Schooljaar Wat doen we op school in groep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schooljaar Wat doen we op school in groep"

Transcriptie

1 Schooljaar Wat doen we op school in groep 8

2 Geachte ouders. Hierbij treft u een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van onze school. Naast de ouderavonden, ouderbezoeken, de hulp die u zo vaak verleent en alle andere informele contacten, hopen wij u hierdoor nog meer bij het gebeuren op school te betrekken. Dit boekje is niet volledig, maar een weerspiegeling van ons onderwijs en wij hopen dan ook, dat u bij eventuele onduidelijkheden en/of vragen contact opneemt met de betreffende leerkracht of zo nodig met de directie van de school. U BENT ALTIJD VAN HARTE WELKOM. De directie: André Hoogveld en Maaike Jansen

3 Inleiding groep 8 Uw kind zit nu in groep 8 en dat betekent dat hij/zij na dit jaar onze school gaat verlaten. We hebben getracht uw kind emotioneel en verstandelijk voldoende bagage mee te geven, die nodig is voor deze grote stap. Het is om die reden dat we naast het leren ook aandacht besteden aan de keuze van het Voortgezet Onderwijs. Over die keuze krijgt u in de loop van het jaar meer informatie. De lessen worden dit schooljaar verzorgd door meester Guido (vrijdag juf Ingrid) en meester Joost (vrijdagmiddag juf Esther). Wij zullen samen trachten om de overgang naar het Voortgezet Onderwijs op een vruchtbare maar ook plezierige wijze te laten verlopen. Dit kunnen we niet alleen. Daarbij hebben we natuurlijk de hulp van u en de kinderen nodig. Daarom verzoeken wij u bij vragen en/of opmerkingen contact met ons op te nemen. Met vriendelijke groet, Guido Lacet(8b) en Joost de Boer(8a)

4 TECHNISCH LEZEN Wanneer leerlingen de basisschool verlaten, horen ze een bepaald leesniveau te hebben waarmee ze in het Voortgezet Onderwijs probleemloos grote stukken tekst kunnen lezen. Hiermee wordt het technisch leesniveau bedoeld en dit wordt aangeduid met de naam Avi. Om te zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen het eindniveau; Avi plus halen, werken wij in de groepen 7 en 8 met LIST-lezen. (Lezen IS Top) Bij deze aanpak staat leesplezier voorop. Daarom werkt deze aanpak met name hard aan de leesbevordering. Hierbij valt te denken aan: - Voorlezen - Minilesjes - Praten over gelezen boeken Leerlingen die het Avi plus niveau al beheersen, kunnen ingezet worden om leerlingen met leesproblemen in de middenbouw te helpen; het zgn. tutor-lezen. Hiervoor dient u als ouder/verzorger eerst toestemming te geven.

5 BEGRIJPEND LEZEN Een ander aspect van lezen; het begrijpend lezen is in de bovenbouw ook heel belangrijk. Leerlingen moeten om teksten te kunnen samenvatten goed weten wat belangrijke informatie is en wat niet. Ze moeten kunnen formuleren waar het in een tekst begripsmatig om gaat. In de methode voor begrijpend lezen Nieuwsbegrip XL worden verschillende teksten op een aantrekkelijke manier aangeboden en krijgen de leerlingen strategieën aangeleerd waarmee ze teksten kunnen analyseren. Ook behandelen we met regelmaat een tekst uit het Citooefenboekje. Door op enig moment te toetsen kunnen we ook hulp op maat aanbieden aan het individuele kind. Het zal dus duidelijk zijn dat ook in groep 8 veel van de aandacht nog ligt bij het begrijpend lezen.

6 REKENEN: Ook dit schooljaar hanteren we in de groepen 3 t/m 8 weer: De nieuwste versie van De wereld in getallen. In deze methode zijn de meest recente inzichten op het gebied van het rekenonderwijs verwerkt. U kunt hier met name denken aan: -automatiseren -differentiëren /aandacht voor niveauverschillen -geleide instructie -zelfstandig werken. Bij de invoering van deze methode 2 jaar geleden hebben we er tevens voor gekozen om door de hele school een eigen en eensluidend instructie-model te gaan hanteren. Dit biedt voor zowel de leerkracht als de leerling een houvast, een duidelijke lijn waarlangs er gewerkt wordt. De specifieke aandacht voor de niveauverschillen tussen leerlingen doet recht aan onze missie -RUIMTE OM TE LEREN-. Leerlingen die wat meer problemen ondervinden krijgen een aangepast leerprogramma, terwijl ook de meer begaafde leerling uitgedaagd wordt om op zijn niveau te kunnen werken. Kom bij vragen over onze werkwijze m.b.t. rekenen, gerust een keer binnenlopen. U mag op ons rekenen.

7 NEDERLANDSE TAAL. Ook dit jaar werken we weer met de vernieuwde versie van de methode Taal op maat. Deze vernieuwde versie is gebaseerd op de referentieniveaus voor taal en de kerndoelen voor Nederlands. Deze referentieniveaus zijn 4 jaar geleden ingevoerd om een goed doorlopende leerlijn te garanderen richting VO en MBO/HBO. Per jaar bestaat de methode uit 8 thema s. Elk thema besteedt in 20 lessen aandacht aan de volgende taalvaardigheden: - Spreken en luisteren; - Woordenschat; - Taalbeschouwing; - Schrijven. Als differentiatie biedt de methode verschillende leerroutes aan voor taalzwakke leerlingen, methodevolgers en taalsterke leerlingen. Voor het creatieve aspect binnen het taalonderwijs maken we gebruik van de methode Drama, moet je doen. In deze methode is een verantwoorde opbouw voor de groepen 1 t/m 8 waarin alle aspecten aan de orde komen.

8 SPELLING De opbouw van de spellinglessen verloopt volgens het directe-instructiemodel. Eerst herhalen leerlingen met een 5-woordendictee eerder behandelde spelling categorieën, waarna de nieuwe categorie wordt geïntroduceerd en geïnstrueerd. Er wordt gezamenlijk en in duo s geoefend, waarbij zwakke spellers extra aandacht kunnen krijgen. De moeilijkheden zijn verdeeld in vier categorieën voor de onveranderlijke woorden en een aparte aanpak voor de persoonsvormspelling. De vier categorieën zijn: 1. luisterwoorden 2. de luisterwoorden met een bijzondere klankgroep 3. de regelwoorden 4. de weetwoorden De behandeling van de strategie wordt ondersteund door klassikale spellingkaarten. Naast de spelling van niet-werkwoorden, zullen ook dit jaar de werkwoorden weer verder uitgediept worden. Hieronder vallen ook de voltooid deelwoorden en bijvoeglijke naamwoorden.

9 SCHRIJVEN. Net als in de voorgaande jaren, proberen we ook in groep 8 de leerlingen een goed leesbaar handschrift aan te leren dat regelmatig en vlot geschreven is. Tevens geven we de gelegenheid om het creatief schrijven te ontwikkelen Dit proberen we te verwezenlijken tijdens alle lessen en m.b.v. de methode "Pennenstreken". Het probleem waar we in deze groep mee te maken krijgen is dat veel leerlingen de aangeleerde methode los willen laten en een eigen handschrift willen gaan ontwikkelen of hier althans een poging toe ondernemen, met erg wisselende resultaten!!! Het is de bedoeling dat de leerlingen in de eerste helft van groep 8 nog gewoon aan elkaar schrijven of er moeten motorische problemen zijn die de voorkeur geven aan het losse blokschrift. Er zal veel aandacht zijn voor de netheid van het schrijfwerk.

10 ENGELS. Evenals in groep 7 wordt ook dit jaar Engels gegeven. Het doel dat ons hierbij voor ogen staat is dat de kinderen de Engelse taal kunnen gebruiken als communicatiemiddel in vooral het mondelinge contact met mensen die deze taal spreken. We gebruiken de methode Groove Me. Groove.me bestaat uit dertig lessen per jaar, per groep. Vijftien songs vormen de basis en bij elk liedje horen twee lessen. Elk jaar staan er voor elke groep weer dertig unieke lessen Engels klaar. Iedere les start klassikaal, op het digibord. Daarna gaan leerlingen zelfstandig aan de slag met de werkbladen. Er is een eenvoudig differentiatiemodel binnen de les. Elke opdracht daagt uit op verschillende niveaus. Elk jaar vernieuwt de methode een deel van de lessen, waardoor Groove.me altijd een actuele en aansprekende methode Engels blijft. Wilt u meer weten over deze nieuwe methode verwijzen wij u naar:

11 NATUURONDERWIJS. Dit schooljaar starten we met een nieuwe methode Natuur en Techniek. Het is een opzichzelfstaande methode, maar vormt een ideale combinatie met de methode Argus Clou Aardrijkskunde en Geschiedenis. Deze drie methodes hebben dezelfde organisatie en opbouw. Voor de kinderen is Argus Clou Natuur en Techniek één groot onderzoek. Het daagt de kinderen uit om a.d.h.v. waargebeurde onderwerpen de wereld om hen heen te ontdekken en te leren begrijpen. Argus Clou Natuur en Techniek maakt hen enthousiast over biologie, natuurkunde en techniek met interessante bronnen, prikkelende ontdekvragen en uitdagende mysteries. Deze vakgebieden zijn gelijk verdeel en bestrijkt ieder ongeveer een derde van de lesstof. De lessen zijn concentrisch opgebouwd; elk jaar dezelfde 5 thema s, te weten: 1. Soorten 2. Omgeving 3. Communicatie 4. Bouwen 5. Voeding Net als bij Aardrijkskunde en Geschiedenis zijn alle lesboeken, werkboeken en toetsen van Natuur en Techniek gedigitaliseerd. Daarnaast is er nog digitaal materiaal als verklarende video s, animaties en interactieve opdrachten die de lessen verdiepen en verbreden.

12 AARDRIJKSKUNDE. Ook de aardrijkskundemethode waarmee gewerkt wordt is: Argus Clou Zelf de wereld ontdekken en onderzoeken. Dat doen kinderen met de lesmethode Argus Clou Aardrijkskunde. Argus Clou is professor in alles. Aan de hand van een authentieke bron en ontdekvragen daagt hij kinderen uit om anders over de wereld na te denken. De kinderen ontrafelen mysteries, onderzoeken kijkplaten en ontdekken geheimen. Met Argus Clou leert u ze aardrijkskunde op een spannende manier! De volgende thema s komen ieder jaar weer aan bod, maar dan aangepast aan het niveau van de jaargroep: 1.De aarde 2.De mens als gebruiker van de aarde: Wonen en werken. 3.De mens als gebruiker van de aarde: Verkeer en energie. 4.Verschillen tussen mensen 5.Jij als wereldburger

13 GESCHIEDENIS Onze geschiedenismethode heet net als bij aardrijkskunde en natuuronderwijs Argus Clou. Dit is een overzichtelijke methode die uitgaat van een thematische opbouw en een vaste structuur binnen elk thema. In de groepen 5 t/m 8 keren steeds dezelfde thema s terug. Dus krijgen de kinderen deze thema s vier keer aangeboden, echter steeds op een andere manier. Thema 1: Tijd van jagers en boeren Tijd van Grieken en Romeinen. Thema 2: Tijd van Monniken en ridders Tijd van steden en staten. Thema 3: Tijd van ontdekkers en hervormers Tijd van regenten en vorsten. Thema 4: Tijd van pruiken en revoluties Tijd van burgers en stoommachines. Thema 5: Tijd van wereldoorlogen Tijd van televisie en computers. Per thema zijn er 6 lessen, waarvan de laatste een toets is. De duidelijke structuur bevordert de kennis, het begrip en het onthouden van de leerstof. Bovendien werkt de herkenbaarheid en het feit dat ze steeds dieper ingaan op de onderwerpen motiverend voor kinderen.

14 VERKEER. In de samenleving neemt het gevaar van het verkeer steeds toe.daarom willen wij de leerlingen voorbereiden op de veelvuldige en steeds veranderende situaties in het verkeer. Door de kennis, de inzichten, de vaardigheden en houding aan te leren zullen de leerlingen in staat zijn om zonder angst en op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. De richtlijnen van 3VO zijn hierbij onze uitgangspunten. Deze komen aan bod binnen de Jeugdverkeerskrant en het computerprogramma Afgesproken. In dit programma zien de kinderen verschillende verkeerssituaties in bewegende beelden waar ze vragen over beantwoorden. Soms komt het voor dat er leerlingen zijn die in het voorgaande jaar zijn/haar verkeersdiploma nog niet hebben behaald. Deze kunnen dat dit jaar alsnog doen, door met groep 7 mee te doen. Mocht dit het geval zijn voor uw dochter/ zoon, nemen we contact met u op.

15 CREATIEVE VORMING. A. Beeldende vorming. Dit is de verzamelnaam voor textiele werkvormen, handvaardigheid en tekenen. Deze vormen van expressie komen wekelijks aan de orde. Het gevolgde programma is niet afkomstig uit een methode maar ontstaan in teamoverleg. Ook dit jaar zullen we in de bovenbouw een aantal keren gaan werken met het groepsoverstijgende circuitmodel. De leerlingen van groep 6 t/m 8 zijn dan een aantal weken in een andere groep aan het knutselen. Aandachtspunten die ons bij handvaardigheid voor ogen staan zijn: - plezier en ruimte voor eigen initiatief. - technische kennis en vooruitgang. - werken met diverse materialen. - zo mogelijk aansluiten bij de actualiteit. De beoordeling is soms in de vorm van een cijfer, vaker worden er opmerkingen geplaatst voor eventuele verbeteringen. B. Wetenschap en Techniek Vanaf het schooljaar heeft wetenschap en techniek (W&T) een vaste plaats gekregen binnen onze school. Naast het feit dat wetenschap en techniek steeds meer een rol gaan spelen binnen het basisonderwijs, is het

16 belangrijk om onze leerlingen de diversiteit binnen dit vakgebied te laten ervaren. Onze school streeft naar oplossingsgericht werken. Het zelf ontdekken om tot een oplossing te komen is hierbij het uitgangspunt. Per schooljaar zullen 6 tot 8 middagen in het teken staan van W&T. Alle groepen op onze school zijn hier dan tegelijk mee bezig volgens een vastgesteld programma. De resultaten zullen waar mogelijk tentoongesteld worden in de hal van de school. Hulp van u is bij de uitvoering van deze lessen meer dan welkom. Het is echt geweldig om dit mee te maken. Zo maakt u het onderwijs van dichtbij mee! C. Muziek. Muziek neemt in de totale opvoeding van een leerling een belangrijke plaats in. Met het lied als uitgangspunt, willen we graag dat de leerling plezier beleeft aan het maken van muziek en belangstelling krijgt voor muziek. Wat betreft de liedkeuze maken we voornamelijk gebruik van de methode Eigenwijs en Muziek, moet je doen. Deze laatste methode bevat een verantwoorde opbouw voor de groepen 1 t/m 8 waarin allerlei muzikale aspecten aan de orde komen.

17 BEWEGINGSONDERWIJS. Bij de gymnastieklessen proberen we zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de natuurlijke bewegingsdrang van de kinderen. Hiervoor gebruiken we de methode Basislessen. De lessen worden gegeven in de gymzaal bij "Ons Dorpshuis". Vanaf mei [ bij mooi weer] wordt er ook op de speelplaats gegymd. Tijdens de gymlessen trachten we de kinderen te stimuleren om te durven bewegen in een groep. Ook sociale aspecten; samenwerking, eerlijkheid etc. worden als waardevol gezien. De school doet regelmatig mee aan sportevenementen die in het dorp of omgeving gehouden worden. We denken hierbij aan: - Korfbal - Volleybal - Wandelvierdaagse - Voetbal - etc.

18 CATECHESE Iedere school hanteert bewust of onbewust een bepaalde visie op mens en maatschappij. Daarom ontkom je er niet aan die eigen visie door te geven aan de leerlingen. Zo proberen ook wij op een eigentijdse wijze de katholiciteit binnen onze school gestalte te geven. In het catecheseprogramma is er aandacht voor de feestdagen vanuit het kerkelijk jaar. Ook werken we met de kalender van de methode: Trefwoord. (de thema s van de kalender vinden hun bedding in bijbelverhalen.) Ons uitgangspunt hierbij is de houding t.o.v. de ander. Daarnaast komen ook andere godsdiensten in grote lijnen aan bod tijdens verschillende zaakvakken en taalthema s. In de vastentijd is er specifieke aandacht voor de Derde Wereld. In de Goede Week is de school betrokken bij de vieringen, m.n. op de Goede Vrijdag is er een specifieke schoolviering, waaraan ook vele parochianen deelnemen.

19 ACTUALITEITEN OP SCHOOL Iedere maandag kijken de leerlingen op school naar het actualiteiten programma Zapp Weekjournaal. HUISWERK EN TOETSEN De leerlingen krijgen net als vorig jaar, regelmatig huiswerk mee. Dit is om de leerlingen extra ondersteuning te geven. Ook het oefenen met huiswerk noteren speelt een belangrijke rol. Hierbij maken we gebruik van een echte agenda. Deze wordt door de school aangeschaft en dient wekelijks door de ouders ondertekend te worden. Als huiswerk om een bepaalde reden niet gemaakt kan worden, laat het dan even weten. De door leerlingen gemaakte toetsen van verschillende vakken blijven op school. Er is wel altijd de mogelijkheid om deze in te zien. EXTRA ACTIVITEITEN IN GROEP 8. Zoals al eerder vermeld, krijgt de keuze voor het Voortgezet Onderwijs dit jaar een belangrijk accent. Er wordt vooral in het eerste gedeelte van dit schooljaar nadrukkelijk geobserveerd.

20 Tevens werken wij ernaar toe dat n.a.v. het verslag van de Entreetoets uit groep 7 sommige hiaten worden weggewerkt. De neerslag van de observaties vindt plaats in een verslag dat tijdens een oudergesprek met u zal worden besproken. Er zal nadrukkelijk gelet worden op ijver, leerprestaties, werkhouding en motivatie. Dit verslag zal ook met de andere collega s worden besproken. Tevens ontvangt u van de school een dringend advies over de vorm van het Voortgezet Onderwijs. Naast leerprestaties en werkhouding zijn de interesse en de voorkeur van u en uw kind ook belangrijke factoren die meegenomen worden in het uiteindelijke advies. Het advies van de school zal dit jaar eind november plaatsvinden. Dit doen we zo vroeg, om de ouders en leerlingen meer ruimte te bieden bij het bezoeken en uitzoeken van een passende vervolgschool. We hopen op deze manier bij te dragen aan een betere keuze. De eindtoets groep 8 moet dit advies bevestigen. Deze Eindtoets PO zal in april worden afgenomen. Mocht het resultaat niet overeenkomen met het gegeven advies, dan volgt de volgende procedure: is het schooladvies hoger dan het resultaat n.a.v. de Eindtoets, blijft het schooladvies leidend en zal er niets dus niets veranderen. Is het schooladvies lager dan het resultaat op de Eindtoets laat zien, is de school verplicht het advies te heroverwegen.

21 EXCURSIES EN GASTLESSEN In de loop van het schooljaar maken we een keuze uit het aanbod van excursies en gastlessen. Het afgelopen schooljaar hebben we bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan bevrijdingsmuseum n.a.v. het, twee weken durende project, WOII. Ook hebben we een veteraan in de klas gehad die zijn ervaringen heeft gedeeld met de kinderen. Als groep in zijn geheel nemen we jaarlijks deel aan proeflessen op het HPC. Leerlingen kunnen ook deelnemen aan proeflessen op andere scholen, maar dit gebeurt op eigen gelegenheid. AFSCHEID GROEP 8 Aan het eind van dit schooljaar sluiten wij de basisschoolperiode af met een schoolkamp. Dit zal zo mogelijk plaatsvinden in één van de laatste weken van het schooljaar. De kosten voor het kamp bedragen 55,00. Het "schoolverlaten" wordt nog nadrukkelijker gevierd op de laatste woensdagavond van dit schooljaar. Hierover krijgt u ter zijner tijd uitgebreid informatie. Hopelijk heeft dit boekje u voldoende geïnformeerd. Heeft u op-/ of aanmerkingen, laat het ons dan weten. Met vriendelijke groet, Guido Lacet(8b), Ingrid van Geffen(8b), Esther Tamboer(8a) en Joost de Boer(8a)

Schooljaar Wat doen we op school in groep

Schooljaar Wat doen we op school in groep Schooljaar 2016-2017 Wat doen we op school in groep 6 Geachte ouders, Hierbij treft U een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep Schooljaar 2015-2016 Wat doen we op school in groep 6 Geachte ouders, Hierbij treft U een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep Schooljaar 2015-2016 Wat doen we op school in groep 5 Geachte ouders. Hierbij treft U een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Schooljaar Wat doen we op school in groep

Schooljaar Wat doen we op school in groep Schooljaar 2016-2017 Wat doen we op school in groep 7 Geachte ouders. Hierbij treft u een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep Schooljaar 2015-2016 Wat doen we op school in groep 7 Geachte ouders. Hierbij treft u een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Schooljaar Wat doen we op school in groep

Schooljaar Wat doen we op school in groep Schooljaar 2016-2017 Wat doen we op school in groep 5 Geachte ouders. Hierbij treft U een informatieboekje aan met gegevens over de leeren oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van onze

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep

Schooljaar 2015-2016. Wat doen we op school in groep Schooljaar 2015-2016 Wat doen we op school in groep 4 Geachte ouders, Hierbij treft u een informatieboekje aan met gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de diverse groepen van

Nadere informatie

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s), Welkom in groep 8 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u het informatieboekje van de groep, waarin uw zoon of dochter dit schooljaar zit. Voor elke groep is er een eigen boekje met daarin belangrijke

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2015-2016 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 6

Informatie. vakgebieden. Groep 6 Informatie vakgebieden Groep 6 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Schooljaar Wat doen we op school in groep

Schooljaar Wat doen we op school in groep Schooljaar 2016-2017 Wat doen we op school in groep 1+2 3 4 5 6 7 8 Geachte ouders, Hierbij treft u een informatieboekje aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in de groep

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 5

Informatie. vakgebieden. Groep 5 Informatie vakgebieden Groep 5 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015. Wat doen we op school in groep

Schooljaar 2014-2015. Wat doen we op school in groep Schooljaar 2014-2015 Wat doen we op school in groep 1+2 3 4 5 6 7 8 Geachte ouders, Hierbij treft u een informatieboekje aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de maniervan werken in de groep

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 7

Informatie. vakgebieden. Groep 7 Informatie vakgebieden Groep 7 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 4

Informatie. vakgebieden. Groep 4 Informatie vakgebieden Groep 4 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 4-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 4 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt.

Aanbod lesstof: basisstof, waar nodig herhalingsstof en extra uitdaging. Nav. de cito rekenresultaten wordt een verdeling in aanbod gemaakt. Informatie groep 5 Algemene informatie Beste ouder(s)/ verzorger(s) van groep 5, Langs deze weg willen we u en uw kind alvast van harte welkom heten in groep 5. Het is altijd weer spannend om aan een nieuw

Nadere informatie

Informatie. vakgebieden. Groep 8

Informatie. vakgebieden. Groep 8 Informatie vakgebieden Groep 8 Taal Gehanteerde methode: Taal in beeld - Spelling in beeld Uitgever: Zwijsen Taal in beeld is een taalmethode voor groep 4 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode

Nadere informatie

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april

Belangrijk BO naar VO. Leerlingvolgsysteem. Leerling-kenmerken. november april Belangrijk BO naar VO Leerlingvolgsysteem Leerling-kenmerken november april leerstof groep 8 voorbereiding op de verwijzing VO CITO toetsen M8 LOVS VO informatieavond in oktober/november 2 verwijzingsgesprekken

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Groep 3-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 3 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Informatieboekje Groep 7 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), - 1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 7 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de ouderbezoeken,

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar.

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Informatie groep 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Informatieboekje Groep 7 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groepsinformatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Leerstofaanbod 6. LVS

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken:

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken: Informatie over groep 5 Groep 5A: Juf Maaike (ma, di en wo) Juf Jolanda (do en vr) Groep 5B: Juf Anita (ma, di en wo) Juf Dien (do en vr) Gymles: maandag (van gymleerkracht Elly Buijs) dinsdag (van de

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2014-2015

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2014-2015 Informatieboekje Groep OBS De Toermalijn 2014-2015 Belangrijke, algemeen praktische zaken. Medio april worden het schriftelijke verkeersexamen en het praktijkexamen afgenomen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3?

Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein. in groep 3? Wat maakt mijn kind allemaal mee op De Fontein in groep 3? Informatieavond 1 september 2016 1 1 september 2016 Beste ouders / verzorgers van de kinderen uit groep 3 Voor u ligt het informatieboekje van

Nadere informatie

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. OBS De Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep OBS De Toermalijn 2015-2016 Belangrijke, algemeen praktische zaken. Medio april worden het schriftelijke verkeersexamen en het praktijkexamen afgenomen. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5.

[INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. 2016-2017 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 5. Informatieblad groepen 5 Gang van zaken Zelfstandigheid: In groep 5 leren de kinderen zelf hun werk te verdelen over de week.

Nadere informatie

Informatieavond groep

Informatieavond groep Informatieavond groep 5 2018-2019 Vreedzame School: U als ouders en wij als leerkrachten hebben de taak om onze kinderen voor te bereiden op een maatschappij, die gecompliceerd is. Een maatschappij waarin

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Het informatieboekje voor groep 5/7. In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke methodes we werken

Nadere informatie

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar.

Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Informatie groep 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet Onderwijs De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure:

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure: Info groepen 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is en blijft een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet onderwijs: De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

Op deze wijze houden we meer rekening met de verschillen in de groep en werken de kinderen op het voor hen meest geschikte niveau.

Op deze wijze houden we meer rekening met de verschillen in de groep en werken de kinderen op het voor hen meest geschikte niveau. 2014-2015 Groep 4 GROEP 4 1. GODSDIENSTIGE VORMING Wij werken met de godsdienstmethode Startpunt. De methode Startpunt werkt aan de hand van weekthema s die gebruikt kunnen worden voor de weekopeningen

Nadere informatie

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ 2015-2016

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ 2015-2016 WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ Groep 8 Groepsleider: Bert van der Lijn (op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdagochtend) Groepsleider: Siete Horjus (op vrijdagmiddag) Groepsleider: Sjoukje Meijer/Kim

Nadere informatie

INLEIDING. Beste ouder(s),

INLEIDING. Beste ouder(s), Groep 5-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 5 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie

Informatie groep 7. Algemene informatie Informatie groep 7 Algemene informatie Inleiding: In groep 7 wordt nadrukkelijk gewerkt aan de voorbereiding op het Voortgezet Onderwijs. Dit betekent dat we de kinderen steeds een beetje meer verantwoording

Nadere informatie

Geachte ouder(s), verzorger(s),

Geachte ouder(s), verzorger(s), Infobrief groep 7 Geachte ouder(s), verzorger(s), Uw kind zit nu in groep 7. Het lijkt ons goed om via deze infobrief wat informatie te geven over het reilen en zeilen in deze groep. Nieuwe leerstof voor

Nadere informatie

Informatiebrief groep 7/8

Informatiebrief groep 7/8 Informatiebrief groep 7/8 Schooljaar 2018/2019 De Molenwiek groep 7/8 Leerkrachten: Ma, di, do, vr, : Marianne Mackaay Wo: Eline van Kleef Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien

Nadere informatie

Informatieavond groep 5

Informatieavond groep 5 Informatieavond groep 5 Programma Weekindeling Weekplanning Directe instructiemodel Leer en onderwijsbehoeften Diverse vakken De groep Zelfstandigheid Vragen Weekindeling Gemma: Maandag, donderdag & vrijdag

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ Groep 8 Groepsleider: Groepsleider: Bert van der Lijn Janna van der Meer (op 16 vrijdagen) Weekopening / Dagopening: De week/dag wordt kort doorgenomen. Belangrijke mededelingen

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatieboekje Informatieboekje groep 7 Beekpark Schooljaar

Informatieboekje Informatieboekje groep 7 Beekpark Schooljaar Informatieboekje Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 7 van Basisschool Beekpark. In dit boekje vindt u allerlei informatie: informatie over onze school, ons onderwijs

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 7

Informatieboekje GROEP 7 Informatieboekje GROEP 7 Schooljaar 2015-2016 Voorwoord Voor u ligt het informatieboekje van uw kind in groep 7. We gaan samen met de kinderen fris een nieuw jaar in. Een jaar waarin er veel gebeurt en

Nadere informatie

Inhoud. voorstellen leerkracht gouden weken werkwijze vakken toetsen en rapporten activiteiten in groep 6 tot slot afsluiting

Inhoud. voorstellen leerkracht gouden weken werkwijze vakken toetsen en rapporten activiteiten in groep 6 tot slot afsluiting Welkom Inhoud voorstellen leerkracht gouden weken werkwijze vakken toetsen en rapporten activiteiten in groep 6 tot slot afsluiting Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Monique Geerarts De Gouden

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 6

Informatieboekje Groep 6 Informatieboekje Groep 6 Schooljaar 2016-2017 Markelo, september 2016 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 6 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond bovenbouw

Agenda onderwijsavond bovenbouw Agenda onderwijsavond bovenbouw Kerndoelen PO Referentieniveaus Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 6-7-8 Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen en kunnen

Nadere informatie

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats

Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Informatie groep 7 schooljaar 2015-2016 De groepsleerkrachten Groep 7:Gerda van Dijke en Jolanda Verbiest Klassenouders Groep 7:Sabine Kats Rekenen Wij werken met Wereld in getallen. Deze methode kent

Nadere informatie

Voorwoord. Leerkrachten De leerkrachten van groep 7 : Belangrijke data gedurende dit schooljaar!

Voorwoord. Leerkrachten De leerkrachten van groep 7 : Belangrijke data gedurende dit schooljaar! Voorwoord Dit informatieboekje is bestemd voor de ouders van de leerlingen van groep 7. U vindt hierin informatie over alle belangrijke zaken die in dit schooljaar aan bod komen. Een aantal gegevens in

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 6 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 6 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 6. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Zo gaat dat in de. Populier

Zo gaat dat in de. Populier Zo gaat dat in de. Populier schooljaar 2017-2018 In dit boekje vindt u allerlei informatie over de bovenbouw. Praktische punten en een toelichting op hoe we in de bovenbouw werken. Veel leesplezier! Toelichting

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4 schooljaar 2017-2018 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2017 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 4 en

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 7 SCHOOLJAAR 2016-2017 Leerkrachten: Dennis Voorst 7a Nicole Koevoets 7b Algemene zaken in groep 7: Huiswerk: Alle kinderen in groep 7 hebben een agenda nodig. Hierin wordt elke week het

Nadere informatie

Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen.

Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen. Groep 6b Schooljaar 2016-2017. Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen. Groep 6b krijgt op maandag en vrijdag les van juf Joke en juf Femke. Op dinsdag, woensdag en

Nadere informatie

Informatie cursusjaar 2015/2016

Informatie cursusjaar 2015/2016 Vlasakker 3 Tel: 078-6733260 Postadres: Postbus 5256 3295 ZK s-gravendeel fax: 078-6735853 E-mail: debouwsteen@pcpohw.nl Informatie cursusjaar 2015/2016 groep 8b Hoewel elke groep iets speciaals heeft,

Nadere informatie

Jaarprogramma. Algemeen

Jaarprogramma. Algemeen 1 Jaarprogramma Algemeen Binnen komen De kinderen van groep 4 tot en met 8 komen binnen nadat de schoolbel is gegaan. De inloop is vanaf groep 4 voorbij; het is ook niet meer de bedoeling dat ouders mee

Nadere informatie

Huiswerkprotocol Mattheusschool

Huiswerkprotocol Mattheusschool Huiswerkprotocol Mattheusschool De Mattheusschool geeft huiswerk aan onze leerlingen vanaf groep 3. Dit huiswerk past in onze visie dat de omgeving steeds meer eisen aan de kinderen stelt naarmate ze ouder

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Groep 7, 2014-2015. Beste ouder(s)/verzorger(s), Groep 7, 2014-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder volgt belangrijke informatie over de groep waarin uw kind nu zit. Wij willen u dan ook vragen dit thuis eens op het gemak door te nemen. Belangrijke

Nadere informatie

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur Informatie middenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september 2016: 14.30 uur 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding

Nadere informatie

Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek

Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek Informatieavond groepen 7 Het Mozaïek Samenwerking met parallelcollega s Er zal regelmatig overleg zijn met de collega s uit de andere groepen 7. Zodat alle groepen aan het einde van het jaar ongeveer

Nadere informatie

Informatieavond groep

Informatieavond groep Informatieavond groep 5 2017-2018 Vreedzame School: U als ouders en wij als leerkrachten hebben de taak om onze kinderen voor te bereiden op een maatschappij, die gecompliceerd is. Een maatschappij waarin

Nadere informatie

Groep 7 Boerenpad. Groep 7 Boerenpad

Groep 7 Boerenpad. Groep 7 Boerenpad Groep 7 Boerenpad Groep 7 Boerenpad Informatieavond groep 7 Leerkracht van deze groep: Bas Zijderveld Algemene informatie Veel nieuwe leerstof. Goede werkhouding. Leren plannen (agenda). Repetities. Huiswerk/werkbladen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5

Informatieboekje groep 5 Informatieboekje groep 5 Informatie groep 5 1 Dit is het informatieboekje van groep 5. Hierin kunt u informatie vinden over de methodes, de regels en andere specifieke zaken die bij groep 5 horen. Het

Nadere informatie

Informatieboekje Informatieboekje groep 8 Beekpark Schooljaar

Informatieboekje Informatieboekje groep 8 Beekpark Schooljaar Informatieboekje Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 8 van Basisschool Beekpark. In dit boekje vindt u allerlei informatie: informatie over onze school, ons onderwijs

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 7 2017-2018 Meester Wim Jurriëns JULIANASCHOOL EDERVEEN Even voorstellen: Beste ouders/verzorgers, In 1955 ben ik geboren in Rijssen (Twente). Ik was de jongste van vijf kinderen. (4 jongens

Nadere informatie

Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen.

Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen. Groep 6b Schooljaar 2012/2013 Hartelijk welkom in groep 6. Fijn dat u naar de informatieavond bent gekomen. Groep 6b krijgt momenteel les van één juf, Linda Velgersdijk. Meester Ed Meerburg en meester

Nadere informatie

Informatieavond. Groep 7a

Informatieavond. Groep 7a Informatieavond Groep 7a Opbouw van de avond Vakinhoudelijke informatie Bijzonderheden groep 7: 2015-2016 Rekenen Nieuwe methode Wereld in Getallen 4 Hoofdrekenen Cijferen Breuken Meten, tijd en geld Opbouw

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs Informatieboekje Voortgezet Onderwijs 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje geeft een overzicht van de belangrijkste gegevens over het VMBO, Havo en VWO. Hoe het VMBO is opgebouwd, welke vakken in de onderbouw

Nadere informatie

Groep 7, 2015-2016. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Groep 7, 2015-2016. Beste ouder(s)/verzorger(s), Groep 7, 2015-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder volgt belangrijke informatie over de groep waarin uw kind nu zit. Wij willen u dan ook vragen dit thuis eens op het gemak door te nemen. Belangrijke

Nadere informatie

JAARPLAN GROEP 7A SCHOOLJAAR

JAARPLAN GROEP 7A SCHOOLJAAR JAARPLAN GROEP 7A SCHOOLJAAR 2017-2018 Leerkracht: Nicole Koevoets Algemene zaken in groep 7: Huiswerk: Alle kinderen in groep 7 hebben een agenda nodig. Hierin wordt elke week het huiswerk genoteerd voor

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatieboekje Groep 5

Informatieboekje Groep 5 Informatieboekje Groep 5 Schooljaar 2015-2016 Markelo, augustus 2015 Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 5 van Oecumenische Basisschool De Welp. In dit boekje vindt

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 2017-2018 Stillezen Het eerste kwartier van de dag wordt gebruikt voor het stillezen. De leerkracht kan dan extra aandacht geven aan kinderen met hulpvragen of aanvullende onderwijsbehoeften.

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 3 schooljaar Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 3 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Voorwoord Dit boekje is bedoeld om een beeld te krijgen van het reilen en zeilen in groep 3 en

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4-5 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 4-5 schooljaar Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 4-5 schooljaar 2016-2017 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2016 Informatieboekje voor groep 4/5 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

Informatieboekje GROEP 5

Informatieboekje GROEP 5 Informatieboekje GROEP 5 Schooljaar 2015-2016 Wat doen we eigenlijk allemaal in groep 5? Rekenen We werken met de rekenmethode De Wereld in Getallen. Deze methode is zodanig samengesteld dat er leerstof

Nadere informatie

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster.

Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Rekenen Bij rekenen werken we met de met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze

Nadere informatie

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen.

Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Rekenen Rekenen staat vijf keer in de week op het rooster. We werken met de vierde versie van de methode De wereld in getallen. Niet alle kinderen rekenen even makkelijk en vlot. Onze methode houdt daar

Nadere informatie

Rekenen (methode Wereld in Getallen)

Rekenen (methode Wereld in Getallen) Informatie groep 7 cursusjaar 2017-2018 De leerstof in groep 7: In groep 7 stijgt het tempo en het niveau De leerstof is een stuk moeilijker Er komen extra vakken bij zoals Engels en Blitz (studievaardigheden)

Nadere informatie

ALGEMENE INFO. Groep 4b/5b

ALGEMENE INFO. Groep 4b/5b ALGEMENE INFO Groep 4b/5b 1 Inhoud Leerkrachten groep 4b/5b dia 3 De vakken dia 4 t/m 17 Toetsen & Rapporten dia 18 en 19 Huiswerk dia 20 Ouderhulp dia 21 Vragen dia 22 Afsluiting dia 23 2 Leerkrachten

Nadere informatie

Welkom. Wij wensen u en uw kind een fijn, maar bovenal een gezegend schooljaar toe! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs!

Welkom. Wij wensen u en uw kind een fijn, maar bovenal een gezegend schooljaar toe! Als er vragen/problemen zijn, mail, bel of (liever) kom langs! Welkom De eerste twee schoolweken liggen alweer bijna achter ons! Tijdens de info- avond heeft u de mogelijkheid gehad om belangrijke informatie te ontvangen. In uw handen heeft u de infobrief van groep

Nadere informatie