Centraal Examen Nederlands 2F Onderdeel Lezen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Centraal Examen Nederlands 2F 2014 - Onderdeel Lezen"

Transcriptie

1 Centraal Examen Nederlands 2F Onderdeel Lezen Samen de problemen aanpakken 1 Uw veiligheid staat bij ons voorop. Daarom werken wij zo dicht mogelijk bij u in de buurt. Samen met bewoners maken wij afspraken over de aanpak van problemen. We overleggen wat de politie doet, wat andere instanties doen en wat u zelf kunt doen. De wijkagent speelt bij dit alles een cruciale rol. Uw wijkagent is voor u als bewoner hét aanspreekpunt voor veiligheid en leefbaarheid in uw wijk. Hij of zij kent de gevoelens, problemen en wensen van de bewoners van de wijk en gaat hiermee aan de slag. 2 Gezamenlijk De wijkagent is verantwoordelijk voor de totale politiezorg. Binnen zijn wijk richt hij zich op de aanpak van sociale problemen, maar ook op zaken als overlast, kleine criminaliteit, milieu, jeugdbaldadigheid en verkeer. Wanneer dat nodig is, krijgt de wijkagent ondersteuning van andere politiediensten. In samenwerking met de collega s van de surveillancedienst, recherche, milieu en jeugd werkt de wijkagent voortdurend aan het verbeteren en vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk of buurt. De wijkagent heeft ook contact met externe netwerkpartners, zoals de gemeente en maatschappelijke organisaties. Hij zit regelmatig met deze organisaties om de tafel om problemen te bespreken en te overleggen hoe deze adequaat aangepakt kunnen worden, en door wie. Belangrijk is dat de wijkagent als aanspreekpunt dient. Informatie is voor een wijkagent immers van essentieel belang. Heeft u vragen of opmerkingen over veiligheid en leefbaarheid in uw buurt of wijk, klop dan gerust bij hem aan. Afspraak maken met uw wijkagent? Wilt u uw wijkagent spreken? Maak dan even een afspraak via telefoonnummer

2 1. Hieronder staan drie titels. Welke titel past het best boven deze tekst? A - De wijkagent is uw eerste aanspreekpunt in de wijk B - De wijkagent krijgt ondersteuning van andere diensten C - De wijkagent moet meer samenwerken met de gemeente 2. In alinea 1 staat: De wijkagent speelt bij dit alles een cruciale rol. In welk van onderstaande zinnen is het woord "cruciale" goed vervangen? A - De wijkagent speelt bij dit alles een belangrijke rol. B - De wijkagent speelt bij dit alles een sociale rol. C - De wijkagent speelt bij dit alles een veilige rol. D - De wijkagent speelt bij dit alles een zelfstandige rol. 3. In alinea 2 staat: De wijkagent heeft ook contact met externe netwerkpartners,. Wie horen tot die externe netwerkpartners? A - ambtenaren en vrijwilligersorganisaties B - collega s van de surveillancedienst en andere politiediensten C - wijkbewoners en mensen uit de regio 4. Rijan woont al jaren in een gezellige wijk in een grote stad. Hij vermoedt dat er in de straat drugs geteeld en verhandeld worden. Hij wil dit tegen de wijkagent zeggen. Is dat, volgens deze tekst, een goede manier om er iets tegen te doen? A - Ja, de wijkagent geeft deze informatie door aan andere politiediensten. B - Ja, de wijkagent kan de drugshandelaren opsporen en arresteren. C - Nee, dit is een te groot probleem, daarvoor moet Rijan naar het politiebureau. D - Nee, want de wijkagent lost alleen veiligheidsproblemen op.

3 Vrijwilligerswerk Inleiding Ontmoet Afrika is een organisatie voor vrijwilligerswerk en stage in Ghana, Kameroen en Malawi. 1 Via Ontmoet Afrika kun je als vrijwilliger meewerken bij een Ghanese, Kameroense of Malawiaanse organisatie of instelling. Wij vinden het belangrijk initiatieven van de bewoners en van de overheid te ondersteunen. Op die manier kunnen zij hun land ontwikkelen zoals zij zelf denken dat het goed is. Hierdoor behouden zij hun identiteit en kunnen zij ook meer onafhankelijk zijn. 2 Het past binnen onze doelstelling dat je mee gaat draaien binnen het Afrikaanse systeem met Afrikaanse collega's. Zo leer je van binnenuit de Afrikaanse manier van werken, denken en handelen kennen en sta je ook echt midden in de Afrikaanse samenleving. Voor veel vrijwilligersprojecten geldt een minimale periode van twee of drie maanden zodat je de tijd hebt de werkwijze en collega's goed te leren kennen. Bij een aantal andere projecten is het ook mogelijk voor een kortere periode mee te draaien (2-8 weken). Je werkt in de meeste gevallen 's ochtends (van ca 8 tot ca 13 uur) en van maandag t/m vrijdag. 3 Waarom Ghana, Kameroen of Malawi? Van Ghana zegt men dat het het vriendelijkste en veiligste land in Afrika is. Je kunt je vrij bewegen; lopend, op de fiets of met openbaar vervoer en ook als jonge vrouw alleen. Bovendien spreken alle geschoolde mensen Engels. In de dorpen, zeker in Noord-Ghana, is de traditionele cultuur, waaronder de typische architectuur van lemen hutten die met elkaar verbonden zijn rondom een binnenplaats, nog springlevend. De traditionele geneeskunde en godsdienst worden nog volop beoefend en feesten en rituelen worden begeleid door de 'talking drum'. Ook Kameroen is een vriendelijk, veilig en stabiel Afrikaans land. De geschoolde mensen spreken Frans of Engels, afhankelijk van de regio. De natuur in Kameroen is zeer gevarieerd; men noemt het land daarom ook wel 'Klein Afrika'. De mensen in West- en Centraal-Kameroen zijn wat minder arm dan in Noord-Ghana en de levensomstandigheden zijn daardoor minder primitief. Kameroen heeft als voordeel dat het nog relatief onbekend is. Er komen veel minder vrijwilligers, en ook weinig toeristen, waardoor je komst vaak als heel bijzonder wordt ervaren. Malawi is een klein tropisch land aan het schitterende Lake Malawi, waar je door de geringe afstanden nooit ver vandaan bent. Ook Malawi is een veilig land waar de mensen je zeer gastvrij ontvangen. Geschoolde mensen spreken Engels, maar zeker in het noorden heerst er veel armoede in de dorpen.

4 5. Wat is de bedoeling van de schrijver? A - de lezer informeren over het doel van vrijwilligerswerk B - de lezer informeren over het doen van vrijwilligerswerk C - de lezer informeren over het nut van vrijwilligerswerk 6. Wat is de doelstelling van Ontmoet Afrika? A - dat de Afrikaanse collega s samenwerken met de vrijwilligers B - dat de ideeën vanuit het land zelf gewaardeerd en gesteund worden C - dat de vrijwilligers hun persoonlijkheid en zelfstandigheid behouden 7. Waarom is het belangrijk dat de vrijwilligers gaan samenwerken met Afrikaanse collega s? A - De vrijwilligers kunnen de Afrikaanse collega s dan veel leren. B - De vrijwilligers leren dan beter samen te werken. C - De vrijwilligers leren dan de Afrikaanse maatschappij beter kennen. 8. In de tekst vergelijkt de schrijver de landen Ghana, Kameroen en Malawi met elkaar. Aan welk land geeft de schrijver de voorkeur? A - De schrijver geeft de voorkeur aan Ghana. B - De schrijver geeft de voorkeur aan Kameroen. C - De schrijver geeft de voorkeur aan Malawi. D - De schrijver heeft geen voorkeur voor een land.

5 Kan ik stemmen bij verkiezingen als ik in het buitenland verblijf? U kunt altijd stemmen als u de Nederlandse nationaliteit en kiesrecht heeft. Ook als u tijdens de verkiezingen in het buitenland bent. Bijvoorbeeld wegens vakantie. In dat geval moet u een volmacht geven. Woont u in het buitenland en staat u niet meer ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan heeft u alleen stemrecht voor de Tweede Kamer (TK) en de Nederlandse leden van het Europees Parlement (EP). Bent u tijdens de verkiezingen tijdelijk in het buitenland wegens vakantie of studie? Dan kan iemand anders uw stem uitbrengen. U kunt dit schriftelijk aanvragen bij uw gemeente. Het formulier hiervoor is bij de meeste gemeenten op de gemeentelijke website te vinden. U kunt zo n formulier tot twee weken voor de verkiezingen indienen bij uw gemeente. Bent u wegens uw werk (of dat van uw partner of ouder) in het buitenland, dan kunt u bij de Tweede Kamerverkiezing en de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement ook per brief stemmen. Ook hiervoor is een formulier beschikbaar. Het formulier hiervoor is bij de meeste gemeenten op de gemeentelijke website te vinden of kunt u downloaden op de website van gemeente Den Haag. Wanneer u in het buitenland woont en niet meer staat ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, kunt u toch stemmen voor de TK en het EP. U moet zich dan voorafgaand aan de verkiezing registreren als kiezer in het buitenland. Dit doet u via een registratieformulier. Dit formulier kunt u krijgen bij de ambassade of het consulaat in het land waar u woont of bij de gemeente Den Haag. U kunt zich vanaf zes weken voor de verkiezing registreren. Met het registratieformulier moet u een kopie van uw Nederlands paspoort of identiteitsbewijs meesturen. Nederlanders op Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen automatisch een stempas toegestuurd. Nederlanders die op Aruba, Curaçao of Sint Maarten wonen zijn alleen kiesgerechtigd voor de verkiezing van de Tweede Kamer als zij ten minste tien jaar in Nederland hebben gewoond of als ze in Nederlandse openbare dienst werken. Van deze laatste groep zijn ook de (inwonende) partner en kinderen kiesgerechtigd. Op het registratieformulier kunt u aangeven op welke manier u wilt stemmen: Per brief: u ontvangt een stembewijs waarmee u per brief kunt stemmen. Bij volmacht: u kunt een kiesgerechtigde inwoner van Nederland machtigen. De gemachtigde moet het verzoek ook ondertekenen. Persoonlijk: als u persoonlijk in Nederland wilt stemmen, ontvangt u een kiezerspas waarmee u op de dag van de verkiezing in Nederland kunt stemmen.

6 Stemmen met verlopen identiteitsbewijs In Nederland is het mogelijk om te stemmen met een identiteitsbewijs dat maximaal vijf jaar verlopen is. Deze regeling geldt alleen bij stemmen in het stembureau en is niet van toepassing als u zich als kiezer buiten Nederland registreert. U moet als kiezer in het buitenland uw Nederlanderschap aantonen. Hiervoor moet u een kopie van uw identiteitsdocument meesturen dat geldig is op de dag dat wordt vastgesteld of u kiesgerechtigd bent (dat gebeurt zes weken voor de dag van de stemming). 9. Wat betekent bij volmacht stemmen? A - dat je de juiste nationaliteit hebt om te mogen stemmen B - dat je iemand het recht geeft om voor jou te stemmen C - dat je vanuit het buitenland mag stemmen 10. Carlijn is 20 jaar en heeft de Nederlandse nationaliteit. Ze woont samen met haar ouders in Frankrijk. In Nederland hebben zij zich uitgeschreven bij de gemeente waar zij woonden. Mag Carlijn stemmen voor de landelijke verkiezingen in Nederland? A - Ja, ze kan dat aanvragen. B - Ja, ze kan een brief sturen. C - Ja, ze moet dat van tevoren laten vastleggen. 11. Maria is op vakantie in het buitenland als er in Nederland landelijke verkiezingen zijn. Op welke wijze kan zij stemmen? A - Zij kan iemand in Nederland machtigen. B - Zij kan per brief stemmen. C - Zij kan stemmen op de Nederlandse ambassade in het buitenland.

7 12. Van welke inwoners van Aruba mogen de partners en kinderen ook stemmen? A - van Nederlanders die in Nederlandse openbare dienst werken B - van Nederlanders die mogen stemmen voor de Tweede Kamer C - van Nederlanders die tien jaar in Nederland hebben gewoond 13. Lucas woont op Sint Maarten. Zijn ouders wonen ook op Sint Maarten maar op een ander adres. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Nederland. Mag Lucas stemmen voor het Europees Parlement? A - Ja, als zijn vader of moeder in Nederlandse openbare dienst werkt. B - Ja, als zijn vader of moeder tien jaar in Nederland heeft gewoond. C - Nee, daarvoor moet hij inwonend zijn. D - Nee, dat mag nooit als je op Sint Maarten woont. 14. Mario heeft een Nederlands paspoort en studeert in Marokko. Over drie weken zijn er landelijke verkiezingen in Nederland. Kan hij meedoen aan de verkiezingen? A - Ja, hij moet dan een formulier invullen en opsturen naar de gemeente. B - Ja, hij moet dit dan wel laten vastleggen bij de ambassade. C - Nee, want de termijn is al verstreken. D - Nee, want Marokko ligt niet in Europa.

8 De zin en onzin van vitaminepillen 1 Moet je nu wel vitaminen slikken of toch maar beter niet? Aangezien de kwaliteit van ons voedsel door massaproductie minder is geworden, wordt er aangeraden aanvullende vitaminen te slikken om zo toch aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Aan de andere kant hoor je dat je lichaam deze vitaminepillen helemaal niet opneemt. Wat is wijsheid? Ik ben op onderzoek uitgegaan en na vele interneturen is dit het resultaat. 2 - Eet gezond! In eerste instantie moet je gezond eten, dat is toch wel de conclusie! Op eigenlijk alle sites die ik heb bezocht, wordt genoemd dat als je geen risicogeval (oud, zwanger, ziek) bent en als je gezond eet, je geen extra vitaminen hoeft te slikken. Toch slikken veel mensen vitaminepillen. Waarom? Vitaminepillen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten en worden gezien als een onderdeel van de dagelijkse voeding. Wie is er niet opgegroeid met de dagelijkse dosis vitamine C, knoflookpillen, biergistpillen of zelfs levertraan? 3 - Compensatie voor ongezond eten? Ook worden vitaminepillen gezien als een gemakkelijke aanvulling; mocht je een dagje minder gezond eten, is er niks aan de hand, je hebt tenslotte je vitamine geslikt. In de media wordt veel gesproken en geschreven over onderzoeken naar de werking van vitaminen. Het lastige met het noemen van resultaten uit onderzoeken is echter dat je niet altijd alle (juiste) informatie krijgt. Onderzoeksresultaten bij dieren zijn bijvoorbeeld niet altijd geldig voor mensen; laboratoriumratten zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor bepaalde stoffen en ontwikkelen al snel kanker. Ook kunnen mensen die betrokken zijn bij een onderzoek anders op vitaminen reageren dan jij. Neem dus niet alles klakkeloos over, denk eerst even logisch na en verdiep je eventueel in een onderzoek als je het fijne ervan wilt weten. Zo is er bijvoorbeeld uit een onderzoek gebleken dat een hoge inname van anti-oxidanten juist een eerdere sterfte veroorzaakte, maar dit onderzoek was wel gedaan bij mensen die roken! Dit zijn al mensen met een kans op eerder sterven. 4 - Krijg je wel voldoende vitaminen binnen? Als je gezond eet, heb je dus eigenlijk geen pillen nodig. Het innemen van extra vitaminen wordt alleen aangeraden als je een tekort hebt aan een bepaalde vitamine en dit tekort niet (eenvoudig) kunt aanvullen door het eten van gezonde voeding. Maar dan is er nog wel de vraag: wat is gezond eten? Ik dacht namelijk dat ik altijd gezond at, tot ik op de site van het Voedingscentrum De Eetmeter invulde. Er kwam uit dat ik van veel vitaminen niet voldoende binnenkreeg! En dan te bedenken dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) net voldoende is om niet ziek te worden. Dus als je

9 dan tekortkomt 5 - Tips Rauwe en onbewerkte voedingsmiddelen hebben een veel hogere voedingswaarde dan de doorsnee voedingssupplementen. Wil je zeker zijn van voldoende inname van vitaminen, eet dan regelmatig walnoten, pinda s, hazelnoten, pijnboompitten, pompoenpitten en pistachenoten (veel vitamine B), de meeste pillen en omegaproducten kunnen dan in de winkel blijven staan. Zeker als je bovenstaande producten combineert met zongedroogde zuidvruchten zoals dadels, vijgen, rozijnen en abrikozen. 6 - Mijn conclusie Het antwoord op de vraag of vitaminepillen gezond of slecht zijn, ligt ergens in het midden en is mede afhankelijk van jouw specifieke gezondheidssituatie. De voorkeur gaat uit naar goede voeding, aangevuld met noten, zaden en zongedroogde zuidvruchten. Dan weet je zeker dat je goed bezig bent! Ik heb in ieder geval besloten mijn pillen op te maken die ik toch al heb staan, maar daarna mijn geld te gebruiken voor lekkere nootjes en gedroogde abrikozen! Vind ik toch een aantrekkelijker idee dan een pilletje en het is waarschijnlijk ook beter voor mijn portemonnee. 15. Wat is de bedoeling van de schrijfster? A - Ze wil de lezer adviseren over het aanschaffen van vitaminepillen. B - Ze wil de lezer informeren over de onderzoeksresultaten naar de werking van vitaminepillen. C - Ze wil de lezer overtuigen dat bij een gezonde leefwijze geen extra vitaminen nodig zijn. D - Ze wil de lezer voorlichten over producten die veel vitaminen bevatten. 16. Waarom slikken veel mensen vitaminepillen volgens de schrijfster? A - omdat vitaminepillen een goede aanvulling zijn op gezonde voeding B - omdat vitaminepillen gezien worden als een makkelijke aanvulling C - omdat vitaminepillen verkrijgbaar zijn in vele soorten en maten

10 17. In alinea 3 staat: mocht je een dagje minder gezond eten, is er niks aan de hand, je hebt tenslotte je vitamine geslikt. Wat bedoelt de schrijfster met deze uitspraak? A - Een dagje ongezond eten moet worden aangevuld met vitaminepillen. B - Mensen denken gezond te eten als ze maar vitaminepillen slikken. C - Ongezond eten is niet zo erg als je maar vitaminepillen slikt. 18. Wat zegt de schrijfster over de onderzoeksresultaten? A - Deze geven niet weer hoe mensen reageren op vitaminen, alleen hoe dieren erop reageren. B - Deze geven soms een vertekend beeld zodat je niet weet of die informatie bruikbaar is. C - Deze geven veel te veel informatie zodat je niet weet welke informatie de juiste is. 19. Wat zegt de schrijfster over haar eigen gezondheid? A - Ze dacht, ten onrechte, dat zij door haar voedingswijze voldoende vitaminen binnenkreeg. B - Ze ging ervan uit dat ze geen risicogeval was en dus geen extra vitaminen nodig had. C - Ze vond dat ze extra vitaminen moest slikken om gezond te blijven. 20. In de tekst wordt een aantal redenen genoemd om vitaminen te slikken. Klik aan welke reden wel genoemd wordt en welke niet. wel niet Voedsel is minder gezond geworden. Het lichaam neemt onvoldoende vitaminen op uit het voedsel. Het is onduidelijk wat gezonde voeding is. Mensen krijgen te weinig vitaminen binnen.

11 21. Welke bewering is juist volgens de tekst? A - Als je zwanger bent, is het onverstandig vitaminen te slikken. B - Gekookte groenten hebben een hogere voedingswaarde dan rauwe groenten. C - Noten, zaden en pitten bevatten veel vitaminen. 22. Voor wie is deze tekst geschreven? A - alleen voor jongeren die vitaminen slikken B - alleen voor mensen die ongezond leven C - alleen voor mensen die vallen onder risicogroepen D - voor iedereen

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9949 16 mei 2012 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 15 mei 2012, nr. 2012-0000272608,

Nadere informatie

Registratieformulier voor kiezers buiten Nederland voor het raadgevend referendum over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne.

Registratieformulier voor kiezers buiten Nederland voor het raadgevend referendum over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Model D 3-3 Registratieformulier voor kiezers buiten Nederland voor het raadgevend referendum over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. 1 Met dit formulier registreert u zich voor het raadgevend

Nadere informatie

Registratieformulier voor kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van het Europees Parlement

Registratieformulier voor kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van het Europees Parlement Model D 3-3 Registratieformulier voor kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van het Europees Parlement Met dit formulier registreert u zich voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees

Nadere informatie

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL...

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL... MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL BELANGRIJK! o LEES EERST DE TOELICHTING o MET BLOKLETTERS

Nadere informatie

Registratieformulier voor kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten- Generaal op woensdag 15 maart 2017.

Registratieformulier voor kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten- Generaal op woensdag 15 maart 2017. 1 Registratieformulier voor kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten- Generaal op woensdag 15 maart 2017. Met dit formulier registreert u zich voor de verkiezing

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1077 232 28 28november 2008 Regeling van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 19

Nadere informatie

HANDREIKING NEDERLANDSE TAAL 2F/3F MBO

HANDREIKING NEDERLANDSE TAAL 2F/3F MBO HNDREIKING NEDERLNDSE TL 2F/3F MO TEN EHOEVE VN ONDERWIJS TER VOOREREIDING OP ENTRLE EXMENS pagina 2 van 17 Inhoud Voorwoord 4 1 Nederlandse taal 2F 5 1.1 lgemene opmerkingen 5 1.2 Matrixvragen 5 1.3 Vragen

Nadere informatie

Registratie kiezers buiten Nederland voor verkiezing Tweede Kamer

Registratie kiezers buiten Nederland voor verkiezing Tweede Kamer Model D 3-1 Registratie kiezers buiten Nederland voor verkiezing Tweede Kamer Model D 3-1 Registratie kiezers buiten Nederland voor verkiezing Tweede Kamer Met dit formulier vraagt u burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen Meest gestelde vragen Klik op de vraag om direct naar het antwoord te gaan: 1.Wie mag deelnemen aan de verkiezingen op 18 maart 2015? 2. Wanneer is de dag van de stemming 3. Wat neem ik mee als ik mijn

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019Z10387

Nadere informatie

Verkiezingen 18 maart 2015

Verkiezingen 18 maart 2015 Verkiezingen 18 maart 2015 Bekijk hier uw mogelijkheden om zelf uw stem uit te brengen of dit door iemand anders te laten doen verder Wij gaan er vanuit dat u: op 4 februari 2015 in Dordrecht staat ingeschreven

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

Stemmen door kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 15 maart 2017.

Stemmen door kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 15 maart 2017. Bijlage Stemmen door kiezers buiten Nederland voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 15 maart 2017. 1. Algemeen Op 19 juni 2013 is de Tijdelijke experimentenwet stembiljetten

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Datum 30 mei 2012 antwoord kamervragen 2012Z09538

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Datum 30 mei 2012 antwoord kamervragen 2012Z09538 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Bestuur Democratie en Financiën Bestuurlijke inrichting en Democratie Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den

Nadere informatie

Algemene informatie over de verkiezing Tweede Kamer op (meest gestelde vragen).

Algemene informatie over de verkiezing Tweede Kamer op (meest gestelde vragen). Algemene informatie over de verkiezing Tweede Kamer op 12-9-2012 (meest gestelde vragen). Inleiding Op 12 september 2012 wordt de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal gehouden.

Nadere informatie

Vraag 1. Vraag 2. Ja. Vraag 3

Vraag 1. Vraag 2. Ja. Vraag 3 Vraag 1 Ja, ik ben van mening dat de inspanningen er inderdaad op gericht moeten zijn dat zoveel mogelijk potentiële kiezers die in het buitenland woonachtig zijn kunnen deelnemen aan de verkiezing. Middels

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 16 december 2009 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 16 december 2009 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 050 500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 008 500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 5 VX DEN HAAG T 070 0 79 F 070 0 78 www.minvws.nl

Nadere informatie

HOORZITTING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN

HOORZITTING COMMISSIE BEZWAARSCHRIFTEN Medium De Wiekslag Rubriek Gemeentelijk nieuws Editie 1 februari 2011 NIEUWS VAN DE RAAD De raad van de gemeente Winsum komt dinsdagavond 8 februari 2011 in openbare vergadering bijeen. De vergadering

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Nederlandse consulaat te Barcelona (Spanje). Bestuursorgaan: de minister van Buitenlandse Zaken.

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Nederlandse consulaat te Barcelona (Spanje). Bestuursorgaan: de minister van Buitenlandse Zaken. Rapport Rapport betreffende een klacht over het Nederlandse consulaat te Barcelona (Spanje). Bestuursorgaan: de minister van Buitenlandse Zaken. Datum: 13 juli 2012 Rapportnummer: 2012/114 2 Klacht Op

Nadere informatie

KLEEF EEN FOTO Aanvraag tot inschrijving in de consulaire bevolkingsregisters van een meerderjarig persoon

KLEEF EEN FOTO Aanvraag tot inschrijving in de consulaire bevolkingsregisters van een meerderjarig persoon KLEEF EEN FOTO Aanvraag tot inschrijving in de consulaire bevolkingsregisters van een meerderjarig persoon Gelieve eveneens het formulier Inschrijving als kiezer in te vullen. Rijksregisternummer (indien

Nadere informatie

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen

Voorlopige uitslag Amsterdam. Project: 12213 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Verkiezingen 2012 Tweede Kamer Voorlopige uitslag Amsterdam Project: 12213 In samenwerking met: Dienst Basisinformatie/Bureau Verkiezingen Samenstelling publicatie: Jeroen Slot Cor Hylkema Oudezijds Voorburgwal

Nadere informatie

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy

Reality Reeks Verwerkingsopdrachten. Mooi meisje Verliefd op een loverboy Reality Reeks Verwerkingsopdrachten Mooi meisje Verliefd op een loverboy Lees blz. 3. Woont Laura in de stad of op het platteland? Hoe weet je dat? Lees blz. 5 en 7. Woont Laura s oma al lang op de boerderij?

Nadere informatie

Inschrijvingsaanvraag

Inschrijvingsaanvraag Consulaat-generaal van het Koninkrijk België Madrid Paseo de la Castellana 18-6 28046 Madrid Tel. 00.34.915.776.300 E-mail: madrid@diplobel.fed.be Website: http://spain.diplomatie.belgium.be Inschrijvingsaanvraag

Nadere informatie

1. In het tweede lid, derde volzin, vervalt: en aan Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 2. Het derde lid komt te luiden:

1. In het tweede lid, derde volzin, vervalt: en aan Onze Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 2. Het derde lid komt te luiden: Wijziging van de Kieswet in verband met het vereenvoudigen van de procedure voor registratie als kiezer voor Nederlanders die in het buitenland wonen (permanente kiezersregistratie niet-ingezetenen) Voorstel

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad.

Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad. Veelgestelde vragen over de sluiting van de Nederlandse ambassade te Guatemala-Stad. 1. Wanneer gaat de Nederlandse ambassade te Guatemala dicht? De ambassade gaat dicht in juli 2013. 2. Tot wanneer is

Nadere informatie

Handleiding. Jezelf registreren via my.tentoo

Handleiding. Jezelf registreren via my.tentoo Handleiding Jezelf registreren via my.tentoo Welkom bij Tentoo Om via Tentoo verloond te kunnen worden, is het nodig dat je jezelf registreert via my.tentoo.nl. Voor een vlotte registratie, is deze handleiding

Nadere informatie

Aanvraag Ov-vergoeding buitenland

Aanvraag Ov-vergoeding buitenland Aanvraag Ov-vergoeding buitenland 1 Je gegevens Dit formulier Met dit formulier kun je een maandelijkse vergoeding aanvragen als je tijdelijk een deel van je Nederlandse studie in het buitenland volgt.

Nadere informatie

Voor de kiezerspas en het schriftelijk volmachtbewijs is er één model, bestaande uit een voordruk met

Voor de kiezerspas en het schriftelijk volmachtbewijs is er één model, bestaande uit een voordruk met Kiezerspas en schriftelijk volmachtbewijs specificaties voor de verkiezing van de leden van de Tweede op woensdag 15 maart 2017 Voor de kiezerspas en het schriftelijk volmachtbewijs is er één model, bestaande

Nadere informatie

1. Luisteren. 2. Luisteren

1. Luisteren. 2. Luisteren 1. Luisteren Lees eerst de zinnen 1 t/m 5. 1. Maria komt uit het zuiden van Brazilië. 2. Maria heeft twee zussen en een broer. 3. De vriendin van Maria heet Jaap. 4. Den Haag ligt in de provincie Zuid-Holland.

Nadere informatie

Aanvraag nieuw stelsel Studiefinanciering hoger onderwijs voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland

Aanvraag nieuw stelsel Studiefinanciering hoger onderwijs voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Aanvraag nieuw stelsel Studiefinanciering hoger onderwijs voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Dit formulier Gebruik dit formulier als je op Aruba, Curaçao, Sint Maarten

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden. Eilandsraadsverkiezingen. Bonaire Saba Sint-Eustatius. Woensdag 2 maart 2010

Vragen en Antwoorden. Eilandsraadsverkiezingen. Bonaire Saba Sint-Eustatius. Woensdag 2 maart 2010 Vragen en Antwoorden Eilandsraadsverkiezingen Bonaire Saba Sint-Eustatius Woensdag 2 maart 2010 Hoe stem ik? Op 10 januari 2011 heeft Gemeenschappelijk Hof van Justitie een uitspraak gedaan in de zaak

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten, rozijnen, gedroogde pruimen en andere gedroogde zuidvruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Uit

Nadere informatie

Onze cliënten aan het woord

Onze cliënten aan het woord Onze cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Naam cliënt : Naam invuller vragenlijst : Woning cliënt : Datum : 1 Toelichting Inleiding Naam instelling wil graag

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 6

Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 6 Herhalingsoefeningen De Sprong, thema 6 Vocabulaire Oefening 1 Zoek de synoniemen bij elkaar de macht - de grondwet - de maatschappij - diverse - een belangrijke taak hebben - eens - in feite - lokaal

Nadere informatie

Onderwerp Uitnodiging experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal en nadere informatie over experiment Internetstemmen

Onderwerp Uitnodiging experiment Stemmen in een willekeurig stemlokaal en nadere informatie over experiment Internetstemmen Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Datum 18 juli 2006 Ons kenmerk 2006-0000240051 Het College van Burgemeester en Wethouders CC. Onderdeel CZW/KOA Inlichtingen M. Dam-Jansen/ E. Beneder

Nadere informatie

Voorontwerpbestemmingsplan Bestemmingsplan Buitengebied Deelgebied 1 ter inzage

Voorontwerpbestemmingsplan Bestemmingsplan Buitengebied Deelgebied 1 ter inzage Week 3 Bekendmakingen en omgevingsvergunningen Voorontwerpbestemmingsplan Bestemmingsplan Buitengebied Deelgebied 1 ter inzage Burgemeester en wethouders van Someren maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 dinsdag 25 mei 13.30 15.30 uur NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID-SCHRIJFVAARDIGHEID CSE KB Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en een tekstboekje. Beantwoord alle vragen

Nadere informatie

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL MODEL D 3-1. REGISTRATIEFORMULIER VOOR KIEZERS DIE BUITEN NEDERLAND WONEN VOOR DE VERKIEZING VAN DE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL BELANGRIJK! LEES EERST DE TOELICHTING MET BLOKLETTERS INVULLEN

Nadere informatie

Inschrijvingsaanvraag

Inschrijvingsaanvraag Consulaat van het Koninkrijk België Alicante Consulaat van België Explanada de España 1-5, 03002 Alicante E-mail: alicante@diplobel.fed.be Website: www.spain.diplomatie.belgium.be Inschrijvingsaanvraag

Nadere informatie

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland, nieuw stelsel

Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland, nieuw stelsel Wijzigingen Student hoger onderwijs buitenland, nieuw stelsel Dit formulier Dit formulier is voor studenten hoger onderwijs in het buitenland die per 1 september 2015 of later voor het eerst studiefinanciering

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen

Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Hoofdstuk 22. Bekendheid campagnes verkiezingen Samenvatting Op 7 maart 2006 zijn in Leiden gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Van alle mensen die zijn gaan stemmen, geeft bijna zes op de tien aan hun

Nadere informatie

Nederlands CSE GL en TL

Nederlands CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 1 dinsdag 19 mei 9.00-11.00 uur Nederlands CSE GL en TL Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen en maak alle opdrachten in de uitwerkbijlage.

Nadere informatie

Bijlage Kiezers buiten Nederland: cijfers deelname kiezers buiten Nederland afkomstig van de gemeente Den Haag

Bijlage Kiezers buiten Nederland: cijfers deelname kiezers buiten Nederland afkomstig van de gemeente Den Haag Bijlage Kiezers buiten Nederland: cijfers deelname kiezers buiten Nederland afkomstig van de gemeente Den Haag Bijlage 8a Cijfers deelname op basis van rapportage van de gemeente Den Haag Registraties

Nadere informatie

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action

Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Factsheet Europees Vrijwilligerswerk (EVS) - Youth in Action Met EVS naar het buitenland Met deze factsheet willen wij je informeren voordat je met EVS naar het buitenland vertrekt. Er staat informatie

Nadere informatie

Waar komen we vandaan, en waar zijn we nu? interview. Carla van Rijsbergen. De verhuizing en verandering.

Waar komen we vandaan, en waar zijn we nu? interview. Carla van Rijsbergen. De verhuizing en verandering. Identiteit Waar komen we vandaan, en waar zijn we nu? Column Floris Gonggrijp Het stads leven Column Thomas Kuiper Het leven in een Dorp interview Carla van Rijsbergen De verhuizing en verandering. Gemaakt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Cliënten aan het woord

Cliënten aan het woord Cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Versie Wonen Naam cliënt : Woning cliënt : Datum : Je ontvangt deze vragenlijst omdat we graag willen weten hoe je het wonen

Nadere informatie

U wilt een afspraak maken voor:

U wilt een afspraak maken voor: Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag... 2 Geheimhouding persoonsgegevens... 3 Het legaliseren van uw handtekening... 4 Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart... 5 Het aanvragen

Nadere informatie

Verordeningen en reglementen

Verordeningen en reglementen Verordeningen en reglementen Belemmeringenwet Privaatrecht Kennisgeving van de Minister van Infrastructuur en Milieu inzake oplegging gedoogplicht in het kader van de Belemmeringenwet Privaatrecht ten

Nadere informatie

Kerst vieren we samen!

Kerst vieren we samen! Kerst vieren we samen! Een warme kerstavond en oprechte aandacht. Huis en hart open voor mensen die anders alleen zouden zijn die avond met kerst. Wat is de EngelenTafel? Kerst is het ultieme moment van

Nadere informatie

Praktische gids internationale kinderontvoering uitgave voor jongeren

Praktische gids internationale kinderontvoering uitgave voor jongeren Praktische gids internationale kinderontvoering uitgave voor jongeren Centrum Internationale Kinderontvoering Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Wat is internationale kinderontvoering? 1.1 Als je ouders uit

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Bijlage Kiezers buiten Nederland: cijfers deelname en overzicht klachten kiezers buiten Nederland (zwartboek Wereldomroep) en reactie

Bijlage Kiezers buiten Nederland: cijfers deelname en overzicht klachten kiezers buiten Nederland (zwartboek Wereldomroep) en reactie Bijlage Kiezers buiten Nederland: cijfers deelname en overzicht kiezers buiten Nederland (zwartboek Wereldomroep) en reactie Cijfers deelname (op basis van rapportage van de gemeente Den Haag) Registraties

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Examen VBO-MAVO-C. Nederlands, leesvaardigheid

Examen VBO-MAVO-C. Nederlands, leesvaardigheid Nederlands, leesvaardigheid Examen VBO-MAVO-C Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 22 mei 13.30 15.30 uur 20 02 Vragenboekje Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Proces-verbaal van een stembureau

Proces-verbaal van een stembureau Model N 10-1 (Wrr 66) Proces-verbaal van een stembureau Waarom een proces-verbaal? Met een proces-verbaal legt een stembureau verantwoording af over: het verloop van de stemming; het tellen van de stemmen.

Nadere informatie

In te vullen in HOOFDLETTERS en te ondertekenen IN ZWARTE INKT

In te vullen in HOOFDLETTERS en te ondertekenen IN ZWARTE INKT Ambassade van het Koninkrijk België te Parijs Dienst burgerlijke stand 9 rue de Tilsitt 75840 Paris - Cedex 17 T 01 44 09 39 39 E-mail: paris@diplobel.fed.be http://france.diplomatie.belgium.be Inschrijvingsdossier

Nadere informatie

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch

Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch Nieuwsbrief december 2016 Voorlichting Koning Willem 1 College te Den Bosch In deze Nieuwsbrief Eskil aan het woord Partners van... Movie night Stichting specsavers Sociale vaardingsheids training Vrijwilliger

Nadere informatie

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen

Melkweg. Goede reis. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Reizen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Goede reis Reizen Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Goede reis, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

Vergeet je stempas niet!

Vergeet je stempas niet! Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Vergeet je stempas niet! Verkiezingen Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Vergeet je stempas niet!, 07. Dit boekje is een uitgave van

Nadere informatie

IViAASSLUIS eerste stad aan de waterweg

IViAASSLUIS eerste stad aan de waterweg I I IViAASSLUIS eerste stad aan de waterweg Fractie SP T.a.v. mevrouw A. Puyt p/a raadsgriffie Maassluis Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Onderwerp Bijlagen Contactpersoon Telefoonnummer 18 april 2010

Nadere informatie

ZONDER DEZE KAART KUNT U NIET STEMMEN!

ZONDER DEZE KAART KUNT U NIET STEMMEN! 270201_Stempas_257412 17-01-2007 13:34 Pagina 1 Stempas Gemeente: Kieskring: OPROEPING voor de verkiezing van de leden van PROVINCIALE STATEN van op woensdag 7 maart 2007. Het stembureau houdt zitting

Nadere informatie

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel)

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Als voorbereiding op de opdracht kunt u onderstaande tekst lezen. Wat heb jij aan Europa Europa een ver van je bed show? Nee hoor. Je eten, je kleding, de prijs

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 februari 2016 Beantwoording Kamervragen

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 februari 2016 Beantwoording Kamervragen > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Bestuur, Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, Gemeente van Jezus Christus, Ik heb geen bedelaar in mijn kennissenkring. Wat zegt dat van mij? Maar ik heb er natuurlijk wel eens een gezien. In Utrecht, in Amsterdam, in steden in het buitenland Als

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Hallo Ik ben Lukas Scheijgrond Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij ChristenUnie. In deze folder leg ik op een

Nadere informatie

Instructie voor stembureauleden

Instructie voor stembureauleden Instructie voor stembureauleden Uw voorbereiding voor de dag van de stemming Tweede Kamerverkiezing 15 maart 2017 Introductie Zelfstudie Deze bijeenkomst gaat over: Doorloop de volledige instructie op:

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Examen VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid

Examen VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid Nederlands, leesvaardigheid Examen VBO-MAVO-D Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Maandag 21 mei 9.00 11.00 uur 20 01 Vragenboekje Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de democratie en ik

Inhoud. Mijn leven. de democratie en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Koning... 4 Hoofdstuk 2 Regering... 6 Hoofdstuk 3 Democratie... 8 Hoofdstuk 4 Partijen... 10 Hoofdstuk 5 Kiesrecht... 12 Hoofdstuk 6 Gemeente... 14 Hoofdstuk 7 Provincie...

Nadere informatie

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019

VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 VERKIEZINGSKRANT woensdag 20 maart 2019 GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE NOORD-HOLLAND FLEVOLAND OVERIJSSEL ZUID-HOLLAND UTRECHT GELDERLAND NOORD-BRABANT ZEELAND LIMBURG PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Nadere informatie

Examen VBO-MAVO-C. Arabisch

Examen VBO-MAVO-C. Arabisch 20 02 Tijdvak 1 Vrijdag 31 mei 9.00 11.00 uur Examen VO-MVO- Voorbereidend eroeps Onderwijs Middelbaar lgemeen Voortgezet Onderwijs rabisch Vragenboekje Geef niet meer antwoorden (zinnen, redenen, voorbeelden

Nadere informatie

Naam openbaar lichaam: Bonaire

Naam openbaar lichaam: Bonaire Naam openbaar lichaam: Bonaire Voorbereiding 1. Bent u in het kader van de voorbereiding van het referendum gestuit op problemen bij het uitvoeren van uw wettelijke verplichtingen bij: a. de selectie van

Nadere informatie

E-book; 20 OERLEKKER ETEN TIPS 2018 OERLEKKER ETEN Anouk Veldhuizen Natuurvoedingsadviseur

E-book; 20 OERLEKKER ETEN TIPS 2018 OERLEKKER ETEN Anouk Veldhuizen Natuurvoedingsadviseur E-book; 20 OERLEKKER ETEN TIPS 2018 OERLEKKER ETEN Anouk Veldhuizen Natuurvoedingsadviseur info@oerlekkereten.nl 06-48977966 TOP!!! JIJ WIL GRAAG OERLEKKER ETEN. Dat betekent dat je bewuste voedingskeuzen

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger Regelingen en voorzieningen CODE 6.2.6.4 Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger brochure bronnen Brochure ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, juni 2009 Gemeentelijke

Nadere informatie

Cliënten aan het woord

Cliënten aan het woord Cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Versie Wonen Naam cliënt : Woning cliënt : Datum : Je ontvangt deze vragenlijst omdat we graag willen weten hoe je het wonen

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL en TL

Examenopgaven VMBO-GL en TL Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30 15.30 uur NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID CSE GL EN TL NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID VBO-MAVO-D Bij dit examen hoort een tekstboekje. Dit examen

Nadere informatie

Help kinderen die geen eten hebben

Help kinderen die geen eten hebben GIRO LESPAKKET Help kinderen die geen eten hebben In veel landen in Afrika hebben veel kinderen niet genoeg te eten. Ze eten de hele dag niks of maar een heel klein beetje. Dat is een ramp. Want eten is

Nadere informatie

Ontsnap aan. je vakantie

Ontsnap aan. je vakantie Ontsnap aan je vakantie ZO WORDT JE VAKANTIE GEEN VERSCHRIKKING Het is vakantietijd! Voor veel mensen een tijd om te ontspannen of om op reis te gaan. Misschien ga je wel naar het land waar jij of je ouders

Nadere informatie

Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland

Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland 1 Je gegevens Aanvraag Studiefinanciering mbo voor studenten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch Nederland Dit formulier Gebruik dit formulier als je op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of Caribisch

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB

Examenopgaven VMBO-KB Examenopgaven VMBO-KB 2003 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30 15.30 uur NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID / SCHRIJFVAARDIGHEID CSE KB Bij dit examen horen een uitwerkblad en een tekstboekje. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies

Vrijwilligers Sport & Bewegen Informatie & Advies ensen brengt m samen Bij Stichting Welzijn Veere staan de inwoners van alle kernen van onze gemeente centraal. Bij ons draait het om u: hoe het met u gaat en of u zich thuis voelt in uw woonomgeving. Samen

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

Advies inzake wijziging van het Tijdelijk experimentenbesluit Kiezen op Afstand

Advies inzake wijziging van het Tijdelijk experimentenbesluit Kiezen op Afstand Aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA s-gravenhage Inlichtingen mw. mr. R. Hoorweg T (070) 426 6266 F (070) 426 6000 Uw kenmerk 1 van 5 Onderwerp Advies

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Bijlage Evaluatie Kiesraad gemeenteraads- en Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsreactie op de voorstellen van de Kiesraad

Bijlage Evaluatie Kiesraad gemeenteraads- en Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsreactie op de voorstellen van de Kiesraad Bijlage Evaluatie Kiesraad gemeenteraads- en Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsreactie op de voorstellen van de Kiesraad De Kiesraad heeft op 22 september 2010 een evaluatie (bijgevoegd) uitgebracht

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Inburgeren vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Inburgeren vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82632 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Wij helpen elkaar. Hulp vragen, hulp bieden. gemeente Heumen gemeente Heumen

Wij helpen elkaar. Hulp vragen, hulp bieden. gemeente Heumen gemeente Heumen Wij helpen elkaar Hulp vragen, hulp bieden gemeente Heumen gemeente Heumen Je hebt je arm gebroken en kunt zelf geen boodschappen doen. Je bent net weduwnaar en je kunt nooit weg vanwege de kinderen. Je

Nadere informatie

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad

Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Hoofdstuk 21. Functioneren B&W en Raad Samenvatting Van de Leidenaren geeft 51% aan bekend te zijn met de taken van het college van Burgemeester en Wethouders. Vier op de tien Leidenaren weet taken van

Nadere informatie