februari 2013 vanaf 9 jaar Schaatsen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "februari 2013 vanaf 9 jaar Schaatsen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof"

Transcriptie

1 februari 2013 vanaf 9 jaar Schaatsen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

2 Schaatsen 1 Hoera, het heeft gevroren. Het is een mooi gezicht. We wachten tot we horen: de sloten liggen dicht! Kom op en pak je schaatsen. Het ijs is sterk en hard. Op meertjes en op vaarten, gaat iedereen van start. tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: Eén, twee, doe maar mee. Zet je af en strek je benen. Buig je knie tot voor je tenen. Schouders laag en ruggen krom. Eén, twee, doe maar mee. Lange halen, laat je glijden. Grote slagen, kijk ons rijden. Recht vooruit of bochie om. 2 Hoera, het heeft gevroren. Daar is het winter voor. We buigen ons naar voren en pakken stevig door. We maken lange tochten op ijs dat zachtjes kraakt. We glijden door de bochten. Zo n tour is zo gemaakt! Refrein 3 Hoera het heeft gevroren. De winter is geslaagd! Geen last van koude oren, geen mens die zeurt of klaagt. Haast iedereen is buiten op schaatsen, lang of kort. Daar kun je mooi naar fluiten als het weer lente wordt! Refrein Illustratie: Hans Meijer

3 Extra bij Schaatsen Marian van Gog Bij het lied Een echt winterlied. Je zingt het als er ijs ligt. Want alleen dan kun je schaatsen. Hoe is dat nu? Vriest het? Kun je al schaatsen? Ligt er ook sneeuw? Is dat gunstig voor het ijs of ongunstig? En... hoe bevriest water eigenlijk? Weetje 1 Water bevriest van boven naar onder. Op het water ontstaat een dun laagje ijs. Dat ijs ligt pal op het water. Het water aan de onderkant van het ijs vriest aan het ijs vast. Je ziet dus al heel snel geen plassen meer op het ijs liggen en je denkt dat het ijs dit genoeg is om er op te staan. Maar kijk uit: het ijs is nog veel te dun om je te dragen; je zakt er zo doorheen! IJs is betrouwbaar als er een laag van 10 cm ligt. Bij de elfstedentocht gaan zoveel mensen tegelijk het ijs op, dat de laag 16 cm moet zijn. Op kleine slootjes waar weinig mensen schaatsen, is 6 tot 8 cm vaak genoeg. Het ijs wordt alleen dik genoeg als het een paar dagen lang vriest: niet alleen s nachts, maar ook overdag! Weetje 2 Water stolt bij 0 graden en wordt ijs. De meeste vloeistoffen krimpen als ze vast worden, maar ijs zet juist uit. Daardoor kunnen waterleidingen kapot gaan als het vriest. IJs is lichter dan water en blijft drijven. Dat kun je zien als je ijsklontjes in een glas water doet. Elfstedentocht Wat denk je, wordt het een elfstedentocht, dit jaar? Zoek uit (internet) wat de Elfstedentocht precies is. Probeer antwoord te vinden op de volgende vragen: - Hoe lang is de elfstedentocht? - In welke provincie wordt hij gereden? - Langs welke 11 steden gaat de tocht? - Wanneer is hij voor het eerst gereden? Wanneer voor het laatst? - Wat doen schaatsers als het ijs onder bruggen nog niet dik genoeg is? Hoe heet dat? Zelf schaatsen Als het stevig heeft gevroren, kun je al snel veilig schaatsen op een ijsbaan. Vaak is dat een ondergelopen weiland. Bekend van de ijsbaan is de koek-en-zopie (eten en drinken op het ijs). Kun je bij jullie in de buurt schaatsen? Maak met een groepje dan je eigen koek-en-zopie. Zorg voor warme chocolademelk (thuis maken en in thermosflessen meenemen) of warme thee. Eerst een stukje schaatsen en dan lekker warm worden met een zopie. En met koek natuurlijk... Woordenlijst pal betrouwbaar stollen uitzetten Iets dat ergens pal op ligt, ligt er direct op, zonder ruimte ertussen. Iets is betrouwbaar als je erop kunt vertrouwen. IJs is betrouwbaar als je er niet doorheen zakt. Het vast worden van een vloeistof als hij afkoelt. Water stolt bij 0 graden. Vast water heet ijs. Iets wat uitzet, wordt groter. Het neemt meer plaats in. Als water bevriest, zet het uit. IJs neemt meer plaats in dan water.

4 vanaf 9 jaar Schaatsen muziek: Ton Kerkhof tekst: Marian van Gog beschrijving: Wilma Hagen Vriest het al of gaat het binnenkort misschien vriezen? Als het hard genoeg vriest (dag én nacht) kunnen de schaatsen weer uit het vet. Voor sommigen is het de eerste keer op de schaats, en dan wordt het vast veel vallen en opstaan. Ben je al ervaren? Dan zweef je straks misschien wel heerlijk over uitgestrektje koude koude vlaktes. Of je nu een beginnende of een geoefende schaatser bent, het lekkerst schaats je na een goede warming up En wat is er nu leuker om dat te doen met een zumbadansje op tropisch warme muziek. Buig je knieën, schud je heupen en zwaai met je armen, en daarna win je misschien je eerste toertocht wel. Veel succes! R = rechts L = links Intro 2 x 8 tellen om af te tellen 1-8 Start met de L-voet en marcheer 8 passen op de maat van de muziek. Breng daarbij op de tellen 1-4 de armen zijwaarts omhoog tot boven je hoofd, en op de tellen 5-8 breng je ze via dezelfde weg weer naar beneden. 1-8 Herhaal de marcheerpassen met de armbeweging omhoog en omlaag. Couplet 1-8 Zijwaarts stappen met armen omhoog 1 Stap met de L-voet zijwaarts en tik met de beide handen op heuphoogte tegen het lichaam. 2 Buig de R-knie, de R-voet steekt daarbij naar achteren. Strek daarbij allebei de armen schuin omhoog naar L. 3 Stap met de R-voet zijwaarts en tik met de beide handen op heuphoogte tegen het lichaam. 4 Buig de L-knie, de L-voet steekt daarbij naar achteren. Strek daarbij allebei de armen schuin omhoog naar R. 1-8 Draai linksom en shuffle naar R 1-3 Start met de L-voet en draai in drie passen linksom. Eindig met het gezicht weer naar het publiek. 4 Tik met de R-voet aan de vloer naast de L-voet en klap daarbij in de handen. 5-8 Maak kleine schuifel passen naar R. Deze passen zijn versneld, 5 en 6 en 7 en 8, en moeten daarom klein gedanst worden. Als het goed is kom je weer op je beginpositie uit. Zorg dat de knieën iets gebogen zijn en beweeg je armen gebogen naast het lichaam met de beweging mee. 1-8 Zijwaarts stappen met de armen laag 1 Stap met de L-voet zijwaarts en tik met de handen op heuphoogte tegen het lichaam. 2 Buig de R-knie zodat de voet achterwaarts wijst en strek beide armen schuin naar L naar omlaag. Buig je in deze beweging iets voorover.

5 3 Stap met de R-voet zijwaarts en tik met de handen op heuphoogte tegen het lichaam. 4 Buig de L-knie zodat de L-voet achterwaarts wijst. Strek de armen daarbij schuin omlaag naar R. Buig je in deze beweging iets voorover. 1-8 Herhaal de draai linksom en de shuffle naar R Tussenstukje van 4 tellen. Marcheer daarbij 4 passen op de plaats. Refrein 1-8 Cubaanse tik naar L en naar R 1 Tik met de L-voet zijwaarts naar L. 2 Sluit de L-voet aan naast de R-voet. 3 Tik met de R-voet zijwaarts naar R. 4 Sluit de R-voet aan naast de L-voet. De muziek is vrij snel, dus de bewegingen kunnen niet groot gemaakt worden. Probeer toch bij iedere tik zijwaarts de heupen ook iets naar die pas toe te bewegen. Net als de handen. Geef het maar een lekkere Zuid- Amerikaanse swing. 1-8 Cubaanse tik voor en achter 1 Tik met de L-voet voor aan de vloer. 2 Sluit de L-voet aan naast de R-voet. 3 Tik met de R-voet achter aan de vloer. 4 Sluit de R-voet aan naast de L-voet. Door de snelheid van de muziek de bewegingen klein houden, maar probeer wel bij iedere tik voor iets achterover te leunen met het bovenlichaam. En probeer bij iedere tik achter iets voorover te leunen met het bovenlichaam. 1-8 Cubaans treintje 1 Stap met de L-voet een pas schuin voorwaarts naar L. Plaats de L-voet alleen op de bal van de voet, je staat er dus niet helemaal op. Duw de L-heup naar de L-voet. 2-3 Maak aan beide zijden van de L-heup een treinbeweging met de handen. Duw de L-heup op iedere tel steeds naar de L-voet. 4 Sluit de L-voet aan naast de R-voet. 5 Stap met de R-voet schuin voorwaarts naar R. Plaats de R-voet alleen op de bal van de voet, je staat er dus niet helemaal op. Duw de R-heup naar de R-voet. 6-7 Maak aan beide zijden van de R-heup een treinbeweging met de handen. Duw de R-heup op iedere tel steeds naar de R-voet. 8 Sluit de R-voet aan naast de L-voet. 1-8 Cubaanse tik zijwaarts en voor- en achterwaarts 1 Tik met de L-voet zijwaarts naar L. 2 Sluit de L-voet aan naast de R-voet. 3 Tik met de R-voet zijwaarts naar R. 4 Sluit de R-voet aan naast de L-voet.

6 5 Tik met de L-voet voor aan de vloer. 6 Sluit de L-voet aan naast de R-voet. 7 Tik met de R-voet achter aan de vloer. 8 Sluit de R-voet aan naast de L-voet. 1-8 Lambada draai linksom Start met de L voet en stap in 8 tellen een rondje linksom op de plaats. Probeer hierbij met je heupen kleine rondjes te draaien en met je armen boven je hoofd kleine cirkels te beschrijven. 1-8 Lambada draai rechtsom Start met de R voet en stap in 8 tellen een rondje rechtsom op de plaats. Probeer hierbij met je heupen kleine rondjes te draaien en met je armen boven je hoofd kleine cirkels te beschrijven. Herhaal het couplet met tussenstukje. Herhaal het refrein. Herhaal het couplet met tussenstukje. Herhaal het refrein. Dan zijn er aan het einde 4 tellen die we als eindroffel maken. Stap op 1 zijwaarts zodat je stevig staat. Doe alsof je een grote trommel voor je hebt en sla daar met vlakke handen een mooie eindroffel op. De telling: 1, 2, 3 en 4 (volg hierin de muziek).

7 Kleurplaat

november 2014 vanaf 9 jaar Zeuren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

november 2014 vanaf 9 jaar Zeuren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof november 2014 vanaf 9 jaar Zeuren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Zeuren 1 Ik wil vanavond frietjes eten. Want andijvie vind ik bláh. Zul je niet het ijs vergeten? Dat is lekkerder dan vla. Doe

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2014 vanaf 9 jaar Doe normaal tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Doe normaal 1 Als ik op m n handen sta. Lekker de natuur in ga. Dan roepen ze, dan roepen ze, ze roepen allemaal: Hé, doe normaal.

Nadere informatie

Kom je op mijn feestje?

Kom je op mijn feestje? mei 2013 vanaf 7 jaar Kom je op mijn feestje? tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Kom je op mijn feestje 1 Je zus d r zwemdiploma. Je tante is de bruid. Van alles kun je vieren. Nodig iedereen maar

Nadere informatie

januari 2014 vanaf 7 jaar Wie o wie? tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

januari 2014 vanaf 7 jaar Wie o wie? tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof januari 2014 vanaf 7 jaar Wie o wie? tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Wie o wie? 1 Wie zou de hond naar buiten laten? Hij zit treurig voor de ruit. Wie zou de hond naar buiten laten? Wie laat

Nadere informatie

maart 2014 vanaf 7 jaar Nog even tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

maart 2014 vanaf 7 jaar Nog even tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte maart 2014 vanaf 7 jaar Nog even tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Nog even 1 Nog even, nog even. Ik voel me zo blij. Dan krijg ik hem ook en dan hoor ik erbij. Ik draag hem vol trots, ja, dat meen

Nadere informatie

mei 2012 vanaf 7 jaar Vrijdag de dertiende tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

mei 2012 vanaf 7 jaar Vrijdag de dertiende tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof mei 2012 vanaf 7 jaar Vrijdag de dertiende tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Vrijdag de dertiende 1 Ik stond vandaag op. Maar ik had geen geluk. Ik was veel te laat, want mijn wekker was stuk.

Nadere informatie

november 2013 vanaf 9 jaar Mijn buurmans duiven tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

november 2013 vanaf 9 jaar Mijn buurmans duiven tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof november 2013 vanaf 9 jaar Mijn buurmans duiven tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Mijn buurmans duiven Refrein: M n buurman heeft een duiventil. En als ik s avonds slapen wil, dan hoor ik ze, dan

Nadere informatie

februari 2014 vanaf 9 jaar Op je sokken tekst: Marian van Gog muziek: Max Kerkhof

februari 2014 vanaf 9 jaar Op je sokken tekst: Marian van Gog muziek: Max Kerkhof februari 2014 vanaf 9 jaar Op je sokken tekst: Marian van Gog muziek: Max Kerkhof Op je sokken 1 Ik loop op schoenen of op gympen, soms op laarzen, als het moet. Ik kan lopen, rennen, trimmen, want die

Nadere informatie

oktober 2012 vanaf 9 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Smoezen

oktober 2012 vanaf 9 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Smoezen oktober 2012 vanaf 9 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Smoezen Smoezen 1 Zou je helpen met de afwas? Roep je: Nee, dat zal niet gaan! Ik moet op mijn kamer blijven tot mijn huiswerk is gedaan.

Nadere informatie

Het tegenovergestelde

Het tegenovergestelde januari 2012 vanaf 9 jaar Het tegenovergestelde tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Intro & # B G E A B # # Ó Œ Couplet B 7 hoog F 7 zijn of laag. Een ant -woord of een vraag. Het kan warm j j Œ

Nadere informatie

september 2014 vanaf 7 jaar Lach! tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

september 2014 vanaf 7 jaar Lach! tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte september 2014 vanaf 7 jaar Lach! tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Lach! 1 Ik wil paarse haren. Maar hé dat is flauw, m n moeder zegt nee, dus ik verf ze maar blauw tekst: Marian van Gog muziek:

Nadere informatie

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte

mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte mei 2014 vanaf 7 jaar Sluipen als een kat tekst: Marian van Gog muziek: Paul Natte Sluipen als een kat 1 Ik wil brullen als een tijger. Met een flinke grote bek. Hoog over de bomen kijken. Als giraf met

Nadere informatie

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof oktober 2013 vanaf 9 jaar Klaar voor de start tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Klaar voor de start 1 Skaten, rennen, rollen, fietsen. Dansen, springen op één been. Zwemmen, roeien, kanovaren.

Nadere informatie

juni 2012 vanaf 9 jaar Zomer tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

juni 2012 vanaf 9 jaar Zomer tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof juni 2012 vanaf 9 jaar Zomer tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Zomer 1 Ga je mee naar buiten, want de zon schijnt overal. Zetten we een tent op in het gras? Zullen we gaan skaten, wil je liever

Nadere informatie

Liggen of leggen / kennen of kunnen

Liggen of leggen / kennen of kunnen maart 2012 vanaf 9 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Liggen of leggen / kennen of kunnen Liggen of leggen / kennen of kunnen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof 1 Weet je wat mijn kip

Nadere informatie

november 2013 vanaf 7 jaar Er is een boot tekst: Judith Nieken muziek: Axel Holsbergen

november 2013 vanaf 7 jaar Er is een boot tekst: Judith Nieken muziek: Axel Holsbergen november 2013 vanaf 7 jaar Er is een boot tekst: Judith Nieken muziek: Axel Holsbergen Er is een boot Refrein: Er is een boot, zó groot, dat je haast niet kunt geloven wat je ziet. Er is een boot, zó groot:

Nadere informatie

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Priklied 1 Snoeppapiertjes, lege zakjes. Snackservetjes, plastic bakjes. Oude zakjes van de thee. Weg ermee! tekst: Marian van

Nadere informatie

april 2013 vanaf 9 jaar Mijn eigen stijl tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

april 2013 vanaf 9 jaar Mijn eigen stijl tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof april 2013 vanaf 9 jaar Mijn eigen stijl tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Mijn eigen stijl 1 Mode, ik moet erom lachen. Wie geeft er om merken of prijs? De allernieuwste spijkerbroek. We slikken

Nadere informatie

december 2012 vanaf 7 jaar Kerst in de keuken tekst: Joke de Klerck muziek: Paul Natte

december 2012 vanaf 7 jaar Kerst in de keuken tekst: Joke de Klerck muziek: Paul Natte december 2012 vanaf 7 jaar Kerst in de keuken tekst: Joke de Klerck muziek: Paul Natte Kerst in de keuken Refrein: Met kerst in de keuken. Geef ons het fornuis. Een heerlijke geur in de rest van het huis.

Nadere informatie

Waar zijn mijn gympen?

Waar zijn mijn gympen? februari 2012 vanaf 7 jaar Waar zijn mijn gympen? tekst: Joke de Klerck muziek: Paul Natte Intro C Cº C Cº C & b œ œ œ œ # œ œ œ œ # # œ œ œ Œ º C œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & b Hé, hé, hé, heb je m'n gym

Nadere informatie

juni 2013 vanaf 9 jaar Waar ga ik heen? tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

juni 2013 vanaf 9 jaar Waar ga ik heen? tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof juni 2013 vanaf 9 jaar Waar ga ik heen? tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Waar ga ik heen? : Ik ga straks op vakantie. Nog even en ik dwaal door onbekende streken en hoor een vreemde taal. Ik zie

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

oktober 2013 vanaf 4 jaar De kip van de buren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

oktober 2013 vanaf 4 jaar De kip van de buren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof oktober 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof 1 die kakelt zo blij. En elke dag legt ze een kakelvers ei. De buurvrouw roept: kijk eens!

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Reeksbeschrijving Bondsreeks

Reeksbeschrijving Bondsreeks Reeksbeschrijving Bondsreeks Gemaakt door: Nele Dierckx, Nele Goossens, Laura Dieltjens, Roselyne Hellemans, Julie Lens, Geertje Van Hove en Faye Caluwé van KLJ Antwerpen Werkjaar: 2017-2018 1. Muziek

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for

Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for Tekst: Lucia Marthas en Tjeerd P. Oosterhuis Productie & muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Institute for Performing Arts 1 Inleiding Koningsspelen 2016 Dit jaar maakt

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

PREPARE WITH PREP S MOVEMENT PREP S ALS VORM VAN WARMING-UP

PREPARE WITH PREP S MOVEMENT PREP S ALS VORM VAN WARMING-UP PREPARE WITH PREP S MOVEMENT PREP S ALS VORM VAN WARMING-UP AUTEURS: LEON MEIJER NVFS SPORTFYSIOTHERAPEUT fysiosportief MANDY SMIDTS FYSIOTHERAPEUT i.o. fysiosportief GUYLIAN KICK FYSIOTHERAPEUT i.o. fysiosportief

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Reeksbeschrijving: Parendans

Reeksbeschrijving: Parendans Reeksbeschrijving: Parendans Gemaakt door: KLJ Oost-Vlaanderen Werkjaar: 2013-2014 1. Muziek Titel:Jailhouse Rock Uitvoerder:Elvis Presley CD: the essential Elvis Presley Duur: 2:37 2. Structuur Begin

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym

Uitwerking VOORBEELD vrije oefening Meso Teamgym 1 e deel: tempo telling erg traag (vergelijkbaar met een dodenmars), tellen tot 4 2 e deel: tempo snel (snelle mars), tellen tot 8 Na pieptoon opmaat van circa 3 tellen, tel 1 van maat 1 begint met pianospel

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Bondsreeks Werkjaar Gemaakt door KLJ Limburg Werkjaar

Bondsreeks Werkjaar Gemaakt door KLJ Limburg Werkjaar Bondsreeks 2016 Werkjaar 2015-2016 Gemaakt door KLJ Limburg Werkjaar 2015-2016 1. Muziek Titel: It s like that Uitvoerder: Run-DMC & Jason Nevins CD: The best of Run-DMC Duur: 4:10 2. Structuur Intro strofe

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen

ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Oefeningen in stand 5 3. Oefeningen in lig 11 4. Oefeningen in zit 13 5. Oefeningen met Thera-band 14 6. Contactgegevens

Nadere informatie

voorste voet. Houdt de knie van het voorste been licht gebogen

voorste voet. Houdt de knie van het voorste been licht gebogen Naam: Runner s step Video: https://youtu.be/e5mt4ndjvyu heupbreedte staan (startpositie). Stap uit met 1 been ongeveer 30 centimeter naar voren. Wikkel de voet hierbij af, van de hiel naar de voorvoet.

Nadere informatie

LESBRIEF. Tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Niki Smit Muziek en productie: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas

LESBRIEF. Tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Niki Smit Muziek en productie: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas LESBRIEF Tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Niki Smit Muziek en productie: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Inleiding Dit jaar verschijnt alweer de 37 ste cd van Kinderen voor Kinderen.!

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. D junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. D junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. D junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

juni 2014 vanaf 4 jaar De wieken van de molen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

juni 2014 vanaf 4 jaar De wieken van de molen tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof juni 2014 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: gaan rond en rond. Een grote boog naar boven, dan weer naar de grond. Kijk eens hoe ze draaien, al-le vier. Het lijkt alsof ze

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. B junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op.

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op. Zond Zater Vrijd Dond Woe Di Ma Zon Zat Vrij Don Woe Woe Di Ma Superfit Week 1 Vandaag: 30 minuten Cardio Vasculaire (CV) training. Probeer dit eens: 4 minuten power walking (lekker stevig doorstappen

Nadere informatie

januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden - BVP 1789 - Hint Music 2013

januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden  - BVP 1789 - Hint Music 2013 januari 2013 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Winterwoorden - Winterwoorden 1 Als het winter is geworden, zijn de wolken dik en grijs. Al het water is bevroren. Op de sloten ligt

Nadere informatie

Super Strakke Bovenarmen- Bonus

Super Strakke Bovenarmen- Bonus Super Strakke Bovenarmen- Bonus Wij begrijpen dat je niet altijd zin of tijd hebt om naar de sportschool te gaan. Gelukkig kun je nog steeds strakke bovenarmen krijgen zonder gewichten te gebruiken of

Nadere informatie

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven.

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. SCHAATSLES GEVEN. Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. Tips voor de begeleider. Draag handschoenen. (verplicht!) Ga vóór de groep staan en praat luid. Kijk in de schaatsrijrichting.

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp.

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Gegevens te vinden op http://www.voorkomblessures.nl Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Oefening: Crunches Crunches versterken van de buikspieren voor het vergroten

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. C junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

LESBRIEF. Muziek & tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Robert Dorn Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis

LESBRIEF. Muziek & tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Robert Dorn Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis LESBRIEF Muziek & tekst: Tjeerd P. Oosterhuis & Robert Dorn Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis INLEIDING In het voorjaar van 2018 komt Kinderen voor Kinderen met het lied. Door het

Nadere informatie

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band Algemene oefeningen REP-band, Lenigheid, en kracht In deze folder staan algemene oefeningen. Uw fysiotherapeut neemt met u door welke oefeningen voor u geschikt zijn. Er staan drie soorten oefeningen in

Nadere informatie

MINDFUL. Abs Challenge

MINDFUL. Abs Challenge WEEK 1 WEEK 2 WEEK 3 WEEK 4 MINDFUL Abs Challenge Een sterkere en strakkere core: daar heb je maar één maand voor nodig. Met een sterkere core-stability verbeter je je sportprestaties en je houding. Bovendien

Nadere informatie

Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl

Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl Bewegen is gezond! Lesbrief met dansinstructie Zie voor lied, songtekst en instructiefilm: www.kinderenvoorkinderen.nl 1 Dansinstructie Bewegen is Gezond Inleiding Koningsspelen en Bewegen is gezond Op

Nadere informatie

Lesbrief les 4 groep 3 en 4 Hou je fit

Lesbrief les 4 groep 3 en 4 Hou je fit Lesbrief les 4 groep 3 en 4 Hou je fit Lesdoelen De kinderen weten dat je na het sporten gezond moet eten en drinken om weer verse energie te krijgen. De kinderen weten dat als je nu gezond eet, je nu

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Met een sterke core neem je messcherpe bochten

Met een sterke core neem je messcherpe bochten Met een sterke core neem je messcherpe bochten Je core mag je eigenlijk nooit verwaarlozen en al helemaal niet in je voorbereiding voor wintersport. Als je lekker aan het skiën of snowboarden bent gebruik

Nadere informatie

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder

Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder Eenvoudige oefeningen voor klachten van de schouder De oefeningen moeten enkele malen tot tien keer achter elkaar worden herhaald en minstens een tot driemaal per dag worden gedaan. Het is beter vaak en

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas

Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas 1 Inleiding Ook dit jaar heeft kinderen voor kinderen in samenwerking met de Koningspelen een nieuwe titel song genaamd: OKIDO In dit

Nadere informatie

Functional Training. vrouwen

Functional Training. vrouwen Functional Training vrouwen Functional Training is een combinatie van oefeningen gericht op spierversteviging, coördinatie en stabiliteit. Door middel van deze oefeningen werk je aan je algehele fitheid.

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Tekst Muziek: Choreografie en lesopzet: Eindredactie:

Tekst Muziek: Choreografie en lesopzet: Eindredactie: LESBRIEF Tekst: Lucia Marthas, Tjeerd P. Oosterhuis Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas, Melaisa Illis Eindredactie: Desirée Derrez INLEIDING KONINGSSPELEN 2018 Voor de

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

Warming-up & Cooling-down

Warming-up & Cooling-down Warming-up & Cooling-down Atletiekvereniging Athloi Warming-up Het basisdoel van de warming up is de spieren voorbereiden op de arbeid die komen gaat. De temperatuur in de spieren ligt gemiddeld 2 graden

Nadere informatie

Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen in samenwerking met de Kinderboekenweek een nieuwe titelsong genaamd Gruwelijk eng.

Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen in samenwerking met de Kinderboekenweek een nieuwe titelsong genaamd Gruwelijk eng. 1 Inleiding Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen in samenwerking met de Kinderboekenweek een nieuwe titelsong genaamd Gruwelijk eng. In dit document staat de choreografie van Gruwelijk Eng beschreven.

Nadere informatie

Overzicht veel voorkomende danspassen

Overzicht veel voorkomende danspassen Overzicht veel voorkomende danspassen Applejack (2 tellen) Het beurtelings met de ene voet op de bal en de andere voet op de hak in tegengestelde richting draaien. Voorbeeld: 1 Draai op bal van LV de hak

Nadere informatie

Wekelijkse Work Out!

Wekelijkse Work Out! Wekelijkse Work Out! Maandag - Conditie Wandeling Dinsdag - Driehoek Push Up Woensdag - Squat Donderdag - De Curl - Up Vrijdag - Boksen Zaterdag - Dips Zondag -Conditie Jumps INTRO Deze work out oefeningen

Nadere informatie

W4-TR1 L UITSPELEN 1:1

W4-TR1 L UITSPELEN 1:1 W4-TR1 L UITSPELEN 1:1 WARMING-UP VOOR D-PUPILLEN Duur: +/- 8 minuten Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste dopjes, ong. 5 6 m uit elkaar. Twee spelers starten tegelijk vanaf het eerste

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

LESBRIEF. Tekst: Lucia Marthas, Tjeerd P. Oosterhuis Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Eindredactie: Desirée Derrez

LESBRIEF. Tekst: Lucia Marthas, Tjeerd P. Oosterhuis Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Eindredactie: Desirée Derrez LESBRIEF Tekst: Lucia Marthas, Tjeerd P. Oosterhuis Muziek: Tjeerd P. Oosterhuis Choreografie en lesopzet: Lucia Marthas Eindredactie: Desirée Derrez INLEIDING KONINGSSPELEN 2018 Dit jaar slaan BNNVARA

Nadere informatie

Core stability. Plank 2. Plank 1. Navel intrekken, rug recht. Navel intrekken, heupen recht. Plank 4. Plank 3. Navel intrekken, rug recht

Core stability. Plank 2. Plank 1. Navel intrekken, rug recht. Navel intrekken, heupen recht. Plank 4. Plank 3. Navel intrekken, rug recht Plank 1 Plank 2 Navel intrekken, rug recht Navel intrekken, heupen recht Plank 3 Plank 4 Navel intrekken, heupen en schouders recht Navel intrekken, rug recht Plank 5a Plank 5b Navel intrekken, rug recht,

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Ga, met een regelmatig tempo, een wandeling van minimaal 20 minuten maken. Gebruik deze tijd om positief over jezelf te denken.

Ga, met een regelmatig tempo, een wandeling van minimaal 20 minuten maken. Gebruik deze tijd om positief over jezelf te denken. Zo Zat Vrij Don Woe Di Ma Zo Zat Vrijd Don Woe Di Ma Medium Week 1 Ga, met een regelmatig tempo, een wandeling van minimaal 20 minuten maken. Gebruik deze tijd om positief over jezelf te denken. Doe de

Nadere informatie