Voorzitterschapswissel 2016 Terugblik en vooruitblik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorzitterschapswissel 2016 Terugblik en vooruitblik"

Transcriptie

1 Voorzitterschapswissel 2016 Terugblik en vooruitblik

2 ECONOMIE EN INNOVATIE Op uitnodiging van de Stichting kwamen vertegenwoordigers van kennisinstellingen, ontwikkelingsmaatschappijen, innovatiecentra en de politiek bij elkaar in het kader van drie innovatieplatforms. Er werden afzonderlijke, interdisciplinaire werkgroepen opgericht voor het ontwikkelen van projectideeën voor samenwerking tussen universiteiten/ hogescholen en het bedrijfsleven, bedrijfsinterne innovatieprocessen en het oprichten van nieuwe bedrijven die kunnen worden ingediend in het kader van het nieuwe INTERREG EMRprogramma. In 2014 vond de regionale conferentie De EMR als (industriële) vestigingslocatie plaats. Deze conferentie werd samen met de Sociaal-economische Raad van de EMR geïnitieerd en georganiseerd. VEILIGHEID Op het gebied van veiligheid werkt de Stichting actief samen met NeBeDeAgPol (het samenwerkingsverband van Nederlandse, Belgische en Duitse politiekorpsen), EMRIC (EMR in case of crisis) en BES (Bureau voor Euregionale Samenwerking), die in Europa een voorbeeldfunctie hebben als het gaat om grensoverschrijdende samenwerking. In 2015 is er een conferentie over Radicalisering, extremisme en terrorisme georganiseerd. Begin 2016 ontving de Belgische minister van binnenlandse zaken Jambon een euregionale delegatie voor een gesprek over de situatie in Tihange. In de loop van het jaar moet in samenwerking met de Benelux Unie, het BES en nationale instanties een project worden geïmplementeerd ter bestrijding van criminele motorbendes. Via de Strategische Begeleidingsgroep Veiligheid is een werkgroep opgericht die een INTERREG-project wil indienen ter bestrijding van woninginbraken.

3 ARBEIDSMARKT, ONDERWIJS EN OPLEIDING Het Grensinfopunt (GIP) Aken-Eurode geldt vanwege het brede informatie- en adviesaanbod als aansprekend voorbeeld. Met steun van de Stichting is deze aanpak uitgerold over de hele EMR. Na de opening van het GIP in Maastricht moeten er op diverse plaatsen langs de Belgisch- Nederlandse grens nog meer infopunten komen. Het netwerk van EURES (EURopean Employment Services) speelt een belangrijke rol op het gebied van grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit. EURES heeft een adviserende en bemiddelende rol op dit gebied. De Stichting blijft verantwoordelijk voor de coördinatie van het netwerk. In het kader van de eerste regionale conferentie van de Stichting over de Stimulering van de Euregionale arbeidsmarkt is een proces opgezet om het op de behoefte afgestemde aanbod (waarbij alles gebundeld wordt) verder uit te breiden en obstakels op dit gebied weg te nemen. Om meertaligheid te bevorderen (vooral de kennis van de euregionale talen Duits, Frans en Nederlands) is het EMR-buurtalenplatform opgericht. Dit platform richt zich met name op informatie-uitwisseling en projectontwikkeling. GEZONDHEIDSZORG De Stichting ondersteunt de Strategische Begeleidingsgroep Gezondheid en werkt daarnaast samen met euprevent, dat verantwoordelijk is voor de grensoverschrijdende programma s op het gebied van de gezondheidszorg. Eind 2015 vond onder leiding van euprevent de achtste euregionale Gezondheidsconferentie plaats. De Stichting is als enige Euregio vertegenwoordigd in het Regions for Health Network van de Wereldgezondheidsorganisatie.

4 CULTUUR EN TOERISME De Euregionale samenwerking in het kader van de kandidatuur voor Culturele Hoofdstad van Europa heeft een dynamiek teweeggebracht, die onder andere werd benut bij het INTERREG-project Extension culturelle. In de nieuwe werkgroep Cultuur EMR wisselen vertegenwoordigers van alle partnerregio s informatie uit over culturele initiatieven en projecten. Op Europees niveau heeft de Stichting de leiding over de organisatie van de Taskforce Cross-Border Culture van de WVEG (Werkgemeenschap van Europese Grensregio s). De volgende vergadering van de Taskforce zal in Mons (Bergen) plaatsvinden. Via het fonds voor kleine euregionale projecten steunt de Stichting ieder jaar verenigingen en initiatieven in de EMR. Na de regionale conferentie Toerisme in de EMR werd de Strategische Begeleidingsgroep Toerisme nieuw leven ingeblazen. Er wordt naar gestreefd om in 2016 het gezamenlijke project Destination multiplexe in het kader van het INTERREG EMR-programma in te dienen. MOBILITEIT EN INFRASTRUCTUUR De Stichting vertegenwoordigt op dit gebied de belangen van haar partnerregio s, bijv. ten aanzien van de geplande invoering van tolheffing voor vrachtwagens in Duitsland. Met het euregionale coördinatiepunt, dat is ondergebracht bij het Aachener Verkehrsverbund, onderhoudt de Stichting nauwe contacten. In 2015 vond de regionale conferentie De EMR op het juiste spoor? plaats.

5 DUURZAME ONTWIKKELING De Stichting is sinds 2013 leadpartner van het project Drielandenpark (3LP). Het door ESPON (European Observation Network for Territorial Development and Cohesion) gefinancierde project Landschapsbeleid voor het Drielandenpark werd in 2014 afgesloten met de publicatie van een boek met de gelijknamige titel. In 2015 organiseerde het Drielandenpark het projectforum Landschap en groene infrastructuur. Samen met NABU (Naturschutzstation Aachen) wordt eind april 2016 het forum Natuur EMR georganiseerd. TERRITORIALE ANALYSE De Stichting volgt politieke ontwikkelingen en initiatieven op de voet, evenals projecten over grensoverschrijdende statistieken en analyses. Zij is één van de partners van het in 2015 aan de universiteit van Maastricht opgerichte Institute for Transnational and Euregional Cross Border Cooperation and Mobility (ITEM). Op dit moment loopt een onderzoek naar de arbeidsbemiddelingsdiensten in de vijf partnerregio s van de EMR. BELANGENBEHARTIGING EN REGIOMARKETING Via diverse kanalen geeft de Stichting regelmatig informatie over euregionale en interessante Europese activiteiten, initiatieven en projecten. Sinds 2014 verschijnt vier keer per jaar de EMR-newsletter. In 2015 is er een nieuwe flyer gemaakt met alles wat in en door de EMR wordt aangeboden. De website van de Stichting zal in 2016 grondig worden aangepast. De Stichting ontvangt veel groepen en neemt op verzoek ook deel aan seminars, conferenties en beurzen. Bij de Open Days 2014 en 2015 organiseerde de Stichting diverse evenementen over regionale ontwikkeling en arbeidsmobiliteit. In 2015 nam de Stichting onder andere deel aan de planning en uitvoering van de burgerdialoog met Eurocommissaris Thyssen over het sociale gezicht van Europa. Voor 2016 zijn bijvoorbeeld in het kader van Debout Citoyen en ter gelegenheid van het feit dat 25 jaar geleden het Verdrag van Maastricht werd ondertekend, diverse burgerbijeenkomsten gepland. Op Europees niveau behartigt de Stichting de belangen van haar partnerregio s ook binnen het WVEG.

6 TERUGBLIK: MINISTER-PRESIDENT OLIVER PAASCH, VOORZITTER VAN DE EMR VAN Eupen Toen de Duitstalige Gemeenschap het voorzitterschap van de provincie Belgisch- Limburg overnam, mochten we de toekomststrategie EMR2020 in ontvangst nemen. We hebben de EMR2020-strategie vervolgens verder uitgewerkt in jaarlijkse werkplannen en concrete maatregelen ter uitvoering ervan genomen. Via regionale conferenties hebben we gesproken over thema s als toerisme, industrie, spoorvervoer en patiëntenmobiliteit. Daarnaast hebben we diverse initiatieven genomen op het vlak van arbeidsmobiliteit en van veiligheid. Zo is de EMR betrokken bij de uitbouw van Grensinfopunten, waar werknemers, werkgevers, studenten en gepensioneerden terecht kunnen met vragen over alledaagse grensoverschrijdende zaken. En we zijn partner geworden van het recent opgerichte expertisecentrum ITEM, dat door de analyse van wetgeving en beleid de afbouw van grensbarrières ondersteunt. Inspelend op de actualiteit, heeft de EMR zich intensief beziggehouden met veiligheidsthema s als radicalisme, criminele motorbendes en de nucleaire centrale Tihange. Dit zijn globale en regionale thema s die een grensoverschrijdende aanpak vereisen. Duitstalige Gemeenschap (B) Ondanks de voor ons vaak onbetwistbare noodzaak in Europa nog hechter samen te werken, gaan de laatste jaren steeds meer stemmen op tegen Europa. Deze ontwikkeling moeten we met gesloten rangen tegemoet treden, door erop te wijzen welke meerwaarde de Europese Unie zeker ook voor grensregio s heeft. In het licht van de grote uitdagingen waarvoor we in Europa staan, hebben we niet minder, maar meer Europa nodig. We hebben vooral nood aan een sterk, verenigd en solidair Europa. De Duitstalige Gemeenschap dankt de partners van de EMR voor hun samenwerking tijdens de voorbije jaren en geeft nu de fakkel over aan de Regio Aken-Zweckverband met het vertrouwen dat wij er samen voor blijven opkomen dat wat we in Europa verwezenlijkt hebben, ook voor onze kinderen behouden blijft en nog verder uitgebouwd wordt. Dat is waarvoor wij ons in de EMR elke dag weer opnieuw inzetten.

7 1976 Oprichting werkgroep EMR 1991 Rechtspersoon Stichting 1992 Toetreding Duitstalige Gemeenschap 2007 Zetel in Eupen

8 Toekomststrategie EMR2020 Regionale conferentie Arbeidsmarkt EMR leadpartner Drielandenpark Europese Burgerschapsprijs voor Via Euregio European Cooperation Day INTERREG Conferentie EMRIC Veiligheidsconferentie MAHHL-steden Regionale conferentie toerisme Oprichting Taskforce Cross-Border Culture (WVEG) Uitreiking Euregio-rozet Cultureel festival Stolberg goes EMR Regionale conferentie Economie Innovatieplatform 1 e EMR-Newsletter Open Days Lidmaatschap Regions for Health Network (WHO) Themajaar: 100 jaar Wereldoorlog I, 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, 1200 jaar Karel de Grote

9 Buurtalenplatform Regionale conferentie mobiliteit Gezondheidsconferentie Conferentie radicalisme, extremisme, terrorisme 10 jaar EPICC Burgerdialoog met EU-Commissaris Thyssen Opening ITEM Conferentie NeBeDeAgPol Projectforum Drielandenpark 40 jaar Vrouwen in de EMR 2015

10 Oprichting Grensinfopunt Maastricht 40 jaar EMR 25 jaar INTERREG EMR-Programma 25 jaar Verdrag van Maastricht Evenementen Debout Citoyen Regionale conferentie energie 2016

11 Aken Regio Aken - Zweckverband (D) VOORUITBLIK: REGIERUNGSPRÄSIDENTIN GISELA WALSKEN, VOORZITTER VAN DE EMR VAN Als toekomstig voorzitter wil ik in naam van de Regio Aken en het Zweckverband Regio Aken mijn voorgangers van harte bedanken voor het doelgericht werken aan grensoverschrijdende projecten. De Stichting heeft, met alle leden en medewerkers, de voorbije 40 jaar veel voor de Europese gedachte gedaan. De euregionale arbeidsmarkt door laagdrempelige informatiestructuren versterken de beheersing van buurtalen door het ondersteunen van onderwijsen uitwisselingsinitiatieven vergemakkelijken een betere afstemming van beroepsopleidingen, meer bepaald in de technische domeinen. Ik kijk er naar uit de uitdaging aan te gaan en er verder aan mee te werken om de levenskwaliteit van de mensen in de grenslanden Nederland, België en Duitsland te waarborgen en door informatie, communicatie en samenwerking verder te verbeteren. In het bijzonder zal ik de weg die de Duitstalige Gemeenschap ingeslagen heeft, voortzetten, ook al wil ik hierbij de focus op één thema in het bijzonder leggen: Werken en leren zonder grenzen. Dat is naar mijn mening onvermijdelijk om in het licht van vooral de demografische ontwikkelingen tegemoet te komen aan de noden van de arbeidsmarkt in de grensregio s. Ik wil u vragen mij allemaal de komende drie jaren op mijn weg te begeleiden en verheug me op een constructieve samenwerking.

12 STICHTING EUREGIO MAAS-RHEIN / MAAS-RIJN / MEUSE-RHIN Gospertstr. 42 I B-4700 Eupen +32 (0) (0) info@euregio-mr.eu Hebt u ideeën en wilt u die euregionaal realiseren? Neem dan contact met ons op! Exemplaren van de toekomststrategie EMR2020 kunt u aanvragen bij het bureau van de Stichting. Verantwoordelijke uitgever: Björn Koopmans Stichting Euregio Maas-Rijn 2016 Om de lesbaarheid te bevorderen wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannelijke en vrouwelijke woordvormen.

Overdracht voorzitterschap Euregio Maas-Rijn op 15 april 2015 in Aken. Toespraak door Gisela Walsken, presidente van de Regierungsbezirk Köln

Overdracht voorzitterschap Euregio Maas-Rijn op 15 april 2015 in Aken. Toespraak door Gisela Walsken, presidente van de Regierungsbezirk Köln Overdracht voorzitterschap Euregio Maas-Rijn op 15 april 2015 in Aken Toespraak door Gisela Walsken, presidente van de Regierungsbezirk Köln Geachte Präsident Schulz Geachte Ministerpräsident Paasch Geachte

Nadere informatie

Oprichting van internationaal verbond van regionale dagbladen (IOCBN) http://www.eunonce.eu/

Oprichting van internationaal verbond van regionale dagbladen (IOCBN) http://www.eunonce.eu/ EMR Newsletter juli 2013 EUREGIO MAAS-RIJN beleidsinfo-projectoproepen-activiteiten In het kader van de uitvoering van de toekomststrategie EMR2020 (http://www.emr2020.eu/wp-content/uploads/2013/03/emr-2020-nl.pdf)

Nadere informatie

1. Verleent de minister actief zijn medewerking aan het EMR-actieplan?

1. Verleent de minister actief zijn medewerking aan het EMR-actieplan? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 285 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 26 januari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Arbeidsmobiliteit - Actieplan Euregio Maas-Rijn

Nadere informatie

Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility / ITEM

Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility / ITEM 11 december 2018 Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility / ITEM Cross-border knowledge for policy and practice Maastricht University / Provincie Limburg / Zuyd

Nadere informatie

Grensoverschrijdende kennis voor beleid en praktijk

Grensoverschrijdende kennis voor beleid en praktijk Beknopte informatiebrochure Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM Grensoverschrijdende kennis voor beleid en praktijk 1 Grensoverschrijdende samenwerking

Nadere informatie

Institute fortransnational and Euregional cross border cooperation and Mobility /ITEM

Institute fortransnational and Euregional cross border cooperation and Mobility /ITEM Maastricht UniversityL i~~ Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG uw kenmerk ons kenmerk doorkiesnummer Maastricht ITEM090616

Nadere informatie

Grenseffectenrapportage 2017 Vooronderzoek 1: Euregionale mindset in twee Euregio s

Grenseffectenrapportage 2017 Vooronderzoek 1: Euregionale mindset in twee Euregio s Grenseffectenrapportage 2017 Vooronderzoek 1: Euregionale mindset in twee Euregio s Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM is de spil van wetenschappelijk

Nadere informatie

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Raadsgriffie. CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Raadsgriffie. CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER Raadsvoorstel DATUM ORGANISATIEONDERDEEL 29-01-2015 Raadsgriffie CORRESPONDENTIENUMMER N STELLER 2015.03613 2 mikos.pieters@maastricht.nl ONDERWERP RAADSVOORSTEL Euregioraad AAN DE GEMEENTERAAD, 1. Samenvatting

Nadere informatie

Gelet op hoofdstuk IV van de Grondwet;

Gelet op hoofdstuk IV van de Grondwet; 1/5 SAMENWERKINGSAKKOORD TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, HET VLAAMSE GEWEST EN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP BETREFFENDE DE BEVORDERING VAN DE ALGEMENE SAMENWERKING Gelet op hoofdstuk IV van de Grondwet; Gelet

Nadere informatie

Interreg A Euregio Maas-Rijn

Interreg A Euregio Maas-Rijn Interreg A Euregio Maas-Rijn Growing Together EU 2020 strategie limburg.be EU 2020 strategie limburg.be Inhoud van het Interregprogramma As 1 As 2 As 3 As 4 Innovatie 2020 Economie 2020 Sociale inclusie

Nadere informatie

Grensoverschrijdende kennis voor beleid en praktijk

Grensoverschrijdende kennis voor beleid en praktijk Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM Beknopte informatiebrochure Grensoverschrijdende kennis voor beleid en praktijk 1 Grensoverschrijdende samenwerking

Nadere informatie

Euregionale arbeidsmarktwerking en competentiecampus voor zorgberoepen. Future proof for cure and care

Euregionale arbeidsmarktwerking en competentiecampus voor zorgberoepen. Future proof for cure and care Euregionale arbeidsmarktwerking en competentiecampus voor zorgberoepen Future proof for cure and care Prioriteit 1: versterken van economische structuur, bevorderen van kennis en innovatie en meer en betere

Nadere informatie

Euregio Maas-Rijn Heinsberg, 2 november 2011 Strategische begeleidingsgroep Gezondheid

Euregio Maas-Rijn Heinsberg, 2 november 2011 Strategische begeleidingsgroep Gezondheid Euregio Maas-Rijn Heinsberg, 2 november 2011 Strategische begeleidingsgroep Gezondheid 2 de Vergadering van de SBG Gezondheid op 28-09-2011 in Eupen Aanwezigen: zie bijlage 1. Agendapunt 1: Notulen van

Nadere informatie

TeTRRA. Voor mensen met ideeën

TeTRRA. Voor mensen met ideeën TeTRRA Voor mensen met ideeën Huy Hasselt Diepenbeek Oupeye Liège Heerlen Heinsberg Aywaille Aachen Eupen Düren Monschau Euskirchen Daun De Euregio Maas-Rijn heeft een oppervlakte van ongeveer 11.000 km²

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

Sociaaleconomische Raad van de Euregio Maas-Rijn

Sociaaleconomische Raad van de Euregio Maas-Rijn Sociaaleconomische Raad van de Euregio Maas-Rijn (SER-EMR) 2 de ontwerp - versie 24. 6.2009 Reglement van orde 1 Preambule De Sociaaleconomische Raad van de Euregio Maas-Rijn is een adviserend orgaan van

Nadere informatie

Grenseffectenrapportage 2016

Grenseffectenrapportage 2016 Grenseffectenrapportage 2016 Dossier 7: Wet flexibilisering ingangsdatum AOW Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM is de spil van wetenschappelijk

Nadere informatie

Tussen: hierna te noemen de partners,

Tussen: hierna te noemen de partners, OVEREENKOMST inzake de uitvoering van het Samenwerkingsprogramma Europese Territoriale Samenwerking 2014-2020 (Interreg V-A) Grensregio Vlaanderen-Nederland concept 1 OVEREENKOMST inzake de uitvoering

Nadere informatie

Flexibilisering ingangsdata AOW: wordt er ook grensoverschrijdend nagedacht?

Flexibilisering ingangsdata AOW: wordt er ook grensoverschrijdend nagedacht? Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility / ITEM Cross-border knowledge for policy and practice Flexibilisering ingangsdata AOW: wordt er ook grensoverschrijdend

Nadere informatie

Grenseffectenrapportage 2017 Vooronderzoek 2: Ex-ante analyse van de effecten van de algemene verordening gegevensbescherming in Limburg

Grenseffectenrapportage 2017 Vooronderzoek 2: Ex-ante analyse van de effecten van de algemene verordening gegevensbescherming in Limburg Grenseffectenrapportage 2017 Vooronderzoek 2: Ex-ante analyse van de effecten van de algemene verordening gegevensbescherming in Limburg Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation

Nadere informatie

Euregio Maas-Rijn Senior Friendly Communities

Euregio Maas-Rijn Senior Friendly Communities Euregio Maas-Rijn Senior Friendly Communities De uitdaging Het aandeel 65-plussers in de EU stijgt van 17% in 2010 naar 23% in 2030 en 30% in 2060. Terwijl het aandeel pensioengerechtigden steeds verder

Nadere informatie

I. Context (1) I. Context (2) Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales

I. Context (1) I. Context (2) Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales Het Akkoord van Brussel van 16 september 2002: Een juridisch kader voor grensoverschrijdende intercommunales Prof. dr. Jan Wouters Maarten Vidal Instituut voor Internationaal Recht K.U. Leuven www.internationaalrecht.be

Nadere informatie

Burgemeestersoverleg, veiligheid, ruimtelijke ordening, gezamenlijke raadsvergadering, bestuursstructuren

Burgemeestersoverleg, veiligheid, ruimtelijke ordening, gezamenlijke raadsvergadering, bestuursstructuren Best practice grensoverschrijdende samenwerking MAHHL-overleg Kandidatuur Maastricht Culturele Hoofdstad Praktische informatie Gemeenten: Maastricht, Aken, Heerlen, Hasselt, Luik (MAHHL). Daarnaast zijn

Nadere informatie

Bestuursopdracht Internationale Zaken Noord- en Midden Limburg. Herijkingsvoorstel

Bestuursopdracht Internationale Zaken Noord- en Midden Limburg. Herijkingsvoorstel Bestuursopdracht Internationale Zaken Noord- en Midden Limburg Herijkingsvoorstel op basis van afstemming tussen Weert, Roermond, Venray, Venlo en consultatie overige gemeenten gepresenteerd op 3 juni

Nadere informatie

Herman Reynders, gouverneur van Belgisch Limburg en voorzitter van de EMR

Herman Reynders, gouverneur van Belgisch Limburg en voorzitter van de EMR Als gouverneur van de provincie Belgisch Limburg ben ik uitermate tevreden met de doorstart van het Euregio Maas-Rijnproject Emric+. Een betere en intensere samenwerking bij interventies in crisissituaties

Nadere informatie

Euregio Maas-Rijn Heinsberg, 11 januari 2012 Strategische begeleidingsgroep Gezondheid

Euregio Maas-Rijn Heinsberg, 11 januari 2012 Strategische begeleidingsgroep Gezondheid Euregio Maas-Rijn Heinsberg, 11 januari 2012 Strategische begeleidingsgroep Gezondheid 3 e vergadering van de SBG Gezondheid op 21 november 2011 in Eupen Aanwezig: zie bijlage 1. Agendapunt 1: Notulen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1994 Nr. 266

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1994 Nr. 266 15 (1965) Nr. 5 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1994 Nr. 266 A. TITEL Verdrag tot instelling van één Raad en één Commissie welke de Europese Gemeenschappen gemeen hebben, met

Nadere informatie

Grenseffectenrapportage 2018

Grenseffectenrapportage 2018 Grenseffectenrapportage 2018 Studentendossier: De mogelijke effecten van het Experiment gesloten cannabisketen op de Euregio s Maas-Rijn en Rijn-Maas-Noord Het Institute for Transnational and Euregional

Nadere informatie

Europees parlement neemt wetgeving aan ter bevordering van arbeidsmobiliteit

Europees parlement neemt wetgeving aan ter bevordering van arbeidsmobiliteit Looienga, Martina Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Europese Ster maandag 29 februari 2016 15:30 Statengriffie provinsje Fryslân Europees parlement neemt wetgeving aan ter bevordering

Nadere informatie

-2- Opleiding, opleidingen en onderwijs aan de universiteiten

-2- Opleiding, opleidingen en onderwijs aan de universiteiten Verklaring van Münster omtrent de onderlinge relaties op het gebied van hoger onderwijs, wetenschap en onderzoek tussen Nederland, de Vlaamse Gemeenschap van België, het Groothertogdom Luxemburg, Nederland

Nadere informatie

GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING

GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING Groningen, 13 mei 2011 Huis De Beurs, Groningen Donderdag 27 juni 2013 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden

Nadere informatie

4 Enquête over buurtaalonderwijs en taal- en ontmoetingsprojecten in scholen van de Euregio Maas-Rijn,

4 Enquête over buurtaalonderwijs en taal- en ontmoetingsprojecten in scholen van de Euregio Maas-Rijn, Enquête over buurtaalonderwijs en taal- en ontmoetingsprojecten in scholen van de Euregio Maas-Rijn - SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN EN AANBEVELINGEN 1. Situering van het onderzoek Vanwege haar samenstelling

Nadere informatie

INTERNE EN EXTERNE COMMUNICATIE

INTERNE EN EXTERNE COMMUNICATIE BIJLAGE A BIJ PROJECTPLAN EMRIC+ 11.2 DEELPROJECTPLAN ACTIE 2 INTERNE EN EXTERNE COMMUNICATIE Goedgekeurd op 9 juni 2010 Auteur : Th. BRASSEUR INHOUDSOPGAVE 1 Aanleiding en inleiding...3 1.1 Aanleiding...3

Nadere informatie

Europese Groepering voor Territoriale samenwerking. Jody van Diemen VNG Amersfoort, 30 september 2014

Europese Groepering voor Territoriale samenwerking. Jody van Diemen VNG Amersfoort, 30 september 2014 Europese Groepering voor Territoriale samenwerking Jody van Diemen VNG Amersfoort, 30 september 2014 Inhoud Aanleiding EGTS Voordelen Nadelen Aandachtspunten Aanbevelingen & conclusies Aanleiding Meer

Nadere informatie

OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie

OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie OPEN CALL residentie onderzoek & creatie kunst/wetenschap/technologie IMPACT (International Meeting in Performing Arts and Creative Technologies) lanceert een open call. De geselecteerde projecten worden

Nadere informatie

Werken over de grens. Eures Scheldemond 2019 Overleg Pact Brabant 9 mei.

Werken over de grens. Eures Scheldemond 2019 Overleg Pact Brabant 9 mei. Eures Scheldemond 2019 Overleg Pact Brabant 9 mei http:/// Wat is Eures Scheldemond? Eures Scheldemond is een strategische alliantie waarbij organisaties op het deelterrein van dienstverlening aan werkgevers

Nadere informatie

Heinz-Kühn-Bildungswerk

Heinz-Kühn-Bildungswerk Heinz-Kühn-Bildungswerk Seminar: Democratisering van de grens - nieuwe ideeën over euregionale samenwerking Maastricht/Aachen, 17.01.2016 Geachte heer/mevrouw, Europa bevindt zich in een fundamentele crisis.

Nadere informatie

Knelpunten erkenning kwalificaties d.d. 17 november 2017

Knelpunten erkenning kwalificaties d.d. 17 november 2017 Onderwerp Groep Type Toepassingsgebied 1. Ongunstige start termijn erkenningsprocedures voor afgestudeerden Studenten/starters/ beoogde grensarbeiders Betreft De procedure voor diploma-erkenning mag maximaal

Nadere informatie

Bezoekadres: Centre Céramique Avenue Céramique KV Maastricht. City Deal Eurolab

Bezoekadres: Centre Céramique Avenue Céramique KV Maastricht. City Deal Eurolab Bezoekadres: Centre Céramique Avenue Céramique 50 6221 KV Maastricht City Deal Eurolab From red tape to red carpet Creating an attractive and liveable climate for Internationals in the Maastricht Region

Nadere informatie

Cross-border knowledge for policy and practice G. Essers, N. Verschelde and M. Weerepas

Cross-border knowledge for policy and practice G. Essers, N. Verschelde and M. Weerepas Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility / ITEM Cross-border knowledge for policy and practice G. Essers, N. Verschelde and M. Weerepas Maastricht University/ Provincie

Nadere informatie

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe.

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Bestuur, Democratie & Financiën Europa en Binnenlands Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den Haag Postbus

Nadere informatie

5 JAAR EGTS Linieland van Waas en Hulst

5 JAAR EGTS Linieland van Waas en Hulst 5 JAAR EGTS Linieland van Waas en Hulst Programma 5 Jaar EGTS, een terugblik Dhr. Richard Meersschaert, EGTS-directeur Europa in de Lage Landen. De Lage Landen in Europa Dhr. Jan Buysse, algemeen directeur

Nadere informatie

26 JANUARI 2011 PUNT 6 OPRICHTING VAN EEN PLATFORM VOOR EUROPESE GROEPERINGEN VOOR TERRITORIALE SAMENWERKING (EGTS) VOOR BESLUIT

26 JANUARI 2011 PUNT 6 OPRICHTING VAN EEN PLATFORM VOOR EUROPESE GROEPERINGEN VOOR TERRITORIALE SAMENWERKING (EGTS) VOOR BESLUIT Brussel, 21 december 2010 127 e VERGADERING VAN HET BUREAU VAN HET COMITÉ VAN DE REGIO'S 26 JANUARI 2011 PUNT 6 OPRICHTING VAN EEN PLATFORM VOOR EUROPESE GROEPERINGEN VOOR TERRITORIALE SAMENWERKING (EGTS)

Nadere informatie

Intentieverklaring. DE ONDERGETEKENDEN (1) Euregio Scheldemond rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Han Polman,

Intentieverklaring. DE ONDERGETEKENDEN (1) Euregio Scheldemond rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Han Polman, Intentieverklaring 13-03-2015 Gesloten te Ulft (Oude Ijsselstreek) tussen de grensregio s Euregio Scheldemond, Euregio Maas-Rijn, euregio rijn-maas-noord, Euregio Rijn-Waal, EUREGIO en Eems-Dollard-Regio

Nadere informatie

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new strategic approach ( Blueprint ) to sectoral cooperation

Nadere informatie

Reactie op het rapport van de Commissie Hermans "De toekomst van Limburg ligt over de grens".

Reactie op het rapport van de Commissie Hermans De toekomst van Limburg ligt over de grens. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Inlichtingen W.Bringmann T 070 4266276 F 070 4267668 Uw kenmerk 07-BZK-B-039 Onderwerp Reactie op het rapport van de

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 november 2009 (OR. en) 15137/09 CRIMORG 164 ENFOPOL 271

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 november 2009 (OR. en) 15137/09 CRIMORG 164 ENFOPOL 271 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 24 november 2009 (OR. en) 15137/09 CRIMORG 164 ENFOPOL 271 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de oprichting van een Europees

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland

Samenwerkingsagenda Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Provincie Gelderland en de Provincie Gelderland 22 maart 2016 Overwegende dat: De provincie Gelderland veel waarde hecht aan de aanwezigheid van onderwijs/kennisinstellingen in haar Provincie. Uiteraard in hun functie van

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Datum 25 november 2009 Betreft Task Force Grensoverschrijdende Samenwerking (GROS)

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer. Datum 25 november 2009 Betreft Task Force Grensoverschrijdende Samenwerking (GROS) > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer DGBK/Openbaar Bestuur en Democratie Secretariaat Task Force GROS Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den Haag Postbus 20011

Nadere informatie

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België

Zakendoen met België. Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Zakendoen met België Jurgen Moors, MA Adviseur Internationale Zaken/Euregio Centre of Excellence België Overzicht 1. Kamer van Koophandel 2. KvK: afdeling Internationale Zaken 3. België: kansen en ontwikkelingen

Nadere informatie

BEST BOSS BELEIDSNOTA Aanbevelingen voor een succesvolle bedrijfsopvolging van KMO s in toerisme

BEST BOSS BELEIDSNOTA Aanbevelingen voor een succesvolle bedrijfsopvolging van KMO s in toerisme Aanbevelingen voor een succesvolle bedrijfsopvolging van KMO s in toerisme www.bestboss-project.eu Grant Agreement No.: 2014-1-DE02-KA200-001608 Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese

Nadere informatie

UW STEM TELT! EP14_Leaflet_GTV_A5_NL_nl_V01.indd 1

UW STEM TELT! EP14_Leaflet_GTV_A5_NL_nl_V01.indd 1 UW STEM TELT! EP14_Leaflet_GTV_A5_NL_nl_V01.indd 1 KIES WIE EUROPA LEIDT In mei dit jaar kiezen u en bijna 400 miljoen andere Europeanen de leden van het Europees Parlement. Dit is de achtste keer dat

Nadere informatie

Drs. G.J.M. Cox - Waarnemend voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Burgemeester Gemeente Sittard-Geleen Nederland

Drs. G.J.M. Cox - Waarnemend voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Burgemeester Gemeente Sittard-Geleen Nederland "Grensoverschrijdend samenwerken ligt voor de hand in onze regio: we hebben 200 kilometer grens met het buitenland en maar zes kilometer met het eigen land. Het gaat bovendien om een bedrijvig stukje land,

Nadere informatie

Enquête over buurtaalonderwijs en taal- en ontmoetingsprojecten in scholen van de Euregio Maas-Rijn - SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN EN AANBEVELINGEN

Enquête over buurtaalonderwijs en taal- en ontmoetingsprojecten in scholen van de Euregio Maas-Rijn - SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN EN AANBEVELINGEN Enquête over buurtaalonderwijs en taal- en ontmoetingsprojecten in scholen van de Euregio Maas-Rijn - SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN EN AANBEVELINGEN 1. Situering van het onderzoek: Euregio Maas-Rijn De

Nadere informatie

EMR2020. Een toekomststrategie voor de Euregio Maas-Rijn. NL de I fr I en

EMR2020. Een toekomststrategie voor de Euregio Maas-Rijn. NL de I fr I en EMR2020 Een toekomststrategie voor de Euregio Maas-Rijn NL de I fr I en 2 Inhoudsopgave Voorwoord... 4 Inleiding... 6 Doelstelling: de Euregio Maas-Rijn in 2020... 10 Toekomstperspectief... 11 Rol van

Nadere informatie

Euregio Maas-Rijn. Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma

Euregio Maas-Rijn. Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma PROVINCIAAL BLAD Officiële naam regeling: Wijzigingsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma Euregio Maas-Rijn Citeertitel: Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma Euregio

Nadere informatie

Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG-programma s 2014-2020

Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG-programma s 2014-2020 Europese Territoriale Samenwerking: INTERREG-programma s 2014-2020 1 INTERREG Wat is INTERREG? INTERREG-programma s zijn subsidieprogramma s die sinds 1990 de samenwerking stimuleren tussen regio s uit

Nadere informatie

NOTITIE. Grensoverschrijdende samenwerking in Europa. Aanleiding

NOTITIE. Grensoverschrijdende samenwerking in Europa. Aanleiding NOTITIE Grensoverschrijdende samenwerking in Europa Aanleiding De Europese lidstaten beschikken over een groot aantal grensgebieden. Nederland beschikt tevens over een groot grensgebied. Zeven van de twaalf

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2002 Nr. 112. Europees Verdrag inzake de erkenning van de rechtspersoonlijkheid

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2002 Nr. 112. Europees Verdrag inzake de erkenning van de rechtspersoonlijkheid 50 (1986) Nr. 2 1 ) TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2002 Nr. 112 A. TITEL Europees Verdrag inzake de erkenning van de rechtspersoonlijkheid van internationale niet-gouvernementele

Nadere informatie

Profielschets. Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant / Lid bestuur BrabantAdvies. Provincie Noord-Brabant

Profielschets. Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant / Lid bestuur BrabantAdvies. Provincie Noord-Brabant Profielschets Voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER) Brabant / Lid bestuur BrabantAdvies Provincie Noord-Brabant ERLY the consulting company Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant Datum: september 2015

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

INTERREG IV A 2 Zeeën Programma

INTERREG IV A 2 Zeeën Programma INTERREG IVA 2 Mers Seas Zeeën Crossborder Cooperation Programme 2007-2013 Part-financed by the European Regional Development Fund (ERDF) INTERREG IV A 2 Zeeën Programma Seminarie voor projectpromotoren

Nadere informatie

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank

5. Protocol tot vaststelling van het statuut van de. Europese Investeringsbank De Slotakte vermeldt de verbindende protocollen en de niet-verbindende verklaringen Slotakte De CONFERENTIE VAN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN VAN DE LIDSTATEN, bijeen te Brussel op 30 september

Nadere informatie

Business case Institute for Transnational and Euregional Cross Border Cooperation and Mobility (ITEM)

Business case Institute for Transnational and Euregional Cross Border Cooperation and Mobility (ITEM) Business case Institute for Transnational and Euregional Cross Border Cooperation and Mobility (ITEM) 1 Factoren Vestigingsklimaat Zwaartepunten Vitale bevolking Economische structuur/ Infrastructuur Valorisatie

Nadere informatie

Ideeënpaper Politieke Jongerendag 22 september 2015

Ideeënpaper Politieke Jongerendag 22 september 2015 Ideeënpaper Politieke Jongerendag 22 september 2015 Onder het motto Wir Gemeinsam Grenzen überwinden: Niederländische und deutsche Jugendliche für Europa Wij - samen de grenzen overwinnen: Nederlandse

Nadere informatie

AEG deel 3 Naam:. Klas:.

AEG deel 3 Naam:. Klas:. AEG deel 3 Naam:. Klas:. 1-Video Grensverleggend Europa; Het moet van Brussel. a-in welke Europese stad staat Jan Jaap v.d. Wal? b-beschrijf in het kort waarom een betere Europese samenwerking nodig was.

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Commissie Europa en Internationaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Commissie Europa en Internationaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Reglement Commissie Europa en Internationaal van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Als bedoeld in artikel 24 lid 7 van de Statuten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Gewijzigd vastgesteld

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 851 Grensoverschrijdende samenwerking (GROS) Nr. 3 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design

innovatiebevordering RIS3 MKB OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland overheden living labs koolstofarme economie cross-overs design OPZuid Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland BIObased logistiek maintenance hightech systems agrofood overheden RIS3 innovatiebevordering duurzaamheid schone energie welzijn samenwerking gezondheid

Nadere informatie

Dr Chr.A. van der KLAAUW

Dr Chr.A. van der KLAAUW 12e aanv Basisteksten OPSTELLING door het Comité van Ministers van de Benelux Economische Unie van een Protocol betreffende de rechtspersoonlijkheid van het Benelux-Merkenbureau en van het Benelux-Bureau

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Internationalisering > wegnemen barrières grensoverschrijdend vervoer > werken waar je wilt > meer innovatie over de grenzen heen Internationalisering Maastricht is de meest internationale

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR EEN EUROPESE SECTORRAAD ARBEIDSMARKT EN KWALIFICATIES IN DE SPORT EN BEWEEGSECTOR

HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR EEN EUROPESE SECTORRAAD ARBEIDSMARKT EN KWALIFICATIES IN DE SPORT EN BEWEEGSECTOR HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR EEN EUROPESE SECTORRAAD ARBEIDSMARKT EN KWALIFICATIES IN DE SPORT EN BEWEEGSECTOR essc-sport project www.eose.org 1 De uitdagingen van de Sport- en Beweeg sector De Sport en

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

Bijlage stand van zaken Actielijst Nederland Noordrijn-Westfalen

Bijlage stand van zaken Actielijst Nederland Noordrijn-Westfalen Bijlage stand van zaken Actielijst Nederland Noordrijn-Westfalen Onderdeel Actiepunt Stand van zaken A. Grensoverschrijdende arbeidsmarkt en wederzijdse diploma erkenning A1. Grensoverschrijdende arbeidsmarkt;

Nadere informatie

nr. 405 van EMMILY TALPE datum: 3 maart 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Zeeland - Jobopportuniteiten voor Vlaamse werkzoekenden

nr. 405 van EMMILY TALPE datum: 3 maart 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Zeeland - Jobopportuniteiten voor Vlaamse werkzoekenden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 405 van EMMILY TALPE datum: 3 maart 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Zeeland - Jobopportuniteiten voor Vlaamse werkzoekenden In de

Nadere informatie

De EUREGIO. Meerwaarde voor de aangesloten gemeente

De EUREGIO. Meerwaarde voor de aangesloten gemeente De EUREGIO Meerwaarde voor de aangesloten gemeente Dr. Elisabeth Schwenzow www.euregio.eu 129 aangesloten gemeenten Foto vom Rat in Enschede Foto von der Maut EUREGIO Sociaal-culturele ontmoetingen Sociaal-culturele

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord Sebastiaan Hupkes

Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord Sebastiaan Hupkes Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord 2017 Sebastiaan Hupkes Introductie Sebastiaan Hupkes. Werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties BZK en grensoverschrijdende

Nadere informatie

Vierde sessie van de Conferentie van Staten die Partij zijn (7 tot 9 september 2011, VN-hoofdkwartier New York)

Vierde sessie van de Conferentie van Staten die Partij zijn (7 tot 9 september 2011, VN-hoofdkwartier New York) Vierde sessie van de Conferentie van Staten die Partij zijn (7 tot 9 september 2011, VN-hoofdkwartier New York) 8 september: Conferentie van Staten die Partij zijn 10.00 uur tot 13.00 uur: Rondetafelgesprek

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5

OPLEGNOTITIE. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 OPLEGNOTITIE Vergadering : Bestuurlijk Overleg Op : 6 april 2017 Onderwerp : Vaststellen van de voorlopige jaarrekening 2016 agendapunt : 5 Beslispunten - Vaststellen van de voorlopige jaarrekening. -

Nadere informatie

864 ( ) Nr juli 2016 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet

864 ( ) Nr juli 2016 ( ) ingediend op. Ontwerp van decreet ingediend op 864 (2015-2016) Nr. 1 12 juli 2016 (2015-2016) Ontwerp van decreet houdende instemming met het protocol van toetreding van de Regering van de Russische Federatie tot het Verdrag van 16 december

Nadere informatie

Benelux... 121 Verdrag 27 juni 1962 aangaande de uitlevering en de rechtshulp in strafzaken tussen het Koninkrijk België, het Groothertogdom

Benelux... 121 Verdrag 27 juni 1962 aangaande de uitlevering en de rechtshulp in strafzaken tussen het Koninkrijk België, het Groothertogdom INHOUD Nationaal... 13 Artikelen 3-4 Strafwetboek (Wet 8 juni 1867)... 14 Wet 1 oktober 1833 op de uitleveringen... 15 Uitleveringswet 15 maart 1874... 17 Artikelen 6 14 Voorafgaande Titel Wetboek van

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

Beleidsplan AUHL

Beleidsplan AUHL Beleidsplan AUHL 2019-2024 S I T U E R I N G Associatie Universiteit Hogescholen Limburg (AUHL) is één van de 5 Vlaamse associaties en heeft als partnerinstellingen: Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt,

Nadere informatie

Europees Plattelands Parlement 2017 Nederland, Noord-Brabant, Venhorst

Europees Plattelands Parlement 2017 Nederland, Noord-Brabant, Venhorst Nederland, Noord-Brabant, Venhorst ERP: netwerk van 42 nationale partners uit Europa. Biedt een platform aan en uitwisseling tussen zo n 300 vertegenwoordigers van 150 miljoen inwoners van plattelandsgemeenten

Nadere informatie

10159/17 mak/gra/fb 1 DG D 1C

10159/17 mak/gra/fb 1 DG D 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 12 juni 2017 (OR. en) 10159/17 ENFOPOL 301 PROCIV 54 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 8 juni 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

VR DOC.0277/4BIS

VR DOC.0277/4BIS VR 2018 2303 DOC.0277/4BIS SAMENWERKINGSAKKOORD TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, HET WAALSE GEWEST, DE GEMEENSCHAPPELIJKE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP BETREFFENDE DE OPRICHTING VAN

Nadere informatie

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente.

Indien dit nodig mocht blijken, kan hij op voorstel van het beheersorgaan om het even waar gevestigd worden op het grondgebied van de gemeente. ORGANIEK REGLEMENT VOOR HET BEHEERSORGAAN VAN STEDELIJK CULTUURCENTRUM DE HERBAKKER EEKLO Titel 1: Opdracht Artikel 1 Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid

Nadere informatie

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten

Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR. De procedures in de verschillende lidstaten Procedure voor de benoeming van de leden van het CvdR De procedures in de verschillende lidstaten SAMENVATTING In de preambule van het Verdrag betreffende de Europese Unie luidt het dat één van de doelstellingen

Nadere informatie

Jongerenmanifest Euregionale samenwerking

Jongerenmanifest Euregionale samenwerking Ieder mens is er één Jongerenmanifest Euregionale samenwerking Inhoudsopgave Inhoud Geen inhoudsopgavegegevens gevonden. Pg. 01 Taalbarrière doorbreken Om de taalbarrière tussen jongeren te doorbreken

Nadere informatie

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG

Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG Mogelijkheden MKB in EFRO en INTERREG www.food-future.eu Innovatie steun voor MKB in food sector in D en NL Yvette Lammers EZ Coördinatieteam Structuurfondsen EFRO EFRO: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Kempen broedplaats voor grensoverschrijdende samenwerking Meer dan 250 ondernemers, bestuurders en intermediairs uit Nederland en België waren aanwezig

Nadere informatie

VR DOC.1237/2BIS

VR DOC.1237/2BIS VR 2016 1811 DOC.1237/2BIS Voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen in de beleidsvelden cultuur en jeugd DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Cultuur, Media, Jeugd en

Nadere informatie

= = Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Agendanr. 4. Onderwerp: Lidmaatschap internationaal netwerk Cittaslow

= = Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Agendanr. 4. Onderwerp: Lidmaatschap internationaal netwerk Cittaslow = = Raadsvergadering d.d. 10 juni 2014 Agendanr. 4. Aan de Raad No.ZA.13-25626/DV.14-367, afdeling Ruimte. Sellingen, 2 juni 2014 Onderwerp: Lidmaatschap internationaal netwerk Cittaslow Inleiding Cittaslow

Nadere informatie

Maastricht Airport Aviation Valley

Maastricht Airport Aviation Valley FIRST CLASS BUSINESS Wat is Aviation Valley? In het zuiden van Nederland spreidt Aviation Valley zijn vleugels. Binnen een dynamisch werkgebied, waarin economische activiteiten volledig in balans zijn

Nadere informatie

WERKGROEP REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING

WERKGROEP REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING WERKGROEP REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING Athene, 22 maart 2004 REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING door het medevoorzitterschap van

Nadere informatie

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover

Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Toespraak commissaris van de koningin Max van den Berg, Statenexcursie 17/18 november 2011 naar Hannover Geachte aanwezigen, Noord-Nederland zet stevig in op sterke economische clusters rond agrofood,

Nadere informatie