VERBINDEN IN FEIJENOORD GEBIEDSVISIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERBINDEN IN FEIJENOORD GEBIEDSVISIE 2015-2030"

Transcriptie

1 VERBINDEN IN FEIJENOORD GEBIEDSVISIE

2 INHOUD Deze wijkvisie is een coproductie van Gemeente Rotterdam en Woonstad Rotterdam in samenwerking met bewoners, instellingen en bedrijven uit Feijenoord.

3 INLEIDING 3 INLEIDING De wijk Feijenoord is een focuswijk in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en heeft een kwaliteitssprong nodig. In deze wijkvisie wordt uiteengezet hoe de samenwerkende partijen Gemeente Rotterdam en Woonstad Rotterdam de toekomst van de wijk zien. WAAROM EEN NIEUWE VISIE? Hoewel Feijenoord er op sommige punten niet eens zo slecht voor staat, zijn bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van de bewoners, wegtrekkende (zorg) voorzieningen en stagnerende gebiedsontwikkeling een grote zorg. Aan de andere kant zijn een groep ondernemers en veel nieuwe bewoners zeer actief en is er een nieuw buurthuis. Er zit kracht in de wijk. Om al deze ontwikkelingen in goede banen te kunnen leiden, is de behoefte aan een vernieuwde visie ontstaan. Op basis van meerdere reeds bestaande visies, masterplannen en andere beleidsstukken zijn verschillende partijen met elkaar in gesprek gegaan. De voormalige deelgemeente Feijenoord, gemeente Rotterdam en Woonstad Rotterdam hebben hierin een trekkende rol gespeeld. Ook bewoners, instellingen en bedrijven uit Feijenoord hebben middels 4 werkateliers en bijeenkomsten mede vorm gegeven aan de uiteindelijke visie voor Feijenoord zoals deze nu voor u ligt.

4 ANALYSE 4 ANALYSE Feijenoord is een voormalig havengebied en heeft veel kades en (historische) iconen, zoals de Hef, het Entrepotgebouw, Dillenburg en Unilever. Met het verdwijnen van de havenactiviteiten steeg de vraag naar woningen. In de wijk wordt tegenwoordig vooral nog gewoond en gewerkt. In de analyse wordt beschreven wat voor soort wijk Feijenoord is, hoe de wijk er nu voor staat en welke kansen en bedreigingen er bestaan.

5 5 SOCIAAL ECONOMISCH AANTAL INWONERS IN KLEIN ROTTERDAM Rotterdam in t klein, zo kan Feijenoord goed omschreven worden. De wijk heeft veel water, is voormalig havengebied en heeft historische (haven) gebouwen. Het is een mix van verschillende buurten om te wonen en te werken en er woont een zeer diverse mix aan bewoners. STERKE NETWERKEN Achter de voordeur zijn Feijenoorders sociaal verbonden. Dit is de kracht in de wijk. Veel bewoners zetten zich in voor andere bewoners en voor hun wijk. JONGE BEVOLKING De wijk heeft een jonge bevolking. Ruim 21% is 14 jaar of jonger en slechts 7% is ouder dan 65 jaar. SAMENSTELLING Ruim een kwart van de inwoners heeft een Turkse afkomst, 18% is autochtoon en 16% Marokkaans. 41% is autochtoon. INKOMEN Het grootste deel van de bewoners heeft een matige tot slechte sociaal-economische positie. In de wijk heeft 73% van de huishoudens een laag inkomen en startkwalificaties ontbreken vaak. In 30% van de huishoudens is er een uitkering en 57% hiervan ontvangt langer dan 3 jaar bijstand. LEEFSTIJL 38% van de Feijenoorders heeft een gele leefstijl (betrokkenheid, harmonie), 24% een blauwe (ambitie, controle)en 23% een groene (geborgenheid, zekerheid) leefstijl. Slechts 15% van de bewoners heeft een rode leefstijl (vrijheid, flexibiliteit). Dit is wel de grootste groep op de Kop van Zuid. BEDRIJVIGHEID Er wordt volop gewerkt in Feijenoord. Er zijn niet alleen twee multinationals (Unilever, Hunter Douglas) gevestigd. De wijk heeft ook twee winkelgebieden (Entrepot en Oranjeboomstraat) en de Piekstraat vol bedrijvigheid. Bewoners en ondernemers zijn betrokken bij hun wijk. WIJKPROFIEL Veilig scoort onder gemiddeld, sociaal ver onder gemiddeld Bekijk het wijkprofiel online

6 6 FYSIEK NU WONINGEN In Feijenoord staan bijna woningen, waarvan ruim 90% in eigendom is van Woonstad Rotterdam WONINGVOORRAAD De woningvoorraad is qua bouwjaar op te delen in drie groepen: begin 1900 gebouwd en in de jaren gerenoveerd, in de jaren nieuw gebouwd en recent nieuw gebouwd. Te koop Te huur AANPAK De woningen die in de jaren zijn gerenoveerd of gebouwd zijn toe aan nieuwe binnenpakketten. De buitenkant ziet er vaak sleets uit, net als de portieken. Gedeeltelijk zijn deze woningen al vernieuwd, maar het grootste deel moet nog aangepakt worden. In delen van de gerenoveerde woningen zijn problemen met zwam en slechte funderingen. DOORSTROMING Door de eenzijdige woningvoorraad zijn de mogelijkheden op doorstroming binnen of instroming in de wijk slecht. Er staat slechts een handvol eengezinswoningen en ook het aantal (middeldure) koopwoningen is klein.

7 7 DE WIJK IN KAART BUITENRUIMTE De belangrijkste ruimtelijke kwaliteiten in Feijenoord zijn de aanwezige ruimte en het water. Dit biedt kansen, maar heeft ook nadelen. De wijk is slecht verbonden met de rest van de stad. Het voormalige spoortracé is nog steeds een (gevoelsmatige) barrière tussen Entrepot/Kop van Zuid en Feijenoord. Stieltjestraat Hefpark ENTROPOT GEBOUW Nassaukade UNILEVER Roentgenstraat Stampioenstraat ORANJEBOOM 1 RESTAURATIE DILLENBURG Nijverheidsstraat Nijverheids park PROEFTUIN Feijenoordkade VOORZIENINGEN EN ZORG Met de komst van de Proeftuin heeft Feijenoord weer een wijkhuis. Dit is een plek waar bewoners zich kunnen ontplooien, sporten en vermaken. Daar staat tegenover dat de bibliotheek en de huisartsen zijn vertrokken. Daarmee zijn de voorzieningen op het gebeid van cultuur, welzijn en zorg ondermaats. Rosestraat ORANJEBOOM- STRAAT HUNTER DOUGLAS WINKELS Voor de dagelijkse boodschappen kunnen mensen terecht aan de Oranjeboomstraat. In het Entrepot zit een grote supermarkt en op de Vuurplaat zit een wijkwinkelcentrum. De winkels aan de Oranjeboomstraat zijn toegesneden op de vraag van de bevolking. Het is echter belangrijk om een minimaal voorzieningenniveau in dit gebied te handhaven. Het zorgt voor levendigheid en ontmoeting. WONEN Er zijn nieuwe woningen gebouwd voor sociale stijgers en Feijenoorders met een laag inkomen: Dillenburg en nieuwbouw Oranjeboom 1. Persoonshaven Oranjeboomstraat NS Piekstraat WATERBUS Mallegat park WIJKECONOMIE Het is bijzonder als er in een wijk 2 grote multinationals staan. Unilever en Hunter Douglas houden zich (nog) afzijdig van de wijk. Op de Piekstraat en Nijverheidsstraat staat een mix van kleine, nieuwe, oude en/of internationale bedrijven die actief zijn in vakmanschap, creatieve sector en leisure.

8 8 SWOT-ANALYSE STERK Veel bewonersorganisaties/netwerken Ondernemende bewoners en bedrijven die grote verbondenheid met de wijk hebben Veel buitenruimte Ligging aan water en dichtbij de stad Goede bereikbaarheid via NS station en via het water USP s: authenticiteit en historische uitstraling Zuidereiland/Dillenburg/Entrepot Redelijk veilig ZWAK Bewoners hebben weinig inkomen, werk, opleiding en slechte gezondheid Veel jongerenoverlast en weinig te doen voor jongeren Laag voorzieningenniveau, matig functionerende winkelgebieden en weinig ruimte voor laagdrempelige ontmoeting Kwaliteit en onderhoud van buitenruimte matig Wijk ligt (gevoelsmatig) afgelegen en wegverbindingen zijn slecht Woonmilieus sluiten niet aan op de vraag Woningvoorraad is deels gedateerd en sleets, eenzijdig en sluit niet aan bij vraag KANS Veel ontwikkelmogelijkheden voor nieuwbouw Mogelijkheden woonmilieu in havens Onderdeel NPRZ Belangstelling van investeerders Ruimte voor (bewoners)initiatieven BEDREIGING Verkeerd imago (voetbalclub) Overheid en woningcorporatie hebben minder geld om te investeren Overheid en woningcorporatie trekken zich abrupt terug Aanhoudende regeldruk voor bewonersinitiatieven Overstroming buitendijks gebied

9 WIJKVISIE 9 WIJKVISIE FEIJENOORD Feijenoord is in 2030 nog steeds een wijk met een geheel eigen karakter, gevormd door actieve, krachtige bewoners en ondernemers. Mensen willen in Feijenoord wonen omdat je hier nog contact hebt met elkaar en het een goede plek is om je kinderen te laten opgroeien. De wijk heeft een robuuste uitstraling aan het water en ligt naast het centrum. In het noorden kan je stedelijk wonen en in het zuiden richt het wonen zich meer op de buurt. De wijk vormt hierdoor een brug tussen de Kop van Zuid en het Noordereiland en de rest van Rotterdam-Zuid. De diversiteit aan sociale structuren is het cement van de wijk. Feijenoord straalt zelfbewustzijn uit en is klaar voor de toekomst.

10 10 OPGROEIEN IN FEIJENOORD In 2030 zijn gezinnen ruim vertegenwoordigd in Feijenoord. Er is ruimte in de wijk om op te groeien en je talenten te ontwikkelen. De scholen en het opvoedingsklimaat zijn goed en er is veel ruimte voor sport en spel in de wijk. Ook bedrijven spelen hier een rol in en hebben leer en/of werkplekken voor (jonge) Feijenoorders. Doel Meer jongeren uit Feijenoord kwalificeren zich op een passend niveau. Feijenoord heeft een goed opvoedingsklimaat waarin leerlingen levensecht leren (op school en in de praktijk/maatschappij) en ouders een actieve rol hebben. Door betere opvoeding en beter onderwijs - toegespitst op de arbeidsmarkt (zorg, techniek) - krijgen meer jongeren een startkwalificatie.

11 11 BEWONERS DOEN MEE De bewoners zijn in 2030 de kracht van de wijk. Door de inzet van netwerken, verbindingen en diversiteit is de bevolking niet kwetsbaar meer. Feijenoorders zijn aan het (vrijwilligers)werk. De gezondheid is verbeterd en armoede is teruggedrongen. Feijenoord is een wijk met een sociaal profiel waar bewoners verbonden zijn met elkaar en met de wijk. Er zijn veel initiatieven van bewoners en ondernemers om elkaar te helpen en de wijk beter te maken. Er wonen vooral mensen met een gele (harmonie, betrokken) en rode (dynamisch, individualistisch) leefstijl. Doel Het vergroten van de participatie van individuele bewoners in de maatschappij en het arbeidsproces. Steeds meer Feijenoorders hebben de capaciteiten in huis om mee te doen. Ze hebben een kansrijke positie op de arbeidsmarkt en zijn aan het werk of in re-integratie. De bewoners doen vrijwilligerswerk in de wijk en zijn betrokken bij beheer en ontwikkeling van hun buurt.

12 12 STERKE WIJK Feijenoorders ontmoeten elkaar in 2030 in de Oranjeboomstraat en de Proeftuin - samen het hart van de wijk. De Proeftuin is een kwalitatief goed wijkhuis dat wordt gerund door actieve bewoners. Hier hebben veel netwerken en organisaties uit de wijk een plaats. De overheid heeft een faciliterende en ondersteunende rol. Bewoners hebben een deel van het beheer en de ontwikkeling van de wijk zelf in handen. Ook in zorg en welzijn spelen de bewoners een belangrijke rol. De aanwezige sociale netwerken ondersteunen dit. Feijenoord past helemaal in de nieuwe maatschappij. Er zijn basisvoorzieningen van goede kwaliteit zoals scholen, zorg, winkels en buurthuizen in de wijk. Hierdoor is de wijk aantrekkelijk om te blijven en komen wonen. Doel Feijenoord is een maatschappelijk sterke wijk. Feijenoorders kunnen elkaar op diverse plekken ontmoeten. De maatschappelijke organisaties en netwerken zijn sterk en actief in de wijk. Het sociale vangnet is verbeterd en formele en informele zorg zijn gekoppeld. Feijenoord heeft een basis voorzieningenniveau op het gebied van zorg, bewegen en boodschappen. Maatschappelijke voorzieningen, zoals een buurthuis, worden als goed gekwalificeerd.

13 13 POPULAIRE WOONWIJK In 2030 zijn Feijenoorders zijn trots op hun wijk en laten dit weten aan de buitenwereld. Het woningaanbod is gevarieerd, in balans en ziet er goed uit. Er zijn veel eengezinswoningen bijgebouwd, deels particulier. Hierdoor is het noorden van de wijk getransformeerd tot leefgebied voor sociale stijgers en nieuwkomers met een rode leefstijl. Dit gebied maakt de verbinding met de Kop van Zuid en het centrum. In het zuiden van de wijk is het buurtgericht en betaalbaar wonen voor mensen met een gele leefstijl. Er is een ruim en divers aanbod sociale huurwoningen. Bij mutatie is er voorkeur voor doorstromers uit de wijk. Sociale stijgers die graag in de wijk willen blijven wonen kunnen een vrije sector woning huren of een woning kopen. De kades en binnenhavens kennen duurdere nieuwbouw. Als je rustig wilt wonen op steenworp afstand van het centrum dan moet je in Feijenoord zijn. Doel Feijenoord is een populaire woonwijk. Bewoners zijn tevreden en buitenstaanders weten beter wat voor goede wijk Feijenoord is. De wijk biedt meer diversiteit in de woningvoorraad (meer nieuwbouwwoningen, meer koopwoningen, meer grote en/of grondgebonden woningen, diversiteit sociale huurwoningen). Hierdoor kan het ook sociale stijgers vasthouden en nieuwe groepen (met middeninkomen) aantrekken. Een deel van de bewoners kan ook betaalbaar wonen.

14 14 GROENE EN VEILIGE WIJK De uitstraling van Feijenoord in 2030 is groen, ruimtelijk en verzorgd. De buitenruimte wordt goed gebruikt door de bewoners, die zelf ook een deel van het beheer verzorgen. De stenigheid is minder en de straten zijn schoon. Bewoners zijn beter beschermd tegen overstromingen. Aan deze kades en langs de havens kan nu gerecreëerd worden. De wijk is veilig. De Proeftuin staat op het punt om te verhuizen naar de nieuwe MFA op het kruispunt van Feijenoord en Kop van Zuid. De aansluiting met de Kop van Zuid wordt gemaakt. De voorbereidingen voor een tram over de Willemsbrug zijn in volle gang. Hierdoor wordt de bereikbaarheid van de wijk sterk verbeterd Doel Feijenoord is een groene, veilige, schone en levendige stadswijk. Kwaliteit en gebruik van de buitenruimte is beter doordat kades, parken en binnenterreinen worden vergroent en verbeterd. Hierdoor is er meer levendigheid op straat. Schoon, heel, veilig is op basisniveau in Feijenoord en gevoel van subjectieve veiligheid is verbeterd. Het langzaam verkeer kan makkelijker in/naar de wijk via oost-west verbindingen.

15 15 UITVOERINGSPROGRAMMA Dit zijn enkele voorbeelden van projecten en maatregelen die in Feijenoord plaatsvinden. Er gebeurt nog veel meer! goed nieuws berichten winkels basisbehoefte positief en duidelijk imago eerstelijnszorg passend voorzieningen niveau Proeftuin POPULAIRE WOONWIJK divers aanbod woningen nieuwbouw onderhoud renovatie steenplaat Koepeltje scholen Proeftuin veel ontmoetingsplaatsen Oranjeboomstraat computer lessen talentfabriek meer stage- en vrijwilligersplaatsen ontwikkelen capaciteiten BEWONERS DOEN MEE bewegen naar werken taallessen aan het (vrijwilligers) werk armoede bestrijding kind pakket voorlichting vrijwilligersmarkt maatjesproject verlichting portieken en straten integrale aanpak Oranjeboomstraat aanpak jeugdoverlast groter gevoel van veiligheid buurtvaders water veiligheid GROENE EN VEILIGE WIJK betere buitenruimte talentontwikkeling herinrichtingsprojecten zwerfvuil aanpak eigen beheer Hefpark realiseren eerstelijns zorgvoorziening in de wijk wijkwinkel sterk vangnet inzet wijkteam jaar wijkorganisatie Feijenoord-Kop van Zuid STERKE WIJK sterke bewoners netwerken en initiatieven voorbeelden van initiatieven: Helderheid, Kracht van de vrouw, Monteiro gym, S.O.S Bekijk de concrete maatregelen van de Gemeente Rotterdam online. faciliteren door gemeente + Woonstad inzet stagiaires voor ondersteuning inzet TOS op pleinen verbeteren opgroeiklimaat doorontwikkelen childrens zone in de wijk maatschappelijke begeleiding voorlichting in ouderkamers optimale start OPGROEIEN IN FEIJENOORD reïntegratie begeleiding groep nul op alle basisscholen minder schooluitval stage- en werkervaringsplaatsen in de wijk extra lesuren inzet Vakmanstad inzet jongerenwerk op begeleiding Childrens zone inzet wijkteam

16 15 FYSIEK UITVOERINGSPROGRAMMA Feijenoord Noord-Oost: upgrade voor sociale stijgers en middeninkomens Stieltjestraat Hefpark 4 Nassaukade Roentgenstraat 2 9 Stampioenstraat Rosestraat G 3 Nijverheidsstraat Nijverheids park C ORANJEBOOM- STRAAT Persoonshaven E 5 7 D PROEFTUIN Feijenoordkade 1 A Woningbouw 1 Bouw Zinkerblok nieuwbouw 40 eengezinswoningen 2 Zelfbouw Stampioenstraat 3 Realisatie drijvende woningen Nassauhaven 4 Bouw eengezinswoningen Hefkwartier 5 Ontwikkeling van Waning pand 6 Herontwikkeling Steenplaat verzorging 7 Onderzoek Zinkerblok Oudbouw 8 Onderzoek Persoonshaven Zuid 9 Onderzoek upgrade Stampioenbuurt Buitenruimte A Herinrichting rondom Zinkerblok en Helderheidsplein Piekstraat Oranjeboomstraat B Afronden Mallegatpark en aanleg natuurvriendelijke oever C Aanleg natuurvriendelijke oever Nassauhavenpark D Vergroenen Jalonplein E Vergroenen Feijenoorddijkplein F Speelterrein vernieuwen 8 F 6 G Onderzoek binnenterrein BOF blok Mallegat park B Feijenoord Zuid: betaalbaar wonen

17 16 BIJLAGE UITLEG LEEFSTIJLEN VRIJHEID EN VITALITEIT EXTRAVERT HARMONIE EN GEZELLIGHEID Geloven in jezelf Zelfverzekerd Passie Ontplooien Vernieuwing Groeien Enthousiast Sportief Creatief Plezier Genieten Verwennen Harmonie Gelijkheid Evenwichtigheid Ongebonden Vrij Onafhankelijk Avontuurlijk Heldendom Rebels Vriendschap Gezelligheid Ontmoeting Erbij horen Sociaal contact Verbondenheid EGO GEORIËNTEERD Eigenzinnig Expressief Sterk karakter Uitdaging Ambitie Risico Netheid Fatsoen Normen Betrokken Hulpvaardig Solidariteit GROEP GEORIËNTEERD Erkenning Prestige Controle Presteren Succes Carrière Warmte Intimiteit Liefde & Geluk Privacy Rust Ontspanning Status Aanzien Macht Rationaliteit Efficiëntie Perfectie Onopvallend Buitenstaander Teruggetrokken Volgzaam Respect hebben Verdraagzaam Zekerheid Geborgenheid Veiligheid MANIFESTATIE EN CONTROLE INTROVERT BESCHERMING EN ZEKERHEID

Leefstijlen in Utrechtse Heuvelrug

Leefstijlen in Utrechtse Heuvelrug Leefstijlen in Utrechtse Heuvelrug Joost Nicasie Advies Oude Rijksstraatweg 17 3941 BP DOORN 0343-880960 www.areaaladvies.nl Programma > Inleiding leefstijlen > Van vier leefstijlen naar zeven belevingswerelden

Nadere informatie

Workshop Werken met Wijkprofielen

Workshop Werken met Wijkprofielen Workshop Werken met Wijkprofielen 1 juli 2011 André Kamphuis 1 Workshop Werken met Wijkprofielen 1.Wie is de consument? 2.Wijkprofielen 3.Werken met Wijkprofielen Workshop Werken met Wijkprofielen 1.Wie

Nadere informatie

Blijven wij van zorg verzekerd

Blijven wij van zorg verzekerd Blijven wij van zorg verzekerd Ledenvergadering ABVAKABO FNV Ogterop 27 april 2009 Henk Elzing Blijven wij van zorg verzekerd Zijn we nu van zorg verzekerd Willen we van zorg verzekerd blijven Moeten we

Nadere informatie

Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren. Het afstemmen van een product of dienst op de behoefte vanuit de markt.

Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren. Het afstemmen van een product of dienst op de behoefte vanuit de markt. Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren Het afstemmen van een product of dienst op de behoefte vanuit de markt. Segmentatie Discriminatie in de marketing Doel van segmentatie Inzicht krijgen in mogelijkheden

Nadere informatie

Gebiedsvisie Bloemhof

Gebiedsvisie Bloemhof Gebiedsvisie Bloemhof Voorbereid op de toekomst Inhoud INLEIDING 3 nleiding Begin 2013 werd door het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) een plan van aanpak gemaakt voor de focuswijken van Rotterdam-Zuid.

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Kop van Zuid. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Kop van Zuid. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Kop van Zuid Ambtelijke inventarisatie 2013 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2 Beoogde doelen 2018...4

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015

Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Marco Pastors 11 maart 2015 Uitvoeringsplan Nationaal Programma Rotterdam Zuid Marco Pastors 11 maart 2015 1 1 Werkgebied 2 2 2 Rotterdam Zuid 2014 Nederland Totaal G4 Rotterdam Zuid 7 Focus wijken %huishoudens met WWB-AO-of WWuitkering

Nadere informatie

Handelingsperspectief wijk Noordereiland

Handelingsperspectief wijk Noordereiland Handelingsperspectief wijk Noordereiland juli 2015 Noordereiland Karakteristiek Ligging Het Noordereiland ligt in de Nieuwe Maas, midden in Rotterdam tussen noord en zuid. Het eiland wordt door de Willemsbrug

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Feijenoord. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Feijenoord. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Feijenoord Ambtelijke inventarisatie 2013 1 Maashaven O.z.230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...4 2.2 Beoogde doelen 2018...4

Nadere informatie

Zorg- en welzijns- diensten naar leefstijlen. Marc van Leent en Marieke Ruijzing

Zorg- en welzijns- diensten naar leefstijlen. Marc van Leent en Marieke Ruijzing Zorg- en welzijns- diensten naar leefstijlen Marc van Leent en Marieke Ruijzing Wie zijn wij Marieke Ruijzing, senior consultant bij SmartAgent Marc van Leent, innovator bij de Wijkplaats Inhoud De consument

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

Wat is er aan de Hand op zuid?

Wat is er aan de Hand op zuid? 1 Wat is er aan de Hand op zuid? 2 VOORUIT Op Zuid wonen tweehonderdduizend mensen: 166 verschillende nationaliteiten. Al die mensen hebben stuk voor stuk de wil en de potentie om iets van hun leven te

Nadere informatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie

Feijenoord. Gebiedsplan. Katendrecht-Wilhelminapier. Ambtelijke inventarisatie Feijenoord Gebiedsplan Katendrecht-Wilhelminapier Ambtelijke inventarisatie 2013 1 Maashaven O.z. 230 Inhoud 1....H uidige situatie...3 2....W at willen we bereiken...3 2.1 Beoogde doelen 2030...3 2.2

Nadere informatie

De burger bestaat niet

De burger bestaat niet De burger bestaat niet Het belang van burgersegmentatie voor Risicocommunicatie Productperceptie Levensideaal Identiteit Functionele waarde Expressieve waarden Product Klantenprofiel NAAM Demografie TRANSACTIES

Nadere informatie

Uitzicht op een betere wijk

Uitzicht op een betere wijk Uitzicht op een betere wijk Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Hidde Dirks b1372564

Hidde Dirks b1372564 Hidde Dirks b1372564 Strategie Kwetsbare wijk Capaciteiten scoren onvoldoende Sociaal aspect is voldoende COS Strategie COS COS Strategie COS Middel Aantrekken en vasthouden van hoger opgeleiden/koopkrachtige

Nadere informatie

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011

Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Informatieavond Bajonetlocatie 15 en 16 juni 2011 Inhoud presentatie 1. Aanleiding: - goede woningen - goede en vitale wijk 2. Programma (wat gaan we doen): Geleidelijke bloksgewijze aanpak - Van de woningen

Nadere informatie

Kansrijke wijken rond het centrum

Kansrijke wijken rond het centrum Kansrijke wijken rond het centrum Ambitie kansrijke wijken Het aantrekkelijker maken van een aantal stadswijken voor draagkrachtige gezinnen Daarmee het imago van Rotterdam verhogen als aantrekkelijke

Nadere informatie

Inhoud. - De bewoners centraal. - Kralingen Crooswijk. - Houding ten aanzien van. Het BSR-model (leefstijlen) als denkkader

Inhoud. - De bewoners centraal. - Kralingen Crooswijk. - Houding ten aanzien van. Het BSR-model (leefstijlen) als denkkader januari 2010 Inhoud - De bewoners centraal Het BSR-model (leefstijlen) als denkkader - Kralingen Crooswijk - Houding ten aanzien van De bewoners als centrale focus De bewoner als centrale focus! NAAM Demografie

Nadere informatie

Aanleiding en vraagstelling Eigen tekst AM is bezig met de ontwikkeling van het gebied Hernesseroord in Middelharnis, Zeeland.

Aanleiding en vraagstelling Eigen tekst AM is bezig met de ontwikkeling van het gebied Hernesseroord in Middelharnis, Zeeland. 1 Doelgroepanalyse Middelharnis Hernesseroord Auteur: Marieke Ruijzing Datum: 3 april 2018 Aanleiding en vraagstelling Eigen tekst AM is bezig met de ontwikkeling van het gebied Hernesseroord in Middelharnis,

Nadere informatie

Handelingsperspectief wijk Katendrecht

Handelingsperspectief wijk Katendrecht Handelingsperspectief wijk Katendrecht juli 2015 Katendrecht Karakteristiek Ligging Katendrecht is een schiereiland gelegen tussen de de Rijnhaven en Maashaven op Zuid. De wijk is aan de oostkant via het

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

Wat wilt u weten? Wat was uw aanleiding om hier vandaag naar toe te gaan? Welke doelen heeft u? Wanneer heeft BNL het vandaag goed gedaan?

Wat wilt u weten? Wat was uw aanleiding om hier vandaag naar toe te gaan? Welke doelen heeft u? Wanneer heeft BNL het vandaag goed gedaan? Social media 1 Programma Introductie Wat wilt u weten? Wat speelt in de markt? Uw klanten Uw website Social media en uw website Voorbeelden Belangrijke vragen Stappenplan Reviewmarketing 2 Joppe Duindam

Nadere informatie

De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn

De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn De Afrikaanderwijk in 2020 Een wijk om trots op te zijn Praat mee over de toekomst van uw Afrikaanderwijk! Vestia en de deelgemeente Feijenoord hebben - met de hulp van Bewonersorganisatie Afrikaanderwijk

Nadere informatie

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.3 BUURTONTWIKKELING 6.2. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. gezellig. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.3 BUURTONTWIKKELING 6.2. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. gezellig. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners Samenvatting DASHBOARD LEEFSTIJL 29% 24% 30% TEVREDENHEID gemiddelde score 7.3 BUURTONTWIKKELING gemiddelde 6.2 score afg. 4 jaar IMAGOSCORE 71 V IMAGOSCORE niet 63 V AANBEVELING OM TE WONEN 7.2 V VERHUIZEN

Nadere informatie

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019

Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Wijkprogramma De Laar/Elden 2019 Bijlage MJPB Team Leefomgeving De Laar/Elden Inleiding De ambitie van het college is dat Arnhem een stad is waarin voor iedereen ruimte is om mee te denken, mee te doen

Nadere informatie

Geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden Hans van Rossum Geen woorden maar daden 12-11- 2014 Rotterdam doet het goed Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: iconen ontwikkeld Momentum is daar: hippe architectuurstad Stadsvisie 2030

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

TEVREDENHEID gemiddelde score 6.9 BUURTONTWIKKELING 5.9. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. ruimte. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners

TEVREDENHEID gemiddelde score 6.9 BUURTONTWIKKELING 5.9. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. ruimte. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners Samenvatting DASHBOARD LEEFSTIJL 14% 27% 26% 32% TEVREDENHEID gemiddelde score 6.9 BUURTONTWIKKELING gemiddelde 5.9 score afg. 4 jaar IMAGOSCORE 65 V IMAGOSCORE niet 59 V AANBEVELING OM TE WONEN 6.8 V

Nadere informatie

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.0 BUURTONTWIKKELING 5.9. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. veilig. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.0 BUURTONTWIKKELING 5.9. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. veilig. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners Samenvatting DASHBOARD LEEFSTIJL 16% 28% 2 34% TEVREDENHEID gemiddelde score 7.0 BUURTONTWIKKELING gemiddelde score afg. 4 jaar IMAGOSCORE 64 V IMAGOSCORE niet 61 V AANBEVELING OM TE WONEN 6.6 V VERHUIZEN

Nadere informatie

buurtprofiel Schrijverswijk

buurtprofiel Schrijverswijk buurtprofiel Schrijverswijk bevolking De buurt Schrijverswijk in de wijk Veenendaal-Noordwest telde in 2016 1.420 inwoners; dat is ruim 2% van de Veenendaalse bevolking. Jongeren zijn oververtegenwoordigd:

Nadere informatie

Handelingsperspectief wijk Feijenoord

Handelingsperspectief wijk Feijenoord Handelingsperspectief wijk Feijenoord maart 2013 ve U uw w eu sim o x mi mix lex mp co r ns de rk k in pa n rlij oo sp ni dillen g b ur k par ven uha n a s sa e lig ma o db ou r uw nie jaren 8 0 e ig ie

Nadere informatie

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.3 BUURTONTWIKKELING 5.6. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. dorps. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.3 BUURTONTWIKKELING 5.6. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. dorps. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners Samenvatting DASHBOARD LEEFSTIJL 11% 29% 26% 34% TEVREDENHEID gemiddelde score 7.3 BUURTONTWIKKELING gemiddelde 5.6 score afg. 4 jaar IMAGOSCORE 72 V IMAGOSCORE niet 60 V AANBEVELING OM TE WONEN 7.4 V

Nadere informatie

Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren

Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren Segmenteren, Doelgroep Bepalen, Positioneren Het afstemmen van een product of dienst op de behoefte vanuit de markt. Segmentatie Discriminatie in de marketing Doel van segmentatie Inzicht krijgen in mogelijkheden

Nadere informatie

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.9 BUURTONTWIKKELING 6.3. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. gezellig 3. natuur. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.9 BUURTONTWIKKELING 6.3. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. gezellig 3. natuur. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners Samenvatting DASHBOARD LEEFSTIJL 10% 32% 22% 37% TEVREDENHEID gemiddelde score 7.9 BUURTONTWIKKELING gemiddelde 6.3 score afg. 4 jaar IMAGOSCORE 78 V IMAGOSCORE niet 61 V AANBEVELING OM TE WONEN 7.8 V

Nadere informatie

Woningbehoefteonderzoek Stompwijk. Urban Analytics

Woningbehoefteonderzoek Stompwijk. Urban Analytics Woningbehoefteonderzoek Stompwijk Urban Analytics Programma 19:35 - schets van Stompwijk 19:40 - presentatie SpringCo Effectieve Vraag 20:00 - vragen 20:10 - in groepen uiteen: - Uitleg - Wensen en ideeën

Nadere informatie

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel

Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Wijk- en buurtmonitor 2018 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

De wijk met eigen karakter. Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025

De wijk met eigen karakter.  Enschede Zuid Wesselerbrink op weg naar 2025 Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Bel ons

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Zaanstad 2017

Fact sheet Wonen in Zaanstad 2017 Fact sheet Wonen in 07 in het kort telt 69.000 huishoudens in 07. Er wonen veel gezinnen (9 stellen met kinderen, eenoudergezinnen), net als gemiddeld in Zaanstreek/Waterland. De leeftijdssamenstelling

Nadere informatie

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders

Visie op wonen. Open Huis 16 mei Gesprek raad en stakeholders Visie op wonen Open Huis 16 mei 2017 Gesprek raad en stakeholders Opzet - Proces - Korte schets woningmarkt - Vijf stellingen Proces 1 Kennis delen Gemeenteraad 8 september 2016 2 Beelden ophalen Bewoners

Nadere informatie

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.9 BUURTONTWIKKELING 6.0. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. mooi. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.9 BUURTONTWIKKELING 6.0. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. mooi. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners Samenvatting DASHBOARD LEEFSTIJL 16% 25% 26% 34% TEVREDENHEID gemiddelde score 7.9 BUURTONTWIKKELING gemiddelde 6.0 score afg. 4 jaar IMAGOSCORE 77 V IMAGOSCORE niet 61 V AANBEVELING OM TE WONEN 7.7 V

Nadere informatie

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.6 BUURTONTWIKKELING 6.3. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. dorps. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners

TEVREDENHEID gemiddelde score 7.6 BUURTONTWIKKELING 6.3. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. natuur 3. dorps. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners Samenvatting DASHBOARD LEEFSTIJL 8% 22% 32% 38% TEVREDENHEID gemiddelde score 7.6 BUURTONTWIKKELING gemiddelde 6.3 score afg. 4 jaar IMAGOSCORE 72 V IMAGOSCORE niet 59 V AANBEVELING OM TE WONEN 7.1 V VERHUIZEN

Nadere informatie

TEVREDENHEID gemiddelde score 8.0 BUURTONTWIKKELING 6.8. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. gezellig 3. dorps. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners

TEVREDENHEID gemiddelde score 8.0 BUURTONTWIKKELING 6.8. ASSOCIATIES top 3 bewoners. 1. rustig 2. gezellig 3. dorps. ASSOCIATIES top 3 niet bewoners Samenvatting DASHBOARD LEEFSTIJL 8% 26% 26% 4 TEVREDENHEID gemiddelde score 8.0 BUURTONTWIKKELING gemiddelde 6.8 score afg. 4 jaar IMAGOSCORE 79 V IMAGOSCORE niet 57 V AANBEVELING OM TE WONEN 7.9 V VERHUIZEN

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar!

Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Wijkperspectief Vinkhuizen voor elkaar! Vinkhuizen voor elkaar! VINKHUIZEN hoofdstructuur Legenda Hoofdgroenstructuur Hoofdwaterstructuur Spoorbaan Centrum VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Ouder-Amstel. Kerncijfers

Fact sheet Wonen in Ouder-Amstel. Kerncijfers Fact sheet Wonen in Ouder-Amstel Kerncijfers Ouder- Amstel SRA-Zuid SRA- Noord Amsterdam* totaal huishoudens (abs. bron: CBS/OIS).87 16.19 1.6 9.1 Woningvoorraad (abs. bron: CBS/OIS).781 16.7 1.9 17.9

Nadere informatie

Nieuwe woonzorgcentrum

Nieuwe woonzorgcentrum Nieuwe woonzorgcentrum Kerngegevens Topaz Jaarbegroting: 63 miljoen Locaties : 7 Intramurale plaatsen: 967 Dagbehandeling: 81 Aantal clienten: 1672 Aantal medewerkers: 1700 Aantal medewerkers fte: 890

Nadere informatie

Gemeente Houten. Factsheets. Bijlage. 28 maart 2012 - 1 -

Gemeente Houten. Factsheets. Bijlage. 28 maart 2012 - 1 - Factsheets Gemeente Houten Bijlage 28 maart 2012-1 - Leeswijzer De factsheets zijn opgedeeld in 6 blokken. Van linksboven naar rechtsonder zijn deze als volgt: 1. Overzichtskaart van de locatie. In het

Nadere informatie

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013

Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM. Delfzijl, 21 november 2013 Kwaliteitsverbetering van de (huur)voorraad in tijden van Krimp Opwierde APPINGEDAM Delfzijl, 21 november 2013 Frank van der Staay Atrivé/Woongroep Marenland Appingedam Onderwerpen Woonplan 2002 koersen

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

25 juni 2015 Dorpsraad Waarland Bouwend Waarland Waarland Bouwt Zelf

25 juni 2015 Dorpsraad Waarland Bouwend Waarland Waarland Bouwt Zelf Onderzoek woningbehoefte Waarland 2015 25 juni 2015 Dorpsraad Waarland Bouwend Waarland Waarland Bouwt Zelf 1 Inleiding 1.1 Inleiding De gemeente Schagen wil haar toekomstig woningbouwprogramma inrichten

Nadere informatie

Gebiedsafspraken Kop van Zuid Entrepot 2010-2014

Gebiedsafspraken Kop van Zuid Entrepot 2010-2014 Gebiedsafspraken Kop van Zuid Entrepot 2010-2014 Gebiedsafspraken 2010-2014 tussen Vestia en de deelgemeente Feijenoord over de wijk Kop van Zuid - Entrepot 1. Deelgemeente Feijenoord, gevestigd en kantoorhoudend

Nadere informatie

Workshop Werken met Wijkprofielen

Workshop Werken met Wijkprofielen Workshop Werken met Wijkprofielen 24 juni 2011 Marieke de Kogel Valentijn Langelaan 1 Workshop Werken met Wijkprofielen 1.Wie is de consument? 2.Wijkprofielen 3.Werken met Wijkprofielen Workshop Werken

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Hoe willen senioren wonen? Helouise Engeldal 13 november 2013

Hoe willen senioren wonen? Helouise Engeldal 13 november 2013 Hoe willen senioren wonen? Helouise Engeldal 13 november 2013 Een vitale woningcorporatie voor kwetsbare ouderen Ruim 27.000 woningen in 174 gemeenten Ruim 16.000 intramurale eenheden Partnerships met

Nadere informatie

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting

Woonvisie gemeente Beuningen, Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting 1 Woonvisie gemeente Beuningen, 2018-2023 Duurzaam, zorgzaam en vitaal wonen Samenvatting Voorblad voor pers/bewoners Waarom een woonvisie? De woningmarkt trekt aan, mensen willen weer verhuizen, maar

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Woensel West. Focus op emancipatie in een ander decor

Woensel West. Focus op emancipatie in een ander decor Focus op emancipatie in een ander decor Stadsvernieuwing Achterstandswijk Probleem cumulatiegebied Stagnatiegebied Hoerenbuurt. Probleemwijk Impulsbuurt Groot stedenbeleid Integraal wijkvernieuwingsgebied

Nadere informatie

Geleen-Zuid/ Kluis Sittard-Geleen. Informatie Sittard-Geleen, Geleen-Zuid/ Kluis

Geleen-Zuid/ Kluis Sittard-Geleen. Informatie Sittard-Geleen, Geleen-Zuid/ Kluis Informatie, Geleen-Zuid/ Kluis 1 N.B. Deze kaarten en gegevens maken geen onderdeel uit van het reglement, maar zijn ter informatie voor de deelnemers. Doe er uw voordeel mee. 2 Vergrijzing en krimp drukken

Nadere informatie

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling

Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Veldwerkopdracht Utrecht in ontwikkeling Herstructurering van de Schepenbuurt en omgeving Maarten Seerden Inleiding Schepenbuurt en omgeving Bouwperiode: jaren 40-50 van de 20e eeuw Wijk is verouderd behoefte

Nadere informatie

Gebiedsprofiel contractgebied: 6. Maastunnel

Gebiedsprofiel contractgebied: 6. Maastunnel Gebiedsprofiel contractgebied: 6. Maastunnel 2 Woord vooraf Graag verwijzen wij u voor algemene informatie m.b.t. voorstel rollen, taken, verantwoordelijkheden van De Verkeersonderneming bij het faciliteren,

Nadere informatie

Integrale woonvisie Leuken. 10 oktober 2013

Integrale woonvisie Leuken. 10 oktober 2013 Integrale woonvisie Leuken 10 oktober 2013 Organisatie Intentieovereenkomst met plan van aanpak Interactief traject Gesprekken met sleutelfiguren Regiegroep Stuurgroep Visie is toegelicht in bestuurlijk

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Gebiedsplan Feijenoord 2014-2018. Versie 2 juli 2014

Gebiedsplan Feijenoord 2014-2018. Versie 2 juli 2014 Gebiedsplan Feijenoord 2014-2018 Versie 2 juli 2014 Voorwoord Voor u ligt het gebiedsplan van de gebiedscommissie Feijenoord. Het is het eerste samenwerkingsproduct van de gebiedsorganisatie, de gebiedscommissie

Nadere informatie

Gebiedsvisie Florabuurt

Gebiedsvisie Florabuurt Gebiedsvisie Florabuurt Bewonersbijeenkomst 8 mei 2019 Agenda 1. Waar werken we aan en wat speelt er? 2. Waar staan we nu? 3. Wat willen we bereiken? 4. Hoe kunnen we dat doen? 5. In gesprek! 6. Welke

Nadere informatie

Woonstad Rotterdam Woonstad Rotterdam Onze missie Wonen in een stad waar je trots op kunt zijn. Woonstad Rotterdam heeft de ervaring en het vernuft om dat te realiseren. De mensen van Woonstad Rotterdam

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een

Nadere informatie

Onderzoek woonplannen VVD

Onderzoek woonplannen VVD Onderzoek woonplannen VVD Een eigen plek. Een thuis. De plek waar je je vrienden en familie ontvangt. Is er iets belangrijkers? Maar veel jonge mensen kunnen in de stad waar ze zijn opgegroeid geen huis

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Purmerend 2017

Fact sheet Wonen in Purmerend 2017 Fact sheet Wonen in Purmerend 0 Purmerend in het kort Purmerend telt.000 huishoudens in 0. Er wonen veel gezinnen ( stellen met kinderen, eenoudergezinnen), net als gemiddeld in Zaanstreek/Waterland. Ook

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Almere. Kerncijfers

Fact sheet Wonen in Almere. Kerncijfers Fact sheet Wonen in Kerncijfers SRA- Noord SRA-Zuid Amsterdam* huishoudens (abs. bron: CBS/OIS) 8.79 43.2 4.9.8 Woningvoorraad (abs. bron: CBS/OIS) 78.33 42.93 4.347 47.9 Aantal respondenten enquête..73.77

Nadere informatie

De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers. Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek

De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers. Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek De wijken Slingerbos en Tweelingstad in cijfers Achtergrondinformatie ten behoeve van raadsbezoek Afdeling Vastgoed en Wonen 29 augustus 2014 2 Algemeen Deze notitie bevat cijfers over inwoners en woningvoorraad

Nadere informatie

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST 3 EEN NIEUWE TOEKOMST Opgave en toekomstperspectief De aandacht die er binnen het huidige politieke en bestuurlijke klimaat is voor de verbetering van wijken als Transvaal, is een kans die met beide handen

Nadere informatie

De woonbeleving en -wensen van de bewoners in Zuid Holland (DGOT 2018)

De woonbeleving en -wensen van de bewoners in Zuid Holland (DGOT 2018) De woonbeleving en -wensen van de bewoners in Zuid Holland (DGOT 2018) De Grote OmgevingsTest (DGOT) is een grootschalig onderzoek naar de woonbeleving, -voorkeuren, en -keuzemotieven van alle bewoners

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

KAMPERPOORT WELKOM ALLEENSTAANDEN, GEZINNEN EN KLEINE ONDERNEMERS

KAMPERPOORT WELKOM ALLEENSTAANDEN, GEZINNEN EN KLEINE ONDERNEMERS KAMPER ECHT EIGENZINNIG De Kamperpoort is een stoere stadswijk met karakter dicht tegen het historisch centrum van Zwolle. Er is plaats voor bijzondere bouw die elders in de stad geen plaats heeft. Je

Nadere informatie

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018

Rosmalen zuid. Wijk- en buurtmonitor 2018 Wijk- en buurtmonitor 2018 Rosmalen zuid Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam

Wijkvisie. Dubbeldam. Dordrecht. december Inleiding. Dubbeldam Wijkvisie Dubbeldam Dordrecht december 2014 1 Inleiding Missie Trivire Trivire wil als woningcorporatie van betekenis zijn voor mensen. Dat is onze missie. We zorgen voor goed onderhouden woningen in schone,

Nadere informatie

Samenvatting van de vraagstukken over: Gebouwde omgeving/gebouwen (wonen, overige gebouwen, stedenbouw en leegstand) Gebouwde omgeving (68)

Samenvatting van de vraagstukken over: Gebouwde omgeving/gebouwen (wonen, overige gebouwen, stedenbouw en leegstand) Gebouwde omgeving (68) Samenvatting van de vraagstukken over: Gebouwde omgeving/gebouwen (wonen, overige gebouwen, stedenbouw en leegstand) Gebouwde omgeving (68) Als gemeente hebben we nauwelijks eigen grondposities, zijn dus

Nadere informatie

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Een toekomstvisie voor Leidschendam-Voorburg De voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg kennen elk een eeuwenlange historie. Als gefuseerde gemeente gaat Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Hart van Brabant. Regionaal Kwalitatief Woningbehoefteonderzoek. Presentatie resultaten 27 september 2018

Hart van Brabant. Regionaal Kwalitatief Woningbehoefteonderzoek. Presentatie resultaten 27 september 2018 Hart van Brabant Regionaal Kwalitatief Woningbehoefteonderzoek Presentatie resultaten 27 september 2018 Woningbehoefte onderzoek Hart van Brabant Agenda 1. Achtergrond 2. Veldwerk 3. Resultaten 4. Deliverables

Nadere informatie

Wielewaal. 1. Even vooraf! - belangrijke aandachtspunten. 2. Waar staan we nu? - status quo. 3. Waar gaan we heen? ontwikkelingsvisie

Wielewaal. 1. Even vooraf! - belangrijke aandachtspunten. 2. Waar staan we nu? - status quo. 3. Waar gaan we heen? ontwikkelingsvisie de concept nieuwe Ontwikkelingsvisie Wielewaal nov ember 2011 Inhoud 1. Even vooraf! - belangrijke aandachtspunten 2. Waar staan we nu? - status quo 3. Waar gaan we heen? ontwikkelingsvisie 4. Hoe ziet

Nadere informatie

Vinkel. Wijk- en buurtmonitor 2016

Vinkel. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Vinkel Vinkel grenst in het noorden aan de rijksweg A59 tussen s-hertogenbosch en Oss. Na een herindeling in 1993 viel het grootste gedeelte onder de gemeente Maasdonk. Begin

Nadere informatie

De DISC marketing leefstijl segmentatie

De DISC marketing leefstijl segmentatie De DISC marketing leefstijl segmentatie Gebaseerd op een verkorte module van de DISC test en daardoor geschikt voor het beschrijven van de acht hoofdsegmenten of grotere groepen (consumenten onderzoek)

Nadere informatie

Voor de buurt met de buurt

Voor de buurt met de buurt Voor de buurt met de buurt Wij willen een samenleving die ruimte en kansen biedt aan iedereen. Van jong tot oud, van gezond tot ziek, van onafhankelijk tot hulpbehoevend en van werkend tot niet-werkend.

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

rapport WistUdata, Zuid bij de Hand In dit wijkbeeld worden gegevens van de wijk Zuid gepresenteerd over diverse onderwerpen.

rapport WistUdata, Zuid bij de Hand In dit wijkbeeld worden gegevens van de wijk Zuid gepresenteerd over diverse onderwerpen. rapport WistUdata, 11-5-2017 bij de Hand In dit wijkbeeld worden gegevens van de wijk gepresenteerd over diverse onderwerpen. Bevolking Op 1 januari 2017 telt 27.163 inwoners. Ten opzichte van 2004 steeg

Nadere informatie

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad

dbruist Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad Zwolle Zwolle Bruist De Strategische agenda Binnenstad 2017-2022 Inleiding Zwolle heeft de ambitie om de meest aantrekkelijke binnenstad van Noordoost-Nederland te worden en te blijven. Daarvoor moeten

Nadere informatie

Welkom op de bewonersbijeenkomst toekomstplan Weert-Midden. juni 2016

Welkom op de bewonersbijeenkomst toekomstplan Weert-Midden. juni 2016 Welkom op de bewonersbijeenkomst toekomstplan Weert-Midden juni 2016 In de toekomst kijken Wat is het doel? Zorgen dat wijk prettig blijft om in te leven Waarom toekomstplan? Veel veranderingen, o.a. Minder

Nadere informatie

Maatschappelijk initiatief onder dak

Maatschappelijk initiatief onder dak Uitvoeringsnotitie Binnenstad Maatschappelijk initiatief onder dak in buurtcentra van de toekomst Maatschappelijke Ontwikkeling Sport & Samenleving juni 2016 Maatschappelijk Initiatief Onderdak (2016-2025)

Nadere informatie

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA)

De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005. Willem Sulsters (WSA) De Nieuwe Ontwikkelaar, 20 april 2005 Geert Ten Hertog (Staedion) ontwikkeligsmanager uitvoeringsfase Willem Sulsters (WSA) procesmanager wijkplan Inhoud Dichtbij de stad en het Zuiderpark Transvaal Wijkplan

Nadere informatie

Fact sheet Wonen in Zaanstad (2015) Kerncijfers

Fact sheet Wonen in Zaanstad (2015) Kerncijfers Fact sheet Wonen in (5) Kerncijfers SRA- Noord SRA-Zuid Amsterdam* huishoudens (abs. bron: CBS/OIS)) 67.56.62 6.59 9.8 Woningvoorraad (abs. bron: CBS/OIS) 66.59 2.9 6.7 7.9 Aantal respondenten enquête.58

Nadere informatie