Visie bewonersparticipatie in gemengde complexen bij Eigen Haard

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie bewonersparticipatie in gemengde complexen bij Eigen Haard"

Transcriptie

1 Visie bewonersparticipatie in gemengde complexen bij Eigen Haard

2 1 Inleiding Steeds meer woningen van Eigen Haard bevinden zich in Verenigingen van Eigenaars (VvE s). Door het actieve verkoopbeleid van Eigen Haard en de jaarlijkse uitbreiding van de verkoopvijver neemt het aantal woningen in VvE s ook in de toekomst nog verder toe. Ook zien we dat Eigen Haard steeds meer ervaring opdoet met wat het betekent om woningen te bezitten en te beheren in een VvE. Veel bezit hebben in VvE s vraagt om een ander soort aandacht: De besluitvorming in een gemengd complex is anders; De rol van Eigen Haard verandert van huiseigenaar, verhuurder en beslisser steeds meer naar groot-eigenaar, verkoper, VvE-beheerder, medebeslisser, etc. Huurders voelen zich op afstand geplaatst van de besluitvorming en achtergesteld op eigenaarbewoners binnen dezelfde VvE; Eigen Haard is op zoek gegaan naar antwoorden op en de praktische organisatie van bewonersparticipatie specifiek bij VvE s. Dit is verwoord in een missie, een visie en een beschrijving van het participatiemodel in gemengde complexen. 2 Missie Bewoners moeten prettig kunnen wonen in een gemengd complex. Daarbij streven we naar een volwaardige positie voor huurders ten aanzien van hun belangen in een gemengd complex. 3 Visie op bewonersparticipatie in gemengde complexen bij Eigen Haard 3.1 Volwaardig en samen Huurders en eigenaars zijn geen gelijken als het gaat om de daadwerkelijke besluitvorming in een gemengd complex. De eigenaars nemen de besluiten in de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Huurders en eigenaars hebben elk een andere en eigen rol in dit besluitvormingsproces. Maar: huurders en eigenaars wonen samen in één gemengd complex. Wij vinden het belangrijk dat huurders en eigenaars vanuit hun eigen rol een volwaardige positie hebben ten aanzien van hun belangen in een gemengd complex. 3.2 Bestaande besluitvormings- en participatiestructuren intact laten We willen de bestaande besluitvormings- en participatiestructuren in het complex zo veel mogelijk intact laten: De Algemene Ledenvergadering van de VvE (conform de vigerende splitsingsakte); Bewonerscommissie in het complex (conform Overlegwet en het bewonerscommissiereglement (Samenwerkingsovereenkomst Eigen Haard en Huurdersfederatie Alert d.d. 8 mei 2013). 3.3 Groeimodel: maatwerk binnen kaders We stellen voor bewonersparticipatie in gemengde complexen een groeimodel voor, met een aantal groeistappen, waardoor maatwerk per complex enigszins mogelijk is: 1 Samen Kijken; 2 Samen Praten; 3 Samen Overleggen; 4 Samen Werken. 3.4 Bewoners bepalen zelf Bewoners bepalen gezamenlijk tot hoe ver zij willen gaan in het groeimodel.

3 4. Het participatiemodel voor gemengde complexen Participatie van huurders is één van de voorwaarden om bewonersparticipatie in gemengde complexen goed vorm te kunnen geven. Eigen Haard Woonservice zal in complexen waarin geen bewonerscommissie aanwezig is, huurders wijzen op de mogelijkheid een bewonerscommissie te starten. In de uitwerking van het participatiemodel zijn wij uitgegaan van de aanwezigheid van een bewonerscommissie in elk gemengd complex. 4.1 Samen Kijken In het bewonerscommissiereglement artikel 12.1 staat dat elke bewonerscommissie minimaal 2x per jaar een overleg heeft met EH Woonservice en 1 x per jaar een schouw. EH Woonservice informeert de bewonerscommissie over de mogelijkheden en het gewijzigde besluitvormingsproces. De stap die we kunnen zetten is het doen van een schouw met eigenaren en bewonerscommissie gezamenlijk, in die complexen waar bewonerscommissie en eigenaren hiervoor zelf kiezen. Centraal bij de schouw staan de leefbaarheid in en rond het complex en het gebruik van gemeenschappelijke ruimten. 4.2 Samen praten De gezamenlijke schouw is een mooi onderwerp om in gesprek te komen: Is het onderhoud van het complex op peil? Welke zaken zouden kunnen worden aangepakt op het gebied van leefbaarheid en veiligheid? 4.3 Samen Overleggen Vanuit het vrijblijvende praten over zou de volgende stap kunnen zijn om periodiek met eigenaars en huurders te overleggen over gezamenlijke belangen. Voorwaarde is dat de bewonerscommissie zich openstelt voor deelname aan het overleg door eigenaars. EH heeft deze mogelijkheid opgenomen in de Samenwerkingsovereenkomst Eigen Haard en Huurdersfederatie Alert van 8 mei Vanuit het gezamenlijk overleg kan gevraagd en ongevraagd geadviseerd worden aan de VvE / het VvE-bestuur / de ALV. Eventueel kan dit advies via de eigenaar/vertegenwoordiger van Eigen Haard bij het VvE-bestuur worden ingebracht. 4.4 Samen Werken Samen Werken is de geformaliseerde vorm van Samen Overleggen. Bij Samen Werken neemt de VvE het besluit zich te laten adviseren door de Bewonerscommissie, over zaken van gezamenlijk belang: Leefbaarheid binnen het complex Servicepakket (schoonmaak, glasbewassing, rioolreiniging, etc.); Gemeenschappelijke buitenruimte(s); Gemeenschappelijke ruimtes; Gemeenschappelijke installaties;

4 4.5 Beschrijving Model Stemrecht en adviserende commissies De Algemene Ledenvergadering (ALV) van de Vereniging van Eigenaars (VvE) is het besluitvormende orgaan en alleen de eigenaars hebben de mogelijkheid om hun invloed op de besluitvorming uit te oefenen door gebruik te maken van hun stemrecht. Eigen Haard heeft (meestal) meerdere stemmen (voor het aantal huurwoningen dat in haar bezit is). De VvE kent (meestal) 2 commissies: de Technische Commissie (TC) en de Kascontrolecommissie (KC). Deze commissies hebben een adviserende rol aan de Algemene Ledenvergadering van de VvE. In het algemeen stellen alleen eigenaars zich beschikbaar voor deze commissies. In de bewonerscommissie (BC) kunnen zowel eigenaars als huurders deelnemen. De BC adviseert de VvE gevraagd en ongevraagd over onderwerpen met een gezamenlijk belang: Leefbaarheid binnen het complex; Servicepakket (schoonmaakcontracten, glasbewassing, rioolreiniging, etc.); Gemeenschappelijke buitenruimte(s); Gemeenschappelijke ruimtes; Gemeenschappelijke installaties; Schema stemrecht en adviserende commissies:

5 4.5.2 Juridisch en organisatorisch model Hetzelfde model, maar dan meer vanuit juridisch en organisatorisch oogpunt bezien. De bewonerscommissie stelt zich open voor deelname van eigenaars. De groene lijnen betekenen een adviserende rol (voor de VvE-commissies en de bewonerscommissie). Deze adviezen zijn niet bindend, tenzij anders is vastgelegd in een overeenkomst tussen bewonerscommissie en VvEbestuur. Adviezen kunnen zowel gevraagd als ongevraagd zijn (dubbele pijlen). Uiteraard zijn er binnen Eigen Haard nog meer afdelingen die zich bezig houden met VvE s, maar die hebben geen directe invloed op de participatie van huurders en de besluitvorming danwel de advisering binnen de VvE. De bewonerscommissie heeft via de Overlegwet een overlegrelatie met Eigen Haard. Dit geldt alleen voor huurderszaken. De eigenaar/vertegenwoordiger vertegenwoordigt Eigen Haard in de VvE als (mede)eigenaar. Schema juridisch en organisatorisch model: Huurder 1 Huurder 2 Huurder n Bew comm Huurrecht Huurrecht Huurrecht Overlegwet EH Woonservice EH Eigenaar/vertegenwoordiger Eigenaar 1 Eigenaar 2 Eigenaar n Apprecht Apprecht Apprecht Apprecht TC KC VvE Beheerder 5. Organisatorische consequenties 5.1 Bewonerscommissies Bewonerscommissies stellen zich open voor deelname van eigenaars aan de bewonerscommissie (groeimodel: 2 t/m 4). Streven is dat per VvE één bewonerscommissie actief is (1:1 relatie BC/ VvE). Overigens zijn er geen juridische beletselen wanneer het werkgebied van een bewonerscommissie meerdere VvE-complexen beslaat. Deze situatie is alleen minder goed werkbaar. Soms is het nodig om alle bewoners te raadplegen. Voor een eventueel bewonersoverleg, dat wordt georganiseerd door de bewonerscommissie, worden in principe alle bewoners uitgenodigd, zowel huurders als eigenaars. Ook Eigen Haard (als eigenaar) wordt uitgenodigd voor dit overleg.

6 5.2 VvE (ALV, VvE-bestuur) Eigen Haard, afdeling Woonservice, nodigt de bewonerscommissie en de eigenaren uit voor de gezamenlijke schouw (groeimodel: 1). Na de ALV worden alle bewoners geïnformeerd over de besluitvorming ten aanzien van de onderwerpen waarover tijdens de schouw afspraken zijn gemaakt. Eigenaars wordt gevraagd deel te nemen aan het gezamenlijk overleg van de bewonerscommissie. Het VvE-bestuur neemt deze mogelijkheid op als agendapunt in de eerstkomende ALV (groeimodel: 2 en 3). Indien van toepassing neemt VvE-bestuur de overeenkomst met de BC op als agendapunt in de ALV. De ALV neemt vervolgens een rechtsgeldig besluit om met deze overeenkomst te gaan werken (groeimodel: 4). 5.3 Eigen Haard Woonservice De medewerker Woonservice initieert de gezamenlijke overleggen van de bewonerscommissie(groeimodel: 1 t/m 3). De medewerker Woonservice is bij ieder gezamenlijk overleg (maximaal 2 per jaar) van de BC aanwezig. Eigen Haard Woonservice maakt per bewonerscommissie afspraken hoe het bestaande overleg, zowel inhoudelijk als qua timing, wordt afgestemd met het overleg in de Vergadering van Eigenaren, en waarborgt daarbij het informatie- en adviesrecht van de bewonerscommissie (conform de Samenwerkingsovereenkomst Eigen Haard en Huurdersfederatie Alert van 8 mei 2013). 5.4 Eigen Haard eigenaar/vertegenwoordiging De eigenaar/vertegenwoordiger is verantwoordelijk voor het al dan niet agenderen van agendapunten vanuit het gezamenlijk overleg in de ALV (groeimodel: 2 en 3). De eigenaar / vertegenwoordiger zet zich in om, als de eigenaars en huurders dat willen, de 4 stappen te doorlopen op weg naar steeds meer gemengde participatie. 5.5 Eigen Haard VvE-beheer BV Eigen Haard VvE-beheer BV werkt in opdracht van ALV en VvE-bestuur. De organisatorische consequenties voor deze afdeling zijn uitvoerend van aard en volgen uit de besluiten van de ALV. Als hieruit extra werkzaamheden voor de VvE beheerder voortkomen die niet gedekt worden vanuit de beheervergoeding, moet er separaat een besluit worden genomen op de ALV. 6. Gevraagd besluit Er wordt een akkoord gevraagd op de missie, de visie en het participatiemodel voor gemengde complexen.

Handleiding voor bewonerscommissies in gemengde complexen

Handleiding voor bewonerscommissies in gemengde complexen Handleiding voor bewonerscommissies in gemengde complexen Inhoudsopgave 1. Voor wie is deze handleiding bedoeld? 2. Gemengde complexen 3. Vereniging van Eigenaars 4. Rol bewonerscommissie in gemengde complexen

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemengde complexen. 10 oktober 2017

Themabijeenkomst gemengde complexen. 10 oktober 2017 Themabijeenkomst gemengde complexen 10 oktober 2017 Wat gaan we doen vanavond: 19.30-20.00 u.: Algemene informatie en ontwikkelingen gemengde complexen 20.00-20.45 u.: Aanpassing Modelreglement en commentaar

Nadere informatie

Hoe werkt een (gemengde) VvE?

Hoe werkt een (gemengde) VvE? Hoe werkt een (gemengde) VvE? De regels en de praktijk 20 februari 2013 VVEgemak: Michiel Hopman Wordt het nu heel anders na oprichting van een VvE? Nee, huurders en eigenaren hebben beiden belang bij

Nadere informatie

Samen wonen in een VvE

Samen wonen in een VvE Samen bouwen aan beter wonen Samen wonen in een VvE 2 Bewonerscommissie en een Vereniging van Eigenaren Samen wonen in een VvE Huren in een Vereniging van Eigenaren Wanneer een woongebouw bestaat uit koop-

Nadere informatie

rapport Uitwerking participatiestelsel 2009 Bijlage 2 bij samenwerkingsovereenkomst vestigingsniveau

rapport Uitwerking participatiestelsel 2009 Bijlage 2 bij samenwerkingsovereenkomst vestigingsniveau rapport Uitwerking participatiestelsel 2009 Bijlage 2 bij samenwerkingsovereenkomst vestigingsniveau Aanleiding Woonbron wil bewoners (huurders en eigenaren) gezamenlijk laten participeren en hen beide

Nadere informatie

Gecombineerde huur/koop complexen

Gecombineerde huur/koop complexen onderwerp Gecombineerde huur/koop complexen Datum april 2013 Aan Van 1 INLEIDING In de vastgoedportefeuille van Maasdelta Groep ontstaan door de verkoop van huurwoningen steeds meer complexen waarin huurders

Nadere informatie

De huurder in een VVE

De huurder in een VVE De huurder in een VVE in vogelvlucht Huurdersvereniging Staedion Huurdersvereniging Staedion 1 Opstart VVE Als een of meer woningen van een complex verkocht gaan worden aan huurders of nieuwe eigenaars,

Nadere informatie

Hoe werkt een (gemengde) VvE?

Hoe werkt een (gemengde) VvE? Hoe werkt een (gemengde) VvE? De regels en de praktijk 25 april 2012 VVEgemak: Michiel Hopman Wordt het nu heel anders na oprichting van een VvE? Nee, huurders en eigenaren hebben beiden belang bij een

Nadere informatie

Huurder. in een. VvE Complex

Huurder. in een. VvE Complex Huurder in een VvE Complex Wonen met huurders en eigenaren in een appartementencomplex Het komt vaak voor dat huurders en huiseigenaren samen in een appartementencomplex wonen. Dit noemen wij een gemengd

Nadere informatie

Jaarplan 2016 concept HBV Leiden

Jaarplan 2016 concept HBV Leiden Jaarplan 2016 concept HBV Leiden CONCEPT Jaarplan HBV Leiden 2016 1 Actuele ontwikkelingen Nieuwe Woningwet De nieuwe Woningwet heeft grote impact op de corporaties. De corporatie moet zich richten op

Nadere informatie

Verslag bewonerscommissieavond. Thema: overlegwet. Presentatie

Verslag bewonerscommissieavond. Thema: overlegwet. Presentatie Verslag bewonerscommissieavond Thema: overlegwet Plaats: Wijkcentrum Titus Brandsma (Tweede Oudeheselaan) Datum: maandag 6 februari 2012 Aanwezig: 14 personen Commissies: BHPP, Delsenhof, Leuvensehof,

Nadere informatie

handleiding

handleiding Er zijn op dit moment ongeveer 110 bewonerscommissies die samen met Eigen Haard actief zijn. De meeste bewonerscommissies zijn actieve, zelfstandige groepen die niet alleen met Eigen Haard samenwerken,

Nadere informatie

Huurdersbelangenvereniging De Sleutel

Huurdersbelangenvereniging De Sleutel Huishoudelijk Reglement van de Huurdersbelangenvereniging De Sleutel Artikel 1 Doelstelling huishoudelijk reglement 1. Het huishoudelijk reglement regelt de nadere uitvoering van de statuten van de Huurdersbelangenvereniging

Nadere informatie

gemengde complexen informatie voor Huurders

gemengde complexen informatie voor Huurders VvE beheer gemengde complexen informatie voor Huurders inleiding Met deze brochure willen wij u als huurder van een appartement in een gemengd complex informeren over een aantal belangrijke zaken. In een

Nadere informatie

Wist u dat. Voorwoord. onderhoud van het gebouw een van de belang - rijkste onderwerpen is tijdens de ledenvergadering.

Wist u dat. Voorwoord. onderhoud van het gebouw een van de belang - rijkste onderwerpen is tijdens de ledenvergadering. t o p S n o o W el o v e g s i u h T ve-uitgave V e l a i c e p S 2014 december Vragen en antwoorden over wonen in een VvE-complex pagina 4 Wat wordt er besproken tijdens een VvE-vergadering pagina 6 Pilot

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Staedion en Huurdersvereniging Staedion. 23 juni 2016

Samenwerkingsovereenkomst Staedion en Huurdersvereniging Staedion. 23 juni 2016 Samenwerkingsovereenkomst Staedion en Huurdersvereniging Staedion 23 juni 2016 Reglement participatie van Bewonerscommissies Staedion Overwegingen dat de verhuurder Staedion met dit reglement nadere invulling

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR HUURDERS

INFORMATIEFOLDER VOOR HUURDERS INFORMATIEFOLDER VOOR HUURDERS Huurdersorganisatie Vulcanus www.ho-vulcanus.nl Inhoudsopgave 1. INLEIDING...1 2. BEWONERSPARTICIPATIE...2 3. ROL BEWONERSCOMMISSIE...2 4. BEWONERSCOMMISSIE...3 Verkiezingsprocedure

Nadere informatie

Spoorboekje voor bewonerscommissies

Spoorboekje voor bewonerscommissies Spoorboekje voor bewonerscommissies INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Waarom dit spoorboekje 2 2. Bewonerscommissies in het kort 2 2.1 Aantal leden bewonerscommissie 2.2 Externe adviseurs 2.3 Werkzaamheden 3. Mozaïek

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenwerkingsovereenkomst CONCEPT-REGLEMENT BEWONERSCOMMISSIES

Bijlage 3 Samenwerkingsovereenkomst CONCEPT-REGLEMENT BEWONERSCOMMISSIES Bijlage 3 Samenwerkingsovereenkomst CONCEPT-REGLEMENT BEWONERSCOMMISSIES DOEL VAN DIT REGLEMENT ARTIKEL 1 1. De bewonerscommissie is een erkende vertegenwoordiging van huurders van een complex(en) en is

Nadere informatie

Hoofdsplitsing Poort van Limburg te Weert. Huishoudelijk reglement

Hoofdsplitsing Poort van Limburg te Weert. Huishoudelijk reglement Vereniging van Eigenaars Hoofdsplitsing Poort van Limburg te Weert Huishoudelijk reglement Pagina 1 van 5 Het Huishoudelijk Reglement VvE HS Poort van Limburg te Weert is bedoeld als aanvulling op het

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Huurderbelangenvereniging De Sleutel

Huishoudelijk Reglement van de Huurderbelangenvereniging De Sleutel Huishoudelijk Reglement van de Huurderbelangenvereniging De Sleutel Artikel 1 Doelstelling huishoudelijk reglement 1. Het huishoudelijk reglement regelt de nadere uitvoering van de statuten van de vereniging

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst. Woningstichting Eigen Haard & Huurdersfederatie Alert

Samenwerkingsovereenkomst. Woningstichting Eigen Haard & Huurdersfederatie Alert Woningstichting Eigen Haard & Huurdersfederatie Alert Doelstellingen en uitgangspunten Verhuurster en huurdersfederatie komen het volgende overeen: Artikel 1 1. Het doel van deze samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

gemengde complexen informatie voor

gemengde complexen informatie voor VvE beheer gemengde complexen informatie voor k o p e r K o p e r s inleiding Met deze brochure willen wij u als eigenaar van een appartement in een gemengd complex informeren over een aantal belangrijke

Nadere informatie

Handreiking VvE. en huurdersparticipatie

Handreiking VvE. en huurdersparticipatie Handreiking VvE en huurdersparticipatie 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 1 2 3 4 Wat is een Vereniging van Eigenaren? 6 Vormgeven van zeggenschap en betrokkenheid 8 Rollen en taken van betrokken personen en

Nadere informatie

Concernparticipatieraad Woonbron Jaarverslag 2013

Concernparticipatieraad Woonbron Jaarverslag 2013 Concernparticipatieraad Woonbron Jaarverslag 2013 Pagina 1 van 5 Inhoudsopgave 1. Samenstelling Concernparticipatieraad Woonbron 3 2. Kader Bewonersparticipatie 4 3. Vergaderingen CPRW 4 4. Activiteiten/

Nadere informatie

Bijlage 1 Reglement lokale huurdersorganisaties

Bijlage 1 Reglement lokale huurdersorganisaties Bijlage 1 Reglement lokale huurdersorganisaties Dit reglement maakt integraal onderdeel uit van de samenwerkingsovereenkomst tussen Woningstichting Eigen Haard, hierna te noemen verhuurster en Huurdersfederatie

Nadere informatie

Reglement bewonerscommissies

Reglement bewonerscommissies Reglement bewonerscommissies Artikel 1: Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Bewonerscommissie Bewonersvergadering Bewonersoverleg Complexoverleg Contactpersoon Huurder Een door Mozaïek Wonen

Nadere informatie

Reglement Bewonerscommissies Woningstichting Rochdale

Reglement Bewonerscommissies Woningstichting Rochdale Reglement Bewonerscommissies Woningstichting Rochdale Overwegingen dat Rochdale erkent dat het in wederzijds belang is dat bewonerscommissies op complexniveau en Rochdale met elkaar overleg voeren over

Nadere informatie

Convenant bewonerscommissies. Een handboek voor overleg tussen bewonerscommissies en de Sleutels

Convenant bewonerscommissies. Een handboek voor overleg tussen bewonerscommissies en de Sleutels Convenant bewonerscommissies Een handboek voor overleg tussen bewonerscommissies en de Sleutels Leiden, januari 01 Voorwoord Bewonerscommissies zijn voor de Sleutels een belangrijke gesprekspartner voor

Nadere informatie

PARTICIPATIE- /COMMUNICATIEPLAN. Bewonerscommissie Adm Tromplaan 1-35,12-26 en Adm. Van Ghentlaan 3-57 & Woningbouwcorporatie Eigen Haard

PARTICIPATIE- /COMMUNICATIEPLAN. Bewonerscommissie Adm Tromplaan 1-35,12-26 en Adm. Van Ghentlaan 3-57 & Woningbouwcorporatie Eigen Haard PARTICIPATIE- /COMMUNICATIEPLAN Bewonerscommissie Adm Tromplaan 1-35,12-26 en Adm. Van Ghentlaan 3-57 & Woningbouwcorporatie Eigen Haard Participatie-/communicatieplan Bewonerscommissie Adm Tromplaan 1-35,12-26

Nadere informatie

De Algemene Leden Vergadering heeft besloten de werkgroep participatie op te richten. De opdracht aan de werkgroep is door het bestuur geformuleerd:

De Algemene Leden Vergadering heeft besloten de werkgroep participatie op te richten. De opdracht aan de werkgroep is door het bestuur geformuleerd: RAPPORT WERKGROEP PARTICIPATIE 1. Opdracht werkgroep De Algemene Leden Vergadering heeft besloten de werkgroep participatie op te richten. De opdracht aan de werkgroep is door het bestuur geformuleerd:

Nadere informatie

Reglement participatie van Bewonerscommissies

Reglement participatie van Bewonerscommissies Reglement participatie van Bewonerscommissies Definities Omnia Wonen: Stichting Omnia Wonen, gevestigd te Harderwijk Bewoner of huurder: een meerderjarig persoon die met betrekking tot een woongelegenheid

Nadere informatie

Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg. Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond

Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg. Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond Medezeggenschap bij scheiden wonen en zorg Simone Bovenhorst consulent regio Noord-Oost Nederlandse Woonbond 1 Wat ga ik vertellen? Huidige regelgeving: - huurprijs en servicekosten - Wmcz - Wohv (Overlegwet)

Nadere informatie

Huurders aan de knoppen

Huurders aan de knoppen Huurders aan de knoppen Huurdersparticipatie bij Stadswonen Rotterdam Marvin Siemensma Product Owner Commerciële Activiteiten en Stadswonen Woonstad Rotterdam marvin.siemensma@woonstadrotterdam.nl Christian

Nadere informatie

Handreiking VvE. en huurdersparticipatie

Handreiking VvE. en huurdersparticipatie Handreiking VvE en huurdersparticipatie Inhoudsopgave Inleiding 4 1 2 3 4 Wat is een Vereniging van Eigenaren? 6 Vormgeven van zeggenschap en betrokkenheid 8 Rollen en taken van betrokken personen en commissies

Nadere informatie

TAAKOMSCHRIJVING / TOELICHTING BEHEERTAKEN V.v.E.

TAAKOMSCHRIJVING / TOELICHTING BEHEERTAKEN V.v.E. TAAKOMSCHRIJVING / TOELICHTING BEHEERTAKEN V.v.E. A. Financieel beheer Exploitatiebegroting Jaarlijks actualiseren van de exploitatiebegroting aan de hand van facturen van het voorafgaande jaar verhoogd

Nadere informatie

Van huurders en de vereniging van eigenaars naar huurders in de vereniging van eigenaars

Van huurders en de vereniging van eigenaars naar huurders in de vereniging van eigenaars Van huurders en de vereniging van eigenaars naar huurders in de vereniging van eigenaars Vaak gestelde vragen 2 3 Ook in stadsdeel Centrum verkopen woningcorporaties huurwoningen. Daardoor ontstaat een

Nadere informatie

Beleidsplan 2010-2015

Beleidsplan 2010-2015 Beleidsplan 2010-2015 In dit beleidsplan vindt u onderwerpen waaraan de huurdersvereniging werkt en wil blijven werken. Voor een deel staan in dit plan uitgangspunten vermeld die u terugvindt in de Statuten

Nadere informatie

Goede middag, hartelijk welkom namens het bestuur van HOP

Goede middag, hartelijk welkom namens het bestuur van HOP Goede middag, hartelijk welkom namens het bestuur van HOP Huurders Organisatie Patrizia VAN HUURDERS VOOR HUURDERS We werken voor de belangen van alle huurders Ons streven: U BENT TEVREDEN MET HOE U WOONT

Nadere informatie

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016

Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 Jaarverslag HuurdersBelangenvereniging Van Alckmaer 2016 1. De vereniging 1.1 Algemeen De HuurdersBelangenvereniging (HBV) Van Alckmaer komt op voor de belangen van de mensen die een huis huren bij de

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst. Vereniging Bewonersraad Rochdale. Woningstichting Rochdale

Samenwerkingsovereenkomst. Vereniging Bewonersraad Rochdale. Woningstichting Rochdale Samenwerkingsovereenkomst Vereniging Bewonersraad Rochdale en Woningstichting Rochdale Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave Artikel 1. Begrippen en definities... 3 Artikel 2. Bewonersparticipatie... 4 Artikel

Nadere informatie

Bevoegdheid & mandatering bestuur Huurdersvereniging Reeuwijk

Bevoegdheid & mandatering bestuur Huurdersvereniging Reeuwijk Bevoegdheid & mandatering bestuur Huurdersvereniging Reeuwijk Op basis van de statuten en de samenwerkingsovereenkomst Dit document biedt een overzicht van enkele passages uit de statuten en de samenwerkingsovereenkomst,

Nadere informatie

GEMENGDE COMPLEXEN. mr. J.A. (John) Liewes Juridische Dienst VvE Belang

GEMENGDE COMPLEXEN. mr. J.A. (John) Liewes Juridische Dienst VvE Belang Introductie film GEMENGDE COMPLEXEN mr. J.A. (John) Liewes Juridische Dienst VvE Belang Inhoud Wat is een gemengd complex In gebruik geven Overlast Misbruik van machtspositie Oplossingen Wat is een gemengd

Nadere informatie

Een bewonerscommissie starten, hoe doe ik dat?

Een bewonerscommissie starten, hoe doe ik dat? Een bewonerscommissie starten, hoe doe ik dat? Nieuwezijds Voorburgwal 21- I 1012 RC Amsterdam tel. 020-625 80 46 e-mail: info@huurdersymere.amsterdam website: www.huurdersymere.amsterdam Huurders Ymere

Nadere informatie

12 VAAK GESTELDE VRAGEN van: Huurders en de vereniging van eigenaren naar Huurders in de vereniging van eigenaren?

12 VAAK GESTELDE VRAGEN van: Huurders en de vereniging van eigenaren naar Huurders in de vereniging van eigenaren? 12 VAAK GESTELDE VRAGEN van: Huurders en de vereniging van eigenaren naar Huurders in de vereniging van eigenaren? Ook in stadsdeel Centrum verkopen wonings huurwoningen. Daardoor ontstaat een vereniging

Nadere informatie

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Dit document is samengesteld om u te laten zien hoe een bewonerscommissie wordt opgericht, geïnstalleerd en ondersteund

Nadere informatie

Handleiding Bewonerscommissies

Handleiding Bewonerscommissies Handleiding Bewonerscommissies 2 Inleiding Denkt u met ons mee? Wij vinden dat het wonen zoveel mogelijk van, voor en door de mensen moet worden. We willen daarom weten wat u als huurder belangrijk vindt

Nadere informatie

Reglement participatie van Bewonerscommissies

Reglement participatie van Bewonerscommissies Reglement participatie van Bewonerscommissies Definities Omnia Wonen: Stichting Omnia Wonen, gevestigd te Harderwijk Bewoner of huurder: een meerderjarig persoon die met betrekking tot een woongelegenheid

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Talis Bewonerscommissie..

Samenwerkingsovereenkomst Talis Bewonerscommissie.. Samenwerkingsovereenkomst Talis Bewonerscommissie.. De ondergetekenden: Woningcorporatie Talis, gevestigd te Nijmegen en vertegenwoordigd door.., hierna te noemen Talis en Bewonerscommissie werkzaam in

Nadere informatie

Meepraten en mee- doen met Vidomes?

Meepraten en mee- doen met Vidomes? Meepraten en mee- doen met Vidomes? Dat kan op vele manieren Informatie voor huurders van Vidomes Inhoudsopgave 3 Huurdersraad Vidomes 3 Activiteitencommissie 5 Themagroep 5 Klankbordgroep 5 Contactpersoon

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Januari 2019 Huurdersvereniging Accio www.hv-accio.nl 1 Inhoudsopgave Begrippen 3 Naam en zetel 3 Doel 3 Lidmaatschap 3 Bestuur 3 Werkwijze Accio 6 Jaarverslag en financieel verslag

Nadere informatie

Concept advies Participatie

Concept advies Participatie John van Veen senior adviseur Woonbond Kennis- en Adviescentrum november 2011 Concept advies Participatie Inleiding Op 18 oktober 2011 is een groep van 21 huurders van Lefier van start gegaan om in een

Nadere informatie

1 oktober 2010 [STICHTING APARTWONEN.]

1 oktober 2010 [STICHTING APARTWONEN.] Organisatiestructuur van de Vereniging van Eigenaars. 1. Inleiding. De organisatiestructuur van een Vereniging van Eigenaars [VvE] is veelal bepalend voor het goed functioneren van een VVE. Of er nu 10,

Nadere informatie

Bewonersparticipatie

Bewonersparticipatie Bewonersparticipatie Betrokken zijn bij uw buurt en wijk. U toch ook? In samenwerking met bewoners, gemeente Schiedam en andere partners werkt Woonplus aan de verbetering van het woon-, leef- en werkklimaat

Nadere informatie

Concept Werkplan Schiedam Groenoord 2014 versie 2

Concept Werkplan Schiedam Groenoord 2014 versie 2 Concept Werkplan Schiedam Groenoord 2014 versie 2 Bewonersondersteuners: H. v. d. Velden, F. Klijzen, J. Freyee Totaal aantal beschikbare uren 2014: 585 Omschrijving wijk vanuit woonbelangen Schiedam Groenoord

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE BEWONERSCOMMISSIES* EN WOONSTICHTING TRIADA

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE BEWONERSCOMMISSIES* EN WOONSTICHTING TRIADA 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE BEWONERSCOMMISSIES* EN WOONSTICHTING TRIADA Ondergetekenden, de Bewonerscommissies* en woonstichting Triada, hierna te noemen: Triada komen het volgende overeen: Overwegingen

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Januari 2014 Concept versie 6, oktober 2013 Huurdersvereniging InterWhere Kometenstraat 6 A, 1443 BA Purmerend. tel. 0299-770 014 E-mail: info@interwhere.nl internet www.interwhere.nl

Nadere informatie

3. Het huishoudelijk reglement is in de bestuursvergadering van de vereniging op 9 oktober 2012 vastgesteld.

3. Het huishoudelijk reglement is in de bestuursvergadering van de vereniging op 9 oktober 2012 vastgesteld. 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Het huishoudelijk reglement is een uitwerking van de statuten van Vereniging Koepel Mooiland Allen Samen, opgericht op 2 juli 2012. Dit reglement legt de onderlinge afspraken

Nadere informatie

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u?

/ Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? 2015-072/72015 Een bewonerscommissie opzetten Iets voor u? Meedenken en meedoen De woning waarin u woont maakt deel uit van een groter geheel, een zogenoemd complex. In zo n complex hebben de bewoners

Nadere informatie

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1

Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Uitgifte juli 2017, versie 1 Handreiking Bewonerscommissie. Dit document is samengesteld om u te laten zien hoe een bewonerscommissie wordt opgericht, geïnstalleerd en ondersteund

Nadere informatie

Cliëntenraad. Samen voor goede zorg

Cliëntenraad. Samen voor goede zorg Cliëntenraad Samen voor goede zorg Cliëntenraad Als cliënt van Maranatha is het prettig om zelf mee te praten over de ontwikkelingen in uw huis. Daarom hebben we bij Maranatha een cliëntenraad samengesteld.

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SAMENWERKINGSOVEREENKOMST Ondergetekenden Stichting Studenten Huisvesting, hierin vertegenwoordigd door de bestuurder, hierna te noemen "de SSH" en Bewonersoverleg Koepel SSH, hierin vertegenwoordigd door

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 2011

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 2011 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST 2011 Stichting Huurdersbelangen Noordwijk en Noordwijkse Woningstichting 220211.doc pagina 1 van 14 Inhoudsopgave INLEIDING... 4 1. BEGRIPSOMSCHRIJVING... 5 2. DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE STICHTING CENTRALE HUURDERSRAAD NOORD-OOST-VELUWE EN WOONSTICHTING TRIADA

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE STICHTING CENTRALE HUURDERSRAAD NOORD-OOST-VELUWE EN WOONSTICHTING TRIADA 1 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST TUSSEN DE STICHTING CENTRALE HUURDERSRAAD NOORD-OOST-VELUWE EN WOONSTICHTING TRIADA Ondergetekenden, de Stichting Centrale Huurdersraad Noord-Oost-Veluwe, hierna te noemen:

Nadere informatie

vernieuwing, versterking en innovatie

vernieuwing, versterking en innovatie Activiteitenplan HRHM 2017 vernieuwing, versterking en innovatie Gouda januari 2017 1 Activiteitenplan HRHM 2017 Inleiding Voor u ligt het Activiteitenplan 2017 van de Stichting Huurdersorganisatie Regio

Nadere informatie

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl

Vereniging van Eigenaren. Vastgoeddiensten in vertrouwde handen. mijn-thuis.nl Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis ondersteunt op alle niveaus en neemt initiatief Vereniging van Eigenaren in vertrouwde handen thuis is specialist op het gebied van beheer van vastgoed.

Nadere informatie

Overlegwet en bewonerscommissies

Overlegwet en bewonerscommissies Overlegwet en bewonerscommissies Op 1 januari 2009 is de vernieuwde overlegwet ingegaan. Deze gaat gelden voor alle corporaties ongeacht het aantal woningen. Voor de particuliere verhuurders geldt dit

Nadere informatie

Participatie en zelfbeheer. ALV STOK Trevor James 31 mei 2016

Participatie en zelfbeheer. ALV STOK Trevor James 31 mei 2016 Participatie en zelfbeheer ALV STOK Trevor James 31 mei 2016 Woningwet 2015 Woonvisie & prestatieafspraken Verandering in relatie huurdersorganisatie, woningcorporatie en gemeente Woonvisie en prestatieafspraken:

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0

Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 1 Samenwerkingsovereenkomst Vrijwilligersraad Stichting Surplus 1.0 Preambule Vrijwillig medewerkers in zorg en welzijn verrichten onbetaald en vrijwillig werkzaamheden in georganiseerd verband. Zij doen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement Versie: november 2016. Huurdersvereniging Accio www.hv-accio.nl 1 Inhoudsopgave Begrippen 3 Naam en zetel 3 Doel 3 Lidmaatschap 3 Bestuur 3 Werkwijze Accio 6 Jaarverslag en financieel

Nadere informatie

Werkplan Huurders Organisatie Patrizia

Werkplan Huurders Organisatie Patrizia Werkplan Huurders Organisatie Patrizia 2016-2017 Een stichting VAN HUURDERS VOOR HUURDERS van alle complexen van Patrizia. Heden & toekomst INLEIDING Wij willen de belangen van alle huurders behartigen.

Nadere informatie

Activiteitenplan VHB 2014

Activiteitenplan VHB 2014 Activiteitenplan VHB 2014 De Vereniging HuurdersBelangen (VHB) heeft tot taak: het behartigen van de belangen van de huurder die in een woning van de Alliantie regio Amersfoort woont. Wat zijn de belangen

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdviesRaad

Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdviesRaad Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdviesRaad VESTE 21 maart 2017 Samenwerkingsovereenkomst Viveste en HuurdersAdvlesRaad Partijen Verhuurder Stichting Viveste, hierna te noemen de verhuurder,

Nadere informatie

REGLEMENT REGIONALE GESCHILLEN COMMISSIE Land van Heusden en Altena

REGLEMENT REGIONALE GESCHILLEN COMMISSIE Land van Heusden en Altena De Regionale Geschillen Commissie (RGC) is vanaf 1 januari 2009 werkzaam voor de hieronder genoemde corporaties: Woonlinie in Zaltbommel; Woonservice Meander in Werkendam; Woonstichting Land van Altena

Nadere informatie

Oktober 2009 HANDLEIDING VOOR BEWONERSCOMMISSIES

Oktober 2009 HANDLEIDING VOOR BEWONERSCOMMISSIES Oktober 2009 HANDLEIDING VOOR BEWONERSCOMMISSIES 1 Inhoudsopgave Reglement bewonerscommissies Checklist voor toepassen Overlegwet Samenvatting Overlegwet Suggesties voor inwerkprogramma Suggesties voor

Nadere informatie

Ledenraadpleging zeggenschap huurders

Ledenraadpleging zeggenschap huurders Ledenraadpleging zeggenschap huurders Van maandag 15 september tot en met zondag 5 oktober 2014 hield de Woonbond een digitale raadpleging onder lidorganisaties en persoonlijke leden van de Woonbond. Onderwerp

Nadere informatie

VvE-beheer, wat houdt het in?

VvE-beheer, wat houdt het in? VvE-beheer, wat houdt het in? Informatie over wat een VvE is en met zich mee brengt, en de diensten waarmee Bremavo VvE-beheer u kan helpen. Definitie. VvE staat voor Vereniging van Eigenaars, en is eigenlijk

Nadere informatie

Er zijn verder geen opmerkingen op het verslag. Het verslag wordt vastgesteld. 3 Mededelingen & actualiteiten

Er zijn verder geen opmerkingen op het verslag. Het verslag wordt vastgesteld. 3 Mededelingen & actualiteiten Verslag Overleg Huurdersfederatie Alert en Eigen Haard Maandag 25 maart 2019 19.00 uur 21.00 uur Aanwezig namens Alert: mevrouw van Rijn, mevrouw Groenhof, de heer Dil, mevrouw de Ligter, de heer van Oudenaren,

Nadere informatie

ONDERZOEK VERENIGING VAN EIGENAREN WONEN LIMBURG

ONDERZOEK VERENIGING VAN EIGENAREN WONEN LIMBURG NDERZEK VERENIGING VAN EIGENAREN WNEN LIMBURG November 2016 0 Inhoudsopgave 1 Inleiding.. 2 2 Resultaten 2.1 Respons... 2.2 Bekendheid huurders met de VvE zelf VvE-folder en huishoudelijk reglement 2.

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST SAMENWERKINGSOVEREENKOMST Inleiding In oktober 2011 heeft Sprengenland Wonen samen met Stichting Huurdersbelangen Samen-Een de afspraak gemaakt om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen die recht

Nadere informatie

Gemeentelijk beleid wonen en zorg

Gemeentelijk beleid wonen en zorg Informatieblad 2. Wonen en zorg April 2015 Gemeentelijk beleid wonen en zorg Gemeentelijk beleid over wonen en zorg wordt vormgegeven in de woonvisie van een gemeente. Concrete afspraken over doelstellingen

Nadere informatie

Mozaïek Wonen. Overlegwet-overeenkomst 2009. Versie 3.1 9 september 2009

Mozaïek Wonen. Overlegwet-overeenkomst 2009. Versie 3.1 9 september 2009 Mozaïek Wonen Overlegwet-overeenkomst 2009 en Reglement voor bewonerscommissies 2009 Versie 3.1 9 september 2009 Inhoudsopgave 1 Overlegwet-overeenkomst 2009 3 2 Reglement bewonerscommissies 2009 12 Bijlage

Nadere informatie

Naam... Adres... Postcode Woonplaats... Datum: dag maand jaar Uitnodiging Algemene Ledenvergadering <naam VvE>

Naam... Adres... Postcode Woonplaats... Datum: dag maand jaar Uitnodiging Algemene Ledenvergadering <naam VvE> kluis Formulieren en voorbeelddocumenten Voorbeelddocumenten voor de opstart van uw VvE 1: uitnodiging Algemene Ledenvergadering Naam..................... Adres..................... Postcode Woonplaats.....................

Nadere informatie

Tekst: Nanouk de Jong en Jeroen Creuwels Foto s Duwoners en bewonerscommissies Lay-out: Olga Klepatska

Tekst: Nanouk de Jong en Jeroen Creuwels Foto s Duwoners en bewonerscommissies Lay-out: Olga Klepatska BC HANDBOEK Tekst: Nanouk de Jong en Jeroen Creuwels Foto s Duwoners en bewonerscommissies Lay-out: Olga Klepatska INHOUDSOPGAVE 1 Bewonerscommissie Waarom een bewonerscommissie oprichten? 2 Wat is een

Nadere informatie

B w. Verhuurder: Almelose Woningstichting Beter Wonen, Hierna te noemen de verhuurder, in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door

B w. Verhuurder: Almelose Woningstichting Beter Wonen, Hierna te noemen de verhuurder, in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door B w Samenwerkingsovereenkomst Stichting Huurdersbelangen BeterWonen Partijen Verhuurder: Almelose Woningstichting Beter Wonen, Hierna te noemen de verhuurder, in deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Concernparticipatieraad Woonbron (CPRW)

Concernparticipatieraad Woonbron (CPRW) Concernparticipatieraad Woonbron (CPRW) Vereniging tot en met 13 december 2017, stichting vanaf 14 december 2017. 14 december 2017 Jaarverslag 2017 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. BELANGENBEHARTIGING

Nadere informatie

Activiteitenplan VHB 2013

Activiteitenplan VHB 2013 Activiteitenplan VHB 2013 De Vereniging HuurdersBelangen (VHB) heeft tot taak: het behartigen van de belangen van de huurder die in een woning van de Alliantie regio Amersfoort woont. Wat zijn de belangen

Nadere informatie

STOK WERKPLAN Op basis van de ervaringen van de laatste tijd stelt STOK de volgende doelen voor 2007 centraal:

STOK WERKPLAN Op basis van de ervaringen van de laatste tijd stelt STOK de volgende doelen voor 2007 centraal: STOK WERKPLAN 2007 VOORAF De vereniging STOK behartigt de belangen van huurders van Bo-Ex wanneer het gaat over zaken, die vele of alle huurders aangaan. Het STOK-bestuur heeft elke maand een reguliere

Nadere informatie

SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST TUSSEN HOOD EN ONS DOEL 2009

SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST TUSSEN HOOD EN ONS DOEL 2009 SAMENWERKINGS- OVEREENKOMST TUSSEN EN ONS DOEL 2009 Versie 6, 23 september 2009 Goedgekeurd in de ALV van 12 oktober 2009 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Intentie 3. Vormen van participatie 4. Vormen van

Nadere informatie

Aanpassing statuten Bouwvereniging Woningzorg.! Informele verkenning 7 juni 2017! Philp van Oss, kandidaat-notaris

Aanpassing statuten Bouwvereniging Woningzorg.! Informele verkenning 7 juni 2017! Philp van Oss, kandidaat-notaris Aanpassing statuten Bouwvereniging Woningzorg! Informele verkenning 7 juni 2017! Philp van Oss, kandidaat-notaris Indeling 1. De vereniging in het algemeen 2. Bouwvereniging Woningzorg 3. Conclusie 4.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den

Nadere informatie

STOK Werkplan 2013 / vastgesteld op 3 december

STOK Werkplan 2013 / vastgesteld op 3 december STOK WERKPLAN 2013 De vereniging STOK behartigt de belangen van huurders van Bo-Ex wanneer het gaat over zaken, die vele of alle huurders aangaan. Het STOK-bestuur vergadert maandelijks en heeft circa

Nadere informatie

Concernparticipatieraad Woonbron (CPRW)

Concernparticipatieraad Woonbron (CPRW) Concernparticipatieraad Woonbron (CPRW) Jaarverslag 2016 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. BELANGENBEHARTIGING HUURDERS 3 2.1 Doel CPRW 3-4 2.2 Samenstelling CPRW 4 3. WETTELIJK KADER BEWONERSPARTICIPATIE

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsovereenkomst Stichting De Huismeesters en Stichting Huurdersraad De Huismeesters Groningen, december 2008 Samenwerkingsovereenkomst, december 2008 Pagina van 7 Samenwerkingsovereenkomst Stichting

Nadere informatie

Oprichten Bewonerscommissie

Oprichten Bewonerscommissie Oprichten Bewonerscommissie 1. Waarom en wanneer een bewonerscommissie? 2. Hoe krijg je een bewonerscommissie? 3. Moeten de bewoners het helemaal zelf uitzoeken? 4. Moeten de bewoners dit allemaal zelf

Nadere informatie

Algemene informatie over de 9HUHQLJLQJYDQ(LJHQDUHQ

Algemene informatie over de 9HUHQLJLQJYDQ(LJHQDUHQ Algemene informatie over de 9HUHQLJLQJYDQ(LJHQDUHQ VERENIGING VAN EIGENAARS Bij de aankoop van een appartement koopt u in feite een appartementsrecht. Dit geeft u eigenlijk het exclusieve gebruiksrecht

Nadere informatie

Uitspraak van de Huurcommissie

Uitspraak van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoek Wet op het overleg huurders verhuurder (Wohv) Verzonden op 31 augustus 2015 Woonruimte Huurwoningen XXXXXXX te Amsterdam Hierna te noemen: het Complex Verzoeker Naam:

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsovereenkomst tussen: Huurders Belangenvereniging Enschede te Enschede en Bewonerscommisie te Enschede Definitie Bewonerscommissie: Een bewonerscommissie is een organisatie van bewoners, vaak

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsovereenkomst Schildwolde, 14 mei 2009 Pagina 2 Samenwerkingsovereenkomst PARTIJEN Stichting Woningbouw Slochteren, hierna te noemen de verhuurder, in deze vertegenwoordigd door De heer D.E.

Nadere informatie

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken;

In dit Werkplan 2017 wil het bestuur van STOK vier prioriteiten uitwerken; Werkplan STOK 2017 De prioriteiten van STOK STOK is de stedelijke organisatie van huurders bij de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex. Bewonerscommissies, actief op de wooncomplexen vormen de leden van vereniging.

Nadere informatie