NOM bereidt zich voor op de toekomst en gaat totaal lezen van mediamerken meten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NOM bereidt zich voor op de toekomst en gaat totaal lezen van mediamerken meten"

Transcriptie

1 NOM bereidt zich voor op de toekomst en gaat totaal lezen van mediamerken meten Februari 2015 De grens tussen de traditionele media print, televisie en radio is in de afgelopen jaren steeds meer aan het vervagen. Digitale activiteiten die de traditionele media aan het ontplooien zijn, brengen ze steeds dichter bij elkaar. Tegelijkertijd betekent dit dat traditionele mediamerken (zoals De Telegraaf, Libelle etc.) niet meer alleen op één platform worden verspreid, maar dat hun content op verschillende platformen wordt aangeboden. Uitgevers / media-exploitanten willen daarom de volledige footprint van hun mediamerk in kaart kunnen brengen. De steeds grotere convergentie tussen de media en de wens om het totale mediamerk in kaart te brengen heeft ook gevolgen voor de manier van het meten van bereik. Er worden steeds nieuwe technieken ontwikkeld om het bereik van merken op verschillende platformen te kunnen meten. De tendens is verder om diverse bronnen van informatie met elkaar te integreren / koppelen om een totaalbeeld te krijgen van het bereik van mediamerken. Wat betekent dit voor het domein en de strategie van NOM? Al vorig jaar heeft het bestuur van NOM besloten om het domein van NOM te verbreden naar het meten van het lezen van merken, ongeacht op welke platform. Dit is in lijn met de wens van de markt om het bereik van het totale mediamerk in kaart te brengen. NOM moet dus op zoek gaan naar welke informatie nodig is om het lezen (het bereik) van totale mediamerken te construeren; welke bronnen zijn voorhanden, wat ontbreekt nog en hoe kan verschillende informatie aan elkaar gekoppeld worden. Welke informatie over het lezen is nodig / voorhanden? Het doel van NOM is om informatie over het lezen / het bereik van papieren en digitale dagbladen en magazines te combineren tot het bereik van het totale mediamerk; we willen weten hoeveel mensen alleen het papieren product lezen en hoeveel alleen het digitale product, maar ook hoeveel mensen beide gebruiken (bruto-, netto- en exclusief bereik). Om het lezen van het totale mediamerk in kaart te brengen moeten we onderscheid maken tussen het off-line product (lezen op papier) en het digitale product (bijv. lezen van een website op een computer of een app op een tablet). Als we kijken naar het type gegevens dat verzameld kan worden over het off-line en digitaal lezen dan kan dat ingedeeld worden in onderzoeks- /paneldata (onderzoeksgegevens, verzameld in een panel of een steekproef, met informatie over bereik en profielen van gebruikers) en censusdata / tellingen (totaalregistraties, zonder profielinformatie over gebruikers). Het grootste verschil tussen de twee typen data is dat onderzoeks- / paneldata iets zeggen over het bereik, dus over mensen (gebruikers), terwijl censusdata iets zeggen over aantallen exemplaren (papieren oplage) of devices (digitale oplage). In Grafiek 1 is deze indeling weergegeven.

2 Grafiek 1: vier bronnen over het lezen van mediamerken Gegevens over bereik en profielen van printproducten worden verzameld in de NOM Print Monitor. Gegevens over bereik en profielen van digitale producten worden verzameld in DDMM; daarnaast wordt op dit moment een nieuw initiatief door SKO en Vinex in de markt gezet waarin ook digitaal lezen gemeten kan worden. Papieren censusgegevens (oplage) worden verzameld door NOM (die per januari 2015 de activiteiten van HOI heeft overgenomen). Het verzamelen van digitale censusdata wordt op dit moment opgezet door NOM en door Vinex (binnen het project met SKO). De twee organisaties hebben overleg over de opzet en de uitvoering hiervan, zodat er geen dubbel werk gedaan wordt. Het doel van NOM is het bereik van het totale mediamerk in kaart te brengen; dat wil zeggen het aantal mensen dat het papieren en digitale product heeft gelezen. In principe zouden daarvoor alleen onderzoeks- / panelgegevens nodig zijn (A en B in de grafiek). Toch zijn alle vier informatiebronnen nodig om voor alle merken het totaal lezen te kunnen berekenen. Alle vier informatiebronnen nodig Waarom is censusinformatie (oplage) nodig om tot het bereik van het totale mediamerk te komen? Dat is in eerste instantie nodig voor kleinere merken. Het bereik van het digitale product (het digitaal lezen) wordt gemeten in een panel; mensen worden gevolgd in hun gedrag op internet en zo wordt ook gemeten of ze een digitaal blad (website, app) hebben gelezen. Het nadeel van zo n meting is dat

3 het panel meestal niet groot genoeg is om ook kleine merken goed te kunnen meten. En hoewel de steekproef van printbereiksonderzoek groter is dan het digitale panel, kan deze ook niet altijd betrouwbare gegevens leveren voor alle kleine merken. Censusdata (papieren en digitale oplage) zijn daarentegen wel beschikbaar voor grote en kleine merken. Tellingen kunnen voor alle merken verkregen worden en kennen geen verschillen in betrouwbaarheid tussen grote en kleine merken. Deze informatie kan gebruikt worden om bereiksgegevens aan te vullen en te combineren om tot het bereik van het totale mediamerk te komen. Ook voor het bereik van grote merken kunnen censusgegevens nuttig zijn. Deze kunnen gebruikt worden voor de zogenaamde calibratie van de (onderzoeks)resultaten van digitale paneldata. Integratie van vier bronnen in het totaal lezen Om de vier bronnen te kunnen koppelen (integreren) in het totale mediamerk is het noodzakelijk om een aantal relevante koppelvariabelen te hebben die de integratie mogelijk zullen maken. Dit is de reden dat de NOM Print Monitor (onderzoek naar het bereik van papieren dagbladen en tijdschriften) vanaf 2015 uitgebreid is met vragen over digitaal lezen van dagblad- en magazinemerken. Deze vragen kunnen dienen als koppelvariabelen met bronnen over digitaal lezen (uit digitale paneldata). De meting van het digitaal lezen in een panel speelt zich af buiten NOM: DDMM en initiatieven van SKO en Vinex. Ook daarin moeten de juiste koppelvariabelen opgenomen worden die het mogelijk maken om deze data te koppelen met de data van de NOM Print Monitor. NOM is indirect betrokken bij beide initiatieven doordat grote NOM-leden (uitgevers en media-adviesbureaus) in DDMM en Vinex vertegenwoordigd zijn. In de loop van 2015 zal het integratieproces door NOM worden ingericht. We zijn al begonnen De wens om het lezen op digitale platformen te meten (en daarmee het lezen van het totale mediamerk te kunnen rapporteren) bestaat al langer. Al vanaf het begin van 2012 stelt NOM in de NOM Print Monitor vragen over het lezen van dagbladen / magazines op digitale platformen. 54% van alle Nederlanders van 13 jaar en ouder leest weleens een dagblad of magazine digitaal. Dit kunnen we uitsplitsen naar het lezen op verschillende platformen: computer, smartphone, tablet en e-reader. Tabel 1 en 2 laten de penetratie van het digitaal lezen van dagbladen en magazines in de afgelopen twee en een half jaar zien.

4 Tabel 1: het lezen van dagbladen op digitale platformen (Vanaf begin 2013 is de vraagstelling aangepast door extra uitleg met visueel materiaal te gebruiken.) Kunt u aangeven op welke manieren u wel eens een DAGBLAD / KRANT leest of inziet, ook al is dat maar heel af en toe? 2012-I 2012-II 2013-I 2013-II 2014-I 2014-II Op de computer (desktop/laptop/netbook) 33,6% 32,0% 38,7% 36,7% 34,6% 34,3% Op de mobiele telefoon/smartphone 12,1% 13,8% 19,7% 20,2% 21,1% 23,0% Op een tablet (bijv. ipad of Android PC tablet) 8,3% 11,7% 18,8% 21,6% 22,8% 24,2% Op een e-reader 0,3% 0,3% 0,4% 0,3% 0,4% 0,3% Tabel 2: het lezen van magazines op digitale platformen (Vanaf begin 2013 is de vraagstelling aangepast door extra uitleg met visueel materiaal te gebruiken.) Kunt u aangeven op welke manieren u wel eens een TIJDSCHRIFT / MAGAZINE leest of inziet, ook al is dat maar heel af en toe? 2012-I 2012-II 2013-I 2013-II 2014-I 2014-II Op de computer (desktop/laptop/netbook) 9,8% 9,6% 13,5% 12,9% 11,2% 11,3% Op de mobiele telefoon/smartphone 1,8% 2,6% 4,5% 4,6% 4,6% 5,3% Op een tablet (bijv. ipad of Android PC tablet) 3,0% 4,2% 7,2% 7,9% 8,8% 9,2% Op een e-reader 0,2% 0,2% 0,3% 0,2% 0,2% 0,1% Vooral dagbladen lenen zich erg voor het lezen op digitale platformen: 52% van alle Nederlanders van 13 jaar en ouder zegt wel eens een dagblad digitaal te lezen. Dat gebeurt nog steeds meestal op een computer; tablet is sinds de tweede helft 2013 groter dan smartphone. Bij magazines zijn computer en tablet de meest gebruikte devices het grotere scherm leent zich beter voor het overbrengen van beeld en sfeer. Gezien de snel groeiende penetratie van digitaal lezen hebben we in 2014 ook vragen opgenomen over het digitaal lezen van merken dat waren 10 dagbladmerken en 10 magazinemerken waarvan we wisten dat ze zeer actief zijn op digitaal gebied. Na een jaar meting blijken de resultaten bijzonder interessant. En hoewel het hier niet gaat om currency voor print- en internetbereik, maar om gegegevns over het lezen in de afgelopen 12 maanden, geven de resultaten een interessant beeld over het lezen van dagbladen en magazines op verschillende platformen. Grafieken 2 en 3 illustreren de gegevens over het lezen van mediamerken op basis van de NOM Print Monitor 2014-I/2014- II. Grafiek 2: Het lezen van De Telegraaf op papier en digitale platformen: exclusief papier, exclusief digitaal en overlap.

5 Grafiek 3: Het lezen van Voetbal International op papier en digitale platformen: exclusief papier, exclusief digitaal en overlap. Vanaf 2015 is de vragenlijst van de NOM Print Monitor nog verder aangepast om voor alle merken basisinformatie over het lezen op verschillende platformen te verkrijgen. Tegelijkertijd kan deze informatie dienen als koppelvariabele voor de integratie van verschillende bronnen tot het bereik van het totale mediamerk. Censusgegevens (oplage) bij NOM Sinds januari 2015 zijn de activiteiten van HOI ondergebracht bij NOM. Vallen de drie informatiebronnen die nodig zijn om tot het totaal lezen te komen onder verantwoordelijkheid van NOM. De verschillende typen gegevens kunnen zo beter met elkaar in verband gebracht worden. Eén van de eerste stappen die is gezet is een vereenvoudiging van de oplagecategorieën bij print (dit is al in 2014 ingezet). Verder zal in 2015 overgegaan worden naar het rapporteren van voortschrijdende jaargemiddelden in plaats van kwartaalgemiddelden. Daarmee worden oplagegegevens meer in lijn gebracht met bereiksgegevens; de NOM Print Monitor rapporteert eveneens voortschrijdende jaargemiddelden van bereik. Op het gebied van digitale censusdata (oplage) zal voor dagbladen en magazines een nieuwe manier van registreren ontwikkeld worden. In eerste instantie zullen nieuwe definities van digitale replica s opgesteld worden. In het eerste kwartaal van 2015 zal het verzamelen van deze gegevens getest worden met een aantal uitgevers van dagbladen en magazines. Vervolgens zullen de definities voor alle andere digitale producten opgesteld worden. Dit alles zal in nauw overleg met Vinex plaatsvinden om het project zo efficiënt mogelijk in te richten en geen overlap te creëren in de werkzaamheden.

6 NOM is er voor alle uitgevers Uiteindelijk is het goed te benadrukken dat alle uitgevers leden van NOM en HOI gebruik kunnen blijven maken van de diensten van NOM. Uitgevers die beide typen gegevens gebruiken (oplage en bereik) zullen profiteren van de nieuwe strategie waarmee het totaal lezen van merken in kaart wordt gebracht. Uitgevers die alleen aan oplageregistratie meedoen (zoals vakbladen en een aantal magazines) zullen ook voldoende aandacht van NOM krijgen. Wij gaan ervoor zorgen dat de oplageregistratie verder ontwikkeld wordt en dat de relevante gegevens zo efficiënt mogelijk worden verzameld. Niet alleen het combineren van verschillende typen informatie, ook efficiënter inrichten van processen komt ten goede aan de participanten van NOM; het samenvoegen van twee organisaties brengt ook kostenbesparingen met zich mee. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irena Petric, directeur NOM ( , i.petric@nommedia.nl ).

NOM op weg naar het bereik van totale mediamerken

NOM op weg naar het bereik van totale mediamerken NOM op weg naar het bereik van totale mediamerken September 2015 De grens tussen de traditionele media print, televisie en radio is in de afgelopen jaren steeds meer aan het vervagen. Digitale activiteiten

Nadere informatie

NOM op weg naar bereik van mediamerken. MWG JIC Academy 10 november 2015

NOM op weg naar bereik van mediamerken. MWG JIC Academy 10 november 2015 NOM op weg naar bereik van mediamerken MWG JIC Academy 10 november 2015 NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia): uitgangspunten In 2014 heeft het NOM bestuur de nieuwe strategie bepaald: het doel is het meten

Nadere informatie

Plannen op WordFeud, het kan nu!

Plannen op WordFeud, het kan nu! DDMM Nieuwsbrief 2, augustus 2014 Bereik en time spent per platform Online Bankieren Bereik per VINEX- participant Over het DDMM- onderzoek 2 3 6 8 Plannen op WordFeud, het kan nu! Grafiek 1: profiel Wordfeudspeler

Nadere informatie

Nieuwsmedia profiteren van opmars tablet en smartphone

Nieuwsmedia profiteren van opmars tablet en smartphone Nieuwsmedia profiteren van opmars tablet en smartphone Nieuwsmedia profiteren van de opmars van digitale devices. Het aantal gebruikers van tablets is in december 2011 gestegen tot ruim 1,7 miljoen Nederlanders,

Nadere informatie

NOM handleiding dashboard abonnees

NOM handleiding dashboard abonnees NOM handleiding dashboard abonnees Hieronder treft u de handleiding voor het NOM dashboard voor abonnees. Onderdelen NOM dashboard Het NOM dashboard is een gebruiksvriendelijke tool die toegang biedt tot

Nadere informatie

Presentatie Irena Petric

Presentatie Irena Petric Presentatie Irena Petric NOM KIDS MONITOR NOM GfK 2014 NOM Kids Monitor 4 februari 2014 1 Even voorstellen Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) Joint Industry Committee: samenwerking van uitgevers van

Nadere informatie

Online bereik blijft op niveau in de zomer

Online bereik blijft op niveau in de zomer DDMM Nieuwsbrief 5, september 2014 Bezoekaandeel per platform Media Imperatives Internet VINEX Merken top 25 Over het DDMM- onderzoek 3 4 6 7 Online bereik blijft op niveau in de zomer De zomervakantie

Nadere informatie

NOM HAH-KRANTEN MONITOR GfK 2016 NOM HAH-kranten Monitor November 2016

NOM HAH-KRANTEN MONITOR GfK 2016 NOM HAH-kranten Monitor November 2016 NOM HAH-KRANTEN MONITOR 2016 1 Voorwoord NOM NOM HAH-kranten Monitor 2016 is de tweede editie van dit bereiksonderzoek, dat in amper twee jaar is uitgegroeid tot de standaard voor mediaplanning van advertentiecampagnes

Nadere informatie

NOM handleiding gratis dashboard

NOM handleiding gratis dashboard NOM handleiding gratis dashboard Hieronder treft u de handleiding voor het gratis NOM dashboard. Onderdelen NOM dashboard Het NOM dashboard is een gebruiksvriendelijke tool die toegang biedt tot alle beschikbare

Nadere informatie

lles over print Informatie over dagbladen en tijdschriften voor de advertentiemarkt

lles over print Informatie over dagbladen en tijdschriften voor de advertentiemarkt lles over print Informatie over dagbladen en tijdschriften voor de advertentiemarkt Inhoudsopgave 1. Voorwoord.....................................................................................................4

Nadere informatie

HET VIDEODATA INTEGRATIE MODEL: TOELICHTING OP DE KIJKCIJFERFABRIEK, DE ELEMENTEN EN HUN RELATIES VERSLAG BUREAUACTIVITEITEN

HET VIDEODATA INTEGRATIE MODEL: TOELICHTING OP DE KIJKCIJFERFABRIEK, DE ELEMENTEN EN HUN RELATIES VERSLAG BUREAUACTIVITEITEN SKO-VIM PRAKTISCHE TOELICHTING HET VIDEODATA INTEGRATIE MODEL: TOELICHTING OP DE KIJKCIJFERFABRIEK, DE ELEMENTEN EN HUN RELATIES VERSLAG BUREAUACTIVITEITEN In 2013 heeft SKO haar nieuwe strategie voor

Nadere informatie

NOM Print & Doelgroep Monitor

NOM Print & Doelgroep Monitor NOM Print & Doelgroep Monitor NOM gebruikersbijeenkomst 8 december 2016 GfK Media Measurement Agenda 1 2 3 4 Opzet van het onderzoek Steekproeven Vragenlijst en bereiksmeting NPM Verwerking en DGM DGM

Nadere informatie

Rapportage Intomart GfK Voor Cebuco juni 2013

Rapportage Intomart GfK Voor Cebuco juni 2013 Rapportage Intomart GfK Voor Cebuco juni 2013 Intomart GfK 2013 Trends in digitale Media Juni 2013 1 Inhoud De apparaten Gebruik van de apparaten Apps De digitale dagbladlezer Volgen van het nieuws Key

Nadere informatie

NOM handleiding gratis dashboard

NOM handleiding gratis dashboard NOM handleiding gratis dashboard Hieronder treft u de handleiding voor het gratis NOM dashboard. Onderdelen NOM dashboard Het NOM dashboard is een gebruiksvriendelijke tool die toegang biedt tot alle beschikbare

Nadere informatie

Top 100 online titels nader bekeken

Top 100 online titels nader bekeken DDMM Nieuwsbrief 3, augustus 2014 Effecten WK Voetbal TV en Online Video Top 25 merken Over het DDMM- onderzoek 3 4 6 8 Top 100 online titels nader bekeken Sinds de metingen van DDMM zijn er voor de Nederlandse

Nadere informatie

NOM HAH-BLADEN MONITOR GfK 2015 NOM HAH-bladen Monitor Januari 2015

NOM HAH-BLADEN MONITOR GfK 2015 NOM HAH-bladen Monitor Januari 2015 NOM HAH-BLADEN MONITOR 2014 1 Voorwoord NOM Vijf uitgevers van huis-aan-huisbladen (A&C Media, BDU media, Holland Media Combinatie, NDC mediagroep en Wegener Media) hebben besloten om een gezamenlijk bereiksonderzoek

Nadere informatie

Rapportage 2015 Media Standaard Survey (MSS)

Rapportage 2015 Media Standaard Survey (MSS) Rapportage 215 Media Standaard Survey (MSS) 23 februari 216 Auteursrecht voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken

E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Rapport E-boeken in de Nederlandse bibliotheken Een onderzoek naar de behoefte van Nederlanders over de uitleen van e- boeken in bibliotheken Project: 16013937 Datum: 8 maart 2016 Aanleiding, doelgroep

Nadere informatie

DDMM meet nu ook mobiel bereik

DDMM meet nu ook mobiel bereik DDMM Nieuwsbrief 1, juli 2014 Bereik en bezoeken per platform Tijdsbesteding online Top 25 merken naar platform Over het DDMM- onderzoek 2 3 6 8 DDMM meet nu ook mobiel bereik Sinds april 2014 meet DDMM

Nadere informatie

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD 1 E RELEASE FUSIEDATA (GEBRUIKERSBROCHURE) Alles uit deze brochure mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, maar alleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde

Nadere informatie

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT

Trends in Digitale Media december 2014. SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT Trends in Digitale Media december 2014 SPOT publicatie GfK onderzoek in samenwerking met KVB SMB, PMA, RAB, en SPOT TV kijken via smartphone 75% gegroeid Vorig jaar december concludeerde SPOT dat TV kijken

Nadere informatie

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV

Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Trends in Digitale Media; nieuwe opportunities voor TV Second screen breekt definitief door Het aantal bezitters van ipads en andere tablets is per december 2011 gestegen tot 1.7 miljoen Nederlanders (14%

Nadere informatie

GfK DAM PROJECTBESCHRIJVING

GfK DAM PROJECTBESCHRIJVING GfK DAM PROJECTBESCHRIJVING GfK DAM PROJECTBESCHRIJVING 1. Panelwerving GfK DAM is een bereiksonderzoek, waarin sinds 2013 het digitale gedrag van de Nederlandse bevolking wordt onderzocht: welke websites

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Uitgeverijen Uitgeverijen zijn onderverdeeld naar het soort product dat ze aanbieden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar dagbladen, boeken, tijdschriften, vakbladen en elektronische media. Ook wordt

Nadere informatie

TV kijken op elk platform

TV kijken op elk platform DDMM Nieuwsbrief 7, november 2014 Paneldata en statistiekpakketten, de verschillen 2 DDMM en meten met ios8 4 VINEX Merken top 25 naar geslacht 5 Over het DDMM- onderzoek 6 TV kijken op elk platform Op

Nadere informatie

Waarom verdient ons onderzoek een AMMA?

Waarom verdient ons onderzoek een AMMA? Waarom verdient ons onderzoek een AMMA? 1 Het Onderzoek: Van Bladbereik naar Merkenbereik Marion Appel, Intomart GfK Swantje Brennecke, Stichting DMS 2 Uniek in bereiksonderzoek in Nederland: Het Media

Nadere informatie

METEN VAN ONLINE KIJKCIJFERS

METEN VAN ONLINE KIJKCIJFERS METEN VAN ONLINE KIJKCIJFERS PROGRAMMACONTENT Alles uit deze brochure mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, maar alleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde van vermelding van: Bron: Stichting

Nadere informatie

GfK 2013 Trends in digitale Media December 2013 1

GfK 2013 Trends in digitale Media December 2013 1 GfK 2013 Trends in digitale Media December 2013 1 Inhoud 1. Bezit apparaten 2. De digitale dagbladlezer 3. Volgen van het nieuws 4. Gebruik apps 5. Onderzoeksverantwoording GfK 2013 Trends in digitale

Nadere informatie

Tabel: Weleens lezen van dagbladen en tijdschriften op digitale platformen NPM 2014-I/2014-II

Tabel: Weleens lezen van dagbladen en tijdschriften op digitale platformen NPM 2014-I/2014-II PERSBERICHT Amsterdam, 19 maart 2015 Nieuwe bereikscijfers van dagbladen en publiekstijdschriften Op 19 maart publiceert NOM nieuwe bereikscijfers in de NOM Print Monitor 2014-I/2014-II. Deze publicatie

Nadere informatie

Thuiswinkelen en tablet gaan goed samen

Thuiswinkelen en tablet gaan goed samen DDMM Nieuwsbrief 4, augustus 2014 Mobiele metingen stabiel Bereiksopbouw van sites en apps Bancaire apps vergeleken Over het DDMM- onderzoek 3 4 5 6 Thuiswinkelen en tablet gaan goed samen Consumenten

Nadere informatie

Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager

Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager Print & Tablets A healthy future together. Nancy Detrixhe, Research Manager Tijdschriften lezen. Totale consumptie van magazine content stijgt. Since I began reading magazines in electronic form,

Nadere informatie

GFK TRENDS IN DIGITALE MEDIA

GFK TRENDS IN DIGITALE MEDIA GFK TRENDS IN DIGITALE MEDIA Onderzoek van Intomart GfK in samenwerking met Cebuco, C1000, GAU, PMA, RAB en SPOT December 2012 Intomart GfK 2012 Trends in digitale Media December 2012 1 De apparaten Intomart

Nadere informatie

Connecting the dots. Mirte van Deursen (RTL) & Inge Monsees (GfK) MIE 2018

Connecting the dots. Mirte van Deursen (RTL) & Inge Monsees (GfK) MIE 2018 Connecting the dots Mirte van Deursen (RTL) & Inge Monsees (GfK) MIE 2018 Content kijken blijft 300 Lineair TV Uitgesteld kijken SVOD Overige OLV (incl. catch-up) 250 200 150 100 50 0 2017 2025 Bron:

Nadere informatie

GfK DAM PROJECTBESCHRIJVING

GfK DAM PROJECTBESCHRIJVING GfK DAM PROJECTBESCHRIJVING GfK DAM PROJECTBESCHRIJVING 1. Panelwerving GfK DAM is een bereiksonderzoek, waarin sinds 2013 het digitale gedrag van de Nederlandse bevolking wordt onderzocht: welke websites

Nadere informatie

Algemeen beeld van het Belgische media landschap ten opzichte van het Nederlandse thuisland. Door Joost Istha & Marijke Haccour

Algemeen beeld van het Belgische media landschap ten opzichte van het Nederlandse thuisland. Door Joost Istha & Marijke Haccour Algemeen beeld van het Belgische media landschap ten opzichte van het Nederlandse thuisland Door Joost Istha & Marijke Haccour Inleiding vs. Er is veel vergelijkbaar. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Nadere informatie

NOM REGIO MONITOR 2019

NOM REGIO MONITOR 2019 NOM REGIO MONITOR 2019 GfK NOM Regio Monitor Juni 2019 1 Voorwoord NOM Sinds begin 2017 is de samenwerking tussen vijf HAH-kranten uitgevers (BDU media, De Persgroep Nederland, NDC mediagroep, Mediahuis

Nadere informatie

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD

TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD TV EN ONLINE KIJKCIJFERS GEFUSEERD FUSIEDATA (GEBRUIKERSBROCHURE) Alles uit deze brochure mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, maar alleen onder de uitdrukkelijke voorwaarde van vermelding

Nadere informatie

METEN VAN KIJKGEDRAG NAAR ONLINE VIDEO ADVERTISING

METEN VAN KIJKGEDRAG NAAR ONLINE VIDEO ADVERTISING METEN VAN KIJKGEDRAG NAAR ONLINE VIDEO ADVERTISING 1 E RELEASE ONLINE VIDEO CAMPAGNEDATA Alles uit deze brochure mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt, maar alleen onder de uitdrukkelijke

Nadere informatie

De Telegraaf De feiten

De Telegraaf De feiten Platform Dagblad De Telegraaf Website Telegraaf.nl De Telegraaf Mobiel De Telegraaf Tablet De Telegraaf Glossy s Specials Redactionele pijlers Nieuws Sport Finance Entertainment Informatie en reserveren

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015 RAPPORT Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2015 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 02-02-2016 Pagina

Nadere informatie

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf!

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Online digitaal bladerpdf Gratis bladerpdf Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Geschikt voor: Online bladerpdf (bladersysteem) Is uw boek of brochure eindelijk

Nadere informatie

PERSBERICHT. Amsterdam, 18 september 2014

PERSBERICHT. Amsterdam, 18 september 2014 PERSBERICHT Amsterdam, 18 september 2014 Nieuwe bereikscijfers van dagbladen en publiekstijdschriften Op 18 september publiceert NOM nieuwe bereikscijfers in de NOM Print Monitor 2013-II/2014-I. Deze publicatie

Nadere informatie

NOBO Launch! Korte toelichting op opzet / output van de nieuwe online planning standaard MWG Onderzoek: Amsterdam Datum: 29 november 2016

NOBO Launch! Korte toelichting op opzet / output van de nieuwe online planning standaard MWG Onderzoek: Amsterdam Datum: 29 november 2016 NOBO Launch! Korte toelichting op opzet / output van de nieuwe online planning standaard MWG Onderzoek: Amsterdam Datum: 29 november 2016 Inhoud A. Doel B. Algemene setup; hoe werkt het op hoofdlijnen?

Nadere informatie

De Telegraaf De feiten

De Telegraaf De feiten Platform Dagblad De Telegraaf Website Telegraaf.nl De Telegraaf Mobiel De Telegraaf Tablet De Telegraaf Glossy s Specials Redactionele pijlers Nieuws Sport Finance Entertainment Informatie en reserveren

Nadere informatie

Het Onderzoek: Van Bladbereik naar Merkenbereik. Marion Appel, Intomart GfK

Het Onderzoek: Van Bladbereik naar Merkenbereik. Marion Appel, Intomart GfK Het Onderzoek: Van Bladbereik naar Merkenbereik Marion Appel, Intomart GfK Intomart GfK DMS 2013 1 Uniek in bereiksonderzoek in Nederland: Het Media Merk Centraal 2 Nieuwe aanpak van de Decision Maker

Nadere informatie

Moving Pictures 2013. Audiovisuele content in Nederland nader bekeken.

Moving Pictures 2013. Audiovisuele content in Nederland nader bekeken. % Nederlanderss die wel eens naar avcontent kijken % Nederlanders die wel eens naar av-content kijken Moving Pictures 2013. Audiovisuele content in Nederland nader bekeken. Voor de derde keer op rij publiceert

Nadere informatie

Rapportage 2012 Media Standaard Survey (MSS)

Rapportage 2012 Media Standaard Survey (MSS) Rapportage 212 Media Standaard Survey (MSS) Februari 213 Auteursrecht voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

The New News Consumer Bevindingen survey

The New News Consumer Bevindingen survey The New News Consumer Bevindingen survey November 0 Auteurs: Prof. Irene Costera Meijer, Prof. Marcel Broersma, Dr. Martijn Kleppe, Dr. Anna Van Cauwenberge, Dr. Chris Peters, Joëlle Swart, Tim Groot Kormelink.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 9 oktober 2014. Agendapunt : 13 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J.

Raadsvoorstel. Vergadering : 9 oktober 2014. Agendapunt : 13 : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J. Raadsvoorstel Vergadering : 9 oktober 2014 Agendapunt : 13 Status : Besluitvormend Programma : (1) Algemeen Bestuur Portefeuillehouder : E.J. ter Keurs Behandelend ambt. : Ed Stoelinga E-mail : estoelinga@t-diel.nl

Nadere informatie

Elke abonnee telt. Frank Eijken Commercieel directeur FD Mediagroep

Elke abonnee telt. Frank Eijken Commercieel directeur FD Mediagroep Elke abonnee telt Frank Eijken Commercieel directeur FD Mediagroep De merken van de FD Mediagroep Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio zijn de twee krachtige, journalistieke nieuwsmerken van de FD

Nadere informatie

Januari 2011 nl. Diagnose Informatie Systeem

Januari 2011 nl. Diagnose Informatie Systeem Januari 2011 nl Diagnose Informatie Systeem Inhoud Introductie Voordelen Het systeem in het kort Kosten Demonstratie Introductie DiagnoseIS is een interactief platform voor het afnemen, scoren en rapporteren,

Nadere informatie

1 Wat moeten de krantenuitgevers doen?

1 Wat moeten de krantenuitgevers doen? 1 Wat moeten de krantenuitgevers doen? Themabericht: De Nederlandse krantensector De Nederlandse krantensector is een sterk geconcentreerde sector. De belangrijkste ontwikkelingen waar zij op dit moment

Nadere informatie

Rapportage 2014 Media Standaard Survey (MSS)

Rapportage 2014 Media Standaard Survey (MSS) Rapportage 214 Media Standaard Survey (MSS) 2 maart 215 Auteursrecht voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Rapportage 2014 Media Standaard Survey (MSS)

Rapportage 2014 Media Standaard Survey (MSS) Rapportage 214 Media Standaard Survey (MSS) 2 maart 215 Auteursrecht voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET GEFUSEERDE KIJKCIJFERS: NIEUWE METRICS

AAN DE SLAG MET GEFUSEERDE KIJKCIJFERS: NIEUWE METRICS AAN DE SLAG MET GEFUSEERDE KIJKCIJFERS: NIEUWE METRICS CROSSMEDIALE FUSIERESULTATEN Door middel van Fusie / Statistische techniek Niet gemeten TV- kijkgedrag in Online bestand aanvullen op basis van gedrag

Nadere informatie

NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia) Postbus AA Amsterdam Zuidoost T (020) I E

NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia) Postbus AA Amsterdam Zuidoost T (020) I  E NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia) Postbus 12040 1100 AA Amsterdam Zuidoost T (020) 820 4434 I www.nommedia.nl E nom@nommedia.nl INHOUD 1 AANMELDEN EN OPZEGGEN 3 2 WERKWIJZE 5 3 GEBRUIK HOI KEURMERK

Nadere informatie

Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland

Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland Moving Pictures: kijken naar audiovisuele content in Nederland Sinds de opkomst van breedband internet en mobiele devices als de smartphone en tablet hebben Nederlanders meer mogelijkheden om naar audiovisuele

Nadere informatie

Trends in Digitale Media 2012

Trends in Digitale Media 2012 Trends in Digitale Media 2012 Onderzoek naar bezit en gebruik mobiele devices Intomart Gfk in samenwerking met Cebuco, GAU, PMA, RAB en SPOT Selectie uit resultaten door SPOT Meer schermen versterkt positie

Nadere informatie

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht Analyse Inleiding Bij het beoefenen van karate zijn er meerdere trainingsvormen. Een individuele trainingsvorm is de kata, waar een vast

Nadere informatie

App creation made simple!

App creation made simple! App creation made simple! VAN PRINT NAAR APPS Pieter van der Kruijf Accountmanager @ LayerGloss In m n functie als Accountmanager binnen LayerGloss spreek ik veel klanten, waaronder veel uitgevers, die

Nadere informatie

Een online jaarverslag maken

Een online jaarverslag maken Een online jaarverslag maken Index Voordelen van een online jaarverslag 3 Voordelen 3 Online jaarverslag in 4 eenvoudige stappen 4 Creëer draagvlak binnen je organisatie 4 Doelen en strategie vertalen

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 RAPPORT Pagina 27 van 30 `` STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2014 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 26-01-2015

Nadere informatie

Rapportage 2013 Media Standaard Survey (MSS)

Rapportage 2013 Media Standaard Survey (MSS) Rapportage 213 Media Standaard Survey (MSS) 4 maart 214 Auteursrecht voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013. Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013. Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013 RAPPORT Pagina 27 van 30 `` STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2013 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 03-02-2014

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Festival Monitor App. Probleemomgeving

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Festival Monitor App. Probleemomgeving Onderzoeksopdracht Crossmedialab Festival Monitor App Probleemomgeving Het Lectoraat Crossmedia Business (beter bekend als het Crossmedialab) heeft in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar festivals.

Nadere informatie

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES

WHITEPAPER. Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme ONLINE MAGAZINES WHITEPAPER ONLINE MAGAZINES Waarom een online magazine? Welke voordelen zijn er te behalen? Inhoud & bladritme INTRODUCTIE Je hebt deze whitepaper gedownload omdat je geïnteresseerd bent in online magazines.

Nadere informatie

wat is LINDA. MAGAZINE LINDA. SPECIALS LINDANIEUWS.NL LINDA. MOBIELE APP LINDA. SOCIAL MEDIA LINDA. BOEKEN LINDA.FOUNDATION

wat is LINDA. MAGAZINE LINDA. SPECIALS LINDANIEUWS.NL LINDA. MOBIELE APP LINDA. SOCIAL MEDIA LINDA. BOEKEN LINDA.FOUNDATION 2014 top H&M rok MOAM pumps JIMMY CHOO bij SHOEBALOO 1051390_Groot interview.indd 27 20-12-13 13:36 wat is l 27 MAGAZINE SPECIALS LINDANIEUWS.NL MOBIELE APP SOCIAL MEDIA BOEKEN FOUNDATION TEGENDRAADS&EIGENWIJS

Nadere informatie

2nd, 3th en Xth Screen

2nd, 3th en Xth Screen MIE 2012 2nd, 3th en Xth Screen Verzorgd door Bas de Vos directeur SKO Paul van Niekerk directeur Media Intomart GfK Moving Pictures: NL 2011 Presentatie voor MIE Bas de Vos Directeur SKO MIE 2012 De kijkcijfers

Nadere informatie

Leefstijlen en hun tijdbesteding!

Leefstijlen en hun tijdbesteding! Leefstijlen en hun tijdbesteding! Door Paul van Niekerk Directeur SPOT Amsterdam, 24 11 2010 Basis idee van de NPO leefstijlen: Segmentatie op basis van leeftijd, geslacht en welstand is niet meer voldoende.

Nadere informatie

De marketingorganisatie van de Nederlandse dagbladen en dagbladportals

De marketingorganisatie van de Nederlandse dagbladen en dagbladportals De marketingorganisatie van de Nederlandse dagbladen en dagbladportals De dagbladsites 2 STIR meet het bereik van websites STIR Webmeter is dé currency voor bereik aangesloten sites. Cebuco is sinds 2007

Nadere informatie

NOM Accountantsprotocol oplagecijfers ten behoeve van de accountantscontrole NOM oplagecijfers

NOM Accountantsprotocol oplagecijfers ten behoeve van de accountantscontrole NOM oplagecijfers NOM Accountantsprotocol oplagecijfers ten behoeve van de accountantscontrole NOM oplagecijfers Versie 2018 NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia) Postbus 22032 1100 CA Amsterdam Zuidoost T (020) 8204434

Nadere informatie

In het hoofd van de gebruiker. Resultaten Lezersonderzoek Digitaal lezen Ereadingevent Lessius Mechelen 9 juni 2011

In het hoofd van de gebruiker. Resultaten Lezersonderzoek Digitaal lezen Ereadingevent Lessius Mechelen 9 juni 2011 In het hoofd van de gebruiker Resultaten Lezersonderzoek Digitaal lezen Ereadingevent Lessius Mechelen 9 juni 2011 1 Situering o IWT onderzoeksproject Van e-reader tot e- reading o 35 bedrijven/organisaties

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Introductie HOI 2.0 George Bohlander Directeur HOI

Introductie HOI 2.0 George Bohlander Directeur HOI Introductie HOI 2.0 George Bohlander Directeur HOI HOI presentatie Basics HOI Belang van HOI voor de markt Marktsituatie print HOI 2.0 Digitaal: Nieuwe digitale opzet Print: Décomplexering HOI, Instituut

Nadere informatie

PERSBERICHT. Amsterdam, 20 maart 2014

PERSBERICHT. Amsterdam, 20 maart 2014 PERSBERICHT Amsterdam, 20 maart 2014 NOM Print Monitor: nieuwe rapportage van het bereik van dagbladen en tijdschriften Op 20 maart publiceert NOM de NOM Print Monitor 2013-I/2013-II. Deze nieuwe publicatie

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK JAARRAPPORT ONLINE 2 016

STICHTING KIJKONDERZOEK JAARRAPPORT ONLINE 2 016 STICHTING KIJKONDERZOEK JAARRAPPORT ONLINE 2016 JAARRAPPORT ONLINE 2 016 STICHTING KIJKONDERZOEK Jaarrapport online 2016 AMSTERDAM 26-1-2017 Pagina 2 van 29 NOOT Dit rapport heeft betrekking op het online

Nadere informatie

Tilburg Studentenstad

Tilburg Studentenstad Tilburg Studentenstad Je doet een bestuursjaar of bent lid van een commissie bij een Tilburgse studentenorganisatie. Dan wil je iets betekenen voor je vereniging. Misschien wil je jouw vereniging nog meer

Nadere informatie

Media:Tijd 2014 Een nader blik op het scherm

Media:Tijd 2014 Een nader blik op het scherm Media:Tijd 2014 Een nader blik op het scherm INHOUD: - Inleiding - Een gemiddelde dag - Tijd verdeeld over media - De mannen versus de vrouwen - De jongeren versus de ouderen - Multi versus single tasking

Nadere informatie

Het profiel van de ondernemer in Nederland

Het profiel van de ondernemer in Nederland Het profiel van de ondernemer in Nederland (bedrijven 2-50 werknemers) Swantje Brennecke Directeur Stichting DMS Korte uitleg onderzoek: Decision Makers Survey Representatief voor zakelijke beslissers

Nadere informatie

Mediagedrag van nu en de toekomst

Mediagedrag van nu en de toekomst Mediagedrag van nu en de toekomst Agenda Inleiding Gebeurtenissen & informatiebronnen Reden raadplegen informatiebronnen Perceptie informatiebronnen Samenvatting & aanbevelingen Waarom dit onderzoek? Verwachting

Nadere informatie

HOI STOPPERS voorbeelden

HOI STOPPERS voorbeelden HOI STOPPERS voorbeelden 1/1 Advertentie eigen cover resultaat 1 2 00.000 lorem IpSUm Oplage xxxx 27.666 TOTaal VerSpreIDe Oplage 2012 Q4 door uitgever in te vullen 3 100% betrouwbare oplagecijfers? Alleen

Nadere informatie

Media in de kinderopvang een onderzoek naar media en beleid in de kinderopvang

Media in de kinderopvang een onderzoek naar media en beleid in de kinderopvang Media in de kinderopvang een onderzoek naar media en beleid in de kinderopvang Wij kiezen er heel bewust voor om bepaalde digitale media te gebruiken, maar de interactie met de Pedagogisch medewerker is

Nadere informatie

2016 TARIEFKAART. x (x ) = CAMPAGNEPRIJS PRINT ONLINE

2016 TARIEFKAART. x (x ) = CAMPAGNEPRIJS PRINT ONLINE 2016 TARIEFKAART TMG heeft per dag verschillende touchpoints met consumenten. Zo n 7 miljoen verschillende Nederlanders bedienen we per dag met onze media middels de verschillende platforms en devices.

Nadere informatie

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND Pagina 27 van 30

STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2016 RAPPORT Pagina 27 van 30 STICHTING KIJKONDERZOEK TV IN NEDERLAND 2016 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY AMSTERDAM 30-01-2017 Pagina

Nadere informatie

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3 Rapportage Burgerpanel meting 3: Juni 2013 In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Horst aan de Maas Dhr. F. Geurts Utrecht, juli 2013 DUO Market Research drs. Aart van Grootheest drs. Marjan den Ouden

Nadere informatie

Mediabeleving 2011/12. De resultaten van de vierde editie!!

Mediabeleving 2011/12. De resultaten van de vierde editie!! Mediabeleving 11/12 De resultaten van de vierde editie!! Invloed aandacht en waardering De sterke punten van dagbladen komen nog beter tot hun recht als men met bovengemiddelde aandacht leest en het dagblad

Nadere informatie

Uitkomsten van het nieuwe. printbereiksonderzoek. NOM Print Monitor over. heel 2007

Uitkomsten van het nieuwe. printbereiksonderzoek. NOM Print Monitor over. heel 2007 1 NOM Printmonitor jan - dec 2007 Uitkomsten van het nieuwe printbereiksonderzoek NOM Print Monitor over heel 2007 De marketingorganisatie van de betaalde Nederlandse dagbladen en dagbladportals 1 2 NOM

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Qsuite in een mobiele applicatie. Geschikt voor telefoon en tablet

Qsuite in een mobiele applicatie. Geschikt voor telefoon en tablet Qsuite in een mobiele applicatie Geschikt voor telefoon en tablet Er is geen stoppen meer aan Het internetgebruik in de wereld neemt iedere dag toe. IT is overal,. Internet is steeds meer, vaker en sneller

Nadere informatie

De digitale kloof in twee dimensies. Marie-Anne Moreas & Jan Pickery (SVR)

De digitale kloof in twee dimensies. Marie-Anne Moreas & Jan Pickery (SVR) De digitale kloof in twee dimensies Een verdiepende en SEIZOEN verbredende 2011-2012 kloof Marie-Anne Moreas & Jan Pickery (SVR) Inhoud VERSCHILLEN BEVOLKINGSGROEPEN IN HUN MEDIABEZIT EN IN HUN MEDIAGEBRUIK?

Nadere informatie

8180.nl/scnr. Alkmaar Smart City.

8180.nl/scnr. Alkmaar Smart City. 8180.nl/scnr Alkmaar Smart City. Alkmaar online aanwezig? In de tweede helft van dit jaar is het aantal bezitters van apparaten, zoals tablets, smartphones en Smart TV's, gelijk gebleven ten opzichte van

Nadere informatie

HOI STOPPERS voorbeelden

HOI STOPPERS voorbeelden HOI STOPPERS voorbeelden 1/1 Advertentie eigen cover werkbestand resultaat 1 2 00.000 TOTAAL VERSPREIDE OPLAGE XXXX PRINT door uitgever in te vullen 3 100% betrouwbare oplagecijfers? Alleen met het HOI

Nadere informatie

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn

Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Leuk en veilig op social media, hoe doe je dat? Twitter, Facebook, LinkedIn Social media voor ouderen? 2 S o c i a l e n e t w e r k e n Communicatie tussen mensen, bedrijven en organisaties in een online

Nadere informatie

NOM Controleprotocol oplagecijfers ten behoeve van de accountantscontrole NOM oplagecijfers

NOM Controleprotocol oplagecijfers ten behoeve van de accountantscontrole NOM oplagecijfers NOM Controleprotocol oplagecijfers ten behoeve van de accountantscontrole NOM oplagecijfers Versie 2017 NOM (Nationaal Onderzoek Multimedia) Postbus 12040 1100 AA Amsterdam Zuidoost T (020) 8204434 I www.nommedia.nl

Nadere informatie

NOM Print Monitor 2009-II/2010-I

NOM Print Monitor 2009-II/2010-I NOM Print Monitor 2009-II/2010-I Leesduur dagbladen 2010-I 24276 1 oktober 2010 Irena Petrič - NOM Alke Bassler - Intomart GfK INHOUD Pagina 1. Toelichting 3 2. Leesduur dagbladen 2010-I 5 Auteursrecht

Nadere informatie

Reclame impact van het digitale dagblad versus het papieren dagblad. Stephan van Velthoven Mirjam Hooghuis

Reclame impact van het digitale dagblad versus het papieren dagblad. Stephan van Velthoven Mirjam Hooghuis Reclame impact van het digitale dagblad versus het papieren dagblad Stephan van Velthoven Mirjam Hooghuis 0 Steeds meer media convergeren, het dagbladmerk centraal Dagbladmerken multichannel beschikbaar...

Nadere informatie

Trendsvormers. Hoe de nieuwe mode- consument zich informeert en de trend bepaalt. Ranking van reclame- en redactionele bronnen / Mode

Trendsvormers. Hoe de nieuwe mode- consument zich informeert en de trend bepaalt. Ranking van reclame- en redactionele bronnen / Mode Trendsvormers Hoe de nieuwe mode- consument zich informeert en de trend bepaalt Ranking van reclame- en redactionele bronnen / Mode September Sanoma Afdeling Sales Uitgevers 2008 Bron: Rapportage Trendsvormers

Nadere informatie

ES SKO Jaarraportage 2009. TV in Nederland

ES SKO Jaarraportage 2009. TV in Nederland ES SKO Jaarraportage 2009 TV in Nederland SKO TV IN NEDERLAND 2012 ONTWIKKELINGEN IN TV BEZIT EN TV GEBRUIK MEDIA STANDAARD SURVEY Amstelveen 01-02-2013 Auteursrecht voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

Factsheet Enterprise Mobility

Factsheet Enterprise Mobility Factsheet Enterprise Mobility www.vxcompany.com Informatie willen we overal, altijd en op elk device beschikbaar hebben. Privé, maar zeker ook zakelijk. Met het gebruik van mobile devices zoals smartphones

Nadere informatie