. Vervolgens moet er naar gestreeft worden dat coaches op hun eigen pc inzichten kunnen verkrijgen met het model. Fig 5. Dynamisch model van de schaatsbeweging. Door lichamelijk eigenschappen en de huidige schaatsbeweging in het model voeren, kunnen inzichten verkregen worden over de schaatstechniek om zo goed mogelijk snelheid te maken en daarmee de prestatie te verbeteren.

Krachten tijdens het schaatsen

Krachten tijdens het schaatsen Aitske Ruben Krachten tijdens het schaatsen het rechte eind en de bocht Aitske Ruben 2 de afzet de arbeid per afzet 1. kracht 2. richting 3. streksnelheid 4. tijd 3 Kg druk ijsbaan Rondetijd Snelheid neemt

Nadere informatie

Voor een mens zijn schaatsen

Voor een mens zijn schaatsen Nog sneller schaatsen? Wie niet sterk is moet slim zijn! Ondanks dat er waarschijnlijk al zo n 3000 jaar wordt geschaatst, is het nog niet helemaal duidelijk wat bepalend is binnen een schaatsslag om zoveel

Nadere informatie

De houding en afzet op het rechte eind

De houding en afzet op het rechte eind De houding en afzet op het rechte eind door Aitske Ruben Wanneer je voor het eerst gaat schaatsen, krijg je te maken met een aantal factoren waar je misschien nog helemaal geen rekening mee hebt gehouden.

Nadere informatie

Kleine Mechanica van de Schaatsslag

Kleine Mechanica van de Schaatsslag Kleine Mechanica van de Schaatsslag Kees Doets h.c.doets@gmail.com Samenvatting Hoe komt het dat je met schaatsen vooruit gaat door zijwaarts af te zetten? Dat mysterie wordt hier opgehelderd. Ook wordt

Nadere informatie

Het recht vooruit schaatsen

Het recht vooruit schaatsen Het recht vooruit schaatsen door Aitske Ruben Het allereerste begin! Bij het recht vooruit schaatsen, kunnen we de techniek onderverdelen in de volgende punten: De schaatscurve, de houding, het evenwicht,

Nadere informatie

MJOP De schaatstechnische ontwikkeling van talent naar topschaatser. Schaatstrainerscongres 11 juni 2016

MJOP De schaatstechnische ontwikkeling van talent naar topschaatser. Schaatstrainerscongres 11 juni 2016 MJOP De schaatstechnische ontwikkeling van talent naar topschaatser Schaatstrainerscongres 11 juni 2016 Wie? Jetske Wiersma Bewegingswetenschappen (VU, Amsterdam) Projectleider MJOP Bondscoach Jong Oranje

Nadere informatie

Romeo and Juliet (II, ii, 1-2) Juliet: "What's in a name? That which we call a rose By any other name would smell as sweet."

Romeo and Juliet (II, ii, 1-2) Juliet: What's in a name? That which we call a rose By any other name would smell as sweet. Romeo and Juliet (II, ii, 1-2) Juliet: "What's in a name? That which we call a rose By any other name would smell as sweet." "What's in a name? Even voorstellen: Aite Ruben 0-31 Aite de Jong-Ruben 31-55

Nadere informatie

Hoe krijgen we voldoende schaatstechniek om deze kracht de juiste richting n.l. naar het ijs te sturen?

Hoe krijgen we voldoende schaatstechniek om deze kracht de juiste richting n.l. naar het ijs te sturen? Het schaatsen van de bocht deel 2 door Aitske Ruben De techniek We weten nu (zie deel 1) dat we een kracht nodig hebben om ons van onze rechte lijn af te laten wijken en ons de bocht door te duwen De volgende

Nadere informatie

Schaatstechniek Martijn Carol TCT 2008

Schaatstechniek Martijn Carol TCT 2008 Schaatstechniek Martijn Carol TCT 2008 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 De schaatsbeweging... 4 De keyposes van het schaatsen... 5 De fases van het schaatsen... 6 De video feedback of techniekanalyse...

Nadere informatie

De wijde wereld in wandelen

De wijde wereld in wandelen 127 De wijde wereld in wandelen Valrisico schatten door het meten van lopen in het dagelijks leven Om een stap verder te komen in het schatten van valrisico heb ik het lopen in het dagelijks leven bestudeerd.

Nadere informatie

KNSB visie schaatstechniek

KNSB visie schaatstechniek KNSB visie schaatstechniek Werkdocument: 1. Nov 2008 Docenten ST-3 2. ST-4 09-10 3. Gewestelijk Coaches Platform 2009 4. ST-4. 10-11 5. ST-4 11-12 Individueel leertraject 6. NSTV 14 april 2012 7. ST-4

Nadere informatie

SCHAATSEN SLIJPEN Het belang van scherpe schaatsen: rechtop vlakke Braamvorming Het voelen van braam en scherpte De ronding

SCHAATSEN SLIJPEN Het belang van scherpe schaatsen: rechtop vlakke Braamvorming Het voelen van braam en scherpte De ronding SCHAATSEN SLIJPEN Het belang van scherpe schaatsen: Scherpe schaatsen zijn belangrijk voor de grip op het ijs. Zorg er dus voor dat de schaatsen altijd scherp zijn, zowel voor training als voor een wedstrijd.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Vaardigheidstesten KNSB

Gebruikershandleiding Vaardigheidstesten KNSB Gebruikershandleiding Vaardigheidstesten KNSB 1 Inhoud Vaardigheidstesten... 3 Het vaardigheidspaspoort... 3 Methodiek: hoe leren we iets aan?... 4 Organisatie van de vaardigheidstesten op de ijsbaan...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding KNSB Schaatsvaardigheidspaspoort

Gebruikershandleiding KNSB Schaatsvaardigheidspaspoort Gebruikershandleiding KNSB Schaatsvaardigheidspaspoort 1 Inhoud Vaardigheidstesten... 3 Het KNSB Vaardigheidspaspoort... 3 NIEUW! Het online KNSB Vaardigheidspaspoort... 4 Methodiek: hoe leren we iets

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321) Auteur(s): F. Roelants, P. van Kempen Titel: Rugspieractiviteit tijdens het schaatsen Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 313-321 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Het schaatsen van de bocht, deel 1 de krachten

Het schaatsen van de bocht, deel 1 de krachten Het schaatsen van de bocht, deel 1 de krachten door Aitske Ruben Veel liefhebbers van schaatsen hebben hun hart kunnen ophalen tijdens de natuurijsperiode in januari 2009. Tijdens de vele tochten werd

Nadere informatie

Trainersrichtlijn Der Utrechtse Studenten Schaats Vereniging Softijs

Trainersrichtlijn Der Utrechtse Studenten Schaats Vereniging Softijs Trainersrichtlijn 2013-2014 Der Utrechtse Studenten Schaats Vereniging Softijs Inhoudsopgave Inleiding Blz. 3 Gebruik lichaam Blz. 4 Afzet Blz. 8 Plaatsen Blz. 10 Valbeweging Blz. 11 Bocht Blz. 12 Trainingsvormen

Nadere informatie

Waarom schaats je zoveel makkelijker op Free-skates?

Waarom schaats je zoveel makkelijker op Free-skates? Waarom schaats je zoveel makkelijker op Free-skates? Free-skates bieden een grote mate van stabiliteit door de stevigheid van de schaats en het lage zwaartepunt ten opzichte van andere soorten schaatsen.

Nadere informatie

Auteur(s): Herre faber Titel: Kracht en snelheid bij het klapschaatsen Jaargang:16 Jaartal:1998 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers:48-60

Auteur(s): Herre faber Titel: Kracht en snelheid bij het klapschaatsen Jaargang:16 Jaartal:1998 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers:48-60 uteur(s): Herre faber Titel: Kracht en snelheid bij het klapschaatsen Jaargang:16 Jaartal:1998 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers:48-60 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Lastig zo n bocht! Altijd al willen weten hoe die toppers dat doen? Een. supersnelle bocht schaatsen? En waarom vind ik dat dan zo moeilijk!

Lastig zo n bocht! Altijd al willen weten hoe die toppers dat doen? Een. supersnelle bocht schaatsen? En waarom vind ik dat dan zo moeilijk! Lastig zo n bocht! Altijd al willen weten hoe die toppers dat doen? Een supersnelle bocht schaatsen? En waarom vind ik dat dan zo moeilijk! door Aitske Ruben Aitske Ruben Lid IJCE sinds 1977 Docent/ examinator

Nadere informatie

Samenvatting (Dutch summary) Efficiëntie in cyclische sporten: de onderliggende aannames onderzocht

Samenvatting (Dutch summary) Efficiëntie in cyclische sporten: de onderliggende aannames onderzocht Samenvatting (Dutch summary) Efficiëntie in cyclische sporten: de onderliggende aannames onderzocht Gross efficiency in cyclic sports Samenvatting Om betere prestaties te kunnen leveren, moet het mechanische

Nadere informatie

Optokinetische analyse van de EXO-L

Optokinetische analyse van de EXO-L Optokinetische analyse van de EXO-L Verkorte versie Hanno van der Loo Hubert Meulman Minor Sporttechnologie Bewegingstechnologie, Haagse Hogeschool Dhr. N. Huussen Dhr. O. Tellers Dhr. J. Kraan Dhr. J.

Nadere informatie

TECHNISCHE LEERLIJN VOOR VOLWASSENEN! VERENIGINGSDAG 4 OKTOBER 2014

TECHNISCHE LEERLIJN VOOR VOLWASSENEN! VERENIGINGSDAG 4 OKTOBER 2014 TECHNISCHE LEERLIJN VOOR VOLWASSENEN! VERENIGINGSDAG 4 OKTOBER 2014 VOORSTELLEN HANS BOOM LEERCOACH/ EXPERT/BEOORDELAAR (KNSB) MUSICUS/TRAINER/COACH (HET MUZIEKBOS) Programma Aanleiding Uitgangspunten

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 147-155 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

b) Controleer ten tweede of de ijzers (schenkels) en steunen (potten) goed recht op de zool van de schoen staan.

b) Controleer ten tweede of de ijzers (schenkels) en steunen (potten) goed recht op de zool van de schoen staan. De schaatsen De aankoop van een paar schaatsen moet niet als een kleinigheid afgedaan worden; neem rustig de tijd om een paar schaatsen te passen en op een aantal punten te bekijken. Doe in ieder geval

Nadere informatie

Historische innovaties

Historische innovaties Kort voor de start van de Tour de France in 1947 beloofde de Fransman Jean Robic aan zijn kersverse bruid dat hij de gele trui mee naar huis zou nemen als bruidsschat. Hij hield woord en won inderdaad

Nadere informatie

Volgende week de laatste week schaatsen in het seizoen. Deze week nog een keer goed trainen en oefenen om het goede van dit seizoen vast te houden.

Volgende week de laatste week schaatsen in het seizoen. Deze week nog een keer goed trainen en oefenen om het goede van dit seizoen vast te houden. Snelle schaatsers Volgende week de laatste week schaatsen in het seizoen. Deze week nog een keer goed trainen en oefenen om het goede van dit seizoen vast te houden. Op het rechte einde gaan we weer aan

Nadere informatie

De Krachtplaat in de atletiek Over het werk van Jan van de Waerdt Deel 2 Krachten bij het hardlopen

De Krachtplaat in de atletiek Over het werk van Jan van de Waerdt Deel 2 Krachten bij het hardlopen De Krachtplaat in de atletiek Over het werk van Jan van de Waerdt Deel 2 Krachten bij het hardlopen Jan van de Waerdt verzorgde op 18 maart 2014 een presentatie over zijn onderzoek met de krachtplaat.

Nadere informatie

Werkdocument: Schaatsen slijpen

Werkdocument: Schaatsen slijpen Werkdocument: Schaatsen slijpen Maarten Slembrouck maarten.slembrouck@gmail.com 15 november 2012 1 Inleiding Dit werkdocument is bedoeld als handleiding om succesvol schaatsen te slijpen. In deze korte

Nadere informatie

Relatie tussen ronding, bending en afzethoek bij schaatsen

Relatie tussen ronding, bending en afzethoek bij schaatsen H.H.N. OONK, B. JONGEJAN, M.C. LEGEMATE, M.L. VAN DEN MUNCKHOF EN J. VAN DER ZWET Relatie tussen ronding, bending en afzethoek bij schaatsen SAMENVATTING Schaatsers laten hun schaatsen machinaal slijpen

Nadere informatie

De juiste schaats voor beginner en gevorderde schaatser..

De juiste schaats voor beginner en gevorderde schaatser.. De juiste schaats voor beginner en gevorderde schaatser.. Goede schaatsen zijn een must voor maximaal schaatsplezier en optimale prestaties (dat geldt natuurlijk ook voor het skeelermateriaal). Ik krijg

Nadere informatie

De inhoud van de oefening of opdracht moet passen binnen de Duosport-methodiek.

De inhoud van de oefening of opdracht moet passen binnen de Duosport-methodiek. I. Wat is didactiek? De kunst van het onderwijzen : onderwijsleer Instructeurs maken voor en tijdens de les constant keuzes; onder andere welk thema en welke opdrachten, maar ook; wat vertel ik, hoe vertel

Nadere informatie

Schaatsclinics en sportieve evenementen

Schaatsclinics en sportieve evenementen STUUP sport Schaatsclinics en sportieve evenementen Stoomcursus schaatsen Schaatspret voor peuters & kleuters Schaatspret voor kinderen Schaatsles met vrienden Privéles Personeelsuitjes Wie zijn wij? STUUPsport

Nadere informatie

Transmissietechniek in motorvoertuigen (4)

Transmissietechniek in motorvoertuigen (4) Transmissietechniek in motorvoertuigen (4) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-02-4) 1 Transmissie met Continu Variabele Transmissie (CVT) Fig. 4.1 geeft een opgewerkte opstelling van een CVT-versnellingsbak

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Geschiedenis 4 3. Kunstijs 9 4. Schaatssport Filmpjes 13 Bronnen en foto s 14 Colofon en voorwaarden 15

inhoud 1. Inleiding 3 2. Geschiedenis 4 3. Kunstijs 9 4. Schaatssport Filmpjes 13 Bronnen en foto s 14 Colofon en voorwaarden 15 Op gladde ijzers inhoud 1. Inleiding 3 2. Geschiedenis 4 3. Kunstijs 9 4. Schaatssport 10 5. Filmpjes 13 Bronnen en foto s 14 Colofon en voorwaarden 15 1. Op gladde ijzers Nederland is een echt schaatsland.

Nadere informatie

Effectief motorisch leren een mix van impliciete en expliciete methoden

Effectief motorisch leren een mix van impliciete en expliciete methoden Effectief motorisch leren een mix van impliciete en expliciete methoden Peter Beek Afdeling Bewegingswetenschappen, Vrije Universiteit, Amsterdam 9 de Schaatstrainerscongres: Leren, ontwikkelen en opleiden

Nadere informatie

les 2 Langebaan --> inhoud van de les ------------------------------------------------Tijdens een wedstrijd zijn twee schaatsers tegelijk in de baan.

les 2 Langebaan --> inhoud van de les ------------------------------------------------Tijdens een wedstrijd zijn twee schaatsers tegelijk in de baan. les 2 Langebaan --> inhoud van de les Inleiding (10 minuten) Haal heel kort de voorkennis op over schaatsen. Introduceer het begrip langebaanschaatsen. Bekijk en bespreek vervolgens met de kinderen de

Nadere informatie

Alkmaar. C-selectie 2015/2016. Komend seizoen zijn dit de 13 en 14 jarige topsporters van regio Alkmaar. (Hemelvaartsdag) zal er een.

Alkmaar. C-selectie 2015/2016. Komend seizoen zijn dit de 13 en 14 jarige topsporters van regio Alkmaar. (Hemelvaartsdag) zal er een. Uitgave 2 Mei 2015 MAANDELIJKS NIEUWSBLAD JONGE TOPSPORTERS C-selectie Alkmaar In deze uitgave C-selectie 2015/2016 P.1 Evenementen Wij zijn de C-selectie P.2 Sponsors P.6 Bijzonderheden mei De eerste

Nadere informatie

Op de beurs Welding Week 2011, kunt u de volgende apparaten bij ons zien:

Op de beurs Welding Week 2011, kunt u de volgende apparaten bij ons zien: Op de beurs Welding Week 2011, kunt u de volgende apparaten bij ons zien: Welding Expert: Beeldstation voor lasmetingen Welding Expert System Welding-Expert meetsysteem is duidelijk en simpel, alles wat

Nadere informatie

Zwemmen Martijn Carol TCT 2008

Zwemmen Martijn Carol TCT 2008 Zwemmen Martijn Carol TCT 2008 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Zwemtechniek... 3 Weerstand (Drag)... 4 Wrijvingsweerstand... 6 Vormweerstand... 7 Golfweerstand... 8 Propulsie... 9 Afsluiting... 10 1 Voorwoord

Nadere informatie

Drones voor Assetmanagement. Onafhankelijk periodiek vaststellen van status installaties/vastgoed en voortgang werk in uitvoering

Drones voor Assetmanagement. Onafhankelijk periodiek vaststellen van status installaties/vastgoed en voortgang werk in uitvoering Drones voor Assetmanagement Onafhankelijk periodiek vaststellen van status installaties/vastgoed en voortgang werk in uitvoering Assetmanagement Het managen van assets vraagt van onze klanten in de Bouw,

Nadere informatie

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven.

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. SCHAATSLES GEVEN. Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. Tips voor de begeleider. Draag handschoenen. (verplicht!) Ga vóór de groep staan en praat luid. Kijk in de schaatsrijrichting.

Nadere informatie

Fietsen Martijn Carol TCT 2008

Fietsen Martijn Carol TCT 2008 Fietsen Martijn Carol TCT 2008 Inhoud Voorwoord... 2 Fietsafstelling... 4 Comfort... 5 Weerstand... 6 Frontaal... 7 Drag... 8 Vermogen en Efficiëntie... 9 Techniektraining... 10 Trapbeweging... 10 Rechtuit,

Nadere informatie

Snelheidscontroles en boetes

Snelheidscontroles en boetes Snelheidscontroles en boetes De politie controleert de snelheden van auto s op snelwegen op verschillende manieren. Een betrekkelijk nieuwe manier is de zogeheten trajectcontrole. Met een camera wordt

Nadere informatie

TNO Runalyser; real time monitoring van looptechniek. John Willems

TNO Runalyser; real time monitoring van looptechniek. John Willems TNO Runalyser; real time monitoring van looptechniek John Willems Inhoud Korte intro TNO Wat is runalyser? Waarom runalyser? Voorbeeld data runalyser Onderzoek naar running economy Toekomst 2 TNO personal

Nadere informatie

februari 2013 vanaf 9 jaar Schaatsen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

februari 2013 vanaf 9 jaar Schaatsen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof februari 2013 vanaf 9 jaar Schaatsen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Schaatsen 1 Hoera, het heeft gevroren. Het is een mooi gezicht. We wachten tot we horen: de sloten liggen dicht! Kom op en

Nadere informatie

Vaardigheidstesten. Schaatsen

Vaardigheidstesten. Schaatsen Vaardigheidstesten Schaatsen 1 Inhoud Inleiding...3 Begrippenlijst Schaatsen en Inline-skaten...4 Niveau 1 schaatsen...6 Niveau 2 schaatsen...7 Niveau 3 schaatsen...8 Niveau 4 schaatsen...9 Niveau 5 schaatsen...

Nadere informatie

Maakt precisieirrigatie

Maakt precisieirrigatie Maakt precisieirrigatie mogelijk Onderdeel van de ROCKWOOL Groep De nieuwe is het ideale meetinstrument voor telers, om precisie-irrigatie mogelijk te maken door nog nauwkeuriger meten en gedetailleerder

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Inleiding Personen met een beperking van de loopvaardigheid, bijvoorbeeld veroorzaakt door een onderbeenamputatie of een cerebrovasculair accident (CVA) hebben een verhoogd risico

Nadere informatie

Dutch summary (samenvatting)

Dutch summary (samenvatting) Dutch summary (samenvatting) Externe belasting tijdens voetbaltraining: de waarde van versnelling en vertraging Het monitoren van de trainings- en wedstrijdbelasting met behulp van geautomatiseerde positiemeetsystemen

Nadere informatie

Schaatsoefeningen. Verzamelactie trainer-coaches

Schaatsoefeningen. Verzamelactie trainer-coaches Verzamelactie trainer-coaches Valbeweging in drietal oefenen. Doelgroep: Fundament (4-8 jaar), Leren schaatsen (9-12 jaar), Leren Trainen (12-15 jaar) Belasting oefening: Lage belasting Ijs- of landoefening:

Nadere informatie

The Cycling Academy PRO. Coaching opleiding

The Cycling Academy PRO. Coaching opleiding The Cycling Academy PRO Coaching opleiding 2 Wil jij ambiteuze sporters begeleiden? De opleiding leidt je op tot PRO coach gecertificeerd door The Cycling Academy en richt zich op gebieden: inspanningsfysiologie,

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB227) 31 januari 28 van 9: tot 12: uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en opleiding

Nadere informatie

Shorttrack Haarlem. Seizoen Trainers. Peter Hoogewerf. Michael Heemskerk

Shorttrack Haarlem. Seizoen Trainers. Peter Hoogewerf. Michael Heemskerk Shorttrack Haarlem Seizoen 2010-2011 Trainers Peter Hoogewerf Michael Heemskerk Shorttrack Haarlem In het komend seizoen van 2010-2011 zal er gestart worden met Shorttrack op het midden terrein van ijsbaan

Nadere informatie

6,8. Werkstuk door Een scholier 2009 woorden 9 januari keer beoordeeld. Inleiding.

6,8. Werkstuk door Een scholier 2009 woorden 9 januari keer beoordeeld. Inleiding. Werkstuk door Een scholier 2009 woorden 9 januari 2002 6,8 96 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding. Records breken, dat is waar het om gaat in de schaatssport en wel in de langebaansport, want daar hebben

Nadere informatie

Stellingen en uitleg over talentgerichte ontwikkeling op de basisschool

Stellingen en uitleg over talentgerichte ontwikkeling op de basisschool Stellingen en uitleg over talentgerichte ontwikkeling op de basisschool Stellingen Het begrip Talent zegt vooral iets over de capaciteiten van een leerling. Sommige leerlingen hebben meer talent dan anderen.

Nadere informatie

Methodiek & Techniek Schaatsen

Methodiek & Techniek Schaatsen Reader Methodiek & Techniek Schaatsen door: Aite de Jong - Ruben Oude reader waarbij de plaatjes en voorbeelden zijn weggevallen. BEGINSITUATIE Elke doelgerichte handeling begint met het bepalen van de

Nadere informatie

Smart Plastics verhogen beschikbaarheid productieprocessen

Smart Plastics verhogen beschikbaarheid productieprocessen Smart Plastics verhogen beschikbaarheid productieprocessen Live gedemonstreerd tijdens de Hannover Messe eerder dit jaar: bewaking bedrijfsstatus van meerdere kabelrupsen met slechts één module Soesterberg,

Nadere informatie

ENERGETISCHE KOSTEN VAN BALANSCONTROLE BIJ VALIDE PERSONEN

ENERGETISCHE KOSTEN VAN BALANSCONTROLE BIJ VALIDE PERSONEN SAMENVATTING Lopen, het lijkt zo simpel, maar het kan als gevolg van een pathologie zoals een beenamputatie of een Cerebro-Vasculair Accident (CVA) een zeer uitdagende taak worden. Opnieuw leren lopen

Nadere informatie

Krachten. Hoe en waarom zeilt een zeilboot? Bert Stals, 1 februari 2019

Krachten. Hoe en waarom zeilt een zeilboot? Bert Stals, 1 februari 2019 Krachten Hoe en waarom zeilt een zeilboot? Bert Stals, 1 februari 2019 Programma Krachten en krachten combineren Waarom gaan we niet steeds harder (tegenkrachten aan het werk) Momenten (krachten en armen)

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica TECHNISCHE UNIVESITEIT EINDHOVEN Faculteit Biomedische Technologie, groep Cardiovasculaire Biomechanica Tentamen Fysica in de Fysiologie (8N070) deel A1, blad 1/4 maandag 29 september 2008, 9.00-10.30

Nadere informatie

Diplomaschaatsen Nieuwe stijl

Diplomaschaatsen Nieuwe stijl Diplomaschaatsen Nieuwe stijl Seizoen 2010-2011 Oefeningen & Puntensysteem Inhoud: Inleiding Bladzijde 1 1) - remproef Alle niveaus Bladzijde 2 2) Slalomproef Alle niveaus Bladzijde 3 3) Glijden op twee

Nadere informatie

Dia 1. Biomechanica Instructeur/Trainer B ski

Dia 1. Biomechanica Instructeur/Trainer B ski Dia 1 Biomechanica Instructeur/Trainer B ski Dia 2 Bewegingsvlakken Evenwicht Dia 3 Evenwicht Lichaamsas = denkbeeldige lijn die het midden van het steunvlak verbindt met het LZP van de skiër. Dia 4 Statisch

Nadere informatie

Hoge Groepen. Wat zijn de verschillen tussen normale lesgroepen en hoge groepen.

Hoge Groepen. Wat zijn de verschillen tussen normale lesgroepen en hoge groepen. Hoge Groepen Inleiding: In de loop der jaren is het aantal gevorderden onder de cursisten enorm toegenomen. Waar er vroeger 15 personen hard in de binnenbaan reden en de (vaak enige) hoogste groep vormden

Nadere informatie

REGLEMENT SCHOONRIJDEN

REGLEMENT SCHOONRIJDEN REGLEMENT SCHOONRIJDEN Deze versie is vastgesteld door de Ledenraad van de KNSB op 25-06-2011 INHOUD SPECIFIEKE BEPALINGEN VAN HET SCHOONRIJDEN Artikel 601 Definitie Artikel 602 Juiste wijze van rijden

Nadere informatie

Examen mechanica: oefeningen

Examen mechanica: oefeningen Examen mechanica: oefeningen 22 februari 2013 1 Behoudswetten 1. Een wielrenner met een massa van 80 kg (inclusief de fiets) kan een helling van 4.0 afbollen aan een constante snelheid van 6.0 km/u. Door

Nadere informatie

Amstelveense Schaats Vereniging De Poelster. Hallo jongens, meisjes en ouders, De eerste schaatslessen op de vrijdag en zaterdag gaan weer beginnen.

Amstelveense Schaats Vereniging De Poelster. Hallo jongens, meisjes en ouders, De eerste schaatslessen op de vrijdag en zaterdag gaan weer beginnen. September 2010 nummer 1 Amstelveense Schaats Vereniging De Poelster Nieuwsbrief Jeugdschaatsen IJzers uit het vet!! In dit nummer: IJzers uit het vet!! 1 Er is nog plek voor nieuwe schaatsers Schaatsen

Nadere informatie

Voorwoord. Hans Gijsen

Voorwoord. Hans Gijsen Voorwoord Het begon allemaal met een rondingmachine. Als schaatser was ik altijd al geïnteresseerd in de ronding die in schaatsen geslepen wordt. Ik ben iemand die in zijn jeugd alles al open schroefde

Nadere informatie

Programma. Dikes and Flood Risk Research Symposium. P01 Overzicht gezamenlijke onderzoeksagenda TU Delft - STOWA

Programma. Dikes and Flood Risk Research Symposium. P01 Overzicht gezamenlijke onderzoeksagenda TU Delft - STOWA Dikes and Flood Risk Research Symposium Programma Welkomstwoord (Prof. Bert Geerken) P01 Overzicht gezamenlijke onderzoeksagenda TU Delft - STOWA (Joost Buntsma) P02 Begroeide voorlanden in waterveiligheid

Nadere informatie

Introductielijst. Belangrijk om te weten:

Introductielijst. Belangrijk om te weten: Introductielijst Goorse IJsclub Schaatstrainingsgroep Doel De trainingsgroep richt zich op de leeftijdgroep vanaf 6 t/m 65+. Het doel is om de schaatstechniek te verbeteren. De trainingen zijn gericht

Nadere informatie

Waterweerstand. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding

Waterweerstand. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding Waterweerstand 1 Inleiding Een bewegend vaartuig ondervindt altijd weerstand van het langsstromende water: het water oefent een wrijvingskracht uit

Nadere informatie

AIO- SVT Zuiddijk INTECH DYKE SECURITY SYSTEMS. Rapportage InTech-IDS AIO-SVT Zuiddijk 2012 V02

AIO- SVT Zuiddijk INTECH DYKE SECURITY SYSTEMS. Rapportage InTech-IDS AIO-SVT Zuiddijk 2012 V02 AIO- SVT Zuiddijk INTECH DYKE SECURITY SYSTEMS Eindrapport meetverslag piping Zuiddijk V02 IDS 12006 30 november 2012 1 van 10 Inhoudsopgave DEEL A FACTUAL REPORT... 3 1. ALGEMEEN:... 3 2. INSTRUMENTATIE

Nadere informatie

3/4 SCHAATSEN. is een feest

3/4 SCHAATSEN. is een feest 3/4 SCHAATSEN is een feest Docentenhandleiding Nederland is een echt schaatsland. Al tweeduizend jaar geleden gleden mensen over het ijs. In 1882 werd de KNSB opgericht, de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders

Nadere informatie

universele machines voor slijpen en polijsten metal

universele machines voor slijpen en polijsten metal universele machines voor slijpen en polijsten metal MD NL Lengte slijpband 2200[mm] MD-4: universeel bewerkingscentrum voor het afbramen, slijpen en polijsten van ferro en non-ferro producten. Voorzien

Nadere informatie

Lineair- en non lineair

Lineair- en non lineair Lineair- en non lineair Zomermodule opleidingsdag 25 mei 2019 Mark Hakkeling In deze module gaan we in op het verschil tussen lineaire- en non-lineaire opvattingen van motorisch leren. Niet toevallig is

Nadere informatie

Technische fiche van een snowboard

Technische fiche van een snowboard Technische fiche van een snowboard Er zijn tegenwoordig heel wat verschillende typen boards op de markt en elke fabrikant heeft weer zijn eigen fancy namen voor bepaalde technische features. Hoe zit een

Nadere informatie

Vaardigheidstesten. Inline skaten

Vaardigheidstesten. Inline skaten Vaardigheidstesten Inline skaten 1 Inhoud Begrippenlijst Schaatsen en Inline skaten... 3 Niveau 1 inline skaten... 5 Niveau 2 inline skaten... 6 Niveau 3 inline skaten... 7 Niveau 4 inline skaten... 8

Nadere informatie

E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y CO 2. Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen

E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y CO 2. Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen World Class Charging Systems E x c e l l e n t T e c h n o l o g y, E f f i c i e n c y a n d Q u a l i t y Energy Efficiency Natural Resources CO 2 Intelligente laadsystemen voor tractiebatterijen 2 B

Nadere informatie

15. Positie referee (hoofdscheidsrechter)

15. Positie referee (hoofdscheidsrechter) 15. Positie referee (hoofdscheidsrechter) Goed positie kiezen stelt een scheidsrechter in staat om juist op die plek te staan waar hij de juiste beslissing kan nemen. Daarnaast zal een scheidsrechter om

Nadere informatie

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP

KNSB Verenigingsdag. Papendal, 3 oktober 2015 MJOP KNSB Verenigingsdag Papendal, 3 oktober 2015 MJOP Voorstellen David den Hartog Master sportfysiotherapeut en manueeltherapeut Eigenaar Geeresteingroep (Woudenberg, Zeist, Amersfoort) Fysiotherapeut Jong

Nadere informatie

De weg naar Goud. 20 jaar zoektocht. Herstel is essentieel Heart Rate Variability Makkelijk data verzamelen Data delen met coaches Individuele normen

De weg naar Goud. 20 jaar zoektocht. Herstel is essentieel Heart Rate Variability Makkelijk data verzamelen Data delen met coaches Individuele normen De weg naar Goud 20 jaar zoektocht Herstel is essentieel Heart Rate Variability Makkelijk data verzamelen Data delen met coaches Individuele normen MyPerfectCoach Platform voor individuele sport data Makkelijk

Nadere informatie

Je eigen waarden top 10 + Waardenwiel

Je eigen waarden top 10 + Waardenwiel + Waardenwiel Leidraad voor coaches Situering: Fase 2 Analyse Gebruik: - Doel: Overzicht maken van welke waarden (privé en werk) belangrijk (en aanwezig in de huidige situatie) zijn. - Doelgroep: Geschikt

Nadere informatie

SCHAATSEN VOOR IEDEREEN

SCHAATSEN VOOR IEDEREEN Informatie voor sponsoren SCHAATSEN VOOR IEDEREEN WWW.HIJC.NL Langebaanschaatsen, marathonschaatsen, jeugdschaatsen, g-schaatsen en skeeleren Zodra het water bevriest begint het te kriebelen. We willen

Nadere informatie

Krachten. Hoe en waarom zeilt een zeilboot

Krachten. Hoe en waarom zeilt een zeilboot Krachten Hoe en waarom zeilt een zeilboot Programma Krachten en krachten combineren Waarom gaan we niet steeds harder (tegenkrachten aan het werk) Momenten (krachten en armen) Wat gebeurt er bij een zeil

Nadere informatie

Wat betekent trainingsintensiteit in het voetbal? Rick Cost Coördinator fysieke training bij Feyenoord KNHB Kennislab 27 juni 2018

Wat betekent trainingsintensiteit in het voetbal? Rick Cost Coördinator fysieke training bij Feyenoord KNHB Kennislab 27 juni 2018 Wat betekent trainingsintensiteit in het voetbal? Rick Cost Coördinator fysieke training bij Feyenoord KNHB Kennislab 27 juni 2018 Nihil Volentibus Arduum! Maar... Hoe breng je de wetenschappelijke boodschap

Nadere informatie

Naam van de kracht: Uitleg: Afkorting: Spierkracht De kracht die wordt uitgeoefend door spieren van de mens. F spier

Naam van de kracht: Uitleg: Afkorting: Spierkracht De kracht die wordt uitgeoefend door spieren van de mens. F spier Samenvatting door F. 823 woorden 3 maart 2015 7,4 32 keer beoordeeld Vak NaSk Sport, kracht en beweging 1 Naam van de kracht: Uitleg: Afkorting: Spierkracht De kracht die wordt uitgeoefend door spieren

Nadere informatie

Digital human measurement technology

Digital human measurement technology Digital human measurement technology Philip J. Wijers - 27-3-2002 Samenvatting Digital human measurement technology is sterk in opkomst in Japan. Zoals wel vaker het geval is bij de ontwikkeling van industriële

Nadere informatie

Productbrochure. Leitz Reference Xe. Coördinatenmeetmachine

Productbrochure. Leitz Reference Xe. Coördinatenmeetmachine Productbrochure Leitz Reference Xe Coördinatenmeetmachine 2 Leitz Reference Xe Coördinatenmeetmachine De CMM voor kleine en middelgrote ondernemingen Leitz Reference Xe Kleine en middelgrote ondernemingen,

Nadere informatie

Kracht en beweging (Mechanics Baseline Test)

Kracht en beweging (Mechanics Baseline Test) Kracht en beweging (Mechanics Baseline Test) Gegevens voor vragen 1, 2 en 3 De figuur stelt een stroboscoopfoto voor. Daarin is de beweging te zien van een voorwerp over een horizontaal oppervlak. Het

Nadere informatie

De Trainingsladder Het ontwikkelen van goed en sneller voetenwerk geeft je de vaardigheid om snel te bewegen.

De Trainingsladder Het ontwikkelen van goed en sneller voetenwerk geeft je de vaardigheid om snel te bewegen. De Trainingsladder Het ontwikkelen van goed en sneller voetenwerk geeft je de vaardigheid om snel te bewegen. De trainingsladder dwingt benen en voeten snelle patronen in te slijpen door ze veel te herhalen.

Nadere informatie

Moleculaire Dynamica en Monte Carlo Simulaties Case Study 17 Solid-Liquid Equilibrium of Hard Spheres. Joost van Bruggen 0123226 6 juli 2004

Moleculaire Dynamica en Monte Carlo Simulaties Case Study 17 Solid-Liquid Equilibrium of Hard Spheres. Joost van Bruggen 0123226 6 juli 2004 Moleculaire Dynamica en Monte Carlo Simulaties Case Study 17 Solid-Liquid Equilibrium of Hard Spheres Joost van Bruggen 0123226 6 juli 2004 1 Inhoudsopgave 1 Thermaliseren 2 2 Waarde van λ max 2 3 Integreren

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Kappen en draaien onder weerstand 1 tegen 1

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Kappen en draaien onder weerstand 1 tegen 1 Datum : 21-02-2015 Teamfunctie Doelstelling technisch : Aanvallen : Kappen,draaien en meenemen van de bal in combinatie met richtingsveranderingen Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing

Nadere informatie

OC Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Banden en wielen Doel antwoorden Je kunt bij een trekker, een wagen en een werktuig op een veilige manier de banden op de juiste spanning brengen en dubbellucht monteren. Oriëntatie Het is erg belangrijk

Nadere informatie

Je trainingen en trainingsproces doelmatig vorm geven

Je trainingen en trainingsproces doelmatig vorm geven Titel Subtitel Je trainingen en trainingsproces doelmatig vorm geven Door Brendan Troost Dag van de Atletiek Zaterdag 18 maart 2 Doel en inhoud van deze presentatie Verbeteren kennis van het vormgeven

Nadere informatie

Handboek Cursisten Schaatsschool

Handboek Cursisten Schaatsschool Handboek Cursisten Schaatsschool IJsbaan Twente Welkom bij de Schaatsschool van IJsbaan Twente! Wij heten je van harte welkom als deelnemer aan de schaatslessen van de Schaatsschool van IJsbaan Twente.

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema: Schaatsen Boek van de week: 1; De grote schaatswedstrijd 2; Een winterslaap 3; Kikker in de kou 4;

Auditieve oefeningen bij het thema: Schaatsen Boek van de week: 1; De grote schaatswedstrijd 2; Een winterslaap 3; Kikker in de kou 4; Auditieve oefeningen bij het thema: Schaatsen Boek van de week: 1; De grote schaatswedstrijd 2; Een winterslaap 3; Kikker in de kou 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat

Nadere informatie

Rem- en slipgedrag (2)

Rem- en slipgedrag (2) Rem- en slipgedrag (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-7-0) 1 Normaalkracht, wrijving en slip 1.1 Normaalkracht, wrijvingkracht en wrijvingscoëfficiënt Remmen, accelereren en sturen kunnen alleen maar plaatsvinden

Nadere informatie

PVP MASTERCLASS. Donderdag 13 april 2017

PVP MASTERCLASS. Donderdag 13 april 2017 PVP MASTERCLASS Donderdag 13 april 2017 Inhoud Wie zijn Yorick en Joost? Wat is de PVP? Wedstrijdonderdelen Trainingstechnieken Vragen Iedereen kan meedoen! Het is een gezellige wedstrijd met sportief

Nadere informatie

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening

Trainingsinhoud Coachaanwijzingen Tekening Datum : 25-01-2015 Teamfunctie : Verdedigen Doelstelling technisch : 1 tegen 1 frontaal en passeerbewegingen Doelstelling inzichtelijk : Fase 1, 2 en 3 Bewegingsscholing : Wendbaarheid 1 Passeerbewegingen

Nadere informatie

Onderwijsprocessen ontwerpen m.b.v. simulatie

Onderwijsprocessen ontwerpen m.b.v. simulatie faculteit economie en bedrijfskunde 25-05-2016 1 25-05-2016 1 Onderwijsprocessen ontwerpen m.b.v. simulatie Richard de Boef (Picasso Lyceum) Iris Vis (RuG) Onderzoeksteam simulatieproject Prof. dr. Iris

Nadere informatie