Zelfregiecentra Een nieuw burgerinitiatief voor én door kwetsbare burgers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zelfregiecentra Een nieuw burgerinitiatief voor én door kwetsbare burgers"

Transcriptie

1 Aanbod MOVISIE MOVISIE wil bijdragen aan een krachtige samenleving van mondige burgers en heeft als Wmoexpertisecentrum deskundigheid op het gebied van de zelfregie en participatie van kwetsbare burgers. Wij ondersteunen initiatiefgroepen en gemeenten bij het onderzoeken en opzetten van een expertisecentrum bij onder meer: De inventarisatie van en samenwerking tussen doelgroepen. Het verkennen van mogelijkheden om aan te sluiten bij andere burgerinitiatieven. De ontwikkeling en opzet van de organisatie. Het ontwikkelen van vormen van financiering. Het leggen van contacten met andere maatschappelijke organisaties en ondernemers. Contactpersoon: Henk Beltman Zelfregiecentra Een nieuw burgerinitiatief voor én door kwetsbare burgers In een zelfregiecentrum ontwikkelen kwetsbare burgers zelf initiatieven waardoor zij hun talenten ontplooien en diensten voor de samenleving verrichten. Een ideale plek om zelfregie én maatschappelijke participatie te ontwikkelen. Hoe kunnen initiatiefgroepen en gemeentes zo n centrum opzetten? Nieuwe initiatieven Er bestaat een traditie van kleinschalige initiatieven van (kwetsbare) burgers, zoals mensen met een beperking, die lotgenotencontact en belangenbehartiging als doelen hebben. De regionale cliëntenorganisaties voor mensen met een psychische handicap bijvoorbeeld, de steunpunten van organisaties van mensen met een verstandelijke handicap of de oudernetwerken in de jeugdzorg. Binnen de huidige grootschalige decentralisatie van verantwoordelijkheden naar de gemeenten verliezen deze organisaties voor een groot deel hun traditionele financiering. Deze burgerinitiatieven moeten zich nu opnieuw uitvinden en vorm geven. Geleidelijk aan ontstaan nieuwe vormen van burgerinitiatieven die de zelfregie en maatschappelijke participatie van kwetsbare mensen willen vergroten. Voorbeelden zijn de participatie van bewoners in een wijk of op het niveau van collectieve belangenbehartiging de Wmo-raden. Hiernaast ontwikkelt zich een nieuw initiatief: het zelfregiecentrum, dat de zelfregie van mensen wil versterken. Via empowerment naar meer zelfregie, meer zelfredzaamheid en meer participatie Zelfregie komt steeds terug in actuele discussies over kwetsbare burgers. Zelfregie is het vermogen om zelfstandig te beslissen hoe je leven op het gebied van bijvoorbeeld wonen, werken en sociale contacten, eruit moet zien. Bij zelfregie gaat het om de krachten, talen en drijfveren van mensen, in plaats van de problemen en beperkingen. Het doel van het vergroten van zelfregie is daarom het stimuleren van de mogelijkheden om zelf vorm en invulling te geven aan het leven. Empowerment is iemand in staat stellen eigenmachtig te beslissen en te handelen. Het is een koepelbegrip voor activiteiten die tot meer zelfregie leiden. Het omvat methodieken gericht op individuen, groepen of organisaties om zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en positief zelfbeeld te vergroten.

2 Meer zelfregie leidt tot meer zelfredzaamheid. De Wet maatschappelijke ontwikkeling (Wmo) omschrijft dit als het lichamelijke, verstandelijke, geestelijke en financiële vermogen om zelf voorzieningen te treffen die deelname aan het maatschappelijk verkeer mogelijk maken. En met die toegenomen zelfredzaamheid zijn ook kwetsbare burgers meer in staat deel te nemen aan de samenleving en er een bijdrage aan te leveren. Het zelfregiecentrum sluit aan op deze tendensen omdat het een initiatief voor en door kwetsbare burgers zelf is. Dat onderscheidt het centrum van activiteiten van welzijns- en zorgorganisaties waar de professional de leiding heeft. De schets van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) heeft in haar rapport Inhoud stuurt de beweging. Drie scenario s voor het lokale debat over de Wmo het concept van het zelfregiecentrum geïntroduceerd in Nederland. In het buitenland bestaan al Centres for Independent Living die zich richten op beleid ter bevordering van het zelfrespect, de waardigheid en de onafhankelijkheid van mensen met beperkingen. De RMO beschrijft het zelfregiecentrum als een netwerk van mensen met beperkingen en hun sympathisanten. Als (virtuele) centra vormen ze knooppunten van informatie, advies en belangenbehartiging voor deze groep kwetsbare burgers. Het centrum is zowel een ontmoetingsplek waar mensen met beperkingen hun ervaringen met lotgenoten kunnen delen als een schakelclub in deelname aan de samenleving. Het centrum richt zich bovenal op het aanleren van competenties voor zelfregie bij degenen die daarover nog niet beschikken. De kern van het centrum is dat mensen hun ervaringskennis omzetten in ervaringsdeskundigheid en vervolgens de meest kwetsbare groep helpen door middel van advisering en praktische dienstverlening. Het centrum wordt door mensen met beperkingen zelf beheerd en werkt met vaste ervaringsdeskundige professionals, en daaromheen een netwerk van mensen. Voorbeelden van concrete activiteiten: Het helpen vinden van goede huisvesting. Het geven van vaardigheidstrainingen in zelfbepaling (trainingen in het op orde houden van financiën, het bevorderen van sociale vaardigheden, het gebruiken van het openbaar vervoer. Het beantwoorden van vragen van mensen met beperkingen en hun familieleden, en eventueel doorverwijzen naar geschikte instanties. Advies geven over technische aanpassingen en mogelijkheden, van rolstoelen tot en met computers. Advies geven over sociale verzekeringen, vinden van opleidingen en betaalde arbeid. Advies geven over optimaal gebruik maken van Wmo-rechten.

3 Gemeenten kunnen een jaarlijks startkapitaal aan de zelfregiecentra toekennen. Verder kunnen zelfregiecentra middelen verwerven via fondsenwerving, de betalingen voor dienstverlening aan burgers en bedrijven en lidmaatschappen en abonnementen. Als mensen in een gemeente aanspraak maken op een participatiebudget (een bundeling van persoonsgebonden financieringen) dan kunnen zij zelf keuzes maken en ook betalen voor de diensten van het centrum. Achtergrond Zowel burgers als overheden willen kwetsbare mensen stimuleren hun eigen kracht te ontwikkelen. Gemeenten worden steeds meer verantwoordelijk voor het welzijn en de participatie van bijvoorbeeld mensen met een beperking. De Wmo verplicht de gemeenten al deze mensen zodanig te compenseren voor hun beperking dat zij kunnen meedoen aan de samenleving. Deze trend wordt voortgezet met de komende grote veranderingen: de overheveling van de functie begeleiding van de AWBZ naar de Wmo, de overgang van de jeugdzorg naar de gemeente en de nieuwe regeling rond arbeidsparticipatie. De rode draad bij deze veranderingen is dat de burger zelf meer verantwoordelijk wordt voor zijn leven en dat hij een bijdrage aan de maatschappij levert. Gemeenten proberen daar op allerlei manieren op in te spelen, ook om de uitgaven te beheersen. Zij streven bijvoorbeeld naar creatieve combinaties van verschillende beleidsvelden, zoals de Wmo en de arbeidsintegratieregelingen. Bovenal zullen zij burgers gaan stimuleren om zelf meer van hun eigen kracht gebruik te maken, bijvoorbeeld door meer vrijwilligerswerk te verrichten, als buurt zelf gemeenschapsvoorzieningen te beheren of dienstverlenende initiatieven te starten. Drie voorbeelden Een zelfregiecentrum wordt opgezet en beheerd door mensen met een beperking, bijvoorbeeld een psychische, fysieke of verstandelijke beperking, eventueel ondersteund door vrijwilligers zonder beperking. Het initiatief heeft veel voordelen voor hen persoonlijk, want doordat zij zich inzetten, worden zij maatschappelijk actiever, ontwikkelen zij hun vermogens en nemen hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden toe. Hieronder staan voorbeelden, die nog in een begin- of conceptfase verkeren, maar gemeenten inspiratie en motivatie kunnen bieden. 1. Steunpunten zelfhulp Het Kenniscentrum Zelfhulp en Ervaringsdeskundigheid (KZE) initieert, vooral in Brabant, steunpunten zelfhulp. Het kenniscentrum heeft als missie het bevorderen en ondersteunen van emancipatie, zelfzorg en eigen kracht van burgers ten aanzien van hun welzijn en gezondheid. Deze missie wordt gerealiseerd door middel van het ontwikkelen van nieuwe kennis door middel van onderzoek, het verzamelen van bestaande kennis en goede praktijkvoorbeelden, het beschikbaar stellen van deze kennis en het (begeleiden bij) het toepassen van ervaringskennis.

4 In Brabant zijn vier regionale steunpunten zelfhulp actief. Een steunpunt zelf is de thuisbasis van zelfhulpgroepen en lotgenotencontact. De steunpunten zijn vrijwilligersorganisaties die ondersteuning en advies bieden aan zelfhulpgroepen en lotgenotencontacten. Zij fungeren als vraagbaak, bieden allerlei faciliteiten, bieden cursussen voor startende zelfhulpgroepen en propageren het belang van zelfhulpgroepen en lotgenotencontacten. De steunpunten hebben elk contact met 40 tot 50 zelfhulpgroepen, uiteenlopend van ex-psychiatrische patiënten en mensen met eetstoornissen tot alcoholisten en longpatiënten. Zij faciliteren bijeenkomsten waar lotgenoten ervaringen kunnen uitwisselen, elkaar advies geven en daardoor sterker komen te staan in het leven. De ervaring is dat het welzijnswerk te weinig vertrouwd is met zelfhulp en daardoor vervullen de steunpunten een functie voor mensen met beperkingen. De steunpunten hebben zich verzelfstandigd tot zelfstandige stichtingen, met besturen die zijn samengesteld uit ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van instellingen op het gebied van welzijn en zorg. Het kenniscentrum fungeert als backoffice, verzamelt algemene kennis en verspreidt die. De steunpunten worden gefinancierd door de gemeenten die het belang ervan inzien voor het welzijn en de gezondheidswinst van de deelnemers aan de bijeenkomsten. 2. Stichting Zelfregiecentra NL Deze stichting in Venlo ontwikkelt instrumenten en implementeert de visie over zelfregie bij gemeenten, aanbieders van zorg en welzijn, initiatieven in de wijk en in het onderwijs. De stichting helpt mensen op verschillende manieren aan te spreken om het stuur van het eigen leven weer zelf in handen te nemen. Niet de beperking en het aanbod staan centraal, maar de mate waarin de mens zich gesterkt voelt. De kernwaarden van het zelfregiecentrum zijn: aansluiten bij kwaliteiten van mensen; gericht zijn op zingeving en persoonlijk perspectief; actief gebruikmaken van ervaringsdeskundigheid; niet het aanbod staat centraal, maar de mate waarin de mens zich geholpen voelt; het creëren van experimenteerruimte. Het zelfregiecentrum Venlo ondersteunt mensen die om allerlei redenen minder tot hun recht komen dan zij zouden willen. Enkele redenen waarom mensen het centrum bezoeken: ze hebben nauwelijks een sociaal netwerk; het gaat slechter met hun gezondheid, maar ze hebben geen vertrouwen/ zin in de zoveelste behandeling; ze zijn op zoek naar (vrijwilligers)werk dat meer aansluit bij hun eigen kwaliteiten dan de huidige begeleide werkomgeving. Vaak hebben ze behoefte aan een luisterend oor of een maatje. Ook wensen ze een plek waar ze gewoon zichzelf kunnen zijn en willen ze hun opgedane ervaringen op het gebied van kwetsbaarheid en herstel inzetten voor anderen. In de praktijk betreft het vooral mensen met psychosociale problemen.

5 Het centrum in Venray vervult de volgende functies: inloop en ontmoeting; informatie en advies; ondersteuning gericht op zelfregie en zelfontplooiing; makelen (verbinden van mensen en initiatieven); groei- en experimenteerplek op de participatieladder; participatietrajecten; coachingstrajecten. En verder ook: faciliteren en/of ondersteunen van initiatieven; organiseren van netwerkbijeenkomsten; belangenbehartiging. Het centrum is actief op een zeer breed werkveld met activiteiten op het gebied van onder andere re-integratie en participatie, dagbesteding, vrijwilligerswerk, coaching en stimulering van zelfstandig ondernemerschap en dienstverlening in het kader van Wmo en AWBZ. Het kan worden gezien als een Wmo-voorziening, want het herbergt onder meer de volgende typische Wmo-kenmerken: toegankelijk voor alle burgers; burgers worden gestimuleerd om zelf de regie te houden of te hervinden; gesitueerd in de wijk en inspelend op initiatieven en burgers uit die wijk. 3. Zelfregiecentrum Almere 2.0 In augustus 2011 is in Almere een initiatief gestart van mensen met een beperking die zelf een zelfregiecentrum nieuwe stijl willen starten. De 2.0 geeft dit aan; het principe is afkomstig van de stormachtige ontwikkeling van sociale netwerken via internet. Het project verkeert in een beginfase, maar in de meest uitgedachte vorm wil dit centrum de volgende taken gaan verrichten: Inloop/ontmoeting/informatie: door het bieden van contact met lotgenoten, laagdrempelige ontmoetingsplekken en het bieden van praktische informatie kunnen de deelnemers ervaringen uitwisselen en praktische informatie verkrijgen. Persoonlijk vrij te volgen leerroutes op basis van vrijwilligersactiviteiten. Trainingen in volwaardig burgerschap: door trainingen in bijvoorbeeld mondigheid, opdoen van sociale vaardigheden en kennis van de maatschappij verkrijgen de deelnemers meer vaardigheden om zich staande te houden en een rol te kunnen spelen in de samenleving. Trainen van ervaringsdeskundigen: doordat mensen hun ervaringskennis omzetten in ervaringsdeskundigheid, kunnen zij zich inzetten in bijvoorbeeld maatjesprojecten voor lotgenoten of als intermediair naar de (heel) kwetsbare groepen, bijvoorbeeld via het centrum voor jeugd en gezin. Verrichten van gemeenschapsdiensten: de deelnemers (veelal werkloos, uitkeringsgerechtigd of in opleiding) leveren diensten aan de samenleving die afgeleid zijn van hun eigen kwaliteiten. De activiteiten kunnen variëren van groenonderhoud tot en met het geven van trainingen. Belangenbehartiging: de deelnemers bundelen hun eigen ervaringen en die van mensen met een beperking in het algemeen die in het centrum komen en bieden die in het kader van belangenbehartiging aan de Wmo-raden of gemeenten aan. Toeleiden naar arbeidsparticipatie: mensen met een beperking worden geholpen op weg naar een betaalde baan, afhankelijk van de individuele behoefte door middel van trainingen, het opstellen van een eigen portfolio, via stages en met behulp van coaching op de werkplek.

6 In de dynamiek van alledag werken deze verschillende taken op elkaar in en versterken elkaar. De deelnemers kunnen sommige taken wel verrichten en andere taken niet, als er maar sprake is van persoonlijke ontwikkeling en stimulans tot meedoen aan de samenleving. Bruikbaar en inspirerend Een zelfregiecentrum lijkt de komende jaren een bruikbaar concept om de eigen kracht van kwetsbare burgers te vergroten. Het stelt kwetsbare burgers in staat hun talenten te ontwikkelen en maatschappelijk in te zetten, waardoor zij als persoon kunnen groeien en een bijdrage aan de samenleving kunnen leveren. Het onderscheidt zich van welzijnsinstellingen omdat mensen zelf het initiatief nemen en de verantwoordelijkheid voor het centrum dragen. Als voorbeeld zal het andere instellingen stimuleren meer van de eigen kracht van burgers zelf gebruik te maken. In het ideale geval doen mensen met verschillende soorten beperkingen mee aan het centrum: psychisch, lichamelijk en verstandelijk. In de praktijk sluit deze combinatie van doelgroepen niet altijd op elkaar aan en soms is het wenselijk dat deze groepen apart van elkaar activiteiten opzetten. Zelfregiecentra kunnen samenwerking tussen verschillende groepen kwetsbare burgers bevorderen. De invulling van het zelfregiecentrum en de taken die het op zich neemt, zijn afhankelijk van de lokale situatie, de groepen die mee willen doen, de inzet van de initiatiefnemers en het samenspel van gemeente, bedrijven en vrijwilligersorganisaties. Het is in ieder geval niet de bedoeling dat het centrum een hangplek voor kwetsbare burgers wordt, want ontwikkeling en activering zijn onmisbare onderdelen van het concept. Een goede samenwerking met maatschappelijke organisaties als vrijwilligersorganisaties en ondernemers is belangrijk voor de maatschappelijke inbedding van het zelfregiecentrum. Een maatschappelijk betrokken ondernemer kan bijvoorbeeld ruimte beschikbaar stellen, een training geven in sociale vaardigheden of solliciteren of stage- en werkplekken aanbieden. Het zelfregiecentrum kan zo een belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van de civil society. Een aandachtspunt is het voorkomen van institutionalisering, dus dat het centrum geen instituut wordt met regels en bureaucratie, waarin de dynamiek verstart. Een goede balans is nodig tussen enerzijds de (inhoudelijke) onafhankelijkheid van de zelfregiecentra met voldoende vrijheid voor de mensen met beperkingen, en anderzijds een voldoende (financiële) politiek-bestuurlijke rugdekking vanuit de gemeente.

7 Maatschappelijke meerwaarde Voor kwetsbare burgers: Het zelfregiecentrum stimuleert hen hun talenten te ontwikkelen (initiatieven te nemen, verantwoordelijkheid te dragen, sociale contacten aan te gaan, diensten te verrichten voor de samenleving). Binnen het zelfregiecentrum zetten zij hun ervaringskennis om in ervaringsdeskundigheid en zetten die vervolgens om in positieve activiteiten voor anderen. Zij breiden hun sociale netwerken uit door het ondernemen van vele activiteiten. Hun zelfvertrouwen neemt toe doordat zij actief en constructief bezig zijn. Hun welzijn en gezondheid nemen toe naarmate ze actiever en positiever zijn. Zij leveren door hun diensten een positieve bijdrage aan de samenleving. Zij verbeteren de beeldvorming over mensen met een beperking. Voor gemeenten: Het zelfregiecentrum activeert kwetsbare burgers tot activiteiten passend bij hun behoeften en wensen. Het zelfregiecentrum vergroot de zelfredzaamheid en het meedoen van kwetsbare burgers. Het zelfregiecentrum levert een bijdrage aan een levendige civil society met actieve burgers. Kwetsbare burgers leveren een positieve bijdrage aan de samenleving. Het zelfregiecentrum levert gezondheidswinst op, en daardoor economische winst, omdat er een geringer beroep wordt gedaan op huisartsen en er minder wordt aangeklopt bij hulporganisaties en zorginstellingen. Door het zelfregiecentrum neemt het beroep op welzijnsvoorzieningen af doordat mensen positief en actief bezig zijn. Het zelfregiecentrum benut de eigen kracht van kwetsbare burgers en is daarmee ook een voorbeeld voor professionals die nog niet die eigen kracht aanboren. Het zelfregiecentrum wordt gevonden door de groep mensen die as moeilijk bereikbaar bekend staat.

8 Aanbod MOVISIE MOVISIE wil bijdragen aan een krachtige samenleving van mondige burgers en heeft als Wmo-expertisecentrum deskundigheid op het gebied van de zelfregie en participatie van kwetsbare burgers. Wij ondersteunen initiatiefgroepen en gemeenten bij het onderzoeken en opzetten van een expertisecentrum bij onder meer: De inventarisatie van en samenwerking tussen doelgroepen. Het verkennen van mogelijkheden om aan te sluiten bij andere burgerinitiatieven. De ontwikkeling en opzet van de organisatie. Het ontwikkelen van vormen van financiering. Het leggen van contacten met andere maatschappelijke organisaties en ondernemers. Contactpersoon: Henk Beltman, Literatuur Grives, H. en Koning, G. (2011). Kwetsbare burgers in Almere doen mee! Een burgerschapsinitiatief voor meer eigen kracht en participatie. Almere: vereniging Ongekend Sterk Almere. Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (2006). Inhoud stuurt de beweging. Drie scenario s voor het lokale debat over de WMO. Den Haag: RMO.

Vrijwillige inzet is de basis

Vrijwillige inzet is de basis Vrijwillige inzet is de basis Soms hebben mensen een duwtje in de rug nodig om actief te worden als vrijwilliger. U kunt samen met vrijwilligers en organisaties een belangrijke rol spelen bij het stimuleren

Nadere informatie

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid Alle hens aan dek Presentatie door Gerda van der Lee, Voorzitter Wmo adviesraad s-hertogenbosch 12 maart 2013 De Wet Maatschappelijke Ondersteuning wil dat

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s!

Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden Sport en bewegen binnen het Sociaal Domein Breng beweging in de drie D s! De drie D s Drie transities in het sociale domein:

Nadere informatie

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017

Trends in dagbesteding. Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Charlotte Hanzon, 9 maart 2017 Trends in dagbesteding Voorbeeldtekst Voorbeeldtekst Wat is dagbesteding? Definitie dagbesteding wordt breder: Dagbestedingsvormen die door de overheid

Nadere informatie

Het V.O.S.-model. De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales

Het V.O.S.-model. De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales Het V.O.S.-model De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales Het V.O.S.-model De maatschappelijke rol van vrijwilligerscentrales Auteur(s) Datum MOVISIE Wendy Stubbe, Koos Berkelaar, Hanneke Mateman

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

De Wmo en de decentralisaties

De Wmo en de decentralisaties De Wmo en de decentralisaties Presentatie Alice Makkinga Adviseur programma Aandacht voor Iedereen Inhoud Landelijk programma Aandacht voor iedereen Belangrijke maatschappelijke trends? Belangrijkste wettelijke

Nadere informatie

Bouwstenen voor Burgerkracht. Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg

Bouwstenen voor Burgerkracht. Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg Bouwstenen voor Burgerkracht Dag van de transities, 19 november 2014 Helga Koper en Lydia Sterrenberg Even voorstellen: Platform 31 Wie zijn we? Een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale

Nadere informatie

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties

Kracht Lokaal. Versterking van vrijwilligersorganisaties Kracht Lokaal Versterking van vrijwilligersorganisaties Versterking van vrijwilligersorganisaties Krachtige vrijwilligersorganisaties zijn onmisbaar in de lokale samenleving. Om deze rol nu én in de toekomst

Nadere informatie

Langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen Inspiratiedag 5 oktober 2013 Kenniscentrum Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Martha van Biene, martha.vanbiene@han.nl Daniëlle

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Inspiratiediner Wij in de Wijk. Bora Avric, Senior Adviseur Movisie

Inspiratiediner Wij in de Wijk. Bora Avric, Senior Adviseur Movisie Inspiratiediner Wij in de Wijk Bora Avric, Senior Adviseur Movisie 6/23/2014 Sportquiz Vraag 1: Hoeveel procent van de Nederlanders sport minimaal 1 x per maand? 64% of 75 % Sportquiz Vraag 1: Hoeveel

Nadere informatie

Thema s voor diversiteitsbeleid. In de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen

Thema s voor diversiteitsbeleid. In de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen Thema s voor diversiteitsbeleid In de maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen MOVISIE Kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling MOVISIE verzamelt, ontwikkelt en verspreidt kennis en adviseert

Nadere informatie

Bijlage Overzicht onderwerpen en thema s

Bijlage Overzicht onderwerpen en thema s Bijlage Overzicht onderwerpen en thema s Op basis van de werkplannen en voortgangsrapportages zijn de 133 onderwerpen thematisch te rangschikken onder de volgende 18 thema s: - Actief Burgerschap - Armoede

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ http://www.youtube.com/watch?v=6imhyppcmdo&list =PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ UITKOMST ENQUETE Najaar 2013: circa 140 vrijwilligersorganisaties aangeschreven Respons: 46% (65 vragenlijsten) Bij welke

Nadere informatie

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1

Kansen en kracht creëren we samen. RMC Radius 1 RMC radius verbindt Kansen en kracht creëren we samen RMC Radius 1 We staan dicht bij de mensen, wijk en leefomgeving. Jeroen Rovers Directeur bestuurder RMC Radius verbindt - RMC Radius staat voor de

Nadere informatie

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het Naam De ontwikkeling van arbeidsmatige dagbesteding Opdrachtgever Raad/college Trekker Sanne Bloemen Datum 13 januari 2015 Inleiding Vanuit de Wmo 2015 is de opdracht voor de gemeente het bieden van ondersteuning

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO ziet kansen Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO is er voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidoost

Nadere informatie

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Aanleiding en constatering Overeenkomsten in doelen van clienten binnen maatwerk, individuele begeleiding Verscheidenheid van burgers,

Nadere informatie

De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning

De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning Kennisdossier: De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning Deel 2 - Praktijkvoorbeelden en literatuur 1 Inhoudsopgave Uit de praktijk... 3 Interessante publicaties op een rij... 4 Online meer

Nadere informatie

Aanzet transformatie Wmo

Aanzet transformatie Wmo Aanzet transformatie Wmo 3 initiatieven nader toegelicht Raadsinformatiebijeenkomst 4 februari 2015 Programma 1. Aanzet transformatie Wmo 2. Zelfregiecentrum Weert a. Flexibele maatschappelijke opvang

Nadere informatie

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed

Welzijn nieuwe stijl. Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen. 19 oktober 2010 Marjon Breed Welzijn nieuwe stijl Thema-avond gemeenteraad Geldermalsen 19 oktober 2010 Marjon Breed Presentatie Welzijn nieuwe stijl Welzijn in Geldermalsen De Wmo Welzijn Actuele ontwikkelingen Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN WMO W A A I E R Obstakels - Voorwaarden en Aanbevelingen DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN 1 Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen wijken en buurten Obstakels Isolement Vooroordelen

Nadere informatie

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 NAH & Ervaringsdeskundigheid Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 Korte introductie Drs. C.G.M. (Riny) Pepels NAH Ervaringsdeskundige en vrijwilliger ZBB Lid Stuurgroep Ervaringsdeskundigheid

Nadere informatie

Beleidsnota Maatschappelijk nuttig werk gemeente Leeuwarden 2014

Beleidsnota Maatschappelijk nuttig werk gemeente Leeuwarden 2014 Beleidsnota Maatschappelijk nuttig werk gemeente Leeuwarden 2014 Sector Werk en Inkomen Sector Zorg Hulpverlening en Sport 1 INHOUDSOPGAVE 1. Aanleiding 2. 0ntwikkelingen 3. Visie en doelstellingen 4.

Nadere informatie

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond

Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Stichting Wel.kom - Holding Stichting Wel.kom - Venlo/Beesel Stichting Wel.kom - Roermond Inhoudsopgave Welkomstwoord Missie en visie Organisatiestructuur Dienstverlening en aanbod Informatie voor vrijwilligers

Nadere informatie

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad September 2010 Doel van de Wmo: Participatie Iedereen moet op eigen wijze mee kunnen doen aan de samenleving 2 Kenmerken van de Wmo - De Wmo is gericht

Nadere informatie

Zelfhulp: vat op eigen zorgen. Een logische stap voor gemeenten in de nieuwe Wmo

Zelfhulp: vat op eigen zorgen. Een logische stap voor gemeenten in de nieuwe Wmo Zelfhulp: vat op eigen zorgen Een logische stap voor gemeenten in de nieuwe Wmo Zelfredzaamheid en eigen regie van burgers. Dat is het credo van de nieuwe Wmo. In zelfhulpgroepen helpen kwetsbare burgers

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht

Cliëntenperspectief op de compensatieplicht Cliëntenperspectief op de compensatieplicht De Wmo-adviesraad Leerdam heeft samen met MOVISIE een visiedocument opgesteld over het cliëntenperspectief op de compensatieplicht. De Wmo-adviesraad wilde een

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Talentcoach doorbreekt patronen

Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach is een social profit organisatie. Wij gaan niet voor financiële winst, maar voor sociale winst. Mensen willen mee doen, maar zijn niet (meer) in

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

Meer info over Prisma en WMO?

Meer info over Prisma en WMO? Meer info over Prisma en WMO? wmo@prismanet.nl www.prismanet.nl Plan een bezoekje! U kunt het Prisma-aanbod pas echt ervaren als u het ook met eigen ogen gezien heeft. Prisma heet u van harte welkom voor

Nadere informatie

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning

De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning Kennisdossier: De rol van ervaringsdeskundigen in cliëntondersteuning Deel 1 - De inhoud 1 Inhoudsopgave Wat is cliëntondersteuning?... 3 Wat is ervaringsdeskundigheid?... 4 Functies van cliëntondersteuning

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN SUCCESVOL OP HET GEBIED VAN ERVARINGS: DAT DOEN WIJ ALS ZES ORGANISATIES IN DE REGIO TILBURG/BREDA. Succesvol samenwerken op het gebied van Recovery van ervaringsdeskundigheid: College dat doen wij als

Nadere informatie

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018

Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Barnevelds Manifest waardig ouder worden 12 maart 2018 Ten geleide Naar aanleiding van het manifest Waardig ouder worden. *) De ondertekenaars van onderstaand manifest willen het landelijk beleid met betrekking

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Betekenis voor beroepsonderwijs

Betekenis voor beroepsonderwijs Betekenis voor beroepsonderwijs Paul Vlaar Landelijk overleg Wmo-werkplaatsen Opbouw inleiding Transities sociale domein Wat zijn Wmo-werkplaatsen? Waar zitten werkplaatsen en wat doen zij? Urgentie van

Nadere informatie

wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving

wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving Amarant wonen in dewijk Wonen in de wijk Informatie voor gemeenten over wonen in een vertrouwde omgeving Van zorgen voor, naar zorgen dat... Vanaf 1 januari 2015 wordt de functie extramurale begeleiding

Nadere informatie

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Gepubliceerd op Movisie (https://www.movisie.nl) Home > kennisdossiers > Participatie en activering > Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing

Nadere informatie

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl

Meedoen in Utrecht. Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Wegwijs in het activeringsaanbod 2019 van Utrecht Utrecht.nl Meedoen in Utrecht Doen wat nodig is In Utrecht vinden wij het belangrijk dat alle inwoners een zinvolle rol kunnen spelen

Nadere informatie

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur

Geachte lezer, Anne-Corine Schaaps directeur Geachte lezer, Fijn dat u even tijd neemt om kortweg kennis te maken met het beleid van stichting Welcom. Door het beleid voor de komende vier jaren te omschrijven, laat Welcom zien wat ze in de samenleving

Nadere informatie

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn Stichting Samen Onbeperkt

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn Stichting Samen Onbeperkt Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2017-2018 Stichting Samen Onbeperkt Maart 2019 Initiatief Het Meldpunt Zorg is een initiatief van de Stichting Samen Onbeperkt. Naast collectieve belangenbehartiging

Nadere informatie

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans Jaar verslag 2013 ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL LEVANTO is ontstaan in een turbulente periode van verandering in het maatschappelijk veld. Vanuit de overtuiging dat zelfredzaamheid, herstel, participatie

Nadere informatie

We zijn in de buurt. Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis

We zijn in de buurt. Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis We zijn in de buurt Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis We zijn in de buurt Over het beleidsplan 2013-2017 van Partis Over Partis Partis is de Brede Welzijnsinstelling in Sint-Michielsgestel. Partis

Nadere informatie

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin.

Het (verder) versterken van de leefbaarheid in multiculturele buurten, wijken en regio s, een en ander in de ruimste zin. Stichting De Wijk is van ons Allemaal is opgericht op 24 februari 1997. De roepnaam van de stichting is WijkAlliantie. De statuten omschrijven het doel van de stichting als volgt: Het (verder) versterken

Nadere informatie

Workshop. Risicobewustzijn

Workshop. Risicobewustzijn Workshop Risicobewustzijn Programma Wet maatschappelijke ondersteuning De koppeling Reden van project Regeerakkoord Project VR NHN Afsluiting Wmo Wmo In 2007 is de Wet Voorzieningen Gehandicapten opgegaan

Nadere informatie

WMO-beleidsnotitie van het Land van Cuijk participatie en vrijwilligers

WMO-beleidsnotitie van het Land van Cuijk participatie en vrijwilligers WMO-beleidsnotitie van het Land van Cuijk participatie en vrijwilligers 05.12.2011 In de WMO-beleidsnotitie van Land van Cuijk is het volgende in hoofdstuk 6 opgenomen: 6.3.2 Vrijwilligers in de zorg Voor

Nadere informatie

Zelfregie en professionele toerusting. Kennis en advies: praktisch en toepasbaar

Zelfregie en professionele toerusting. Kennis en advies: praktisch en toepasbaar Zelfregie en professionele toerusting Kennis en advies: praktisch en toepasbaar Hulpverlening & Activering Voor iedere burger zijn zelfredzaamheid, meedoen in de maatschappij én contacten met anderen belangrijk.

Nadere informatie

Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei

Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei Informeel Delen van Ervaringen en Expertise IDEE 13 mei 5/14/2014 Startpunt We leven niet in een tijdperk van veranderingen maar in een verandering van tijdperken. Jan Rotmans Maatschappelijke en politieke

Nadere informatie

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking

Alleen activiteiten die vrij en openbaar toegankelijk zijn komen voor subsidie in aanmerking ALGEMEEN DEEL SUBSIDIEBELEID De aanvraag moet voldoen aan de bepalingen van de Algemene subsidieverordening In de subsidieverordening is de procedure beschreven om in aanmerking te komen voor subsidie

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

5 april Actie(f) voor ouderen.

5 april Actie(f) voor ouderen. 5 april 2011. Actie(f) voor ouderen. Hans Krikke H.Krikke@sw=sl.nl 1. Over de organisatie 2. Over vrijwilligers die omzien naar de kwetsbare ander 3. Over ouderen met en zonder kleurtje 4. Over wat vertrouwenspersonen

Nadere informatie

Mobiliseren van mensen met levenservaring

Mobiliseren van mensen met levenservaring Mobiliseren van mensen met levenservaring Zo lang mogelijk je kennis, kunde en levenservaring inzetten. Dat is de beste manier om gezond en plezierig ouder te worden. Ook de samenleving vaart er wel bij

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Visiedocument en Activiteitenplan 2013

Visiedocument en Activiteitenplan 2013 Visiedocument en Activiteitenplan 2013 1. Inleiding In Leusden is in september 2006 gestart met het project Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. De Gemeente Leusden, het bedrijfsleven en de maatschappelijke

Nadere informatie

Wmo begeleiding WF6 2017

Wmo begeleiding WF6 2017 Wmo begeleiding WF6 2017 Perceelbeschrijving Dagbesteding - Arbeidsmatig & Belevingsgericht Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec. Perceelbeschrijving dagbesteding arbeidsmatig

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool Voor elk kind dat met plezier naar zijn eigen hoogte klimt Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool www.hermanbroeren.nl Periode 2018-2022 Roermond, 1 augustus 2018 Voorwoord Voor u ligt het strategisch

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

ActiZ - Expeditie Begonia

ActiZ - Expeditie Begonia ActiZ - Expeditie Begonia Rondetafelgesprek over meedoen en van betekenis zijn van tachtigplussers Laura Christ Amersfoort, 14 september 2016 Active 80+: de kennis en kunde van de oudste generaties erkennen

Nadere informatie

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON

Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Meerjaren Beleidsplan Stichting WOON Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 2 Visie en missie Stichting WOON... 2 Missie... 2 Visie... 2 Missie Woontrainingshuis Kortgerecht... 3 Visie Woontrainingshuis Kortgerecht...

Nadere informatie

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld

Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld Waardig Ouder Worden in gemeente Barneveld 12 maart 2018 Wij onderschrijven het landelijk manifest Waardig ouder worden en vertaald naar Waardig ouder worden in de gemeente Barneveld. We zijn er van overtuigd

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Inhoud 1. Inleiding 2 De Wmo-werkplaats 2 Schets van de context 2 Ontwikkelde producten 3 2. Doel onderzoek

Nadere informatie

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017

opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 opdrachtformulering subsidiëring MEE 2017 Aanleiding Met ingang van 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de cliëntondersteuning voor alle inwoners, voorheen was dit een verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht

Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Monitor sociaal domein 2017 Jong en gevlucht Dit artikel is gebaseerd op informatie verkregen uit interviews met medewerkers van Divers, NeXus-Care, het Koning Willem I College en de gemeente. Het artikel

Nadere informatie

Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren

Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren Er valt niet nieuws te vertellen, maar er moet nog van alles gebeuren Flores D Arcais, 1994 Myriam Bergmans, 2019 Eerst een opwarmertje https://www.youtube.com/watch?v=xq8vafz 2DQU De start in 1992..toen

Nadere informatie

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem

Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem 2012 Meerjarenvisie 2011-2014 Gelijkwaardige en maatschappelijke participatie van mensen met een functiebeperking in Arnhem Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten September 2011 Aanleiding

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt

Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Evaluatie Meldpunt Zorg en Welzijn 2016 Stichting Samen Onbeperkt Januari 2017 Inleiding Het Meldpunt Zorg is een initiatief van de Stichting Samen Onbeperkt in samenwerking het Buurtloket 6211. Naast

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

MEE DOEN /26012012 Pagina 1

MEE DOEN /26012012 Pagina 1 MEE DOEN Buytenwegh Inleiding De gemeente Zoetermeer streeft er naar om op het niveau van de wijken, in samenspraak met maatschappelijke organisaties en inwoners, een op maat gesneden aanpak voor de betreffende

Nadere informatie

Ruim baan voor informele zorg

Ruim baan voor informele zorg Ruim baan voor informele zorg Henk Nies Vilans, Kenniscentrum Langdurende Zorg, Utrecht - Zonnehuis Leerstoel Organisatie en beleid van zorg Vrije Universiteit Amsterdam 17 e Regionale Zorgconferentie

Nadere informatie

Workshop. Door Empowerment werken aan Herstel

Workshop. Door Empowerment werken aan Herstel Workshop Door Empowerment werken aan Herstel Even voorstellen Thomas Rijke Cliënteninitiatief ondersteuner Voorheen begeleider Joey van Driessen Adviseur medezeggenschap Voorheen begeleidingscoördinator

Nadere informatie

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Mensen met een hulpvraag krijgen ondersteuning thuis en in de wijk. Het wijkteam regelt dit. Soms is er gespecialiseerde

Nadere informatie

Welkom! Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Schiedam, Sittard- Geleen, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle

Welkom! Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Schiedam, Sittard- Geleen, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle Welkom! Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem,Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, 's-hertogenbosch,

Nadere informatie

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen

Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Sociale wijkteams en wijkpilots in Nijmegen Budgetaanvraag NIM - Tandem Linda Jansen ZZGzorggroep Els Bremer projectbureau MAAT Opzet van deze workshop Introductie : hoe transformeren Korte aftrap: wat

Nadere informatie

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS

Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Bijlage 2 Bestuursrapportage uitvoeringsplannen Beleidsplan Wmo 2012-2015 Asten-Someren Herijking subsidierelatie ONIS: opdracht aan ONIS Inleiding In het kader van de kerntakendiscussie is besloten dat

Nadere informatie

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie!

De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! De bibliotheek draagt actief bij aan preventie en participatie! 2 Wat speelt er? 3 De drie decentralisaties en de kanteling in het sociaal domein Willen we echt een inclusieve samenleving bouwen waar iedereen,

Nadere informatie

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Mensen met een hulpvraag krijgen ondersteuning thuis en in de wijk. Het wijkteam regelt dit. Soms is er gespecialiseerde

Nadere informatie

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015

Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief. De stand van zaken medio 2015 Onafhankelijke cliëntondersteuning vanuit cliëntenperspectief De stand van zaken medio 2015 AVI-toolkit 22 April 2015 Inhoudsopgave Onafhankelijke cliëntondersteuning... 3 1. Het belang van onafhankelijke

Nadere informatie

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein

Samen de samenleving sterker maken. Estinea, partner in het sociaal domein Samen de samenleving sterker maken Estinea, partner in het sociaal domein Estinea biedt professionele ondersteuning aan mensen met een beperking. Meedoen? Gewoon doen! Meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011

Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven. Eric Lagendijk december 2011 Welzijn Nieuwe Stijl Schoonhoven Eric Lagendijk december 2011 Programma Wat is Welzijn Nieuwe Stijl (WNS)? Traject Schoonhoven Verkenning welzijnsbeleid Burgerkracht/ Eigen kracht: how to do? Regionale

Nadere informatie

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan.

de veiligheid in de dorpen te behouden en waar mogelijk te versterken en overlast tegen te gaan. Prestatieafspraken Jongeren(opbouw)werk 2012 In de kaders staan de doelstellingen van de productgroepen zoals de gemeente Geldermalsen die kent in het kader van de WMO. Per kader zijn de relevante doelstellingen

Nadere informatie

MEE op Weg. IJsseloevers

MEE op Weg. IJsseloevers IJsseloevers MEE op Weg Vanuit haar droom van een inclusieve samenleving en missie MEE maakt meedoen mogelijk heeft MEE IJsseloevers het initiatief genomen tot het project MEE op Weg. MEE op Weg Vanuit

Nadere informatie

GGZ in de wijk in Amsterdam is pioniersfase voorbij

GGZ in de wijk in Amsterdam is pioniersfase voorbij GGZ in de wijk in Amsterdam is pioniersfase voorbij GGZ in de wijk heet de aanpak voor bewoners met psychische en psychiatrische problemen in Amsterdam-Zuid. Sinds 2015 werken GGZ ingeest, welzijnsinstellingen,

Nadere informatie

SPORTIEVE KRACHT IN DE WIJK

SPORTIEVE KRACHT IN DE WIJK SPORTIEVE KRACHT IN DE WIJK Onderwerpen Niels Hermens en Erik Puyt De Buurtsportvereniging Positief opvoed- en opgroeiklimaat Sport en het sociaal domein: Vier beleidsterreinen met wetenschappelijk effect

Nadere informatie

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa

ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN. De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa ZIJN WIE JE BENT EN WIE JE WILT ZIJN De waarde van de praktijkhuizen van Ixta Noa WIJ ZIJN IXTA NOA IXTA NOA. OFTEWEL IK STA NIEUW. IXTA NOA IS EEN EIGENZINNIGE VERZAMELING VAN MENSEN DIE ZELFBEWUST EN

Nadere informatie

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades.

Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Welzijn is meedoen. Alle diensten hebben tot doel te stimuleren dat gebruikers meedoen aan de samenleving en het opruimen van eventuele participatieblokkades. Kwetsbare inwoners worden gedefinieerd als:

Nadere informatie

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT

DE PIRAMIDE WERKT BEWEEGT DE PIRAMIDE WERKT In de overgang naar een nieuwe manier van het organiseren van zorg en ondersteuning in Nederland, is de WMO piramide een goed hulpmiddel. ZIVA heeft de piramide vertaald naar een praktische

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN Voor veerkrachtige burgers en buurten!

STRATEGISCH BELEIDSPLAN Voor veerkrachtige burgers en buurten! STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2015-2017 Voor veerkrachtige burgers en buurten! INTRODUCTIE Welzijn De Meierij: maakt meer mogelijk Welzijn De Meierij is een jonge organisatie. Wij bestaan sinds 1 januari 2013

Nadere informatie

3 ãe GEMEENTE WE E RT

3 ãe GEMEENTE WE E RT o E6 uto 3 ãe GEMEENTE WE E RT Vergadering van de gemeenteraad van 25 februari 2015 Portefeuillehouder : P.P.H. Sterk Behandelend ambtenaar: Saskia Doek-de Rooij Doorkiesnummer : (0a95) 57 54 87 Nummer

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5271 13bst00404 Beslisdatum B&W 12 maart 2013 Dossiernummer 13.11.551 RaadsvoorstelVerbindende kracht - Samen voor elkaar: de ontwikkeling van samenkracht

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie