MEMO maaibeleid. Beheergroep Streefbeeld en maairegime Waar kan dit voorkomen Gazon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MEMO maaibeleid. Beheergroep Streefbeeld en maairegime Waar kan dit voorkomen Gazon"

Transcriptie

1 MEMO maaibeleid Met ingang van 1 januari 2016 is het maaibeleid voor grassen in de fysieke openbare njimte gewijzigd. Dit had ie maken met een verschuiving van middelen binnen het programma kwaliteit fysieke leefomgeving om invulling te kunnen geven aan uw besluit om extra middelen in te zetten voor het beheer en onderhoud van verhardingen en kunstwerken. De effecten van het nieuwe maairegime werden in de loop van 2016 duidelijk zichtbaar. Op een aantal locaties zijn de grassen minder vaak gemaaid waardoor het beeld veranderde in de woonomgeving. Door het hogere gras kregen kruiden meer gelegenheid om te groeien wat gunstig is voor de biodiversiteit. Deze verandering leverde diverse positieve en negatieve reacties op. In 2009 is het Beheerkwaliteitsplan (BKP) door de raad vastgesteld. Vanaf 2010 wordt het groen onderhouden op grond van het ambitieniveau uit het Beheerkwaliteitplan Openbare Ruimte (BKP). Het kwaliteitsniveau voor het onderhoud van grassen is gesteld op A in de centpjm gebieden en kwaliteit B in de overige gebieden waaronder woonwijken. In de openbare aiimte treffen we verschillende soorten grassen aan. De wijze van inrichten heeft veelal te maken met de verkeersveiligheid, het gebruik van grassen en het gewenste ecologische beeld. In onderstaande tabel zijn de verschillende types gras (beheergroepen) weergegeven, hoe deze grassen beheerd worden en waar we ze kunnen aantreffen in de Haariemmenneer. Beheergroep Streefbeeld en maairegime Waar kan dit voorkomen Gazon De gazons zien er groen en vlak gemaaid uit en worden regelmatig conform beeld gemaaid. De lengte van het gras varieert tussen de 2 en maximaal 7 cm. Het gemaaide gras verteerd en wordt niet afgevoerd. De kanten langs verhardingen en plantvakken groeien (bijna) niet over de randen. Zie bijlage 1 Gazons komen voorin centra en woongebieden alleen op de vlakke delen. Gazon alleen waar dat belangrijk is voor gebruik of beleving: a. Formele en informele speelvelden b. Bij belangrijke focuspunten van wijken en centra c. Bij dnjk gebruikte parkplekken. d. Waar de strakke aankleding van de omgeving er om vraagt zoals plekken met kijkgroen. e. Voor het behoud van bijzondere soorten (bijenorchis, rietorchis, pinksterbloem). Recreatief gras Recreatief gras ziet er ook groen en vlak gemaaid uit en worden regelmatig conform beeld gemaaid. De lengte van het gras varieert tussen de 3 en maximaal 10 cm. Het gemaaide gras verteert en wordt niet afgevoerd. Na het liggen er veel grasdotten. De kanten langs verhardingen en plantvakken groeien (bijna) niet over de randen. Zie bijlage 1 Recreatief gras komt voor in woongebieden, kantooriocaties en recreatiegebieden. a. Bij zichthoeken van wegen en paden. b. Langs voet- en fietspaden wordt een meter gemaaid als recreatief gras om te voorkomen dat de schrale grassen over paden heen hangen. c. Hondenlosloopgebieden en (hondenuitlaat) wandelroutes. d. Langs paden boven aan taluds plus een meter van het talud.

2 e. Waar laag gras gewenst is, t.b.v. gebruik en beeld, bijv. bedrijventerreinen, f. Tijdelijk (één jaar) op bermen en taluds (oevers) om ovemiaat aan te onderdrukken. riet Schrale grassen Schrale grassen zijn grassen die twee maal per jaar worden gemaaid. Het gemaaide gras wordt afgevoerd. Hierdoor bieden de grassen kans voor ontwikkeling en bescherming van flora en fauna. De zode van de gras begroeiing zijn gesloten en zijn relatief vlak waardoor ze geen gevaar opleveren. In stroken waar nauwelijks kansen voor flora en fauna is kan worden geklepeld. Vooral in het voorjaar krijgen kruiden de kans om te groeien en bloeien. Vanaf de zomer tot het najaar groeien de grassen iets minder snel waardoor minder hoog wordt. De grassen worden juni en in oktober/november gemaaid en afgevoerd. KnJidenrijke grassen Knjjdenrijke grassen zijn grassen die een maal per jaar worden gemaaid en afgevoerd. Hierdoor bieden de grassen kans voor ontwikkeling en bescherming van flora en fauna. Daarnaast krijgen verschillende koiiden optimaal de kans om te groeien en bloeien. De grassen worden in het najaar gemaaid en afgevoerd. Zoom Een zoom is het geheel van alle grassen en knjiden langs de beplantingsranden. Een maal per jaar (na augustus) wordt de zoom gemaaid. Het ene jaar wordt de ene helft gemaaid en het jaar daarop wordt de andere helft gemaaid. Het maalsel wordt afgevoerd. Schrale grassen komen zowel in als buiten de woonkernen voor. Meestal liggen deze grasvelden langs brede profielen zoals hoofdinfra en langs watergangen. a. Daar waar de schrale grassen langs verharding als voet- en fietspaden ligt wordt een meter gemaaid als recreatief gras om te voorkomen dat de grassen over de paden heen hangen. b. Om te voortkomen dat in het verkeer uitzicht door hoge grassen wordt belemmerd worden hiervoor hoeken gemaaid als recreatief gras. c. Taluds (hellingen) worden meestal als schraal- of kruidenrijk gras beheerd. Kruidenrijke grassen komen ook zowel in als bulten de woonkernen voor. Meestal liggen deze grasvelden langs brede profielen zoals hoofdinfra en langs watergangen. a. Daar waar de kruidenrijke grassen langs verharding ais voet- en fietspaden ligt wordt een meter gemaaid als recreatief gras om te voori<omen dat de grassen over de paden heen hangen. b. Om te voorkomen dat in het verkeer uitzicht door hoge grassen wordt belemmerd worden hiervoor hoeken gemaaid als recreatief gras. c. Taluds (hellingen) worden meestal als schraal- of kruidenrijk gras beheerd. Een zoom komt voornamelijk voor in'de bossen maar ook langs bosplantsoen. Bermen Deze locaties bevatten hoog opgaand gras waarvan de zode min of meer vlakliggend is. De bermgrassen wordt afhankelijk het ecologisch doel en de situatie 1x of 2x Bermen liggen buiten de bebouwde kom wegen en watergangen. langs

3 per jaar geklepeld of gemaaid waarna hei. maalsel wordt afgevoerd. Maaitijdstip is afgestemd op de ecologiscine doelsoorten. Obstakels Obstakels zijn elementen die In de grassen voorkomen ' ais: Banken en afvalbakken Rond banken en afvalbakken worden de grassen 4x/jaar gemaaid en afgevoerd zodat deze op elk moment gebruikt kunnen worden. Bomen Rond bomen worden de grassen 1x/jaar gemaaid en afgevoerd. Regelmatiger geeft meer kans op schade aan de stam van bomen. Daarnaast verblijven veel insecten Palen/lichtmasten Rond palen/lichtmasten worden de grassen 2x/jaar gemaaid en afgevoerd. Hekwerken Rond hekwerken worden de grassen 2x/jaar gemaaid en afgevoerd Gevels/muren Rond Gevels/muren worden de grassen 2x/jaar gemaaid en afgevoerd Obstakels komen in alle grassen voor.

4 Oevers De meeste oevers hebben een beschoeiing van hout of beton om afkalven te voorkomen. De beschoeiingen zijn (meestal) in beheer bij het Waterschap. Bij onbeschoeide of natuurlijke oevers is sprake van een zachte (groene) overgang tussen water en land. Het beheer van de onbeschoeide oevers is gericht op het ontwikkelen van de ecologische potenties. Dit noemen wij natuurvriendelijke oevers. We onderscheiden hierin twee soorten oevers namelijk 1. Natte oevers de plas- en drasoevers. In "piasoevers" staan de planten jaarrond onder water. In "drasoevers" staan de planten boven het water maar de wortels staan zeer vochtig. In de zomermaanden kan een drasoever zelfs droog komen te staan. in deze oevers groeien inheemse planten zonder houtige begroeiingen. Om deze houtige begroeiing tegen te gaan wordt 50% van de oever per jaar gemaaid. Eens per twee jaar is de volledige oever gemaaid. Om doorstroming te garanderen wordt de begroeiing in het water meestal jaarlijks verwijderd. Oevers liggen langs watergangen. Akkers 2. Droge oevers Natuurlijke oevers met riet- en/of moerasplanten aan de rand van open water met een minimale breedte van 5 meter en talud met een maximale helling van 1:3. Riet en moerasvegetatie wisselen elkaar af. Riet wordt meestal om het jaar gemaaid. De ecologische waarde is hoog. Akkers geven een afwisselend beeld in de omgeving met diverse verschillende bloeiende kruiden. De kruidenmengsels worden gestimuleerd door de bodem van de akkers los te woelen. Rond september worden de grassen van de akkers gemaaid en afgevoerd. Akkers liggen op enkele locaties in de gemeente.

5 ft Beeldmeetlatten uit de Kwaliteitscatalogus openbare njimte 2013 van het CROW Bijlage 1 Beeldmeetlat Gazon Groen-gras-gazon-grashoogte (Verrekenen op beeld via RAW-werkcategorie 51) A+ A B C 'Het gras is voldoende : kort voor het gewenste :doel en komt overeen imet gazon A uit de Standaard RAW ; Bepalingen. < 50 mm per per 100 ^ ^ 20 mm per 100 m^ 30 mm per lüo ' ' 5 mm per 100 m^ Het gras is voldoende ; Het gras is voldoende kort voor het gewenste ; kort voor het gewenste : doei en komt overeen doel en komt overeen met gazon A uit de :met gazon B uit de Standaard RAW istandaard RAW Bepalingen., '< 50 mm per per 100 Bepalingen, ' 70 mm per per 100 m^ : > 20 mm per 100 m^ < 30 : mm per 100 m^ rnaaien : S mm per 100 m^ i ï 20 mm per 100 m^ < 30 : mm per loo i < 5 mm per 100 m^ : Het gras is voldoende ' kort voor het gewenste doel en komt overeen met gazon B uit de : Standaard RAW Bepalingen, ^ < 70 mm per per 100 m^ > 20 mm per 100 m^ 30 mm per 100 m^ ; Het gras Is te lang of te. kort gemaaid voor het : gewenste doei en komt ; niet overeen met gazon IB uit de Standaard RAW Bepalingen. > 70 mm per per loo : < 20 mm per 100 m^ ^ > 30 mm per 100 m^ : ' 5 mm per 100 m^ > 5 mm per 100 m^ Beeldmeetlat Recreatief gras Groen-g ras-recreatief grasveld-gras hoogte (Verrekenen op beeld via RAW-vverkcategorie 51)!Het gras Is voldoende \t gras is voldoende ; Het gras is voldoende Het gras is voldoende ; Het gras Is te lang ofte I kort voor het gewenste kort voor het gewenste, kort voor het gewenste \t voor het gewenste kort gemaald voor het doel en komt overeen doel en komt overeen ] doel en komt overeen ; doel en komt ; gewenste overeen doel en komt i met recreatief gras A ; met recreatief gras A ; met recreatief gras B met recreatief gras B j niet overeen met : uit de Standaard RAW ; uit de Standaard RAW ; uit de Standaard RAW : uit de Standaard RAW recreatief gras B uit de Bepalingen. ; Bepalingen. : Bepalingen. Bepalingen. ; Standaard RAW! Bepalingen. 80 mm per 100 m^, a 30 mm per 100 m^! < 'K) mm per 100 m^ i 10 mm per 100 m^ '< 80 mm per 100 m^! ^ 30 mm per 100 m^ :< 40 mm per mm perloo m^ ; < 100 mm per 100 m^ ; ï 30 mm per 100 m^ ;< 50 mm per 100 m^ ÉlSmm per 100 m^ ;< 100 mm per 100 m^ j > 30 mm per 100 m^. < 50 mm per 100 m^ rnaaien ]< 15 mm per 100 m^ : > 100 mm per 100 m^ ' < 30 mm per 100 m^ ; > 50 mm per loo m^ > 15 mm per 100 m^

6

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping.

De verschillen tussen de onderhoudsniveaus basis en accent zijn aangegeven in de tekst door middel van een onderstreping. BIJLAGE A. BEELDBOEK GROEN KERNEN In de wijken krijgt de openbare ruimte een gemiddelde kwaliteit. Dit onderhoudsniveau noemen we basis. In de wijken dragen inwoners vervolgens zelf bij aan het beheer

Nadere informatie

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET

BOMEN JEUGD SNOEI WEL NIET BEHEERPASPOORT BOMEN JEUGD SNOEI Een mooie duurzame boom, bomenrij of groep met één doorgaande stam en een voor die locatie gewenste takvrije stam. Er wordt tijdens deze fase gestreefd om de boom zich

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage[n] Behandeld door Doorkiesnummer Vries M. Teekens januari 2013

Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage[n] Behandeld door Doorkiesnummer Vries M. Teekens januari 2013 Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage[n] 2013003374 Behandeld door Doorkiesnummer Vries M. Teekens 0592 266 662 30 januari 2013 Aan de bewoners van dit pand adres Onderwerp: Bloemen of gras? Geachte

Nadere informatie

Nota van B&W. onderwerp Actualisering Beheerkwaliteitplan Openbare Ruimte (BKP)

Nota van B&W. onderwerp Actualisering Beheerkwaliteitplan Openbare Ruimte (BKP) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W onderwerp Actualisering Beheerkwaliteitplan Openbare Ruimte (BKP) Portefeuillehouder Marjolein Steffens-van de Water Collegevergadering 1 3 december 2016 inlichtingen

Nadere informatie

Bermenplan Assen. Definitief

Bermenplan Assen. Definitief Definitief Opdrachtgever: Opdrachtgever: Gemeente Assen Gemeente Mevrouw Assen ing. M. van Lommel Mevrouw M. Postbus van Lommel 30018 Noordersingel 940033 RA Assen 9401 JW T Assen 0592-366911 F 0592-366595

Nadere informatie

B ijlage Referentieboek

B ijlage Referentieboek B ijlage Referentieboek Behorende bij Groen moet je doen Gemeente Borger Odoorn Afdeling Bouwkunde, Openbare Werken en Groen (BOWG) 2 Bijlage Referentieboek Bijlage Referentieboek Referentieboek voor bepaling

Nadere informatie

Kwaliteitscatalogus openbare ruimte bijlage bij kadernota 2013-2016

Kwaliteitscatalogus openbare ruimte bijlage bij kadernota 2013-2016 Kwaliteitscatalogus openbare ruimte bijlage bij kadernota 2013-2016 projectnr. 14362-259809 revisie D2 16 mei 2013 auteur(s) R. Kloppenborg D. Nuus Opdrachtgever Gemeente Stadskanaal Postbus 140 9500 AC

Nadere informatie

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK

NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECO ZONE SCHUYTGRAAF BEELDENBOEK NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF Inleiding 3 Ontwerp 5 Water 7 Randen en oevers 9 Eilanden 13 Verbindingen 17 Gebruik 21 Beplanting 25 I n h o u d NATTE ECOZONE SCHUYTGRAAF

Nadere informatie

Definitief eindvoorstel Gras KOR 2018 GRAS

Definitief eindvoorstel Gras KOR 2018 GRAS Definitief eindvoorstel Gras KOR 2018 GRAS Algemene besluiten Besluit: De werkgroep is het met de redenering eens dat als er in de benaming van een beeldmeetlat geen verdere typering staat, een beeldmeetlat

Nadere informatie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Groene randen Gezien de ligging van het zonneveld is gekozen voor een open uitstraling, de randen worden verzacht met een groen blauwe structuur. Royale watergangen

Nadere informatie

Inspraak januari Groenbeleidsplan

Inspraak januari Groenbeleidsplan Inspraak januari 2016 Groenbeleidsplan 2016-2025 Groenbeleidsplan Wat is het groenbeleidsplan Openbaar groen in de bebouwde kommen Beleid in hoofdlijnen voor de komende 10 jaar Belangrijk was de inbreng

Nadere informatie

Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013

Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013 Notitie Verlagen maaifrequentie bermen 2013 Inleiding. Met de vaststelling van de Perspectiefnota 2013-2016 (PPN) heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel (TBB 3.6.8 Voorstel 7) om voor het deel

Nadere informatie

Bijlage I. Werkomschrijving SCHOUWPLAN

Bijlage I. Werkomschrijving SCHOUWPLAN Bijlage I Werkomschrijving SCHOUWPLAN beheerovereenkomst onderhoud Groenvoorzieningen en Schoon Bijlage bij Uitvoeringsovereenkomst BIZ 2011 t/m 2015 Bedrijventerrein Spoorzicht INHOUDSOPGAVE 1 AANLEIDING...

Nadere informatie

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer:

Dossiernummer: 23-10-2013 Projectnummer: Bijlagen bij verordening subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014: 1. Inrichtingseisen natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen; 2. Richtlijnen voor natuurvriendelijk onderhoud.

Nadere informatie

Knelpunten van de Natuurzoom.

Knelpunten van de Natuurzoom. Knelpunten van de Natuurzoom. Deze knelpunten komen voort uit het eindrapport van oktober 2014 Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam ZuidOost van Dienstlandelijk Gebied Ministerie van Economische Zaken.

Nadere informatie

Groenbeheer met oog voor bijen

Groenbeheer met oog voor bijen Groenbeheer met oog voor bijen Voorbeelden van bijenvriendelijk beheer in openbaar groen toepasbaar in Groningen, Friesland en Drenthe Arie Koster Voor meer informatie voor ecologisch groenbeheer voor

Nadere informatie

Beelden van de openbare ruimte. Pocketversie Beheercatalogus

Beelden van de openbare ruimte. Pocketversie Beheercatalogus Beelden van de openbare ruimte Pocketversie Beheercatalogus Inleiding De gemeente Hengelo doet er alles aan om de kwaliteit van de openbare ruimte op peil te houden. Maar wat is precies op peil? Dat is

Nadere informatie

RAW eenheid 'week' Hoofdcode. Beeldkwaliteit. Hoofdcode

RAW eenheid 'week' Hoofdcode. Beeldkwaliteit. Hoofdcode Groen-beplanting Groen-beplanting-beschadiging - 51.48.52 Beheersen beschadiging-beplanting. Groen-beplanting-bloembak-bloei - - Groen-beplanting-bloembak-kaal oppervlak 51.48.01 51.48.31 Beheersen kaal

Nadere informatie

KWALITEITS- CATALOGUS OPENBARE RUIMTE 2018

KWALITEITS- CATALOGUS OPENBARE RUIMTE 2018 KWALITEITS- CATALOGUS OPENBARE RUIMTE 2018 CROW Levende Stad Praktijkmiddag beeldkwaliteit 2018 12 juni 2018 Mark van Gurp, CROW Inhoud deelsessie Aanleiding Aanpak Opbouw/structuur KOR 2018 Belangrijkste

Nadere informatie

Service Level Agreement (SLA) Bedrijventerrein Overdie/Laanenderweg

Service Level Agreement (SLA) Bedrijventerrein Overdie/Laanenderweg Service Level Agreement (SLA) Bedrijventerrein Overdie/Laanenderweg Algemeen dagelijks onderhoud gemeente Alkmaar De gemeente draagt zorg voor de inrichting, het beheer en het onderhoud van de gehele openbare

Nadere informatie

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status HOOFDWEGEN Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status Twee of meer bomenrijen Grote bomen (1 e orde, tot 20 meter hoog) In ecologische verbindingszones alleen inheemse

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015.

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Natuurvriendelijk maaien is in 2015 opgestart en heeft zich steeds verder ontwikkeld. Het heeft geresulteerd in het onderstaande maaiplan dat in het voorjaar

Nadere informatie

Notitie. Maaibeleid Bermen en Sioten. gemeente. lingewaard

Notitie. Maaibeleid Bermen en Sioten. gemeente. lingewaard Notitie Maaibeleid Bermen en Sioten gemeente lingewaard Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding 4 1.2 Leeswijzer. 4 2. Huidig beheer. 5 2.1 Huidige frequenties 5 2.2. Evaluatie huidig maaibeheer 5

Nadere informatie

Verharding-zwerfafval fijn en grof A+ A B C D. Er ligt redelijk veel fijn zwerfafval. Er ligt redelijk veel grof zwerfafval.

Verharding-zwerfafval fijn en grof A+ A B C D. Er ligt redelijk veel fijn zwerfafval. Er ligt redelijk veel grof zwerfafval. Verharding-zwerfafval fijn en grof Er ligt geen fijn Er ligt weinig fijn Er ligt redelijk veel fijn Er ligt veel fijn Er ligt zeer veel fijn fijn zwerfafval ( 10 cm) fijn zwerfafval ( 10 cm) fijn zwerfafval

Nadere informatie

Uw partner in groen. Beeldbestek volgens CROW catalogus

Uw partner in groen. Beeldbestek volgens CROW catalogus Uw partner in groen Beeldbestek volgens CROW catalogus Inhoudsopgave 1. Wat kunnen/mogen we van Axentgroen verwachten... 2 2. Inleiding... 3 3. Schaalbalken... 3 4. Beter communiceren met beelden... 3

Nadere informatie

Bloemrijke bermen in Leiderdorp. behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan

Bloemrijke bermen in Leiderdorp. behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan Bloemrijke bermen in Leiderdorp behoort bij Speerpuntproject 1 Ecologische verbindingszones uit het Groenstructuurplan Opgesteld door: I. van der Wiel Afdeling: Beleid Datum: 25 augustus 2011 Inleiding

Nadere informatie

Annex I Kwaliteitscatalogus

Annex I Kwaliteitscatalogus Annex I Kwaliteitscatalogus Bomen Er is weinig wortel- en stamopschot Kwaliteitsnorm: per stuk Bedekking stamoppervlak door wortel- en stamopschot < 5 % Gemiddelde lengte wortel- en stamopschot < 20 cm

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

Besteknr Onderhoud Groen 2017 Venlo West Definitief 2016

Besteknr Onderhoud Groen 2017 Venlo West Definitief 2016 Bladnr. 1 Behoort bij: 265942 Onderhoud Groen 2017 Venlo West I N S C H R I J V I N G S S T A A T Inschrijvingsstaat als bedoeld in artikel 01.01.03 van de Standaard RAW Bepalingen (Standaard 2015) behorende

Nadere informatie

Ontwerpbesluit: Toekomstige beheerscenario s openbare ruimte

Ontwerpbesluit: Toekomstige beheerscenario s openbare ruimte Ontwerpbesluit: Toekomstige beheerscenario s openbare ruimte 2013-2018 Registratienummer 2013-03115 Versie 1 Status Concept Opdrachtgever Inge Meindertsma Adviseur Hendrik Hoekstra Voor akkoord Voor akkoord

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie 1 Achtergrondinformatie Planten groeien niet willekeurig door elkaar. Afhankelijk van verschillende milieufactoren (grondsoort, waterstand, zon, schaduw, betreding, bemesting, enz.) kunnen we verschillende

Nadere informatie

Professioneel schouwen van de Openbare Ruimte op beeldkwaliteit conform CROW-publicatie 245

Professioneel schouwen van de Openbare Ruimte op beeldkwaliteit conform CROW-publicatie 245 Professioneel schouwen van de Openbare Ruimte op beeldkwaliteit conform CROW-publicatie 245 Professioneel schouwen van de Openbare Ruimte op beeldkwaliteit conform CROW-publicatie 245 Met behulp van de

Nadere informatie

Grip op de openbare ruimte met het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte IMBOR

Grip op de openbare ruimte met het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte IMBOR Grip op de openbare ruimte met het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte IMBOR Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) Plustopografie (IMGEO) BGT (IMBGT) BGT IMGeo I M B O R CROW Beheersystematieken:

Nadere informatie

Rapport kwaliteitscontrole terreinonderhoud

Rapport kwaliteitscontrole terreinonderhoud Rapport kwaliteitscontrole terreinonderhoud controle locatie controledatum: controleur: soort controle: aanwezig namens opdrachtgever: aanwezig namens opdrachtnemer: uitvoerende partij: perceel: naam:

Nadere informatie

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden

Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven. Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Betaalbaar Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven Frank Verhagen Beheerder natuurlijke gebieden Natuurlijk Groenbeheer in Eindhoven: Maaibeheer stedelijk gebied en wegbermen Maaibeheer natuurterreinen Bosbeheer/

Nadere informatie

Ecologisch bermbeheer

Ecologisch bermbeheer Ecologisch bermbeheer Bermbeheer -Onderhoud bomen en struiken snoeien, scheren, afzetten -Onderhoud grassen en kruidachtig gewas maaien, grazen -Onderhoud bodem plaggen, herstel na werkzaamheden ondergronds

Nadere informatie

Oevers 2x maaien Oever 2

Oevers 2x maaien Oever 2 Oevers 2x maaien Oever 2 De vegetatie is rijk aan diverse soorten kruiden, zoals kattenstaart, grote waterweegbree en zwanebloem en behoort tot het Watertorkruidverbond (Oenanthion aquaticae). De vegetatie

Nadere informatie

Ecologische bij-structuur: het beheer

Ecologische bij-structuur: het beheer Ecologische bij-structuur: het beheer Bijvriendelijk beheer = ecologisch beheer Verschralingsbeheer Aanleg Beheer gras en kruidachtige vegetatie Beheer ruigtekruiden Beheer houtachtige vegetatie Beheer

Nadere informatie

Soortenlijst Flora faunawet. Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening

Soortenlijst Flora faunawet. Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening Soortenlijst Flora faunawet Bestendig beheer gemeentelijke groenvoorziening 25 beschermde soorten zie soortenlijst t.b.v. F&F wet pag. 2: Deze 25 herkennen tijdens het examen. pag 3 t/m 7: Één of enkele

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 Onderwerp Provinciaal maaibeleid en bermbeheer: bescherming broedvogels en andere dieren Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water

Natuurvriendelijke oevers. Droge voeten, schoon water Natuurvriendelijke oevers Droge voeten, schoon water VOOR WIE IS DEZE FOLDER BESTEMD? Deze folder is bestemd voor eigenaren van oevers die in aanmerking komen om hun oever natuurvriendelijk in te richten.

Nadere informatie

Definitief ontwerp voor het park Glaskloksingel. Harnaschpolder Delft November 2013

Definitief ontwerp voor het park Glaskloksingel. Harnaschpolder Delft November 2013 Definitief ontwerp voor het park Glaskloksingel Harnaschpolder Delft November 2013 Het park is op te vatten als een interactie tussen deze ingrediënten die allemaal gelijkwaardig zijn en te samen het object

Nadere informatie

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter

Provincie Zeeland. Zeeuwse bermen steeds bonter Provincie Zeeland Zeeuwse bermen steeds bonter Een ecologisch beheerde berm ziet er aantrekkelijk uit. Vooral wandelaars en fietsers genieten daarvan. Het is u vast wel eens opgevallen in het voorjaar

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Wat is gewoon onderhoud? Gewoon onderhoud is het jaarlijks verwijderen van een overmaat aan begroeiing, vuil enzovoort dat zich in en direct naast de watergang

Nadere informatie

Beeldkwaliteitplan. Beeldkwaliteitplan Groen

Beeldkwaliteitplan. Beeldkwaliteitplan Groen Beeldkwaliteitplan Beeldkwaliteitplan Groen Titel: Beeldkwaliteitplan groen Opgesteld door: Wilka Guelen Datum: juli 2012 2 Inhoud Inleiding... 4 Samenvatting... 6 1. Groen... 7 1.2 Uitmaaien bosplantsoen...

Nadere informatie

overzicht typen natuurvriendelijke oever

overzicht typen natuurvriendelijke oever Groenblauw elft Zuidoost aanleg natuurvriendelijke oevers harlotte de ourbonstraat malia van Solmslaan Michiel de Ruijterweg Prins erhardlaan Schoemakerstraat project Groenblauw elft Zuidoost: aanleg natuurvriendelijke

Nadere informatie

Evaluatie Maai- en graasplan uitvoering 2016

Evaluatie Maai- en graasplan uitvoering 2016 Evaluatie Maai- en graasplan uitvoering 2016 Kenmerk: IT17.01282 datum: 22 maart 2017 Pagina 1 van 8 Inhoud Inhoud... 1 Samenvatting... 3 1. Evaluatie uitvoering maai- en graasplan... 5 1.1. Inleiding...

Nadere informatie

De Uithof, Den Haag. Moutainbike trail - afstand 4,8 km Inventarisatie natuurwaarde punt 1 t/m 13 maart 2015

De Uithof, Den Haag. Moutainbike trail - afstand 4,8 km Inventarisatie natuurwaarde punt 1 t/m 13 maart 2015 De Uithof, Den Haag Moutainbike trail - afstand 4,8 km Inventarisatie natuurwaarde punt 1 t/m 13 maart 2015 Plek 1 Jaap Edenweg De groenestrook tussen Volkstuincomplex De Uithof en het fietspad van de

Nadere informatie

Groenbeheerplan. Sliedrecht. Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, juni 2004

Groenbeheerplan. Sliedrecht. Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, juni 2004 Groenbeheerplan 2004 Sliedrecht Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, juni 2004 Groenbeheerplan 2004 Sliedrecht Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, juni 2004 Samenvatting HET GROENBEHEERPLAN

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte. gemeente Steenwijkerland

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte. gemeente Steenwijkerland Kwaliteitshandboek onderhoud openbare ruimte gemeente Steenwijkerland Voorwoord Voorwoord Met elkaar kijken hoe onze openbare ruimte erbij ligt. Dat is de kern van de Burgerschouw. Zien de speeltuinen

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte. gemeente Steenwijkerland

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte. gemeente Steenwijkerland Kwaliteitshandboek onderhoud openbare ruimte gemeente Steenwijkerland Voorwoord Voorwoord Met elkaar kijken hoe onze openbare ruimte erbij ligt. Dat is de kern van de Burgerschouw. Zien de speeltuinen

Nadere informatie

Onkruidbeheer middels een wave-machine

Onkruidbeheer middels een wave-machine Onderhoud van de openbare ruimte Natuurlijk vinden bewoners het prettig als de straat waarin ze wonen schoon is en het groen goed wordt bijgehouden. De gemeente zorgt ervoor dat straten, pleinen, grasvelden

Nadere informatie

Nat. Droog. Onderhoudsniveau s H Hoog B Basis L Laag

Nat. Droog. Onderhoudsniveau s H Hoog B Basis L Laag regionale aan-/afvoerleiding lokale aan-/afvoerleiding EVZ met multifunctioneel peilbeheer landbouwwatergang in natuurgebied landbouwwatergang ruime landbouwwatergang water onder invloed van riooloverstort

Nadere informatie

Beeldenboek. Onderhoud watergangen en oevers Krimpen aan den IJssel

Beeldenboek. Onderhoud watergangen en oevers Krimpen aan den IJssel Beeldenboek Onderhoud watergangen en oevers Krimpen aan den IJssel Meijer, N. 28-10-2014 Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Gemeente Krimpen aan den IJssel 1. Inleiding Het Hoogheemraadschap

Nadere informatie

Service Level Agreement (SLA) historische binnenstad Alkmaar

Service Level Agreement (SLA) historische binnenstad Alkmaar Service Level Agreement (SLA) historische binnenstad Alkmaar Algemeen dagelijks onderhoud gemeente Alkmaar De gemeente draagt zorg voor de inrichting, het beheer en het onderhoud van de gehele openbare

Nadere informatie

Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014

Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014 Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014 1 Diepte-/profielschouw, wat en waarom? EEN SLOOT MOET EEN SLOOT BLIJVEN. Het is om meerdere redenen belangrijk dat de diepte en breedte van een sloot door

Nadere informatie

Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor

Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor Voorwaarden Stikstofbindende gewassen 1.0 a. Eén van de toegestane

Nadere informatie

Schouwgids Kwaliteitstoets Vlist

Schouwgids Kwaliteitstoets Vlist Februari 2013 Schouwgids Kwaliteitstoets Vlist Meet- en communicatie instrument voor de kwaliteit van de openbare ruimte Schouwgids Kwaliteitstoets Oegstgeest Meet- en communicatie instrument voor de kwaliteit

Nadere informatie

Pakketten Waterbeheer

Pakketten Waterbeheer Pakketten Waterbeheer 2016-2021 Duurzaam slootbeheer, iets voor u? Als agrariër heeft u belang bij een goed onderhouden sloot. Nu is de waterkwaliteit de afgelopen jaren al flink verbeterd, maar het kan

Nadere informatie

Cibor gids. Standaard schouwgids Meet- en communicatie instrument voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Schouwgids juni 2011

Cibor gids. Standaard schouwgids Meet- en communicatie instrument voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Schouwgids juni 2011 Cibor gids Standaard schouwgids Meet- en communicatie instrument voor de kwaliteit van de openbare ruimte Schouwgids COLOFON Project: 51223WE, gemeente IJsselstein Integraal BKP Auteurs: Annemarie Keern

Nadere informatie

Kwaliteitscatalogus Gemeente Veere Beoordeling kwaliteit openbare ruimte

Kwaliteitscatalogus Gemeente Veere Beoordeling kwaliteit openbare ruimte Kwaliteitscatalogus Gemeente Veere 2012 Beoordeling kwaliteit openbare ruimte Kwaliteitscatalogus VEERE Aan de hand van deze kwaliteitscatalogus kunnen we de openbare ruimte van de gemeente Veere beoordelen.

Nadere informatie

MEETLAT. Kwaliteit Beheer Openbare Ruimte

MEETLAT. Kwaliteit Beheer Openbare Ruimte MEETLAT Kwaliteit Beheer Openbare Ruimte Inhoud Voorwoord 4 Integrale kwaliteit in de openbare ruimte 5 Kwaliteit Openbare Ruimte: meetbaar en herkenbaar 6 Verharding Asfalt 8 Verharding Elementen 10

Nadere informatie

t zand son en breugel Ontwerp van een wijk tussen bos en beek

t zand son en breugel Ontwerp van een wijk tussen bos en beek t zand son en breugel Ontwerp van een wijk tussen bos en beek boomgroei fase 01 boomgroei fase 02 boomgroei fase 03 boomgroei fase 04 2006 2012 t Zand Ontwerp van een wijk tussen bos en beek Al sinds het

Nadere informatie

voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS

voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS voorlopig BEHEER- EN ONDERHOUDS- PLAN NATUURVRIENDELIJKE OEVERS Archimedesweg 1 W.N. van der Heeden postadres: postbus 156 2300 AD Leiden telefoon (071) 3 063 063 Versie / Oplage: telefax (071) 5 123 916

Nadere informatie

Impulsregeling Kwaliteitswater in de Stad 2017

Impulsregeling Kwaliteitswater in de Stad 2017 Impulsregeling Kwaliteitswater in de Stad 2017 Inleiding Met de impulsregeling kwaliteitswater in de stad stimuleert het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden gemeenten financieel om de waterkwaliteit

Nadere informatie

Bladnr. 1 van Project: Groenonderhoud begraafplaatsen 2017 Besteknummer: 2017 / 2634 Nota van Inlichtingen

Bladnr. 1 van Project: Groenonderhoud begraafplaatsen 2017 Besteknummer: 2017 / 2634 Nota van Inlichtingen RAW0125-102013 Bladnr. 1 van 10 NOTA VAN INLICHTINGEN INSCHRIJVINGSFASE BEHOREND BIJ: Groenonderhoud begraafplaatsen 2017 in gemeente Alphen aan den Rijn Besteknummer: 2017 / 2634 Bladnr. 2 van 10 RAW0125-102013

Nadere informatie

Bijenvriendelijke bermen met gesloten beurs

Bijenvriendelijke bermen met gesloten beurs tekst pim de kwaadsteniet (tauw), carolien wegstapel (tauw) en wim kuster (gemeente buren) beeld tauw GLUREN BIJ GEMEENTE BUREN Bijenvriendelijke bermen met gesloten beurs De gemeente Buren werkt samen

Nadere informatie

Gemeente Bloemendaal. Technische staat groen gemeente Bloemendaal

Gemeente Bloemendaal. Technische staat groen gemeente Bloemendaal Gemeente Bloemendaal Technische staat groen gemeente Bloemendaal Gemeente Bloemendaal Technische staat groen gemeente Bloemendaal Joeri Kuis TerraSpect Waalwijk Inhoud 1 Inleiding 4 2 Algemeen 5 2.1 Aanleiding

Nadere informatie

Plan ontwikkeling Natuurbegraafplaats Maasbree

Plan ontwikkeling Natuurbegraafplaats Maasbree Plan ontwikkeling Natuurbegraafplaats Maasbree Plan ontwikkeling Natuurbegraafplaats Maasbree Rapportnummer: 13-26602-B-M-GP Dossiernummer: M20642.02 Naam opdrachtgever: Opstellers: Kellerberg Bosgoed

Nadere informatie

Ecologische vegetatiebeheer van bermen, taluds van watergangen en greppels. in Drenthe buiten de natuurgebieden

Ecologische vegetatiebeheer van bermen, taluds van watergangen en greppels. in Drenthe buiten de natuurgebieden Ecologische vegetatiebeheer van bermen, taluds van watergangen en greppels in Drenthe buiten de natuurgebieden Voor meer informatie over ecologisch groenbeheer www.bijenhelpdesk.nl www.bijenbeheer.nl Arie

Nadere informatie

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend

GROTE POLDER ZOETERWOUDE. Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend GROTE POLDER ZOETERWOUDE Bedrijventerrein zet in op biodiversiteit: bloeiend en boeiend Inventarisatiekaart van het aanwezige groen op het bedrijventerrein zelf Nassaupad Energieweg Energieweg Industrieweg

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1064559, Datum: Behandeld door: 9 September 2013 P. Bakker Afdeling/Team: Stadsbeheer/ Staf Stadsbeheer Onderwerp: Bevordering bijenstand Purmerend

Nadere informatie

Ecologische beoordeling masterplan. Erasmusveld-Leywegzone

Ecologische beoordeling masterplan. Erasmusveld-Leywegzone Ecologische beoordeling masterplan Erasmusveld-Leywegzone Colofon Titel Ecologische beoordeling masterplan Erasmusveld-Leywegzone Projectnummer 07776 Opdrachtgever Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Beheercatalogus Kwaliteit in beeld. BIJLAGE 1 bij het Groenbeleidsplan

Beheercatalogus Kwaliteit in beeld. BIJLAGE 1 bij het Groenbeleidsplan . BIJLAGE 1 bij het Groenbeleidsplan 2005-2015 Versie : 3 Datum : april 2005 Samengesteld door : ing. J.M. Mandemakers pagina 2 van 77 VOORWOORD In de beeldsystematiek gaat men uit van twee documenten

Nadere informatie

Nieuwe natuur voor droge voeten

Nieuwe natuur voor droge voeten Nieuwe natuur voor droge voeten Informatieavond en klankbord Polder de Dijken-Bakkerom Donderdag 19 april 2018 en De Drie Polders en Lettelberterbergboezem Donderdag 26 april 2018 Programma 19 en 26 april

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

Visie op de Twellose Beek

Visie op de Twellose Beek Visie op de Twellose Beek Verantwoording Colofon Titel Visie op de Twellose Beek Opdrachtgever Waterschap Veluwe Projectleider Theo van der Horn Auteur(s) Annemieke Helder-Feijen Annemarijne van Nieuwenhuijzen

Nadere informatie

BEEKDALHERSTEL & VERWEVEN MENS EN NATUUR

BEEKDALHERSTEL & VERWEVEN MENS EN NATUUR BEEKDALHERSTEL & VERWEVEN MENS EN NATUUR vastgoedconcep- INHOUD 1. INLEIDING 2. HUIDIGE SITUATIE 3. ONTWIKKELING BEEKDAL 4. LANDSCHAP 5. MENS EN NATUUR 6. GEBOUW 7. DUURZAAM vastgoedconcep- BEEKDALHERSTEL

Nadere informatie

Groenvisie januari 2004

Groenvisie januari 2004 Datum: 30 januari 2004 Status: definitief Groenvisie januari 2004 Gemeente Tholen Groenvisie Markt 1 5 4695 CE Sint-Maartensdijk Tel. 0166 668 200 Planburo Infra Groen bv, Dorpsstraat 32 a 2912 cb Nieuwerkerk

Nadere informatie

Voorlopig Ontwerp Deurningerbeek. Maurice Wenker Landschapsontwerper Dienst landelijk Gebied

Voorlopig Ontwerp Deurningerbeek. Maurice Wenker Landschapsontwerper Dienst landelijk Gebied Voorlopig Ontwerp Deurningerbeek Maurice Wenker Landschapsontwerper Dienst landelijk Gebied onderdelen presentatie Proces wat ging vooraf? waar staan we nu? wat gaat komt er hierna? Voorlopig Ontwerp hydrologisch

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte Kwaliteitshandboek onderhoud openbare ruimte 2014 Voorwoord De openbare ruimte is een verzamelnaam voor plekken die we allemaal gebruiken. Bijvoorbeeld straten, parken, pleinen en voet- en fietspaden.

Nadere informatie

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem

(Regionale) gebiedsinformatie over huidig watersysteem Memo DM 1013497 Aan: Marktpartijen uitwerking plannen het Burgje, gemeente Bunnik Van: Beke Romp, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden Datum: 13 januari 2016 Onderwerp: Notitie gebiedskenmerken (waterthema

Nadere informatie

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage.

VIER MODELLEN. Bouwstenen. Een meer uitgebreide beschrijving van de bouwstenen en informatie over het beheer vindt u in de bijlage. 2 VIER MODELLEN In dit hoofdstuk beschrijven we vier verschillende inrichtingsmodellen: Kleinschalig landschap, Moeraszone, Nat kralensnoer en Droog kralensnoer. In extra informatiepagina s geven we aan

Nadere informatie

BIJLAGE C: Omschrijving categorieën

BIJLAGE C: Omschrijving categorieën BIJLAGE C: Omschrijving categorieën Bij de inventarisatie van het groen dient iedereen hetzelfde beeld voor ogen te hebben. Om dit te bereiken zijn de te inventariseren categorieën omschreven. Bomen 10.01

Nadere informatie

Even (nou even..) bijpraten

Even (nou even..) bijpraten Even (nou even..) bijpraten Reageren? info@collectiefnhz.nl Meer informatie, ook persoonlijke documenten: www.collectiefnhz.nl Beste leden van Collectief Noord-Holland Zuid, De drukke tijd is voor iedereen

Nadere informatie

Onderhoudsplan Zandwetering Wijhe

Onderhoudsplan Zandwetering Wijhe Onderhoudsplan Zandwetering Wijhe Definitief Versie 1.0 Waterschap Drents Overijsselse Delta Dokter van Deenweg 186 8025 BM Zwolle Postbus 60, 8000 AB Zwolle E-mail: info@wdodelta.nl Website: www.wdodelta.nl

Nadere informatie

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers.

veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. 1 veronderstelde voordelen van Natuurvriendelijke oevers. verbeteren van chemische water kwaliteit verbeteren van de oever stabiliteit verbeteren van de ecologische kwaliteit 2 waarom aandacht voor NVO

Nadere informatie

Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen

Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen Brabantse bijen behoeven betere bescherming (beknopte beschouwing betreffende beheer & beleid) Tim Faasen 1 Wilde bijen in Noord-Brabant 283 wilde soorten (81% van NL) 89 soorten dalend (31%); 64 soorten

Nadere informatie

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden

Flevolands Agrarisch Collectief. Akkerranden Flevolands Agrarisch Collectief Akkerranden Past een akkerrand bij mij(n bedrijf)? Intrinsieke motivatie Leuk of omdat het moet? Wat/wie wil je er mee bereiken? Natuurlijke plaagbeheersing, voedsel bijen/hommels,

Nadere informatie

Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn

Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn Eindrapportage Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder bij Kolhorn Juni 2013 Foto s: Frode Numan, Paulien de Gaaij, Pieke Molenaar, Oda Bögels 1 INHOUD Pilot Slootkwaliteitsplan in de Braakpolder... - 3

Nadere informatie

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen

GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen GEBIEDSBESCHRIJVING Vijf gebieden in Amersfoort Noordoost voor bestemmingsplan Bedrijventerreinen Ecologisch Adviesbureau Viridis Inventarisatie Bedrijventerreinen Amersfoort Noordoost In opdracht van:

Nadere informatie

OVERIG Gebouwen m2 185,3 Grond m2 286,5 graven m2 7179,7. ONDERHOUDVERHARDING geslotenverharding m2 2564,2 halfverharding m2 2983,9

OVERIG Gebouwen m2 185,3 Grond m2 286,5 graven m2 7179,7. ONDERHOUDVERHARDING geslotenverharding m2 2564,2 halfverharding m2 2983,9 Project: Begraafplaats Maarssen Gebouwen m2 185,3 Grond m2 286,5 graven m2 7179,7 geslotenverharding m2 2564,2 halfverharding m2 2983,9 Bosplantsoen (oppervlaktes) m2 3759 Bosplantsoen (lengtes overgroeiing)

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober Rapportnummer: 2013/141 Rapport Rapport betreffende een klacht over het college van burgemeester en wethouders van Zuidplas. Datum: 4 oktober 2013 Rapportnummer: 2013/141 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de gemeente Zuidplas

Nadere informatie

Kwaliteitscatalogus 2013

Kwaliteitscatalogus 2013 Kwaliteitscatalogus 2013 9 oktober 2013 Houten Twitter: #kwaliteitscatalogus, #dvdornl Wat is CROW? CROW is het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte voor alle

Nadere informatie

wat hebben we bereikt? Zutphen ontwikkeling plangebied Helbergen

wat hebben we bereikt? Zutphen ontwikkeling plangebied Helbergen wat hebben we bereikt? Zutphen ontwikkeling plangebied Helbergen participatieproces 3 coalities: - groen - wonen - tijdelijke invulling foto s bewonersavonden participatieproces IJssel gemaal Berkel

Nadere informatie

Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost

Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost Particulier Natuurbeheer bloemrijk grasland in Groot Mijdrecht Noord-Oost De laatste jaren heeft de provincie in Groot Mijdrecht Noord-Oost gronden aangekocht voor de ontwikkeling van natuur. Natuurmonumenten

Nadere informatie

Materiaal is gewonnen uit sloten en greppels langs de volgende wegen bij Arrierveld: Arrierveldweg, Noordelijke Dwarsweg, Dwarsweg en Boekweitakkers

Materiaal is gewonnen uit sloten en greppels langs de volgende wegen bij Arrierveld: Arrierveldweg, Noordelijke Dwarsweg, Dwarsweg en Boekweitakkers 16-12-03 Inventarisatie slootmateriaal Bokashikuilen Fix 8 december 2016 Materiaal is gewonnen uit sloten en greppels langs de volgende wegen bij Arrierveld: Arrierveldweg, Noordelijke Dwarsweg, Dwarsweg

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie