Ecologische vegetatiebeheer van bermen, taluds van watergangen en greppels. in Drenthe buiten de natuurgebieden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ecologische vegetatiebeheer van bermen, taluds van watergangen en greppels. in Drenthe buiten de natuurgebieden"

Transcriptie

1 Ecologische vegetatiebeheer van bermen, taluds van watergangen en greppels in Drenthe buiten de natuurgebieden Voor meer informatie over ecologisch groenbeheer Arie Koster

2 Vragen en aandachtspunten - Zijn er (nog) trends bij de uitvoering van bermbeheer? - Is minder maaien positief of negatief voor biodiversiteit? - Klepelmaaiers, maai-zuigcombinaties, cyclomaaiers en raapwagens. Extensief en/of intensief beheer. Wanneer je later klepelt, kunnen veel zaden al gevallen zijn. Het gaat niet alleen om de zaden, maar ook om het milieu dat verandert. - Voegen landschapselementen buiten de officiële natuurgebieden relevante natuur toe aan het totale landschap? - Ruigtkruidenvegetaties betekenen maaien met beleid - Kansen langs akkers

3 Vragen en aandachtspunten - Zijn er (nog) trends bij de uitvoering van bermbeheer? De laatste 100 jaar, maar vooral de laatste 50 jaar zijn er op het gebied van maaien en afvoeren steeds trends geweest. De laatste 25 jaar is vooral het materieel zwaarder geworden. Het beheer wordt meestal uitgevoerd met de zwaarste landbouwmachines. Ook in natuurgebieden. Wat voor trend er ook is, ze moeten zijn afgestemd op de draagkracht van het milieu en de levenscyclus van planten en dieren. Een nieuwe trend zou kunnen zijn dat we het systeem van onderaannemers moeten gaan afschaffen en meer met locale aannemers gaan werken.

4 Dit is de beste manier van beheer: Graslandvegetaties 1of 2 x per jaar maaien en afvoeren. Ruigte 1x per 1-5 jaar. Hoe lichter het materiaal des te beter het resultaat.

5 Zo kan het ook nog maar dan wel met relatief licht materieel. Machines die voor de intensieve landbouw zijn bedoeld, moeten niet worden gebruikt voor ecologische beheer. Verder is het zeer belangrijk dat het maaisel kan drogen en zaden kunnen narijpen en vallen.

6 De zuig/maaicombinatie is matig tot zeer slecht, vooral voor de fauna, maar klepelen is nog slechter voor de biodiversiteit en het landschapsbeeld. Ook als het na de zaadval gebeurd: het verrijkt en verstoord het milieu. De bodem wordt voedselrijker, waardoor planten en dieren van schralere bodems verdwijnen.

7 Vragen en aandachtspunten - Is minder maaien positief of negatief voor biodiversiteit? Deze vraag kan zo niet worden gesteld. Ecologisch gezien moet dat worden gekoppeld aan een ecologische doelstelling. De vraag is dan wat willen we met het maaien bereiken. Het gaat dan om een bewuste keuze voor vegetatiestructuren, successiestadia, structuurvariatie etc. Natuurlijk is er altijd een zekere speling mogelijk, maar systematisch meer of minder maaien verandert de vegetatie en vaak de vegetatiestructuur en leidt meestal tot grote veranderingen in de totale levensgemeenschap. We moeten per situatie bekijken of een vegetatie 1 of 2 keer per jaar moet worden gemaaid of mogelijk minder. Enkele voorbeelden

8 Omvorming naar bloemrijker grasland: in de eerste fase kunnen grassen dominant worden. Foto links Veenendaal 1990; rechts 1996.

9 Veenendaal resultaat 1999; de berm is hier vochtig en voedselrijk. Hier moet 2x per jaar worden gemaaid waarbij het maaisel wordt afgevoerd. Bij het maaien wordt niet alleen verschraald, maar even belangrijk is dat de concurrentieverhoudingen tussen grassen en bloemplanten ten gunste van de laatste wijzigen. 1 x maaien bevordert de grassen en zijn we terug bij af.

10 Een plas-dras oever/berm is een oever zonder beschoeiing die in het winterseizoen kletsnat is en op verschillende plekken onder water staat. Zulke vegetaties worden meestal in augustus-september gemaaid(nieuwkoop 2002). Zulke vegetaties moeten als ouderwets hooiland worden beheerd. Dus meestal 1 x maaien en afvoeren

11 De meest algemene planten zoals gewoon duizendblad verdwijnen door verkeerd beheer vaak uit het cultuurlandschap. Deze vegetatie neemt een tussenpositie in. Zou 1 x per jaar kunnen worden gemaaid. Hangt ook af van de invloed van de landbouw.

12 Als we aan Drenthe denken, komen heidevegetaties vaak het eerst in beeld. Een halve eeuw geleden, waren deze beelden in het cultuurlandschap nog heel gewoon. De potentie is er nog steeds. Betekent wel dat we de grote grazige delen mininmaal 1 x per jaar maaien. De heidevegetaties ca. om de zeven jaar. Met zulke vegetaties is er speling.

13 Stijf havikskruid komt op veel plekken nog voor, maar wordt heel vaak voor of tijdens de bloei gemaaid. Het ecologisch fuctioneren wordt dan sterk beperkt. Deze plant houdt lang stand in het cultuurlandschap. Dus hier 1 x per jaar maaien; van tijd tot tijd misschien toch 2 keer. Hier hebben we ook weer te maken met de invloed van de landbouw.

14 Muizenoor op een schraal greppeltalud grenzend aan zeer intensief cultuurlandschap. Moet jaarlijks in de nazomer of vroege herfst worden gemaaid.

15 Vragen en aandachtspunten - Klepelmaaiers, maai-zuigcombinaties, cyclomaaiers, raapwagens. Extensief en/of intensief beheer. Wanneer je later klepelt, kunnen veel zaden al gevallen zijn. Het gaat niet alleen om de zaden, maar ook het milieu dat verandert. Klepelen verrijkt de bodem omdat nutriënten niet worden afgevoerd. Soorten van voedselrijke bodems gaan dan domineren. Bij een maaizuigcombinatie waarbij niet te dicht langs de bodem wordt gemaaid, zal wellicht minder zaad worden opgezogen. Als de maaimachine door vakmensen wordt bediend, zouden pleksgewijs stukken berm kunnen worden overgeslagen. Zaden krijgen dan kans om zich te verspreiden. Op deze plekken kunnen natuurlijk ook piketpalen worden geslagen. Bij overjarige planten is het effect van een maaizuigcombinatie op korte termijn niet of minder zichtbaar. Ze overleven via de wortelstokken die niet worden meegezogen, maar de planten kunnen zich d.m.v. zaden ook niet verspreiden.

16 Hengel komt vooral voor op schrale grazige bermen onder bomen en weet zich in het cultuurlandschap goed te handhaven. Ecologisch beheer is hiervoor noodzakelijk. Het zijn eenjarige planten! Dus voorzichtig met zuigen.

17 Hengel

18 Vlasbekje vlasbekje raakt je door stofzuigermaaien, waarschijnlijk niet kwijt.

19 Pinksterbloem en paardenbloem in een vochtige berm: het kan bijna niet eenvoudiger. Maar toch hebben zulke vegetaties vaak moeite om zich te handhaven. Bij klepeklen zullen deze planten snel verdwijnen. Bij stofzuigermaaien houden ze wel stand.

20 Vragen en aandachtspunten - Voegen landschapselementen buiten de offiele natuurgebieden relevante natuur toe aan het totale landschap Heel veel planten en dieren leven meer in het cultuurlandschap dan in onze traditionele natuurgebieden. Daarnaast zijn vooral lintvormige landschapselementen noodzakelijk om natuurgebieden/-reservaten met elkaar te verbinden. Natuurgebieden vormen geen garantie voor soorten. Hoe meer vestigingsmogelijkheden er voor planten en dieren zijn des te meer veerkracht een soort heeft om te overleven in moeilijke tijden.

21 (Heidezandbij is nog een vrij algemene soort, maar neemt wel af. Op en om de Stichtse rotonde in de gemeente Amersfoort (tegen de grens van de bebouwde kom) komt heidezandbij talrijk voor. Verder ook de zeldzame (parasitaire) heidewespbij.

22 Blauwe knoop wordt ook in het Drentse cultuurlandschap nog geregeld aangetroffen. Maakt deze plant een kans om zich duurzaam te vestigen in bermen en taluds? Het zou een ondersteuning van natuurgebieden betekenen.

23 Vochtige tot natte greppels zijn zeer waardevol voor de regionale biodiversiteit: hier blauwe knoop in een vochtige greppel van een provinciale weg

24 Grasklokje is een vrij algemene plant, maar die vaak in zeer beperkte omvang voorkomt. Als hij ergens is gevestigd, houdt hij het lang vol. Door ecologisch beheer kan grasklokje zich uitbreiden. Deze plant komt waarschijnlijk meer buiten dan in natuurgebieden voor.

25 Grasklokje zit hier ingesloten in extreem intensief cultuurlandschap en werd op het moment dat deze foto werd gemaakt druk door klokjesdikpootbij bezocht. Of deze relatie ook in de Drentse natuurgebieden voorkomt is de vraag.

26 Grote wederik is een kansrijke plant in vochtige greppels en taluds van watergangen. De gewone slobkousbij is in de praktijk 100% van grote wederik afhankelijk. De relatie met deze bij komt veel meer buiten dan binnen de natuurgebieden voor.

27 Vragen en aandachtspunten - Ruigtkruidenvegetaties betekenen maaien met beleid Ruigte wordt heel vaak in een arbeidsgang met grazige vegetatie mee gemaaid. Dat is funest voor de entomofauna. Ze mogen maximaal 1x per 2 of 3 jaar worden gemaaid. Onder bepaalde omstandigheden 1 x per jaar.

28 Moerasspirea doet het eveneens heel goed op vochtige tot natte bodems

29 Een kombinatie van koninginnekruid (roze), moerasspirea (wit) en grote wederik (geel)

30 Grote kattenstaart is een algemene plant die zich steeds opnieuw moet vestigen

31 Vragen en aandachtspunten - Kansen langs akkers Min of meer natuurlijk vegetaties langs akkers bieden vaak meer mogelijkheden voor biodiversiteit dan we denken en zijn veel duurzamer dan ingezaaide akkerranden. Zie onder meer: (onder platteland)

32 Langs akkers is vaak veel meer mogelijk dan we denken. Bij een goed beheer kunnen er duurzame vegetaties tot ontwikkeling komen. Een zeer goed alternatief voor ingezaaide akkerranden.

33 Een fragment van een akkerrand. Het loont de moeite om ook langs akkers bermen ecologisch te beheren.

34 In deze grasstrook werden roetbijen talrijk op biggenkruid waargenomen; verder ook tronkenbij en verschillende vlinders

Bijen en Landschapsbeheer

Bijen en Landschapsbeheer Bijen en Landschapsbeheer Hoe maken we het landschap bijenvriendelijk Wat betekent dat voor de biodiversiteit en de kwaliteit van het landschap Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster -- www.bijenhelpdesk.nl

Nadere informatie

Groenbeheer met oog voor bijen

Groenbeheer met oog voor bijen Groenbeheer met oog voor bijen Voorbeelden van bijenvriendelijk beheer in openbaar groen toepasbaar in Groningen, Friesland en Drenthe Arie Koster Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor

Nadere informatie

Ecologische bij-structuur: het beheer

Ecologische bij-structuur: het beheer Ecologische bij-structuur: het beheer Bijvriendelijk beheer = ecologisch beheer Verschralingsbeheer Aanleg Beheer gras en kruidachtige vegetatie Beheer ruigtekruiden Beheer houtachtige vegetatie Beheer

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

Meer wilde bijen in en om stedelijk gebied

Meer wilde bijen in en om stedelijk gebied Meer wilde bijen in en om stedelijk gebied Arie Koster Slobkousbij Wilde bijen, met uitzondering van de meest algemene hommels, zag je vroeger nauwelijks in het stedelijke groen. Het openbaar groen werd

Nadere informatie

Insecten in grasbermen: kansen, maar geen wonderen. Jinze Noordijk, Theo Zeegers EIS Kenniscentrum Insecten (Naturalis)

Insecten in grasbermen: kansen, maar geen wonderen. Jinze Noordijk, Theo Zeegers EIS Kenniscentrum Insecten (Naturalis) Insecten in grasbermen: kansen, maar geen wonderen Jinze Noordijk, Theo Zeegers EIS Kenniscentrum Insecten (Naturalis) Variatie in bermen grazige berm op klei berm met heide berm met bomen Schrale berm

Nadere informatie

Bloemrijke bermen in Leiderdorp. behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan

Bloemrijke bermen in Leiderdorp. behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan Bloemrijke bermen in Leiderdorp behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan Opgesteld door: I. van der Wiel Afdeling: Beleid Datum: 25 augustus 2011 Inleiding

Nadere informatie

Suggesties voor drachtverbetering in de omgeving van Steenwijkerwold

Suggesties voor drachtverbetering in de omgeving van Steenwijkerwold Suggesties voor drachtverbetering in de omgeving van Steenwijkerwold Arie Koster De lezing geeft enkele suggesties voor de toepassing van drachtplanten voor een uitvoerig overzicht wordt verwezen naar

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

Tweede West-Vlaamsebijensymposium. Naar een bijenvriendelijk landschap

Tweede West-Vlaamsebijensymposium. Naar een bijenvriendelijk landschap Tweede West-Vlaamsebijensymposium Naar een bijenvriendelijk landschap Knokke 22 oktober 2011 Arie Koster Nederlandse Bijenhoudersverening http://www.bijenhouders.nl www.bijenhelpdesk.nl Inhoud presentatie

Nadere informatie

Bijen en volkstuinen

Bijen en volkstuinen Bijen en volkstuinen Hoe maken we volkstuinen bijenvriendelijk Een selectie van de mogelijkheden Arie Koster Voor meer informatie Voor planten voor bijen, vlinders en andere bloembezoekers www.drachtplanten.nl

Nadere informatie

Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013

Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013 Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013 Inleiding. Met de vaststelling van de Perspectiefnota 2013-2016 (PPN) heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel (TBB 3.6.8 Voorstel 7) om voor het deel

Nadere informatie

Ecologisch bermbeheer

Ecologisch bermbeheer Ecologisch bermbeheer Bermbeheer -Onderhoud bomen en struiken snoeien, scheren, afzetten -Onderhoud grassen en kruidachtig gewas maaien, grazen -Onderhoud bodem plaggen, herstel na werkzaamheden ondergronds

Nadere informatie

Inrichting en beheer van groen voor insecten in het bijzonder wilde bijen

Inrichting en beheer van groen voor insecten in het bijzonder wilde bijen Inrichting en beheer van groen voor insecten in het bijzonder wilde bijen Hoe maken we het landschap bijenvriendelijk Een selectie van de mogelijkheden Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer

Nadere informatie

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter Provincie Zeeland Zeeuwse bermen steeds bonter Een ecologisch beheerde berm ziet er aantrekkelijk uit. Vooral wandelaars en fietsers genieten daarvan. Het is u vast wel eens opgevallen in het voorjaar

Nadere informatie

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven: Maaibeheer stedelijk gebied en wegbermen Maaibeheer natuurterreinen Bosbeheer/

Nadere informatie

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid

Inheems zaaizaad. Gehakkelde aurelia op Knoopkruid Inheems zaaizaad Inleiding Gebruik van zaaizaad om een bloemrijke flora te verkrijgen en om insecten als vlinders en bijen te bevoordelen is populair en wint steeds meer terrein. Daarbij wordt de ingeschatte

Nadere informatie

Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen

Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen 1 Wilde bijen in Noord-Brabant 283 wilde soorten (81% van NL) 89 soorten dalend (31%); 64 soorten

Nadere informatie

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014

Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Inventarisatie van ecologische waarden van het agrarisch natuurbeheer in Zeeland juni 2014 Stichting Landschapsbeheer Zeeland Lucien Calle Sandra Dobbelaar Alex Wieland 15 juli 2014 1 Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

Bijenvriendelijke bermen met gesloten beurs

Bijenvriendelijke bermen met gesloten beurs tekst pim de kwaadsteniet (tauw), carolien wegstapel (tauw) en wim kuster (gemeente buren) beeld tauw GLUREN BIJ GEMEENTE BUREN Bijenvriendelijke bermen met gesloten beurs De gemeente Buren werkt samen

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 Onderwerp Provinciaal maaibeleid en bermbeheer: bescherming broedvogels en andere dieren Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015.

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Natuurvriendelijk maaien is in 2015 opgestart en heeft zich steeds verder ontwikkeld. Het heeft geresulteerd in het onderstaande maaiplan dat in het voorjaar

Nadere informatie

Wat hebben bijen nodig?

Wat hebben bijen nodig? Wat hebben bijen nodig? Plek om te nestelen en te schuilen Genoeg voedsel Bijen zijn volledig afhankelijk van bloemen: stuifmeel (bouwstof) en nectar (brandstof). Hoe meer floristische diversiteit, hoe

Nadere informatie

Bij-vriendelijk Beheer

Bij-vriendelijk Beheer Bij-vriendelijk Beheer Sabine van Rooij en Anjo de Jong, Wageningen Environmental Research 13 november 2018, Klantendag Benchmark Gemeentelijk Groen Waarom? Voor welke soorten? Bijen o 358 soorten in Nederland:

Nadere informatie

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip

Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer. Context: steeds minder insecten. -76% insectenbiomassa Anthonie Stip Kleurkeur: keurmerk voor goed bermbeheer Context: steeds minder insecten Anthonie Stip 1 juni 2018 anthonie.stip@vlinderstichting.nl @birdingstip -76% insectenbiomassa 1 Insectenverlies vooral na mei Biodiversiteit

Nadere informatie

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4

Grasland en Heide. Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Grasland en Heide Hoofdstuk 2.2 en 2.4 Planning Grasland Voedselweb opdracht Heide Voedselweb opdracht Grasland Grasland is een gebied van enige omvang met een vegetatie die gedomineerd wordt door grassen

Nadere informatie

Opzet. Streefbeelden Graslanden. Fasen van ontwikkeling. Hooilanden. Tussenfase 0: Raaigras-weide KNNV afdeling Delfland. Tussenfase 1: Grassen-mix

Opzet. Streefbeelden Graslanden. Fasen van ontwikkeling. Hooilanden. Tussenfase 0: Raaigras-weide KNNV afdeling Delfland. Tussenfase 1: Grassen-mix Opzet Streefbeelden Graslanden Wat is de doelstelling; Wat willen we er mee? Hooilanden Fasen van ontwikkeling Botanisch waardevolle graslanden De dominantfase als bottleneck Doelstelling bloemrijk: verschralen

Nadere informatie

Bijen en biodiversiteit

Bijen en biodiversiteit Bijen en biodiversiteit Hoe maken we stad en landschap bijenvriendelijk Een selectie van de mogelijkheden Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor bijen en andere bloembezoekende insecten

Nadere informatie

Bijen en biodiversiteit

Bijen en biodiversiteit Bijen en biodiversiteit Hoe maken we stad en landschap bijenvriendelijk Een selectie van de mogelijkheden Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor bijen en andere bloembezoekende insecten

Nadere informatie

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen

Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen Bermbeheerplan voor een ecologisch waardevolle berm langs te Elingen 1. Inleiding In het dichtbebouwde Vlaanderen zijn bermen overal te vinden. Meestal vervullen ze een vrij belangrijke ecologische rol,

Nadere informatie

MEMO maaibeleid. Beheergroep Streefbeeld en maairegime Waar kan dit voorkomen Gazon

MEMO maaibeleid. Beheergroep Streefbeeld en maairegime Waar kan dit voorkomen Gazon MEMO maaibeleid Met ingang van 1 januari 2016 is het maaibeleid voor grassen in de fysieke openbare njimte gewijzigd. Dit had ie maken met een verschuiving van middelen binnen het programma kwaliteit fysieke

Nadere informatie

Aanleg & beheer van bloemenweides. Warme Winteravonden in 't Dijleland

Aanleg & beheer van bloemenweides. Warme Winteravonden in 't Dijleland Aanleg & beheer van bloemenweides Warme Winteravonden in 't Dijleland Wat en waarom een bloemenweide? Soorten bloemenweides Aanleg en beheer van een bloemenweide WWW.ECOFLORA.BE Wat is een bloemenweide?

Nadere informatie

Zorg voor de rand. Leaderproject Meetjesland In de ban van de rand. Samenwerking voor Agrarisch Landschap vzw (SVAL) Vande Ryse Luc

Zorg voor de rand. Leaderproject Meetjesland In de ban van de rand. Samenwerking voor Agrarisch Landschap vzw (SVAL) Vande Ryse Luc Studieavond voedergewassen en veehouderij 5 februari 2019 Zorg voor de rand Leaderproject Meetjesland 2017 2019 In de ban van de rand Samenwerking voor Agrarisch Landschap vzw (SVAL) Vande Ryse Luc Inhoud

Nadere informatie

Voorstel advies: Groenbeheer in agrarisch gebied

Voorstel advies: Groenbeheer in agrarisch gebied Voorstel advies: Groenbeheer in agrarisch gebied Inleiding In de 21 ste eeuw wordt onze samenleving voor een grote uitdaging geplaatst nl. het aanpassen van onze levensstijl: het leren leven met de onze

Nadere informatie

MIJN BERM BLOEIT! Foto: Joop Verburg

MIJN BERM BLOEIT! Foto: Joop Verburg MIJN BERM BLOEIT! Foto: Joop Verburg Michiel Verhofstad Edwin Dijkhuis Groene aders Buiten bos- en natuurgebieden is er voor wilde planten vooral nog plek in bermen, water / slootkanten, parken en braakliggend

Nadere informatie

Ontwikkeling Hollandse IJssel terreinen, Provincie Zuid-Holland 2012

Ontwikkeling Hollandse IJssel terreinen, Provincie Zuid-Holland 2012 Ontwikkeling Hollandse IJssel terreinen, Provincie Zuid-Holland 2012 R.J.S. Terlouw. bui-tegewoon, groenprojecten publicatie 2012-10. Ouderkerk aan den IJssel, 30 december 2012 Versie : Definitief. Auteur

Nadere informatie

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer).

Veldbezoeken Het gebied is op 16 juli 2014 bezocht door Menno Reemer (EIS) samen met Hendrik Baas (gemeente Zoetermeer). Bijenvraagbaak casus 1: Zoetermeer Westerpark Menno Reemer (EIS Kenniscentrum Insecten) & Robbert Snep (Alterra) 6 oktober 2014 Vraagsteller: Hendrik Baas (Gemeente Zoetermeer) Gebied: Zoetermeer, Westerpark,

Nadere informatie

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen.

De inrichting en het beheer van de kwelders sluit aan bij het Kwelderherstelprogramma Groningen. Beschrijving kwelderherstelmaatregelen 1 1.1 Inleiding Aan de noordkust van Groningen heeft Groningen Seaports, mede ten behoeve van RWE, circa 24 ha. kwelders aangekocht. Door aankoop van de kwelders

Nadere informatie

Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost

Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost De laatste jaren heeft de provincie in Groot Mijdrecht Noord-Oost gronden aangekocht voor de ontwikkeling van natuur. Natuurmonumenten

Nadere informatie

Leefomgeving voor bijen

Leefomgeving voor bijen Leefomgeving voor bijen Enkele factoren waar we in tuinen rekening mee moeten houden Als we planten optimaal willen laten functioneren moeten we rekening houden met de eisen die planten aan het milieu

Nadere informatie

Knelpunten van de Natuurzoom.

Knelpunten van de Natuurzoom. Knelpunten van de Natuurzoom. Deze knelpunten komen voort uit het eindrapport van oktober 2014 Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam ZuidOost van Dienstlandelijk Gebied Ministerie van Economische Zaken.

Nadere informatie

veldgids Beheer van water- en oeverplanten in het gebied van Waterschap De Dommel

veldgids Beheer van water- en oeverplanten in het gebied van Waterschap De Dommel veldgids Beheer van water- en oeverplanten in het gebied van Waterschap De Dommel Planten en beheer Deze gids is gemaakt voor afdeling Onderhoud van Waterschap De Dommel. Maar ook voor externe organisaties

Nadere informatie

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden Flevolands Agrarisch Collectief Akkerranden Past een akkerrand bij mij(n bedrijf)? Intrinsieke motivatie Leuk of omdat het moet? Wat/wie wil je er mee bereiken? Natuurlijke plaagbeheersing, voedsel bijen/hommels,

Nadere informatie

Advies betreffende het bermbeheerplan van de stad Peer

Advies betreffende het bermbeheerplan van de stad Peer Advies betreffende het bermbeheerplan van de stad Peer Nummer: INBO.A.2990 Datum advisering: 18 augustus 2014 Auteur: Contact: Jan Van Uytvanck Marijke Thoonen (marijke.thoonen@inbo.be) Kenmerk aanvraag:

Nadere informatie

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap

Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap Natuurontwikkeling en kwaliteitsinvestering landschap ONTWIKKELING NATUURZONE SPORTPARK ELSKENS OOSTERHOUT DATUM: augustus 2014, Landschapsplan en kwaliteitsinvestering Landschap kenmerk: ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO

BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO BEHEERPLAN BATENDIJK (ONG.) TE BORCULO Rapportage beheerplan Batendijk (ong.) te Borculo Opdrachtgever Bosch & van Rijn Groenmarktstraat 56 3521 AV Utrecht Rapportnummer 8015.004 Versienummer Status D1

Nadere informatie

Bermbeheer. Notitie bermbeheer. dewolden.nl. actief en betrokken

Bermbeheer. Notitie bermbeheer. dewolden.nl. actief en betrokken Bermbeheer Notitie bermbeheer actief en betrokken dewolden.nl I n h o u d s o p g a v e 0 SAMENVATTING... 2 1 INLEIDING... 3 2 ECOLOGISCH BERMBEHEER... 4 Wegbermen vroeger en nu... 4 Essentie van ecologisch

Nadere informatie

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare)

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) Boerenwormkruid is een overblijvende plant. De plant heeft een kantige donkerbruin gekleurde stengel en kan 60-120 cm lang worden. Bloeit met platte schermen, die uit

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km

BERGVENNEN. ROUTE 2,3 km BERGVENNEN ROUTE 2,3 km Tegen de Duitse grens, in Noordoost Twente, ligt natuurgebied de Bergvennen. Een weids, glooiend landschap met zeven vennen, droge en natte heide, schrale hooilanden en bos. De

Nadere informatie

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR DE AANLEG VAN EEN BLOEMENWEIDE

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR DE AANLEG VAN EEN BLOEMENWEIDE Het beste kan met de hand gezaaid worden. ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR DE AANLEG VAN EEN BLOEMENWEIDE Een goede voorbereiding is belangrijk voor een succesvolle bloemenweide. In onze catalogus & handleiding

Nadere informatie

AKKERRANDEN. Akkerranden in Flevoland Past dat bij mij(n bedrijf)? En waar op te letten?

AKKERRANDEN. Akkerranden in Flevoland Past dat bij mij(n bedrijf)? En waar op te letten? Akkerranden in Flevoland Wim Stegeman (Mts Klein Swormink, Lelystad) Frans van Alebeek (PPO-AGV, Lelystad) Excursie St. Veldleeuwerik 29 juni 2015 AKKERRANDEN Past dat bij mij(n bedrijf)? En waar op te

Nadere informatie

Heidebeheer in de 21 e eeuw

Heidebeheer in de 21 e eeuw Heidebeheer in de 21 e eeuw Henk Siebel Met OBN-faunaonderzoek van Joost Vogels, Arnold van den Burg, Eva Remke, Henk Siepel Stichting Bargerveen, Radboud Universiteit Nijmegen Herstel en beheer van droge

Nadere informatie

grazers helpen de natuur.

grazers helpen de natuur. grazers helpen de natuur. Begrazing vroeger en nu Lang geleden kwamen in Vlaanderen allerlei soorten grazers voor: mammoeten, wisenten, oerrunderen, elanden... Die grazers zorgden ervoor dat Vlaanderen

Nadere informatie

Waarom Ecologisch Bermbeheer?

Waarom Ecologisch Bermbeheer? Bijeenkomst 1 21 maart 2019 Waarom Ecologisch Bermbeheer? Stichting Landschapsbeheer Gelderland Bijzondere bermbewoners in Gelderland. Onlangs verschenen rapportage van provincie Gelderland: Introductie

Nadere informatie

RWZI HILVERSUM. Informatiebrochure Groenplan. H+N+S Landschapsarchitecten. Koninklijke Ginkel Groep. Contactpersoon Mark Rotteveel

RWZI HILVERSUM. Informatiebrochure Groenplan. H+N+S Landschapsarchitecten. Koninklijke Ginkel Groep. Contactpersoon Mark Rotteveel RWZI HILVERSUM Informatiebrochure Groenplan Koninklijke Ginkel Groep H+N+S Landschapsarchitecten Contactpersoon Mark Rotteveel Contactpersoon Hank van Tilborg Bezoekadres Castor 64 3902 SJ VEENENDAAL Bezoekadres

Nadere informatie

Notitie. Inventarisatie Rapunzelklokje op locatie Platveld 4 te Meijel (gemeente Peel en Maas)

Notitie. Inventarisatie Rapunzelklokje op locatie Platveld 4 te Meijel (gemeente Peel en Maas) Notitie Inventarisatie Rapunzelklokje op locatie Platveld 4 te Meijel (gemeente Peel en Maas) Door: G.M.T. Peeters Notitienummer: 174 Datum: 16 september 2011 In opdracht van: Aelmans Ruimtelijk Ordening

Nadere informatie

Vegetatie van Nederland

Vegetatie van Nederland Vegetatie van Nederland Vegetatie van Nederland Met Bosanemoon: Zomereik Gewone es Klimop Eenbes Daslook Bosvergeet-mij-nietje Slanke sleutelbloem Met scherpe boterbloem Grote vossenstaart Gestreepte witbol

Nadere informatie

Bermbeheerplan. Gemeente Borger-Odoorn. Gemeente Borger-Odoorn P.M. Hurkmans

Bermbeheerplan. Gemeente Borger-Odoorn. Gemeente Borger-Odoorn P.M. Hurkmans Bermbeheerplan Gemeente Borger-Odoorn Gemeente Borger-Odoorn P.M. Hurkmans november 2005 Bermbeheerplan Gemeente Borger-Odoorn Gemeente Borger-Odoorn P.M. Hurkmans Bermbeheerplan Inhoud: blz. 1. Inleiding

Nadere informatie

voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS

voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS Archimedesweg 1 W.N. van der Heeden postadres: postbus 156 2300 AD Leiden telefoon (071) 3 063 063 Versie / Oplage: telefax (071) 5 123 916

Nadere informatie

memo gemeente Lingewaard, Dion Steenbergen , hoofdlijnen mitigatieplan kleine wolfsmelk Houtakker II, Bemmel

memo gemeente Lingewaard, Dion Steenbergen , hoofdlijnen mitigatieplan kleine wolfsmelk Houtakker II, Bemmel memo aan: van: gemeente Lingewaard, Dion Steenbergen SAB, Eric Verkaik c.c.: datum: 15 september 2017 betreft: 160472, hoofdlijnen mitigatieplan kleine wolfsmelk Houtakker II, Bemmel INLEIDING Aan de Houtakker

Nadere informatie

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083 PVM EENJARIG MENGSEL KRUIDENRIJKE ZOOM/BLOEMRIJK GRASLAND NR. 1 Doelsoort : Planten die van nature in Nederland op kleigronden voorkomen (=inheemse flora). Mengsel : Meerjarig mengsel met plantensoorten

Nadere informatie

Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld,

Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld, Drachtverbetering!!! Van het grootste belang!!!!! Aat Rietveld, yoga.riet@ziggo.nl Wat kan een imker doen?? Luisteren naar de argumenten en motieven van anderen. Voorlichting geven. Netwerken. Samenwerken

Nadere informatie

Bermbeheer. een zeer complex verhaal dat loont voor mens, milieu en natuur. Luc Janssens dienst NTMB (Vlaamse overheid)

Bermbeheer. een zeer complex verhaal dat loont voor mens, milieu en natuur. Luc Janssens dienst NTMB (Vlaamse overheid) Bermbeheer een zeer complex verhaal dat loont voor mens, milieu en natuur Luc Janssens dienst NTMB (Vlaamse overheid) Overzicht presentatie Rode draad van aandachtspunten Inleiding Historiek voor 1984

Nadere informatie

Zorgen om insecten. Insecten. Sinusbeheer Meanderend maaien voor insecten Alle kranten + tv kopten

Zorgen om insecten. Insecten. Sinusbeheer Meanderend maaien voor insecten Alle kranten + tv kopten Sinusbeheer Meanderend maaien voor insecten Alle kranten + tv kopten Zorgen om insecten Anthonie Stip anthonie.stip@vlinderstichting.nl Sinusbeheer meanderend Heeze maaien voor 31 insecten augustus Heeze

Nadere informatie

Ecologisch groenbeheer in Veenendaal rond het jaar 2000

Ecologisch groenbeheer in Veenendaal rond het jaar 2000 Ecologisch groenbeheer in Veenendaal rond het jaar 2000 In opdracht van de Gemeente Veenendaal en in samenwerking met het IVN afdeling Veenendaal Ecologisch groenbeheer in Veenendaal rond het jaar 2000

Nadere informatie

Bloemrijk graslandmengsels

Bloemrijk graslandmengsels Bloemrijk graslandmengsels Aanleg en beheer Een bloemrijk grasland bevat naast grassen ook veel meerjarige bloemen. In een bloemrijk grasland wordt de bodem niet of nauwelijks verstoord en wordt jaarlijks

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk. Jan Stronks Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer rond Winterswijk Jan Stronks Stand van zaken huidig landschap Bos en natuur in de plus! Agrarisch cultuurlandschap sterk in de min: Natuurwaarde holt achteruit

Nadere informatie

Bijvriendelijk beheren. Anjo de Jong, Sabine van Rooij 13 november 2018

Bijvriendelijk beheren. Anjo de Jong, Sabine van Rooij 13 november 2018 Bijvriendelijk beheren Anjo de Jong, Sabine van Rooij 13 november 2018 effecten maaimethoden kosten mogelijke omvormingen Inhoud beheermaatregelen hebben direct effect: sterfte belangrijk voor effect op

Nadere informatie

De flora van Drentse wegbermen, nog niet zo lang geleden en nu

De flora van Drentse wegbermen, nog niet zo lang geleden en nu De flora van Drentse wegbermen, nog niet zo lang geleden en nu Manifestatie Heel Drenthe Zoemt Provinciehuis Assen, 17 november 2017 Ben Hoentjen, Werkgroep Florakartering Drenthe (WFD) Stichting Werkgroep

Nadere informatie

Master class ecologisch groenbeheer Almere voor biodiversiteit & beleving. (incl wilde bijen) Voor meer informatie over ecologisch groenbeheer

Master class ecologisch groenbeheer Almere voor biodiversiteit & beleving. (incl wilde bijen) Voor meer informatie over ecologisch groenbeheer Master class ecologisch groenbeheer Almere voor biodiversiteit & beleving (incl wilde bijen) http://www.denederlandsebijen.nl/bijenperregio/flevoland/index.htm Voor meer informatie over ecologisch groenbeheer

Nadere informatie

Notitie. Maaibeleid Bermen en Sioten. gemeente. lingewaard

Notitie. Maaibeleid Bermen en Sioten. gemeente. lingewaard Notitie Maaibeleid Bermen en Sioten gemeente lingewaard Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Leeswijzer. 4 2. Huidig beheer. 5 2.1 Huidige frequenties 5 2.2. Evaluatie huidig maaibeheer 5

Nadere informatie

Handhaven van bloemrijke bermen in gemeente Zoetermeer

Handhaven van bloemrijke bermen in gemeente Zoetermeer Bijenhelpdesk 2017-9 Handhaven van bloemrijke bermen in gemeente Zoetermeer Fabrice Ottburg en Menno Reemer, 16 januari 2018, definitief. Contactgegevens: Dhr. Fabrice Ottburg Dhr. Menno Reemer Wageningen

Nadere informatie

BERMBEHEER IN BIERBEEK

BERMBEHEER IN BIERBEEK BERMBEHEER IN BIERBEEK Platform Openbaar Groen Hasselt 02-02-2012 BERMBEHEER IN BIERBEEK 125 km wegbermen aan één klepelbreedte 20 mandagen klepelmaaier 130 mandagen maaien met bosmaaier Op basis van de

Nadere informatie

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode

Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Bureauonderzoek natuurwaarden wijzigingsplan Boekenrode Natuurwaardenkaart Voor het inventariseren van de natuurwaarden van Heemstede zijn in het rapport Natuurwaardenkaart van Heemstede Waardering van

Nadere informatie

Stroomdalgraslanden in Nederland

Stroomdalgraslanden in Nederland Stroomdalgraslanden in Nederland Ontwikkeling en beheer in de Vreugderijkerwaard Veldwerkplaats rivierenlandschap Vreugderijkerwaard, 16 mei 2008 Inleiders: Karlè Sýkora (Wageningen Universiteit, Leerstoelgroep

Nadere informatie

Bijenlandschap. Samen werken aan het. Kennis en ervaringen met samenwerking tussen bedrijven burgers - overheden in Zuid-Holland

Bijenlandschap. Samen werken aan het. Kennis en ervaringen met samenwerking tussen bedrijven burgers - overheden in Zuid-Holland Samen werken aan het Bijenlandschap Kennis en ervaringen met samenwerking tussen bedrijven burgers - overheden in Zuid-Holland 6 oktober 2017 Jubileum symposium SME Natuur in de stad Sabine van Rooij thema

Nadere informatie

Beheerkader Infrastructuur Provincie Zeeland

Beheerkader Infrastructuur Provincie Zeeland Beheerkader Infrastructuur Provincie Zeeland Vragen en antwoorden m.b.t. behandeling statenvoorstel in Statencommissie Economie op vrijdag 12 januari 2018 1 CU (mevr. R. Rijksen) (via mail Statengriffie)

Nadere informatie

Handreiking Bijenweides

Handreiking Bijenweides Handreiking Bijenweides Bloeiende bloemen, zoemende bijen, fladderende vlinders en fluitende vogels, wie wordt daar niet blij van? Iedereen is enthousiast over een kleurrijke omgeving met een uitbundig

Nadere informatie

Oeverplanten in Lelystad

Oeverplanten in Lelystad Oeverplanten in Lelystad Inleiding Lelystad is rijk aan water. Binnen de bebouwde kom is een blauwe dooradering aanwezig van talloze wateren. Om de waterbergingscapaciteit te vergroten en de leefomgeving

Nadere informatie

Alleen inzaaien niet voldoende

Alleen inzaaien niet voldoende tekst arie koster INGEZAAIDE BLOEMENMENGSELS Alleen inzaaien niet voldoende Zaaien is in dit decennium een modieus verschijnsel geworden. Veel mensen en lokale en landelijke organisaties doen hier aan

Nadere informatie

2.2 Landschappelijke beplanting met ecologische meerwaarde Ecologisch beheer Monitoring

2.2 Landschappelijke beplanting met ecologische meerwaarde Ecologisch beheer Monitoring 2.2 Landschappelijke beplanting met ecologische meerwaarde De huidige aanwezige beplanting in het landschap wordt niet aangetast door de komst van het zonneveld. Aanvullend worden in en rondom het zonneveld

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Wat is gewoon onderhoud? Gewoon onderhoud is het jaarlijks verwijderen van een overmaat aan begroeiing, vuil enzovoort dat zich in en direct naast de watergang

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie 1 Achtergrondinformatie Planten groeien niet willekeurig door elkaar. Afhankelijk van verschillende milieufactoren (grondsoort, waterstand, zon, schaduw, betreding, bemesting, enz.) kunnen we verschillende

Nadere informatie

PERCEEL 3: Izegem, Moorslede en Houthulst ID 3.1. Rhodesgoed Izegem DOMEINEN EN LOCATIE. GSM:

PERCEEL 3: Izegem, Moorslede en Houthulst ID 3.1. Rhodesgoed Izegem DOMEINEN EN LOCATIE. GSM: PERCEEL 3: Izegem, Moorslede en Houthulst ID 3.1 DOMEINEN EN LOCATIE Rhodesgoed Izegem TOEZICHTHOUDEND AMBTENAAR Mathieu Foré, boswachter GSM: 047967 95 76 e-mail: mathieu.@lne.vlaanderen.be BESCHRIJVING

Nadere informatie

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen Ecologisch Adviesbureau Viridis Inventarisatie Bedrijventerreinen Amersfoort Noordoost In opdracht van:

Nadere informatie

3.1 Akkerranden en wilde bestuivers Jeroen Scheper (WUR)

3.1 Akkerranden en wilde bestuivers Jeroen Scheper (WUR) 3.1 Akkerranden en wilde bestuivers Jeroen Scheper (WUR) Bestuivende insecten Ca. 88% wilde bloemplanten door insecten bestoven Ca. 84% gewassen in Europa door insecten bestoven Relevantie insectenbestuiving

Nadere informatie

ZONNEVELD WERKHOVEN BEHEER EN BEPLANTINGSPLAN

ZONNEVELD WERKHOVEN BEHEER EN BEPLANTINGSPLAN ZONNEVELD WERKHOVEN BEHEER EN BEPLANTINGSPLAN AUGUSTUS 2019 Landschappelijke beplanting met ecologische meerwaarde De huidige aanwezige beplanting in het landschap wordt niet aangetast door de komst van

Nadere informatie

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers.

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. 1 veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. verbeteren van chemische water kwaliteit verbeteren van de oever stabiliteit verbeteren van de ecologische kwaliteit 2 waarom aandacht voor NVO

Nadere informatie

Advies Oranje zandoogje gemeente Emmen. December 2018

Advies Oranje zandoogje gemeente Emmen. December 2018 Advies Oranje zandoogje gemeente Emmen December 2018 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding. blz. 3 2. Huidige situatie Oranje zandoogje.. blz. 4 3. Voorwaarden leefgebied Oranje zandoogje. blz. 6 4. Adviezen met

Nadere informatie

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP

BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP BESTUIVERS IN HET LANDSCHAP INTRODUCTIE Biodiversiteit: Biodiversiteit of biologische diversiteit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet.

Nadere informatie

Materiaal is gewonnen uit sloten en greppels langs de volgende wegen bij Arrierveld: Arrierveldweg, Noordelijke Dwarsweg, Dwarsweg en Boekweitakkers

Materiaal is gewonnen uit sloten en greppels langs de volgende wegen bij Arrierveld: Arrierveldweg, Noordelijke Dwarsweg, Dwarsweg en Boekweitakkers 16-12-03 Inventarisatie slootmateriaal Bokashikuilen Fix 8 december 2016 Materiaal is gewonnen uit sloten en greppels langs de volgende wegen bij Arrierveld: Arrierveldweg, Noordelijke Dwarsweg, Dwarsweg

Nadere informatie

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD.

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. In onderstaande werkprotocollen geeft de tabel aan waneer de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. In de tabel wordt

Nadere informatie

Hoe gaat het met de wilde bijen?

Hoe gaat het met de wilde bijen? Hoe gaat het met de wilde bijen? Natuurgebieden het domein van natuurbeheerders Soortenrijk, maar wel achteruitgang t Het agrarische landschap het domein van de boeren Al lange tijd verdwenen Stedelijk

Nadere informatie

Bij-vriendelijke natuurvriendelijke oevers

Bij-vriendelijke natuurvriendelijke oevers Bij-vriendelijke natuurvriendelijke oevers Bijeenkomst UvW bij Waterschap Rivierenland in Tiel Vrijdag 29 juni 2018, Fabrice Ottburg Wageningen Environmental Research Bosbandzweefvlieg (Syrphus torvus)

Nadere informatie