Burgemeestersoverleg, veiligheid, ruimtelijke ordening, gezamenlijke raadsvergadering, bestuursstructuren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Burgemeestersoverleg, veiligheid, ruimtelijke ordening, gezamenlijke raadsvergadering, bestuursstructuren"

Transcriptie

1 Best practice grensoverschrijdende samenwerking MAHHL-overleg Kandidatuur Maastricht Culturele Hoofdstad Praktische informatie Gemeenten: Maastricht, Aken, Heerlen, Hasselt, Luik (MAHHL). Daarnaast zijn er af en toe nog andere steden/gemeenten bij betrokken, zoals Sittard-Geleen, Genk en Tongeren. Gebied/Euregio: Euregio Maas-Rijn Kernwoorden Burgemeestersoverleg, veiligheid, ruimtelijke ordening, gezamenlijke raadsvergadering, bestuursstructuren Omschrijving Het MAHHL-overleg is ontstaan uit onvrede over het functioneren van de Euregio Maas Rijn (EMR), omdat de steden zich niet goed vertegenwoordigd voelden in het orgaan. Sinds de jaren 90 wordt er tussen de MAHHL-steden al overleg gevoerd op het gebied van ruimtelijke ordening en hadden burgemeesters frequent contact. In 2001 is besloten deze samenwerking te institutionaliseren en te intensiveren en is een gezamenlijke resolutie aangenomen om dit politiek te ondersteunen. Concreet is er toen een structureel burgemeestersoverleg ingesteld. Dit overleg vindt drie à vier keer per jaar plaats en is gekoppeld aan de vergadercyclus van de EMR. Daarnaast zijn er in de loop der jaren verschillende werkgroepen opgezet. Op dit moment zijn er vijf groepen actief: Ruimtelijke Ordening, Kenniseconomie, Klimaat, Grensoverschrijdend Openbaarvervoer en Zorg. Deze hebben als doel om in overleg met de portefeuillehouder samenwerkingsprojecten te ontwikkelen waarvoor eventueel Interreg-subsidie kan worden aangevraagd. Voorbeelden van dit soort projecten zijn: masterclasses Ruimtelijke Ordening over de aanpak van een stationsomgeving en grensoverschrijdende shoppingdagen gecombineerd met cultuur. Daarnaast wordt er jaarlijks een veiligheidsconferentie (over o.a. mensenhandel, grootschalige evenementen en de algemene plaatselijke verordening) en tweejaarlijks een gezamenlijke gemeenteraadsvergadering georganiseerd. Er worden ook gezamenlijk projecten en evenementen opgezet. Een belangrijk gemeenschappelijk project van o.a. de MAHHL-steden was de kandidatuur van Maastricht en de Euregio voor Europese Culturele Hoofdstad 2018 en komend jaar organiseert Heerlen de IBA (Internationale Bau Ausstellung), een van oorsprong Duits concept rond ruimtelijke ordening waarbij ook de culturele en sociaal-maatschappelijke invloeden van belang zijn. Het gaat om conceptueel denken over bouw, ontwikkeling, leegstand en krimp. Dit valt ook nog samen met het Jaar van de Mijnen (2015) in het gebied van de MAHHL-steden. Dit zorgt voor veel activiteit in de regio die ook de grenzen over gaat.

2 Partners/organisatie Het MAHHL-overleg vindt plaats tussen de burgemeesters van Maastricht, Aken, Heerlen, Hasselt en Luik. De veiligheidsconferentie en de gezamenlijke raadsvergadering vinden steeds in één van de MAHHL steden plaats, met een specifiek thema of een gemeenschappelijke resolutie. De gaststad is verantwoordelijk voor de organisatie. De Benelux is vaak betrokken en speelt als partner een belangrijke faciliterende rol van o.a. de vertaling. Voor sommige projecten in de regio sluiten meer steden zich aan. Zo waren bij het project rond de culturele hoofdstad meer partners aangesloten zoals: Sittard-Geleen, Genk, Tongeren, regio Aachen, provincies Limburg (NL), Limburg (Be) en Luik en de Duitstalige gemeenschap in België. Er is voor dit project een bidbook uitgebracht door stichting MCH2018, ook wel VIA2018. Er zijn momenteel vijf werkgroepen, met wisselend succes. Ruimtelijke ordening Deze werkgroep organiseert masterclasses op het gebied van planologische ideeën, de bereikbaarheid van stationsgebieden, veiligheid en architectuur. De werkgroep werkt al lang en goed samen. Kenniseconomie en innovatie Deze werkgroep is ingericht om de steden, universiteiten, kennisinstellingen en ziekenhuizen voor onderzoek en ontwikkeling te koppelen en bij elkaars strategieën en initiatieven te betrekken, waardoor gemeenten dit beter kunnen faciliteren en de samenwerking verbeterd wordt. Klimaat Klimaat is bij uitstek een grensoverschrijdend onderwerp. Op dit gebied zijn veel (Europese) netwerken en één van de prioriteiten van de MAHHL-samenwerking is dat alle steden lid zijn/worden van hetzelfde netwerk. Binnen deze werkgroep draait het dus grotendeels om afstemming. Er zijn ook wel wat concrete voorstellen, maar de bevoegdheden tussen de verschillende steden variëren op het gebied van klimaat. Een voorbeeld waar aan gewerkt wordt is het verduurzamen van historische panden. Grensoverschrijdend openbaar vervoer Dit thema is belangrijk voor alle steden, maar vooral ook voor Maastricht. Er is veel economische potentie in Duitsland en grensoverschrijdend vervoer zorgt niet alleen voor een betere infrastructuur maar tevens voor ontsluiting op o.a. de arbeidsmarkt. De bevoegdheid met betrekking tot openbaar vervoer ligt echter niet bij de steden zelf, maar op regionaal of nationaal niveau en dit vormt een obstakel voor concrete projecten en strategisch beleid. Deels bestaat het werk van deze werkgroep daarom uit het onder de aandacht blijven brengen van het onderwerp op nationaal niveau en bij de vervoersbedrijven (in alle drie de landen). Dit is veelal een kwestie van de juiste mensen op de juiste plek aanschuiven, techniek aansluiten en bespreken, overleg met gedeputeerden en Tweede Kamer en gezamenlijke (MAHHL) lobbystrategieën. Zorg Deze werkgroep kampt met opstartproblemen. De doelstelling is om de diverse onderzoeksresultaten met betrekking tot het langer thuis laten wonen van ouderen, te vermarkten.

3 Doelstellingen Regionale aandacht voor stedenproblematiek en belangen Samenwerking op verschillende grensoverschrijdende thema s Bevordering structurele grensoverschrijdende samenwerking Verschillende specifieke doelstellingen per project zoals de titel Culturele Hoofdstad binnenhalen en een regiobreed cultuurprogramma uitrollen. Resultaat Het burgemeestersoverleg loopt goed, hoewel het soms wat moeite kost om alle steden voor iedere vergadering aangehaakt te houden, vanwege andere verantwoordelijkheden. Een voorbeeld van een gezamenlijke actie is de veiligheid rond evenementen/festivals, zoals Pukkelpop. Dan wordt samen met de betreffende medewerkers de veiligheidscontrole doorgenomen, en gaat het om de koppeling van inhoud en ontmoeting, elkaar informeren, adviseren en de kennis bij elkaar brengen. De werkgroepen hebben wisselend succes. De werkgroep Ruimtelijke Ordening is het meest stabiel. De conferenties zijn wegens de kosten en organisatorische druk wel wat minder vaak, maar worden nog altijd als belangrijk en zinvol ervaren. Er is de ambitie om de gemeenschappelijke raadsvergadering nog uit te breiden en naar het voorbeeld van echte raadsvergadering te organiseren, zodat er daadwerkelijke beslissingen kunnen worden genomen en resoluties op tafel liggen om over te stemmen. Het project rond de Culturele Hoofdstad heeft de grensoverschrijdende samenwerking verder gebrachte en nieuwe energie aangeboord. Succesfactoren De burgemeesters trekken de samenwerking, dat is een voordeel. Ze zitten vaak langer dan wethouders en politiek/bestuurlijk meer op gelijkwaardig niveau (hoewel er ook verschil in bevoegdheden zijn). De inhoudelijke afstemming met, en de betrokkenheid van de wethouders moet nog verder groeien. Cultuur is succesvol onderwerp om grensoverschrijdende samenwerking te verbeteren, het heeft ook spin-off effecten op o.a. economisch gebied De kandidatuur voor de Europese Culturele Hoofdstad was een boost voor GROS in de regio, ook in de samenwerking met andere steden. Met de kandidatuur is een samenwerkingsstructuur opgebouwd, hoewel deze nu wat minder zichtbaar is. Er is wel nog een convenant met acties om op te volgen en budget om een aantal projecten uit te voeren maar er wordt minder intensief aan gewerkt en het is minder bindend nu Maastricht niet de Culturele Hoofdstad is geworden. De samenwerking komt beter van de grond als er een concrete noodzaak is voor beleid, zoals op het gebied van drugshandel en criminaliteitsbestrijding. Het overleg heeft ook een diplomatieke functie en lobbyaspecten. Voor alle steden is het geloof in de samenwerking van belang.

4 De stad moet de kennis en ervaring durven delen, dan levert de samenwerking ook meer op. De burgemeesters kennen elkaar en hebben een netwerk in de regio. Na iedere verkiezingsperiode, vergt dit nieuwe inzet bij de nieuwe wethouders. Door elkaar te kennen en goed op de hoogte te zijn van elkaars beleid en problematiek vergemakkelijkt de samenwerking. De burgemeesters steunen elkaar stadsprojecten en zorgen zo voor meer legitimiteit, herkenbaarheid en publiciteit. Project Culturele Hoofdstad Voor de kandidatuur voor de Culturele Hoofdstad zijn de specifieke succesfactoren: Het geloof dat er echt wat te winnen valt. Het project draaide niet alleen om cultuur, maar ook om de economie en zorgde voor extra impulsen aan de in de regio noodzakelijk geachte economische ontwikkelingen. Binden van de krachten in de regio, geloof was concreet genoeg om politici ook mee te krijgen en het politiek breed gedragen te krijgen. Er werd economische noodzaak gezien in het belang. Culturele hoofdstad was echt een vehicle voor GROS en samenwerking. Valkuilen De talen (Duits/Frans/Nederlands) zijn nog altijd een obstakel en de vertaling is kostbaar en veelomvattend. Luik is moeilijk te betrekken omdat die stad ook veel andere verantwoordelijkheden heeft, waardoor het MAHHL overleg niet altijd prioriteit heeft. Er is wel enthousiasme, maar dat zorgt niet altijd voor navolging. De werkgroepen kennen een wisselend succes. GROS is een kwestie van een lange adem, soms weinig concreet, terwijl over de grens gaan en over de grenzen kijken voor de regio juist heel natuurlijk is. Sittard-Geleen en Genk zouden ook wel lid willen worden, en op sommige punten (zoals kenniseconomie en innovatie) wordt er al samengewerkt. Het wordt hierdoor wel complexer: hoe meer steden, hoe ingewikkelder de samenwerking wordt. Hasselt en Luik hebben moeite zich echt te committeren, dat komt doordat Hasselt niet echt de stadsproblemen kent zoals de andere steden die wel hebben en Luik heeft zoveel andere taken dat MAHHL er vaak bij in schiet.

5 Aandachtspunten De frequentie van de samenwerking staat op een wat lager pitje nu de het project rond de Culturele Hoofdstad is afgelopen. Steden profiteren nu nog maar weinig van de Europese fondsen, ook in de nieuwe financieringsperiode is er maar weinig geld specifiek voor steden beschikbaar. Er worden wel gezamenlijke inspanningen gedaan van de steden bij o.a. de EMR en gremia om meer stedelijke aspecten in de fondsen te krijgen. De samenwerking is vaak nog persoonsafhankelijk (zowel qua netwerk en ingangen als qua toewijding en enthousiasme). Er liggen nog wel meer kansen bij regiobranding : er kan meer aandacht worden gevestigd op de regio als een grenzeloze kansrijke regio, met meer oog voor de mogelijkheden voor werken en wonen over de grens. Er is relatief veel lokaal geld om de economie te stimuleren, maar dit zou ook grensoverschrijdend ingezet moeten kunnen worden. Coördinatoren hebben maandelijks overleg en zijn de continuerende factoren maar de burgemeesters zijn wel doorslaggevend voor het succes. De samenwerking vergt een andere manier van denken van burgers, ambtenaren en bestuurders: denken in de belangen en kansen van de regio in plaats van lokaal of nationaal. Aanbevelingen Onderhoud het netwerk Zorg voor breed bestuurlijk commitment Houd rekening met een proces van lange adem Ondersteun en faciliteer de professionals/deskundige ambtenaren. Als zij met elkaar rond een thema aan tafel komen te zitten ontstaat er altijd wel kruisbestuiving en enthousiasme voor nieuwe ideeën en samenwerking Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de subsidiemogelijkheden Respecteer elkaars cultuur en de verschillen tussen de culturen Kies de juiste thema s. Een thema als coffeeshops kan beladen zijn omdat er in Nederland heel ander beleid wordt gevoerd dan in België en Duitsland. Ga op zoek naar de gemeenschappelijke noemer Vergelijk bestaande agenda s en zoek naar (kleine) concrete mogelijkheden om samen te werken (evt. maar met twee partners) Maastricht is voorstander van een grenslandstoets voor nieuwe wetgeving: meer rekening houden met de effecten van nieuw beleid en wetgeving op grenspendelaars (arbeid, scholing, huizen).

6 Budget +/ voor de gemeente Maastricht Looptijd Het structurele MAHHL-overleg loopt sinds 2001 en wordt nog altijd georganiseerd. Contactpersoon Petro Hermans, coördinator MAHHL en het burgemeestersoverleg Gemeente Maastricht T: E: Website dienstverlening/b_e_l_e_i_d_b_e_s_t_e_n_d_n_s_t_v-tonenop/samenwerking-tussen-maastricht- Aken-Heerlen-Hasselt-en-Luik-MAHHL.htm

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 7 mei Nummer: 2012/4/11. Portefeuillehouder: P.J.E. Leunissen. Afdeling: Welzijn. Programma: Mens en welzijn

\ raadsvoorstel. Voerendaal, d.d. 7 mei Nummer: 2012/4/11. Portefeuillehouder: P.J.E. Leunissen. Afdeling: Welzijn. Programma: Mens en welzijn \ raadsvoorstel Voerendaal, d.d. 7 mei 2012 Nummer: 2012/4/11 Portefeuillehouder: P.J.E. Leunissen Afdeling: Welzijn Programma: Mens en welzijn Product: Cultuur Onderwerp: Voerendaal participeert bij Maastricht

Nadere informatie

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier

Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0427 d.d. 13-4-2010 BB.nr. 10.033 d.d. 13-4-2010 Burgemeester en B&W-aanbiedingsformulier Onderwerp Convenant ter ondersteuning van de kandidatuur van de gemeente Den Haag als Europese Culturele

Nadere informatie

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Raadsgriffie. CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Raadsgriffie. CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER Raadsvoorstel DATUM ORGANISATIEONDERDEEL 29-01-2015 Raadsgriffie CORRESPONDENTIENUMMER N STELLER 2015.03613 2 mikos.pieters@maastricht.nl ONDERWERP RAADSVOORSTEL Euregioraad AAN DE GEMEENTERAAD, 1. Samenvatting

Nadere informatie

Bestuursopdracht Internationale Zaken Noord- en Midden Limburg. Herijkingsvoorstel

Bestuursopdracht Internationale Zaken Noord- en Midden Limburg. Herijkingsvoorstel Bestuursopdracht Internationale Zaken Noord- en Midden Limburg Herijkingsvoorstel op basis van afstemming tussen Weert, Roermond, Venray, Venlo en consultatie overige gemeenten gepresenteerd op 3 juni

Nadere informatie

Grenseffectenrapportage 2017 Vooronderzoek 1: Euregionale mindset in twee Euregio s

Grenseffectenrapportage 2017 Vooronderzoek 1: Euregionale mindset in twee Euregio s Grenseffectenrapportage 2017 Vooronderzoek 1: Euregionale mindset in twee Euregio s Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM is de spil van wetenschappelijk

Nadere informatie

TeTRRA. Voor mensen met ideeën

TeTRRA. Voor mensen met ideeën TeTRRA Voor mensen met ideeën Huy Hasselt Diepenbeek Oupeye Liège Heerlen Heinsberg Aywaille Aachen Eupen Düren Monschau Euskirchen Daun De Euregio Maas-Rijn heeft een oppervlakte van ongeveer 11.000 km²

Nadere informatie

Limburg Leads & 16 mei 2019 MECC MAASTRICHT. Waardevolle ontmoetingen tussen Euregionale ondernemers. limburgleads.com

Limburg Leads & 16 mei 2019 MECC MAASTRICHT. Waardevolle ontmoetingen tussen Euregionale ondernemers. limburgleads.com Limburg Leads 2019 Waardevolle ontmoetingen tussen Euregionale ondernemers. Limburg Leads is de plek waar toonaangevende ondernemers, experts en beleidsmakers elkaar ontmoeten, van elkaar leren en goede

Nadere informatie

Ondersteunen actie mensenketting tegen Tihange

Ondersteunen actie mensenketting tegen Tihange Pagina 2 van 7 De voltallige gemeenteraad van Sittard-Geleen staat achter de actie Stop Tihange en steunt de menselijke kettingreactie die op 25 juni 2017 als protest tegen het openhouden van de Belgische

Nadere informatie

Euregio Maas-Rijn Senior Friendly Communities

Euregio Maas-Rijn Senior Friendly Communities Euregio Maas-Rijn Senior Friendly Communities De uitdaging Het aandeel 65-plussers in de EU stijgt van 17% in 2010 naar 23% in 2030 en 30% in 2060. Terwijl het aandeel pensioengerechtigden steeds verder

Nadere informatie

AGGLOMERATIE. Een analyse van verschillende perspectieven voor de economie van Zuid-Limburg

AGGLOMERATIE. Een analyse van verschillende perspectieven voor de economie van Zuid-Limburg AGGLOMERATIE Een analyse van verschillende perspectieven voor de economie van Zuid-Limburg - Strategische Actieplan Zuid-Limburg - Soete - Grensoverschrijdend Perspectief - Dona / Louter - Panorama Nederland

Nadere informatie

Interreg A Euregio Maas-Rijn

Interreg A Euregio Maas-Rijn Interreg A Euregio Maas-Rijn Growing Together EU 2020 strategie limburg.be EU 2020 strategie limburg.be Inhoud van het Interregprogramma As 1 As 2 As 3 As 4 Innovatie 2020 Economie 2020 Sociale inclusie

Nadere informatie

PROJECTORGANISATIE EN OVERLEGSTRUCTUUR

PROJECTORGANISATIE EN OVERLEGSTRUCTUUR BIJLAGE 3: PROJECTORGANISATIE EN OVERLEGSTRUCTUUR 1. Organisatiemodel Partijen en de publiekrechtelijke rechtspersoon Stadsregio Parkstad Limburg (gevestigd te 6412 CN Heerlen aan de Kloosterweg 1, Carbon

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem

OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Zuid-Holland, provincie Noord-Holland, gemeente Leiden, gemeente Haarlem De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan

Nadere informatie

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018 Hoort bij raadsvoorstel 27-2012 BIJLAGE 2 APPENDIX 1. CONCEPT-OPDRACHT STICHTING EINDHOVEN/BRABANT 2018 1. Doel van de opdracht Winnen van de titel Culturele Hoofdstad van Europa voor het project 2018Brabant

Nadere informatie

Limburg Leads & 16 mei 2019 MECC MAASTRICHT. Waardevolle ontmoetingen tussen grenzeloze ondernemers. limburgleads.com

Limburg Leads & 16 mei 2019 MECC MAASTRICHT. Waardevolle ontmoetingen tussen grenzeloze ondernemers. limburgleads.com Limburg Leads 2019 Waardevolle ontmoetingen tussen grenzeloze ondernemers. Limburg Leads is de plek waar toonaangevende leiders en experts elkaar kunnen ontmoeten, van elkaar kunnen leren en goede zaken

Nadere informatie

EUMED. Grensoverschrijdende spoedeisende medische hulpverlening in de Euregio Maas-Rijn. Marian Ramakers GGD Zuid Limburg

EUMED. Grensoverschrijdende spoedeisende medische hulpverlening in de Euregio Maas-Rijn. Marian Ramakers GGD Zuid Limburg EUMED Grensoverschrijdende spoedeisende medische hulpverlening in de Euregio Maas-Rijn Marian Ramakers GGD Zuid Limburg Euregio Maas-Rijn Stadt Aachen Kreis Aachen Kreis Heinsberg Kreis Düren Kreis Euskirchen

Nadere informatie

Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland. Rob de Greef en Roeland Stolk

Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland. Rob de Greef en Roeland Stolk Grip op Regionale Samenwerking! Provinciale Staten Friesland Rob de Greef en Roeland Stolk Doelstelling en agenda Doelstelling Zicht krijgen op wat gemeenschappelijke regelingen zijn Zicht krijgen op hoe

Nadere informatie

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt

Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt 1 Toespraak 11 maart 2014 project Tram Vlaanderen Maastricht in ambtswoning gouverneur Reynders Belgisch Limburg te Hasselt Mevrouw de minister Crevits, Collega excellentie Reynders, Gedeputeerden, burgemeester,

Nadere informatie

INTERNE EN EXTERNE COMMUNICATIE

INTERNE EN EXTERNE COMMUNICATIE BIJLAGE A BIJ PROJECTPLAN EMRIC+ 11.2 DEELPROJECTPLAN ACTIE 2 INTERNE EN EXTERNE COMMUNICATIE Goedgekeurd op 9 juni 2010 Auteur : Th. BRASSEUR INHOUDSOPGAVE 1 Aanleiding en inleiding...3 1.1 Aanleiding...3

Nadere informatie

Workshop consultants Europese fondsen 18 juni 2009

Workshop consultants Europese fondsen 18 juni 2009 Workshop consultants Europese fondsen 18 juni 2009 Inhoud Aanleiding Europees project Aanstelling consultant Verloop en knelpunten Evaluatie Aanleiding Europees project Herontwikkeling stationsomgeving:

Nadere informatie

Nota inzake Economic Development Board

Nota inzake Economic Development Board Nota inzake Economic Development Board Inleiding De economische ontwikkeling van Noord-Limburg krijgt een grote impuls met de campusontwikkeling, maar daarmee zijn niet alle economische uitdagingen deze

Nadere informatie

Reactie op het rapport van de Commissie Hermans "De toekomst van Limburg ligt over de grens".

Reactie op het rapport van de Commissie Hermans De toekomst van Limburg ligt over de grens. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Inlichtingen W.Bringmann T 070 4266276 F 070 4267668 Uw kenmerk 07-BZK-B-039 Onderwerp Reactie op het rapport van de

Nadere informatie

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe

Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe Olst-Wijhe 21 april 2017 doc. nr.: 17.003816 Nota zienswijzen Detailhandelsvisie Olst-Wijhe 2017-2021 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Zienswijze en beantwoording Nota zienswijzen Detailhandelsvisie 2017-2021

Nadere informatie

Sociaaleconomische Raad van de Euregio Maas-Rijn

Sociaaleconomische Raad van de Euregio Maas-Rijn Sociaaleconomische Raad van de Euregio Maas-Rijn (SER-EMR) 2 de ontwerp - versie 24. 6.2009 Reglement van orde 1 Preambule De Sociaaleconomische Raad van de Euregio Maas-Rijn is een adviserend orgaan van

Nadere informatie

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING 2018EINDHOVEN BRABANT

CONCEPT-OPDRACHT STICHTING 2018EINDHOVEN BRABANT Beslisdocument Investeringsdossier 2018 BIJLAGE 4 CONCEPT-OPDRACHT STICHTING 2018EINDHOVEN BRABANT 1. Doel van de opdracht Winnen van de titel Culturele Hoofdstad van Europa voor het project 2018 Culturele

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord Sebastiaan Hupkes

Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord Sebastiaan Hupkes Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord 2017 Sebastiaan Hupkes Introductie Sebastiaan Hupkes. Werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties BZK en grensoverschrijdende

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

-2- Opleiding, opleidingen en onderwijs aan de universiteiten

-2- Opleiding, opleidingen en onderwijs aan de universiteiten Verklaring van Münster omtrent de onderlinge relaties op het gebied van hoger onderwijs, wetenschap en onderzoek tussen Nederland, de Vlaamse Gemeenschap van België, het Groothertogdom Luxemburg, Nederland

Nadere informatie

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Programma Economie & Werk Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / H. Tiemens Samenvatting Op 16 februari jl.

Nadere informatie

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden

OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Drenthe, provincie Fryslân, provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Leeuwarden De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr.

Nadere informatie

Plan van aanpak onderzoek Kandidaatstelling culturele hoofdstad 2018

Plan van aanpak onderzoek Kandidaatstelling culturele hoofdstad 2018 Plan van aanpak onderzoek Kandidaatstelling culturele hoofdstad 2018 November 2009 Rekenkamer Maastricht Samenstelling: Mevrouw dr. Klaartje Peters De heer Mathijs G.M.M.W. Mennen RA (voorzitter) De heer

Nadere informatie

Europese Groepering voor Territoriale samenwerking. Jody van Diemen VNG Amersfoort, 30 september 2014

Europese Groepering voor Territoriale samenwerking. Jody van Diemen VNG Amersfoort, 30 september 2014 Europese Groepering voor Territoriale samenwerking Jody van Diemen VNG Amersfoort, 30 september 2014 Inhoud Aanleiding EGTS Voordelen Nadelen Aandachtspunten Aanbevelingen & conclusies Aanleiding Meer

Nadere informatie

Positionering Kerkrade in traject. Maastricht Culturele Hoofdstad Kansen voor Kerkrade

Positionering Kerkrade in traject. Maastricht Culturele Hoofdstad Kansen voor Kerkrade Positionering Kerkrade in traject Maastricht Culturele Hoofdstad 2018 Kansen voor Kerkrade Pagina 1 van 9 Inleiding De gemeente Maastricht is in samenwerking met diverse partners uit de Euregio al geruime

Nadere informatie

Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility / ITEM

Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility / ITEM 11 december 2018 Institute for Transnational and Euregional Cross border Cooperation and Mobility / ITEM Cross-border knowledge for policy and practice Maastricht University / Provincie Limburg / Zuyd

Nadere informatie

Expansie & Grassroots

Expansie & Grassroots Expansie & Grassroots Expansie A. D. Visie Volt activeert mensen op lokaal niveau om bij te dragen aan positieve verandering. B. Goede introductie in Volt voor vrijwilligers. Doelen 40 lokale teams met

Nadere informatie

Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord oktober 2011

Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord oktober 2011 Pact Brabant Brabants Arbeidsmarktakkoord 2012-2015 19 oktober 2011 Pact Brabant 19 oktober 2011 p/a PSW s-hertogenbosch 073-6124325 f.aarten@psw.nl Brabants Arbeidsmarktakkoord 2012-2015, Pact Brabant,

Nadere informatie

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN?

Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Samenwerkingskracht in Zeeland #HOEDAN? Rapport commissie Externe Spiegeling Zeeland Voorwoord Het beeld van de Zeeuwse ziekte verdient bijstelling: Zeeuwse overheden werken op veel terreinen samen en

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Kempen broedplaats voor grensoverschrijdende samenwerking Meer dan 250 ondernemers, bestuurders en intermediairs uit Nederland en België waren aanwezig

Nadere informatie

Kenmerk SU 09/1110 Visie Studentondernemerschap. Visie Studentondernemerschap. Student Union

Kenmerk SU 09/1110 Visie Studentondernemerschap. Visie Studentondernemerschap. Student Union Visie Studentondernemerschap Student Union V2.5 December 2009 1 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt de visie Studentondernemerschap van de Student Union. Dit beleidsplan is opgesteld door de Student Union

Nadere informatie

Europe Direct. Uitkomsten van peilingen onder het digitaal stadspanel en partners van Europe Direct

Europe Direct. Uitkomsten van peilingen onder het digitaal stadspanel en partners van Europe Direct Europe Direct Uitkomsten van peilingen onder het digitaal stadspanel en partners van Europe Direct Inhoudsopgave Inleiding 2 Uitkomsten peiling onder digitaal stadspanel 3 Uitkomsten peiling onder partners

Nadere informatie

Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater

Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater Programma / Programmanummer Kunst en cultuur / 6310 Portefeuillehouder T.

Nadere informatie

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014

B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 B. Stuurgroep Vervoerregio, 18 september 2014 Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Concept 10 september, versie ten behoeve van de stuurgroep vervoerregio van 18 september Convenant tussen

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND Onderwerp: Start project RESOLVE Bijlagen: 1. Subsidy Contract 2. Partnership Agreement 3. Raadsinformatiebrief RESOLVE 1 Samenvatting:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Cultuurconvenant , Ministerie van OCW landsdeel Zuid

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Cultuurconvenant , Ministerie van OCW landsdeel Zuid STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33690 4 december 2013 Cultuurconvenant 2013 2016, Ministerie van OCW landsdeel Zuid De minister van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

Noordelijk cultuurprogramma We the North

Noordelijk cultuurprogramma We the North Noordelijk cultuurprogramma We the North 2017-2020 Jaarverslag 2017 2 Symposium Zin-tuigen Station Noord 2.0 - Pluk de Dag - Mohamed Yusuf Boss Station Noord 2.0 - Sijas de Groot - Tussenland 3 We the

Nadere informatie

Evaluatie en prioriteiten Cultuurhistorie. Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving

Evaluatie en prioriteiten Cultuurhistorie. Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Evaluatie en prioriteiten Cultuurhistorie Eenheid Ruimtelijke Leefomgeving Aanleiding Motie Een goed advies is het halve werk Toezegging portefeuillehouder Opbouw presentatie 1. De cijfers 2. Ambitie gemeente

Nadere informatie

PS2012BEM03-1. Besluit pag. 5. Toelichting pag. 1 t/m 3

PS2012BEM03-1. Besluit pag. 5. Toelichting pag. 1 t/m 3 PS2012BEM03-1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 13 december 2011 Nummer PS: PS2012BEM03 Afdeling : BJZ Commissie : BEM Steller : Marieke Kuijer Portefeuillehouder : De Vries Registratienummer

Nadere informatie

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking

Versterking. Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland 2012-2016. Professionalisering Positionering Samenwerking Versterking Visie & plan toekomst sportverenigingen in Nederland Professionalisering Positionering Samenwerking 2012-2016 Samenleving Energie uit het hart van de samenleving Sportverenigingen Brancheorganisatie

Nadere informatie

Nextport International community Zwolle Region

Nextport International community Zwolle Region Nextport International community Zwolle Region December 2014 1 Ideaalbeeld Zwolle 2020 Wat hebben we bereikt? We schrijven 2020. Regio Zwolle heeft een transitie doorgemaakt en wordt internationaal gezien

Nadere informatie

Smart City Rotterdam. Een visie op een slimme toekomst

Smart City Rotterdam. Een visie op een slimme toekomst Smart City Rotterdam Een visie op een slimme toekomst Opdracht Deze studie is verricht in opdracht van de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Contactpersonen voor de begeleiding van deze

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad,

Gemeente Delft RZONDEN 27 MAUI Geachte leden van de gemeenteraad, Bestuur Besturing Strategie Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting BIZ Schiebroek Maart Jaarverslag 2013 Stichting BIZ Schiebroek

JAARVERSLAG Stichting BIZ Schiebroek Maart Jaarverslag 2013 Stichting BIZ Schiebroek JAARVERSLAG 2013 Stichting BIZ Schiebroek Maart 2013 Inleiding Het op BT Schiebroek vindt plaats onder toezicht van de Stichting BIZ Schiebroek. Het bedrijventerrein Schiebroek is een zogenoemde Bedrijven

Nadere informatie

Meetinstrument organisatorische borging van EU financiering bij gemeenten

Meetinstrument organisatorische borging van EU financiering bij gemeenten Meetinstrument organisatorische borging van EU financiering bij gemeenten Inleiding Gemeenten kunnen ondersteuning krijgen uit Europa in de vorm van financiering en kennis. Om daar optimaal gebruik van

Nadere informatie

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel.

Openbaar. Rijk van Nijmegen Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel. Openbaar Onderwerp Rijk van Nijmegen 2025 Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / T. Tankir Samenvatting De Rabobank Rijk van Nijmegen heeft in 2015 het initiatief genomen

Nadere informatie

Euregio Maas-Rijn. Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma

Euregio Maas-Rijn. Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma PROVINCIAAL BLAD Officiële naam regeling: Wijzigingsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma Euregio Maas-Rijn Citeertitel: Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma Euregio

Nadere informatie

Educatief Beraad gemeente Terneuzen 2016 2020 + Lokale Educatieve Agenda 2016 2020 Opzet van dit document 1. Wat is het Educatief Beraad? 2. Ambitie en visie samenwerkende partners in het Educatief Beraad.

Nadere informatie

Drs. G.J.M. Cox - Waarnemend voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Burgemeester Gemeente Sittard-Geleen Nederland

Drs. G.J.M. Cox - Waarnemend voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Burgemeester Gemeente Sittard-Geleen Nederland "Grensoverschrijdend samenwerken ligt voor de hand in onze regio: we hebben 200 kilometer grens met het buitenland en maar zes kilometer met het eigen land. Het gaat bovendien om een bedrijvig stukje land,

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met

Nadere informatie

1. Verleent de minister actief zijn medewerking aan het EMR-actieplan?

1. Verleent de minister actief zijn medewerking aan het EMR-actieplan? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 285 van WILLEM-FREDERIK SCHILTZ datum: 26 januari 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Arbeidsmobiliteit - Actieplan Euregio Maas-Rijn

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS

SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS 14 SAMENWERKINGSVERBAND NOORD-NEDERLAND (SNN) IS EEN SAMENWERKING VAN DE DRIE NOORDELIJKE PROVINCIES FRYSLÂN, GRONINGEN EN DRENTHE. DEZE SAMENWERKING IS VASTGELEGD IN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING IN

Nadere informatie

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013

gemeente roerdalen datum 15 augustus 2013 gemeente roerdalen 111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 GEMEENTE Roerdalen stuknummer RD/2013-3937 Ontvangstdatum: 15-8-2013 Raadsinformatiebrief uw

Nadere informatie

CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI

CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI CONCEPT-VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 19 dec 2017 NR.: RI-17-00332 Onderwerp: Toestemming verlenen voor het oprichten van de gemeenschappelijke regeling ICT Noord- en Midden Limburg met de

Nadere informatie

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking.

l. De samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling Regio West-Brabant te richten op economisch-ruimtelijke structuurversterking. G e R REGIO WEST-BRABANT 11111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 Voorstel 817-005900 Doorontwikkeling Regio West-Brabant Aan Algemeen bestuur Datum 23 maart 2017 Doel Besluiten Initiatiefnemer

Nadere informatie

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer

Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer Convenant Versterking Samenwerking Verkeer en Vervoer 1 december 2014, eindversie ten behoeve van de ondertekening door de vertegenwoordigers van het het openbaar lichaam Stadsregio Amsterdam, de gemeenten

Nadere informatie

Op 7 juli 2017 wordt in Maastricht bij Zuyd Hogeschool een Confucius Instituut geopend. Het

Op 7 juli 2017 wordt in Maastricht bij Zuyd Hogeschool een Confucius Instituut geopend. Het Samenvatting Op 7 juli 2017 wordt in Maastricht bij Zuyd Hogeschool een Confucius Instituut geopend. Het Confucius Instituut is een door de Chinese overheid gefinancierde non-profit organisatie die als

Nadere informatie

Euregioraadsvergadering donderdag Afrika Museum. Beknopt verslag door Luc van der Linden (Raadslid DGP).

Euregioraadsvergadering donderdag Afrika Museum. Beknopt verslag door Luc van der Linden (Raadslid DGP). Euregioraadsvergadering donderdag 19-05-2016 Afrika Museum Beknopt verslag door Luc van der Linden (Raadslid DGP). Agenda Punt 1 Opening en begroeting Punt 2 Goedkeuring van het verslag van 26-11-2015

Nadere informatie

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast.

Wat gaan we daarvoor doen? De Verordening Jongerengemeenteraad wordt op enkele hierna te noemen punten aangepast. gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Raadsvoorstel2733771 Onderwerp Portefeuillehouders steller Raadsvergadering Aanpassen Verordening Jongerengemeenteraad Onna Hoes W.H. Huisman-de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: Onderwerp: Vaststelling herindelingsontwerp Datum B&W-vergadering: 17 juli 2012 Datum raadsvergadering: 30 juli 2012 Datum politieke avond: 11 juli 2012 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom

Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Plan Aanpak promotie en programmering Kulthus Wekerom Geschreven door: Daan Boers Inleiding Om het Kulturhus Wekerom bekendheid te geven en om de mensen te informeren over de activiteiten in het Kulturhus,

Nadere informatie

CALL FOR PROPOSALS. Die initiatieven versterken we met geld. Wij helpen ideeën te realiseren met financiële ondersteuning tot ,- per project.

CALL FOR PROPOSALS. Die initiatieven versterken we met geld. Wij helpen ideeën te realiseren met financiële ondersteuning tot ,- per project. CALL FOR PROPOSALS HET VOGIN FONDS STEUNT KANSRIJKE INNOVATIEVE INITIATIEVEN OP HET GEBIED VAN KENNIS- & INFORMATIE(TECHNOLOGIE) MET MAATSCHAPPELIJKE MEERWAARDE Die initiatieven versterken we met geld.

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.1253, d.d. 7 december 2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Auditrapport 2009 Grip op de buitenboordmotor, sturing, toezicht en verantwoording bij Gemeenschappelijke Regelingen BESLUITEN Behoudens

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1072494 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1072493 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Purmerend

Nadere informatie

VOORSTEL akkoord gaan met het voorstel tot uitvoering van het amendement revolverend fonds en kennis te nemen van de roadmap. Aan de Gemeenteraad

VOORSTEL akkoord gaan met het voorstel tot uitvoering van het amendement revolverend fonds en kennis te nemen van de roadmap. Aan de Gemeenteraad VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 19 januari 2015 AGENDA NR. 4, Cie S&M 05-01-2015 VOORSTEL akkoord gaan met het voorstel tot uitvoering van het amendement revolverend fonds en kennis te nemen van de roadmap.

Nadere informatie

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN < 25.000. Lorenz Dik Marieke Maes

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN < 25.000. Lorenz Dik Marieke Maes SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN < 25.000 Lorenz Dik Marieke Maes INTERREG V! INTERREG DEUTSCHLAND NEDERLAND Ems Dollart Regio EUREGIO Euregio Rijn- Waal Euregio Rijn- Maas-noord Kaderproject Betekenis van: Ontmoetingen,

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Hengelo, Hart van Zuid

Hengelo, Hart van Zuid Hengelo, Hart van Zuid Nota Ruimte budget 14,5 miljoen euro Planoppervlak 50 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ROC van Twente Internationale potentie

Nadere informatie

Totaal

Totaal Raadsvoorstel Onderwerp: Perspectiefnota 2015 Datum collegevergadering 10 mei 2016 Ambtenaar Registratienummer Telefoon Portefeuillehouder(s) A. Verkaik E-mailadres Voorgesteld raadsbesluit Kennis te nemen

Nadere informatie

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 5 januari 2009 AGENDA NR. 6

VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 5 januari 2009 AGENDA NR. 6 VERGADERING GEMEENTERAAD d.d. 5 januari 2009 AGENDA NR. 6 VOORSTEL 1. Het vaststellen van het Milieubeleidsplan 2009 2012 een het daarin opgenomen milieu-uitvoeringsprogramma 2009; 2. Het beschikbaar stellen

Nadere informatie

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid

F4-GEMEENTEN. Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord. Versterk Economie en Werkgelegenheid LEEUWARDEN SÚDWEST-FRYSLÂN SMALLINGERLAND HEERENVEEN Versterk Economie en Werkgelegenheid Manifest voor de vorming van een nieuw provinciaal coalitieakkoord SAMEN WERKEN AAN EEN SLAGVAARDIG FRYSLÂN 2 3

Nadere informatie

Gelet op hoofdstuk IV van de Grondwet;

Gelet op hoofdstuk IV van de Grondwet; 1/5 SAMENWERKINGSAKKOORD TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP, HET VLAAMSE GEWEST EN DE DUITSTALIGE GEMEENSCHAP BETREFFENDE DE BEVORDERING VAN DE ALGEMENE SAMENWERKING Gelet op hoofdstuk IV van de Grondwet; Gelet

Nadere informatie

Er van uitgaande... CULTUURPROFIEL ZUID-NEDERLAND. Deel II Ambities en prioriteiten. Ten behoeve van Cultuurnota 2005-2008

Er van uitgaande... CULTUURPROFIEL ZUID-NEDERLAND. Deel II Ambities en prioriteiten. Ten behoeve van Cultuurnota 2005-2008 Er van uitgaande... CULTUURPROFIEL ZUID-NEDERLAND Deel II Ambities en prioriteiten Ten behoeve van Cultuurnota 2005-2008 Juni 2003 0 In onze naam, Cultuurconvenant Zuid-Nederland (CZN), staat het woord

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1076608 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1076607 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente Ptjrmerend

Nadere informatie

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014

Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Activiteitenplan Millenniumwerkgroep 2014 Inleiding Dit plan bestaat uit vier delen: De voornemens van de Millenniumwerkgroep voor 2014 als overkoepelende werkgroep; Het activiteitenplan van de werkgroep

Nadere informatie

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw mr. M.C. van der Laan Cultuurconvenant 2005 2008 OCW, provincie Overijssel, provincie Gelderland, gemeente Zwolle, gemeente Enschede, gemeente Hengelo, gemeente Apeldoorn, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen De Staatssecretaris

Nadere informatie

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt

Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt DE VRAAG / OPDRACHT Ontwikkel een platform dat de lokale samenwerking(en) tussen onderwijs en bedrijfsleven in Amstelveen viert én versterkt Zorg voor een concept dat 1) Zorgt voor herkenning, trots en

Nadere informatie

Maastricht Airport Aviation Valley

Maastricht Airport Aviation Valley FIRST CLASS BUSINESS Wat is Aviation Valley? In het zuiden van Nederland spreidt Aviation Valley zijn vleugels. Binnen een dynamisch werkgebied, waarin economische activiteiten volledig in balans zijn

Nadere informatie

Retailsymposium. 14 november 2017

Retailsymposium. 14 november 2017 Retailsymposium 14 november 2017 Programma 19.20 uur Introductie door gedeputeerde Hans Teunissen en Paul Berden 20.30 uur Korte pauze 1.5 jaar ervaring van de Limburgse pilotgemeenten 20.40 uur Anders

Nadere informatie

De EUREGIO. Meerwaarde voor de aangesloten gemeente

De EUREGIO. Meerwaarde voor de aangesloten gemeente De EUREGIO Meerwaarde voor de aangesloten gemeente Dr. Elisabeth Schwenzow www.euregio.eu 129 aangesloten gemeenten Foto vom Rat in Enschede Foto von der Maut EUREGIO Sociaal-culturele ontmoetingen Sociaal-culturele

Nadere informatie

Datum Forum vergadering : 19 juni 2018 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 2 juli 2018

Datum Forum vergadering : 19 juni 2018 Zaaknummer : Datum Raadsvergadering : 2 juli 2018 O 2 JULI 2018 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 19 juni 2018 Zaaknummer : 550188 Datum Raadsvergadering : 2 juli 2018 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Presentatie visie Zuid-Limburg. Economische samenwerking Zuid-Limburg. 15 maart 2018

Presentatie visie Zuid-Limburg. Economische samenwerking Zuid-Limburg. 15 maart 2018 Presentatie visie Zuid-Limburg Economische samenwerking Zuid-Limburg 15 maart 2018 Het programma 9.30 11.00 uur Economische samenwerking Welkomstwoord namens de 3 centrumgemeenten - John Aarts Huidige

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 mei 2009 Agenda nr: Onderwerp: Coördinatie evenementen in Valkenburg aan de Geul. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 11 mei 2009 Agenda nr: Onderwerp: Coördinatie evenementen in Valkenburg aan de Geul. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 11 mei 2009 Agenda nr: Onderwerp: Coördinatie evenementen in Valkenburg aan de Geul Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Op 9 mei

Nadere informatie

Succesfactoren voor doorwerking: Het gaat om het spel

Succesfactoren voor doorwerking: Het gaat om het spel Succesfactoren voor doorwerking: Het gaat om het spel Inzichten uit de landelijke evaluatie Congres Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest 9 maart 2012 Opbouw presentatie Doel- en vraagstelling

Nadere informatie

Programma Noordvleugel. schakelen en versnellen. A.H.M. Buffing. Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, Amsterdam. t.buffing@ivv.amsterdam.

Programma Noordvleugel. schakelen en versnellen. A.H.M. Buffing. Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, Amsterdam. t.buffing@ivv.amsterdam. Programma Noordvleugel schakelen en versnellen A.H.M. Buffing Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, Amsterdam t.buffing@ivv.amsterdam.nl Bijdrage aan het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk 2006,

Nadere informatie

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies

Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Europa 2014-2020 voor gemeenten en provincies Vincent Ketelaars ERAC B.V. Binnenlands Bestuur Europa-debat Houten, 21 november 2013 Inhoud van presentatie Indeling 1 Uw ervaringen in eerdere projecten?

Nadere informatie

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad

Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad Stad met een hart Convenant voor Samenwerking Economische Verkenning Voorzieningenkern Binnenstad 1 Economische Verkenning

Nadere informatie