Visiedocument Edam. Input Vereniging Oud Edam:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visiedocument Edam. Input Vereniging Oud Edam:"

Transcriptie

1 Visiedocument Edam. Input Vereniging Oud Edam: Inleiding. A.A. Kok was in het midden van de vorige eeuw een zeer deskundig en veel gevraagd restauratiearchitect en betrokken cultuurbewaarder. Vele grote restauraties uit die periode staan op zijn naam. Vooral Amsterdam en Edam waren hem dierbaar, zo blijkt uit zijn bijdrage aan de historische reeks van de Heemschutserie, twee boekjes over Amsterdam en één over Edam. Het boekje over Edam, heeft de prachtige titel Edam de Schoone Slaapster (1948). De inleiding begint met een vergelijking tussen de twee steden Edam en Amsterdam, er zijn veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Een van die verschillen is dat op een bepaald moment de stedelijke ontwikkeling in Edam is bevroren, Een Schoone Slaapster. Voor wie het niet kent, maar Edam een warm hart toedraagt is de inhoud het lezen waard. Veel van de problematiek van toen is nu zeer herkenbaar. A.A. Kok sluit zijn boekje dan ook af met: Laten overheid en inwoners de handen ineenslaan om de schoonheid van Edam te behouden. Wat geschonden of bijna weg is te redden en schoonheid te brengen bij wat nieuw gemaakt wordt, om op deze wijze mee te werken de Schoone Slaapster te wekken. Huiswerk 1. - Waaruit bestaat de ziel van Edam? De hoge aaneengeschakelde cultuurhistorische waarde, in een historische klein stedelijke structuur, is de belangrijkste kernwaarde van Edam. Een mooi samenspel van panden, ruimten, monumentale bomen, grachten en kunstwerken (bruggen en sluizen). De stad Edam een bijzonder gave schoonheid, alsof de geschiedenis is bevroren. - Wat zijn de parels van Edam? Het zijn de +/- 180 rijksmonumenten en monumentale bomenrijen, als onderdeel van het geheel, gevat binnen de vestingwallen. De kracht zit vooral in de kleine schaal van de diverse bebouwing, wel of geen monument, langs de diverse straatjes, grachten, bruggen en pleinen. - Welke zijn de verborgen schoonheden en schatten? Het hebben van zoveel rijksmonumenten impliceert ook, dat er achter de gevels van deze monumenten bijzonder mooie interieurs, maar ook prachtige tuinen schuil gaan die niet direct toegankelijk voor iedereen zijn. - Wat zou een slogan kunnen zijn om toeristen te verleiden naar Edam te komen? Edam de Schoone Slaapster. - Wat zou er moeten gebeuren om het wonen (nog) aantrekkelijker te maken? Beperking parkeermogelijkheden in het oude stadsdeel en passende verkeersmaatregelen voor het doorgaande verkeer. (autoluw maken)

2 - Hoe onderscheidt Edam zich van andere historische plaatsen? Kleinschaligheid maar toch stedelijk, er is weinig houtbouw maar daarentegen veel steenbouw toegepast als reactie op de vele historische branden in de stad. Een goede verhouding tussen de hoogte van gebouwen en de breedte van de straten, veel variatie in de rooilijn (geen strakke lijnen). Edam wordt doorsneden door vele vaarten (grachten, voormalige havens) waarlangs de historische panden zijn gebouwd. De kwaliteit van het beschermd stadsgezicht is hoog en kent weinig of geen dissonanten. Huiswerk 2. - Haven als deel van het centrum? Het kennelijk in deze vraag bedoelde water (Het Oorgat) is van oorsprong ontstaan als verbindingselement van de oorspronkelijke eerste haven ( De Voorhaven ) en de later gegraven Nieuwe Haven aansluitend op de verbinding met de Zuiderzee. Pas in vorige eeuw kreeg dit water meer een havenfunctie (zandoverslag en later aanlegplaats voor de Bruinevloot.) Overigens is aan de Nieuwe Haven ook ruimte gecreëerd als aanlegmogelijkheid - Hoe haven beter te verbinden met het centrum? Door de kwaliteit van de plek te verhogen zal de verbinding met het centrum toenemen. De aan de Nieuwe Haven gelegen afmeerplaatsen voor passanten zijn minimaal geoutilleerd. Er liggen teveel schepen waar niets mee wordt gedaan, d.t.g. door verwaarlozing en achterstallig onderhoud in een zodanige slechte staat verkeren dat dit een verpauperde indruk aan de buurt geeft. Verwijdering van deze schepen en opwaardering van de ligplaatsen (sanitair, elektra per plek en water op verschillende punten) zal er toe leiden dat meer boten hier zullen afmeren, juist omdat het zo dicht tegen het centrum ligt. T.a.v. het Oorgat zou de voormalige zoutkade (Oosterkade), waar nu twee woonboten liggen, weer in ere kunnen worden hersteld. Nu is het beeld vanaf de straat- en waterzijde zeer rommelig en slecht onderhouden. Bijgaande foto-impressie geeft een beeld hoe het was, hoe het is en hoe het er uit kan zien. Links de loswal naast de Halsbandtoren de Pietersbrug en rechts de Oosterpoort.

3 Aan de nieuw aan te brengen kade kunnen bv, historische schepen afmeren of er kunnen enkele passantenplaatsen gemaakt worden. De kade zou ook gebruikt kunnen worden als afmeerplaats voor een bootverbinding met het Marinapark in Volendam. De verblijfstoeristen uit het Marinapark kunnen dan een tocht naar Edam maken, de ervaring van een sluisschutting meemaken, gevolgd door een historische wandeling door Edam.(vise versa) Op deze wijze wordt de haven direct en indringend met het centrum verbonden. - Hoe kan het centrum meer voetgangersvriendelijk worden gemaakt? Door rijdend en stilstaand autoverkeer te beperken. Toepassing van eenrichtingverkeer waar nodig en het profiel van de weg d.m.v. bestrating (kleur of steenvormen) zodanig indelen dat de ruimten voor parkeerplekken en voetgangers duidelijk zichtbaar zijn. - Welke straat is de winkelstraat voor bewoners en toeristen? In Edam is geen straat waar specifiek de winkels zijn gecentraliseerd, voor beide groepen liggen deze gespreid over het centrum van de stad. - Kunnen er nog andere functies (welke?) worden toegevoegd( interessant voor bewoners en toeristen)? Ondanks de Kaaswaag en de Kaasmarkten die wij hebben, mist Edam nog een kaasmuseum. Kaas is naast de scheepsbouw een van de vroege economische pijlers van Edam geweest. Huiswerk 3 - Waar en op welke (alternatieve) locatie dienen bezoekers/ toeristen bij voorkeur te parkeren? In dit kader denken wij niet alleen aan bezoekers en toeristen, ook eigen bewoners worden steeds meer geconfronteerd met parkeerdruk op specifiek plaatsen. Dit zal in de toekomst bij ongewijzigd beleid en groei van het wagenpark alleen maar toenemen. Wij zien deze problematiek dan ook meer in een allesomvattend parkeer- en verkeerscirculatieplan. Als uitgangspunt is Oud Edam voor kleine parkeerruimtes om de vestingwallen heen, waarbij het beschermd stadsgezicht wordt gerespecteerd. Onderstaande oplossingen geven de door ons geziene mogelijkheden weer.

4 Ter plaatse van de verschillende rode stippen zijn mogelijkheden om parkeerruimte te creëren of zijn reeds aanwezig. Wij zullen deze mogelijkheden aan de hand van onderstaande beelden toelichten. 1 e Op het grote parkeerterrein voor Boon een tweede verdieping aanbrengen (bv. zoals in Purmerend.) 2 e Tegenover Boon en het grote parkeerterrein in het talud van de N247 kunnen +/- 25 parkeerplaatsen worden aangebracht. Voordeel van beide locaties is dat bezoekers direct veilig door de tunnel Edam kunnen binnenlopen. De ontdekkingstocht begint vrijwel direct. Door de busparkeerplaats bij de Noorderbrug te verplaatsen naar de aangegeven plaats aan de andere zijde van de Lokkemientjesweg wordt ruimte gecreëerd voor personenauto s. Deze ruimte is o.a. nodig i.v.m. de bewoners van het Coornhertproject. Tevens kan de parkeerplaats voor de bussen groter gemaakt worden. De huidige is veel te klein is.( regelmatig 3-5 bussen voor deze plek) Overigens deze plek alleen bestemming bussen geven!

5 Aan de Kooiweg ligt een stuk grond waarop een enkel bankje staat, grond is gestort en takken van bomen liggen. Het is nu een vrij oneffen en zeer rommelig terrein. Hier kunnen een 25 tal parkeerplaatsen worden gecreëerd die door bewoners uit de omgeving gebruikt kunnen worden. De twee bestaande parkeerplaatsen bij het EVC terrein en het jeugdgebouw De Singel hebben door de week capaciteit om ook door toeristen te worden gebruikt. Probleem hierbij is dat nergens wordt aangegeven dat daar parkeerruimte is gesitueerd. Verwijzing hierna bij de toegang van Edam zou wenselijk zijn. Ga voor het maximale aantal parkeerplekken die mogelijk zijn in de parkeergarage onder het Korsnäsproject nl. 180 plekken. De 30 extra plaatsen maakt het mogelijk om rond het damplein vergunningparkeren in de verschillende winkelstraten te weren en onder te brengen in de garage. Aan de overzijde van het Korsnäsproject ligt aan de Burgemeester Versteeghsingel een open stuk land. Ook dit is een uitstekende plaats om parkeerplaatsen te situeren, zeker voor toeristen en bewoners uit de binnenstad.

6 Conclusie: Een tweede etage op de parkeerplaats bij Boon, de +/- 25 parkeerplaatsen in het talud van de N247 en een parkeerplaats aan de Burgemeester Versteeghsingel zijn bijzonder geschikt voor bezoekers/toeristen. De andere genoemde oplossingen, naast de boven genoemde zijn uitermate geschikt voor het groeiend aantal personenauto s van bewoners. De parkeerplaatsen zijn in kleinere aantallen rond de stad gesitueerd en d.t.g. goed bereikbaar voor de bewoners welke wonen binnen de vesting. - Hoe beoordeelt u daarbij de suggestie (uit de Structuurvisie) voor combinatie van centrumparkeren met een waterberging? T.a.v. de singelweg is deze suggestie voor Oud Edam onbespreekbaar! In het verleden zijn daar al eens eerder met de gemeente de degens over gekruist. De stapelfunctie waterberging zien wij als een politieke zet temeer de waterberging op een parkeerterrein geen adequate toevoeging (capaciteit) aan deze problematiek zal zijn. - Wilt u een autoluw stadscentrum of dient de consument bij wijze van spreken tot voor de winkeldeur te parkeren? Wij denken dat de eerder aangegeven parkeermogelijkheden mede een adequate oplossing biedt voor de verschillende winkelstraten. (weg met lang parkeren, uitsluitend kort parkeren toestaan op de daarvoor aangegeven plaatsen.) Daarnaast is het gewenst dat doorgaand verkeer binnen de vesting wordt vermeden. - Hoe ziet u daarbij een voetgangersvriendelijk of autoluw stadscentrum in relatie tot het winkelend publiek? Het winkelbestand in Edam is hoofdzakelijk gericht op de eigen bewoners. Slechts een enkele specifieke winkel is gericht op de regio of een bepaalde doelgroep. Voor de bezoekers van de winkels in Edam zijn d.t.g. vanuit bezoekersaantallen geen extreme verkeersmaatregelen nodig. Huiswerk 4. (detailhandel en toerisme) Vooraf deze vragen te beantwoorden lijkt het ons zeer verstandig eerst vast te stellen welk soort toerisme we in onze stad willen ontvangen. 1 Winkel toerisme? 2 Horeca toerisme? 3 Cultuurhistorisch toerisme? Ad1. Al eerder aangegeven dat de winkels in Edam hoofdzakelijk door de eigen bewoners worden bezocht. Wil je de winkelfunctie ook uitbreiden naar toerisme en de regio dan zal het aanbod van specifieke winkelsoorten sterk moeten uitbreiden. We moeten ons dan het volgende realiseren: 1 e Het centrum van Edam is daar niet geschikt voor. 2 e Meer winkels in het centrum zal een aantasting van de historische gevels en panden teweeg brengen. (Hoorn en Purmerend zijn daar een voorbeeld van) 3 e Economisch gezien wordt er algemeen, t.a.v. winkelend publiek, uit dezelfde vijver gevist als Purmerend, Volendam en Hoorn. Edam heeft geen regiofunctie en is geen grote forenzenstad.

7 Je kunt je dan ook afvragen, zullen deze winkels levensvatbaar zijn als slechts een klein deel van het jaar het zomertoerisme Edam aandoet en eventueel gebruik maakt van dit winkelaanbod? Ad2. De Horeca heeft in de stadskrant van 24 augustus al een schot voor de boeg gegeven. De Horeca wil meer terrasruimte en wil t.a.v. de inrichting daarvan een grote vrijheid van handelen hebben. Dit gaat Oud Edam te ver! Zeker geen aanpassingen van het straatprofiel waardoor op sommige plaatsen terrassen gecreëerd kunnen worden, of vlonders over het water. Naar onze mening zitten onze bewoners niet te wachten op omstandigheden als op de dijk in Volendam. Terrassen trekken naast toeristen ook veel jeugd aan en zeker in de zomermaanden leidt dit tot overlast. Daarbij zal het verkeer dicht langs de terrasjes rijden ook dit leidt tot overlast. De al bestaande terrassen voorzien in een behoefte. Bij specifieke omstandigheden kan het Gemeentebestuur altijd tijdelijke ontheffingen verlenen. Ad3. Edam heeft van oudsher een rijke cultuurhistorische geschiedenis, dit is de waarde welke Edam al jaren aan zijn bezoekers te bieden heeft. Naar onze mening moet daarop worden ingezet. (Afgezien van de al gangbare evenementen) Dit zijn de toeristen waarop wij ons moeten richten. Deze groep is niet afhankelijk van een bepaald jaargetijde maar zal min of meer gespreid over het jaar Edam bezoeken. - Welke andere functies zijn denkbaar binnen het stadscentrum? Naast de genoemde mogelijkheden geen andere specifieke suggesties. - Zijn er andere, nieuwe locaties denkbaar voor functies als horeca en detailhandel? Ja, in het nieuw te ontwikkelen Korsnäsproject wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om op het baanplein detailhandel en horeca te situeren. Op dit plein ontstaat dan de derde mogelijkheid om een groot terras te creëren. - Hoe kan het water een grotere rol spelen in de (toeristische) beleving? Hiervoor verwijzen wij naar de reactie op de vraag in huiswerk 2, hoe haven beter verbinden met het centrum. - Welke functies specifiek toegesneden op kinderen? Algemeen wordt tijdens de ontwikkeling van bouwplannen te weinig rekening gehouden met kinderen. Specifiek kunnen wij geen functies in Edam aanwijzen die op kinderen zijn gericht. Huiswerk 5. - Wat zou er moeten gebeuren om Edam beter op de kaart te zetten? Eerst bepalen wat wij met elkaar willen, daarna promotie uitwerken. - Welke initiatieven worden er op dit moment ondernomen en door wie?

8 Open Monumentendag, Kaasmarkten, Waterdag, Pianowandeling, Het Singelfestival, Het Fort bij Edam (onderdeel van de stelling van Amsterdam) en de muziekdag om een aantal activiteiten te noemen. - Welke activiteiten zouden er vanuit uw eigen organisatie (verder) ondernomen kunnen worden en moeten worden? 1 e Oud Edam heeft haar website in 2009 vernieuwd en de content aanmerkelijk opgewaardeerd. Inmiddels 70 tot 80 bezoekers (landelijk) per week op onze site waarvan gemiddeld 60% nieuwe bezoekers. 2 e De redactie van de Historische reeks zal in 2010 een uitgebreid wandelingenboek uitbrengen waarin per straat de monumenten worden toegelicht. Wij denken er aan om deze uitgave o.a. ook via het VVV (ook in de regio) aan te bieden (tegen betaling) aan de toerist. 3 e Eind november zal Oud Edam een CD over de Librije en de uitermate interessante historische boekenverzameling van de Grote Kerk uitbrengen. Deze wordt aangeboden aan het Kerkbestuur. Daarnaast is het de bedoeling dat de CD als promotiefilmpje in de Grote Kerk gedraaid zal worden. 4 e in 2008 zijn wij gestart met het leggen van contacten met zusterverenigingen. E.e.a heeft inmiddels er toe geleid, dat wij met Arent Thoe Boecop (Historische vereniging in Elburg ) over en weer voor de leden een lezing hebben gehouden over onze beider steden. - Welke initiatieven zijn noodzakelijk en komen maar niet van de grond? * Betaald parkeren in beide kommen (Edam- Volendam) en daaruit voortkomende mogelijkheden t.a.v. een gedegen verkeer- en parkeerbeleid. * Panden van het Hoogheemraadschap. Cultuurhistorisch is het voor Edam een aanzienlijke aderlating dat een instelling als deze, die eeuwen het gezicht van de binnenstad van Edam mede heeft bepaald, weg gaat en dit prachtige erfgoed achterlaat. Helaas heeft de gemeentelijke politiek besloten een deel van de panden niet aan te kopen voor deelhuisvesting van het gemeentelijke apparaat. Onze gemeentelijke politiek stapt hier wel heel makkelijk overheen, ze is mede verantwoordelijk voor dit belangrijke erfgoed, maar is zich er blijkbaar niet bewust van. In het nieuwe bestemmingsplan, waarvoor dit visiedocument een voeding zal zijn, moeten zowel voor de panden aan de Lingerzijde als aan de Schepenmakersdijk richtlijnen worden opgenomen om de cultuurhistorische waarde van dit erfgoed voor ons nageslacht te waarborgen. Een groot deel van de panden staat als rijksmonument geregistreerd en het andere deel zou zeker in aanmerking komen gekwalificeerd te worden als gemeentelijk monument. (i.v.m. de architectonische waarde daarvan) Tot slot Om Edam de Schoone Slaapster aan de man te brengen, moet zij op een rustige en waardige wijze ontwaken.

9

10

11

rhenen schets-museumkwartier deel 1

rhenen schets-museumkwartier deel 1 rhenen schets-museumkwartier deel 1 Opdrachtgever: Gemeente Rhenen Stedenbouwkundig ontwerp: Aad Trompert, Amersfoort Architectuur: Van Leeuwen Architecten, Veenendaal 2 mei 2011 rhenen museumkwartier

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

CENTRUMVISIE NOORDWIJKERHOUT. Uitkomsten vragenlijst burgerpanel

CENTRUMVISIE NOORDWIJKERHOUT. Uitkomsten vragenlijst burgerpanel CENTRUMVISIE NOORDWIJKERHOUT Uitkomsten vragenlijst burgerpanel Periode: 18 januari tot 2 februari 2016 Aantal respondenten: 458 van 656 (70%) Inleiding De gemeente Noordwijkerhout werkt aan een versterking

Nadere informatie

Binnenstad ruimte voor voetgangers, fiets en consument. Ringstraten

Binnenstad ruimte voor voetgangers, fiets en consument. Ringstraten Binnenstad ruimte voor voetgangers, fiets en consument Ringstraten Agenda 1. Welkom 2. Inleiding wethouder Ben van Hees 3. Aanleiding 4. Raadsbesluit 8 maart 2017 5. Ringstraten worden fietsstraat 6. Hoe

Nadere informatie

Het TPE heeft de door uw College in de inspraak gebrachte parkeervarianten besproken in haar laatste vergadering van 1 december 2008.

Het TPE heeft de door uw College in de inspraak gebrachte parkeervarianten besproken in haar laatste vergadering van 1 december 2008. College B & W Postbus 11 1600 AA Enkhuizen Betreft: Parkeermodellen Enkhuizen Geachte Burgemeester en Wethouders Het TPE heeft de door uw College in de inspraak gebrachte parkeervarianten besproken in

Nadere informatie

Voorbeelduitwerkingen. 108 Leidraad openbare ruimte Binnenstad Groningen 109

Voorbeelduitwerkingen. 108 Leidraad openbare ruimte Binnenstad Groningen 109 H7 Voorbeelduitwerkingen 108 Leidraad openbare ruimte Binnenstad Groningen 109 Voorbeelduitwerking Diepenring Speciale stadsruimte In de toekomst kunnen de Diepenring en het Gedempte Zuiderdiep worden

Nadere informatie

Nota van zienswijzen ambtshalve wijzigingen Bestemmingsplan MFA Zuid

Nota van zienswijzen ambtshalve wijzigingen Bestemmingsplan MFA Zuid Nota van zienswijzen ambtshalve wijzigingen Bestemmingsplan MFA Zuid Januari 2012 1. Inleiding Conform het gestelde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) dient het bestemmingsplan gedurende

Nadere informatie

Verkenning/Ideeënschetsen Oude Haven Enkhuizen

Verkenning/Ideeënschetsen Oude Haven Enkhuizen Oude haven aantrekkelijke binnenhaven, referentie: Kopenhagen Structuur visie Enkhuizen "De gemeente wil in deze omgeving zo mogelijk meer ruimte bieden aan de horeca, uitgaansmogelijkheden in het centrum

Nadere informatie

Visie Vereniging Oud Edam Baandervesting / Korsnästerrein

Visie Vereniging Oud Edam Baandervesting / Korsnästerrein Visie Vereniging Oud Edam Baandervesting / Korsnästerrein 15 maart 2017 Naar aanleiding van de plannen voor het Korsnästerrein (Baandervesting) in Edam, die op 9 maart 2017 door BPD Ontwikkeling BV zijn

Nadere informatie

Visie voor Marken op de Toekomst (1/20)

Visie voor Marken op de Toekomst (1/20) Visie voor Marken op de Toekomst (1/20) -Waarom, hoe en wat? -Speerpunten visie -Knelpunten -Vragen? Openbare Vergadering Eilandraad 1 december 2014 Visie voor Marken op de Toekomst (2/20) Waarom? Leefbaarheid

Nadere informatie

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING)

VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING) VOORSCHRIFTEN LIGPLAATSEN WOONSCHEPEN, BEHOREND BIJ DE LIGPLAATSENKAART ZWOLLE ( ARTIKEL 3 LID 3 VAN DE LIGPLAATSVERORDENING) Hoofdstuk 1 Artikel 1 Algemeen Plaats en onderlinge afstand 1. Het woonschip

Nadere informatie

Samenvatting Stedenbouwkundig plan

Samenvatting Stedenbouwkundig plan Samenvatting Stedenbouwkundig plan Stationsplein Stationsgebied Hilversum de groene loper naar de Mediastad Brinken, levendige straten en volop ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. Deze kwaliteiten

Nadere informatie

Aan het college van B en W en aan de leden van de gemeenteraad. Gorinchem, 14 mei 2012. Geachte mevrouw / geachte heer,

Aan het college van B en W en aan de leden van de gemeenteraad. Gorinchem, 14 mei 2012. Geachte mevrouw / geachte heer, Aan het college van B en W en aan de leden van de gemeenteraad. Gorinchem, 14 mei 2012 Geachte mevrouw / geachte heer, Tijdens de raadsvergadering van 8 mei jl inzake de behandeling van de Nota van uitgangspunten,

Nadere informatie

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015 Bijeenkomst centrumvisie 5 november 2015 Plangebied < Havenstraat,< Witte Kerk < Zeestraat Dorpsstraat Resultaten vragenlijst, 241 respondenten 18 t/m 35 jaar (35) Leeftijdscategorie 0 t/m 17 jaar (1)

Nadere informatie

schalkstad haarlem Van gedateerd winkelcentrum naar kleurrijk stadshart

schalkstad haarlem Van gedateerd winkelcentrum naar kleurrijk stadshart schalkstad haarlem Van gedateerd winkelcentrum naar kleurrijk stadshart plankaart Schalkstad plankaart markt Schalkstad Schalkstad, Haarlem Van gedateerd winkelcentrum naar kleurrijk stadshart Het Haarlemse

Nadere informatie

2. LIGGING PLANGEBIED

2. LIGGING PLANGEBIED CAVALERIEHOF 1. AANLEIDING Het voorliggende voorstel vormt een herziening van de huidige bestemming van het gebied achter de Keizerstraat, beter bekend als Molsparking. In het verleden zijn er diverse

Nadere informatie

Masterplan Grote Markt en omgeving

Masterplan Grote Markt en omgeving Masterplan Grote Markt en omgeving Tweede participatiemoment 2 april 2015 Grontmij HOSPER Uforce Verloop van deze avond 1. Welkom 2. Stand van zaken: wat is er gebeurd sinds het eerste participatiemoment

Nadere informatie

Stakeholdersbijeenkomst 18 april te Lindenberg STAKEHOLDERSBIJEENKOMST TE LINDENBERG. Binnenstad Ruimte voor iedereen Hein, Kelly RO10

Stakeholdersbijeenkomst 18 april te Lindenberg STAKEHOLDERSBIJEENKOMST TE LINDENBERG. Binnenstad Ruimte voor iedereen Hein, Kelly RO10 18-4-2016 GEMEENTE NIJMEGEN STAKEHOLDERSBIJEENKOMST TE LINDENBERG Binnenstad Ruimte voor iedereen Hein, Kelly RO10 Meest gewaardeerd Veel evenementen die zeer divers zijn (SP Stijn Vat) Grootste wens Meer

Nadere informatie

Rapport Terras Stationsstraat

Rapport Terras Stationsstraat Rapport Terras Stationsstraat Augustus 2011 Jan Scheele jan.scheele@caesus.nl Algemene informatie enquete Tijdsspan: juli/augustus 2011 Aantal respondenten: 62 Medium: Internet; www.oiw-wyckmaastricht.nl/enquete

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

De Fietsersbond is blij met dit voorstel.

De Fietsersbond is blij met dit voorstel. De Fietsersbond is blij met dit voorstel. Het is goed nieuws voor heel veel inwoners van de gemeente. Fietsers kunnen dan hun vaak dure fietsen, in het bijzonder in de avonduren, veilig parkeren in het

Nadere informatie

Impressie entree Koperwiek - RET. Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Ondernemersbijeenkomst 25 juni 2018

Impressie entree Koperwiek - RET. Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Ondernemersbijeenkomst 25 juni 2018 Impressie entree Koperwiek - RET Kerklaan-Noord, deel Fluiterlaan & Duikerlaan Ondernemersbijeenkomst 25 juni 2018 1 Algemeen Inleiding Yücel Özmen, projectleider van het project Centrumring, heet alle

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

STAKEHOLDERSBIJEENKOMST TE LINDENBERG

STAKEHOLDERSBIJEENKOMST TE LINDENBERG 18-4-2016 GEMEENTE NIJMEGEN STAKEHOLDERSBIJEENKOMST TE LINDENBERG Binnenstad Ruimte voor iedereen Hein, Kelly RO10 Grootste wens Minder bussen in de Bloemerstraat Meest gewaardeerd Veelzijdigheid zoals

Nadere informatie

groot ziekengasthuisterrein s-hertogenbosch

groot ziekengasthuisterrein s-hertogenbosch Project titel Slogan Arial Regular 9pt, regelafstand 14pt en paragraaf uitvullen staan vast. Spatiering is 0 maar eventueel te varieren om de tekstblokken goed uit te laten lijnen met het aantal regels.

Nadere informatie

Enquête Een toegankelijke binnenstad

Enquête Een toegankelijke binnenstad Enquête Een toegankelijke binnenstad Gemeente Montfoort pakt de komende jaren de binnenstad van Montfoort aan. Daarbij is het voornaamste doel de binnenstad toegankelijker te maken voor ouderen en mensen

Nadere informatie

Blok 4 August Allebéplein

Blok 4 August Allebéplein Blok 4 August Allebéplein Bouwenvelop 09-10-2014 Inhoud Inleiding, toelichting Matentekening Ruimtelijke randvoorwaarden Doorsneden Toelichting De bouwenvelop is opgesteld binnen het kader van het Uitwerkingsplan

Nadere informatie

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014?

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014? M E M O Aan : leden van commissie SOB Van : wethouder Krieger Tel. nr : Datum : 5 december 2013 Onderwerp : parkeren op koopzondagen Bijlagen : - c.c. : Huidige situatie Tot nu toe is er alleen betaald

Nadere informatie

ENQUÊTE RESULTATEN OMWONENDEN EN BELANGSTELLENDEN

ENQUÊTE RESULTATEN OMWONENDEN EN BELANGSTELLENDEN ENQUÊTE RESULTATEN OMWONENDEN EN BELANGSTELLENDEN REACTIEFORMULIER 290 Tijdens de informatiebijeenkomst op 21/22 mei 2019 zijn 237 reactieformulieren ingevuld. Via de website hebben we nog eens 53 formulieren

Nadere informatie

de hangende keukens boven het Damsterdiep zicht op Damsterdiep vanaf Solwerderstraat historische foto Dijkstraat Gouden Pand nummer 1 en 3

de hangende keukens boven het Damsterdiep zicht op Damsterdiep vanaf Solwerderstraat historische foto Dijkstraat Gouden Pand nummer 1 en 3 Grootschalige detailhandel Aan de beide uiteinden van de Dijkstraat, het Cleveringaplein en de Ossendrift liggen grootschaliger detailhandelfuncties die complementair zijn aan de winkels in de Dijkstraat.

Nadere informatie

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten.

Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Visie herinrichting centrum Asten van de Werkgroep Verkeer Centrummanagement Asten. Inleiding. Het creëren van een huiskamer is een belangrijke referentiegedachte: aldus is opgetekend in de Centrumvisie

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Op 5 oktober 2016 heeft de alliantie Markermeerdijken twee informatiebijeenkomsten gehouden in Hoorn: één over de dijkversterking voor het deel

Nadere informatie

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins?

Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Jan Klaassen was trompetter in het leger van prins? Het merk Brielle en de vertaling in het nieuwe erfgoed Agenda 1 Het merk Brielle lokale identiteit en kernkwaliteiten. 2 Binnenstad- en havenvisie De

Nadere informatie

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016

Memo * * Registratienummer / 16Z : Guido de Bruijn. : College van burgemeester en wethouders. Datum : 16 november 2016 Memo Registratienummer 2016-36408 / 16Z.002701 Van Aan : Guido de Bruijn : College van burgemeester en wethouders Datum : 16 november 2016 Onderwerp : Parkeeroplossingen Centrum Schipluiden Inleiding De

Nadere informatie

SCAPINO / DE NIEUWE BRINK VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN

SCAPINO / DE NIEUWE BRINK VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN VOORLOPIG ONTWERP BOUWPLAN PROJECT BINNEN HET Programma: 1. Presentatie gemeente Bussum Doel van de avond / Aanleiding / Kader / Acties / Hoe nu verder? 2. Presentatie ontwikkelaar Voorlopig ontwerp bouwplan

Nadere informatie

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad

Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad Hof van Delden een groen kloppend hart voor een levende stad 2 Een beeldbepalende plek in de historische Stad Delden, tussen Langestraat en Zuidwal, tussen Kortestraat en voormalige Gruttersteeg. 4 Het

Nadere informatie

Recept voor stedelijk wonen in het A-kwartier in Groningen

Recept voor stedelijk wonen in het A-kwartier in Groningen Recept voor stedelijk wonen in het A-kwartier in Groningen Presentatie Informele bijeenkomst toekomst A-kwartier 30 april 2015 dia 1 foto Bert Kaufmann Programma vanavond Vanavond is de tweede bijeenkomst

Nadere informatie

Drie keer Raam. november 2005. s t e d e b o u w k u n d i g e

Drie keer Raam. november 2005. s t e d e b o u w k u n d i g e Drie keer Raam november 2005 E L S B E T s t e d e b o u w k u n d i g e Drie keer Raam november 2005 in opdracht van de gemeente Gouda E L S B E T s t e d e b o u w k u n d i g e in samenwerking met

Nadere informatie

Locatieprofiel evenementen Leienplein

Locatieprofiel evenementen Leienplein Locatieprofiel evenementen Leienplein Kleinschalige evenementen die bijdragen aan verlevendiging van de stad/doelstellingen van de stad Eigenaar: Gemeente Apeldoorn Beheerder: Gemeente Apeldoorn Contact:

Nadere informatie

Verslag. Interactieve avond 1

Verslag. Interactieve avond 1 Verslag Betreft Interactieve avond 1 Opdrachtgever Gemeente Steenbergen Ons kenmerk STB001 Plaats Den Bosch Datum 12 September 2013 Aanwezig Tim Meeuwsen (Kragten) Gertjan Hanckmann (Kragten) Afwezig Dhr.

Nadere informatie

23% Minimaal 1x per maand

23% Minimaal 1x per maand Hofpanel Resultaten peiling 8 Stapsgewijs autovrij maken Grotestraat Mei 2010 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de achtste peiling met het burgerpanel van Hof van Twente. De peiling

Nadere informatie

Locatiematrix openbare ruimte Locatie: Maasboulevard (Kesselskade)

Locatiematrix openbare ruimte Locatie: Maasboulevard (Kesselskade) Locatiematrix openbare ruimte Locatie: Maasboulevard (Kesselskade) 7 Kenmerken (zie ook de tekening op 5) Deze open ruimte met horeca- en ticketpaviljoens en brede terrassen ontstond rond 1995 toen de

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad

10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad GEMEENTE BERGEN OP ZOOM 10 e Wijzigingsplan Bestemmingsplan Binnenstad Bosstraat 22 en 25 / 25b Status: VASTGESTELD INHOUDSOPGAVE Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding en doel wijzigingsplan

Nadere informatie

Inleiding. Onderzoeksvraag, aanpak en doelstelling Overzicht resultaten Conclusie Algemene toepasbaarheid Vragen

Inleiding. Onderzoeksvraag, aanpak en doelstelling Overzicht resultaten Conclusie Algemene toepasbaarheid Vragen Programma 14:00 Inloop en ontvangst 14:15 Boekuitreiking aan de deelnemers 14:30 Presentatie van de resultaten 15:00 Vragen en opmerkingen 15:15 Uitwisselen ervaringen tussen de steden, discussie 16:00

Nadere informatie

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017

ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 ONTWERP Locatievisie terrassen binnenstad Gemeente Weesp 2017 Ontwerp Locatievisie terrassen binnenstad Z.61961/D.32939 1 van 7 Inleiding Terrassen zijn een belangrijk onderdeel van de horeca. Ze zorgen

Nadere informatie

Kromhout Exploitatie t.a.v. de heren N. Mooij en J. Vink Aan de Bijl DC BERGAMBACHT. Geachte heren,

Kromhout Exploitatie t.a.v. de heren N. Mooij en J. Vink Aan de Bijl DC BERGAMBACHT. Geachte heren, Postadres: Postbus 8 3300 AA Dordrecht Kromhout Exploitatie t.a.v. de heren N. Mooij en J. Vink Aan de Bijl 12 2861 DC BERGAMBACHT Ruimtelijke Realisatie Spuiboulevard 300 DORDRECHT T14078 www.dordrecht.nl

Nadere informatie

ATELIER LEK ONAFHANKELIJK LICHTONTWERP

ATELIER LEK ONAFHANKELIJK LICHTONTWERP Lichtvisie VIANEN CENTRUM CONCEPT 'Van Lek tot Lijnbaan' opdrachtgever: Gemeente Vianen 6 juni 2017 ATELIER LEK ONAFHANKELIJK LICHTONTWERP Index 2 VIANEN VROEGER EN NU WATER GROEN HISTORIE WATERLINIE DIJKLICHAMEN

Nadere informatie

Jonge Stedenbouwkundigen

Jonge Stedenbouwkundigen herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal VO Museum Het Grachtenhuis Lesmateriaal VO herontwerp de stad Amsterdam Lesmateriaal ter voorbereiding of verwerking van een bezoek aan museum Het Grachtenhuis

Nadere informatie

Raadsstuk. Relevante eerdere besluiten

Raadsstuk. Relevante eerdere besluiten Raadsstuk Onderwerp Beschikbaar stellen krediet voor realisatie van het Definitief Ontwerp (DO) voor uitbreiding van de Autoluwe Binnenstad. Nummer 2018/389960 Portefeuillehouder Snoek, M. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Schelphoek waar cultuurhistorie alsnog Victorie behaalde

Schelphoek waar cultuurhistorie alsnog Victorie behaalde waar cultuurhistorie alsnog Victorie behaalde April 2014 Ontstaan van de Schelphoek Ontstaan van de Schelphoek Was tot ca 1560 water van de Voormeer Aangeplemd land in de Voormeer ten tijde beleg van Alkmaar

Nadere informatie

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017

Kust Almere haven. Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst. 7 juli 2017 Kust Almere haven Kustzone Almere Haven Verslag tweede informatiebijeenkomst 7 juli 2017 1 1. Gemengd wonen & recreëren 2 Context 1. Veel belangstelling voor informatiedag Op vrijdag 7 juli vond, tussen

Nadere informatie

Resultaten enquête buurtbewoners inzake ontwikkelingsplannen Vijverweg 14

Resultaten enquête buurtbewoners inzake ontwikkelingsplannen Vijverweg 14 Resultaten enquête buurtbewoners inzake ontwikkelingsplannen Vijverweg 14 Vraag 1: Wat zijn voor u de belangrijkste zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij het maken van plannen voor deze loca@e?

Nadere informatie

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r

Buitenwacht Kampen. entree tot de stad. w w w. t e k a m p e n. n l. 4 D e c e m b e r Kampen entree tot de stad 4 D e c e m b e r 2 0 1 3 16 j u l i 2010 1 9 N o v e m b e r 2 0 1 3 V i s i e Achtergrond Het vroegere bruggenhoofd, de entrée tot de stad, werd sinds de late 16e eeuw beschermd

Nadere informatie

Wagenstraat Voetgangersgebied?

Wagenstraat Voetgangersgebied? Wagenstraat Voetgangersgebied? Rapportage Consultatie Wagenstraat voetgangersgebied Bijlagen Den Haag, oktober 2007 Stichting Chinatown Den Haag / Joost Zonneveld BIJLAGE 1 - RESULTATEN INLOOPBIJEENKOMST

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Regels. Bestemmingsplan Binnenstad. Plandeel locatie voormalige Generaal - Berghuijskazerne

Regels. Bestemmingsplan Binnenstad. Plandeel locatie voormalige Generaal - Berghuijskazerne Regels Bestemmingsplan Binnenstad Plandeel locatie voormalige Generaal - Berghuijskazerne Gemeente Middelburg Februari 2017 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende regels... 3 Artikel 1 Begrippen en Wijze

Nadere informatie

Proeven Praten Plezier

Proeven Praten Plezier Dinsdag 23 juni 2015 16.00-20.00 uur Cultureel Kwartier Museum Gouda Museumtuin Achter de Kerk Dé Goudse Netwerkbijeenkomst Proeven Praten Plezier Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer

Nadere informatie

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink.

Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling van het project Scapino / De Nieuwe Brink. Aan de leden van de commissie Vergadering d.d. Casenummer Notitienummer Commissienotitie Ruimte 20 juni 2012 AB12.00587 CN2012.023 Gemeente Bussum Kennis nemen van de stand van zaken van de herontwikkeling

Nadere informatie

Notitie ontwikkeling haven

Notitie ontwikkeling haven Notitie ontwikkeling haven november 2017 1 Gemeente Maassluis - november 2017 - Notitie ontwikkeling haven 1. Inleiding Tijdens de behandeling in de gemeenteraad van 9 september 2014 van de Nota lokale

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Parkeren

Hoofdstuk 22. Parkeren Hoofdstuk 22. Parkeren Samenvatting Van alle Leidse huishoudens heeft circa acht op de tien een auto. Vergelijkbaar met eerdere jaren geeft 14% van de autobezitters aan een parkeervergunning te hebben.

Nadere informatie

Stationsgebied & Kenaupark

Stationsgebied & Kenaupark Bijlage 4 Locatieprofiel Stationsgebied & Kenaupark Een locatieprofiel bestaat uit twee onderdelen: de gewenste programmering-/ambitie van de stad en de beheers-aspecten en fysieke eigenschappen van de

Nadere informatie

Vernieuwing Vomar en omgeving Sluis

Vernieuwing Vomar en omgeving Sluis Vernieuwing Vomar en omgeving Sluis Verslag Informatieavond Woensdagavond 25 april, Goede Rede Almere Aanleiding Woensdagavond 25 April vond de eerste informatieavond plaats in de Goede Rede, rondom de

Nadere informatie

Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO

Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO Datum: 25 januari 2015 Onderwerp: aanvraag omgevingsvergunning Hoofdstraat 146 nr. HZ_WABO-14-2000 Geachte Burgemeester en Wethouders, Recentelijk is een vergunning aangevraagd, voor de uitbreiding van

Nadere informatie

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Markt, Haven en Citadelpunt Coevorden

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Markt, Haven en Citadelpunt Coevorden NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Markt, Haven en Citadelpunt Coevorden Bijlage 11.03.2019 Projectnummer G181106 2 Nota van Uitgangspunten BIJLAGE Resultaten startbijeenkomst 16.01.2019 Korte samenvatting Markt,

Nadere informatie

UNIEKE CENTRALE LOCATIE VARIËREND VAN 45 TOT 78m 2 INCLUSIEF PARKEREN. HOOGSTRAAT, ROOSENDAAL - NIEUWBOUW APPARTEMENTEN VANAF v.o.n.

UNIEKE CENTRALE LOCATIE VARIËREND VAN 45 TOT 78m 2 INCLUSIEF PARKEREN. HOOGSTRAAT, ROOSENDAAL - NIEUWBOUW APPARTEMENTEN VANAF v.o.n. UNIEKE CENTRALE LOCATIE VARIËREND VAN 45 TOT 78m 2 INCLUSIEF ARKEREN HOOGSTRAAT, ROOSENDAAL - NIEUWBOUW AARTEMENTEN VANAF 120.000 v.o.n. Rob van der Linden 06-51065914 Hélène Verrest 06-31970795 NS-STATION

Nadere informatie

SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT

SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT 1 Inhoud 1. Ander beleid o.b.v. onderzoek en evaluaties Beleidsnotitie 2002 Onderzoek en evaluaties 2. SchiermonnikOOG OP MOBILITEIT Visie Maatregelen: bereikbaarheid & verkeersveiligheid

Nadere informatie

Bussen. Herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat. Straks

Bussen. Herinrichting Voorstraat-Wittevrouwenstraat. Straks Bussen Nu Drie buslijnen stad in via Wittevrouwenstraat - Voorstraat: Lijn 7 (Voordorp-Kanaleneiland) Lijn 55 (Maartensdijk-Utrecht CS) Lijn 14/16 (Transwijk-Centrum) (elektrisch) Straks Lijn 7 en 55 via

Nadere informatie

Schouwburg de Kampanje Den Helder

Schouwburg de Kampanje Den Helder Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending Arie Keppler Prijs 016 SCHOUWBURG DE KAMPANJE DEN HELDER INTRODUCTIE EEN MARITIEM ENSEMBLE Schouwburg De Kampanje

Nadere informatie

19 juni 2019 HAVENPLEIN BROEK OP LANGEDIJK. Aerophoto-Schiphol

19 juni 2019 HAVENPLEIN BROEK OP LANGEDIJK. Aerophoto-Schiphol 19 juni 2019 HAVENPLEIN BROEK OP LANGEDIJK Aerophoto-Schiphol 1E ONTWERP ATELIER (13 MAART 2019) CONCLUSIES PLEIN centrale ontmoetingsplek meer beeld- en verblijfskwaliteit zitten, spelen, wandelen meer

Nadere informatie

De Hoornse Poort Purmerend

De Hoornse Poort Purmerend Rijnboutt Visie PostNL locatie Purmerend De Hoornse Poort Purmerend Rijnboutt 4 september 2017 Rijnboutt Visie PostNL locatie Purmerend Introductie Over Rijnboutt Rijnboutt werkt met een multidisciplinair

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

UITSNEDE STRUCTUURKAART

UITSNEDE STRUCTUURKAART UITSNEDE STRUCTUURKAART 2 layers 3 layers 40 UITSNEDE VOORBEELDUITWERKING CENTRUMPLEINEN EN MIDDENBAAN STEDENBOUWKUNDIGE STRUCTUUR Een reeks van drie centrumpleinen vormt de verbinding tussen de verschillende

Nadere informatie

Winkels & Horeca ALKMAAR

Winkels & Horeca ALKMAAR Winkels & Horeca ALKMAAR Juni 2016 Het winkelcentrum Noorder Arcade Voorwoord Beste lezer, In deze brochure vindt u informatie over beschikbare winkel- en horecaruimte in winkelcentrum de Noorder Arcade

Nadere informatie

Het Leiderdorppanel over

Het Leiderdorppanel over Het Leiderdorppanel over Resultaten peiling 4: Koopzondag en parkeerbeleid december 2011 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 4e peiling met het burgerpanel van Leiderdorp. Deze peiling

Nadere informatie

Van: Bewonerscomité zone 2 Herengracht 11 Terneuzen

Van: Bewonerscomité zone 2 Herengracht 11 Terneuzen Van: comité zone 2 Herengracht 11 Terneuzen Aan: College B&W Gemeente Terneuzen i.a.a. Gemeenteraad Terneuzen CC: Wijkraad Binnenstad Terneuzen Terneuzen, maandag 6 juni 2016 Betreft: enquête ondernemers,

Nadere informatie

GEMEENTE GRAVE. Ontwerp Beeldkwaliteitsplan Ligplaats woonboot Nieuwe Haven Grave

GEMEENTE GRAVE. Ontwerp Beeldkwaliteitsplan Ligplaats woonboot Nieuwe Haven Grave GEMEENTE GRAVE Ontwerp Beeldkwaliteitsplan Ligplaats woonboot Nieuwe Haven Grave 27 oktober 2015 Pagina 2 Pagina 3 Inhoudsopgave Inleiding 4 Aanleiding Doel Status Plangebied 5 Ligging plangebied Locatiekenmerken

Nadere informatie

Actualisering parkeerbeleid Grave

Actualisering parkeerbeleid Grave Actualisering parkeerbeleid Grave Beeld plaatsen ter grootte van dit kader Informatieavond 23 maart 2017 2 Agenda Toelichting op proces Ambitie Toelichting op voorgestelde wijzigingen in parkeerbeleid

Nadere informatie

UITWERKING DEELGEBIED CENTRUM

UITWERKING DEELGEBIED CENTRUM UITWERKING DEELGEBIED CENTRUM De stedenbouwkundige uitwerking voor het centrumgebied bestaat uit een korte ruimtelijke en functionele analyse en een kaartbeeld met stedenbouwkundige uitgangspunten. Deze

Nadere informatie

Landtong - Sloterplas (locatie 1)

Landtong - Sloterplas (locatie 1) 1 Landtong - Sloterplas (locatie 1) Kavelinformatie Kaveltype: Horeca programma aan oever Sloterplas Kavelgrootte (uitgeefbaar terrein): horecavoorziening maximaal 225 m² plus maximaal 20% terras. Max.

Nadere informatie

Gebied 12 Elst Centrum

Gebied 12 Elst Centrum Gebied 12 Elst Centrum het gebied is roodgekleurd op de kaart Welstandsnota Overbetuwe 2010, gebied 12 Elst centrum 131 Gebiedsbeschrijving Structuur Het centrum van Elst wordt gevormd door de licht gekromde

Nadere informatie

Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Oss

Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Oss Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Oss ADVIES COMMISSIE RUIMTELIJKE KWALITEIT onderwerp: advies: 1 initiatiefnemer: projectleider: Reconstructie Dorpshart Herpen (Rogstraat/Alard van Herpenplein) Gemeente

Nadere informatie

Hierbij maken mijn echtgenote en ondergetekende bezwaar tegen de voorgenomen wijziging van het aldaar geldende bestemmingsplan.

Hierbij maken mijn echtgenote en ondergetekende bezwaar tegen de voorgenomen wijziging van het aldaar geldende bestemmingsplan. 03 JANUARI 2014 j `~~ ~~~ Ze Gemeente Molenwaard td P.W.J.M. Linneweever Hoogstraat 79 2965AK Nieuwpoort Leden van de gemeenteraad van de gemeente Molenwaard Melkwegplein 1 2971 VR Bleskensgraaf Nieuwpoort,

Nadere informatie

Zienswijzennota bestemmingsplan Museum De Lakenhal Januari 2014

Zienswijzennota bestemmingsplan Museum De Lakenhal Januari 2014 Zienswijzennota bestemmingsplan Museum De Lakenhal Januari 2014 1 Inleiding Op 5 november 2013 heeft het college van B en W besloten een bestemmingsplanprocedure op te starten voor de nieuwbouw en restauratie

Nadere informatie

Locatiematrix openbare ruimte Locatie: Onze Lieve Vrouweplein (noord)

Locatiematrix openbare ruimte Locatie: Onze Lieve Vrouweplein (noord) Locatiematrix openbare ruimte Locatie: Onze Lieve Vrouweplein (noord) 5 Kenmerken (zie ook de tekening op 5) Het Onze Lieve Vrouweplein is een van de oudste pleinen van ons land. Het was in de Middeleeuwen

Nadere informatie

Centrumperspectief. Concept. De hoofdlijnen - concept Juli 2016

Centrumperspectief. Concept. De hoofdlijnen - concept Juli 2016 Centrumperspectief Concept De hoofdlijnen - concept Juli 2016 Programma 19.00 19.30 Inloop 19.30 19.35 Welkomstwoord 19.35 20.05 Concept centrumperspectief 20.05 20.20 Ruimte voor verdieping / vragen 20.20

Nadere informatie

Denktankbijeenkomst 2 5 juni 2014

Denktankbijeenkomst 2 5 juni 2014 Denktankbijeenkomst 2 5 juni 2014 Planning Masterplan Begin april bijpraten nieuwe gemeenteraad. 16 april startbijeenkomst omwonenden, marktpartijen en geïnteresseerden. Dinsdag 13 mei eerste denktank.

Nadere informatie

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen het Singel Amsterdam. Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie voor stadsdeel Centrum

Verkeersbesluit verkeersmaatregelen het Singel Amsterdam. Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie voor stadsdeel Centrum STAATSCOURANT 13 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 8501 februari 2018 Verkeersbesluit verkeersmaatregelen het Singel Amsterdam Nummer CE18-01286 d.d. 8 februari 2018 Het

Nadere informatie

Quick scan parkeergarage centrum Noord. Werknummer bbn : 5117 Datum : 3 april 2006

Quick scan parkeergarage centrum Noord. Werknummer bbn : 5117 Datum : 3 april 2006 Quick scan parkeergarage centrum Noord Werknummer bbn : 5117 Datum : 3 april 2006 Rapportnummer : 001 Tekstgedeelte : 32 pagina s Versie : 005 Aantal bijlagen : 6 Status : definitief Bestandsnaam : Rapport005b

Nadere informatie

Stille Zuie; tijdelijke parkeervoorstellen. Schetsontwerpen

Stille Zuie; tijdelijke parkeervoorstellen. Schetsontwerpen Stille Zuie; tijdelijke parkeervoorstellen Schetsontwerpen Parkeervoorstel Maarten Kruytstraat - Stille Zuie 8 mei 2014 plangebied Huidig aantal parkeerplaatsen Maarten Kruytstraat en Stille Zuie: 81 Na

Nadere informatie

Onroerend erfgoed en toegankelijkheid

Onroerend erfgoed en toegankelijkheid Onroerend erfgoed en toegankelijkheid Een toenadering 28 maart 2014 _ Onroerend Erfgoed en Toegangkelijkheid _ Onroerend Erfgoed _ Rudy De Graef _ pagina 1 Overzicht lezing 1 Introductie Thema, problematiek

Nadere informatie

Keizerpoort terug op de kaart

Keizerpoort terug op de kaart Keizerpoort terug op de kaart Toegangspoort tot de Gentse stadskern Tussen Brusselsesteenweg en De Keizerpoort of Brusselsepoort is de verdwenen stadspoort die de zuidoostelijke toegang tot de stadskern

Nadere informatie

Hoofdstuk 25. Parkeren

Hoofdstuk 25. Parkeren Hoofdstuk 25. Parkeren Samenvatting Van alle Leidse huishoudens heeft circa acht op de tien een auto. Jongeren, inwoners uit de Binnenstad, alleenstaanden en huishoudens met een lager inkomen hebben relatief

Nadere informatie

Dorpshaven. Herontwikkeling van de Wassenaarse Haven

Dorpshaven. Herontwikkeling van de Wassenaarse Haven Dorpshaven Herontwikkeling van de Wassenaarse Haven De Omgevingswet komt eraan! Eén samenhangende wet voor de fysieke leefomgeving die ontwikkeling stimuleert en de kwaliteit van de leefomgeving waarborgt

Nadere informatie

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht Voorbeeld Ondernemers van gezocht, een titel over die programma s twee regels en activiteiten Voorbeeld willen van leveren een subtitel voor een levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum

Nadere informatie

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda

Routebeschrijving Goudse Haringparty Gouwekerk Hoge Gouwe LB Gouda Routebeschrijving Goudse Haringparty 2019 Gouwekerk Hoge Gouwe 39 2801 LB Gouda Welkom in Gouda U bent uitgenodigd door een Goudse ondernemer om een bezoek te brengen aan de Goudse Haringparty in de Gouwekerk.

Nadere informatie

Nota van inspraakreacties en reacties wettelijk vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Kern Werkendam: Parkeerplaatsen Sigmondstraat

Nota van inspraakreacties en reacties wettelijk vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Kern Werkendam: Parkeerplaatsen Sigmondstraat Nota van inspraakreacties en reacties wettelijk vooroverleg voorontwerpbestemmingsplan Kern Werkendam: Parkeerplaatsen Sigmondstraat 1 2 1. Inleiding Toelichting Vanaf 17 april 2014 heeft het voorontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Toekomstvisie A-kwartier in Groningen

Toekomstvisie A-kwartier in Groningen Toekomstvisie A-kwartier in Groningen Presentatie bijeenkomst met Stichting Vrienden van de stad Groningen 13 oktober 2015 dia 1 foto Bert Kaufmann Presentatie Bijeenkomst met Vrienden van de stad Presentatie

Nadere informatie