Resultaten van deze enquête kunt u vinden in het in bijlage A opgenomen overzicht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten van deze enquête kunt u vinden in het in bijlage A opgenomen overzicht."

Transcriptie

1 Aanleiding De instellingen voor mensen met een verstandelijke handicap / de beschermde woonvormen ontvangen geld voor de begeleiding en verzorging van mensen met een verstandelijke handicap via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Bewoners van instellingen betalen zelf ook mee aan de zorg die men ontvangt via de zogenaamde inkomensafhankelijke eigen bijdrage AWBZ. Deze bijdrage wordt door het zorgkantoor vastgesteld. Na aftrek van de eigen bijdrage A WBZ houdt de bewoner maandelijks nog een bedrag over om zelf te besteden. Hiervan kan hij of zij de dingen betalen die niet onder de AWBZ - verstrekking vallen en die toch gewenst zijn, in het kader van het eigen bestaan. Het is van belang dat er, landelijk gezien, transparantie en duidelijkheid gaat ontstaan in de vrijwillige bijdragen die bewoners momenteel betalen aan zaken en diensten die niet door de AWBZ worden vergoed. Bewoners, ouders, familieverenigingen en cliëntenraden moeten inzicht krijgen in de redelijkheid van de gevraagde bijdragen. Pas dan kunnen zij op een goede manier onderhandelen over de hoogte van bijdragen of zich oriënteren op het inkopen van zaken of diensten elders. Om meer grip te krijgen op de weerbarstige materie van de vrijwillige bewonersbijdragen en om gericht advies te kunnen geven, is op 30 januari 2002 een vragenlijst toegezonden aan alle WOl -lidverenigingen waarin de volgende soorten van vrijwillige bijdragen aan de orde werden gesteld:.de kosten van wassen van boven- en onderkleding (voorzover niet onder de AWBZ vallend);.administratiekosten die door Beheerstichtingen Izorgaanbieders worden doorberekend aan bewoners ten behoeve van het beheer van bewoners gelden door de instelling;.de kosten van recreatie, begeleiding bij recreatie en de vervoerskosten bij recreatie;.de kosten van personele begeleiding bij groepsvakantie en (eventuele) individuele vakantie. Resultaten van deze enquête kunt u vinden in het in bijlage A opgenomen overzicht. In bijlage B treft u een overzicht aan van zaken en diensten, die voor rekening van bewoners kunnen komen en dus niet onder de AWBZ-verstrekking vallen. In bijlage C treft u tenslotte informatie aan over waskosten: wat valt wel en wat valt niet onder de AWBZ en hoe kunnen waskosten worden berekend.

2 A WBZ-verstrekking In de zogenaamde Groene Lijst (opgenomen in de brochure "Daar kunt u op rekenen in een A WBZ-instelling", een uitgave van het College voor Zorgverzekeringen te Amstelveen, Postbus 396, 1180 BD, staat vermeld op welke verstrekking een bewoner van een A WBZ-instelling recht heeft. Een zorgaanbieder mag geen kosten, vallend onder deze Groene Lijst, doorberekenen aan de bewoner. In bijlage B treft u een opsomming aan van mogelijke uitgaven, die ~ de A WBZverstrekking vallen. Vrijwilligheid De bewoner is niet wettelijk verplicht om bij te dragen in de kosten van producten en diensten die buiten de A WBZ vallen als hij geen gebruik wenst te maken van deze producten en diensten. Dit beginsel geldt niet alleen voor de individuele uitgaven, maar ook voor zogenaamde collectieve bijdragen, zoals een bijdrage voor de groepskas of een bijdrage in een groepsacti vitei t. Positie bewoner/vertegenwoordiger De bewoner, c.q. diens (wettelijk) vertegenwoordiger, bepaalt zelf welke produkten of diensten hij wenst en van wie hij deze wil betrekken. Dat kan zijn van de zorgaanbieder, indien deze een bepaald product of dienst levert, maar dat kan ook van een derde zijn. Zo kan er worden gekozen voor een vakantie, georganiseerd vanuit de woonvoorziening, maar kan ook de keus vallen op een vakantie, georganiseerd door een reisorganisatie. Bij bijvoorbeeld vennogensbeheer kan worden gekozen voor het zelf (door wettelijk vertegenwoordiger) beheren, of het gebruik maken van de diensten die een organisatie (bijvoorbeeld een Stichting vennogensbeheer, een accountants kantoor of een bank) kan bieden. Positie cliëntenraad De cliëntenraad beharti~ de gemeenschappelijke belangen van de cliënten van een zorginstelling. Als de zorgaanbieder een regeling tot stand wij laten komen met betrekking tot collectieve bijdragen, dan heeft de cliëntenraad hierin een verzwaard adviesrecht op grond van de WMCZ (Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen). De cliëntenraad kan gevraagd of ongevraagd een advies uitbrengen. De cliëntenraad heeft uiteraard ook de mogelijkheid om zich te oriënteren op de markt en te adviseren over de mogelijkheid om producten of diensten extern, dus niet van de betreffende zorgaanbieder, te betrekken.

3 Bijlage A Een overzicht van resultaten uit de WOI-enquete Informatie over "marges" en gemiddelde hoogte van momenteel in rekening gebrachte eigen bijdragen, op basis van de WOl -vragenlijst van 30 januari De bedragen zijn in nog in guldens vermeld. De WOl -vragenlijst is door 21 familieverenîgingen ingevuld en kan worden beschouwd als een representatieve steekproef. Elementen uit de vragenlijst: 1) De kosten van het wassen van boven en onderkleding Respondenten geven aan dat de meeste instellingen, op dit moment, (nog) géén kosten doorberekenen aan de cliënt /bewoner voor het wassen van boven en onderkleding. 5 instellingen doen dit al wel. De marge ligt tussen de 25 gulden en de 100,- gulden per maand, per bewoner. Gemiddeld: 62, 50 gulden. Opvallend is hierbij dat met name instellingen met financiële moeilijkheden hebben besloten om deze kosten (waarbij nog kritisch zou moeten worden gekeken of deze al dan niet onder de AWBZ vallen, zie bijlage C) toch te gaan doorberekenen aan bewoners/wettelijk vertegenwoordigers. 2) De administratiekosten In die gevallen waarin de instelling de administratie voert voor de gelden/inkomsten van de bewoner, worden hiertoe kosten in rekening gebracht bij de bewoner. Hier is feitelijk weinig tegen in te brengen omdat de instelling wettelijk alléén die administratiekosten voor haar rekening hoeft te nemen die te maken hebben met de AWBZ -verstrekking. Er zijn overigens 2 respondenten die aangeven dat hun zorgaanbieder géén administratiekosten in rekening brengt! De marge van de administratiekosten ligt tussen de 0, -gulden en 288, -gulden per jaar! Er is één instelling die heeft besloten om de administratiekosten per bewoner te gaan berekenen op "persoonlijke maat". (Hoe dit wordt aangepakt, wordt niet nader omschreven). 3) De kosten van recreatie De kosten van begeleiding bij recreatie De vervoerskasten bij recreatie In het algemeen wordt de conclusie door de meeste respondenten getrokken dat de bewoners die in staat zijn om in zekere mate deel te nemen aan de reguliere samenleving, onvoldoende financiële middelen hebben (overhouden) om deel te nemen aan activiteiten buiten de instelling, op de wijze zoals zij dat zelf graag willen. Dit blijkt met name te gelden voor de "gedeconcentreerde" bewoners. (Noot redactie: er wordt thans gewerkt aan een FvO -notitie

4 over de noodzaak van verbetering van de inkomenspositie van mensen met een verstandelijke handicap!) In een aantal gevallen worden de recreatiekosten "pons -pons" omgeslagen over zowel de cliënt als het instituut. De marge voor de bijdrage aan recreatiekosten ligt tussen de 120, - gulden en de 240,- gulden per jaar, per bewoner. De personele kosten voor begeleiding bij recreatie, komen, in alle gevallen, thans voor rekening van de zorgaanbieder. De vervoerskosten bij recreatie blijken in ongeveer de helft van de gevallen voor kosten van de WVO te komen en worden anderzijds opgebracht door de instelling. 4) De kosten van personele begeleiding bij groepsvakantie en (eventuele) individuele vakanties Met de verrekening van (extra) personele kosten ten gevolge van vakanties van bewoners, al dan niet groepsgewijs of individueel wordt erg divers omgegaan. Om die reden volgt bij dit punt een wat meer gedetailleerde opsomming. Een extra probleem wordt veroorzaakt door de laatste CAO -gehandicaptenzorg, waarin is opgenomen dat medewerkers van instellingen voortaan niet meer verplicht kunnen worden door hun werkgever cliënten of groepen van cliënten tijdens vakanties te begeleiden. Dit probleem wordt', in de praktijk, soms opgelost door de werkgever door het verrichten van een stukje extra betaling aan personeelsleden die wél meegaan met bewoners op vakantie. Een overzicht: Groepsgewijze vakanties: *er zijn instellingen die de (extra) personele lasten t.g.v. bewonersvakanties geheel voor eigen rekening nemen~ *er zijn instellingen die na 5 dagen een vast tarief per dag, per bewoner in rekening brengen bij de betrokken bewoners (dit bedrag varieert maar liefst tussen de 25, -gulden en de 87,- gulden per dag)~ *er zijn instellingen die reeds na 1 vakantiedag, een vast tarief per dag, per bewoner in rekening brengen~ *er zijn instellingen die, vanaf de allereerste vakantiedag, een vast uurtarief in rekening brengen aan iedere bewoner die meegaat op vakantie (gemiddeld ligt dit uurtarief op 45,- gulden per uur)~ *er zijn zorgaanbieders die tijdens groepsvakanties van bewoners de reis en verblijfkosten van het begeleidend personeel "hoofdelijk omslaan" over het aantal betrokken bewoners. Vakantie, individueel: Bij individuele vakanties van een bewoner, worden de extra personele lasten, over het algemeen gesproken, gewoon doorberekend aan de betreffende bewoner.

5 Bijlage B Een lijst van zaken die niet onder de AWBZ -vallen en die derhalve voor rekening van bewoners komen (Deze lijst is desgewenst te hanteren als een "aanvulling" op de brochure: "Daar kunt u op rekenen in een AWBZ-instelling",CVZ, december In deze CVZ- brochure staat immers beschreven wat wél onder de A WBZ mag worden gerekend! Lijst van zaken die, redelijkerwijs, komen: (*) voor rekening van bewoners kunnen I -abonnementen op tijdschriften -administratiekosten voor bewonersgelden -persoonlijk /eigen beddegoed -AWBZ -eigen bijdrage -de begrafenisverzekering -brillen! glazen!montuur -brillen /reparatie -cadeaus bij bijzondere gelegenheden -contributie familievereniging en WOl -contributie van eventuele clubs -traktaties bij een eigen feest -aanschaf van een fiets /skelter, niet op medische indicatie -reparatie eigen fiets -aanschaf gehoorapparaat + reparatie (cliënt + verzekeraar) -gehoorapparaat (nazorg) -horloge/sieraden -aanvullende inrichting van de eigen (slaap)kamer -kapper buiten de instelling -kerkelijke bijdrage -kleding (standaard en aanvullend) -kleding reparatie -alternatieve medicijnen (cliënt + ziektekostenverzekeraar) -begeleiding ontspanning buiten de instelling -begeleiding bij vrije tijdsbesteding -persoonlijk gewenste pedicure/manicure buiten de instelling (dus: niet ten gevolge van de handicap) -portikosten -reiskosten, privé -reiskosten ontspanning -reiskosten vakantie -reparatie persoonlijke bezittingen -reparatie scheerapparaat -reparatie normaal schoeisel -toiletartikelen van een bewust afwijkend merk -reparatie van eigen video /audio apparatuur

6 -de begeleidingskosten van individuele vakanties van een bewoner -vakantie/uitstapjes, feitelijke kosten (geen personeelskosten) -verblijf thuis -verhuizing extern op verzoek van de cliënt of zijn familie -persoonlijke versnaperingen, frisdrank en rookwaren -verzekering van persoonlijke kostbaarheden -uit eten gaan -zakgeld cliënt -eigen ziektekostenverzekering -ziekenfonds/aanvullende premie -ziekenhuis verpleging (cliënt en/of de eigen verzekeraar) (*) Voetnoot. Deze "voorbeeldlij.st" is afgeleid van een actuele en heldere lijst die is ontstaan in goed overleg tussen een aantal WOl -lidverenigingen en directies van betreffende instellingen. Het WOl heeft toestemming gekregen voor publicatie, zonder bronvermelding.

7 Bijlage C Kosten voor bewassing bij bewoners iln een instelling Algemeen De persoonlijkewaskosten bij verblijf in een ijrlstelling komen voor rekening van de verzekerde. Aan een verzekerde (bewoner) waren gedurende zijn verblijf in een instelling kosten in rekening gebracht voor het wassen v:an persoonlijke kleding tot een totaalbedrag van f 35, -per maand. Volgens de verzekerde behoren de waskosten tot de zorgaanspraken. In deze zaak ging het om de regeling zorgaanspraken met betrekking tot verblijf, geneeskundige hulp, verzorging, verpleging en behandeling. De aard en de omvang van de verrichtingen worden de bestemming van de inrichting bepa:ald. In de rechtspraktijk bestaat behoefte aan verdere invulling daarvan. De CRvB heeft indc~rtijd uitdrukkelijk uitgemaakt dat waskosten wanneer deze van persoonlijke aard zijn en nie:t extra hoog zijn tengevolge van de aard van de ziekte niet vallen onder verstrekkingen zoals beschreven in de AWBZ. De was zou ook door anderen personen elders plaats kunnen vinden en de instelling mag maandelijks een bedrag aan een verzekerde in rekening brengen. Dit is aangegeven in de oude uitspraak van de Centrale Raad van Beroep 15 oktober 1985 en deze uitspraak is op 1 december 1999 nog eens bevestigd door de arrondissementsrechtbank Amsterdam. Nr AWBZ97/11249 (BZ ) Deze opvatting zoals die in de rechtspraak naar voren komt is ook neergelegd in het zogenaamde Groene Boekje. Hierin wordt aan,gegeven dat het wassen van ondergoed niet onder de verstrekking valt tenzij de kleding ex'tra vuil wordt door aandoening of ziekte, het wassen/stomen van bovengoed valt eveneens nliet onder de verstrekking tenzij de kleding is verstrekt door de instelling of de kleding extra snel vuil wordt door aandoening of ziekte. Het Groene Boekje is te vinden op onder het onderdeel voorlichting en hiervan onderdeel eigen bijdrage A WBZ waar de publicatie daar kunt u op rekenen in een A WBZinstelling staat genoemd. De hoogte van de collectieve eigen bijdrage bij bewassingskosten Over de hoogte van een collectieve bijdrage wordt door de cliëntenraad vaak onderhandeld daar er verschillende factoren een rol zullen spelen (in hoeverre kunnen bijvoorbeeld de cliënten zelf hierin een rol spelen?) en tevens zal de cliëntenraad hierover een advies (kunnen) geven aan de zorgaanbieder. In een uitspraak van de landelijke geschillencommissie WMCZ nr. 1 januari 1997 is aangegeven hoe men kan omgaan met een collectieve bijdrage. In deze uitspraak werd vastgesteld dat voor cliënten die zijn aangewezen op de zak- en kleedgeldregeling de eigen bijdrage niet meer mag bedragen dan f 50,- per maand, terwijl de stoomkosten geheel mochten worden doorbel ast. De regeling werd stapsgewijs ingevoerd over een periode van drie jaar. De geschillencommissie vond een door de zorgaanbieder voorgestelde toetsingscommissie bij de hantering van een hardheidsclausule een waardevol element bij de uitvoering van de nieuwe waskostenregeling. Hiernaast kan verwezen worden naar de cijfers van het NillUD. Er wordt dan aansluiting gezocht bij de gegevens van het NIBUD: Wat kost een was, een douche en een bad?

8 140 C I.~O,l :~: I... De Waskosten De totale kosten van een was met wasautomaat zijn opgebouwd uit de kosten voor elektriciteit, water, waspoeder en afschrijving en onderhoud van de wasautomaat. In onderstaande tabel staat wat de gemiddelde kosten zijn van een was bij een bepaalde wastemperatuur (de bedragen zijn voor een was zonder voorwas). I Elektriciteit Water!Waspoeder Afschrijving/.onderhoud 90 C 60 C ~ 0,39 ~ 0,20 ~ 0,12 ~ 0,08 ~ 0,08 E 0,27 I~O,27 ~ 0,27 0,45 ~ 0,45 IE 0,45 Totaal ~ 1,01 i ~ 0,93 Wasdroger Het stroomverbruik van een droogtrommel is gemiddeld 0,70 kwh CE 0,13) per kilo kastdroog wasgoed gecentrifugeerd bij 800 toeren. Voor een volle trommel met 4 kilo wasgoed kunt u van ~ 0,52 per uur uitgaan. Voor onderhouden afschrijving van de automaat kunt u E 0,45 rekenen. Dus in totaal E 0,97 per uur. Bij een condensdroger ligt het verbruik iets hoger dan bij een droogtrommel met afvoer van vochtige lucht; bij de was-droogautomaat ligt het stroomverbruik relatief het hoogst. Als voor een ander de was wordt gedaan, dan kan ook de tijd dat men bezig is met het wassen, drogen en strijken in rekening worden gebracht. Het tarief voor huishoudelijk werk is tussen de ~ 5,50 en ~ 8,- per uur. De bovengenoemde gegevens zijn te vinden op onderdeel consument bij de vraag wat kost een was?

Voor wie zijn de kosten? Regeling doorbelasting bewonerskosten OlmenEs

Voor wie zijn de kosten? Regeling doorbelasting bewonerskosten OlmenEs Voor wie zijn de kosten? Regeling doorbelasting bewonerskosten OlmenEs Januari 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding.. 3 2. Overzicht wie wat betaalt... 4 3. Kostenoverzicht.. 7 2 1. Inleiding Op basis van de

Nadere informatie

Voor wie zijn de kosten? Regeling doorbelasting bewonerskosten. OlmenEs

Voor wie zijn de kosten? Regeling doorbelasting bewonerskosten. OlmenEs Voor wie zijn de kosten? Regeling doorbelasting bewonerskosten OlmenEs 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Overzicht wie wat betaalt 4 3. Kostenoverzicht 8 2 1. Inleiding Op basis van de Wet langdurige

Nadere informatie

Verstrekkingen WLZ en extra zorg en diensten

Verstrekkingen WLZ en extra zorg en diensten Verstrekkingen A Alarmering; persoonlijk en indien noodzakelijk bevonden Alarmering; persoonlijk, niet noodzakelijk bevonden, zonder of met opvolging ( abonnement) Appartement; terugbrengen in oorspronkelijke

Nadere informatie

Wie betaalt welke kosten?

Wie betaalt welke kosten? Wie betaalt welke kosten? Kostenverdeling tussen cliënt en Gemiva-SVG Groep Zonder verblijf met Volledig pakket Thuis (VPT) Wat staat er in deze folder? Cliënten die bij de Gemiva-SVG Groep wonen, krijgen

Nadere informatie

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Als AWBZ-instelling biedt een verpleeghuis haar bewoners producten en diensten die tezamen de verstrekking verpleeghuiszorg

Nadere informatie

Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2015

Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2015 Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2015 Onderwerp Prijspeil 2015 tarief in SJWZ tarief in SJWZ A Aanpassingen in appartement die nodig zijn vanwege ziekte Alarmering: persoonlijk en op basis

Nadere informatie

Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2015

Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2015 Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2015 Prijspeil 2015 tarief in SJWZ tarief in SJWZ A Aanpassingen in appartement die nodig zijn vanwege ziekte Alarmering: persoonlijk en op basis van indicatie

Nadere informatie

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Oranje Nassau s Oord Als AWBZ-instelling biedt een verpleeghuis haar bewoners producten en diensten die tezamen de verstrekking

Nadere informatie

Overzicht cliëntgebonden kosten 2015. Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt?

Overzicht cliëntgebonden kosten 2015. Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt? Overzicht cliëntgebonden kosten 2015 Wat betaalt? Wat betaalt de cliënt? Veldhoven November 2014 1 Inleiding Met ingang van 1 januari 2015 is de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) vervangen door

Nadere informatie

Regeling kosten bij intramurale dienstverlening. Wie betaalt wat bij Shelterzorg? (Gezinshuizen Jeugdzorg)

Regeling kosten bij intramurale dienstverlening. Wie betaalt wat bij Shelterzorg? (Gezinshuizen Jeugdzorg) Regeling kosten bij intramurale dienstverlening Wie betaalt wat bij? (Gezinshuizen Jeugd) Uitwerking verdeling kosten Op basis van aangegeven uitgangspunten ziet de verdeling van de kosten voor onderstaande

Nadere informatie

Voorzieningen bij MindUp Wonen

Voorzieningen bij MindUp Wonen Voorzieningen bij MindUp Wonen HAAL HET BESTE Als u bij MindUp bent opgenomen voor verblijf met begeleiding, in een beschermde woonvorm, kan dat voor u een behoorlijke verandering zijn. Waarschijnlijk

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij, versie 3.0, september 2013 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest actuele informatie op www.siloah.nl.

Nadere informatie

Inleiding. Bij het samenstellen van deze brochure is gebruik gemaakt van de informatie over de AWBZ welke te vinden is op www.cvz.

Inleiding. Bij het samenstellen van deze brochure is gebruik gemaakt van de informatie over de AWBZ welke te vinden is op www.cvz. AWBZ Brochure Inleiding De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) bepaalt welke kosten voor rekening van S&L Zorg komen en welke kosten de cliënt zelf moet dragen. Hierin vinden voortdurend veranderingen

Nadere informatie

Zorgvergoeding inzake wonen bij ASVZ

Zorgvergoeding inzake wonen bij ASVZ Zorgvergoeding inzake wonen bij ASVZ 02-2013 Introductie Deze brochure is bedoeld voor cliënten en hun ouders en verwanten die (tijdelijk) wonen in een woonvoorziening van ASVZ. De zorg die u ontvangt

Nadere informatie

Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2019

Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2019 Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2019 A Aanpassingen in appartement die nodig zijn vanwege ziekte Alarmering: persoonlijk, op verwijzing van arts en opgenomen in zorgleefplan Alarmering;

Nadere informatie

Voor wie is deze folder?

Voor wie is deze folder? Wie betaalt wat? Voor wie is deze folder? > Woon je in een huis van BinG!? Heb je een indicatie verblijf inclusief behandeling? Dan is deze folder voor jou. Weet je niet welke indicatie je hebt? Vraag

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah Siloah, versie 3.0, september 2013 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest

Nadere informatie

Vrijwillige bewonersbijdrage in AWBZ sectoren. Quick scan naar aard en omvang Eindrapport

Vrijwillige bewonersbijdrage in AWBZ sectoren. Quick scan naar aard en omvang Eindrapport Vrijwillige bewonersbijdrage in AWBZ sectoren Quick scan naar aard en omvang Eindrapport Vrijwillige bewonersbijdrage in AWBZ sectoren Quick scan naar aard en omvang Eindrapport Een onderzoek in opdracht

Nadere informatie

Vergoedingen en kosten informatie voor cliënten

Vergoedingen en kosten informatie voor cliënten Vergoedingen en kosten informatie voor cliënten www.pleyade.nl Wonen en zorg bij Pleyade Informatie over vergoedingen en kosten Appartement of kamer Wanneer u zorg krijgt op basis van de Algemene Wet Bijzondere

Nadere informatie

Wie betaalt welke kosten in 2016?

Wie betaalt welke kosten in 2016? Wie betaalt welke kosten in 2016? Kostenverdeling tussen cliënt en Gemiva-SVG Groep Zonder verblijf met Volledig pakket Thuis (VPT) Wat staat er in deze folder? Cliënten die bij de Gemiva-SVG Groep wonen,

Nadere informatie

Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2018

Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2018 Schema Wlz-verstrekkingen en aanvullende diensten 2018 A Aanpassingen in appartement die nodig zijn vanwege ziekte Alarmering: persoonlijk, op verwijzing van arts en opgenomen in zorgleefplan Alarmering;

Nadere informatie

Richtlijn waskosten zorginstellingen

Richtlijn waskosten zorginstellingen Richtlijn waskosten zorginstellingen Dorian Kreetz Onderzoek & Advies 22 maart 2012 Inleiding Aanleiding onderzoek Uitgangspunten Onderzoek Verschillende wasvoorzieningen Richtlijn Conclusies Aanleiding

Nadere informatie

Voorzieningen in een Wlz-instelling

Voorzieningen in een Wlz-instelling Voorzieningen in een Wlz-instelling Deze informatie is bedoeld voor tijdelijke en vaste bewoners van een Wlz- instelling. In een Wlzinstelling wonen mensen die een indicatie hebben voor zorg met verblijf

Nadere informatie

VOOR WIE IS DEZE FOLDER?

VOOR WIE IS DEZE FOLDER? WIE BETAALT WAT? VOOR WIE IS DEZE FOLDER? > Woon je in een huis van BinG!? Heb je een indicatie verblijf inclusief behandeling? Dan is deze folder voor jou. Weet je niet welke indicatie je hebt? Vraag

Nadere informatie

Overzicht cliëntgebonden kosten Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt?

Overzicht cliëntgebonden kosten Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt? Overzicht cliëntgebonden kosten 2018 Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt? Veldhoven November 2017 Inleiding In de Wet Langdurige Zorg (Wlz) is vastgelegd op welke producten en diensten een cliënt

Nadere informatie

Samen aanpakken Met open blik Kijken naar wat wél kan. Zorgvergoeding inzake wonen bij ASVZ. 2015/v1

Samen aanpakken Met open blik Kijken naar wat wél kan. Zorgvergoeding inzake wonen bij ASVZ. 2015/v1 Samen aanpakken Met open blik Kijken naar wat wél kan Zorgvergoeding inzake wonen bij ASVZ 2015/v1 Introductie Deze brochure is bedoeld voor cliënten en hun ouders en verwanten die (tijdelijk) wonen in

Nadere informatie

De financiën op een rij

De financiën op een rij De financiën op een rij Algemeen Norschoten valt als instelling onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektenkosten (AWBZ). Dit betekent dat de meeste kosten voor het wonen, de verzorging, verpleging en behandeling

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij de SVRO

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij de SVRO Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij de, december 2010 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest actuele informatie op www.svro.nl. Aan

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij, versie 4.0, september 2016 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest actuele informatie op www.siloah.nl.

Nadere informatie

Plusdiensten: vragen en antwoorden. Algemeen

Plusdiensten: vragen en antwoorden. Algemeen Snel naar vragen en antwoorden over: Beheer bewonersgelden (pagina 2) Waskosten (pagina 3) Vakantiebegeleiding (pagina 5) Uitvaartbegeleiding (Swetterhage) (pagina 6) Naaiwerkzaamheden (Swetterhage) (pagina

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Regeling kosten dienstverlening cliënten 2019

Wie betaalt wat? Regeling kosten dienstverlening cliënten 2019 Wie betaalt wat? Regeling kosten dienstverlening cliënten 2019 De afspraken over wat jij betaalt en wat Siza betaalt als je bij Siza woont of logeert volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) Inhoudsopgave

Nadere informatie

InteraktContour heeft deze Regeling vastgesteld in overleg met en na advies van haar Centrale Clientenraad.

InteraktContour heeft deze Regeling vastgesteld in overleg met en na advies van haar Centrale Clientenraad. Wonen op basis van VPT Welke voorzieningen worden door verstrekt op grond van de Wlz als u zorg ontvangt op basis van een Volledig Pakket Thuis? En voor welke diensten en middelen betaalt u zelf een bijdrage

Nadere informatie

Inleiding. Bijlage : Tarievenlijst

Inleiding. Bijlage : Tarievenlijst Wlz Brochure Inleiding De Wet langdurige zorg (Wlz) bepaalt welke kosten voor rekening van S&L Zorg komen en welke kosten de cliënt zelf moet dragen. Hierin vinden voortdurend veranderingen plaats. In

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah Siloah, versie 4.0, september 2016 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest

Nadere informatie

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Iedere cliënt word in de gelegenheid gesteld om gebruik te maken van een pakket aanvullende producten en diensten zoals

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij, versie 5.0, maart 2017 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest actuele informatie op www.siloah.nl.

Nadere informatie

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Iedere cliënt word in de gelegenheid gesteld om gebruik te maken van een pakket aanvullende producten en diensten zoals

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij Siloah Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf bij, versie 5.1, januari 2018 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest actuele informatie op www.siloah.nl.

Nadere informatie

Vergoedingen en kosten

Vergoedingen en kosten Vergoedingen en kosten informatie voor cliënten www.pleyade.nl Wonen en zorg bij Pleyade Informatie over vergoedingen en kosten Wanneer u zorg krijgt op basis van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Nadere informatie

Daar hebt u recht op in een NOVO woonlocatie

Daar hebt u recht op in een NOVO woonlocatie NOVO Postbus 9473 9703 LR Groningen Telefoon: 050 542 19 99 E-mail: info@novo.nl Internet: www.novo.nl Daar hebt u recht op in een NOVO woonlocatie Waar zorgt NOVO voor? Wat betaalt u zelf? Daar hebt u

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Regels over geld als je bij Pluryn woont

Wie betaalt wat? Regels over geld als je bij Pluryn woont Wie betaalt wat? Regels over geld als je bij Pluryn woont De Wet Langdurige Zorg (WLZ) of de Jeugdwet betaalt de zorg. Maar sommige dingen betaalt Tiffany zelf, bijvoorbeeld een tijdschrift, etentje of

Nadere informatie

Overzicht cliëntgebonden kosten Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt?

Overzicht cliëntgebonden kosten Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt? Overzicht cliëntgebonden kosten 2017 Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt? Veldhoven November 2016 Inleiding In de Wet Langdurige Zorg (WLZ) is vastgelegd op welke producten en diensten een cliënt

Nadere informatie

Overzicht vergoedingen en bijdragen

Overzicht vergoedingen en bijdragen Overzicht vergoedingen en bijdragen 2015 1 Overzicht vergoedingen en bijdragen 2015 Deze brochure is bedoeld voor tijdelijke of vaste cliënten van. Bij wonen mensen met een indicatie die recht geeft op

Nadere informatie

Opknappen van een appartement of kamer De stichting zorgt ervoor dat uw appartement of kamer er netjes uitziet, zodat u er kunt wonen.

Opknappen van een appartement of kamer De stichting zorgt ervoor dat uw appartement of kamer er netjes uitziet, zodat u er kunt wonen. Daar heeft u recht op als u verblijft bij Stichting Elisabeth Waar zorgt Stichting Elisabeth voor en wat betaalt u zelf? Voor wie is deze informatie bedoeld? Deze brochure is bedoeld voor tijdelijke of

Nadere informatie

AWBZ-zorg én extra service binnen De Twentse Zorgcentra. Wie betaalt wat in 2014?

AWBZ-zorg én extra service binnen De Twentse Zorgcentra. Wie betaalt wat in 2014? AWBZ-zorg én extra service binnen De Twentse Zorgcentra Wie betaalt wat in 2014? Voor wie is deze folder bedoeld? Woon je binnen De Twentse Zorgcentra en heb je een indicatie verblijf en behandeling? Dan

Nadere informatie

AWBZ-zorg én extra service binnen De Twentse Zorgcentra. Wie betaalt wat in 2015?

AWBZ-zorg én extra service binnen De Twentse Zorgcentra. Wie betaalt wat in 2015? AWBZ-zorg én extra service binnen De Twentse Zorgcentra Wie betaalt wat in 2015? Voor wie is deze folder bedoeld? Woon je binnen De Twentse Zorgcentra en heb je een indicatie verblijf en behandeling? Dan

Nadere informatie

Overzicht cliëntgebonden kosten Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt?

Overzicht cliëntgebonden kosten Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt? Overzicht cliëntgebonden kosten 2019 Wat betaalt Severinus? Wat betaalt de cliënt? Veldhoven November 2018 Inleiding In de Wet Langdurige Zorg (Wlz) is vastgelegd op welke producten en diensten een cliënt

Nadere informatie

Wie betaalt wat in 2015? Wlz-zorg en extra diensten voor cliënten ZONDER een indicatie Verblijf met Behandeling

Wie betaalt wat in 2015? Wlz-zorg en extra diensten voor cliënten ZONDER een indicatie Verblijf met Behandeling Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wie betaalt wat in 2015? Wlz-zorg en extra diensten voor cliënten ZONDER een indicatie Verblijf met Behandeling Voor wie is deze folder

Nadere informatie

Kostenverdeling cliënten en Reinaerde in 2014 (VIB)

Kostenverdeling cliënten en Reinaerde in 2014 (VIB) 1 aar kunt u op rekenen bij einaerd stenverdeling cliënten en einaerde in 2011 (VE Waar kunt u op rekenen bij einaerde? Kostenverdeling cliënten en einaerde in 2014 (VIB) Informatie in eenvoudige en duidelijke

Nadere informatie

Wie betaalt welke kosten in 2017?

Wie betaalt welke kosten in 2017? Wie betaalt welke kosten in 2017? Kostenverdeling tussen cliënt en Gemiva-SVG Groep Zonder verblijf met Volledig pakket Thuis (VPT) Wat staat er in deze folder? Cliënten die bij de Gemiva-SVG Groep wonen,

Nadere informatie

Daar hebt u recht op bij SGL

Daar hebt u recht op bij SGL Daar hebt u recht op bij SGL Waar zorgt SGL voor? Uitgave maart 2013 Kijk voor meer informatie over SGL op www.sgl-zorg.nl. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Lijst met veel voorkomende producten en diensten

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah Siloah, versie 5.0, maart 2017 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Kostenverdeling tussen cliënt en PSW. Meer informatie

Wie betaalt wat? Kostenverdeling tussen cliënt en PSW. Meer informatie Meer informatie Heeft u na het lezen van deze brochure nog vragen? U kunt terecht bij de persoonlijk begeleider of de teamleider. Centraal Bureau Charles de Gaullestraat 21, 6049 HB Roermond Postbus 420,

Nadere informatie

Overzicht vergoedingen en bijdragen

Overzicht vergoedingen en bijdragen Overzicht vergoedingen en bijdragen 2019 1 2 Overzicht vergoedingen en bijdragen 2019 Deze brochure is bedoeld voor tijdelijke en vaste cliënten van. Bij wonen mensen met een indicatie die recht geeft

Nadere informatie

Informatie over wettelijke verstrekkingen en andere diensten

Informatie over wettelijke verstrekkingen en andere diensten VERSTREKKINGEN BIJ VERBLIJF GGZ WNB Informatie over wettelijke verstrekkingen en andere diensten OVER DEZE FOLDER U verblijft of woont binnen GGZ WNB. We hopen dat u zich daar thuis voelt. We informeren

Nadere informatie

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen

Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Toelichting op aanvullende producten en diensten en bijbehorende bewonersbijdragen Iedere cliënt word in de gelegenheid gesteld om gebruik te maken van een pakket aanvullende producten en diensten zoals

Nadere informatie

Overzicht vergoedingen en bijdragen

Overzicht vergoedingen en bijdragen Overzicht vergoedingen en bijdragen 2016 1 2 Overzicht vergoedingen en bijdragen 2016 Deze brochure is bedoeld voor tijdelijke of vaste cliënten van. Bij wonen mensen met een indicatie die recht geeft

Nadere informatie

Kostenverdeling cliënten en Reinaerde in 2011 (VEB)

Kostenverdeling cliënten en Reinaerde in 2011 (VEB) 1 ar kunt u op rekenen bij Reinaerd stenverdeling cliënten en Reinaerde in 2011 (VE Kostenverdeling cliënten en Reinaerde in 2011 () Informatie in eenvoudige en duidelijke taal 2 Wat u kunt lezen over

Nadere informatie

Regeling kosten dienstverlening cliënten 2015. Verstrekkingen Wet langdurige zorg (Wlz, voorheen AWBZ) en aanvullende diensten bij Siza

Regeling kosten dienstverlening cliënten 2015. Verstrekkingen Wet langdurige zorg (Wlz, voorheen AWBZ) en aanvullende diensten bij Siza Regeling kosten dienstverlening cliënten 2015 Verstrekkingen Wet langdurige zorg (Wlz, voorheen AWBZ) en aanvullende diensten bij Siza Regeling kosten dienstverlening cliënten 2015 Verstrekkingen Wet langdurige

Nadere informatie

Daar hebt u recht op in een. een AWBZ-instelling. 1. Inleiding. Waar zorgt uw instelling voor? Wat betaalt u zelf?

Daar hebt u recht op in een. een AWBZ-instelling. 1. Inleiding. Waar zorgt uw instelling voor? Wat betaalt u zelf? Waar zorgt uw instelling voor? Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling Waar zorgt uw instelling voor? Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling Deze brochure vervangt de brochures: Daar kunt u op

Nadere informatie

Wie betaalt wat in 2015? Wlz-zorg en extra diensten voor cliënten MET een indicatie Verblijf met Behandeling

Wie betaalt wat in 2015? Wlz-zorg en extra diensten voor cliënten MET een indicatie Verblijf met Behandeling Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wie betaalt wat in 2015? Wlz-zorg en extra diensten voor cliënten MET een indicatie Verblijf met Behandeling Voor wie is deze folder bedoeld?

Nadere informatie

Dat is mensenwerk. Waar kunt u op rekenen bij Reinaerde? Kostenverdeling cliënten en Reinaerde 2013. Waar kunt u op rekenen?

Dat is mensenwerk. Waar kunt u op rekenen bij Reinaerde? Kostenverdeling cliënten en Reinaerde 2013. Waar kunt u op rekenen? REINAERDE Dat is mensenwerk 1 Waar kunt u op rekenen bij Reinaerde? Kostenverdeling cliënten en Reinaerde 2013 Introductie Als u achttien jaar of ouder bent en bij Reinaerde woont, worden uw woonkosten

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah

Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah Wie betaalt wat? Een overzicht van producten en diensten bij verblijf met behandeling bij Siloah Siloah, versie 5.1, januari 2018 Voor alle informatie geldt: wijzigingen voorbehouden. Kijk voor de meest

Nadere informatie

Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling

Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling Regelingen en voorzieningen CODE 9.2.2.4 Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling brochure bronnen www.cvz.nl, juni 2010 De informatie in deze brochure is bedoeld voor tijdelijke of vaste bewoners van

Nadere informatie

AWBZ regelgeving van A tot Z

AWBZ regelgeving van A tot Z AWBZ regelgeving van A tot Z Wat betaalt? Wat betaalt u zelf? AWBZ regelgeving van A tot Z 2015 Wat betaalt? Wat betaalt u zelf? De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) bepaalt welke kosten voor

Nadere informatie

Verstrekkingen en eigen kosten bij verblijf binnen de verpleeghuizen van ActiVite

Verstrekkingen en eigen kosten bij verblijf binnen de verpleeghuizen van ActiVite Verstrekkingen en eigen kosten bij verblijf binnen de verpleeghuizen van ActiVite Inleiding Wanneer u in een locatie van ActiVite komt wonen in het kader van Wlz-Verblijf, stelt de zorgorganisatie voor

Nadere informatie

Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling

Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling Daar hebt u recht op in een AWBZ-instelling Waar zorgt uw instelling voor? Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Lijst met veel voorkomende producten en diensten a. Appartement of kamer b. Telefoon, televisie,

Nadere informatie

Informatie over de AWBZ

Informatie over de AWBZ AWBZ December 2011 Informatie over de AWBZ Informatie over de AWBZ 1 Informatie over de AWBZ Deze folder gaat over de AWBZ. Deze folder is gemaakt voor cliënten van Frion. De informatie komt uit de brochure

Nadere informatie

Informatie voor bewoners. Wie betaalt wat? Afspraken over geld als je bij Intermetzo woont. (Wet langdurige zorg)

Informatie voor bewoners. Wie betaalt wat? Afspraken over geld als je bij Intermetzo woont. (Wet langdurige zorg) Informatie voor bewoners Wie betaalt wat? Afspraken over geld als je bij Intermetzo woont. (Wet langdurige zorg) Wat betaalt Intermetzo en wat betaal je zelf? Woon je bij Intermetzo? Of verblijf je er

Nadere informatie

Richtlijn waskosten zorginstellingen. Een onderzoek in opdracht van LOC Zeggenschap in zorg

Richtlijn waskosten zorginstellingen. Een onderzoek in opdracht van LOC Zeggenschap in zorg Richtlijn waskosten zorginstellingen Een onderzoek in opdracht van LOC Zeggenschap in zorg Richtlijn waskosten zorginstellingen / 2 Richtlijn waskosten zorginstellingen Een onderzoek in opdracht van LOC

Nadere informatie

Aanvullende diensten van de Rozelaar

Aanvullende diensten van de Rozelaar Aanvullende diensten van de Rozelaar Wie betaalt wat in 2019? Niemand is hetzelfde, iedereen is uniek. De vorm waarin wij ondersteuning bieden bepaal je voor een belangrijk deel zelf. Iedereen heeft verschillende

Nadere informatie

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden Uitspraaknr. : 09-05 Datum : 18 september 2009 Partijen : de (zorgaanbieder), vertegenwoordigd door de raad van bestuur, (naam), hierna aangeduid als

Nadere informatie

Aanvullende diensten van De Rozelaar Wie betaalt wat in 2019?

Aanvullende diensten van De Rozelaar Wie betaalt wat in 2019? Aanvullende diensten van Wie betaalt wat in 2019? Wonen bij Niemand is hetzelfde, iedereen is uniek. De vorm waarin wij ondersteuning bieden bepaal je voor een belangrijk deel zelf. Iedereen heeft verschillende

Nadere informatie

AWBZ Wie betaalt wat?

AWBZ Wie betaalt wat? AWBZ Wie moet de doktersrekening betalen? Wie betaalt de bril van Mo? De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) bepaalt welke kosten voor rekening van Zuidwester komen en welke kosten de cliënt zelf

Nadere informatie

Inleiding. Bijlage : Tarievenlijst

Inleiding. Bijlage : Tarievenlijst Wlz Brochure Inleiding De Wet langdurige zorg (Wlz) bepaalt welke kosten voor rekening van S&L Zorg komen en welke kosten de cliënt zelf moet dragen. Hierin vinden voortdurend veranderingen plaats. In

Nadere informatie

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013

29982/ AANWIJZING EX ARTIKEL 76, EERSTE LID, WMG 5 februari 2013 AANGETEKEND Stichting Groenhuysen T.a.v. het bestuur Postbus 1596 4700 BN ROOSENDAAL Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Wie betaalt welke kosten?

Wie betaalt welke kosten? Wie betaalt welke kosten? Wonen in een locatie Verblijf met behandeling (ZZP 3-8) Kostenverdeling tussen cliënt en Gemiva-SVG Groep voor locaties verblijf met behandeling én ZZP 3 t/m 8 versie 2014.1 Wat

Nadere informatie

AWBZ-zorg van Kempenhaeghe: Wie betaalt wat? 4 e druk

AWBZ-zorg van Kempenhaeghe: Wie betaalt wat? 4 e druk AWBZ-zorg van Kempenhaeghe: Wie betaalt wat? 4 e druk AWBZ-zorg van Kempenhaeghe: Wie betaalt wat? De dienstverlening van de sector Zorg & Dienstverlening van het epilepsiecentrum van Kempenhaeghe wordt

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Over AWBZ-zorg van Prezzent Voor cliënten met de indicatie Met verblijf

Wie betaalt wat? Over AWBZ-zorg van Prezzent Voor cliënten met de indicatie Met verblijf Wie betaalt wat? Over AWBZ-zorg van Prezzent Voor cliënten met de indicatie Met verblijf Prezzent Nieuwe Tijningen 1 5301 DA ZALTBOMMEL 0418-680200 Prezzent/MT/versie 3/jan. 2014 Pagina 1 Voorwoord De

Nadere informatie

Regeling kosten dienstverlening cliënten. AWBZ verstrekkingen en aanvullende dienstverlening bij Stichting Ons Tweede Thuis

Regeling kosten dienstverlening cliënten. AWBZ verstrekkingen en aanvullende dienstverlening bij Stichting Ons Tweede Thuis Regeling kosten dienstverlening cliënten AWBZ verstrekkingen en aanvullende dienstverlening bij Stichting Ons Tweede Thuis 20 november 2014 Inhoudsopgave A. Inleiding en uitgangspunten... 3 B. Verstrekkingen

Nadere informatie

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen

Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Budgetten en vergoedingen wat betreft zorgboerderijen Deze notitie is bedoeld om meer inzicht te geven over de budgetten en vergoedingen die op zorgboerderijen betrekking kunnen hebben als het gaat om

Nadere informatie

Daar heeft u recht op in een AWBZ-instelling. Waar zorgt uw instelling voor? Wat betaalt u zelf?

Daar heeft u recht op in een AWBZ-instelling. Waar zorgt uw instelling voor? Wat betaalt u zelf? Daar heeft u recht op in een AWBZ-instelling Waar zorgt uw instelling voor? Juli 2013-1- Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Lijst met veel voorkomende producten en diensten a. Appartement of kamer b. Telefoon,

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016

Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016 Wie betaalt wat? Lunet zorg, februari 2016 Uitleg folder Als je bij Lunet zorg woont heb je recht op bepaalde zaken. Sommige zaken worden betaald door Lunet zorg. Lunet zorg krijgt daarvoor geld vanuit

Nadere informatie

Zorgvergoeding - Wonen bij ASVZ

Zorgvergoeding - Wonen bij ASVZ Zorgvergoeding - Wonen bij ASVZ Deze brochure is bedoeld voor cliënten en hun ouders en verwanten die (tijdelijk) wonen in een woonvoorziening van ASVZ. De zorg die de cliënt ontvangt is beschreven in

Nadere informatie

Uniformering regeling waskosten AWBZ-instellingen

Uniformering regeling waskosten AWBZ-instellingen Uniformering regeling waskosten AWBZ-instellingen Op 8 oktober 2007 uitgebracht aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Publicatienummer Uitgave Volgnummer Afdeling Auteur College

Nadere informatie

Daar heeft u recht op bij Amerpoort. Waar zorgt Amerpoort voor en wat betaalt u zelf?

Daar heeft u recht op bij Amerpoort. Waar zorgt Amerpoort voor en wat betaalt u zelf? Daar heeft u recht op bij Amerpoort Waar zorgt Amerpoort voor en wat betaalt u zelf? > Inhoudsopgave 1 > Inleiding... 3 2 > Overzicht producten en diensten: Waar zorgt Amerpoort voor? Wat betaalt u zelf?...

Nadere informatie

VOOR WIE IS DEZE FOLDER?

VOOR WIE IS DEZE FOLDER? WIE BETAALT WAT? VOOR WIE IS DEZE FOLDER? > Woon je in een huis van Amerpoort? En heb je een indicatie verblijf inclusief behandeling? Dan is deze folder voor jou. Als je niet weet welke indicatie je hebt,

Nadere informatie

Waar zorgt Zorggroep Sint Maarten voor? Wat betaalt u zelf?

Waar zorgt Zorggroep Sint Maarten voor? Wat betaalt u zelf? Uw zorg in een AWBZ 1 / Wlz 2 instelling Dit is een bewerkte versie van de brochure van Zorginstituut Nederland april 2014. De AWBZ is per 1 januari 2015 opgevolgd door de Wet langdurige zorg (Wlz). In

Nadere informatie

Wie betaalt wat? Over AWBZ-zorg van Prezzent Voor cliënten met de indicatie Met verblijf

Wie betaalt wat? Over AWBZ-zorg van Prezzent Voor cliënten met de indicatie Met verblijf Wie betaalt wat? Over AWBZ-zorg van Prezzent Voor cliënten met de indicatie Met verblijf Prezzent Nieuwe Tijningen 1 5301 DA ZALTBOMMEL 0418-680200 Prezzent/MT/versie 2/juni 2011 Pagina 1 Voorwoord De

Nadere informatie

Jeugdwet. Wie betaalt wat? Informatie over kosten en vergoedingen

Jeugdwet. Wie betaalt wat? Informatie over kosten en vergoedingen Jeugdwet 2019 Wie betaalt wat? Informatie over kosten en vergoedingen 1 Voor wie is deze folder bestemd? Het leven en wonen bij de kost geld. Als u woont op één van de locaties van Amarant, Pauwer of Idris

Nadere informatie

Wie betaalt? De Zijlen. b. De Zijlen. a. De Zijlen b. Cliënt. a. Cliënt b. De Zijlen. a. De Zijlen. a. De Zijlen

Wie betaalt? De Zijlen. b. De Zijlen. a. De Zijlen b. Cliënt. a. Cliënt b. De Zijlen. a. De Zijlen. a. De Zijlen Bijlage Wie betaalt wat? Kosten die onder de AWBZ vallen, betaalt. Sommige kosten van zorg en ondersteuning vallen onder de AWBZ, andere weer niet. Wie welke producten en diensten moet betalen is in hoofdlijnen

Nadere informatie

Hij en/of zij? Overal waar in deze folder hij of hem staat, kunt u natuurlijk ook zij of haar lezen.

Hij en/of zij? Overal waar in deze folder hij of hem staat, kunt u natuurlijk ook zij of haar lezen. Wie betaalt welke kosten? Kostenverdeling tussen cliënt en Gemiva-SVG Groep voor locaties verblijf ZONDER behandeling en verblijf MET behandeling voor ZZP 1 en 2 Wat staat er in deze folder? Cliënten die

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Wie betaalt wat? Financile regeling bij wonen

Uitgebreide versie. Wie betaalt wat? Financile regeling bij wonen Uitgebreide versie betaalt wat? Financile regeling bij wonen moet betalen? In de volgende voorbeelden staat in kleur aangegeven wie moet betalen: zorgt voor eten. Heb je zin om lekker uit eten te gaan?

Nadere informatie

Zorg Advies Bureau Nederland. Zorg in úw taal!

Zorg Advies Bureau Nederland. Zorg in úw taal! Zorg Advies Bureau Nederland Zorg in úw taal! Thuiszorg Als u zorg nodig heeft, wilt u zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen, liefst in uw eigen vertrouwde omgeving. Iedereen die door ouderdom, ziekte,

Nadere informatie

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing

Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Bijlage 3 bij circulaire AWBZ/Care/12/07c BELEIDSREGEL Vergoeding van inrichtingskosten bij gedwongen verhuizing Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg

Nadere informatie

Uw zorg in een AWBZ-instelling

Uw zorg in een AWBZ-instelling Uw zorg in een AWBZ-instelling Van goede zorg verzekerd 2 Uw zorg in een AWBZ-instelling Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Lijst met veel voorkomende producten en diensten 4 a. Appartement of kamer 4 b.

Nadere informatie

Wat vergoedt de AWBZ en wat betaalt u zelf?

Wat vergoedt de AWBZ en wat betaalt u zelf? Wat vergoedt de AWBZ en wat betaalt u zelf? 1 Inleiding Welkom bij Triade. U bent (tijdelijk) bij ons komen wonen of u bent dat van plan. In deze brochure informeren wij u over de producten die de Algemene

Nadere informatie

Rapportage. Cliëntenraden en. Extra bijdragen. AWBZ-instellingen

Rapportage. Cliëntenraden en. Extra bijdragen. AWBZ-instellingen Rapportage Cliëntenraden en Extra bijdragen AWBZ-instellingen LOC Zeggenschap in zorg 20 januari 2011 1 Inleiding Aanleiding Bij LOC Zeggenschap in zorg zijn 2.200 cliëntenraden aangesloten. Voor cliëntenraden

Nadere informatie

Uw rechten in een AWBZinstelling

Uw rechten in een AWBZinstelling Uw rechten in een AWBZinstelling Webversie van de folder Uw rechten in een AWBZ-instelling. (versie 312-1212) Deze brochure is bedoeld voor tijdelijke of vaste bewoners van een AWBZ-instelling die behoort

Nadere informatie

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6

Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 De huisarts en de WLZ... 6 Inhoudsopgave Wet langdurige zorg... 2 Wat is de Wet langdurige zorg (Wlz)?... 2 Vanuit de Wlz worden de volgende zorg- en hulpvormen geregeld:... 2 Wlz aanvragen... 2 1. Aanvraag bij het CIZ... 4 2. CIZ

Nadere informatie