Ik stuur u hierbij een bijlage waarin e.e.a. staat uitgelegd wat de plannen zijn van Kamerijck.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ik stuur u hierbij een bijlage waarin e.e.a. staat uitgelegd wat de plannen zijn van Kamerijck."

Transcriptie

1 Oorspronkelijk bericht----- Van: Stadhuis Verzonden: wo :14 Onderwerp: FW: Terrein Recreatieschap aan het Oortjespad Bijlage: Visie Oortjespad.doc Aan: Plukaard, Wendy Van: Geldorp, Erwin Verzonden: dinsdag 5 februari :52 Aan: Stadhuis Onderwerp: FW: Terrein Recreatieschap aan het Oortjespad gaarne inboeken op raad Met vriendelijke groet, E.M. (Erwin) Geldorp Griffier Gemeente Woerden / geldorp.e@woerden.nl of raadsgriffie@woerden.nl Gemeente Woerden Postbus 45, 3440 AA Woerden Blekerijlaan 14, 3447 GR Woerden gemeenteraad.woerden.nl Van: Verzonden: dinsdag 5 februari :39 Aan: raadsleden@woerden.nl Onderwerp: Fw: Terrein Recreatieschap aan het Oortjespad Geachte raadsleden, Ik maak mij nog steeds zeer veel zorgen over de toekomst van Kinderboerderij Oortjespad. Van een aantal mensen uit de raad en mensen die daar dichtbij staan wordt mij op het hart gedrukt dat er een kleinschalige aanpassing komt op het terrein van recreatieschap Midden- Nederland en dus bij kinderboerderij Oortjespad. Ik stuur u hierbij een bijlage waarin e.e.a. staat uitgelegd wat de plannen zijn van Kamerijck. U mag, nee u moet weten: ik vind het nog al wat, nadat ik dit gelezen had. Maar bij kleinschalige recreatie blijft het zeker niet!!! En bent u op de hoogte van het bestaan van een contract waarin staat wat wel en wat niet mag met het terrein. Ik verzoek u daarom vriendelijk de bijlage goed door te lezen en nog eens goed na denkt!!

2 2 Tevens wil ik nog het volgende aan u kwijt: Heeft u wel door/ nagedacht over de fietsers op het Oortjespad? Gemeente Woerden u draait straks op voor de kosten van een fietspad! De uitbreiding voor recreatie is hier niet aan de orde. Het is pure uitbreiding van een bedrijf. (Uitbreiding van te organiseren "grotere" evenementen tot 400 personen heeft niets te maken met recreatie) Ik zie dit puur als zelfverrijking. In afwachting van uw reaktie, verblijf ik, Met vriendelijke groet,

3 3 Ontwikkeling recreatiegebied Oortjespad Er zijn op dit moment een aantal ontwikkelingen in recreatiegebied Oortjespad die vragen om een aanpassing van het bestemmingsplan. Allereerst, en het meest urgent, is dat de uitbreiding van Kameryck die door een uitspraak van de rechter stil is komen te liggen. In het huidige bestemmingsplan staat het nieuwe gebouw niet ter discussie maar wel het gebruik ervan. Binnen de huidige functieomschrijving is een gezonde (jaarrond-)exploitatie niet mogelijk. Daarom moet in het nieuwe bestemmingsplan een andere functieomschrijving komen die wel een gezonde bedrijfsvoering van Kameryck (in alle seizoenen) mogelijk maakt. Het moge duidelijk zijn dat men zo snel mogelijk weer de bouw van de uitbreiding wil hervatten. Op pagina 6 e.v. wordt dit verder toegelicht. Daarnaast heeft het Recreatieschap Stichtse Groenlanden samen met recreatiecentrum Kameryck een plan ontwikkeld om het recreatiegebied een face lift te geven. Er zijn plannen voor een aantal nieuwe speelvoorzieningen en een pannenkoekenrestaurant. Tevens komt er een nieuwe beheerstructuur met een duurzaam financieringsmodel voor beheer en onderhoud. De beheerslasten worden drastisch verlaagd. Hiermee wordt ook tegemoet gekomen aan de bezuinigingsdruk bij de overheid. Centrale gedachte in het nieuwe model is dat de economisch sterke (commerciële) onderdelen de zwakke (publieke) onderdelen op de been houden. Partijen streven ernaar om zoveel mogelijk de bestaande voorzieningen in stand te houden en enkele nieuwe voorzieningen toe te voegen. Het einddoel moet zijn een mooi park met een hoogwaardige- uniforme kwaliteitsuitstraling. De sfeer van het Groene Hart (natuur, rust en ruimte) moet de boventoon blijven voeren. Publiek-private samenwerking: Duurzame financiering van beheer en onderhoud. De huidige jaarlijkse beheerslasten voor de instandhouding van deze publieke voorzieningen liggen rond de ,-- In de nieuwe situatie worden deze lasten teruggebracht tot minder dan een derde (< ,-- ) Dit wordt bereikt doordat er enerzijds minder geld uitgaat naar beheer en onderhoud (*) en er anderzijds meer geld binnenkomt in de vorm van pacht van bepaalde terreingedeelten en onroerend goed. Op deze locaties worden nieuwe voorzieningen ontwikkeld door Kameryck. Het betreft een Pannenkoekenrestaurant en een midgetgolfbaan en andere speelvoorzieningen zoals een touwparcours in de bomen (doelgroepverbreding). Het resultaat is een totaal ander financieel plaatje. (*)Beheer en onderhoud zal in de toekomst (goedkoper) gedaan worden door Kameryck i.s.m. de

4 4 zorginstelling Reinaerde. Kameryck heeft ervaring (machines en mensen) met groenonderhoud. Het terrein van Kameryck (waarop o.a. een Pitch&Putt Golfbaan ligt) is inmiddels 9 hectare. Al ruim vijf jaar heeft Kameryck voor het groen-onderhoud een samenwerking met de zorginstelling Reinaerde. Zes tot acht pupillen (jongeren met een beperking) vinden, onder leiding van twee begeleiders, bij Kameryck een zinvolle dagbesteding. Er ligt nu een plan van Kameryck om samen met Reinaerde ook het beheer en onderhoud van de kinderboerderij en het overige publieke deel van het recreatiegebied te gaan doen. Hierdoor kunnen de beheerslasten uit publieke middelen omlaag. Daarnaast is er een ander maatschappelijk voordeel. Als de gemeente straks verantwoordelijk is voor de jeugdzorg en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) dan kan het Oortjespad een officiële WMO-locatie worden. Met het beheer en onderhoud van de kinderboerderij kunnen dagelijks acht tot tien jongeren met een beperking een zinvolle dagbesteding vinden aan het Oortjespad. Pupillen Reinaerde samen met hun begeleiders. Nieuwe voorzieningen: ontwikkelingen rondom de Kinderboerderij Belangrijk is dat alle voorzieningen in het recreatiegebied een eenheid gaan uitstralen. Er is gekozen voor een landelijke-, natuurlijke uitstraling. Er zal veel gewerkt worden met natuurlijke materialen die kwaliteit uitstralen. De volgende voorzieningen worden toegevoegd: 1) Een pannenkoekenrestaurant. 2) Een midgetgolfbaan.

5 5 3) Enkele (gratis) speelvoorzieningen op en aan het water. 4) Een touwparcours in de bomen (low rope parcours). 5) Een wandelpad rondom de plas met een vogelobservatiepost. Ref 1. Pannenkoekenrestaurant: Dit is een belangrijke financiële kurk in de nieuwe beheerstructuur. Er is momenteel geen pannenkoekenrestaurant van betekenis in het westelijk deel van de provincie Utrecht. Dit i.t.t. het oostelijk deel van de provincie waar al meerdere succesvolle bedrijven zijn gevestigd (Zeist, Amelisweerd en Amerongen). De combinatie met een kinderboerderij is kansrijk. Er is gekozen voor een charmante locatie a/h water waar de bestaande bebouwing (boerderij en kleine hooiberg) wordt uitgebreid. Ook het bestaande zwembadje is vlakbij. Vanaf het terras hebben de ouders zicht op de plek waar de kinderen veilig kunnen spelen. Ref 2. Midgetgolfbaan: Een midgetgolfbaan is een evergreen. Dat wil zeggen; een beproefd concept waar altijd vraag naar zal zijn. Ook hiervoor geldt dat er in deze omgeving nog geen midgetgolfbaan is. De combinatie met de kinderboerderij, het pannenkoekenrestaurant alsook het overige aanbod in het recreatie gebied maakt de formule nog krachtiger (er is aanbod voor het hele gezin). Kameryck wil de baan, met veel beplanting, een natuurlijke uitstraling geven en zoveel mogelijk integreren in het landschap. Zo zullen ook de bestaande waterpartijen (sloten) opgenomen worden in het ontwerp. Ref 3. Gratis speelvoorzieningen: Het betreft hier trekpontjes en andere avontuurlijke oversteken over het water in de omgeving van de kinderboerderij en bij het zwembadje. Zie foto s. Deze voorzieningen moeten het terrein aantrekkelijker en spannender maken voor de wat oudere kinderen.

6 6 Ref 4. Touwparcours in de bomen (low rope parcours). Dit is een touwparcours dat uitsluitend onder leiding van een instructeur afgelegd kan worden (veiligheid). Dit parcours zou ook kunnen worden ingezet bij een bedrijfsuitje of kinderfeestje. Ook hiermee wordt het terrein spannender gemaakt en zo wordt een brede doelgroep aangesproken. Ref 5. Wandelpad rondom de plas met een vogelobservatiepost. Er zijn vanaf het Oortjespad al voldoende mogelijkheden om een lange wandeling te maken. Uit ervaring weten wij echter dat er ook veel behoefte is om vanaf het recreatiegebied even een ommetje te maken. Kameryck heeft in samenwerking met twee agrariërs een rondwandeling om de plas mogelijk gemaakt. Het pad heeft een lengte van 1,7 km. Dit pad zal door Kameryck onderhouden worden. Onderweg kan op een eiland een vogelobservatiepost bezocht worden.

7 7 Natuurontwikkeling: In de noordwesthoek van de plas zal een doorsteek gemaakt worden in de oever. Op het weiland daarachter, dat eigendom van Kameryck is, zal een grote waterpartij gegraven met een eiland daarin. Rondom deze nieuwe waterpartij zullen natuurvriendelijke oevers worden aangelegd met rietkragen. In het ondiepe water zullen velden met waterlelies worden aangepland. Zo ontstaan er nieuwe paaiplaatsen voor vis. In de huidige plas die door zandwinning een grote diepte (15-20 m) heeft is er geen natuurlijk talud waardoor er vrijwel nergens oeverbeplanting met schuilgelegenheid (met riet) voor vis en vogels is.

8 8 Uitbreiding Kameryck Kameryck is een multifunctioneel recreatiecentrum dat diverse doelgroepen bedient. In de branche van horeca en recreatie komen we veel mono-functionele bedrijven tegen die sterk seizoensgevoelig en weersafhankelijk zijn. Deze bedrijven zijn kwetsbaar en vaak niet in staat om tijdig kwaliteitsimpulsen (investeringen) door te voeren. Ook de bezoeker gaat dat na verloop van tijd merken zodra de voorziening verouderd raakt. Daarom heeft Kameryck, gezocht naar verschillende deelexploitaties die elkaar goed aanvullen en waartussen een goede samenhang (synergie) bestaat. Alle onderdelen hebben een groen imago, de beleving van rust en ruimte staat centraal en uitbundige en lawaaiige

9 9 vormen van recreatie zijn bewust geweerd. Gezamenlijk vormen zij een gezond economisch draagvlak voor het bedrijf. Zie figuur 1. Deze multifunctionele bedrijfsformule (en-en formule) moet leiden tot een goede bezetting door het hele jaar. Het is belangrijk dat deze bedrijfsformule ook goed gehuisvest kan worden en dat er voldoende ruimte is om de verschillende doelgroepen op adequate wijze op te kunnen vangen. Op onderdelen schiet deze huisvesting bij Kameryck thans nog te kort. Met name in de winterperiode en op dagen met slecht weer heeft Kameryck ruimtegebrek. Beschrijving bedrijfsformule (én - én formule) Om levensvatbaar te kunnen zijn kan het centrum niet bestaan van alleen dagrecreanten, dat wil zeggen passanten zoals fietsers en wandelaars op mooie dagen. Het centrum zal zich dus ook moeten richten op andere vormen van gebruik; (een én-én formule). Voor een gezonde exploitatie van het centrum is het belangrijk deze doelgroepen gelijktijdig te kunnen bedienen, het seizoen is immers maar kort en men komt vaak gelijktijdig. De verschillende doelgroepen moeten op drukke dagen náást elkaar een eigen plek krijgen in de accommodatie. Kameryck mist nu tevens de mogelijkheid om in de wintermaanden en bij slecht weer groepen binnen op te kunnen vangen en binnen activiteiten te kunnen organiseren. Het is daarom belangrijk dat het centrum letterlijk de ruimte krijgt die het nodig heeft om tot ontwikkeling te kunnen komen, met een gezonde economische basis. Hiervoor is een zeker minimaal schaalniveau noodzakelijk. De gezonde structuur en de economische levensvatbaarheid komen ook tot uitdrukking in de kwaliteit (service en privacy naar de gasten) en vitaliteit van de voorziening. Hiervan profiteert m.n. ook de bezoeker, de recreant.

10 10 lasten Dagrecreanten/passanten 2. Overnachten (groepsaccommodatie) 3. Pitch&Putt Oefengolfbaan, 18 holes 4. Horeca (lunches, diner, terras, feest, partijen) 5. Vergaderen/congressen Figuur 1. Het bedrijfsconcept; een én - én formule met een gezond draagvlak. Waarom uitbreiden. De belangrijkste reden voor Kameryck om uit te breiden is om het serviceniveau hoog te houden en knelpunten weg te nemen om zo het bedrijf gezond te kunnen houden. Kameryck bestaat inmiddels 5 jaar en ervaart ruimtegebrek in de huidige bedrijfsvoering. De oorzaak voor dit ruimtegebrek is tweeledig. 1) Een aantal ontwikkelingen zorgt voor een stijging in het aantal bezoekers en draagt zo bij aan dit toenemend ruimtegebrek, 2) Daarnaast zijn er de laatste jaren bij Kameryck ook een aantal praktische knelpunten in de interne bedrijfsvoering die vragen om meer ruimte.

11 11 Ref 1. Ontwikkelingen bij Kameryck die om extra ruimte vragen: Een aantal externe ontwikkelingen leidt tot een toestroom van bezoekers/passanten. Daarom moet het centrumgebouw van Kameryck meegroeien met deze ontwikkelingen. In 2006 kreeg het Recreatiegebied Oortjespad de status Recreatief Knooppunt in het Groene Hart. Dit is een uitvalsbasis voor recreanten uit de Randstad die een bezoek aan het Groene Hart willen brengen. Men kan er de auto achterlaten en te voet of per kano of fiets verder gaan. Als Recreatief Knooppunt functioneert de locatie uitstekend. De stijging van de bezoekersaantallen (meting 2010 Recreatieschap door de Grontmij) spreken voor zich Zie tabel 2. Via een sterk vertakt wandel- en fietspadennetwerk vindt een enorme instroom van recreanten plaats naar deze locatie en naar het centrumgebouw waar men bij Kameryck gebruik maakt van de horeca. Naar verwachting zal de recreatieve druk op het Groene Hart de komende jaren alleen maar toenemen. In 2012 heeft het Recreatiegebied Oortjespad de status T.O.P: Toeristische Overstap Plaats gekregen. Provinciaal beleid heeft bepaald dat deze locatie ook een toeristische trekpleister moet worden. Dit betekent dat men ook van buiten de regio publiek gaat aantrekken naar deze locatie. Men wil het Oortjespad meer profileren als poort naar het Groene Hart. De centrale ligging en goede bereikbaarheid (vanaf A12 en A2 en via de N212) lenen zich daar goed voor. Via een landelijke website worden deze TOP s ( gepromoot. De golfsport staat enorm in de belangstelling. De Pitch&Putt baan trekt een groeiend aantal bezoekers. Op een Pitch&Putt Baan kan een breed publiek kennis maken met de golfsport. Kameryck heeft inmiddels vergunning voor een uitbreiding van de baan met 9 holes. Hiervoor is 4 ha land aangekocht. Met deze uitbreiding kan Kameryck het groeiend aantal bezoekers op adequate wijze opvangen. Echter ook in het gebouw moeten deze bezoekers goed opgevangen kunnen worden. Daarnaast vraagt ook de bodemgesteldheid (natte veengrond) om extra ruimte op de baan. Met de 9 extra holes kan Kameryck de kwetsbare delen van de baan wat vaker ontlasten. N.B. Bovengenoemde ontwikkelingen zijn seizoensgebonden. Kameryck moet niet alleen meegroeien met deze ontwikkelingen (in de zomer) maar ook alternatieven hebben voor de wintermaanden.

12 12 Ref 2. Knelpunten in huidige bedrijfsvoering bij Kameryck die om extra ruimte vragen: Kameryck ervaart op dit moment in de dagelijkse bedrijfsvoering (ernstig) ruimtegebrek op de volgende functies: 1) Keuken (Inefficiënt door 6 kantig gebouw) 2) Kantoor (4 personen werken op 11 m2) 3) Opslagcapaciteit (rommel) 4) Ontvangstruimtes; m.n. in de winter en bij slecht weer Door bovengenoemde beperkingen wordt een efficiënte bedrijfsvoering belemmerd. Ook ontbreekt het nu aan de mogelijkheid (zie 4) om bij slecht weer groepen binnen op te kunnen vangen voor binnenactiviteiten. Kameryck is een multifunctioneel recreatiecentrum dat diverse doelgroepen bedient. Bij een groeiend aantal bezoekers is het steeds moeilijker om in het centrumgebouw de verschillende doelgroepen (*) een eigen ruimte met privacy te kunnen bieden. Zie tabel 1. (*) passanten/recreanten en groepen van bedrijven en particulieren.

13 13 Tabel 1. Overzicht van producten, doelgroepen en aantal bezoekers per jaar van Kameryck (na uitbreiding) en Oortjespad (na face lift) als geheel. Aantallen zijn een schatting/raming. Product (trekker) Doelgroep Seizoen (maand) Arrangementen / bedrijfsuitjes Groepen: April t/m oktober. Geboekt = voorspelbaar Niet geboekt = onvoorspelbaar bezoekers Kameryck (in gebouw) Bezoekers gebied Oortjespad. Geboekt Recreatiegebied Oortjespad + plas. Incl. TOP Passanten/ dagrecreanten Fietsers, wandelaars, April t/m oktober (Alleen bij mooi weer) Niet geboekt Kinderboerderij en Speelvoorzieningen Incl. midgetgolf. Jonge gezinnen. Maart t/m November. (Minder weersafh.) Niet geboekt ( = bezoekt Pan. Rest.) Groepsaccommodatie Overnachten/veldhuisjes Groepen Maart tot en met oktober. Geboekt Recepties, diner, bruiloft Groepen Hele jaar. Geboekt Vergaderen. Groepen Buiten het hoogseizoen en door de week. Geboekt Pitch en Putt Golf Na uitbreiding baan Groepen en particulieren Maart t/m november Geboekt en Niet geboekt Bedrijfsevenementen en Congressen Groepen Buiten het hoogseizoen en door de week/winter. Geboekt Totaal:

14 14 Men kan uit deze tabel afleiden dat er, door op meerdere doelgroepen te richten, een spreiding van het bezoek door het jaar heen bereikt wordt. Het recreatiegebied wordt multifunctioneel en is niet alleen afhankelijk van dagrecreanten (doelgroepverbreding en seizoensverbreding). Tabel 1 geeft een beeld van de aard (diverse doelgroepen), omvang (aantallen per doelgroep) en spreiding (wanneer komt men) van de bezoekers aan het Oortjespad en bij Kameryck. Alle categorieën van bezoekers uit de tabel maken gebruik van het (centrale) gebouw van Kameryck. Sommigen hebben hun bezoek middels een boeking aangekondigd, anderen komen onaangekondigd en bij mooi weer vaak in groten getale. Het is echter moeilijk om in een éénpandig gebouw het multifunctionele gebruik te stroomlijnen. De praktijk laat zien dat het vaak onmogelijk is om de geboekte en niet geboekte gebruikers van ons pand naast elkaar een plek te kunnen geven, dit met name in de piekperiodes. Ondanks de gewenste spreiding van bezoekers over het hele jaar blijft het een gegeven dat ca. 70 % van de omzet gerealiseerd wordt in ca. 5 maanden. Binnen deze periode komt men vaak ook nog eens allemaal in de bekende piekperiode en topdagen, namelijk zaterdag en zondag. Het is daarom van belang om tegelijkertijd meerdere groepen een plek te kunnen bieden en privacy te kunnen garanderen. De accommodatie dient om die reden groot genoeg te zijn en moet gesplitst kunnen worden in afzonderlijke ruimtes. Concrete voorbeelden: Vergadergroepen lunchen en dineren in het restaurant. Hierdoor kunnen passanten rond de spitstijden van lunch en diner regelmatig niet terecht. Als mensen uit de zalen boven tijdens lunchtijd allemaal tegelijk naar beneden komen om te eten dan kan dat botsen met passanten (wandelaars, fietsers/top) en ook met bezoekers van de golfbaan die op dat moment ook willen lunchen. Geboekte en niet geboekte groepen botsen op dat moment. Als er voor kinderen een activiteit georganiseerd wordt dan mogen de bezoekers van het restaurant daar niet door gehinderd worden. Om deze reden is het kúnnen scheiden van groepen in het horeca-gedeelte van groot belang. Kameryck wil een segment toevoegen aan het gebouw zodat groepen beter gelijktijdig bediend kunnen worden. Men wil een plek creëren die voor passanten altijd open is.

15 15 De winter: een moeilijke periode voor Kameryck: De winterperiode blijft een moeilijke periode voor Kameryck. Er werken inmiddels 12 mensen in vaste dienst en er zijn nog steeds 3 tot 4 maanden dat er geld bij moet omdat er te weinig omzet gemaakt wordt. De golfbaan is tussen 1 december en 1 maart gesloten, er zijn in die periode nauwelijks passanten en er worden ook geen sport- en spel arrangementen verkocht. Daarom wil Kameryck zich in de dalperiode meer gaan richten op de vergadermarkt en ook meer kleine congressen en besloten bedrijfsevenementen (tot 400 personen) gaan organiseren. De geplande uitbreiding kan in de wintermaanden hiervoor goed gebruikt worden. Omdat deze vorm van gebruik niet in het hoogseizoen valt (spreiding) is het heel goed inpasbaar. Ook qua logistiek, (verkeer en parkeren) kan de locatie dit goed aan. Wetende dat er in het hoogseizoen op een topdag (meestal de zondag!) er al ca 860 personen naar het Oortjespad komen (onderzoek uit 2008; Recreatieschap/Grontmij, zie tabel 2) en ca 525 auto s, dan zijn groepen van een dergelijke omvang door de week en buiten het hoogseizoen niet een probleem. Het betreft veelal besloten, zakelijke bijeenkomsten die goed te plannen zijn omdat men vooraf geboekt heeft en dus weet hoeveel gasten er komen. Zie ook tabel 1 over de bezoekersaantallen en de spreiding hierin en ook de paragraaf hieronder over de verkeerskundige situatie. Evenementen en vergunningen: De evenementen die Kameryck organiseert zijn kleinschalige besloten evenementen en niet grote publieksevenementen. Daarin hoeft het nieuwe bestemmingsplan dan ook niet te voorzien (*). Kameryck richt zich daar niet op, uitzonderingen daargelaten zoals bij Kameryck Klassiek maar in dat geval kan Kameryck (maximaal 3 x per jaar) gebruik maken van een speciale evenementenvergunning. Voor evenementen van deze omvang geldt in de gemeente Woerden een vergunningplicht. Het betreft grote evenementen die het normale gebruik, dat in het bestemmingsplan geregeld is, te boven gaan. De gemeente maakt dan een afweging in het kader van de openbare orde en veiligheid en kijkt naar de mate van overlast van het evenement. Men beslist op basis daarvan of de vergunning kan worden afgegeven. Dergelijke evenementen mogen, (als de afweging door de gemeente al positief uitpakt) maximaal 3 x per jaar plaats vinden en hoeven niet in het bestemmingsplan verankerd te worden. De vrees dat Kameryck zal (of wil) uitgroeien tot een grote evenementenlocatie is daarom ongegrond. Ook de bestaande milieuwetgeving, met name op het gebied van geluid, stelt grenzen aan het gebruik van de locatie en voorkomt zo overlast. N.B. Uit metingen van de milieudienst is herhaaldelijk gebleken dat Kameryck geen overlast veroorzaakt. De gemeente Woerden kan dat beamen. Daarnaast is de bedrijfsvoering van Kameryck nauw verbonden met het landelijke decor van het Groene Hart en realiseert Kameryck zich heel goed dat juist dit landelijke rustige decor de trekker is voor een groot deel van de bezoekers naar deze locatie. Een verstoring van deze landelijke sfeer zou in de eerste plaats nadelig voor Kameryck zijn. (*) Z.o.z

16 16 (*) Het is echter wel van groot belang voor Kameryck dat het nieuwe bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid om deze kleinschalige besloten evenementen te kunnen organiseren. Dat heeft het namelijk vanaf het moment van oprichting in 2007 altijd al gedaan en is een van de kurken waar het bedrijf op steunt. Dat stond ook al beschreven in het businessplan van Kameryck uit 2004 waarover met de gemeente en provincie overeenstemming/consensus was. Er is hierop door de provincie een verklaring van geen bezwaar afgegeven in verband met de bestemmingswijziging. Het betrof hier een partiële bestemmingsplanwijziging middels een artikel 19 procedure. Deze bestemmingswijziging heeft, het bedrijf op deze plek mogelijk gemaakt. Tijdens de bestemmingsplanprocedure in 2005 en 2006 is er een ruimtelijke onderbouwing gemaakt voor de bestemmingswijziging. Deze ruimtelijke onderbouwing is openbaar en heeft 6 weken ter inzage gelegen op het gemeentehuis. In deze ruimtelijke onderbouwing zijn grote delen van het businessplan van Kameryck verwerkt. Zo stond daarover in de samenvatting: De 3 kurken waar het centrum op drijft zijn; 1. Het organisatiebureau voor arrangementen en evenementen. 2. De Pitch & Putt Golfbaan. 3. Inkomsten uit horeca (omzetprognose was toen ca tot ) Twee jaar later in 2008 kwam er een integrale bestemmingsplanwijziging voor het hele landelijk gebied van de gemeente Woerden. Hierin is de bovengenoemde detaillering over de bedrijfsvoering van Kameryck (3 kurken) niet overgenomen, met alle verwarring en problemen van dien. Er staat nu als functieomschrijving natuurrecreatiecentrum met ondergeschikte horeca Omdat het begrip ondergeschikte horeca verder niet wordt uitgelegd in het huidige bestemmingsplan grijpt de rechter naar het woordenboek en legt het begrip ondergeschiktheid uit als zijnde van geringe importantie of van weinig belang, terwijl het juist een belangrijke kurk is in de bedrijfsvoering van Kameryck, evenals de arrangementen en evenementen. Het kan niet zo zijn dat na enkele jaren nadat het bedrijf zich heeft gevestigd en forse investeringen heeft gedaan, de bestemming vernauwd wordt waardoor Kameryck ernstig in zijn mogelijkheden wordt beperkt. Er moet daarom een reparatie van het bestemmingsplan plaatsvinden die recht doet aan de oorspronkelijke afspraken.

17 17 Verkeerskundige situatie; bezoekersaantallen, verkeer en parkeren. De verwachte bezoekersaantallen zijn in tabel 1 naar doelgroep weergegeven. Met de aangegeven producten richt Kameryck en het oortjespad zich op verschillende doelgroepen en daarbij verwacht men de aangegeven bezoekersaantallen. Tevens is aangegeven in welke periode van het jaar dat gebeurt. Het betreft hier deels ervaringscijfers en deels is het een raming. In de tabel is te zien dat het totaal aantal bezoekers aan het totale recreatiegebied ingeschat wordt op waarvan er ongeveer ook een bezoek brengen aan het gebouw van Kameryck en ca een bezoek zullen brengen aan het nieuwe pannenkoekenrestaurant. Uit een meting in 2008 (Gontmij) kwam een totaal aantal bezoekers, aan het hele recreatiegebied, uit op Dat betekent dat we na de uitbreiding van Kameryck (van ca 400 m2) en de toevoeging van nieuwe voorzieningen rond de kinderboerderij op termijn een stijging van ca bezoekers in het totale gebied verwachten. Dit aantal is, zeker gezien de totale investering misschien laag te noemen maar omdat Kameryck vooral meer ruimte nodig heeft om knelpunten weg te nemen, vertaalt zich het aantal nieuwe vierkante meters niet rechtstreeks naar omzetgroei en een stijging van de bezoekersaantallen. Het is dus vooral een kwaliteitsimpuls om het bedrijf gezond te houden en om beter door de winterperiode te komen. Parkeren: Om inzicht te krijgen in het totaal aantal benodigde parkeerplaatsen zegt het totaal aantal bezoekers per jaar niet genoeg. Het is daarom nodig om een beeld te krijgen van de spreiding van deze bezoekersaantallen. Na uitbreiding telt het totale recreatiegebied 350 parkeerplaatsen en 80 reserveparkeerplaatsen op eigen terrein om de pieken op te vangen. Het gebruik van de afgelopen 5 jaar laat zien dat er thans (met ca 315 parkeerplaatsen) een overcapaciteit is aan parkeerplaatsen. Er hebben zich dan ook geen problemen voorgedaan met parkeren. Ook niet tijdens het evenement Kameryck Klassiek waarbij elke avond op het zelfde moment (!) ca 600 gasten naar de locatie kwamen. Het aantal van 350 parkeerplaatsen is ruimschoots voldoende om in het nieuwe plan voldoende parkeergelegenheid te bieden. De Belangrijkste vraag is of ook bij een piekbelasting (topdagbezoek) dit aantal parkeerplaatsen nog toereikend is. Op grond van diverse berekeningen van de spreiding van bezoekersaantallen blijkt dat, juist door deze spreiding, er altijd voldoende parkeergelegenheid zal zijn. Uit onderzoek van het Recreatieschap en Grontmij en uit onderzoek van het CBS blijkt dat ruim 75% van alle bezoekers met de auto komt, 23% komt met de fiets en 2% komt te voet of een ander vervoersmiddel.

18 18 Er zijn een aantal mechanismen waardoor er automatisch spreiding optreedt in de bezoekersaantallen: 1) Door op verschillende doelgroepen te richten vindt er gespreid bezoek plaats. Dit doordat de verschillende doelgroepen door het jaar, de week of de dag andere bezoektijden kennen. 2) Globaal is het bezoek aan Kameryck te splitsen in twee groepen, namelijk de zakelijke gast die door de week komt en buiten de vakantieperiode en de particuliere gast die vooral in de weekenden komt en in de vakantieperiode. 3) De topdagen voor de kinderboerderij liggen in het voor- en naseizoen. Zondag is de belangrijkste dag voor dit bezoek. Opvallend is dat men al vroeg met de kinderen op pad gaat. N.B. De bezetting per auto is hoog (+/- 4 pers./auto bij jonge gezinnen). 4) Passantenbezoek (wandelaars en fietsers), gericht op de horeca, als rustpunt in de route, valt vooral in de middag (tussen en uur). Het restaurantbezoek voor diner is juist aansluitend daarop. Passantenbezoek duurt maar kort; gemiddeld 1 tot 1,5 uur. Er is dus een flinke doorstroming. 5) De Pitch &Putt Baan richt zich ook op de seniorenmarkt. Deze mensen zijn uit het werk waardoor men ook door de week komt en overdag (idem scholen). 6) De Pitch en Putt Baan is niet verlicht waardoor het bezoek vaak voor zonsondergang weer weg is. Een gemiddeld bezoek aan de baan duurt 2 uur, vaak wordt aansluitend nog iets gegeten of gedronken. Binnen 3 uur is men meestal weer vertrokken 7) Diners, recepties en bruiloften vinden meer in de avonduren plaats waardoor het recreatief gebruik niet gehinderd wordt en er altijd voldoende parkeerplaatsen zijn. Ook in aantal is dit geen dominante groep. Het betreft slechts 6% van het totaal aantal bezoekers aan het Oortjespad. Men komt veelal als de recreanten naar huis zijn. 8) Bedrijfsevenementen, w.o. congressen, vinden veelal door de week plaats en buiten het hoogseizoen voor recreatie. In de periode oktober t/m mei worden b.v. de meeste congressen georganiseerd. Dit is dus goed inpasbaar op de locatie omdat het in een dalperiode gebeurt.

19 19 Berekening dagcapaciteit bestaande parkeerplaatsen. Gerelateerd aan de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers kan worden gewerkt met een circulatiefactor van 3 per dag. Dit betekent dat elke parkeerplaats 3 x per dag gebruikt wordt. Dit leert de ervaring op de locatie. De parkeerplaats heeft een momentcapaciteit van 350 parkeerplaatsen. De totale dagcapaciteit bedraagt dan auto's ( 3 x 350). Uitgaande van 2,3 personen per auto (Bron: CBS). Door dominantie bezoek kinderboerderij en midgetgolfbaan door jonge gezinnen zal dit waarschijnlijk hoger liggen) geeft dit een dagopvang van bezoekers per auto. Hierbij opgeteld 25% fietsers en wandelaars komen we op een totale opvangcapaciteit van bezoekers per dag. N.B. Als we deze berekening nog een keer uitvoeren maar dan met een circulatiefactor van 2 dan komen we uit op een totale dagcapaciteit van 700 auto s x 2,3 is personen per auto. Tel daar weer de fietsers e.a.(25%) bij op dan kom je uit op bezoekers per dag. Dit betekent dat bij dit gebruik en dit aantal parkeerplaatsen er minimaal ca bezoekers per dag kunnen worden opvangen. Als we in tabel 2 kijken naar het gemeten aantal bezoekers op topdagen in 2008 dan lag dat op ca 858 bezoekers. Zelfs als dit topdagbezoek meer dan verdubbelt is er nog voldoende parkeercapaciteit, zeker als we ook nog het aantal reserveparkeerplaatsen daarbij betrekken. Concluderend kan worden vastgesteld dat de beschikbare hoeveelheid parkeerplaatsen ruimschoots voldoende is om de te verwachten bezoekersaantallen op te vangen. Tabel 2 Raming bezoekersaantallen Oortjespad ( onderzoek 2008) Totaal Jaarbezoek: Gemiddeld dag bezoekers 542 Topdag bezoek 858 Gem. auto's per dag 123 Auto's op topdag 525 Bron:Recreatieschap en Grontmij.

20 20 Berekening nodige parkeergelegenheid op topdagen: Aantal bezoekers op jaarbasis: Hoogseizoen (5 maanden/22 weken) 75% v/h totale bezoek: Per week in het hoogseizoen van ca 22 weken is 1/ Drukke dag in het hoogseizoen is 1/3 van de weekomzet/bezoek Zo'n dag heeft 4 spitsuren (14.00 en uur) goed voor 75% van het totale dagbezoek (x 3/4) Per uur betekent dat (x ¼) 534 Wij gaan ervan uit dat 75% van alle bezoekers per auto komt. Dit betekent (x ¾) personen per auto komen. 401 Wij gaan uit van 2,3 personen per auto (Bron: CBS) = xx auto s: 174 Dit is een gemiddelde van zakelijk en particulier gebruik. N.B. Topdagen zijn vaak weekend dagen. Dan is de bezetting per auto hoger (gezinnen met kinderen). Dit betekent dat er tijdens de spitsuren op topdagen, per uur maximaal zo'n 174 auto's per uur komen en gaan. Op een totaal aantal van 350 beschikbare parkeerplaatsen zal dat dus geen problemen geven. Dit is slechts een rekenvoorbeeld dat in de praktijk niet vaak zal voorkomen, maar zelfs als er zoveel auto s zouden komen dan kan het terrein dit aan. Parkeerbegeleiders. In de praktijk werkt Kameryck regelmatig met parkeerbegeleiders. Twee tot vier mensen zorgen ervoor op piekmomenten dat het parkeren in goede banen geleid wordt Omdat Kameryck vaak te maken heeft met geboekte bijeenkomsten, weet men hoeveel mensen er verwacht worden en hoeveel auto s er komen. Gratis taxi service; De Kameryck Shuttle. Kameryck heeft een eigen taxi service tussen de treinstations Woerden en Breukelen (De Kameryck Shuttle) waarmee het openbaar vervoer gestimuleerd wordt. Deze gratis service bestaat inmiddels twee jaar en werkt naar tevredenheid. Er wordt bijna dagelijks gebruik van gemaakt. Ook is er een oplaadpunt voor elektrische auto s en fietsen. Hans Voorn Initiatiefnemer en directeur/eigenaar van Kameryck. November 2012.

21 21

Visie Kameryck ontwikkeling Oortjespad

Visie Kameryck ontwikkeling Oortjespad 1 Visie Kameryck ontwikkeling Oortjespad Samen met het Recreatieschap heeft Kameryck de laatste twee jaar gewerkt aan een plan om het voorzieningenniveau in recreatiegebied Oortjespad te verbeteren en

Nadere informatie

RISICOTOETS PLANSCHADE

RISICOTOETS PLANSCHADE fa ^ ADVISEUR IN ONROERENDE ZAKEN RISICOTOETS PLANSCHADE met betrekking tot de ontwikkeling van het recreatiegebied Oortjespad te Woerden. CONCLUSIE Het planschaderisico taxeren wij op nihil. Opdracht:

Nadere informatie

Staat van Wijzigingen bestemmingsplan Oortjespad

Staat van Wijzigingen bestemmingsplan Oortjespad Staat van Wijzigingen bestemmingsplan Oortjespad Team Ruimtelijke Plannen 4 november 2015 en bestemmingsplan Oortjespad. NL.IMRO.0632.BPOORTJESPAD2-bVA1 Behoort bij besluit van de raad van de gemeente

Nadere informatie

PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011

PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011 PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011 In opdracht van de Stichting Plaswijckpark uitgevoerd door: 1. INLEIDING Het Plaswijckpark is een familiepark in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek

Nadere informatie

Beschouwing aantal bezoekers en parkeren sluis en kleinschalige horeca te Junne

Beschouwing aantal bezoekers en parkeren sluis en kleinschalige horeca te Junne Notitie Contactpersoon Paul Lammers Datum 15 september 2016 Kenmerk N004-1234853PTL-wga-V03-NL Beschouwing aantal bezoekers en parkeren sluis en kleinschalige horeca te Junne 1 Inleiding In opdracht van

Nadere informatie

MEMORANDUM. B 5.1 Inleiding. Datum : 2 mei 2013. Aan : - Kopie aan : - Van : Dhr. M. Koops, doorkiesnummer: (0572) 347 861

MEMORANDUM. B 5.1 Inleiding. Datum : 2 mei 2013. Aan : - Kopie aan : - Van : Dhr. M. Koops, doorkiesnummer: (0572) 347 861 Bijlage 5 Verkeer en Parkeren MEMORANDUM Datum : 2 mei 2013 Aan : - Kopie aan : - Van : Dhr. M. Koops, doorkiesnummer: (0572) 347 861 Onderwerp : Verkeerskundige consequenties van evenementen landgoed

Nadere informatie

Staat van Wijzigingen bestemmingsplan Oortjespad Afdeling Ruimte 24 juni 2013

Staat van Wijzigingen bestemmingsplan Oortjespad Afdeling Ruimte 24 juni 2013 Staat van Wijzigingen bestemmingsplan Oortjespad Afdeling Ruimte 24 juni 2013 1 Staat van Wijzigingen bestemmingsplan Oortjespad Deze staat van wijzigingen bevat de aanpassingen van het ontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

Gemeente / Woerden Bestemmingsplan / Oortjespad

Gemeente / Woerden Bestemmingsplan / Oortjespad Gemeente / Woerden Bestemmingsplan / Oortjespad opdrachtgever opdrachtnemer C.V. Compaenen Minkema Recreatieschap Stichtse Groenlanden gemeente Woerden Amer / ruimtelijke ontwikkeling (onderdeel van LievenseCSO

Nadere informatie

J.A.E. Landwehr 27 september 2018

J.A.E. Landwehr 27 september 2018 Portefeuillehouder Datum raadsvergadering J.A.E. Landwehr 27 september 2018 Datum voorstel 29 mei 2018 Agendapunt Onderwerp Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : drs. J.F.N. Cornelisse : Beleid en Projecten : N. (Nathalie) de Niet - Risa Voorstel aan de raad Onderwerp :

Nadere informatie

M e m o. Aan De leden van de raad. 12 april 2011. Van Het college/wethouder B. Emmens

M e m o. Aan De leden van de raad. 12 april 2011. Van Het college/wethouder B. Emmens Team Stedenbouw en Verkeer Aan De leden van de raad Datum 12 april 2011 Van Het college/wethouder B. Emmens Onderwerp Stand van zaken Integraal parkeerbehoefteonderzoek Buytenpark Inleiding Op 31 januari

Nadere informatie

PARKEERBALANS BUITENCENTRUM VELUWE NOORD

PARKEERBALANS BUITENCENTRUM VELUWE NOORD PARKEERBALANS BUITENCENTRUM VELUWE NOORD STAATSBOSBEHEER BUITENZAKEN 22 januari 2014 076527874:0.2 Definitief D01011.000809.01000 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Leeswijzer... 3

Nadere informatie

Bijlage 7 Analyse verkeersgeneratie

Bijlage 7 Analyse verkeersgeneratie Bijlage 7 Analyse verkeersgeneratie nieuwe ontwikkelingen De nieuwe ontwikkelingen binnen het plangebied genereren verkeer. In deze paragraaf wordt de verkeersgeneratie per ontwikkeling beschreven. Steeds

Nadere informatie

M EE T I NG BEST EMMING

M EE T I NG BEST EMMING M EE T I NG BEST EMMING Ontmoet Woerden Woerden geeft je de ruimte Woerden staat al jaren op de kaart als populaire toeristische bestemming. De locaties in en om Woerden die zich op de MICE-markt richten,

Nadere informatie

RECREATIEMONITOR: AANTAL BEZOEKEN RECREATIESCHAP SPAARNWOUDE Recreatie Noord-Holland NV

RECREATIEMONITOR: AANTAL BEZOEKEN RECREATIESCHAP SPAARNWOUDE Recreatie Noord-Holland NV RECREATIEMONITOR: AANTAL BEZOEKEN RECREATIESCHAP SPAARNWOUDE 2011 22 juni 2012 SAMENVATTING Het totaal aantal bezoeken aan Spaarnwoude was in 2011 iets hoger dan in 2010. Gedeeltelijk heeft die toename

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status

B&W-voorstel. Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status B&W-voorstel Onderwerp: Ruimtelijke onderbouwing Brugstraat 73C Vinkel (uitbreiding visvijver Slothoeve) 1) Status De voorliggende ruimtelijke onderbouwing betreft een concept waarvoor een inspraakprocedure

Nadere informatie

Gemeente Woerden Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres

Gemeente Woerden Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 40 vragen 15R.00133 Van: college van burgemeester en wethouders Datum : 10 maart 2015 Portefeuillehouder(s) : wethouder De Weger Gemeente Woerden Portefeuille(s)

Nadere informatie

7de Heerlijkheid TE KOOP

7de Heerlijkheid TE KOOP 7de Heerlijkheid TE KOOP Advertentienr. 3215 OG: 715.000 Omschrijving Te koop Bedrijfstype: Hotel / Pension, Restaurant Soort bedrijf: HOTEL te SLENAKEN (Zuid Limburg)) Op een prachtige natuurlijke locatie,

Nadere informatie

ANALYSE BEZOEKERSAANTALLEN

ANALYSE BEZOEKERSAANTALLEN 1 ANALYSE BEZOEKERSAANTALLEN RECREATIETERREIN OORTJESPAD 12 februari 2015 mr. ir. F.A. Voorhout, Centrumarchitecten BV 2 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 Huidige aantallen opnieuw onderzocht... 5 3 Maximaal mogelijke

Nadere informatie

LOCATIES. Voorstel aan te wijzen terreinen: Recreatieschap Spaarnwoude AB 16 05 2012 Agendapunt 14 Herziening hondenbeleid BIJLAGE 1

LOCATIES. Voorstel aan te wijzen terreinen: Recreatieschap Spaarnwoude AB 16 05 2012 Agendapunt 14 Herziening hondenbeleid BIJLAGE 1 Recreatieschap Spaarnwoude AB 16 05 2012 Agendapunt 14 Herziening hondenbeleid BIJLAGE 1 LOCATIES Voorstel aan te wijzen terreinen: Uitlaatdiensten 1. Locatie Rottepolderplein. 2. Hoek het Spijk/ Oostbroekerweg/

Nadere informatie

Nota van Beantwoording Zienswijzen. Ontwerpbestemmingsplan. Ruimte voor de Grecht

Nota van Beantwoording Zienswijzen. Ontwerpbestemmingsplan. Ruimte voor de Grecht Nota van Beantwoording Zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Ruimte voor de Grecht DSPDF_1CB_31313139393036373432.doc Afdeling Ruimtelijke ontwikkeling vakgroep Ruimtelijke ordening Mei 2013 Gemeente Woerden,

Nadere informatie

NOTITIE VERKEER & PARKEREN Uitbreiding recreatiecentrum t Witven

NOTITIE VERKEER & PARKEREN Uitbreiding recreatiecentrum t Witven NOT01-0253003-01b 10 december 2015 NOTITIE VERKEER & PARKEREN Uitbreiding recreatiecentrum t Witven 1 Inleiding Ten behoeve van de bestemmingsplanprocedure voor de uitbreiding van het recreatiecentrum

Nadere informatie

Onderwerp : Bestemmingsplan Heereweg 89 te Castricum Van : Alex van den Heijkant Aan : Martijn Gerards, BRO Status : definitief Datum : 6 mei 2013

Onderwerp : Bestemmingsplan Heereweg 89 te Castricum Van : Alex van den Heijkant Aan : Martijn Gerards, BRO Status : definitief Datum : 6 mei 2013 Memo Onderwerp : Bestemmingsplan Heereweg 89 te Castricum Van : Alex van den Heijkant Aan : Martijn Gerards, BRO Status : definitief Datum : 6 mei 2013 Deze memo Voor het bestemmingsplan Heereweg 89 te

Nadere informatie

Bezoekersonderzoek Staatsbosbeheer. Amersfoort, 16 juni 2016

Bezoekersonderzoek Staatsbosbeheer. Amersfoort, 16 juni 2016 Bezoekersonderzoek Staatsbosbeheer Amersfoort, 16 juni 2016 Uitbreiden monitoringsscope van inzoomen per gebied naar combineren met uitzoomen naar streek bij vergelijkbare opzet en tijdstip Vraag naar

Nadere informatie

RECREATIEMONITOR: AANTAL BEZOEKEN RECREATIESCHAP HET TWISKE 2011

RECREATIEMONITOR: AANTAL BEZOEKEN RECREATIESCHAP HET TWISKE 2011 Recreatieschap het Twiske AB 05-12-2012 Agendapunt 3b mededeling recreatiemonitor, aantal bezoeken 2011 BIJLAGE RECREATIEMONITOR: AANTAL BEZOEKEN RECREATIESCHAP HET TWISKE 2011 Recreatie Noord-Holland

Nadere informatie

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013

Opgesteld door ing. A.M. Rodenbach, Recreatie Noord-Holland NV, d.d. 21 januari 2013 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING, BEHOREND BIJ DE AANGEVRAAGDE VERGUNNING OMG-12-181 Voor de inrichting en het gebruik van een evenemententerrein in deelgebied De Druppels, tegenover Wagenweg 22/24 te Oudkarspel

Nadere informatie

Nota parkeernormen 2016

Nota parkeernormen 2016 Nota parkeernormen 2016 Samenvatting en rekenvoorbeelden voor ontwikkelaars in Asten Inleiding De gemeente Asten heeft in 2016 een nieuwe Nota Parkeernormen vastgesteld. Daarin zijn parkeernormen opgenomen

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen. met betrekking tot het bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11

Reactienota zienswijzen. met betrekking tot het bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11 Reactienota zienswijzen met betrekking tot het bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11 1. Inleiding Deze nota behandelt de ingekomen zienswijzen op het ontwerp bestemmingsplan Oostwold Huningaweg 11. 2.

Nadere informatie

Funcentrum Duinoord. Bedrijfsplan

Funcentrum Duinoord. Bedrijfsplan Funcentrum Duinoord Bedrijfsplan mei 2009 Bedrijfsfilosofie Wij willen graag een bedrijf dat niet zoals nu (met zomers veel klanten en in de wintermaanden te weinig) te sterk afhankelijk van weersinvloeden.

Nadere informatie

MER-beoordeling uitbreiding recreatiecentrum Oortjespad, Kamerik

MER-beoordeling uitbreiding recreatiecentrum Oortjespad, Kamerik NOTITIE Amer, Ruimtelijke Ontwikkeling H. van Paassen Zonnehof 43 3811 ND Amersfoort DATUM: 27 maart 2013 ONS KENMERK: UW KENMERK: AUTEUR: PROJECTLEIDER: STATUS: versie 1.3 CONTROLE: 12-714/13.01537/JanBu

Nadere informatie

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Winthonlaan 4-6 4. te Utrecht. 2.1 Toelichting programma. BJZ.nu bestemmingsplannen

1 Inleiding. 2 Uitgangspunten. Ontwikkeling Winthonlaan 4-6 4. te Utrecht. 2.1 Toelichting programma. BJZ.nu bestemmingsplannen Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroom van auto s met 50 km/uur of meer

Nadere informatie

Aan de fracties van de gemeenteraad van de gemeente Woerden

Aan de fracties van de gemeenteraad van de gemeente Woerden Aan de fracties van de gemeenteraad van de gemeente Woerden raadsleden@woerden.nl raadsgriffie@woerden.nl Betreft: Bestemmingsplan Hazelaarstraat Woerden 27 oktober 2018 Geachte raadsleden, 11 oktober

Nadere informatie

TERNEUZEN. Bestemmingsplan Terneuzen Midden, 1 ste herziening. Antwoordnota zienswijzen en ambtshalve aanpassingen

TERNEUZEN. Bestemmingsplan Terneuzen Midden, 1 ste herziening. Antwoordnota zienswijzen en ambtshalve aanpassingen TERNEUZEN Bestemmingsplan Terneuzen Midden, 1 ste herziening Antwoordnota zienswijzen en ambtshalve aanpassingen Inhoud 1. Inleiding 1.1. Procedure 1.2. Leeswijzer 2. Zienswijzen 2.1. Overzicht ingebrachte

Nadere informatie

Onderdeel van de J.C. van Kessel Groep. Landgoed Assche Veld. met zorg ontwikkeld, in groen beleefd

Onderdeel van de J.C. van Kessel Groep. Landgoed Assche Veld. met zorg ontwikkeld, in groen beleefd Onderdeel van de J.C. van Kessel Groep Landgoed Assche Veld met zorg ontwikkeld, in groen beleefd Visie Assche Veld Wij, Atriment bv, hebben in samenwerking met provincie Gelderland en gemeente Buren een

Nadere informatie

1 Inleiding. Verkeers- en parkeeranalyse Botsholsedijk 30a. Aanleiding. Vraagstelling. Leeswijzer. Museum De Ronde Venen

1 Inleiding. Verkeers- en parkeeranalyse Botsholsedijk 30a. Aanleiding. Vraagstelling. Leeswijzer. Museum De Ronde Venen Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

zeer ontevreden NVT weet niet

zeer ontevreden NVT weet niet Bijlage 1 Tabellen Tabel 1a Tevredenheid over aspecten (Basis = alle respondenten waar betreffende voorziening in de woonomgeving aanwezig is) zeer tevreden tevreden neutraal ontevreden zeer ontevreden

Nadere informatie

de Rechtspraak Pi A C Over het beroep met zaaknummer 12 /1143 WABOA V45 deel ik u het volgende mee.

de Rechtspraak Pi A C Over het beroep met zaaknummer 12 /1143 WABOA V45 deel ik u het volgende mee. de Rechtspraak Rechtbank Utrecht datum onderdeel contactpersoon doorkiesnummer ons kenmerk uw kenmerk bijlage(n) faxnummer afdeling onderwerp AANTEKENEN PER POST PER FAX Pi A 7 4 7 C het college van burgemeester

Nadere informatie

SPEELBOERDERIJ PARKEERBEHOEFTE BEREKENING

SPEELBOERDERIJ PARKEERBEHOEFTE BEREKENING SPEELBOERDERIJ HOLTEN PARKEERBEHOEFTE BEREKENING 17 januari 2012 Inleiding Het project omvat de realisering van een speelboerderij, bestaande uit een binnenspeeltuin en een buitenspeeltin met bijbehorende

Nadere informatie

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL

DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL DE MARKT VAN MORGEN IN VEENENDAAL SWOT 24 juni 2015 www.ioresearch.nl AGENDA 1. Bevolkingsontwikkeling 2. De markt in beeld 3. Bezoekers aan het woord 4. SWOT-analyse 5. Van kansen naar acties 6. Vervolg

Nadere informatie

Landschap Waterland AB 26-06-2009 Agendapunt 5: jaarrekening 2008 BIJLAGE 1: BESTUURSSAMENVATTING JAARREKENING 2008 1. ONDERDEEL WATERLAND

Landschap Waterland AB 26-06-2009 Agendapunt 5: jaarrekening 2008 BIJLAGE 1: BESTUURSSAMENVATTING JAARREKENING 2008 1. ONDERDEEL WATERLAND Landschap Waterland AB 26-6-29 Agendapunt 5: jaarrekening 28 BIJLAGE 1: BESTUURSSAMENVATTING JAARREKENING 28 1. ONDERDEEL WATERLAND 1.1. Beleidsuitgangspunten 28 onderdeel Waterland De gemeenschappelijke

Nadere informatie

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente.

Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 1 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Hof van Twente, wijziging Hagmolenweg 19 Bentelo. Gemeente Hof van Twente. 2 B&W besluit 16 april 2013 Zienswijzennotitie ontwerp-bestemmingsplan

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

Redersplein 8 Blauwestad, Code: JAAB1213

Redersplein 8 Blauwestad, Code: JAAB1213 Klaassen Horecamakelaardij B.V. Graafsebaan 111, 5248 NL Rosmalen Telefoon: 073 521 61 66 Fax: 073 522 09 06 Internet: www.klaassenbv.nl E-mail: info@klaassenbv.nl Horecamakelaar: Janscho van Abel Telefoon:

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf Adviescommissie 30 maart 2010 Dagelijks bestuur 8 april 2010 / 10 juni 2010 (mondeling) Algemeen bestuur 1 juli 2010 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10 Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten

Nadere informatie

Recreatieve routenetwerken. Recreatieve Routenetwerken

Recreatieve routenetwerken. Recreatieve Routenetwerken Recreatieve routenetwerken Frans Meijdam TeVoet Jeanette van t Zelfde ANWB Wie is de recreant? Wandelaar Fietser Watersporter Type recreant: Ommetjes Dagrondjes Kilometermaker Wat wil de recreant? Beleving

Nadere informatie

Quickscan Locaties Transferium West

Quickscan Locaties Transferium West Quickscan s Transferium West Datum 6 april 2015 Doel Inventarisatie locaties en mogelijkheden per locatie in s-hertogenbosch West t.b.v. een transferium. Doelgroep Bezoekers aan de gemeente s-hertogenbosch

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Rapportage. Plaats en datum Haren, 11 augustus Aan Albert Spier (gemeente Winsum)

Rapportage. Plaats en datum Haren, 11 augustus Aan Albert Spier (gemeente Winsum) Rapportage Plaats en datum Haren, 11 augustus 2011 Aan Albert Spier (gemeente Winsum) Kopie aan Jerry Koomans van den Dries en Jan Ymker (gemeente Winsum) Van Boud Geerdes (Grontmij) Betreft Parkeerbehoefte

Nadere informatie

Fietsrecreatiemonitor Cijfers Fietsdagtochten

Fietsrecreatiemonitor Cijfers Fietsdagtochten Stichting Landelijk Fietsplatform Postbus 846 3800 AV Amersfoort 033-4653656 info@fietsplatform.nl Fietsrecreatiemonitor Cijfers Fietsdagtochten Kerncijfers fietsdagtochten 2012/2013 Aantal fietsdagtochten

Nadere informatie

Mike Bouwman (R&B), Sandra de Wolff (IB)

Mike Bouwman (R&B), Sandra de Wolff (IB) VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: D. Loman Tel nr: 8301 Nummer: 16A.00540 Datum: 3 juni 2016 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls openbare ruimte stadscentrum / hoofdstraat Hoogeveen

Kwaliteitsimpuls openbare ruimte stadscentrum / hoofdstraat Hoogeveen Kwaliteitsimpuls openbare ruimte stadscentrum / hoofdstraat Hoogeveen Ruimte voor initiatieven Workshop voor inwoners, organisaties en ondernemers: 11 oktober 2017 Diversiteit aan speelplekken aanbrengen,

Nadere informatie

: Parkeren Inter Chalet Horst. Memo. Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers. Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a.

: Parkeren Inter Chalet Horst. Memo. Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers. Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a. Memo : Parkeren Inter Chalet Horst Datum : 19 oktober 2012 / 9 april 2013 Opdrachtgever : de heer Clabbers Ter attentie van Projectnummer : Pieter Maessen : 211x05595 Opgesteld door : Arjan ter Haar i.a.a.

Nadere informatie

Concept gebiedsvisie Stadionpark. Resultaten participatie

Concept gebiedsvisie Stadionpark. Resultaten participatie Concept gebiedsvisie Stadionpark Resultaten participatie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Verloop participatie 4 Samenvatting algemene reacties 5 Samenvatting Waterfront 6 Samenvatting Stadionontwikkeling 8

Nadere informatie

2 Beschrijving huidige situatie

2 Beschrijving huidige situatie Gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude Onderbouwing verkeer bestemmingsplan Liedeweg 32/38 c.a. Datum 19 januari 2011 Kenmerk VRP013/Anf/0056 Eerste versie 7 januari 2011 1 Inleiding De gemeente Haarlemmerliede-Spaarnwoude

Nadere informatie

Werkatelier 1 Alternatief inrichtingsplan Rhederlaag

Werkatelier 1 Alternatief inrichtingsplan Rhederlaag www.leisurelands.nl Werkatelier 1 Alternatief inrichtingsplan Rhederlaag 3 oktober 2016 2 www.leisurelands.nl 3 Inhoud Leisurelands Ontwikkeling Missie Product Juridische structuur en Organisatie Positie

Nadere informatie

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 4, oktober 2016

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 4, oktober 2016 In deze nieuwsbrief leest u over de laatste stand van zaken over het project Poort van Hoorn. De Poort van Hoorn omvat het stationsgebied en omgeving. Dit is een centrale plek in onze stad en hét mobiliteitsknooppunt

Nadere informatie

Reactienota zienswijzen ontwerp CHW bestemmingsplan Bergwijkpark 2015

Reactienota zienswijzen ontwerp CHW bestemmingsplan Bergwijkpark 2015 Reactienota zienswijzen ontwerp CHW bestemmingsplan Bergwijkpark 2015 Zienswijzen Het ontwerp-bestemmingsplan heeft van 21 augustus tot en met 1 oktober 2015 ter inzage gelegen in het gemeentehuis van

Nadere informatie

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom

Boekels Ven herontwikkelingsperspectief. Welkom Welkom Boekel,26 januari 2016 Programma - Terug blik het grotere geheel - Herontwikkelingsperspectief Chris van Grinsven - Toelichting ontwikkelingsscenario s Ad Tielemans - Vragen / Gedachtewisseling

Nadere informatie

NOTITIE PARKEREN EN VERKEER DE DRUIVENTROS BERKEL-ENSCHOT 29 augustus 2008

NOTITIE PARKEREN EN VERKEER DE DRUIVENTROS BERKEL-ENSCHOT 29 augustus 2008 NOTITIE PARKEREN EN VERKEER DE DRUIVENTROS BERKEL-ENSCHOT 29 augustus 2008 1. PARKEREN In het plan voor de uitbreiding van De Druiventros te Berkel-Enschot is rekening gehouden met een toename van de parkeer

Nadere informatie

BWZ Ingenieurs. Oosterduinse Meer PARK21. Vuilstort Menneweg Kagerplassen Kouden Hoorn Boterhuispolder Wilnisse Bovenlanden

BWZ Ingenieurs. Oosterduinse Meer PARK21. Vuilstort Menneweg Kagerplassen Kouden Hoorn Boterhuispolder Wilnisse Bovenlanden BWZ Ingenieurs Actief bij ontwikkeling van landschappen met recreatieve (neven)functies, o.a.: Boterhuispolder Kagerplassen Vuilstort Menneweg Recreatie-eiland Kouden Hoorn PARK21 Wilnisse Bovenlanden

Nadere informatie

Horeca faciliteiten Kasteel midden Nederland

Horeca faciliteiten Kasteel midden Nederland Klaassen Horecamakelaardij B.V. Wiekenweg 53a, 3815KL Amersfoort Telefoon: 033-258 13 30 Internet: E-mail: www.klaassenbv.nl amersfoort@klaassenbv.nl Horeca adviseur: Alex Willemse Telefoon: 06-50 445

Nadere informatie

Harderbos en Harderbroek verbonden

Harderbos en Harderbroek verbonden Harderbos en Harderbroek verbonden De Ganzenweg is een verbinding voor mensen, maar een barrière voor dieren. Er ligt al een faunapassage onderdoor. De route daar naar toe is voor dieren nog niet ideaal.

Nadere informatie

In de bijlage vind u een brief van het bestuur van de regiobibliotheek n.a.v. de agenda van de commissie middelen van woensdag 18 april a.s.

In de bijlage vind u een brief van het bestuur van de regiobibliotheek n.a.v. de agenda van de commissie middelen van woensdag 18 april a.s. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Plukaard, Wendy donderdag 19 april 2012 10:26 Stadhuis FW: brief regiobibliotheek n.a.v. agenda commissie middelen 18 april a.s. Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

1 Inleiding. Weesperzijde 1501. Figuur 1.1: Locatie perceel Weesperzijde 150 te Amsterdam. Beapart NV. 20 augustus 2012 LXC001/Bkd

1 Inleiding. Weesperzijde 1501. Figuur 1.1: Locatie perceel Weesperzijde 150 te Amsterdam. Beapart NV. 20 augustus 2012 LXC001/Bkd Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN. 1. Inleiding NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 2 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

In gesprek over gebiedsvisie Landelijk Capelle 29 mei 2016

In gesprek over gebiedsvisie Landelijk Capelle 29 mei 2016 In gesprek over gebiedsvisie Landelijk Capelle 29 mei 2016 Focus voor 2016 DAG VAN HET PARK SCHOLLEBOS, CAPELLE AAN DEN IJSSEL GREX OPMERKINGEN EN SUGGESTIES OP DAG VAN HET PARK Tijdens Dag van het Park

Nadere informatie

Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Zoetermeer Overig VTO 2003.

Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Zoetermeer Overig VTO 2003. Tabel 1 % Respondenten dat voorziening te weinig aanwezig vindt in woonomgeving (Basis = alle respondenten) Restaurants, eetcafés e.d. 26% 16% - 21% 9% - 23% 26% 19% 18% 17% 52% + 13% - 20% 15% - 29% 23%

Nadere informatie

De raad van de gemeente Lansingerland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 augustus 2013 en 15 oktober 2013

De raad van de gemeente Lansingerland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 13 augustus 2013 en 15 oktober 2013 Raadsbesluit 1111111111111 l1li111111111 Datum Raad 28 november 2013 Registratienummer BR1300121 Onderwerp Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan "HoeksePark West" De raad van de gemeente Lansingerland;

Nadere informatie

Dorpsstraat Scharendijke. 22 januari 2015

Dorpsstraat Scharendijke. 22 januari 2015 Dorpsstraat Scharendijke 22 januari 2015 Dorpsstraat Scharendijke 22 januari 2015 Aan de getoonde afbeeldingen kunnen geen rechten worden ontleend. 1. Inleiding In de Dorpsstraat in Scharendijke moet een

Nadere informatie

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken

Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Utrechtse Heuvelrug in top 3 bekendste Nationale Parken Onderzoek naar de bekendheid en het imago van Nationaal Park (Utrechtse) Heuvelrug - oktober 2017 De hele Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg,

Nadere informatie

Richtlijnen communicatieplan evenement

Richtlijnen communicatieplan evenement Richtlijnen communicatieplan evenement Inleiding Voor u ligt de richtlijn communicatieplan evenement. Voordat u verder gaat is er een aantal belangrijke punten over deze richtlijn. Deze richtlijn is bedoeld

Nadere informatie

E. van Vliet, E. van Andel, B. Verwijmeren, A. van Ansenwoude

E. van Vliet, E. van Andel, B. Verwijmeren, A. van Ansenwoude VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: R.B.H. Beumers Tel.nr. : Datum: 4 maart 2014 Tekenstukken: Ja Bijlagen: 3 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.) Persoverleg: Ja 8751

Nadere informatie

BEKNOPTE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Noordstroeërweg 1 te Hippolytushoef Gemeente Hollands Kroon

BEKNOPTE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Noordstroeërweg 1 te Hippolytushoef Gemeente Hollands Kroon BEKNOPTE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Noordstroeërweg 1 te Hippolytushoef Gemeente Hollands Kroon Documentnummer : 14-889/V1 Datum : 20-01-2015 Status : Definitief Inhoudsopgave 1. Huidige situatie en strijdigheid,

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Collegevoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1. Samenvatting van het voorstel. 2. Aanleiding. 3. Beoogd resultaat. Openbaar

Collegevoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1. Samenvatting van het voorstel. 2. Aanleiding. 3. Beoogd resultaat. Openbaar Collegevoorstel Openbaar Collegevergadering d.d. : 15 oktober 2013 Registratienr. Corsa Onderwerp Project : Portefeuillehouder Naam steller : 13CV000435 : Uitwerking beleidsregels ondergeschikte horeca

Nadere informatie

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN

NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN Gemeente Zeewolde, maart 2009 1 NOTITIE TOEPASSING PARKEERNORMEN 1. Inleiding Iedere bouwaanvraag moet op grond van de huidige bouwverordening, artikel 2.5.30, voorzien

Nadere informatie

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord De fiets is voor velen het ideale vervoermiddel op kortere afstanden. Op dit moment is er geen directe, snelle en kwalitatief hoogwaardige fietsverbinding

Nadere informatie

Economisch profiel. Werkgroep Park, beek en Vosheuvel

Economisch profiel. Werkgroep Park, beek en Vosheuvel Werkgroep Park, beek en Vosheuvel Economisch profiel Geld verdienen met "leuke dingen" Score belangrijkheid (oranje ronde stickers): 5 Score kwetsbaarheid (groene ronde stickers): 2 gecombineerd ruimtegebruik

Nadere informatie

Uitbreiding Golfbaan AMJV

Uitbreiding Golfbaan AMJV Uitbreiding Golfbaan AMJV Locatiebeoordelingen Concept 6 juni 2011 Golfbaan Middelpolder Kwaliteiten van de golfbaan Het bijzondere van golfbaan zoals die er nu ligt is de verweving met meerdere functies.

Nadere informatie

Leusbroekerweg 25 b Leusden

Leusbroekerweg 25 b Leusden Klaassen Vastgoedmakelaardij B.V. Graafsebaan 111, 5248 NL Rosmalen Telefoon: 073 521 61 66 Fax: 073 522 09 06 Internet: www.klaassenbv.nl E-mail: info@klaassenbv.nl Bedrijfsadviseur: Joey Hehamahua Telefoon:

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer

Gemeente Boxmeer. Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan Op den Bosch 3, Maashees. Nummer: de Raad van de gemeente Boxmeer Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan "Op den Bosch 3, Maashees". Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 29 mei 2007 Aanleiding Op het perceel Op den

Nadere informatie

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014?

Wel of geen betaald parkeren op koopzondagen in 2014? M E M O Aan : leden van commissie SOB Van : wethouder Krieger Tel. nr : Datum : 5 december 2013 Onderwerp : parkeren op koopzondagen Bijlagen : - c.c. : Huidige situatie Tot nu toe is er alleen betaald

Nadere informatie

Het recreatief gebruik. van P-Veluwe Drieseberg. L. de Schutter, R. Beunen & R. Oosterhaven

Het recreatief gebruik. van P-Veluwe Drieseberg. L. de Schutter, R. Beunen & R. Oosterhaven Het recreatief gebruik van P-Veluwe Drieseberg L. de Schutter, R. Beunen & R. Oosterhaven Het recreatief gebruik van P Veluwe Drieseberg Lauran de Schutter Raoul Beunen Ruud Oosterhaven Wageningen Universiteit

Nadere informatie

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap Uitgangspunt De Bubblemates, Heldense Reddingsbrigade en de Heldense Zwemvereniging spreken samen de intentie uit om vanaf 2016 het beheer van de

Nadere informatie

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Verkeer- en vervoersmanagementplan Radio Kootwijk

Verkeer- en vervoersmanagementplan Radio Kootwijk Verkeer- en vervoersmanagementplan Radio Kootwijk I Inleiding 1. In dit plan is beschreven hoe het vervoersmanagement wordt ingericht. II Kaders en scenario s 2. Scenario s: Voor het managen van bezoekersstromen

Nadere informatie

Fietsknooppuntensysteem 2.0. Rapportage van het onderzoek naar verbetermogelijkheden van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem

Fietsknooppuntensysteem 2.0. Rapportage van het onderzoek naar verbetermogelijkheden van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem Fietsknooppuntensysteem 2.0 Rapportage van het onderzoek naar verbetermogelijkheden van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem Achtergrond onderzoek Als onderdeel van de businesscase recreatieve infrastructuur

Nadere informatie

BIJLAGE 3. Bedrijfsplan

BIJLAGE 3. Bedrijfsplan BIJLAGE 3 Bedrijfsplan Bedrijfsplan voor een logeer- en crisisopvang It Heideloantsje 36 Zwagerbosch Colofon: Opdrachtgever: Contactpersoon: Uitgevoerd door: Contactpersoon: Projectnr: Mevrouw J. van der

Nadere informatie

HEIDENATUURPARK RAPPORTAGE ACHTERBANRAADPLEGING. RMI fullservice marktonderzoek Heerlen/Maastricht, oktober 2015

HEIDENATUURPARK RAPPORTAGE ACHTERBANRAADPLEGING. RMI fullservice marktonderzoek Heerlen/Maastricht, oktober 2015 RAPPORTAGE ACHTERBANRAADPLEGING HEIDENATUURPARK RMI fullservice marktonderzoek Heerlen/Maastricht, oktober 2015 2015 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de informatie in deze rapportage kunnen geen rechten

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE ONDERWERP Verkeersonderzoek Expo DATUM 1-2-2016 PROJECTNUMMER C05057.000035 ONZE REFERENTIE 078794434 0.8 VAN Anton van Meulen AAN Delta Development Group KOPIE AAN Nienke Spiegelenberg 1 Inleiding Hoeve

Nadere informatie

Ontwikkeling Hotel en Amusino, Gorinchem-Oost

Ontwikkeling Hotel en Amusino, Gorinchem-Oost Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen

Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Parkeeranalyse ontwikkeling gezondheidscentrum Hazenkamp aan de Vossenlaan in Nijmegen Datum: 18-08-2014 Versie: Definitief Inleiding De apotheek Hazenkamp en het Gezondheidscentrum Hazenkamp, beide gevestigd

Nadere informatie

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Evenementenavond Zeist 2018 Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Met dank aan Torenlaan Theater Agenda 19.30 u Welkom en introductie Desirée Bosse (gemeente Zeist) 19.35 u Update RBT Heuvelrug &

Nadere informatie

Betreft: aanscherping bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken

Betreft: aanscherping bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1362015 Uw kenmerk: Contact: Jeannette Wijnmalen Bijlage(n):1 Doorkiesnummer: 010-506 1158 E-mailadres: j.wijnmalen@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Stadspark. Een stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D. November Marjolein Kolstein.

Stadspark. Een stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D. November Marjolein Kolstein. Stadspark Een stadspanelonderzoek Marjolein Kolstein November 2018 www.oisgroningen.nl Inhoud Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding van het onderzoek 4 1.2 Doel van het onderzoek 4 1.3 Opzet van

Nadere informatie

Richtlijnen mobiliteitsplan evenement

Richtlijnen mobiliteitsplan evenement Richtlijnen mobiliteitsplan evenement Inleiding Voor u ligt de richtlijn mobiliteitsplan evenement. Voordat u verder gaat is er een aantal belangrijke punten over deze richtlijn. Deze richtlijn bevat (uitgebreide)

Nadere informatie